Lijekovi upale gušterače

Pankreatitis je jedna od najčešćih bolesti ljudskog probavnog sistema. Osnova za pojavu kompleksa karakterističnih simptoma (bolovi u pojasu, proliv, porast tjelesne temperature) je kršenje izlučne funkcije s viškom vlastitih enzima. Često se ta slika pojavljuje nakon glasne gozbe uz uporabu velike količine alkohola. Budući da je ponekad teško odreći se svjetovne zabave, vrijedno je znati kako pravilno liječiti upalu gušterače.

Osnovni principi

Prvo morate shvatiti da se bolest može pojaviti u akutnom i hroničnom obliku, što znači da tretman može biti različit. Prvo karakterizira visoka aktivnost postupka i zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Često napad pankreatitisa može uzrokovati operaciju. Dugotrajno oštećenje gušterače mnogo je lakše s razdobljima pogoršanja i remisije koji se liječe konvencionalnim lijekovima.

Drugo, postoje osnovni koncepti u lečenju bolesti koji su u oba slučaja jednaki i uključuju takve aspekte:

  • ublažavanje bolova
  • otklanjanje dispeptičkih poremećaja,
  • boriti se protiv upalnog procesa,
  • prevencija komplikacija,
  • rehabilitacija
  • unapređenje kvaliteta života.

Ovisno o tome kako bolest prolazi, kompleks mjera iscjeljenja može varirati.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Kao što je gore spomenuto, slika iznenadne upale gušterače najčešće se javlja nakon konzumiranja velike količine masne hrane i alkohola. U tom slučaju obavezno morate pozvati hitnu pomoć i hospitalizirati pacijenta. Za efikasno lečenje u prvoj fazi upotrebe:

  1. Hladnoća na stomaku u projekciji oštećenog organa. To pomaže sužavanju krvnih žila i smanjenju upalnog procesa,
  2. Funkcionalni ostatak gušterače. Na jednostavan način - trebate gladovati najmanje 24-48 sati. Zbog hipersekrecije probavnih enzima bolest napreduje, pa je potrebno u početnim fazama što je više moguće ograničiti otežavajuće faktore, u ovom slučaju jedenje, tj.
  3. Uzimanje antispazmodičnih lekova. Učinkovite za vrijeme akutnog napada upale gušterače su No-shpa 2 tablete (0,08 g), Papaverin 2-3 tablete (0,08-0,12 g) ili Platifillin 3 komada (15 mg) jednom. U nedostatku anestezijskog djelovanja, višekratno davanje lijekova se ne preporučuje zbog mogućnosti razvoja neželjenih reakcija,

Naknadno liječenje treba provesti pod nadzorom liječnika u bolnici i provesti se na sličan način kao i za dugotrajne upale gušterače.

Lijekovi za kronični pankreatitis

Odmah vrijedi primijetiti da tijek terapije za sličan problem uvijek treba biti individualan i sveobuhvatan. Ne postoje jednako pojavljujuće bolesti na isti način kao što nema identičnih ljudi. Pristup izlječenju svakog pacijenta potreban je za uzimanje u obzir svih aspekata i karakteristika određenog organizma. Međutim, postoji niz osnovnih lijekova koji se koriste gotovo uvijek.

Prvi korak je ublažavanje boli

Za ublažavanje sindroma boli primenite:

  1. Antispazmodike. Gore navedeni No-spa, Papaverine i drugi predstavnici ove skupine lijekova su sjajni za ublažavanje slabih i umjerenih bolova. Doziranje: 1 tableta 3-4 puta dnevno prije jela,
  2. Nesteroidni protuupalni lijekovi. Najbolji izbor u liječenju bolesti biće paracetamol, Analgin ili Baralgin. Lako je zapamtiti način primjene, jer je isti za sve lijekove - 2 tablete 3 puta dnevno nakon obroka. Oni imaju i protivupalno svojstvo, što je vrlo pogodno u slučaju pankreatitisa,
  3. Uz pogoršanja kroničnog procesa sa jakim bolovima u trbuhu, možete koristiti Promedol 25-50 mg (1-2 tablete) s maksimalnom dnevnom dozom od 200 mg ili Tramadol 1 tabletu 50 mg jednom za ublažavanje napada. Takvi lijekovi moraju se uzimati iznimno oprezno i ​​budite sigurni da će o njihovoj upotrebi obavijestiti liječnika.

Drugi korak je normalizacija.

Sljedeći korak u liječenju upale gušterače je normalizacija ekskrecijske funkcije. Da biste to učinili, koristite:

  1. Enzimski lijekovi. Ova skupina lijekova osmišljena je da pomogne oštećenom organu da adekvatno probavi proizvode koji dolaze izvana. Od velike popularnosti među gastroenterolozima:
    • Creon 25 000. Dostupno u kapsulama od 300 mg. Treba uzimati 1 komad tokom svakog obroka 3 puta dnevno,
    • Pankreatin 25 000. U obliku dražeja trebate piti 2 tablete s hranom tri puta dnevno,
    • Pancitrat 10.000 ili 25.000. Dnevna doza je 75.000 jedinica djelovanja (JEDINICE). Uz svaki obrok potrebno je koristiti 1 (25 tys.ITITS) ili 2-3 (10 tys. UNITS) kapsula.

Bolesnike koji se liječe od hroničnog pankreatitisa trebalo bi pripremiti za dugotrajnu upotrebu ove skupine lijekova, jer razvijaju insuficijenciju izlučujuće funkcije gušterače.

  1. Preparati protiv antenzima. Koriste se samo za oštre egzacerbacije oslobađanjem velikog broja aktivnih enzima, a liječenje se provodi u bolnici pod kapaljkom. Kako bi se spriječio razorni učinak proteolitičkih supstanci, Contrical se daje intravenski u 200.000 jedinica, a Gordox 500.000 jedinica polako. Dnevna doza je 400.000, odnosno 1.000.000 jedinica.

Treći korak je zaštita i prevencija

Budući da gušterača pati od nepravilnog lučenja vlastitog sekreta, potrebno je zaštititi probavni sistem i spriječiti komplikacije. U tu svrhu koristite:

  1. Antacidi. Ova skupina lijekova smanjuje kiselost u želucu i sprečava negativne efekte previše aktivnih enzima koji ovdje dolaze zbog 12 želučanog refluksa. Uz to, pomažu u zaštiti sluznice i sprečavaju razvoj peptičkog čira. Omeprazol 2 kapsule (0,02 g) jednom prije doručka popularne su, Nolpaza 1 tableta (0,02 g) ujutro i navečer prije jela, a Fosfalugel u sadržaju od 1 vrećice 3 puta dnevno prije jela,
  2. H2 blokatori. Ovo su lijekovi koji kombinuju analgetske i antacidne efekte. Koriste se relativno rijetko, jer imaju niz neželjenih reakcija. Ne preporučuje se pripisivanje mladićima zbog velikog rizika od impotencije. Najpopularniji predstavnici su Ranitidin i Famotidine. Imenuje se, odnosno, 1 tableta 2 puta dnevno pre jela (najbolje ujutro i uveče). Blokirajući histaminske receptore, lijekovi smanjuju kiselost i smanjuju bol.

Neke karakteristike lečenja pankreatitisa

Medicina ima ogroman arsenal raznih lijekova, ali i dalje je teško liječiti kronični pankreatitis. Svaki pacijent s takvom bolešću mora razumjeti da ako se i sam ne potrudi u održavanju vlastitog zdravlja, tada mu nikakve tablete neće pomoći. Osim uzimanja lijekova, mora se poštivati ​​još nekoliko uvjeta:

  • dijeta - poželjno je ograničiti prženu i dimljenu hranu što je više moguće,
  • odvikavanje od alkohola i pušenje. To je posebno važno tokom pogoršanja bolesti,
  • pokušajte izbjeći stresne situacije. Naravno, u modernom svijetu je to gotovo nemoguće, ali vrijedi pokušati,
  • dozirano vježbanje. Lagana vježba jača organizam i normalizira fiziološke procese raspodjele svih tečnosti.

Pankreatitis treba liječiti sveobuhvatno svim raspoloživim sredstvima.

Opći principi tretmana

Nažalost, pankreatitis je bolest koja se ne može izliječiti lijekovima. Stoga se kod upale gušterače koriste lijekovi čije je djelovanje usmjereno na otklanjanje simptoma i ublažavanje općeg stanja pacijenta.

U pravilu se koriste kod pogoršanja kronične upale ili razvoja akutnih, antispazmodičkih i analgetskih lijekova koji pomažu u ublažavanju napada boli i uklanjanju grčeva u izlučnim kanalima žlijezde. Više se ne upotrebljavaju lijekovi dok se napad ne riješi. U istom se razdoblju koristi gladna dijeta koja osigurava uklanjanje tereta na gušterači i smanjenje proizvodnje pankreasovog soka. Ako izgladnjivanje ne pomaže smanjenju proizvodnje enzima i napad se pojača, koriste se anti-enzimski agensi.

Čim se uklone simptomi akutne upale, pacijentu je dozvoljeno da jede „laku“ hranu, ali da bi se smanjio teret na probavni sistem, propisani su enzimski pripravci koje treba uzimati duže vreme.

Ovisno o težini upalnih procesa, liječnik može propisati i druge lijekove, na primjer, antibiotike ili antacide. Liječenje se mora provesti u bolnici. I tek nakon što pacijentovo stanje postane stabilno, terapija se može provesti kod kuće.

Koji se lijekovi koriste za liječenje pankreatitisa?

Koje tablete treba uzimati osobama oboljelim od pankreatitisa, odlučuje samo liječnik. Izbor taktike lijekova ovisi o nekoliko faktora:

  • uzroka aktiviranja upalnog procesa,
  • ozbiljnost razvoja bolesti,
  • prisutnost popratnih bolesti kod pacijenta (npr. dijabetes melitus, gastritis, holecistitis itd.),
  • opšte stanje pacijenta,
  • pacijent ima kontraindikacije za određene lekove,
  • starost pacijenta.

Zato se sa upalom glave pankreasa, pre lečenja pacijenta, vrši temeljni pregled koji uključuje:

  • ultrazvuk probavnog trakta,
  • gastroskopija
  • biohemijska analiza krvi i urina,
  • računarska tomografija (ako je dostupna) itd.

Antibiotici

S razvojem pankreatitisa, antibakterijski lijekovi se ne koriste uvijek, samo ako je naznačeno. U pravilu se koriste u slučajevima kada pacijent ima brzi progresiju bolesti i visoku temperaturu, što ukazuje na razvoj kompliciranog toka bolesti.

Antibakterijska terapija je potrebna kada pacijent ima takve znakove na pozadini bolesti:

  • nekroza
  • cista
  • apsces
  • peritonitis
  • septičke komplikacije.

S razvojem kompliciranog pankreatitisa kod žena i muškaraca antibiotici se propisuju strogo pojedinačno, kao i njihova doza. U pravilu, kada se ta bolest pojavi, upotrebljavaju se antibiotici, koji pripadaju grupi cefalosporina, ftohinolona i makrolida.

Treba napomenuti da s teškom upalom i visokim rizikom od komplikacija liječnik može odlučiti uzeti nekoliko antibiotika koji pripadaju različitim farmakološkim skupinama odjednom, kako bi odmah mogli pokriti sve patogene mikroorganizme koji se aktivno množe u probavnom traktu.

Enzimski proizvodi

Ovi lijekovi se koriste za ublažavanje opterećenja na upaljenoj gušterači. U svom sastavu sadrže enzimske tvari koje osiguravaju normalan proces probave. Kada njihova razina u krvi dosegne potrebnu količinu, gušterača ih prestaje sintetizirati i stalno je u mirovanju, što je vrlo važno u liječenju ove bolesti.

Pri akutnom razvoju pankreatitisa enzimske pripravke treba uzimati samo prvih nekoliko mjeseci nakon ublažavanja napada boli. Ako je bolest uzela hronični tijek, tada se enzimski agensi propisuju doživotno. Također, njihov stalni unos potreban je u onim slučajevima kada su vršene operacije na gušterači tijekom kojih je izvršena djelomična ili potpuna resekcija organa.

Štaviše, enzimski pripravci olakšavaju simptome koji prate upalni proces u gušterači. To su periodični napadi mučnine, povraćanja i poremećaja stolice.

Danas su među enzimskim preparatima najefikasniji:

Svi ovi lijekovi mogu se kupiti u bilo kojoj ljekarni. Treba ih uzimati tokom ili nakon jela. Prije jela hranu, nemoguće je piti enzimske pripravke, jer oni počinju djelovati odmah nakon što uđu u želudac. Njihova zaštitna ljuska se rastvara, a enzimske tvari pokreću procese probave. A pošto je želudac prazan, njegove ćelije počinju probavljati.

Antispazmodike

Kod bolesti poput pankreatitisa koriste se antispazmodički lijekovi za uklanjanje grčeva u kanalima pankreasa koji nastaju na pozadini upale i sprečavaju normalan odljev soka pankreasa u dvanaesnik 12. Među njima su najsigurniji No-shpa i Papaverin.

Važno! Ako osoba iznenada ima napad pogoršanja pankreatitisa, kako bi se olakšalo njegovo stanje prije dolaska tima hitne pomoći, možete staviti injekciju No-shpa. Ona će ublažiti grčeve i na taj način poboljšati prolaznost soka pankreasa i smanjiti ozbiljnost bolova.

Antiholinergici

Ovi lijekovi također pomažu u ublažavanju grčeva u kanalima pankreasa i osiguravaju normalizaciju crijevne pokretljivosti. Među njima najčešća su:

Ovi lijekovi pružaju neutralizaciju klorovodične kiseline, neutrališući je i doprinose normalizaciji kiselosti želuca. Kada je povišen, postaje uzrok povećane proizvodnje probavnih enzima gušterače, a to dodatno opterećuje organ, što može dovesti do pogoršanja upalnih procesa.

Osim što antacidi pomažu normalizirati kiselost želuca, imaju i adsorbirajuće djelovanje na pepsin i žučne kiseline te tako štite žlijezdu od njihovih negativnih utjecaja.

Najčešće ljekari svojim pacijentima propisuju sljedeće antacidne lijekove:

Blokatori histaminskih receptora H2

Ovi lijekovi se koriste za teška dispeptična stanja, kada osoba na pozadini upale gušterače otvara povraćanje i postoji prijetnja dehidracijom. U ovom se slučaju koriste kao antiemetička sredstva, osiguravajući normalizaciju pokretljivosti želuca i dvanaesnika. Među H2 blokatori histaminskih receptora, najčešći u terapiji su metoklopramid i cerukal.

Sredstva protiv bolova

Govoreći o tome kako ukloniti sindrom boli koji se javlja s razvojem akutnog pankreatitisa ili pogoršanjem hronične, ne možemo reći o visokoj učinkovitosti u ovom pitanju lijekova protiv bolova sa analgetskim i antispazmodijskim efektima. Pružaju olakšanje kod grčeva i smanjuju ozbiljnost boli.

Među lijekovima protiv bolova koji se najčešće koriste su:

Ako ovi lijekovi ne dopuštaju ublažavanje boli djetetu ili odrasloj osobi, koriste se lijekovi opojnog djelovanja, među kojima su Promedol i Tramadol. Ovi lijekovi se koriste samo u bolnici, jer mogu izazvati različite reakcije u tijelu.

Sedativi

Ako se pogoršanje hroničnog pankreatitisa ili razvoj akutne pojavi na pozadini ekstremnog stresa, tada je glavna terapija dopunjena sedativnim lijekovima. Doprinose uklanjanju ekscitabilnosti i normalizaciji centralnog nervnog sistema. Najsigurnije se smatra uzimanje sedativa biljnog porijekla, među kojima su ekstrakt valerijane (u tabletama) i Novopassit.

Liječenje pankreatitisa vrlo je složen i dugotrajan proces. Treba razumjeti da ova bolest ima različite uzroke nastanka, pa se stoga različito liječi. Stoga ni u kojem slučaju ne smijete samo-liječiti, a još više sami propisati lijekove. Samo doktor to može učiniti!

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar