Dinja za pankreatitis

Dinja ima puno korisnih kvaliteta:

  • povećanje vitalnosti,
  • jačanje imunološkog i kardiovaskularnog sistema,
  • poboljšanje raspoloženja
  • neutralizacija i eliminacija toksičnih spojeva iz tijela,
  • prevencija razvoja malignih novotvorina,
  • pomoć u probavljanju hrane,
  • poboljšavanje izgleda kože, ploča noktiju, kose,
  • diuretski efekat
  • obnavljanje metabolizma vode i soli u ljudskom tijelu.

Za odabir zrele dinje slijedi nekoliko preporuka:

  1. Povrće se nabavlja u određenom periodu: od sredine ljeta do početka jeseni. U ovom trenutku plodovi su najkorisniji.
  2. Ne kupujte voće ogromnih veličina, jer po pravilu sadrže veliku količinu hemikalija. Optimalna težina je oko 5 - 7 kg.
  3. Kad se stisne, zrela je blago deformirana.
  4. Također, kada birate povrće, lagano ga tapkajte; u zrelom plodu čuje se zreo zvuk.
  5. Oguliti bez oštećenja, tragove plijesni i truleži.
  6. Zrela dinja ima izrazito ugodnu aromu.
  7. Mjesto cvjetanja je mekano na dodir.
  8. Zreo zreli plod može se lako oguliti noktom.

Pravila potrošnje

Dinja je dobra za gušteraču ako se pravilno koristi. Da biste izbjegli negativne posljedice, preporučuje se da se prije dodavanja fetusa u vašu prehranu posavjetujete s liječnikom.

Ljekar će objasniti kako to utječe na gušteraču, kao i je li moguće koristiti svježu dinje za pankreatitis.

Da li se dinja može koristiti za holecistitis i pankreatitis? Ulazite povrće u jelovnik postepeno da ne biste preopteretili gušteraču. Pojedinačna porcija ne više od 200 g ne preporučuje se koristiti zajedno s drugim proizvodima, jer je to neovisno jelo, dopušteno za konzumaciju dva sata nakon jela. Inače se javlja nadimanje, mučnina, proliv. Također, ne možete koristiti proizvod na prazan stomak u velikim količinama, kako biste izbjegli razvoj pogoršanja bolesti. Uz to, povrće ne treba oprati tekućinom.

U fazi remisije i sa holecistitisom

U mnogim slučajevima pankreatitis izaziva razvoj dijabetes melitusa, u prisustvu koje se dinja ne preporučuje. A takođe patologije gušterače često uzrokuju neispravnost žučnog mjehura. Međutim, kod holecistitisa, sporni proizvod je, naprotiv, indiciran za upotrebu. Slatko voće ima laksativni učinak, a žuč se izlučuje brže.

Dinja sa pankreatitisom koristi se umjereno. Ovo se pravilo primjenjuje na period remisije bolesti i na holecistitis. Prvo se preporučuje ulazak u ishranu u kašastom stanju koji je podvrgnut termičkoj obradi. A takođe je dozvoljeno piti sok od dinje u malim količinama. Za 1 prijem dopušteno je do 200 g slatkog povrća.

Maksimalni dozvoljeni dnevni volumen fetusa je 1,5 kg (pod uslovom da nema proljeva, bolova u trbuhu i mučnine).

Ako nakon uvođenja u prehranu dođe do pozitivne dinamike, možete prijeći na sirovi proizvod. Počeli biste sa upotrebom 100 - 150 ml soka od dinje. U nedostatku relapsa, dopušteno je uvesti u prehranu svježu kašu zrelog ploda (ne više od 500 g / dan.).

Upotreba dinje pomaže jačanju imuniteta, vraćanju vodeno-slane ravnoteže, njegu tijela korisnim tvarima. Nakon ulaska u želudac, pektini koji se nalaze u plodu pomažu u uklanjanju toksičnih spojeva iz ljudskog tijela.

U akutnoj i hroničnoj fazi

Osoba koja se suočila sa navedenom bolešću pita se je li moguće jesti dinje s pankreatitisom. Kod patologije gušterače u akutnom obliku, ne preporučuje se dodavati dotični fetus svojoj prehrani, zbog visokog sadržaja biljnih vlakana, koje probavni trakt, pak, ne prerađuje zbog poremećaja u probavnim procesima. Može povećati proliv, nadimanje i bolove u trbuhu. Nezrelo voće koje u svom sastavu ima gruba biljna vlakna posebno je opasno.

Jesti dinje kod hroničnog pankreatitisa: je li moguće ili ne? U razmatranom obliku bolesti preporučuje se jesti dinje nakon termičke obrade. Namirnice koje se smiju jesti iz dotičnog voća uključuju: džem, žele, žele ili pečene komade.

Stopa potrošnje dinje po danu po osobi izračunava se pojedinačno, ovisno o toleranciji voća i reakciji organizma.

Dijeta recepti za pankreatitis

Sadržaj kalorija u 100 g iznosi 70 kcal. Nekoliko opcija za pripremu dinje za pankreatitis pankreasa:

  • 1 kg dinje
  • 1 do 2 limuna
  • kilogram granuliranog šećera.

Za početak se preporučuje temeljito ispiranje, rezanje na pola i uklanjanje sjemenki.
Zatim isjecite na male kriške, ogulite i izgnječite blenderom.

U dobivenu masu sipajte šećer, promiješajte i ostavite 10 sati (prikladno je da gornje akcije izvodite uveče, da se smjesa ostavi za infuziju preko noći).

Nakon vremena, dinje i sok stavite na štednjak, uključite grijanje. Iscijedite sok od 1 - 2 limuna i dodajte slatkoj smjesi, promiješajte. Nakon što komad zavri, pirjajte oko 1 sat.

Kad je spremno, posuđe se mora ohladiti i položiti u posude. Koristite marmeladu u svježe pripremljenom obliku ili napravite praznine za dugoročno čuvanje.

  • 150 g pulpe dinje,
  • 0,2 l ohlađene ključale vode,
  • 1,5 tbsp. l šećer
  • 1 kašika. l jestiva želatina.

Za početak, preporučuje se sipati vodu u tavu i dodati šećer. Izrežite pulpu ploda na male komade. Nakon što tečnost proključa, dodajte dinje. Kuhajte dok ne omekša (10 minuta).

U ovom trenutku razblažite želatinu, prateći uputstva na pakovanju. Po isteku vremena komade dinje stavite u zasebnu posudu i kombinujte sa želatinom. Dobivenu smjesu izlijte u kalupe i ohladite.

  • 0,15 litara ohlađene kuhane vode,
  • 0,3 kg pire od dinje,
  • 12 g želatine
  • 1 kašika limunovog soka
  • 80 g granuliranog šećera.

Za početak, otopite želatinu, prateći uputstva na pakovanju. Zatim u tavi pomiješajte 100 ml vode, šećera i limunovog soka, nakon čega posudu stavite na štednjak, uključite grijanje.

Kuhajte dvije minute dok miješate komponente. Kada je spreman, sirup se ohladi, pa u malim porcijama sipati želatinu, dodati pire od dinje.

Sastojke dobro promiješajte i ohladite, a zatim radni komad stavite na hladno.

Zatim, dok se smesa očvrsne, mora se tući mikserom dok se ne stvori gusta pjena. Sipajte mousse u posude i stavite na hladno.

Što je korisna dinja

Omiljena delicija - slatka, sočna, mirisna, dinja se dugo koristi u ljekovite svrhe. Plod je zasićen brzo apsorbiranim proteinima, mastima i ugljikohidratima. U sastavu su određeni vitamini (C, E, A, B, PP) i mikroelementi (kalcijum, natrijum, hlor, mangan, jod, bakar, cink), a prisutni su i kalijum i gvožđe. Dinja se preporučuje kod niskog hemoglobina. Kultura dinje korisna je za kardiovaskularni sistem, kod bolesti bubrega, jetre. Izvrsno podiže tonus tijela, koristan za oslabljene ljude.

Zbog vitaminsko-mineralnog sastava i osjetljivih vlakana pulpe, dinja doprinosi normalizaciji metabolizma i pravilnom funkcionisanju crijeva. Povrće ima diuretičko, laksativno, protuupalno, restorativno i toničko djelovanje. Kao i svaki proizvod, opasan je po nizu bolesti.

Što trebate znati o prehrani za pankreatitis

Ako se dijagnosticira pankreatitis, liječnik će preporučiti dijetu (obično dijeta br. 5). Prilikom davanja preporuka uzima se u obzir prisustvo pozadinskih bolesti (visoki krvni pritisak, srčani problemi, alergije) i trenutna faza bolesti. Hrana, način pripreme i organizacija hrane su važni. Dodijelite listu osnovnih prehrambenih pravila za pankreatitis:

  • Morate jesti 4-5 puta dnevno u malim dozama. Ne možete zanemariti doručak, ne možete priuštiti srdačnu večeru.
  • Morat ćemo isključiti proizvode koji stimuliraju proizvodnju pankreasnog soka i rad želuca i žučnog mjehura, uzrokujući pogoršanje bolesti. Opasna hrana koja sadrži gruba vlakna, što uzrokuje pojačano stvaranje plinova. U ishrani je kuhana, pečena, parena hrana. Ne možete biti prženi, slani, kiseli, dimljeni. Preporučljivo je koristiti proizvode u mljevenom obliku, s pogoršanjem, preporuka postaje obavezna.
  • Hrana topla, topla i hladna hrana iritira probavni trakt.
  • Dovoljna količina proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala treba tijelu davati hranom.
  • Potrebno je piti propisanu količinu tekućine (po mogućnosti samo vode).

Kako odabrati dinje

Da biste izbjegli štetu, morate odabrati pravo voće:

  1. Prilikom kupovine obavezno provjerite integritet kore. Na povrću ne bi trebalo biti mrlja, pukotina, udubljenja. Kroz oštećenja patogene bakterije ulaze u plod.
  2. Dinja treba biti zrela, ali ne prezrela. Zrela dinja obično ima tanku žutu koricu različitih nijansi (sorte sa zelenom ili smeđom kore se uzgajaju) bez zelenkastih mrlja, sa isušenim repom i jake arome.
  3. Opasno je jesti rezanu dinje, koja dugo leži u sobi ili na suncu, takvi se proizvodi brzo propadnu.

Preporuke prilikom odabira dinje moraju se poštovati bez greške, kod pankreatitisa posebno su važna pravila. Ako nezreli fetus kod zdrave osobe izazove kratkotrajno probavno smetnje, povećano opterećenje gušterače pacijenta s pankreatitisom izazvat će pogoršanje bolesti.

Kako jesti dinje

Glavno pravilo jesti povrće - dinja se ne može kombinirati s drugim proizvodima. Ovo je neovisno jelo, dozvoljeno je jesti dva sata nakon jela. Dinja nije desert, neka se povrće smatra desertom. Dinja se probavlja u crijevima, i praktično ne zaostaje u stomaku. Organ je bolje ostati prazan. Inače su probavne tegobe zagarantovane: nadimanje, mučnina, proliv, zatvor. U želucu se slatki plod ne probavlja i počinje fermentirati. Na prazan stomak ne preporučuje se konzumiranje mirisnog povrća, posebno kod pankreatitisa (što ljekar povremeno dopušta u medicinske svrhe).

Sve dok nutricionisti nisu otkrili nespojivost dinje s drugom hranom, došlo je do smrtnih slučajeva zloupotrebe. Mlijeko, mliječni proizvodi, alkohol ne smiju se uzimati istovremeno kao dinja. Prije sljedećeg obroka trebat ćete pričekati sat i pol do dva.

Prije rezanja, slatko povrće se temeljito ispere. Unatoč osjetljivoj pulpi, gutanje u žurbi je opasno - svaki komad morate dobro žvakati.

Nije potrebno da jedete dinje do kore, pulpa blizu kore, možda nije dovoljno zrela.

Dinja i pankreatitis

Mogućnost uvođenja dinje u prehranu pacijenta s pankreatitisom ovisi o trenutnoj fazi bolesti. Uz trajnu remisiju, dinje treba uključiti u jelovnik, uzimajući u obzir gore navedena korisna svojstva. Unesite u tablicu s oprezom, uzimajući u obzir principe prehrane za bolest, nakon konsultacije s liječnikom. Bolje da započnemo sa mousseom i želeom. Ako negativni efekti konzumacije izostanu, dozvoljeno je probati svježu dinje. Dozvoljeno je kod pankreatitisa sok dinje razrijeđen toplom vodom. Piće zadržava korisna svojstva slatkog povrća, ne sadrži vlakna, eliminira se rizik od oštećenja gušterače i želuca.

U razdobljima pogoršanja bolesti oko dinje i dijelova drugih proizvoda morat ćete na neko vrijeme zaboraviti. Normalno kaša dinje, koja sadrži dijetalna vlakna i ugljene hidrate, stimuliše probavni sistem. Ako se pankreatitis pogorša, dodatna stimulacija probavnih procesa pogoršaće situaciju. Upotreba dinje u akutnoj fazi bolesti zabranjena je.

Ukratko o najvažnijem

Dozvoljeno je i potrebno koristiti dinje za pankreatitis. Zahvaljujući vitaminsko-mineralnom sastavu i nježnoj pulpi, povrće ima blagotvoran uticaj na probavni sistem organizma. Kod hroničnog pankreatitisa u mirnim periodima, tikve nisu zabranjene. Dinja se jede u obliku musa, žele i svježa u malim obrocima između obroka. Mešanje dinje sa drugom hranom je opasno. Korisni sok od dinje, koji se nalazi na popisu dozvoljenih za pankreatitis.

U akutnoj fazi bolesti dinje treba odbaciti uprkos očiglednoj sigurnosti.

Spremite članak da biste ga kasnije pročitali ili podijelite sa prijateljima:

Dinja sa pankreatitisom u akutnoj fazi ili tokom pogoršanja

Uprkos prividnoj sigurnosti, za vrijeme pogoršanja hroničnog pankreatitisa ili kod akutnih bolesti zabranjeno je nježno sočno meso dinje koje se ne odlikuje kiselim ili začinjenim okusom, već, naprotiv, ima mnoštvo korisnih svojstava. Zašto u tim slučajevima ne možete jesti dinje sa pankreatitisom? Kako doktori objašnjavaju zabranu?

Prema metodi liječenja, za upalni organ potreban je najsmrtonosniji način rada. Ovo treba doprinijeti odabranoj prehrani.

Kada jedete dinje bogate dijetalnim vlaknima i ugljikohidratima, to se ne može postići:

  • uslijed aktiviranja endokrine funkcije zahvaćene žlijezde, povećanog lučenja organa za varenje,
  • zbog povećane aktivnosti žlijezde i brze sinteze inzulina kao odgovor na porast šećera u krvi,
  • uslijed povećanog oslobađanja klorovodične kiseline i aktiviranja proizvodnje soka pankreasa.

Uz to, dinja sa pankreatitisom može uzrokovati nadimanje, bol u ovom predjelu, prekomjerno stvaranje plinova, brzu stolicu tečne ili pjenaste konzistencije. Uzrok ovih neugodnih simptoma su vlakna, koja su korisna za zdravu osobu i izvor su energije šećera.

Kako se ne bi pogoršao tok pankreatitisa, dinja tokom egzacerbacije ne može se koristiti kao hrana. Ovaj zahtjev se odnosi na sve moguće namjene, uključujući svježe, sušeno ili smrznuto voće, dinja ili sok u konzervi.

Mogu li jesti dinje kod pankreatitisa

Kod bolesti probavnog sustava potrebna je dijeta, jer upotreba određenih jela i proizvoda može izazvati pogoršanje bolesti ili uzrokovati pojavu dispeptičkih poremećaja.

U akutnoj fazi upale indicirana je stroga terapijska dijeta koja uključuje kemijsku, mehaničku ili termičku štednju organa za varenje. U razdoblju remisije dijeta je manje stroga, iako na mnoge proizvode nameće ograničenje.

Kod pankreatitisa gušterača se upali i oštećena je intracekretorna i egzokrina funkcija, odnosno enzimi neophodni za potpunu probavu hrane ne ulaze u dvanaesnik. Kod hipersekretivnog pankreatitisa, supstance koje izlučuju žlezda tokom unošenja hrane u stomak ne mogu napustiti organ i dodatno pogoršati upalni proces.

Zbog toga pacijenti nakon jela nekih proizvoda osjećaju bol u lijevom hipohondriju ili u gornjem dijelu trbuha koji je paroksizmalni ili trajni. Često nakon kršenja prehrane bol isijava na srce, često se pojavljuju i dispeptični simptomi (povraćanje koje ne donosi olakšanje, mučnina, nadimanje, žgaravica).

Da ne biste patili od napada pankreatitisa i da ne biste pogoršali tok bolesti, preporučuje se saznati od lekara koji su proizvodi zabranjeni.U pravilu pacijente zanima je li moguće jesti određeno voće i povrće jer nije uvijek jasno kako utječu na probavne organe (povećavaju li kiselost, postoje li u njihovom sastavu neželjene tvari). Jedno od često postavljanih pitanja je da li je moguće jesti dinje s pankreatitisom.

Dinja u fazi remisije pankreatitisa

Kada upala izgubi snagu, a liječnici imaju razloga govoriti o uspješnom liječenju i početku remisije, pacijenti s pankreatitisom često proširuju asortiman dozvoljenih proizvoda. Zajedno s ostalim voćem i povrćem na jelovniku se u ovom slučaju vraćaju i tikvice.

Dinja sa pankreatitisom pomaže u održavanju normalnog metabolizma ugljikohidrata u tijelu, ali ne oslanjajte se odmah na medeno voće. Prvo, bolje je uključiti u jelovnik male porcije soka od svježe dinje, nježnog moussea ili žele. U tom će slučaju biti moguće smanjiti količinu vlakana koja se nalaze u desertu, a dinja koja ulazi u probavni sistem neće poremetiti tretman.

Ako prvo iskustvo „susreta“ dinje s pankreatitisom nije zasjenjeno bolom ili drugim simptomima svojstvenim bolestima, meso se unosi u salate, deserte s dozvoljenom hranom ili jede odvojeno, strogo se pridržavajući mjere.

Ako je dežurni ljekar dopustio pacijentu da se pridržava dijeta br. 5 koja se koristi za pankreatitis, pojedinačna porcija dinje ne smije prelaziti 100 grama.

Uz oprez i slijedeći vlastitu dobrobit, možete spriječiti pogoršanje bolesti i uživati ​​u dinjama i drugim ljetnim darovima tokom sezone.

Više o ovoj temi:

  1. Da li je moguće jesti šljive sa pankreatitisom.
  2. Paradajz s pankreatitisom. Da li je moguće jesti rajčicu sa pankreatitisom.
  3. Što svježe povrće i voće mogu jesti sa pankreatitisom.
  4. Da li je moguće lubenicu s pankreatitisom. Koje su lubenice moguće kod pankreatitisa!

Ako mislite da je članak doista zanimljiv i koristan, onda ću vam biti vrlo zahvalan ako ove informacije podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Da biste to učinili, jednostavno kliknite na gumbe društvenih mreža.

Da li je dinja dozvoljena tokom pogoršanja pankreatitisa

Dinje sa pankreatitisom, uprkos činjenici da nema kiselog ili začinjenog ukusa, i dalje može učiniti štetu. Zabranjena je upotreba u akutnom periodu bolesti ili u relapsu. Dijeta uključuje hemijsku i mehaničku štednju organa za probavu, što znači da ne možete jesti hranu koja sadrži velike količine dijetalnih vlakana ili stimulirati odvajanje želučanog soka.

U 100 g dinje sadrži 0,9 grama vlakana, a iako je taj pokazatelj malen (u bananama je 1,7 g, a u jabukama 1,8 g), ipak je dovoljno za ozljeđivanje upaljene sluznice. Uz to, kao i svaki proizvod koji sadrži vlaknaste i jednostavne šećere, dinja s pankreatitisom može izazvati bol u trbuhu, nadimanje, pojačano stvaranje plinova i poremećaj stolice, što će samo pogoršati stanje pacijenta.

Povrće podstiče lučenje želudačnog soka, što pokreće proizvodnju enzima pankreasa koji štetno djeluju na žlijezdu i žučne kanale. U ranim danima bolesti ljekari preporučuju da se suzdržite od bilo koje hrane i već naredne sedmice ograničite konzumaciju bilo kojeg sirovog voća zbog kiselina i pektina koji sadrže.

Jednostavni ugljikohidrati sadržani u bučici takođe imaju nepoželjan učinak na željezo. Stvaraju nepotrebno opterećenje endokrinih ćelija, forsirajući proizvodnju enzima, a to pogoršava stanje žlijezde, što zahtijeva funkcionalni odmor.

Da li je dinja dozvoljena tokom remisije?

Kada klinički simptomi pankreatitisa nestanu, a bolest pređe u remisiju, pacijentova prehrana se proširuje i dinje i lubenice već mogu ući u nju. Često se pankreatitis formira na pozadini holecistitisa (u ovom slučaju dinja je dozvoljena u remisiji) i može izazvati dijabetes melitus (dinja se koristi u minimalnim količinama), stoga je prije uključivanja dinje u prehranu potrebno otkriti jesu li druge patologije razvijene na pozadini bolesti i da li normalan metabolizam šećera u tijelu.

Preporučuje se dodavanju dinje u prehranu prvo u obliku mousse ili žele. Sok od povrća je takođe koristan, jer ne sadrži vlakna i zadržava sve korisne materije. Ako se neugodni simptomi ne pojave nakon jela dinje, tada možete je jesti svježe, ali u malim količinama.

Dinja ima mnogo korisnih svojstava, tako da njena upotreba pozitivno djeluje ne samo na probavni, već i na druge tjelesne sisteme. U bundevi su prisutne soli šećera, vlakana, vitamina A, C, P, masti, kalijuma, natrijuma i gvožđa.

Zbog svog sastava ima sledeće efekte:

  • jača kardiovaskularni sistem,
  • poboljšava imunološku odbranu tela,
  • poboljšava strukturu kose,
  • je izvor antioksidansa koji usporavaju starenje, inhibiraju rast ćelija raka, smanjuju ozbiljnost upalnih procesa,
  • uklanja toksine iz creva zbog vlakana
  • pomaže u uklanjanju sitnog kamenja iz mokraćnih organa,
  • stimuliše stvaranje krvi,
  • obnavlja vodeno-slani balans,
  • ima neki anthelmintički efekat,
  • poboljšava probavu jer sadrži enzime.

Dakle, dinja je jedan od rijetkih proizvoda dozvoljenih za hronični pankreatitis, jer nije samo ukusan i nadoknađuje nedostatak vitamina, već ima i svojstva korisna za cijelo tijelo.

Koje voće ne nanosi štetu

Važno je odabrati "pravu" dinje. Bundeva mora biti zrela, ali ne prezrela, jer se od nezrele dinje često primjećuje pojačano stvaranje plinova i patogena mikroflora se razmnožava u dugo ležećem. U zrelom povrću kora je tanka, bez zelenih mrlja, rep je suh, a miris je svijetao i snažno izražen.

Nije dozvoljeno dugo čuvati rezanu dinje, jer se ona brzo propada, dok se njene organoleptičke karakteristike ne mijenjaju. Prije rezanja voća potrebno ga je dobro oprati sapunom za domaćinstvo jer može sadržavati bakterije ili hemikalije koje se koriste za skladištenje ili poticanje rasta, a koje od ljuštenja padnu na jestiv dio.

Pridržavanje ovih pravila posebno je važno za osobe koje boluju od pankreatitisa. U zdrave osobe nekvalitetna dinja provocirat će kratkotrajno probavno smetnje, a upalom gušterače, cijepljeno mikrobima ili nezrelom bundom može pogoršati bolest i dovesti do razvoja njezinih komplikacija.

Kako jesti?

Dinje se preporučuje koristiti kao neovisno jelo i ne kombinirati je s drugim proizvodima. Bundeva, kao i sve povrće i voće, ne zadržava se u želucu, već gotovo odmah ulazi u tanko crevo. Ako je želudac pun, tada dinja počinje lutati u njemu, zbog čega se oslobađaju plinovi koji provociraju nadimanje, belching, mučninu, dovode do poremećaja stolice i lošeg zadaha.

Jesti dinje na prazan stomak takođe se ne preporučuje, jer vlakna iritiraju zidove praznog crijeva, a izlučeni želudačni sok agresivno je na želudačnu sluznicu. Ali ako su pokretljivost i kiselost želučanog soka smanjeni, tada vam liječnik može savjetovati da koristite bundevu pola sata prije jela kako biste potaknuli oslobađanje klorovodične kiseline i povećali peristaltiku.

Nutricionisti ne preporučuju kombiniranje dinje i drugih namirnica. Dakle, dinja jedena nakon mlijeka ili mliječnih proizvoda daje izražen laksativni učinak. Ako se bundeva nađe u stomaku s alkoholom, može doći do proljeva ili zatvor, a može biti potrebno i ispiranje želuca. Dinje ne biste trebali prati vodom, jer će to ubrzati fermentaciju, izazvati kolike i proljev.

Kod pankreatitisa u remisiji, dinja se uvodi postepeno i nadzire se reakcija probavnog sistema na povrće. Prvo biste trebali pojesti mali komad pulpe i u nedostatku dispeptičkih simptoma, porcija se može postepeno povećavati. Dnevno se može jesti 450 grama dinje, neki pacijenti dobro podnose povrće i mogu pojesti do 1,5 kg pulpe dinje.

Dakle, kod pogoršanja pankreatitisa dinja je zabranjena za upotrebu, jer podstiče varenje, a to može pogoršati tok patološkog procesa. Tokom remisije, dinja se može dodati u ishranu, jer ima korisna svojstva i sadrži mnogo vitamina.

Ali ipak, vrijedi zapamtiti da samo dinja sazrela i uzgojena u prirodnim uvjetima (dozrijeva u kolovozu - rujnu) ima korist, te je morate jesti odvojeno od ostalih proizvoda u intervalu između obroka. Ako osim pankreatitisa postoje i druge hronične bolesti, onda je potrebno da od lekara koji se bavi treba saznati da li jedu dinje ili ne.

Pogledajte video: 8 razloga zbog kojih treba da jedete semenke bundeve (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar