Tajne kuhanja kockica lososa


Dimljeni losos nije samo poslastica, već je i vrlo zdrav proizvod. Omega-3 masne kiseline dobre su za metabolizam holesterola i odgovorne su za zdrave krvne sudove.

Protein povećava sagorevanje masti i isporučuje aminokiselinu tirozin koja se razgrađuje do norepinefrina i dopamina („hormona sreće“). Idealna je hrana za zdravu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i za početak sagorijevanja masnoća.

Sadrži kotlete od lososa

Nemojte misliti da je samo svježe ulovljeni losos bogat elementima u tragovima i masnim kiselinama. Nadjev od lososa prodaje se u bilo kojoj trgovini u obliku setova za supu, ima vrlo malu cijenu. Ove ukrase prave divne kotlete od lososa.

Proces kuhanja mesnih okruglica od ribljeg mesa nije ništa složeniji od stvaranja sličnog jela od uobičajenog nasjeckanog mljevenog mesa. Principi su isti, ali postoje neke nijanse i suptilnosti što se tiče same ribe. Zapamtite najvažnije od njih.

Punjeni losos nije dostupan u svakoj trgovini. Češće ćete naći riblje bijelo mljeveno meso ili filete lososa. Da biste napravili mljeveno meso, jednostavno nasjeckajte odmrznutu ribu pomoću mlinca za meso (blender). Kad koristite mlin za meso, vrijedi proći meso kroz njega nekoliko puta kako ne bi došlo do stvaranja kostiju u jelu.

Losos je masna riba. Da bi kotlete bile što ukusnije, pomešajte povrće u mljevenu ribu. Obično se za to uzima krompir i luk, ponekad se koristi i naribana jabuka. Da dobijete gušće mljeveno meso, dodajte mu brašno, mljevene krekere ili kašu. Viskoznost mljevene ribe postaje dodavanjem jaja i škroba. Aroma kotlete ovisi o začinima. Riblju masu možete začiniti biljem, to će značajno poboljšati ukus jela.

Bilo koja domaćica moći će kuhati kotlete od lososa. Možete ih pržiti, pare, peći. Najkorisnija i najzdravija jela, kao što znate, dobivaju se u dvostrukom kotlu ili peći.

Mleveno meso

Mleveno meso od crvene ribe priprema se jednostavno. Od sastojaka koji su vam potrebni:

  • direktno mljevena riba (pola kilograma),
  • 2 glavice luka,
  • pšenični hljeb (par kriški bez kore),
  • pileće jaje (par komada),
  • sol, začini, bilje po vašem ukusu,
  • mleveni krekeri ili brašno za pečenje,
  • prirodno maslinovo ulje.

Oguljeni luk sitno nasjeckajte i pomiješajte sa masom ribe. U mleveno meso stavite razmućena jaja i sve ponovo dobro izmiješajte. Namočite pšenični hleb u zagrejanom mleku do kašastog mesa, umiješajte ga u mljeveno meso. Meso začinite solju, začinima.

Ako je riblja masa previše tečna, u nju ulijte onoliko brašna ili krušnih mrvica da postignete željenu konzistenciju. Premažite mleveno meso na posudi.

Na prethodno zagrijanu i namašćenu tavu možete položiti oblikovane malene pljeskavice. Po želji ih možete lagano posipati pšeničnim brašnom ili mljevenim krekerima da bi dobili zlatnu koru. Postupak prženja ribljih kolača traje ne više od 15 minuta.

Ako su reznice koje ste dobili prilično velike ili guste, ugasite ih u maloj količini vode s dodatkom limunovog soka na kraju prženja. Ako kuhate prema gore navedenom receptu, trebat će vam oko 0,1 litra čiste vode i sok iscijeđen iz ¼ limuna.

Parne kotlete od lososa sa kašom

Najzdraviji obrok je onaj koji se kuha na pari. Ovom metodom toplinske obrade hrana zadržava najveću količinu vitamina i minerala. Razmislite o jednostavnom receptu za kuhanje kotleta od crvenog lososa u sporoj šporet za par.

Pripremite sljedeće proizvode:

  • kilogram mljevenog crvenog lososa,
  • par luka,
  • nekoliko krompira
  • malo pšeničnog hleba
  • 0,1 l toplog mlijeka,
  • 3 kašike kaše,
  • nekoliko jaja
  • sol, bilje, začini po ukusu,
  • biljno (po mogućnosti maslinovo) ulje.

Namočite pšenični hljeb u ugrijanom mlijeku, izgnječite vilicom i umiješajte u mljevenu ribu. Tamo dodajte krompir nariban na srednjoj rerni. Umutite jaja, dodajte im kašu i ostavite da se nabubre. Zatim smjesu izlijte u nadjev. Luk nasjeckati sitno. Možete dodati i kopar ili peršin paštetama. Pošaljite dobivenu riblju masu na hladno mjesto 30-40 minuta za impregnaciju.

Od mljevenog mesa oblikujte male kotlete veličine i debljine. Kako se nadjev ne bi stezao pri kipanju reznica, povremeno je navlažite hladnom vodom. Pitajte torte na sito za kuhanje, koje je dizajnirano za kuhanje na pari, podmazano uljem. Umjesto vode, u multicooker ulijte povrtni ili pileći goveđi juh - na taj način će kotleti postati mirisniji.

Podesite spor štednjak na način pare. Jelo će se kuhati pola sata.

Kotlete skandinavskog lososa

Još jedan ne manje sofisticirani recept za mljevene kotlete lososa stigao nam je iz Skandinavije (odakle lososa ima u izobilju). Za jelo uzmite sljedeći set namirnica:

  • kilogram mljevene ribe,
  • nekoliko jaja
  • nekoliko krompira
  • 1 luk,
  • zelje po ukusu (može biti kopar ili vlasac),
  • 200 grama pšeničnog brašna
  • biljno (po mogućnosti maslinovo) ulje za prženje,
  • sol, crna ili crvena mljevena paprika (po vašem ukusu).

Ako ste kupili smrznutu mljevenu ribu, prvo je pustite da se odmrzne u toploj vodi ili je koristite mikrovalnom u odmrzavanju. Ogulite krompir, luk, isjeckajte u mlincu za meso ili prodinstajte kroz blender, umiješajte riblje mase. Meso začinite začinima, solju, prelijte sitno sjeckanim zelenilom. Umutite jaja, promešajte mleveno meso pravilno.

U posljednji trenutak dodajte pšenično brašno kada se pokaže pravilna konzistencija mljevene ribe - kao rezultat, masa bi trebala biti prilično gusta, ali ni u kojem slučaju suha. U tavi sa uljem s obje strane pržite 10-12 minuta, ne više. Kao prilog je salata savršena za kotlete od lososa, rižu.

Riblje torte pečene u pećnici

Riblje reznice kuhane u rerni jednako su dobre kao i pržene. Ovaj će se recept dopasti onima koji nisu pristalice masne hrane. A sam postupak kuhanja u ovom slučaju traje manje vremena.

Uzmite sljedeće proizvode:

  • 0,7 kg mljevene ribe
  • kaša od 1 velike jabuke,
  • 1 luk,
  • nekoliko jaja
  • 2-3 kašike kaše,
  • sol, biber po vašem ukusu.

Cijeli proces kuhanja trajat će ne više od 20 minuta. Sjeckani luk, jabuku (bez sjemenki i kore), dodajte u riblje mase. Razbijajte jaja tamo, sipajte kašu i začine. Za namakanje mljevenog mesa treba stajati oko 30 minuta.

Oštrite male kotlete, stavite ih na lim za pečenje, prethodno podmazani uljem, ili na pergament. Pecite torte u pećnici dok se ne pojave smeđe površine (otprilike 20-25 minuta).

Riblji umak

Na kraju, vrijedi razmisliti o receptu za pravljenje umaka koji će se savršeno nadopuniti ne samo odrescima od lososa, već i bilo kojim jelom od bijele ili crvene ribe. Najjednostavniji recept je ovaj: uzmite 200 ml majoneza, pomiješajte s njim 1 žličicu limunovog soka, dodajte malo nasjeckanog kopra, 1 nepotpunu kašiku granuliranog šećera, sol i papar po vašem ukusu. Dobro promiješajte umak i začinite s još nekoliko sitno sjeckanih kiselih krastavaca ili kiselih krastavaca. Umak je spreman za posluživanje.

Dobre kritike se nalaze i o „francuskom“ umaku za riblja jela. Da biste ga pripremili, uzmite komadić putera (25-30 grama), rastopite ga u tavi i u njemu pržite oko 45-50 grama brašna do zlatnog sjaja. U tavu dodajte 0,5 litara ribljeg ostatka, miješajte umak dok grudice ne nestanu. Masi dodajte sol, začine, žumanjak i pričekajte da umak prokuha. Potom maknite tavu sa vatre, ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja, dodajte još malo maslaca u umak i iscijedite sok od ½ limuna. Gotovo.

Kiselost sosa obogatit će i okus vašeg lososa ili drugih ribljih kotleti. U takav umak možete dodati origano ili anis, đumbir ili korijander, a kadulja se takođe dobro slaže.

Kotlete i mljeveni losos nemaju toliko tajni, a oni su jednostavni. Slijedeći gore navedene recepte, možete ugoditi kući i gostima jednostavnim, ali vrlo ukusnim jelom. Kuhajte bilo koju vrstu ribe, a vaš će stol biti uvijek raznovrstan, ukusan i zdrav.

Još jedan recept za kotlete od lososa u videu ispod.

Korak po korak recept sa fotografijom

Nudim vrlo zadovoljavajuću i ukusnu opciju doručka - frit tetovaže sa lososom, sirom i maslinama. Jelo je podjednako dobro i u toplom i u hladnom obliku.

Da biste pripremili fritete sa lososom i sirom, morate odmah pripremiti sastojke na listi.

Masline narežite na kolutove.

Losos narežite na manje komade (ostavite malo za ukrašavanje).

Sir naribajte na krupnoj rerni.

Umiješajte jaja šlagom dok ne postanu glatka.

Dodajte losos, masline, sir i sve dobro izmešajte. Sol i papar po ukusu.

Zagrijte tavu sa nelepljivim premazom i stavite masu u nju. Poklopite i kuhajte 8-10 minuta. Zatim okrenite i kuhajte još 5-6 minuta.

Frittata sa lososom i sirom je spremna. Ukrasite preostalim lososom i poslužite. Dobar apetit!

Sastojci

Maslinovo ulje15 ml
crveni luk1 kom
smeđi šećer1 prstohvat
jaja6 kom
solina ukus
crni biberna ukus
mlijeko1-2 kašike žlice. l
zeleni lukna ukus
svježi bosiljakna ukus
dimljeni losos180 g
mocarela60 g

Način kuhanja

Zagrejati pećnicu na 190 stepeni. Keramičku posudu za pečenje namažite maslacem.

Vrijeme kuhanja
45 min
Broj osoba
3 osobe
Nivo teškoće
Lako
Kuhinja
Italijanski

U tavi ugrijte maslinovo ulje i na njega stavite sitno sjeckani luk, dodajte prstohvat šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, povremeno miješajući. Ukloniti sa toplote.

Umutite jaja sa mlekom, solju i biberom. Dodajte seckanu zelje i sve dobro izmešajte.

Oljuštite ribu i stavite je na dno pripremljenog kalupa. Na vrh stavite luk. Sipajte u mešavinu jaja. Po vrhu pospite naribanu mocarelu. Pecite 15-20 minuta.

Pogledajte video: Hladetina od dimljenog mesa s povrćem - Fini recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar