Crvene mrlje na nogama sa dijabetesom - uzroci, liječenje

  • 10. avgusta 2017. 14:39:09
  • Pregleda: 21074

Tačke noga kod dijabetes melitusa javljaju se kod 60% bolesnika s dijabetesom.

Često je crvenilo kože prvo alarmno zvono zbog problema endokrinog sistema.

Lokalizacija mjesta u području stopala s gotovo stopostotnom vjerovatnoćom ukazuje na nastanak dijabetičke bolesti stopala.

Zašto noge boli od dijabetesa, u predjelu udova pojavljuju se mrlje i kako ih liječiti? Mi ćemo reći u ovom članku.

Gdje se pojavljuje osip na stopalu kod dijabetesa?


Savremena medicina ima oko 35 različitih komplikacija dijabetesa koje se očituju u obliku dermatoza.

Ljekari svrstavaju ove manifestacije u:

  1. Primarno. Pojavio se odmah nakon povećanja šećera u krvi.
  2. Sekundarni Nastaje zbog infekcije kože.
  3. Tercijar. Povremeno se pojavljuje kao rezultat uzimanja lijekova i u prisustvu drugih provocirajućih faktora.
Osip na nogama može imati različitu lokaciju i ima sljedeće karakteristike:

  • lezija se može proširiti na potkoljenicu i gornji dio bedara, a može se ograničiti samo na stopalo,
  • osip može zahvatiti jednu ili obje noge,
  • mrlje mogu biti praćene smrću tkiva (ljuštenjem) i drugim simptomima,
  • intenzitet mrlja ovisi o dobi pacijenta: kod starijih osoba osip se javlja mnogo češće,
  • problemi sa kožom često se javljaju u nedostatku mehaničkih oštećenja.

Važno! Svaki osip na nogama na nogama, promjena boje i strukture kože prvi su znakovi dijabetičkog stopala. Ako imate ove simptome, odmah trebate kontaktirati stručnjaka.

1. Acanthekeratoderma.


Bolest karakterizirana keratinizacijom i zamračenjem kože na području stopala. Dijabetes melitus, tamne mrlje na nogama pojavljuju se nakon crvenila, u ovom slučaju je provokativni znak.

Vrlo je jednostavno spriječiti razvoj akantokeratoderme, dovoljno je koristiti vlažitelje koji pouzdano zadržavaju vlagu u stanicama epiderme, efikasno vlažeći kožu. Takvi proizvodi sadrže prirodnu hidratantnu kremu - urea.

Na primjer, DiaDerm serija krema posebno je dizajnirana za dijabetičare da spriječe suhoću i keratinizaciju kože.

Kliknite na sliku ispod i saznajte više o dijabetesnim kremama za stopala i naručite ih za kućnu dostavu ili putem pošte.

2. Dermatopatija.


Oštećenja na koži potkoljenice i gležnja. Bolest se pojavljuje kao smeđe i crvene mrlje na nogama nogu s dijabetesom, koje po pravilu ne nanose bol pacijentu.

U ovom je slučaju važno osigurati da se dermatopatija ne razvije u ozbiljniju bolest. Prevencija razvoja bolesti jeste upotreba zaštitne kreme s antibakterijskim učinkom za sprečavanje infekcije. Krema zaštitna je savršena za to.

3. Ksantomoza.


Pojavljuje se u obliku žućkasto-bijelih plakova na površini nogu. Obično, plakovi prethode čirima na nozi kod dijabetesa koji su okruženi tamnim obodom. Nakon nekog vremena, na mjestu čira nastaju plakovi.

Razlog njihove pojave je kršenje metabolizma lipida na pozadini općih endokrinih poremećaja. Liječenje i prevencija ksantomoze sastoji se u normalizaciji metabolizma i metabolizma masti u tkivima.

4. Lipoidna nekrobioza.


Uz ovu bolest, gornji slojevi epiderme odumiru. Nema izraženih bolova, a pacijenta više brine neugledan izgled zahvaćenog područja stopala.

Razlog razvoja nekrobioze smatra se nedovoljnom opskrbom tkiva kisikom. Kao tretman koristi se fizioterapija radi normalizacije protoka krvi.

Kod ove vrste kožne lezije nogu pacijent treba redovito posjećivati ​​stručnjaka radi pravovremene dijagnoze gangrene i maligne degeneracije nekrotičnih područja.

5. Dijabetički mjehurići (mjehurići).

Jedna od dermatoloških komplikacija dijabetesa, koja se manifestuje u obliku vezikulastih formacija u predjelu stopala. Bolest počinje tako što nožni prsti postaju crveni od dijabetesa i blagog svrbeža noću.

Nakon nekog vremena na mjestu crvenila nastaju žućkasto-prozirni mjehurići. Ni u kojem slučaju ne smijete probijati mjehuriće i pokušavati istisnuti tekućinu iz njih! To može dovesti do infekcije i upale.

Liječenje propisuje dermatolog i sastoji se u primjeni antiseptičkih masti.

6. Vitiligo.


Ova bolest je češća od ostalih. Bolest se manifestuje u obliku velikih bijelih mrlja zbog gubitka pigmenta, koji se prestaje stvarati tokom metaboličkih poremećaja.

Vitiligo se ne liječi, tj. nemoguće je vratiti izgubljeni pigment na kožu. Liječenje se svodi na normalizaciju metabolizma kako bi se spriječilo širenje bijelih mrlja.

7. Gljivične infekcije.

Najčešće dijabetičari doživljavaju gljivicu poput Candida Albicans koja uzrokuje kandidijazu. Infekcija se pojavljuje kao crvene točkice na nogama sa šećernom bolešću, nepodnošljivo svrbež.

Razvoju infekcije doprinose prljava i mokra cipela, nedostatak prirodnog zaštitnog sloja epiderme. Liječenje gljivice provodi se lokalno primjenom antifungalnih sprejeva i masti.

Da biste zaštitili od infekcije, preporučuje se pridržavati se higijenskih pravila i koristiti kremu „Zaštitna“ koja na koži stvara film i štiti od infekcije.

8. Svrab na koži.

Javlja se kao odgovor na bilo koje podražaje ili je rani simptom mnogih dermatoloških bolesti. U liječenju svrbeža pomažu jednostavna pravila za njegu stopala kod dijabetes melitusa koja preporučuju svakodnevnu njegu, pravilnu prehranu i izbor posebne obuće.

Ako je svrab tako jak da dovodi do grebanja ili pogoršava kvalitetu života (održava vas budnim noću itd.), Tada trebate da se konzultirate s dermatologom kako biste utvrdili uzrok svrbeža i njegovo liječenje.

9. Potkožni hematomi.


To su tamno smeđe-ljubičaste mrlje promjera ne više od 5 cm. Hematomi se pojavljuju kada su žile oštećene, što se događa prilično često, jer posude dijabetičara doživljavaju povećano opterećenje.

Česta pojava hematoma je alarmantan signal, koji ukazuje na probleme sa protokom krvi u udovima. Liječenje treba provoditi pod nadzorom flebologa koji će propisati lijekove i fizioterapiju koji normaliziraju cirkulaciju krvi.

10. Crna akantoza.


Tamne mrlje na nogama sa dijabetesom su rijetke. Njihova prisutnost ukazuje na pojavu malignih tumora na površini kože ili u mišićnom sloju. Ova nevjerojatna bolest obično se razvija na mjestu dugotrajnih injekcija inzulina.

Liječenje ovisi o vrsti i lokaciji neoplazme. Prevencija akantoze je pravilan tretman mesta ubrizgavanja.

Svaka od gore navedenih bolesti u nedostatku pravodobnog liječenja može dovesti do razvoja gangrene, pa je svako crvenilo na nozi s dijabetesom povod da se konzultirate s liječnikom.

Osip i crvene mrlje na nogama kod dijabetesa: liječenje i prvi znakovi


Liječenje dermatoloških lezija stopala kod dijabetesa uvijek počinje normalizacijom razine šećera u krvi. U početnom stadijumu bolesti i uz pravilnu njegu ove su mjere dovoljne, a simptomi nestaju.

Ako crvene mrlje na nogama sa dijabetesom prate bol, tada se kao lijekovi protiv bolova koriste lijekovi protiv bolova (analgetici) i masti koje sadrže lidokain ili novokain.

Ako dođe do infekcije ili gljivice, provodi se odgovarajuća terapija primjenom antibiotika i antifungalnih lijekova. Rane i čirevi tretiraju se hidrogen peroksidom i furacilinskim mastima.

U procesu liječenja, vrlo je važno koristiti sredstva za oslobađanje stopala. Takva sredstva su "istovarni" ulošci, koji raspoređuju i smanjuju opterećenje na nogama.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o dijabetesima i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

Naravno, nije svako crvenilo nožnih prstiju na šećernoj bolesti ukazuje na razvoj kožnih bolesti. Ponekad prsti i stopala postanu crveni zbog pregrijavanja ili alergija.

Kada se pojavi crvenilo, preporučuje se upotreba posebne "Regenerirajuće" kreme koja pomaže u uklanjanju iritacija. Ako nakon 2-3 crvenila postanu tamnija, pojave se svrbež ili drugi simptomi, tada morate hitno konzultirati dermatologa.

Kako sprečiti mrlje na nogama kod dijabetesa?


Moguće je spriječiti pojavu mrlja na nogama poštujući sljedeće preporuke:

  1. Nosite samo pamučnu odjeću i čarape.
  2. Svakodnevno perite noge, obradite ih odgovarajućom kremom, promijenite čarape.
  3. Ne koristite agresivne deterdžente s aromama.
  4. Izbjegavajte hodanje u mokrim čarapama ili cipelama.
  5. Izbjegavajte pregrijavanje i pregrijavanje stopala.
  6. Nosite kvalitetne dišne ​​cipele i kompresijske čarape.
  7. Koristite uloške za dijabetičare.
  8. Nadoknaditi dijabetes i liječiti komorbiditete.
Uz pravilnu njegu stopala kod dijabetesa može se izbjeći razvoj sindroma dijabetičkog stopala. Za to se preporučuje upotreba posebnih proizvoda koji su razvijeni za dijabetičare.

Sve o njezi dijabetičara i stopala možete pronaći na našoj web stranici.

Naša internetska trgovina sadrži najučinkovitije i najsavremenije lijekove za stopala protiv dijabetesa. Cijelu Rusiju dostavljamo kurirom do vaše kuće, do mjesta dostave narudžbi i poštom. Kliknite na sliku ispod i saznajte više.

Pogledajte video: Celulitis: simptomi, znaci i lečenje infekcije dubljih slojeva kože (Septembar 2024).

Ostavite Svoj Komentar