Da li ih uzimaju u vojsku sa pankreatitisom

Da li je vojska kompatibilna i pankreatitis odlučuje na vojnomedicinskoj komisiji, na osnovu medicinskih podataka regruta i člana 59. rasporeda bolesti. Što je izraženija patologija funkcioniranja gušterače, veće su šanse za puštanje iz poziva. Razmotrimo detaljnije uvjete pod kojima se izdaje vojna karta za pankreatitis.

Medicinski odbor vojne službe za prijavu i hronični pankreatitis

Odmah primjećujemo da u ambulantnoj kartici regruta za vrijeme vrbovanja događaja već mogu biti evidentirani postupci i liječenje pregledom. U pravilu se prvo liječenje događa u akutnom napadu: oštri bolovi u donjem dijelu prsnog koša, bol može biti zoster prirode, vrućica, vrućica, mučnina i povraćanje. U najtežim slučajevima (ako odgode posjetu liječniku), možda će biti potrebna hospitalizacija. Ponovljeni napad pankreatitisa tokom godine već daje razlog za postavljanje dijagnoze hroničnog pankreatitisa.

Lekar provodi diferencijalnu dijagnozu na osnovu rezultata medicinskog pregleda:

  • laboratorijski testovi krvi i urina,
  • koprogram
  • istraživanje probavnih enzima,
  • abdominalni ultrazvuk,
  • endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija,
  • ponekad biopsija pankreasa.

Detaljni testovi gušterače propisuju se na osnovu individualnih potreba. Ovjerene kopije svih zdravstvenih pregleda, rezultata konsultacija gastroenterologa i drugih ljekara, obveznika treba ostaviti vojnom ljekaru.

Produljeni tijek hroničnog pankreatitisa može dovesti do komplikacija. Postoji puno mogućnosti za nepovoljan razvoj, ovo je razvoj portalne žutice i unutarnjeg krvarenja do značajnog pogoršanja zdravlja (zatajenje bubrega, na primjer), razvoj dijabetesa. Prilikom pregleda povjerenstva uzimaju se u obzir ozbiljnost bolesti i mogući rizici.

Rok upotrebe „B“ za hronični pankreatitis

Medicinska zajednica procjenjuje rok trajanja regrutovanog s kroničnim pankreatitisom u skladu s uvjetima iz članka 59. rasporeda bolesti. Ako induktor ima pogoršanje pankreatitisa, tada ima pravo na odlaganje vremena liječenja i obnavljanje zdravlja. Standardni period odgode zdravlja ne može biti duži od jedne godine za jednu bolest. Nakon zatvaranja bolovanja, mladić se podvrgava ljekarskom pregledu (u vrijeme obveznog roka koji je utvrđen zakonom).

U prisustvu teškog oblika hroničnog, često ponavljajućeg pankreatitisa, regrut se ne uzima u vojsku. Podrazumijeva se da je u ovom slučaju učestalost pogoršanja oko 5 ili više slučajeva godišnje. U tom slučaju osoba doživljava jake bolove. Bolest je popraćena dugotrajnom prolivom, posljedica koje je značajno smanjenje težine i iscrpljenosti. Komplikacije se pojavljuju u obliku dijabetesa ili stenoze dvanaesnika. Prolazak vojne obuke u ovoj državi je kontraindiciran, stoga je regruta dodijeljena kondicijskoj kategoriji „D“ (nepodobna, potpuno oslobođenje od vojske).

Hronični umjereni pankreatitis također nije kompatibilan s vojskom. Razlog leži u potrebi da se pridržava prehrane i visok rizik od recidiva. Osnova će biti prisutnost produženih egzacerbacija 3-4 slučaja godišnje, jakih bolova. Laboratorijske studije mogu otkriti lošu probavu masti, proteina. Čovjek može primijetiti kako mršavi. Dijagnoza pokazuje i smanjenje funkcije egzokrinih žlijezda. Za oslobađanje je potrebno potvrditi smanjenje sekretorne ili inkretorne funkcije. Tada regrut ima pravo da dobije vojnu kartu bez službe, koja pruža kondiciju kategorije „B“ (puštanje u mirno vrijeme i upis u rezervu).

Hoće li ih odvesti u vojsku sa izolovanim slučajem pankreatitisa?

Upala gušterače sa blagim tokom bolesti već zahtijeva pažljivije razmatranje. Rijetka egzacerbacija (jednom godišnje), dobar odgovor na liječenje, neznatno smanjenje rada žlijezda mogu postati osnova za uslugu. Odluka nacrtnog odbora odgovarat će stavku „c“ člana 59. Bjelorusije: „radna“ kategorija kondicije „B-3“ sa ograničenjem u izboru trupa. U vojsku se uzima blaga forma blagog kroničnog pankreatitisa. Zato svaki slučaj pogoršanja mora zabilježiti liječnik, odnosno potrebno je imati izvadak iz bolnice o liječenju. Važno je i prisustvo medicinskih podataka o smanjenju rada žlijezda. Ako imate bilo kakvih pitanja, rado ćemo vam savjetovati u našoj VKontakte zajednici.

Pankreatitis i vojska 2019. godine

Kad se dijagnoza potvrdi, pregled se provodi u skladu s člankom 59. rasporeda bolesti, koji zvuči kao Ostale bolesti želuca i dvanaestopalačnog crijeva, bolesti jetre, žučnog mjehura, bilijarnog trakta i gušterače. Životnoj medicinskoj komisiji dodeljuje kategorije životnog veka:

  • a) sa značajnim kršenjem funkcija - D,
  • b) sa umerenom disfunkcijom i čestim pogoršanjima - B,
  • c) uz lagano kršenje funkcija - B.

Stavak "a" uključuje:

  • ciroza jetre
  • hronični progresivni aktivni hepatitis,
  • teški hronični rekurentni pankreatitis (perzistentni pankreasni ili pankreatogeni dijareja, progresivno iscrpljenost, pohipovitaminoza),
  • posljedice rekonstruktivne hirurgije za bolesti gušterače i žučnih puteva,
  • komplikacija nakon operacija (bilijarna, fistula pankreasa, itd.).

U stav "b" spadaju:

  • gastritis, gastroduodenitis sa oštećenim sekretornim, kiselinskim tvorbenim funkcijama, čestim pogoršanjima i pothranjenošću (BMI 18,5 - 19,0 ili manje), što zahtijeva ponovljenu i produženu hospitalizaciju (više od 2 mjeseca) s neuspješnim liječenjem u stacionarnim uvjetima,
  • hronični hepatitis s oštećenom funkcijom jetre i (ili) umjerene aktivnosti,
  • hronični holecistitis s čestim (2 ili više puta godišnje) pogoršanjima koja zahtijevaju liječenje u bolničkom okruženju,
  • hronični pankreatitis s čestim (2 ili više puta godišnje) pogoršanjima i oštećenom sekretornom ili inkretornom funkcijom,
  • posljedice hirurškog liječenja pankreatitisa s ishodom u pseudocisti (marsupilizacija itd.).

U stavku "c" uključuju:

  • hronični gastritis, gastroduodenitis s laganim kršenjem sekretorne funkcije s rijetkim egzacerbacijama,
  • diskinezija bilijara,
  • enzimatska (benigna) hiperbilirubinemija,
  • hronični holecistitis, holesteroza žučnog mjehura, pankreatitis s rijetkim egzacerbacijama s dobrim rezultatima liječenja.

Postoje šanse da se izuzme usluga, ali morate potvrditi dijagnozu, težinu bolesti, disfunkciju gušterače, česte recidive, neuspjeh liječenja.

Kako potvrditi dijagnozu

Pankreatitis je upala gušterače uzrokovana vanjskim, unutrašnjim faktorima. Enzimi potrebni za probavu hrane ne bacaju se u dvanaestopalačno crijevo, već se aktiviraju kada su u stomaku. To dovodi do oštećenja tkiva sluznice, probave, bolnih manifestacija. Samo probava dovodi do nakupljanja toksina u tijelu, koji kroz krv ulaze u druge organe - mozak, srce, jetru, pluća i bubrege. Pankreatitis podrazumijeva kršenje funkcija jetre, žučnog mjehura, želuca i dvanaesnika.

Stručnjaci razlikuju akutni pankreatitis s izraženim simptomima, hronični - s sporim tijekom, neprestanim lošim zdravljem, rekurentnom - hroničnom bolešću s čestim pogoršanjima. Za potvrdu dijagnoze koristi se ultrazvuk, FGDS, laparoskopija, krvni test za amilazu, urin za dijastazu. Dijagnoza akutnog, hroničnog pankreatitisa je u ovom slučaju nešto drugačija.

Za potvrdu dijagnoze potrebno je potražiti pomoć gastroenterologa, terapeuta i izvršiti pregled. Ali da biste dokazali relapsirani, hronični oblik, morate se obratiti specijalistima svaki put kada imate pogoršanja. Svi podaci trebaju biti zabilježeni u medicinskoj evidenciji. Ukazuje na simptome, trajanje faze pogoršanja, djelotvornost, neučinkovitost terapije, hospitalizaciju, preporuke, presude uskih specijalista.

Da li u vojsku uzimaju hronični pankreatitis?

Akutni pankreatitis karakterizira živa klinička slika, teške manifestacije. Ovo je stanje posljedica endogene intoksikacije. Djelovanje aktiviranih enzima pankreasa slično je zmijskim otrovima. Dolazi do trovanja organizma iznutra. Što se intenzivnije proizvode enzimi gušterače, gore je pacijentovo blagostanje. Akutni pankreatitis se obično leči u bolnici.

Hronični tijek bolesti karakterizira stalno loše zdravlje, zamagljeni simptomi - mučnina, težina u desnoj strani, slabost, belching, žgaravica, oslabljena stolica itd. Vanjski, unutarnji faktori mogu izazvati pogoršanje intenziviranjem neugodnih simptoma, najčešće su to hrana, alkohol, pušenje , stres, kršenje prehrane, odmora, sjedeći način života ili pretjerani fizički napor.

Da li će hronični pankreatitis biti primljen u vojsku, zavisi od učestalosti pogoršanja godišnje. Kategorija „B“ dodeljena je relapsima najmanje 2 puta godišnje, boravkom u bolnici najmanje 2 meseca u toku godine. Odnosno, ako regrut ima rekurentni pankreatitis, ali za to nema zvanične potvrde, on će biti odveden u vojsku sa fitnes kategorijom „B“. Istovremeno, postoji šansa za puštanje u rad ako započnu relapsi u vojsci.

Može li regrut s disfunkcijom gušterače računati na izuzeće od regrutacije

Vojno-medicinska komisija nije dužna postavljati dijagnozu, ali to mora provjeriti. Ako dokumenti koje je regrutar dostavio komisiji zbog svoje bolesti ukazuju na kršenje funkcija gušterače, postoji šansa za puštanje. Ali treba uzeti u obzir i stepen povrede. U slučaju manjeg kvara, regruta se šalje da služi sa fitnesom kategorije „B“, sa umerenim - „C“, sa teškim kršenjem - „D“.

Regrut je upućen na ponovno ispitivanje iz službe za prijavu vojnog roka u registar bolnice. Specijalisti pišu zaključak. Na osnovu toga medicinsko-vojna komisija donosi odluku. Ako se regrutar ne slaže s presudom nacrta odbora, on ima pravo žalbe na odluku višim instancama, sudu ili tužilaštvu.

Kakve bolesti ne vode u vojsku

Kod akutnog pankreatitisa dodeljena je fitnes kategorija „G“, što privremeno odlaže 6-12 meseci za lečenje. Tada se vrši ponovljena komisija. Kod hroničnog pankreatitisa možete računati na oslobađanje u sljedećim slučajevima:

  1. Bolest je teška, primjećuju se česti recidivi, nema razdoblja trajne remisije. Funkcija pankreasa je oslabljena.
  2. Najmanje dva puta godišnje dolazi do egzacerbacija, oštećene su sekretorne i / ili endokrine funkcije. Liječenje ne daje trajni terapeutski učinak.

U drugim situacijama, nema razloga za oslobađanje od vojne službe.

Dragi čitatelji, da li je ovaj članak bio koristan? Što mislite o pankreatitisu i vojnoj službi? Ostavite povratne informacije u komentarima! Vaše mišljenje nam je važno!

Pankreatitis Šta je ovo

Pankreatitis je upalni proces u pankreasu koji utječe na tkiva organa. Kao rezultat toga, dolazi do kršenja gastrointestinalnog trakta, probave, asimilacije hrane i kršenja normalnog funkcioniranja cijelog organizma.

Bolest je praćena vrućicom, nadimanjem, akutnim bolovima u trbuhu, povraćanjem pomiješanim sa žuči. Ponekad dolazi do snižavanja krvnog pritiska i vrtoglavice. U težim slučajevima i sa uznapredovalim bolestima može biti potrebna hitna hospitalizacija.

Pankreatitis je podeljen u 2 vrste:

  • akutna - brzo se odvija i opasna je po tome što dovodi do nepovratnih promjena u strukturi gušterače.
  • hronična - „nalik talasima“, dolazi do promjene relapsa do remisije. U tom se slučaju žljezdno tkivo zamjenjuje vezivnim tkivom, koje nije u stanju proizvesti potrebne enzime. Ako osoba dođe u bolnicu sa simptomima pankreatitisa 2 ili više puta godišnje, bolest se smatra hroničnom.

Kategorija pogodnosti za hronični pankreatitis

Lekarska komisija procenjuje podobnost regruta na osnovu člana 59 „Raspored bolesti“, uzimajući u obzir oštećenu funkciju žlezde i učestalost pogoršanja. Ovaj normativni dokument definira kategoriju valjanosti:

  1. Pankreatitis s visokim nivoom oštećene proizvodnje hormona i probavnih enzima. U ovom slučaju mladić nepodoban za uslugu, dodijeljena mu je kategorija - "D". Bolest je teška, s čestim pogoršanjima, kod dijabetes melitusa, organizam je iscrpljen. Dopisnik vojnog roka izdaje vojnu ličnu kartu, ali u pasošu se stavlja žig o potpunom oslobađanju od službe i u ratnom i u mirnodopskom vremenu.
  2. Pankreatitis s umjerenom disfunkcijom, ali čestim pogoršanjima (najmanje 2 puta godišnje). Pregled će otkriti kvar u probavi masti i proteina, natkrivenu funkciju žlijezde, a kao rezultat toga - gubitak težine. Medicinski izvještaji moraju potvrditi kršenje sekretornih i endokrinih funkcija. Mladić dodijeljena kategorija "B" - izuzeće od vojne službe u mirnodopsko vrijeme i regrutovanje.
  3. Stranekreatitis sa laganom oslabljenom funkcijom. Draftee pogodan za uslugu sa manjim ograničenjima - kategorija „B“. U tom slučaju je bolest u fazi stabilne remisije, postoji pozitivna dinamika od liječenja, postoje mala kršenja funkcija organa. U tom će slučaju doći do ograničenja izbora trupa (primjerice, neće biti moguće služiti u zračnim snagama, pograničnim trupama).

Nakon što dežurni ljekar napiše potvrdu o uspješnom liječenju bolesti, regrut mora proći medicinski pregled u propisano vrijeme.

Kako doći do izuzeća od usluge?

Da biste dobili izuzeće od vojske, morate dokumentovati prisustvo bolesti, prikupiti paket potrebnih dokumenata. Osnivač mora prikupiti sljedeće dokumente:

  • potvrdu o medicinskoj istoriji i stanju bolesti od medicinske ustanove sa potpunim opisom,
  • kopije ambulantne službene kartice sa svim potrebnim oznakama,
  • zaključak gastroenterologa,
  • laboratorijski rezultati (koprogrami, ispitivanja krvi i urina), ultrazvuk,
  • u slučajevima pogoršanja - potvrde od gastroenterologa i hirurških odjeljenja medicinskih ustanova.

Ako nisu dostavljeni potrebni testovi ili nisu dostavljeni svi dokumenti za bolest i donesena odluka o podobnosti, regrutar ima pravo zatražiti akt o liječničkom pregledu za dodatni pregled. Ako mu se uskrati, može žaliti odluku na sudu ili višem organu.

Ako, međutim, regrut neće biti dostavljen čitav set dokumenata koji će ga osloboditi služenja, ali će komisija lekara na osnovu rezultata ispitivanja i opažanja posumnjati u složenost bolesti, mladić će biti poslan na dodatni pregled u vojnu bolnicu. Njemu će biti dodeljena kategorija „G“ - privremeno neprikladna.

Dakle, s bolešću, hroničnim pankreatitisom, mladić može biti oslobođen vojne službe. Glavno je da se to dokumentuje. Na sve medicinske izveštaje i na odluku o sastavljanju vojske može se žaliti. Samo se akcije trebaju temeljiti na poštivanju zakona i propisa.

Fitnes kategorije pankreatitisa

Da bismo odgovorili na pitanje s kojim pankreatitisom su upisani u vojsku, pozabavit ćemo se specifičnostima dijagnoze. Simptome bolesti je teško zbuniti s manifestacijama drugih bolesti. Tokom napada pacijent razvija bol u gornjem dijelu trbuha, donjem dijelu prsnog koša, podiže se groznica i počinje mučnina ili povraćanje. Ponekad, tijekom pogoršanja, krvni tlak opada, koža postaje blijeda i na pacijentovom čelu se pojavljuje ljepljiv znoj, pojavljuje se nadimanje.

U medicini se razlikuju tri oblika pankreatitisa: akutni, akutni rekurentni i hronični. Ovisno o vrsti patologije i njenoj težini, regrutu se može dodijeliti jedna od sljedećih kategorija: „D“, „B“ ili „B“.

Hronični pankreatitis: uzeti u vojsku ili ne?

Prema članu 59 rasporeda bolesti s dijagnozom "hronični pankreatitis", vojska ne prijeti u jednom od sljedećih slučajeva:

  1. Bolest je teška, s čestim recidivima. Nema perioda uporne remisije. Funkcija pankreasa je oslabljena.
  2. Pogoršanja se pojavljuju najmanje dva puta godišnje, oštećene su sekretorne i / ili endokrine funkcije.

S dijagnozom hroničnog pankreatitisa uzimaju ga u vojsku s rijetkim egzacerbacijama i dobrom dinamikom liječenja. Dakle, za dobivanje vojne karte potrebno je potvrditi ne samo prisustvo funkcionalnih poremećaja, već i učestalost recidiva. Tijekom godina rada u Službi za pomoć povlaštenicima primjetio sam trend: mladi ljudi s pankreatitisom često radije sami uklanjaju napade, bez odlaska liječniku. Takvo zanemarivanje može rezultirati pozivom. Ako regrut nema medicinske dokumente koji potvrđuju redovne zahteve za medicinsku pomoć, vojni komesarijat može ga proglasiti podobnim za vojnu službu.

Da biste dobili vojnu zdravstvenu iskaznicu, morate dostaviti dokaze o bolesti u regrut. Za to su prikladni izvodi iz medicinskog kartona, rezultata endoskopije ili ultrazvuka i potvrde o hospitalizaciji.

S poštovanjem prema vama, Mikheeva Ekaterina, šefica pravnog odjela Službe za pomoć vraćenima.

Pomažemo regrutima da dobiju vojnu iskaznicu ili zakonski odgodu vojske: 8 (800) 333-53-63.

Pankreatitis za indukciju

Pankreatitis i vojska, uzimaju li to za služenje? To pitanje često zanima roditelje mladića koji imaju promjene na radu gušterače.

Ako regrut ima hronični pankreatitis, uzimaju li ovu patologiju u vojsku? Da bismo dali odgovor, istražićemo specifičnosti dijagnoze pankreatitisa.

Upalne manifestacije u parenhimu organa često se manifestuju hroničnim razvojem, koji se zamjenjuje periodima pogoršanja i remisije.

Učestalost i težina pogoršanja bolesti nastaju zbog jačine upale, općeg zdravlja regruta, imunološkog sistema, faktora za razvoj bolesti gušterače, a glavna stvar je od pacijentove posvećenosti liječenju, provođenja svih odluka liječnika u pogledu terapije, prehrane i načina života.

Simptomi u akutnom reaktivnom ili pogoršanju pankreatitisa hronične faze su prilično ozbiljni.

U vojsci je nemoguće pridržavati se svih uputstava gastroenterologa u vezi s prevencijom pogoršanja patologije zbog takvih faktora:

  • nemogućnost praćenja tablice liječenja broj 5 koja je napravljena za pacijente sa pankreatitisom,
  • beskrajni naporan fizički rad,
  • stres, teška moralna situacija,
  • pravilno, redovno medicinsko liječenje nije dostupno.

Upala gušterače, vrste, stadijumi bolesti, stepen podobnosti muškaraca za vojnu službu opisani su u članku 59. posebnog rasporeda bolesti.

Na osnovu kliničkog oblika bolesti i stepena osposobljenosti za vojnu službu, postoje 3 glavne točke.

  1. Klauzula A - predviđa vrstu pankreatitisa sa značajnim promjenama u sekretornoj i endokrinoj funkciji. To znači da drafat ima promjene u djelovanju rada i oslobađanju hormona u cirkulacijskom sistemu. Te promjene dovode do stvaranja teške patologije endokrinog sustava, koje su povezane s promjenama u otočnim ćelijama organa. Izlučno zapošljavanje žlijezde sadrži izlučivanje enzima pankreasa žlijezdom, aktivnost organa u probavnim procesima, probavljivost hrane.
  2. B - podrazumijeva prisustvo manjih poremećaja funkcionalnosti organa, česte ponavljajuće manifestacije pankreatitisa. Učestalost ovih pogoršanja nije veća od 2-3 puta u toku godine.
  3. U ovoj klasi primjećuju mala odstupanja u strukturi i funkcionalnosti gušterače.

Ozbiljnost bolesti

Uzimajući u obzir podatke koji su dostupni u rasporedu patologija, u vezi s tim uzimaju li ih u službu kada postoji pankreatitis, moguće je razjasniti situaciju. Član 59 daje potpune informacije na pregled kako bi se znalo da li mladi ljudi vojne dobi sa takvom bolešću mogu biti u vojsci.

Na osnovu zdravstvenog stanja muškarca, nakon što prođe komisiju vojne službe i upisne službe u medicinsku ustanovu, dodjeljuje mu se određena klasa.

Grupa D se poziva kada:

  • postoji hronični teški oblik pankreatitisa, s čestim recidivima,
  • postoje komplikacije u obliku dijabetesa,
  • tijelo je iscrpljeno
  • dijareje etiologije pankreasa,
  • nedostatak vitamina.

Skupina D se takođe postavlja kada se otkrije fistula pankreasa, regruti je operativna intervencija iscedi organ zbog nekroze ili apscesa.

Zbog težine patologije, takav regrutar ne treba da bude u vojsci, nema potrebe da nosi dokumente u upravni odbor. Dobit će vojnu ličnu kartu, a u pasošu će navesti da je čovjek smijenjen iz službe. U hroničnom obliku bolesti sa stalnim ponavljanjima bolesti, vojska je kontraindicirana.

Grupa B uključuje uslugu sa invaliditetom. Čovjek neće moći služiti u zračnim napadima, mornaričkim, graničnim, tenkovskim i podmorničkim trupama.

Dešava se da stave grupu G, što podrazumijeva da vojska regruta drži na 6 mjeseci. Nacrtni odbor daje predah od vojske tako da se u tom periodu čovek može pregledati i lečiti.

Grupa B je ograničena za mlade. Prihvaćen je kao pričuva, u vojsci ne služi ako u njemu vlada mir, a u vrijeme neprijateljstava poziva se da brani domovinu.

Kategorija A će biti postavljena ako je čovek podoban za regrutaciju.

Dokumenti za potvrdu bolesti

Prije prolaska komisije muškarac prikuplja potrebne dokumente koji dokazuju njegov pankreatitis kako bi ih mogao predočiti liječniku.

Spisak dokumenata za potvrdu dijagnoze.

  1. Potpuno ispitivanje, uključujući podatke o laboratorijskim analizama.
  2. Medicinski karton ili njihove kopije potpisane i zapečaćene.
  3. Informacije o mogućoj terapiji u bolničkom okruženju.
  4. Ekstrakti povijesti patologije koji su povezani sa promjenom položaja, prisustvom komplikacija.
  5. Zaključak, gdje je opisana patologija, opći položaj pacijenta.
  6. Medicinsko uvjerenje.

Kada muškarac nije mogao u potpunosti predstaviti dokumente, a ljekarska komisija otkrije očigledne simptome pankreatitisa, šalje ga na vanredni pregled u vojnu bolnicu. Priručitelju je dodijeljena grupa G koja je privremeno neprikladna. Tako mladić podliježe dodatnom pregledu u ambulantnom stanju, odnosno podvrgava se opažanju u dispanzeru u mjestu prebivališta, periodično se javljajući u vojnoj prijavi pri komisiji.

Pankreatitis u starosti

Patološka stanja gušterače, oblik, stadijum bolesti, stepen podobnosti regruta za služenje u redovima Ruske vojske utvrđen je članom 59 Posebnog rasporeda bolesti. Prema kliničkom obliku patologije i stepenu pogodnosti za uslugu, razlikuju se tri glavna podrazreda:

  1. Odredba A predviđa oblik pankreatitisa sa značajnim oštećenjem sekretornih i endokrinih funkcija. To znači da je funkcija proizvodnje i oslobađanja hormona - inzulina i glukagona - u krv značajno oštećena u regrutu. Takva kršenja dovode do razvoja teške endokrine patologije, povezana su s kršenjima otočnih stanica organa. Izlučujuća aktivnost tijela uključuje izlučivanje probavnih enzima putem žlijezde, sudjelovanje tijela u procesima probave, asimilaciju hrane.
  2. Točka B podrazumijeva prisustvo umjerenih poremećaja navedenih funkcija žlijezde, česta ponavljajuća stanja hroničnog pankreatitisa. Učestalost takvih pogoršanja - barem nekoliko puta tokom kalendarske godine.
  3. Stavak predviđa mala odstupanja u strukturi i funkcionalnoj aktivnosti gušterače.

O čemu razgovaraju predmeti o rasporedu bolesti

Razmotrimo detaljno svaki stavak članka 58., na osnovu toga ćemo utvrditi da li će ih odvesti u vojsku sa hroničnim pankreatitisom.

Stavak članka podrazumijeva potpunu neprilagođenost regruta u vojnu službu. Vojna karta je označena - kategorija "D" - nije prikladna za vojnu službu.

Bolest je hroničnog trajnog karaktera sa čestim recidivima i teškim kliničkim simptomima. Relapsi se primjećuju opetovano tokom cijele godine. Primjećena su izražena odstupanja:

  1. Razvoj proljeva pankreatogenog porijekla.
  2. Dijabetes tipa 1.
  3. Opšta iscrpljenost.
  4. Snažan nedostatak vitamina i minerala.

Rok trajanja D utvrđen je s izraženim i teškim komplikacijama bolesti prisutnih kod subjekta:

  • Prisutnost fistule pankreasa.
  • Stanje nakon resekcije pankreasa.
  • Stanje nakon apscesa ili nekroze pankreasa.

U tom slučaju, drafat u rukama prima vojnu iskaznicu, gdje je napisana napomena o neprikladnosti za vojnu dužnost. Mladić je proglašen nepodobnim za vojnu službu u mirnodopsko i ratno doba.

Prema specificiranoj odredbi članka 58, regrut je prepoznat kao sposoban za vojnu službu, spadajući u kategoriju B. U ovom slučaju mladiću je dijagnosticiran hronični pankreatitis s čestim recidivima i oštećenim funkcijama gušterače. Mladić nije mirno odveden u vojsku, već se smatra rezervom. U slučaju neprijateljstava na teritoriji države, čovjek podliježe pozivu u službu.

Prema spomenutoj klauzuli zatečeno je da regruta ima ograničenja vojnog roka povezana s vojnim ograncima. Regrut spada u kategoriju B. Ima 4 potkategorije prema borbenom naoružanju. To uključuje mladiće s rijetkim egzacerbacijama bolesti i neizraženim oštećenim funkcionalnim aktivnostima gušterače ili u stanju trajne remisije. Ovo takođe uključuje osobe sa dobrim rezultatom konzervativne terapije.

U tom slučaju, drafat neće moći ući u službu u zrakoplovnim trupama, marincima, pograničnim voskovima, kao ni u tenkovima i pod vodom.

Kako potvrditi nepodobnost vojnog roka

Da bi se regruta svrstala u kategoriju "D" ili "B" i izuzela iz službe u redovima ruske vojske, prisustvo znakova i težine patološkog procesa moraju biti potvrđeni odgovarajućim dokumentima. Za to je potrebno dokumente dostaviti vojno-medicinskoj komisiji:

  1. Izvadak iz ambulantne iskaznice iz klinike u mjestu prebivališta novinara. Detaljno opisuje anamnezu bolesti, status regruta u ovom trenutku.
  2. Izvodi iz anamneze pacijenta iz specijalizovanih bolnica.
  3. Rezultati laboratorijskih, kliničkih i instrumentalnih ispitivanja. Podrazumijevaju se biokemijske analize krvi i urina, podaci ultrazvučnog pregleda gušterače itd.
  4. Zaključak gastroenterologa.

Ako upravni odbor ne bude u mogućnosti da gore navedene dokumente dostavi u cijelosti, a odbor liječnika objektivno otkrije kliničke znakove bolesti, upravni odbor je upućen na dodatni bolnički pregled u vojnu bolnicu. Kategorija G izložena čovjeku - privremeno je neprikladna. U tom slučaju će se regruta pregledati ambulantno ili podložno naknadnoj njezi u mjestu prebivališta uz periodično podnošenje medicinskoj komisiji pri vojnom komesarijatu po mjestu registracije.

Ostala ograničenja

Kad se drafat koji se smatra neprikladnim ili prima ograničenja vojnog roka, u budućnosti će se pratiti druga ograničenja. Konkretno, takve osobe smatraju se nesposobnima za služenje vojnog roka na osnovu ugovora.

Pacijent sa hroničnim pankreatitisom ne može upisati visoke vojne obrazovne ustanove. Ozbiljnost bolesti nije bitna.

Spremite članak da biste ga kasnije pročitali ili podijelite sa prijateljima:

Pogledajte video: Words at War: Apartment in Athens They Left the Back Door Open Brave Men (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar