Trigamma® (Trigamma)

Aktivni sastojci lijeka Trigamma su B vitaminikoji imaju blagotvoran uticaj na degenerativne upalne procese kod bolesti koštano-koštanog i nervnog sistema.

Tiamin - sudjeluje u procesima metabolizma ugljikohidrata, u Krebsov ciklus i ATP sintezu i tiamin pirofosfat (TPF).

Cijanokobalamin - igra važnu ulogu u procesima u sintezi mijelinskog omotača, potiče metabolizam nukleinskih kiselina, hematopoeze, smanjuje bol uzrokovanu oštećenjem perifernog nervnog sistema.

Piridoksin - aktivno sudjeluje u procesima metabolizma proteina, ugljikohidrata i masti.

Farmakokinetika

Tiamin - brzo se apsorbuje sa mesta ubrizgavanja, ulazi u sistemsku cirkulaciju, neravnomerno se raspoređuje u organizmu: crvenih krvnih zrnaca - 75%, u bela krvna zrnca - 15%, u krvnoj plazmi - 10%. Lako prodire kroz placentnu barijeru, BBB i u majčino mlijeko. Biotransformisan u jetri do piramina i tiamin karboksilna kiselina. Iz organizma se izlučuje bubrezima u roku od 2 dana.

Cijanokobalamin - u krvi se veže na transkobalamine, koji ga transportuju u tkiva. Komunikacija s proteinima u krvi je visoka, oko 90%. Taloži se u jetri, iz koje se sa žuči izlučuje u creva i ponovo apsorbuje u krv. Cmax nakon injekcije dostiže se nakon 3 sata. Lako prevladava placentarnu barijeru. Izlučuje se uglavnom kroz creva i u manjim dozama putem bubrega.

Piridoksin - Sa intramuskularnom primenom, brzo se apsorbuje u sistemsku cirkulaciju. Skoro 80% vitamina piridoksin veže se na proteine ​​u krvi. Ravnomerno je raspoređena po svim organima i tkivima, prelazi preko placente i prelazi u majčino mleko. Taloži se u jetri, gdje se oksidacijom pretvara u piridoksična kiselina, koja se izlučuje urinom.

Lidokainveže se dobro sa proteinima u krvi. Cmax u krvi s i / m primjenom postiže se nakon 10-15 minuta. Distribuira se u organima i tkivima u tijelu u roku od 5-10 minuta. Lako prevladava BBB i placentarne barijere, izlučuju se u majčinom mlijeku. Metaboliše se uz sudjelovanje mikrosomalnih enzima u jetri do aktivnih metabolita - glicineksilidin i monoetil glicin ksilidid. Izlučuje se u žuči i urinu.

Interakcija

Piridoksin pospješuje dekarboksilaciju levodope u tkivima, odnosno smanjuje njenu efikasnost u liječenju parkinsonova bolest.

Tiamin nije kompatibilan sa rešenjima koja sadrže sulfitijer je u njima potpuno inaktivirana. Tiamin propada pod uticajem bakra i gubi svoju efikasnost kad pH više od 3.

Vitamin B12 nekompatibilne sa solima teških metala i askorbinska kiselina.

Sa parenteralnom primenom lidokain zajedno sa epinefrin i norepinefrin postoji rizik od pojačanih nuspojava na srce.

Datum isteka

Recenzije o lijeku među ogromnom većinom pacijenata su povoljne.

  • «... Liječnik je dijagnosticirao mijalgiju i propisao Trigammu. Injekcije su se obavljale svakog dana u toku jedne sedmice. Efekat se pojavio gotovo odmah. Bolovi u povlačenju mišića nestali su i počeli se slobodno kretati. Nije bilo nuspojava. Preporučujem ovaj lek».
  • «... Željela sam smršavjeti i dugo sam bila na dijeti, kao što su mi kasnije rekli - pogrešnu dijetu. Rezultat je nizak hemoglobin, umor i stalna letargija. Doktor mi je propisao Trigammu. Lijek je pomogao».
  • «... Ozlijedio sam se tokom treninga na simulatorima. Među drogama proboden i Trigamm. Liječenje je dugo trajalo, ali na kraju - ozljeda je zacijelila».

Prema riječima ljekara, Trigamma je prilično efikasan lijek u kompleksnom liječenju izraženih astenija, simptomi povlačenja, psihozeopijenost depresije, povrede mišićno-koštanog sistema. U praksi je potrebno uzeti u obzir alergijsku pozadinu na vitamini B1-B6-B12 i lidokain. Alergijske i nuspojave su izuzetno rijetke.

Trigamma cijena, gdje kupiti

Cijena Trigamma ampula od 2 ml br. 10 varira u rasponu od 356-420 rubalja po pakovanju. Trigammu možete kupiti u većini ljekarni u Moskvi.

Obrazovanje: Završio je Medicinski fakultet u Sverdlovsku (1968. - 1971.) Sa diplomom paramedicine. Diplomirao je na Donjeckom medicinskom institutu (1975 - 1981) sa diplomom epidemiolog, higijeničar. Postdiplomske studije završio je na Centralnom istraživačkom institutu za epidemiologiju u Moskvi (1986 - 1989). Akademski stepen - kandidat medicinskih nauka (zvanje stečena 1989. godine, odbrana - Centralni istraživački institut za epidemiologiju, Moskva). Završeni su brojni tečajevi za naprednu obuku iz epidemiologije i zaraznih bolesti.

Iskustvo: Raditi kao šef odjela za dezinfekciju i sterilizaciju 1981 - 1992 Raditi kao šef odjeljenja za posebno opasne infekcije 1992 - 2010 Nastava na Medicinskom institutu 2010 - 2013

Način primjene

S jakom boli, liječenje treba započeti intramuskularnim (dubokim) 2 ml lijeka Trigamma svakodnevno tokom 5-10 dana, s prelaskom u budućnosti ili na uzimanje oralnih doznih oblika ili na rjeđe injekcije (2-3 puta tjedno u trajanju od 2-3 tjedna).

Nuspojave

Alergijske reakcije. U nekim slučajevima se pojavljuje pojačano znojenje, tahikardija, akne. Opisane su kožne reakcije u obliku svrbeža, urtikarije.
U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti pojave povećane osjetljivosti na lijek, na primjer, osip, kratkoća daha, angioedem, anafilaktički šok.

Sastav i oblik oslobađanja

Intramuskularna otopina1 ml
tiamin hidroklorid (u smislu bezvodne supstance)50 mg
piridoksin hidroklorid (u smislu bezvodne supstance)50 mg
cijanokobalamin (u smislu bezvodne supstance)0,5 mg
lidokain hidroklorid (u smislu bezvodne supstance)10 mg
pomoćni sastojci: benzetonijum-hlorid, dinatrijev edetat (Trilon B), natrijum hidroksid, voda za injekcije

u ampulama tamnog stakla, svaka po 2 ml, u blister pakovanju od 5 ampula, zajedno sa skarifikatorom, u pakovanju od kartona 1 ili 2 pakovanja.

Lijek Trigamma: upute za upotrebu

Trigamma je kombinirani lijek koji uključuje vitamine skupine B. Lijek pomaže normalizaciji metaboličkih procesa u živčanim vlaknima, pa se može koristiti za širok spektar patologija centralnog i perifernog živčanog sustava. Ovaj lijek ne samo da povećava metabolizam, već i ublažava bol i pomaže u uklanjanju upale. Ovaj lijek se preporučuje uzimati samo prema uputu liječnika, strogo slijedeći upute za upotrebu.

Međunarodno vlasničko ime

INN lijekovi - tiamin + piridoksin + cijanokobalamin.

Trigamma je kombinirani lijek koji uključuje B vitamine.

U međunarodnoj klasifikaciji ATX lijek ima oznaku N07XX

Oslobađanje oblika i sastava

Ovaj lijek je dostupan u obliku bistre otopine crvene boje, namijenjene za injekcije, u ampulama od 2 ml, koje su upakovane u kartonske kutije od 5 ili 10 kom.

Sastav lijeka uključuje piridoksin hidroklorid, lidokain, tiamin, cijanokobalamin. Dodatne supstance: Trilon B, posebna voda za ubrizgavanje, benzetonijum hlorid i natrijum hidroksid.

Farmakološko djelovanje

Efekat Trigamme nastaje usled dejstva onih aktivnih materija koje su uključene u ovaj lek. Vitamin grupe B pomaže suzbijanju upalnih procesa i ima pozitivan učinak na degenerativne patologije nervnog i mišićno-koštanog sistema.

Tiamin sadržan u Trigammi doprinosi normalizaciji metabolizma ugljikohidrata u živčanom tkivu, a osim toga, ova supstanca uključena je u Krebsov ciklus i proizvodnju ATP-a i TPF-a. Učešće piridoksina u metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata pozitivno utiče na rad kardiovaskularnog, mišićnog i živčanog sistema.

Učešće piridoksina u metabolizmu pozitivno utiče na rad kardiovaskularnog sistema.

Lidokain prisutan u Trigammi ima lokalni anestetički efekat. Cijanokobalamin pojačava hematopoezu i oporavak mijelina. Alat smanjuje jačinu bola koja je posljedica oslabljene funkcije perifernih živaca. Uz to, ova supstanca izaziva porast aktivnosti folne kiseline.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Trigamma


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Obrazac za puštanje

Trigamma - rastvor za intramuskularnu primjenu.
2 ml u ampulama smeđeg stakla ili ampulama zaštitnog stakla.
5 ampula se stavlja u ambalažu sa blister trakom od folije od polivinil hlorida.
Pakovanje od 1 ili 2 mjehurića s keramičkim skarifirom ampula ili abrazivnim ampiratorom i uputama za upotrebu stavljaju se u pakiranje od kartona.

Indikacije za upotrebu

Aktivni sastojci Trigamme efikasni su kod mijalgije i neuralgije. Ovaj lijek se često propisuje kod pareza lica. Uz to, lek se može koristiti za dijabetičku neuropatiju, manifestacije alkoholne polineuropatije.

Upotreba Trigamme opravdana je za radikularne sindrome koji se javljaju na pozadini oštećenja struktura kralježnice. Između ostalog, može se preporučiti upotreba Trigamma u liječenju bolova i oštećenja živčanih završetaka na pozadini šindre. Ograničeni lijekovi se koriste u ginekologiji.


Lijek je propisan za neuralgije.
Lijek je propisan za mijalgiju.
Lijek je propisan za dijabetičku neuropatiju.
Lijek je propisan za parezu živca lica.


Kako uzimati Trigammu?

Doze lijeka biraju se pojedinačno. U većini slučajeva propisane su 2 ml dnevno injekcije lijeka najmanje 7-10 dana. Nakon toga pacijent se prebacuje na liječenje lijekovima u obliku tableta ili injekcije se obavljaju 2-3 puta tjedno. Tijek terapije u ovom slučaju je oko 3 tjedna.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Tijekom liječenja Trigammom, treba biti maksimalno oprezan prilikom vožnje.

Kod šećerne bolesti lijek se propisuje u dozi od 2 ml 2 puta dnevno. Primenite lek 3 nedelje.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Žene ne bi trebale koristiti Trigammu dok čekaju da se dijete rodi i dok doje.

Pacijentima koji pate od hroničnih bolesti endokrinog sustava, potrebno je lijekove koristiti krajnje oprezno.

Predoziranje Trigrama

Uz brzo uvođenje Trigamme i prekoračenje preporučene doze, primjećuje se štetan učinak na srce, izražen tahikardijom. U rijetkim slučajevima postoje znaci aritmije. Mogući su vrtoglavica i konvulzije. Ako se pojave znakovi predoziranja, potrebna je simptomatska terapija.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Oprez treba koristiti kod ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti piridoksin prisutan u Trigammi smanjuje efikasnost Levodope.

Vitamin B12 sadržan u Trigammi ne može se kombinovati sa solima teških metala i askorbinskom kiselinom.

Mogu li kupiti bez recepta?

Za kupovinu leka nije potreban recept.


Analog lijeka Combilipen.
Analog lijeka Glicin.
Analog lijeka je Hypoxene.Analogna droga Milgamma.
Analogni lijek Vitagamma.
Analog lijeka je Vitaxone.



Trigamma Recenzije

Ovaj lijek se dugo koristi u kliničkoj praksi. Mišljenja stručnjaka, ljekara i pacijenata o Trigammi u većini slučajeva su pozitivna.

Svetlana, 35, Vladivostok.

Radeći kao neurolog, često propisujem upotrebu Trigama pacijentima koji pate od mijalgije, kao i u složenom liječenju neuroloških poremećaja koji se javljaju na pozadini osteohondroze. Lijek pacijenti dobro podnose. Nikada se nisam susreo sa pojavom nuspojava kod pacijenata.

Grigory, 45, Moskva.

Upotreba Trigamme ostavila je na mene izuzetno pozitivan dojam. Lijek je korišten na preporuku ljekara u liječenju bolova u leđima, koji se javlja u mojoj pozadini osteohondroze lumbalne kralježnice. Nakon lečenja, osetio sam poboljšanje. Dalji napadi radikulitisa nisu primećeni.

Interakcija lijekova

  • tiamin: prolazi potpunu razgradnju u otopinama koje sadrže sulfite u prisustvu produkata raspadanja vitamina B1 ostali vitamini se inaktiviraju, ubrzava uništavanje tiaminskih bakra, s porastom pH (više od 3), tiamin gubi učinak,
  • piridoksin: kod Parkinsonove bolesti ubrzava dekarboksilaciju levodope u tkivima, što dovodi do smanjenja njegove efikasnosti,
  • vitamin b12: farmaceutski nespojiva sa solima teških metala i askorbinskom kiselinom,
  • lidokain: u kombinaciji s epinefrinom i norepinefrinom nuspojave na srce mogu se povećati.

Trigamma cijena u ljekarnama

Približna cijena otopine Trigamma za intramuskularnu injekciju po pakovanju od 5 ampula od 2 ml je 117 rubalja.

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa.Dakle, žene, teže harmoniji.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Prosječni životni vijek lefti je manji od pravaša.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Znatno je porastao broj zaposlenih koji se bave uredskim poslovima. Ovaj trend je naročito karakterističan za velike gradove. Kancelarijski posao privlači muškarce i žene.

Ostavite Svoj Komentar