Najbolji analozi amarila

Zbog velike cijene Amarila, analozi se koriste mnogo češće za normalizaciju glukoze u krvi kod dijabetičara sa tipom neovisne o insulinu. Ovaj lijek je idealan za održavanje glikemije, posebnom dijetom i sportom.

Međutim, ne mogu svi priuštiti ovo hipoglikemijsko sredstvo. Zbog toga će u ovom članku biti otkriveno farmakološko djelovanje Amarila, a nazivi će se njegovi glavni analozi proizvedeni u Rusiji.

Farmakološko djelovanje lijeka

Amaril je oralni hipoglikemijski lijek koji pomaže snižavanju šećera u krvi tako što potiče oslobađanje i aktiviranje sinteze inzulina pomoću specifičnih beta ćelija koje se nalaze u tkivu gušterače.

Glavni mehanizam za stimulaciju procesa sinteze je taj da Amaril povećava reakciju beta ćelija na povećanje koncentracije glukoze u ljudskom krvotoku.

U malim dozama, ovaj lijek doprinosi malom povećanju oslobađanja inzulina. Amaryl ima sposobnost povećanja osjetljivosti inzulinskih membrana tkivnih ćelija na inzulin.

Budući da je derivat sulfoniluree, Amaril može utjecati na proces proizvodnje inzulina. To je osigurano činjenicom da aktivni spoj lijeka interaktivno djeluje sa ATP kanalima beta ćelija. Amaril se selektivno veže na proteine ​​na površini ćelijske membrane. Ovo svojstvo lijeka omogućava povećanje osjetljivosti stanica tkiva na inzulin.

Višak glukoze apsorbuje uglavnom ćelija mišićnog tkiva u tijelu.

Uz to, upotreba lijeka inhibira otpuštanje glukoze ćelijama jetrenog tkiva. Ovaj se proces događa zbog povećanja sadržaja fruktoze-2,6-biofosfata, što pridonosi inhibiciji glukoneogeneze.

Aktiviranje sinteze inzulina događa se zbog činjenice da aktivna supstanca lijeka pojačava priliv kalijevih jona u beta ćelije, a višak kalijuma u ćeliji dovodi do povećane proizvodnje hormona.

Kada koriste kombiniranu terapiju u kombinaciji s metforminom, pacijenti imaju poboljšanje metaboličke kontrole razine šećera u tijelu.

Provođenje kombinirane terapije u kombinaciji sa injekcijama inzulina. Ova metoda kontrole koristi se u slučajevima kada se ne postigne optimalna razina metaboličke kontrole prilikom uzimanja jednog lijeka. Prilikom provođenja ove vrste terapije lijekovima za dijabetes melitus potrebno je obavezno prilagođavanje doze inzulina.

Količina inzulina koja se koristi u ovoj vrsti terapije značajno je smanjena.

Farmakokinetika lijeka

S jednom dozom lijeka u dnevnoj dozi od 4 mg, njegova maksimalna koncentracija primjećuje se nakon 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Bioraspoloživost lijeka je 100%. Jelo nema poseban utjecaj na proces apsorpcije, s izuzetkom blagog smanjenja brzine procesa.

Aktivna supstanca lijeka karakterizira sposobnost prodiranja u sastav majčinog mlijeka i kroz placentarnu barijeru. Što ograničava mogućnost upotrebe lijeka tokom trudnoće i dojenja.

Metabolizam aktivne tvari vrši se u tkivima jetre. Glavni izoenzim koji sudjeluje u metabolizmu je CYP2C9.Tokom metabolizma glavnog aktivnog spoja nastaju dva metabolita koja se nakon toga izlučuju iz izmeta i urina.

Izlučivanje lijeka vrši se bubrezima u volumenu 58% i oko 35% uz pomoć crijeva. Aktivna tvar lijeka u urinu nije otkrivena nepromijenjena.

Prema rezultatima studija utvrđeno je da farmakokinetika ne ovisi o spolu pacijenta i njegovoj starosnoj grupi.

Ako je pacijent oštetio funkcioniranje bubrega i izlučujućeg sustava, pacijent ima porast očistka glimepirida i smanjenje njegove prosječne koncentracije u serumu u krvi, što je uzrokovano ubrzanim eliminacijom lijeka zbog nižeg vezanja aktivnog spoja na proteine

Opće karakteristike lijeka

Amaril se smatra derivatom sulfoniluree treće generacije. Zemlje koje proizvode lijek su Njemačka i Italija. Lijek se proizvodi u obliku tableta od 1, 2, 3 ili 4 mg. 1 tableta Amaril sadrži glavnu komponentu - glimepirid i ostale pomoćne tvari.

Učinci glimepirida uglavnom su usmjereni na snižavanje glukoze u krvi poticanjem proizvodnje inzulina beta ćelijama. Uz to, aktivna supstanca ima inzulinomimetički učinak i povećava osjetljivost ćelijskih receptora na hormon koji snižava šećer.

Kada pacijent oralno uzme Amaryl, najveća koncentracija glimepirida dostiže se nakon 2,5 sata. Lijek se može uzimati bez obzira na vrijeme konzumiranja hrane. Međutim, jedenje u maloj mjeri utiče na aktivnost glimepirida. U osnovi, ova komponenta izlučuje se iz tijela kroz crijeva i bubrege.

Liječnik koji propisuje lijek propisuje Amaril tablete pacijentu s dijabetesom tipa 2 kao monoterapiju ili u kombinaciji s hipoglikemijskim sredstvima.

Međutim, uzimanje lijeka ne sprečava stalno pridržavanje pravilne prehrane, što isključuje masti i lako probavljive ugljikohidrate, te aktivni način života.

Upute za upotrebu lijeka

Ne možete kupiti lijek bez recepta ljekara. Prije upotrebe lijeka, morate posjetiti liječnika i postaviti mu sva pitanja. On je taj koji može odrediti dozu lijeka i propisati režim terapije na osnovu pacijentove razine glukoze.

Amarilne tablete uzimaju se oralno, bez žvakanja i isperu dovoljnom količinom vode. Ako je pacijent zaboravio piti lijek, zabranjeno je udvostručenje doze. Za vrijeme liječenja morate redovito provjeravati razinu šećera, kao i koncentraciju glikoziliranog hemoglobina.

U početku pacijent uzima jednu dozu od 1 mg dnevno. Postepeno, u intervalima od jedne do dve nedelje, doza leka može se povećati za 1 mg. Na primjer, 1 mg, zatim 2 mg, 3 mg, itd. Do 8 mg dnevno.

Dijabetičari koji imaju dobru kontrolu glikemije uzimaju dnevnu dozu do 4 mg.

Često se lijek uzima jednom prije jutarnjeg obroka ili, u slučaju preskakanja uporabe tableta, prije glavnog obroka. U tom slučaju specijalista mora voditi računa o načinu života dijabetičara, vremenu obroka i njegovoj fizičkoj aktivnosti. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka kada:

  1. smanjenje težine
  2. promjena u uobičajenom načinu života (prehrana, stres, vrijeme obroka),
  3. drugi faktori.

Obavezno se posavjetovati sa liječnikom i započeti s minimalnom dozom (1 mg) Amarila ako je pacijentu potrebno:

  • zamjena drugog lijeka za snižavanje šećera Amaril,
  • kombinacija glimepirida i metformina,
  • kombinacija je glimepirida i inzulina.

Nije preporučljivo uzimati lijek za pacijente s bubrežnom disfunkcijom, kao i zatajenjem bubrega i / ili jetre.

Kontraindikacije i negativne reakcije

Amaril glimepirid sadržan u lijeku, kao i dodatne komponente, ne utječu uvijek pozitivno na tijelo dijabetičara.

Kao i druga sredstva, lijek sadrži kontraindikacije.

Zabranjeno je pacijentima da uzimaju tablete u sledećim situacijama:

  • tip dijabetesa koji zavisi od insulina,
  • period trudnoće i dojenja,
  • dijabetička ketoacidoza (poremećen metabolizam ugljikohidrata), stanje dijabetičkog prekoma i kome
  • pacijenti mlađi od 18 godina,
  • netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze,
  • razvoj malapsorpcije glukoze i galaktoze,
  • kršenja jetre i bubrega, posebno bolesnika koji su podvrgnuti hemodijalizi,
  • individualna netolerancija na sadržaj lijeka, derivate sulfoniluree, sulfonamidne agense.

Priložene upute kažu da u prvim tjednima terapije Amaryl treba uzimati s oprezom kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemijskog stanja. Pored toga, u slučaju malapsorpcije hrane i lijekova iz probavnog trakta, nedostatka glukoze-6-fosfat dehidrogenaze, interkurentnih bolesti, a u slučaju rizika od razvoja hipoglikemijskog stanja, Amaril se pažljivo koristi.

Uz nepravilnu upotrebu tableta (na primjer, preskakanje prijema), mogu se razviti ozbiljne reakcije:

  1. Hipoglikemijsko stanje, čiji su znakovi glavobolja i vrtoglavica, oslabljena pažnja, agresija, zbunjenost, pospanost, nesvestica, drhtanje, grčevi i zamagljen vid.
  2. Adrenergička kontraregulacija kao odgovor na brzo smanjenje glukoze, koja se očituje anksioznošću, palpitacijama, tahikardijom, poremećajem srčanog ritma i pojavom hladnog znoja.
  3. Digestivni poremećaji - bolovi mučnine, povraćanja, nadutost, bolovi u trbuhu, proliv, razvoj hepatitisa, pojačana aktivnost jetrenih enzima, žutica ili kolestaza.
  4. Kršenje hematopoetskog sistema - leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija i neke druge patologije.
  5. Alergija, koja se očituje osipima na koži, svrabom, osipom, ponekad anafilaktičkim šokom i alergijskim vaskulitisom.

Moguće su i druge reakcije - fotosenzibilizacija i hiponatremija.

Trošak, recenzije i analozi

Cijena lijeka Amaryl direktno ovisi o obliku njegovog oslobađanja. Budući da se lijek uvozi, u skladu s tim, cijena mu je prilično visoka. Raspon cijena tableta Amaryl je sljedeći.

  • 1 mg 30 tableta - 370 rub.,
  • 2 mg 30 tableta - 775 rubalja.,
  • 3 mg 30 tableta - 1098 rub.,
  • 4 mg 30 tableta - 1540 rub.,

Što se tiče mišljenja dijabetičara o učinkovitosti lijeka, oni su pozitivni. Uz dugotrajnu upotrebu lijeka, nivo glukoze vraća se u normalu. Iako popis sadrži mnoštvo mogućih nuspojava, postotak njihovog nastanka je vrlo mali. Međutim, postoje negativni pregledi pacijenata povezani s visokom cijenom lijeka. Mnogi od njih moraju potražiti zamjene Amaril.

Zapravo, ovaj lijek ima mnogo sinonima i analoga proizvedenih u Ruskoj Federaciji, na primjer:

  1. Glimepirid je lijek koji sadrži isti aktivni sastojak, kontraindikacije i nuspojave. Razlika je samo u dodatnim supstancama. Prosječna cijena lijeka (2 mg br. 30) je 189 rubalja.
  2. Diagninid je sredstvo za snižavanje šećera, po svom sastavu sličan uvezenom lijeku NovoNorm. Aktivna supstanca je repaglinid. Novonorm (dijagninid) ima gotovo iste kontraindikacije i negativne reakcije. Da biste bolje razumjeli razliku između ova dva analoga, potrebno je uporediti trošak: cijena Diaglinida (1 mg br. 30) je 209 rubalja, a NovoNorm (1 mg br. 30), 158 rubalja.
  3. Glidiab je ruski lijek koji je takođe analogni poznatom šećernoj bolesti Diabeton.Prosječna cijena tableta Glidiab (80 mg br. 60) iznosi 130 rubalja, a cijena lijeka Diabeton (30 mg br. 60) iznosi 290 rubalja.

Amaril je dobar lijek za snižavanje šećera, ali skup. Zbog toga se može zamijeniti s jeftinijim, kako domaćim (Diclinid, Glidiab), tako i uvoznim (NovoNorm, Diabeton) lijekovima. Sastav sadrži ili glimepirid, ili druge tvari koje doprinose smanjenju glukoze. Znajući za analoge, liječnik i pacijent moći će odlučiti koji je lijek bolje uzimati. Video u ovom članku nastavlja temu Amaril za dijabetes.

Amaril - upute za upotrebu u liječenju dijabetesa, mehanizam djelovanja, kontraindikacije i pregledi

Dijabetes tipa 2 opasna je bolest koja se često javlja kod ljudi starijih od 40 godina koji su skloni prekomjernoj težini.

Smanjenje osjetljivosti tkiva na inzulin, kao i iscrpljivanje resursa gušterače, dovode do potrebe za liječenjem lijekovima glimepiridom.

Učinkovit lijek je Amaril, koji je u stanju smanjiti iskorištenje glukoze uz relativno nizak rizik od nuspojava.

Lijek pripada kliničkoj i farmakološkoj grupi oralnih hipoglikemijskih lijekova treće generacije sulfonilureje. Amaril ima prvenstveno dugotrajno djelovanje.

Kombinacija, zajedno s glavnim učinkom antioksidacijskog djelovanja i malim učinkom na kardiovaskularni sustav, dovela je do široke upotrebe lijeka za borbu protiv dijabetesa tipa 2 s neefikasnošću monoterapije metforminom.

Lijek je na tržištu predstavljen u četiri različita oblika otpuštanja, od kojih je svaki namijenjen liječenju dijabetesa, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta:

  1. Amaril, 1 mg: duguljaste ružičaste tablete ravnog oblika, s obje strane su razdjelni rizik, slovo „h“ i graviranje „NMK“.
  2. Amaril, 2 mg: duguljaste zelene tablete ravnog oblika, s obje strane su razdjelni rizik, slovo „h“ i graviranje „NMM“.
  3. Amaril, 3 mg: duguljasto blijedožute tablete su tablete ravnog oblika, s obje strane postoje dijelni rizik, slovo "h" i graviranje "NMN".
  4. Amaril, 4 mg: duguljaste plave tablete, ravne forme, s obje strane su razdjelni rizik, slovo „h“ i graviranje „NMO“.
Aktivna supstancaPomoćne komponente
Glimepiridlaktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob, povidon, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, boje crveni i žuti oksid gvožđa, indigo karmin

Lijek spada u skupinu hipoglikemijskih lijekova iz kategorije sulfonilureje. Aktivna komponenta Amaril ubrzava djelovanje inzulina iz stanica pankreasa.

Ovo djelovanje nastaje zbog sposobnosti lijeka da poveća osjetljivost gušterače na stimulaciju glukozom.

Uporedo sa opisanim efektom, Amaril sadrži sposobnost van-pankreasnog delovanja i povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Glimepirid usporava oslobađanje glukoze iz jetre.

Maksimalna koncentracija u krvnom serumu nakon uzimanja 4 mg lijeka postiže se nakon 2,5 sata. Bioraspoloživost aktivnog sastojka je 100%.

Uzimanje Amarila zajedno s hranom praktično ne utječe na stepen apsorpcije i razinu metabolizma glukoze. Glimepirid je u stanju da prebrodi placentarnu barijeru i uđe u sastav majčinog mlijeka.

Metabolizam lijekova nastaje u jetri kroz stvaranje metabolita koji ulaze u izmet (35%) i mokraću (58%).

Indikacije za upotrebu

Amaril se uspješno primjenjuje u liječenju odraslih pacijenata koji pate od dijabetes melitusa tipa 2 bez potrebe za monoterapijom inzulinom.Tijek primjene propisan je u slučajevima kada se koncentracija glukoze u krvi ne može održati na sigurnoj razini samo uz pomoć fizičke aktivnosti, gubitka težine i posebne prehrane.

Amaril se uzima tokom obroka ili prije jela, ispire se tekućinom. U prvoj fazi prijema postoji rizik od hipoglikemije, pa je neophodna kontrola lekara. Doza glimepirida utvrđuje se rezultatima određivanja razine šećera u mokraći i krvi.

Prijem započinjemo jednom tabletom (1 mg glimepirida) dnevno. Nadalje, kada se utvrdi nedostatak kontrole glikemije, doza raste na 2 mg ili više. Interval između povećanja je 1-2 tjedna. Maksimalna doza je 6 mg dnevno.

Kombinovanu insulinsku terapiju propisuje samo lekar.

Alkohol i amaril

Lijek ima direktan uticaj na šećer u krvi. Ova akcija podvrgnuta je značajnoj dodatnoj korekciji pod utjecajem alkohola. Hipoglikemijski učinak može se povećati ili smanjiti, a vrlo je teško predvidjeti naznačeni učinak, što dovodi do zabrane upotrebe alkoholnih pića dok se uzima droga.

Interakcija lijekova

Zbog metabolizma aktivne tvari u jetri, treba biti oprezan kod kombiniranja lijeka s induktorima ili inhibitorima citohromskih izoenzima (Rifampicin, flukonazol). Interakcija lijeka glimepirid:

  1. Inzulin, hipoglikemijski agensi, steroidi, kloramfenikol, derivati ​​kumarina, fibrati, kinoloni, salicilati, sulfonamidi, tetraciklini potenciraju hipoglikemijski efekat lijeka, povećavaju oslabljenu funkciju jetre i rad bubrega.
  2. Barbiturati, glukokortikosteroidi, diuretici, Epinefrin, laksativi, estrogeni, derivati ​​nikotinske kiseline, hormoni štitnjače smanjuju efikasnost lijeka.
  3. Reserpin je u stanju smanjiti i povećati učinak glimepirida.

Nuspojave

Na pozadini uzimanja lijekova mogu se razviti neželjeni efekti iz različitih organa i sistema. Često manifestovane uključuju:

  • hipoglikemija (glavobolja, anksioznost, agresivnost, smanjena pažnja, depresija, poremećaji govora i vida, konvulzije, delirijum, vrtoglavica, bradikardija, gubitak svijesti),
  • hladan ljepljiv znoj
  • palpitacije, moždani udar,
  • mučnina, povraćanje, jakost u trbuhu, proliv, hepatitis, žutica,
  • pojačano stvaranje trombocita, leukopenija, anemija (smanjeni hemoglobin), granulocitopenija, agranulocitoza,
  • alergijske reakcije (svrab, osip, urtikarija, anafilaktički šok, vaskulitis),
  • hiponatremija,
  • fotosenzibilizacija.

Predoziranje

Uputa za upotrebu Amaril upozorava na manifestaciju simptoma akutne predoziranja ili dugotrajnog liječenja lijekom u velikim dozama u obliku teške hipoglikemije. Brzo se može zaustaviti uzimanjem komadića šećera, slatkog čaja, soka.

Značajno predoziranje lijeka prijeti gubitkom svijesti, neurološkim poremećajima. Sa nesvjesticom se osobi intravenski daje 40 ml 20% -tne otopine dekstroze ili glukoze ili se parenteralno daje 0,5-1 mg glukagona.

U ostalim će slučajevima biti potreban režim ispiranja želuca, kao i unos aktivnog uglja.

Amarila analozi

Supstitutivni lijekovi uključuju lijekove na bazi sulfonilureje protiv dijabetesa tipa 2. Analozi sredstava:

  • Glimepirid - lijek s istoimenom komponentom,
  • Diagninid - lijek za snižavanje šećera na bazi repaglinida,
  • NovoNorm - uvezeni lijek, uključuje repaglinid,
  • Glidiab - ruski lijek na bazi glimepirida,
  • Diabeton je uvezeni lijek za dijabetes.

Amaril ili Diabeton - što je bolje

Oba lijeka su propisana za dijabetes melitus tipa 2 i dostupni su u obliku tablete.

Normaliziraju proizvodnju inzulina, povećavaju osjetljivost tkiva, snižavaju kolesterol i pokazatelj vremena od prehrane do oslobađanja inzulina.

Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju, lijekovi snižavaju razinu proteina u mokraći. Razlika između lijekova je cijena - Diabeton je jeftiniji.

Amarilova cijena

Kupovina Amarila koštat će iznos ovisno o koncentraciji aktivne tvari, broju tableta u pakiranju i cjenovnoj politici prodajne kompanije. U moskovskim ljekarnama cijena lijeka bit će:

Vrsta drogeCijena, rubalji
Tablete 2 mg 30 kom.629
4 mg 90 kom.2874
1 mg 30 kom.330
4 mg 30 kom.1217
2 mg 90 kom.1743
3 mg 30 kom.929
3 mg 90 kom.2245

Imam ozbiljnu, opasnu bolest, pa moram uzimati Amaril tablete za dijabetes tipa 2. Sviđa mi se njihov učinak i jednostavna upotreba - jedna tableta dnevno. Nekada sam uzimao Diabeton, ali vrtoglavica mi je često padala. Kod ovog lijeka nema takvog efekta, ali košta više. Radije bih preplatio nego podnio nelagodu.

Moja majka ima dijabetes tipa 2 i uzima tablete Amaryl. Nekada je uzimala lijekove na osnovu doze metformina, ali sada je primorana da pređe na efikasnije lijekove. Ona primjećuje upotrebljivost proizvoda i odsutnost nuspojava. Mama je zadovoljna radom lijeka, kaže da snižava šećer u krvi.

Anatoly, 41 godina

Imam dijabetes, ali nije ovisan o insulinu. Moramo smanjiti šećer u krvi posebnim tabletama. Uzimam Amaril jer mi ga je propisao ljekar. Pijem tablete u dozi od 2 mg, ali uskoro ću preći na pojačanu - postepeno povećanje koncentracije ima bolji učinak na zdravlje.

Podaci predstavljeni u članku predstavljaju samo upute. Materijali članka ne zahtijevaju neovisno liječenje. Samo kvalificirani liječnik može postaviti dijagnozu i dati preporuke za liječenje na temelju individualnih karakteristika određenog pacijenta.

Amaryl tablete - upute, recenzije domaćina, cijena

Amaryl sadrži glimepirid, koji pripada novoj, trećoj, generaciji derivata sulfoniluree (PSM). Ovaj lijek je skuplji od glibenklamida (Maninil) i gliklazida (Diabeton), no razlika u cijeni opravdana je velikom efikasnošću, brzim djelovanjem, blažim učinkom na gušterači i manjim rizikom od hipoglikemije.

Uz Amaril, beta ćelije se iscrpljuju sporije nego kod prethodnih generacija sulfonilureje, pa se progresija dijabetesa usporava i terapija inzulinom bit će potrebna kasnije.

Recenzije koje uzimaju lijek su optimistične: dobro snižava šećer, pogodan je za upotrebu, pije se tablete jednom dnevno, bez obzira na dozu. Pored čistog glimepirida, proizvodi se i njegova kombinacija s metforminom - Amaril M.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 sedmiceda se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim drogama
>>Moju priču možete pročitati ovdje.

Kratko uputstvo

AkcijaSmanjuje šećer u krvi, utičući na njegov nivo na dve strane:

  1. Stimulira sintezu inzulina i obnavlja prvu, najbržu fazu njegove sekrecije. Preostali PSM preskoči ovu fazu i radi u drugoj, pa se šećer smanjuje sporije.
  2. Smanjuje otpornost na inzulin aktivnije od ostalih PSM-a.

Uz to, lijek smanjuje rizik od tromboze, normalizuje kolesterol i smanjuje oksidativni stres.Amaril se izlučuje dijelom mokraćom, dijelom kroz probavni trakt pa se može koristiti kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega, ako se funkcije bubrega djelomično sačuvaju.IndikacijeDijabetes isključivo 2 vrste. Preduvjet za upotrebu su djelomično sačuvane beta ćelije, rezidualna sinteza vlastitog inzulina.Ako je gušterača prestala proizvoditi hormon, Amaril nije propisan. Prema uputstvima, lek se može uzimati sa metforminom i inzulinskom terapijom.DoziranjeAmaryl se proizvodi u obliku tableta koje sadrže i do 4 mg glimepirida. Radi lakše upotrebe, svaka doza ima svoju boju, a početna doza je 1 mg. Uzima se 10 dana, nakon čega se počinju postepeno povećavati dok se šećer ne normalizira. Maksimalna dozvoljena doza je 6 mg. Ako ne osigura kompenzaciju za dijabetes, režimu liječenja dodaju se lijekovi iz drugih grupa ili inzulin.PredoziranjePrekoračenje maksimalne doze dovodi do produžene hipoglikemije. Nakon normalizacije šećera može ponovno pasti još 3 dana. Sve to vrijeme pacijent bi trebao biti pod nadzorom rodbine, s jakim predoziranjem - u bolnici.Kontraindikacije

  1. Reakcije preosjetljivosti na glimepirid i druge PSM, pomoćne komponente lijeka.
  2. Nedostatak intrinzičnog inzulina (dijabetes tipa 1, resekcija pankreasa).
  3. Teško zatajenje bubrega. Mogućnost uzimanja Amarila za bubrežne bolesti utvrđuje se nakon pregleda organa.
  4. Glimepirid se metabolizira u jetri, zbog čega je zatajenje jetre također uključeno u upute kao kontraindikacija.

Amaryl je privremeno zaustavljen i zamijenjen injekcijama inzulina tokom trudnoće i dojenja, akutnih komplikacija dijabetesa, od ketoacidoze do hiperglikemijske kome. Uz zarazne bolesti, povrede, emocionalno preopterećenje, Amaril možda neće biti dovoljan za normalizaciju šećera, pa je liječenje dopunjeno inzulinom, obično dugo. Rizik od hipoglikemijeKapi šećera u krvi padaju ako je dijabetičar zaboravio jesti ili nije napunio glukozu potrošenu tokom vježbanja. Da biste normalizirali glikemiju, trebate uzimati brze ugljikohidrate, obično je dovoljan komad šećera, čaša soka ili slatkog čaja. Ako je doza Amarila prekoračena, hipoglikemija se može vratiti nekoliko puta u toku trajanja lijeka. U tom slučaju nakon prve normalizacije šećera pokušavaju ukloniti glimepirid iz probavnog trakta: oni izazivaju povraćanje, piju adsorbense ili laksativ. Ozbiljno predoziranje je smrtonosno; liječenje teške hipoglikemije uključuje obaveznu intravensku glukozu. NuspojavePored hipoglikemije, prilikom uzimanja Amarila, mogu se primijetiti problemi s probavom (kod manje od 1% bolesnika), alergije, u rasponu od osipa i svrbeža do anafilaktičkog šoka (>pročitajte priču o Ali Viktorovni

Amaril ili glukofag

Strogo gledano, pitanje Amaril ili Glucofage (metformin) se ne bi smjelo postavljati. Glukofag i njegovi analozi za dijabetes tipa 2 uvijek se propisuju prije svega jer oni efikasnije od ostalih lijekova djeluju na glavni uzrok bolesti - inzulinsku rezistenciju. Ako liječnik propiše samo Amaryl tablete, u njenu kompetenciju vrijedi sumnjati.

Uprkos uporednoj sigurnosti, ovaj lijek direktno utječe na gušteraču, što znači da skraćuje sintezu vašeg vlastitog inzulina. PSM se propisuje samo ako se metformin slabo podnosi ili je njegova maksimalna doza nedovoljna za normalnu glikemiju. U pravilu je to ili teška dekompenzacija dijabetesa ili dugotrajna bolest.

Amaril i Yanumet

Yanumet, kao i Amaryl, utiče i na nivo inzulina i na otpornost na inzulin. Lijekovi se razlikuju u mehanizmu djelovanja i hemijskoj strukturi, pa ih se može uzimati zajedno. Yanumet je relativno novi lijek, tako da košta od 1800 rubalja. za najmanje pakovanje. U Rusiji su registrovani njeni analozi: Combogliz i Velmetia, koji nisu jeftiniji od originala.

U većini slučajeva kompenzacija dijabetesa može se postići kombinacijom jeftinog metformina, prehrane, vježbanja, ponekad pacijentima treba PSM.Yanumet vrijedi kupiti samo ako njegov trošak nije važan za proračun.

Nepoštivanje dijabetičara sa propisanom terapijom je glavni razlog dekompenzacije dijabetesa.

Pojednostavljenje režima liječenja za bilo koju kroničnu bolest uvijek poboljšava njegove rezultate, pa su se kod neobaveznih pacijenata poželjni kombinirani lijekovi.

Amaryl M sadrži najčešću kombinaciju lijekova za snižavanje šećera: metformin i PSM. Svaka tableta sadrži 500 mg metformina i 2 mg glimepirida.

Nemoguće je precizno uravnotežiti oba aktivna sastojka u jednoj tableti za različite pacijente. U srednjoj fazi dijabetesa potrebno je više metformina, manje glimepirida.

Istodobno nije dopušteno više od 1000 mg metformina, pacijenti s ozbiljnom bolešću morat će piti Amaril M tri puta dnevno.

Da biste odabrali tačnu dozu, poželjno je da disciplinovani pacijenti uzimaju Amaril odvojeno za doručkom i Glucofage tri puta dnevno.

Recenzirao Maxim, 56 godina. Amaril je propisan mojoj majci umjesto Glibenklamida kako bi se uklonila česta hipoglikemija. Ove tablete snižavaju šećer ni gore od toga, začudo malo nuspojava u uputama, ali u stvarnosti ih uopšte nema. Sada uzima 3 mg, šećera drži oko 7-8.

Bojimo se smanjiti ga više, obzirom da je majka 80 godina, i ne osjeća uvijek simptome hipoglikemije. Recenzirala Elena, 44 godina. Amaril mi je propisao endokrinolog i upozorio me da uzimam njemački lijek, a ne jeftine analoge. Da bih uštedio, kupio sam veliko pakovanje, tako da je cijena u smislu 1 tablete manja. Imam dovoljno pakovanja za 3 mjeseca.

Tablete su vrlo male, zelene boje, neobičnog oblika. Blister je perforiran, pa ga je prikladno podijeliti na dijelove. Upute za upotrebu su jednostavno ogromne - 4 stranice malim slovima. Šećer na post je sada 5,7, doza od 2 mg. Recenzirao Catherine, 51. Bolestan sam od dijabetesa već 15 godina, za to vreme sam promenio više od desetak lekova.

Sada uzimam samo tablete Amaryl i Kolya inzulin Protafan. Metformin je otkazan, rekli su da je besmisleno, od brzog inzulina se loše osećam. Šećer, naravno, nije savršen, ali postoje barem komplikacije. Recenzirao Aleksandar, 39 godina. Pilule za snižavanje šećera bile su odabrane za mene dugo i teško vrijeme. Metformin nije prošao ni u kojem obliku, nije se moglo riješiti nuspojava.

Kao rezultat toga, nastanili smo se na Amarilu i Glukobaju. Dobro održavaju šećer, hipoglikemija je moguća samo ako ne jedete na vrijeme. Sve je vrlo povoljno i predvidljivo, nema straha da se ne probudite ujutro. Jednom su umesto Amarila dali ruski Glimepirid Canon. Nisam vidjela razlike, osim što je ambalaža manje lijepa.

Napomena: Sanjate li da se jednom zauvijek riješite dijabetesa? Naučite kako prevladati bolest, bez stalne upotrebe skupih lijekova, koristeći samo ... >>pročitajte više ovdje

Diabeton, Maninil i slični lijekovi za snižavanje šećera - što je bolje uzimati s dijabetesom?

Pristupi liječenju šećerne bolesti tipa 2 (DM) mijenjaju se svake godine. To je zbog razvoja medicinske nauke, definiranja glavnih uzroka i rizičnih skupina.

Do danas farmaceutska industrija može ponuditi oko 12 klasa raznih lijekova koji se razlikuju kako u mehanizmu djelovanja, tako i u cijenama.

Ogromna količina lijekova često izaziva pomutnju među pacijentima, pa čak i medicinskim radnicima. Ovo nije iznenađujuće, jer svaki proizvođač pokušava dati aktivnoj tvari novo zvučno ime.

U ovom ćemo članku raspravljati o Diabetonu, analogima i usporedbi s drugim lijekovima. Upravo je ovaj lijek najpopularniji među endokrinolozima. To je uglavnom zbog dobrog odnosa cijene i kvalitete.

Diabeton i Diabeton MV: razlike

Dijabeton - aktivna supstanca lijeka je glikolazid, koji se odnosi na derivate sulfoniluree. Već više od 50 godina na tržištu lijek pokazuje dobar sigurnosni profil i kliničku efikasnost.

Diabeton potiče sintezu inzulina beta ćelijama gušterače, potiče prodiranje glukoze u tkiva, jača vaskularni zid i sprečava razvoj nefropatije.

Tablete Diabeton MV 60 mg

U maloj mjeri utječe na procese koagulacije krvi. Glavni nedostatak lijeka je njegovo neujednačeno oslobađanje, a time i efekt pila tokom dana. Sličan metabolizam uzrokuje značajna kolebanja nivoa glikemije.

Naučnici su pronašli izlaz iz ove situacije i stvorili su Diabeton MV (polako se oslobađa). Ovaj se lijek razlikuje od svog prethodnika u glatkom i sporom otpuštanju aktivne tvari - gliklazida. Tako se glukoza stabilno drži na svojevrsnoj visoravni.

Lijekovi nemaju izražene razlike u farmakodinamičkim procesima.

Mogu li uzeti istovremeno?

Sastav Maninyl uključuje glibenklamid - aktivnu supstancu koja, poput gliklazida, pripada derivatima sulfanylurea.

Imenovanje dva predstavnika iste farmakološke klase nije preporučljivo.

To je zbog činjenice da se povećava rizik od razvoja nuspojava.

Sa glukofagom

Djelatna tvar Glucofage je metformin, predstavnik klase biguanida. Osnova mehanizma djelovanja je povećanje tolerancije na glukozu i smanjenje brzine apsorpcije ugljikohidrata u crijevima.

Glukofage tablete 1000 mg

Prema preporukama Američkog udruženja za kliničku endokrinologiju (2013), metformin je propisan prvenstveno za dijabetes tipa 2. Ovo je takozvana monoterapija, s neefikasnošću se može nadopuniti s drugim lijekovima, uključujući i Diabeton. Stoga je istodobna upotreba ova dva lijeka prihvatljiva i opravdana.

Važno je zapamtiti da samo endokrinolog treba odabrati i kombinirati lijekove.

Glyurenorm uključuje glicidon, predstavnik klase sulfaniluree.

U pogledu efikasnosti i sigurnosti, ovaj lijek je značajno superiorniji od Diabetona, ali je istovremeno skuplji (gotovo dvostruko).

Među prednostima treba istaknuti neometani početak djelovanja, lagani rizik od hipoglikemije i dobru bioraspoloživost. Lijek se može preporučiti kao komponenta složenog liječenja dijabetesa.

Glimepirid (trgovački naziv Amaryl) je derivat sulfoniluree treće generacije, dakle moderniji je lijek.

Stimulira proizvodnju endogenog inzulina u dužem vremenskom periodu (do 10 - 15 sati).

Učinkovito sprečava takve dijabetičke komplikacije kao što su oštećenje vida i nefropatija.

Na osnovu uzimanja lijeka Amaril, rizik od razvoja hipoglikemije iznosi 2 - 3%, za razliku od dijabetona (20 - 30%).To je zbog činjenice da glimeperid ne inhibira izlučivanje glukagona kao odgovor na smanjenje razine glukoze u krvi. Lijek ima visoku cijenu, što utiče na njegovu univerzalnu dostupnost.

Na početku terapije za novo dijagnosticirani dijabetes melitus, liječnici preporučuju izmjenu životnog stila (gubitak težine, povećana fizička aktivnost). S neučinkovitošću je povezana terapija lijekovima Metforminom.

Maninil tablete 3,5 mg

Doza se bira unutar mjeseca, prati se glikemija, metabolizam lipida i izlučivanje bubrežnih proteina. Ako na pozadini liječenja Metforminom nije moguće kontrolirati bolest, tada se propisuje lijek druge skupine (najčešće derivata sulfaniluree) - dvostruka terapija.

Unatoč činjenici da je Maninil izumljen u ranim 60-ima i dalje je popularan i natječe se s Diabetonom. To je zbog niske cijene i široke dostupnosti.Odabir lijeka treba provesti endokrinolog na osnovi medicinske anamneze i kliničkih i laboratorijskih studija.

Glibomet je jedan od mnogih kombinovanih lijekova za snižavanje šećera. Sastoji se od 400 mg metformin hidroklorida i 2,5 mg glibenklamida.

Glibomet je mnogo efikasniji od Diabetona.

Dakle, u obliku jedne tablete, pacijent uzima istovremeno dvije aktivne komponente različitih farmakoloških grupa.

Treba imati na umu da se kombinacijom lijekova povećava rizik od nuspojava, uključujući hipoglikemijska stanja. Oprez treba biti pod nadzorom endokrinologa i laboratorijskih pokazatelja.

Aktivna supstanca Glucofage-a je metformin hidroklorid.

Propisan je uglavnom za novo dijagnosticirani dijabetes melitus na pozadini dijeta. Ima niz ozbiljnih nuspojava, na primjer, razvoj laktične acidoze i hipoglikemije.

Dakle, Diabeton je sigurniji lijek, za razliku od Glucofage-a, on stimulira lučenje endogenog inzulina.

Gliclazide MV

Gliklazid sa sporim otpuštanjem aktivne tvari glatko regulira nivo glikemije, dok uzimanjem ovog lijeka praktično nema hipoglikemijskih stanja.

Zbog osobitosti hemijske strukture, može se uzimati jednom dnevno.

Nakon duže upotrebe ne primjećuje se ovisnost i smanjenje aktivnosti (sinteza inzulina se ne potiskuje).

Zapaženo je antiagregantno svojstvo Gliclazide MV, reparativni učinak na vaskularni zid. Diabeton nadmašuje efikasnost, sigurnosni profil, ali mnogo skuplje u troškovima.

Uz financijsku održivost pacijenta, Gliclazide MV može se preporučiti kao lijek izbora za dijabetes.

Glidiab MV

Glidiab MV sadrži gliklazid koji se polako oslobađa. U odnosu na Diabeton MV, oba lijeka se mogu propisati u istim kliničkim scenarijima, imaju najmanje nuspojava i neželjene reakcije.

Sve što trebate znati o Diabeton-u u videu:

Važno je zapamtiti da je dijabetes način života. Ako se osoba ne odrekne loših navika, ne brine o svom tijelu, tada mu ni jedan lijek neće pomoći. Dakle, naučnici su otkrili da će do 2050. svaki treći stanovnik Zemlje patiti od ove bolesti.

To je zbog smanjenja kulture hrane, rastućeg problema pretilosti. Općenito, nije dijabetes sam po sebi strašan, već komplikacije koje izazivaju. Među najčešćim problemima su gubitak vida, zatajenje bubrega, oslabljena koronarna i cerebralna cirkulacija.

Oštećenje žila i živaca donjih ekstremiteta dovodi do rane invalidnosti. Sve gore navedene komplikacije mogu se učinkovito spriječiti ako se poštuju preporuke endokrinologa.

Sastav, doziranje, oblik doziranja

Lijek je dostupan sa različitim sadržajem glimepirida i metformina. U jednoj vrsti tableta njihova koncentracija iznosi 1 mg, odnosno 250 mg, u drugoj - udvostručena količina: 2 i 500 mg.

  • Sastav dodatnih sastojaka je identičan: laktoza (u obliku monohidrata), natrijum CMC, povidon-K30, CMC, krospovidon, E572.
  • Sastavni dijelovi filmskog premaza: hipromeloza, makrogol-6000, E171, E903.

Tablete istog ovalnog oblika, sa obje strane konveksne, zatvorene bijelim premazom od ljepljivog filma. Razlikuju se u označavanju: na jednoj od površina tableta od 1 mg / 250 mg nanosi se otisak HD125, a koncentriraniji Amaril-M (2/500) označen je ikonom HD25.

Obje vrste Amaril M su upakovane u blistere od po 10 tableta. U pakovanju debelog kartona - 3 tanjira sa tabletama, sažetak.

Ljekovita svojstva

Lijek kombiniranog djelovanja, njegovo djelovanje nastaje zbog svojstava aktivnih sastojaka (glimepirida i metformina).

Prva supstanca pripada grupi derivata sulfonilureje 3. generacije. Ima sposobnost poticanja proizvodnje i oslobađanja inzulina iz stanica gušterače, povećava osjetljivost masnog tkiva i mišićnog tkiva na učinke endogenih tvari. Hipoglikemijski učinak postiže se zbog veće, za razliku od sulfonamida druge generacije, sposobnosti neke tvari da regulira količinu inzulina koju tijelo proizvede. Ista osobina osigurava da lijek efikasnije smanjuje rizik od hipoglikemije.

Kao i drugi derivati ​​sulfonilureje, komponenta Amaril M smanjuje otpornost na inzulin, ima antioksidativni učinak, sprečava stvaranje ugrušaka u krvi i minimizira lezije CCC. Ubrzava transport glukoze u tkiva i njegovu upotrebu, stimulira metabolizam glukoze.

Nakon sistematskog unošenja 4 mg (dnevna brzina), najveća koncentracija tvari u krvi nastaje nakon 2,5 sata. Jelo gotovo da nema efekta na apsorpciju, samo malo usporava njegovu brzinu.

Ima sposobnost prodiranja u majčino mlijeko i prolaska kroz posteljicu. Transformira se u jetri, formirajući dvije vrste metabolita koji se potom nalaze u urinu i izmetu.

Značajan dio tvari izlučuje se iz tijela bubrezima, a neki kroz crijeva.

Supstanca s hipoglikemijskim učinkom uvrštena je u skupinu biguanida. Njegova sposobnost snižavanja šećera može se očitovati samo ako se zadržava proizvodnja endogenog inzulina. Tvar ne utječe na β-stanice gušterače i ni na koji način ne doprinosi proizvodnji inzulina. Kada se uzima u preporučenim dozama, ne izaziva hipoglikemijski učinak.

Za sada mehanizam njegovog djelovanja nije konačno razjašnjen. Vjeruje se da je u stanju pojačati učinak inzulina. Poznato je da tvar povećava osjetljivost tkiva na inzulin povećavajući broj inzulinskih receptora na staničnim membranama. Osim toga, metformin usporava proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje stvaranje slobodnih FA, ometa metabolizam masti i smanjuje sadržaj hipertenzije u krvi. Supstanca smanjuje apetit, doprinoseći tome očuvanju težine dijabetičara ili njegovom gubitku kilograma.

Nakon oralne primjene u potpunosti se apsorbira iz probavnog trakta. Jedenje hranom može smanjiti i spriječiti apsorpciju. Ono se odmah raspoređuje po tkivima, gotovo se ne veže za proteine ​​plazme. On se praktično ne metabolizira.

Izlučivanje iz organizma događa se putem bubrega. Ako organ ne funkcionira efikasno, tada postoji opasnost od nakupljanja tvari.

Način primjene

Količina lijeka izračunava se pojedinačno za svakog pacijenta u skladu s indikacijama glikemije. Liječenje Amaril M-om, u skladu s uputama za upotrebu, preporučuje se započeti s najmanjom dozom kod koje je moguća adekvatna hipoglikemijska kontrola. Nakon toga, doziranje se može promijeniti ovisno o pokazateljima glukoze u krvi.

Ako je tableta promašena, propušteni lijek ni u kojem slučaju ne možete napuniti, jer u protivnom može izazvati nagli pad nivoa glikemije. Pacijente treba unaprijed obavijestiti šta im je činiti u takvim slučajevima.

Uz poboljšanu kontrolu glikemije, kada postoji povećanje osjetljivosti na učinke inzulina, potreba za lijekom može se smanjiti tokom liječenja Amaril M. Da biste spriječili hipoglikemiju, morate na vrijeme smanjiti dozu ili prestati uzimati tablete.

Režim liječenja određuje lekar, ali proizvođači preporučuju piti jednom ili dva puta dnevno uz obroke. Najveća dopuštena količina metformina dozvoljena za jednu dozu je 1 g, dnevno - 2 g.

Kako bi se spriječila hipoglikemija, na početku terapije doziranje tableta ne smije biti veće od dnevne količine metformina i glimepirida, koju je pacijent uzimao u prethodnom tečaju. Ako se dijabetičar prebaci na Amaryl-M s drugih lijekova, doza se izračunava u skladu s ranije uzetom količinom. Ako je potrebno povećati dozu lijeka, najbolje je povećati ga za pola tablete Amaril M 2 mg / 500 mg.

Trajanje tečaja određuje specijalista, lijek je odobren za produženu upotrebu.

Tokom trudnoće i dojenja

Lijek Amaryl M ne smiju koristiti trudnice i žene koje se pripremaju za majčinstvo. Buduća majka treba odmah obavijestiti svog liječnika o svojim namjerama ili pojavi trudnoće tijekom hipoglikemijske terapije, tako da brzo može propisati drugi lijek za snižavanje šećera ili ga prebaciti na inzulinsku terapiju.

Studije na laboratorijskim životinjama otkrile su da metformin prisutan u lijekovima može predstavljati prijetnju razvoju embrija / fetusa i utjecati na dijete u postporođajnom razdoblju.

Poznato je da je metformin u stanju lako prodrijeti u majčino mlijeko. Stoga, kako bi se spriječio štetni učinak tvari na djetetovo tijelo, preporučuje se ženi da odbije dojenje ili pređe na druge lijekove s hipoglikemijskim učinkom koji su dozvoljeni za dojilje.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Prosječna cijena: (1 mg / 250 mg) - 735 rubalja., (2 mg / 500 mg) - 736 rubalja.

Amaryl M tablete se ne smiju uzimati ako:

  • Dijabetes tipa I
  • Komplikacije dijabetesa: ketoacidoza (uključujući anamnezu), pretka i koma
  • Bilo koji oblik metaboličke acidoze (akutna ili hronična)
  • Teške patologije jetre (zbog nedostatka odgovarajućeg iskustva)
  • Hemodijaliza
  • Zatajenje bubrega i teška patologija (velika vjerovatnoća laktične acidoze)
  • Bilo koja akutna stanja koja mogu negativno uticati na rad bubrega (dehidracija, složene infekcije, upotreba lijekova s ​​jodom)
  • Bolesti koje negativno utječu na dotok kisika u tkivo (zatajenje srca, infarkt miokarda, šok)
  • Predispozicija tijela za laktičnu acidozu (uklj. Istoriju laktacidemije)
  • Stresna stanja (složene ozljede, termičke ili hemijske opekotine, hirurške intervencije, teške infekcije sa istodobnom groznicom, trovanje krvi)
  • Neuravnotežena prehrana zbog gladi, dijete sa malo ugljenih hidrata i neuhranjenosti
  • Poremećaji apsorpcije u probavnom traktu (pareza i opstrukcija creva)
  • Hronična ovisnost o alkoholu, akutno predoziranje alkoholom
  • Manjak u organizmu laktaze, imunitet galaktoze, sindrom malabsorpcije GH
  • Priprema za začeće, trudnoću, dojenje
  • Mlađi od 18 godina (zbog nedostatka zagarantovane sigurnosti za mlado tijelo)
  • Visok nivo individualne osetljivosti ili potpuna netolerancija na supstance sadržane u preparatu, kao i na bilo koje lekove sa derivatima sulfaniluree, biguanide.

Što trebate znati prilikom propisivanja Amaril M

Na početku terapije moguć je povećan rizik od hipoglikemije, pa ćete u roku od nekoliko tjedana morati pažljivije provjeriti i, ako je potrebno, ispraviti glikemiju. Faktori rizika su:

  • Nesposobnost pacijenta ili nespremnost da se pridržavaju medicinskih recepata
  • Loša prehrana (loša prehrana, neredoviti obroci, neobnovljiva energija)
  • Pijenje alkohola
  • Metabolički poremećaj uslijed endokrinih bolesti (patologija štitnjače, poremećeno funkcioniranje područja GM-a odgovornih za metaboličke procese)
  • Pridruživanje dijabetesu koji pogoršava bolest
  • Uzimanje drugih lijekova bez obzira na njihovu kompatibilnost s Amaril M
  • U starijih osoba: latentno oštećena bubrežna funkcija, bez simptoma
  • Uzimanje lijekova koji utječu na stanje bubrega (uzimanje diuretika koji snižavaju krvni pritisak, NSAID itd.)
  • Smanjeni ili izobličeni simptomi prekursora hipoglikemije.

Međusobno interakcije lijekova

Tijekom terapije lijekom Amaril M treba imati na umu da dvije aktivne komponente sadržane u njegovom sastavu mogu pojedinačno ili zajedno ući u nepoželjne reakcije s tvarima drugih lijekova. Kao rezultat, ovo može nepovoljno utjecati na terapeutski učinak ili kontrolu glikemije i dovesti do nepredvidivih pojava.

Metabolička transformacija događa se s izravnim sudjelovanjem izoenzima CYP2C9. Stoga se njegova svojstva mijenjaju u kombinaciji s inhibitorima ili induktorima endogene tvari. Ako su takve kombinacije potrebne, potrebno je provjeriti ispravnu dozu i, ako je potrebno, prilagoditi:

  • Učinak glimepirida na snižavanje šećera pojačan je pod utjecajem ACE inhibitora, anabolika, muških hormona, lijekova s ​​kumarinskim derivatima, MAO, ciklofosfamidom, fenfluraminom, feniramidolom, fibratom, flukonazolom, salicilatima, sulfanilamidima, tetraciklinim antibioticima i tetraciklinima.
  • Hipoglikemijski učinak se smanjuje kada se Amaril M kombinira s acetazolamidom, barbituratima, diureticima, simpatomimeticima, GCS-om, velikim dozama nikotinske kiseline, glukagonom, hormonima (štitnjača, estrogeni, progestogeni), fenotiazinom, rifampicinom, dugotrajnom upotrebom laksativa.

Ostale moguće reakcije:

  • U zajedničkom toku s antagonistima H2-histaminskih receptora, BAB, klonidina, reserpina, učinak Amaril M može varirati, povećavajući se ili smanjujući. Za sprečavanje negativnih stanja potrebno je pažljivo nadzirati glikemiju i u skladu s njenim pokazateljima mijenjati dnevnu stopu lijeka. Pored toga, lijekovi imaju specifičan učinak na NS receptore, zbog čega je reakcija na liječenje poremećena. S druge strane, to može dovesti do smanjenja težine simptoma hipoglikemije, što će povećati opasnost od njegovog intenziviranja.
  • Uz kombinaciju glimepirida i etanola na pozadini pretjerane konzumacije ili kroničnog oblika alkoholizma, njegov hipoglikemijski učinak može se povećati ili smanjiti.
  • U kombinaciji s derivatima kumarina, indirektnim antikoagulansima, njihov se učinak mijenja u jednom ili drugom smjeru.
  • Apsorpcija glimepirida iz gastrointestinalnog trakta smanjuje se pod utjecajem Kolesevelama, ako ga je uzimao prije Amaril M. Ali ako lijek pijete u suprotnom redoslijedu s razmakom od najmanje 4 sata, tada se neće pojaviti negativne posljedice.

Značajke reakcije metformina s drugim lijekovima

Neželjene kombinacije uključuju:

  • Kombinacija sa etanolom. Pri akutnom trovanju alkoholom rizik od laktacidoze raste, posebno na pozadini propusta hrane ili nedovoljne konzumacije hrane, prisutnosti nedovoljne funkcije jetre. Tijekom terapije s Amaril M, treba se suzdržati od pića i lijekova koji sadrže alkohol.
  • Sa kontrastnim sredstvima koja sadrže jod. Kada se kombinira Amaril M terapija sa postupcima koji uključuju intravaskularnu primjenu kontrastnih sredstava, povećava se rizik od oštećenja bubrega. Kao rezultat nedovoljnog funkcioniranja organa, metformin se nakuplja s naknadnim razvojem laktacidoze. Kako bi se spriječio nepovoljan scenarij, Amaril M treba prestati piti 2 dana prije postupaka s jodnim supstancama, a ne uzimati isti period nakon završetka medicinskih istraživanja. Dozvoljeno je nastaviti tečaj samo nakon primanja podataka da nema odstupanja u stanju bubrega.
  • Kombinacija s antibioticima koji negativno djeluju na bubrege dovodi do stvaranja laktacidoze.

Moguće kombinacije s metforminom, za koje je potreban oprez:

  • U kombinaciji s lokalnim ili sistemskim kortikosteroidima, diureticima i 2-adrenostimulansima, jutarnju glikemiju treba provjeravati češće nego inače (posebno na početku složenog ciklusa) kako bi bilo moguće pravovremeno prilagoditi dozu tijekom terapije ili nakon povlačenja nekih lijekova.
  • U kombinaciji s ACE inhibitorom i metforminom, prvi lijekovi mogu smanjiti glikemiju, stoga će biti potrebna promjena doze tijekom liječenja ili nakon povlačenja ACE inhibitora.
  • U kombinaciji s lijekovima koji mogu pojačati učinak metformina (inzulin, anabolici, sulfonilurea i derivati, aspirin i salicilati), potrebno je sistematsko praćenje nivoa glukoze kako bi se precizno i ​​pravovremeno promijenila doza metformina nakon otkazivanja ovih lijekova u pozadini kontinuiranog liječenja Amaril M.
  • Slično tome, kontrola glikemije potrebna je kada se Amaril M kombinira s lijekovima koji oslabljuju njegov učinak (GCS, hormoni štitnjače, tiazidni lijekovi, oralni kontraceptivi, simpatomimetici, antagonisti kalcijuma itd.) Za prilagođavanje doze ako je potrebno.

Nuspojave

Neželjeni učinci uzimanja Amaril M nastaju usled i pojedinačnih svojstava metformina i glimepirida, kao i njihovog kombiniranog djelovanja na procese u organizmu.

Moguće nuspojave navedene u nastavku temelje se na kliničkom iskustvu s glimepiridom i drugim derivatima sulfaniluree. Hipoglikemija može biti dugotrajna. Pojavljuje se u obliku:

  • Glavobolja
  • Stalna glad
  • Mučnina, povraćanja
  • Opća slabost
  • Poremećaji spavanja (nesanica ili pospanost)
  • Pojačana nervoza, anksioznost
  • Nerazumna agresivnost
  • Nemogućnost koncentracije, smanjena pažnja
  • Inhibicija psihomotornih reakcija
  • Zbunjenost
  • Depresivno stanje
  • Poremećaji osjetljivosti u odabranim područjima
  • Smanjen vid
  • Pogoršanje govora
  • Epileptični napadi
  • U nesvijesti (moguća koma)
  • Kratkoća daha, bradikardija
  • Hladan, ljepljiv znoj
  • Tahikardija
  • Povišen krvni pritisak
  • Srčana palpitacija
  • Aritmije.

U nekim slučajevima, kada je hipoglikemija posebno teška, ona se može miješati sa akutnim poremećajem cirkulacije u GM-u. Stanje se poboljšava nakon eliminacije hipoglikemije.

Ostale nuspojave

  • Oštećenje vida: prolazno smanjenje ozbiljnosti (posebno se često događa na početku terapije). Ona je uzrokovana fluktuacijama glikemije, što rezultira oticanjem optičkog živca, što se odražava na kut refrakcije.
  • Gastrointestinalni organi: mučnina, povraćanja, bol, proliv, nadimanje, osjećaj punoće.
  • Jetra: hepatitis, aktivacija organskih enzima, žutica, kolestaza. S progresijom patologija moguć je razvoj stanja koja predstavljaju prijetnju pacijentovom životu. Stanje se može poboljšati nakon povlačenja lijeka.
  • Hematopoetski organi: trombocitopenija, ponekad leukopenija i druga stanja usled promene u sastavu krvi.
  • Imunitet: alergični i lažni alergijski simptomi (osip, svrbež, urtikarija). Obično se manifestuju u blagom stepenu, ali ponekad mogu napredovati, što se manifestuje dispnom, padom krvnog pritiska, anafilaktičkim šokom. Kršenja mogu biti i zbog kombinirane izloženosti sulfanilureji ili sličnim supstancama. Potrebno je kontaktirati stručnjaka.
  • Ostale reakcije: povećana osjetljivost dermisa na sunčevu svjetlost i UV zračenje.

Najčešći neželjeni efekat nakon upotrebe lekova sa metforminom je laktacidoza. Pored toga, supstanca može izazvati poremećaje u radu unutrašnjih sistema i organa.

  • Digestivni organi: najčešće - mučnina, povraćanja, bol, nadimanje, pojačano lučenje gasa, nedostatak apetita. Simptomi su obično prolazni, što je karakteristično za početnu fazu terapije.Dok nastavite uzimati Amaril M nestaju sami. Da biste ublažili stanje nakon pilula i spriječili ga, preporučuje se postepeno povećavati dozu i lijekove kombinirati s obrokom. Ako se razvije jaka dijareja i / ili povraćanje, rezultat može biti dehidracija i prerenalna azotemija. U ovom slučaju terapiju Amaril M treba prekinuti dok se zdravstveno stanje ne stabilizuje.
  • Organi osjetila: neugodan "metalni" aftertaste
  • Jetra: oslabljeno normalno funkcioniranje tijela, hepatitis (moguće povratiti oporavak nakon povlačenja lijeka). U slučaju problema s jetrom, pacijent treba što prije kontaktirati liječnika.
  • Koža: svrab, osip, eritem.
  • Hematopoetski organi: anemija, leukemija i trombocitopenija. Dugim tokom dolazi do smanjenja sadržaja vit. B12 u krvi, pojava megaloblastične anemije.

Obrazac za puštanje

Amaryl je u prodaji u obliku tableta. Boja ovisi o doziranju aktivne tvari:

  • 1 mg glimepirida - ružičasta,
  • 2 - zelena
  • 3 - svijetložuta
  • 4– plava.

Razlikuju se u oznakama koje su primijenjene na tabletama.

Interakcija

Prije propisivanja lijeka Amaryl, liječnik mora otkriti koje lijekove uzima pacijent. Neki lijekovi pojačavaju, drugi smanjuju hipoglikemijski učinak glimepirida.

Prilikom provođenja ispitivanja ustanovljeno je da se kod konzumiranja primjećuje nagli pad šećera u krvi:

  • oralna antidijabetička sredstva
  • Fenilbutazon
  • Oksifenbutazon,
  • Azapropasone
  • Sulfinpirazon,
  • Metformin
  • Tetraciklin
  • Mikonazol
  • salicilati,
  • MAO inhibitori
  • muških polnih hormona
  • anabolički steroidi
  • kinolni antibiotici,
  • Klaritromicin
  • Flukonazol
  • simpatizeri,
  • fibrates.

Stoga se ne preporučuje samostalno početi piti Amaryl bez da biste dobili liječnik na odgovarajući recept.

Sledeća sredstva slabe efikasnost glimepirida:

  • progestogeni
  • estrogeni
  • tiazidni diuretici,
  • saluretici
  • glukokortikoidi,
  • nikotinska kiselina (kada se koristi u velikim dozama),
  • laksativi (pod uslovom dugotrajne upotrebe),
  • barbiturati
  • Rifampicin,
  • Glucagon.

Takav učinak mora se uzeti u obzir pri odabiru doze.

Simpatolitičari (beta blokatori, rezerpin, klonidin, gvanetidin) imaju nepredvidiv učinak na hipoglikemijski efekat Amarila.

Kad koristite derivate kumarina, imajte na umu: glimepirid pojačava ili slabi učinak ovih lijekova na organizam.

Doktor odabire lijekove za hipertenziju, nesteroidne protuupalne lijekove i druge popularne lijekove.

Amaril se kombinira sa inzulinom, metforminom. Ova kombinacija je potrebna kada prilikom uzimanja glimepirida nije moguće postići željenu metaboličku kontrolu. Doziranje svakog lijeka određuje liječnik pojedinačno.

Navedena kombinacija aktivnih sastojaka može povećati efikasnost terapije, pomaže boljoj kontroli stanja dijabetičara.

Datum isteka

Upotreba lijeka dopuštena je 36 mjeseci od datuma oslobađanja.

Odgovarajući endokrinolog treba odabrati pravu zamjenu za Amaryl. Može propisati analog koji je napravljen na bazi iste aktivne tvari ili odabrati lijek napravljen od drugih sastojaka.

Pacijentima može biti propisana ruska zamjena Diamerid koja je relativno jeftina. Za 30 tableta lijeka napravljenih na osnovi glimepirida, s dozom od 1 mg u ljekarni, pacijenti će platiti 179 p. S oduševljenjem koncentracijom aktivne tvari trošak raste. Za diamerid u dozi od 4 mg, 383 p.

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl lijekom Glimepirid, koji proizvodi ruska kompanija Vertex. Ove tablete su jeftine. Za pakovanje od 30 kom.2 mg će morati platiti 191 p.

Trošak Glimepirida Canon, koji proizvodi Canonfarm, još je niži. Cijena paketa od 30 tableta od 2 mg smatra se jeftinim, iznosi 154 p.

Ako je glimepirid netolerantan, pacijentima se propisuju drugi analozi načinjeni na osnovi metformina (Avandamet, Glimecomb, Metglib) ili vildagliptina (Galvus). Odabir su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Trudnoća, dojenje

Tijekom razdoblja intrauterine gestacije djeteta, dojenje novorođenčadi, derivati ​​sulfoniluree se ne mogu koristiti. U krvi trudnice koncentracija glukoze treba biti u granicama normale. Uostalom, hiperglikemija dovodi do povećanja rizika od urođenih malformacija, povećava stopu smrtnosti novorođenčadi.

Trudnice se prenose na inzulin. Moguće je isključiti vjerojatnost toksičnog učinka lijeka na bebu utero ako napustite sulfonilureju u fazi planiranja začeća.

Tokom dojenja, terapija Amaril-om je zabranjena. Aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko, tijelo novorođenčeta. Pri dojenju neophodno je da se žena potpuno prebacila na inzulinsku terapiju.

  • E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinu

Opis oblika doziranja

Amaril 1 mg: tablete su ružičaste, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Ugraviran s "NMK" i stiliziran sa "h" na dvije strane.

Amaril 2 mg: tablete su zelene, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Ugravirano "NMM" i stilirano "h" na dvije strane.

Amaryl 3 mg: tablete su blijedo žute, duguljaste, ravne, s razdjelnom linijom s obje strane. Ugraviran s "NMN" i stiliziran sa "h" na dvije strane.

Amaryl 4 mg: plave tablete, duguljaste, ravne, s razdjelnom linijom s obje strane. Ugravirano "NMO" i stilirano "h" na dvije strane.

Farmakokinetika

Uz više doza glimepirida u dnevnoj dozi od 4 mg C max u krvnom serumu postiže se nakon otprilike 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Postoji linearna veza između doze i C max glimepirida u plazmi, kao i između doze i AUC. Kada se unese glimepirid, njegova apsolutna bioraspoloživost je potpuna. Jelo nema značajan utjecaj na apsorpciju, s izuzetkom blagog usporavanja njegove brzine. Glimepirid karakterizira vrlo nizak volumen raspodjele (oko 8,8 L), približno jednak volumenu raspodjele albumina, visok stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i nizak klirens (oko 48 ml / min). Prosječno T 1/2, određeno koncentracijom u serumu u uvjetima opetovane primjene lijeka, iznosi otprilike 5-8 sati. Nakon uzimanja visokih doza dolazi do blagog porasta T 1/2.

Nakon jednokratne doze glimepirida, 58% doze se izlučuje bubrezima, a 35% doze kroz crijeva. Nepromenjeni glimepirid u urinu nije otkriven.

U mokraći i izmetu identificirana su dva metabolita koja su rezultat metabolizma u jetri (uglavnom pomoću CYP2C9), od kojih je jedan bio hidroksi derivat, a drugi karboksi derivat. Nakon gutanja glimepirida, terminalni 1/2 ovog metabolita bio je 3-5, odnosno 5-6 sati, respektivno.

Glimepirid se izlučuje u majčino mlijeko i prelazi placentarnu barijeru.

Usporedba pojedinačne i višestruke (jednom dnevno) primjene glimepirida nije otkrila značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima, opažena je njihova vrlo mala varijabilnost između različitih bolesnika. Nema značajnog nakupljanja lijeka.

Farmakokinetički parametri slični su kod pacijenata različitog spola i različitih dobnih grupa. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (s niskim klirensom kreatinina) postoji tendencija povećanja klirensa glimepirida i smanjenja njegovih prosječnih koncentracija u krvnom serumu, što je, po svemu sudeći, posljedica bržeg izlučivanja lijeka, zbog njegovog nižeg vezanja na protein. Dakle, kod ove kategorije pacijenata ne postoji dodatni rizik od nakupljanja lijeka.

Farmakodinamika

Glimepirid smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, uglavnom zbog stimulacije oslobađanja inzulina iz beta ćelija gušterače. Njegov efekat uglavnom je povezan s poboljšanjem sposobnosti beta ćelija pankreasa da reagiraju na fiziološku stimulaciju glukozom. U usporedbi s glibenklamidom, uzimanje niskih doza glimepirida uzrokuje oslobađanje manjih količina inzulina uz istodobno približno smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Ova činjenica svjedoči u prilog prisutnosti ekstrapankreasnih hipoglikemijskih efekata u glimepiridu (povećana osjetljivost tkiva na inzulin i inzulinsko-mimetički učinak).

Izlučivanje inzulina. Kao i svi drugi derivati ​​sulfoniluree, glimepirid regulira lučenje inzulina interakcijom sa kalijumskim kanalima osjetljivim na ATP na membranama beta ćelija. Za razliku od drugih derivata sulfonilureje, glimepirid se selektivno veže na protein molekulske mase 65 kilodaltona (kDa) koji se nalazi u membranama beta ćelija pankreasa. Ta interakcija glimepirida i proteina koji se na njega veže reguliše otvaranje ili zatvaranje kalijumskih kanala osjetljivih na ATP.

Glimepirid zatvara kalijum kanale. To uzrokuje depolarizaciju beta ćelija i dovodi do otvaranja osjetljivih na napon kalcijevih kanala i dotoka kalcija u ćeliju. Kao rezultat, povećanje unutarćelijske koncentracije kalcijuma aktivira izlučivanje inzulina egzocitozom.

Glimepirid je mnogo brži i stoga vjerovatnije dolazi u kontakt i oslobađa se iz veze s proteinom koji se na njega veže od glibenklamida. Pretpostavlja se da ovo svojstvo visokog tečaja glimepirida s proteinom koji se na njega vezuje određuje njegov izraženi učinak preosjetljivosti beta ćelija na glukozu i njihovu zaštitu od desenzibilizacije i prevremenog iscrpljivanja.

Učinak povećanja osjetljivosti tkiva na inzulin. Glimepirid pojačava efekte inzulina na apsorpciju glukoze u perifernim tkivima.

Insulinomimetski efekat. Glimepirid ima efekte slične učincima inzulina na apsorpciju glukoze perifernim tkivima i oslobađanje glukoze iz jetre.

Glukoza perifernog tkiva se apsorbuje transportujući ga u mišićne ćelije i adipocite. Glimepirid direktno povećava broj molekula koje prevoze glukozu u plazmi membrane mišićnih ćelija i adipocita. Povećani unos glukoznih stanica dovodi do aktivacije glikozilfosfatidilinozitola specifične fosfolipaze C. Kao rezultat toga, unutarćelijska koncentracija kalcijuma se smanjuje, uzrokujući smanjenje aktivnosti proteinske kinaze A, što zauzvrat dovodi do stimulacije metabolizma glukoze.

Glimepirid inhibira otpuštanje glukoze iz jetre povećavajući koncentraciju fruktoze-2,6-bisfosfata, koja inhibira glukoneogenezu.

Uticaj na agregaciju trombocita i stvaranje aterosklerotskih plakova. Glimepirid smanjuje agregaciju trombocita in vitro i in vivo. Ovaj efekt je očigledno povezan sa selektivnom inhibicijom COX, koja je odgovorna za stvaranje tromboksana A, važnog faktora endogene agregacije trombocita.

Antiaterogeni učinak leka. Glimepirid doprinosi normalizaciji sadržaja lipida, smanjuje nivo malonskog aldehida u krvi što dovodi do značajnog smanjenja peroksidacije lipida.

Smanjenje jačine oksidativnog stresa, koji je stalno prisutan u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Glimepirid povećava nivo endogenog α-tokoferola, aktivnost katalaze, glutation-peroksidaze i superoksid-dismutaze.

Kardiovaskularni efekti. Kroz kalijumske kanale osjetljive na ATP (vidi gore), sulfonilureje imaju utjecaj i na kardiovaskularni sistem.U usporedbi s tradicionalnim derivatima sulfoniluree, glimepirid ima značajno manji učinak na kardiovaskularni sustav. Smanjuje agregaciju trombocita i dovodi do značajnog smanjenja stvaranja aterosklerotskih plakova.

U zdravih dobrovoljaca minimalna efikasna doza glimepirida je 0,6 mg. Učinak glimepirida ovisi o dozi i može se obnoviti. Fiziološki odgovor na fizičku aktivnost (smanjeno lučenje inzulina) glimepiridom se održava.

Nema značajnih razlika u učinku, ovisno o tome je li lijek uzet 30 minuta prije jela ili neposredno prije obroka. U bolesnika s dijabetesom, dovoljna metabolička kontrola može se postići u roku od 24 sata jednom dozom. Štoviše, u kliničkoj studiji je 12 od 16 bolesnika s bubrežnom zatajenjem (Cl kreatinin 4-79 ml / min) takođe postiglo dovoljnu metaboličku kontrolu.

Kombinovana terapija metforminom. Za bolesnike koji ne postignu dovoljnu metaboličku kontrolu pri korištenju maksimalne doze glimepirida, može se započeti s kombiniranom terapijom glimepiridom i metforminom. U dva ispitivanja, prilikom provođenja kombinirane terapije, dokazano je da je metabolička kontrola bolja od one u liječenju svakog od ovih lijekova zasebno.

Kombinovana terapija inzulinom. Za pacijente koji ne postignu dovoljnu metaboličku kontrolu prilikom upotrebe maksimalne doze glimepirida, može se započeti istodobna inzulinska terapija. Prema rezultatima dviju studija, primjenom ove kombinacije postiže se isto poboljšanje kontrole metabolizma kao i kod primjene samo jednog inzulina, međutim, u kombiniranoj terapiji potrebna je manja doza inzulina.

Upotreba kod djece. Nema podataka o dugoročnoj efikasnosti i sigurnosti prilikom upotrebe lijeka kod djece.

Šećerna bolest tipa 2 (u monoterapiji ili kao dio kombinirane terapije metforminom ili inzulinom).

Trudnoća i dojenje

Glimepirid je kontraindiciran trudnicama. U slučaju planirane trudnoće ili na početku trudnoće, žena treba biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Glimepirid prelazi u majčino mlijeko pa se ne može uzimati u vrijeme laktacije. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Posebna uputstva

U posebnim kliničkim stresnim stanjima, kao što su trauma, hirurške intervencije, infekcije sa febrilnom groznicom, metabolička kontrola može biti oslabljena kod pacijenata sa šećernom bolešću, pa će ih možda trebati privremeno prebaciti na inzulinsku terapiju kako bi se održala odgovarajuća metabolička kontrola.

U prvim tjednima liječenja rizik od razvoja hipoglikemije može se povećati i zato je u ovom trenutku potrebno posebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Faktori koji doprinose riziku od hipoglikemije uključuju:

Nevoljnost ili nesposobnost pacijenta (što se često primećuje kod starijih pacijenata) za saradnju sa lekarom,

Pothranjenost, nepravilno jedenje ili preskakanje obroka,

Neravnoteža između fizičke aktivnosti i unosa ugljenih hidrata,

Konzumiranje alkohola, posebno u kombinaciji sa preskočenim obrocima,

Teško oštećenje bubrega,

Teško oštećenje jetre (u bolesnika s ozbiljnim oštećenjem jetre indiciran je prelazak na terapiju inzulinom, barem dok se ne postigne metabolička kontrola),

Neki dekompenzirani endokrini poremećaji koji remete metabolizam ugljikohidrata ili adrenergičku kontraregulaciju kao odgovor na hipoglikemiju (na primjer, neke disfunkcije štitnjače i prednje hipofize, nadbubrežna insuficijencija),

Istodobna upotreba određenih lijekova (vidjeti odjeljak "Interakcija"),

Prijem glimepirida u nedostatku indikacija za njegov prijem.

Liječenje derivatima sulfoniluree, koje uključuju glimepirid, može dovesti do razvoja hemolitičke anemije, stoga bolesnici s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju biti posebno oprezni prilikom propisivanja glimepirida i bolje je koristiti hipoglikemijske agense koji nisu derivati ​​sulfoniluree.

U prisutnosti gore navedenih faktora rizika, za razvoj hipoglikemije može biti potrebno prilagođavanje doze glimepirida ili cijela terapija. Ovo se takođe odnosi na pojavu interkurentnih bolesti tokom lečenja ili promenu životnog stila pacijenata.

Oni simptomi hipoglikemije koji odražavaju adrenergičku kontragulaciju organizma kao odgovor na hipoglikemiju (vidi odeljak „Nuspojave“) mogu biti blagi ili izostati s postepenim razvojem hipoglikemije, kod starijih bolesnika, pacijenata sa neuropatijom autonomnog nervnog sistema ili kod pacijenata koji primaju beta -adrenoblokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin i druga simpatolitička sredstva.

Hipoglikemija se može brzo ukloniti trenutnim unosom brzo probavljivih ugljikohidrata (glukoze ili saharoze).

Kao i kod ostalih derivata sulfonilureje, uprkos početnom uspješnom olakšanju hipoglikemije, hipoglikemija se može nastaviti. Stoga bi pacijenti trebali ostati pod stalnim nadzorom.

U teškoj hipoglikemiji dodatno je potrebno hitno liječenje i liječnički nadzor, a u nekim slučajevima i hospitalizacija pacijenta.

Tijekom liječenja glimepiridom potrebno je redovito praćenje rada jetre i periferne krvne slike (naročito broj leukocita i trombocita).

Budući da određene nuspojave, kao što su teška hipoglikemija, ozbiljne promjene krvne slike, jake alergijske reakcije, zatajenje jetre, mogu pod određenim okolnostima predstavljati opasnost za život, u slučaju razvoja nepoželjnih ili teških reakcija, pacijent treba odmah obavijestiti o tome liječnika, a ne u svakom slučaju, nemojte nastaviti uzimati lijek bez njegove preporuke.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i druge mehanizme. U slučaju razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije, posebno na početku liječenja ili nakon promjene liječenja ili kada se lijek ne uzima redovito, moguće je smanjenje pažnje i brzine psihomotornih reakcija. To može oslabiti pacijentovu sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima.

Proizvođač

Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka, proizvođača Sanofi-Aventis S.p.A. (Italija).

Stabilimento di Scoppito, Strada Statale 17, km 22, I-67019 Scoppito (L "Aquilla), Italija.

Amaryl sadrži glimepirid, koji pripada novoj, trećoj, generaciji derivata sulfoniluree (PSM). Ovaj lijek je skuplji od glibenklamida (Maninil) i gliklazida (Diabeton), no razlika u cijeni opravdana je velikom efikasnošću, brzim djelovanjem, blažim učinkom na gušterači i manjim rizikom od hipoglikemije.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

Uz Amaril, beta ćelije se iscrpljuju sporije nego kod prethodnih generacija sulfonilureje, pa se progresija dijabetesa usporava i terapija inzulinom bit će potrebna kasnije.

Recenzije koje uzimaju lijek su optimistične: dobro snižava šećer, pogodan je za upotrebu, pije se tablete jednom dnevno, bez obzira na dozu. Pored čistog glimepirida, proizvodi se i njegova kombinacija s metforminom - Amaril M.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga.U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

  • obrok tokom kojeg uzimaju tablete treba biti bogat,
  • Ni u kojem slučaju ne smijete preskočiti hranu. Ako niste mogli doručkovati, Amarilin prijem se prenosi na ručak,
  • potrebno je organizovati jednoličan unos ugljenih hidrata u krv. Taj se cilj postiže čestim obrocima (nakon 4 sata), raspodjelom ugljikohidrata u svim jelima. Što je hrana niža, to je lakše postići naknadu za dijabetes.

Amaril se pije godinama bez odmora. Ako je maksimalna doza prestala smanjivati ​​šećer, hitno treba preći na terapiju inzulinom.

Vreme akcije

Amaryl ima punu bioraspoloživost, 100% lijeka stiže do mjesta djelovanja. Prema uputama, maksimalna koncentracija glimepirida u krvi nastaje nakon 2,5 sata. Ukupno trajanje djelovanja prelazi 24 sata, što je veća doza, to će Amaril tablete djelovati duže.

Zbog dugog trajanja lijek je dozvoljeno uzimati jednom dnevno. S obzirom da 60% dijabetičara nije sklon striktnom pridržavanju uputa liječnika, jedna doza može smanjiti propust lijekova za 30% i na taj način poboljšati tijek dijabetesa.

Kontraindikacije

Postoji prilično veliki popis kontraindikacija za uzimanje Amarila:

  • 1 tip
  • teška kršenja jetre i bubrega,
  • dijabetička ketoacidoza, prekoma i koma,
  • , ,
  • prisutnost rijetkih nasljednih bolesti, na primjer, intolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze ili nedostatak laktaze,
  • uzrasta dece
  • netolerancija ili osjetljivost na lijek i tako dalje.

U početnoj fazi liječenja pacijenata potreban je oprez jer u ovom trenutku postoji rizik od hipoglikemije. Ako vjerojatnost razvoja hipoglikemije i dalje postoji, tada morate često prilagoditi dozu glimepirid ili terapijski režim. Uz to, prisutnost interventnih i drugih bolesti, životnog stila, ishrane i slično zahtijeva posebnu pažnju.

Upute za amaril (metoda i doziranje)

Tablete su predviđene za unutrašnju upotrebu u celini, bez žvakanja i konzumiranja puno tečnosti.

Doziranje se obično određuje koncentracijom glukoze u krvi. Za liječenje je propisana najniža doza, što pomaže u postizanju potrebne metaboličke kontrole

Uputa za uporabu Amaril također daje informaciju da je za vrijeme liječenja potrebno redovito određivanje koncentracije glukoze u krvi i razine glikoziliranog hemoglobina.

Svako pogrešno uzimanje tableta, kao i preskakanje sljedeće doze, ne preporučuje se nadopuniti dodatnom dozom. Takve situacije trebaju se unaprijed dogovoriti s liječnikom.

Na početku liječenja pacijentima se propisuje dnevna doza od 1 mg. Ako je potrebno, doziranje se postepeno povećava, izvodeći redovno praćenje koncentracije glukoze u krvi prema shemi: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg - 8 mg.Uobičajena dnevna doza kod pacijenata sa dobrom kontrolom je 1–4 mg aktivne supstance. Dnevna doza od 6 mg ili više proizvodi učinak na samo malom broju pacijenata.

Dnevni režim doziranja za lijek postavlja liječnik, jer je potrebno voditi računa o različitim faktorima, na primjer, vremenu prehrane, količini fizičke aktivnosti i više.

Često se propisuje pojedinačni dnevni unos lijeka, prije punog doručka ili prvog glavnog obroka. Važno je da nakon uzimanja tableta ne propustite obrok.

Poznato je da je poboljšanje metaboličke kontrole povezano s povećanjem osjetljivosti na inzulin, a tijekom liječenja i potrebom glimepirid može odbiti. Razvoj hipoglikemije možete izbjeći pravovremenim smanjenjem doza ili prekidom uzimanja Amarila.

Tokom terapijskog procesa, prilagođavanje doze glimepirid može se izvesti kada:

  • smanjenje težine
  • promene načina života
  • pojava drugih faktora koji vode predispoziciji za hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

U pravilu se liječenje Amaril provodi duže vrijeme.

Uslovi prodaje

U ljekarnama možete dobiti Amaryl ako imate recept liječnika.

Značajke skladištenja

Tablete glimepirida treba čuvati na tamnom mjestu, zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti, van dosega dece. Temperatura skladištenja - do +30 o S.

Datum isteka

Upotreba lijeka dopuštena je 36 mjeseci od datuma oslobađanja.

Odgovarajući endokrinolog treba odabrati pravu zamjenu za Amaryl. Može propisati analog koji je napravljen na bazi iste aktivne tvari ili odabrati lijek napravljen od drugih sastojaka.

Pacijentima može biti propisana ruska zamjena Diamerid koja je relativno jeftina. Za 30 tableta lijeka napravljenih na osnovi glimepirida, s dozom od 1 mg u ljekarni, pacijenti će platiti 179 p. S oduševljenjem koncentracijom aktivne tvari trošak raste. Za diamerid u dozi od 4 mg, 383 p.

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl lijekom Glimepirid, koji proizvodi ruska kompanija Vertex. Ove tablete su jeftine. Za pakovanje od 30 kom. 2 mg će morati platiti 191 p.

Trošak Glimepirida Canon, koji proizvodi Canonfarm, još je niži. Cijena paketa od 30 tableta od 2 mg smatra se jeftinim, iznosi 154 p.

Ako je glimepirid netolerantan, pacijentima se propisuju drugi analozi načinjeni na osnovi metformina (Avandamet, Glimecomb, Metglib) ili vildagliptina (Galvus). Odabir su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Alkohol i amaril

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će pića koja sadrže alkohol utjecati na osobu koja uzima droge na temelju glimepirida. Alkohol može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak Amarila. Stoga ih se ne može istovremeno konzumirati.

Lijek hipoglikemije mora se uzimati duže vrijeme. Zbog toga kategorična zabrana upotrebe pića koja sadrže alkohol za mnoge postaje problem.

Trudnoća, dojenje

Tijekom razdoblja intrauterine gestacije djeteta, dojenje novorođenčadi, derivati ​​sulfoniluree se ne mogu koristiti. U krvi trudnice koncentracija glukoze treba biti u granicama normale. Uostalom, hiperglikemija dovodi do povećanja rizika od urođenih malformacija, povećava stopu smrtnosti novorođenčadi.

Trudnice se prenose na inzulin. Moguće je isključiti vjerojatnost toksičnog učinka lijeka na bebu utero ako napustite sulfonilureju u fazi planiranja začeća.

Tokom dojenja, terapija Amaril-om je zabranjena.Aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko, tijelo novorođenčeta. Pri dojenju neophodno je da se žena potpuno prebacila na inzulinsku terapiju.

  • E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinu

Sastav i oblik oslobađanja

u pakovanju u blister traci od 15 kom., u pakovanju od kartona 2, 4, 6 ili 8 pakovanja.

u pakovanju u blister traci od 15 kom., u pakovanju od kartona 2, 4, 6 ili 8 pakovanja.

u pakovanju u blister traci od 15 kom., u pakovanju od kartona 2, 4, 6 ili 8 pakovanja.

Opis oblika doziranja

Amaril 1 mg: tablete su ružičaste, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Ugraviran s "NMK" i stiliziran sa "h" na dvije strane.

Amaril 2 mg: tablete su zelene, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Ugravirano "NMM" i stilirano "h" na dvije strane.

Amaryl 3 mg: tablete su blijedo žute, duguljaste, ravne, s razdjelnom linijom s obje strane. Ugraviran s "NMN" i stiliziran sa "h" na dvije strane.

Amaryl 4 mg: plave tablete, duguljaste, ravne, s razdjelnom linijom s obje strane. Ugravirano "NMO" i stilirano "h" na dvije strane.

Značajka

Hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje sulfoniluree grupe treće generacije.

Farmakološko djelovanje

Farmakokinetika

Uz više doza glimepirida u dnevnoj dozi od 4 mg C max u krvnom serumu postiže se nakon otprilike 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Postoji linearna veza između doze i C max glimepirida u plazmi, kao i između doze i AUC. Kada se unese glimepirid, njegova apsolutna bioraspoloživost je potpuna. Jelo nema značajan utjecaj na apsorpciju, s izuzetkom blagog usporavanja njegove brzine. Glimepirid karakterizira vrlo nizak volumen raspodjele (oko 8,8 L), približno jednak volumenu raspodjele albumina, visok stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i nizak klirens (oko 48 ml / min). Prosječno T 1/2, određeno koncentracijom u serumu u uvjetima opetovane primjene lijeka, iznosi otprilike 5-8 sati. Nakon uzimanja visokih doza dolazi do blagog porasta T 1/2.

Nakon jednokratne doze glimepirida, 58% doze se izlučuje bubrezima, a 35% doze kroz crijeva. Nepromenjeni glimepirid u urinu nije otkriven.

U mokraći i izmetu identificirana su dva metabolita koja su rezultat metabolizma u jetri (uglavnom pomoću CYP2C9), od kojih je jedan bio hidroksi derivat, a drugi karboksi derivat. Nakon gutanja glimepirida, terminalni 1/2 ovog metabolita bio je 3-5, odnosno 5-6 sati, respektivno.

Glimepirid se izlučuje u majčino mlijeko i prelazi placentarnu barijeru.

Usporedba pojedinačne i višestruke (jednom dnevno) primjene glimepirida nije otkrila značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima, opažena je njihova vrlo mala varijabilnost između različitih bolesnika. Nema značajnog nakupljanja lijeka.

Farmakokinetički parametri slični su kod pacijenata različitog spola i različitih dobnih grupa. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (s niskim klirensom kreatinina) postoji tendencija povećanja klirensa glimepirida i smanjenja njegovih prosječnih koncentracija u krvnom serumu, što je, po svemu sudeći, posljedica bržeg izlučivanja lijeka, zbog njegovog nižeg vezanja na protein. Dakle, kod ove kategorije pacijenata ne postoji dodatni rizik od nakupljanja lijeka.

Farmakodinamika

Glimepirid smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, uglavnom zbog stimulacije oslobađanja inzulina iz beta ćelija gušterače. Njegov efekat uglavnom je povezan s poboljšanjem sposobnosti beta ćelija pankreasa da reagiraju na fiziološku stimulaciju glukozom.U usporedbi s glibenklamidom, uzimanje niskih doza glimepirida uzrokuje oslobađanje manjih količina inzulina uz istodobno približno smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Ova činjenica svjedoči u prilog prisutnosti ekstrapankreasnih hipoglikemijskih efekata u glimepiridu (povećana osjetljivost tkiva na inzulin i inzulinsko-mimetički učinak).

Izlučivanje inzulina. Kao i svi drugi derivati ​​sulfoniluree, glimepirid regulira lučenje inzulina interakcijom sa kalijumskim kanalima osjetljivim na ATP na membranama beta ćelija. Za razliku od drugih derivata sulfonilureje, glimepirid se selektivno veže na protein molekulske mase 65 kilodaltona (kDa) koji se nalazi u membranama beta ćelija pankreasa. Ta interakcija glimepirida i proteina koji se na njega veže reguliše otvaranje ili zatvaranje kalijumskih kanala osjetljivih na ATP.

Glimepirid zatvara kalijum kanale. To uzrokuje depolarizaciju beta ćelija i dovodi do otvaranja osjetljivih na napon kalcijevih kanala i dotoka kalcija u ćeliju. Kao rezultat, povećanje unutarćelijske koncentracije kalcijuma aktivira izlučivanje inzulina egzocitozom.

Glimepirid je mnogo brži i stoga vjerovatnije dolazi u kontakt i oslobađa se iz veze s proteinom koji se na njega veže od glibenklamida. Pretpostavlja se da ovo svojstvo visokog tečaja glimepirida s proteinom koji se na njega vezuje određuje njegov izraženi učinak preosjetljivosti beta ćelija na glukozu i njihovu zaštitu od desenzibilizacije i prevremenog iscrpljivanja.

Učinak povećanja osjetljivosti tkiva na inzulin. Glimepirid pojačava efekte inzulina na apsorpciju glukoze u perifernim tkivima.

Insulinomimetski efekat. Glimepirid ima efekte slične učincima inzulina na apsorpciju glukoze perifernim tkivima i oslobađanje glukoze iz jetre.

Glukoza perifernog tkiva se apsorbuje transportujući ga u mišićne ćelije i adipocite. Glimepirid direktno povećava broj molekula koje prevoze glukozu u plazmi membrane mišićnih ćelija i adipocita. Povećani unos glukoznih stanica dovodi do aktivacije glikozilfosfatidilinozitola specifične fosfolipaze C. Kao rezultat toga, unutarćelijska koncentracija kalcijuma se smanjuje, uzrokujući smanjenje aktivnosti proteinske kinaze A, što zauzvrat dovodi do stimulacije metabolizma glukoze.

Glimepirid inhibira otpuštanje glukoze iz jetre povećavajući koncentraciju fruktoze-2,6-bisfosfata, koja inhibira glukoneogenezu.

Uticaj na agregaciju trombocita i stvaranje aterosklerotskih plakova. Glimepirid smanjuje agregaciju trombocita in vitro i in vivo. Ovaj efekt je očigledno povezan sa selektivnom inhibicijom COX, koja je odgovorna za stvaranje tromboksana A, važnog faktora endogene agregacije trombocita.

Antiaterogeni učinak leka. Glimepirid doprinosi normalizaciji sadržaja lipida, smanjuje nivo malonskog aldehida u krvi što dovodi do značajnog smanjenja peroksidacije lipida.

Smanjenje jačine oksidativnog stresa, koji je stalno prisutan u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Glimepirid povećava nivo endogenog α-tokoferola, aktivnost katalaze, glutation-peroksidaze i superoksid-dismutaze.

Kardiovaskularni efekti. Kroz kalijumske kanale osjetljive na ATP (vidi gore), sulfonilureje imaju utjecaj i na kardiovaskularni sistem. U usporedbi s tradicionalnim derivatima sulfoniluree, glimepirid ima značajno manji učinak na kardiovaskularni sustav. Smanjuje agregaciju trombocita i dovodi do značajnog smanjenja stvaranja aterosklerotskih plakova.

U zdravih dobrovoljaca minimalna efikasna doza glimepirida je 0,6 mg. Učinak glimepirida ovisi o dozi i može se obnoviti. Fiziološki odgovor na fizičku aktivnost (smanjeno lučenje inzulina) glimepiridom se održava.

Nema značajnih razlika u učinku, ovisno o tome je li lijek uzet 30 minuta prije jela ili neposredno prije obroka. U bolesnika s dijabetesom, dovoljna metabolička kontrola može se postići u roku od 24 sata jednom dozom. Štoviše, u kliničkoj studiji je 12 od 16 bolesnika s bubrežnom zatajenjem (Cl kreatinin 4-79 ml / min) takođe postiglo dovoljnu metaboličku kontrolu.

Kombinovana terapija metforminom. Za bolesnike koji ne postignu dovoljnu metaboličku kontrolu pri korištenju maksimalne doze glimepirida, može se započeti s kombiniranom terapijom glimepiridom i metforminom. U dva ispitivanja, prilikom provođenja kombinirane terapije, dokazano je da je metabolička kontrola bolja od one u liječenju svakog od ovih lijekova zasebno.

Kombinovana terapija inzulinom. Za pacijente koji ne postignu dovoljnu metaboličku kontrolu prilikom upotrebe maksimalne doze glimepirida, može se započeti istodobna inzulinska terapija. Prema rezultatima dviju studija, primjenom ove kombinacije postiže se isto poboljšanje kontrole metabolizma kao i kod primjene samo jednog inzulina, međutim, u kombiniranoj terapiji potrebna je manja doza inzulina.

Upotreba kod djece. Nema podataka o dugoročnoj efikasnosti i sigurnosti prilikom upotrebe lijeka kod djece.

Šećerna bolest tipa 2 (u monoterapiji ili kao dio kombinirane terapije metforminom ili inzulinom).

Kontraindikacije

preosjetljivost na glimepirid ili bilo koju pomoćnu supstancu lijeka, druge derivate sulfoniluree ili sulfa lijekove (rizik od reakcija preosjetljivosti),

dijabetes tipa 1

dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,

teška disfunkcija jetre (nedostatak kliničkog iskustva)

ozbiljno oštećenje bubrega, uključujući kod pacijenata na hemodijalizi (nedostatak kliničkog iskustva)

dječja dob (nedostatak kliničkog iskustva),

rijetke nasljedne bolesti poput intolerancije galaktoze, nedostatka laktaze ili malapsorpcije glukoze i galaktoze.

stanje u prvim sedmicama liječenja (povećani rizik od hipoglikemije). Ako postoje faktori rizika za razvoj hipoglikemije (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“), možda će biti potrebno prilagođavanje doze glimepirida ili cijela terapija,

interkurentne bolesti za vrijeme liječenja ili prilikom promjene životnog stila pacijenata (promjene prehrane i unosa hrane, povećanje ili smanjenje tjelesne aktivnosti),

malapsorpcija hrane i lijekova u probavnom traktu (crijevna opstrukcija, crijevna pareza).

Trudnoća i dojenje

Glimepirid je kontraindiciran trudnicama. U slučaju planirane trudnoće ili na početku trudnoće, žena treba biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Glimepirid prelazi u majčino mlijeko pa se ne može uzimati u vrijeme laktacije. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Nuspojave

Sa strane metabolizma: kao rezultat hipoglikemijskog učinka Amarila može se razviti hipoglikemija koja se, kao i kod drugih sulfonilureje, može produžiti.

Simptomi hipoglikemije su: glavobolja, glad, mučnina, povraćanje, umor, pospanost, poremećaj sna, anksioznost, agresivnost, oslabljena pažnja, budnost i brzina reakcija, depresija, zbunjenost, poremećaji govora, afazija, poremećaji vida, drhtanje i drhtanje pareza, poremećaji osjetila, vrtoglavica, gubitak samokontrole, delirij, moždani grčevi, sumnja ili gubitak svijesti, do kome, plitko disanje, bradikardija.

Pored toga, manifestacije adrenergičke kontraregulacije mogu se pojaviti kao odgovor na hipoglikemiju, poput pojave hladnog, ljepljivog znoja, tjeskobe, tahikardije, arterijske hipertenzije, angine pektoris, palpitacije i poremećaja srčanog ritma.

Klinički prikaz teške hipoglikemije može biti sličan moždanom udaru. Simptomi hipoglikemije gotovo uvijek nestaju nakon njezinog uklanjanja.

Sa strane organa vida: tijekom liječenja (posebno na njegovom početku) mogu se primijetiti prolazne smetnje vida zbog promjene koncentracije glukoze u krvi. Njihov uzrok je privremena promjena natečenosti leće, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, a zbog toga je promjena indeksa loma.

Iz gastrointestinalnog trakta: u rijetkim slučajevima - mučnina, povraćanje, osjećaj težine ili prelijevanja u epigastrijumu, bol u trbuhu, proljev, u nekim slučajevima - hepatitis, pojačana aktivnost jetrenih enzima i / ili kolestaza i žutica, što može preći u po život opasno zatajenje jetre , ali može proći obrnuti razvoj nakon prekida lijeka.

Iz hemopoetičkog i limfnog sistema: rijetko - trombocitopenija, u nekim slučajevima - leukopenija, hemolitička anemija, eritrocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza i pancitopenija.

Opći poremećaji: u rijetkim su slučajevima moguće alergijske i pseudoalergijske reakcije, kao što su pruritus, urtikarija, osip na koži. Takve reakcije mogu preći u ozbiljne reakcije sa kratkoćom daha, oštrim padom krvnog pritiska koji ponekad može prerasti u anafilaktički šok. Ako se pojave simptomi urtikarije, odmah se obratite liječniku. U nekim slučajevima može doći do smanjenja koncentracije natrijuma u serumu, alergijskog vaskulitisa, fotosenzibilnosti.

Interakcija

Glimepirid se metabolizira citokromom P4502C9 (CYP2C9), što treba uzeti u obzir kada se koristi istovremeno s induktorima (npr. Rifampicin) ili inhibitorima (npr. Flukonazol) CYP2C9.

Pojačanje hipoglikemijskog djelovanja i, u nekim slučajevima, mogući razvoj hipoglikemije povezane s tim može se primijetiti ako se kombiniraju s jednim od sljedećih lijekova: inzulinom i drugim hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primjenu, ACE inhibitorima, anaboličkim steroidima i muškim spolnim hormonima, kloramfenikolom, derivatima kumarina, ciklofosfamidom, disopiramidom , fenfluramin, feniramidol, fibrati, fluoksetin, guanetidin, ifosfamid, MAO inhibitori, flukonazol, para-aminosalicilna kiselina, pentoksifilin (visoko parenteralno e doza), fenilbutazon, azapropazone, oksifenbutazon, probenecid, hinoloni, salicilati, sulfinpirazon, klaritromicin, sulfonamida, tetraciklina, tritokvalin, trofosfamide.

Slabljenje hipoglikemijskog učinka i povezano povećanje koncentracije glukoze u krvi mogu se primijetiti ako se kombiniraju s jednim od sljedećih lijekova: acetazolamid, barbiturati, GCS, diazoksid, diuretici, epinefrin i druga simpatomimetička sredstva, glukagon, laksativi (uz produženu upotrebu), nikotinska kiselina (u visokim dozama), estrogeni i progestogeni, fenotiazini, fenitoin, rifampicin, štitnjačni hormoni koji sadrže jod.

Blokatori H2 histaminskih receptora, beta blokatori, klonidin i rezerpin mogu poboljšati i oslabiti hipoglikemijski efekat glimepirida. Pod utjecajem simpatolitičkih uzročnika, poput beta blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina, znakovi adrenergičke kontraregulacije kao odgovor na hipoglikemiju mogu biti smanjeni ili odsutni.

Na pozadini uzimanja glimepirida može se primijetiti povećanje ili slabljenje djelovanja kumarinskih derivata.

Pojedinačna ili hronična upotreba alkohola može pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak glimepirida.

Predoziranje

Simptomi: akutno predoziranje, kao i produženo liječenje previsokim dozama glimepirida, mogu dovesti do teške po život opasne hipoglikemije.

Liječenje: čim se otkrije predoziranje, morate odmah obavijestiti svog liječnika. Hipoglikemiju gotovo uvijek možemo brzo zaustaviti neposrednim unosom ugljikohidrata (glukoze ili komadića šećera, slatkog voćnog soka ili čaja). S tim u vezi, pacijent uvijek treba imati najmanje 20 g glukoze (4 komada šećera). Zaslađivači su neučinkoviti u liječenju hipoglikemije.

Dok liječnik ne odluči da je pacijent izvan opasnosti, pacijent treba pažljiv medicinski nadzor. Treba imati na umu da se hipoglikemija može nastaviti nakon početne obnove koncentracije glukoze u krvi.

Ako pacijenta oboljelog od dijabetesa liječe različiti ljekari (na primjer, tokom boravka u bolnici nakon nesreće, s bolešću vikendom), mora ih obavijestiti o svojoj bolesti i prethodnom liječenju.

Ponekad se može zahtijevati hospitalizacija pacijenta, makar samo kao mjera opreza. Značajno predoziranje i teška reakcija s manifestacijama kao što su gubitak svijesti ili drugi ozbiljni neurološki poremećaji su hitna medicinska stanja i zahtijevaju trenutno liječenje i hospitalizaciju.

U slučaju nesvjesnog stanja pacijenta potrebna je intravenska injekcija koncentrirane otopine dekstroze (glukoze) (za odrasle osobe, počevši s 40 ml 20% -tne otopine). Kao alternativa odraslima, intravenska, subkutana ili intramuskularna primjena glukagona moguća je, na primjer, u dozi od 0,5-1 mg.

U liječenju hipoglikemije uslijed slučajne primjene lijeka Amaril odojčadi ili male djece, dozu dekstroze koja se daje treba pažljivo prilagoditi u smislu mogućnosti opasne hiperglikemije, a primjena dekstroze treba provoditi pod stalnim nadzorom koncentracije glukoze u krvi.

U slučaju predoziranja Amarila, možda će biti potrebno oprati želudac i uzeti aktivni ugalj.

Nakon brze obnove koncentracije glukoze u krvi, nužna je intravenska infuzija otopine dekstroze u nižoj koncentraciji da se spriječi obnavljanje hipoglikemije. Koncentraciju glukoze u krvi kod takvih bolesnika treba neprestano nadzirati 24 sata. U težim slučajevima s produljenim tijekom hipoglikemije opasnost od snižavanja koncentracije glukoze u krvi na hipoglikemijsku razinu može trajati nekoliko dana.

Doziranje i primjena

Iznutra, u potpunosti, bez žvakanja, ispiranje dovoljnom količinom tekućine (oko 0,5 šalice).

Po pravilu se doza Amarila određuje ciljanom koncentracijom glukoze u krvi. Treba koristiti najmanju dozu dovoljnu za postizanje potrebne metaboličke kontrole.

Tokom liječenja lijekom Amaril potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentraciju glukoze u krvi. Uz to se preporučuje redovno praćenje nivoa glikoziliranog hemoglobina.

Nepravilni unos lijeka, na primjer, preskakanje sljedeće doze, nikada se ne može nadoknaditi naknadnim unosom veće doze.

O postupanju pacijenta u slučaju grešaka prilikom uzimanja lijeka (posebno kod preskakanja sljedeće doze ili preskakanja obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzimati lijek, pacijent i liječnik trebaju unaprijed razgovarati.

Početni odabir doze i odabir doze

Početna doza je 1 mg glimepirida 1 put dnevno.

Ako je potrebno, dnevnu dozu možete postepeno povećavati (u razmacima od 1-2 tjedna). Preporučuje se povećanje doze pod redovitim nadzorom koncentracije glukoze u krvi i u skladu sa sljedećim korakom povećanja doze: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg (−8 mg).

Raspon doza kod pacijenata s dobro kontroliranim dijabetesom

Obično je dnevna doza kod pacijenata s dobro kontroliranim dijabetes melitusom 1-4 mg glimepirida. Dnevna doza veća od 6 mg efikasnija je kod samo malog broja pacijenata.

Vrijeme uzimanja lijeka i raspodjelu doza tokom dana određuje liječnik, ovisno o životnom stilu pacijenta u određenom vremenu (vrijeme obroka, broj fizičkih aktivnosti).

Obično je dovoljna jedna doza lijeka tokom dana. Preporučuje se u ovom slučaju cijela doza lijeka uzimati neposredno prije punog doručka, ili ako ga tada nije uzimao, neposredno prije prvog glavnog obroka. Veoma je važno da ne uzimate obrok nakon uzimanja tableta.

Budući da je poboljšana metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću na inzulin, potreba za glimepiridom može se smanjiti tijekom liječenja. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati Amaril.

Uvjeti u kojima se također može zahtijevati prilagođavanje doze glimepirida:

Gubitak kilograma kod pacijenta

Promjene u načinu života pacijenta (promjena prehrane, vremena obroka, količine fizičke aktivnosti),

Pojava drugih faktora koji dovode do predispozicije za razvoj hipoglikemije ili hiperglikemije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Liječenje glimepiridom obično se provodi duže vrijeme.

Prijenos pacijenta s drugog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu na Amaryl

Ne postoji tačna povezanost između doza Amarila i drugih hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu. Kada se drugi hipoglikemijski agens za oralnu primjenu zamijeni s Amaril, preporučuje se da postupak njegove primjene bude isti kao kod početnog davanja Amarila, tj. liječenje treba započeti malom dozom od 1 mg (čak i ako je pacijent prebačen na Amaryl s maksimalnom dozom drugog hipoglikemijskog lijeka za oralnu primjenu). Svako povećanje doze treba izvesti u fazama, uzimajući u obzir odgovor na glimepirid u skladu s gornjim preporukama.

Potrebno je uzeti u obzir jačinu i trajanje djelovanja prethodnog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu. Prekid liječenja može biti potreban da bi se izbjeglo bilo kakvo sumiranje efekata koji mogu povećati rizik od hipoglikemije.

Koristite u kombinaciji s metforminom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, kada se uzimaju maksimalne dnevne doze bilo glimepirida ili metformina, može se započeti s liječenjem kombinacije ova dva lijeka. U ovom se slučaju prethodno liječenje glimepiridom ili metforminom nastavlja na istoj dozi, a dodatna doza metformina ili glimepirida započinje s malom dozom koja se titrira ovisno o ciljanoj razini metaboličke kontrole do maksimalne dnevne doze.Kombinovana terapija treba započeti pod strogim medicinskim nadzorom.

Koristite u kombinaciji s inzulinom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, inzulin se može istodobno davati prilikom uzimanja maksimalnih dnevnih doza glimepirida. U ovom slučaju, posljednja doza glimepirida koja je propisana pacijentu ostaje nepromijenjena. U ovom slučaju liječenje inzulinom započinje s malim dozama, koje se postepeno povećavaju pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi. Kombinovani tretman zahteva pažljiv medicinski nadzor.

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega. Ograničene su informacije o upotrebi lijeka kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega mogu biti osjetljiviji na hipoglikemijski učinak glimepirida (vidjeti dijelove „Farmakokinetika“, „Kontraindikacije“).

Primjena kod pacijenata s zatajenjem jetre. Postoji ograničena količina informacija o upotrebi lijeka za zatajenje jetre (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Upotreba kod djece. Podaci o upotrebi lijeka kod djece nisu dovoljni.

Posebna uputstva

U posebnim kliničkim stresnim stanjima, kao što su trauma, hirurške intervencije, infekcije sa febrilnom groznicom, metabolička kontrola može biti oslabljena kod pacijenata sa šećernom bolešću, pa će ih možda trebati privremeno prebaciti na inzulinsku terapiju kako bi se održala odgovarajuća metabolička kontrola.

U prvim tjednima liječenja rizik od razvoja hipoglikemije može se povećati i zato je u ovom trenutku potrebno posebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Faktori koji doprinose riziku od hipoglikemije uključuju:

Nevoljnost ili nesposobnost pacijenta (što se često primećuje kod starijih pacijenata) za saradnju sa lekarom,

Pothranjenost, nepravilno jedenje ili preskakanje obroka,

Neravnoteža između fizičke aktivnosti i unosa ugljenih hidrata,

Konzumiranje alkohola, posebno u kombinaciji sa preskočenim obrocima,

Teško oštećenje bubrega,

Teško oštećenje jetre (u bolesnika s ozbiljnim oštećenjem jetre indiciran je prelazak na terapiju inzulinom, barem dok se ne postigne metabolička kontrola),

Neki dekompenzirani endokrini poremećaji koji remete metabolizam ugljikohidrata ili adrenergičku kontraregulaciju kao odgovor na hipoglikemiju (na primjer, neke disfunkcije štitnjače i prednje hipofize, nadbubrežna insuficijencija),

Istodobna upotreba određenih lijekova (vidjeti odjeljak "Interakcija"),

Prijem glimepirida u nedostatku indikacija za njegov prijem.

Liječenje derivatima sulfoniluree, koje uključuju glimepirid, može dovesti do razvoja hemolitičke anemije, stoga bolesnici s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju biti posebno oprezni prilikom propisivanja glimepirida i bolje je koristiti hipoglikemijske agense koji nisu derivati ​​sulfoniluree.

U prisutnosti gore navedenih faktora rizika, za razvoj hipoglikemije može biti potrebno prilagođavanje doze glimepirida ili cijela terapija. Ovo se takođe odnosi na pojavu interkurentnih bolesti tokom lečenja ili promenu životnog stila pacijenata.

Oni simptomi hipoglikemije koji odražavaju adrenergičku kontragulaciju organizma kao odgovor na hipoglikemiju (vidi odeljak „Nuspojave“) mogu biti blagi ili izostati s postepenim razvojem hipoglikemije, kod starijih bolesnika, pacijenata sa neuropatijom autonomnog nervnog sistema ili kod pacijenata koji primaju beta -adrenoblokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin i druga simpatolitička sredstva.

Hipoglikemija se može brzo ukloniti trenutnim unosom brzo probavljivih ugljikohidrata (glukoze ili saharoze).

Kao i kod ostalih derivata sulfonilureje, uprkos početnom uspješnom olakšanju hipoglikemije, hipoglikemija se može nastaviti. Stoga bi pacijenti trebali ostati pod stalnim nadzorom.

U teškoj hipoglikemiji dodatno je potrebno hitno liječenje i liječnički nadzor, a u nekim slučajevima i hospitalizacija pacijenta.

Tijekom liječenja glimepiridom potrebno je redovito praćenje rada jetre i periferne krvne slike (naročito broj leukocita i trombocita).

Budući da određene nuspojave, kao što su teška hipoglikemija, ozbiljne promjene krvne slike, jake alergijske reakcije, zatajenje jetre, mogu pod određenim okolnostima predstavljati opasnost za život, u slučaju razvoja nepoželjnih ili teških reakcija, pacijent treba odmah obavijestiti o tome liječnika, a ne u svakom slučaju, nemojte nastaviti uzimati lijek bez njegove preporuke.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i druge mehanizme. U slučaju razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije, posebno na početku liječenja ili nakon promjene liječenja ili kada se lijek ne uzima redovito, moguće je smanjenje pažnje i brzine psihomotornih reakcija. To može oslabiti pacijentovu sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima.

Proizvođač

Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka, proizvođača Sanofi-Aventis S.p.A. (Italija).

Stabilimento di Scoppito, Strada Statale 17, km 22, I-67019 Scoppito (L "Aquilla), Italija.

Amaryl sadrži glimepirid, koji pripada novoj, trećoj, generaciji derivata sulfoniluree (PSM). Ovaj lijek je skuplji od glibenklamida (Maninil) i gliklazida (Diabeton), no razlika u cijeni opravdana je velikom efikasnošću, brzim djelovanjem, blažim učinkom na gušterači i manjim rizikom od hipoglikemije.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

Uz Amaril, beta ćelije se iscrpljuju sporije nego kod prethodnih generacija sulfonilureje, pa se progresija dijabetesa usporava i terapija inzulinom bit će potrebna kasnije.

Recenzije koje uzimaju lijek su optimistične: dobro snižava šećer, pogodan je za upotrebu, pije se tablete jednom dnevno, bez obzira na dozu. Pored čistog glimepirida, proizvodi se i njegova kombinacija s metforminom - Amaril M.

Kratko uputstvo

AkcijaSmanjuje šećer u krvi, utičući na njegov nivo na dve strane:
  1. Stimulira sintezu inzulina i obnavlja prvu, najbržu fazu njegove sekrecije. Preostali PSM preskoči ovu fazu i radi u drugoj, pa se šećer smanjuje sporije.
  2. Smanjuje otpornost na inzulin aktivnije od ostalih PSM-a.

Uz to, lijek smanjuje rizik od tromboze, normalizuje kolesterol i smanjuje oksidativni stres.

Amaril se izlučuje djelomično u urinu, djelomično kroz probavni trakt, pa se može koristiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, ako se funkcije bubrega djelomično sačuvaju.

IndikacijeDijabetes isključivo 2 vrste. Preduvjet za upotrebu su djelomično sačuvane beta ćelije, rezidualna sinteza vlastitog inzulina. Ako je gušterača prestala proizvoditi hormon, Amaril nije propisan. Prema uputstvima, lek se može uzimati sa metforminom i inzulinskom terapijom. Doziranje

Amaryl se proizvodi u obliku tableta koje sadrže i do 4 mg glimepirida. Za jednostavniju upotrebu, svaka doza ima svoju boju.

Početna doza je 1 mg. Uzima se 10 dana, nakon čega se počinju postepeno povećavati dok se šećer ne normalizira. Maksimalna dozvoljena doza je 6 mg.Ako ne osigura kompenzaciju za dijabetes, režimu liječenja dodaju se lijekovi iz drugih grupa ili inzulin.

PredoziranjePrekoračenje maksimalne doze dovodi do produžene hipoglikemije. Nakon normalizacije šećera može ponovno pasti još 3 dana. Sve to vrijeme pacijent bi trebao biti pod nadzorom rodbine, s jakim predoziranjem - u bolnici.Kontraindikacije

  1. Reakcije preosjetljivosti na glimepirid i druge PSM, pomoćne komponente lijeka.
  2. Nedostatak intrinzičnog inzulina (resekcija pankreasa).
  3. Teško zatajenje bubrega. Mogućnost uzimanja Amarila za bubrežne bolesti utvrđuje se nakon pregleda organa.
  4. Glimepirid se metabolizira u jetri, zbog čega je zatajenje jetre također uključeno u upute kao kontraindikacija.

Amaryl je privremeno zaustavljen i zamijenjen injekcijama inzulina tokom trudnoće i dojenja, akutnih komplikacija dijabetesa, od ketoacidoze do hiperglikemijske kome. Uz zarazne bolesti, povrede, emocionalno preopterećenje, Amaril možda neće biti dovoljan za normalizaciju šećera, pa je liječenje dopunjeno inzulinom, obično dugo.

Rizik od hipoglikemije

Kapi šećera u krvi padaju ako je dijabetičar zaboravio jesti ili nije napunio glukozu potrošenu tokom vježbanja. Da biste normalizirali glikemiju, trebate uzimati brze ugljikohidrate, obično je dovoljan komad šećera, čaša soka ili slatki čaj.

Ako je doza Amarila prekoračena, hipoglikemija se može vratiti više puta tijekom trajanja lijeka. U tom slučaju nakon prve normalizacije šećera pokušavaju ukloniti glimepirid iz probavnog trakta: oni izazivaju povraćanje, piju adsorbense ili laksativ. Ozbiljno predoziranje je smrtonosno; liječenje teške hipoglikemije uključuje obaveznu intravensku glukozu.

NuspojavePored hipoglikemije, prilikom uzimanja Amarila, mogu se primijetiti problemi s probavom (kod manje od 1% bolesnika), alergije, u rasponu od osipa i svrbeža do anafilaktičkog šoka (8%). Nakon kompenzacije bolesti potreba za hipoglikemijskim lijekovima smanjuje se i Amaryl se otkazuje.

Lijek se uzima s hranom. . Tableta se ne može srušiti, ali se pod rizikom može podijeliti na pola. Liječenje Amaril-om zahtijeva prehrambenu korekciju:

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

  • obrok tokom kojeg uzimaju tablete treba biti bogat,
  • Ni u kojem slučaju ne smijete preskočiti hranu. Ako niste mogli doručkovati, Amarilin prijem se prenosi na ručak,
  • potrebno je organizovati jednoličan unos ugljenih hidrata u krv. Taj se cilj postiže čestim obrocima (nakon 4 sata), raspodjelom ugljikohidrata u svim jelima. Što je hrana niža, to je lakše postići naknadu za dijabetes.

Amaril se pije godinama bez odmora.Ako je maksimalna doza prestala smanjivati ​​šećer, hitno treba preći na terapiju inzulinom.

Vreme akcije

Amaryl ima punu bioraspoloživost, 100% lijeka stiže do mjesta djelovanja. Prema uputama, maksimalna koncentracija glimepirida u krvi nastaje nakon 2,5 sata. Ukupno trajanje djelovanja prelazi 24 sata, što je veća doza, to će Amaril tablete djelovati duže.

Zbog dugog trajanja lijek je dozvoljeno uzimati jednom dnevno. S obzirom da 60% dijabetičara nije sklon striktnom pridržavanju uputa liječnika, jedna doza može smanjiti propust lijekova za 30% i na taj način poboljšati tijek dijabetesa.

Kompatibilnost s alkoholom

Alkoholna pića nepredvidivo djeluju na Amaryl, mogu pojačati i oslabiti njegov učinak. Povećava se rizik od hipoglikemije opasne po život, počevši od umjerenog stupnja intoksikacije. Prema dijabetičarima, sigurna doza alkohola je ne više od čaše votke ili čaše vina .

Amarila analozi

Lijek ima nekoliko jeftinijih analoga s istom aktivnom tvari i dozom, takozvane generičke. U osnovi, to su tablete domaće proizvodnje, od uvoznih možete kupiti samo hrvatski Glimepirid-Teva. Prema recenzijama, ruski analozi nisu gori od uvoženih Amarila.

Amarila analozi Zemlja proizvodnje Proizvođač Cijena za minimalnu dozu, rub.
GlimepiridRusija110
Glimepirid CanonCanonfarm Production.155
DiameridAkrikhin180
Glimepirid-tevaHrvatskaPliva hrvatskog135
GlemazArgentinaKimika Montpelliernije dostupno u ljekarnama

Amaril ili Dijabeton

Trenutno su najmoderniji i najsigurniji PSM glimepirid i produženi oblik gliklazida (i analozi). Oba su lijeka manje vjerojatna od prethodnika da uzrokuju tešku hipoglikemiju.

Pa ipak, poželjne su tablete Amaryl za dijabetes:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja donijelo je usvajanje koje nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 2. marta možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  • oni manje utječu na težinu pacijenata
  • negativan uticaj na kardiovaskularni sistem nije tako izražen,
  • dijabetičari zahtijevaju nižu dozu lijeka (maksimalna doza Diabetona približno odgovara 3 mg Amarila),
  • smanjenje šećera tijekom uzimanja Amarila popraćeno je manjim porastom razine inzulina. Za Diabeton je ovaj omjer 0,07, za Amaril - 0,03. U preostalom PSM omjer je lošiji: 0,11 za glipizid, 0,16 za glibenklamid.

Amaril ili glukofag

Strogo gledano, pitanje Amaril ili Glucofage (metformin) se ne bi smjelo postavljati. i njegovi analozi za dijabetes tipa 2 uvijek se propisuju u prvom redu, jer efikasnije od ostalih lijekova djeluju na glavni uzrok bolesti - inzulinsku rezistenciju. Ako liječnik propiše samo Amaryl tablete, u njenu kompetenciju vrijedi sumnjati .

Uprkos uporednoj sigurnosti, ovaj lijek direktno utječe na gušteraču, što znači da skraćuje sintezu vašeg vlastitog inzulina. PSM se propisuje samo ako se metformin slabo podnosi ili je njegova maksimalna doza nedovoljna za normalnu glikemiju. U pravilu je to ili teška dekompenzacija dijabetesa ili dugotrajna bolest.

Amaril i Yanumet

Yanumet, kao i Amaryl, utiče i na nivo inzulina i na otpornost na inzulin.Lijekovi se razlikuju u mehanizmu djelovanja i hemijskoj strukturi, pa ih se može uzimati zajedno. Yanumet je relativno novi lijek, tako da košta od 1800 rubalja. za najmanje pakovanje. U Rusiji su registrovani njeni analozi: Combogliz i Velmetia, koji nisu jeftiniji od originala.

U većini slučajeva kompenzacija dijabetesa može se postići kombinacijom jeftinog metformina, prehrane, vježbanja, ponekad pacijentima treba PSM. Yanumet vrijedi kupiti samo ako njegov trošak nije važan za proračun.

Nepoštivanje dijabetičara sa propisanom terapijom je glavni razlog. Pojednostavljenje režima liječenja za bilo koju kroničnu bolest uvijek poboljšava njegove rezultate, pa su se kod neobaveznih pacijenata poželjni kombinirani lijekovi. Amaryl M sadrži najčešću kombinaciju lijekova za snižavanje šećera: metformin i PSM. Svaka tableta sadrži 500 mg metformina i 2 mg glimepirida.

Nemoguće je precizno uravnotežiti oba aktivna sastojka u jednoj tableti za različite pacijente. U srednjoj fazi dijabetesa potrebno je više metformina, manje glimepirida. Istodobno nije dopušteno više od 1000 mg metformina, pacijenti s ozbiljnom bolešću morat će piti Amaril M tri puta dnevno. Da biste odabrali tačnu dozu, poželjno je da disciplinovani pacijenti uzimaju Amaril odvojeno za doručkom i Glucofage tri puta dnevno.

Zbog velike cijene Amarila, analozi se koriste mnogo češće za normalizaciju glukoze u krvi kod dijabetičara sa tipom neovisne o insulinu. Ovaj lijek je idealan za održavanje glikemije, posebnom dijetom i sportom.

Međutim, ne mogu svi priuštiti ovo hipoglikemijsko sredstvo. Zbog toga će u ovom članku biti otkriveno farmakološko djelovanje Amarila, a nazivi će se njegovi glavni analozi proizvedeni u Rusiji.

Farmakološko djelovanje lijeka

Amaril je oralni hipoglikemijski lijek koji pomaže snižavanju šećera u krvi tako što potiče oslobađanje i aktiviranje sinteze inzulina pomoću specifičnih beta ćelija koje se nalaze u tkivu gušterače.

Glavni mehanizam za stimulaciju procesa sinteze je taj da Amaril povećava reaktivnost beta ćelija na povećanje koncentracije glukoze u ljudskom krvotoku.

U malim dozama, ovaj lijek doprinosi malom povećanju oslobađanja inzulina. Amaryl ima svojstvo povećavanja osjetljivosti inzulinskih membrana tkivnih ćelija na inzulin.

Budući da je derivat sulfoniluree, Amaril može utjecati na proces proizvodnje inzulina. To je osigurano činjenicom da aktivni spoj lijeka interaktivno djeluje sa ATP kanalima beta ćelija. Amaril se selektivno veže na proteine ​​na površini ćelijske membrane. Ovo svojstvo lijeka omogućava povećanje osjetljivosti stanica tkiva na inzulin.

Višak glukoze apsorbuje uglavnom ćelija mišićnog tkiva u tijelu.

Uz to, upotreba lijeka inhibira otpuštanje glukoze ćelijama jetrenog tkiva. Ovaj se proces događa zbog povećanja sadržaja fruktoze-2,6-biofosfata, što pridonosi inhibiciji glukoneogeneze.

Aktiviranje sinteze inzulina događa se zbog činjenice da aktivna supstanca lijeka pojačava priliv kalijevih jona u beta ćelije, a višak kalijuma u ćeliji dovodi do povećane proizvodnje hormona.

Kada koriste kombiniranu terapiju u kombinaciji s metforminom, pacijenti imaju poboljšanje metaboličke kontrole razine šećera u tijelu.

Provođenje kombinirane terapije u kombinaciji sa injekcijama insulina. Ova metoda kontrole koristi se u slučajevima kada se ne postigne optimalna razina metaboličke kontrole prilikom uzimanja jednog lijeka.Prilikom provođenja ove vrste terapije lijekovima za dijabetes melitus potrebno je obavezno prilagođavanje doze inzulina.

Količina inzulina koja se koristi u ovoj vrsti terapije značajno je smanjena.

Farmakokinetika lijeka

Uz jednu dozu lijeka u dnevnoj dozi od 4 mg, njegova maksimalna koncentracija primjećuje se nakon 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Bioraspoloživost lijeka je 100%. Jelo nema poseban utjecaj na proces apsorpcije, s izuzetkom blagog smanjenja brzine procesa.

Aktivna supstanca lijeka karakterizira sposobnost prodiranja u sastav majčinog mlijeka i kroz placentarnu barijeru. Što ograničava mogućnost upotrebe lijeka tokom trudnoće i dojenja.

Metabolizam aktivne tvari vrši se u tkivima jetre. Glavni izoenzim koji sudjeluje u metabolizmu je CYP2C9. Tokom metabolizma glavnog aktivnog spoja nastaju dva metabolita koja se nakon toga izlučuju iz izmeta i urina.

Izlučivanje lijeka vrši se bubrezima u volumenu 58% i oko 35% uz pomoć crijeva. Aktivna tvar lijeka u urinu nije otkrivena nepromijenjena.

Prema rezultatima studija utvrđeno je da farmakokinetika ne ovisi o spolu pacijenta i njegovoj starosnoj grupi.

Ako je pacijent oštetio funkcioniranje bubrega i izlučujućeg sustava, pacijent ima porast očistka glimepirida i smanjenje njegove prosječne koncentracije u serumu u krvi, što je uzrokovano ubrzanim eliminacijom lijeka zbog nižeg vezanja aktivnog spoja na proteine

Opće karakteristike lijeka

Amaril se smatra derivatom sulfoniluree treće generacije. Zemlje koje proizvode lijek su Njemačka i Italija. Lijek se proizvodi u obliku tableta od 1, 2, 3 ili 4 mg. 1 tableta Amaril sadrži glavnu komponentu - glimepirid i ostale pomoćne tvari.

Učinci glimepirida uglavnom su usmjereni na snižavanje glukoze u krvi poticanjem proizvodnje inzulina beta ćelijama. Uz to, aktivna supstanca ima inzulinomimetički učinak i povećava osjetljivost ćelijskih receptora na hormon koji snižava šećer.

Kada pacijent oralno uzme Amaryl, najveća koncentracija glimepirida dostiže se nakon 2,5 sata. Lijek se može uzimati bez obzira na vrijeme konzumiranja hrane. Međutim, jedenje u maloj mjeri utiče na aktivnost glimepirida. U osnovi, ova komponenta izlučuje se iz tijela kroz crijeva i bubrege.

Liječnik koji propisuje lijek propisuje Amaril tablete pacijentu s dijabetesom tipa 2 kao monoterapiju ili u kombinaciji s hipoglikemijskim sredstvima.

Međutim, uzimanje lijeka ne sprečava stalno pridržavanje pravilne prehrane, što isključuje masti i lako probavljive ugljikohidrate, te aktivni način života.

Upute za upotrebu lijeka

Ne možete kupiti lijek bez recepta ljekara. Prije upotrebe lijeka, morate posjetiti liječnika i postaviti mu sva pitanja. On je taj koji može odrediti dozu lijeka i propisati režim terapije na osnovu pacijentove razine glukoze.

Amarilne tablete uzimaju se oralno, bez žvakanja i isperu dovoljnom količinom vode. Ako je pacijent zaboravio piti lijek, zabranjeno je udvostručenje doze. Za vrijeme liječenja morate redovito provjeravati razinu šećera, kao i koncentraciju glikoziliranog hemoglobina.

U početku pacijent uzima jednu dozu od 1 mg dnevno. Postepeno, u intervalima od jedne do dve nedelje, doza leka može se povećati za 1 mg. Na primjer, 1 mg, zatim 2 mg, 3 mg, itd. Do 8 mg dnevno.

Dijabetičari koji imaju dobru kontrolu glikemije uzimaju dnevnu dozu do 4 mg.

Često se lijek uzima jednom prije jutarnjeg obroka ili, u slučaju preskakanja uporabe tableta, prije glavnog obroka. U tom slučaju specijalista mora voditi računa o načinu života dijabetičara, vremenu obroka i njegovoj fizičkoj aktivnosti. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka kada:

  1. smanjenje težine
  2. promjena u uobičajenom načinu života (prehrana, stres, vrijeme obroka),
  3. drugi faktori.

Obavezno se posavjetovati sa liječnikom i započeti s minimalnom dozom (1 mg) Amarila ako je pacijentu potrebno:

  • zamjena drugog lijeka za snižavanje šećera Amaril,
  • kombinacija glimepirida i metformina,
  • kombinacija je glimepirida i inzulina.

Nije preporučljivo uzimati lijek za pacijente s bubrežnom disfunkcijom, kao i zatajenjem bubrega i / ili jetre.

Kontraindikacije i negativne reakcije

Amaril glimepirid sadržan u lijeku, kao i dodatne komponente, ne utječu uvijek pozitivno na tijelo dijabetičara.

Kao i druga sredstva, lijek sadrži kontraindikacije.

Zabranjeno je pacijentima da uzimaju tablete u sledećim situacijama:

  • tip dijabetesa koji zavisi od insulina,
  • period trudnoće i dojenja,
  • (kršenje metabolizma ugljikohidrata), stanje dijabetičkog prekoma i kome
  • pacijenti mlađi od 18 godina,
  • netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze,
  • razvoj malapsorpcije glukoze i galaktoze,
  • kršenja jetre i bubrega, posebno bolesnika koji su podvrgnuti hemodijalizi,
  • individualna netolerancija na sadržaj lijeka, derivate sulfoniluree, sulfonamidne agense.

Priložene upute kažu da u prvim tjednima terapije Amaryl treba uzimati s oprezom kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemijskog stanja. Pored toga, u slučaju malapsorpcije hrane i lijekova iz probavnog trakta, nedostatka glukoze-6-fosfat dehidrogenaze, interkurentnih bolesti, a u slučaju rizika od razvoja hipoglikemijskog stanja, Amaril se pažljivo koristi.

Uz nepravilnu upotrebu tableta (na primjer, preskakanje prijema), mogu se razviti ozbiljne reakcije:

  1. Hipoglikemijsko stanje, čiji su znakovi glavobolja i vrtoglavica, oslabljena pažnja, agresija, zbunjenost, pospanost, nesvestica, drhtanje, grčevi i zamagljen vid.
  2. Adrenergička kontraregulacija kao odgovor na brzo smanjenje glukoze, koja se očituje anksioznošću, palpitacijama, tahikardijom, poremećajem srčanog ritma i pojavom hladnog znoja.
  3. Digestivni poremećaji - bolovi mučnine, povraćanja, nadutost, bolovi u trbuhu, proliv, razvoj hepatitisa, pojačana aktivnost jetrenih enzima, žutica ili kolestaza.
  4. Kršenje hematopoetskog sistema - leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija i neke druge patologije.
  5. Alergija, koja se očituje osipima na koži, svrabom, osipom, ponekad anafilaktičkim šokom i alergijskim vaskulitisom.

Moguće su i druge reakcije - fotosenzibilizacija i hiponatremija.

Trošak, recenzije i analozi

Cijena lijeka Amaryl direktno ovisi o obliku njegovog oslobađanja. Budući da se lijek uvozi, u skladu s tim, cijena mu je prilično visoka. Raspon cijena tableta Amaryl je sljedeći.

  • 1 mg 30 tableta - 370 rub.,
  • 2 mg 30 tableta - 775 rubalja.,
  • 3 mg 30 tableta - 1098 rub.,
  • 4 mg 30 tableta - 1540 rub.,

Što se tiče mišljenja dijabetičara o učinkovitosti lijeka, oni su pozitivni. Uz dugotrajnu upotrebu lijeka, nivo glukoze vraća se u normalu. Iako popis sadrži mnoštvo mogućih nuspojava, postotak njihovog nastanka je vrlo mali. Međutim, postoje negativni pregledi pacijenata povezani s visokom cijenom lijeka.Mnogi od njih moraju potražiti zamjene Amaril.

Jedna tableta lijeka uključuje aktivnu supstancu - glimepirid - 1-4 mg i pomoćne komponente: laktoza monohidrat, povidon, natrijum karboksimetil škrob, mikrokristalna celuloza, indigo karmin i magnezijum stearat.

Obrazac za puštanje

Amaryl se proizvodi u tabletama koje sadrže 1-4 mg, koje su pakovane u 15 komada u blisteru. Jedno pakovanje lijeka može sadržavati 2, 4, 6 ili 8 blistera.

Farmakološko djelovanje

Amarilne tablete imaju hipoglikemijski efekat.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Kontraindikacije

Postoji prilično veliki popis kontraindikacija za uzimanje Amarila:

  • 1 tip
  • teška kršenja jetre i bubrega,
  • dijabetička ketoacidoza, prekoma i koma,
  • , ,
  • prisutnost rijetkih nasljednih bolesti, na primjer, intolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze ili nedostatak laktaze,
  • uzrasta dece
  • netolerancija ili osjetljivost na lijek i tako dalje.

U početnoj fazi liječenja pacijenata potreban je oprez jer u ovom trenutku postoji rizik od hipoglikemije. Ako vjerojatnost razvoja hipoglikemije i dalje postoji, tada morate često prilagoditi dozu glimepirid ili terapijski režim. Uz to, prisutnost interventnih i drugih bolesti, životnog stila, ishrane i slično zahtijeva posebnu pažnju.

Nuspojave

Za vrijeme liječenja lijekom Amaril može se razviti čitav niz nepoželjnih pojava, na ovaj ili onaj način koji utječu na aktivnost gotovo svih tjelesnih sistema. Vrlo često se nuspojave manifestuju hipoglikemijom, čiji se simptomi ispoljavaju: glad, mučnina, povraćanje,,,, i mnogi drugi simptomi. Ponekad teška klinička slika hipoglikemije nalikuje moždanom udaru. Nakon njegove eliminacije, neželjeni simptomi takođe potpuno nestaju.

U početnoj fazi liječenja mogu se pojaviti problemi s vidom, probavnim sustavom i stvaranjem krvi. Mogući je i razvoj, koji se može pretvoriti u komplikacije. Stoga, ako se pojave nepoželjni simptomi, morate odmah konzultirati liječnika.

Upute za amaril (metoda i doziranje)

Tablete su predviđene za unutrašnju upotrebu u celini, bez žvakanja i konzumiranja puno tečnosti.

Doziranje se obično određuje koncentracijom glukoze u krvi. Za liječenje je propisana najniža doza, što pomaže u postizanju potrebne metaboličke kontrole

Uputa za uporabu Amaril također daje informaciju da je za vrijeme liječenja potrebno redovito određivanje koncentracije glukoze u krvi i razine glikoziliranog hemoglobina.

Svako pogrešno uzimanje tableta, kao i preskakanje sljedeće doze, ne preporučuje se nadopuniti dodatnom dozom. Takve situacije trebaju se unaprijed dogovoriti s liječnikom.

Na početku liječenja pacijentima se propisuje dnevna doza od 1 mg. Ako je potrebno, doziranje se postepeno povećava, izvodeći redovno praćenje koncentracije glukoze u krvi prema shemi: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg - 8 mg. Uobičajena dnevna doza kod pacijenata sa dobrom kontrolom je 1–4 mg aktivne supstance. Dnevna doza od 6 mg ili više proizvodi učinak na samo malom broju pacijenata.

Dnevni režim doziranja za lijek postavlja liječnik, jer je potrebno voditi računa o različitim faktorima, na primjer, vremenu prehrane, količini fizičke aktivnosti i više.

Često se propisuje pojedinačni dnevni unos lijeka, prije punog doručka ili prvog glavnog obroka. Važno je da nakon uzimanja tableta ne propustite obrok.

Poznato je da je poboljšanje metaboličke kontrole povezano s povećanjem osjetljivosti na inzulin, a tijekom liječenja i potrebom glimepirid može odbiti.Razvoj hipoglikemije možete izbjeći pravovremenim smanjenjem doza ili prekidom uzimanja Amarila.

Tokom terapijskog procesa, prilagođavanje doze glimepirid može se izvesti kada:

  • smanjenje težine
  • promene načina života
  • pojava drugih faktora koji vode predispoziciji za hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

U pravilu se liječenje Amaril provodi duže vrijeme.

Predoziranje

U slučajevima akutnog predoziranja ili dugotrajne primjene velikih doza glimepirid može doći do teške hipoglikemije koja može biti opasna po život.

Ako se utvrdi predoziranje, odmah trebate konzultirati liječnika. Hipoglikemija se može zaustaviti uzimanjem ugljikohidrata, na primjer, glukoze ili malim komadom bilo kojeg slatkiša. Dok se simptomi hipoglikemije ne uklone u potpunosti, pacijentu je potreban pažljiv medicinski nadzor, jer se mogu pojaviti neželjene manifestacije. Daljnja terapija ovisi o simptomima.

Interakcija

Istodobna primjena glimepirida s nekim lijekovima može izazvati razvoj hipoglikemije, na primjer, sInzulin i drugi hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, anabolički steroidi i muških polnih hormonaderivati Kumarin, Ciklofosfamid, Dizopiramid, Fenfluramin, Feniramidol, Fibrates, Fluoxetine, Guanethidine, Ifosfamide, MAO inhibitori, para-aminosalicilna kiselina, Fenilbutazon, Azapropazon, Oksifenbutazonom, Salinamilamilamiz i drugi.

Recepcija , barbiturati , GKS , diazoksidi , diuretici , i druga simpatomimetička sredstva, laksative (uz produženu upotrebu), (u velikim dozama), estrogena i progestogeni, fenotiazini, fenitoini, rifampicini,štitnjače koji sadrže jod uzrokuje slabljenje hipoglikemijskog efekta i, prema tome, povećava koncentraciju glukoze u krvi.

Da bi ojačali ili oslabili hipoglikemijski efekat glimepirida sposobni su da blokiraju H2-histaminske receptore, i beta blokatore.

Uslovi prodaje

U ljekarnama je lijek dostupan na recept.

Amaril Recenzije

Brojni pregledi pacijenata i specijalista pokazuju da je u liječenju šećerne bolesti pravilan odabir doze i terapijskog režima od posebne važnosti.

Štoviše, pregledi Amaril pokazuju da ovaj lijek nije prikladan za sve dijabetičare. Često, u početnoj fazi liječenja, pacijenti doživljavaju oštru promjenu sadržaja šećera u krvi. Međutim, stručnjaci su uvjereni da je u takvim slučajevima prilagođavanje doze potrebno u smjeru povećanja i to uopće nije pokazatelj neučinkovitosti lijeka.

Naravno, svaka prilagođavanja povezana s povećanjem i smanjenjem doziranja treba se izvesti pod budnim nadzorom stručnjaka. Utvrđeno je da nepismeni prijem Amarila može izazvati komplikacije bolesti.

Pogledajte video: G Shock Watches Under $100 - Top 15 Best Casio G Shock Watches Under $100 Buy 2018 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar