Neophodna učestalost samokontrole razine glukoze kod dijabetesa tipa 2

Otkrio sam da imam dijabetes slučajno kada sam podvrgnut ljekarskom pregledu na poslu. Nisam imao pritužbi, osjećao sam se potpuno zdravo. Analizom krvi otkriveno je povećanje šećera u krvi - 6,8 mmol / L. Preusmeren sam na endokrinologa. Liječnik je rekao da je to iznad norme (norma je manja od 6,1 mmol / l) te je potrebno učiniti dodatni pregled: test opterećenja šećerom. Izmerili su mi šećer na prazan stomak (opet je bio iznad norme - 6,9 mmol / l) i dali su mi čašu jako slatke tečnosti - glukoze. Prilikom mjerenja šećera u krvi nakon 2 sata, također je bio iznad normalnog - 14,0 mmol / L (ne bi trebao biti veći od 7,8 mmol / L). Uzela sam i krvni test za glikovani hemoglobin (pokazuje „prosečnu“ nivo šećera tokom 3 meseca). Takođe je bio visok - 7% (a ne više od 6% je dozvoljeno).

A onda sam od doktora čuo: "imate dijabetes tipa 2" Za mene je to bio šok. Da, već sam čuo za dijabetes, ali to može biti i sa nekim drugim, ali ne i sa mnom. U to vrijeme imao sam 55 godina, obnašao sam rukovodeću poziciju, naporno sam radio, osjećao se dobro i nikada nisam imao ozbiljniju bolest. I zaista, da budem iskren, nisam išao kod ljekara. U početku sam dijagnozu uzeo kao rečenicu, jer se dijabetes ne može izlečiti. Sjetio sam se svega što sam čuo o komplikacijama - da se nešto grozno događa s bubrezima i očima, na nogama i nogama se pojavljuju čirevi koji amputiraju da će osoba koja boluje od dijabetesa nužno biti onesposobljena. Ali to nisam mogao da dozvolim! Imam porodicu, djecu, uskoro će se roditi unuka! Potom sam svom endokrinologu postavio samo jedno pitanje: "Šta da radim?", A lekar mi je odgovorio: "Naučićemo da upravljamo bolešću. Ako dijabetes držite pod kontrolom, komplikacije se mogu izbeći. ”I na komadu papira naslikao sam ovaj dijagram:


Počeli smo s obukom: ne možete kontrolirati ono što ne znate.

Odabrao sam oblik individualnih nastava (postoje i grupne nastave - škole „dijabetesa“). Vježbali smo 5 dana po 1 sat. Pa čak i to mi se činilo nedovoljno, osim toga, kod kuće sam čitao literaturu koju mi ​​je dao liječnik. U učionici sam naučio šta je dijabetes, zašto se javlja, koji se procesi odvijaju u tijelu. Informacije su bile u obliku prezentacija, sve je izuzetno dostupno i čak zanimljivo. Zatim sam naučio kako izmjeriti šećer u krvi glukometrom (to uopće nije teško, a ne boli), vodite dnevnik samokontrole. Najvažnije je da sam zaista razumio zašto je to potrebno, prije svega sebi. Uostalom, nisam znao da mi je šećer povišen jer ništa nisam osjetio. Doktor je rekao da imam sreće što je dijabetes otkriven u ranoj fazi, kada šećer u krvi još uvijek nije baš visok. Ali suha usta, žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine - pojavljuju se kada je šećer u krvi znatno povišen. Najopasnije je da osoba ne zna za svoju bolest, ne liječi se i dolazi do razaranja u tijelu i rizik od komplikacija je veći, što se kasnije postavlja dijagnoza. Zbog toga je tako važno redovno se pregledavati: ako ste stariji od 45 godina, vrijednost šećera u krvi morate provjeravati svake 3 godine. Ali čak i ako ste mlađi od 45 godina, ali imate prekomernu težinu, nisku fizičku aktivnost, neki od vaših rođaka imali su dijabetes, imali ste „granična“ povećanja šećera u krvi, hipertenzije, visokog holesterola - takođe ga morate redovno uzimati krv za šećer.

Tokom nastave naučio sam jedan vrlo važan koncept: „ciljni nivo šećera u krvi“. Različit je za sve, to ovisi o starosti i prisutnosti drugih bolesti. Odnosno, s dijabetesom nema smisla težiti normalnom, nego morate ostati unutar svojih „šećera“ šećera na glavi, 2 sata nakon jela i nivoa glikoziranog hemoglobina. Za mene je izabran cilj: manje od 7 mmol / l, manje od 9 mmol / l i manje od 7%. U tom slučaju rizik od komplikacija treba biti minimalan. Preporučeno mi je mjerenje šećera u krvi jednom dnevno u različito vrijeme i jednom sedmično - nekoliko mjerenja, a sve pokazatelje upisujem u dnevnik. Doniram glikovani hemoglobin svaka 3 mjeseca. Sve je ovo neophodno kako bi se procijenilo stanje od strane liječnika i pravovremena promjena tretmana ako je potrebno.

Zatim smo imali lekciju o promjenama životnog stila, ishrani i važnosti vježbanja u upravljanju dijabetesom. Priznajem, ovo je, naravno, najteže od svih. Uvijek sam navikla jesti ono što želim, kad želim i koliko želim. Tjelesna aktivnost: od 4. kata liftom, do automobila dva koraka, automobilom do posla, radom u fotelji 8-10 sati, automobilom kući, liftom do 4. kata, kaučem, TV-om, to je sve aktivnosti. Kao rezultat toga, sa 40 godina, postao sam „umjereno hranjen čovjek“ sa standardnim trbuhom za pivo. Prilikom izračunavanja indeksa tjelesne mase čuo sam još jednu neugodnu presudu: „gojaznost 1 stepena“. Štoviše, mjesto masti na stomaku je najopasnije. I s tim se moralo nešto učiniti. Na lekciji sam naučio da hrana nije samo „ukusna hrana i hrana bez ukusa“, već se sastoji od komponenti od kojih svaka ima svoju ulogu. Najvažniji za kontrolu dijabetesa su ugljeni hidrati, koji povećavaju šećer u krvi. Postoje ugljikohidrati koji to brzo povećaju - „jednostavni“: šećer, med, sokovi. Potrebno ih je praktično eliminirati (umjesto šećera počela sam koristiti steviju - prirodni zaslađivač). Postoje ugljeni hidrati koji polako povećavaju šećer - "složen": hleb, žitarice, krompir. Možete ih jesti, ali u malim porcijama. Takođe, zabranjena je i hrana koja sadrži puno masti (masno meso, masni sirevi, majonez, ulja, kobasice, brza hrana). Masni šećer se ne povećava, ali povećava kalorijski sadržaj hrane. Osim toga, prilikom pregleda ustanovljeno je da ima povišen holesterol, koji se uzima iz životinjskih masti. Kolesterol se može taložiti unutar žila i zatvoriti ih, što na kraju vodi do srčanog udara, moždanog udara i oštećenja žila na nogama. Kod dijabetes melitusa ateroskleroza se razvija posebno brzo, tako da nivo holesterola takođe treba da bude „meta“ (niža nego kod osoba bez dijabetesa!).

Šta možete jesti?

Pa, naravno, to je razno povrće, zelje, mršavo meso, riba i mliječni proizvodi. I što je najvažnije, to je smanjenje veličine posluživanja. Uostalom, gušterača, koja proizvodi inzulin za snižavanje šećera u krvi nakon jela, ne može se nositi s puno ugljikohidrata. Stoga mi je preporučeno da postoje često male porcije. Morao sam se odreći alkohola, posebno piva i svega onoga što je uz njega povezano. Ispada da alkohol sadrži puno kalorija, plus povećava apetit.

U početku mi se sve to činilo nemogućim i nisam mogao uživati ​​u hrani sa svim tim zabranama. Međutim, ispostavilo se da je potpuno drugačije. Moj doktor je za mene sastavio individualnu dijetu, vodeći računa o mojim prehrambenim navikama (naravno dozvoljenu hranu) i to sam donio svojoj ženi kući. Supruga je organizovala tehničku stranu hrane na čemu joj puno zahvaljuje. Iz kuće je nestala sva zabranjena hrana, a ona je počela jesti sama kako me ne bi napastovalo da nešto pojede. A znate, pravilna prehrana može biti ukusna i u njoj možete uživati! Sve štetno može se zamijeniti korisnim. Čak i alkohol - umjesto piva ili žestokih alkoholnih pića, za večeru biram suho crno vino, 1 čašu. Dobila sam još veće zadovoljstvo kad sam se nakon 6 mjeseci pojavila na vagi i vidjela da sam smanjila težinu za 5 kg! Naravno, to se postiglo ne samo promjenom prehrane. Kupili smo pretplatu u fitnes klubu i zajedno smo krenuli na časove. Prije početka vježbi prošli smo pregled sa sportskim liječnikom kako bismo isključili bolesti kod kojih oštar porast tjelesne aktivnosti može dovesti do pogoršanja. Trener i ja smo bili angažovani u individualnom programu, jer ako ne obučena osoba dođe u teretanu i počne samostalno raditi vježbe, to nije uvijek učinkovito i može biti opasno po zdravlje. Osim toga, kako mi je doktor objasnio, bavljenje sportom može dovesti do hipoglikemije, posebno ako osoba uzima određene hipoglikemijske lijekove. Također smo razgovarali o tome kako izbjeći hipoglikemiju (pretjerano smanjenje šećera u krvi, vrlo opasno stanje), zašto se javlja i kako se nositi s njom.

U početku je teško pronaći vrijeme, nakon što se umorite od posla, želite otići kući i opustiti se, ali cilj je cilj. Zaista, pored gubitka kilograma, vežbe za snižavanje šećera u krvi (također sam naučio o tome u klasi - mišići koriste šećer za rad, a što više pokreta, to je bolji šećer).

U početku smo išli samo vikendom, jednom sedmično, a onda se činilo da češće hodamo, i što je najviše iznenađujuće, bilo je vremena. Točno kažu „postojala bi želja“. A časovi zaista podižu raspoloženje i oslobađaju stres nakon rada mnogo efikasnije od odmora kod kuće ispred televizora. Uz to, odbio sam lift i kod kuće i na poslu, čini se da je to sitnica, ali i za rad mišića.

Dakle, organizirajući prehranu i dodajući sport svom životu, uspio sam smanjiti težinu za 5 kg i do sada sam uspio održati postignuti rezultat.

Ali, šta je sa lijekovima za snižavanje šećera u krvi?

Da, skoro pastu (nakon što sam dobio rezultate testova da imam sve u redu s jetrom i bubrezima) bio mi je propisan metformin i uzimam ga sada, dva puta dnevno, ujutro i naveče uz obroke. Kako mi je doktor objasnio, ovaj lijek pomaže ćelijama u mom tijelu da se osjećaju bolje zbog svog inzulina i tako zadržavaju razinu šećera unutar odabrane cilja. Da li je moguće bez lijekova? U nekim slučajevima, da, samo dijeta i vođenje aktivnog načina života. Ali to se događa prilično rijetko, češće se metformin propisuje odmah nakon dijagnoze. Imali smo i lekciju o raznim lijekovima za snižavanje šećera u krvi. Ima ih mnogo i svi se ponašaju drugačije. Samo vaš liječnik treba odlučiti koji lijek trebate propisati na osnovu broja šećera i glikoziranog hemoglobina. Ono što je pomoglo vašem susjedu ili vam je rečeno u televizijskom programu, neće uvijek biti dobro za vas i može biti štetno. Razgovarali smo o insulinu. Da, inzulin se koristi za dijabetes melitus tipa 2, ali samo u slučajevima kada kombinacija nekoliko tableta u maksimalnim dozama prestane pomagati, tj. U situaciji kada je vaš gušterača iscrpio rezerve i više ne može proizvoditi inzulin. Svaka osoba ima "individualnu rezervu", ali svejedno, da ne bismo "naprezali" žlijezdu, prvo je potrebno pridržavati se prehrambenih pravila, jer što više ugljikohidrata istodobno jedemo, potrebno je više inzulina za transport šećera do stanica, i što intenzivnije gušterača mora raditi. Postoje i neki drugi slučajevi u kojima je potreban inzulin: na primjer, ako se dijagnoza postavi s vrlo visokom razinom šećera, kad tablete ne pomažu, a inzulin se privremeno propisuje. Privremeni prijenos inzulina potreban je i pri planiranju operacija pod općom anestezijom. Ali čak i ako je ikada potrebno prebaciti se na inzulin, kako bi dijabetes bio „pod kontrolom“, spreman sam za to. Da, to će biti novi zadatak, morat ćete naučiti nešto novo, doživjeti malo nelagode od svakodnevnih injekcija, računati količinu ugljikohidrata i dozu inzulina, no to nije toliko važno ako se to pomaže u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija i gubitka zdravlja.

Da li mi je ljekar rekao za komplikacije dijabetesa u našoj klasi? Da, štaviše, na prilično detaljan i otvoren način, ne u nejasnim izrazima „nešto loše s bubrezima, očima, krvnim žilama“, već tačno ono što se događa u tijelu u raznim organima sa konstantno povišenom razinom šećera. U ovom pogledu posebno su podmukli bubrezi - organi u kojima se krv čisti od toksina. Njihovim porazom nema smisla sumnjati da je nešto bilo dobro, sve do faze kada su ove promjene nepovratne i bubrezi potpuno prestaju raditi. U takvim slučajevima ljudima je potrebno pročišćavanje krvi posebnim aparatom - dijalizom u specijalnoj ustanovi nekoliko puta sedmično. Kako možete saznati da se nešto događa s bubrezima? Potrebno je redovno donirati krv za kreatinin, prema kojem će doktor moći procijeniti efikasnost čišćenja krvi od toksina preko bubrega. U nedostatku promjena, to se provodi svake godine. Što je viša razina kreatinina, lošiji bubrezi rade. Promjene se mogu uočiti i kod analize mokraće - u općoj (uobičajenoj) analizi urina ne bi trebalo biti proteina, a u posebnoj analizi za mikroalbumin - ne bi trebao biti iznad određenog nivoa. Ove testove uzimam svakih 6 mjeseci i do sada je sve normalno.

Kako bubrezi ne boluju, potrebno je imati normalan krvni pritisak (oko 130/80 mm RT članak). Kako se ispostavilo, krvni pritisak mi je povišen, a o tome također nisam znao, jer ga nikad nisam mjerio. Kardiolog mi je uzeo lijekove za krvni pritisak. Od tada ih stalno uzimam, a krvni pritisak mi je tačan. Dolazim kardiologu na konzultacije jednom godišnje da procijenim učinkovitost liječenja, EKG-om i donesem dnevnik samokontrole. Tokom vremena koje sam promatrao imao sam i ultrazvuk srca, ultrazvuk vratnih žila - sve dok nisu otkrivena odstupanja. Drugi organ na koji dijabetes može utjecati su oči, tačnije posude mrežnice. I ovdje neće biti senzacija i nema potrebe fokusirati se na to kako vidite dobro ili zlo. Te promjene oftalmolog može primijetiti samo prilikom pregleda fundusa. Ali osoba može „osjetiti“ samostalno samo oštro pogoršanje vida, sve do apsolutnog gubitka koji nastaje uslijed odvajanja mrežnice. Ovo se stanje liječi laserskom koagulacijom mrežnice - "lemljenjem" za oko. Međutim, s uznapredovalim stadijima, to možda nije moguće, tako da je važno da vas oftalmolog vidi barem 1 put godišnje ili češće ako dođe do promjena kako bi na vrijeme propisao liječenje i spasio vid.

Najstrašnija komplikacija za mene je amputacija nogu s razvojem gangrene. Moj doktor mi je objasnio zašto se to može dogoditi. Uz stalno povišene razine šećera, živci nogu djeluju polako, ali sigurno. U početku se mogu pojaviti neprijatni osećaji, peckanje, „gnojni udarci“ u stopalima, na koje osoba često ne obraća pažnju. Vremenom osjetljivost opada i može potpuno nestati. Osoba može zakoračiti na nokat, stajati na vrućoj površini, trljati kukuruz i pritom ne osjećati ništa, a dugo hodati s ranom dok ga ne ugleda. I zacjeljivanje rana kod dijabetesa značajno je smanjeno, pa čak i mala rana, natezanje može preći u čir. Sve se to može izbjeći ako se pridržavaju jednostavnih pravila njege stopala i na kraju očuvate ciljanu razinu šećera u krvi. Pored samokontrole nogu, potrebno je da lekar (endokrinolog ili neurolog) najmanje 1 puta godišnje provede procjenu osjetljivosti posebnim alatima. Da biste poboljšali stanje živaca, ponekad se propisuju kapljice sa vitaminima i antioksidansima.

Pored zahvaćenih živaca, u razvoju čira na stopalima važnu ulogu igra ateroskleroza žila (taloženje holesterola), što dovodi do smanjenja protoka krvi u nogama. Ponekad se lumen posude može potpuno zatvoriti i to će dovesti do gangrene u kojoj amputacija postaje jedini izlaz.Ovaj proces se može otkriti na vrijeme tokom ultrazvuka arterija nogu. U nekim se slučajevima na plovilima izvode posebne operacije - širenje posuda balonom i postavljanje stenta u njih - mreže koje sprečavaju ponovno zatvaranje lumena. Pravovremena operacija može vas spasiti od amputacije. Da bi se smanjio rizik od razvoja ateroskleroze (a isti proces je uzrok moždanog udara i srčanog udara: postoji i blokada krvnih žila, ali samo opskrbljuju mozak i srce), potrebno je održavati razinu ciljanog kolesterola i njegovih „dobrih“ i „loših“ frakcija. Da biste to učinili, naravno, morate slijediti dijetu, ali nisam mogao postići rezultat samo na tome, a kardiolog mi je odabrao lijek koji kontrolira nivo holesterola. Redovno ga uzimam i lipidni profil imam svakih šest mjeseci.

Šta reći u zaključku? Da, imam dijabetes. Živim s njim već 5 godina. Ali držim ga pod kontrolom! Nadam se da će moj primjer pomoći onima koji se također suoče sa ovim problemom. Najvažnije je ne očajavati, ne odustajati, jer u suprotnom nisu to vi, već dijabetes koji će kontrolirati vas, vaš život i određivati ​​kakva će vam biti budućnost. I, naravno, ne morate ostati sami sa bolešću, tražite metode liječenja na Internetu, pitajte prijatelje ... Zatražite pomoć od stručnjaka koji znaju svoj posao, a oni će vam sigurno pomoći, naučit će vas da držite dijabetes pod kontrolom, kako su me naučili.

Pogledajmo koga, kada, koliko često i zašto treba mjeriti šećer u krvi.

Većina ljudi s dijabetesom tipa 2 mjeri razinu glukoze u krvi jedino ujutro prije doručka - na prazan stomak.

To je jednostavno prazan stomak označava samo mali period dana - 6-8 sati, koju spavate. A šta se događa u preostalih 16-18 sati?

Ako i dalje mjerite šećer u krvi prije spavanja i sljedećeg dana na prazan stomak, tada možete procijeniti mijenja li se nivo glukoze u krvi preko noćiako se promene, kako onda. Na primjer, uzimate metformin i / ili inzulin preko noći. Ako je šećer u krvi na glasu nešto viši nego navečer, tada su ti lijekovi ili njihova doza nedovoljni. Ako je naprotiv, razina glukoze u krvi niska ili pretjerano visoka, onda to može ukazivati ​​na dozu inzulina veću od potrebne.

Takođe možete izvršiti mjerenja i prije drugih obroka - prije ručka i prije večere. Ovo je posebno važno ako su vam nedavno propisani novi lijekovi za snižavanje šećera u krvi ili ako primate inzulinski tretman (i bazni i bolusni). Tako možete procijeniti kako se nivo glukoze u krvi mijenja tokom dana, kako utječe fizička aktivnost ili njeno odsustvo, grickalice tokom dana i tako dalje.

Veoma je važno procijeniti kako vaš gušterača djeluje kao odgovor na obrok. Učinite to vrlo jednostavno - koristite glukometrom prije i 2 sata nakon jela. Ako je rezultat "nakon" mnogo veći od rezultata "prije" - više od 3 mmol / l, tada je vrijedno razgovarati o tome sa svojim liječnikom. Možda je vrijedno ispraviti prehranu ili promijeniti terapiju lijekovima.

Kada je potrebno dodatno mjeriti nivo glukoze u krvi:

  • kada se osjećate loše - osjećate simptome visoke ili niske glukoze u krvi,
  • kada se razbolite, na primjer - imate visoku tjelesnu temperaturu,
  • pre vožnje automobilom,
  • prije, za vrijeme i nakon vježbanja. Ovo je posebno važno kada se tek počinjete baviti novim sportom za vas,
  • prije spavanja, posebno nakon konzumiranja alkohola (najbolje nakon 2-3 sata ili kasnije).

Naravno, mogli biste tvrditi da raditi toliko studija nije baš ugodno. Prvo, bolno, i drugo, prilično skupo. Da, i treba vremena.

Ali ne morate provesti 7-10 mjerenja dnevno. Ako se pridržavate prehrane ili primate tablete, tada možete vršiti mjerenja nekoliko puta sedmično, ali u različito doba dana. Ako su način prehrane, lijekovi promijenjeni, tada je u početku vrijedno mjeriti kako bi se procijenila djelotvornost i značaj promjena.

Ako primate liječenje bolusnim i bazalnim inzulinom (pogledajte odgovarajući odjeljak), tada je potrebno procijeniti razinu glukoze u krvi prije svakog obroka i prije spavanja.

Koji su ciljevi kontrole glukoze u krvi?

Individualni su za svakog i ovise o dobi, prisustvu i težini komplikacija dijabetesa.

U prosjeku su ciljne razine glikemije sljedeće:

  • na prazan stomak 3,9 - 7,0 mmol / l,
  • 2 sata nakon obroka i prije spavanja, do 9 - 10 mmol / L.

Učestalost kontrole glukoze tokom trudnoće različita je. Budući da povećana razina glukoze u krvi nepovoljno utječe na razvoj fetusa, njegov rast tijekom trudnoće izuzetno je važno zadržati njega pod strogom kontrolom!Potrebno je vršiti mjerenja prije jela, sat vremena poslije i prije spavanja, kao i uz loše zdravlje, simptome hipoglikemije. Ciljani nivo glukoze u krvi tokom trudnoće takođe se razlikuje (više informacija ..).

Korištenje dnevnika za samonadgledanje

Takav dnevnik može biti bilježnica posebno dizajnirana za to ili bilo koja bilježnica ili bilježnica koja je pogodna za vas. U dnevniku zapišite vrijeme mjerenja (možete navesti određeni broj, ali zgodnije je samo bilježiti „prije jela“, „nakon obroka“, „prije spavanja“, „nakon šetnje“.) U blizini možete označiti unos ovog ili onog lijeka, koliko jedinica inzulina unesete ako je uzmete, kakvu hranu jedete, ako vam treba previše vremena, onda zabilježite hranu koja bi mogla utjecati na razinu glukoze u krvi, na primjer, pojeli ste čokoladu, popili ste dvije čaše vina.

Korisno je zabilježiti i broj krvnog pritiska, težinu, fizičku aktivnost.

Takav će dnevnik postati nezamjenjiv pomoćnik za vas i vašeg ljekara! Lako će biti procijeniti kvalitetu liječenja s njim, a po potrebi prilagoditi terapiju.

Naravno, vrijedi razgovarati o tome što tačno trebate napisati u dnevnik sa svojim liječnikom.

Zapamtite da mnogo toga ovisi o vama! Doktor će vam reći o bolesti, propisati će vam lijekove, ali tada donosite odluku da kontrolišete li se trebate pridržavati dijeta, uzimati propisane lijekove i najvažnije, kada i koliko puta izmjeriti nivo glukoze u krvi.

Ne biste to trebali tretirati kao veliku dužnost, tugu odgovornosti koja vam je iznenada pala na ramena. Pogledajte drugačije - možete poboljšati zdravlje, vi možete utjecati na budućnost, sami ste svoj šef.

Baš je lijepo vidjeti dobru glukozu u krvi i znati da kontrolirate svoj dijabetes!

Zašto mjeriti šećer u krvi i zašto vam treba dnevnik samokontrole?

Video (kliknite za reprodukciju).

Senina Anna Alexandrovna

Sa odlikovanjem je diplomirala na RNIMU kod njih. N.I. Pirogov (bivši Ruski državni medicinski univerzitet nazvan po N. I. Pirogov), gdje je od 2005. do 2011. godine studirao na fakultetu MBF ICTM-a iz specijalnosti Medicina.

Od 2011. do 2013 boravili u Klinici za endokrinologiju Prvog MGMU-a. I.M. Sechenov.

Od 2013. godine radim u DP 6 podružnica br. 1 (bivša DP br. 21) u CAO-u.

Dijagnosticiran vam je dijabetes. Ili možda već dugo živite sa ovom bolešću i nemate baš dobra očitanja o šećeru u krvi? Kada dođete na savjetovanje kod doktora, on vam preporučuje da vodite dnevnik samokontrole, da date nekakvu brošuru sa gomilom grafova i pustite svijet da živi dalje s ovom brošuru, koju apsolutno ne znate koristiti.

Ne postoji tematski video za ovaj članak.
Video (kliknite za reprodukciju).

Uz to, trenutno smo suočeni s porastom cijena testnih traka, smanjenjem učestalosti njihovog besplatnog izdavanja u gradskim klinikama ili čak njihovim nedostatkom u mreži besplatnih ljekarni. Otkrijmo zašto nam treba dnevnik samoprovjere, za koga je to potrebno, kako raditi s njim i istovremeno štedjeti test trake.

Prema statistikama, ljudi koji redovno prate šećer u krvi imaju bolju glikemiju. To je najčešće zato što ljudi koji imaju dovoljan nivo samodiscipline da bi redovno probijali prst u krv imaju isti nivo samodiscipline u običnom životu, kako ne bi sebi dopustili da jedu ono što stvarno želite, ali ne možete. Napokon, oni znaju koliko će im ta „nemoguća“ povećati nivo šećera u krvi.

A oni imaju dovoljan nivo samodiscipline da bi se mogli baviti tjelesnim aktivnostima što, kao što vide iz redovnog samokontrole, značajno smanjuje šećer u krvi.

Generalno gledano, statistika je, dakako, dobra, ali ne uzima u obzir neke karakteristike ljudske prirode. Dobra razina šećera u krvi uvijek ovisi o tome šta jedete, koliko se krećete i koliko pažljivo uzimate lijekove za snižavanje šećera. Redovna kontrola glikemije samo vam pomaže da vidite koliko ono što radite utiče na šećer u krvi.

Kome je potrebna kontrola šećera u krvi i koliko često?

Dijabetes tipa 2 na tabletama ili na dijeti

Samokontrola je vrlo važna u početnim fazama. Ako vam je upravo dijagnosticiran dijabetes ili ako šećeri nisu baš dobri. Redovno (1 put dnevno ili 1 put u 3 dana) mjerenje šećera u krvi omogućiti će vam da pratite reakciju vašeg tijela na određenu hranu i fizičku aktivnost.

Svaka osoba na istom prehrambenom proizvodu povećavat će se na svoj način. Sve zavisi od toga koliko je stanica pankreasa sačuvano za aktivan rad, koliko mišićne i masne mase, koliki nivo holesterola i slično. Važno je ne samo mjeriti šećer svako jutro, već svjesno pristupiti ovom procesu.

Kako kontrolirati šećer u krvi?

- Provjerite sa svojim liječnikom kakve razine šećera u krvi trebaju biti konkretno za vas (ciljne razine šećera u krvi). Oni se izračunavaju pojedinačno, ovisno o dobi, stupnju i broju komplikacija i srodnim bolestima od kojih patite.

- Izmjerite šećer jednom dnevno 2-3 puta tjedno i u situacijama kad se osjećate loše ili se osjećate neuobičajeno. Ovo je neophodno za uštedu i odgovarajuću upotrebu test traka.

- Izmjerite šećer u različito vrijeme. Sad na prazan stomak, zatim prije ručka, pa prije večere, zatim 2 sata nakon jela. Zapišite svoje šećere.

Svi su ovi pokazatelji važni. Omogućit će vam i ljekaru da bolje procijenite dinamiku kolebanja šećera, prilagodite režim i doze preparata sa šećerom, pa čak i potpuno ih poništite ili zamijenite radikalno različitim načinima liječenja dijabetesa. Ako ne znate možete li jesti jedan ili drugi proizvod, pojedite ga koliko želite, a zatim izmjerite razinu šećera 2 sata nakon obroka.

Ako je glikemija unutar ciljanih vrijednosti, tada možete jesti ovu deliciju. Ako vidite brojke veće od 10 mmol / l, onda mislim da ćete i sami razumjeti sve što se ne osjeća.

Izmjerite šećer prije šetnje. Hodite prosječnim tempom od oko 1 sata. Izmjerite šećer nakon šetnje. Procijenite koliko je smanjen. To će vam omogućiti da u budućnosti koristite fizičku aktivnost kao univerzalni glavni ključ za snižavanje šećera u krvi, jer ne može biti samo šetnja, već punjenje, aktivno čišćenje, odlazak u trgovinu i tako dalje.

Provedite oko 1-2 mjeseca svog života na redovnom samo-praćenju. Bilježite šećer u krvi, fizičku aktivnost. Zabilježite svoje reakcije na razne namirnice, stres, bolesti i slično. To će vam omogućiti bolje upoznavanje vlastitog tijela i, možda, negdje, promjenu životnog stila ili prehrane. Ali ne zato što vam je to rekao doktor, već zato što ste i sami vidjeli kako određeni proizvod ili fizička aktivnost utječu na vas. Pored toga, to će vam omogućiti da u budućnosti mjerite šećer 1 put u 7-10 dana.

„Zašto bih trebalo da snimam svoje indikatore ako ih mogu samo gledati glukometrom?“ - pitaš.

Jer će vam to omogućiti ne samo da se konsultujete sa svojim lekarom ako se nešto dogodi, već će vam pomoći i da uporedite rezultate merenja tokom nekoliko meseci, ako iznenada šećer počne da "preskače". Shvatite razlog takvih promjena, sjetite se kako ste živjeli i što ste radili kada su šećeri bili dobri i analizirajte gdje ste sebi dali malo vremena.

"Zašto mjeriti šećer ako već znam sve svoje reakcije?" - pitaš.

Ovo je neophodno za kontrolu ispravnosti ili netačnosti vaših postupaka i navika. Ovo će omogućiti u ranim fazama praćenje nepredviđenih promjena u tijelu i prilagođavanje liječenja ili načina života.

Dijabetes melitus tipa 2 na bazalnom inzulinu i antidijabetičkim tabletama

Ako uzimate tablete šećera i ubrizgavate inzulin 1-2 puta dnevno, potrebna je kontrola šećera u krvi najmanje jednom u 2-3 dana.

Za šta se ovo radi?

- Ponekad se igle začepljuju ili se nepravilno ugrađuju, a inzulin se ne ubrizgava, iako se može činiti da ste ga ubrizgali. U ovom slučaju ćete, samokontrolom, vidjeti nerazumno visoke brojke od šećera. A ovo će vam poslužiti kao signal za provjeru olovke za špriceve.

- Samo nadgledanje 1 put dnevno potrebno je ako prilagodite dozu inzulina ovisno o fizičkoj aktivnosti (radite u zemlji ili intenzivno trenirate u teretani). Takva je kontrola potrebna za približno izračunavanje doze inzulina.

- Ako vam je život nestabilan, svaki dan donosi novu raznolikost aktivnosti, nepravilnu prehranu, značajna kolebanja u prehrani, izmjerite šećer 1, ili čak 2 puta dnevno.

Izmjerite glikemiju u različito vrijeme (bilo na prazan stomak, zatim prije ručka, zatim prije večere, zatim 2 sata nakon jela). Ovo je potrebno kako bi se neovisno prilagodila doza inzulina. Povećajte sa visokim šećerom i smanjite s niskim. Vaš ljekar će vas naučiti kako pravilno titrirati dozu inzulina.

Dijabetes tipa 2 na inzulinu mješovitog djelovanja

Insulini mješovitog djelovanja uključuju: Novomix, HumalogMiks 25 i 50, Humulin M3, RosinsulinMiks. Ovo je mješavina dvije različite kratke / ultra kratke i dugo djelujuće insuline.

Obično ih bore 2-3 puta dnevno. Za procjenu učinkovitosti i prilagođavanja doze potrebno je mjeriti šećer 2 puta dnevno prije doručka i prije večere. Večera doza inzulina odgovorna je za razinu šećera prije doručka. Za nivo šećera prije večere - jutarnja doza inzulina.

Ako vaš izbornik sadrži otprilike jednaku količinu ugljikohidrata za doručak, ručak i večeru svaki dan, možete kontrolirati šećer jednom dnevno. Prije doručka, prije večere. Ako vidite da su šećeri stabilni i ne planirate istovremeno mijenjati ništa, tada se šećer može mjeriti jednom u 2-3 dana, opet, u različito vrijeme. Prije doručka, prije večere. Obavezno zapišite svoje šećere u dnevnik samokontrole i pokažite svom ljekaru barem jednom svaka 2 mjeseca da po potrebi prilagodi dozu inzulina.

Šećerna bolest tipa 2 na pojačanoj terapiji inzulinom

Režim intenzivnog terapijskog inzulina je 1 primjena inzulina s produljenim djelovanjem ili 2 injekcije inzulina srednje dužine PLUS 2-3 injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije glavnog obroka. Uostalom, neko jede 2 puta dnevno, što nije preporučljivo, ali ima pravo na postojanje. Prema tome, kratki inzulin treba ubrizgati ne 3 puta, već 2.

Obavezno zapišite svoje šećere u dnevnik samokontrole i pokažite svom ljekaru barem jednom svaka 2 mjeseca da po potrebi prilagodi dozu inzulina. Učestalost mjerenja ovisi o vašem načinu života.

- Pojedete otprilike isto svaki dan. Kontrola šećera potrebna je jednom dnevno. U različito vrijeme. Sad na prazan stomak, zatim prije ručka, pa prije večere, zatim 2 sata nakon jela.

- Vaša hrana se svakodnevno značajno mijenja.

Kontrola šećera 2-3 puta dnevno. Prije glavnih obroka. Ali u ovom slučaju, trebali biste tražiti od doktora da vas nauči kako vlastito titrirati doze inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja, ovisno o razini šećera u krvi.

Ako je ovo teško i nije vam jasno, liječnik može napisati koliko jedinica treba dodati i koliko ih treba smanjiti na određene pokazatelje šećera u krvi.

- Povećali ste trajanje ili intenzitet fizičke aktivnosti.

- Kontrola šećera prije planirane fizičke aktivnosti.

- U procesu fizičke aktivnosti, slabog zdravlja.

- Prije jela nakon fizičke aktivnosti.

Ako vam tjelesna aktivnost nije bila osigurana unaprijed, nakon nje obično zahtijeva ili više ugljikohidrata (ponekad si možete priuštiti i nešto ukusnije) ili ubrizgavate manju dozu inzulina kratkog djelovanja.

Ako se tjelesna aktivnost (duga ili intenzivna) propiše unaprijed, ubrizgajte manju dozu inzulina s produljenim djelovanjem. Koliko manje uboditi - reći će vam ljekar ovisno o vašim karakteristikama. Znate kako brojati hljebne jedinice i znate potrebu za insulinom u 1 XE.

Potrebna je kontrola šećera prije svakog obroka radi ispravnog izračuna doze kratkog ili ultra kratkog inzulina. Preporučljivo je svakih nekoliko mjeseci liječniku voditi dnevnik u kojem će se za 2-3 dana zabilježiti:

- Vaš šećer prije svakog obroka.

- 1-2 šećera 2 sata nakon obroka (na primjer, nakon doručka ili nakon večere).

- Po vašem mišljenju ste pojeli i koliko jedinica hleba je potrebno (ovo je neophodno za procenu ispravnosti vašeg izračuna XE).

- doze inzulina koje ste ubrizgali (i kratke i duge).

- Fizička aktivnost, ako je bila nestandardna ili nenamjerna

Dijabetes tipa 1

Ovdje je, što češće samokontrola, to bolje. Naročito u ranim fazama. U suprotnom smjeru djeluje i obrazac: što manje samokontrole, to je lošija razina šećera u krvi. Ovo je posebno važno za one koji vode nestandardni, aktivni način života. Kontrola šećera u krvi treba se provoditi barem prije svakog obroka.

Idealno, osim toga - lošeg zdravlja. Ponekad - sa simptomima hipoglikemije, kako bi se isključila „pseudohipoglikemija“, koja se kvalitativno zaustavlja drugačije. Također, potrebna je kontrola zbog neočekivanog stresa i nepredviđenih fizičkih napora.

Što češće mjerite šećer u krvi, bolji je vaš glikemija i život. To radite sami, a ne za doktora. Ovo je od vitalnog značaja za vas.

A momci, ako imate inzulinsku pumpu, to uopće ne znači da se šećer ne može mjeriti. Crpka zahtijeva redovnu kalibraciju za pravilan rad. Dakle, kontrola ovdje treba biti najmanje 4-6 puta dnevno.

Mjerenje šećera u krvi sada treba tretirati mudro. Ne mere ga 3 puta dnevno ako uzimate samo Metformin. „Iz radoznalosti“, „zbog vlastitog duševnog mira“ i „upravo tako“ sada su previše ekonomski neprimjereni. Oni koji primaju tretman inzulinom ne bi trebali zanemariti mjerenje šećera. To će zapravo poboljšati razinu glikemije.

Upamtite da su ciljne razine šećera u krvi vaše dobrobit i dug život bez komplikacija dijabetesa. Ovo je posebno važno za one koji tek kreću na put s dijabetesom.

Mislite da je apsolutno u redu - možete voditi dnevnik hrane u običnu bilježnicu. U dnevniku hrane naznačite datum, vrijeme i šta ste pojeli (proizvod + njegova količina). Bilo bi dobro zabilježiti i fizičke aktivnosti u dnevniku, u istom formatu - na vrijeme (šta ste tačno radili + trajanje opterećenja).

Čaj bez šećera u dnevniku možete izostaviti, ali otprilike biste trebali navesti količinu tekućine koju popijete dnevno.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Navedite količinu potrebne hrane. Šta je sa onim što pišete, na primer, "heljda"? Netko ima serviranje heljde - 2 kašike, drugi - svih 10. Može se navesti ne u gramima, već u kašikama, loncima, čašama itd.

O “Je li mi fiksni način života loš u ovoj situaciji? ”- iz kog razloga ste se posavetovali sa endokrinologom? Kakva je „situacija“? Niste to naveli, samo ste pitali o dnevniku. Ako ste već prošli bilo koji test, uz poruku priložite njihovu fotografiju, pa će mi biti lakše razumjeti situaciju.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne informacije ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte postaviti liječniku dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju. Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com pruža medicinske konsultacije u prepisci s ljekarima na licu mjesta. Ovdje dobivate odgovore od stvarnih vježbača u svom području. Trenutno web lokacija može pružiti savjete u 45 područja: alergolog, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetičar, ginekolog, homeopat, dermatolog, pedijatrijski ginekolog, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski hirurg, pedijatrijski endokrinolog, nutricionista, imunolog, kardiolog, infektolog, infektolog, specijalista infektivnih bolesti logoped, ENT specijalista, mamolog, medicinski pravnik, narkolog, neurolog, neurohirurg, nefrolog, onkolog, onkolog, ortopedski trauma hirurg, oftalmolog, pedijatar, plastični hirurg, proktolog, psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, androlog, stomatolog, urolog, farmaceut, fitoterapeut, flebolog, hirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 95,56% pitanja..

XE sistem proračuna posebno je dizajniran da pomogne pacijentima koji boluju od dijabetesa. Važno je shvatiti da je pacijent vlastiti ljekar!

Ne dižite ruke nakon što ste čuli dijagnozu dijabetesa. Ovo je samo dijagnoza, a ne rečenica. Pokušajte filozofiju shvatiti filozofski i pomislite da postoje dijagnoze koje su zastrašujuće i beznadnije. Glavno je da sada znate za svoje stanje i ako naučite pravilno, sustavno i (ovo je važno!) Redovno upravljati situacijom, kvaliteta vašeg života ostat će na visokoj razini.

I iskusni endokrinolozi i brojne studije uvjeravaju jedno: pacijenta SD može živjeti koliko i zdrava osoba, a istovremeno imati visoku kvalitetu života, ali mora poštivati ​​nekoliko važnih uvjeta: kontrolirati razinu šećera, održavati aktivan zdrav način života i pridržavati se određene prehrane. To je o posljednjem aspektu, razgovaraćemo.

Tačno je reći da je dijeta za dijabetes najvažnija komponenta liječenja. Štaviše, ovo važno stanje mora se promatrati za bilo koju vrstu dijabetesa, bez obzira na dob, težinu, spol i razinu tjelesne aktivnosti osobe. Druga stvar je da će dijeta za sve biti isključivo individualna i da osoba mora kontrolirati situaciju svojom prehranom, a ne ljekar ili neko drugi. Važno je zapamtiti da osoba odgovornost za svoje zdravlje snosi lično.

Pomaže u kontroli prehrane i, u skladu s njom, izračunati potrebnu količinu inzulina kratkog djelovanja za svako uvođenje, izračunati hljebne jedinice. XE je konvencionalna jedinica koju su razvili njemački nutricionisti i koristi se za procjenu količine ugljikohidrata u hrani. Vjeruje se da jedan XE predstavlja 10-12 grama ugljikohidrata. Za apsorpciju 1 XE potrebno je 1,4 jedinice. kratko delujući inzulin.

Većina ljudi koji prvo imaju visok šećer u krvi postavlja se ovo pitanje. Endokrinolozi odgovorite ovako:

„Sjetimo se kako djeluje gušterača zdrave osobe. Nakon svakog obroka povećava se šećer u krvi, a gušterača reagira povećavajući količinu inzulina koja se oslobađa u krvotok. Kod pacijenta koji ima dijabetes melitus, ovaj mehanizam ne radi - gušterača ne ispunjava svoju funkciju, ne kontrolira nivo šećera u krvi. Dakle, čovjek treba naučiti da to radi sam, a prije svega, uz pomoć ishrane. Za pacijenta koji boluje od dijabetesa važno je da shvati koliko ugljikohidrata koji doprinose povećanju šećera u krvi uz svaki obrok. Tako će osoba predvidjeti povećanje šećera u krvi ".

Hrana sadrži masti, proteine ​​i ugljikohidrate, kao i vodu, vitamine i minerale. Samo ugljikohidrati utječu na razinu šećera u krvi, pa je toliko važno znati koliko ih ima u određenom proizvodu. U prosjeku, jedan obrok treba da iznosi oko 5 XE, ali općenito osoba mora koordinirati potrebnu dnevnu količinu XE s liječnikom koji dešava, jer je ta brojka individualna i ovisi o tjelesnoj težini, fizičkoj aktivnosti, spolu i dobi.

Otprilike situacija je sledeća:

Kategorija pacijenata s normalnom (ili blizu normalne) tjelesne težine.

Dnevnik samokontrole dijabetesa izvor je potrebnih informacija direktno za samog pacijenta, ljude koji se brinu o njemu kao i za doktora. Odavno je dokazano da je život sa ovom bolešću prilično ugodan, jer se dijabetes može kontrolirati.

Učenje kako pravilno korigirati terapiju, koja uključuje fizičku aktivnost, dijetu, doziranje inzulinskih pripravaka, a također pravilno procijeniti svoje stanje - to su zadaci samokontrole. Naravno, vodeća uloga u ovom procesu dodijeljena je liječniku, ali pacijent koji svjesno kontrolira svoju bolest, postiže dobre rezultate, uvijek posjeduje situaciju i osjeća se samouvjerenije.

Bezgrešno popunite dnevnik dijabetičara ili dnevnik samokontrole dijabetesa nastavit će se u posebnim školama, koje postoje u svakoj klinici u gradu. Korisno je za pacijente sa bilo kojom vrstom bolesti. Ispunjavajući ga, treba imati na umu da ovo nije rutinski posao za koji je potrebno vrijeme, već način da se spriječe ozbiljne komplikacije. Ne postoje jedinstveni standardi za pisanje u njemu, međutim, postoje neke želje za njegovim održavanjem. Preporučuje se voditi dnevnik odmah nakon dijagnoze.

Potrebno je popraviti podatke, čija će analiza smanjiti rizik od komplikacija ili poboljšati pacijentovo stanje. Najvažnije su sljedeće točke:

  • nivo glukoze Ovaj pokazatelj je fiksiran prije i nakon jela. U nekim slučajevima ljekari traže od pacijenata da naznače određeno vrijeme,
  • vrijeme primjene pripravaka inzulina,
  • ako se dogodi hipoglikemija, onda se uvjerite
  • u nekim je slučajevima liječenje antidijabetičkim tabletama moguće kod dijabetesa tipa 1.

Postoji nekoliko mogućnosti vođenja dnevnika samokontrole dijabetesa:

  • obična sveska ili beležnica sa grafovima,

Online aplikacije za dijabetes samokontrole

Trenutno postoji veliki izbor programa za ovu kategoriju pacijenata. Oni se razlikuju u funkcionalnosti i mogu biti i plaćeni i besplatni. Suvremene tehnologije omogućuju pojednostavljenje dnevnika samokontrole dijabetes melitusa, a također, ako je potrebno, i savjetovanje s liječnikom koji mu šalje lijek u elektroničkom obliku. Programi su instalirani na pametnom telefonu, tabletu ili ličnom računaru. Razmotrimo neke od njih.

To je internetski dnevnik samonadzirajuće prehrane i hipoglikemije. Mobilna aplikacija sadrži sljedeće parametre:

  • tjelesna težina i njen indeks,
  • potrošnja kalorija i njihovo izračunavanje pomoću kalkulatora,
  • glikemijski indeks hrane
  • za svaki proizvod dobiva se hranljiva vrijednost i navodi se hemijski sastav,
  • dnevnik koji vam daje mogućnost da vidite količinu proteina, lipida, ugljikohidrata, a također računate i kalorije.

Uzorak dnevnika samokontrole za dijabetes možete naći na web stranici proizvođača.

Ovaj univerzalni program pruža mogućnost upotrebe za bilo koju vrstu dijabetesa:

  • na prvi - pomaže u određivanju doze inzulina koja se izračunava na osnovu nivoa glikemije i količine ugljikohidrata primljenih u tijelu,
  • u drugom identificirati odstupanja u ranoj fazi.

Dnevnik samokontrole gestacijskog dijabetesa

Ako je trudnica otkrila ovu bolest, onda joj je potreban stalni samokontroliranje, što će vam pomoći da prepozna sljedeće točke:

  • Postoji li dovoljno fizičke aktivnosti i prehrane za kontrolu glikemije,
  • Da li je potrebno unošenje pripravaka inzulina radi zaštite fetusa od visoke glukoze u krvi.

Sljedeći parametri trebaju biti zabilježeni u dnevniku:

  • količinu potrošenih ugljikohidrata,
  • doziranje inzulina
  • koncentracija šećera u krvi,
  • tjelesna težina
  • brojevi krvnog pritiska
  • ketonska tijela u urinu. Nalaze se kod ograničene potrošnje ugljikohidrata, nepravilno odabrane inzulinske terapije ili gladovanja. Možete ih odrediti pomoću medicinskih uređaja (posebne test trake). Pojava ketonskih tijela smanjuje isporuku kisika tkivima i organima, što nepovoljno utječe na plod.

Kod mnogih žena gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja. Ako nakon porođaja ostane potreba za pripravcima inzulina, tada se najvjerovatnije razvija dijabetes prvog tipa u razdoblju gestacije. Neke žene imaju dijabetes tipa 2 nekoliko godina nakon rođenja djeteta. Smanjiti rizik od njegovog razvoja pomoći će fizička aktivnost, dijeta i kontrola koncentracije glukoze u krvi barem jednom godišnje.

Glavni zadatak kod ove bolesti je stabilna normalizacija glukoze u krvi. Pacijent nije u stanju osjetiti njegove fluktuacije, pa će vam samo pažljiva samokontrola omogućiti praćenje dinamike ove ozbiljne patologije.

Učestalost studija glukoze direktno ovisi o terapiji lijekovima za snižavanje šećera i nivou glikemije u toku dana. Kod vrijednosti bliskih normalnoj, šećer u krvi se određuje u različito doba dana nekoliko dana u sedmici. Ako promijenite svoj uobičajeni način života, na primjer, pojačanu fizičku aktivnost, stresne situacije, pogoršanje popratne bolesti ili pojavu akutne patologije, učestalost samokontrole glukoze provodi se u dogovoru s liječnikom. Ako se dijabetes kombinira s prekomjernom težinom, tada u dnevnik moraju biti zabilježene sljedeće informacije:

  • promjene težine
  • energetska vrijednost prehrane,
  • očitavanje krvnog pritiska najmanje dva puta u toku dana,
  • i drugi parametri koje preporuči ljekar.

Podaci navedeni u dnevniku samokontrole dijabetes melitusa omogućit će liječniku da objektivno procijeni kvalitetu liječenja i pravovremeno prilagodi terapiju ili će dati odgovarajuće preporuke o prehrani, propisati fizioterapiju. Konstantno nadgledanje bolesti i redovno lečenje ove bolesti pomoći će u održavanju pojedinog tela na potrebnom nivou, a po potrebi se poduzimaju hitne mere za normalizaciju stanja.

Zašto su potrebne jedinice za hljeb i kako izračunati jelovnik za dijabetes

Bolesnici s dijabetesom ne moraju se u potpunosti lišiti namirnica s ugljikohidratima. Takav koncept u prehrani kao "jedinica za hljeb" pomoći će tačno izračunati količinu konzumiranih ugljikohidrata i uravnotežiti prehranu.

Kod dijabetesa tipa 1 i 2, pankreas pacijenta uopće ne djeluje kao kod zdrave osobe. Nakon jela, nivo glukoze u krvi obično raste. Pankreas počinje da proizvodi inzulin, koji pomaže utapanju glukoze. Kad ponovno padne šećer u krvi, inzulin se proizvodi u manjim količinama.

U zdrave osobe nivo glukoze ne prelazi 7,8 mmol / L. Pankreas automatski oslobađa pravu dozu inzulina.

Kod dijabetes melitusa ovaj automatski mehanizam ne radi i pacijent mora sam izračunati količinu konzumiranih ugljikohidrata i dozu inzulina.

Dijabetičari bi trebali zapamtiti: samo ugljikohidrati povećavaju razinu glukoze. Ali različiti su.

Postojeći ugljikohidrati u prirodi dijele se na:

Potonji su također podijeljeni u dvije vrste:

Za probavu i održavanje normalnog šećera u krvi važni su neprobavljivi topljivi ugljikohidrati. Tu spadaju i kupusovi listovi. Ugljikohidrati sadržani u njima imaju vrijedne kvalitete:

  • zadovoljiti glad i stvoriti osećaj sitosti,
  • ne povećavajte šećer
  • normalizuju rad creva.

Prema brzini asimilacije, ugljikohidrati se dijele na:

  • probavljiv (maslac, slatko voće itd.),
  • sporo probavljanje (to uključuje hranu sa niskim glikemijskim indeksom, na primjer, heljda, hljeb od cijelog brašna).

Prilikom sastavljanja jelovnika korisno je uzeti u obzir ne samo količinu ugljikohidrata, već i njihovu kvalitetu. Kod dijabetesa treba obratiti pažnju na sporo probavljive i ne probavljive ugljikohidrate (postoji posebna tablica takvih proizvoda). Dobro se zasićuju i sadrže manje XE na 100 g mase proizvoda.

Kako bi bilo povoljnije izračunati ugljikohidrate tokom obroka, njemački su nutricionisti smislili koncept "jedinice za hljeb" (XE). Uglavnom se koristi za sastavljanje jelovnika dijabetičara tipa 2, međutim, može se uspješno koristiti za dijabetes tipa 1.

Jedinica hljeba je tako nazvana jer se mjeri količinom hljeba. U 1 XE 10-12 g ugljenih hidrata. Ista količina sadrži pola komada kruha debljine 1 cm, odrezanog od standardnog hljeba. Međutim, zahvaljujući XE, ugljikohidrati se u bilo kojem proizvodu mogu mjeriti na ovaj način.

Prvo morate saznati koliko ugljikohidrata na 100 g proizvoda. To je lako učiniti gledajući ambalažu. Za praktičnost izračuna uzimamo za osnovu 1 XE = 10 g ugljikohidrata. Pretpostavimo da 100 g proizvoda koji nam je potreban sadrži 50 g ugljikohidrata.

Donosimo primjer na nivou školskog predmeta: (100 x 10): 50 = 20 g

To znači da 100 g proizvoda sadrži 2 XE. Ostaje samo vaganje kuhane hrane da se utvrdi količina hrane.

U početku se dnevni brojevi XE-a čine kompliciranim, ali postupno postaju norma. Osoba konzumira približno isti set namirnica. Na osnovu uobičajene prehrane pacijenta, možete napraviti dnevni meni za dijabetes tipa 1 i 2.

Postoje proizvodi čiji se sastav ne može prepoznati pisanjem na pakovanju. U količini XE na 100 g mase, tabela će pomoći. Sadrži najpopularniju hranu i prikazuje težinu na osnovu 1 XE.

Koja god dijagnoza bude postavljena bolesnoj osobi, efikasnost lečenja će uvek biti u zavisnosti od samokontrole. Ali upravo takva bolest kao što je dijabetes, najviše treba stalno praćenje, ne toliko od specijalista endokrinologa koliko od samog pacijenta.

Živjeti pod znakom dijabetesa uvijek je težak zadatak za svakog pacijenta. Ova bolest je poput stalnog rada koji radi non-stop, a ne zna ni za vikende, ni za praznike. Unatoč činjenici da za ogroman broj dijabetičara slijediti preporuke liječnika postaje težak zadatak, ipak pacijent jednostavno mora naučiti upravljati ne samo svojom patologijom već i cijelim životom.

Da bi održali svoje zdravlje na prihvatljivom nivou, osoba će se morati oslanjati ne samo na lijekove i slijepo slijediti preporuke liječnika, potrebno je svladati samokontrolu kod dijabetesa. Samo u kombinaciji sa samokontrolom tretman će dati pozitivne rezultate.

Glavna poanta samokontrole je sticanje vještina koje će vam pomoći da ispravno procijenite i ispravite (ako je potrebno) tretman koji je propisao specijalista.

Nedvosmisleno, samo nadležni ljekar ima pravo u cjelini odrediti taktiku liječenja, ali prema iskustvu mnogih dijabetičara, pacijentovo svjesno upravljanje bolešću omogućava mu da nastavi terapiju s maksimalnim povjerenjem.

U praćenju tijeka i liječenju patologije bolesnika s dijabetesom pomoći će poseban dnevnik - dnevnik samokontrole. Koristeći dnevnik, pacijent će moći potpuno kontrolirati situaciju, što će ga učiniti punopravnim sudionikom u njegovom liječenju.

Da biste prilagodili doze inzulina ako je potrebno, kako biste donijeli kompetentne odluke u vezi s prehranom i količinom fizičke aktivnosti, potrebno je imati niz informacija i razumijevanja kako to učiniti. Pacijenti primaju osnovna znanja iz preporuka lekara i na predavanjima u školama za dijabetičare.

Kontrola patologije uključuje sljedeće akcije.

  1. Strogo pridržavanje režima tokom cijelog dana, odnosno spavanje, fizička aktivnost, režim prehrane i lijekova.
  2. Praćenje glukoze u krvi (2-4 puta dnevno).
  3. Sistematsko određivanje acetona i šećera u urinu.
  4. Prikupljanje i upis važnih unosa u dnevnik samokontrole.
  5. Periodična oznaka hemoglobina (glikovane) krvi.

Da biste maksimalno kompetentno vršili samonadzor i unijeli važne podatke u dnevnik, trebat će vam sljedeći alati kao što su:

  • glukometrom - uređaj koji vam omogućava da odredite nivo šećera u krvi,
  • brzi testovi za utvrđivanje nivoa šećera i acetona u urinu,
  • monitor krvnog pritiska - uređaj koji se koristi za određivanje krvnog pritiska,
  • dnevnik, bilježnicu ili gotov dnevnik u koji će se unijeti svi važni podaci o tijeku dijabetesa, liječenju koji se koristi te prehrani i tjelesnim aktivnostima.

Ovo je dnevnik. Ovdje je potrebno zabilježiti i sva pitanja koja će biti postavljena liječniku prilikom imenovanja.

Zahvaljujući unosima koje dnevnik sadrži, osoba može analizirati stupanj tijeka bolesti, što znači da će biti moguće samostalno prilagoditi doze inzulina ili svoju prehranu.

Dnevnik može biti bilo kojeg oblika, najvažnije je najpotpunije snimanje podataka. Bilješke koje će se ogledati u dnevniku ovise o vrsti dijabetesa i vrsti terapije. Ali najbolje je kupiti gotov dnevnik koji sadrži sve potrebne stupce i redove. Evo njegovog uzorka za drugu vrstu dijabetesa.

No, moderna osoba ne želi se baviti bilježnicama i bilješkama, lakše mu je s rukovanjem uređajima, tako da možete voditi dnevnik na svom pametnom telefonu. Evo primjera takvog dnevnika.

Pacijent koji prima intenzivnu inzulinsku terapiju treba zabilježiti sljedeće:

  • tačna doza i vreme primene insulina,
  • rezultati praćenja glukoze u krvi,
  • tačno vrijeme praćenja glukoze u krvi,
  • količina konzumiranog XE (porcionirano i dnevno),
  • rezultati samokontrole nivoa acetona i glukoze u urinu,
  • informacije o općem zdravstvenom stanju.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1, pod uvjetom da primaju tradicionalnu inzulinsku terapiju i strogo slijede propisani raspored, ne mogu u dnevnik unijeti dnevnu dozu inzulina i vrijeme njegove primjene. Dijabetičari s takvim režimom trebat će bilježiti gore opisane podatke 3 puta tjedno. Preporučuje se mjerenje šećera u krvi na prazan stomak ili 3 sata nakon jela. Važno je napomenuti da bilješke o općem blagostanju trebaju biti detaljne i redovite.

Dijabetičari s drugom vrstom bolesti koja se kombinira s hipertenzijom i gojaznošću trebaju dodati dnevniku:

  • njegova tačna težina sa korekcijom wellnessa,
  • približne informacije o unosu kalorija (barem jednom svaka dva dana),
  • tačne informacije o krvnom pritisku (dva puta dnevno),
  • ako se terapija kombinira s primjenom lijekova koji snižavaju razinu šećera, tada treba u dnevniku navesti vrijeme i dozu,
  • rezultati samokontrole nivoa glukoze.

Po želji možete zabilježiti i rezultate analiza metabolizma lipida. Ovo će pomoći u potpunom ocjeni kliničke slike.

Osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes melitus trebala bi biti svjesna da potreba za vođenjem dnevnika nije liječnička hirovitost, to je ozbiljna potreba koja je u stanju poboljšati i dobrobit liječenja.

Dnevnik će vam pomoći da se prikupe sve važne informacije o toku bolesti, o efikasnosti lečenja, da se napišu pitanja stručnjaku. I nije važno je li to bilježnica ili program na telefonu. Isprva će se potreba zapisivanja svih postupaka u dnevnik činiti kao težak zadatak, ali s vremenom će znatno olakšati pacijentov život, ukazati mu povjerenje u uspješan ishod bolesti.


  1. „Lijekovi i njihova upotreba“, referenca. Moskva, Avenir-Design LLP, 1997, 760 stranica, tiraž od 100.000 primjeraka.

  2. Bulynko, S.G. Dijetalna i terapijska ishrana za gojaznost i dijabetes / S.G. Bulynko. - Moskva: SINTEG, 2004. - 256 str.

  3. C. Kilo, J. Williamson „Šta je dijabetes? Činjenice i preporuke. " M, Mir, 1993

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Zašto mi treba dnevnik šećera?

Često oboljeli od dijabetesa nemaju dnevnik šećera. Na pitanje: „Zašto ne snimate šećer?“, Neko odgovara: „Već se svega sjećam“, a neko: „Zašto to zapisujem, rijetko ih mjerim, a obično su dobri“. Štaviše, „obično dobri šećeri“ za pacijente su i 5-6 i 11–12 mmol / l šećera - „Pa, probio sam ga, kod koga se to ne događa“. Jao, mnogi ne razumiju da redovni poremećaji prehrane i porasti šećera iznad 10 mmol / L oštećuju zidove krvnih žila i živaca i dovode do komplikacija dijabetesa.

Za najduže moguće očuvanje zdravih žila i živaca kod dijabetesa, SVI šećeri trebali bi biti normalni - i prije jela i nakon - DANASNI. Idealni šećeri su od 5 do 8-9 mmol / l. Dobri šećeri - od 5 do 10 mmol / l (to su brojevi koje navodimo kao ciljanu razinu šećera u krvi kod većine bolesnika s dijabetesom).

Kad razmislimo glikovani hemoglobin, morate shvatiti da da, on će nam zaista pokazati šećer za 3 mjeseca. Ali što je važno zapamtiti?

Glikovani hemoglobin pruža informacije o sekundarno šećera tijekom posljednja 3 mjeseca, bez davanja podataka o varijabilnosti (disperziji) šećera. Odnosno, glikovani hemoglobin će iznositi 6,5% i u bolesnika sa šećerima 5-6-7-8-9 mmol / l (kompenziran za dijabetes), i u bolesnika sa šećerima 3-5-15-2-18-5 mmol / l (dekompenzovani dijabetes). To jest, osoba sa šećerom koji skače s obje strane - ili hipoglikemija, zatim visoki šećer, također može imati dobar glikolirani hemoglobin, jer su aritmetički srednji šećeri 3 mjeseca dobri.

Zbog toga, osim redovnog testiranja, pacijenti s dijabetesom moraju svakodnevno voditi dnevnik šećera. Tada na recepciji možemo procijeniti pravu sliku metabolizma ugljikohidrata i pravilno prilagoditi terapiju.

Ako govorimo o discipliniranim pacijentima, onda takvi pacijenti vode dnevnik šećera za život, a u vrijeme korekcije liječenja vode i dnevnik ishrane (razmislite koliko jela u koje doba dana su jeli, razmislite o XE), a na recepciji analiziramo i dnevnike i šećere i ishrana.

Takvi odgovorni pacijenti brže su od drugih da nadoknade dijabetes i upravo je kod takvih bolesnika moguće postići idealne šećere.

Pacijenti svakodnevno vode dnevnik šećera, pa je prikladno da se discipliniraju, a ne trošimo vrijeme na pronalaženje šećera.

Kako voditi dnevnik šećera?

Parametri koje prikazujemo u šećernom dnevniku:

  • Datum mjerenja glikemije. (Šećer mjerimo svaki dan, tako da u dnevnicima obično postoji red sa 31 linijom na 31 dan, odnosno na mjesec dana).
  • Vrijeme za mjerenje šećera u krvi je prije ili nakon jela.
  • Terapija dijabetesa (Često postoji mjesto za bilježenje terapije u dnevnike. U nekim dnevnicima terapiju pišemo na vrhu ili na dnu stranice, u nekim na lijevoj strani namaza - šećer, na desnoj - terapiju).

Koliko često mjerite šećer?

Sa dijabetesom tipa 1 šećer mjerimo najmanje 4 puta dnevno - prije glavnih obroka (doručak, ručak, večera) i prije spavanja.

Sa dijabetesom tipa 2 mjerimo šećer najmanje 1 puta dnevno svaki dan (u različito doba dana), a barem 1 puta tjedno dogovaramo glikemijski profil - izmjerimo šećer 6 - 8 puta dnevno (prije i 2 sata nakon glavnih obroka), prije odlaska u krevet i noću.

Tokom trudnoće Šećeri se mjere prije, sat i dva sata nakon obroka.

Uz korekciju terapije šećer mjerimo često: prije i 2 sata nakon glavnih obroka, prije spavanja i nekoliko puta noću.

Prilikom korekcije terapije, pored dnevnika šećera, morate voditi i dnevnik ishrane (napišite što jedemo, kada, koliko i koliko računamo XE).

Pa ko je bez dnevnika - počnite pisati! Napravite korak ka zdravlju!

Ostavite Svoj Komentar