Hipoglikemijsko sredstvo Combogliz Prolong

Lijekovi za liječenje dijabetesa vrlo su raznoliki. Razlikuju se po principu udara, obliku oslobađanja, sastavu i drugim osobinama.

Da bi njihova upotreba bila produktivna, morate znati karakteristike lijekova. Jedan od njih je i Combogliz Prolong. On, kao i drugi lijekovi, ima određene karakteristike sa kojima bi trebalo biti upoznat.

Opće informacije, sastav i oblik objavljivanja

Lijek se prodaje pod imenom Combogliz Prolong. Ima hipoglikemijski efekat.

Postoji u obliku tableta u filmskom premazu. Njihova boja može varirati ovisno o sadržaju aktivnih tvari.

Glavne komponente ovih tableta su dvije tvari - Metformin i Saxagliptin. Pod njihovim se uticajem postižu ciljevi postavljeni za lijek.

Pored njih, sastav leka uključuje:

  • magnezijum sterea,
  • hipromeloza,
  • karmeloza
  • titanijum-dioksid
  • talk u prahu
  • solna kiselina
  • butanol
  • propilen glikol
  • boje.

U prodaji možete pronaći Combogliz s dozom od 1000 + 2,5 mg (Metformin i Saksagliptin, respektivno), 500 + 5 mg i 1000 + 5 mg. Upakuju se u blistere od 7 kom. Kutija može sadržavati 4 ili 8 blistera. Boja tableta može biti žuta, smeđa ili ružičasta. Svaka jedinica urezana je sadržajem aktivnih tvari.

Farmakološko djelovanje i farmakokinetika

Svojstva ovih tableta nastaju zbog njihovog sastava, u kojem su dvije aktivne tvari s komplementarnim učinkom.

Zahvaljujući Saksagliptinu sačuvano je djelovanje hormona, inkretana, koji potiču proizvodnju inzulina pomoću gušterače.

Inzulin doprinosi brzoj apsorpciji glukoze u stanicama, što osigurava smanjenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi. Takođe, inkretini usporavaju sintezu glukoze u jetri.

Pod utjecajem druge komponente, Metformina, smanjuje se i aktivnost stvaranja glukoze u jetri. Također, ova supstanca pojačava osjetljivost tijela na inzulin koji osigurava brzu apsorpciju i distribuciju šećera po tkivima i organima. Metformin ne utiče na proizvodnju inzulina.

Kada se unese u tijelo, saksagliptin se gotovo u potpunosti apsorbuje. Ova supstanca gotovo da ne dođe u kontakt sa proteinima u krvi. Njezin metabolizam nastaje pod utjecajem citokromskih izoenzima, kao rezultat toga nastaje glavni metabolit. Iskorištavanje komponente provodi crijeva i bubrezi. Dio tvari izlučuje se nepromijenjen, preostala količina ostavlja tijelo u obliku metabolita.

Najefikasnije djelovanje Metformina karakterizira otprilike 7 sati nakon njegovog unošenja u organizam. Ne postoje tačne informacije o distribuciji ove tvari, ali rezultati nekih studija pokazuju njenu neznatnu tendenciju ulaska u vezu s proteinima u krvi. Izlučivanje izvode bubrezi, dok se komponenta izlučuje u svom izvornom obliku.

Indikacije i kontraindikacije

Koristite lijekove oprezno. To se posebno odnosi na fondove koji osiguravaju očuvanje vitalnih pokazatelja. Budući da osoba može čak umrijeti uslijed povećanja ili oštrog smanjenja šećera u krvi, lijekove s hipoglikemijskim učinkom treba uzimati samo prema uputu stručnjaka i uz dozu.

Glavna indikacija za propisivanje lijeka Combogliz Prolong je dijabetes melitus tipa 2. Ali prije preporuke ovog lijeka, liječnik se mora uvjeriti da nema kontraindikacija. On također mora pažljivo izračunati dozu, uzimajući u obzir sve značajne okolnosti.

Ove tablete imaju kontraindikacije, zbog kojih se Combogliz ne smije primjenjivati, uprkos prisutnosti dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu.

Tu spadaju:

  • osetljivost pacijenta na sastav,
  • dijabetes tipa 1
  • poremećaji u procesu metabolizma galaktoze,
  • bubrežna patologija,
  • teške kardiovaskularne bolesti,
  • laktacidoza,
  • zatajenje jetre
  • metabolička acidoza
  • hipoksija i rizik od njenog razvoja,
  • starost do 18 godina
  • trudnoća
  • dojenje.

U takvim okolnostima preporučuje se zamjena ovih tableta drugim lijekom. U suprotnom, tijelo pacijenta će biti naštećeno.

Upute za upotrebu

Bilo koji lijek mora se upotrebljavati u skladu s uputama. Ali obično se ispostavljaju da su preporuke lekara još važnije, jer uputstva sadrže samo opšte informacije i specijalista može analizirati pojedinačne karakteristike svakog slučaja. Stoga ne upotrebljavajte Comboglize bez dogovora.

Ove su tablete namijenjene oralnoj primjeni, koja se često provodi jednom dnevno. To je najbolje izvesti uveče. Tabletu nije potrebno gnječiti i žvakati - guta se vodom.

Doziranje se bira pojedinačno. Obično se vode količinom Saksagliptina, čija dnevna porcija ne smije biti veća od 5 mg. Preporučena doza metformina u početnoj fazi terapije je 500 mg. Ako je potrebno, može se povećati na 2000 mg (tada je prikladno koristiti Combogliz 1000 + 2.5). U ovom slučaju doza lijeka se dijeli na 2 doze - ujutro i uveče.

Povećanje doze treba izvoditi postepeno, jer je u suprotnom moguće provocirati razvoj patologija u probavnom traktu.

Posebni pacijenti i upute

Kada koristite ove tablete, vrijedi uzeti u obzir da je potreban oprez nekim pacijentima.

Tu spadaju:

  1. Stariji ljudi. Dijabetičari stariji od 60 godina, čiji život uključuje naporne fizičke radove, izloženi su povećanom riziku od razvoja laktacidoze.
  2. Trudnice. Učinak ovog lijeka na tijek trudnoće nije ispitan, pa ga treba izbjegavati.
  3. Negovane majke. Nema podataka o tome prelaze li aktivne tvari u majčino mlijeko. Kako bi se izbjegli mogući rizici, liječenje dijabetesa Comboglizom se ne primjenjuje u ovom periodu.
  4. Deca. Lijek nije testiran na djelotvornost i sigurnost u odnosu na osobe čija je starost manja od 18 godina.

Ovim kategorijama bolesnika je potreban tretman drugim lijekovima.

Nužno je utvrditi komorbiditete prisutne kod dijabetičara. Neki od njih su razlog za odbijanje upotrebe predmetnog lijeka.

Tu spadaju:

  1. Pankreatitis. Djelovanje aktivnih tvari na gušterači u ovom slučaju može biti nepredvidivo.
  2. Zatajenje srca. Ovom patologijom upotreba Combogliz može naškoditi.
  3. Bolest jetre. Zbog njihovog prisustva, lek može izazvati brzi razvoj laktacidoze.
  4. Poremećena funkcija bubrega. Ovaj problem može izazvati odgađanje aktivnih tvari u tijelu, što je opasno od komplikacija.

Ostale bolesti nisu među kontraindikacijama, ali ako postoje, liječnik treba procijeniti rizik.

Nuspojave i predoziranje

Kada koristite ovaj lijek uz savjet liječnika, vjerovatnoća za nuspojave je vrlo mala.

Najčešće se takve negativne pojave spominju kao:

  • glavobolja
  • mučnina
  • upala nazofarinksa,
  • hipoglikemijsko stanje.

Ako utvrdite takve simptome, trebate razgovarati s liječnikom. Ponekad promijene lijek.

Predoziranje tijekom liječenja ovim pilulama malo je vjerovatno. Ali s grubim kršenjem uputstava, pacijent može doživjeti hipoglikemiju različite težine. U posebno teškim slučajevima, potrebna je hitna medicinska pomoć.

Interakcija s drugim lijekovima i analogima

Budući da u sastavu Combogliz tableta postoje dvije aktivne tvari, ako je potrebno, kombinirajte ovaj lijek s drugim lijekovima, morate uzeti u obzir značajke njihove interakcije sa svakom komponentom.

Neki lijekovi dovode do povećane učinkovitosti tvari.

Što se tiče saksagliptina, to su:

Na Metformin ovaj efekat utiču:

  • proizvodi koji sadrže alkohol
  • Furosemid
  • Nifedipin.

U slučajevima kada ove lekove i dalje treba uzimati, doziranje Combogliz-a treba povećati.

Da bi se smanjila efikasnost tretmana saksagliptinom može:

Učinak Metformina je oslabljen:

  • estrogeni
  • diuretici
  • nikotinska kiselina
  • simpatomimetičari.

To znači da prilikom uzimanja bilo kakvih lijekova trebate obavijestiti liječnika o njima kako bi mogao organizirati efikasnu terapiju.

Potreba za primjenom analognih lijekova obično je posljedica netolerancije predmetnog lijeka, nuspojava ili slabih rezultata njegove izloženosti.

Najčešće, lekar može odabrati zamenu sa sledećeg popisa:

Neprihvatljiv je odabir analoga lijekova.

Video materijal o liječenju dijabetesa tipa 2:

Mišljenja pacijenata

Proučavajući brojne preglede pacijenata, možemo zaključiti da se lijek Combogliz Prolong dobro podnosi i efikasno smanjuje šećer u krvi. Nuspojave su rijetke. Prilikom uzimanja lijeka primjećuje se i gubitak težine.

Već duže vrijeme koristim lijekove sa Metforminom. Uvek su imali dobre rezultate. Prije godinu dana, Combogliz Prolong je počeo piti. Šećer ostaje na normalnoj razini, ali moja težina prilično je pala. Sad sam saznala od doktora da li je moguće uopšte odbiti uzimanje tableta i regulirati šećer dijetom.

S dijabetesom živim već 4 godine. Tokom tog vremena probao sam puno lijekova, ali uvijek je bilo poteškoća - ili skokovi stope šećera, zatim nuspojave. Prije godinu dana, počeo sam uzimati Combogliz Prolong. Na njega nema negativnih reakcija, testovi su dobri. Sviđa mi se.

Trošak ovog alata ovisi o tome kakvu dozu propisuje liječnik i koliko tableta sadrži u pakovanju. Trošak lijeka kreće se od 2700 do 4100 rubalja.

Ostavite Svoj Komentar