Napravite sami slatkiše za dijabetičare bez šećera: bombone i marmelade

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest, ali danas se ljekari slažu u jednom: ova bolest nije rečenica, već način života u kojem biste trebali obratiti posebnu pažnju na svoju prehranu. A ako su prethodno slatkiši za dijabetičare bili strogi tabu, danas oni koji imaju stalno visoku razinu šećera u krvi mogu se priuštiti slatkišima. Dovoljno je odabrati za sebe posebne slatkiše protiv dijabetesa koji u sastavu ne sadrže saharozu.

Prednosti i štete slatkiša za dijabetičare

Ako pažljivo razmislite o sastavu bilo koje specijalizirane slatke hrane za bolesnike s dijabetesom, primijetit ćete da će u prvim redovima biti neobičnih naziva sastojaka: fruktoza, sorbitol, manitol ili saharin. To su takozvani zaslađivači. Ne sadrže saharozu, koja je dijabetičarima zabranjena, a voćni šećeri (fruktoza), šećerni alkoholi (ksilitol, manitol) ili natrijev saharin (saharin) djeluju kao njegova zamjena.

Prednosti takvih slatkiša sasvim su očite: ljudi koji imaju dijabetes prvog i drugog tipa sada se mogu priuštiti slatkim desertom bez štete svom zdravlju. Još jedna prednost takvih slatkiša: njihovi temelji su nadomjestak šećera, manje kalorija, nanose manju štetu figuri, zbog čega ih cijene ne samo dijabetičari, već i pristalice pravilne prehrane.

Ako govorimo o opasnosti od dijabetesnih slatkiša, onda je to vrlo malo:

  1. Slatkiši za pacijente s dijabetesom i dalje mogu uzrokovati porast glikemijskog indeksa ako se konzumiraju u velikim količinama. Norma za osobu sa šećernom bolešću je 2-3 komada dnevno, po mogućnosti s intervalom upotrebe.
  2. Ako slatkiši sadrže fruktozu, vrijedi upamtiti da je i dalje mnogo kaloričniji od ostalih zaslađivača, a ne preporučuje se osobama sklonim pretilosti.
  3. Beskrupulozni proizvođači koriste trans masti za pripremu slatkiša, čija je šteta dokazana, zato pažljivo pročitajte sastav slatkiša koje kupite.
  4. Kao i bilo koji drugi proizvod, slatkiši na nadomjestku šećera mogu izazvati alergijsku reakciju ako ste skloni alergiji na neku od komponenti, poput oraha, kakaa ili laktoze.

Prema tome, ako mudro pristupite odabiru slatkiša za dijabetičare, kupite ih u specijaliziranim prodavaonicama ili ljekarnama, poznajte mjeru i odaberite one koji vama osobno odgovaraju, korist od njih značajno će premašiti štetu.

Koristite voće i bobice kao zamjenu za slatkiše. Na poveznici su opisane prednosti trešanja za dijabetes.

Umjesto običnih slatkiša, priuštite svoje domaće voće čokoladom, ovdje možete pročitati recept.

Ovdje ćete pronaći više recepata za slatkiše sa datumima.

Koje slatkiše mogu jesti?

Nadoknađivači šećera vrlo se razlikuju i po sastavu i po ukusu. Na primjer, saharin ima izraženiji slatki ukus, ali slastičarnicama ponekad može dati lagani metalni okus. Fruktoza je manje slatka od saharina, ali ostaje jedan od najčešćih surogata.

Ksilitol, sorbitol i manitol imaju nizak glikemijski indeks, ali njihovi su slatkiši čak manji nego u fruktozi (otprilike 40-60% slatkoće običnog šećera).

Na fruktozu

Naravno, takvi slatkiši imaju pravo i na postojanje. Imaju ugodan ukus i, ako ih se pojede prilično, neće naštetiti zdravlju. Fruktoza se izuzetno sporo apsorbira u krv, zbog čega se neće dogoditi nagli skok šećera, ali pri tome treba uzeti u obzir njegov visoki udio kalorija.

Ljekari su također otkrili da fruktoza loše utječe na metabolizam lipida. Ne preporučuje se onima koji imaju dijabetes tipa 2 i skloni su brzom debljanju.

Nakon gledanja ovog videa saznat ćete o prednostima i štetnosti fruktoze kao nadomjestaka šećera:

Na sorbitol ili ksilitol

S gledišta blagodati, takvi su slatkiši manje kalorični, što znači da ih mogu jesti oni koji su predisponirani za gojaznost. Ali ove zamjene za šećer također imaju svoje "zamke".

Zbog malog broja kalorija, oba ova surogata ne pružaju osjećaj punoće, mada utiču na mozak na isti način kao i obični šećer. Osim toga, mogu uzrokovati nelagodu u želucu: nadutost, nadimanje i mučnina često prate stalnu upotrebu ksilitola i sorbitola. Ali ako vaše tijelo normalno reagira na ove komponente, slatkiši na bazi njih biće odličan dodatak vašoj prehrani.

Napravite slatkiše za dijabetičare

Ako tamo gdje živite postoji problem u potrazi za dijabetičkim proizvodima ili je spektar specijaliziranih konditorskih proizvoda na prodaju mali, najbolje je sami napraviti slastice. Isto se odnosi na slučajeve kada niste sigurni u kvalitetu onih slatkiša koji su slobodno dostupni u okolnim trgovinama. Štoviše, sastojke za njih je lako nabaviti, a postupak kuhanja je jednostavan.

Koje sastojke mogu koristiti

Zapravo je popis namirnica koje su odobrene od dijabetesa prilično velik. I od nje, po želji, možete stvoriti zanimljive kombinacije ukusa za svoje deserte.

Najčešće za upotrebu u slatkišima:

  • sušeno voće - prirodni izvor fruktoze i skladište vitamina,
  • orasi, posebno orasi ili lješnjaci,
  • sjeme: sezam, nigela, laneno sjeme, mak,
  • kokosove pahuljice
  • puter
  • kakao ili njegov slađi zamjenski carrob,
  • prirodna crna čokolada na bazi fruktoze.

SastojciKoličina
datumi -oko pola kilograma
orasi ili lješnjaci -1 šolja
puter -¼ standardno pakovanje
sjeckani orasi, makovo sjeme, kokosov orah ili čips od kakaa -za izbacivanje slatkiša
Vrijeme kuhanja: 30 minuta Kalorije u 100 grama: 422 Kcal

Datumi su jedno od najzdravijih sušenih plodova. A od njih možete napraviti slatkiše koji liče na čokoladu.

  1. Za početak očistite datulje od sjemenki. Prelijte ih ključalom vodom 10 minuta i ostavite da odstoji. Zatim je baci u štapić i malo osuši.
  2. U zdjelu blendera stavite datulje i orašaste plodove (potonji se može malo osušiti u rerni), dodajte puter i dobro nasjeckajte dok ne dobijete homogenu ljepljivu masu.
  3. Pripremite stakleni ili plastični ravni tanjur ili rezač za kolačiće. Prošećite malo po njegovoj površini četkom umočenom u biljno ulje (to je potrebno kako se bomboni ne bi zalijepili).
  4. Na tanjure stavite kakao, mak ili sjeckane orahe.
  5. Vlažne ruke, uzmite mali dio mase i valjajte u kuglu.
  6. Zavijte u jedan od tanjura i stavite na tanjir.
  7. Na isti način oblikujte preostale bombone.
  8. Pokušajte raširiti gotove slastice na udaljenosti jedna od druge kako se ne bi lijepile.
  9. Gotove bombone stavite u zamrzivač na pola sata da se postave.

Čokoladno sušeno voće

Ovaj se desert praktički ne razlikuje od tvorničkih slatkiša. Za njega su nam potrebni:

  • suhe marelice - 200 grama,
  • suve šljive - 200 grama,
  • fruktozna čokolada - 200 grama,
  • orasi - 100 grama.

Energetska vrijednost: 435 kcal / 100 grama.

Vrijeme kuhanja: 5 sati + 20-30 minuta.

Suho voće namočite u hladnoj vodi 5 sati. Preporučljivo je da to učinite u zasebnoj posudi kako ne biste ometali miris suhih marelica sa suvim šljivama. Osušite orahe, odaberite cele koštice. Čokoladu narežite na komade i stavite u vodenu kupelj da se grije na laganoj vatri.

U svako voće suhih marelica i suhih šljiva stavite košticu oraha, naribajte ga na dugački nadjev i umočite u otopljenu čokoladu. Potom stavite na glatku staklenu površinu i sušite sat i pol na hladnom mestu.

Video prikazuje još jedan recept za domaće slatkiše sa sušenim voćem:

Važni savjeti

Kada koristite slatkiše za dijabetičare, vrijedi zapamtiti neke važne stvari:

  1. Najbolje ih je jesti svakih nekoliko sati.
  2. Slatkiši će se bolje apsorbirati i neće podići razinu šećera ako ih pijete sa zelenim čajem ili juhom od šipka.
  3. Ako se odlučite počastiti slatkišima, odbijte dodavati šećerne zamjene čaju ili drugim napicima.
  4. Jedenje svakodnevnih slatkiša zabranjeno je, čak i ako se pridržavate dnevnica.

Dijabetes ostavlja svoj trag na način života, a to se prije svega odnosi na kulturu konzumiranja slatkiša. Za bolesnike s dijabetesom zabranjeni su obični deserti i slatkiši, ali postoji razumna alternativa glukoznim proizvodima: specijalizirani konditorski proizvodi na bazi saharina, fruktoze, ksilitola ili sorbitola. Prodaju se kako u ljekarnama, tako i u specijaliziranim prodavaonicama ili odjelima s robom za bolesnike s dijabetesom, ali mnogo je lakše i sigurnije napraviti zdrave slatkiše vlastitim rukama.

Slatkiši za dijabetes: dobra prehrana za dijabetičare

Unatoč činjenici da su slatkiši za dijabetes dozvoljeni, oni se mogu jesti u odmjerenim količinama. Nakon prve upotrebe slatkiša u čokoladi ili bez nje potrebno je izmjeriti glukozu u krvi glukometrom.

To će vam omogućiti da provjerite svoje stanje i odmah otkrijete proizvode koji doprinose prebrzom rastu šećera. U slučaju kršenja države takve slastice se moraju odbaciti, zamijeniti sigurnijim slatkišima.

U posebnom odjelu zdrave prehrane možete pronaći čokoladu i slatke slatkiše bez šećera i džema.

Iz tog razloga kupci se mogu pitati mogu li jesti slatkiše za dijabetes tipa 2 i koji su slatkiši dozvoljeni.

Slatkiši sa niskom glukozom visoko su kalorični proizvod koji sadrži ugljene hidrate.

S tim u vezi, takvi proizvodi mogu negativno uticati na stanje šećera u krvi.

Bijeli sorbitol slatkiši, koji uključuju zaslađivač, smatraju se sigurnijim.

  • Tipično dijabetični slatkiši sadrže takozvani šećerni alkohol, koji sadrži ugljikohidrate, ali ima polovinu sadržaja kalorija u odnosu na obični šećer. To uključuje ksilitol, sorbitol, manitol, izomalt.
  • Takav nadomjestak šećera polako se apsorbira u tijelu nego rafinirani šećer, ima nizak glikemijski indeks, zbog čega se pokazatelji glukoze postepeno povećavaju, a da ne nanose štetu dijabetičarima. Ali važno je razumjeti da takvi zaslađivači nisu toliko bezopasni, kako proizvođači uvjeravaju, da ih prilikom upotrebe treba prebrojati ugljikohidrati i pratiti glukozu u krvi.
  • Ništa manje poznati zaslađivači su polidekstroza, maltodekstrin i fruktoza. Sastav proizvoda koji sadrže takve tvari uključuju kalorije i ugljikohidrate, s tim u vezi slatkiši imaju visoki glikemijski indeks i mogu povećati razinu šećera u krvi slične slatkišima koji sadrže šećer.
  • Takvi nadomjesci šećera mogu negativno utjecati na organizam - ako zdravi ljudi i dijabetičari često jedu slatkiše s fruktozom, polidekstrozom ili maltodekstrinom, mogu se pojaviti problemi s gastrointestinalnim traktom.
  • Nadomestitelji šećera, aspartam, acesulfam kalijum i sukraloza smatraju se manje sigurnim, ne sadrže kalorije i ugljikohidrate. Stoga se takvi slatkiši mogu jesti s dijabetesom, imaju nizak glikemijski indeks, ne povećavaju glukozu u krvi i ne štete djeci.

Ali prilikom kupovine takvih slatkiša važno je pogledati koji su dodatni sastojci uključeni u proizvodu.

Tako će, na primjer, lizalice, slatko bez šećera, slatkiši sa voćnim punjenjem, imati različit glikemijski indeks zbog sadržaja kalorija i ugljikohidrata, to treba uzeti u obzir pri izračunavanju dnevne doze.

Prije kupnje u ljekarni ili specijaliziranoj prodavaonici slatkiša sa nadomjestkom šećera uvijek se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. Činjenica je da, uprkos niskom glikemijskom indeksu, neki zaslađivači mogu biti štetni kod nekih vrsta bolesti.

Konkretno, zaslađivač aspartama je kontraindiciran za antipsihotike, jer može pojačati nuspojave i povećati krvni pritisak.

Koji su slatkiši dobri za dijabetes

Prilikom odabira slatkiša u trgovini trebali biste obratiti pažnju na sastav proizvoda, trebao bi sadržavati minimalnu količinu kalorija i ugljikohidrata. Takve informacije mogu se pročitati na ambalaži prodanog proizvoda.

Ukupni sadržaj ugljikohidrata uključuje škrob, vlakna, šećerni alkohol, šećer i druge vrste zaslađivača. Podaci iz pakovanja bit će vam korisni ako trebate saznati glikemijski indeks i izračunati ukupnu dnevnu količinu ugljikohidrata na jelovniku s dijabetesom.

Obavezno obratite pažnju na nadstrešnicu jednog bombona, poželjno je da malo teži, jer dnevna norma za dijabetičare nije veća od 40 g pojedenih slatkiša, što je jednako dvije do tri prosječne bombone. Takva se masa podijeli na nekoliko prijema - po jedan mali slatkiš ujutro, popodne i uveče. Nakon obroka vrši se kontrolno mjerenje glukoze u krvi kako bi se osiguralo da je proizvod siguran.

  1. Ponekad proizvođači ne navode da su šećerni alkoholi uključeni u glavni sastav proizvoda, ali ti se zaslađivači uvijek navode na dodatnom popisu sastojaka. Obično se nazivi nadomjestaka šećera završavaju na –it (na primjer, sorbitol, maltitol, ksilitol) ili –ol (sorbitol, maltitol, ksilitol).
  2. Ako dijabetičar slijedi dijetu sa malo soli, nemojte kupovati ili jesti slatkiše koji sadrže saharin. Činjenica je da natrijum saharin pomaže povećati natrijum u krvi. Takođe, takav zaslađivač je kontraindiciran tokom trudnoće, jer prelazi preko placente.
  3. Često se u svijetle marmelade umjesto pektinskih elemenata dodaju kemijski dodaci, pa na to treba obratiti posebnu pažnju prilikom kupovine deserta. Bolje je da sami napravite dijetalnu marmeladu od njihovog voćnog soka ili jak zeleni čaj. Recept za takav proizvod možete pročitati u nastavku.

Obojene bombone koji se prodaju u trgovini također je bolje ne koristiti jer sadrže moguće bojilo koje je štetno kod dijabetesa prvog i drugog tipa.

Preporučljivo je odabrati bijele bombone sa čokoladnim čipsom, oni imaju manje konzervansa i drugih štetnih aditiva.

Napravite slatkiše bez šećera

Umjesto da se u trgovini kupuje roba, slatkiši i drugi slatkiši mogu se napraviti samostalno po posebnom receptu. Priprema takvih slatkiša ne oduzima puno vremena, osim toga, ručno izrađeno jelo možete dati djetetu bez brige o kvaliteti proizvoda.

Prilikom pripreme čokoladne kobasice, karamele, marmelade, preporučuje se odabir eritritola kao zamjene za šećer, ova vrsta šećernog alkohola nalazi se u voću, sojinim sosima, vinu i gljivama. Glikemijski indeks takvog zaslađivača je minimalan, ne sadrži kalorije i ugljikohidrate.

U prodaji se može naći eritritol u obliku praha ili granula. U odnosu na obični šećer, zamjena za šećer je manje slatka, pa možete dodati steviju ili sukralozu kako biste dobili slađi okus.

Za pripremu bombona obično se koristi zaslađivač maltitola, dobija se iz hidrogenirane maltoze. Zaslađivač ima prilično sladak okus, ali u usporedbi s rafiniranim šećerom, njegova kalorijska vrijednost je 50 posto niža. Unatoč činjenici da je glikemijski indeks maltitola visok, on je u stanju da se polako apsorbuje u tijelu, pa ne uzrokuje nagle skokove glukoze u krvi.

Za dijabetičare postoji recept za marmeladu za žvakanje bez šećera koji djeca, pa i odrasli toliko vole. Za razliku od prodavaonice, ovakav je desert najkorisniji, jer pektin sadrži tvari koje pročišćavaju tijelo toksina. Za pripremu slatkiša koristi se želatina, pitka voda, nezaslađeni napitak ili crveni čaj od hibiskusa i zaslađivač.

  • Čaj za piće ili hibiskus se otopi u jednoj čaši vode za piće, dobijena se smjesa ohladi, prelije u posudu.
  • 30 g želatine namoči se u vodi i insistira do natečenosti. U to se vrijeme posuda s pićem stavlja na laganu vatru i dovodi do vrenja. Natečena želatina sipa se u kipuću tečnost, nakon čega se oblik uklanja sa vatre.
  • Dobivena smjesa se pomiješa, filtrira, dodaje se zamjena za šećer u ukus po ukusu.
  • Marmelada treba da se hladi dva do tri sata, nakon čega se nareže na sitne komade.

Dijabetički bomboni pripremaju se vrlo brzo i jednostavno. Recept uključuje pitku vodu, zaslađivač eritritol, tekuće bojanje hrane i ulje aromatizirano.

  1. Pola čaše vode za piće pomiješa se sa 1-1,5 šalica zaslađivača. Dobijena smjesa stavlja se u tepsiju s debelim dnom, stavlja na srednju vatru i dovodi do vrenja.
  2. Smjesa se kuha dok se ne dobije gusta konzistencija, nakon čega se tečnost uklanja u vatri. Nakon što konzistencija prestane da zijeva, dodaju joj se hrana hrana i ulje.
  3. Vruća smjesa izlije se u unaprijed pripremljene oblike, nakon čega se bomboni moraju zamrznuti.

Stoga se osobe s dijagnozom dijabetesa ne bi trebale u potpunosti odreći slatkiša. Glavna stvar je pronaći odgovarajući recept za slatko jelo, pridržavati se proporcija i sastava. Ako pratite glikemijski indeks, redovno pratite šećer u krvi i pravilno odaberete dijetu, slatkiši neće dostaviti vrijeme dijabetičaru.

Koje su vrste slatkiša korisne stručnjaku za dijabetičare reći će u videu u ovom članku.

Kako odabrati pravi slatkiš?

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Da biste mogli jesti slatkiše sa dijabetesom, morate odabrati upravo one koji neće imati negativan utjecaj na tijelo. Konkretno, to su imena bez šećera u sastavu, umesto kojih postoje razne zamjene. Dakle, govoreći o tome kako odabrati slatkiše, obratite pažnju na potrebu da se prouči sastav. Popis komponenti može sadržavati fruktozu, steviju, sorbitol i druge zamjene za šećer. Međutim, s njihovim izborom također se mora pažljivo postupati, jer daleko od svakog dijabetičara možete jesti određene zamjene za šećer.

Dodatnim korisnim sastojcima treba smatrati voćni ili bobičast pire, mlijeko u prahu, vlakna, kao i vitamine. Drugi važan kriterij treba razmotriti računanje energetske vrijednosti i glikemijskog indeksa slatkiša. Slastice sa visokom stopom ne treba konzumirati, to će se negativno odraziti i na probavni sistem, i na rad tijela u cjelini.

Slatkiši bez šećera mogu se kupiti u redovnoj trgovini i na specijaliziranim odjelima za dijabetičare. Popis komponenti ne treba sadržavati boje, konzervanse ili druge hemikalije. Ako slatkiši ispunjavaju navedene kriterije, zaista se mogu jesti, ali pod slijedećim uvjetima:

  • ispijaju se čajem ili bilo kojom drugom vrstom tečnosti,
  • dnevno, najbolje je konzumirati ne više od 35 grama. (jedna do tri slatkiše)
  • najbolje je to učiniti sa kompenziranim oblikom bolesti,
  • moguće je izbjeći negativne efekte na organizam ako se slatkiši konzumiraju ne svaki dan, već nakon jedan dan.

Dobra vijest je da dijabetičke slastice možete pripremiti sami, radeći to kod kuće.

Nekoliko riječi o poslastici

Ali znate li da takva poslastica može biti i korisna? Zapravo je to tako - domaći bomboni mogu biti u potpunosti bezazleni. Šta je najštetnije u industrijskim slatkišima? Prvo, naravno, ogromna količina šećera i njegovih umjetnih zamjena. I danas svi znaju za posljedice konzumiranja njega u prevelikim dozama.

Osim šećera, ove arome uključuju različite arome, pojačivače ukusa i boja. Kao što razumijete, među navedenim komponentama nema ništa korisno. Drugim riječima, da biste napravili apsolutno bezopasne slatkiše, trebate samo bez opisanih sastojaka. Jednostavan recept za slatkiše bez šećera pomoći će vam. Osim toga, djeca koja imaju alergiju na tvorničke slatkiše mogu se maziti takvim slatkišima.

Značajke

Kao što je već spomenuto, možete napraviti ukusne bombone bez šećera. Izrada takvih poslastica vlastitim rukama uopće nije teška. I uobičajeni šećer u sastavu ove poslastice može se zamijeniti velikim nizom zaslađivača. Na primjer, u predloženom receptu za domaće bombone umjesto njega se koristi sirup agave.

Među domaćim kuharima ovaj je proizvod malo poznat, ali njegova popularnost postepeno dobija na značaju. I ne uzalud, jer agavin sirup ima niži sadržaj kalorija i glikemijski indeks, u usporedbi sa šećerom. Zahvaljujući tim svojstvima, takav zaslađivač lako može postati dio zdrave prehrane.

Istina, vrijedi uzeti u obzir da je ovaj sirup više od polovine sastavljen od fruktoze, koju ne bi trebalo piti prečesto. Dakle, čak i domaći bomboni bez šećera trebali bi biti rijetka poslastica na vašem jelovniku ako, naravno, pratite svoje zdravlje.

Esencijalni sastojci

Dakle, za pravljenje ukusnih i zdravih slatkiša trebat će vam:

  • 200 ml agavin sirup,
  • 70 ml vode
  • na vrhu noža je tartar,
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 10 ml biljnog ulja,
  • 3 g tečne stevije.

Od navedene količine sastojaka, dobit ćete oko 16-17 bombona. Za postupak će vam trebati oko sat i pol.

Kako napraviti bombone

Za izradu domaćih slatkiša možete koristiti posebne reznice za kolače ili male nadloge za muffine. Slatkiše možete napraviti i u najobičnijim kašikama, tako što ćete unaprijed staviti palice.

Dakle, prije svega pripremite odabrane kalupe, podmazujući ih biljnim uljem. Poželjno je da bude bez ikakvih mirisa, tako da bomboni ne dobiju specifičan aftertast ili aromu. Još bolje, koristite slastičarsko ulje u obliku spreja - na taj način možete postići najtanji sloj u kalupovima, bez viška.

U maloj tepsiji pomešajte vodu sa agavin sirupom. Stavite posudu na štednjak, odabirom srednje snage, dovedite smjesu do vrenja. Sada u nju pošaljite tartar i dobro promiješajte.

U sljedećoj fazi preporučljivo je opskrbiti se posebnim kulinarskim termometrom. Kuhati masu treba biti do 140 stepeni. Ne miješajte smjesu stalno - samo to radite periodično. Kada dostigne 140 stepeni, masa počinje da bubri i menja svoju nijansu u tamniju. U ovom se trenutku paprika mora ukloniti sa štednjaka. U ostatak proizvoda dodajte tekuću steviju i ekstrakt vanilije.

Sve sastojke dobro izmiješajte i dobivenu smjesu odmah izlijte u pripremljene konzerve. Ako se odlučite za drvene štapove, morate ih odmah umetnuti. Sada pričekajte da se masa ohladi, i radne komade pošaljite u frižider, ostavljajući ih tamo sat vremena. Za to vrijeme će se vaši bomboni bez šećera konačno stvrdnuti i lako se mogu ukloniti iz kalupa.

Takvi se slatkiši mogu čuvati prilično dugo u jednostavnoj posudi sa hranom. A slatkiše možete jednostavno staviti u pergament ili kesu.

Druga opcija

Ništa manje ukusni i zdravi nisu bomboni napravljeni na bazi čiste fruktoze. Takvi su slatkiši gotovo identični proizvodima od šećera. Ali po svojoj korisnosti u mnogim su stvarima superiorniji od svojih kolega. Takve lizalice možete bez straha davati i maloj djeci. Između ostalog, za njihovu pripremu potreban je minimalan broj proizvoda, uređaja i vremena.

Dakle, pripremite se unaprijed:

  • 200 g fruktoze
  • bilo koji kalup za slatkiše.

Ako nemate posebne kontejnere, možete ih i sami. Da biste to učinili, potrebno vam je nekoliko tableta za svijeće, bambusove štapiće i pergament.

Kako napraviti slatkiše za bebe bez šećera

Prvi korak je priprema kalupa za buduće bombone. Ako se odlučite za izradu svijeća, postupak će vam potrajati doslovno nekoliko minuta. Ali rezultat će vas sigurno iznenaditi.

Izvadite svijeće iz kalupa, a zatim napravite mali otvor u svakoj od njih sa strane. Zbog činjenice da su bomboni bez šećera vrlo ljepljivi, a uzeti posude nisu hrana, treba ih iznutra prekriti pergamentnim papirom. Radi praktičnosti, najbolje je izrezati male krugove promjera 8-9 cm, a dobivene oblike staviti u oblike, a zatim umetnuti bambusove štapiće u izrađene rupe. Ovim se zaključuje postupak.

Sada je najlakši korak rastopiti pripremljenu fruktozu. Usput, za razliku od šećera, lako se termički obrađuje. Zato budite maksimalno pažljivi, ne dopuštajući gorenje dobrota. Samo minutu nakon što ga stavite na štednjak, fruktoza će već postati tečna. A nakon par, ključat će i požutjeti. Ova promjena ukazuje na potpunu pripremu. U ovoj fazi uklonite šnite sa štednjaka i odmah izlijte rastopljenu fruktozu u napravljene kalupe.

Nakon što se bomboni bez šećera potpuno ohlade, pažljivo ih izvadite iz posuda i obradujte domaćinstvo.

Pogledajte video: Kojotarije Dan 16 - Kako sam prebrodio krizu za slatkišima, zahvaljujući VAMA! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar