Početni stadij dijabetičkog stopala: uzroci, simptomi i liječenje

Opis sindroma dijabetičkog stopala, zašto se javlja kod pacijenata sa šećernom bolešću. Navedeni su uobičajeni simptomi i uzroci bolesti. Najefikasnije metode lečenja i prevencije.

Dijabetičko stopalo - Patologija koja se razvija na pozadini dijabetesa smatra se jednom od njenih najneugodnijih komplikacija. Bolest se manifestuje porazom krvnih žila, živčanih završetaka nogu. Najčešće je to ono što uzrokuje amputaciju udova.

Dijabetes melitus

Dijabetes melitus je vrlo česta nedavna bolest među stanovnicima Rusije, koja se manifestuje nedovoljnim hormon inzulin u krvi. Trenutno pati od nje 7,5% stanovništva, svake godine broj slučajeva stalno raste.

Uprkos širokoj distribuciji, ovo je prilično teška patologija koja s vremenom neizbježno utječe na druge ljudske sustave.

Izuzetno je važno da pacijent sa šećernom bolešću ne samo periodično mjeri, održava normalnu razinu šećera u krvi, već sveobuhvatno prati i njegovo zdravlje. Zanemarivanje propisanog tretmana, zanemarivanje novih simptoma, može značajno donijeti razvoj ozbiljnih komplikacija.

Šta je sindrom dijabetičkog stopala

Ovaj se sindrom manifestira u obliku patoloških promjena u stanju donjih ekstremiteta pacijenta oboljelog od dijabetesa:

  • plačuće rane
  • čirevi
  • čirevi
  • defekti kostiju, zglobova.

Fotografije futrola izgledaju vrlo depresivno. Zbog stalno visokog šećera u krvi patiti malih i velikih žila, živaca koji pružaju osjetljivost, ishranu nogu. Pogoršava se integritet, funkcioniranje kože, kostiju, nervnih završetaka, krvnih žila, mišića. Sve to dovodi do širenja infekcija.

Kod dijabetesa se rane bilo koje veličine jako dugo, teško zacjeljuju, pa se brzo pretvaraju u gnojne rane. Ako je postupak na vrijeme ne stani, on će uvijek dovesti do najgoreg - do gangrene.

Kao što znate, ne liječi se, uklanja se hirurški zajedno s pogođenim dijelom noge, čovjek ostaje zauvijek onesposobljeno.

Dijagnoza i liječenje komplicira činjenica da osjetljivost stopala smanjenapacijent možda ne osjeća bol i ne primijeti problem sve dok ne postane opsežan.

Zato ljekari s dijabetesom toplo preporučujem redovno provodite temeljit pregled nogu, poštujte pojačanu higijenu, nosite samo udobnu obuću i tretirajte i najmanje rane dezinfekcijskim sredstvima. U riziku su pacijenti s dijagnozom dijabetesa tipa 2 prije penzije, dobi za umirovljenje.

Simptomi dijabetičkog stopala izgledaju kao jednostavni čirevi na nogama. Pacijent s dijabetesom mora obratiti pažnju na:

  • suva koža
  • ukočenost, peckanje, goosebumps,
  • ne zaceljuju male rane
  • korene koje se, kad se uklone, pretvore u nezdravljive čireve uklanjaju se samo nošenjem ortopedskih cipela,
  • žuljevi s tekućinom iznutra - rezultat trljanja cipela, vremenom se mikrobi počinju razvijati iznutra, gnoj se nakuplja, potrebno je otvoriti - očistiti,
  • Urašteni nokti su takođe žarište širenja infekcija, te se podvrgavaju hirurškom uklanjanju,
  • izrasline na obje strane nožnih prstiju nakupljaju koštano tkivo i gnojnu masu, zahtijevaju uklanjanje,
  • Gljiva na noktima lako se dijagnosticira izgledom prsta, lošim mirisom, svrbežom, peckanjem, promjene boje nokta
  • bradavice se pojavljuju kao rezultat prodora humanog papiloma virusa kroz kožu,
  • promjena oblika prstiju, mogu se saviti prema unutra zbog oštećenja mišića,

Razlozi razvoja

Zašto pacijenti s dijabetesom primarno pate od nogu? Arterije su teže samo dovode krv donjim ekstremitetima, dodaje im se manje kisika. Pored toga, postupak povratak potrošenih metabolita takođe teško zbog suprotstavljanja gravitaciji i udaljenosti srca.

Loša opskrba krvlju dovodi do:

  • lagane ozljede kože nogu (čak i mali šljunak u cipelama može oštetiti kožu),
  • vrlo brzo i neprimjetno širenje infekcije (sve neizliječene rane počinju gnojiti gotovo odmah),
  • nedostatak osjetljivosti kože (osoba ne osjeća čir dok je ne vidi vlastitim očima. Možete spaliti, promrznuti, posjeći kožu i ne primijetiti),
  • loša regeneracija tkiva (nakon svakodnevnih tretmana i potpunog uklanjanja zaraznih lezija rane, dugo nije pokriven čitavim slojem kože).

Pojava sindroma dijabetičkog stopala može pokrenuti:

  • česti skokovi razine glukoze u krvi zbog neusklađenosti pacijenta s preporukama svog liječnika u vezi s prehranom i načinom života,
  • pretežak
  • nošenje nekvalitetnih, uskih ili preuskih cipela,
  • iskustvo dijabetičara više od 10 godina,
  • loše navike (pušenje dovodi do začepljenja krvnih žila i pogoršanja vena),
  • gljivice kože ili noktiju noktiju,
  • imunodeficijencija
  • bolesti kardiovaskularnog sistema (varikozne vene jednjaka, angiitis, endarteritis, vaskulitis),
  • patologije kostiju i zglobova (ankilozirajući spondilitis, artritis, deformitet, ravne noge),
  • venska insuficijencija.

Definicija oblika sindroma

Da biste kreirali efikasan plan lečenja, morate započeti odrediti tip i stepen razvoja bolesti. Ovisno o tome koja su tkiva zahvaćena bolešću (živci, krvne žile), razlikuju se tri oblika dijabetičkog stopala:

  • Neuropatski oblik je mnogo češći od ostalih, uključuje stanjivanje i nekrozu nervnog tkiva nogu. Srodne senzacije:
    1. goosebumps
    2. trnce
    3. gorenje
    4. ukočenost
    5. hladno
    6. groznica
    7. nedostatak osjetljivosti.

Sa neuropatskim tipom širenje bolesti, površina kože stalno je topla i suha, gubi se sposobnost kože da luči znoj i masnoću. Čirevi brzo počnu gnojiti, oslobađa se puno tečnosti.

  • Sa ishemijskim oblikom postepeno se zahvaćaju male i velike žile. Simptomi
    1. bolovi u nozi
    2. mišićna slabost
    3. hromost pri hodanju,
    4. deformacija zgloba, savijanje prstiju prema unutra,
    5. gležnjače,
    6. izrasline s obje strane stopala.

Koža postepeno postaje blijeda, hladna, boja je heterogena. Rane su suhe, ali ne zarastaju jako dugo, teško ih je liječiti, idi brzo kod čireva, gangrene. Srećom, ishemični tip dijabetičkog stopala je mnogo češći. rjeđe neuropatski.

Mješoviti oblik je najopasniji, jer objedinjuje simptome i posljedice oba oblika bolesti odjednom.

Dijagnostika

Učinkovita dijagnoza sindroma dijabetičkog stopala zahtijeva integrirani pristup i uključenost istovremeno nekoliko lekara: endokrinolog, dijabetolog, opšti i vaskularni hirurg, neurolog i podolog.

Približni dijagnostički plan za prisustvo sindroma dijabetičkog stopala:

  1. Pažljivo proučavanje medicinskog kartona kako bi se utvrdilo prisustvo dijagnoze šećerne bolesti, njegove vrste, dužine službe, propisanog tijeka liječenja i prosječne razine šećera.
  2. Usmeni dijalog sa pacijentom. Potrebno je saznati kako se liječi, da li ispunjava sve propise liječnika, posebno ishranu, koji stil života vodi, koliko često samostalno mjeri razinu šećera, ima li skokova.
  3. Vizuelni i taktilni pregled nogu. Određivanje otkucaja srca, osjetljivosti kože na temperaturu, dodir, oštećenja, izgled kože, dubina rana, stepen oštećenja.
  4. Ispitivanje pražnjenja iz rana, čira na prisustvo mikroba, infekcija, osetljivosti na antibiotike, antiseptike i druga lekovita sredstva
  5. Merenje nivoa šećera.
  6. Opšti test krvi
  7. Računanje nivoa hemoglobina, masti, holesterola u krvi, ketonskih tela, glukoze, proteina u urinu.
  8. Rendgenski snimak noge za utvrđivanje deformacije kostiju.
  9. Za analizu položaja žila obavljaju se dopplerografija, CT angiografija i radiopaque angiografija.

Tretmani za dijabetičko stopalo

Što prije pacijent s dijabetes melitusom primijeti simptome oštećenja donjih ekstremiteta, pozitivniji se očekuje ishod terapije.

Početnu fazu je lako liječiti.

Pravodobnim pristupom kvalificiranom liječniku moguća je potpuna obnova funkcioniranja krvnih žila, živaca i zglobova donjih ekstremiteta.

Sveobuhvatne mere za lečenje dijabetičkog stopala uključuju:

  • hirurška intervencija - uklanjanje mrtvog tkiva rana, njegovo dreniranje,
  • tretman ulceroznih formacija antisepticima, ljekovitim mastima, kremama, prelivima,
  • istovar udova (preporučuje se manje hodati, više se odmarati, mršaviti, odabrati udobnu obuću),
  • lijekovi (antibiotici, antivirusni, imunomodulatorni, antispazmodici, sredstva za razrjeđivanje krvi, kontrola krvnog pritiska, vitaminski i mineralni kompleksi i drugi),
  • redovna provjera šećera u krvi, držanje unutar normalnih granica, sprečavanje prenapona, ubrizgavanje inzulina ili pregled njegove doze.

Pacijentu se preporučuje svakodnevna samostalna njega stopala:

  • stroga higijena, kupke za stopala,
  • redovno uništavanje rana i kože okolo antimikrobnim sredstvima (miramistin, hlorheksidin, dioksidin, upotreba joda i sjajnog zelenila zabranjena je),
  • tako često mijenjati zavoje da ranjeno područje nema vremena da se navlaži,
  • pridržavajte se sterilnosti prilikom odijevanja.

Vrlo je važno da pacijent zauvijek odustane od loših navika. Konzumiranje alkohola u velikoj mjeri pogoršava stanje kod dijabetes melitusa, uzrokujući nagle skokove u nivou glukoze u krvi. Pušenje ima depresivno dejstvo na krvne žile, smanjuje protok krvi, doprinosi začepljenju i stvaranju ugrušaka.

Alternativne metode lečenja

Samo-dijagnoza i liječenje sindroma dijabetičkog stopala nikako nije neprihvatljivo.

Najverovatnije to će dovesti do razvoja mnogo ozbiljnije komplikacije. Međutim, ako unaprijed razgovarate s liječnikom koji provodi predloženo sredstvo tradicionalne medicine, možete postići opće poboljšanje stanja u nogama i smanjiti ozbiljnost tijeka bolesti.

Borovnice kada se konzumiraju, oni snižavaju glukozu u krvi, ubrzavaju metabolički proces, potiču zarastanje rana i aktiviraju rad živčanih završetka. Mogu se jesti svježi, smrznuti, kuhati kompote, žele. Listovi borovnice takođe imaju mnoga korisna svojstva od kojih uzgajaju ne samo zdrav, već i vrlo mirisan čaj.

Listovi burdoka, ulje klinčića, kefir - visoko efikasno sredstvo za zarastanje rana. Lišće se nanosi na zahvaćeno područje, ulje klinčića i kefir nanesite tanki slojvezati zavojem.

Promenite zavoj barem 2 puta dnevno.

Prevencija sindroma dijabetičkog stopala

Kako bi se spriječio izgled i razvoj dijabetičkog stopala, svaki pacijent s dijabetesom trebao bi slijediti nekoliko jednostavnih preporuka:

  • držite nivo šećera u krvi i hemoglobina u granicama normale, izbjegavajte klice tokom konzumiranja pogrešne hrane ili alkohola
  • uvijek nosite udobne cipele koje ne trljaju ili ne stvaraju nelagodu stopalima, najbolje kože, samo pamučne čarape bez sintetičkih nečistoća,
  • svakodnevna higijena bez upotrebe sredstava koja mogu ozlijediti kožu, na primjer, mahuna i datoteke na noktima, stopala treba oprati dječjim sapunom, isprati slabom otopinom kalijevog permanganata i odmah obrisati,
  • Učinite li pedikuru u uvjetima bliskim sterilnim, nokti se moraju rezati ravnomjerno, bez zaobljenih uglova, pažljivo rukovati škarama kako ne bi došlo do ozljeda,
  • izbjegavajte svaku mogućnost zaraze gljivičnom infekcijom (javna kupališta, bazeni, obuća drugih),
  • odreći se dugih šetnji i velikih utega,
  • vlaže suvu kožu
  • tretirati gljivu odmah po otkrivanju.

Ako nađete barem jedan simptom dijabetičkog stopala, ni u kojem slučaju ga ne smijete povlačiti, pogoršavajući položaj, odgađajući liječenje. Pravodobno započeta terapija zasigurno će donijeti pozitivan učinak.

Dijabetičko stopalo u početnoj fazi potpuno izlečeno, pa ne započinjte bolest.

Pogledajte video: Gangrena noge (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar