Dijeta kod dijabetesa tipa 2 za svaki dan

Kada osoba ima sistematsku inzulinsku rezistenciju (kršenje reakcije ćelija na inzulin), liječnik na prvi pogled zvuči prilično razočaravajuća dijagnoza - dijabetes tipa 2 ili dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

Naravno, ova bolest donosi neka prilagođavanja ustaljenom životu, ali na to se brzo naviknete, a život dijabetičara, uopšte, nije mnogo drugačiji od života zdrave osobe. Glavna stvar je poštivati ​​nekoliko jednostavnih pravila, od kojih je jedno pravilno odabrana dijeta pacijenta s dijabetesom. Pravilna prehrana je glavna terapijska terapija.

U nastavku su opisana pravila prema kojima je potrebno oblikovati dijetu za dijabetičare tipa 2, kako kuhati hranu i pravilno jesti kako se nivo glukoze u krvi ne poveća, a predstavljen je i meni za tjedan dana.

Kako stvoriti kompletnu dijetu

Ishrana pacijenta oboljelog od dijabetesa u principu je slična osnovama pravilne prehrane. Dnevni meni uključuje povrće, bobice, voće, mliječne proizvode, meso i ribu, žitarice, pa čak i peciva. Istina, kuhani u skladu s određenim pravilima.

Voće i bobice najbolje je jesti ujutro, kada je osoba najaktivnija. To će pomoći da se brzo apsorbuje glukoza koja ulazi u krvotok. Norma će biti do 200 grama. Zabranjeno je pravljenje voćnih sokova. Sadrže višak glukoze, a vlakna izostaju u takvom piću. Samo jedna čaša soka može povećati razinu šećera za 4 - 5 mmol / L.

Životinjski proteini, odnosno meso, riba i plodovi mora, svakodnevno bi trebali biti na pacijentovom stolu. Istovremeno se ne preporučuje kuhanje juha iz ove kategorije proizvoda. Preporučljivo je u supu dodati već kuhano meso ili ribu. Prilikom odabira životinjskih proteina treba se voditi sljedećim pravilima:

  • hrana ne bi trebala biti masna
  • s kože uklonite masnoću i masnoću.

Dopušteno je povremeno uključiti masne sorte ribe u prehranu, na primjer, pastrmku ili skušu, zbog prisustva vrijednih Omega-3 u sastavu.

Jaja treba jesti s oprezom, ne više od jednog dnevno. Činjenica je da žumance sadrži višak lošeg holesterola, što može doprinijeti blokadi krvnih žila. A to je čest problem kod dijabetičara bilo koje vrste. Ako u bilo kojem receptu za dijetu trebate koristiti više od jednog jajeta, onda je bolje da ih zamijenite samo proteinima.

Prilikom dijeta, kašu morate jesti barem jednom dnevno. Izvor je složenih ugljikohidrata neophodnih za dijabetes tipa 2. Konzistencija jela je poželjno viskozna, nemojte dodavati maslac žitaricama.

Dozvoljene su sledeće žitarice:

  1. heljda
  2. zobena kaša
  3. smeđa (smeđa) riža,
  4. pšenična kaša
  5. ječmena kaša
  6. biserni ječam.

Endokrinolozi kao izuzetak dopuštaju kukuruznu kašu u ishrani. Utječe na povećanje šećera u krvi, ali istovremeno zasitiva pacijentovo tijelo mnogim vitaminima i mineralima.

Mliječni proizvodi su izvor kalcijuma. Ova vrsta proizvoda donosi prekrasne lagane večere. Samo jedna čaša jogurta ili fermentiranog pečenog mlijeka bit će potpunu završnu večeru za pacijenta.

Povrće je izvor vlakana, vitamina i minerala. Treba imati na umu da povrće treba činiti polovinu prehrane pacijenta. Jedu se svježe, prave složena priloga, supe i kasike.

Pečenje za dijabetičare treba pripremiti od brašna određenih sorti, i to:

Pored dobro oblikovane prehrane, važno je i pravilno termički obrađivati ​​posuđe. Pretpostavimo da je hrana koja je pržena u velikoj količini biljnog ulja izgubila većinu svojih hranjivih sastojaka, dok je počela da sadrži loš kolesterol.

Kod druge vrste dijabetesa naznačeno je sljedeće termičko liječenje proizvodima:

  1. kuhati
  2. za par
  3. u mikrotalasnoj
  4. u rerni
  5. u laganoj šporet
  6. na roštilju
  7. pirjajte na vodi, dopuštena je mala količina biljnog ulja.

Najvažnije pravilo koje vodi endokrinologe pri sastavljanju dijabetičke prehrane je izbor hrane na temelju njihovog glikemijskog indeksa (GI).

Ovaj pokazatelj uspješno pomaže u kontroli normalne razine šećera u krvi.

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar