Kako se prijaviti Levemir Flekspen?

Međunarodno ime - levemir flexpen

Sastav i oblik oslobađanja

Rješenje za ispitivanje sc providan, bezbojan 1 ml sadrži detemir inzulina 100 IU *. Jedna olovka za špricu sadrži insulin detemir 300 PIECES *.

Pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cink acetat, natrijum hlorid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid, voda d / i.

* Jedna jedinica sadrži 142 µg inzulina detemira bez soli, što odgovara 1 jedinici. humani inzulin (IU).

3 ml - staklene patrone (1) - višeslojne olovke za jednokratnu upotrebu za ponovljene injekcije (5) - kutije od kartona.

Klinička i farmakološka grupa

Dugo djelujući analog humanog inzulina.

Farmakoterapijska grupa

Hipoglikemijsko sredstvo - analog inzulina dugog djelovanja.

Farmakološko djelovanje

Topivi analog ljudskog inzulina produljenog djelovanja (zbog izraženog samo-povezivanja molekula inzulina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina) s ravnim profilom djelovanja (značajno manje promjenjivim od inzulina-izofana i inzulina glargin).

U usporedbi s inzulinom-izofanom, on se sporije distribuira u perifernim ciljanim tkivima, što omogućava ponovljivi profil apsorpcije i djelovanje lijeka. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Smanjenje koncentracije glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njegova unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri. Nakon uvođenja 0,2-0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak postiže se u rasponu od 3-4 sata do 14 sati, trajanje djelovanja do 24 sata.

Farmakokinetika

Cmaks u serumu se postiže 6-8 sati nakon primjene. Sa dva puta dnevno režimom primjene Css postignute nakon 2-3 injekcije.

Intraindividualna varijabilnost apsorpcije manja je za Levemir Flexpen u usporedbi s ostalim preparatima bazalnog inzulina. Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetikama Levemira Flexpena.

Srednja Vd Levemir Flexpen (približno 0,1 l / kg) ukazuje na to da visoki udio detemira inzulina cirkuliše u krvi.

Inaktivacija lijeka Levemir Flexpen slična je onoj u pripravcima humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Studije vezivanja proteina in vitro i in vivo pokazuju nepostojanje klinički značajne interakcije između inzulina detemir i masnih kiselina ili drugih lijekova koji se vežu na proteine.

Terminal T1/2 nakon sc injekcije određuje se stepenom apsorpcije iz potkožnog tkiva i iznosi 5-7 sati, ovisno o dozi.

Uz sc primenu, koncentracije u plazmi bile su proporcionalne primijenjenoj dozi (Cmaks , stupanj apsorpcije). Nije bilo farmakokinetičke ili farmakodinamičke interakcije između liraglutida i Levemira FlexPen, u ravnoteži, dok se Levemir FlexPen primjenjivao u jednoj dozi od 0,5 U / kg, a liraglutid u dozi od 1,8 mg, pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2.

Posebne grupe pacijenata

Farmakokinetička svojstva Levemira Flexpena proučavana su u djece (6–12 godina) i adolescenata (13–17 godina) i uspoređivana su s farmakokinetičkim svojstvima odraslih sa šećernom bolešću tipa 1.

Nema klinički značajnih razlika u farmakokinetici lijeka Levemir Flexpen između starijih i mladih pacijenata ili između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Predkliničke studije sigurnosti

Istraživanje in vitro u ljudskoj staničnoj liniji, uključujući studije vezanja na receptore za inzulin i IGF -1 (inzulinu sličan faktor rasta), pokazao je da detemir inzulin ima nizak afinitet za oba receptora i ima malo utjecaja na rast stanica u odnosu na ljudski inzulin. Predklinički podaci utemeljeni na rutinskim studijama farmakološke sigurnosti, toksičnost na ponovljene doze, genotoksičnost, kancerogeni potencijal, toksični učinci na reproduktivnu funkciju nisu otkrili opasnost za ljude.

- dijabetes kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

Režim doziranja i način primjene

Dozu lijeka Levemir Flexpen treba odabrati pojedinačno, za svaki slučaj, na temelju potreba pacijenta.

Na osnovu rezultata ispitivanja, slijede preporuke za titranje doza:

Prosjek glukoze u plazmi mjeri se samostalno prije doručkaPrilagođavanje doze lijeka Levemir Flexpen (ED)
> 10 mmol / L (180 mg / dl)+8
9,1-10 mmol / L (163-180 mg / dl)+6
8,1-9 mmol / L (145-162 mg / dl)+4
7,1-8 mmol / L (127-144 mg / dl)+2
6,1-7 mmol / L (109-126 mg / dl)+2
4,1-6,0 mmol / lNema promjene (ciljna vrijednost)
Ako bilo koja pojedinačna vrijednost glukoze u plazmi:
3,1-4 mmol / L (56-72 mg / dl)-2
1/1000, 1/100, 1/1000, 1/1000, 1/100, 1/10 000,

Ginekologija Qing 1 - detaljne informacije u člancima Europskog centra za rak.

Oblici i sastav

Proizvođač nudi lijek Levemir FlexPen u obliku otopine namijenjene za potkožno davanje. Za unošenje terapijske tekućine u pakovanju s lijekovima postoji posebna olovka za špriceve koja je zgodna za korištenje i omogućava precizno unošenje potrebne količine otopine. Lijek ima dugo terapijsko djelovanje, što mu osigurava glavna komponenta - inzulin detemir. Ova supstanca je rastvorljivi bazni analog ljudskog insulina. Trajanje terapeutskog efekta iznosi do 24 sata, ovisno o primijenjenoj dozi, i zbog toga će se moći ograničiti na jedno ili dvostruko davanje lijeka dnevno. Ne postoji izražen vrhunac inzulina detemir. Izrazita karakteristika ove supstance je predvidljivost vremena izlaganja i terapijski efekat.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Preporučljivo je ubrizgati Levemir FlexPen u slučaju dijabetesa ovisnog o inzulinu (dijabetes tipa I). Prošireni inzulin je takođe preporučljiv pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus neovisan o inzulinu ili dijabetes tipa II. U ostalim slučajevima, potrebu za primjenom Levemira utvrđuje isključivo kvalificirani liječnik, oslanjajući se na rezultate dijagnostičkog pregleda i opće stanje pacijenta.

Upute za upotrebu Levemir Flekspen

Lijek s produljenim oslobađanjem Levemir Flexpen treba koristiti strogo prema uputi liječnika.

Doziranje lijeka ovisi o količini inzulina koju luči gušterača dnevno. Prekoračenje ove brojke strogo je kontraindicirano. Dozu bi trebao izračunati profilni ljekar, ali sami možete provjeriti nivo inzulina. Ovo će zahtijevati bazalni test.

Otopina se ubrizgava u bedro ili rame. Međutim, inzulin djeluje brže ako se injekcija vrši u trbušni zid. Broj injekcija dnevno odabire se pojedinačno za svakog pacijenta. Obično je dovoljna prva injekcija, ali ako je potrebno, lijek "Levemir Flexpen" daje se dva puta dnevno.

Predoziranje

Inzulin Levemir Flexpen zahtijeva strogo pridržavanje doza koje preporučuje liječnik i upute, njihov značajni višak je opasan zbog razvoja predoziranja, kojeg karakterizira smanjenje ljudskog šećera u krvi. Da biste liječili hipoglikemiju, morate pojesti komad šećera ili bilo koji proizvod bogat ugljikohidratima. Zato dijabetičari uvijek trebaju nositi slatkiše sa sobom. Ako se pacijentovo stanje ne normalizuje, daje mu se 0,5-1 mg glukagona ili otopine glukoze. Kada se stanje vratilo u normalu, pacijent treba spriječiti ponovni nastanak hipoglikemije jedenjem slatke hrane.

Ograničenja upotrebe i nuspojave

Prema uputama, predmetni farmaceutski proizvod ne mogu koristiti pacijenti s individualnom netolerancijom na njegove komponente. Osim toga, Levemir Flexpen se ne preporučuje osobama mlađim od 6 godina jer u ovoj skupini bolesnika nisu provedena klinička ispitivanja. Ako pravilno koristite lijek, moći ćete spriječiti razvoj nepoželjnih posljedica. U suprotnom, pacijent će se susresti sa takvim negativnim pojavama:

  • blijeda epiderma,
  • snižena glukoza u plazmi
  • pretjerani umor, slabost,
  • dezorijentacija,
  • nerazumna nervoza,
  • drhtavica
  • pospanost
  • oštećenje vida
  • palpitacije srca,
  • bolovi u sljepoočnici i okcipitalnom dijelu,
  • grčevi
  • crvenilo, oticanje i peckanje na mjestu ubrizgavanja,
  • groznica koprive
  • hiperhidroza
  • kršenje probavnog trakta,
  • kratkoća daha
  • snižavanje krvnog pritiska.
Vratite se na sadržaj

Obrazac za puštanje Levemir flekspen, pakiranje lijeka i sastav.

Rješenje za davanje sc je prozirno, bezbojno.

1 ml
1 olovka za špriceve
insulin detemir
100 PIECES *
300 PIECES *

Pomoćne tvari: manitol, fenol, metakrezol, cinkov acetat, natrijum-hlorid, dinatrijev fosfat dihidrat, natrijum-hidroksid, solna kiselina, voda d / i.

* 1 jedinica sadrži 142 µg inzulina detemira bez soli, što odgovara 1 jedinici. humani inzulin (IU).

3 ml - olovke za višestruke doze sa raspršivačem (5) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje levemira flekspena

Hipoglikemijski lek. To je topivi bazni analog ljudskog inzulina s ravnim i predvidljivim profilom aktivnosti s produženim učinkom. Proizvedeno je rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Profil djelovanja lijeka Levemir Flexpen značajno je promjenjiviji u usporedbi s izofan-inzulinom i inzulinom glargin.

Produljeno djelovanje lijeka Levemir Flexpen nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula inzulina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin vezom sa bočnim lancem. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva. Ovi kombinirani mehanizmi odgođene distribucije pružaju reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanja lijeka Levemir Flexpen u usporedbi s izofan-inzulinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Za doze od 0,2-0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak lijeka se javlja u rasponu od 3-4 sata do 14 sati nakon primjene. Trajanje djelovanja je do 24 sata, ovisno o dozi, što pruža mogućnost pojedinačne i dvostruke dnevne primjene.

Nakon sc primjene, farmakodinamički odgovor bio je proporcionalan primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak).

U dugotrajnim studijama (> 6 mjeseci), glukoza u plazmi na glavi kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 bila je bolja u usporedbi s izofan-inzulinom koji je propisan za početnu / bolus terapiju. Glikemijska kontrola (glikovani hemoglobin - HbA1C) tijekom terapije Levemirom Flexpenom bila je usporediva s onom sa izofan-inzulinom, s manjim rizikom noćne hipoglikemije i bez povećanja tjelesne težine s Levemirom Flexpenom.

Noćni profil kontrole glukoze je ravniji i ravnomjerniji s Levemirom Flexpenom u usporedbi s izofan-inzulinom, što se odražava na niži rizik od razvoja noćne hipoglikemije.

Farmakokinetika lijeka.

Kada je s / c primjena, koncentracije u serumu bile su proporcionalne primijenjenoj dozi.

Cmax se postiže 6-8 sati nakon primjene. Sa dva puta dnevno režimom primjene, Css se postiže nakon 2-3 primjene.

Varijabilnost interindividualne apsorpcije manja je u lijeku Levemir Flexpen u usporedbi s drugim bazalnim inzulinskim pripravcima.

Apsorpcija s i / m davanjem je brža i u većoj mjeri u odnosu na s / c primjenu.

Prosječni Vd lijeka Levemir FlexPen (otprilike 0,1 L / kg) ukazuje na to da visoki udio detemir inzulina cirkulira u krvi.

Biotransformacija lijeka Levemir Flexpen slična je onoj u pripravcima humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Terminal T1 / 2 nakon sc injekcije određuje se stepenom apsorpcije iz potkožnog tkiva i traje 5-7 sati, ovisno o dozi.

Doziranje i način primjene lijeka.

Doza lijeka određuje se pojedinačno. Lijek Levemir Flexpen treba propisati 1 ili 2 puta dnevno na osnovu potreba pacijenta. Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka 2 puta / dan za optimalnu kontrolu razine glukoze u krvi, mogu unijeti večernju dozu bilo za vrijeme večere, ili prije spavanja, ili 12 sati nakon jutarnje doze.

Levemir Flexpen ubrizgava se u bedro, prednji trbušni zid ili rame. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Inzulin će djelovati brže ako se unese u prednji trbušni zid.

Ako je potrebno, lijek se može koristiti iv pod strogim nadzorom liječnika.

U starijih bolesnika, kao i s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, treba pažljivije nadzirati razinu glukoze u krvi i provoditi prilagodbu doze.

Prilagođavanje doze može se zahtijevati i kod pojačavanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.

Pri prelasku iz inzulina srednjeg djelovanja i produženog inzulina na inzulin Levemir FlexPen, možda će biti potrebno prilagođavanje doze i vremena. Preporučuje se pažljivo praćenje razine glukoze u krvi tijekom prevođenja i prvih tjedana novog lijeka. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Upute za pacijenta za upotrebu inzulinske olovke FlexPen® s dozatorom

Olovka za injekcije FlexPen dizajnirana je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine iglama.

Primijenjena doza inzulina je u rasponu od 1 do 60 jedinica. može se mijenjati u koracima od 1 jediniceNovoFine S igle dužine do 8 mm ili kraće dizajnirane su za upotrebu sa FlexPen olovkom za štrcaljke. S oznakom su igle sa kratkim vrhom. Iz sigurnosnih mjera opreza uvijek nosite zamjenski inzulinski uređaj sa sobom ako se FlexPen izgubi ili ošteti.

Ako koristite Levemir Flexpen i drugi inzulin u olovci Flexpen, za primjenu inzulina morate koristiti dva odvojena sistema ubrizgavanja, jedan za svaku vrstu inzulina.

Levemir Flexpen je samo za ličnu upotrebu.

Prije upotrebe Levemir FlexPen trebali biste provjeriti ambalažu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina.

Pacijent uvijek treba provjeriti uložak, uključujući gumeni klip (daljnja uputstva trebaju se dobiti u uputama za korištenje sustava za primjenu inzulina), gumenu membranu treba dezinficirati pamučnim tamponom namočenim u medicinski alkohol.

Levemir Flexpen se ne može koristiti ako je kertridž ili sistem ubrizgavanja insulina ispušten, kertridž je oštećen ili zgnječen jer postoji rizik od istjecanja inzulina, širina vidljivog dijela gumenog klipa veća je od širine bijele kodne trake, uvjeti skladištenja inzulina nisu odgovarali navedenim ili je lijek zamrznut, ili je inzulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Da biste napravili injekciju, trebali biste umetnuti iglu ispod kože i pritisnuti dugme za pokretanje do kraja. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Gumb za olovku štrcaljke mora biti pritisnut dok igla u potpunosti ne bude izvađena ispod kože.

Nakon svake injekcije iglu treba izvaditi (jer ako ne izvadite iglu, tada zbog temperaturnih fluktuacija, iz uloška može iscuriti tekućina, a koncentracija inzulina može varirati).

Ne punite uložak insulinom.

Levemir flekspen:

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste Levemir Flexpen uglavnom zavise od doze i razvijaju se zbog farmakološkog učinka inzulina. Najčešća nuspojava je hipoglikemija, koja se razvija kada se daje previsoka doza lijeka u odnosu na potrebe tijela za inzulinom. Iz kliničkih studija poznato je da se teška hipoglikemija, definirana kao potreba za intervencijom treće strane, razvija kod otprilike 6% pacijenata koji su primali Levemir Flexpen.

Udio pacijenata koji primaju lijek Levemir Flexpen, za koje se očekuje da će razviti nuspojave, procjenjuje se na 12%. Učestalost nuspojava za koje se obično procjenjuje da su povezana sa Levemir Flexpenom tokom kliničkih ispitivanja, prikazana je u nastavku.

Nuspojave povezane s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: često (> 1%, 0,1%, 0,1%, 0,1%, 0,01%, 0,1%, 2013-03-20

Analozi lijeka

Zamijenite "Levemir Flekspen" sposobnim lijekovima koji imaju sličnosti u sastavu i mehanizmu rada. Razlika između njih može biti u obliku otpuštanja, trajanju terapijskog učinka, također, svaki lijek, koji je analog Levemira, ima svoja ograničenja u uzimanju i druge značajke terapije:

Pravilno skladištenje

Da bi Levemir zadržao svoje terapijske efekte što je duže moguće, trebalo bi mu osigurati optimalne uvjete za štednju. Zbog toga se lijek stavlja u hladnjak, međutim, strogo je zabranjeno njegovo zamrzavanje. Olovka za štrcaljku nakon upotrebe može se čuvati 6 nedelja, na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni Celzijusa. Nakon upotrebe, injektor za potkožno davanje mora se čvrsto zatvoriti poklopcem kako bi se otopini pružila pouzdana zaštita od svetlosnih zraka. Rok trajanja je 30 meseci.

Posebna uputstva

Prilikom upotrebe Levemira, važno je strogo pridržavati propisanih doza. Prekoračenjem doze povećava se rizik od razvoja hipoglikemije. Osim toga, intenzivna fizička aktivnost ili nedovoljan unos hrane doprinose snižavanju razine šećera. Lijek ne možete unijeti intravenski, jer će to samo pogoršati situaciju i dovesti do teške hipoglikemije. Osobe koje rade s mehanizmima koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i kontrolu TS-a trebaju pratiti nivo glukoze u krvi i sprečavati razvoj hiperglikemije i hipoglikemije, jer s tim patologijama narušava se brzina reakcije i sposobnost koncentracije.

Da li vam se i dalje čini da dijabetes ne možete izlečiti?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja, ako se ne liječi, može rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Neke činjenice

Lijek Levemir Flexpen (proizveden od strane NovoNordisk, Danska) je oblik doziranja humanog inzulina za korekciju koncentracije glukoze u krvnom serumu pacijenata sa šećernom bolešću. Sadrži se u praktičnom putnom koferu.

Prema Međunarodnoj statističkoj klasifikaciji bolesti i zdravstvenih problema, 1989. (ICD-10), Levemir Flexpen će se koristiti u sljedećim slučajevima:

  • E 10 - Šećerna bolest tipa 1 - labilna, prikazana u mladosti ili sa tendencijom ketoze,
  • E 12 - Dijabetes melitus sa inzulinskom ovisnošću povezanom s prehrambenim karakteristikama,
  • E 13 - Rafinirani dijabetes melitus prve vrste drugih oblika,
  • E 14 - Nespecifični dijabetes ovisan o insulinu.

Dijabetes s povećanjem glukoze u prvom tipu jedno je od vodećih mjesta među endokrinim bolestima s ozbiljnim posljedicama za organizam. Hiperglikemija značajno utječe na stil života, prisiljavajući pacijenta da se strogo pridržava prehrane, fizičke aktivnosti, prehrane i korekcije razine glukoze u krvi uz pomoć stalnih injekcija inzulina. Međutim, to nije uvijek moguće, pogotovo ako se dijete razboli od dijabetesa.

Prema studijama, do 80% djece prije ili kasnije dođe na odjeljenje hitne pomoći s dijagnozom dijabetičke ketoacidoze. Uobičajeni uzroci razvoja ketoacidoze ili dijabetičke kome su:

  • kršenje prehrane, posebno zlouporaba slatkih pića, sode, grickalica,
  • kršenje režima inzulinske terapije - preskakanje sljedeće injekcije, unošenje isteklog ili nepravilno uskladištenog lijeka,
  • psihološki stres
  • otpornost na inzulin zbog različitih hemijskih i fizioloških promjena u tijelu,
  • zarazne bolesti
  • uzimanje kortikosteroida ili diuretika,
  • izgladnjivanje ili dehidracija,
  • ozljede i tako dalje.

Obično se dijabetesne komplikacije razvijaju izvan kuće, u kojoj se obično pohranjuje set potrebnih lijekova i opreme (špricevi, dezinfekciona sredstva). Vrlo često se hiperglikemija javlja u slučajevima kada osoba iz različitih razloga ne može doći kući na vrijeme (prometne gužve, gužve). Rezultat blage hiperglikemije, prouzročene gore navedenim razlozima, a ne dijagnosticirana na vrijeme, može biti dezorijentacija u vremenu, što zauzvrat može dovesti do prolaska druge injekcije.

Dezorijentacija uslijed hiperglikemije može također dovesti do nemogućnosti obavljanja jednostavnih manipulacija špricom i prikupljanja / davanja lijekova, posebno kod djece, starijih bolesnika, ljudi oslabljenih infekcijom, traumom ili drugim okolnostima.

U tim je uvjetima pacijentu s dijabetesom nužno osigurati inzulin u prikladnom obliku za injekcije, koji minimizira komplikacije prilikom ubrizgavanja u nesanitarnom okruženju, bez provođenja standardnih manipulacija potrebnih za potkožno ubrizgavanje lijeka.

Posebno je za takve slučajeve razvijen lijek Levemir Flexpen.

Farmakološka svojstva

Detemir inzulin je poboljšano biotehnološko sredstvo zasnovano na ljudskom inzulinu, ima dugotrajni učinak na organizam.

Lijek se proizvodi korištenjem soja jednoćelijskih mikroskopskih gljivica. U laboratorijskim uslovima dva ili više segmenata deoksiribonukleinske kiseline se rekombinišu (kombinuju). Stoga je lijek Levemir Flexpen proizvod genetskog inženjeringa.

Rezultat te proizvodnje je inzulin s produljenim djelovanjem. Zbog povezanosti s albuminskim proteinima, inzulin detemir apsorbuje tkiva mnogo duže. I sve dok ne uđe u ćeliju, ovaj oblik inzulina je u rastvorenom stanju.

Izrazita karakteristika rekombinantnog inzulina je odsutnost vršnih vrijednosti jer ga tijelo apsorbira, što ne podrazumijeva teške napade hipoglikemije i ima pozitivan učinak na dobrobit i zdravlje pacijenta.

Studije (M. Vardi, 2008, M. Monami, 2009, A. Trikko, 2014 - ukupno 39 ispitivanih slučajnih usporedbi) pokazuju da inzulin koji dugo djeluje ima veću efikasnost i sigurniji je za pacijenta sa dijabetesom tipa 1.

Naučnici su utvrdili činjenicu da upotreba Levemira ne uzrokuje povećanje težine pacijenta tokom vremena, a značajno smanjuje učestalost noćne hipoglikemije.

Detemir važi 24 sata (indikator ovisan o dozi). Uvođenjem dva puta dnevno postiže se normalizacija razine šećera u krvi u roku od dva dana.

Vrhunska koncentracija lijeka u krvi postiže se do sedmog sata nakon injekcije.

Jedna boca Levemir Flexspen sadrži 100,00 humanih inzulina oblika Detemir po mililitru rastvora. Ukupna zapremina lijeka je 14,2 miligrama.

Jedna olovka za špricu sadrži tri mililitara rastvora (300,00 jedinica inzulina detemir).

Jedna jedinica inzulina detemir jednaka je 1 jedinici ME (humani inzulin), a sadrži 0,142 miligrama inzulina.

Dodatni sastav: propan-1,2,3-triol, karbonska kiselina, polimetilen-meta-krezol sulfonska kiselina, cinkov acetat, natrijum-dihidrogen fosfat, izotonična rastvora za ubrizgavanje, kaustična soda, destilovana voda.

Opće indikacije

Oblik insulina detemir je propisan:

  • u obliku monoterapije - za korekciju šećera u krvi bolesnika sa dijabetesom obje vrste,
  • u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu sa slabom reakcijom na terapiju samo tabletama - dok se ne postigne stabilna razina šećera u krvi. Nadalje, terapija se prilagođava kako bi se održao učinak.

Grupa rizika

Uvjeti u kojima je lijek propisan u skladu s dodatnim biohemijskim studijama uključuju:

  • nedostatak enzima bubrega ili jetre,
  • teški akutni ili hronični nedostatak albumina,
  • prenošenje pacijenta u detemir iz inzulina različitog tipa i prirode djelovanja treba obaviti pod nadzorom liječnika.

Pacijenti iz grupa više izloženih riziku od hipo- i hiperglikemije trebali bi redovno mjeriti krvne slike, nakon čega slijedi ponovno izračunavanje doze lijeka.

Kombinacija glitazona (rosiglitazon, pioglitazon) može dovesti do funkcionalnog zatajenja srčanog mišića. Istovremena primjena obje kategorije lijekova zahtijeva medicinski nadzor.

Interakcija s drugim tvarima

Levemir Flexpen treba kombinirati s posebnom pažnjom sa lijekovima koji utječu na šećer u analizi seruma.

Lijekovi sa hipoglikemijskim efektom:

  • hipoglikemija u obliku tableta,
  • neki lijekovi koji suzbijaju uništavanje monoamina (uključujući neke antidepresive),
  • beta blokeri adrenolina,
  • sredstva za liječenje disfunkcije srčanog mišića i hipertenzije, inhibirajući konverziju angiotenzina prvog tipa u drugi,
  • agensi salicilne kiseline, uključujući aspirin,
  • anabolika
  • neke protiv gljivične i anthelmintske supstance,
  • lipolitika
  • Vitamin B6
  • sulfonamidi,
  • ekstrakt lista čajeva
  • Proizvodi koji sadrže litij.

Lijekovi koji zahtijevaju povećanje doze ubrizgavanja inzulina:

  • oralni kontraceptivi
  • tiazidni diuretici,
  • sredstva za suzbijanje prolaktina,
  • glukokortikosteroidi,
  • lijekovi koji utječu na funkciju štitnjače,
  • adrenomimetički lekovi
  • androgeni i somatropin,
  • blokatori kalcijumovih kanala.

Upotreba blokatora adrenergike može biti pogrešna u vezi s prvim delom hipoglikemije.

Hormonski antitumorski lijekovi, kao i alkohol, nepredvidivo djeluju na nivo glukoze u krvotoku.

Neki proizvodi na bazi teola ili sulfita mogu uništiti inzulin i ne smiju se miješati u otopini za infuziju.

Nuspojave

Često uočeni neželjeni efekti karakteristični su za terapiju inzulinom i, u prosjeku, njihova pojava je oko 12% od ukupnog broja pacijenata. Najčešće neželjeno dejstvo leka treba smatrati razvojem hipoglikemije (teška hipoglikemija - oko 6% od ukupnog broja pacijenata).

Često se razviju i lokalne alergijske reakcije na davanje lijeka, koje uključuju oticanje, crvenilo, svrab, upalu kože i urtikariju. U pravilu prođu samostalno u periodu do dvije sedmice od početka liječenja.

Početak terapije često je povezan s poremećajima cirkulacije u mrežnici očne jabučice, kao i s neuropatijama udova s ​​prevladavanjem komponente boli. Pojave su reverzibilne.

Na području kardiovaskularnog i krvožilnog sustava: hipoglikemija se vrlo često opaža, tahikardija je simptom koji prati hipoglikemiju.

U gastrointestinalnom traktu i izlučujućem sistemu: simptomi koji prate stanje hipoglikemije - "vučja" glad, mučnina.

U polju vida i sluha: promjena prokrvljenosti mrežnice povezana s dijabetesom, defokonizirani vid.

U sferi centralnog nervnog sistema: ponekad se razvija neuropatija ekstremiteta.

U području dermatologije: rijetko se opaža distrofija potkožnog masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja.

Alergijske reakcije: često - urtikarija, lokalne promjene na koži na mjestu ubrizgavanja, rijetko - oticanje dišnih puteva.

Uslovi skladištenja

Šprica s kapsulom, koja je otvorena i u upotrebi, mora se čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od izvora svetlosti, van domašaja dece, ali ne duže od četrdeset dana.

Neotvorene kapsule štrcaljke treba čuvati u hladnjaku na temperaturi 2-8 stepeni Celzijusa, dalje od odjeljka za zamrzavanje. Ne podliježe zamrzavanju.

Ostavite Svoj Komentar