Stopa inzulina u krvi i dijabetes

Povećanje populacije bolesnika sa šećernom bolešću (DM), prije svega dijabetesom tipa 2, i učestalost njegovih kroničnih komplikacija, posebno iz kardiovaskularnog sustava i bubrega, danas je jedan od najhitnijih zdravstvenih problema. U članku su predstavljeni podaci međunarodnih studija koje su proučavale različite mogućnosti kontrole glikemije u cilju sprječavanja razvoja i napredovanja mikro i makrovaskularnih komplikacija dijabetesa, prikazana je važnost odabira pojedinih ciljeva liječenja ovisno o dobi, trajanju bolesti, prisutnosti kardiovaskularnih bolesti i ranoj kompenzaciji dijabetesa. indikacije za terapiju inzulinom za dijabetes tipa 2, kao i mogućnost upotrebe domaćeg gensko inženjerinog inzulina.

Povećanje populacije bolesnika sa šećernom bolešću (DM), prije svega dijabetesom tipa 2, i učestalost njegovih kroničnih komplikacija, posebno iz kardiovaskularnog sustava i bubrega, danas je jedan od najhitnijih zdravstvenih problema. U članku su predstavljeni podaci međunarodnih studija koje su proučavale različite mogućnosti kontrole glikemije u cilju sprječavanja razvoja i napredovanja mikro i makrovaskularnih komplikacija dijabetesa, prikazana je važnost odabira pojedinih ciljeva liječenja ovisno o dobi, trajanju bolesti, prisutnosti kardiovaskularnih bolesti i ranoj kompenzaciji dijabetesa. indikacije za terapiju inzulinom za dijabetes tipa 2, kao i mogućnost upotrebe domaćeg gensko inženjerinog inzulina.

U posljednje dvije decenije, svjetska zajednica se suočila sa pandemijom hroničnih bolesti poput dijabetes melitusa (dijabetesa), srčanih bolesti, bolesti pluća, bolesti bubrega ili različitih kombinacija istih. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 2008. nezarazne bolesti uzrokovale su 36 miliona smrti. U 2011. godini od dijabetesa je umrlo 1,4 miliona (2,6%), što je za 400 hiljada više nego 2000. godine.

Prema podacima Međunarodne federacije protiv dijabetesa (IDF), u 2013. je bilo 382 miliona pacijenata s dijabetesom. A ako je u svetu prevalencija bolesti u starosnoj grupi od 20–79 godina bila 8,35%, onda u Rusiji - 10,9%. Kao rezultat toga, Rusija je ušla u prvih deset zemalja s najvećim brojem oboljelih od dijabetesa.

Do 2035. godine stručnjaci IDF-a predviđaju porast broja pacijenata za 55% na 592 milijuna.

Dijabetes tipa 2 je ozbiljna progresivna bolest, čije kliničke manifestacije i komplikacije uzrokuju hronična hiperglikemija. Dakle, metaanaliza M. Coutinhoa ​​i sur. , pokazali su vezu između razvoja kardiovaskularnih bolesti (CVD) i visokog nivoa ne samo postprandijalne glikemije, već i glikemije na testu (n = 95 tisuća, razdoblje praćenja bilo je prosječno 12,4 godine). Rizik od razvoja KVB tokom razdoblja promatranja porastao je 1,33 puta sa glikemijom na testu> 6,1 mmol / L.

Poznato je da kada se postavi dijagnoza, više od 50% pacijenata već ima mikro- i makrovaskularne komplikacije, a troškovi ambulantne njege u slučaju komplikacija povećavaju se 3–13 puta.

Očito je da rana dijagnoza bolesti i stroga kontrola glikemije bez povećanja rizika od hipoglikemije mogu spriječiti ili odgoditi razvoj teških komplikacija dijabetesa.

Kontrola glikemije i komplikacije dijabetesa

Uloga glikemijske kontrole u sprečavanju razvoja i napredovanja mikro i makrovaskularnih komplikacija dokazana je u velikim studijama kao što su DCCT, EDIC, UKPDS, ADVANCE, VADT, ACCORD i ORIGIN.

Dakle, u ACCORD studiji intenzivna hipoglikemijska terapija povezana je s povećanim rizikom od hipoglikemije i smrti od kardiovaskularnih i drugih uzroka što je uzrokovalo rani prekid hipoglikemijske grane ispitivanja. U studiji ADVANCE, suprotno, rizik od mikro- i makrovaskularnih komplikacija intenzivnom njegom bio je značajno niži (10%) u usporedbi s standardnom terapijom. Razlika u rezultatima može se desiti, najprije, brzinom smanjenja nivoa glikoziranog hemoglobina (HbA1c). Ako se u studiji ADVANCE u prvih šest mjeseci smanjila za 0,5%, a ciljna razina (6,5%) je dosegnuta nakon 36 mjeseci i ostala je do kraja promatranja, u ACCORD studiji u prvih šest mjeseci nivo HbA1c smanjio se za 1,5 %, a nakon 12 mjeseci - od 8,1 do 6,4%. Drugo, s terapijom: u ACCORD studiji su se češće koristili tiazolidindioni i inzulin, u studiji ADVANCE, gliklazid. Treće, porast tjelesne težine tijekom terapije je 3,5 prema 0,7 kg, respektivno.

Istovremeno, obje su studije pokazale da značajno smanjenje HbA1c ne smanjuje rizik od KVB kod pacijenata s dijabetesom s visokim stupnjem rizika. Međutim, nemoguće je isključiti učinak intenzivne njege kod pacijenata s niskim stupnjem rizika, jer takva istraživanja nisu provedena. Nadalje, u podskupini sudionika u ACCORD studiji bez CVD-a ili s razinom HbA1c od 9%.

Ovaj trend je prvenstveno posljedica neželjenih efekata terapije inzulinom, koji su ograničavajući i u početku i u intenziviranju hipoglikemijske terapije.

Prvi neželjeni efekat terapije inzulinom je povećanje tjelesne težine. Ova nuspojava često uzrokuje kašnjenje u terapiji inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i gojaznošću.

Rezultati metaanalize randomiziranih kliničkih ispitivanja pokazali su da se tjelesna težina u bolesnika koji uzimaju jednu injekciju bazalnog inzulina na dan povećala u manjem obimu nego u bolesnika koji su primali dvije injekcije bazalnog ili nekoliko injekcija prandialnog inzulina (bez značajnih razlika između posljednja dva režima).

U studiji ORIGIN, na pozadini terapije insulinom, pacijenti su pokazali porast tjelesne težine za 1,5 kg, dok se na pozadini terapije lijekovima za snižavanje šećera smanjila za 0,5 kg.

U četverogodišnjem neinterventnom istraživanju CREDIT pacijenti su pokazali porast tjelesne težine u prosjeku 1,78 kg, dok je u 24% njih poraslo za više od 5,0 kg. Takvi rezultati povezani su s većom dozom inzulina (bez obzira na režim terapije inzulinom), višom početnom razinom HbA1c i nižim indeksom tjelesne mase. Stoga je, radi sprečavanja ove nepoželjne pojave, potrebno započeti s terapijom inzulinom sve dok se ne postignu visoke vrijednosti HbA1c i prije gubitka kilograma zbog teške dekompenzacije dijabetesa. Budući da se funkcija beta-stanica smanjuje postepeno, s ranim propisivanjem inzulina njegova će doza vjerojatno biti mala, što će ujedno smanjiti rizik od debljanja.

Treba napomenuti da u kliničkoj praksi terapija inzulinom gotovo uvijek prati porast tjelesne težine. Vjerovatno se ovaj neželjeni efekat može svesti zbog korekcije ishrane i nivoa fizičke aktivnosti.

Drugi neželjeni efekat je razvoj hipoglikemije. U skoro svim velikim studijama epizode teške hipoglikemije bile su značajno učestalije u grupi s intenzivnom kontrolom u odnosu na standardnu ​​kontrolnu grupu: ACCORD - 16,2 prema 5,1%, VADT - 21,2 prema 9,9%, ADVANCE - 2,7 u odnosu na 1,5%, UKPDS 1,0 protiv 0,7%. U ovim istraživanjima, kada su postignuti uporedivi nivoi glikemije kod pacijenata s manifestnom dijabetesom tipa 2 na pozadini intenzivne terapije inzulinom, učestalost teških hipoglikemijskih epizoda bila je mnogo veća nego u ispitivanju ORIGIN. Razlika u apsolutnom riziku bila je 2,1% u ACCORD studiji, 1,4% u UKPDS studiji, 2,0% u VADT studiji i 0,7% u ORIGIN studiji. Niža incidencija hipoglikemije povezana je s blažim tečajem i kraćim trajanjem bolesti i nižim nivoom HbA1c po početku terapije inzulinom. Važno je naglasiti da ishodi ACCORD studije nisu osnov za odustajanje od intenzivne kontrole glikemije, oni ukazuju na potrebu razumnijeg pristupa formiranju ciljne kategorije bolesnika i individualizaciji ciljeva liječenja ovisno o težini stanja, prisutnosti komplikacija i istodobno kardiovaskularnih bolesti
patologija.

Često neblagovremeni početak inzulinske terapije i loša metabolička kompenzacija dijabetesa tipa 2 u pozadini su posljedica negativnog odnosa pacijenata prema ovoj mogućnosti liječenja. Dakle, među pacijentima koji imaju dijabetes koji primaju inzulin više od 50% namjerno propušta injekcije, a oko 20% to radi redovno. Međutim, uz upotrebu inzulina, smanjuje se negativan stav prema terapiji. Stoga je hitno potrebna edukacija pacijenata, jer će povećanje njihove kompetencije doprinijeti efikasnosti inzulinske terapije.

Indikacije za terapiju insulinom za dijabetes tipa 2

Uzimajući u obzir podatke o odnosu kompenzacije metabolizma ugljikohidrata i učestalosti razvoja vaskularnih komplikacija, zaštite beta stanica od djelovanja proapoptotskih podražaja, uporaba inzulina ostaje najučinkovitiji način liječenja dijabetesa tipa 2 i jedini patogenetički potkrijepljen i važan način liječenja dijabetesa tipa 1. Analiza učinkovitosti, podnošljivosti i troškova različitih metoda liječenja dijabetesa pokazala je da je inzulinska terapija ne samo najmoćnija, već i ekonomična.

Danas su se indikacije za upotrebu inzulina kod dijabetesa tipa 2 značajno proširile. Prema konsenzusu Američkog udruženja za dijabetes (ADA) i Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD), bazalna terapija inzulinom prepoznata je kao terapija prvog reda s neadekvatnom kontrolom dijabetesa tipa 2 kao rezultat promjena životnog stila i unosa metformina. Kada ciljevi kontrole glikemije nisu postignuti ili ih se ne može održati u pozadini terapije, preporučuje se dodavanje prandialnog insulina. Terapija gotovim mješavinama smatra se alternativnom opcijom u započinjanju i intenziviranju inzulinske terapije. Prema ruskim standardima, preporučuje se primjena bazalnog inzulina ako oralni lijekovi za snižavanje šećera nisu efikasni u ranim fazama bolesti. U ruskim preporukama, za razliku od preporuka ADA / EASD, gotove smjese su naznačene za početak inzulinske terapije (kao i bazni inzulin) i njegovo intenziviranje u kombinaciji s prandialnim inzulinom.

Kod nivoa HbA1c od 6,5–7,5% i 7,6–9,0%, u slučaju neefikasnosti trokomponentne kombinirane terapije, preporučuje se započinjanje ili intenziviranje terapije insulinom. Uz početnu vrijednost ovog pokazatelja> 9,0%, terapija inzulinom je također potrebna za uklanjanje toksičnosti glukoze.

Unos inzulina može biti privremen ili trajan, ovisno o funkcionalnim rezervama beta ćelija pankreasa.

Prema preporukama SZO, da bi se osigurao stabilan inzulin za pacijente u zemljama s populacijom većom od 50 miliona ljudi, trebalo bi stvoriti vlastitu proizvodnju tih lijekova.

Jedan od lidera u razvoju i proizvodnji medicinskih genetski modificiranih lijekova u Rusiji smatra se Geropharm LLC. Pored toga, kompanija je jedini ruski proizvođač visokokvalitetnog gensko inženjerskog humanog inzulina (od supstance do gotovih oblika doziranja). Trenutno kompanija proizvodi inzulin kratkog i srednjeg djelovanja - Rinsulin R i Rinsulin NPH.

WHO i IDF, kao i Farmakološki odbor Ministarstva zdravlja Rusije za liječenje djece, adolescenata i trudnica sa šećernom bolešću preporučuju uporabu gensko proizvedenog humanog inzulina kao najpotpunije u skladu s fiziološkim učinkom endogenog inzulina. Tako se otvaraju nove mogućnosti za rješavanje mnogih problema dijabetesa u Rusiji, uključujući i finansijske.

Istraživanje M.I. Balabolkina i dr. pokazali su dobar hipoglikemijski učinak i odsustvo povećane antigene aktivnosti tijekom produljene terapije domaćim genetski inženjernim ljudskim inzulinama. Pod promatranjem je bilo 25 pacijenata (9 žena i 16 muškaraca) u dobi od 25 do 58 godina, koji su patili od dijabetesa tipa 1. 21 od njih imalo je težak tok bolesti. Svi pacijenti primili su humane insuline: Actrapid NM, Monotard NM, Protafan NM ili Humulin R i Humulin NPH u dozi od 43,2 ± 10,8 U (medijan 42 U), odnosno 0,6 ± 0,12 U / kg tjelesne težine, jednom dnevno. Glikemija i HbA1c bili su uporedivi s onima dobivenim uz inzulinsku terapiju stranih proizvođača. Autori su izjavili da je titar antitijela na domaći inzulin ostao gotovo nepromijenjen. Ako je razina anti-inzulinskih antitijela u serumu (korištena je radioimunološka metoda) kod bolesnika prije prenošenja na domaće insuline 19.048 ± 6.77% (medijan - 15.3%), tada je do kraja studije - 18.77 ± 6.91% (medijan - 15,5%). Nije bilo ketoacidoze, alergijskih reakcija i epizoda hipoglikemije koja je zahtijevala dodatne terapijske mjere. U ovom se slučaju dnevna doza inzulina praktično nije razlikovala od dnevne doze inzulina primljene prije početka ispitivanja, 41,16 ± 8,51 jedinica (srednja - 44 jedinice), odnosno 0,59 ± 0,07 jedinica / kg tjelesne težine.

Interesantno je istraživanje o usporedivosti učinka na snižavanje šećera Rinsulina R i Actrapida, Rinsulina NPH i Protafana kod 18 pacijenata s dijabetesom tipa 2 u kliničkoj praksi, koje je provela A.A. Kalinnikova i dr. . Dizajn studije je jedinstven, perspektivan i aktivno kontroliran. Kao intervencija, procijenjena je pojedinačna potkožna injekcija Rinsulina R i Rinsulina NPH u standardno izračunatim dozama. Kao kontrola - uvođenje Actrapid-a i Protafana u sličnim dozama i načinu davanja. Kriterij za usporedbu je promjena glikemije nakon injekcije u odnosu na početne vrijednosti. Budući je djelovanje inzulina ocijenjeno kod svakog pacijenta, a analiza je provedena metodom parnih usporedbi, početne karakteristike bolesnika bile su identične za svaki inzulin i nisu mogle utjecati na njihovu učinkovitost. Nisu utvrđene značajne razlike u učinku insulina na snižavanje šećera samo jednom potkožnom primjenom. Autori su zaključili: prilikom prelaska na Rinsulin NPH i Rinsulin P iz drugih vrsta inzulina mogu se koristiti iste doze i isti načini davanja s naknadnom korekcijom prema rezultatima samokontrole.

Rana dijagnoza dijabetesa tipa 2 i pravodobna primjena inzulinske terapije dovode do značajnog poboljšanja kontrole glikemije i, kao rezultat, očuvanja funkcionalne rezerve beta-stanica pankreasa. Blagotvorni efekti intenzivne kontrole glikemije nakupljaju se i zadržavaju se dugo vremena. Čvrsta kontrola glikemije bez povećanja rizika od hipoglikemije jedini je način da se spriječi ili odgodi razvoj teških vaskularnih komplikacija dijabetesa. Nadalje, izbor terapije za snižavanje šećera trebao bi se temeljiti na individualnom pristupu i, shodno tome, individualnoj ciljnoj razini HbA1c. Prije svega, trebalo bi uzeti u obzir dob pacijenta, životni vijek, prisutnost teških komplikacija, rizik od razvoja teške hipoglikemije. Prema rezultatima istraživanja, domaći insulini su vrlo efikasni i sigurni.

Nivo inzulina protiv dijabetesa

Najčešće vrste dijabetesne bolesti su:

  • 1. st
  • 2nd
  • gestacijska (stanje hiperglikemije koja se razvija tokom trudnoće i u pravilu prolazi nakon porođaja).

Uz bolest prvog tipa gušterača prestaje proizvoditi inzulin u količini dovoljnoj za tijelo (manjoj od 20 posto). Kao rezultat toga, glukoza se ne apsorbuje, nakupljajući se, izaziva stanje hiperglikemije.

Očito je da je inzulinski test krvi u ovom slučaju neophodan dijagnostički korak. Pomaže ne samo da identificira bolest, već i da pacijentu propiše određenu dozu hormona koji nedostaje u tijelu. A već s tim na umu se odabire injekcija insulina, sastavljaju se dnevni režim prehrane i odlučuje se o mnogim drugim važnim aspektima liječenja.

Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se proizvodi u dovoljnim količinama, ali stanice iz ovog ili onog razloga postaju imune na njega. Rezultat: šećer se i dalje ne može probaviti, njegova razina je povišena. Da bi prevladao otpornost na inzulin, gušterača počinje proizvoditi još vitalniji hormon, povećava se njegova koncentracija. U ovoj fazi nema simptoma prekomjerne koncentracije glukoze. Stoga je hormon test toliko važan.

Intenzivni rad s vremenom iscrpljuje stanice žlijezde, započinje nova faza bolesti: tvari koje proizvode ona nisu dovoljne. U pravilu se u takvim slučajevima hormonska injekcija propisuje pacijentu sa endokrinom bolešću neovisnom o insulinu.

Sada je važnost određenog laboratorijskog testa krvi jasna. Doznajmo dalje koji bi mogli biti njegovi rezultati.

Indikacije za upotrebu

Glavna i jedina indikacija za uzimanje lijeka je skupina endokrinih patologija povezanih s oštećenom apsorpcijom šećera i naknadno razvijanjem hiperglikemije.

Rinsulin R inzulin propisan je pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2. Propisan je ako je dijabetes tipa 2 u fazi otpornosti na biljne ili sintetičke lijekove za snižavanje glukoze.

Racionalno je koristiti lijekove s djelomičnom rezistencijom na ove lijekove kada se provodi kombinirano liječenje. Propisan je za slučajno pridruženu bolest, što usložnjava tijek dijabetesa.

Rinsulin P propisuje se trudnicama sa dijabetesom tipa 2, a kad bolest prati dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata.

Lijek je dozvoljen u bilo kojem tromjesečju trudnoće. Aktivna supstanca ne prodire kroz placentnu barijeru. Ne prolazi beba zajedno s majčinim mlijekom, dakle, lijek je dozvoljeno da koriste žene koje doje.

Oblik i sastav izdavanja

Rinsulin R - injekcija. Dostupno u olovci za injekcije RinAstra. U pakovanju je 5 komada. U jednoj špricu - 3 ml proizvoda.

Lijek se pravi, prelije se u staklene boce. Nominalna zapremina - 10 ml.

Treći oblik oslobađanja su 3 ml staklene patrone.

Glavni aktivni sastojak je humani inzulin. Nije važno u kom je obliku lijek kupljen, 100 ml se nalazi u 1 ml otopine.

Cijena Rinsulina P je mala. Prodaje se na recept.

Upute za upotrebu

Injekcija je moguća na tri načina. Injekcija se radi intramuskularno, intravenski i subkutano. Posljednju opciju češće prakticiraju dijabetičari.

Injekcije se rade u bedro, rame, trbuh ili zadnjicu. Mesta za davanje lekova treba promeniti.

Ova šema upotrebe Rinsulina P izbjegava degeneraciju masnoće. Razvija se čestim davanjem leka u jednom području.

Uz potkožne injekcije, budite izuzetno oprezni. Velika opasnost od ulaska u krvne žile.

Upute za upotrebu lijeka Rinsulin R:

  • Injekcija se vrši pola sata prije konzumiranja ugljikohidratne hrane.
  • Prije ubrizgavanja, zagrijte špric u dlanovima.
  • Učestalost upotrebe lijeka u liječenju samo njega - 3 r / dan. Mnogi ljekari propisuju 5-6 puta više upotrebe lijeka. Preporučuje se česta upotreba u dnevnim dozama većim od 0,6 IU / kg.
  • Često se propisuje u kombinaciji s rinsulinom NPH, jer je prvi lijek inzulin kratkog djelovanja. Na primjer, bolje je koristiti drugi lijek noću.
  • Prije upotrebe protresite bočice i špriceve. U spremniku ne smiju biti vidljive bijele čestice.
  • Dezinficirati mjesto kože prije uvođenja igle. Sa palcem i kažiprstom lijeve ruke saberite kožni pregib, a desnom rukom umetnite inzulinsku iglu pod kutom od 45 stepeni. Nemojte odmah izvlačiti špricu. Potrebno je ostaviti iglu 6 sekundi pod kožom kako bi se lijek u potpunosti uveo.

Injekcije se rade posebnom insulinskom špricom. Ne možete ga ponovo koristiti. Obična šprica se ne može koristiti, jer će se ubrizgana tekućina nagomilati na jednom mestu, a nemoguće je masirati mesto ubrizgavanja.

Izulinska igla omogućava lijeku da prodre duboko u potkožno tkivo i ne nakuplja se na jednom mjestu.

Nuspojave

Rinsulin P je siguran lek ako se uzima po receptu lekara, pridržavajući se propisane doze.

Mnogi pacijenti koji su kupili lijek žale se na nuspojave. Neke od njih ne zahtevaju lečenje. Nuspojave s vremenom nestaju.

Te negativne reakcije uključuju:

  • migrene
  • vrtoglavica
  • smanjena oštrina vida (uočena na početku liječenja kod svakog drugog pacijenta),
  • hiperhidroza
  • jaka glad
  • zimica (čak i po vrućem vremenu).

Među neopasnim reakcijama ističe se crvenilo koje nastaje kada je posuda preasićena krvlju. Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti svrab koji nestaje nakon 8-12 sati.

Međutim, neke nuspojave se ne mogu zanemariti. Mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Na primjer, sve započinje osipom na koži. U stvari, to ne donosi vlasniku nikakve druge probleme, osim estetskih. Nastavljajući uzimati lijek, uobičajeni osip pretvara se u divovsku urtikariju. Razvija se Quinckeov edem, karakteriziran masivnim oticanjem kože, masnog tkiva i sluznice.

Nakon završetka upotrebe lijeka, čekajući recesiju simptoma i nastavak tijeka liječenja, može se razviti anafilaktički šok. Ovo se stanje javlja samo nakon opetovanog kontakta s alergenom.

Najozbiljnije komplikacije hipoglikemijskog stanja su drhtanje, palpitacija srca i razvoj hipoglikemijske kome.

Otkrivanje bilo kakvih nuspojava povod je za posjet ljekaru. Uz česte epizode gubitka svijesti - nazovite hitnu pomoć, prikupite sve lijekove kako bi liječnici shvatili u čemu je problem, ako u trenutku dolaska pacijent opet onesvijesti.

Prema recenzijama dijabetičara, Rinsulin P djeluje dobro, ali se nuspojave pojavljuju već nakon prve upotrebe lijeka.

Analozi Rinsulina R: Actrapid, Biosulin R, Vozulim R, Gansulin R, Gensulin R, Humodar R 100 Rivers, Insukar R, rekombinantni humani inzulin.

Liječnik propisuje analoge ako prethodno propisani lijek nije pomogao ili izazvao nuspojave. Lijekovi imaju različita obilježja doziranja i primjene, informacije su navedene u uputama.

Analozi su lijekovi koji su sličnih učinaka na tijelo i sadrže iste aktivne komponente.

Kontraindikacije

Postoji nekoliko kontraindikacija za upotrebu lijeka. Lijek je zabranjen pacijentima s individualnom netolerancijom na inzulin ili neku drugu komponentu.

Ne propisivati ​​pacijentima koji imaju hipoglikemiju. To je stanje u kojem je šećer u krvi smanjen na 3,5 mmol / L. Hipoglikemija je rijedak klinički sindrom karakteriziran aktiviranjem simpatičkog živčanog sustava i disfunkcijom centralnog nervnog sistema.

Ovo stanje utiče na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa drugim mehanizmima. To možda nije primarna posljedica u kojoj je prijem zabranjen, ali i sekundarna. To je - predoziranje.

Posebna uputstva

Upute za lijek upućuju na posebna uputstva. Primjenjuju se na starije pacijente, djecu i bolesnike sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre.

Takve osobe moraju se strogo pridržavati doze koju je propisao ljekar. Ne možete odstupiti od tijeka liječenja, u protivnom se ne mogu izbjeći komplikacije.

Pacijenti u starosti trebaju pažljivo pratiti svoje zdravstveno stanje i, u slučaju bilo kakvih neželjenih reakcija, obratiti se liječniku. Čak i sa glavoboljom i zimicom. Liječnik mora kontrolirati tijek terapije i biti svjestan svega što se događa s pacijentom.

Stariji pacijenti su podložniji razvoju hipoglikemije, tako da ćete morati kontrolirati nivo šećera, provjeravajući ga 2–4 ​​puta dnevno. Važno je prilagoditi liječenje ako se uzimaju drugi lijekovi.

S oštećenim funkcioniranjem jetre i bubrega, pacijentima je potrebno češće prilagođavanje doze. Učestalost mjerenja glukoze u krvi povećava se onoliko puta koliko osoba jede.

Treba biti svjestan da neki lijekovi utječu na potrebu za inzulinom. Po dogovoru sa ljekarom, važno je razgovarati o svim uzetim lijekovima, dozi i trajanju liječenja. Na osnovu toga liječnik će odabrati optimalan tijek terapije.

Lijekovi za povećanje inzulina: inhibitori ugljične anhidraze, klofibrat, agensi koji sadrže etanol, lijekovi na bazi litija, ketokonazol drugi.

Lijekovi koji slabe hipoglikemijski učinak: estrogeni, heparin, Danazol, morfij, nikotin, štitnjačni hormoni koji sadrže jod.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja, kad se posmatra doziranje, snižava razinu šećera. Lijek koristite strogo prema uputama, bez da sami mijenjate dozu. Ako nema učinka, obratite se ljekaru.

Stopa inzulina u krvi

Prvo što treba učiniti je upoznati ovu supstancu. Inzulin je hormon koji se, kao što već znamo, proizvodi u gušterači. Beta ćelije koje se nalaze u otočiću Langerhansovih aparata odgovorne su za njegovu proizvodnju. Supstanca je katalizator zasićenja tijela energijom.

Ćelije imaju receptore koji reagiraju na hormon. Nakon primanja signala, otvaraju kanale za glukozu. Na taj se način apsorbuje važan izvor energije.

Koncentracija inzulina u tijelu se stalno mijenja. To je zbog činjenice da je u različitim vremenima potrebna različita količina. Između obroka je ta brojka mala, kao i tokom spavanja. Riječ je o takozvanoj proizvodnji pozadinskih hormona, koja je potrebna za uravnoteženje djelovanja drugog hormona izolacijskog aparata - glukagona, koji povećava razinu glukoze u krvi.

Kad ugledamo hranu, namirujemo je, izlučivanje inzulina počinje rasti. Kada hrana uđe u organizam, glukoza raste, to je signal za beta ćelije da supstanca bude još aktivnija. Nakon jela, razina hormona je najviša (vršna).

Laboratorijska ispitivanja nivoa insulina u biomaterijalu pacijenta izvode se na prazan stomak. U skladu s tim, prihvaćaju se i norme posta. U zdrave osobe su sljedeće:

  • u odraslih se kreću od 3 do 25 mikrona po mililitru,
  • kod djece (do 12 godina) gornji granični indikator je manji i iznosi 20 µU / ml.

Dječji standardi su, kao što vidimo, znatno niži. To je zbog činjenice da parametar inzulina prije puberteta ne ovisi o unosu hrane.

Osim toga, stručnjaci se vode posebnim normativnim pokazateljima prilikom pregleda trudnica i starijih pacijenata (starijih od 60 godina). Za njih normalni rezultati mogu premašiti općeprihvaćene. Za buduće majke donja granica je 6, gornja 27, za osobe od 6 i 35 godina. Standardni pokazatelji u različitim laboratorijima mogu se razlikovati, tako da bi specijalista trebao dešifrirati vaše analize.

Oblik, sastav i mehanizam rada

"Rosinsulin" se odnosi na lekove iz grupe "hipoglikemijskih agenasa". Ovisno o brzini i trajanju akcije, postoje:

  • "Rosinsulin S" sa prosečnim trajanjem delovanja,
  • "Rosinsulin R" - sa kratkim,
  • „Rosinsulin M“ je kombinirano sredstvo koje se sastoji od 30% topljivog inzulina i 70% inzulina-izofana.

Lijek je inzulin koji se dobiva iz ljudskog tijela putem DNK promjena. Upute govore da se princip djelovanja temelji na interakciji glavne komponente lijeka sa stanicama i naknadnom stvaranju inzulinskog kompleksa.

Kao rezultat toga, dolazi do sinteze enzima neophodnih za pravilno funkcioniranje tijela. Normalizacija nivoa šećera događa se zbog unutarćelijskog metabolizma i dovoljne apsorpcije.

Prema riječima stručnjaka, rezultat primjene vidi se 1-2 sata nakon primjene pod kožu.

"Rosinsulin" je suspenzija za administraciju ispod kože. Djelovanje nastaje zbog sadržaja inzulina-izofana.

SupstancaFunkcija izvršena
Protamin sulfatNormalizira učinak i količinu heparina
Natrijum-dihidrogen fosfatOdržava ravnotežu minerala u tijelu
FenolIma antibakterijsko dejstvo
MetacresolIma antigljivično i hemostatsko dejstvo.
GlicerinKoristi se za otapanje tvari
Pročišćena vodaKoristi se za postizanje potrebne koncentracije komponenata.

Interakcija lijekova

Lijek je indiciran za bilo koju vrstu dijabetes melitusa, u slučaju pune ili djelomične otpornosti na tablete za snižavanje šećera. Također se koristi u hitnim stanjima kod dijabetičara na pozadini dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata i u slučaju interkurentnih bolesti. Međutim, lijek nije propisan za hipoglikemiju i pojedinačnu netoleranciju na njegove komponente.

Lijek je namijenjen za iv, v / m, s / c primjenu. Način primjene i doziranje propisuje endokrinolog ovisno o ličnim karakteristikama pacijenta. Prosječna količina lijeka je 0,5-1 IU / kg težine.

Lijekovi inzulina kratkog djelovanja daju se u roku od 30 minuta. pre uzimanja ugljenih hidrata. Ali prvo biste trebali pričekati dok se temperatura suspenzije ne povisi na bar 15 stepeni.

U slučaju monoterapije inzulin se daje 3 do 6 puta dnevno. Ako je dnevna doza veća od 0,6 IU / kg, tada trebate unijeti dvije ili više injekcija na različita mjesta.

Po pravilu se sredstvo ubrizgava u trbušni zid. Ali injekcije se mogu raditi i u rame, stražnjicu i bedro.

Periodično se mora mijenjati područje ubrizgavanja, što će spriječiti pojavu lipodistrofije. U slučaju supkutane primjene hormona, morate biti oprezni kako bi osigurali da tekućina ne uđe u krvni žila. Također, nakon injekcije područje ubrizgavanja ne može se masirati.

Unos u / u i / m primjena je moguća samo pod medicinskim nadzorom. Uložak se koristi samo ako tečnost ima prozirnu boju bez nečistoća, dakle, kad se pojavi talog, rastvor je zabranjen.

Vrijedno je zapamtiti da spremnici imaju određeni uređaj koji ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim vrstama inzulina. Ali uz pravilno punjenje olovke štrcaljke mogu se ponovo upotrijebiti.

Nakon umetanja, igla se mora odvrnuti vanjskim poklopcem i odbaciti. Tako se može spriječiti propuštanje, može se osigurati sterilnost i zrak ne može ući u iglu i začepiti se.

Nuspojave su neuspjeh u metabolizmu ugljikohidrata. Dakle, pregledi liječnika i pacijenata svode se na činjenicu da se nakon primjene Rinsulina P može razviti hipoglikemija. To se očituje slabošću, blijedom kožom, glavoboljom, palpitacijama, drhtavicom, gladi, hiperhidrozom, vrtoglavicom, a u težim slučajevima razvija se hipoglikemijska koma kod dijabetes melitusa.

Moguće su i alergijske reakcije, poput Quinckeovog edema, osip na koži. Povremeno se razvija anafilaktički šok, koji može dovesti do smrti.

Rosinsulin je pogodan za složenu upotrebu zajedno sa drugim lekovima.Prije nego što započnete kombinirano liječenje, morate se posavjetovati s liječnikom.

Liječnik će propisati i izračunati dozu, uzimajući u obzir interakciju aktivnih tvari. Rosinsulin treba uzimati zajedno sa drugim lijekovima radi normalizacije glukoze u krvi.

Slabljenje željenog efekta uočeno je dok ga uzimate s kontraceptivima, diureticima i antidepresivima.

Potrebu za zamjenom određuje ljekar. Razlog potrage za analogom je nedostatak prodaje ili prisustvo kontraindikacija. Uputa za Rosinsulin navodi najprikladnija sredstva za zamjenu. Uključuju Biosulin, Gansulin, Protafan, Rinsulin, Humodar i Humulin. Zabranjeno je samostalno tražiti zamjenu i započeti liječenje pomoću analoga.

Kako se vrši ispitivanje?

Po pravilu medicinski pregled nije ograničen na analizu praznog stomaka. Najčešće se rade dva ispitivanja:

  • na prazan stomak
  • 1,5-2 sata nakon jela (opterećenje glukozom).

Njihovi se rezultati ne bi trebali previše razlikovati, brzina inzulina nakon jela je u rasponu od 3 do 35 jedinica. Uzrok ozbiljne zabrinutosti je pokazatelj koji premašuje trostruku vrijednost analize posta.

Uz to se u dijagnostičkoj praksi koristi takozvani provokativni test prema kojem se pacijent postiže provjerom parametra od interesa svakih šest sati. Njegova neprirodno velika / mala vrijednost signalizira probleme s gušteračom. Konkretno, uzrok može biti dijabetes.

Uporedo sa ispitivanjem inzulina provodi se i ispitivanje koncentracije šećera u krvi. Prema rezultatima ovih testova, lekari mogu izvući zaključke o pacijentovom stanju.

Simptomi niskog inzulina

Pored laboratorijskih testova, postoje i drugi načini za otkrivanje nenormalno niskog insulina kod ljudi. Postoji niz simptoma koji ukazuju na hormonalni poremećaj.

Znakovi nedostatka supstance u organizmu uključuju sledeća stanja:

  • povećan apetit, nekontrolisan osećaj gladi,
  • jaka neopravdana žeđ, intenzivno i učestalo mokrenje,
  • drhtavi udovi
  • palpitacije srca,
  • primetna bledica
  • ukočenost prstiju, usta, nazofarinksa,
  • mučnina
  • pojačano znojenje
  • nesvijest
  • depresivno raspoloženje, razdražljivost.

Paradoksalno je da su znakovi prekomjernog inzulina slični simptomima nedovoljne količine. To su neočekivani napadi gladi, slabosti, umora, nedostatka daha, grčeva, kao i svraba kože i kršenja regenerativnih procesa, povećanja količine urina.

Bilo koji od ovih simptoma može imati fiziološki uzrok koji nije povezan s bolešću. Ali, bolje je podvrći se pregledu još jednom nego pokrenuti bolest.

Liječenje dijabetesa inzulina

Ako se kod dijabetesne bolesti prvog tipa pacijentu odmah nakon dijagnoze propisuju injekcije hormona u različitim dozama, tada je s drugom dijabetesom situacija nešto drugačija. U početnim fazama, kao što je već spomenuto, gušterača djeluje normalno, čak i intenzivno, jer je koncentracija inzulina u krvi unutar normalnih granica (ili više). U ovoj fazi terapija inzulinom nije potrebna, umjesto nje se uvode lijekovi za snižavanje šećera i dijeta. Vremenom se željezo iscrpljuje, tek tada nastaje potreba za novim liječenjem.

Mnogi pacijenti s dijabetesom uplašeni su izgledom redovnih injekcija. Neki čak odbijaju insulinsku terapiju. Ova je odluka više nego opasna, jer stalno stanje hiperglikemije ima nepovratne posljedice.

Za liječenje bolesnika s dijabetesom koriste se različite vrste inzulina:

Nazivno možete odrediti koliko će brzo djelovati terapijska injekcija: nakon 5 minuta, 20 ili nakon nekoliko sati. Korištenjem takvih različitih lijekova u svom djelovanju, moguće je oponašati normalno funkcioniranje gušterače: srednji ili dugotrajni lijek rekreira pozadinsku sekreciju inzulina, kratko ili ultra-kratko (nakon jela).

Pogledajte video: Как снизить сахар и холестерин в крови быстро? Нужно готовить и приготовить кофе в турке правильно! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar