Koje testove treba uzeti ako sumnjate na aterosklerozu

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Koagulacija krvi složen je biohemijski proces, čiji je zadatak zaustaviti krvarenje. Međutim, bilo bi nemoguće ili odgoditi u nedostatku jednog od faktora koagulacije, čija lista otvara fibrinogen. Prvi faktor uključen u provedbu koagulacijske hemostaze (FI), fibrinogen plazme proizvodi se isključivo u jetri i nije samo faktor koagulacije već i građevinski materijal koji pomaže u stezanju površina rana (tijek reparacijskog postupka). Pored toga, fibrinogen spada u proteine ​​akutne faze, pa se stoga uzima u obzir u dijagnostici upalnih bolesti.

Iz dana u dan se u vodi topivi glikoprotein proizvodi od 2 do 5 g / l, njegov poluživot (ili poluživot cirkulacije) je oko 4 dana.

Vrijednost fibrinogena i njegova norma u plazmi

U slučaju nužde (krvarenje) uslijedit će trenutni odgovor sustava koagulacije i fibrinogena (fibrinogen A), otopljenog u plazmi i slobodno cirkulira krvotokom u koncentraciji od 2,0-4,0 g / l, započeti s radom i pokušati zaustaviti krv. Da bi se to postiglo, on će se razgraditi pod enzimatskim uticajem trombina do intermedijarnog proizvoda koji se naziva fibrinski monomer ili fibrinogen B, tako da u sljedećoj fazi (uz sudjelovanje FXIII) postaje netopljivi fibrinski polimer. Možemo vidjeti polimer fibrina u krvi zgrušen u epruveti u obliku bijelih fibrinskih filamenata. Fibrin filamenti nastali u rani živog organizma sudjeluju u obnovi tkiva pomažući mu da se oporavi. Ostaju na mjestu, tvore osnovu tromba, koji zatvara rupu u krvnoj žili.

Pored sudjelovanja u procesu koagulacije i agregacije trombocita, fibrinogen ima i druge odgovornosti:

  • Doprinosi interakciji vaskularnog zida sa formiranim elementima krvi tj.
  • To je faktor koji određuje viskoznost (gustinu) krvi,
  • Spada u proteine ​​akutne faze, pa je njegov povišeni nivo zapažen u velikom broju akutnih patoloških stanja.

Norma ovog važnog glikoproteina kod zdravih ljudi ima ne baš širok raspon vrijednosti i kreće se od 2,0 do 4,0 g / l (ili 5,8 do 11,6 µmol / l).

Relativno je niska razina kod novorođenčadi koja se kreće od 1,25 do 3,0 g / l.

U žena se fibrinogen povećava tokom trudnoće. Bliže porodu njegova koncentracija može doseći 6,0 g / l i smatra se apsolutno normalnim za organizam koji se priprema za važan događaj (sistem koagulacije treba biti spreman, jer je sve moguće tijekom porođaja). Međutim, tokom trudnoće smanjuje se i nivo fibrinogena, što se uočava u slučaju placentnog nabora, embolije amnionske tekućine i drugih ozbiljnih komplikacija.

Programirani u prirodi, povećani faktor I kod žena i za vrijeme menstruacije, odnosno sustav koagulacije kod "slabijeg" spola, prilagođavajući se fiziološkim procesima koji se događaju u ženskom tijelu, djeluje nešto drugačije od muškog sustava hemostaze. U drugim slučajevima, fibrinogen kod žena raste i opada iz istog razloga kao i kod muškaraca, odnosno s razvojem određenih bolesti.

U pogledu laboratorijske dijagnoze, fibrinogen je zanimljiv po tome što se njegova povišena razina smatra faktorom rizika za trombozu i stvaranje raznih kardiovaskularnih patologija.

Faktor I je iznad normalnog - šta to znači?

Fibrinogen iznad normalnog znači da se aktivira sistem hemostaze i da postoji opasnost od prekomjernih ugrušaka krvi ili da se u tijelu dogodi akutna faza upalnog procesa, obično jaka. Dakle, uočena je povećana razina ovog faktora u teškim patološkim stanjima koja pogađaju vitalne organe i cijeli organizam u cjelini:

  1. Upala, infekcija i maligne novotvorine koje pogađaju respiratorni sistem (pneumonije različitog porekla, tuberkuloza, rak pluća),
  2. Akutne i hronične bolesti bubrega (pijelonefritis, glomerulonefritis, nefrotski i hemolitičko-uremički sindromi),
  3. Bolesti povezane sa difuznim oštećenjem vezivnog tkiva (kolagenoze - reumatoidni artritis, skleroderma),
  4. Radijacijska bolest
  5. Pojedinačne neoplazije (prvenstveno rak pluća),
  6. Akutna upalna oboljenja jetre i peritoneuma (akutni peritonitis),

Fibrinogen iznad normalnog često se opaža kod ateroskleroze i dijabetesa. Pored toga, vrijednosti prvog faktora u rasponu od 4,5 - 5 - 6 g / l mogu se zabilježiti kod pacijenata koji sebe smatraju relativno zdravim, ali se ne dijele s cigaretom, kao i kod onih koji nisu mladi i / ili su u "pristojnoj" težini.

Fibrinogen je povišen u akutnom razdoblju bilo kog zaraznog, upalnog i nekrotičnog procesa, pa ne čudi da je u njemu visoka groznica, moždani udar ili akutni infarkt miokarda, povrede i opekotine, kao i u slučaju opsežnih kirurških operacija. U međuvremenu, povećavajući, na primjer, reumatoidni artritis na 5-6 ili čak 10 g / l, ovaj laboratorijski test na kolagenoze nije specifičan. Kao specifičan pokazatelj, povećani sadržaj FI uzima se u obzir prilikom procjene stanja sustava koagulacije, kardiovaskularnog sustava i određivanja akutne faze upalnog procesa (zajedno s ostalim laboratorijskim ispitivanjima).

Želio bih skrenuti pažnju pacijentima da povećanje količine fibrinogena u krvi može biti posljedica upotrebe određenih lijekova koji se često koriste u ginekologiji za liječenje negativnih manifestacija menopauze ili za sprečavanje neželjene trudnoće (estrogeni, oralni kontraceptivi). Nekontrolirani unos takvih lijekova može povećati koncentraciju fibrinogena, dovesti do tromboze, što je obično naznačeno u napomeni u stupcu "Nuspojave". Pušenje, koje doprinosi povećanju zgrušavanja krvi i drugim faktorima rizika za razvoj kardiovaskularne patologije, pogoršava situaciju, stoga se upotreba takvih lijekova po nahođenju određene kategorije pacijenata ne prakticira, što bi trebale zapamtiti žene koje pate od vrućine i pokušavaju se nositi s njima pomoću hormonalnih sredstva koja "savjetuje" susjed.

Vrste testova na aterosklerozu

Prisutnost bolesti u pacijenta pomoći će odrediti sljedeće testove za vaskularnu aterosklerozu:

  • urin
  • obična krv
  • biohemijske
  • koagulogram
  • aktivnost jetrenih enzima,
  • prisustvo proteina.

Kompletna krvna slika određuje količinu:

Morate da ga prenesete na prazan stomak. Tada će biti krvna slika za aterosklerozu tačna. Uzeti s prsta, ubrizgavanjem posebnom iglom. Nedostatak - ne pruža dovoljno informacija. Uz povećani šećer bit će potrebno istraživanje metabolizma ugljikohidrata. Povećanje kolesterola doprinosi njegovoj raslojenosti na zidovima krvnih žila.

Urin pokazuje dokaze o nepravilnom radu unutrašnjih organa. Rezultat će biti spreman za 4-5 sati. Koagulogram prepoznaje znakove povećane koagulabilnosti krvi, funkcije trombocita, smanjene aktivnosti fibrinolize. Prednost - pokazatelji vam omogućavaju da odredite rizik povezan s stvaranjem krvnih ugrušaka.

Biohemijska istraživanja omogućuju vam da utvrdite prisustvo:

  • ukupnog holesterola
  • trigliceridi
  • "Potreban" HDL holesterol (lipoproteini velike gustine),
  • “Nepotreban” LDL holesterol (lipoproteini niske gustine).

Treba ga uzimati iz vene na prazan stomak. 10 sati prije studije ne možete piti slatku vodu, čaj, kafu. Ne opterećujte tijelo fizičkim aktivnostima 4 dana prije ograde. Rezultat je spreman za 3 sata.

Uz povećan rizik od ateroskleroze, potrebno je stalno praćenje nivoa holesterola. Takvi pacijenti trebaju darivati ​​krv najmanje 2 puta godišnje.

Koji rezultati ukazuju na razvoj bolesti

Uz opći test krvi, povećana ESR (stopa sedimentacije eritrocita) ukazuje na razvoj ateroskleroze: norma za muškarce je 1-10 mm / h, za žene - 2-15 mm / h. Ako se indikator povisi iznad normalnog, dolazi do upale unutrašnjih organa.

Ako se tijekom testova urina i krvi primijeti porast LDH (laktatne dehidrogenaze), postoji opasnost od ishemije, infarkta miokarda.

Za utvrđivanje bolesti važne su sljedeće vrijednosti:

  • ako postoji rizik od srčanog udara, odredite ALT i AST, c-reaktivni protein,
  • s ishemijom tkiva povećat će se pokazatelj kalija.

Kršenje metabolizma masti ukazuje na razvoj ateroskleroze.

Znakovi:

  • povećani holesterol, trigliceridi, LDL,
  • smanjen HDL
  • nizak nivo apolipoproteina A1,
  • visoka vrijednost apolipoproteina B.

Krvna slika za aterosklerozu

Nivo kolesterola ovisi o zlouporabi masne, pržene hrane. Količina se kreće od 3 do 5 mm / l. Takvi pokazatelji znače da pacijent nema nikakvu bolest.

Krvna slika za aterosklerozu:

  • donja - 5,2-6,5 mm / l,
  • umjereno - 6,5-7,9 mm / l,
  • povećana - veća od 8,0 mm / l.

Razvoj aterosklerotskih plakova u žilama mozga, srca i unutrašnjih organa određuje nivo homocisteina. Njegova norma je fluktuacije od 9 do 11 MKm / l.

  • HDL - 0,8-2,2 mm / l,
  • LDL - ne više od 3,5 mm / l.

Ukupni holesterol ne bi trebao biti veći od 8 mmol / l, jer postoji rizik od razvoja ishemije.

  • Ukupni holesterol - od 3,1 do 5 mmol / l,
  • trigliceridi 0,14-1,82 mmol / l,
  • "Neophodni" HDL holesterol je najmanje 1 mmol / L (za muškarce, normalni HDL holesterol je veći od 1,68 mmol / L, za žene - više od 1,42 mmol / L),
  • "Nepotreban" LDL holesterol nije veći od 3 mmol / l.

Prisutnost triglicerida više od 2,29 mmol / l ukazuje na to da pacijent ima ishemiju, postoji mogućnost dijabetesa.

Ako je njihov raspon od 1,9 do 2,2 mmol / L, onda je vjerovatno da će biti početni stadij bolesti.

Ako je HDL kod muškaraca niži od 1,16 mmol / l, u žena - ispod 0,9 mmol / l, tada postoji vjerovatnoća od bolesti, ishemijske bolesti srca.

Ako je u rasponu od 1,16-1,68 mmol / l kod muškaraca, 0,9-1,42 mmol / l kod žena, tada je početna faza razvoja bolesti.

Vrijednosti indeksa aterogenosti:

KoeficijentVerovatnoća bolesti
Ispod 3Minimalna vjerovatnost bolesti.
3 do 4Rizik od srčane ishemije, ateroskleroze.
Iznad 5100% oštećenje krvožilnog sustava.

Indeks može varirati ovisno o dobi, spolu pacijenta:

  1. kod muškaraca i žena u 20-30 godina norma je - 2,5 i 2,2,
  2. kod muškaraca 40-60 godina - 3–3,5.

S malim odstupanjem pokazatelja od norme, liječnik može propisati dijetu. Ali za održavanje HDL-a u malim količinama, upotreba biljnih masti je neophodna.

Koagulogram pokazuje rezultat stvaranja krvnih ugrušaka, zgrušavanja krvi.

Sljedeći pokazatelji su norma:

  • vreme protrombina - 11-16 sekundi,
  • vreme trombina - 11-18 sekundi,
  • sadržaj proteina fibrinogena je 2-4 g / l.

Koje testove treba proći

Ateroskleroza, njena dijagnoza, testovi trebaju se blagovremeno sprovesti.

Krvni testoviU laboratoriji se vrše studije, ispituje se biološki sastav: za homocistein, lipoproteine, fibrinogen, feritin u serumu. Oni su važniji od holesterola.B-lipoproteini pomažu u prodiranju holesterola u stijenke žila. Njegova visoka razina ukazuje na rizik od srčanog udara. Norma za muškarce je 60-138 mg / dl, za žene - 52-129.
AngiografijaInvazivni način istraživanja. U posudu se uvodi kontrastno sredstvo, određuje se njegova propusnost, ekspanzija.
DopplerografijaNeinvazivna metoda ispitivanja. Pomaže vidjeti aortu, utvrditi brzinu protoka krvi i faktor povrede vaskularne elastičnosti.
Ultrazvučno skeniranjeProcjenjujući brzinu protoka krvi kroz arterije, nivo oštećenja aterosklerotskih plakova određuje obliteratornu aterosklerozu žila donjih ekstremiteta.
MRIDijagnoza vam omogućuje da pronađete mjesta plakova, odredite patologiju i stupanj suženja suda.
Brahijalni indeks gležnjaPokazuje patologije u krvnim žilama stopala i gležnjeva. Kada je LPI viši od 1,4, dolazi do značajnih poremećaja u opskrbi vaskularnog kalcijuma zbog dijabetesa ili plakova.
EKGDijagnosticira rad srca uz pomoć električnih signala, određuje prisustvo srčanog udara. Efikasna, budžetska, popularna metoda.
EKG s vježbom - biciklistička ergometrijaTijekom dijagnoze pacijent je trčanje na trkačkoj stazi ili pedaliranje bicikla za vježbanje. Fizička aktivnost uključuje pojačani rad srca, prisiljavajući ga da ispumpa više krvi. Kao rezultat metode, patologija je jasno definirana, što omogućava ispravnu dijagnozu.
Rendgenski snimakPomaže u prepoznavanju znakova koronarne skleroze, plućne arterije. Patologija: povećani parametri rada srca, ventrikula, produženja aorte, patološko savijanje.

Za dijagnozu ateroskleroze koriste se sljedeće metode:

  1. Multispiralno CT skeniranje aorte, arterija bubrega, udova, koronarnih žila.
  2. CT aorte.
  3. MRI žila udova.
  4. Periferna tomografska arteriografija.

Metode se koriste u teškim situacijama za indikaciju operacije. Daju potpunu sliku pacijentovih krvnih sudova.

Za utvrđivanje razvoja ateroskleroze uzimaju se u obzir pritužbe pacijenata. Da bi se postavila tačna dijagnoza, potrebno je izvršiti testove krvnih lipida. Potpuni pregled pomaže provesti ultrazvuk, angiografiju. Jasne informacije daju se tomografskim metodama.

Uzroci ateroskleroze

U sadašnjoj fazi razvoja nauke uzroci razvoja ateroskleroze u tijelu nisu pouzdano utvrđeni. Takođe, mehanizam koji doprinosi pojavi patologije nije pouzdano uspostavljen.

Pouzdano utvrđeni faktori rizika za nastanak ateroskleroze, čije prisustvo značajno povećava vjerojatnost patološkog poremećaja. Svi faktori rizika mogu se podijeliti u nekoliko grupa - ne mogu se mijenjati i ne mogu se mijenjati.

Promjenjivi faktori uključuju:

  1. Hiperlipidemija zbog povećane potrošnje životinjskih masti, hrane s visokim udjelom kolesterola, zanemarivanje vlakana i mliječnih proizvoda.
  2. Kršenje integriteta vaskularnog zida zbog loših navika - prekomjerno pijenje, pušenje.
  3. Neadekvatna fizička aktivnost ili obrnuto, prisustvo teškog fizičkog rada.
  4. Prisutnost visokog krvnog pritiska i glukoze.
  5. Ostali uzroci su zarazne ili endokrine (hipotireoza, Itsenko-Cushingov sindrom) bolesti, povrede.

Ne-modificirajuće bolesti uključuju:

  • starost - rizik od razvoja povećava se nakon 45 - 50 godina,
  • spol - muškarci su skloniji nastanku ove bolesti, jer ženski spolni hormoni imaju zaštitni učinak,
  • nasljedni metabolički poremećaji - porodična dislipidemija, homocisteinemija.

Početna dijagnoza započinje temeljitim prikupljanjem anamneze (anamneze) života, koja uključuje podatke o prošlim bolestima, povredama i operacijama, prisutnosti porodične sklonosti kardiovaskularnim bolestima.

Povijest bolesti je vrlo važna - pojava, prvi simptomi, njihovo trajanje i priroda, postavlja se pitanje povezuje li pacijent pojavu simptoma s nečim, na primjer, dijagnozom i liječenjem koji je prethodno proveden, njihovim rezultatima.

Simptomi aterosklerotičnih lezija

Simptomi aterosklerotskog procesa ovise o trajanju razvoja patološkog procesa, njegovoj lokaciji i stupnju preklapanja šupljine arterije i stupnju insuficijencije opskrbe krvlju.

Koronarna ateroskleroza ili stabilna angina ima sledeće simptome - periodične kompresivne bolove iza sternuma, tahikardiju i aritmiju.

Sa aterosklerozom aorte (najveće žile u tijelu) opažaju se takve manifestacije - trajno povećanje krvnog pritiska, peckanje, puzanje na rukama i nogama, blijedost kože donjih ekstremiteta, smanjenje njihove osjetljivosti, nadutost i bolovi u trbuhu.

Oštećenje moždanih arterija očituje se glavoboljom, vrtoglavicom, zujanju u ušima, smanjenjem pamćenja i kognitivnih sposobnosti, povećanjem intrakranijalnog pritiska.

Komplet dijagnostičkih mjera uključuje laboratorijske i instrumentalne studije.

Laboratorija uključuje opšte kliničke i specifične metode analize.

Specifični obuhvaćaju opći test krvi s formulom leukocita, opću analizu urina i određivanje glukoze na testu.

Specifične su biohemijske analize određivanjem lipidnog spektra, elektroforeza serumskih lipoproteina, brojanje nivoa apo-B proteina u plazmi, imunološke dijagnostičke metode i određivanje koagulograma.

Opća klinička laboratorijska dijagnostika

Analizom krvi utvrđuje se nivo hemoglobina, broj crvenih krvnih zrnaca, trombocita i bijelih krvnih zrnaca po jedinici volumena i stopa sedimentacije eritrocita (SOE).

Krv za analizu uzima se ujutro na prazan stomak, rezultati su u prosjeku spremni za nekoliko sati.

U ovoj analizi, prisustvo ateroskleroze može ukazivati ​​na povećanje SOE - pokazatelja upalne reakcije (norma za muškarce je do 1 do 10 mm na sat, za žene - od 2 do 15). Mora se imati na umu da ovaj indikator nije nespecifičan i nemoguće je točno dijagnosticirati kršenje metabolizma masti.

Analizom urina utvrđuju se takvi parametri - boja, prozirnost, specifična težina, prisustvo proteina, glukoze, soli i dodatnih komponenti - ćelija, produkata raspada, enzima.

Indikator koji može ukazivati ​​na poremećen metabolizam i metabolizam srčanog mišića je laktat dehidrogenaza (LDH).

Ovaj enzim je produkt raspada glukoze, njegovo prisustvo u urinu ukazuje na srčanu ishemiju ili infarkt miokarda.

Razina glukoze određena je za početnu dijagnozu dijabetes melitusa, povećanje tolerancije na glukozu i drugih endokrinih bolesti, normalan pokazatelj je od 3,3 do 5,5 mmol.

Povećanje glukoze ukazuje na razvoj dijabetes melitusa, koji se može javiti zajedno s koronarnom bolešću srca i aterosklerozom.

Specifična klinička laboratorijska dijagnostika

Specifični testovi za formulaciju ateroskleroze omogućuju tačnije utvrđivanje stepena i vrste promjena u metabolizmu lipida, prisutnost porodične dislipidemije i aterogeni koeficijent.

Prvi specifični test je utvrđivanje prirode lipidnog spektra ili određivanje ukupnog holesterola i njegovih frakcija.

Glavni pokazatelji lipida su nivo ukupnog holesterola, količina lipoproteina niske gustine (aterogena frakcija), količina lipoproteina visoke gustoće (antiaterogeni), triglicerida, hilomikrona.

Normalno, nivo ukupnog kolesterola je od 3,1 do 5 mmol po litri, dio HDL-a nije manji od 1 mmol po litri, sadržaj LDL i VLDL do 3 mmol, trigliceridi do 1,7 mmol.

Povećanje svih pokazatelja, osim HDL-a, ukazuje na kršenje metabolizma lipida i veliku vjerojatnost razvoja ateroskleroze uz značajno ograničenje cirkulacije krvi pa čak i vaskularne obliteracije. Takođe, porast samo triglicerida je nepovoljan pokazatelj, što ukazuje na razvoj angine pektoris i dijabetes melitusa.

Elektroforeza u plazmi vrši se radi određivanja nivoa lipoproteina - transportnih proteina koji nose masti. Uz hiperlipidemiju, broj lipoproteina niske i vrlo niske gustine raste, a HDL se, naprotiv, smanjuje. Ova analiza ne zahtijeva posebnu pripremu, ne može se provesti na prazan želudac, venska krv služi kao materijal.

Određuje se koeficijent aterogenosti - oduzima se količina HDL-a od vrijednosti ukupnih lipida i rezultat se dijeli s brojem lipida visoke gustoće.

Normalne vrijednosti za ovaj indikator su do 3 jedinice.

Razina koeficijenta od 3 do 4 znači veliki rizik od razvoja patologije kardiovaskularnog sistema, povećanje od preko 5 - aterosklerotske lezije arterija.

Apo-B-lipoprotein je transportni protein koji u organizmu prenosi trigliceride iz crijeva u jetru za sintezu endogenih masnih spojeva.

Norma za muškarce je od 60 do 138 mg / dl, za žene - 52 - 129.

S povećanjem njegove razine, odnosno samih triglicerida, također se povećava, što je nepovoljan klinički znak.

Imunološkim i enzimom povezanim dijagnostičkim metodama omogućava se utvrđivanje prisustva antitela i cirkulirajućih imunoloških kompleksa.

Razvoj srčanih bolesti povezan je s prisustvom antitela na kardiolipin i kardiomiozin u plazmi koji su elementi miokarda.

Prednost ovih metoda je velika preciznost utvrđivanja sklonosti patološkim promjenama, nedostatak specifične obuke.

Za dijagnosticiranje sistema zgrušavanja krvi vrši se koagulogram.

U njemu se nalazi nekoliko pokazatelja, glavni su broj trombocita, protrombinsko vreme, fibrinogen, trombinsko vreme, aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme i etanolski test.

Norma trombocita je od 180 do 320 Giga po litri (ili 10 do 9 stepeni po litri), protrombinsko vrijeme od 10 do 16 sekundi, fibrinogen od 2 do 4 grama po litri, vrijeme trombina od 12 do 18 sekundi i etanol test - jedan plus ili minus.

Instrumentalne metode dijagnostike

Za potvrđivanje ili pobijanje dijagnoze koriste se instrumentalne metode ispitivanja pacijentovog tijela.

Upotreba ovih metoda omogućava prepoznavanje područja lokalizacije bolesti.

Osim toga, upotreba posebnih metoda instrumentalnog pregleda omogućava utvrđivanje stupnja razvoja bolesti i odlučivanje o upotrebi određenih metoda medicinskog izlaganja tijelu.

Instrumentalne dijagnostičke metode uključuju:

  1. Rendgenski snimak grudnog koša, rendgenski nalaz krvnih žila (angiografija - aortografija, koronarografija).
  2. Mjerenje krvnog pritiska određivanjem gležnjačko-brahijalnog indeksa.
  3. Elektrokardiografija, ehokardiografija.
  4. Dopplerografija ili ultrazvuk arterija.
  5. Stres testovi za utvrđivanje stepena ishemije miokarda.
  6. MRI ili MSCT arterija (aorta, moždani sudovi i donji ekstremiteti).

Na radiografiji organa grudne šupljine uočava se povećanje veličine srca, naime lijevih odjela, povećanje luka aorte, patoloških zavoja, kalcifikacija zidova žila. Moguće su aneurizme i šupljine srca i same aorte. Također, kada je plućna arterija uključena u proces, plućni se uzorak pojačava zbog vaskularne komponente.

Na elektrokardiografiji većina promjena je nespecifična i nastaje prije svega zbog ishemije miokarda. Primjećuju se patolozi poput znakova hipertrofije lijeve klijetke, aritmija i promjena provođenja (blokade).U dijagnostici ateroskleroze srca koristi se EKG.

Važna komponenta dijagnoze je redovno mjerenje tlaka. Pacijentima treba savjetovati da uzimaju krvni tlak svaki dan ili jednom u dva dana i da vode dnevnik mjerenja. Takvo praćenje pomoći će u otkrivanju porasta pritiska u prvim fazama i spriječiti pojavu lažnih pokazatelja sa "hipertenzijom u bijeloj dlaci".

Za vrijeme mjerenja izračunava se i indeks gležnja-brahija, odnosno omjer krvnog pritiska na ramenu i gležnju. Uobičajena stopa za takvo mjerenje je od 1 do 1,3.

Specifične studije za određivanje vaskularne propusnosti:

  • angiografija
  • dopplerografija,
  • snimanje magnetnom rezonancom,
  • multispiralna računarska tomografija.

Angiografija je kontrastna studija krvnih žila, sastoji se u stavljanju kontrastnih sredstava u krvotok. Ovom metodom možete odrediti prolaznost i promjer arterija, vizualizirati nivo preklapanja i njegov stupanj.

Dopplerografija krvnih sudova ili ultrazvuk - informativni pregled, osim gore navedenih mogućnosti, određuje i brzinu protoka krvi u žilama. Najčešće se izvodi dupleks ili triplex istraživanje.

Tomografske studije trenutno su najviše dijagnostički vrijedne metode za utvrđivanje aterosklerotskih plakova. Suština ponašanja je ista kao i kod angiografije - kontrastno sredstvo ubrizgava se intravenski i pacijent se stavlja u tomograf.

Pomoću MRI ili CT možete odrediti strukturu krvnih žila, njihov položaj, deformacije i preklapanje lumena, stanje regionalnog protoka krvi i kolateralnih arterija.

Simptomi ateroskleroze opisani su u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Ključni pokazatelji ateroskleroze

Manifestacije ateroskleroze prvenstveno ovise o organu lezije.

To mogu biti bolesti srca, mozga, bubrega, pa čak i udova.

U slučaju oštećenja srca bol se primjećuje u predjelu grudnog koša, dok se bol može dati u vrat, ruke, leđa ili gornji dio trbuha. Zasebno, vrijedi napomenuti da se aterosklerotska lezija aorte u pravilu ne pojavljuje ni na koji način.

Bolest bubrega manifestuje se prvenstveno u obliku hipertenzije, dok pored toga nastaje i pojava glavobolje i vrtoglavica.

Ateroskleroza u žilama mozga izaziva razdražljivost, glavobolju i vrtoglavicu. Mnogi pacijenti također primjećuju smanjenje koncentracije i slabljenje pamćenja, u nekim slučajevima nesanicu, pa čak i nesvijest.

Bolesti donjih ekstremiteta možda se ni na koji način ne mogu manifestirati. Polovina pacijenata oseća bolove u mišićima tokom hodanja, koji se daju teladima, pa čak i kukovima.

Složeniji oblik bolesti dovodi do bola, blijedosti kože i grčeva čak i u mirovanju.

Tu su i slabost u donjim ekstremitetima, osjećaj ukočenosti, gubitak kose, kršenje stanja noktiju, u ekstremnim slučajevima mogu se oblikovati čirevi.

Posebno su opasni obliterani ateroskleroze.

Test krvi na aterosklerozu

Analiza na aterosklerozu je hitna nužnost u slučaju bilo kakvih znakova bolesti i procjenjuje se nivo metabolizma lipida.

Klinički test krvi je neophodan za ispravnu i pouzdanu dijagnozu bolesti i njenog stadija.

Tek nakon laboratorijske analize moguće je propisati odgovarajući tretman.

U pravilu, dijagnoza bolesti poput ateroskleroze može zahtijevati:

  • opća analiza urina i krvi (također se ne smije isključiti biohemijski test krvi na aterosklerozu, jer je najtačniji),
  • analiza za dijagnozu broja enzima u jetri,
  • analiza na prisustvo i količinu proteina u krvi,
  • analiza koagulograma.

Vrijedno je napomenuti da biokemijska laboratorijska analiza omogućuje određivanje krvne slike za aterosklerozu, odnosno količinu kolesterola, lipoproteina i triglicerida. Povećanje aterogenosti ukazuje na napredovanje bolesti i mogućnost bolesti koronarnih arterija.

Aterogeni koeficijent je pokazatelj ukupnog holesterola, koji bi u pravilu trebao biti 1,98-2,51. Svaki višak ovog pokazatelja ukazuje na prisutnost rizika za zdravlje ljudi, njegov kardiovaskularni sistem. Prekomjerni pad ove razine na pokazatelj ispod 0,9 ukazuje na povećani rizik od pojave i razvoja ateroskleroze.

Pokazatelji ateroskleroze mogu biti sljedeći:

  • razina kolesterola u količini ispod 5,0 ukazuje da rizik od razvoja bolesti praktično nema,
  • pokazatelji 5.2-6.5 pokazuju da je osoba u riziku,
  • 6.5-8.0 je pokazatelj umjerene hiperholesterolemije (potvrđuje rizik od razvoja ateroskleroze),
  • nivo holesterola iznad 8.0 ukazuje na izražen tok bolesti.

Točna dijagnoza često zahtijeva dodatne dijagnostičke tehnike na temelju kojih liječnik može zaključiti o postojećoj bolesti, a također će propisati odgovarajući tretman.

Preporučuje se gotovo svakoj osobi starijoj od 40 godina testirati se na razinu kolesterola, to će pomoći u prepoznavanju bolesti na vrijeme i započinjanju njenog liječenja.

Preduslovi za povećanje holesterola

Pretpostavke za nastanak aterosklerotskih plakova mogu biti dosta velike.

Priče naših čitalaca

Pobijedite hipertenziju kod kuće. Prošao je mjesec dana od kada sam zaboravio na pritiske. O, koliko sam sve probao - ništa nije pomoglo. Koliko puta sam išao na kliniku, ali su mi propisivali beskorisne lijekove iznova i iznova, a kad sam se vratio, doktori su jednostavno slegnuo ramenima. Napokon sam se suočio sa pritiskom i sve hvala. Svi koji imaju problema sa pritiskom neka čitaju!

Među najčešćim preduvjetima razvoja bolesti, poput niske pokretljivosti, zlouporaba loših navika, prisutnost viška kilograma u tijelu i nasljedna predispozicija.

Sjedilački način života. U ovom slučaju dolazi do pogoršanja cirkulacije krvi i pojave naslaga holesterola na zidovima krvnih žila.

Pušenje. Jedan od najčešćih uzroka bolesti. Nikotin čini krv gušću, što doprinosi pojavi krvnih ugrušaka. Pušenje takođe sužava krvne sudove i kao rezultat povećava rizik od bolesti povezanih s kardiovaskularnim sistemom.

Gojaznost Još jedan prilično čest uzrok bolesti, u čijem prisustvu višak masnoća nastaje ne samo po izgledu, već i na žilama.

Genetska predispozicija. Nije tako čest, ali prilično kompliciran uzrok bolesti. Rizična skupina su ljudi čija je rodbina patila od visokog kolesterola ili kardiovaskularnih bolesti. Relativni dijabetes i hipertenzija kod rodbine glavni su faktori u riziku.

Nakon provođenja pregleda, kao i dešifriranja rezultata i procjene postojećeg stanja, liječnik mora propisati odgovarajući tretman. Na primjer, smatra se efikasnim koristiti vitamin E kao jedan od načina snižavanja holesterola.

Ovaj element prisutan je u hrani kao što su sjemenke suncokreta, rajčica, kikiriki i razna biljna ulja.

Snižavanje holesterola i liječenje ateroskleroze

Omega-3 kiseline su takođe efikasan način borbe protiv holesterola.Najveća količina ovog elementa prisutna je u skuša, ali za učinkovitiju apsorpciju bolje je kupiti posebne pripravke koji sadrže ovu supstancu.

Sojini proteini i zeleni čaj također doprinose uklanjanju suvišnog kolesterola, dok prvi potiče pojačanu proizvodnju žučnih kiselina koje poboljšavaju probavu, dok zeleni čaj pomaže poboljšanju metabolizma i uklanjanju suvišnih masnoća.

Liječenje bolesti prvenstveno ovisi o složenosti. U nekim slučajevima ljekar preporučuje pridržavanje posebne dijeta, kao i izvođenje stabilnih i aktivnih fizičkih vježbi. Ozbiljniji slučajevi bolesti mogu zahtijevati lijekove, pa čak i hospitalizaciju. Ovako ili onako, potrebna je pravovremena dijagnoza.

Za prevenciju ateroskleroze treba:

  1. Slijedite dijetu.
  2. Prestanite pušiti.
  3. Vodite aktivan životni stil.
  4. Pratite krvni pritisak.
  5. Pratite stanje hroničnih bolesti.

Kao medicinski tretman za aterosklerozu liječnik može preporučiti uporabu statina koji ometaju proizvodnju enzima, a koji zauzvrat doprinose stvaranju kolesterola.

Pokazatelj „lošeg“ holesterola, kao i prisustvo obliterajuće ateroskleroze, direktno utiču na odluku lekara da propiše dodatne lekove. Glavna stvar prije uzimanja ovog ili onog lijeka je da se upoznate s mogućim negativnim posljedicama.

U prisustvu bilo kakvih kontraindikacija, treba odabrati analoge propisanog lijeka.

Srčani i moždani udari uzrok su gotovo 70% svih smrtnih slučajeva na svijetu. Sedam od deset osoba umire zbog začepljenja arterija srca ili mozga.

Posebno je strašan podatak da puno ljudi uopće ne sumnja da ima hipertenziju. I propuštaju priliku da nešto poprave, samo se osuđuju na smrt.

  • Glavobolja
  • Srčana palpitacija
  • Crne tačkice pred očima (muhe)
  • Apatija, razdražljivost, pospanost
  • Zamagljen vid
  • Znojenje
  • Hronični umor
  • Oticanje lica
  • Otepenost i peckanje prstiju
  • Napadi pritiska

Čak bi i jedan od ovih simptoma trebao naterati vas da razmišljate. A ako postoje dvije, onda ne oklijevajte - imate hipertenziju.

Kako liječiti hipertenziju kada postoji veliki broj lijekova koji koštaju mnogo novca?

Većina lijekova neće učiniti nikakvu korist, a neki mogu čak i štetiti! Trenutno je jedini lek koji zvanično preporučuje Ministarstvo zdravlja za lečenje hipertenzije ovo.

Za Institut za kardiologiju, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, provodi program „ bez hipertenzije“. Unutar kojih je lijek dostupan besplatno, svi stanovnici grada i regije!

Opće informacije

Svaki kvalificirani doktor zna da je najprimjerenije započeti liječenje bilo kojeg pacijenta koji ima povijest bolesti, a to je ništa drugo do prikupljanje podataka o zdravstvenom stanju osobe.

U pravilu, svaki medicinski pregled započinje istraživanjem samog pacijenta o bolestima ili hirurškim intervencijama koje je prethodno pretrpio, o alergijskim reakcijama ili nasljednoj predispoziciji za jednu ili drugu bolest, i tako dalje.

Tada liječnik propisuje niz laboratorijskih ispitivanja ili jednostavno testove koji će pomoći nadopuniti anamnezu informacijama o razvoju bolesti, kao i podacima potrebnim za odabir metode liječenja ili daljnju dijagnozu.

Koagulološke studije (skraćeno koagulogram) zauzima važno mjesto među laboratorijskim pretragama krvi, koje se moraju provesti, na primjer, s planiranim zahvatom carskog reza ili tokom trudnoće.

Šta je koagulogram?

Mnogi se pacijenti počinju uzaludno brinuti kad od dežurnog ljekara čuju tako neobične na prvi pogled riječi kao koagulogram ili na drugi način hemostasiogram. Pa kakva je analiza ovaj koagulogram i zašto se predaje?

Prije svega, valja napomenuti da se radi o prilično uobičajenoj metodi izučavanja rada u savremenoj medicini hemostazni sistemi ljudsko tijelo koje je odgovorno za tako važne vitalne funkcije kao što su: zaustavljanje krvarenja kada je oštećeno krvnih ugrušaka ili plovilakao i održavanje normalnog tečnog stanja krvi.

Otuda i odgovor na pitanje o čemu se radi hemostasiogram - Studija koja određuje koliko dobro funkcionira hemostatski sistem tijela. Test krvi za koagulogram pomaže u proučavanju tako važne krvne funkcije kao što je sposobnost koagulacije, tj. stvaranje krvnih ugrušaka.

Dobijanje rezultata koagulologija, liječnik koji liječi može unaprijed predvidjeti ishod operacije ili porođaja. Informacije o zgrušavanju krvi od vitalnog su značaja u hitnim situacijama, na primjer, kada je osoba povrijeđena, kad brojanje traje nekoliko sekundi i morate što prije prestati krvarenje.

Stoga se teško vrijedi previše brinuti koliko košta ova studija. Napokon, cijena hemostasiograma ne može se uporediti s vjerovanjem da će pacijent biti živ i zdrav.

Indikacije za imenovanje takve analize kao hemostasiograma su postojanje sljedećih bolesti kod pacijenta:

  • crevna tromboza,
  • moždani udar
  • tromboembolija
  • vaskularna trombozai varikozne vene donji udovi
  • ciroza hronični oblik
  • preeklampsija,
  • upalni procesi u akutnom stadiju,
  • hemoragijske patologije na primjer, trombocitopenija, hemofilijaili von Willebrandova bolest.

Osim toga, takva analiza mora biti propisana za utvrđivanje brzine zgrušavanja krvi tokom priprema za planirane operacije, na primjer, carskog reza, kao i tijekom trudnoće za procjenu statusa hemostaze i prije neovisnosti porođaj. U mjeničnoj kartici svake porođajne žene jednostavno je potreban test krvi kao što je koagulogram.

Sistem humane hemostaze

Nakon što smo utvrdili šta je to analiza hemostaze, vrijedno je detaljnije ispitati takav koncept kao koagulacija krvi. Možda vrijedi započeti s definicijom. Dakle, sistem hemostaze ljudskog tijela je najvažniji biološki sistem, čijim se funkcijama može smatrati očuvanje glavnih parametara krvi, kao i zaustavljanje krvarenja.

Ljudsko tijelo nije uzalud nazvano cijeli svemir i upoređeno ga je sa složenim mehanizmom. A hemostatski sustav može poslužiti kao upečatljiv primjer koliko su sjajno dizajnirani ljudi. Krv je jedinstvena biološka tečnost koja doslovno može učiniti čuda u našem tijelu.

Ne samo da cirkulira kroz žile, već se i nevidljivo obnavlja za ljude vene i arterije tokom čitavog života zbog njegove sposobnosti da se formira krvnih ugrušaka ili gustih ugrušaka, tj. koagulirati.

Postoje tri glavne komponente ljudskog sistema hemostaze:

  • Vaskularne ćelije endotel (unutrašnji sloj koji se sastoji od ravnih ćelija koje pokrivaju limfne i krvne žile, kao i šupljine srca) koji, kada su vaskularni zidovi oštećeni ili druge povrede, mogu izlučiti takve biološki aktivne komponente kao što su prostaciklin, trombomodulin i azotni oksid. Oni, sa svoje strane, pokreću stvaranje krvnih ugrušaka.
  • Trombociti ili krvne pločice s mogućnošću da se nekako "stvrpe" jedno s drugim kako bi se dalje formiralo primarno hemostatski čep.
  • Faktori u plazmi (ukupno 15 faktora u plazmi, većina ih je enzimi) koji nastaju kao rezultat hemijskih reakcija fibrin ugrušakšto bi konačno trebalo zaustaviti krvarenje.

Rezimirajući sve gore navedeno, nedvosmisleno možemo odgovoriti na pitanje šta pokazuje test krvi na hemostazu tokom trudnoće, u pripremi za planiranu operaciju ili tijekom dijagnoze. Ova analiza daje predstavu o tome koliko dobro ili loše koagulira krv pacijenta. Drugim riječima, kako brzo ljekari mogu zaustaviti krvarenje kada se pojave.

Dekodiranje koagulograma krvi

Krvni test za koagulogram uključuje mnogo različitih pokazatelja koje morate biti u stanju pravilno pročitati, tj. razumiju i analiziraju, drugim riječima, dešifriraju. Nažalost, nije svaki doktor vještinu za dešifrovanje pokazatelja hemostasiograma. I samo visokokvalificirani stručnjak može pravilno protumačiti određene parametre ove analize.

Nakon sprovođenja laboratorijskih ispitivanja krvi pacijenta i dobijanja rezultata, lekar upoređuje dekodiranje koagulograma sa normom koja je postavljena za odrasle pacijente, kao i za decu. Važno je zapamtiti da je stopa koagulacije za dijete, muškarca ili trudnicu vrlo različita. To je posljedica ponajprije osobina funkcioniranja organizma heterogenih ljudi u različitim dobnim kategorijama.

Indikatori koagulograma

Razmotrite parametre testa koagulacije krvi, naime, normalne vrijednosti hemostasiograma. Zatim ćemo se detaljnije zaustaviti na svakom od njih, a također ćemo govoriti o proširenom ili proširenom koagulogramu.

Vrijedno je napomenuti da u donjoj tablici prikazuje nekoliko opcija normalnih pokazatelja parametara hemostasiograma, kao što su vrijeme krvarenja i vrijeme koagulacije krvi. To je zbog različitog tumačenja norme za ove parametre od strane stručnjaka uključenih u njihovu studiju.

  • od 8 do 12 minuta,
  • od 5 do 10 minuta.

  • ne više od 4 minute
  • od 2 do 4 minuta,
  • ne više od 8 minuta.
Naziv indikatora (skraćeni naziv)Standardna vrijednost indikatora
Vrijeme koagulacije krvi:

  • norma za misu i margotu,
  • Lee-White norma.
Vrijeme krvarenja:

  • Shitikova norma,
  • Vojvoda norma
  • Bršljan norma.
Međunarodni normalizovani odnos (INR ili INR)0,82-1,18
Trombinsko vrijeme (TV)14-21 sekundi
Prothrombin indeks (PTI)73-122 %
Vrijeme aktiviranja rekalcifikacije (ATS)81-127 sekundi
D-dimer250,10-500,55 ng / ml *
Quinck-ovo protrombinsko vrijeme (PV)11-15 sekundi
Antitrombin III (AT III)75,8-125,6 %
Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTT)22.5-35.5 sekundi
Fibrinogen2,7-4,013 grama
Rastvorljivi fibrin-monomerni kompleksi (RFMC)0,355-0,479 IU *

*Međunarodna jedinica (ME)ili Jedinica za djelovanje (UNIT)tj. mjera doze tvari na temelju njene biološke aktivnosti.

Vrijeme koagulacije krvi

Ovaj laboratorijski test krvi pacijenta daje liječniku predstavu o vremenu koje tijelu treba za stvaranje krvnih ugrušaka. Za analizu ovog parametra ne postoji kratica. Tijekom istraživanja, biološki materijal (krv) izvađen iz pacijenta iz vene se stavi u sterilnu i suhu epruvetu, a nakon toga se bilježi vrijeme i čekaju dok se ne stvori vidljivi ugrušak krvi.

Kad je vrijeme zgrušavanja krvi normalno, liječnik može zaključiti da sustav hemostaze funkcioniše ispravno, a također i isključiti neka patološka stanja, na primjer hemofilija ili DICu kojoj se ugrušak krvi uopće ne formira. U slučaju odstupanja od normalnog vremena zgrušavanja krvi (povećanja ili smanjenja pokazatelja), trebalo bi pažljivije razumjeti razloge.

Na primjer, može se pojaviti produženo vrijeme krvarenja sa hemofilija, lupus eritematozus ili na reumatoidni artritiskao i peritonitisu hroničnom patologije jetreu upala pluća i prisutnost malignog tumora.Skraćeno vrijeme krvarenja može biti signal razvoja anafilaktički ili hemoragični šoktakođe myxedema.

Uz to, svi pokazatelji koagulograma, uključujući i ovaj, mogu odstupiti od norme tokom trudnoće. U pravilu, žene prvo saznaju o nazivu testa zgrušavanja krvi tokom trudnoće, kada im se mora propisati puno laboratorijskih testova za praćenje i brzi utjecaj na zdravstveno stanje majke i nerođenog djeteta.

Promjene koje se brzo javljaju u tijelu trudnice ne prolaze bez traga za svojstvima, kao i karakteristikama krvi. Primjetno je da se postupno smanjuje vrijeme koagulacije počevši od prvog tromjesečja, a u trećem tromjesečju ovaj se pokazatelj može jako razlikovati od norme. Ipak, ne bojte se, jer je ovo samo jedan od zaštitnih mehanizama koji pomažu u pripremi ženskog tijela za porođaj i smanjuju mogući gubitak krvi.

Vreme krvarenja

U skladu s pravilima, trajanje krvarenja ne bi trebalo biti manje od ili nekoliko minuta od trenutka uboda, takozvane primarne hemostaze. Za dovršetak postupka, tj. stvaranje ugruška u krvi trebalo bi trajati u prosjeku najviše 10 minuta. Vrijeme koagulacije krvi vrlo je važan pokazatelj, koji ima veliku ulogu u pripremi pacijenta za operaciju, na primjer, prilikom obavljanja carskog reza.

Stopa zgrušavanja krvi kod žena ne razlikuje se od standarda utvrđenih za odrasle. Stopa koagulacije u djece ovisi o dobi djeteta. U prosjeku trajanje krvarenja ne bi trebalo biti veće od 2-4 minute, a krvni ugrušak bi se trebao formirati u roku od 2-5 minuta.

Vrijeme krvarenja može se povećati sa:

  • hemofilija,
  • trombocitopenijatj. sa nedostatkom trombocita u krvi,
  • hemoragična groznicana primjer, kada Ebole ili Krim-Kongo,
  • oštećenje jetre alkohol (opijenost),
  • trombocitopatija
  • predoziranje lijekovima.

Kako uzeti test koagulacije krvi?

Da bi liječnik nakon laboratorijskih ispitivanja dobio neiskrene informacije, treba ispravno pristupiti izvođenju bilo kojih testova, uključujući zgrušavanje krvi. Biološki materijal predaje se ujutro, uvijek na prazan stomak. Treba imati na umu da treba proći najmanje 8, a najbolje 12 sati od vremena posljednjeg obroka.

Osim toga, vrijedno je suzdržati se od uzimanja alkoholnih pića i lijekova uoči studije, jer to može utjecati na rezultat analize. Ako je pacijent prisiljen da uzima bilo koje lijekove, o tome ne smije zaboraviti obavijestiti medicinskog radnika.

Ako se stopa smanji

Nizak nivo fibrinogena ne znači i ništa dobro; njegova količina u plazmi smanjuje se i kod mnogih, takođe, uglavnom ozbiljnih bolesti:

  • Smanjenje i odsustvo prvog faktora usljed nasljednih abnormalnosti (hipo- i afibrinogenemija), kao i nedostatak nastao kao rezultat drugih poremećaja u hemostatskom sistemu (hipo-, dis-, afibrinogenemija, koagulopatija konzumacije),
  • DIC-sindrom (diseminirana intravaskularna koagulacija) u različitim varijantama,
  • Uvjeti nakon gubitka krvi
  • Akušerska patologija (gestoza, brzo i komplicirano porođaj, carski rez),
  • Jetrna insuficijencija (akutna i hronična), druga teška lezija ćelija parenhima jetre (uostalom, samo ćelije jetre stvaraju ovaj protein),
  • Oštećenja hepatocita određenim tvarima zvanim hepatotropni otrovi. To može biti slučajno trovanje blijedog pilinga ili upotreba određenih lijekova (antibiotika, anaboličkih steroida) u medicinske svrhe,
  • Tromboliza (rastvaranje tromba začepivši važnu krvnu žilu i obnavljanje protoka krvi u zahvaćenom području pomoću posebnih trombolitičkih farmakoloških sredstava),
  • Meningitis bakterijske infekcije (meningokok)
  • Rak prostate u fazi metastaza,
  • Lezije koštane srži (metastaze koštane srži),
  • Liječenje asparaginazom (L-asparaginaza - enzimom koji ubrzava cijepanje asparagina i pomaže u smanjenju njegove razine u stanicama leukemijskog tumora. L-asparaginaza se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje akutne limfoblastične leukemije i ne-Hodgkinovog limfoma),
  • Hemoblastoza (mijeloična leukemija, policitemija),
  • Manjak vitamina B12 i askorbinske kiseline u organizmu,
  • Upotreba androgena, određenih antibiotika, anabolika, barbiturata (fenobarbitala), ribljeg ulja.

Kao što je slučaj s visokim udjelom fibrinogena, a ne za sve gore navedene patologije, faktorska analiza igra neku posebnu ulogu, jer nije sam taj glikoprotein uzrok navedenih bolesti, već „suza“ u tijelu uzrokovana bolestima dovodi do toga da sustav pati hemostaza i omjer nekih proteina varira. Stoga je malo vjerovatno da će u dijagnostici bakterijskog meningitisa ili raka prostate prije svega biti propisan ovaj laboratorijski test. Međutim, ovi uvjeti mogu iskriviti rezultate u kojima je analiza fibrinogena presudna. I to treba uzeti u obzir.

Važnost fibrinogena u laboratorijskoj dijagnostici i karakteristike analize

Prije svega, analiza fibrinogena koristi se kao pokazatelj hemostatskog sistema (kao faktora koagulacije) i upale (kao proteina akutne faze) - to je njegova glavna svrha.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Definicija fibrinogena uključena je u tako poznati biokemijski test krvi kao koagulogram (hemostasiogram), koji pored FI uključuje još nekoliko pokazatelja (APTT, PTV, PTI, INR). U obliku rezultata koagulograma, Faktor I je pod prvim brojem, odnosno možemo reći da mu je dodijeljeno glavno mjesto. Nijedna trudnoća nije potpuna bez ove analize (bilo da je normalna ili nenormalna), i gotovo nikad ne funkcionira bez imenovanja koagulograma (i fibrinogena u njemu), dijagnoze kardiovaskularne patologije povezane s rizikom od tromboze, moždanog udara i srčanog udara.

Neće postojati nikakva posebna ograničenja ishrane i ponašanja prije analize, međutim, upotrebu određenih lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi morat će se zaustaviti.

Da biste "iskrivili" rezultate u pravcu povećanja:

  • Heparin
  • Oralni kontraceptivi
  • Estrogen.

Uz to, ne bismo trebali zaboraviti da nivo fibrinogena postepeno raste do trećeg tromjesečja trudnoće, a također se povećava i nakon različitih hirurških intervencija zbog kojih se sustav koagulacije aktivira.

Ostale tvari koje se koriste u medicinske svrhe mogu smanjiti vrijednosti prvog faktora:

  1. Visoke koncentracije heparina,
  2. Anabolički steroidi,
  3. Androgeni
  4. Valproična kiselina
  5. Riblje ulje
  6. Asparaginase.

Prisutnost ili odsutnost fibrinogena u krvi uzetoj u epruveti razlikuje plazmu od seruma. Serum ovog proteina je lišen; on je ušao u ugrušak u obliku fibrinskog polimera. S tim u vezi, materijal za proučavanje fibrinogena u krvi treba odabrati samo konzervansom (natrijum citrat), jer u protivnom prvi faktor, nakon što prođe kroz fazu koagulacije, formira netopljive fibrinske filamente i tada analiza neće biti moguća.

Zbog čega se krv zgušnjava?

Hiperkoagulacija krvi u većini slučajeva nije praćena stvaranjem krvnih ugrušaka u vaskularnom dnu.Unatoč činjenici da će laboratorijski testovi pokazati pacijentovu sklonost ka brzoj koagulaciji, on ne bi trebao paničariti i nepromišljeno uzimati lijekove za smanjenje krvi. Ako se u njemu formira ugrušak krvi, tada će se njegova struktura izgubiti, zbog čega će biti lišen elastičnosti.

Uzroci hiperkoagulacije mogu biti različiti. Kod nekih bolesnika nastali su krvni problemi zbog raka. Kod drugih ljudi je nasljedni faktor izazvao hiperkoagulaciju. Također je vrijedno primijetiti sljedeće faktore koji mogu promijeniti sastav krvi:

  • vaskularne povrede, uključujući aterosklerozu,
  • trombofilija (hematogena),
  • prekomjerna težina (bilo koja faza gojaznosti),
  • sjedilački način života
  • loše navike
  • eritremija, hemangiom ili antifosfolipidni sindrom,
  • operacija srca tokom koje je postavljen veštački ventil,
  • autoimune bolesti
  • trudnoće ili kontraceptiva itd.

Kako prepoznati patologiju?

Složenost dijagnoze ove patologije leži u činjenici da hiperkoagulacija nema izraženu kliničku sliku. Neki pacijenti koji imaju ovaj sindrom žale se na letargiju, opću slabost, bol u glavi. Za prepoznavanje ove bolesti potrebno je proći laboratorijsko ispitivanje koje se sastoji u prikupljanju venske krvi. Laboratorijski asistent će odmah primijetiti da biološki materijal oduzet od pacijenta ima znakove hiperkoagulacije, jer će se krv gotovo odmah zgrušiti u igli.

Koagulogram omogućava lako prepoznavanje hiperkoagulabilnog sindroma jer će se tokom laboratorijskih ispitivanja detektirati promjena u sljedećim pokazateljima:

ImeIndeks hiperkoagulacijeNorma
Fibrinogense povećava2,00-4,00 g / l
Tolerancija plazme na heparinmanje od 7 minuta7-15 minuta
Prothrombinpromovisan78–142 %
RFMK testpovećao3,36–4,0 mg / 100 ml
TV (trombinsko vrijeme)opada12–16 sekundi
APTT (aktivirano djelomično vrijeme tromboplasta)skraćeno25–35 sekundi

Liječenje hiperkoagulacije

Pacijenti kojima je dijagnosticirana ova bolest ne bi trebali samo-liječiti jer to može dovesti do neugodnih posljedica. Moraju se obratiti medicinskoj ustanovi u kojoj će im biti pružena kvalificirana pomoć. Stručnjaci sa uskim profilom će pojedinačno odabrati terapiju za takve pacijente, uzimajući u obzir sve osobine njihovog tijela.

U većini slučajeva liječnici propisuju lijekove (na primjer, jedinstveni lijek Thrombo ACC napravljen na osnovi aspirina) koji stvaraju trombocite koji se mogu nadopuniti recepturama tradicionalne medicine. Primer je livawsweet. Od ove biljke se ne prave samo tinkture, već i razni preparati. Njegove jedinstvene komponente mogu postati zamjena za aspirin. Mnogi ljekari propisuju livadni slatkiš za bolesti krvožilnog i krvnog sistema.

Ako se treba liječiti trudnica, tada specijalisti s posebnom pažnjom odabiru tijek terapije. Najčešće se takvoj kategoriji bolesnika propisuju heparini (niska molekularna težina). U lečenju hiperkoagulacije možete uzimati sledeće lekove (nakon konsultacije sa lekarom):

  • Aspirin
  • Pentoksifilin
  • Curantin
  • Clopidogrel.

U liječenju pacijenata kod kojih se, pored sindroma, zapažaju i druge bolesti, liječnici propisuju Warfarin ili Sinkumar (oni su antikoagulansi). U slučaju kada hiperkoagulaciju prati veliko krvarenje, darovana krv se prelijeva pacijentima. Dopuštene su i koloidne ili fiziološke otopine.

Da bi terapija mogla donijeti željene rezultate, pacijenti moraju strogo slijediti sve upute lekara i slijediti sljedeće preporuke:

  • voditi zdrav način života
  • odreći se loših navika (pušenje, na primjer, doprinosi razvoju hiperkoagulacije,
  • jedi pravo
  • isključiti snažne fizičke napore,
  • više vremena provoditi napolju, itd.

Trebam li slijediti dijetu za hiperkoagulaciju?

Pacijentima kojima je u laboratorijskim uvjetima dijagnosticiran hiperkoagulabilni sindrom, ljekari snažno preporučuju da, pored liječenja lijekovima, pregledaju i svoju prehranu. Neophodno je isključiti sljedeće proizvode:

  • bilo koja konzervirana hrana
  • dimljeno meso
  • masna i pržena hrana,
  • marinade
  • slatkiši
  • brašno
  • heljda
  • banane
  • krompira
  • začinjena i vrlo slana hrana
  • alkohol
  • gazirana pića itd.

Preporučuje se u svakodnevnu prehranu dodati kiselo-mliječne proizvode (sa minimalnim udjelom masti), voće, povrće, kakao, tamnu čokoladu, češnjak, korijen đumbira, limun, artičoke itd.

Oni pacijenti kod kojih je hiperkoagulacija izazvana nepravilnim ili sjedilačkim načinom života, hitno trebaju obratiti pažnju na svoje zdravlje. To je zbog činjenice da je ova kategorija pacijenata više izložena riziku od moždanog udara.

Hiperkoagulacija i trudnoća

Tokom trudnoće, brza koagulabilnost krvi može biti potaknuta različitim faktorima, ponekad neovisnim ni od stanja ženskog tijela, ni od načina života:

  • bolesti bubrega, jetre,
  • problema sa kardiovaskularnim sistemom,
  • mutacija gena
  • stresna stanja, depresija, nervni poremećaji,
  • zrelost (problemi se najčešće javljaju kod žena starijih od 40 godina) itd.

Da se isključe neugodne posljedice, svaka trudnica mora nužno kontrolirati hemostazu. Za ovo je dovoljno uzimati koagulogram jednom mjesečno (ako se dijagnoza potvrdi, tada se analiza mora uzimati jednom u 2 tjedna) za koagulaciju krvi. Ako se otkriju bilo kakve patologije, takvi će se bolesnici odabrati sigurnom terapijom koja neće naštetiti fetusu u razvoju. Budući da će biti pod kontrolom prisutnih liječnika i uzimati propisane lijekove, trudnice će moći sigurno preživjeti ovo teško razdoblje i roditi zdrave bebe.

Uzroci ateroskleroze

Kardiovaskularne bolesti su drugi najčešći uzrok smrti u Rusiji nakon onkologije. Ateroskleroza je jedna od najgroznijih patologija srca i krvnih sudova. Ovo je bolest u kojoj se javljaju nepovratne promjene na velikim arterijama kao rezultat nakupljanja holesterola u njima. Od toga se lumen u žilama sužava, oni postaju krhki. Kao rezultat toga, uočeni su simptomi koronarne srčane bolesti, ishemični moždani udar, u kojem pati mozak. Na pozadini bolesti često se razvijaju lezije donjih ekstremiteta. Dijagnoza ateroskleroze uključuje utvrđivanje nivoa lipida u krvi, rendgenski i ultrazvučni pregled krvnih sudova i ultrazvuk srca. Liječenje patologije provodi se medicinski, hirurški i uz pomoć posebnih dijeta.

Uzrok ateroskleroze je kršenje lipidni(tj. masna) i metabolizam proteina u zidovima krvnih žila, uslijed čega su zahvaćene arterije. U njima se pojavljuju holesterolni plakovi koji uključuju holesterol, masti niske gustine i kalcijum. Ta se masa formira na mjestima oštećenja krvnih žila. Što je veći plak, manji je lumen posude. Na mjestu gdje je posuda oštećena, pojavljuje se ugrušak krvi. Začepljuje ionako uski prolaz krvotoka. Glavna opasnost tromboze je ta da njen fragment može otpasti i blokirati pristup krvi obogaćenoj kisikom do organa. To vodi njihovoj smrti.

Postoji nekoliko faktora koji provociraju razvoj ateroskleroze:

  • nasljednost
  • loše navike
  • sjedilački način života
  • metabolički poremećaj
  • dijabetes melitus
  • gojaznost
  • hipertenzija
  • neuhranjenost
  • starost nakon 45 godina
  • muški spol (mnogo češće nego žene rizikuju da se razbole)
  • bolest štitne žlijezde.

Ako je osoba uključena u najmanje dva faktora u riziku, mora je pregledati kardiolog godišnje. Za to se mogu propisati sljedeće analize i metode istraživanja: opći testovi krvi i urina, biohemijski test krvi, koagulogram, krv na holesterol i hormoni štitnjače, ultrazvuk srca i krvnih sudova, rentgen grudnog koša, kao i dopleplerografija i angiografija.

Simptomi ateroskleroze

Ateroskleroza se razvija ne samo u žilama srca, već i u ostalim organima. Simptomi bolesti ovisit će o mjestu lezije krvotoka.

  1. Kod koronarne ateroskleroze, tj. oštećenja žila srca plakama holesterola, primijetit će se sljedeći simptomi:
  • bol u levoj polovini grudnog koša, koji se proteže do leve ruke, ramena,
  • slabost udova, peckanje,
  • bol pri udisanju,
  • poremećaj srčanog ritma,
  • pre sinkopa.
  1. Sa aterosklerozom aorte, glavne srčane arterije, uočavaju se sljedeće kliničke manifestacije:
  • visok krvni pritisak
  • peckanje u grudima
  • vrtoglavica
  • prisutnost wen-a, posebno na licu,
  • prerano starenje.
  1. Sa aterosklerozom abdomena, tj. s oštećenjem aorte u peritoneumu:
  • nadutost
  • zatajenje bubrega
  • uzrujana stolica
  • jak bol u trbuhu.
  1. Sa aterosklerozom donjih ekstremiteta primećuju se simptomi:
  • blijeda koža sa izbočenim venskim uzorkom,
  • stalni osjećaj hladnoće u nogama.
  1. Sa cerebralnom aterosklerozom moždanih žila:
  • česte glavobolje i vrtoglavica,
  • zujanje u ušima
  • umor,
  • visok krvni pritisak
  • problemi sa pamćenjem
  • kratkoća daha.

Savremene metode dijagnoze ateroskleroze

Uporedo sa lipidnim i biohemijskim testom krvi, koji se koristi od dijagnoze ateroskleroze od sredine prošlog veka, postoje i druge informativne metode, uključujući laboratorijske. Tu spadaju:

  1. Rendgenska kontrastna angiografija.
  2. Ultrazvuk krvnih sudova.
  3. Metoda računarske angiografije
  4. MRI koronarnih žila.
  5. Tomografija elektronskih zraka.

Potrebno je detaljnije razmotriti značajke svake metode.

Opća analiza krvi i urina s aterosklerozom

Lekar propisuje opšti test krvi kako bi utvrdio brzinu sedimentacije eritrocita (ESR), hemoglobin, sadržaj crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita. Krv se uzima iz prsta ujutro, prije uzimanja testa morate se suzdržati od jela najmanje sat vremena.

Povećani ESR može ukazivati ​​na prisutnost ateroskleroze. Tako za muškarce, obično 1-10 mm / h, za žene - 2-15 mm / h. Indikator koji je izvan normalnog raspona u većoj mjeri ukazuje na prisutnost upalne reakcije u tijelu.

Rezultati studije pripremaju se u roku od 2-3 sata.

Analiza mokraće

Opća analiza mokraće može ukazivati ​​na patologije različitih organa. Sa aterosklerozom najinformativniji nivo LDH jelaktat dehidrogenaza je produkt metabolizma glukoze. Ovaj pokazatelj u urinu može reći da ćeliji nedostaje kisika. Takav se proces događa s uništenjem miokarda. Ako je razina prekoračena, to ukazuje na ishemiju ili infarkt miokarda.

Posebna priprema za opću analizu mokraće nije potrebna, osim temeljnog zahoda vanjskih spolnih organa. Rezultati studije pripremaju se u roku od nekoliko sati.

Hemija krvi

Najviše indikativna u dijagnozi ateroskleroze je biohemija krvi, koja vam omogućava otkrivanje holesterola u krvi. Ova se studija naziva lipidni profil i sastoji se od nekoliko važnih pokazatelja:

  • ukupnog holesterola
  • trigliceridi
  • HDL (lipoproteini visoke gustoće) - takozvani "zdravi holesterol"
  • LDL (lipoproteini niske gustine) - takozvanog "lošeg holesterola".

Tumačenje rezultata: norme za sve pokazatelje ne smiju prelaziti 5,9 - 6,5 mmol / l, dok bi za žene trebale biti manje - do 5,2 mmol / l. Ako je studija otkrila višak do 7,9 mmol / l, takve brojke nisu patologija, ali ukazuju na prevladavanje masnih i dimljenih jela u pacijentovoj prehrani. Ove se brojke mogu vratiti u normalu ako slijedite dijetu.

Normalni HDL - 08 - 2,2 mmol / l, a LDL - do 3,5. U ovom slučaju ukupni holesterol ne bi smio prelaziti 8 mmol / l, inače to ukazuje na razvoj koronarne srčane bolesti.

Biomaterijal za ovu analizu je venska krv. Rezultate možete dobiti u roku od 2-3 sata.

Ova analiza zahtijeva posebnu pripremu: mora se uzimati strogo na prazan stomak! 10 sati prije davanja krvi, ne biste trebali uzimati hranu, piti pića osim mirne vode. Istovremeno, treba napustiti ozbiljna fizička napora 3-4 dana i ne mijenjati prehranu za to vrijeme!

Elektroporeza seruma lipoproteina

Ovaj je krvni test neophodan za dijagnozu ateroskleroze zbog činjenice da omogućava utvrđivanje uloge lipoproteina u krvi u razvoju bolesti. Lipoproteini u krvi su transportni molekuli koji nose masti (lipide) u krvnoj plazmi.

Kod ateroskleroze dolazi do povećanja LDL-a i smanjenja HDL-a, o čemu su normalne vrijednosti gore spomenute.

Ova analiza provodi se na specijalizovanoj opremi - proteini u serumu su električnom strujom odvojeni u frakcije. Priprema za analizu nije potrebna. Za njega se uzima venska krv.

Određivanje apo-B proteina u krvnom serumu

Apo-B-protein krvi je pokazatelj ateroskleroze kod pacijenta. Njegov je zadatak prenošenje triglicerida iz crijeva u masne stanice. B-lipoproteini doprinose prodiranju holesterola u stijenke žila. Ako je povišen, poput LDL pokazatelja, to ukazuje na visoki rizik od razvoja infarkta miokarda. Normalno, ovaj indikator kod muškaraca iznosi 60-138 mg / dl, kod žena - 52-129.

Prije isporuke, 8-10 sati prije analize, ne možete jesti hranu, piće. Rezultat studije može se vidjeti u roku od nekoliko sati.

Imunološka metoda za određivanje lipoproteina u krvi

Lipoprotein A se proizvodi u jetri. Sastoji se od proteina i masti. Njegova glavna funkcija je transport masti u tijelu. Za razliku od LDL-a razlikuje se samo u višem udjelu proteina.

Ako je njegov sadržaj kod muškaraca i žena veći od 30 mg / dl, pacijent ima visoki rizik od razvoja infarkta miokarda i ishemije.

Kao materijal za proučavanje koristi se venska krv. Rezultat se priprema za nekoliko sati.

Enzimski imuno test

Enzimski imunološki test omogućava vam dijagnosticiranje mogućnosti razvoja kardiovaskularnih bolesti kod ljudi. Studija je zasnovana na reakciji "antigen-antitijelo" - to je takva reakcija u kojoj nastaje imunološki odgovor (antitijelo) kada strani element (antigen) uđe u tijelo. Po količini i kvaliteti antitela prosuđuje se o prisutnosti upale. Kao rezultat, pokazano je prisustvo antitela na miokard i kardiomiozin, što ukazuje na prisustvo bolesti.

Među prednostima metode su visoka preciznost, nedostatak je to što prije analize liječnik mora pretpostaviti koji su antigeni uzrokovali reakciju u tijelu.

Kao biološka tečnost koristi se venska krv koja se pročišćava posebnim reagensima. Analiza se daje na prazan stomak. Njegovi rezultati se pripremaju u roku od 2-3 dana.

Provera koagulograma

Kod bolesti srca i krvnih žila koristi se koagulogram kao dijagnostička metoda koja pokazuje kako teče proces koagulacije krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. U ovaj je postupak uključeno nekoliko pokazatelja, čije su normalne vrijednosti sljedeće:

  • vreme protrombina - 11-16 sekundi,
  • sadržaj proteina fibrinogena - 2-4 g / l,
  • vreme trombina - 11-18 sekundi.

Smanjenje vremena trombina i protrombina ukazuje na sklonost hiperkoagulaciji, tj. ubrzani proces koagulacije i sklonost trombozi. Ovaj je rezultat karakterističan za aterosklerozu.

Priprema za analizu uključuje odbijanje hrane i pića (osim vode) 12 sati. U roku od 3-4 dana, potrebno je izbjegavati uzimanje svih lijekova, kao i ozbiljni fizički napori i stres, ako je moguće. Laboratorijski tehničar uzima krv iz vene bez pomoći štapa. Analize se pripremaju u roku od 1-2 sata.

Malo o koagulaciji krvi

Krv je posebna tekućina koja ima sposobnost ne samo da cirkulira kroz žile, već i da formira guste ugruške (krvne ugruške). Ova kvaliteta omogućuje joj da zatvori praznine u srednjim i malim arterijama i venama, ponekad čak i nevidljivo za ljude. Očuvanje tečnog stanja i zgrušavanje krvi reguliše hemostatski sistem. Sistem koagulacije ili sistem hemostaze sastoji se od tri komponente:

  • vaskularne ćelije, a posebno unutrašnji sloj (endotel) - kada je zid žila oštećen ili rupturan, iz endotelnih ćelija oslobađa se niz biološki aktivnih tvari (dušični oksid, prostaciklin, trombomodulin) koji pokreću trombozu,
  • trombociti su trombociti krvi koji prvi put odlaze na mjesto oštećenja. Oni se drže zajedno i pokušavaju zatvoriti ranu (formirajući primarni hemostatski čep). Ako trombociti ne mogu zaustaviti krvarenje, uključivaju se faktori koagulacije plazme,
  • faktori plazme - u hemostatičkom sistemu uključeno je 15 faktora (mnogi su enzimi) koji zbog niza hemijskih reakcija tvore gusti ugrušak fibrina koji konačno zaustavlja krvarenje.

Značajka faktora koagulacije je ta što se gotovo svi formiraju u jetri uz sudjelovanje vitamina K. Ljudska hemostaza također je kontrolirana antikoagulacijskim i fibrinolitičkim sustavima. Njihova glavna funkcija je sprečavanje spontane tromboze.

Indikacija za imenovanje hemostasiograma

  • opšta procjena stanja hemostatskog sistema,
  • rutinski pregled pre operacije,
  • nezavisno rođenje ili carski rez,
  • teška gestoza,
  • praćenje terapije indirektnim antikoagulansima (aspirin, varfarin, trental), heparinskim preparatima (kleksan, fraksiparin),
  • dijagnoza hemoragijskih patologija (hemofilija, trombocitopatija i trombocitopenija, von Willebrantova bolest),
  • varikozne vene donjih ekstremiteta (vidi lečenje varikoznih vena kod kuće),
  • visok rizik od tromboze (atrijska fibrilacija, koronarna bolest srca),
  • definicija DIC-a
  • uzimanje oralnih kontraceptiva, glukokortikosteroida, anabolika,
  • hronična bolest jetre (ciroza),
  • akutni upalni procesi u tijelu,
  • dijagnoza različitih tromboza - žila donjih ekstremiteta, crijeva, ishemijskog moždanog udara, plućne embolije.

Kako se pripremiti za koagulogram?

  • materijal se uzima strogo na prazan stomak, poželjno je da je prethodni obrok bio pre najmanje 12 sati,
  • uoči ne preporučuje se jesti začinjenu, masnu, dimljenu hranu, alkohol,
  • zabranjeno je pušiti prije uzimanja materijala,
  • preporučljivo je prestati uzimati izravne i indirektne antikoagulanse, jer njihova prisutnost u krvi može narušiti indekse koagulograma,
  • ako je uzimanje takvih lijekova od vitalnog značaja za pacijenta, potrebno je upozoriti liječnika laboratorija koji će uzeti u obzir analizu.

Kako se vrši test koagulacije krvi?

  • materijal se uzima suhom sterilnom štrcaljkom ili vakumatskim sistemom za uzimanje krvi,
  • uzimanje uzoraka krvi treba obaviti iglom sa širokim zrakom bez upotrebe štapa,
  • Punkcija vene trebala bi biti atraumatska, inače će puno tromboplastina tkiva ući u cijev, što će iskriviti rezultate,
  • laboratorijski saradnik puni 2 epruvete materijalom, dok je samo druga poslata na ispitivanje,
  • epruveta treba da sadrži poseban koagulant (natrijum citrat).

Gdje mogu dobiti analizu?

Ova studija može se provesti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj klinici ili laboratoriji koja ima potrebne reagense. Hemostasiogram je teška analiza i potrebno je dovoljno kvalificirati laboratorijske ljekare. Trošak ispitivanja varira od 1000 do 3000 rubalja, cijena ovisi o broju utvrđenih faktora.

Protrombinsko vreme

Šta je protrombinsko vrijeme? Ovo je jedan od glavnih laboratorijskih pokazatelja koagulograma koji lekari koriste za procenu hemostatskog sistema ljudskog tela u celini, kao i za određivanje efikasnosti lekova koji sprečavaju koagulaciju krvi.

PV odražava 1. i 2. fazu koagulacije plazme. Drugim riječima, vrijeme stvaranja ugruška trombina u krvi uz dodatak tromboplastina i kalcija. Za ovaj je parametar ponekad prihvaćena skraćena oznaka PV. Parametri koagulacije krvi kao što su međunarodni normalizirani omjer (INR)i protrombinski indeks (PTI) su izvedene iz protrombinskog vremena, čija brzina varira ovisno o dobi i spolu pacijenta.

Na primjer, brzina trombinova vremena kod žena i muškaraca je 11-15 sekundi. Za djecu se uspostavljaju standardi ovisno o njihovoj dobi. Na primjer, za novorođenčad - 13-17 sekundi ili 14-19 sekundi za prevremeno rođene bebe. Za starije dijete (od 10 godina) norma je 12-16 sekundi, a za najmlađe - 13-16 sekundi.

Vreme trombina iznad normalnog - šta to znači? Odstupanje od normativnih pokazatelja utvrđenih za ovaj parametar koagulograma može značiti sljedeće:

  • nedostatak vitamin K u telu
  • niska koncentracija ili nedostatak faktora koagulacije 1,2,5,7, a takođe i 10,
  • poremećaj u normalnom funkcionisanju jetre, zatajenje jetre ili druge bolesti ovog organa,
  • dostupnost DIC.

Protrombinsko vrijeme se povećavalo, što to znači? U pravilu je višak PV indikatora povezan s pacijentom koji uzima lijekove koji pripadaju skupini antikoagulanata, tj. lijekovi sa antikoagulacijskim svojstvima, na primjer Heparin, Coumadinilin ili Warfarin.

Angiografija krvnih sudova

Ova metoda se naziva i kontrastni rendgen. Služi se za procjenu stanja žila srca, mozga, donjih ekstremiteta. Da biste to učinili, u posude se uvodi kontrastno sredstvo i uzima se nekoliko rendgenskih zraka. Tehnika vam omogućava da procijenite sve krvne žile, bez obzira na njihovu veličinu. Ovo se istraživanje izvodi s aterosklerozom.

Ova metoda ima kontraindikacije, mada ih ima malo:

  • mentalna bolest
  • alergijske reakcije na jod (prije postupka rade test na osjetljivost na njega),
  • zatajenje bubrega, jetre i srca,
  • trudnoća i dojenje

Angiografija krvnih žila zahtijeva ozbiljnu pripremu pacijenta! On je smešten u bolnicu, obavljaju se neophodni testovi krvi, uključujući alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo i mokraću, a tek nakon toga pripremaju se za postupak.

Prije postupka, pacijentu se preporučuje da se suzdrži od jela 8 sati. Prije angiografije pod lokalnom anestezijom, napravi se mali rez i pronađena je arterija gdje se uvodi kateter. Kroz nju će u posudu ući kontrastni medij.

Nakon postupka koji traje oko 40 minuta, kateter se uklanja. Alat koji se koristi za angiografiju dnevno se izlučuje bubrezima.

Međunarodni normalizovani stav

Koeficijent protrombina (skraćeno PTI) ili INR u krvnom testu, što je? Trebali biste početi s malo pozadine. Takav parametar kao INR u hemostasiogramu pojavio se 1983. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (u daljnjem tekstu WHO) odlučila pojednostaviti rad istraživačkih laboratorija i sve pokazatelje analize zgrušavanja krvi donijeti na jedinstveni model koji je razumljiv liječnicima širom svijeta.

Prije toga, svaka laboratorija mogla je koristiti različito tromboplastinski reagensi, što bi moglo iskriviti konačne rezultate istraživanja. Ovaj parametar koagulograma skraćuje se kao INR ili INR. U domaćoj medicini još uvijek se može naći, umjesto INR, pokazatelj poput protrombinskog indeksa, koji pokazuje koliko dobro koagulira pacijentova krv.

Međutim, zbog različitih metoda za određivanje ovog parametra, on se smatra nestabilnim i zbog toga je uobičajeno koristiti INR u inozemstvu. U krvnom testu za PTI i INR norma je postavljena na:

  • IPT - 70-100, a za pacijente koji uzimaju Warfarin – 24,0-42,6,
  • INR - 0,82-1,18.

Pa što je INR u testu krvi? Ovo je pokazatelj koji nije ništa drugo do omjer PV analize pacijenta i PV kontrolnog uzorka. Norma INR-a u analizi ljudske krvi prema međunarodnim standardima može biti u rasponu od 0,82 do 1,18.

Ako pacijent odstupa od gornjih vrednosti, mogu se dijagnosticirati sledeće bolesti:

  • sa povišenim PV i INR: hronični hepatitis, deficit vitamin K, ciroza, amiloidoza, DIC, nizak nivo fibrinogen, nefrotski sindrom, crevna disbioza, nedostatak faktora koagulacije(2,5, 7 i 10),
  • sa smanjenim pokazateljima PV i INR: vaskularna tromboembolija, povećana aktivnost 7 faktora, tromboza ili aktivacijafibrinoliza.

Uz to, povećanje INR i PV može ukazivati ​​na prisutnost antikoagulantnih lijekova u pacijentovoj krvi. Stoga je norma INR pri uzimanju Warfarin drugačiji od utvrđenih standarda. Za pacijente koji uzimaju ovaj lijek i lijekove slične njemu u djelovanju, koristi se sljedeći raspon normalnih INR vrijednosti - 2,0-3,0.

Norma INR-a u krvi kod žena obično se ne razlikuje od općih vrijednosti. No tijekom gestacije djeteta žensko se tijelo toliko promijeni da se norma INR-a tijekom trudnoće možda ne podudara s gore navedenim brojevima.

Aktivirano parcijalno trombinsko vrijeme

APTT test krvi - šta je? Ovo je još jedan pokazatelj analize, koji pruža informacije o performansama faktora u plazmi dizajniranih za brzo zaustavljanje krvarenja. Ovaj je parametar skraćen kao APTTV.

APTT test krvi - šta je? Često postoji takav naziv parametra kao aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme. APTT kao i APTT pružaju informacije o brzini stvaranja fibrin ugruška i najbolje karakteriziraju unutarnji proces hemostaze. Vjeruje se da je APTT indikator najtačniji, ali ujedno i najosjetljiviji kao mogu varirati ovisno o reagensima koji se koriste u laboratorijskim testovima.

Opća norma APTT u ljudskoj krvi postavljena je na 22,5-35,5 sekundi. Norma APTT-a kod žena također odgovara gore navedenim vrijednostima. Međutim, kao iu slučaju drugih parametara koagulograma, APTT norma tijekom trudnoće ne ispunjava uvijek opća pravila. Razmotrite razloge odstupanja ovog pokazatelja od norme.

Kao opće pravilo, ako je APTT povišen, to znači da je hemostatski sistem nestabilan ili pacijent uzima Heparin i njegovi analozi, na primjer Fraxiparin, ClexanetakođeZibor.

Kada su gornji razlozi isključeni, a APTT veći od normalnog, to znači da pacijent može imati bolesti poput:

  • fibrinoliza
  • stečene ili eventualno urođene nedostatak faktora koagulacije(8, 9, 11, 10, 12, 2 i 5),
  • DIC (2 ili 3 faze),
  • autoimune patologije (češće sistemski eritematozni lupus),
  • bolest jetre.

Kad se APTT smanji, što to znači? Ako je vrijednost pokazatelja ispod normalne, to onda znači da je sposobnost krvi da koagulira smanjena. Glavni uzroci ovog stanja mogu biti:

  • DIC 1 stepen
  • povećana koagulabilnost
  • greška u proizvodnji laboratorijskih ispitivanja, na primjer, pogrešno uzimanje krvi.

Rastvorljivi fibrin monomerni kompleksi

Skraćenica u koagulogramu označena je kao RFMK. RFMC analiza, šta je to? Započnite s definiranjemkompleksi fibrinskih monomeraDa li su proizvodi raspada krvnog ugruška u procesu fibrinoliza. Prema istraživačima, ovaj je pokazatelj prilično teško pouzdano odrediti, jer se topljivi kompleksi fibro-monomera vrlo brzo eliminiraju iz krvi.

Takav parametar kao RFMC igra veliku ulogu u dijagnozi DIC-sindrom (puno ime - sindrom diseminirane intravaskularne koagulacije). Norma RFMC-a u ljudskoj krvi iznosi 0,355-0,479 IU. Međutim, tijekom trudnoće RFMC norme mogu se značajno razlikovati od gore navedene razine. Budući da se žensko tijelo aktivno priprema za nadolazeće rođenje, s njim se mijenjaju osnovni parametri krvi, uključujući i njegovu sposobnost koagulacije.

Ovo je svojevrsni odbrambeni mehanizam koji pomaže umanjiti rizik od krvarenja. Odstupanja nivoa RFMC tokom trudnoće na 5,1 ml smatraju se normalnim. po 100 ml. krv. Ako se poveća RFMC, što znače takvi rezultati analize?

Kada je koagulogram pacijenta s RFMC-om povišen, razlozi mogu biti sljedeći:

  • šoka
  • tromboembolija duboke vene udova ili plućne arterije,
  • sepsa,
  • preeklampsija ili preeklampsija tokom trudnoće,
  • patologija vezivnog tkiva,
  • hroničnog ili akutnog zatajenja bubrega.

Povećanje ovog pokazatelja je često kod pacijenata koji su nedavno podvrgnuti hirurškim intervencijama. Zbog toga, u postoperativnom razdoblju analiza na RFMC-u može odstupiti od norme.

Aktivirano vrijeme rekalcifikacije

U analizi je skraćenica ABP i označava vrijeme potrebno za stvaranje fibrina u krvnoj plazmi zasićenoj trombocitima i kalcijumom. Ovaj se parametar koristi i za procjenu sistema zgrušavanja krvi u cjelini. ABP odražava interakciju ćelijskih i plazma jedinica hemostaze.

Važno je napomenuti da vrijednost ovog parametra može varirati ovisno o reagensima koji se koriste u laboratorijskim ispitivanjima. U pravilu, kraće vrijeme rekcifikacije ukazuje na sklonost pacijenta da formira krvne ugruške, a izduženo ukazuje na hemofiliju, kao i smanjenje broja trombocita i promjenu njihovih osnovnih karakteristika.

Prothrombin indeks. Norma za žene

Skraćeni naziv ovog parametra u analizi je IPT. PTI test krvi - šta je to? Prothrombin indeks- ovo je odnos utvrđene idealne vrijednosti protrombinskog vremena i pokazatelja protrombinskog vremena pomnoženo sa 100% u pacijentovoj analizi.

Važno je napomenuti da se ovaj pokazatelj trenutno gotovo ne koristi, jer SZO preporučuje korištenje takvog parametra otpornijeg na laboratorijske testove kao što je INR. Stopa IPT u krvi kod zdrave osobe postavljena je na 73-122%.

Kao opće pravilo, stopa PTI kod žena ne smije se razlikovati od gornjih vrijednosti osim u razdoblju trudnoće, kada se zgrušavanje krvi povećava. Stoga, ako žena odstupa od norme, žena koja se nalazi u koagulogramu treba konzultirati liječnika za savjet.Ovaj se parametar u pravilu povećava ako ljudskom tijelu nedostaje vitamin K, a postoji i nedostatak faktora koagulacije.

Uz to, porast IPT-a nastaje zbog liječenja antikoagulansima poput Sinkumar, Warfarinili Neodicumarintako i prilikom uzimanja Heparina i njegovi analozi. IPT opada sa oštećenjem jetre, na primjer, sa cirozom i hepatitisom, sa vaskularnom trombozom i tokom trudnoće.

Stopa protrombina za žene u krvi

U hemostatskom sistemu 15 faktora koagulacije igra temeljnu ulogu, tj. supstance koje karakterišu ispravnost njegovog rada. Jedan od najvažnijih faktora smatra se protrombin ili faktor II, takođe poznat kao trombogen. Ovo je protein koji je prekursor trombina, koji je, zauzvrat, odgovoran za funkciju koagulacije krvi - podstiče stvaranje krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka).

Nivo protrombina u krvi određuje se sljedećim testovima:

  • PV Quick - norma za žene je 78-142%,
  • INR ili INR - norma za žene je 0,85-1,15.

Ako je razina faktora II veća od normalne, tada cirkulacija krvi postaje otežana zbog toga što krv postaje viskozna, što rezultira začepljenjem krvnih žila. U tom stanju je pacijentovo tijelo izloženo većem riziku nego ikad. moždani udar i srčani udar, a također značajno povećava rizik od razvoja malignih tumora ili tromboembolija.

U slučaju kada je nivo trombogen smanjen, stvaranje ugruška u krvi događa se nenormalno sporo, što je bogato značajnim gubitkom krvi u slučaju krvarenja. Po pravilu, razlozi za takav kvar u hemostatskom sustavu su: nedostatak vitamina K u tijelu ili drugi urođeni i stečeni faktori.

Koagulogram krvi: dekodiranje, norme, uzroci odstupanja

Koagulogram (hemostasiogram) je krvni test koji se izvodi radi proučavanja njegovog indeksa koagulacije. Dešifriranje koagulograma krvi od velikog je značaja tokom pripreme pacijenta za operaciju. Pomaže u sprečavanju ozbiljnih komplikacija poput tromboze i krvarenja. Studija koagulabilnosti se obavezno provodi tokom trudnoće, kao i ako postoji povijest bolesti jetre, srca i krvnih sudova. Prisutnost autoimunih patologija ujedno je pokazatelj za proučavanje koagulograma krvi. Analiza vam omogućuje utvrđivanje uzroka krvarenja.

Sistem zgrušavanja krvi (hemostaza) štiti osobu od opasnog gubitka krvi u slučaju povrede integriteta vaskularnih zidova na pozadini traumatičnih ozljeda i hirurških intervencija. Nervozni i endokrini sistem odgovorni su za adekvatnu hemostazu u tijelu. Da bi krv adekvatno obavljala svoje osnovne funkcije (snabdijevanje tkiva kisikom i hranjivim tvarima i reguliranje tjelesne temperature) mora imati normalna reološka svojstva, tj. Fluidnost. Hipokoagulacija (smanjenje koagulabilnosti) na pozadini različitih patologija može dovesti do opasnog gubitka krvi. Hiperkoagulacija je uzrok stvaranja krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka), koji blokiraju lumen krvnih žila. Kao rezultat tromboze razvija se ishemija tkiva, što dovodi i do srčanih i moždanih udara.

Glavne komponente hemostatskog sistema su:

  • endotelne ćelije vaskularnog zida,
  • trombociti
  • faktori plazme.

Trombinsko vrijeme

Skraćeni naziv - TV. Ovaj parametar karakterizira završni stadij hemostaze i određuje dužinu vremena koja je potrebna za stvaranje ugruška fibrin kada se doda u krvnu plazmu trombin. TV nadzor se uvijek provodi u kombinaciji s PV i APTT-om radi najefikasnije dijagnoze patologija urođenih fibrinogena, kao i za procjenu učinkovitosti fibrinolitičke i heparinske terapije.

Antitrombin III

Ovaj fiziološki antikoagulant u svojoj strukturi se odnosi glikoproteinitj. supstance koje mogu inhibirati 9,10 i 12 faktora koagulacije i trombin. Sintetiše se u ćelijama jetre. Normativni pokazatelji ovog parametra koagulograma razlikuju se ovisno o dobi pacijenta.

Za odrasle će stopa od 75-125% biti normalna, za novorođenčad - 40-80%, za djecu od 10 do 16 godina - 80-120%, a do 10 godina - 60-100%. Ako je antitrombin 3 nizak, što to znači? Smanjenje nivoa ovog antikoagulansa može biti povezano sa prisutnošću bolesti poput DIC, sepsa, ishemija, ciroza, tromboembolijailitromboza.

Osim toga, antitrombin III može se smanjiti u posljednjem tromjesečju trudnoće i kad ga pacijentkinja primi Heparina ili inhibitori fibrina. Kada je antitrombin 3 povišen, upalne patologije mogu postati uzroci, npr. peritonitis, pijelonefritisi upala pluća, kao i hepatitisi i deficit vitamin K.

Još jedan pokazatelj proširenog koagulograma, sa kojim doktor analizira ne samo koagulabilnost krvi, već i antikoagulantni sistem ljudskog tela. D-dimer - To su razdvojeni vlakni fibrina. Važan je samo povećani rezultat ovog parametra, koji ukazuje na razvoj jetre u tijelu pacijenta.DIC, tromboza, ishemija, artritis, infarkt miokarda.

Uz to je povećanje D-dimera znak teških pušača.

Koagulogram tokom trudnoće

Šta je koagulogram tokom trudnoće? Ovo je sve isti koagulogram koji je ženama propisan u periodu rađanja djeteta, kao i neposredno prije pripreme za porođaj.

Tokom trudnoće, norma za sve pokazatelje analize koagulacije krvi ne odgovara općenito prihvaćenim vrijednostima za tijelo zdrave odrasle osobe.

To se ponajprije odnosi na činjenicu da hemostatski sustav trudnice prolazi ozbiljne promjene, kao i cijelo njeno tijelo u cjelini zbog pojave drugog kruga cirkulacije krvi - utero-placentni. Važnu ulogu igra hormonska pozadina, u kojoj prevladava progesteron.

Znakovito je da se tijekom trudnoće aktivnost faktora zgrušavanja poput 7,8 i 10, kao i fibrinogena, značajno povećava. Ovo je svojevrsni prirodni zaštitni mehanizam osmišljen kako bi pomogao povećati šanse za povoljan ishod porođaja.

Fragmenti fibrina taloženi su na zidovima krvnih žila i na taj način se potiskuje sistem fibrinolize. To omogućava ženskom tijelu da ga sigurno igra u slučaju placente ili abortusa, s krvarenjima iz maternice i stvaranjem intravaskularnih krvnih ugrušaka.

Dešifriranje pokazatelja koagulograma tijekom trudnoće

Skraćeni naziv indikatora, jedinica mjereI tromesečje trudnoćeII trimestru trudnoćeIII tromesečje trudnoće
RFMK, ED78-13085-13590-140
Trombociti, * 10 9 / L301-317273-298242-263
Antitrombin III, g / l0,2220,1760,155
ABP, s60,1-72,656,7-67,848,2-55,3
Prothrombin indeks,%85,4-90,191,2-100,4105,8-110,6
Fibrinogen, g / l2,91-3,113,03-3,464,42-5,12
APTT, s35,7-41,233,6-37,436,9-39,6

Kako uzeti koagulogram?

Razgovarali smo o tome što je koagulogram i zašto oni prolaze ovu analizu. Sada ćemo smisliti kako ispravno dobiti hemostasiogram, tako da na osnovu rezultata liječnik može donijeti pravi zaključak i odabrati učinkovit plan liječenja.

Dakle, ako trebate napraviti test koagulacije krvi, tada se sjetite sljedećih pravila:

  • krv se daje isključivo na prazan stomak, bolje je da nakon vašeg posljednjeg obroka prođe više od 12 sati,
  • uoči analize ne bi trebali jesti previše začinjenu hranu, već bi se trebali suzdržati od dimljenog mesa i previše masne hrane,
  • strogo je zabranjeno piti bilo koji alkohol, čak i ako napitak sadrži mali postotak alkohola,
  • ne puši
  • preporučuje se ne uzimati lijekove prije analize, a ako su lijekovi vitalni, svakako trebate obavijestiti laboratorijskog pomoćnika i navesti koji su vam lijekovi propisani.

Standardni hemostasiogram može se napraviti u većini državnih klinika, a proširena ili detaljna analiza češće je dostupna u plaćenim medicinskim ustanovama. Na primjer, u laboratoriji Invitro koagulogram se može napraviti vrlo brzo. U pravilu, rezultat studije se može uzeti za nekoliko dana.To je zbog potrebe ponašanja niza hemijskih reakcija koje zahtijevaju određene vremenske troškove, što se jednostavno ne može izbjeći.

Međutim, u svakom slučaju, rezultat plaćene analize dobit ćete mnogo brže nego u državnoj ustanovi, gdje je laboratorija jako opterećena zbog priliva pacijenata ili možda nema nijednog potrebnog reagensa za studiju. Trošak analize ovisi o broju parametara koje treba proučiti i varira od 1000 do 3000 rubalja.

Kako darivati ​​krv koagulogramom

Krv se izvodi iz vene u laktu. Da biste izbjegli distorziju i pogrešno tumačenje rezultata, morate se u skladu s tim pripremiti za analizu.

Osnovna pravila koja je važno da pacijent slijedi:

  • 8-12 sati prije analize ne možete jesti,
  • dan prije nego što ne biste trebali prejesti noću,
  • alkohol, čaj, sokovi i druga pića su isključeni - možete piti samo čistu vodu,
  • osobe sa ovisnošću o nikotinu ne bi trebale pušiti najmanje sat vremena prije analize,
  • Važno je isključiti fizički i psihički stres 15 minuta prije analize.

Važno:ako pacijent uzima antikoagulantska farmakološka sredstva, o tome mora obavijestiti liječnika! Ako se tijekom prikupljanja materijala za proučavanje koagulograma krvi pojavi vrtoglavica ili se počne razvijati nesvjestica, trebali biste odmah obavijestiti zdravstvene radnike o promjeni dobrobiti.

Kada je potreban koagulogram krvi?

Indikacije za analizu:

  • povećana sklonost trombozi,
  • prethodni srčani udar i moždani udar,
  • vaskularna patologija,
  • patologija jetre
  • trudnoća
  • priprema za operaciju.

Krv se uzima sterilnom štrcaljkom ili pomoću posebnog vakuum sistema. Turniket na ruku ne preklapa se. Probijanje bi trebalo biti atraumatsko kako bi se izbjeglo iskrivljenje podataka zbog prodora velike količine tromboplastina tkiva u materijal. Dvije epruvete su napunjene krvlju, ali samo se druga koristi za istraživanje. Sterilna epruveta sadrži antikoagulant - natrijum citrat.

Koagulogram krvi u djece

Indeksi norme koagulograma krvi u djece značajno se razlikuju od normalnih vrijednosti u odraslih bolesnika. Dakle, kod novorođenčadi je normalna razina fibrinogena od 1,25 do 3,0 g / l.

Indikacije za proučavanje dečijeg koagulograma su:

  • sumnja na hemofiliju
  • dijagnoza patologija hematopoetskog sistema,
  • nadolazeća operacija.

Koagulogram krvi tokom trudnoće

Važno:tokom rođenja deteta studija koagulograma krvi izvodi se najmanje tri puta (u svakom od tromesečja).

Tijekom trudnoće hemostatski parametri se normalno mijenjaju, što je uzrokovano značajnim hormonskim restrukturiranjem ženskog tijela, povećanjem ukupnog volumena krvi u cirkulaciji i stvaranjem dodatnog (uteroplacentalnog) kruga cirkulacije krvi.

U prvom tromjesečju vrijeme koagulacije u pravilu se znatno povećava, a u trećem tromjesečju znatno se skraćuje, čime ženama pruža zaštitu od mogućeg gubitka krvi tijekom poroda. Koagulogram krvi otkriva rizik od spontanog pobačaja ili prevremenog rođenja zbog stvaranja krvnih ugrušaka. Kršenja sistema zgrušavanja trudnice negativno utiču na centralni nervni sistem nerođenog djeteta.

Obavezna studija koagulograma u krvi potrebna je ako žena ima krvožilnu bolest (posebno, varikozne vene) ili ako se dijagnosticira zatajenje jetre. Koagulogram krvi se također testira na smanjenje imuniteta i negativan rezus faktor.

Referentne vrijednosti pojedinih pokazatelja koagrama krvi u trudnica:

  • vrijeme trombina - 11-18 sekundi.,
  • APTTV - 17-20 sek.,
  • fibrinogen - 6 g / l,
  • protrombin - 78-142%.

Važno:Odstupanje nivoa protrombina od normalnih vrijednosti može ukazivati ​​na abrupciju placente!

Lotin Aleksandar, ljekarski posmatrač

28,941 ukupno pregleda, 1 pogleda danas

Sumnja na aterosklerozu: testovi koje je potrebno napraviti kako bi se potvrdila ili opovrgnula dijagnoza

Uz aterosklerozu, masnoća se nakuplja i dolazi do rasta vezivnog tkiva u arterijskoj stijenci. Krši se integritet unutrašnje ljuske sudova, njihov je lumen sužen, što dovodi do prepreke dotoku krvi u organe i tkiva. Dijagnoza zahtijeva konsultaciju terapeuta, kardiologa, drugih specijalista, kao i proučavanje spektra lipida u krvi, ultrazvuk krvnih sudova, srca, angiografiju.

Pročitajte ovaj članak

Pregled specijalista sa aterosklerozom

Najčešće, pretpostavka o aterosklerozi u pacijenta može se pojaviti kod lokalnog lekara opšte prakse ili porodičnog lekara. Proces promjene zidova krvnih žila razvija se kod gotovo svih ljudi nakon 45 godina.

Ali njegove manifestacije i ozbiljnost su različite. Nakon što liječnik otkrije pritužbe, upućuje se na biohemijske pretrage krvi radi potvrđivanja povišenog kolesterola, lipida male gustoće i EKG-a.

Nakon početne dijagnoze, u pravilu se preporučuje podvrgavanje konsultacija takvih specijalista radi dubljeg pregleda:

  • kardiolog - pregledava oštećenje srca i velikih arterija,
  • vaskularni hirurg - otkriva poremećaje cirkulacije u donjim ekstremitetima,
  • neurolog - određuje stepen protoka krvi u žilama mozga,
  • endokrinolog - pregleda štitnjaču, hormone itd. (a ateroskleroza je često znak dijabetesa)
  • Optometrist - istražuje promjene u vidu.

Šta će lekar otkriti tokom pregleda

Za dijagnozu su relevantne sljedeće pritužbe pacijenta:

  • glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima,
  • paroksizmalna slabost i ukočenost u udovima,
  • tokom fizičkog napora dolazi do otežanog disanja, ubrzanog rada srca i bolova iza sternuma,
  • kad hodate morate napraviti zaustavljanja zbog bolova u nogama.

Pregledom se otkrivaju nespecifični znakovi:

  • ksantomi - žute mrlje na donjim kapcima,
  • ksantelazma - naslage holesterola na vanjskoj površini lakatnih zglobova, tela kalkanealnih stanica,
  • zamagljivanje šarenice u obliku polumjeseca,
  • iskrivljene, guste temporalne i brahijalne arterije,
  • razlika u punjenju pulsa na udovima.

Često se nalazi visoki krvni pritisak, sistolni šum u apeksu srca, naglašen 2 tone iznad aorte.

Krvni testovi, uključujući i biohemijske

Kompletna krvna slika nije baš informativna, šećer može biti povišen, što zahtijeva dubinsko istraživanje metabolizma ugljikohidrata.

U koagulogramu su otkriveni simptomi povećanja sistema zgrušavanja krvi, smanjene aktivnosti fibrinolize i funkcija trombocita. Ovo može biti korisno za procjenu rizika od tromboze.

Za daljnju procjenu kardioriska utvrđuju se sljedeći pokazatelji:

  • c-reaktivni protein, ALT i AST u slučaju sumnje na infarkt miokarda,
  • kalijum u krvi - povećava se sa ishemijom tkiva.

Određivanje metabolizma lipida

Glavni laboratorijski simptom ateroskleroze je poremećen metabolizam masti. Njeni znakovi:

  • porast holesterola, triglicerida i lipoproteina niske i vrlo gustine,
  • smanjenje lipoproteina visoke gustine,
  • apolipoprotein A1 ispod normalnog
  • apolipoprotein visok.

Da bi se utvrdio rizik od kardiovaskularnih bolesti koristi se pokazatelj koji se naziva aterogeni indeks. Ovo je odnos koncentracije ukupnog holesterola u krvi i lipoproteina niske gustine. Ako je ispod 2,9, tada pacijent ima malu vjerojatnost za razvoj ateroskleroze, prosječni rizik je do 4,9, a veće stope ukazuju na 100% aterosklerotično oštećenje krvožilnog sustava.

Ultrazvuk krvnih žila, uključujući donje udove

Određuje se arterijska prohodnost, procenjuju se poremećaji protoka krvi, znaci tromboze ili začepljenje aterosklerotskog plaka. Metoda se koristi za smanjenu pulsaciju na stopalima, poplitealnim i bedreni arterijama, kao i za razliku u punjenju pulsa na donjim ekstremitetima. Neizravni simptom je sporo zarastanje rana na mjestu oslabljene opskrbe krvlju.

Rentgenski pregled

Omogućuje vam da utvrdite znakove ateroskleroze srca (koronarnih arterija), aorte, plućne arterije:

  • veličine srca su povećane, uglavnom zbog lijeve komore,
  • mogu biti simptomi aneurizme zida - izbočeno područje, najčešće s lijeve strane,
  • produljenje aorte, patološko savijanje, pojačani kontrast sjene, mjesta kalcifikacije,
  • s oštećenjem plućne arterije, plućni je uzorak ojačan, postoje aneurizmalne promjene u granama.

X-zraka (direktna projekcija): prodorni aterosklerotski čir na aorti s lažnom aneurizmom (prikazan strelicom).

Ispitivanje stresa na aterosklerozu

Koristite nekoliko opcija za fizičku aktivnost da odredite njegovu toleranciju:

  • popeti se na platformu stepenica (test Master-a),
  • bicikl ergometrija - vožnja posebnim biciklom,
  • tračnica - hodanje po traci.

Biciklistička ergometrija

U slučaju bolesti zglobova ili tromboflebitisa, kao i općenitog detoksiranja, oni se zamjenjuju farmakološkim testovima s Isadrinom ili Ergometrinom.

Ova ispitivanja smatraju se pozitivnim (dijagnoza je potvrđena) ako pacijent razvije bol iza sternuma, tipičnu za anginu pektoris, veću od normalne, povećani otkucaji srca, smanjeni pritisak za 25% ili niži i promjenu mjesta ST segmenta u odnosu na izolin.

Gležanj-brahijalni indeks

Pritisak na rame mjeri se standardno u položaju leđa, a zatim se manžetna postavlja 5 cm iznad gležnja. Indeks se izračunava dijeljenjem pokazatelja sistolnog pritiska - gležanj na ramenu. Normalno u mirovanju od 1 do 1,3.

LPI merenje

Promjenom koeficijenta može se posumnjati na takvu patologiju:

  • manje od 0,4 - ozbiljna blokada arterija, rizik od trofičnih čira i gangrene,
  • od 0,41 do 0,9 - umjeren ili blagi stepen poremećaja cirkulacije, neophodan je angiografski pregled,
  • od 0,9 do 1 - gornja granica normale, kod fizičkih napora može se pojaviti bol,
  • više od 1,3 - stijenka žila je gusta, kruta, simptom dijabetesa ili zatajenja bubrega.

Dopplerografija

Pomoću dopplerometrije utvrđuje se brzina protoka krvi u žilama vrata, mozga i donjih ekstremiteta. Najčešće se propisuje dupleks ili tripleks studija u kojoj se vrši ultrazvučno skeniranje i vizualizacija poremećaja opskrbe krvlju, mjesto aterosklerotskih plakova na ekranu.

Ultrazvuk vratnih sudova: stenoza spoljne karotidne arterije usled ateroskleroze

Vaskularni kontrast

Ispunjavanjem vaskulature kontrastnim sredstvom može se otkriti suženje lumena, obliteracija (začepljenje), područje lezije i stanje regionalnog protoka krvi, razvoj zaobilaznica - kolaterala.

Koriste se sledeće vrste dijagnostike:

  • aortografija
  • periferna angiografija,
  • koronarografija.

Tomografske metode istraživanja

Ovom tehnikom kontrastni medij ubrizgava se intravenski, a zatim se uz pomoć tomografa dobije slika vaskularne arterijske mreže. Pomoću uređaja otkrivaju se kršenja strukture, lokacije i rada velikih i perifernih žila. Za dijagnozu ateroskleroze koristi se:

  • MRI žila udova,
  • CT aorte
  • periferna tomografska arteriografija,
  • multispiralno CT skeniranje aorte, koronarnih žila, arterija bubrega i udova.

MRI žila donjih ekstremiteta

Navedene metode su među najinformativnijim, koriste se za određivanje volumena hirurške intervencije i u složenim dijagnostičkim slučajevima.

Za prepoznavanje ateroskleroze uzimaju se u obzir podaci o pritužbama i ispitivanjima pacijenta, ali da bi se potvrdila dijagnoza potrebna je analiza lipidnog sastava krvi kao i ultrazvuk i angiografski pregled arterijske mreže. Najinformativnije su tomografske metode.

Korisni video

O savremenim pristupima dijagnozi ateroskleroze pogledajte ovaj video:

Ateroskleroza vratnih žila ima ozbiljne posljedice za pacijenta. Važnije je sprečiti razvoj bolesti. Šta ako je bolest već započela?

Ako iznenada hromost, bol pri hodu, onda ti znakovi mogu ukazivati ​​na obliteraciju ateroskleroze žila donjih ekstremiteta. U naprednom stanju bolesti, koje prolazi u 4 stadija, može biti potrebna operacija amputacije. Koje su opcije lečenja dostupne?

Ako se pojavi ateroskleroza i holesterol ne traje dugo. Koji se holesterol smatra normalnim? Šta učiniti kada su odbijeni?

Nažalost, početna ateroskleroza nije često dijagnosticirana. Primjećuje se u kasnijim fazama, kada se znakovi ateroskleroze aorte manifestuju u značajnim zdravstvenim problemima. Šta će pokazati ultrazvuk i druge metode istraživanja?

Cerebralna ateroskleroza cerebralnih žila ugrožava život pacijenata. Pod njegovim uticajem osoba se mijenja čak i u karakteru. Šta da radim

Dvije bolesti, ateroskleroza i hipertenzija međusobno su povezane, a takodje dovode do značajnog pogoršanja pacijentovog stanja. Prehrana ima važnu ulogu u obnovi krvnih žila. Bez dijeta, lečenje će biti beskorisno.

Zbog povećane razine glukoze, kolesterola, krvnog pritiska, loših navika, stenozirajuća ateroskleroza. Nije lako prepoznati odjeke BCA, koronarnih i karotidnih arterija, žila donjih ekstremiteta, cerebralne ateroskleroze i još je teže liječiti.

Blokada creva može izazvati aterosklerozu creva. Simptomi - bol, mučnina, gubitak svijesti i drugi. Tretman je prilično dug i komplikovan.

Ateroskleroza bubrežnih arterija razvija se zbog starosti, loših navika, prekomerne težine. U početku se simptomi skrivaju, ako se pojave, onda bolest uvelike napreduje. U tom slučaju su neophodni lijekovi ili operacija.

Kompjuterska tomografska angiografija

Pomoću ove metode pregledavaju se sudovi mozga, srca, vrata, peritoneuma. Kao rezultat studije, pojavljuju se slike krvnih sudova različitih dijelova ljudskog tijela. Lekar može proceniti njihovo stanje, protok krvi itd.

Studija se provodi pomoću rendgenskih i kontrastnih medija. No, moderne tomografije emitiraju zračenje nekoliko puta manje, stoga je sigurnije od običnog rendgenskog snimanja. Ako se pregled vrši bez kontrastne tečnosti, priprema nije potrebna, u protivnom pacijent treba odbiti da jede 4-5 sati.

Pacijenta su smješteni na poseban stol, zamoli ga da se skine i skine metalne stvari, a zatim se on nalazi u kapsuli tomografa, gdje se obavlja pregled. Pacijent je sam 30 minuta. Ako se istraživanje izvodi pomoću kontrastnog sredstva, ono se daje nekoliko minuta prije ispitivanja kroz kateter u veni.

Prethodna hospitalizacija za ovu metodu nije potrebna. Uprkos prednostima CT angiografije, ona ima kontraindikacije:

  • klaustrofobija (strah od skučenih prostora),
  • trudnoća
  • prevelika težina pacijenta
  • aritmija,
  • alergijske reakcije na jod - ako se ubrizgava kontrastno sredstvo,
  • uzrasta dece do 5-7 godina.

Ultrazvučni pregled

Pri dijagnosticiranju ateroskleroze koristi se ultrazvučna metoda.Uz njegovu pomoć ispituju se žile srca, donjih udova i karotidna arterija. U prisutnosti kolesteroloških plakova primjećuje se smanjenje protoka krvi i prisutnost plakova i krvnih ugrušaka. Posebna obuka za navedeni postupak nije potrebna. Pacijentu odmah nakon ultrazvuka daju se rezultati koji lekar može protumačiti.

MRI arterija

Nepobitna prednost snimanja magnetskom rezonancom je činjenica da vam omogućava vizualizaciju procesa u tijelu koji nisu dostupni za dijagnozu ultrazvuka ili rendgenskih zraka!

Zahvaljujući ovoj metodi možete vidjeti lokaciju aterosklerotskih plakova, identificirati nepravilnosti u strukturi krvnih žila i odrediti stupanj suženja.

Postupak je bezbolan i traje 40 minuta. Pacijent je uronjen na poseban stol, koji potom klizne u kapsulu okruženu magnetom. U sljedećoj ordinaciji nalaze se računari koji liječniku pružaju informacije o stanju proučavane površine tijela u stvarnom vremenu.

2-3 sata prije postupka ne preporučuje se jesti hranu, a na ulazu u ured morate ukloniti sve metalne stvari i uređaje, jer u suprotnom studija može biti netačna.

Tomografija elektronskih zraka

Ova je tehnika važna za proučavanje rada srca koja su prikazana na monitoru u trodimenzionalnom formatu. Uz njegovu pomoć možete vidjeti procese koji se događaju u koronarnim arterijama, naime naslage kalcija u žilama.

Metoda praktično nema kontraindikacija, osim za trudnoću, jer glavni efekat - zračenje - može imati negativan uticaj na plod.

CRT je vrlo brz. U roku od nekoliko sekundi uređaj skenira srce i krvne sudove i prenosi informacije na računar. Čitav postupak traje 10 minuta. Rezultati se daju pacijentu odmah nakon ispitivanja.

Prevencija ateroskleroze

Zbog visoke prevalencije bolesti ateroskleroze, medicinske ustanove stvaraju memorandume za prevenciju ove bolesti. Preporuke su iste za sve beleške. Svode se na sledeće:

  1. Odbijanje loših navika.
  2. Pratite težinu, izbjegavajući pretilost.
  3. Smanjite unos kalorija u hrani: ograničite upotrebu masne, pržene i dimljene hrane.
  4. Redovno vježbajte.
  5. Izbjegavajte stres.

Ako slijedite ova jednostavna pravila, dugo možete održavati zdravlje. Međutim, ako se bolest ipak pojavi, trebate potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć što je prije moguće. Samo liječnik može propisati potrebne testove i postupke koji će vam pomoći da postavite ispravnu dijagnozu i započnete borbu protiv ateroskleroze.

Pogledajte video: Test: BMW E90 - DOBAR ILI ZA ZAOBIĆI? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar