Insulin Humulin: recenzije, upute, koliko lijek košta

U 1 ml. Lijek Humulin Humulin sadrži 100 IU ljudskog rekombinantnog inzulina. Aktivni sastojci su 30% topljivog inzulina i 70% inzulina izofana.

Kao pomoćne komponente se koriste:

  • destilirani metakrezol,
  • fenola
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • klorovodična kiselina,
  • glicerol
  • cinkov oksid
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidroksid
  • voda.

Obrazac za puštanje

Priprema za injekciju Humulin M3 inzulin dostupan je u obliku suspenzije za supkutanu primjenu u bočicama od 10 ml, kao i u patronu od 1,5 i 3 ml, upakovano u kutije od 5 komada. Ketridže su dizajnirane za upotrebu u Humapen i BD-Pen špricama.

Lijek ima hipoglikemijski učinak.

Humulin M3 odnosi se na rekombinantne lijekove DNA, inzulin je dvofazna suspenzija za injektiranje sa prosječnim trajanjem djelovanja.

Nakon primjene lijeka, farmakološka efikasnost javlja se nakon 30-60 minuta. Maksimalni učinak traje od 2 do 12 sati, ukupno trajanje efekta je 18-24 sata.

Aktivnost humulinskog inzulina može se razlikovati ovisno o mjestu primjene lijeka, ispravnosti odabrane doze, fizičkoj aktivnosti pacijenta, prehrani i drugim faktorima.

Glavni učinak Humulina M3 povezan je sa regulacijom procesa pretvorbe glukoze. Insulin takođe ima anabolički efekat. U skoro svim tkivima (osim mozga) i mišićima inzulin aktivira unutarćelijski pokret glukoze i aminokiselina, a također izaziva ubrzanje anabolizma proteina.

Inzulin pomaže pretvoriti glukozu u glikogen, a također pomaže pretvoriti višak šećera u masti i inhibira glukoneogenezu.

Indikacije za upotrebu i nuspojave

  1. Dijabetes melitus kod kojeg se preporučuje terapija inzulinom.
  2. Gestacijski dijabetes (dijabetes trudnica).

  1. Ustanovljena hipoglikemija.
  2. Preosjetljivost.

Često se tijekom liječenja inzulinskim preparatima, uključujući Humulin M3, opaža razvoj hipoglikemije. Ako ima težak oblik, može izazvati hipoglikemijsku komu (ugnjetavanje i gubitak svijesti) pa čak i dovesti do smrti pacijenta.

Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti alergijske reakcije, koje se očituju svrbežom kože, oticanjem i crvenilom na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju sami po sebi u roku od nekoliko dana ili tjedana nakon početka liječenja.

Ponekad to nema veze s upotrebom samog lijeka, ali rezultat je utjecaja vanjskih faktora ili pogrešne injekcije.

Postoje alergijske manifestacije sistemske prirode. Javljaju se mnogo rjeđe, ali su i ozbiljniji. Sa takvim reakcijama se događa sljedeće:

  • otežano disanje
  • generalizirani svrab
  • otkucaji srca
  • pad krvnog pritiska
  • kratkoća daha
  • pretjerano znojenje.

U najtežim slučajevima alergije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ponekad je potrebna zamjena inzulina ili desenzibilizacija.

Kada koristite životinjski inzulin, može se razviti rezistencija, preosjetljivost na lijek ili lipodistrofija. Prilikom propisivanja insulina Humulin M3 vjerovatnost takvih posljedica gotovo je nula.

Upute za upotrebu

Humulinu M3 insulinu nije dozvoljeno davati intravenski.

Prilikom propisivanja inzulina, dozu i način primjene može odabrati samo liječnik. To se radi individualno za svakog pojedinog pacijenta, ovisno o razini glikemije u njegovom tijelu. Humulin M3 namijenjen je supkutanoj primjeni, ali može se davati i intramuskularno, inzulin to dozvoljava. U svakom slučaju, dijabetičar mora znati ubrizgati inzulin.

Subkutano, lijek se ubrizgava u trbuh, bedra, ramena ili zadnjicu. Na istom mjestu injekcija se može dati ne više od jednom mjesečno. Za vrijeme postupka potrebno je pravilno koristiti uređaje za ubrizgavanje, kako se iglica ne bi uvukla u krvne žile, a ne masirati mjesto ubrizgavanja nakon injekcije.

Humulin M3 je gotova mješavina koju čine Humulin NPH i Humulin Regular. To omogućava da se pripravak ne pripremi prije primjene na samog pacijenta.

Da biste pripremili inzulin za ubrizgavanje, bočicu ili uložak Humulin M3 NPH valjajte 10 puta u vaše ruke i, okrenuvši se za 180 stepeni, polako protresti sa strane na drugu. To se mora učiniti sve dok suspenzija ne postane poput mlijeka ili postane mutna, jednolika tekućina.

Ne preporučuje se aktivno mućkanje inzulina NPH, jer to može dovesti do pojave pjene i ometati tačnu dozu. Ne upotrebljavajte lijek sa sedimentom ili pahuljicama nastalim nakon miješanja.

Primjena inzulina

Da biste pravilno ubrizgali lijek, prvo morate provesti određene preliminarne postupke. Prvo morate odrediti mjesto ubrizgavanja, dobro oprati ruke i obrisati ovo mjesto krpom namočenom u alkohol.

Zatim trebate ukloniti zaštitnu kapu s igle štrcaljke, popraviti kožu (istegnuti je ili zabiti), umetnuti iglu i izvršiti injekciju. Zatim iglu treba izvaditi i nekoliko sekundi, bez trljanja, pritisnuti mjesto ubrizgavanja ubrusom. Nakon toga, uz pomoć zaštitne vanjske kapice, potrebno je da odvojite iglu, izvadite je i vratite poklopac na olovku štrcaljke.

Ne možete dva puta koristiti istu iglu olovke za štrcaljku. Bočica ili uložak koriste se dok se potpuno ne isprazne, zatim odbace. Olovke za špriceve namenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Predoziranje

Humulin M3 NPH, kao i drugi lijekovi u ovoj grupi lijekova, nema tačnu definiciju predoziranja, jer nivo glukoze u serumu u krvi ovisi o sistemskoj interakciji između razine glukoze, inzulina i drugih metaboličkih procesa. Međutim, predoziranje inzulina može imati izuzetno negativne efekte.

Hipoglikemija se razvija kao rezultat neusklađenosti sadržaja inzulina u plazmi i troškova energije i unosa hrane.

Sledeći simptomi su karakteristični za nastalu hipoglikemiju:

  • letargija
  • tahikardija
  • povraćanje
  • prekomjerno znojenje,
  • blijedost kože
  • drhtanje
  • glavobolja
  • zbrka.

U nekim slučajevima, na primjer, uz dugu povijest dijabetes melitusa ili njegovo pomno praćenje, znakovi pojave hipoglikemije mogu se promijeniti. Blaga hipoglikemija može se sprečiti uzimanjem glukoze ili šećera. Ponekad će vam možda trebati prilagoditi dozu inzulina, pregledati prehranu ili promijeniti fizičku aktivnost.

Umjerena hipoglikemija obično se liječi supkutanom ili intramuskularnom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata. U težim slučajevima, u prisustvu neuroloških poremećaja, konvulzija ili kome, pored ubrizgavanja glukagona, koncentrat glukoze mora se davati intravenski.

Ubuduće, da bi se spriječilo ponavljanje hipoglikemije, pacijent treba uzimati hranu bogatu ugljikohidratima. Izuzetno teška hipoglikemijska stanja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju.

Interakcije lijekova NPH

Učinkovitost Humulina M3 povećava se primjenom hipoglikemijskih oralnih lijekova, etanola, derivata salicilne kiseline, inhibitora monoamin oksidaze, sulfonamida, ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II, neselektivnih beta blokatora.

Glukokortikoidni lijekovi, hormoni rasta, oralni kontraceptivi, danazol, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, beta2-simpatomimetici dovode do smanjenja hipoglikemijskog učinka inzulina.

Ojačati ili, obrnuto, oslabiti ovisnost o inzulinu koji je sposoban za lankreotid i druge analoge somatostatina.

Simptomi hipoglikemije podmazuju se dok uzimate klonidin, rezerpin i beta blokatore.

Uslovi prodaje, skladištenja

Humulin M3 NPH dostupan je u ljekarnama samo na recept.

Lijek se mora čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni, ne može se zamrzavati i izlagati suncu i toplini.

Otvorena bočica inzulinskog NPH može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni 28 dana.

Pod uvjetima potrebnih temperaturnih uvjeta, pripravak NPH čuva se 3 godine.

Posebna uputstva

Neovlašteni prekid liječenja ili imenovanje pogrešne doze (što posebno vrijedi za bolesnike ovisne o insulinu) mogu dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze ili hiperglikemije, što predstavlja potencijalnu prijetnju za život pacijenta.

U nekih ljudi, kada se koristi ljudski inzulin, simptomi predstojeće hipoglikemije mogu se razlikovati od simptoma karakterističnih za inzulin životinjskog porijekla ili mogu imati blaže manifestacije.

Pacijent bi trebao znati da ako se razina glukoze u krvi normalizira (na primjer, intenzivnom inzulinskom terapijom), tada simptomi koji sugeriraju nadolazeću hipoglikemiju mogu nestati.

Te manifestacije mogu biti slabije ili se različito manifestiraju ako osoba uzima beta blokatore ili ima dugoročni dijabetes melitus, kao i uz prisustvo dijabetičke neuropatije.

Ako se hiperglikemija, poput hipoglikemije, ne koriguje pravodobno, to može dovesti do gubitka svijesti, kome, pa čak i smrti pacijenta.

Prelazak pacijenta na druge inzulinske pripravke NPH inzulina ili njihove vrste treba provoditi samo pod nadzorom liječnika. Promjena inzulina na lijek s različitom aktivnošću, način proizvodnje (DNA rekombinantna, životinjska), vrsta (svinja, analog) može zahtijevati hitnu ili, naprotiv, glatku korekciju propisanih doza.

Uz bolesti bubrega ili jetre, nedovoljnu funkciju hipofize, oslabljeno funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde, pacijentova potreba za inzulinom može se smanjiti, a s jakim emocionalnim stresom i nekim drugim stanjima, naprotiv, povećati.

Pacijent bi se uvijek trebao sjećati vjerojatnosti razvoja hipoglikemije i adekvatno procijeniti stanje svog tijela tijekom vožnje automobila ili potrebu za opasnim radom.

  • Monodar (K15, K30, K50),
  • Novomix 30 Flexspen,
  • Ryzodeg Flextach,
  • Humalog Mix (25, 50).
  • Gensulin M (10, 20, 30, 40, 50),
  • Gensulin N,
  • Rinsulin NPH,
  • Farmasulin H 30/70,
  • Humodar B,
  • Vosulin 30/70,
  • Vosulin N,
  • Mikstard 30 NM
  • Protafan NM,
  • Humulin.

Trudnoća i dojenje

Ako trudnica pati od dijabetesa, tada je za nju posebno važno da kontrolira glikemiju. U ovo se vrijeme potražnja za inzulinom obično mijenja u različito vrijeme. U prvom tromjesečju pada, a u drugom i trećem raste, pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze.

Također, može se zahtijevati promjena u doziranju, prehrani i fizičkoj aktivnosti tijekom dojenja.

Ako je ovaj inzulinski pripravak potpuno prikladan za pacijenta sa šećernom bolešću, tada su pregledi o Humulin M3 obično pozitivni. Prema riječima pacijenata, lijek je veoma efikasan i praktično nema nikakve nuspojave.

Važno je zapamtiti da je strogo zabranjeno propisivati ​​inzulin za sebe, kao i mijenjati ga u drugi.

Jedna boca Humulina M3 zapremine 10 ml košta od 500 do 600 rubalja, paket od pet patrona od 3 ml u rasponu od 1000-1200 rubalja.

Pogledajte video: A Guide to Using Your Insulin Pen (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar