Insulin Lantus

Lantus je pripravak inzulina za snižavanje razine insulina. Aktivna komponenta lantusa je inzulin glargin - analog ljudskog inzulina, slabo topivog u neutralnom okruženju.

U preparatu Lantus tvar se potpuno rastvara zahvaljujući posebnom kiselom mediju, a supkutanom primjenom kiselina se neutralizira i stvaraju se mikroprecipiti, od kojih se u malim količinama postupno oslobađa inzulin glargin. Dakle, u krvnoj plazmi nema oštrih kolebanja količine inzulina, već se opaža gladak profil krivulje koncentracija-vrijeme. Mikroprecipitat pruža lijeku dugotrajno djelovanje.

Farmakološke akcije

Aktivna komponenta lantusa ima afinitet za inzulinske receptore slične afinitetima za humani inzulin. Glargin se veže na inzulinski receptor IGF-1 5-8 puta jači od humanog inzulina, a njegovi su metaboliti slabiji.

Terapijska koncentracija agregata aktivne komponente inzulina i njegovih metabolita u krvi pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 je niža nego što je potrebno da se osigura polovina maksimalne veze s IGF-1 receptorima i dodatno pokrene mitogen-proliferativni mehanizam koji katalizira ovaj receptor.

Taj se mehanizam normalno aktivira endogenim IGF-1, ali su terapijske doze inzulina korištene u terapiji inzulinom mnogo niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za pokretanje mehanizma putem IGF-1.

Glavni zadatak bilo kojeg inzulina, uključujući glargin, je regulacija metabolizma glukoze (metabolizam ugljikohidrata). Insulin lantus ubrzava potrošnju glukoze u masnom i mišićnom tkivu, uslijed čega se razina šećera u plazmi smanjuje. Takođe, ovaj lijek inhibira proizvodnju glukoze u jetri.

Inzulin aktivira sintezu proteina u tijelu, dok inhibira procese proteolize i lipolize u adipocitima.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da ako se daju intravenski, iste doze inzulina glargin i humani inzulin su jednake. Djelovanje inzulina glargin u vremenu, kao i drugi predstavnici ove serije, ovisi o fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

Supkutanom primjenom, lijek Lantus se vrlo sporo apsorbira, tako da se može upotrebljavati jednom dnevno. Važno je zapamtiti da je s vremenom izražena interindividualna varijabilnost u prirodi djelovanja inzulina. Studije su pokazale da dinamika dijabetičke retinopatije nema velike razlike kada se koristi inzulin glargin i inzulin NPH.

Uz primjenu Lantusa kod djece i adolescenata, razvoj noćne hipoglikemije primjećuje se mnogo rjeđe nego u skupini bolesnika koji su primali NPH inzulin.

Za razliku od insulina NPH, glargin zbog sporog apsorpcije ne izaziva vrhunac nakon supkutane primjene. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi uočena je 2. - 4. dan liječenja jednom svakodnevnom primjenom. Poluživot inzulina glargin ako se daje intravenski, odgovara sličnom periodu ljudskog inzulina.

Uz metabolizam inzulina glargin dolazi do stvaranja dva aktivna spoja M1 i M2. Subkutane injekcije Lantusa uglavnom djeluju zbog izloženosti M1, a M2 i inzulin glargin nisu otkriveni kod velike većine ispitanika.

Učinkovitost lijeka Lantus ista je kod različitih grupa pacijenata. Tijekom istraživanja formirane su podskupine prema dobi i spolu, a učinak inzulina u njima bio je isti kao i u glavnoj populaciji (prema faktorima učinkovitosti i sigurnosti). U djece i adolescenata ispitivanja farmakokinetike nisu provedena.

Indikacije za upotrebu

Lantus je propisan za liječenje dijabetesa ovisnog o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina.

Lijek se koristi za potkožno davanje, zabranjeno ga je intravenski davati. Produljeni učinak lantusa povezan je s njegovim uvođenjem u potkožnu masnoću.

Vrlo je važno ne zaboraviti da se intravenskim davanjem uobičajene terapijske doze lijeka može razviti ozbiljna hipoglikemija. Pri korištenju ovog lijeka treba se pridržavati nekoliko pravila:

  1. Tokom perioda liječenja potrebno je slijediti određeni stil života i pravilno stavljati injekcije.
  2. Lijek možete unijeti u područje trbuha, kao i u bedreni ili deltoidni mišić. Nema klinički značajne razlike s ovim načinima primjene.
  3. Svaku injekciju najbolje je davati na novom mestu unutar preporučenih područja.
  4. Ne možete uzgajati Lantus ili ga miješati sa drugim lijekovima.

Lantus je inzulin s produženim djelovanjem, pa ga treba davati jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme. Režim doziranja za svaku osobu odabire se pojedinačno, kao i doza i vrijeme primjene.

Prihvatljivo je propisivanje lijeka Lantus pacijentima s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2, zajedno s antidijabetičkim lijekovima za oralnu primjenu.

Važno je uzeti u obzir da se jedinice dejstva ovog leka razlikuju od jedinica dejstva drugih lekova koji sadrže inzulin.

Stariji pacijenti moraju prilagoditi dozu jer mogu smanjiti potrebu za inzulinom zbog progresivnog oštećenja bubrega. Također, u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre potreba za inzulinom može se smanjiti. To je zbog činjenice da se metabolizam inzulina usporava, a smanjuje se i glukoneogeneza.

Prelazak na Lantus s drugim vrstama inzulina

Ako je osoba ranije koristila lijekove srednjeg i visokog trajanja djelovanja, tada će mu, prilikom prelaska na Lantus, najvjerovatnije biti potrebno prilagoditi dozu osnovnog inulina, kao i pregledati istodobnu terapiju.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije ujutro i noću, prilikom promjene dvostruke primjene bazalnog inzulina (NPH) u jednu injekciju (Lantus), dozu bazalnog inzulina treba smanjiti za 20-30% tokom prvih dvadeset dana liječenja. A dozu inzulina koja se daje u vezi s obrokom bit će potrebno malo povećati. Nakon dvije do tri sedmice, potrebno je provesti prilagodbu doze pojedinačno za svakog pacijenta.

Ako pacijent ima antitijela na humani inzulin, tada se kod primjene Lantusa mijenja reakcija tijela na injekcije inzulina, što također može zahtijevati pregled doze. Također je potrebno prilikom promjene životnog stila, promjene tjelesne težine ili drugih faktora koji utječu na prirodu djelovanja lijeka.

Lijek Lantus mora se davati samo upotrebom olovaka OptiPen Pro1 ili ClickSTAR. Prije početka uporabe morate pažljivo proučiti upute za olovku i slijediti sve preporuke proizvođača. Nekoliko pravila za upotrebu olovaka za štrcaljke:

  1. Ako je ručka slomljena, morate je odložiti i koristiti novu.
  2. Ako je potrebno, lijek iz uloška može se primijeniti posebnom inzulinskom špricom razmjera 100 jedinica u 1 ml.
  3. Uložak treba držati na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije nego što ga stavite u olovku štrcaljke.
  4. Možete koristiti samo one patrone u kojima se izgled otopine nije promijenio, njegova boja i prozirnost, nije se pojavio talog.
  5. Prije nego što unesete rješenje iz uložaka, obavezno uklonite mjehuriće zraka (kako to učiniti, piše u uputama za olovku).
  6. Punjenje patrona je strogo zabranjeno.
  7. Kako bi se spriječilo slučajno davanje drugog inzulina umjesto glargina, potrebno je provjeriti naljepnicu na svakoj injekciji.

Nuspojava

Najčešće, kod pacijenata s nepoželjnim efektom kod primjene lijeka Lantus, postaje hipoglikemija. Razvija se ako se lijek daje u dozi koja prelazi potrebnu za pacijenta. Sledeće neželjene reakcije mogu se javiti i kod unošenja Lantusa:

  • iz senzornih organa i nervnog sistema - disgeuzija, pogoršanje vidne oštrine, retinopatija,
  • na delu kože kao i potkožno tkivo - lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • hipoglikemija (metabolički poremećaj),
  • alergijske manifestacije - edemi i crvenilo kože na mjestu uboda, urtikarija, anafilaktički šok, bronhospazam, Quinckeov edem,
  • kašnjenje natrijum jona u telu, bol u mišićima.

Moramo imati na umu da ako se teška hipoglikemija razvije prilično često, onda je rizik od razvoja poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema visok. Produljena i intenzivna hipoglikemija opasnost je za život pacijenta.

Kada se liječi inzulinom, na lijek se mogu proizvesti antitijela.

U djece i adolescenata na lijeku Lantus mogu se razviti neželjeni efekti kao što su bol u mišićima, alergijske manifestacije, bol na mjestu ubrizgavanja. Općenito, i za odrasle i za djecu sigurnost Lantusa je na istoj razini.

Kontraindikacije

Lantus se ne smije propisivati ​​pacijentima s netolerancijom na aktivnu tvar ili pomoćnim komponentama u otopini, kao i osobama s hipoglikemijom.

Kod djece se Lantus može propisati samo ako navrše šest godina i starije.

Kao lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze, ovaj lijek nije propisan.

Lantus je potrebno vrlo pažljivo koristiti kod pacijenata s povećanim rizikom za zdravlje kada se pojave trenuci hipoglikemije, posebno kod bolesnika sa suženjem moždanih i koronarnih žila ili proliferativnom retinopatijom, upute upućuju na to.

Treba biti vrlo oprezan s pacijentima čije se manifestacije hipoglikemije mogu maskirati, na primjer, s autonomnom neuropatijom, mentalnim poremećajima, postepenim razvojem hipoglikemije i produženim dijabetesom melitusom. Također je potrebno pažljivo propisati Lantus starijim osobama i pacijentima koji su na ljudski inzulin prešli iz lijeka životinjskog porijekla.

Kada koristite Lantus, morate pažljivo nadzirati doziranje kod ljudi s visokim rizikom za razvoj teške hipoglikemije. To se može dogoditi kada:

  1. povećati osjetljivost ćelija na inzulin, na primjer, u slučaju eliminiranja faktora koji uzrokuju stres,
  2. intenzivni fizički napor,
  3. proliv i povraćanje
  4. neuravnotežena prehrana, uključujući preskakanje obroka,
  5. konzumiranje alkohola
  6. istodobna primjena određenih lijekova.

U liječenju Lantusa bolje je ne baviti se aktivnostima koje zahtijevaju pažnju, jer hipoglikemija (poput hiperglikemije) može izazvati smanjenje oštrine vida i koncentracije.

Lantus i trudnoća

U trudnica nisu provedena klinička ispitivanja ovog lijeka. Podaci su dobijeni samo u ispitivanjima nakon stavljanja lijeka u promet (otprilike 400 - 1000 slučajeva) i sugeriraju da inzulin glargin nema negativan utjecaj na tijek trudnoće i razvoj djeteta.

Pokusi na životinjama pokazali su da inzulin glargin nema toksičan učinak na fetus i ne utiče negativno na reproduktivnu funkciju.

Trudnicama Lantus može propisati liječnik ako je potrebno. Važno je istodobno stalno pratiti koncentraciju šećera i raditi sve kako bi došlo do normalne razine glukoze u krvi trudnica, kao i pratiti opće stanje trudnice tijekom razdoblja gestacije. U prvom tromjesečju potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tromjesečju povećati. Odmah nakon rođenja djeteta potrebe tijela za ovom supstancom naglo padaju i hipoglikemija može početi.

S laktacijom je primjena Lantusa moguća i pod stalnim budnim nadzorom doziranja lijeka. Kad se apsorbira u gastrointestinalnom traktu, inzulin glargin se dijeli na aminokiseline i ne dovodi djetetu nikakvu štetu dojenjem. Upute koje glargin prelaze u majčino mlijeko, upute ne sadrže.

Interakcija s drugim lijekovima

Uz istovremeno korištenje lijeka Lantus s nekim drugim sredstvima koja utječu na metabolizam ugljikohidrata, potrebno je prilagoditi dozu.

Lijekovi za liječenje šećerne bolesti za oralnu primjenu, inhibitori angiotenzinskog pretvaranja, disopiramidi, fibrati, inhibitori monoamin oksidaze, fluoksetin, pentoksifilin, salicilati, propoksifen, sulfonamidi jačaju učinak inzulina za snižavanje šećera.

Hipoglikemijski učinak Lantusa smanjuje se djelovanjem danazola, diazoksida, kortikosteroida, glukagona, diuretika, estrogena i progestina, somatotropina, simpatomimetika, izoniazida, derivata fenotiazina, olanzapina, inhibitora proteaze, klozapina, hormona štitnjače.

Neki lijekovi, poput klonidina, beta blokatora, litijuma i etanola, mogu pojačati i oslabiti učinak Lantusa.

Uputa za istodobnu upotrebu ovog lijeka s pentamidinom ukazuje da se prvo može pojaviti hipoglikemija koja kasnije postaje hiperglikemija.

Predoziranje

Precijenjene doze lijeka Lantus mogu izazvati vrlo jaku, dugotrajnu i tešku hipoglikemiju, što je opasno za zdravlje i život pacijenta. Ako je predoziranje slabo izraženo, može se zaustaviti upotrebom ugljikohidrata.

U slučajevima redovitog razvoja hipoglikemije, pacijent mora promijeniti svoj način života i prilagoditi dozu koja je propisana za upotrebu.

Ako se hipoglikemija očituje vrlo jasno, praćena konvulzijama, neurološkim promjenama, tada se glukagon mora davati supkutano ili intramuskularno ili intravenozno ubrizgavanje jake otopine glukoze. Usput, stanje ima najteže manifestacije i znakove hipoglikemijske kome i to je to, trebate znati.

Mora se zapamtiti da lijek Lantus ima produženo djelovanje, pa čak i ako se pacijentovo stanje poboljšalo, morate nastaviti dugo uzimati ugljikohidrate i pratiti stanje u tijelu.

Uslovi skladištenja

Rok trajanja Lantusa je 3 godine, a ovaj put pogodan za upotrebu, temperaturni režim se mora održavati unutar 2-8 stepeni Celzijusa. Zabranjeno je zamrzavanje otopine. Nakon otvaranja uložak treba čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni. Rok trajanja otvorenog lijeka nije veći od 1 mjeseca.

U 1 ml otopine Lantus sadrži:

  1. 3.6378 mg inzulina glargin (to je ekvivalent 100 jedinica glargina),
  2. pomoćni sastojci.

Jedan uložak s lijekom sadrži 300 jedinica inzulina glargin i dodatne komponente.

Upute za upotrebu

Postupak obavljajte jednom dnevno istovremeno. Intravenozno ubrizgavanje lijeka strogo je zabranjeno. Da biste izbjegli lipodistrofiju, promijenite mjesto ubrizgavanja.

Ne preporučuje se razrjeđivanje ili miješanje Lantusa s drugim inzulinskim lijekovima. To može uzrokovati promjene u farmakodinamici glargina.

Odabir doze je potreban kod promjene težine pacijenta ili njegovog načina života. Također, količina lijeka ovisi o vremenu njegove primjene.

Nuspojave

Tipična nuspojava uzimanja lijeka je hipoglikemija. Izaziva značajan višak doza lijeka u odnosu na potrebe dijabetičara.Patološkom stanju prethode simptomi poput tahikardije, prekomjernog znojenja, gladi, nervoze, razdražljivosti, blanširanja kože. Sama hipoglikemija manifestuje se sledećim simptomima:

  • problemi sa vidom
  • grčevi
  • umor i umor,
  • glavobolja
  • primjetno smanjenje koncentracije,
  • bolovi mučnine i povraćanja.

Dugotrajni i česti napadi hipoglikemije izazivaju oštećenje nervnog sistema. Ponekad je kobno.

Rijetka reakcija na Insulin Lantus je alergija. Karakteriziraju ga edemi, kožni osip, arterijska hipotenzija ili bronhospazam. U nekim se slučajevima inzulinska rezistencija razvija zbog pojave odgovarajućih antitijela u pacijentovom tijelu.

Ostale nuspojave uključuju poremećaje ukusa, dijabetičku retinopatiju, mijalgiju, lipoatrofiju i lipodistrofiju. Na mjestu ubrizgavanja javljaju se edemi, bol, crvenilo i svrbež. Nakon kraćeg vremena ovi znakovi nestaju sami.

Trudnoća i dojenje

Pacijentice bi trebalo obavijestiti svog liječnika o tekućoj ili planiranoj trudnoći.

Nije bilo randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja o primjeni inzulina glargin u trudnica.

Veliki broj opažanja (više od 1000 ishoda trudnoće retrospektivnim i perspektivnim praćenjem) uz primjenu inzulina glargin nakon stavljanja lijeka u promet pokazao je da on nije imao specifičnih efekata na tijek i ishod trudnoće, niti na stanje ploda, niti na zdravlje novorođenčeta.

Pored toga, radi procjene sigurnosti primjene inzulina glargin i inzulina-izofana u trudnica s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom, provedena je meta-analiza osam promatračkih kliničkih ispitivanja, uključujući žene koje su tijekom trudnoće koristile inzulin glargin (n = 331) i inzulinski izofan (n = 371).

Ova metaanaliza nije otkrila značajne razlike u vezi sa sigurnošću zdravlja majke ili novorođenčadi kada su tokom trudnoće koristili inzulin glargin i inzulin-izofan.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Za pacijente s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati adekvatnu regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće kako bi se spriječila pojava neželjenih ishoda povezanih s hiperglikemijom.

Lijek Lantus® SoloStar® se može koristiti tijekom trudnoće iz kliničkih razloga.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja.

Pacijenti tijekom laktacije možda će morati prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

Imenovanje Lantusa trudnicama treba provoditi s oprezom. Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije).

U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Negativni uticaj leka na organizam trudnica i ploda nije potvrđen kliničkim istraživanjima. Ipak, žene tijekom porođaja moraju uzimati lijek s velikom oprezom, strogo poštujući dozu koju je propisao lekar.

Dok uzimaju drogu, trudnice moraju redovno provoditi krvne pretrage da bi se pratila razina šećera u organizmu. U prva 3 mjeseca trudnoće potreba tijela za inzulinom može se značajno smanjiti, no u 2. i 3. tromjesečju može se povećati. Nakon rođenja bebe, potreba za lijekom ponovo opada, što je povezano s promjenama u hormonskoj pozadini.

Trudnoća

Trudnica se postavlja samo kad je to apsolutno neophodno. Važno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi i pratiti opće stanje trudnice. U prva tri meseca telesna potreba za inzulinom opada, a u narednih šest meseci raste. Odmah nakon isporuke potreba za ovom supstancom naglo pada. Postoji rizik od hipoglikemije.

S laktacijom je uzimanje lijeka moguće, ali pod stalnim nadzorom doziranja. Glargin se apsorbuje u probavnom traktu i razgrađuje u aminokiseline. Ne nanosi štetu bebi tokom dojenja.

Prelazak na Lantus sa drugih vrsta inzulina

Ako je pacijent prethodno uzimao lijekove visokog i srednjeg trajanja djelovanja, tada je pri prelasku na Lantus potrebno prilagođavanje doze glavnog inzulina. Istovremena terapija takođe se mora pregledati.

Kada se dvostruka injekcija bazalnog inzulina (NPH) promijeni u jednu injekciju Lantusa, doza prve se smanjuje za 20-30%. To se radi tokom prvih 20 dana terapije. Ovo će pomoći u sprečavanju hipoglikemije noću i ujutro. U ovom slučaju povećava se doza prije obroka. Nakon 2-3 tjedna, korekcija količine tvari provodi se pojedinačno za svakog pacijenta.

U tijelu nekih pacijenata proizvode se antitijela na ljudski inzulin. U tom se slučaju mijenja imuni odgovor na injekcije Lantusa. Može biti potreban i pregled doze.

Rok trajanja i analozi

Lijek čuvajte na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti. Optimalni temperaturni režim je +2 ... +8 ° C. Zamrzavanje je neprihvatljivo. Također je potrebno izbjegavati kontakt posude s otopinom smrznutom hranom i zamrzivačem. Nakon otpakiranja olovke za štrcaljku, može se čuvati 4 tjedna na maksimalnoj temperaturi od +25 ° C.

Glavni analog lijeka je Insulin Levemir. Proizvođač je Novo Nordisk. Takođe efikasno snižava šećer u krvi.

Insulin Lantus je pogodan za gotovo sve grupe bolesnika. Lijek kopira normalnu fiziološku razinu inzulina u pozadini i ima stabilan profil djelovanja.

Od čega se sastoji

Glavna supstanca koja ima farmakološki učinak lijeka je insulin glargin. U 1 ml Lantus Solostar sadrži oko 3,6 mg ove tvari - ta koncentracija jednaka je 100 IU ljudskog inzulina.

Sastav uključuje brojne pomoćne komponente čija je svrha povećati dostupnost Solostara, smanjiti brzinu izlučivanja iz tijela. Uključuju supstance:

  • Cink hlorid.
  • M-krezol.
  • Natrijum-hidroksid.
  • Glicerol.
  • Hlorovodonična kiselina.
  • Voda za ubrizgavanje.

Lantus Solostar dostupan je u obliku olovke za špriceve koja se može koristiti bez posebne pripreme. Svaka olovka ima određeni broj doza aktivne tvari, a kada se završe, uređaj se jednostavno baca i kupuje novu. Najbolja opcija za dijabetičare je lijek koji je dostupan u sistemu Opti-Click: može se koristiti više puta - ako vam ponestane inzulina u ulošku, tada se jednostavno zamjenjuje.

Postoji još jedan sličan lek - inzulin Tujeo Solostar. Sadrži veću količinu glargina, u 1 ml njegov sadržaj doseže 10,9 mg, što je 300 PIECES humanog inzulina. Glavna razlika između ovog lijeka i Lantusa je u tome što u odnosu na drugi traje mnogo duže - do 24 sata.

Među ostalim zamjenama Lantusa najčešće se koriste Humalog i Biosulin. Prvi je predstavljen aktivnom supstancom inzulinom lispro u količini od 100 IU po mililitru. Drugo je ljudsko genetsko inženjerstvo u istoj koncentraciji. Među svim razlikama, glavna stvar je ta što su navedeni lijekovi kratkog djelovanja, pa ih je potrebno primjenjivati ​​nekoliko puta dnevno.

Jedan od analoga Solostar Humaloga.

Kada treba koristiti lijek

Lijek se koristi protiv dijabetesa, za što je potrebno liječenje inzulinom. Češće se radi o dijabetesu tipa 1. Hormon se može propisati svim pacijentima starijim od šest godina.

Inzulin dugog djelovanja neophodan je za održavanje normalne koncentracije glukoze u postu na pacijentu. Zdrava osoba u krvotoku uvijek ima određenu količinu ovog hormona, takav sadržaj u krvi naziva se bazalna razina. U bolesnika sa šećernom bolešću u slučaju disfunkcije gušterače, postoji potreba za insulinom koji se mora redovno davati.

Druga opcija za oslobađanje hormona u krvi naziva se bolus. Povezana je s prehranom - kao odgovor na povećanje šećera u krvi oslobađa se određena količina inzulina kako bi se brzo normalizirala glikemija. Kod dijabetes melitusa zbog toga se koriste kratkotrajni inzulini. U tom slučaju pacijent mora ubrizgati olovku za špriceve svaki put nakon jela, koja sadrži potrebnu količinu hormona.

U ljekarnama se prodaje veliki broj različitih lijekova za liječenje dijabetesa. Ako pacijent treba koristiti hormon produženog djelovanja, što je onda bolje koristiti - Lantus ili Levemir? Na mnogo su načina ovi lijekovi slični - oba su osnovna, najpredvidljiviji su i najstabilniji u upotrebi.

Otkrićemo kako se ovi hormoni razlikuju. Smatra se da Levemir ima duži rok trajanja od Lantusa Solostara - do 6 tjedana u odnosu na mjesec dana. Stoga se Levemir smatra pogodnijim u slučajevima kada trebate unijeti malu dozu lijeka, na primjer, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata.

Stručnjaci kažu da Lantus Solostar može povećati rizik od raka, ali o tome još nema pouzdanih podataka.

Nikada ne koristite lijek s istekom roka trajanja!

Kako koristiti alat

Analiziraćemo kako koristiti Lantus - upute za upotrebu govore da se on mora ubrizgati supkutano u masno tkivo na prednjem trbušnom zidu i da se ne može intravenski. Ova metoda primjene lijekova dovest će do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i razvoja hipoglikemijske kome.

Osim vlakana na trbuhu, postoje i druga mjesta za moguće uvođenje Lantusa - bedreni, deltoidni mišići. Razlika u efektu u tim slučajevima je neznatna ili je u potpunosti izostala. Hormon se ne može kombinovati istovremeno sa drugim insulinskim lekovima, ne može se razblažiti pre upotrebe, jer to značajno smanjuje njegovu efikasnost. Ako se pomiješa s drugim farmakološkim tvarima, moguće su taloženje.

Da bi se postigla dobra terapijska efikasnost, Lantus treba koristiti kontinuirano, svaki dan u približno isto vrijeme.

Kakvu vrstu inzulina treba koristiti za dijabetes, savjetovat će vas endokrinolog. U nekim se slučajevima droge kratkog djelovanja mogu izostaviti, ponekad je potrebno kombinirati i kratke i dugotrajne insuline. Primjer takve kombinacije je zajednička upotreba Lantusa i Apidre, ili kombinacija kao što su Lantus i Novorapid.

U onim slučajevima kada je iz određenih razloga potrebna izmjena lijeka Lantus Solostar u drugi (na primjer, Tujeo), moraju se poštovati određena pravila. Najvažnije je da prijelaz ne smije biti popraćen velikim stresom za tijelo, tako da ne možete smanjiti dozu lijeka na osnovu broja jedinica djelovanja. Naprotiv, u prvim danima primjene moguće je povećanje količine primijenjenog inzulina kako bi se izbjegla hiperglikemija. Kada se svi tjelesni sustavi preusmjere na najefikasniju upotrebu novog lijeka, možete smanjiti dozu na normalne vrijednosti. Sve promjene u tijeku terapije, posebno povezane sa zamjenom lijeka analogima, trebaju se dogovoriti s liječnikom koji zna kako se jedan lijek razlikuje od drugog, a koji je efikasniji.

Kako odabrati dozu bazalnog hormona

Najtačnije je konzultirati se s endokrinologom koji može savjetovati kako ubrizgati Lantus inzulin; upute za korištenje ovog alata ne mogu uvijek dati odgovore na sva pitanja. Prije uvođenja lijeka, pacijentu je potrebno izračunati potrebnu dozu. Doza primijenjenog lijeka ovisi o nekoliko faktora: količini konzumiranih ugljikohidrata, tjelesnoj težini, individualnim karakteristikama tijela. Za proračun vam je potreban lični glukometr.

Osobni mjerač glukoze u krvi trebao bi biti u svakoj porodici!

Prvo morate izračunati večernju dozu. Pacijent bi trebao, kao i obično, uzimati hranu za ručak i tog dana ne jesti više, a također ne smije ubrizgavati Lantus Solostar ili neki drugi lijek. Počevši od šest uvečer, izmjerite glukozu u krvi svakih sat i pol. Ako je naglašen porast šećera u krvi, tada ubrizgavajte male doze redovitog inzulina da biste normalizirali nivo glikemije.

U 22:00 trebate staviti standardnu ​​dozu inzulina za produženo djelovanje. Ako koristite Tujeo Solostar, u kojem aktivna tvar sadrži 300 PIECES-a, preporučena početna doza bit će 6 PIECES. Nakon dva sata ponovo se mjeri nivo glukoze. Pacijenti moraju u dnevnik zabilježiti sve dobivene podatke mjerenja, kao i dozu ubrizgavanog inzulina, vrijeme testova i primjenu lijeka. Kako biste spriječili razvoj hipoglikemije, preporučuje se da sa sobom uvijek imate par kockica šećera, slatki sok ili drugu hranu koja sadrži šećer.

Bazalni inzulin dostiže noću, najčešće u rasponu od 2 do 4 sata. Istovremeno trebate izmjeriti glukozu u krvi jednom na sat. Ovo će omogućiti utvrđivanje koliko jedinica dejstva leka treba davati uveče kako bi se efikasnije smanjilo nivo šećera u krvi, ali ne i postizanje hipoglikemije noću.

Ista metoda određuje doziranje inzulina glargin Lantus ujutro. Bez obzira na to, vrijedi započeti s definicijom večernje doze, a zatim promijeniti dnevnu dozu.

Podešavanje doze

U nekim slučajevima morat ćete promijeniti količinu inzulina koju daje Solostar. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se potreba za hormonom može drastično povećati ili smanjiti:

  • Ako pacijent pije alkohol.
  • Stresne situacije.
  • Pogreške u prehrani, upotreba proizvoda koji sadrže šećer.
  • Razne bolesti gastrointestinalnog trakta koje mogu biti popraćene prolivom i povraćanjem.
  • Upotreba lijekova.
  • Prisutnost endokrinih patologija, na primjer, hipo- ili hipertireoza.
  • Trudnoća, posebno ako se očekuje da će beba biti velika.

U slučaju somatskih patologija, potrebno je pažljivo obratiti pažnju na promjenu doze hormona. Često se povećava potreba za lijekom, pa pacijenti trebaju redovito konzumirati neke ugljikohidrate kako bi se izbjegla pojava hipoglikemije i drugih komplikacija.

Ne zapostavljajte zdrav način života, kako biste izbjegli zdravstvene komplikacije!

Liječenje dijabetesa zahtijeva veliku odgovornost pacijenta kako bi se smanjili svi negativni fenomeni povezani s bolešću i umanjili rizik od komplikacija. Pored lijekova, čije je djelovanje usmjereno na smanjenje razine glikemije, važno je pridržavati se zdravog načina života, slijediti dijetu. Također će biti korisno pročitati upute za uporabu za Lantus Solostar ili druga sredstva. Znajući pravila za davanje lijekova, možete postići njihovu najveću efikasnost.

Dugotrajni inzulin - Značajke liječenja dijabetesa

Uz bolest, dijabetes zahtijeva podržavajuću inzulinsku terapiju. Kratki i dugi inzulin koriste se za liječenje bolesti. Kvaliteta života dijabetičara uvelike ovisi o poštivanju svih medicinskih recepata.

Potreban je efikasan produženi inzulin kada je potrebno prilagoditi razinu glukoze u krvi nakon posta. Do sada najčešći inzulini dugog djelovanja su Levemir i Lantus, koje pacijentu treba davati jednom u 12 ili 24 sata.

Dugi inzulin ima zadivljujuće svojstvo, može oponašati prirodni hormon koji stvaraju stanice gušterače. Istovremeno je blag prema takvim ćelijama, stimulira njihov oporavak, što u budućnosti omogućava odbijanje nadomjesne terapije inzulinom.

Injekcije produženog inzulina trebaju se dati pacijentima koji imaju povišen nivo šećera tokom dana, ali treba osigurati da pacijent hranu konzumira najkasnije 5 sati prije spavanja. Takođe, propisani su dugi inzulin za simptom „jutarnje zore“, u slučaju kada ćelije jetre počinju noću prije nego što se pacijent probudi, neutraliziraju inzulin.

Ako vam se tijekom dana treba unositi kratki inzulin da bi se smanjila razina glukoze koja se opskrbljuje hranom, onda dugi inzulin garantira inzulinsku pozadinu, služi kao izvrsna prevencija ketoacidoze, a pomaže i u obnovi beta ćelija gušterače.

Injekcije produljenog inzulina zaslužuju pažnju već time što pomažu u normalizaciji pacijentovog stanja i osiguravaju da dijabetes tipa 2 ne pređe u prvu vrstu bolesti.

Ispravan izračun doze dugog inzulina noću

Da bi održao normalan način života, pacijenta treba naučiti kako pravilno izračunati dozu Lantusa, Protafana ili Levemira noću, tako da se nivo glukoze na glavi održava na 4,6 ± 0,6 mmol / l.

Da biste to učinili, tokom sedmice trebate izmjeriti nivo šećera noću i ujutro na prazan stomak. Zatim biste trebali izračunati vrijednost šećera ujutro minus minus jučerašnje vrijednosti i izračunati porast, to će dati pokazatelj minimalne potrebne doze.

Na primjer, ako je najmanji porast šećera 4,0 mmol / l, tada 1 jedinica produženog inzulina može smanjiti ovaj pokazatelj za 2,2 mmol / l kod osobe koja ima težinu od 64 kg. Ako je vaša težina 80 kg, tada koristimo sljedeću formulu: 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L.

Doza inzulina za osobu tešku 80 kg trebala bi biti 1,13 jedinica, taj se broj zaokružuje na najbližu četvrtinu i dobivamo 1,25E.

Treba napomenuti da se Lantus ne može razrijediti, stoga ga treba ubrizgati s 1ED ili 1,5ED, ali Levemir se može razrijediti i ubrizgati potrebnom vrijednošću. U sljedećim danima morate pratiti kako će biti šećer na glasu i povećavati ili smanjivati ​​dozu.

Odabran je ispravno i ispravno ako u roku od tjedan dana šećer na post ne bude veći od 0,6 mmol / l, ako je vrijednost veća, pokušajte povećati dozu za 0,25 jedinica svaka tri dana.

Glargin i drugi lijekovi

Kombinacija sa drugim lekovima utiče na metaboličke procese povezane sa glukozom:

  1. Neki lijekovi pojačavaju učinak Lantusa. Uključuju sulfonamide, salicilate, oralne lijekove za snižavanje glukoze, ACE i MAO inhibitore itd.
  2. Diuretici, simpatomimetičari, inhibitori proteaze, pojedinačni antipsihotici, hormoni - ženka, štitnjača itd., Slabe učinke inzulina glargin.
  3. Unos litijum soli, beta blokatora ili upotreba alkohola uzrokuju dvosmislenu reakciju - pojačavaju ili slabe učinak lijeka.
  4. Uzimanje pentamidina paralelno sa Lantusom dovodi do skokova nivoa šećera, oštre promjene od smanjenja do povećanja.

Lijek općenito ima pozitivne kritike. Koliko košta inzulinski glargin? Cijena sredstava u regijama kreće se od 2500-4000 rubalja.

Analiziraćemo kako koristiti Lantus - upute za upotrebu govore da se on mora ubrizgati supkutano u masno tkivo na prednjem trbušnom zidu i da se ne može intravenski. Ova metoda primjene lijekova dovest će do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i razvoja hipoglikemijske kome.

Osim vlakana na trbuhu, postoje i druga mjesta za moguće uvođenje Lantusa - bedreni, deltoidni mišići. Razlika u efektu u tim slučajevima je neznatna ili je u potpunosti izostala.

Hormon se ne može kombinovati istovremeno sa drugim insulinskim lekovima, ne može se razblažiti pre upotrebe, jer to značajno smanjuje njegovu efikasnost. Ako se pomiješa s drugim farmakološkim tvarima, moguće su taloženje.

Da bi se postigla dobra terapijska efikasnost, Lantus treba koristiti kontinuirano, svaki dan u približno isto vrijeme.

Kakvu vrstu inzulina treba koristiti za dijabetes, savjetovat će vas endokrinolog. U nekim se slučajevima droge kratkog djelovanja mogu izostaviti, ponekad je potrebno kombinirati i kratke i dugotrajne insuline. Primjer takve kombinacije je zajednička upotreba Lantusa i Apidre, ili kombinacija kao što su Lantus i Novorapid.

U onim slučajevima kada je iz određenih razloga potrebna izmjena lijeka Lantus Solostar u drugi (na primjer, Tujeo), moraju se poštovati određena pravila. Najvažnije je da prijelaz ne smije biti popraćen velikim stresom za tijelo, tako da ne možete smanjiti dozu lijeka na osnovu broja jedinica djelovanja.

Naprotiv, u prvim danima primjene moguće je povećanje količine primijenjenog inzulina kako bi se izbjegla hiperglikemija. Kada se svi tjelesni sustavi preusmjere na najefikasniju upotrebu novog lijeka, možete smanjiti dozu na normalne vrijednosti.

Sve promjene u tijeku terapije, posebno povezane sa zamjenom lijeka analogima, trebaju se dogovoriti s liječnikom koji zna kako se jedan lijek razlikuje od drugog, a koji je efikasniji.

O potrebi korištenja drugih skupina lijekova potrebno je unaprijed obavijestiti liječnika. Neki lijekovi, u interakciji s Lantusom, pojačavaju njegovo djelovanje, dok drugi, naprotiv, inhibiraju ga, onemogućujući primanje efikasne terapije.

Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa:

  • inhibitori
  • antimikrobna sredstva
  • grupa salicilata, fibrata,
  • Fluoksetin.

Njihova istodobna primjena može dovesti do naglog skoka šećera u krvi i akutnog napada glikemije. Ako nije moguće otkazati ta sredstva, potrebno je prilagoditi dozu inzulina.

Slabljenje efikasnosti lijeka može se dogoditi kada dođe do interakcije sa diuretičkim lijekovima, grupom estrogena i progestogena, atipičnim antipsihoticima. Hormonski lijekovi usmjereni na liječenje patologije štitne žlijezde i endokrinog sustava mogu oslabiti hipoglikemijski učinak Lantusa.

Preporučuje se ne konzumirati alkoholna pića i koristiti lijekove skupine beta blokatora za liječenje, što može umanjiti učinkovitost lijeka i izazvati glikemiju, ovisno o dozi i individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Interakcije lijekova s ​​nizom lijekova mogu utjecati na metabolizam glukoze. Sledeći lekovi utiču na delovanje Lantusa prema uputstvima:

  • Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa (insulin glargin) - ACE inhibitori, oralni hipoglikemijski lijekovi, MAO inhibitori, fluoksetin, fibrati, disopiramidi, propoksifen, pentoksifilin, sulfonamidni lijekovi i salicilati,
  • Lijekovi koji oslabljuju učinak Lantusa (inzulin glargin) - GCS, diazoksid, danazol, diuretici, gestageni, estrogeni, glukagon, izoniazid, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomimetici (epinefrin, terbutalin, salbutamolum), inhibitori proteaze, inhibitor proteina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, klauzula proteina, neki inhibitor neuroprolina, neki inhibitor neprolina, neki inhibitor neprolinina, klauzina proteina hormoni štitnjače
  • I pojačavaju i slabe efekat Lantus (insulin glargin) beta blokatora, litijum soli, klonidin, alkohol,
  • Nestabilnost količine glukoze u krvi uz promjenu hipoglikemije u hiperglikemiju može uzrokovati istodobnu primjenu Lantusa s pentamidinom,
  • Znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu se smanjiti ili izostati kad se uzimaju simpatolitički lekovi - gvanfacin, klonidin, rezerpin i beta blokatori.

Način primjene

Prilikom korištenja pridržavajte se pravila:

  1. Uvođenje lijeka vrši se u potkožnom masnom sloju bedara ili ramena, stražnjice, prednjeg trbušnog zida. Lijek se koristi jednom dnevno, područja ubrizgavanja mijenjaju se i održava se jednak interval između injekcija.
  2. Doziranje i vrijeme ubrizgavanja određuje liječnik - ovi parametri su individualni. Lijek se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima dizajniranim za snižavanje razine glukoze.
  3. Injekciona otopina se ne meša ili razrjeđuje sa inzulinskim preparatima.
  4. Lijek djeluje efikasno kada se daje pod kožu, pa se ne preporučuje njegovo ubrizgavanje intravenski.
  5. Kada pacijent pređe na inzulin glargin, potrebno je pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi tokom 14-21 dana.

Prilikom promjene lijeka specijalista odabire shemu na temelju podataka pregleda pacijenta i uzimajući u obzir karakteristike njegova tijela. Osjetljivost na inzulin povećava se s vremenom zbog poboljšanih procesa regulacije metabolizma, a početna doza lijeka postaje različita.

Korekcija režima potrebna je i za fluktuacije tjelesne težine, promjene radnih uslova, nagle promjene životnog stila, odnosno, s faktorima koji mogu izazvati predispoziciju za visoke ili niske vrijednosti glukoze.

U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

P / c. Odrasli i djeca starija od 2 godine.

Lantus® SoloStar® treba davati sc jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus® SoloStar® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene doze inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije (vidjeti „Posebna uputstva“). Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus® SoloStar® nije insulin izbora za lečenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja.

U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, koji koriste hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 PIECES jednom dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

U svih bolesnika s dijabetesom preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Prelazak sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus® SoloStar®

Prilikom prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom Lantus® SoloStar® preparata, možda će biti potrebno prilagoditi količinu (doze) i vrijeme primjene kratko djelujućeg inzulina ili njegovog analoga tokom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova .

Kada se pacijenti prenose s jedne injekcije inzulina-izofana tijekom dana, na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus® SoloStar®, početne doze inzulina se obično ne mijenjaju (tj. Koristi se količina Lantus® SoloStar® dnevno U, jednaka količini IU / danu insulinski izofan).

Kada se pacijenti prenose sa davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednokratnu primjenu Lantus® SoloStar® prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom insulin-izofan), a potom se podešava ovisno o reakciji pacijenta.

Lantus® SoloStar® ne smije se miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati. Morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na Lantus® SoloStar® i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti velike doze ljudskog inzulina.

Kod ovih bolesnika kod primjene inzulina glargin može se primijetiti značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Način upotrebe lijeka Lantus® SoloStar®

Lijek Lantus® SoloStar® primjenjuje se kao s / c injekcija. Nije namijenjeno za iv primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. U / u uvođenje uobičajene potkožne doze može doći do teške hipoglikemije.

Lantus® SoloStar® treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a samim tim i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu se promijeniti pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugim promjenama u pacijentovom stanju.

Lantus® SoloStar® je bistro rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

Ako olovka Lantus® SoloStar® štrcaljka ne uspije, inzulinski glargin može se izvaditi iz uloška u špricu (pogodno za inzulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Uputa za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar®

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar® šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za injekcije SoloStar®

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar®, pažljivo pročitajte informacije o korištenju.

Važne informacije o korištenju olovke za injekciju SoloStar®

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Treba koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar®.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar® ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek je potrebno imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar® u slučaju da izgubite ili oštetite prethodnu kopiju olovke za injekciju SoloStar®.

Odjeljak Uvjeti skladištenja treba ispitati u skladu s pravilima skladištenja olovke za injekciju SoloStar®.

S / c, u potkožnoj masti abdomena, ramena ili bedara, uvijek u isto vrijeme 1 put dnevno. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Doza Lantusa i doba dana za njegovo unošenje biraju se pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Doziranje glargina odabire samo liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Injekcija se vrši supkutano u masnom naboru u trbuhu, kukovima, ramenima. Injekcija se ubrizgava jednom dnevno, u istom vremenskom periodu. Kod interakcije s drugim lijekovima koje pacijent uzima, moguće je slabljenje ili intenziviranje djelovanja.

Promenite dozu glargina ako:

  • Promjene u ritmu života.
  • Debljanje ili gubitak težine.
  • Promjene prehrane
  • Hirurško izlaganje.
  • Zatajenje bubrega.
  • Razvoj infekcije.
  • Simptomi hipo- ili hipertireoze.

Glargin ima nekoliko nuspojava:

  • Pojačano znojenje.
  • Bol u glavi.
  • Srčana palpitacija.
  • Svrab
  • Oticanje.

Treba izbegavati predoziranje koje dovodi do kome.

Trgovačka imena Glargine su Lantus, Lantus SoloStar, Insulin Glargine, Tujeo SoloStar. Lijekovi se koriste u liječenju dijabetes melitusa ovisnog o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina. Glargin i analozi su kontraindicirani u slučaju preosjetljivosti na njihove komponente i djece mlađe od 6 godina. Oprez se koristi prilikom nošenja djeteta i dojenja.

Primjena glargina omogućava postizanje značajnog hipoglikemijskog učinka uz značajno smanjenje vrijednosti glikemije i gliciranog hemoglobina. Zamjena ne mora biti djelotvorna.

Odsustvo značajnih kontraindikacija, kao i visoka efikasnost, dovoljni su uslovi za preporuku glargina osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2 kao jedinog liječenja, kao i u kombinaciji sa tabletama za snižavanje šećera i kratkim inzulinama.

Lantus je kreiran za liječenje poremećaja povezanih s visokom i niskom razinom šećera. Mora se davati samo ispod kože i zabranjeno - intravenski.

Dugoročni učinak lijeka nastaje iz činjenice da se ubrizgava u potkožnu masnoću. Ne treba zaboraviti da unošenje uobičajene doze intravenski može izazvati razvoj teške hipoglikemije.

Postupak obavljajte jednom dnevno istovremeno. Intravenozno ubrizgavanje lijeka strogo je zabranjeno. Da biste izbjegli lipodistrofiju, promijenite mjesto ubrizgavanja.

Doza lijeka ovisi o težini pacijenta, njegovom načinu života i vremenu primjene lijeka. Lekar ga bira pojedinačno.

Ne preporučuje se razrjeđivanje ili miješanje lijeka Insulin Lantus s drugim inzulinskim lijekovima. To može uzrokovati promjene u farmakodinamici glargina.

Odabir doze je potreban kod promjene težine pacijenta ili njegovog načina života. Također, količina lijeka ovisi o vremenu njegove primjene.

Prema uputama, Lantus (insulin glargin) je indiciran u slučaju:

  • Šećerna bolest tipa I (ovisna o insulinu),
  • Dijabetes melitus tipa II (neinzulinski ovisan) u fazama rezistencije na efekte oralnih hipoglikemijskih lijekova, interkurentnih bolesti i trudnoće.

Za upotrebu Lantusa prema uputama moraju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

  • Da biste ubrizgali lijek u potkožno masno tkivo bedara, ramena, prednjeg trbušnog zida, stražnjice, strogo u isto vrijeme, jednom dnevno, mijenjajući mjesto ubrizgavanja dnevno,
  • Dozu i vrijeme davanja pojedinačno bira liječnik, monoterapija ili uzimanje lijeka u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima je dozvoljeno,
  • Lantus rastvor za ubrizgavanje ne sme se razblažiti ili mešati sa drugim preparatima insulina,
  • Lantus se ne smije davati intravenski, najefikasniji efekat lijeka manifestuje se supkutanom primjenom tj.
  • Prilikom prelaska na Lantus s drugih inzulinskih pripravaka potrebno je pažljivo pratiti nivo glukoze u krvi prve 2-3 nedjelje.

Shemu prelaska s drugih hipoglikemijskih lijekova na Lantus mora napraviti liječnik u skladu s rezultatima liječničkog pregleda, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. U budućnosti se režim doziranja može prilagoditi povećanom osjetljivošću na inzulin zbog poboljšane regulacije metabolizma.

Ispravljanje sheme može biti potrebno kod promjene životnog stila, socijalnih uvjeta, težine pacijenta ili s drugim faktorima koji izazivaju porast predispozicije za hiper- ili hipoglikemiju.

Prema uputstvu za upotrebu, insulin Lantus propisan je za:

  1. dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip 1,)
  2. oblik bolesti koji nije ovisan o insulinu (tip 2). Koristi se tokom trudnoće, neučinkovitost oralnih lijekova za snižavanje šećera, prisustvo interventnih bolesti.

Uputa za upotrebu izvještava da je lijek kontraindiciran:

  1. kada se poveća osjetljivost tijela na aktivnu tvar ili druge dodatne komponente lijeka,
  2. kada se leči dete mlađim od 6 godina.

U mjesecima trudnoće lijek se uzima prema uputama specijalista.

- dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

preosjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

dječja dob do 2 godine (nedostatak kliničkih podataka o uporabi).

Mjere predostrožnosti: trudnice (mogućnost promjene potreba za inzulinom tokom trudnoće i nakon porođaja).

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

preosjetljivost na inzulin glargin ili bilo koji od pomoćnih sastojaka,

djeca mlađa od 6 godina (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi).

Oprez treba koristiti kod trudnica.

Insulin Lantus SoloStar koristi se za dijabetes dvije vrste starije od 6 godina.

Koje su kontraindikacije za upotrebu lijeka Lantus? Upute za upotrebu lijeka ukazuju na dvije grupe ljudi kojima je lijek kontraindiciran.

Ne koristite ovaj lijek kod pacijenata koji su alergični na aktivnu supstancu ili na dodatne komponente lijeka. Ovo je jedina kontraindikacija za upotrebu lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka djeci mlađoj od 2 godine jer kliničkim studijama nema dokaza da je siguran.

Propisan je pacijentima endokrinologa koji pate od oba tipa dijabetesa. Uglavnom su to odrasli i deca starija od šest godina.

Ne može se propisati osobama koje imaju netoleranciju na glavnu supstancu i dodatne komponente.

Lantus je zabranjeno uzimati pacijentima koji pate od redovnog pada šećera u krvi.

Što se tiče liječenja djece ovim rješenjem, u pedijatriji se može koristiti za liječenje beba starijih od dvije godine.

Važno je napomenuti da insulin glargin, koji je dio Lantusa, nije tvar koja pomaže u liječenju dijabetičke ketoacidoze. Druga važna stvar je sljedeće: lijek treba koristiti s oprezom onima koji imaju zdravstveni rizik tokom napada hipoglikemije.

Zabranjena je upotreba inzulina glargin osobama koje imaju alergijske reakcije na ovu supstancu izazvane individualnom netolerancijom. Korištenje Lantus Solostar-a prema uputama djece mlađe od 6 godina strogo je zabranjeno. Može ga koristiti samo starije dijete. Moguće nuspojave:

  • hipoglikemija,
  • poremećaj metabolizma,
  • disfunkcija centralnog nervnog sistema,
  • alergijske kožne reakcije
  • oštećenje vida
  • mijalgija.

Patološke reakcije na koži u obliku osipa i svrbeža nalaze se kod osoba mlađih od 18-20 godina; pacijent stariji od ove dobi izuzetno je rijetko suočen s takvom nuspojavom, uglavnom zbog individualnih karakteristika tijela.

Hipoglikemija, kritično smanjenje šećera u krvi, uobičajena je nuspojava kod pacijenata koji koriste inzulin. Na dijelu centralnog nervnog sistema može biti prisutan stalan osjećaj umora, razdražljivosti, apatije i pospanosti.

Moguća su stanja onesviještenja i nesvjestice, česti je osjećaj mučnine, glavobolje, smetnje svijesti, poremećaj koncentracije.

Kao reakcija na glikemiju, pacijent može imati stalan osjećaj gladi, što dovodi do nemogućnosti kontrole procesa unosa hrane. Pojavljuje se tremor, blijeda koža, palpitacije, pojačano znojenje.

Negativna reakcija imunološkog sistema je osip na koži, postoji visoki rizik od šoka angioneurotske prirode, bronhospazam. Ova simptomatska slika može se pogoršati na pozadini prisutnosti hroničnih bolesti i predstavlja opasnost za život pacijenta.

Oštećenje vida kao odgovor na inzulin je rijetko. Patologija je povezana sa promjenama turgora mekih tkiva, koje su privremene.

Možda je kršenje procesa refrakcije očne leće. Najrjeđa, ali moguća nuspojava Lantusa je mialgija - sindrom boli u mišićima.

U području primjene lijekova može se pojaviti mali oteklina, crvenilo i svrbež, sindrom neznatne boli. Edemi mekog tkiva su rijetki.

Uz nepravilnu upotrebu Lantusa, moguće je predoziranje, koje se izražava u akutnom napadu glikemije. Bez pravovremene ljekarske pomoći, ovo stanje može biti fatalno. Simptomi predoziranja su konvulzije, poremećaji centralnog nervnog sistema, akutni napad glikemije, koma.

Insulin Lantus ima dugotrajan učinak, poboljšava metabolizam glukoze i regulira metabolizam ugljikohidrata. Prilikom uzimanja lijeka, ubrzava se unos šećera u mišićna i masna tkiva. Takođe, hormonalno sredstvo aktivira proizvodnju proteina. Istovremeno se inhibira proteoliza i lipoliza u adipocitima.

Insulin Lantus nije propisan za intoleranciju na aktivnu tvar ili pomoćne komponente. Za adolescente se lijek propisuje samo kada imaju 16 godina.

Posebno treba biti oprezan kod razvoja proliferativne retinopatije, sužavanja koronarnih i moždanih žila. Medicinsko promatranje je također potrebno pacijentima sa skrivenim znakovima hipoglikemije. Bolest se može maskirati mentalnim poremećajima, autonomnom neuropatijom, produženim tijekom dijabetesa.

Prema strogim indikacijama, propisuje se starijim pacijentima. Isto se odnosi na ljude koji su s inzulina životinjskog porijekla prešli na ljudski.

Prema uputama Lantus je kontraindiciran:

  • Uz povećanu osjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,
  • Djeca mlađa od 6 godina.

Trudnice se trebaju koristiti s oprezom, pod nadzorom liječnika.

Oblici puštanja i cijena lijeka

Aktivna supstanca lijeka je hormon glargin. Njemu se dodaju i pomoćne tvari: cink hlorid, solna kiselina, m-krezol, natrijum hidroksid, voda za injekcije i glicerol. Ovaj se lijek razlikuje od mnogih drugih vrsta inzulina u obliku oslobađanja.

  • OptiKlik - jedno pakovanje sadrži 5 uložaka od po 3 ml. Ketridži su napravljeni od prozirnog stakla.
  • Olovka za štrcaljku, koja se koristi jednostavno - uz dodir prsta, također je dizajnirana za 3 ml.
  • Uložak Lantus SoloStar sadrži 3 ml tvari. Te patrone su montirane u olovci za špriceve. U pakovanju je 5 takvih olovaka, samo se prodaju bez igala.

Ovaj lijek je lijek dugog djelovanja. Ali koliko košta Lantus inzulin?

Lijek se prodaje na recept, široko se distribuira među dijabetičarima, njegova prosječna cijena iznosi 3200 rubalja.

Pogledajte video: Injecting Insulin With the Lantus SoloSTAR Pen (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar