Šta učiniti ako sam propustila dugotrajnu injekciju inzulina?

19.07.2013. Dijabetes 3 komentara

Noć nije spavala zbog dvije greške. Iskustvo je vrijedno za sve početnike roditelje djece oboljele od dijabetesa.

Prva greška. Ni u kojem slučaju ne smijete uzimati inzulin sa špricom iz ampule olovke za šprice!

Stvar bi izgledala očito, ali treba pojašnjenje. Dok je dijete malo, doziranje je malo. Uobičajene insulinske olovke omogućavaju ubrizgavanje inzulina s točnošću od jedne jedinice. Takva preciznost često nije dovoljna za djecu, na što smo se susreli: s jednom jedinicom inzulina - šećer skače nagore, sa 2 - dolje i morate to stalno mjeriti kako ne biste uhvatili hipoglikemiju. Odlučili smo pokušati ubrizgati 1,5 jedinica kratkog inzulina (imamo Humulin R), za koji smo kupili paket običnih inzulinskih šprica (pomoću automatske olovke za špricanje, podsjećam vas, ne možete unijeti frakcije jedinica).

Gdje nabaviti inzulin za špric? Otvorite još jednu ampulu? Izvini. Izgledalo je najlogičnije da jednostavno nazovete željenu dozu pomoću špriceva iz ampule koja je već umetnuta u olovku štrcaljke. Opet pišem veliko: SO NEMOJTE raditi u bilo kojem slučaju. Ako planirate paralelno koristiti i šprice i olovke, morat ćete koristiti dvije odvojene ampule!

Ono što je platilo za grešku. Izvadili su iglu iz olovke za špricu, uzeli su dozu od 1,5 u špricu za ručak. Sve je u redu, ali nisu uzeli u obzir da je nakon uzimanja doze inzulina iz ampule opao pritisak u ampuli, odnosno izgubio se klip olovke za špricu. Stoga jednostavno nismo primijenili večernju dozu inzulina bez da smo to shvatili! Klip se jednostavno pomerio, ne stišćući ništa ispod kože, čak ni inzulin, čak ni vazduh. Bili smo sigurni da je sve u redu, da možete pojesti, pa smo dali večeru i užinu nakon dva sata. A onda, pre odlaska u krevet, odmerili su i omamili kada su ugledali više od 20 šećera! Odakle ?! Riješimo to, bilo da je riječ o „odskoku“ od neopažene „gipe“ (moja kćerka je spavala mnogo prije večere), ili nečem drugom. Guipa je isključena na standardni način: mjerenje šećera u urinu. Podsjetim: ako postoji šećer u mokraći odmah nakon otkrivenog visokog šećera u krvi, a nakon pola sata nema šećera u novoj mokraći, to znači da je došlo do oporavka od hipoglikemije. Imali smo šećera. Uzeo sam olovku za špriceve i pokušao pustiti nekoliko jedinica u zrak. Ne! A onda je došlo očigledno.

Još jednom o prvoj grešci. NEMOJTE uzimati izolaciju sa držača kapsule sa špricevima.

Utvrđen je razlog za pretjerane šećere, ali što učiniti? Pozvati endokrinologa? Noć je pola deset ...

Počeli su ispitivati ​​endokrinologa po imenu interneta. Šta učiniti ako ste propustili injekciju inzulina? Kamo pobjeći ako su roditelji glupi i ne znaju zakone fizike i uzimaju inzulin direktno iz ampule olovke za špric? Da li je moguće pokositi propušteni kratki inzulin nakon činjenice, odnosno nakon jela?

Evo šta se ispostavilo. Zapisat ću opcije za razumno ponašanje, ne samo za naš slučaj.

1) Ako se ubrizgava uložak dugog inzulina, koji ubrizgavaju jednom dnevno (lantus), ne morate ga ubrizgavati u neprimjeren sat, trebali biste pokušati nadoknaditi nedostatak osnovnog inzulina povećanom fizičkom aktivnošću ovog dana: više hodajte, vježbajte i tako dalje, tj. sagorjeti višak šećera na prirodan način: povećana fizička aktivnost.

2) Ako se ubrizgava produženi inzulin koji se ubrizgava dva puta dnevno (Humulin NPH, Protofan i tako dalje), na promašeni snimak treba dodati pola doze propuštenog. Nisam proučavao detalje, jer to nije naš slučaj.

3) Ako vam nedostaje jedan šut kratkog inzulina, i razmišljali ste o tome odmah nakon jela ili u roku sat ili dva nakon. U tom se slučaju još uvijek preporučuje prokuhavanje propuštene doze, smanjujući je uzimajući u obzir propušteno vrijeme. To je, koliko ja razumijem, ako uhvatite odmah nakon jela, možete ubrizgati potpunu propuštenu dozu (ili je blago smanjiti) i nadoknaditi „nedosljednost“ kasnijim zalogajem (kako biste došli do vrhunca djelovanja kratkog inzulina).

4) Ako se propusti injekcija bolusnog inzulina, i to je postalo jasno nekoliko sati nakon obroka (kao u našem slučaju). U tom se slučaju, posebno ako šećer skrene s skale, ipak preporučuje ubrizgavanje kratkog inzulina, ali u znatno smanjenoj dozi. Da ugasite hiperglikemiju.

I tu smo napravili drugu grešku. Ili je to još uvijek "greška".

Ubrizgali smo jedinicu inzulina izvlačeći iglu nakon 5 sekundi (umjesto 10), nadajući se da ćemo na ovaj način dobiti pola doze, dobro ili samo manju jedinicu. No nisu uzeli u obzir da je vrijeme na straži bilo gotovo 12 noći.

Ubrizgali smo u 23:45. Kćer mi je bila bijesna, skakala (dobro, visok šećer, višak energije). Galoped, vilijanski, da sruši 20-ku. (kasnije su otkrili da je s tako visokim šećerom nemoguće srušiti fizičku aktivnost - MM već nakon mjesec dana) Potom se smirila i zaspala. Supruga takođe. I ja sam čitav vod i počeo sam ozbiljnije proučavati to pitanje na Internetu, osjećajući da negdje nešto nije u redu. Jednostavna logika sugerirala je da je hrana za večeru i večernju užinu već pretjerana, a ostaci šećera iz te hrane brzo bi se ugasili, no nakon dva sata (otprilike između 2 i 3 noći!), Inzulin bi počeo djelovati u potpunosti i dobili bismo hipoglikemiju nepoznate snage. A onda je postalo toliko zastrašujuće da je čitav san negdje nestao. Postavila sam alarm na 2 noći za svaki slučaj. Kao rezultat toga, veći dio noći nisu spavali, mjerijući šećer svakih pola sata ili sat, kako ne bi propustili gips. Zapisat ću rezultate mjerenja, mislim da će to biti korisno i za budućnost i za sve koji pogledaju ovu stranicu u potrazi za rješenjem takvog problema.

Tako smo propustili večernju injekciju inzulina, jeli dva puta bez inzulina (misleći da jeste).

1) U 19:30 šećer je bio izmjeren 8,0 prije večere za izračun volumena same večere. Pa, dobro, skoro norma za naš dosad preskačeni šećer. "Ubrizgavaju se" (ne znajući da se inzulin ne daje) dve jedinice inzulina, nadajući se dobroj večeri. Večerali smo, nakon dva sata imali smo užinu. Sve kao da su ubrizgali inzulin.

2) 23:10 Odlučili smo ga izmjeriti za svaki slučaj prije spavanja i u šoku vidjeli šećer 21,5 mol! Shvatili razloge (vidi gore). Počeli su da razmišljaju i traže šta da rade. Odlučio sam da ćemo izmjeriti za pola sata, a ako dođe do smanjenja, trebali bismo pravilno povraćati, ići divlji i ići u krevet. Možda je to još bilo ispravnije? (ne nije u redu! - MM mesec dana kasnije)

3) 23:40. Mi ga mjerimo ponovo - 21,6 To jest, čak se i diže! Odlucimo da ubiremo jedan.

4) 01:10 Noć. Merimo krv spavaće kćeri. 6,9! Odnosno, za sat i pol šećer je pao za više od 14 jedinica! A vrhunac akcije još nije počeo. Postaje malo zastrašujuće.

5) 01:55 Merimo: 3,5! Za četrdeset pet minuta - dva puta! Od 6,9 do 3,5. I započeo je vrhunac delovanja inzulina! U panici smo probudili moju kćer i natjerali nas da pijemo sok i jedemo kolačiće. Dijete spava, suši 30–50 grama soka u pokretu i grije na pola jetre tako da se „loši roditelji, koji ili ne hrane, a potom maltretiraju usred noći“, odvežu. Prekinuta.

6) 02:21 Šećer: 5.1. Phew! Sok s kolačićima je uspio. Dobro. Odlučimo ponovo izmjeriti, ako se smanji, onda se i dalje hranimo.

7) 02:51 Šećer: 5.3. Odlično. Djelovanje kratkih inzulina prestaje. Prekinuti smo.

8) 06:10 Jutro Proveravamo. Šećer: 4.7. Nije sjajno, ali nije loše. Jeste li uspjeli? ... "Moramo provjeriti za još sat vremena, da ne bismo pali na kritiku ..." Ali nema snage. Prekinuti smo.

9) 9:00 Da bi izbjegli jutarnji gutljaj, oko pola osam je davalo medu spavaćoj kćeri na vrh čajne žličice. Kao rezultat toga, u 9 sati ujutro metar je pokazao relativno mirnu brojku od 8,00 mol. Odnosno, čak je i takva mikrodoza meda podigla šećer s oko 4 na 8!

Ukupno Čini se da se suočio s pogreškom broj jedan (propustio je inzulin noću). Po cijenu neprospavane noći i živaca roditelja i prstima kćeri koji su previše stari. Da li su postupali korektno? Ili ste morali trčati, skakati da se nekako srušite i spavali cijelu noć s visokim šećerima? Je li bila pogreška noću ubrizgavati Inesulin pokušavajući nadoknaditi ono što je propušteno? Ne znam Ali nadam se da će opisano iskustvo nekome biti korisno za donošenje informirane odluke u takvim situacijama.

Preskočite injekciju insulina

Budući da se liječenje šećerne bolesti tipa 1 provodi isključivo u obliku nadomjesne terapije u kontinuitetu, potkožna primjena lijeka je jedina šansa za održavanje razine šećera u krvi.

Pravilna upotreba preparata sa inzulinom može spriječiti nagle fluktuacije glukoze i izbjeći komplikacije dijabetesa:

  1. Razvoj komatoznih stanja koja su opasna po život: ketoacidoza, laktaktacidoza, hipoglikemija.
  2. Razaranje vaskularnog zida - mikro- i makroangiopatija.
  3. Dijabetička nefropatija.
  4. Smanjen vid - retinopatija.
  5. Lezije nervnog sistema - dijabetička neuropatija.

Najbolja opcija za upotrebu inzulina je ponovno uspostavljanje njegovog fiziološkog ritma ulaska u krv. Za to se koriste inzulini različitog trajanja djelovanja. Za stvaranje stalne razine krvi, produženi inzulin se daje 2 puta dnevno - Protafan NM, Humulin NPH, Insuman Bazal.

Inzulin kratkog djelovanja koristi se kao zamjena za oslobađanje inzulina kao odgovor na obrok. Uvodi se prije jela najmanje 3 puta dnevno - prije doručka, ručka i prije večere. Nakon injekcije potrebno je uzimati hranu u razmaku između 20 i 40 minuta. U tom slučaju dozu inzulina treba osmisliti kako bi prihvatili određenu količinu ugljikohidrata.

Ispravno ubrizgati inzulin može biti samo potkožno. Za to su najsigurnija i najpovoljnija mjesta bočne i stražnje površine ramena, prednja površina bedara ili njihov bočni dio, te trbuh, osim pupčane regije. Istovremeno, inzulin iz kože trbuha prodire u krv brže nego s drugih mjesta.

Zbog toga se pacijentima preporučuje ujutro, a također, ukoliko je potrebno brzo smanjiti hiperglikemiju (uključujući i kad preskoče injekciju), ubrizgavaju inzulin u trbušni zid.

Algoritam djelovanja dijabetičara, ako je zaboravio ubrizgati inzulin, ovisi o vrsti propuštene injekcije i učestalosti s kojom ga koristi osoba koja boluje od dijabetesa. Ako je pacijent propustio injekciju inzulina dugog djelovanja, tada treba poduzeti sljedeće mjere:

  • Kada se ubrizgavaju 2 puta dnevno - tokom 12 sati, koristite samo kratki inzulin prema uobičajenim pravilima prije jela. Da biste nadoknadili propuštenu injekciju, povećajte fizičku aktivnost kako biste prirodno smanjili šećer u krvi. Obavezno napravite drugu injekciju.
  • Ako pacijent s dijabetesom ubrizgava inzulin jednom, to jest doza je predviđena 24 sata, tada se injekcija može obaviti 12 sati nakon prelaska, ali njegovu dozu treba prepoloviti. Sljedeći put kad morate unijeti lijek u uobičajeno vrijeme.

Ako vam nedostaje šalica kratkog inzulina prije jela, možete ga unijeti odmah nakon jela. Ako se pacijent kasno sjetio prolaza, tada morate povećati opterećenje - bavite se sportom, šetnjom, a zatim izmjerite razinu šećera u krvi. Ako je hiperglikemija veća od 13 mmol / l, preporučuje se unositi 1-2 jedinice kratkog inzulina kako bi se spriječio skok šećera.

Ako se daje pogrešno - umjesto kratkog inzulina, pacijent s dijabetesom ubrizgava produženo, tada njegova snaga nije dovoljna za obradu ugljikohidrata iz hrane. Zato morate prikvačiti kratki inzulin, ali istovremeno svaka dva sata izmjeriti nivo glukoze i ponijeti sa sobom nekoliko tableta glukoze ili slatkiša, kako ne biste snizili šećer do hipoglikemije.

Ako se umjesto produženog inzulina ubrizga kratka injekcija, onda propuštenu injekciju i dalje treba provoditi, jer na kratkom inzulinu treba pojesti potrebnu količinu ugljikohidratne hrane i njegovo djelovanje će prestati prije potrebnog vremena.

U slučaju da se ubrizga više inzulina nego što je potrebno ili se injekcija pogrešno izvede dva puta, tada morate poduzeti takve mjere:

  1. Povećajte unos glukoze iz namirnica koje sadrže malo masti i složenih ugljenih hidrata - žitarica, povrća i voća.
  2. Ubrizgavajte glukagon, antagonist inzulina.
  3. Izmerite glukozu najmanje jednom u dva sata
  4. Smanjite fizički i mentalni stres.

Ono što se strogo ne preporučuje pacijentima koji imaju dijabetes jeste udvostručenje sljedeće doze inzulina, jer će to brzo dovesti do pada šećera. Najvažnija stvar pri preskakanju doze je praćenje nivoa glukoze u krvi dok se ona ne stabilizira.

Suština injekcije

Nedostajanje injekcija inzulina kod dijabetesa tipa 1 posebno je nepoželjno zbog rizika od razvoja ozbiljnih komplikacija poput dekompenzacije bolesti i pacijenta koji padne u komu.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Kod šećerne bolesti injekcije su važna točka dovoljne nadoknade za bolest. Svakodnevne injekcije važne su za dijabetičare, jer mogu stabilizirati metaboličke procese u tijelu i spriječiti ozbiljne komplikacije. Posebno su važne injekcije inzulina kod dijabetesa tipa 1, kada stanice pankreasa ne proizvode ili ne sintetišu dovoljno hormona da razgrade postojeći šećer. Sa drugom vrstom patologije, u ekstremnim slučajevima primjenjuju se injekcije.

Pravilnom injekcijom smatra se injekcija, čija je supstanca ubrizgana pod kožu. Najbolja mjesta za injekcije su ramena (leđa, bok), bedra (sprijeda, sa strane), trbuh, osim pupka. Putem želuca inzulin brže stiže do odredišta. Dosljedna i pravilna upotreba inzulina pomoći će smanjiti mogućnost komplikacija.

Posledice preskakanja injekcija

Preskakanje injekcija prepuno je povećanju glukoze u krvi. Dijabetes melitus je bolest sa nedostatkom vlastitog inzulina, zbog čega ga treba opskrbljivati ​​izvana kako bi razgradio šećer koji je ušao u tijelo. Ako se hormon ne stekne na vrijeme, glukoza će se akumulirati, što će izazvati neželjene posljedice u obliku nesvjestice, nakon čega slijedi dekompenzacija šećerne bolesti i hiperglikemijske kome. Pored toga, fluktuacije glukoze mogu se razviti teške komplikacije. Ispravno, upotreba injekcija insulina pomoći će u sprečavanju takvih tegoba i efekata:

  • Pobuđenja kome: ketoacidoza, hipoklikemija i laktaktacidoza.
  • Poremećaj vidnog aparata - retinopatija.
  • Dijabetička nefro- i neuropatija.
  • Uništavanje stijenki krvnih žila - makro- i mikroangiopatije.
Vratite se na sadržaj

Šta učiniti kada preskočite injekciju inzulina?

  • Preskakanje injekcije prilikom uzimanja dugog inzulina 2 puta dnevno ispravlja se kratkim uzimanjem u narednih 12 sati. Alternativno, možete pojačati fizičku aktivnost.
  • Kada koristite dnevni inzulin (vrijedi 24 sata), potrebna doza za preskakanje je polovina dnevne injekcije nakon 12 sati od vremena preskakanja. I sledeću injekciju uraditi po rasporedu.
  • Preskakanje inzulina za hranu (bolus) nije toliko opasno - možete ga ubrizgati nakon obroka, prateći šećer u krvi svaka 2 sata. Kada skočite na razinu od 13 mmol / L, potrebna je doza kratkog inzulina da bi se smanjila na sljedeći obrok.
  • Ne preporučuje se ubrizgavanje dugog inzulina umesto kratkotrajnog inzulina - postoji rizik da se prvi ne može nositi s glukozom nakon jela, tako da je bolje ubrizgati bolusni hormon. Ali važno je kontrolirati šećer kako bi se spriječila hipoglikemija.
  • Kad ubrizgavate kratak umjesto dugog, trebate nadoknaditi jaz posljednjeg. Ali tijelo trebate nadopuniti potrebnim XE-om i nadzirati vrhove ubrizgavanja.
  • Pri znatnom višku doze hormona važno je voditi brigu o odgovarajućoj opskrbi bržim ugljikohidratima.
Vratite se na sadržaj

Bilježnice i sveske

Svakodnevne bilježnice pomoći će vam da se nosite sa slabom memorijom i precizno pratite raspored. Nedostatak ove mogućnosti je ista ljudska memorija.Napokon, zaboraviti zapisati vrijeme uzimanja doze ili ne uzimati ovu bilježnicu sa sobom je takođe čest problem. Osim toga, ova metoda nije lijena, jer sve snimke također trebaju vremena.

Podsetnik na telefon

Udoban i moderan način podsjećanja na raspored injekcija. No, uprkos svojoj jednostavnosti, ima i nedostataka. Neispravan akumulator, neočekivano isključenje gadgeta, upotreba tihog načina rada - sve to će dovesti do činjenice da podsjetnik neće raditi, a dijabetičar će propustiti injekciju. Pomoćna funkcija u ovom slučaju može biti vibracija naprava, koja će u slučaju tihog načina rada sve raditi u trenutku podsjetnika.

Gadget aplikacije

Napravljeno je mnogo specijaliziranih programa koje uspješno koriste dijabetičari. Primjene s različitim funkcionalnostima i omogućuju prevenciju glikemije. Udobnost softvera je što u aplikaciji možete provoditi potpunu kontrolu ishrane, vremena uzimanja injekcija itd. Slične aplikacije:

Medicinske aplikacije

Istaknute aplikacije, programi podsjetnika koji na ekranima mobilnih telefona, tableta i satova prikazuju obavijest o nadolazećem vremenu prijema. Takođe ne bez nedostataka. Glavni problem je preskakanje obavijesti. Glavni razlog je nepažnja ili nedostatak osobe koja se nalazi pored uređaja u vrijeme podsjećanja. Primjeri takvih aplikacija:

Oznake olovke za špriceve

Ukrašavanje olovki za šprice u različitim bojama pomoći će ne samo da ne zaboravite na brzu injekciju, već će vas podsjetiti i gdje i gdje je doza inzulina. Činjenica je da su špricevi isti, ali lijek unutra je različit. Mnogo je načina za označavanje alata za ubrizgavanje. Prvi je jednostavan, u ljekarni morate odabrati olovke različitih boja. Drugi je pravljenje beleški na olovkama sa nalepnicama.

Hiperglikemija prilikom preskakanja injekcije inzulina


Prvi znakovi povećanja glukoze u krvi uz propuštenu injekciju su pojačana žeđ i suha usta, glavobolja i učestalo mokrenje. Također se mogu pojaviti mučnina, jaka slabost dijabetesa i bolovi u trbuhu. Razina šećera može se povećati i s nepravilno izračunatom dozom ili unosom velike količine ugljikohidrata, stresa i infekcija.

Ako ne uzimate ugljikohidrate na vrijeme za napad hipoglikemije, tada tijelo može sam nadoknaditi ovo stanje, dok će poremećena hormonska ravnoteža dugo održavati visok šećer u krvi.

Da biste smanjili šećer, morate povećati dozu jednostavnog inzulina ako je, kad se mjeri, pokazatelj veći od 10 mmol / l. Ovim povećanjem, za svaka dodatna 3 mmol / l, predškolskoj djeci se daje 0,25 jedinica, djeci 0,5 djece, 1 adolescentima i odraslima.

Ako je preskakanje inzulina nastalo kao posljedica zarazne bolesti, visoke temperature ili odbijanja hrane uslijed slabog apetita, preporučuje se:

  • Svaka 3 sata izmjerite nivo glukoze u krvi, kao i ketonska tijela u urinu.
  • Ostavite nivo produženog inzulina nepromijenjen i regulirajte hiperglikemiju kratkim inzulinom.
  • Ako je glukoza u krvi viša od 15 mmol / l, aceton se pojavljuje u urinu, tada svaku injekciju prije jela treba povećati za 10-20%.
  • Pri nivou glikemije do 15 mmol / L i tragovima acetona, doza kratkog inzulina povećava se za 5%, uz smanjenje do 10, moraju se vratiti prethodne doze.
  • Uz glavne injekcije zaraznih bolesti, Humalog ili NovoRapid inzulin možete davati ne ranije od 2 sata, a jednostavan kratki inzulin - 4 sata nakon posljednje injekcije.
  • Pijte tekućinu od najmanje litre dnevno.

Tokom bolesti mala djeca mogu u potpunosti odbiti hranu, posebno ako se javlja mučnina i povraćanje, pa mogu nakratko prebaciti na voćne ili bobice sokove, dati naribane jabuke, med

Kako ne zaboraviti na injekciju inzulina?


Okolnosti preskakanja doze ne mogu ovisiti o pacijentu, stoga se preporučuju svi koji preporučuju redovne injekcije za liječenje dijabetesa inzulinom:

Beležnica ili posebni obrasci koje treba popuniti sa naznakom doze, vremena ubrizgavanja kao i podacima o svim mjerenjima šećera u krvi.

Stavite signal na svoj mobilni telefon, podsećajući vas da unosite insulin.

Instalirajte aplikaciju na svoj telefon, tablet ili računar za kontrolu nivoa šećera. Takvi posebni programi omogućuju vam da istovremeno vodite dnevnik hrane, razine šećera i izračunavate dozu inzulina. Tu spadaju NormaSahar, časopis za dijabetes, dijabetes.

Koristite medicinske aplikacije za gadgete koji signaliziraju vrijeme uzimanja lijekova, posebno ako za liječenje pratećih bolesti koriste druge tablete osim inzulina: Moje tablete, Moja terapija.

Olovke za špriceve sa nalepnicama za telo kako biste izbjegli zabune.

U slučaju da je injekcija promašena zbog nedostatka jedne od vrsta inzulina, a ne može je nabaviti, jer nije u ljekarni ili zbog drugih razloga, tada je moguće kao krajnje sredstvo zamijeniti inzulin. Ako nema kratkog inzulina, tada treba ubrizgati produženi inzulin u vrijeme kada se vrhunac njegovog djelovanja podudara s vremenom obroka.

Ako postoji samo kratak inzulin, tada ga morate ubrizgavati češće, fokusirajući se na razinu glukoze, uključujući i prije spavanja.

Ako ste propustili uzeti tablete za liječenje šećerne bolesti drugog tipa, oni se mogu uzimati u drugom trenutku, jer naknada za manifestacije glikemije modernim antidijabetičkim lijekovima nije vezana za tehnike pisanja. Zabranjeno je udvostručiti dozu tableta čak i ako su propustili dvije doze.

Za bolesnike sa šećernom bolešću opasno je visoki nivo šećera u krvi prilikom preskakanja injekcija ili preparata u obliku tableta, ali razvoj čestih napada hipoglikemije, posebno u djetinjstvu, može dovesti do poremećaja formiranja tijela, uključujući i mentalni razvoj, pa je važno pravilno prilagođavanje doze.

Ako postoje sumnje u ispravnost preračuna doze lijekova ili zamjene lijekova, onda je bolje potražiti specijaliziranu medicinsku pomoć endokrinologa. Video u ovom članku prikazat će odnos između inzulina i šećera u krvi.

Što ako niste dali injekciju na vrijeme?

Ne može postojati jedno pravilo u svim situacijama, jer se moraju uzeti u obzir toliko faktori. Među njima: koliko vremena je prošlo od trenutka kada je bilo potrebno napraviti injekciju i koju vrstu inzulina koristite.

Ispod ćemo pružiti opći savjet, ali ako imate bilo kakvih nedoumica što učiniti u određenoj situaciji, najbolje je kontaktirati svog liječnika za savjet (tako da u budućnosti, ako se takva situacija ponovno pojavi, budete potpuno opremljeni).

Preskočite bazalni / dugi inzulin (1 put dnevno)

  • Ako ste zaboravili ubrizgati dugi / bazni inzulin i prisjetili se toga prilično brzo (u roku od 2 sata od vremena X), možete učiniti uobičajenu dozu. Važno je zapamtiti da je u ovom slučaju inzulin proizveden kasnije nego obično, dakle, on će djelovati u vašem tijelu duže nego inače. Dakle, postoji rizik od razvoja hipoglikemije.
  • Ako je od trenutka X (tj. Uobičajenog vremena ubrizgavanja) prošlo više od 2 sata, a ne znate što učiniti u ovoj situaciji, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Ako se ništa ne poduzme, razina šećera u krvi počet će se povećavati.
  • Ako pravite bazalni (dugački) inzulin navečer, možete isprobati ovaj algoritam: zapamtite da preskočite injekciju do 14:00 - unesite dozu inzulina smanjenu za 25-30% ili 1-2 jedinice za svaki sat koji je prošao od X. Ako vam je preostalo manje od 5 sati prije uobičajenog buđenja, izmjerite glukozu u krvi i ubrizgajte inzulin kratkog djelovanja.

Još jedna opcija (za ljubitelje aritmetike):

  • Izračunajte koliko je sati prošlo od trenutka X (Primjer: izvođenje uređaja Lantus 14 u 20.00, sada je 2.00. Dakle, prošlo je 6 sati). Podijelite ovaj broj sa 24 (sati / dan) - 6: 24 = 0,25
  • Pomnožite dobiveni broj s dozom inzulina. 0,25 * 14 PIECES = 3,5
  • Oduzmite broj dobiven od uobičajene doze. 14ED - 3.5ED = 10.5 ED (zaokruživanje do 10). Možete ući u 2.00 10 jedinica Lantusa.

Kratki / Ultra kratki / Bolus Insulin Preskoči

  • Ako ste zaboravili napraviti injekciju inzulina prije jela (bolus inzulin) i razmišljali o tome prilično brzo (najkasnije 2 sata od početka obroka), možete napraviti cijeli inzulinski bolus.
  • Zapamtite: inzulin je uveden kasnije, dakle djelovat će duže. U toj situaciji češće izmjerite glukozu u krvi.
  • Poslušajte sebe, ako osjetite bilo kakve simptome koji podsećaju na hipoglikemiju, izmjerite šećer u krvi.

  • Ako ste zaboravili napraviti bolus prije jela i prošlo je više od 2 sata od početka obroka, ova je situacija složenija, jer možda sljedeći obrok ili odlazak u krevet. Sljedećoj injekciji možete dodati nekoliko jedinica prije jela, ali tek nakon mjerenja glukoze u krvi.
  • Ako niste sigurni što učiniti u ovoj situaciji ili koliko jedinica inzulina davati, obratite se svom liječniku za savjet.

Preskakanje injekcije dvostrukim režimom ubrizgavanja (bazalni, dugi inzulin, NPH-inzulini)

  • Ako ste propustili jutarnju injekciju i prošlo je manje od 4 sata od X, uobičajenu dozu možete unijeti u potpunosti. Ovog dana morat ćete češće mjeriti glukozu u krvi, povećava se rizik od hipoglikemije.
  • Ako je prošlo više od 4 sata, preskočite ovu injekciju i odvojite sekundu na vrijeme. Ispravite visok šećer u krvi ubrizgavanjem inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja.
  • Ako ste zaboravili na injekciju prije večere i sjećali se se uveče, ubrizgajte manju dozu inzulina prije spavanja. Nešto više od polovine biće dovoljno, ali to morate provjeriti mjerenjem glukoze u krvi. Glukozu u krvi treba provjeravati noću kako bi se izbjegla noćna hipoglikemija.

Praćenje šećera u krvi i ketona

  • propustili injekciju inzulina, u sljedeća 24 sata morate mjeriti šećer u krvi češće nego inače kako biste spriječili porast ili, obrnuto, pad razine šećera u krvi (hiperglikemija i hipoglikemija, respektivno).
  • osoba s dijabetesom tipa 1 ili dijabetesom tipa 2 s vrlo malo proizvodnje pankreasa vlastitog inzulina, budite spremni izmjeriti nivo ketona u mokraći ili krvi ako šećer u krvi poraste iznad 15 mmol / L.
  • probudili se sa visokim šećerom u krvi, mučninom i povišenim nivoom ketona u krvi ili urinu, što znači da imate simptome nedostatka inzulina. Unesite 0,1 U / kg inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja i testirajte šećer u krvi nakon 2 sata. Ako se razina glukoze u krvi nije smanjila, unesite drugu dozu od 0,1 U / kg tjelesne težine. Ako i dalje osjećate mučninu ili se povraća, odmah treba potražiti medicinsku pomoć.

Pogledajte video: Sta raditi ako te devojka uporno odbija? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar