Norma šećera u krvi kod djeteta od 8 godina: koliko treba biti normalna razina?

Poremećaji metabolizma ugljikohidrata kod djece povezani su s genetskim nepravilnostima. Rizik od dijabetesa povećava se ako su bolesni roditelji ili bliža rodbina djeteta.

Da biste započeli liječenje na vrijeme, važno je što prije postaviti ispravnu dijagnozu. Zbog toga djecu iz rizičnih skupina dijabetesa treba nadzirati pedijatar i redovito prolaziti laboratorijska ispitivanja.

Klinička slika šećerne bolesti kod djece može biti slabo simptomatična, a zatim se manifestira kao teška komplikacija u obliku ketoacidotske kome. Zbog toga, odsustvo znakova dijabetesa nije uvijek potvrda zdravlja djeteta.

Šta utiče na glukozu u krvi?

Načini ulaska glukoze u krvotok mogu biti vanjski i unutarnji. Izvana glukoza ulazi s hranom. Čista glukoza može biti dio proizvoda, te se u tom slučaju počinje apsorbirati u usnoj šupljini. A također se može dobiti iz složenih šećera, koji se moraju podijeliti enzimom - amilazom.

Suharoza, fruktoza, galaktoza, koji se nalaze u hrani, s vremenom se također pretvaraju u molekule glukoze. Drugi način isporuke glukoze odnosi se na brz način da ga dobijemo - razgradnju glikogena. Pod utjecajem hormona (prije svega glukagona), glikogen se razgrađuje do glukoze i nadoknađuje njegov nedostatak ako se hrana ne prima.

Ćelije jetre sposobne su da proizvode glukozu iz laktata, aminokiselina i glicerola. Ovaj način proizvodnje glukoze je duži i započinje ako zalihe glikogena nisu dovoljne za fizički rad.

Nakon jela povećava se nivo glukoze u krvi, na što reagiraju receptori u gušterači. Dodatni obroci inzulina se oslobađaju u krv. Spajanjem receptora na staničnim membranama inzulin potiče unos glukoze.

Unutar ćelija glukoza se pretvara u ATP molekule, koji se koriste kao energetski supstrat. Ta glukoza koja se neće koristiti pohranjuje se u jetri kao glikogen.

Učinak inzulina na metabolizam glukoze manifestuje se u sledećim efektima:

  1. Ubrzava apsorpciju glukoze i aminokiselina, kalijuma, fosfata i magnezijuma.
  2. Počinje glikoliza unutar ćelije.
  3. Aktivira stvaranje glikogena.
  4. Inhibira sintezu glukoze u jetri.
  5. Stimuliše sintezu proteina.
  6. Pojačava stvaranje masnih kiselina, pretvaranje glukoze u lipide.
  7. Smanjuje unos masnih kiselina u krv.

Pored inzulina, na glukozu utiču glukagon, kortizol, norepinefrin, adrenalin, hormon rasta i štitnjača. Svi oni doprinose povećanju šećera u krvi.

Pogledajte video: Red Tea Detox (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar