Voće za dijabetes tipa 2

Povreda šećera u krvi zahtijeva cjeloživotnu terapijsku dijetu, jer u protivnom hrana izaziva relaps osnovne bolesti. Pacijente zanima kakvo je voće moguće sa dijabetesom? Postoje ograničenja, ali to ne sprečava dijabetičare da od takvih prirodnih proizvoda dobivaju vitamine i minerale korisne za oslabljeno tijelo. Tako slatko ili ne?

Kakvo voće može, a ne treba biti za dijabetičare

Sa razbijenim hemijskim sastavom krvi, pacijentu je potrebna intenzivna njega, a to uopće nije riječ o vitaminsko-mineralnim kompleksima primjene u ljekarni. Korisni plodovi za dijabetes pružaju potrebne elemente za održavanje vitalnih funkcija tijela i odolijevanje vanjskim faktorima. Dozvoljeno je konzumiranje vitamina u ograničenoj količini, bez zloupotrebe preporuka lekara. Koje voće mogu jesti kako bih obogatio rezervu energije, ojačao imunitet na pozadini visokog šećera u krvi?

Ova korisna bobica ne povećava indeks glukoze, a volumen dnevne porcije određuje karakteristike inzulinske ovisnosti. Kada se dijagnosticira prvi stadij bolesti, dopušteno je uvrstiti 700-800 grama u jelovnik. Lubenica sa dijabetesom tipa 2 - ne više od 200-300 grama kaše dnevno zbog slatkoće. Općenito, bobica čini dobro djelo, postepeno ispoljavajući diuretski učinak.

Kada odgovarate na pitanje, kakvim se plodovima može dijagnosticirati dijabetes melitus, vrijeme je da se sjetite ove korisne bobice. Trešnja sadrži nizak glikemijski indeks, ograničenu količinu ugljikohidrata i kalorija. Budući da je prirodni antioksidans, postaje izvrsna prevencija bolesti kardiovaskularnog sustava, sprječava stvaranje zloćudnih neoplazmi u hroničnom dijabetesu melitusu.

Ovo tropsko voće sigurno se može nazvati „vitaminskom bombom“. Odmah se postavlja pitanje, je li moguće jesti banane za dijabetes s obzirom da kalorijski sadržaj proizvoda doseže 105 kcal? Neki pacijenti odbijaju koristiti ovaj fetus, jer nije isključeno pogoršanje osnovne bolesti. Liječnici ne preporučuju poduzimanje tako drastičnih mjera: s niskim glikemijskim indeksom od 51, možete izračunati jedinice hljeba dnevnog menija i odabrati pojedinačnu dozu banana.

Još jedno egzotično voće, ali za razliku od svog prethodnika, postaje nezamjenjivo za pacijente sa dijabetesom. To se objašnjava velikom rezervom vitamina, nedostatkom holesterola u njegovom prirodnom sastavu i pozitivnom dinamikom osnovne bolesti. Kod dijabetesa, ovo sušeno voće regulira probavu, ublažava hroničnu opstipaciju, sprečava maligne tumore debelog crijeva, jača imuni sistem i funkcionalnost nervnog sistema te sprečava bolesti miokarda, jetre i bubrega.

Ako slijedite preporuke stručnjaka, jedenje voća bogatog vlaknima ne šteti asimptomatskom toku dijabetesa. Šipk i njegov prirodni sok od vitalnog su značaja za jačanje oslabljenih krvnih žila. Ovo voće povećava elastičnost zidova i kapilara, čisti krv od aterosklerotskih plakova, potiče stvaranje hemoglobina, uklanja proizvode intoksikacije, olakšava rad jetre i probavnog trakta.

Šećer je prisutan u sastavu voća, ali stručnjaci su zaključili da je stopa biljnih vlakana, korisna kod dijabetesa, mnogo veća. Zbog toga kivi smanjuje nivo glukoze u krvi, sprečava se prekomernom težinom i gojaznošću. Dijeta za dijabetes tipa 2 omogućava ograničene porcije ovog zdravog voća u dnevnom meniju.

Sušeno voće

U potrazi za odgovorom na pitanje kakvo voće mogu jesti dijabetičari, važno je ne zaboraviti sušeno voće. Kruška, suhe marelice i suhe šljive trebale bi biti sastavni dio prehrane. Termini se mogu konzumirati u ograničenim porcijama. Grožđe, grožđice i smokve kategorično su kontraindicirani pacijentu oboljelom od dijabetesa u bilo kojoj fazi.

Ovo tropsko voće smatra se glavnom prevencijom dijabetesa. U slučaju pogoršanja bolesti potrebno je uključiti u dnevni meni, jer je organski resurs obogaćen karotenom, kalijem, kalcijumom, esencijalnim uljima, vitaminima A, B 2, D, P, C i biljnim vlaknima.

Ako pacijent ne zna kakvo je voće moguće kod pogoršanih dijabetes melitusa, vrijeme je da obratite pažnju na ovu bobicu. Brusnice smanjuju šećer u krvi kod pacijenata sa bolešću tipa 2. Sa šećernom bolešću faze 1 ne primjećuje se takav pozitivan trend. Jedenje brusnica dozvoljeno je u čistom obliku ili u sastavu dijetalnih jela.

Prisutnost ovog fetusa u svakodnevnoj prehrani dijabetičara određuje se individualno na osnovu ovisnosti o inzulinu. Zrela persimmona dozvoljeno je koristiti u dijagnozi bolesti tipa 2 u svrhu prevencije kako bi se izbjegli skokovi šećera u krvi.

Ovo voće sadrži veliki broj slatkiša, pa je njegovo prisustvo u terapijskoj prehrani dovedeno u pitanje. Pa dijabetičari mogu imati jagode i u kojim količinama? Fetus nije zabranjen za upotrebu, jer ima zaštitna i protuupalna svojstva. Čaša proizvoda sadrži 4 g vlakana, bolesna osoba dnevno može jesti količinu zrelih jagoda.

Ovaj agrumi imaju nizak glikemijski indeks, pa je zato dopušten za dijabetes. Za jedan dan preporučuje se uzeti čašu svježe iscijeđenog soka i pripremiti napitak za očuvanje korisnih svojstava, najbolje ručno.

Značajke prehrane voća s dijabetesom tipa 2

Samo dežurni liječnik treba napraviti dijetalni meni, jasno definirajući glikemijski indeks i dnevne porcije svakog proizvoda. Budući da se druga vrsta bolesti smatra inzulinsko ovisnom, važno je svakodnevno nadzirati unos glukoze. Ograničite količine plodova kiselih sorti - 300 grama dnevno, slatkih - ne više od 200 grama za isti vremenski interval. Ako prekršite propisane standarde, nije isključena pogoršanje glavne dijagnoze, rizik od komplikacija. Pogledajte šta možete jesti sa dijabetesom.

Saznajte više o tome šta je dijeta za dijabetičare i koju hranu uključuje.

Glikemijski indeks

Kod razvoja dijabetičkog jelovnika glavni su kriteriji:

  • Energetska vrijednost proizvoda (dnevna brzina je od 2200 do 2500 kcal).
  • Količina i omjer hranjivih sastojaka (okvirno: ugljikohidrati - 45%, bjelančevine - 20%, masti - 35%).
  • Veličina posluživanja (ne više od 350 grama po glavnom obroku).
  • Glikemijski indeks.

Za voće i povrće najvažniji je posljednji od parametara. GI je digitalna vrijednost koja određuje brzinu razgradnje hrane koja ulazi u tijelo, oslobađanje glukoze (uglavnom iz saharida i aminokiselina) i njen prodor u krv. Glikemijski indeks mjeri se na posebnoj skali (od 0 do 100 jedinica). Proizvodi koji ne sadrže ugljikohidrate indeksiraju se na nulu.

Smatra se da je visoki GI od 70. pa i više, što znači da ugljikohidratna komponenta prevladava u proizvodu, tijelo se brzo obrađuje i apsorbira u krv, uzrokujući porast razine šećera. Dijabetičarima je zabranjeno jesti takvu hranu. Hrana s ograničenom količinom ima indeks u rasponu od 30 do 70 jedinica. Njihov broj i učestalost upotrebe moraju biti usaglašeni sa liječnikom. U dekompenziranoj fazi šećerne bolesti većina proizvoda iz srednje glikemijske kategorije prelazi u kategoriju zabranjenih.

Dopušteni proizvodi indeksiraju se od 0 do 30. Ova kategorija uključuje:

  • Gotovo sve povrće i bobice.
  • Zeleno i začini.
  • Mahunarke.
  • Proteinski proizvodi.
  • Biljne masti.
  • Prirodni mliječni proizvodi (bez dodataka).
  • Neke žitarice i usjevi.
  • Dio voća.

GI ne morate sami izračunati. Stručnjaci su se za to pobrinuli izradom posebne tablice prema kojoj je lako odrediti: koje voće se može koristiti za dijabetes tipa 2, a koje treba ograničiti i koje treba eliminirati iz prehrane.

Vrijednost voća u dijabetesnoj prehrani

Prema riječima ljekara, voće bi trebalo biti svakodnevno u ishrani pacijenata s drugom vrstom dijabetesa. Norma se smatra 0,2 kg / dan bilo kojeg voća dopušteno od dijabetologa. Potreba za voćnom hranom diktiraju sljedeći razlozi. Voće i bobice prirodni su izvor vitamina, mikro i makro elemenata. Jedan od znakova dijabetesa je smanjenje imuniteta. To se događa uskom povezanošću endokrinog i imunološkog sistema tijela.

Neke imunološke stanice obdarene su hormonskim svojstvima, a dio endokrinih žlijezda proizvodi specifične hormone koji reguliraju funkcije imunološkog sustava. Poremećaj hormonske pozadine automatski dovodi do imunoloških poremećaja (i obrnuto). Oslabljeni imunološki sustav nije u stanju da izdrži bakterije i viruse, kao rezultat toga što je neobranjivo tijelo izloženo stalnim prehladama, SARS-u, zaraznim bolestima kože i sluznice. Voćna komponenta jelovnika povećava imunološki status dijabetičara.

Antioksidanti su prisutni u proizvodima ove kategorije (uglavnom vitamini A, C, E). Supstance su inhibitori slobodnih radikala koji nastaju tokom metabolizma. U zdravom tijelu je učinak i količina slobodnih radikala pod kontrolom imuniteta. U bolesnika sa šećernom bolešću i drugim hroničnim bolestima, nenormalno se povećava broj slobodnih radikala, što doprinosi ubrzanom starenju tijela i izaziva onkološke bolesti.

Jagode, povrće i voće sadrže dovoljnu količinu vlakana. Prehrambena vlakna iz skupine polisaharida smatraju se jednom od osnovnih sastojaka dijabetičke prehrane. Vlakna se nalaze samo u biljnim proizvodima. Ne obrađuje se u procesu fermentacije. Obavljajući funkciju prirodnog sorbenta, dijetalna vlakna uklanjaju toksične, holesterolove i naslage šljake iz tijela, doprinose gubljenju kilograma.

Podaci o kvalitetu vlakana naročito su važni za dijabetičare tipa 2 koji pate od pretilosti i ateroskleroze. Većina plodnih biljaka nema visoku energetsku vrijednost i ne sadrži masti. Stoga nisu izvor skupa viška kilograma. U sastavu voća prevladava fruktoza (voćni šećer). Ovaj monosaharid se apsorbuje sporije od glukoze, što sprečava nagle skokove šećera u krvi. Uz to, proces cijepanja fruktoze u jetri na komponente (masti i glukoza) odvija se bez pomoći inzulina, samo pod utjecajem enzima.

Poređenje fruktoze i saharoze

Ne biste trebali misliti da se fruktoza može konzumirati bez ograničenja. Što se tiče dijabetesa, proizvod ima i prednosti i nedostatke. Uporedna evaluacija voćnog šećera u odnosu na saharozu:

PrednostiNedostaci
2 puta slađe, dakle, treba ga dva puta manjeNe oporavlja se (za razliku od saharoze) sa nedostatkom ugljikohidrata
Tijelo se polako apsorbujeNe utiče na moždanu aktivnost (saharoza stimuliše rad mozga)
Dezintegriše se tokom fermentacije (bez inzulina)
Ne utiče na proizvodnju i količinu hormona
Ima nisku energetsku vrijednost

Fruktozi ne treba inzulin tokom njegove obrade i utiče na nivo glikemije u manjoj mjeri nego saharoze. Međutim, glukoza izlučena iz voćnog šećera ne može doći do stanica i tkiva u tijelu bez inzulina i nakuplja se u krvi. Da se ne izazove porast glikemije, fruktozu ne treba nekontrolirano koristiti.

Sigurno voće

S obzirom na blagodati voća za tijelo, dopušten je mali višak GI (od 1 do 10 jedinica). Sljedeće vrste voća (s naznakom glikemijskog indeksa) donose minimum opasnosti od konzumacije i maksimalnu korist kod dijabetes melitusa.

Rosaceae
jabuke (30)kruške (34)dunja (35)
sadrže vlakna, pektin, bakar, mangan, gvožđe, kalijum, antioksidante. Pomoć u uklanjanju probavnih problema.pored učinka vitamina na organizam, imaju sposobnost uklanjanja patogenih mikroorganizamaposjeduje protivupalno, antibakterijsko, hemostatsko, diuretičko dejstvo
Koštano voće
marelice (20)nektarine (30) i breskve (35)šljive (22)
ubrzati metabolizam, poboljšati probavu, ugasiti žeđ, regulirati žučni proces i funkcije hepatobilijarnog sistema, pomoći srcuodržavaju stabilnu funkcionalnost krvnih žila i srca, poboljšavaju stvaranje krvi, podstiču metaboličke procese i pokretljivost, imaju choleretic efekat, stabiliziraju psihoemocionalno stanje, povećavaju snagu kostijupovećati nivo hemoglobina, ojačati nervni sistem, poboljšati rad organa za varenje, prevencija su od zatvor (zatvor)
Citrusi
limun (20)grejpfrut (22)pomelo (30)
pomažu u snižavanju šećera u krvi, stabilizaciji bubrega i organa hepatobilijarnog sistema su prevencija ateroskleroze i trombozepojačavaju ton, ojačavaju zidove krvnih žila, stabilizuju centralni nervni sistem (CNS), imaju antimikrobna i antifungalna dejstvaPomaže u gubitku kilograma, uklanja dismaniju (poremećaj spavanja) i stabilizaciju krvnog pritiska, povoljno utječe na srčanu aktivnost

Treba obratiti pažnju na još dva predstavnika voćarske zajednice:

Većina vrtnih i šumskih bobica ima nizak glikemijski indeks. Nalazi se na vrhu bobica sa viburnumom sa GI = 10 jedinica. Kod dijabetesa su posebno vrijedna sljedeća ljekovita svojstva bobica:

  • Hypotonic.
  • Vaskularno čišćenje.
  • Protivupalno.
  • Zacjeljivanje rana.
  • Imunostimulirajuće.
  • Umirujući centralni nervni sistem.

Endokrinolozi preporučuju borovnice za svakodnevnu upotrebu. Unatoč činjenici da je GI 43 jedinice, a borovnice spadaju u srednju kategoriju, kod dijabetesa je jedna od najkorisnijih biljnih namirnica. Glavna ljekovita kvaliteta borovnica za dijabetičare je prevencija retinopatije - oštećenja vaskularnog sistema organa vida. Uz to, redovna upotreba plodova borovnice može poboljšati memoriju i rad mozga, obnoviti oštećenu kožu i normalizirati probavu i rad jetre.

Ostale bobice i njihova korisna svojstva za pacijente sa dijabetesom:

  • Crna ribizla. (GI = 15). Jača kardiovaskularni sistem, sprečava razvoj ateroskleroze, bolesti bubrega i mokraćnog sistema. Vraća elastičnost kože. To je prevencija raka i virusnih infekcija.
  • Lingonberry (25). Prirodno je sredstvo za sprečavanje nefropatije - ozbiljne komplikacije šećerne bolesti na žilama bubrežnog aparata. Ima anti-sklerotično, antibakterijsko i antiseptičko dejstvo.
  • Jagode (25). Poboljšava zdravlje očiju, jača imunološki sistem, podržava funkcionalne sposobnosti zglobova, podstiče rad mozga, sprečava razvoj raka.
  • Glog.Prije svega, to je prevencija i liječenje kardiovaskularnih komplikacija dijabetesa. Takođe, smanjuje anksioznost i razdražljivost, normalizira noćni san, stabilizira metaboličke i probavne procese, poboljšavajući rad jetre, bubrega i štitne žlijezde.

Dijabetičari će biti korisni: jagode, crvena ribizla, kupine, trešnje, trešnje. Jasna kontraindikacija upotrebi bobica i voća je pojedinačna alergija na ove proizvode.

Voćna pića

Svježe cijeđeni sokovi za dijabetes melitus ne preporučuju se zbog velike koncentracije fruktoze u njima. Samostalno piće treba razrijediti vodom u omjeru 1: 1. Glavna opasnost sokova je nedostatak vlakana u njima. Voćni šećer ne zadržava se u probavnom sistemu, već se trenutno apsorbira u krv.

Gotove pakirane sokove nije dozvoljeno piti. Sadrže ogromnu količinu šećera, koja se koristi kao konzervans za dugotrajno čuvanje napitka.
Najkorisniji za pacijenta koji boluje od dijabetesa su domaći kompoti od voća i povrća, pripremljeni bez dodatka zaslađivača.

Zabranjeno i ograničeno voće protiv dijabetesa

Voće s visokim vrijednostima glikemijskog indeksa treba u potpunosti eliminirati s izbornika dijabetičara: datumi (više od 100), ananas (66). Ograničeni plodovi imaju prosečan GI. Dozvoljeni su za upotrebu kod šećerne bolesti drugog tipa uz dozvolu liječnika, uzimajući u obzir fazu i prirodu tijeka bolesti, prisustvo komplikacija, BMI (indeks tjelesne mase).

Strogo podložno:

  • Bundeve: dinje (GI = 65) i lubenice (72).
  • Voće: banana (60), persimmons i mango (55), kivi (45).

Unošenje uvjetno dozvoljene hrane u prehranu zahtijeva stalno praćenje glikemije. Ako se nakon njihove upotrebe šećer u krvi poveća za 3 mmol / l ili više, ovo voće treba odbaciti. Jesti voće sa prosječnim glikemijskim indeksom dopušteno je samo u stanju stabilne kompenzacije dijabetesa.

O sušenom voću

Dozvola za upotrebu suhog voća određuje se i vrijednošću glikemijskog indeksa. Bezbjedno za dijabetičare najčešće su suho voće: jabuke i suhe marelice (GI = 30), suve šljive (GI = 40). Kožice su dopuštene ograničeno, jer njegov glikemijski indeks iznosi 65 jedinica. Treba imati na umu da isto voće, kada se osuši, može promijeniti GI prema gore. Na primjer, GI svježe dinje je 60, a kada se proizvod osuši, indeks se povećava desetostruko.

Lista zabranjenog sušenog voća:

  • Egzotično voće: papaja, guava, top.
  • Smokve i datulje.
  • Banane, dinje, ananas.

Osim sušenog voća, dijabetolozi savjetuju da obrate pažnju na sušeno voće borovnica, viburnuma, lingonisa, ribizle. Mogu se dodati u kompote, čaj i deserte, koje se pripremaju prema receptima za kuhanje dijabetičara.

Metode kontrole šećera u krvi

Nakon što se potvrdi ova dijagnoza - dijabetes melitus, osoba treba odmah započeti liječenje i samokontrolu. Na kraju krajeva, ta su dva koncepta temeljna u životu s dijabetesom. Ako se želite osjećati sjajno, uprkos svim neprilikama uzrokovanim dijabetesom, tada trebate samo pratiti nivo šećera u krvi. Pored toga, to će izbjeći pojavu

Određivanje glukoze u krvi pacijentima sa dijabetesom

Trenutno, jedna od najaktivnije korištenih metoda za mjerenje šećera u krvi je upotreba glukometra kao individualnih uređaja za određivanje glukoze u krvi. Njihova rasprostranjenost rezultat je nekoliko razloga. Prednosti glukometra Ipak, prije nego što kupite potpuno novi glukometar, odlučite gdje ćete dobiti test trake za njega. Uostalom, bez njih, ovaj uređaj je jednostavno beskoristan.

Norma šećera u krvi - kakva bi trebala biti očitanja glukoze

Širom svijeta, određivanje nivoa acetona u urinu odavno je prepoznato kao jedno od najvažnijih istraživanja u liječenju dijabetesa. U urinu nema normalnog acetona, ali on se pojavljuje kod produženog povišenog nivoa šećera u krvi. Ako ste već nekoliko dana imali šećer u krvi iznad 12 mmol / L, u posljednje vrijeme vas stalno boli

Dopušteno voće i sušeno voće

U ishranu osoba obolelih od dijabetesa uključeno je sljedeće voće:

  • Citrusi: naranča, limun i grejpfrut.
  • Bobice: malina, kupina, ribizla, jagode, koprive, borovnice.
  • Šljive i marelice. Sadrže mnogo korisnih elemenata u tragovima.
  • Trešnje i trešnje sadrže hrom, koji je hronično smanjen kod dijabetičara.
  • Sjeme maka: kruške i jabuke. Bogate su kalijumom i gvožđem.
  • Neke egzotične voćke: šipak, ananas, mango, persima, avokado. Voće strasti ima efekt kruške na glikemiju, pa je dozvoljeno i kod dijabetesa tipa 2.

Osušeno voće koristi se isključivo za pravljenje voćnih napitaka ili kompota. U tu svrhu prvo se namoče, a potom prokuhaju. Da biste poboljšali ukus u kompotu, možete dodati malu količinu zaslađivača, namijenjenog dijabetičarima, i cimet. Osušenu papaju i avokado treba potpuno isključiti iz ishrane.

Dijabetesni sokovi

Popis dozvoljenih pića za dijabetes tipa 2 uključuje limunov sok. Morate pripremiti napitak bez dodavanja vode. Koristite polako, u malim gutljajima. Proizvod je koristan za vaskularne zidove. Takođe, sok od limuna povoljno djeluje na metaboličke procese, sprečava razvoj ateroskleroze.

Šipkov sok od grožđa dobro se pokazao. Da biste postali slađi, dodajte med. Ako postoje problemi sa stomakom, bolje je odbiti svježe cijeđene sokove.

Kod dijabetesa tipa 2, zapakovana pića su strogo zabranjena. U njihovoj proizvodnji koriste se umjetne boje, arome, pojačivači ukusa, i šećer.

Kako smanjiti gi plod

Kod dijabetesa tipa 2 razvija se hiperglikemija ako glukoza odmah u velikim količinama uđe u krvotok. Ako smanjite GI proizvoda, tvar će ući u organizam postepeno. To će pomoći da se izbjegne opasno stanje.

Sledeće preporuke pomoći će smanjenju GI voća:

  • Koristite hranu koja nije termički obrađena. Peći i kuhati ih je nepoželjno.
  • Ne ogulite piling: sadrži najviše vlakana.
  • Jedite ugljikohidrate istovremeno s mastima i proteinima.
  • Dodajte mekinje ili vlakna u prahu u jela s voćem koja imaju malo vlakana. Možete staviti bobice u žitarice.
  • Odaberite nepotpuno zrelo voće. Neki od šećera u zelenkastim plodovima su nepristupačnog oblika.

Istovar voćnih dana

Dijabetes tipa 2 prati niz bolesti, među kojima su gojaznost, hipertenzija, poremećaji cirkulacije, ateroskleroza. Sa takvim patologijama, plodni dani posta su efikasni. Omogućuju vam gubitak kilograma i poboljšanje zdravlja vitaminskim kompleksima.

Dijetalnu terapiju provesti ne više od 2 puta sedmično. U tom periodu prilagodite unos lijekova za snižavanje šećera. Tablete i inzulin se ne smiju povlačiti.

Za provođenje dijeta za istovar bit će potrebno 1 kg svježeg ne škrobnog voća (dopuštene su 2-3 sorte). Banane nisu prikladne za to. Biljni plod jedite tokom dana, dijeleći na četiri do pet doza (200 g odjednom). Moguće je i mono-voćna dijeta koja se sastoji od jednog proizvoda. Uz to možete koristiti kiselo vrhnje sa udjelom masti ne većim od 10%.

Dobar rezultat daje kombinacija voća s povrćem, dodavanje biljnog ulja. Upotrebu soli poželjno je ograničiti. Povrće također treba biti bez škroba (zabranjeni krompir). Od pića tokom posta, pogodan je kompot od sušenog voća, ali ne vruć. Sušene marelice, jabuke i kruške biti će posebno korisne.

Prije konzumiranja bobica i voća, prođite kompletnu dijagnozu tijela. Liječnik treba odlučiti koje se voće može koristiti za dijabetes tipa 2. Odabir proizvoda temelji se na glikemijskom indeksu. Zapamtite da višak glukoze zbog zloupotrebe voća može biti kritičan.

Nekoliko korisnih savjeta

Kada redovito unosite bobice i voće u prehranu, treba poštovati sljedeće preporuke:

  • Hranu jedite svježu, jer se toplinski tretman povećava glikemijski indeks.
  • Ne oguliti (nepotrebno), jer se kore ploda probavljaju sporije od mesa, što smanjuje brzinu resorpcije.
  • Ako je moguće, koristite zajedno s orasima, to će usporiti proces cijepanja i apsorpcije glukoze.

Dnevna porcija ne smije prelaziti 200 grama.

Voće i bobičasto voće prirodni su izvori vitamina, minerala, antioksidanata, vlakana i fruktoze. Njihova upotreba pomaže jačanju imunoloških snaga tijela i odgađanju razvoja dijabetičkih komplikacija. Izbor proizvoda ovisi o vrijednosti glikemijskog indeksa. Plodovi niskog GI mogu se konzumirati bez ograničenja. Indeksirano od 40 jedinica do 70 - zahtijeva strogu kontrolu šećera u krvi. Visok indeks hrane znači apsolutnu zabranu dijabetičarima.

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar