Ljekovite biljke protiv dijabetesa

U publikaciji su predstavljeni moderni eksperimentalni i klinički podaci o korištenju biljnih pripravaka u liječenju dijabetes melitusa i njegovih komplikacija. Mnogi od prikazanih podataka činili su osnovu vlastitih zapažanja autora i studija za brojne ruske patente i disertacije. Knjiga je namijenjena pacijentima s dijabetesom i njihovim rođacima kao kvalificirana informacija. Za terapeute, endokrinologe, ljekare i liječnike opće prakse. Podaci navedeni u knjizi ne mogu se smatrati kao zamjena za savjet kvalificiranog liječnika.

Sadržaj

  • Uvod
  • Opšta pitanja
  • Ljekovite biljke koje se koriste u liječenju dijabetesa

Navedeni uvodni fragment knjige Biljna medicina protiv dijabetesa. Trave života (N. V. Ershov, 2016) koju je pružio naš partner iz knjige - kompanija sa litrama.

Iz historije biljne medicine za dijabetes

Istorija slučaja koja se zove „dijabetes“ potiče iz trećeg veka pre nove ere. e. Ispada da su Židovi znali za ovu bolest još u doba Drugog hrama. Mnogi su doktori pokušali pronaći neki način liječenja dijabetesa, mogli su identificirati i simptome dijabetesa, ali nisu bili svjesni uzroka bolesti. Stoga su tih dana ljudi kojima je dijagnosticirana ova nepovoljna dijagnoza bili osuđeni na smrt. U prijevodu s grčke riječi riječ "dijabetes" znači "istjecanje", "proći kroz", te, prema tome, izraz "dijabetes" doslovno znači "gubitak šećera". Ovo odražava glavni simptom bolesti - gubitak šećera u urinu. Izraz "dijabetes" prvi je skovao rimski liječnik Areteus. Opisao je bolest na sledeći način: „Dijabetes je strašna patnja, nije baš česta među ljudima, a otapa meso i udove u urinu. Pacijenti, bez prestanka, ispuštaju vodu neprekidnim tokom, kao kroz otvorene vodovodne cijevi. Život je kratak, neugodan i bolan, žeđ je nezasitna, unos tečnosti je prekomjeran i nije proporcionalan ogromnoj količini urina zbog još veće dijabetesa. Ništa ih ne može odvratiti od unosa tečnosti i izlučivanja urina. Ako nakratko odbiju uzimati tekućinu, usta se isušuju, njihova koža i sluznica postaju suvi. "Pacijenti osećaju mučninu, uznemireni su i umiru u kratkom vremenskom periodu."

Rukopisi, knjige i zbirke Karabadina Kebira, Makhsanul Edviya, Tohvatul Mominin, koje su koristili narodni iscjelitelji, Nushadars i Avicennin medicinski kanon, pružaju brojne informacije o upotrebi mnogih biljnih lijekova za dijabetes.

Dijabetes melitus nazvan "gin-sni bolest" detaljno je opisan u tibetanskom medicinskom traktatu iz 13. veka, "Chjud-shi". Već tih dana tibetanska medicina uspješno je izliječila ovu bolest, a danas se dijabetes melitus praktički ne nalazi među Tibetancima. Tajna ovog fenomena je u posebnim metodama za liječenje endokrinih problema koje koriste tibetanski ljekari. Liječenje dijabetesa provodi se ovisno o scenariju bolesti: kao bolest "vrućine" uslijed kršenja vitalne osnove Mhrisa ili kao bolest "prehlade". U prvom slučaju liječenje je usmjereno na čišćenje jetre, žučnih puteva i krvi. Ako je bolest nastala kao „prehlada“ zbog poremećaja u vitalnoj osnovi Badkana, stručnjaci koriste postupke i biljnu medicinu za normalizaciju metaboličkih procesa, uključujući metabolizam masti, podstiču probavu, povećavaju energiju u tijelu i uklanjaju masnu infiltraciju unutrašnjih organa. Ako postoje poremećaji nervnog sistema, koriste se sredstva za njihovo uklanjanje i harmonizaciju psihoemocionalne pozadine u kombinaciji sa postupcima zagrijavanja.

U XVIII vijeku je prvi put otkriven slatki okus urina kod pacijenata. Engleski doktor Dopson otkrio je ovu osobinu, a od tog datuma dijabetes se, u stvari, počeo nazivati ​​šećerom. Kasnije su ljekari primijenili ovaj simptom za dijagnosticiranje bolesti. Godine 1841. prvo je razvijena metoda određivanja šećera u urinu, a potom su naučili utvrđivati ​​nivo šećera u krvi.

Predložena je posebna prehrana za pacijente kod kojih je dio ugljikohidrata zamijenjen masnoćama. Vježba se također počela koristiti za liječenje dijabetesa.

1889. godine pod mikroskopijom gušterače otkriveni su karakteristični nakupini ćelija, koji su nazvani otočići Langerhansa, nakon naučnika koji ih je otkrio. Ali njihov značaj za tijelo nije mogao objasniti. 1921. godine istraživači Basting i Best uspjeli su nabaviti inzulin iz tkiva gušterače, što je kod psa koji imaju dijabetes eliminirao simptome bolesti. I već sljedeće godine inzulin se prvi put uspješno primjenjivao za liječenje osoba koje imaju dijabetes.

Među sredstvima i metodama liječenja bolesnika sa šećernom bolešću određenu ulogu igraju i biljni pripravci. Od davnina su ljekovite biljke empirijski korištene u liječenju bolesnika sa dijabetes melitusom - listovi borovnice, orahovih i mahurijskih orašastih plodova, mahunarke graha, kozja trava itd. (S. Ya. Sokolov, I.P. Zamotaev, 1993).

Već u vrlo ranim fazama razvoja čovječanstva, biljke nisu bile samo izvor prehrane ljudi, odjeće, alata i zaštite. Pomogli su osobi da se riješi bolesti. Proučavajući arheološke nalaze, etnografi su utvrdili da na zemlji ne postoji pleme koje nije poznavalo ljekovite biljke.

Već u primitivnom društvu poznati su lijekovi protiv bolova iz solanoze, biljke koje djeluju na probavni trakt, kao i neki opojni lijekovi. Trgovina i rat doprinijeli su širenju informacija o lijekovima i doveli do međusobnog obogaćivanja medicinskih znanja naroda različitih zemalja. Izumom pisanja su ove informacije prvi put zabilježene na klinopisnim tablicama. Sumerani u trećem milenijumu prije nove ere e. već koriste u svojoj praksi takve ljekovite biljke poput senfa, timijana, šljive, kruške, smokve itd.

Flora jugoistočne Azije, Indije i Kine već tisućljećima služi kao izvor lijekova za liječenje najrazličitijih bolesti, uključujući dijabetes. Već prije više od 5000 godina u Kini je objavljena knjiga „Ben Tsao“ koja sadrži podatke o ginsengu, efedri, šparogama, klenovima, astragalusu i mješavini nekoliko biljaka (M. A. Kuznetsova, A. S. Reznikova, 1992). U Indiji postoje 24 autohtone biljke (češnjak, luk, maslačak itd.) Za liječenje dijabetesa koji snižavaju šećer u krvi (E. Chako, 2003).

Posebno vrijedne informacije o korištenju ljekovitog bilja pročitane su u drevnim pisanim spomenicima - egipatskim papirusima. Drevni egipatski papirus George Ebers sadrži izvatke o upotrebi oko 800 biljaka u obliku različitih oblika doziranja: infuzije, dekocije, sokove, živine itd. Egipćani su bili dobro upoznati sa ljekovitim svojstvima aloje, anisa, izbijeljenog, metvice, ricinusovog ulja, plantaže. Oni su patili od mnogih bolesti. Da biste ih spriječili, preporučeno je koristiti klime, dijafone, sredstva za učvršćivanje što je češće moguće. Za prevenciju crevnih bolesti preporučalo se piti filtriranu vodu, jer su od tada znali za mogućnost prenošenja s jedne osobe na drugu neke crijevne infekcije, na primjer dizenteriju.

Hipokrat, izvanredni liječnik i mislioc drevne Grčke, stvorio je nauku o uzrocima bolesti i metodama njihova liječenja pomoću mnogobrojnih biljaka. Opisao je 236 biljaka čiji se značaj za gastroenterologiju danas ne gubi.Ovo je borovnica, iris, centaur, badem, metvica itd. Vjerovao je da ljekovite biljke duguju svoje djelovanje određenoj, optimalnoj kombinaciji svih sastavnih dijelova, pa je zato biljke trebalo koristiti u obliku u kojem ih je priroda stvorila, odnosno u prirodnom ili u obliku sokova. Napisao je: "Medicina je umjetnost oponašanja ljekovitih efekata prirode." Hipokrat je često koristio, uz dijetu, banke i kade, i dijagnozu je postavljao na osnovu promatranja pacijenata. Tako je medicinsku „umjetnost“ pretvorio u nauku.

Otac europske farmakognozije smatra se grčkim liječnikom rimske vojske vremena Nero Dioskorida, koji je u eseju Materia medica opisao mnoge biljke poznate njemu, a koje su stoljećima služile kao referentna knjiga liječnika i farmaceuta. U svojim je knjigama opisao oko 6 000 biljaka, dao im imena, progovorio o metodama pripreme lijekova, njihovom doziranju i učincima.

Prema legendi, na Kavkazu (Colchis), pod okriljem božice Artemide, postojao je čarobni vrt otrovnih i ljekovitih biljaka, odakle su ove biljke došle u Grčku.

Liječnik antike Klaudij Galen, nasuprot Hipokratu, vjerovao je da neke aktivne tvari biljaka imaju terapeutski učinak, a druge štetne. Da biste ih razdvojili, predložio je insistiranjem na vinu, sirćetu, vodi da se neke tvari odvoje od drugih. Ekstrakti ljekovitih biljaka stekli su popularnost u svim evropskim zemljama i danas se uveliko koriste, noseći naziv „galenski preparati“. Galen je poboljšao brojne oblike doziranja. Konkretno, pojavili su se takozvani teriaki - antidoti iz biljnih i životinjskih otrova. Ako prevedete značenje ovih fitokompozita, onda je Galen ne samo što je znao za otrovna svojstva biljaka, nego je razvio i čitav sistem endo-detoksikacije i koristio sredstva za liječenje poremećaja u želucu i crijevima. Neki balzami obuhvaćali su do stotinu sastojaka, među kojima su prevladavale biljke, ali bilo je i meda, zmijskog mesa, rogova itd. Njegovo je učenje trajalo sve do 18. stoljeća. Neki od balzama sada se uvode u domaću farmakopeju i koriste se kao tonik (Amrita, Pervoprestolny, Kedrovit, Altai itd.), Želudac (Becherovka), multivitamin (Herbamarin, Corfit "I drugi.) Fondovi.

Nakon Hipokrata, Galen je bio posljednji veliki predstavnik razdoblja veličanstvenog procvata medicine u Evropi. Srednji vijek u Europi karakterizirala je stagnacija u području medicinskih znanja. Tek u XI vijeku došlo je do izvjesnog preporoda nauke i njenog postepenog ulaska u novu fazu razvoja. Na kolijevci kulturne i naučne misli stajali su sveštenici. U manastirskim bibliotekama sačuvana je pisana baština dostignuća drevnog svijeta, a ova okolnost doprinijela je nastanku manastirske medicine. Redovnici su bili upućeni da proučavaju dela Hipokrata, Dioskorida i Galena. Počelo je prikupljanje informacija o narodnim lijekovima, postepeno vraćajući se bogatom iskustvu prethodnih generacija. Do izvjesne mjere to je omogućilo široko širenje epidemija kuge i drugih teških i često smrtnih bolesti.

Sjajni srednjovjekovni Tadžikista - enciklopedist Abu Ali ibn Sina (980.-1037.) Ostavio je bogato nasljeđe svjetskoj civilizaciji, obuhvaćajući više od dvadeset grana znanosti, poput filozofije, medicine, matematike, književnosti i poezije, pedagogije, muzike, kao i niza drugih grana znanosti svjedoče o izvanrednoj širini njegovih naučnih interesa.

Medicinsko nasljeđe Ibn Sina (Avicena) obuhvata preko pedeset grana teorijske i praktične medicine koje su na različit način razvijene. Takve grane medicine kao što su terapija, hirurgija, traumatologija, posebno higijena, farmakologija i farmakologija, u nasleđu naučnika sistematizovane su, počevši od opštih pitanja problema i završavajući sa njihovim privatnim pitanjima i vezama s drugim srodnim disciplinama. Moderni endokrinolozi napisali su općenito o doprinosu naučnika dijabetesu bez analize opće taktike liječenja, kao i desetine antidijabetičkih lijekova koje preporučuje Ibn Sina.

Da bismo rešili ovaj problem, koristili smo radove naučnika kao što su „Medicinski kanon“, traktat „Alvokhiya“ - „Kodeks recepata“, „Traktat o higijeni“ i neka druga dela naučnika napisana na arapskom i farsi-tajikom.

Iskusni ljekar je uzroke dijabetesa povezao sa modernim konceptom faktora rizika za dijabetes s intrarenalnim, intrahepatičkim faktorima, a također i s „vrućom neprirodnom snagom bez materije ili materije“ (toksičnim dijabetičkim tvarima, prema Yu. N. Nuraliev (2004).) Medicina ere Avicena Nisam znao za kiselo-bazične resurse, biohemijski sastav krvi, urina i druge tjelesne tekućine.

U dubinama tunela nalaze se desetine neotkrivenih fizioloških mehanizama. Avicena je, mnogo vekova uoči dostignuća nauke svoga doba, bila u stanju da ispravno otkrije uzrok dijabetesa, „sa vrućom neprirodnom snagom sa materijom“.

Trenutno je dokazano da se povećana koncentracija urata (uratoza) odnosi na takozvane bubrežne dijabetičke faktore. Urat i produkt njihovog metabolizma, aloksan, spadaju u one neprirodne stvari o kojima je Ibn Sina pisao (Yu. N. Nuraliev, M. U. Sharofova, 2005–2011).

Sve do 19. vijeka medicina je dijabetes smatrala bubrežnom bolešću. Slična objašnjenja bila su povezana s često prethodnim dijabetesnim stanjem uratoze, u kojem se intrarenalni poremećaji javljaju mnogo ranije od razvoja dijabetes melitusa.

Moderna medicina nema podatke o prehrani centralnih Azijaca, uključujući Iran, u doba Avicene. Analiza naučnog rada na giht, urolitijazu i kolelitijazu, razne vrste poliartritisa i dijabetesa pokazuje da su zbog obilja divljih životinja i ptica životinjske masti uglavnom uključivale životinjske masti i mesne proizvode. Stoga su se bolesti povezane s uratozom i hiperuricemijom smatrale najčešćim.

Općeniti plan liječenja dijabetesa koji je razvio Ibn Sina sastojao se od dijetalne terapije, terapije lijekovima kao i fizioterapije. Iz prehrane dijabetičara bili su isključeni proizvodi od šećera, životinjskih masti i grubog mesa (govedina, ovčetina). Prehrana dijabetičara sastojala se od pšenične gulašnice, dekocije ječma, jele i želeina od unutarnje masnoće i mesa jednogodišnje djece. Ibn Sina je kao terapeutska i dijabetička sredstva preporučivao razne voćne i bobice (šipak, šljive, šljive i dr.), Kao i sokove od povrća (krastavca) i fermentiranu mliječnu surutku.

Prilikom propisivanja jednostavnih ili složenih antidijabetičkih lijekova Ibn Sina je kao osnovu uzeo sljedeće vodeće simptome dijabetesa: žeđ i poliuriju, oslabljenu funkciju bubrega, jetre, živčanog i kardiovaskularnog sustava, mizaja (prirodu) tijela, kao i mišiće (mialgija) koji su primijećeni kod dijabetesa i dr. neuralgični bol i svrbež kože.

U skladu sa sustavom liječenja Avicena, dijabetes se liječio sljedećim sredstvima:

• ljekovite prehrambene biljke, odnosno biljni lijekovi ili metoda fitoterapije,

• mineralni proizvodi ili mineraloterapija,

• životinjska sredstva - organoterapija.

Biljna medicina smatrana je vodećim liječenjem dijabetesa. U „Canonu“ Ibn Sina i u brojnim drugim traktatima naučnika, ukupno je opisano 84 imena potencijalnih antidijabetika, uključujući lijekove za gašenje žeđi, među kojima biljni proizvodi čine 75 predmeta, što predstavlja 89,3%. Gume i smole (desni) među biljnim proizvodima čine 9 jedinica, ili 14,3% od ukupnog broja biljnih proizvoda.

Iz sastava 75 žednih ili žeđi biljnih lijekova, Ibn Sina mogao bi jednostavnom tehnološkom obradom dobiti od 75 do 250 ili više jednostavnih biljnih lijekova (infuzije, dekocije, praškovi, ekstrakti ulja ili alkohola i dr.).

Klasična antidijabetička sredstva opisana u spisima Ibn Sina-a, kao sredstvo za umirivanje žeđi, uključuju: močvarni aloa, aloja, obični anis, bagremov kamen, sijanje artičoke, običnu berbicu i druge vrste, ludi krastavac, kamilski trn, grožđe klinčić, stablo, šipak, origano dikmamp i njegove druge vrste, iris kasatik, zimzeleni čempres, kineski cimet i njegove druge vrste, sjeme korijandera, bijeli ljiljan i ostale njegove vrste, tamjan, šipak, la bukva, poljska metvica i druge vrste, plantaža buha, vrtni purslane, ruža Kazanlak i druge njegove vrste, ljekovita kamilica, sumac štavljenja, slatki slatki, obični grah, aromatična ljubičica, šafran, timijan itd.

U 11. do 12. stoljeću središta srednjovjekovne medicine u Evropi bila su sveučilišta u Salernu, Bolonji, Parizu, Padovi, Oxfordu i dr. Oko 1480. godine pojavilo se prvo izdanje Salernovog zdravstvenog kodeksa Arnolda Villanova. U njemu se često mogu naći određeni fitokompoziti koji ublažavaju stanje kod bolesti želuca i crijeva. "Postoji mišljenje da šafran daje i radost i energičnost, uliva snagu u članove i obnavlja jetru kod nas."

Godine 1485. biljarka Apuleius Platonic Herbarium objavljena je na latinskom jeziku, a tek kasnije prevedena je na nacionalne jezike, što je doprinijelo popularizaciji znanja o bilju.

U kasnom srednjem veku, učenja lekara Paracelsusa imala su veliki uticaj na razvoj nauke o lekovitom bilju. Život je smatrao specifičnim hemijskim procesom, čiji tijek ovisi o sastavu tvari koje u njemu sudjeluju. Bolest se, prema njegovom mišljenju, javlja u nedostatku neophodnih supstanci, tako da se suština liječenja sastoji u unošenju kemikalija koje nedostaju u organizam.

Paracels se je u izboru ljekovitih biljaka držao nauke o potpisima koji su nastali u antici. Prema ovom učenju, znakovi izgleda (boja, oblik, miris, ukus, bodlje) indirektno ukazuju na bolest kod koje bi ga trebalo koristiti. Dakle, ako biljka ima žutu boju (celandin, tansy, zlatnik itd.), Tada se smatrala (i sada previše) lijekom za bolesti jetre i žučnih kanala. Učenjaka Paracelsusa o postojećim „principima“ biljaka naknadno su poslužila kao poticaj za proučavanje hemijskog sastava biljaka.

Prvo obrazloženje upotrebe ljekovitog bilja protiv bolesti jetre dato je krajem 15. vijeka. Kasnije, počev od XVI - XVII veka, cvetovi besmrtnika počeli su se pripisivati ​​choleretic drogama (L. S. Levinson, 1930).

U srednjovjekovnoj medicini spominju se brojni biljni lijekovi koji su olakšali stanje pacijentima. Među njima možete pronaći one koji danas nisu izgubili svoj praktični značaj. U knjizi A. Amasiatsi "Nepotrebno za neobrazovane" (1990.) piše o ljekarni kamilici: "... Pomaže kod kolika i oticanja crijeva i jetre, omekšava guste tumore i umiruje bol. A pomaže i kod svih upalnih, sluzavih i crnoalkalnih groznica ... "

Izvanredni predstavnik arapske i srednjeazijske medicine Avicenna napisao je četrdesetak djela o medicini. Njegov rad „Canon of Medicine“ lekari već vekovima koriste u mnogim zemljama. A sad sadrži skladište informacija o ljekovitom bilju.

U starom ruskom jeziku „želudac“ - posuda organa za varenje - sinonim je za reč „život“, i sasvim je jasno zašto. Uostalom, i u Rusiji su, kao i drugi narodi, ljekovita svojstva biljaka bila poznata od davnina. Paganski svjetonazor koji je prevladavao u drevnoj Rusiji dao je liječenju natprirodan karakter. Stoga su liječenje malim setom ljekovitog bilja izvodili iscjelitelji, čarobnjaci, čarobnjaci, odnosno ljudi, prema popularnim konceptima, znajući kako djelovati na zle duhove.

U ruskoj tradicionalnoj medicini biljke cvjetova, besmrtnika i tinjaka u obliku decokcije upotrebljavali su se za različita upalna oboljenja jetre, mokraćnog mjehura i mokraćnih putova, kao i anthelmintik (ascarariasis) i kao hemostatski faktor.

U enciklopediji tradicionalne ruske medicine često se spominju "Knjiga glagola, Cool Helicopter" (1997.), trava Poleeva (metvica), kantarion, maginja (tansy), kumin (timijan), boja ramena (kamilica), sworoborin (pasja ruža), dunja i Černobil ( pelin), popava (maslačak), fenula (kopar) itd., koji su se široko koristili i danas se koriste u modernoj hepatologiji. Često se odnosilo na bolesti poput "bolova u jetri, hikupije, štikla i jetre na jetri", koje se odnose na razne bolesti jetre. "Rhubarb je ugodan, crni luk od žuči, takođe je štetan ispljuvak, očistiće stumu i jetru, te izvaditi ubode. Nešto se dogodi u srcu."

Riječ "vertograd" znači "vrt", ovdje - vrt ljekovitog bilja. Ovaj je udžbenik prijevod medicinske knjige popularne u 15. stoljeću u zapadnoj Europi s opsežnim dodacima koje su uključivali i ruski pisari.

Nakon svrgavanja tatarskog jarma, Rusija nastavlja kontakte sa zapadnom Europom. Naučnici, arhitekti i lekari pozvani su u kraljevsku službu. Proučavanje ljekovitog bilja u Rusiji počelo se primjetno razvijati nakon reformi Petra I. Po njegovom nalogu otvorene su državne ljekarne i baze za njih, takozvane ljekarničke bašte. Jedan od njih - farmaceutski vrt u Sankt Peterburgu pretvoren je u botanički vrt, koji je sada pretvoren u Botanički institut Ruske akademije nauka. Akademija nauka, koju je stvorio Petar Veliki, organizovala je ekspedicije kako bi proučila i uzela biljno bogatstvo u Sibiru.

Putnik i prirodoslovac, student MV Lomonosov, član Sankt Peterburške akademije nauka I. I. Lepekhin, proučavao je floru Rusije oko šest godina. U svom eseju, "Razmišljanja o potrebi testiranja snage sopstvenih izraslina", opisao je mnoge biljke koje imaju ljekovita svojstva. Naučnik je pozvao ljekare da proučavaju biljke, "obdarene ljekovitom snagom". "Novi svijet bi osvijetlio medicinsku umjetnost," napisao je I. I. Lepekhin, "kada bismo znali moć i djelovanje biljaka."

Mnogi su prirodnjaci nastojali sažeti i analizirati narodno iskustvo upotrebe ljekovitih biljaka i to smatrali velikom naučnom svrhom i obećanjima. Botanički rječnik N. I. Annenkova obuhvatio je 3.500 ljekovitih biljaka.

Izvrsna ruska naučnica N. M. Maksimovich-Ambodik napisala je da „medicinsku upotrebu biljaka ne znaju samo ljekari, već i znatiželjnici, jer se pripremaju najbolji, najsigurniji i najefikasniji lijekovi, kao i najbolja i najzdravija hrana iz biljaka“. . Insinuirao je da "mogu sa sigurnošću reći da ako bi svi liječnici i iscjelitelji pažljivo i marljivo ponavljali eksperimente testirali snagu i učinak biljaka koje rastu u svojoj zemlji, teško da bi im bilo potrebno otpisati nove koje se izvoze iz stranih zemalja, skupe, ali ponekad potpuno neaktivne ljekovite supstance. " Ne bi bilo pretjerano reći da ove riječi nisu izgubile svoje značenje u naše dane.

Godine 1915. japanski ljekar Saito objavio je pozitivne rezultate liječenja bolesnika ginsenga koji imaju dijabetes. Od tada su provedeni brojni eksperimenti na različitim životinjskim vrstama, koji su potvrdili porast tolerancije na ugljikohidrate pod utjecajem ginsenga, smanjenje hranjive, stresne i hiperglikemije koja izaziva adrenalin, terapeutski učinak kod aloksan dijabetesa, kao i djelomično izlučivanje gušterače (O.D. Barnaulov, 2001. )

Biljna medicina i dijetetika stekla su danas prava državljanstva u naučnoj medicini, a period zanemarivanja biljnih lijekova u ranom dvadesetom stoljeću uzrokovan je intenzivnim razvojem hemije i brzim rastom proizvodnje sintetskih lijekova. Kemikalizacija, široko unošenje različitih aditiva u hranu (stabilizatori, arome, zaslađivači, bojila, itd.) I u medicinu podrazumijevali su odstupanje od prirode.I zato bi neumorni napori onih koji žele da rekreiraju metode liječenja koji su testirani tisućljećima sada trebali cijeniti.

Trenutno se u glavama ljudi događa određena prekretnica, oni se počinju vraćati svojim prethodnim spoznajama, mada se sa naučne i medicinske tačke gledišta ta saznanja često čine primitivna. Centri naturopatije, kibernetičke, komplementarne, prirodne medicine, centri, učionice, tečajevi i odjeli biljne medicine počeli su se sve češće pojavljivati. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vrlo uporno i posebno traži pomoć od svih koji poznaju i primjenjuju tradicionalne metode liječenja, ali nažalost, barijere se često postavljaju između "naučnih" i "nenaučnih" metoda liječenja bolesti. Ali svaka obrazovana osoba zna koliko znanstvenih dogmi, naizgled temeljno dokumentovanih, nisu prošle test vremena i odbačene su kao pogrešne i bezvrijedne. Stoga ne treba čuditi da mnogi pacijenti traže pomoć ljekara koji koriste biološke metode liječenja koje djeluju istovremeno na cijelo tijelo.

U savremenoj medicini ljekovite biljke ne samo da nisu izgubile svoje pozicije, već privlače sve veću i pomniju pažnju naučnika i ljekara. Od više od 15 hiljada lijekova koji su registrovani u Rusiji, oko 40% se proizvodi iz biljnih materijala. Značajan dio njih se koristi u liječenju i prevenciji dijabetesa. Svake godine njihov broj se povećava.

Trenutno su centri za proučavanje biljnih proizvoda i razvoj novih oblika doziranja za liječenje dijabetes melitusa i njegovih komplikacija Harkov, Moskva, Samara, Tomsk, Ulan-Ude, gdje su stvorene fitopreparacije poput abisiba, populina, tanaksola, arfazetina, fitobeta. , belacehol, piflamin, osamnaest kompozicija iz čage, sanguiritrin, rotokan, polifitohol itd.

Obrazloženje biljnog lijeka za dijabetes

Farmakodinamička djelovanja biljaka su glavne radnje uzrokovane ljekovitim tvarima koje se nalaze u biljkama. Radnje zbog kojih se biljke upotrebljavaju u medicini, daje popis farmakoloških učinaka biljke, omogućavajući njezinu primjenu u liječenju, prevenciji dijabetesa melitusa, koristeći kao stimulirajuće, etiotropne, patogenetske, simptomatske, nadomjesne, profilaktičke ili opće jačanje (metaboličke) elemente.

Prema postojećoj klasifikaciji (1999), razlikuju se četiri oblika dijabetesa. Glavni su:

1) dijabetes tipa 1 (dijabetes I) ili dijabetes ovisan o insulinu,

2) dijabetes tipa 2 (dijabetes II) ili dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Štaviše, dijabetes II je 9 puta češći od dijabetesa I.

Osnova za liječenje dijabetesa I je primjena inzulinskih pripravaka u pozadini prehrane i prehrane uz racionalnu tjelesnu aktivnost i samokontrolu pacijenta. Liječenje dijabetesa II sastoji se uglavnom od terapije hipoglikemijskim lijekovima, rjeđe s inzulinom ili kombinacijom istih, kao i prehranom, pravilnom organizacijom prehrambenog procesa i doziranom tjelesnom aktivnošću u pozadini samokontrole. S obzirom na značajke tijeka ovog oblika bolesti, važnost prehrambenih preporuka, ulogu korištenja ljekovitih biljaka, primjena prehrambenih aditiva značajnija je. U nekim slučajevima samo upotreba dijeta i / ili naknada ljekovitim biljkama može nadoknaditi liječenje dijabetesa II, značajno poboljšavajući kvalitetu života pacijenata. To ne znači da se biljni lijek ne može primjenjivati ​​kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. Istina, u ovom slučaju ona igra ulogu pomoćne metode liječenja koja prije svega predviđa prevenciju kasnih, prilično ozbiljnih komplikacija ove bolesti.

Primjena biljne medicine koja, naravno, nije zamjena za specijalnu terapiju, omogućava stručnjaku da riješi određene probleme.Upotreba lijekova ljekovitog bilja (dekocije, infuzije, tinkture):

• djelomično reproducira ili pojačava učinke niza oralnih antidijabetičkih lijekova uz moguće smanjenje njihove doze i moguće nuspojave,

• potiče sintezu inzulina, optimizirajući njegov učinak na nivou tkiva,

• stimuliše regeneraciju beta ćelija pankreasa, proizvođača insulina,

• poboljšava rad svih delova imunološkog sistema tela,

• normalizuje sekundarne metaboličke poremećaje uopšte i hormone posebno,

• pruža prevenciju komplikacija iz kardiovaskularnog, nervnog, mišićno-koštanog, urinarnog i drugih sistema pacijentovog tela.

Zaustavimo se na ovome detaljnije. Lijekovi ljekovitih biljaka reproduciraju efekte terapije u jednom ili drugom stupnju i poboljšavaju apsorpciju glukoze u tkivima. Istraživači to pripisuju djelovanju biljnih supstanci koje se nazivaju glikokinans. Koristeći preparate ili pripravke od kozje trave (galega), lista graha, lišća borovnice itd. Moguće je reproducirati efekte slične djelovanju lijekova za snižavanje šećera, poput biguanida u tijelu. To se očituje u optimizaciji djelovanja inzulina kao posljedici njegove zaštite od djelovanja enzima. Uključivanje "zaštićenog" inzulina u metaboličke procese rješava problem hormonskog nedostatka i normalizira narušen metabolizam ugljikohidrata bez narušavanja sinteze proteina i masti u tijelu.

Biljke koje sadrže elemente u tragovima, cink i hrom potiču sintezu inzulina i doprinose njegovoj normalnoj interakciji sa receptorima tkiva. Pripravci i / ili zbirke koje sadrže cvijeće planinske arnike, brezov list i pupoljci, trava knotweed, stigme kukuruza, lovorov list, đumbir, trava žalfije pružaju ove efekte.

Pronađene su ljekovite biljke koje omogućavaju asimilaciju ugljikohidrata na drugačiji način. To su uglavnom sirovine koje sadrže inulin - korijen divljaka, maslačka, jeruzalemske artičoke, cikorija. Primjena hladnih infuzija pripremljenih na njihovoj osnovi dovodi do stvaranja fruktoze koja se apsorbira na drugačiji način od uobičajene glukoze.

Regeneracija ćelija gušterače koja je odgovorna za proizvodnju inzulina može se osigurati unošenjem pripravaka lanenih sjemenki, korijena lana i sladića, borovnice. Ovi efekti imaju eksperimentalnu potvrdu.

Uz pomoć biljnih pripravaka - adaptogena: ginsenga, limunske trave, eleutherococcusa itd. - reguliraju se hormonalni i metabolički procesi. Ovaj fenomen je medicini Istoka poznat od davnina a potvrđuju ga opsežna klinička zapažanja savremenih ljekara.

Preparatima ljekovitih biljaka takođe se može poboljšati opskrba tkiva kisikom (lipa, sušeni cimet, arnica itd.), Ukloniti višak glukoze i soli u tijelu mokraćom (kukuruz, breza, čaj sa bubrezima, borovnica, hren i dr.), Povećati obrambene snage organizma (imunomodulacijske biljke).

Treba imati na umu da ljekovite biljke i pripravci iz njih, u pravilu, imaju multivalentan, multifaktorski učinak. To vam omogućava da istovremeno riješite nekoliko problema s minimalnim rizikom od toksičnih i alergijskih komplikacija.

Bez sumnje su mogućnosti biljne medicine za dijabetes melitus prilično široke i još nedovoljno cijenjene. Jedino je pitanje racionalni odabir naknada ili pojedinih biljaka, te pravilna priprema biljnih lijekova i njihova upotreba od strane specifičnih pacijenata pod nadzorom specijalnih fitoterapeuta.

Trenutno su i sirovine i gotove kolekcije ljekovitih biljaka, uključujući u filter vrećicama, i dodaci prehrani za pacijente sa šećernom bolešću ruskih proizvođača prilično široko zastupljeni na domaćem farmaceutskom tržištu.

Trenutno se više od dvije stotine ljekovitih biljaka koje imaju učinak na smanjenje šećera koristi u medicinskoj praksi.Uz sastojke hrane (proteini, lipidi, ugljikohidrati, vitamini, mikroelementi), biljke uključuju i biološki aktivne tvari, među kojima vodeća sredstva za snižavanje šećera (galegin, inozin, inulin itd.) Igraju vodeću ulogu. Neke ljekovite biljke imaju sposobnost istovremenog utjecaja na mnoge organe i sustave u tijelu, zbog čega je preporučljivo koristiti naknade s više komponenata.

Postoji nekoliko odredbi koje objašnjavaju mehanizam djelovanja biljaka na snižavanje šećera kod šećerne bolesti što je potvrđeno kliničkim opažanjima i eksperimentalnim istraživanjima.

Ljekovite biljke nije dozvoljeno u potpunosti zamijeniti antidijabetičke lijekove. Ljekovite biljke mogu se kombinirati s prehranom koja se koristi kao monoterapija (dijabetes kod odraslih, kompenzirano samo dijetom), fizička aktivnost, kao i s hipoglikemijskim lijekovima pod stalnim nadzorom liječnika.

Analiza svetske literature dovodi do nekih hipoteza koje objašnjavaju mehanizam hipoglikemijskog dejstva lekova iz biljnih sirovina:

• Biljna materija obogaćuje tijelo alkalnim radikalima. U malo alkalnoj otopini u prisustvu Ca (OH)2 glukoza se može spontano pretvoriti u manozu, kojoj nije potreban inzulin za apsorpciju, što može indirektno smanjiti potrebu za egzogenim inzulinom.

• Brojne biljke (galega, grah, grašak, itd.) Koje sadrže galegino derivat guanedoisomaleina djeluju poput biguanida u biosintezi uree.

• Pod utjecajem niza biljnih lijekova, pojačava se oporavak beta ćelija gušterače koja proizvodi inzulin i dolazi do regeneracije ćelija koje proizvode inzulin u langerhansu gušterače.

Neke ljekovite biljke zajedno sa hipoglikemijskim imaju i imunokorektivno dejstvo, što je često potrebno u složenom tretmanu dijabetesa. Imunokorektivna svojstva imaju eleutherococcus, ginseng, zamani, aralija, limunska trava, rodiola, leuzea itd. Oni, poput inzulina, povećavaju razinu GMF-a u jetri i mišićima, pokazujući učinak sličan inzulinu. Pod utjecajem biljnih lijekova, koji imaju tonično djelovanje, kod pacijenata s dijabetesom aktivira se centralni i autonomni živčani sustav. Kroz vagusni živac pruža se stimulativno djelovanje na gušteraču, što rezultira pojačanim lučenjem inzulina. Kroz vagusni živac pruža se stimulativni učinak na gušteraču, kao rezultat toga povećava se izlučivanje inzulina, a komplikacije tijekom dijabetesne terapije inzulinom smanjuju se (tablica 1).

Moguće komplikacije dijabetesa i njihove fitokorekcije

Mnoge biljke, zbog sadržaja tvari s visokim stupnjem bioraspoloživosti i probavljivosti, daju choleretic, sedativ, tonik učinak, obogaćuju tijelo vitaminima, mineralima, blagotvorno utječući ne samo na ugljikohidrate, već i na druge vrste metabolizma, opću otpornost, što je izuzetno važno za bolesnike s šećerom dijabetes - bolest sa hroničnim tokom.

Antidijabetički učinak biljaka ovisi o prisutnosti inzulinu sličnih spojeva (glikozid miritlin, alkaleid galegin, ciklični alkohol mnositol itd.), Kao i B vitamina, elemenata u tragovima, aminokiselina itd. Prednost tih tvari u odnosu na inzulin je u tome što su one u prirodi neproteinske. ne probavljaju se u probavnom traktu i mogu biti pogođene gutanjem.

Još 1922. S. Gollip predložio je da mehanizam stvaranja šećera u biljkama i drugim organizmima koji nemaju gušteraču treba regulirati tvar koja zamjenjuje hormon inzulin. Još uvijek ne znajući strukturu inzulina, autor je predložio da je ta tvar gvanidinski spoj.

Kada su glavne grupe molekula inzulina blokirane putem lizina i histidina, stvara se guanidinska skupina, tj. Arginin. Postoji povezanost između broja grupa guanidina i inzulina i smanjenje njegovog učinka. Supstance poput kreatina i arginina karakteristične za životinjske i biljne organizme sadrže gvanidinsku skupinu. Oni kod eksperimentalnih životinja snižavaju razinu šećera u krvi. Tvari koje snižavaju razinu šećera u krvi dobivene iz biljaka, S. Gollip nazvao je glikokinine.

Hemija glikokinina još uvijek nije potpuno razumljiva. Možda su to peptidi koji sadrže sumpor i arginin koji potječu iz mahuna graha. Glikokinini su rastvorljivi u vodi i alkoholu. Međutim, oni ne djeluju slično kao inzulin kod dijabetesa i nisu u stanju smanjiti glukozu u krvi. Stoga se pripravci iz biljaka koje sadrže glikokinine mogu i trebaju koristiti kao dodatna sredstva u složenom liječenju dijabetesa (Yu. A. Zakharov, V.F. Korsun, 2002).

Neke ljekovite biljke utječu na metabolizam ugljikohidrata u tijelu više fiziološki nego sintetski antidijabetički lijekovi, koji smanjuju samo povišenu razinu glukoze u krvi i ne utječu na normalnu glikemiju (L. I. Savelyeva, 1979, itd.).

Kada se koriste neke biljke sa inzulinom sličnim delovanjem, primećena je stimulacija regeneracije beta ćelija izolacijskog aparata (M. Machu, 1960 i drugi).

Uloga životinjskih lektina u prepoznavanju stanica pojedinih tkiva koja su povezana s djelovanjem biološki aktivnih spojeva poput hormona na njih također je nesporna. Hormoni regulišu metabolizam u tijelu. Zajedno s živčanim sustavom provode, kao da, metaboličke procese u ljudskim i životinjskim organizmima. Uloga lektina u ispoljavanju određenih bioloških efekata nastaje zahvaljujući njihovoj intervenciji u mehanizmu vezivanja hormona na tkivni receptor. To je posebno vidljivo u efektu mnogih biljnih lektina na mehanizam djelovanja tako važnog hormona kao što je inzulin (inzulin je proteinski hormon gušterače ljudi i životinja, koji je uključen u regulaciju metabolizma ugljikohidrata u tijelu). Prema Kvatrekassesu, dobivenom početkom 70-ih, WGA i ConA imaju sposobnost vezanja na receptore za inzulin u stanicama i na taj način utječu na regulaciju metabolizma glukoze u životinji. Utvrđeno je, takođe, da endogeni lektini mogu promijeniti funkciju takozvanih ionskih kanala u membrani i tako utjecati na niz metaboličkih reakcija.

Jedan od glavnih zadataka u liječenju dijabetesa je borba protiv oksidativnog stresa i njegovog derivativnog karbonilnog stresa. U tom je pogledu dovoljna i pravovremena primjena antioksidanata od posebnog značaja u liječenju dijabetesa. Trenutno otkrivena nova svojstva tioktične kiseline. Dakle, lijek tioktacid, koji se široko koristi u liječenju dijabetičke neuropatije, moćan je antioksidans.

Pri korištenju biljnih proizvoda potrebno je pridržavati se nekoliko načela (V. G. Pashinsky, 1997).

1. Princip postupne faze. Upotreba ovog principa omogućava vam jasno definiranje uloge i mjesta složenih biljnih pripravaka u različitim fazama bolesti. Općenito govoreći, ovo je sljedeće.

U početnim fazama bolesti (prodrome, razvoj kliničkih znakova) biljni lijekovi mogu biti vodeći, koji su u stanju spriječiti daljnji razvoj bolesti ili ublažiti njene manifestacije. U odnosu na dijabetes to znači da su u početnoj fazi bolesti fitopreparacije zajedno s načinom ishrane i fizičkom kulturom u stanju potpuno obnoviti poremećene metaboličke procese.

U jeku bolesti prvo je potrebno koristiti moderne moćne agense, imajući u vidu njihove prednosti u neposrednoj efikasnosti.Složeni biljni pripravci u ovoj fazi mogu poslužiti kao dodatna terapija za smanjenje toksičnosti i rizika od komplikacija, pojačavanje efikasnosti glavnog liječenja i ispravljanje oštećenih tjelesnih funkcija. Kod šećerne bolesti, biljni lijekovi mogu pomoći u ovoj fazi da se smanje doze glavnih antidijabetičkih lijekova, uključujući inzulin.

U fazi oporavka mogu se koristiti složeni biljni lijekovi zajedno sa sintetskim, osnovnim, a kako manifestacija bolesti prestaje, biljni preparati bi trebali sve više nadomjestiti moćne, zamijenivši ih potpuno na kraju liječenja.

Vodeću ulogu igraju složeni biljni pripravci u fazi antirepse, rehabilitacijskog liječenja. Njihove prednosti ovdje su određene u velikoj većini slučajeva niskom otrovnošću, niskim rizikom od komplikacija i, s tim u vezi, mogućnošću produžene upotrebe. Njihova se uloga posebno povećava kod kroničnih bolesti (poput dijabetes melitusa), gdje se biljni lijekovi mogu koristiti kao terapija održavanja između kurseva osnovnog liječenja.

U različitim fazama bolesti, posebno kronične, uloga složenih biljnih pripravaka je različita. U početnim fazama mogu biti sredstvo osnovne terapije, u fazama s izraženom slikom bolesti - sredstvo dodatnog liječenja, u kasnijim fazama - sredstva potporne i simptomatske terapije.

Blago djelovanje većine biljnih pripravaka, odsutnost toksičnih efekata tokom njihove upotrebe (zbog njihove prirodnosti, blizine ljudskog tela), ukazuje na njihov postojeći značaj u prevenciji različitih bolesti, pa i u preduzećima i institucijama (rizične grupe) bez prekida. proizvodnja. Sve se to odnosi na farmakologiju zdrave osobe, a ovdje ne bi trebalo biti mjesta za sintetička sredstva koja su u ljudskim tijelima strana po svojim osnovnim karakteristikama. U principu, ne može se isključiti da su nedostatak ili oštar nedostatak u prehrani i medicinskom arsenalu modernog čovjeka mnogih biljnih sastojaka koji čine prirodni antidijabetički, antimutageni, antikarcinogeni, antialergijski, antihipertenzivni, antisklerotični, antistresni, itd. Pozadina jedan od razloga koji su uzrokovali značajan porast incidencije u sadašnjem stadijumu.

2. U središtu načela dosljednosti i hijerarhije leži odredba o integritetu organizma, njegovom jedinstvu sa okolinom. I adaptivne i patološke reakcije uključuju gotovo sve tjelesne sustave. Imajući to u vidu, treba provoditi regulatorne i terapijske efekte. Posebno, kao jednu od komponenti terapije potrebno je upotrebljavati pripravke opće jačajuće vrste djelovanja (adaptogeri ginseng grupe, multivitaminske biljke). Dalje po principu hijerarhije treba preporučiti (prema naznakama):

sredstva specifičnog tretmana,

„Čišćenje“, antitoksička terapija (diuretici, koleretik, ekspektorans, laksativi, metabolički regulatori),

simptomatski biljni lijekovi prema indikacijama,

ljekovita hrana, odnosno povrće, žitarice, voće i bobice biljaka odgovarajuće vrste djelovanja.

Mnoge biljke imaju širok spektar terapijskih učinaka, odnosno u stvari su polivalentne. To vam omogućuje odabir i preporuku za liječenje biljnih pripravaka koji su za ovog konkretnog pacijenta najprikladniji na temelju prirode njegove bolesti i težine popratnih patoloških procesa. To je moguće kako za pojedine biljke tako i za njihove kombinacije.

Ovaj je pristup posebno važan kod provođenja rehabilitacije, antirepse i preventivnog biljnog lijeka, kada postoji potreba za kombinacijom specifičnih i nespecifičnih komponenti. U skladu s ovim principom, biljni pripravci korisni u liječenju šećerne bolesti dijele se u skupine prema predloženim mehanizmima djelovanja i u određenoj mjeri prema hijerarhiji.

3. Individualizacija tretmana uzimajući u obzir karakteristike određenog organizma, njegove životne uvjete, prirodu bolesti, osnova je načela adekvatnosti biljne medicine. Arsenal biljnih lijekova s ​​istom prirodom djelovanja, iako se razlikuje u spektru terapijskog djelovanja, sasvim je dovoljan. Pri provođenju načela adekvatnosti moguće je koristiti sljedeće opcije:

odabir biljnih pripravaka, uzimajući u obzir prirodu bolesti, značajke njezina tijeka, prisutnost komplikacija i pridruženih patoloških procesa. Ovdje je potrebno jasno znanje o spektru terapijskog djelovanja svake preporučene biljke. Najučinkovitije se takav izbor može provesti pomoću računala u memoriji kojem su pohranjena sva svojstva biljaka, a unošenjem podataka o konkretnom pacijentu odabire se tri do četiri odgovarajuća biljna lijeka. To vrijedi za velike, dobro opremljene bolnice i klinike,

individualni izbor biljnih proizvoda među više vrsta iste vrste. Ova je opcija najznačajnija u ambulantnom liječenju kroničnih bolesti (ne isključujući elemente prve mogućnosti). Njegova suština leži u činjenici da pacijent, ispitujući nekoliko biljaka s predloženog popisa u režimu dvoikotjednog timova, svaki pojedinačno, odabere tri ili četiri najprikladnija za njega lično, najefikasnija (barem na osnovu „volim - ne volim“), a što je takođe od velikog značaja) čija upotreba nije praćena bilo kakvim neželjenim ili neprijatnim posledicama. To će biti lijekovi za dugotrajno individualno liječenje (i prevenciju) određenog pacijenta. U ovom je slučaju poželjno uzeti u obzir već opetovano izraženo mišljenje da su biljke u mjestu prebivališta pacijenta često efikasnije od biljaka iz udaljenijih mjesta. U liječenju šećerne bolesti vrlo je značajan pojedinačni odabir najprikladnijih biljnih lijekova.

4. Princip kontinuiteta terapije. Značajan dio bolesti našeg vremena su hronične bolesti koje zahtijevaju dugo, često puno godina, a najčešće kontinuirano liječenje. Blagi, netoksični složeni biljni pripravci su najprikladniji za ove svrhe, uključujući terapiju održavanja između tečajeva osnovnog liječenja. U ovom slučaju mora se uzeti u obzir sljedeća situacija. Iako je ovaj fenomen manje karakterističan za biljne pripravke, ovisnost o njima je moguća. Stoga je potreban postupak dugotrajne kontinuirane terapije kako bi se periodično mijenjali pripravci iz biljaka, barem nakon 1-2 mjeseca. Najracionalnije je proizvoditi to među onima pojedinačno odabranim biljnim lijekovima, koji su se pokazali najprikladnijim, najučinkovitijim: mjesec - jedna biljka, mjesec - drugi, mjesec - trećina, a cijeli se ciklus može ponoviti. S obzirom na prirodu patoloških procesa u šećernoj bolesti, primjena ovog principa je strogo potrebna.

5. Privremeni princip - upotreba bioritmijskih karakteristika kako u funkcionisanju tijela, tako i u efikasnosti lijekova. Trenutno su poznate veće terapijske efikasnosti hormonskih lijekova (glukortikoidni tip djelovanja), bronhodilatatora u jutarnjim satima, stimulansa centralnog nervnog sistema u dnevnim danima, narkotika, hipnotika, sedativa, sredstva za smirenje, antibiotika, kardiovaskularnih lijekova uveče. diuretici - popodne. Poznati primjeri sezonskih fluktuacija u efikasnosti biljaka.Posebno se adaptogeni (ginseng, leuzea, eleutherococcus, zlatni korijen i drugi) ne preporučuju ljeti, tokom vruće sezone (to se odnosi i na liječenje šećerne bolesti), glukokortikoidi su efikasniji u proljeće, a hipnotičari u jesenjem i zimskom razdoblju . U odnosu na biljke preporučene za liječenje šećerne bolesti može se napomenuti da se fitoprugovi prve skupine (adaptogenovi, sredstva za aktivaciju središnjeg živčanog sustava) primjenjuju poželjno ujutro, ujutro i za vrijeme ručka, te biljni lijekovi s komponentom za smirenje (medonosna trava, čičak, šargarepa). , pšenična trava, maslačak, božur, djetelina, kupina, jagoda, divlja jagoda, radič, vrtna salata, med) - pored njih u večernjim satima. Ovaj kompleks (ujutro i popodne - tonik, uveče - umirujuće), koji simulira prirodni dnevni bioritam ljudske aktivnosti, može se nazvati sistemom „biološkog nakupljanja ritma“.

6. Princip "od jednostavnog do složenog". Na početne znake bolesti najčešće se propisuju biljke sa hranom, opća terapija jačanja. Uz izraženiju prirodu patološkog procesa dodaju se druge ljekovite biljke. S daljnjim širenjem i pogoršanjem bolesti kombiniraju se s specifičnim moćnim agensima i metodama liječenja. U kasnijim fazama dijabetesa upotreba biljnih lijekova pomoći će u uklanjanju, ublažavanju različitih učinaka bolesti, uklanjanju pojedinih simptoma, manifestacijama totalnog "neuspjeha" metaboličkih procesa, moguće smanjenju doza inzulina i lijekova koji sadrže inzulin.

7. Princip malih i srednjih doza. Studije su pokazale da složeni biljni pripravci (u obliku infuzije, dekocije, tinkture, ekstrakti) u malim i srednjim dozama pokazuju izrazito farmakoterapijsko djelovanje, a kad se upotrebljava u velikim dozama, učinak se može preokrenuti. Linija između velikih i srednjih doza sasvim je individualna. Stoga se doze fitopreparacije preporučene u sljedećem odjeljku trebaju smatrati maksimalnim terapijskim. Liječenje je potrebno započeti malim dozama od 1/5 do 1/3 dolje opisanih. Ako postoji dovoljan učinak (koji se u nekim slučajevima može utvrditi ne ranije od 2-3 tjedna upotrebe), takve se doze trebaju uzimati kao osnova. Uz nedovoljan terapeutski učinak, dozu treba povećati na preporučenu razinu. Ako se u tom slučaju terapeutski učinak biljke ne otkrije, onda ga treba zamijeniti drugim. Ako se pokaže bilo kakav neželjeni efekt, potrebno je smanjiti dozu biljke za 2–3 puta, a s preostalim negativnim efektima potpuno je otkazati i propisati drugi biljni lijek. Ovim izborom doza ukupno trajanje upotrebe jednog biljnog lijeka ne smije biti veće od 1,5 do 2 mjeseca. Pri promjeni lijekova potrebno je osigurati kontinuitet terapije.

8. Načela kombiniranja biljnih lijekova. U drevnim medicinskim sistemima najčešće se koriste složeni pripravci iz nekoliko (od 4 do 65) biljaka i drugih prirodnih izvora. Moderni fitoterapeuti i ljubitelji fitoterapije često preferiraju biljne mješavine koje se preporučuju u različitim literarnim izvorima. Racionalnijim treba smatrati početni pojedinačni odabir pojedinih biljaka, najaktivnije, najprikladnije za tog određenog pacijenta. I ubuduće, prijeđite na smjese koje se mogu proizvesti (a ne samo uzimati spremne iz literature ili iz tradicionalne medicine) na temelju niza razmatranja. Prvo, poželjno je kombinirati sredstva s različitom vrstom djelovanja u skladu s principom br. 2 (vidi gore). Što se tiče liječenja dijabetesa, to znači da je najviše preporučljivo kombinirati biljke iz različitih grupa.Nadalje, kombinacija se može sastojati ne samo u miješanju biljaka u jednom doznom obliku, već i u upotrebi nekoliko biljaka u različitim dnevnim uslovima, uzimajući u obzir cirkadijanski bioritam. Kao primjer, u principu br. 5 (vidi gore), dat je sistem „njihanja biološkog ritma“. Drugo, važno je pitanje doza biljaka uključenih u kombinaciju. Možemo preporučiti sljedeću poziciju. Prilikom sastavljanja smjese od dvije biljne komponente, uzima se svaka u pola doze, mješavina tri komponente - svaka 1/3, četiri - 1/4 i tako dalje. S obzirom da su doze pojedinih biljaka različite, tada će se broj biljaka u mješavini razlikovati ovisno o broju sastojaka. Nisu isključeni ni drugi kriteriji za pravljenje biljnih mješavina na osnovu prevalencije određenih simptoma bolesti, otuda i prevalenca jedne ili druge komponente. Mješavine ljekovitih biljaka preporučene u literaturi i gotovi pripravci iz njih biraju se pojedinačno, na isti način kao i pojedine biljke (vidi gore).

9. Neke mjere predostrožnosti prilikom upotrebe ljekovitih biljaka:

Pri prvim znakovima netolerancije na lijek potrebno je smanjiti dozu lijeka, a ako to ne pomogne, otkažite ga i zamijenite ga drugim, sličnim učinkom.

Biljne sirovine moraju se kupovati samo u ljekarnama, ni u kojem slučaju - ne od pojedinaca (ovo se posebno odnosi na biljke koje koriste podzemni dio).

Možete samostalno brati samo one vrste ljekovitih biljnih materijala koje su sakupljaču dobro poznate i koje se značajno razlikuju od ostalih koje ih prate u prirodi (na primjer, maslačak, matičnjak, hemofilus itd.).

Ne sakupljajte ljekovito bilje u gradu i naselju sa visoko razvijenom industrijom, u blizini glavnih autocesta, željeznica i poljoprivrednog zemljišta (ne bliže od 50-100 m od njih).

Biološki aktivne tvari ljekovitog bilja

Ljekovite biljke i fitopreparacije dobivene od njih dugo se upotrebljavaju za liječenje, kao i za prevenciju gotovo svih ljudskih bolesti, uključujući i one najrasprostranjenije i najopasnije, poput kardiovaskularnih poremećaja, gastrointestinalnih, nervnih, kožnih i drugih bolesti različite etiologije pa čak i zloćudne novotvorine.

Ljekovite biljke i biljni lijekovi dobiveni od njih imaju one značajne prednosti da pacijent prilikom upotrebe dobije čitav kompleks povezanih kemijskih spojeva. Utječu na organizam mnogo mekše, bolje se podnose, manje vjerovatno će izazvati neželjene reakcije (alergije, disbioza, bolesti krvi, peptični čir na želucu i crijevima itd.) I u pravilu se ne nakupljaju u ljudskim tkivima.

Kompleks supstanci koje čine ljekovite biljke može dati dodatna, a često i vrlo korisna svojstva, kojih nema u pojedinim hemijskim spojevima izoliranim iz iste biljke. Na primjer, galenski pripravci belladonna koji sadrže cijeli kompleks biljnih tvari imaju izražen terapeutski učinak kod Parkinsonove bolesti, dok glavni alkaloid ove biljke (atropin) nema takva svojstva.

Međutim, naglašavajući prednosti biljnih pripravaka, ne pokušavamo ih usporediti sa sintetičkim proizvodima. Naprotiv, za terapiju se čini da je racionalna kombinacija oboje najpovoljnija. U akutnom stadijumu bolesti, kada je neophodno hitno izlaganje lijekovima, preporučljivo je koristiti sintetičke lijekove ili njihove prirodne analoge, ali tada se pacijentima trebaju propisati biljni lijekovi koji su manje toksični, mekši su i dugotrajniji i u nekim slučajevima uklanjaju negativne učinke upotrebom sintetičkih lijekova .

Specifična karakteristika biljaka je njihova sposobnost nakupljanja i sinteze širokog spektra hemijskih spojeva.Medicinskim svojstvima posjeduju ona od njih, koja su karakterizirana biološki aktivnim tvarima (BAS), koje imaju farmakološki učinak na normalizaciju patološkog procesa i vraćanje pacijenta u normalan život.

Uz biološki aktivne tvari, biljke uvijek sadrže takozvane balastne (istodobne) tvari koje nemaju izražen farmakološki učinak (vlakna, pektini, biljna vlakna itd.), Što nije uvijek opravdano.

Među biološki aktivnim tvarima biljke sintetiziraju i akumuliraju. Tu spadaju alkaloidi, terpenoidi, fenolna jedinjenja i njihovi glikozidi, polisaharidi, saponini, vitamini, masna ulja, fitoncidi, smole, aminokiseline, lignani, fitoekcidoni, fitohormoni itd. Neke biljke su u stanju da koncentrišu brojne biološki aktivne materije, posebno mikro i makro elemente, pektini i organske kiseline itd.

Vitalnu aktivnost tijela pružaju dva procesa: asimilacija (asimilacija) i disimilacija (propadanje), koji se zasnivaju na metabolizmu između unutarnjeg (tjelesne stanice) i vanjskog okruženja. Za normalan tijek metaboličkih procesa potrebno je održavati postojanost hemijskog sastava i fizikalno-hemijska svojstva unutarnjeg okoliša tijela (homeostaza). To ovisi o određenim faktorima, među kojima važno mjesto zauzimaju biološki aktivne tvari koje dolaze iz hrane (vitamini, enzimi, mineralne soli, mikroelementi i dr.) I ostvaruju skladnu međusobnu povezanost i međuovisnost procesa u tijelu. Normaliziranjem, regulacijom svih vitalnih funkcija, biološki aktivne tvari imaju i efikasan terapeutski učinak.

Ne zadržavajući se na svim biološki aktivnim supstancama, želio bih razmotriti neke od njih šire, posebno vitamine i mikroelemente.

Vitamini - skupina organskih supstanci različitih struktura, vitalnih za čovjeka da bi imao normalan metabolizam i vitalne funkcije u tijelu. Mnogi od njih su dio enzima ili sudjeluju u njihovom stvaranju, aktiviraju ili inhibiraju aktivnost nekih enzimskih sustava.

U osnovi, vitamine sintetišu biljke i zajedno sa hranom ulaze u organizam, neke od njih formiraju mikrobi koji žive u crijevima. Nedovoljan sadržaj vitamina u hrani, kao i kršenje njihove asimilacije od strane tijela dovode do razvoja teških metaboličkih poremećaja. Bolest koja nastaje zbog nedostatka određenog vitamina u tijelu naziva se nedostatak vitamina, pri čemu se primjećuje relativni nedostatak bilo kojeg vitamina, hipovitaminoza.

Ponekad se hipovitaminoza može dogoditi kada postoji dovoljan unos vitamina u krv i tkiva osobe, gdje brzo gube svoju biološku aktivnost uslijed dugotrajne upotrebe određenih lijekova (na primjer, brzog uništavanja vitamina B6 dok uzimaju streptomicin kod pacijenata sa tuberkulozom) itd. (tabela. 2).

Ljekovite biljke sadrže značajnu količinu mineralnih tvari koje su dio ćelija i međućelijskih tekućina. Neorganska jedinjenja su bitne komponente svih živih organizama koja ih metaboliziraju hranom, vodom i zrakom. Glavni udio minerala koje čovjek prima biljnom hranom (tablica 3).

Ovisno o kvantitativnom sadržaju anorganskih tvari u unutrašnjem okruženju ljudskog tijela, V. I. Vernadsky podijelio ih je u makroelemente (natrij, kalijum, kalcij, magnezijum, fosfor, klor), mikroelemente (bakar, jod, željezo, aluminijum, mangan, fluor, brom cink, stroncij i dr.) i ultramikroelementi (živa, zlato, srebro, hrom, radijum, uranijum, torijum, silicijum, titanijum, nikal i dr.).

Karakteristika redukcije minerala

Suvremeni razvoj znanosti: biologija, farmakologija, fiziologija - omogućava nam opravdati i objasniti mehanizme djelovanja biljne medicine za dijabetes melitus (N.V. Ershov, V.F.Korsun, 2013).

Sveobuhvatno liječenje šećerne bolesti u kombinaciji s biljnom medicinom trebalo bi osigurati unos takvih bolesnika s esencijalnim (vitalnim) elementima u tragovima: cinkom, manganom, hromom.

Visoka učinkovitost biljne medicine za pacijente s dijabetesom objašnjava se prisutnošću ovih elemenata u tragovima u bilju u obliku helatnih spojeva. Hemijska veza heliranja znači vezu između dve aminokiseline i mineralnog iona. Joni metala, koji se nalaze u ljusci aminokiseline, tijelo lako razgrađuju, ne koristi se samo metalni ion, nego i aminokiselina. Minerali u obliku anorganskih soli apsorbiraju se samo 10–20%.

U razvoju imunorezistentnosti i dijabetesa veliku ulogu igra mangan u tragovima. Sudjelujući uglavnom u reakcijama unutarćelijske fosforilacije i aktivno sudjelujući u radu receptora inzulinskih ćelija, mangan zauzima jedno od glavnih mjesta u održavanju normalnog metabolizma ugljikohidrata.

Manjak mangana se primećuje kod 50% pacijenata sa šećernom bolešću. Manganovi ioni potrebni su za održavanje energetskog metabolizma, sudjelujući u razgradnji ugljikohidrata i masti. Manjak mangana dovodi do inzulinske rezistencije, povećanja holesterola i masne hepatoze.

Studije pokazuju da uporaba biljaka, gljiva, plodova koji sadrže mangan poboljšava ravnotežu glukoze u krvi i može značajno smanjiti dozu lijekova za snižavanje šećera, a u nekim slučajevima ih potpuno otkazati. Upotreba lišća borovnice u šećernoj bolesti može smanjiti hiperglikemiju za 40%, čaga za 30%, žira kestenovog hrasta za 20%. Ova efikasnost je rezultat visokog sadržaja mangana u njihovom sastavu.

Na osnovu prethodnog jasno je višegodišnja tradicija fitoterapeuta koji liječe dijabetes melitus biljem i biljkama koje sadrže veliku količinu helatnih spojeva mangana: borovnica (prvak u sadržaju mangana), lipa, malina, borovnica, hrast, breza, kadulja, knotweed.

Biljna medicina za bolesnike sa šećernom bolešću najučinkovitija je u prisustvu uravnotežene prehrane koja sadrži značajnu količinu voća i povrća.

Prema modernim istraživanjima, konzumiranje voća od strane pacijenata s dijabetesom tipa 2 i osoba predisponiranih za dijabetes ima svoje osobine. Američki znanstvenici u kolovozu 2013. objavili su u British Medical Journal rezultate tri dugoročne prospektivne studije „Konzumiranje voća i rizik od dijabetesa tipa 2“.

Nakon pojedinačnih izmjena, dopuna životnog stila, dobijeni su sljedeći podaci:

a) konzumiranje borovnica, grožđa, jabuka i krušaka značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2,

b) jagode, dinje povećavaju vjerojatnost pojave dijabetesa tipa 2.

Pokušaji da se objasne rezultati ovih studija sa sposobnošću različitih voća da povećaju šećer u krvi na različite načine, odnosno s obzirom na glikemijski indeks, nisu bili potkrijepljeni, jer su proučavano voće i bobice podijeljeno u tri grupe:

• visok glikemijski indeks (60–70) - grožđe, grožđice,

• prosječni glikemijski indeks (45–59) - borovnice,

• nizak glikemijski indeks - jabuke, kruške, jagode.

Razlike u rezultatima su vidljive. Imajući visok glikemijski indeks, grožđe i grožđice smanjuju rizik od dijabetesa. To znači da glikemijski indeks voća i bobica ne igra glavnu ulogu u razvoju dijabetesa.

Od voća i bobica koje se razmatraju mogu se razlikovati dvije glavne grupe:

1) voće i bobice koje sadrže veliku količinu mangana,

2) voće koje sadrži veliku količinu željeza: jagode, dinja, - potonje povećavaju rizik za razvoj dijabetesa.

Višak elemenata u tragovima gvožđa inhibira apsorpciju i asimilaciju mangana u crevima, stvarajući njegov nedostatak.Suprotno tome, uz nedostatak željeza povećava se bioraspoloživost mangana. Dakle, uzimajući u obzir trenutne podatke o strukturi receptora za inzulin, o mehanizmima djelovanja mikroelemenata u tjelesnim ćelijama, različiti učinci voća i bobica na rizik od dijabetesa melitusa mogu se objasniti njihovim različitim sastavom mikroelemenata, koji se široko mogu koristiti u fitoterapiji šećerne bolesti tipa 2 i njegove prevencija.

Mikroelementi učestvuju u stvaranju mekih i tvrdih tkiva u tijelu, dio su enzima, hormona, vitamina, nukleinskih kiselina, proteina, a također reguliraju njihovu biološku aktivnost (Tabela 4).

+ - do 0,2 mg na 100 g sirovine,

++ - 0,2-1,0 mg na 100 g sirovine,

+++ - 1,0-5,0 mg na 100 g sirovine,

++++ - više od 5,0 mg na 100 g sirovine.

Silicijum To je snažan katalizator redoks reakcija, ima važnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata, u stvaranju različitih hormona i enzima. Manjak silicijuma doprinosi nastanku šećerne bolesti ako je sadržaj elemenata u tragovima 1,4% ili manji. Silicijum također direktno sudjeluje u sintezi kolagena u ljudskom tijelu - bjelančevina koje vezanu tkivu pruža snagu i elastičnost (što je osnova kože, kose, noktiju, kostiju, hrskavice, tetiva, krvnih žila). Voda iz silicijuma značajno normalizira metabolizam lipida i ugljikohidrata, i zato je njegova redovita upotreba u svakodnevnoj prehrani odlična prevencija teških oblika i komplikacija dijabetesa. Manjak silicija povećava se s godinama, što dovodi do razvoja ateroskleroze, srčanih udara, šloga, dijabetesa, katarakte i poliartritisa.

Magnezijum - jedan od najvažnijih mikroelemenata u telu, koji se manifestuje kao regulator biokemijskih procesa, antagonist kalcijuma i regulator fizioloških funkcija. Magnezijum utiče na rad mnogih organa i sistema, uključujući endokrini, stimulišu lučenje inzulina i povećavajući osjetljivost receptora na njega. Manjak magnezija u tijelu nastaje pod utjecajem vanjskih faktora (prehrambeni deficit, stres, tjelesna neaktivnost, hipokalorična dijeta itd.) I faktora povezanih s različitim bolestima, uključujući prisutnost dijabetesa. Dakle, nedostatak unosa magnezija u organizam i njegova intenzivna konzumacija dijabetesa dovodi do smanjenja sinteze inzulina i osjetljivosti receptora na njega, što pogoršava kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, posebno kod adolescenata s fiziološkom inzulinskom rezistencijom stanica (G. E. Smirnov i dr., 2008).

Aminokiseline su organska jedinjenja čiji molekuli sadrže amino grupe (NH2-skupine) i karboksilne grupe (COOH grupe). Poznato je oko dvjesto prirodnih aminokiselina, međutim svega dvadeset aminokiselina koje nazivamo normalnim, bazičnim ili standardnim uključene su u sastav proteina. Manjak proteina u tijelu može dovesti do kršenja vodene ravnoteže, što uzrokuje edeme. Svaki protein u tijelu jedinstven je i postoji u posebne svrhe. Proteini nisu zamenljivi. Oni se u organizmu sintetišu iz aminokiselina koje nastaju kao rezultat razgradnje proteina koji se nalaze u hrani. Poremećaji metabolizma aminokiselina često su povezani s anomalijama transaminacije: sa smanjenjem aktivnosti enzima koji kataliziraju reakcije transaminacije, - aminotransferaze u slučaju hipo- ili vitamina B6kršenje sinteze aminotransferaza, nedostatak keto kiselina potrebnih za transaminaciju uslijed inhibicije ciklusa trikarboksilne kiseline tijekom hipoksije, dijabetes melitusa, itd.

Taurine - Vitalna sulfoamino kiselina je prirodni metabolit. Uz dijabetes, povećava se potreba tijela za taurinom i, obrnuto, uzimanje dodataka prehrani koji sadrže taurin i cistin smanjuje potrebu za inzulinom.Taurin se nalazi u jajima, ribi, mesu, mlijeku, ali nije u biljnim proteinima. Sintetizira se iz cisteina u jetri i iz metionina u drugim organima i tkivima tijela, pod uvjetom da ima dovoljno vitamina B6. Pažnju ljekara oduvijek je privlačio liječenje dijabetesa prirodnim metabolitima. Iz ove perspektive, oni predstavljaju domaći lijek dibicor, čiji je aktivni princip taurin. Lijek je prošao opsežna klinička istraživanja u vodećim endokrinološkim klinikama u Rusiji i preporučuje se za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Dokazano je pozitivno djelovanje dibicora na oslabljeni metabolizam ugljikohidrata kod bolesnika s dijabetesom (smanjuje razinu šećera na post i postprandijal, smanjuje otpornost na inzulin, povećava unos glukoze u stanicama i smanjuje glicirani hemoglobin). Većina pacijenata primijetila je poboljšanje općeg stanja, smanjenje žeđi, povećanje radne sposobnosti, smanjenje opće slabosti, prestanak svrbeža na koži, smanjenje boli u nogama i srcu, smanjenje edema i kratkoće daha, povećanje oštrine vida i značajno smanjenje indeksa tjelesne mase. Prilikom uzimanja lijeka duže od 6 mjeseci smanjuje se nivo kolesterola, beta-lipoproteina, triglicerida, poboljšava se mikrocirkulacija i periferni protok krvi.

Na hipoglikemijski učinak derivata gvanidin To se znalo i prije otkrića inzulina. Međutim, pokušaji njihove upotrebe za liječenje dijabetesa melitusa pokazali su se neučinkovitim zbog velike toksičnosti korištenih lijekova serije diguanid (sintalin A i B). Tek od 1957., kada je prvo sintetiran fenetil bigvanid, zatim dimetil bigvanid i butil biguanid, započelo je uvođenje ove grupe lijekova u kliničku praksu.

Kvantitativni sastav aminokiselina i guanida u biljkama s antidijabetičkim efektima nije adekvatno proučen, s izuzetkom običnog graha i koze koza. Leci plodova ovih biljaka sadrže aminokiseline arginin, tirozin, triptofan, asparagin i holin, kao i guanidine i bigvanid. Arginin, galegin, trigonellin i mezoinozitis imaju antidijabetički efekat.

Posebno su zanimljivi, sa stanovišta utjecaja na metabolizam ugljikohidrata, aminokiseline koje se u velikim količinama nalaze u biljnim materijalima. Konkretno, leucin povećava inzulinsku aktivnost krvne plazme, djeluje prijateljski sa inzulinom, oslobađajući ga iz vezanog stanja s proteinima.

Alkaloidi - organska jedinjenja koja sadrže dušik, uglavnom biljnog porijekla. Naziv "alkaloid" dolazi od dvije riječi: arapskog "alkalij" - alkal i grčke "eidos" - slično. U biljkama su alkaloidi u ćelijskom soku u obliku soli organskih kiselina široko rasprostranjenih u biljnom svijetu: jabučne, limunske i oksalne. Alkaloidi su mnogo rjeđe u obliku baza otopljenih u masnim kiselinama (ergot) ili esencijalnim uljima (aromatični korijen).

Broj alkaloida izoliranih iz biljaka sa utvrđenom strukturom trenutno je oko 10 tisuća. Imaju vrlo visoku fiziološku aktivnost i, prema tome, u velikim dozama su otrovi, a u malim dozama su snažni lijekovi različitog djelovanja: atropin, na primjer, razrjeđuje zjenicu i povećava intraokularni tlak, a lobelin i citin imaju poticajni učinak na dišni sustav. Kofein i strijenin pobuduju središnji živčani sustav, a morfin ga smanjuje, papaverin širi krvne žile i snižava krvni tlak itd. Sanguinarin i keleritrin - veliki celandinski alkaloidi i makleična žilica - karakteriziraju antimikrobno i antivirusno djelovanje te imaju fungicidno i baktericidno i bakterijsko komplikacije dijabetesa.Vinblastin i vinkristin - najvrjedniji alkaloidi iz vrste Catharanthus roseus - karakteriziraju antitumorsko djelovanje. Pripravci koji sadrže alkaloide celandina, borovnice, koriste se u liječenju dijabetesa.

Mnoge vrste biljnih materijala sadrže u pravilu ne jedan, već nekoliko alkaloida, često različitih učinaka, ali jedan od njih prevladava u kvantitativnom smislu, što određuje pretežnu prirodu učinkovitosti primjene ljekovite biljke i ukupne pripravke iz nje.

Glikozidi - prirodna organska šećerna jedinjenja sa šećernim aglikonima. Glikozidi se razgrađuju (hidroliziraju) na šećere i odgovarajuće aglikone u prisustvu kiselina pod djelovanjem enzima, a neke čak i kad se prokuhaju s vodom. U svom čistom obliku glikozidi su amorfne ili kristalne tvari topive u vodi i alkoholima. Ovisno o kemijskoj prirodi aglikona, glikozidi se dijele na srčane glikozide, saponine, antraglikozide, gorke glikozide (iridoide), cijanogene glikozide i tioglikozide (glukozinolate).

Srčani glikozidi imaju snažan i specifičan učinak na srčani mišić, povećavajući snagu njegovih kontrakcija. Jedini izvor ovih hemijskih spojeva su ljekovite biljke. U medicinskoj praksi se koristi određeni broj lijekova koji sadrže srčane glikozide, posebno digitalis, adonis, đurđevak, Maya, yaundice itd. Međutim, svi se oni nakupljaju u tijelu, pa njihova upotreba zahtijeva određene taktike.

Saponini su glikozidi triterpena i steroidnih struktura. Posjeduju hemolitička svojstva, toksičnost za hladnokrvne životinje i sposobnost stvaranja stabilne, dugotrajne pjene prilikom tresenja. Saponini su visoko topivi u vodi, a nalaze se u biljkama iz porodice Liliaceae, Dioscorea, mahunarke, Ranunculaceae, Norichniki, Aralieva itd. cijanoza, stabljika, eleuterokok, konjski rep itd. Čak i ovaj mali popis biljaka ukazuje na ekspektorans, hipotenzivna, adaptogena, hormonska svojstva, hipoholesterolemija, hipoglikemijska svojstva saponina, što se široko koristi u fitoterapiji dijabetesa.

Antraglikozidi - derivati ​​antracena koji sadrže metil, hidroksimetil, aldehide i hidroksilne grupe u aglikonu. Derivati ​​antrakinona široko su rasprostranjeni u biljkama porodične heljde, heljde, mahunarke, ljiljana, kao i u plijesni, gljivama i lišajevima. Oni su nosači elektrona u tijelu poput kinona i sposobni su aktivirati reakcije fotooksidacije i fotodukcije. Mnogi antrakinoni imaju laksativni učinak (ramnil, kafiol, senida, regulax, perzenid, dekocije i infuzije lišća senne, kora koprive, kora rabarbara, laneno cvijeće, korijen konjske kislice itd.).

Prisutni oksimetilantrakinoni boje brašna i badnjaka imaju antispazmodički i diuretski učinak, doprinose razgradnji mokraćnih kalkula koji sadrže kalcijum i magnezijum fosfate. Među kinoidnim spojevima, posebno derivati ​​krizofanske kiseline, identificirane su tvari s litolitičkim i antitumorskim djelovanjem.

Fenol glikozidi - derivati ​​fenola, hidrohinona, fluroglucina i njihovi derivati ​​(arbutin lišća borovnice i bobica, derivati ​​aspidinola, albaspidina i feliks kiseline rizoma muške paprati itd.). Fenolne kiseline i fenolni alkoholi iz biljaka, posebice iz rizoma Rhodiola rosea, imaju tonik, adaptogeni učinak, što je vrlo vrijedno kod dijabetesa.

Tioglikozidi su derivati ​​cikličkih oblika tiosaharida, lako se razdvajaju. Rasprostranjene su u biljkama porodice križanih (senf, rotkvica, hren, rotkvica, kupus itd.).Većina njih iritira sluznicu očiju i kožu.

Gorki glikozidi (gorčina) su derivati ​​ciklopentanoidnih monoterpena (iridoidi). Karakterističan znak prisutnosti iridoida je vrlo gorak okus i njihovo crnjenje tokom sušenja. U tom slučaju dolazi do enzimskog cijepanja iridoida (na primjer, aukubina itd.). Među njima možete pronaći biljke s hormonskim, antispazmodičnim, choleretic-ima, antibioticima, sedativima, antitumorima, koronarnom ekspanzijom, zacjeljivanjem rana, antimikotičnom aktivnošću, što je važno kod prisustva sindroma dijabetičkog stopala.

Na primjer, gorki gentian glikozidi u antifungalnom djelovanju nisu inferiorni od tako dobro poznatih antibiotika kao što su nistatin i amfotericin B.

Flavonoidi - fenolna jedinjenja biljaka - jedna je od najčešćih grupa biološki aktivnih materija. Odnose se na derivate kromona s različitim stupnjem oksidacije ciklusa kromona. Ovisno o tome razlikuju se flavoni, flavanoni, flavanoloni, halkoni itd. U slobodnom stanju nalaze se samo određene skupine flavonoida (katehini, leukoanthocijanidini).

Flavonoidi sudjeluju u procesu disanja i oplodnje biljaka, imaju antioksidacijski, radioprotektivni učinak, pozitivno djeluju na funkciju kardiovaskularnog i probavnog sustava, jetre, bubrega, mokrenja, hematopoeze itd. Imaju nisku toksičnost i koriste se u medicini kao P- vitamini (rutin, kvercetin, čajni katehini i dr.), hipoglikemijski (ekstrakt stevije, medostevin, chistevit itd.), choleretic (flaming, ekstrakt ružine šipke, holosa i sl.), hipoazotemski (flaronin, lespenephril, lespeflane itd. ) pripreme. Listovi heljde, aronija aronija, aronija, šargarepa, morska heljda, konjski kesten, lišće koprive, trobojnica ljubičaste trave itd. Posebno su bogati flavonoidima pa se preporučuje njihovo korištenje u liječenju dijabetesa.

G. G. Zapesochnaya, V. A. Kurkin i ostali (2002) opravdali su izvodljivost upotrebe lijekova koji se temelje na sirovinama nekih biljaka koje sadrže flavonoide kao hepatoprotektivne i gastroprotektivne i antioksidantne lijekove. Pokazano je da fitopreparacije zasnovane na plodovima mlijeka čička, pupoljcima i lišću breze, korijenju slatkog lišća, travi heljde, pupoljcima topove, kore vrbe, rizomi vrbe, rizomi u obliku šafranta i cvjetovima lavande spikele sadrže cijeli skup flavonoida tipičnih za sirovine odgovarajućih biljaka. Potvrđena je svrha standardizacije standardnih uzoraka silibina (mliječni čičak), hiperosida (lišće breze), pinostrobina (pupoljci, propolis), lukurazida (slatki slatkiš), rutina (sjeme heljde), izosalipurpozida (kora vrbe). Otkriveno je da flavonoidi ispitivanih biljaka kombiniraju hepatoprotektivna i antioksidacijska svojstva.

Čimbenici poput sabijanja membrana vaskularnog tkiva, sprečavanja oksidacije lipida u jetri, aktivacije adenozin trifosfataze (ATPase), nakupljanja glikogena u jetri i kompleksne sposobnosti u odnosu na ione metala (bakar, željezo) igraju važnu ulogu u mehanizmu detoksikacijskog djelovanja flavonoidnih glikozida. cink, mangan itd.).

U posljednjim godinama otkrivena su imunostimulirajuća svojstva određenog broja flavonoida i njihov pozitivan utjecaj na funkciju gušterače u liječenju dijabetesa. Najraširenije biljke koje sadrže flavonoide, u obliku svježe pripremljenih infuzija i dekocija u ljekarni i kod kuće, propisuje ljekar.

Ekdisteroidi. Jedno od najznačajnijih dostignuća novije nauke jeste razvoj tehnologija za upotrebu ekdisteroida sintetizovanih u biljkama za upravljanje rastom i razvojem različitih organizama.Najnovije otkriće, dodajući novi sadržaj nadaleko poznatim adaptogenim i imunomodulacijskim efektima lijekova koji sadrže ekdisteroid u klasičnoj, tradicionalnoj i alternativnoj medicini, dodatno pojačava njegov značaj i važnost za zdravlje osobe koja boluje od dijabetesa. Budući da su ligandi za intracelularne i membranske receptore, njihovi upravljački elementi, ekdisteroidi imaju sposobnost promjene homeostaze tijela, utječući na rast, diferencijaciju i programiranu smrt stanica (Kucharova i Farkas, 2002), proizvodnju specifičnih proizvoda njihovog metabolizma. Uloga ekdisteroida kao liganda sastoji se u prebacivanju između dva stanja mehanizma transkripcije gena on-off i / ili u transmembranskom prijenosu signala unutar unutarćelijskih ciljeva preko kaskade sekundarnih glasnika. U praktičnoj medicini spojevi koji sadrže ekdisteroide koriste se za sprečavanje bolesti i održavanje imunološkog statusa zdrave osobe, zauzimaju važno mjesto u sportu, svemiru i vojnoj medicini, a koriste se u liječenju dijabetičkog stopala, presađivanja ljudskih organa i kože (N.P. Timofeev, 2005). Ove supstance ispunjavaju neku univerzalnu ulogu sličnu hormonu, ali nisu. Oni radije reguliraju ravnotežu hormona i zauzimaju mjesto u hijerarhiji biološki aktivnih tvari viših od ovih. Prisutnost ekdisteroida utvrđena je ne samo u biljkama s višim cvjetovima, već i u gimnospermama, paprati, gljivama, algama i mahovinama, kao i u insektima, rakovima i nematodama. Najvažnije biljke koje sadrže ekdisteroide, a koje su superkoncentralne vrste i služe kao industrijski izvori ekdisteroida, jesu Rhaponticum carthamoides (Willd.)

Esencijalna ulja - isparljive aromatične tečnosti složenog hemijskog sastava, čiji su glavni sastojci terpenoidi. Eterična ulja su masna na dodir, ali za razliku od masti, ne ostavljaju masne mrlje na papiru ili tkanini, jer u potpunosti nestaju poput etera. Esencijalna ulja su slabo topiva u vodi, dobra su u mastima, etanolu, hloroformu i drugim organskim otapalima.

Zbog složenosti hemijskog sastava, njihova klasifikacija je teška. Uobičajeno, esencijalna ulja i sirovine esencijalnih ulja dijele se uglavnom na glavne skupine terpena: monoterpeni, aciklički, monociklički, biciklički, seskviterpeni, uključujući složene seskviterpenske laktone, kao i aromatska jedinjenja i guma. Broj sastojaka u jednom esencijalnom ulju može doseći i više od stotinu.

U medicini se koriste esencijalna ulja koja se dobivaju iz biljaka porodice Labiaceae, klinčić, asteraceae, kišobran, a takođe i četinarske (gymnosperm) biljke. Većina ih ima ekspektoransna, antiseptička, baktericidna, protuupalna, antispazmodička, diuretička, karminativna, sedativna i choleretic svojstva. Esencijalna ulja u malim dozama, kada se apsorbiraju u krv, pobuđuju dišne ​​i vaskularne centre. Neka esencijalna ulja koja sadrže fenolne spojeve (timijan, breza, bor itd.) Imaju analgetska, sedativna, antiseptička i antivirusna svojstva, što im omogućava upotrebu u složenom tretmanu i prevenciji bronhitisa, gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija i drugih, koje često postoje u pacijenti sa dijabetesom.

Ulja paprike metvice, žalfije, cimeta imaju izražena baktericidna svojstva i preporučuju se kod bolesti probavnog trakta. Koriste se i za poboljšanje ukusa ljekovitih tvari u parfumeriji i prehrambenoj industriji (pepermint, bor, ruža, pelin, korijander, lavanda i dr.). Eterična ulja koja sadrže fenilpropanoide (peršin, kopar, koromač, anis, ulje celera) potiču laktaciju kod žena, povećavaju izlučivanje sokova tokom probave.Na osnovu brojnih podataka o esencijalnim uljima aromaterapija je u procvatu.

Masna ulja biljke su esteri trihidričnog alkoholnog glicerola i masnih kiselina velike molekulske mase. Kada ključaju s alkalijama ili pod utjecajem enzima (lipaze), oni se razgrađuju na glicerol i masne kiseline. Potonji s alkalijama formiraju soli zvane sapune. Ograničavajući su ulja, najlon, oktanski, decilni, laurinski, miristični, palmitinski i stearinski, nezasićeni su palmitinski oleinski, oleinski, linolni, arahidonski itd.

Nezasićene kiseline masnih ulja, posebno linoleinske, linolenske (kao i arahidonska, što je karakteristično uglavnom za životinjske masti), su neophodne hranjive tvari u metabolizmu, posebno holesterol, prostaglandini. Na primjer, oni ubrzavaju njegovu eliminaciju iz organizma u hroničnom hepatitisu, povećavaju efikasnost lipotropnog djelovanja holina i materijal su iz kojeg nastaju prostaglandini u tijelu.

U medicinskoj praksi masna ulja se koriste u mastima kao ublaživač za kožu. Služe kao otapala za kamfor i hormonske pripravke, a upotrebljavaju se i za dobivanje ekstrakata ulja iz biljnih materijala (crno izbjeljeno, Hypericum perforatum itd.). Neka ulja imaju snažan fiziološki uticaj na organizam. Tu spadaju, na primjer, ricinusovo ulje, čiji je laksativni i neugodan ukus mnogima poznat. Snažan laksativni učinak ima krotonovo ulje. Ulje heljde široko se koristi u medicini kao epitelitizirajući i lijek protiv bolova kod opeklina, čireva od pritiska, ulceroznih i distrofičnih lezija kože (dijabetičko stopalo).

Sredstva za tamnjenje (tanidi) - polifenoli velike molekulske mase, koji su dobili ime zbog sposobnosti izazivanja štavljenja životinjskih koža zbog hemijske interakcije fenolnih grupa biljnog polimera s molekulama kolagena. Na zraku se ove tvari oksidiraju, formirajući phlobafene - proizvode obojene smeđom bojom i nemaju svojstva štavljenja.

Tanini izolirani iz biljaka su amorfne ili kristalne tvari topive u vodi i alkoholu. Sa solima teških metala formiraju talog, taloži sluz, bjelančevine, alkaloide, zbog čega se zasnivaju u vodi netopljivi albuminati, na čemu počiva antitoksični učinak tanida, koji se često koristi u hitnoj medicinskoj skrbi.

Prema kemijskoj strukturi, tanini se dijele na hidrolizirajuće i kondenzirane tanide. Kondenzovani tanini nastaju tokom polimerizacije katehina, leukoanthocijanidina i ostalih redukovanih oblika flavonoida u biljkama i u obradi. Izvori prirodnih kondenziranih tanida su hrast, kesten, crnogorična kora, borovnica, rizomi plakastog voća, plodovi višnje itd.

Tanini imaju izrazita protuupalna, štavljenja i koriste se izvana i iznutra. Njihov protuupalni učinak zasnovan je na stvaranju zaštitnog filma od proteina i polifenola.

U slučaju infektivnog procesa u crijevima primjena tanina je nepoželjna, jer oni ne uništavaju mikroorganizme, već ih samo djelomično vežu, privremeno deaktiviraju, što može prouzrokovati nedovoljnu efikasnost naknadne upotrebe antibiotika i sulfonamidnih lijekova i izazvati razvoj hronične crevne infekcije.

Neki tanini, posebice oni sadržani u tamjanima, celandinu, plantaži i orahu imaju protuupalni, reparativni učinak, zacjeljivanje rana, što je korisno za pacijente koji pate od dermolipodistrofije u prevenciji i liječenju dijabetičkog stopala.

Kumarini - prirodni spojevi, čija je hemijska struktura kumarin ili izokumarin. U ovu grupu pripadaju i furocoumarini i piranocoumarini. Kumarin je derivat hidroksicinaminske kiseline. Rasprostranjena je u biljnom svijetu. Miris sijena nastaje zbog prisutnosti kumarina u njemu. Kumarini su karakteristični uglavnom za biljke iz porodice kišobrana, korijena i mahunarki.

Ovisno o kemijskoj strukturi, kumarini imaju različitu fiziološku aktivnost: neki pokazuju antispazmodični učinak, drugi pokazuju učinak jačanja kapilara. Postoje kumarini kurariformnog, umirujućeg, antimikrobnog i drugog učinka. Neki od njih potiču funkcije središnjeg živčanog sustava, snižavaju kolesterol u krvi, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama, doprinoseći njihovom otapanju (slatka djetelina). Furocoumarini se najčešće koriste u medicinskoj praksi. Ksantoksin, bergapten, psoralen, angelicin sadržan u plodovima pastrnjaka, ammi zuba, psoralea, listova smokve (smokva) i fikus ima fotosenzibilizacijski učinak, odnosno povećavaju osjetljivost ljudske kože na ultraljubičaste zrake što omogućava njihovu upotrebu u liječenju dijabetičkog stopala, itd. dermolipodistrofija. Složeni lijekovi kellin, avisan, pastinacin imaju antispazmodični, vazodilatativni i sedativni učinak na tijelo sa sekundarnom bilijarnom diskinezijom, duodenitisom itd. Kod pacijenata s dijabetesom.

Polisaharidi - prirodni polimeri monosaharida povezani glikozidnim vezama u linearnim ili razgranatim lancima. Postoje homo- i heteropolisaharidi. Primjer homopolisaharida je inulin iz jeruzalemskog artičoka; heterosaharidi uključuju pektin, desni i sluz. Upotreba polisaharida iz cordyceps-a, Reishi gljiva itd. Posebno je važna kod dijabetesa. Polisaharid stanične stijenke Reishi gljive beta-D-glukan, nazvan ganoderan, kao i himin utječu na sve oblike imunocita: fagocite, uz aktiviranje njihove apsorpcijske aktivnosti i metabolizma. Pomažu normalizaciji funkcionalne aktivnosti T-limfocita, stabiliziraju razinu normalnih antitijela u krvi i smanjuju razinu cirkulirajućih imunih kompleksa kod dijabetesa.

Pektini Da li su ugljikohidratni polimeri koji se sastoje od ostataka uronskih kiselina i monosaharida. Pektinske supstance (od Grčki pektos - koagulirani, smrznuti), koji se baziraju na pektinskoj kiselini, a to je poliglakturonska kiselina. Male količine pektina sadrže ostatke neutralnih monosaharida L-arabinozu, D-galaktozu, D-ksilozu i fruktozu, koji su u obliku bočnih lanaca pričvršćeni na pektinske tvari (N. A. Tyukavkina, Yu. N. Baukov, 1993). Glikozidna priroda dovodi do visoke stabilnosti alkalne i hidrolize u kiselom okruženju. Kompletna hidroliza dovodi do stvaranja monosaharida ili njihovih derivata, nepotpunih u velikom broju intermedijarnih oligosaharida. Jednom u kiselom okruženju rane pekticna kiselina, podvrgavajući se hidrolizi, formira monosaharidnu D-galaktoronsku kiselinu, koja postoji u cikličkim i aldehidnim oblicima.

Karakteristično svojstvo pektina je njihova sposobnost da jele u prisustvu šećera i kiselina, uz mnoštvo metala (kalcijum, stroncij, olovo itd.), Da formiraju nerastvorna složena hemijska spoja koja se praktično ne probavljaju u probavnom traktu i izlučuju iz tijela. Ova sposobnost pektina objašnjava njihov radioprotektivni, antitoksični, kompleksirajući učinak u masnoj jetri, lijekovima hepatitisu i dijabetes melitusu da smanje manifestacije oksidativnog stresa (Yu. A. Zakharov, V.F. Korsun, 2004).Pektini, inulin (rastvorljivi oblik biljnih vlakana) smanjuju probavljivost ugljikohidrata (škroba) i masti iz gastrointestinalnog trakta, uklanjaju kolesterol, potiču razmnožavanje bifidoflore u debelom crijevu, inhibirajući rast gnojnih bakterija. Sprečavaju pretilost, normaliziraju crijevnu pokretljivost i reguliraju stolicu.

Pektini su u svom čistom obliku amorfni prahovi koji imaju nijansu od bijele do žute, smeđe ili sive boje, gotovo bez mirisa i teško se rastvaraju u hladnoj vodi, a pri zagrevanju formiraju koloidne otopine. Pektini kao oblici doziranja podstiču zarastanje rana, snižavaju holesterol u krvi i smanjuju toksičnost antibiotika. Pektini su bogati plodovima brusnica, crne ribizle, jabuke, glog, aronija (chokeberry), borovnica, šljiva, ogrozda itd.

Guma - složeni kompleksi neutralnih i kiselih heteropolisaharida, djelimično ili potpuno topljivih u vodi s stvaranjem viskoznih i ljepljivih koloidnih otopina. Zbog visoke sposobnosti emulgiranja i zamatavanja desni se široko primjenjuju u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću (M. U. Sharofova, 2008). Gumi se nalaze u pukotinama trešnje, trešnje, stabala marelice i nekih biljaka.

Slime takođe čine složene polisaharide. Oni su, za razliku od desni, dobro rastvorljivi u vodi: lan, močvarnica, plantain, lyubka itd.

Lektini - složeni proteini, metalni glikoproteini. Ne-proteinske komponente lektina: ugljikohidrati, kalcij, manganovi ioni, rjeđe cink, magnezijum i drugi metali.

Lektini su prirodna jedinjenja koja se nalaze u svim živim organizmima, a njihova interakcija sa staničnim receptorima je prirodna reakcija. Oni posjeduju svojstvo reverzibilno i selektivno vezanja ugljikohidrata bez uzrokovanja njihove kemijske transformacije, osiguravaju transport i akumulaciju ugljikohidrata, određuju specifičnost međudolekularnih interakcija (procesi prepoznavanja makromolekula i stanica), međućelijske interakcije. Lektini oponašaju djelovanje inzulina, smanjujući aktivnost adenylat ciklaze u limfocitima, potiču imunost tkiva, povećavajući fagocitnu aktivnost leukocita i različito djeluju na T i B limfocite. Metaboličke promjene limfocita nakon stimulacije lektina nastaju odmah, a dugoročni učinak očituje se dan ili više nakon kontakta s lektinom. Udaljene reakcije uključuju pojačanu sintezu proteina, RNK, sintezu DNK i diobu limfocita. Oni su induktori stvaranja limfocita interferona.

Lektini mikroorganizama koji koloniziraju tanka crijeva ljudi i životinja određuju simbiotski suživot makro- i mikroorganizama. Izgubivši ove mikroorganizme, gubimo „prijatelje“ i otvaramo pristup štetnim, patogenim mikroorganizmima. Ovo je sfera proučavanja ekologije gastrointestinalnog trakta ljudskog tijela, koja je veoma važna za razvijanje pristupa dugom, zdravom ljudskom životu.

U posljednje vrijeme utvrđeno je prisustvo prilično visokog sadržaja lektina u travi koprive, melem limuna, poligonu, crnog stabla i drugih ljekovitih biljaka. Na njihovoj osnovi, zaposlenici Akademije nauka Ukrajine (E. L. Golynskaya et al., 1989.) razvili su i odobrili kolekciju biljaka koje sadrže lektin „FitoGoR“. Dobio je status dodataka prehrani na teritorijama Ukrajine i Bjelorusije. Korištenje FitoGoR-a u obliku biljnog čaja (ne možete ga samo zasladiti!) Ili HitoKor tablet hitozan-lektinski kompleks može u određenoj mjeri spriječiti epidemiju gripe i akutnih respiratornih bolesti i povećati efikasnost liječenja bolesnika s dijabetesom (Tabela 5).

+ - do 0,2 mg na 100 g sirovine,

++ - 0,2-1,0 mg na 100 g sirovine,

+++ - 1,0-5,0 mg na 100 g sirovine,

++++ - više od 5,0 mg na 100 g sirovine.

Hlapive - organske tvari različitog kemijskog sastava s izraženim antimikrobnim učinkom. Jedan su od najboljih prirodnih regulatora biološkog zagađenja biosfere, suprotstavljaju se rastu patogena i štetočina. Fitocidi mogu imati svestrani učinak na tijelo ljudi i životinja jer imaju raznoliku hemijsku strukturu, visoku biološku aktivnost. Fitocidi sudjeluju u ionizaciji atmosfere, u detoksikaciji industrijskih plinova, potiču sedimentaciju prašine, mogu inhibirati ili potaknuti rast i razmnožavanje biljaka, fito- i zoopatogenih bakterija, protozoja i štetočina poljoprivrednih i šumskih kultura.

Prilikom stvaranja umjetne fitocenoze u zatvorenom prostoru pomoću opreme utvrđena je specifičnost djelovanja nekih fitocida na ljude: fitoncidi hrasta imaju hipotenzivno djelovanje, lavanda, origano, limunska melem - sedativ, menta - antispazmodik, breza, timijan, lipa - bronhodilatator, jorgovan, topola, bizon - akcija pritiska.

Najviše proučavani dio isparljivih biološki aktivnih tvari su esencijalna ulja, koja čine značajan dio isparljivih tvari koje oslobađaju biljke.

Za optimizaciju ljudskog okruženja, njegovog rada i odmora neophodno je svrsishodno uređenje gradova, mesta, sela, odmarališta i domova za odmor. Učinkovitost procesa liječenja u zdravstvenim ustanovama i sanatorijskim ustanovama usko je povezana s primjenom elemenata fitoplaniranja. Frizodizajn pored estetske svrhe ima fiziološki učinak na osobu, reguliše mikrofloru zraka, uklanja i neutralizira zagađenje, vrši funkciju fitoindikacija opasnih situacija.

Kao lijekovi naširoko se koriste fitoncidi bijelog luka (pripravci alisat, allicor, eifitol), luk, eukaliptus (klorofilipt, eukalimin) i druge biljke.

Triterpenoidi. Ako se lišće breze pomiješa s korijenom sladića, Scutellaria baicalensis, travom suknje, crnokosom, tada se povećavaju desensitizirajuća svojstva kolekcije, što je povezano s prisustvom triterpenskih steroidnih spojeva. Triterpenski spojevi brezove kore poslužili su kao osnova za razvoj kompanije Birch World i efikasnu upotrebu dijabetulina u liječenju dijabetesa, što je klinički testirano u Endokrinološkom centru Ruske akademije medicinskih nauka (Kh. Kh. Sharafetdinov i dr., 2006).

Dijetalna vlakna spadaju u takozvane istodobne, balastne supstance i nemaju izražena ljekovita svojstva. Međutim, njihovo prisustvo treba uzeti u obzir prilikom sušenja i skladištenja ljekovitih sirovina, u proizvodnji čajeva, infuzija i pripravaka, kao i kod njihove primjene. Oni su skeletne supstancije, koje čine povremeno tkivo. Po kemijskom sastavu dijetalnih vlakana dijeli se na: celulozu, hemicelulozu, lignin, pektin itd. Krajnji produkt razgradnje vlakana, posebno pod utjecajem enzima celulaza, je glukoza. Prehrambena vlakna koriste crijevnu mikrofloru, potiču crijevnu pokretljivost, adsorbiraju kolesterol, povećavaju toleranciju na glukozu, smanjuju hiperinsulinemiju uslijed ravnomjernije apsorpcije ugljikohidrata i utječu na lučenje crevnih hormona.

Kao izvor dijetalnih vlakana koriste se ne samo obično povrće, voće, mekinje, nego i aromatizirano usitnjeno bilje: melem limuna, paprike, origano, bosiljak, pehtragon.

Prema nekim izvještajima, civilizacijske bolesti, poput ateroskleroze, gojaznost, kolelitijaza, hepatoza, ciroza, dijabetes melitus, varikozne vene, sindrom dijabetičkog stopala povezane su s nedovoljnim sadržajem vlakana u svakodnevnoj prehrani.

Dnevni unos dijetalnih vlakana je 50-60 g, uključujući 50% zbog žitarica, ali u praksi se ne troši više od 25 g.

Prisutnost dijetalnih vlakana jedna je od najvažnijih razlika između prirodnih lijekova i sintetskih lijekova.

Narkotički, hipnotičari, antipsihotici i lijekovi za smirenje, smanjujući funkcionalnu aktivnost središnjeg živčanog sustava na različitim razinama, modificiraju aktivnost unutarnjih organa i odnos tijela s okolinom. Pod njihovim utjecajem usporavaju se funkcije mnogih centara mozga (toplinski regulirajući, vazomotorni, respiratorni, regulirajući mišićni tonus i dr.), Simpatički živčani sustav, pokreti, rad unutrašnjih organa, sekretorni, osmotski, kemijski i drugi procesi u tijelu. Kao rezultat toga, tjelesna potreba za kisikom i energetskim resursima znatno je smanjena.

Karotenoidi pripadaju biljnim pigmentima, a donedavno se vjerovalo da je njihova glavna funkcija za ptice i sisare provitaminska aktivnost. Jedan od njih - beta-karoten - u crijevnoj sluznici pretvara se u mrežnicu, a potom u druge oblike vitamina A i, tako, neizravno sudjeluje u procesima stanične proliferacije i diferencijacije, u vidu i reprodukciji. Istovremeno se prikupljaju podaci o velikom broju karotenoida koji nemaju provitaminsku aktivnost, ali pokazuju antikancerogena i imunomodulirajuća svojstva (Tabela 6).

+ - do 0,2 mg na 100 g sirovine,

++ - 0,2-1,0 mg na 100 g sirovine,

+++ - 1,0-5,0 mg na 100 g sirovine,

++++ - više od 5,0 mg na 100 g sirovine.

Utvrđeno je da hipovitaminoza vitamina A dramatično, više puta povećava osjetljivost epitelijskih stanica na djelovanje kancerogenih oboljenja.

Različita svojstva karotenoida, među kojima su antimutagena, antikancerogena, radioprotektivna, najčešće se objašnjavaju njihovim antioksidacijskim djelovanjem, odnosno sposobnošću vezanja reaktivnih kisikovih vrsta nastalih tijekom peroksidacije lipida i drugih organskih spojeva. Beta-karoteni se već koriste kao antioksidans u lijekovima za liječenje dijabetes melitusa, nasljednih fotodermatoza i porfirije, u kojima atomski kisik igra ključnu ulogu u patogenezi.

Mogućnost upotrebe karotenoida za primarnu prevenciju zloćudnih novotvorina, kao i za liječenje prekanceroznih bolesti poput hepatoma i drugih, trenutno se široko raspravlja i istražuje.U posljednje vrijeme prestaoplastični rast oralne sluznice u pušača može se eliminirati lokalnim i općim izlaganjem betakarotenu.

Karotenoidi su lako topljivi u mastima, ali su gotovo netopljivi u alkoholu i vodi. Oni su provitamini A. Karotenoidi - pigmenti tamno crvene ili narančaste boje. Posebno puno karotenoida u kromoplastima šargarepe, planinskog pepela itd.

Organske kiseline su deo ćelijskog soka većine biljnih ćelija. Nakupljajući se u značajnoj količini u lišću, stabljikama i posebno u plodovima, daju tim dijelovima biljke kiseli okus. Organske kiseline igraju važnu ulogu u metabolizmu biljaka, one su uglavnom proizvodi pretvorbe šećera, sudjeluju u biosintezi alkaloida, glikozida, aminokiselina i drugih biološki aktivnih spojeva i služe kao poveznica između pojedinih faza razmjene masti, proteina i ugljikohidrata.

Prema modernim podacima, jantarna, jabučna i ketoglutarična dikarboksilna kiselina spadaju u grupu spojeva koji proizvode energiju. Dodatno unošenje jantarne kiseline u ishranu, po svemu sudeći, aktivira ekonomično stvaranje ATP-a, što je važno za značajne fizičke napore.

Kao terapijsko sredstvo često se koristi limunska kiselina. To posebno utažuje žeđ, pa se pacijentima koji su grozni, daje piće od limuna ili iz ekstrakta brusnice.Natrijum-citrat je neophodan za očuvanje krvi za transfuziju. Smatra se da biostimulirajući učinak jabukovog sirćeta nastaje zbog djelovanja organskih kiselina.

Većina karboksilnih kiselina (cimet, itd.) Posjeduje svojstva biogenih stimulansa. Posebno puno njih nakuplja biljke porodice Crassulaceae (okular, Kalanchoe itd.).

Tioktična kiselina (vitamin N, lipoinska kiselina) široko je rasprostranjena u prirodi, sintetizira se u biljkama, životinjama i ljudima. Pripada vitaminima i kao koenzim sudjeluje u redoks procesima ciklusa trikarboksilne kiseline. On igra važnu ulogu u iskorištavanju ugljikohidrata i provođenju normalnog metabolizma energije. Kod dijabetesa lipoinska kiselina, djelujući kao antioksidans, štiti stanice otočića pankreasa štakora u eksperimentu od oštećenja slobodnim radikalima. Eksperiment je pokazao da alfa-lipoična kiselina, poput inzulina, potiče iskorištavanje glukoze u mišićnim ćelijama, eliminirajući oksidativni stres - jedan od glavnih patogenetskih mehanizama dijabetičke neuropatije.

Organske kiseline, posebno jabučna i limunska nalaze se u velikom voću i povrću. Jabučna kiselina posebno je bogata plodovima berbe, planinskog pepela, jabuka, limunske - u agrumima, brusnicama, mliječnoj kiselini u značajnim koncentracijama akumulira se u proizvodima podvrgnutim fermentaciji mliječne kiseline (kiseli kupus, kiseli krastavci, kvas i dr.). Malonska kiselina koja ima anabolička svojstva nalazi se u plodovima i listovima šparoga, planinskog pepela i borovnica.

Dajući terapeutski učinak, biološki aktivne tvari (BAS) biljaka normaliziraju i reguliraju sve vitalne funkcije. Znajući biokemijske promjene u tijelu za određene bolesti i elementarni sastav ljekovitih biljaka i pripravaka iz njih, možemo umjetno unijeti neke biološki aktivne tvari i, obrnuto, ograničiti unos drugih biološki aktivnih tvari te na taj način ispraviti metabolizam narušen zbog bolesti. Biološki aktivne tvari koje su rezultat sinteze živog organizma prirodnije su uključene u metaboličke procese ljudskog tijela nego sintetičke droge.

U biljkama su biološki aktivne tvari u organski vezanom (heliranom), to jest, najpristupačnijem i najuživljenijem obliku, kao i u setu karakterističnom za divlje životinje uopće.

O specifičnim djelujućim biološki aktivnim tvarima koje se primjenjuju na fitoterapiju moguće je govoriti samo s određenim stupnjem relativnosti, budući da imamo posla s prirodnim kompleksima tvari širokog spektra farmakološke aktivnosti. Nadalje, s obzirom na određene bolesti, određena tvar ili kompleks tvari može se smatrati pratećim ili balastnim sastojkom, a u odnosu na ostale - farmakološki aktivnim agensom.

Zaključno, treba napomenuti da liječenje ljekovitim biljkama pripada vrstama metaboličke (aditivne) terapije i ispunjava zahtjeve patogenetske terapije, jer aditivna terapija ima direktan utjecaj na metabolizam tkiva, što je jedna od metoda liječenja protiv relapsa. Bez obzira na kemijsku ili biološku prirodu, proizvodi uzeti iz naučne ili narodne (tradicionalne) medicine trebaju biti samo korisni, a ne štetni.

Oblici doziranja iz biljnih materijala

U modernoj dijabetologiji ljekovite biljke se često koriste u terapeutske i profilaktičke svrhe. Većinu njih odobri Ministarstvo zdravlja (MZ) Ruske Federacije. Naknade (mješavine, fitokompozicije) pripremaju se od drobljenog biljnog materijala i koriste se u domaćim i industrijski pripremljenim uvjetima u obliku infuzije i dekocije.Biljni materijal mora imati potvrdu o registraciji (ako je biološki aktivni dodatak hrani), potvrdu o sukladnosti, napomenu, članak o industrijskoj farmakopeji (PPS) za sakupljanje bilja, koji je odobrio Odbor za farmakopeju pri Ministarstvu zdravlja Ruske Federacije i upisao se u državni registar. Na ambalaži takve kolekcije naveden je sljedeći natpis: „Reg. Br. 71/609/23 ”(za plodove smreke).

Sadržane biološki aktivne tvari s vremenom gube svoju učinkovitost, na temelju toga utvrđuju se određeni rokovi skladištenja za taksi i pojedinačno bilje. Obično se bilje, cvijeće i lišće čuvaju 1-2 godine, ostalo je biljni materijal (korijenje, rizomi, gomolji, kora i dr.) Ne više od 3-5 godina. Naknade se čuvaju na hladnom i suhom mjestu u papirnim kesama ili kartonskim (šperploča) kutijama. Biljke koje sadrže esencijalna ulja (melem limuna, origano, timijan i dr.) Čuvaju se u staklenim posudama. Otrovne biljke drže se zaključane dalje od ostatka bilja.

Infuzija pripremljene od pojedinačnih ljekovitih biljaka ili naknada, kako slijedi: 5 g (1-2 kafene kašike) ili procijenjena količina mljevenih ljekovitih sirovina (za moćne sirovine je navedena njihova doza) stavite u emajliranu posudu, prelijete 200 ml (1 šalice) vruće kuhane vode, poklopite poklopac i grije se u vreloj vodenoj kupelji 15 minuta, hladi 45 minuta na sobnoj temperaturi, a preostale sirovine se iscijede. Volumen rezultirajuće infuzije podešava se ključalom vodom do prvobitne količine.

Dekocija od pojedinih ljekovitih biljaka ili naknada priprema se kako slijedi: 5 g (1-2 kafene kašike) ili izračunata količina stavi se u posudu s emajlom, prelije se 200 ml (1 šalice) vruće kuhane vode, pokrije se poklopcem i zagrijava u ključaloj vodenoj kupelji 30 minuta, ohladi na sobnoj temperaturi 10 minuta, filtrirajte, preostale sirovine se iztisnu. Volumen rezultirajuće kaše podešava se ključalom vodom do prvobitne količine.

Kao ekstraktant (ekstraktor) za dobivanje infuzije i dekocije koristite pročišćenu (koristeći filtere raznih dizajna), magnetiziranu, silicijum, destiliranu, strukturiranu (pomoću "Aquadisk") ili prokuhanu vodu. Ponekad koriste termos (u kućnim uvjetima), mikrovalnu pećnicu, uređaje AI-Z, AI-3000, SI-1, mikrovalni kompleks itd. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Tijek biljnim preparatima za većinu hroničnih bolesti je 25–35 dana, ali kod šećerne bolesti liječenje može trajati godinama. Ponovljeni kursevi propisuju se nakon pauze od deset do dvanaest dana, ali ne više od dva kursa nakon glavnog tečaja lečenja. Jednokratne doze, broj dnevnih doza, vrijeme uzimanja čaja i hrane liječnik mijenja ovisno o tijeku bolesti, individualnim karakteristikama bolesnika, njegovoj dobi i spolu.

Rok čuvanja infuzije ili dekokcije nije više od 2 dana kada se čuvaju u hladnjaku.

Važno je prilikom provođenja biljne medicine odabrati pravu dozu pripremljenog lijeka, tako da bude podnošljiva za dijete različite dobi. Djeci mlađoj od 2 godine propisano je 1/6 doze odrasle osobe, od 3 do 4 godine - 1/5, od 4 do 7 godina - 1/3, od 7 do 12 godina - 1/2.

Doza tinkture za djecu je 1-2 kapi godišnje u životu na recepciji.

Čaj balzam je mješavina ljekovitog biljnog materijala sa listom čaja. U ovom slučaju se mogu koristiti različite kombinacije ljekovitih biljnih materija, a poželjno je koristiti čaj od lista čaja u kombinaciji različitih dijelova crnog i zelenog lista. Sklopljeni dio (čaj) može biti jednak kašičica, kašika, čaša itd.

Ekstrakti predstavljaju kondenzirane ekstrakte iz ljekovitih biljaka, što se po pravilu postiže djelomičnim ili potpunim uklanjanjem otapala (vode, alkohola) zagrijavanjem ili isparavanjem.Ovisno o korištenom otapalu, ekstrakti mogu biti vodeni, alkoholni, eterični ili njihove mješavine, a po dosljednosti su tekući (u obliku pokretne tečnosti tamne boje), gusti (konzistencije svježeg meda), gusti (ne izlijevaju se iz posuda, nego se strše u niti, trake ) i suva (porozna, praškasta masa sa sadržajem vlage ne većom od 5%). Tečni ekstrakti se doziraju na isti način kao i tinkture u kapi, a gusti i suhi u jedinicama mase (Državna farmakopeja, XI izdanje). Nakon primitka ekstrakta, dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih tvari pomoću otapala u omjeru 1: 5 ili 1: 1.

Za izdavanje u ljekarnama namijenjeni su neki ekstrakti industrijske proizvodnje od aloje, gloga, viburnuma, madre, heljde, rodiole, passiflore, eleutherococcus itd. Najpoželjnije su fitobaze "Herbamarin", "Wistant", "Corfit".

Fito osnova „Corfit“ je mešavina ekstrakta voća (jabuka, planinski pepeo ili chokeberry), soka od borovnice i vodenih alkoholnih ekstrakata svežeg i suvog rozga i gloga, korijena aralije i eleutherococcus-a koji se koriste za pravljenje bezalkoholnog pića kod kuće ili u ugostiteljskoj mreži.

Fito baza je viskozna tamno smeđa tekućina slatko-kiselog ukusa s adstrigentnim ukusom divlje ruže. U skladu je s tehničkim specifikacijama TU 10.04.06.13–2002, SGR RU br. 77.99.11.003.E.002335.10.10. Pakira se u limenke i boce, rok trajanja je do 12 mjeseci ako se čuvaju u suhim i čistim skladištima na temperaturi od 0 do 20 ° C.

Indikacije za upotrebu: hipovitaminoza primarne i sekundarne prirode, stres, neurastenija različitog porijekla (psihološka, ​​fiziološka, ​​itd.), razdoblja intersezonske adaptacije, različita oboljenja jetre, bubrega, endokrinog sustava, krvi, stanja nakon teških operacija, povrede.

Tehnika nanošenja: Koncentrirana baza se prethodno razrijedi toplom prokuhanom vodom u omjeru 1:10 prije upotrebe. Koristite prije jela 100-150 ml 3 puta dnevno tokom 3-4 tjedna.

Sve komponente koje čine fito-bazu odobrilo je Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Sirupi - tekućim dozirnim i dijetalnim oblicima, koji se pripremaju miješanjem slatkog sirupa s određenom količinom tinkture ili biljnog ekstrakta i drugim sastojcima koji čine sirup. U ljekarnama se nalaze sirup od borovice ruže, obogaćeni sirup od bokova ruže, aloe sirup sa gvožđem, sirup od močvarnog šipka, sirup slatkog slatkog luka itd.

Sokovi - tečni dozirni oblici dobiveni preradom sitno mlevenog biljnog materijala (voća, povrća, korijena i gomolja). Nakon mljevenja u mlincu za meso (sokovnika), prosijavaju se ručno kroz komad guste tvari ili hidrauličkom prešom. Ostatak se pomiješa sa malo vode, a ekstrakt soka se ponovi. Nastali sok sadrži sve biljne sastojke rastvorljive u vodi. Koristite sokove u svježem, konzerviranom ili steriliziranom obliku. Kako bi se stabilizirao sok biljaka tretira se alkoholom u omjeru 1: 5 ili 1: 3, koji taloži sluzave, bjelančevine i pektinske tvari ili ga inaktivira brzim zagrijavanjem na 78 ° C. Tada se sokovi odmah ohlade, brane i filtriraju. Za pripremu kondenziranih sokova od svježeg biljnog materijala koriste se vakuumski isparivači ili ih prolaze kroz membranske filtere iz poliamida. U ljekarnama se nalaze aloja, kalanchoe, sok od plantaže itd.

Balm - tečni oblik prirodnog (biljnog) ili sintetičkog porekla, koji je složena mješavina aktivnih tvari, različitih otapala - ekstraktanata (ulja, eteri, alkoholi). Konzistencija - od tečne do guste, nalikuje gelu ili linimentu. Primjena - vanjska i unutarnja, sa kašikama ili čašom.Brojni moderni balzami obično su sastavi koji sadrže alkohol iz biljnih materijala. Primer su Bittnerov balzam, „Amrita“, „Majka vidi“, „Kedrovit“, „Altaj“, „Demidovski“ i drugi. Balzami i eliksiri su složeni kompozicioni tečni oblici koji imaju male razlike bliske definiciji „tečne“, ali uvek imaju svoje karakteristične osobine.

Eliksiri (od arapske riječi "al-iksir" - suština mudrosti, filozofski kamen) - tekuća mješavina biljnih ekstrakata koja sadrži alkohol, uglavnom općeg toničkog djelovanja, korištena unutar kašika ili kapi. Treba imati na umu da u mnogim slučajevima nema fundamentalne razlike u nazivima oblika lijeka: eliksir ili balzam.

Ciljevi biljne medicine

Dijabetes melitus ima dva oblika i svaki ima svoje metode liječenja. Ali ciljevi su zajednički - postići niži nivo šećera i spriječiti neželjene komplikacije. Kod bolesti tipa 1 s apsolutnim nedostatkom hormona gušterače propisan je inzulin, i za drugi, s kršenjem razine tolerancije na glukozu - lijekovi za snižavanje šećera.

Da biste postigli normoglikemiju, ne možete bez dijeta, umjerene fizičke aktivnosti. Pomaže u smanjenju razine šećera i ljekovitog bilja. Pomoću nje možete riješiti nekoliko problema:

  1. Doprinosi snižavanju glukoze u krvi. Neke biljke imaju učinak sličan inzulinu i mogu smanjiti dozu lijekova ili ih djelomično zamijeniti.
  2. Pomaže u uklanjanju viška šećera putem bubrega.
  3. Sprečite neželjene komplikacije: angio-i neuropatiju, vaskularne lezije očiju, bubrega, srca.
  4. Obnova gušterače.
  5. Poboljšajte opšte stanje organizma, napunite ga mikroelementima i vitaminima.
  6. Smanjite nervnu napetost, poboljšajte san.
  7. Ojačati imunitet

Biljni lijek u obliku biljnih čajeva treba koristiti isključivo kao dodatak glavnom liječenju, a ne zamjenjivati ​​ga. Da bi se postigla efikasnost lečenja, fito-žetve se menjaju na svaka 2-3 meseca.

Prije početka liječenja biljnim pripravcima i jednim čašama, pacijent s dijabetesom trebao bi se sjetiti nekoliko važnih pravila:

  1. Bilo koji sastav mora biti odobren pojedinačno od strane polaznika endokrinologa i fitoterapeuta, uzimajući u obzir oblik dijabetesa.
  2. Redovno, bez prekida, uzimajte biljne lijekove. Uz pravilnu primenu, poboljšanje se javlja u roku od 3-4 nedelje.
  3. Pažljivo proučite indikacije, kontraindikacije i nuspojave naknada.
  4. Pri malom znaku propadanja, biljni proizvod treba otkazati.
  5. Sirovine za kuhanje treba kupovati samo u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, vodeći računa o vremenu proizvodnje i skladištenja.

Svi biljni lijekovi s hipoglikemijskim učinkom odobreni su za liječenje bolesnika sa dijabetesom tipa 2 i blagim tijekom bolesti. Za pacijente sa dijabetesom tipa 1 beskorisni su.

Biljne grupe

U liječenju dijabetesa fitoterapijski lijekovi su podijeljeni u tri glavne grupe:

  1. Smanjenje šećera oni sadrže supstance slične insulinu koje mogu regulisati glukozu u krvi (rizome iz repe, beli listovi maline, listovi detelina i cvetovi, mahunarke graha, rizome divljaka, listovi borovnica, zob zrna, trava i crveno seme, listovi listova).
  2. Restorativni regulišu organizam, uklanjaju toksine, podržavaju imunološki sistem (eleutherococcus, korijen ginsenga).
  3. Regulatorni metabolizam (laneno seme, listovi plantane, cvijet lipe, borovnice ruže i planinski pepeo).

Neke biljke i njihovi sastavi imaju kombinirano djelovanje . Na primjer, listovi jagoda koji se piju kipućom vodom preporučuju se u početnoj fazi dijabetesa tipa 2. Pored umjerenog učinka za snižavanje šećera, infuzija daje iscrpljujuće i protuupalno djelovanje.Možete smanjiti razinu šećera infuzijom listova maline, mješavinom peršinovog korijena i maslačka. Infuzija listova koprive ima diuretski učinak i povećava nivo hemoglobina.

Kada se vrši biljnim tretmanomkontraindicirano :

  • sa sklonošću alergijskim reakcijama,
  • u uvjetima koja mogu biti opasna po život: hipo- i hiperglikemijska koma, teške faze komplikacija,
  • uz nestabilnu razinu šećera u krvi.

Bijela šljiva

Recept 1. Luk korijena šljiva

Efekat: poboljšava dobrobit, pojačava učinak lijekova, snižava šećer.

Kako kuhati : samljeti korijenje (1 kašika) preliti čašom ključale vode. Stavite dobiveni sastav u vodenu kupelj, držite na vatri 20 minuta. Inzistirajte na 1 sat.

Pijte filtriranu otopinu od 1/3 šalice tri puta dnevno tokom 4-8 nedelja.

Recept 2. Sok sa medom

Efekat: poboljšava zdravlje, tonove, djeluje kao blago laksativ.

Kako kuhati : Obrišite čašu bobica kupina kroz sito. U dobijenu masu dodajte 1 kašiku. l prirodni tečni med. Smjesa je zdravi međuobrok između obroka.

Recept 3. Čaj od listova

Efekat : snižava glukozu, čisti krv.

Kako kuhati : prikupiti šaku svježih listova, temeljito isprati pod tekućom vodom. Oljuštite sirovine, stavite ih u staklenu ili porculansku posudu, prelijte litrom ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena. Pijte u malim šoljicama: ujutro na prazan stomak, popodne pola sata prije jela.

Recept 4. Piće od bobičastog voća

Efekat: snižava nivo glukoze, ima diuretski efekat.

Kako kuhati : Pomiješajte bobice (6 kašika) u pire krumpir, prelijte vrućom vodom (3 šalice), inzistirajte na pola sata. Pijte dobiveni sastav dnevno u tri podijeljene doze.

Koristite travu i sjeme biljaka. Crvenokosa smanjuje šećer, sprečava komplikacije dijabetesa, poboljšava opće dobro.

Recept 1. Prašak od trave

Kako kuhati : samljeti osušene sirovine u mlincu za kafu.

Uzmite 1 kašiku. prah na prazan stomak uz čašu vode. Tečaj prijema je 2 mjeseca, nakon pauze od 1 mjeseca.

Recept 2. Prašak za sjeme

Kako kuhati: samljeti sjeme u mlincu za kafu do stanja u prahu.

Uzmite 1 kašiku. ujutro na prazan stomak i uveče prije odlaska u krevet, ispijajući čašu vode.

Tečaj prijema je 3 tjedna.

Za lečenje dijabetesa koristi se ceo prizemni deo biljke. Trava manžeta bogata je flavonoidima, fitosteroidima, askorbinskom kiselinom, antacidima, taninima, masnim kiselinama, elementima u tragovima.

Recept 1. Biljni čaj

Kako kuhati : sitno sjeckane suhe sirovine (1 kašika 1 l.) sipati čašu kipuće vode. Stavite u vodenu kupelj, stavite da proključa, uklonite sa vatre. Ostavite da stoji 15 minuta, napregnite.

Kompozicija je podijeljena u 3 dijela. Pijte prije jela.

Recept 2. Infuzija za losione

Kako kuhati : 6 kašika. l sipajte 250 ml sirove vode, stavite na laganu vatru. Donesite do vrenja, izvadite. Inzistirajte na 1 sat. Filtrirani lijek koristi se kao losion za upale i rane.

Recept 3. Salata

Kako kuhati : Sjeckajte 150 g svježe opranih listova manšete, pomiješajte sa 30 g sitno sjeckanog zelenog luka. Začinite kiselom pavlakom ili jogurtom sa malo masnoće.

Ljekovita biljka koristi se kod hipertenzije, gojaznosti, ateroskleroze.

Dekoracije, infuzije, napitci pripremaju se od cikorije.

Recept 1 . Da biste pripremili napitak, 0,5 l kipuće vode treba sipati u nasjeckanu travu (2 žlice.), Ostaviti da se kuha 1 sat. Filtrirani sastav podijeljen je u 3 doze.

Recept 2. Za čaj 6 žlica. l sirovine sipajte hladnom vodom (3 šolje). Dovedite sastav da prokuha, ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta. Procijeđeni hlađeni čaj treba piti tokom dana.

Složena jedinjenja deluju na kompleksan način. Pored učinka na smanjenje šećera zasićeni su vitaminima i mikroelementima i povećavaju imunitet.

Recept 1. Pomiješajte mahune običnog graha, lišće borovnice, zobene žitarice (po 30 g svaka). Uzmite 3 kašike. l smjesu, sipajte 0,5 l ključale vode.Kuhajte u vodenoj kupelji 15 minuta. Uzimajte ½ šalice prije svakog obroka.

Recept 2. Pomiješajte grah mahunarke, sjemenke lana, plodovi gloga (svaki po 30 g), travu repe, paprike, bok ruže (svaki po 50 g). Zaspati 3 žlice. l sakupljanja u termos, prelijte ½ litre ključale vode, stajati 10 sati. Dobiveni sastav podijeljen je u 4 doze. Uzimajte prije glavnih obroka.

Recept 3 . Plodovi gloga, kukuljica ruže, crna borovnica, kantarion, listovi jagode (svaki 30 g) pomiješani sa paprenom metvicom, lišćem plantaže, lišćem crnog ribiza (20 g svaki). Sipati suhu smešu (3 kašike) u termos, sipati ½ litre ključale vode, ostaviti noć. Uzimajte 4 puta dnevno pola sata prije jela.

Recept 4. Pomiješajte listove borovnice, cvjetove maslačka, šargarepe, list koprive, travu hrenovke (po 25 g). Uzmite 1 kašiku. l sakupljanja, prelijte čašu kipuće vode, pustite da se kuha pola sata. Pijte u tri podijeljene doze na dan.

Recept 5. Kombinirajte listove medenjaka, cvjetove maslačka, lišće borovnice, travu primoze (po 25 g). Uzmite 2 kašike. l sastav 0,5 l kipuće vode, ostaviti 10 minuta, procijediti. Uzimajte ½ šolje 4 puta dnevno.

Ljekovita pića treba pripremati ne više od jednog dana. Ako se duže čuvaju, neće donijeti nikakvu korist.

Nažalost, ne možete se potpuno riješiti dijabetesa. Ali uz pomoć ljekovitog bilja, posebnom dijetom i lijekovima koji smanjuju šećer mogu se izbjeći neželjene komplikacije. Glavna stvar - svaku stavku kućnog liječenja treba odobriti liječnik.

Dijabetes muči čovječanstvo vrlo dugo. Prvo pominjanje o njemu otkriveno je u medicinskoj literaturi II veka pre nove ere. Bez takve naučne i praktične baze, kao u naše vrijeme, kako su se doktori prošlosti suočili sa ovom bolešću? Naravno, uz pomoć darova prirode - sada to nazivamo narodnom medicinom.

Naravno, ovu se patologiju ne može u potpunosti izliječiti uz pomoć ljekovitih biljaka, barem za danas nisu zvanično registrirani slučajevi izlječenja bolesti uz pomoć tradicionalne medicine. Ali u kombinaciji sa lijekovima, ljekovito bilje protiv dijabetesa ima izražen pozitivan učinak i na simptome bolesti i na rad cijelog organizma.

Što ljekari kažu o šećernoj bolesti

Doktor medicinskih nauka, profesorica Aronova S.M.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije mogu dobiti lijek BESPLATNO .

Biljna medicina kao jedna od pomoćnih metoda liječenja

Treba napomenuti da ljekovito bilje sa dijabetesom tipa 2 ima dobar terapeutski učinak. Kod patologije tipa 1, terapija inzulinom je vitalna, stoga biljni infuzi za snižavanje šećera nisu u mogućnosti pružiti značajnu pomoć.

Koristeći tradicionalnu medicinu, naime biljnu medicinu, odnosno biljnu medicinu, treba razumjeti da ti lijekovi nisu alternativa, već dodatak lijekovima. Međutim, biljna medicina može imati značajan pozitivan učinak na tijelo i u kombinaciji sa lijekovima koje propiše liječnik optimizira razinu šećera. Mogu se uspješno koristiti za prevenciju bolesti kod zdravih ljudi u riziku zbog, na primjer, gojaznosti, genetske predispozicije, trudnoće i drugih stanja.

Vrste upotrijebljenih ljekovitih biljaka

Ljekovite biljke mogu se uvjetno svrstati u 2 grupe:

1. Snižavanje šećera. Poboljšajte funkciju gušterače (podstaknite proizvodnju inzulina) ili sadrži biljni analog inzulina koji normalizira šećer u krvi.

Prva grupa uključuje sljedeće biljke koje se koriste kod dijabetesa tipa 2:

  • Stimulisanje proizvodnje inzulina: slatki slatkiš, borovnice, maline, listovi ploda graha, korijen cikorije, ljekovita galega (jajasta koza).
  • Sadrže supstance slične insulinu: cikorija, maslačak, kopriva, divokoza, jeruzalemska artičoka

2. Nema direktan uticaj na nivo glukoze, već ima blagotvoran uticaj na funkcionisanje celog organizma. To je normalizacija funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, stimulacija metabolizma, jačanje imuniteta, borba protiv pretilosti i sprečavanje intoksikacije organizma proizvodima raspada - ketonskim tijelima, koji se formiraju u višku tijekom određene metaboličke patologije.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da napravi lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus.

Trenutno je u toku savezni program "Zdrava nacija", u okviru kojeg se ovaj lijek daje svakom stanovniku Ruske Federacije i ZND BESPLATNO . Za više informacija pogledajte službenu web stranicu MINZDRAVA.

U drugu grupu spadaju biljke sa sljedećim svojstvima:

  • Opšte jačanje. Kršenja metaboličkih procesa uvijek prate slabljenje imunoloških snaga tijela. Zbog toga, za jačanje imunološkog sistema preporučuje se korištenje sljedećeg bilja za dijabetes tipa 2: eleutherococcus, ehinacea, zlatni korijen i ginseng.
  • Toksini: plantain, borovnica, lužnjak, močvarni cimet.
  • Protuupalno i zaceljivanje rana. Poznato je da se s ovom bolešću često pojavljuju dugotrajni čir i rane na tijelu. Šipke od šipka, lešnika, bobica planinskog pepela uspešno se mogu nositi s tim problemom.
  • Sa vazodilatacijskim i smirujućim svojstvima: valerijana, yarrow, origano, lužin i nana. Koriste se za razvoj tako uobičajene suvremene bolesti kao što je hipertenzija.

Recepti za ljekovite infuzije

Za snižavanje šećera u krvi i stimuliranje gušterače

  • 1 kašika kašike borovni list
  • 1 kašika kašike korijen maslačka
  • 1 kašika kašike list koprive

Zbirka preliti sa 125 ml kipuće vode, ostaviti 10 minuta. Dobivena biljna kolekcija za dijabetes treba uzimati pola šalice 3 puta dnevno prije jela.

Infuzija br. 2
1-2 kašike lišća šljiva ulijte 2 šolje ključale vode. Vrijeme infuzije - 2 sata. Infuzija se koristi tijekom dana, dijeleći na 4 dijela.

Da li je biljna medicina efikasna metoda?

Zvanična medicina smatra da korištenje biljaka nije efikasna metoda. Međutim, tradicionalne metode liječenja, također, ne mogu spasiti pacijenta od šećerne bolesti.

  • Dakle, kod dijabetesa tipa 2 moguće je potpuno izlječenje (ako je bolest u početnoj fazi formiranja).
  • Uz nastalu bolest ili dijabetes tipa 1, biljni lijekovi sprječavaju komplikacije i poboljšavaju opće dobro.

Biljke su uvijek pratile život i liječenje osobe. Protiv svake bolesti flora planete čuva protuotrov ili lek za terapiju. Nedostatak terapeutskog efekta ukazuje na pogrešan izbor lijeka ili njegove doze.

Na primjer, vrsta biljke ili kombinacija više biljaka nije ispravno odabrana, vrijeme za uzimanje biljnog lijeka ili njegova doza je pogrešno dodijeljeno, pogrešno je odabran način korištenja biljnih materijala (čaj ili prašak iz biljke, vanjsko mljevenje ili unutarnja konzumacija, svježe zeleno lišće ili osušeno korijenje).

Kako odabrati fitoterapiju za dijabetes?

Osnove biljne medicine za dijabetes

Na primjer, dijabetes tipa 2 nastaje u prisustvu pretilosti i genetske predispozicije, dok rizik od obolijevanja raste nakon 45 godina.

  • biljke za podsticanje imuniteta,
  • biljke za poticanje stvaranja beta ćelija,
  • biljke s učinkom inzulina na snižavanje šećera u krvi,
  • bilje za krvne žile,
  • bilje za probavni trakt,
  • biljke za prevenciju dijabetičkih komplikacija.

Adaptogenovi ili imunitetimulansi

  • korijen ginsenga
  • sjemenke limunske trave
  • rizomi eleutherococcusa,
  • ružičasta radiola (drugo ime biljke je zlatni korijen),
  • korijenje aralije (zamanihi).

Ogromna većina adaptogena raste na Altaju i na Dalekom istoku.
Male doze adaptogena izazivaju inhibiciju akutnih bolnih reakcija. Kod dijabetesa je potrebno naprotiv, da bi se sva tijela obrušila, potaknula imunološki sistem. Stoga se povećavaju doze adaptoggena za dijabetičare (do 10-15 kapi biljnih tinktura).

Kako odabrati pravu dozu?

Lijek je potrebno započeti s smanjenom dozom (4-5 kapi) i kontrolirati svoje osjećaje. Ako nakon uzimanja tinkture dolazi do opuštanja i letargije, tada je doza nedovoljna, već sljedećeg jutra mora se povećati za 1 kap. To se radi sve nakon što nakon primitka tinkture ne osjetite nalet snage i želju za aktivnim fizičkim pokretima.

Tijek uzimanja biljke sa stimulansom je 14 dana. Broj kurs liječenja godišnje iznosi do četiri. Ova grupa ljekovitih biljaka uzima se oralno u obliku vode i alkoholnih tinktura (može se kupiti u mreži ljekarni). Kontraindikacija uzimanju adaptogenova je visoki krvni pritisak.

Koje su prednosti vježbe terapije za dijabetes? Pročitajte više u ovom članku.

Biljke stimulanse za beta stanice

  • korijen lovora
  • laneno sjeme
  • slatki slatkiš
  • plodovi i izdanci borovnice,
  • travnata galegija (drugo ime je koza),
  • plantain
  • lišće oraha.

Uz to, gorčina (matičnjak, maslačak, lišće oraha) ima stimulativan učinak na beta ćelije, daju dodatni antiparazitski efekat.

Stimulirajuće bilje na gušterači su biljke koje sadrže tajin. To je biljni hormon koji reguliše gušteraču. Mnogo povrća i voća bogato je tajnama, najbolji način da tijelo osigurate tajnama je da svakodnevno pije sveže iscijeđeni sok od mrkve, kupusa, krumpira, artičoke prije jela.

Biljke za smanjenje šećera

  • inulin - korisna zamjena za šećer (korijenje maslačka, maslačka, jeruzalemske artičoke, divokoze, cikorija, cvjetovi vafruka),
  • cink - dio je inzulina (planinar ptica - to su knotwe, brezovi pupoljci, žalfija, kukuruzne stigme),
  • hrom - povećava aktivnost inzulina (arnica, lovor, melem limuna, žalfija, ginseng),
  • biganidini - smanjuju holesterol u krvi (koza, list graška i pasulj, izdanci borovnice).

Biljke koje smanjuju šećer uzimaju se dva mjeseca 3 ili 4 puta dnevno. Doza je 50 ml, u koje je infuzirana 1/4 kašika biljnog materijala. Ili prah iz ljekovitog dijela biljke (korijen ili stabljika, lišće) - 1/5 žličice, pijte s vodom, odvojeno od hrane.

Osim toga, alkalne biljke snižavaju razinu šećera u krvi. Učinak njihove upotrebe temelji se na činjenici da se u alkalnoj otopini glukoza pretvara u manozu, kojoj ne treba inzulin da prođe kroz stijenke krvnih žila.Ispiranje lipe i starlete, kao i sok od krastavca, bundeve i tikvice imaju alkalizirajuće djelovanje.

Da li se maslac može uključiti u prehranu za dijabetes? Pročitajte više u ovom članku.

Biljke za jačanje žila

U ovu grupu biljaka spadaju:

  • Biljke za čišćenje posuda: japanska sofora, češnjak, limun, nana.
  • Antikoagulansi (sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje krvnih ugrušaka): slatka trava djeteline, plodovi kestena, glog i bobice heljde, češnjak.
  • Vitaminsko bilje - pruža antioksidativni efekat (ovo je važno za dijabetičare, jer bolest potiče pojačano stvaranje slobodnih radikala i uništavanje tijela). Vitamini su potrebni i za jačanje žila i pravilnu ishranu tijela. Vitaminski lijekovi su plodovi ruža, planinski pepeo, lingonberry, lišće koprive, maslačak, knotweed.
  • Protuupalne biljke koje suzbijaju klice i patološke bakterije - kamilica, eukaliptus, žalfija, jagoda, kalanchoe, aloe, zelja, stabljika i začinsko bilje (đumbir, kurkuma, sjeme celera).

Biljke za probavni trakt

  1. Da biste obnovili jetru, uzmite sjemenke sjemenki korijena maslačka, maslačka i mlijeka čička (čaj, juha, infuzija ili mleveni prah).
  2. Za funkcioniranje creva potrebni su enzimi i vitamini (lista vitaminskog bilja je gore navedena), bifidobakterije (potrebni su mlečni proizvodi ili posebni lekovi za to), sorbenti (vlakna i pektin voća i povrća, kao i seno, aloe, začinsko bilje) i protivupalno bilje .
  3. Pored toga potrebna je periodična (svakih šest mjeseci) antiparazitska terapija (sjemenke bundeve, pelin, listovi oraha, sjemenke klinčića).

Kako se klinčić koristi kod dijabetesa? U čemu je njegova praktična korist?

Kako dešifrirati test urina i zašto ga treba uzimati zbog dijabetesa?

Biljke protiv dijabetičkih komplikacija

Bilje za bubrege ili fitofroprotektori:

  • knotweed (sprječava nakupljanje oksalne kiseline),
  • djetelina (biostimulans, antioksidans, regenerira bubrežno tkivo),,
  • sladić i kamilica (suzbijaju upalu),
  • ljubičica (sprečava gnojne upalne procese u "slatkom" okruženju).

Biljke za vid - sprječavaju ili odgađaju vrijeme dijabetičke retinopatije: borovnice i vitaminski pripravci (brusnica, lingonberry, malina, oraščić, kopriva i listovi knotweed), kao i specifične biljke za fundus (indijska konoplja i trava spavanja).

Kako napraviti višekomponentnu kolekciju?

  • Broj biljaka u jednoj kolekciji ne smije prelaziti 10 predmeta raznih učinaka. Optimalna količina raznih biljnih pripravaka je 4-5.
  • Zbirka za bolesnika s dijabetesom trebala bi sadržavati biljke za snižavanje šećera, biljke za oči, krvne žile, bubrege, protuupalne i regenerativne biljne lijekove, plus vitaminske biljke i biljke za jetru i crijeva.
  • Imunostimulans se uzima odvojeno ujutro na prazan stomak.
  • Višekomponentna kolekcija se piva ili infuzira, konzumira se 3 ili 4 puta dnevno, četvrtina šalice (50 ml) odvojeno od hrane. Višekomponentna kolekcija može se koristiti u suhom obliku, prethodno usitnjavajući sirovine u mlincu za kafu u prah.

Ujak dijabetesa I tipa, nivo šećera je veoma visok, injekcije su vršile injekcije 5 puta dnevno. Liječnik je savjetovao da napravite dekokt s listova kupine, a postoje i neka poboljšanja jesti same bobice, sada postoje 3 injekcije. dnevno. Ona je rekla i da je bijeli plašt od grickalica koristan za gušteraču, ali ne možemo ga pronaći ...

Otkrio sam dijabetes tipa 2 1980. (tada sam imao 3 godine). Mama se jako uzrujala. Ali puno hvala doktoru kod koga smo bili prijavljeni. Nije savjetovala, ali toplo mi je preporučila da pronađe list borovnice i započne liječenje njegovim dekocijom. U to vrijeme na našem području (Stavropoljski teritorij) ovaj list se nije mogao naći tokom dana sa vatrom.Mamini poznanici poslali su mu čitave pakete iz Sibira. I dugo vremena, gotovo zamjenjujući vodu, majka mi je dala ovaj juh. Pio sam je vrlo uporno, negde sam je i popio, da bih i ja, malo dijete, slijedio njen primjer. I tako tri godine. Na svakom testu jedinice su padale, što nije moglo ali se ne raduje. I kakvo je bilo iznenađenje kad se nakon tri godine šećer u krvi vratio u normalu. Naravno, nakon toga, još godinu dana bili smo registrirani i stalno provjeravali šećer u krvi. Kad mi je bilo 8 godina, oni su se odjavili. Od tada se šećer u krvi nikad nije povećavao, on se uvijek održava u normalu.

Inzulin je enzim životinjskog porijekla, biljke ga ne proizvode, jer imaju različitu strukturu gena od životinja, pa stoga ne mogu zamijeniti terapiju inzulinom. Sve vrste antioksidanata i deoksidanata neće donijeti štetu, ali treba se liječiti lijekovima koje je ljekar propisao.

Upotreba posebnog bilja i naknada stvarno su djelotvorni za dijabetes, i tipa 1 i tipa 2. Takve infuzije, decokcije, čajevi doprinose smanjenju šećera u krvi i njegovom brzom izbacivanju iz organizma. Dobra za dijabetičare i borovnice ovisne o insulinu. U sezoni je bolje jesti svježe, a za zimu samo smrznuti.

Pravilno i na vrijeme odabrano bilje je jedna od glavnih komponenti uspjeha u liječenju dijabetesa. Međutim, fitoterapija ne zamjenjuje glavni dnevni tretman lijekovima lijekovima koje propisuje lekar. Može ga samo nadopuniti. Nemoguće je baviti se lijekom - dijabetes je previše ozbiljna bolest da bismo rizikovali. Morate kontaktirati fitoterapeuta koji će vam propisati bilje kao dodatni tretman, kao pomoćno sredstvo i istovremeno kontrolirati pacijenta.

Naši čitatelji pišu

Tema: Dijabetes pobijedio

Na: my-diabet.ru Administracija

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti. Kada sam navršio 66 godina, stabilno sam ubodao inzulin; sve je bilo vrlo loše.

I evo moje priče

Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadi, kola hitne pomoći doslovno su me vratila s drugog svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Idite na članak >>>

Infuzija br. 3
1 kašika isjeckanu ljekovitu galegu (jarac) preliti 1,5 šalice kipuće vode, ostaviti 2 sata. Rezultirajuću infuziju piti tijekom dana, dijeleći na 4 dijela.

Infuzija br. 4
1 kašika. prelijte kašikom lista borovnice kipućom vodom (2 šolje), kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta. Dobivenu juhu popijte u pola čaše 30-40 minuta prije jela.

Da bi ojačali imunitet, spriječili komplikacije, ublažili simptome pratećih bolesti

Infuzija br. 1
Da biste pripremili biljnu kolekciju, uzmite:

  • 1 dio hmelja, cvjetač svetog Johna, cvjetovi kamilice
  • 1,5 dijelova borovice ruža i korijena aralije
  • 2 dijela izdanka borovnice i lišća pasulja

10 g zbirke preliti sa 400 ml ključale vode, na toplom mjestu, inzistirati oko 10 minuta. Popijte ½ šalice za 30 minuta hrane tokom 1 mjeseca. Nakon preživljavanja dvotjedne pauze, ponovite tretman.

Priče naših čitalaca

Poražen dijabetes kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na skokove šećera i uzimanje inzulina.Oh, kako sam patila, neprestana nesvestica, hitni pozivi. Koliko puta sam išao kod endokrinologa, ali tamo kažu samo jedno - "Uzmi inzulin". I sada je prošlo 5 tjedana kako je razina šećera u krvi normalna, nijedna jedina injekcija inzulina i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju dijabetes moraju čitati!

Infuzija br. 2
Za pripremu kolekcije biljaka uzmite 1 dio:

  • matičnjaka
  • hipericum
  • yarrow
  • borovni list
  • list graha
  • bokovi ruža,
  • list koprive
  • plantain
  • cvetovi kamilice
  • kalendula
  • korijen sladića
  • korijen elecampane

Pripremite infuziju po stopi od 10 g. Zbirka za 2 šalice kipuće vode. Vrijeme infuzije je 10 minuta. Uzimajte 0,5 šoljica 30-40 minuta prije obroka u toku 1 mjeseca. Zatim pauza od 2 nedelje. Ponovite tok liječenja.

Infuzija br. 3
4-5 kašika lista brusnice prelijte sa 500 ml kipuće vode. Napregnite slabo 15-20 minuta. Uzimajte kao restorativni čaj između obroka.

Pravila za uzimanje ljekovitih infuzija

Kao i kod uzimanja lijekova, postoje i određena pravila i preporuke za upotrebu tradicionalne medicine. Samo strogo ih promatrajući, možete osjetiti svu korisnu snagu velikodušnih darova prirode.

  • Prije početka upotrebe biljnog lijeka potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se spriječile neželjene posljedice, jer mnogi lijekovi prirodnog porijekla u pravilu nemaju jedno, nego nekoliko ljekovitih svojstava, moguće je da neki od njih pogoršaju ionako slabe zdravlje Nadležni liječnik pomoći će vam odabrati najprikladnije biljne čajeve za dijabetes, temeljeni na karakteristikama tijeka bolesti i prisutnosti popratnih bolesti i odstupanja.
  • Sirovine nabavljajte samo u ljekarnama. Proizvodi izloženi u drogerijama imaju odgovarajuće certifikate o kvaliteti i sigurnosti. Kada kupujete od privatnih pojedinaca na tržištu, postoji rizik nabave nekvalitetnih sirovina s istekom roka skladištenja, uz kršenje uvjeta nabave i skladištenja, nije moguće isključiti mogućnost nabave krivotvorene robe ili sirovina prikupljenih u područjima s nepovoljnim okolišnim uvjetima.
  • Samopriprema darova prirode moguća je samo pod uvjetom da ih dobro poznajete i budete u mogućnosti razlikovati od ostalih sličnih, srodnih predstavnika flore, jer vanjski identitet ne znači identitet u kemijskom sastavu. Za svaku vrstu postoji optimalno razdoblje zrenja: za neke se najočitija ljekovita svojstva ispoljavaju ako se sakupljanje provede prije cvatnje, za neke tijekom cvatnje ili nakon. Strogo se ne preporučuje prikupljanje darova prirode u gradu, u blizini prometnih puteva i željeznica, kao i u blizini tvornica i poljoprivrednih gazdinstava.
    Vremenske prilike imaju veliki uticaj na očuvanje ljekovitih svojstava: bilje se beru samo po suhom, bez vjetrovitom vremenu, a svaka biljka ima optimalno doba dana za sakupljanje. Uvjeti skladištenja također utječu na očuvanje korisnih svojstava - preporučuje se čuvanje osušenog bilja na suhom mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti.
  • Slijedite preporučenu formulaciju i doziranje. Na kraju krajeva, kao što je veliki Paracelsus, osnivač farmakologa, rekao: "Sve je otrov, sve je lijek, i jedno i drugo određuje dozu."
  • Ako postoje znakovi individualne netolerancije (alergijske reakcije, pogoršanje stanja), doziranje treba značajno smanjiti ili zamijeniti drugim sastavom sličnim terapeutskim svojstvima. Biljni svijet zaista ima najširi spektar liječenja raznih bolesti. Postoji izbor racionalne kombinacije biljnih pripravaka koji je najprikladniji za vas.Treba pažljivo proučiti kemijski sastav i svojstva predloženih prirodnih lijekova, jer, za razliku od laboratorijskih i klinički proučenih ljekarničkih sredstava, tradicionalna medicina još nije do kraja proučena, posebno kemijski sastav osobno pripremljenih dekocija i tinktura.
  • Također je potrebno procijeniti rizik od mogućih nuspojava, jer u samo jednoj biljci može biti i do nekoliko desetaka različitih esencijalnih ulja i kemijskih spojeva koji mogu doći u nesklad s lijekovima kombiniranim i donijeti štetu umjesto koristi. Pored toga, treba uzeti u obzir i neospornu istinu: ona koja je pomogla jednom neće nužno pomoći drugoj osobi, jer smo svi individualni.

Izvući zaključke

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajne rezultate je Dialife.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Dialife je pokazao posebno snažan učinak u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti dialife BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažnih lijekova Dialife postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gore navedenim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Ljekovito bilje se dugo koristi za liječenje mnogih bolesti, uključujući dijabetes. Biljna medicina ne liječi dijabetes, ali može biti odlična podrška vašem tijelu.

Za dijabetičare ljekovito bilje se može podijeliti na hipoglikemijske i drugo . Antidijabetički učinak (hipoglikemija) biljaka nastaje zbog prisutnosti inzulina sličnih spojeva u njima.

Ostalo - uključuju biljke koje regulišu ostale metaboličke procese, funkcije jetre, bubrega i krvožilnog sistema.

Biljni pripravci koji smanjuju šećer preporučuju se za dijabetes tipa 2. Štoviše, s blagim tijekom dijabetesa tipa II, oni mogu biti jedini i glavni lijek (u kombinaciji s prehranom i fizičkim aktivnostima). Uz dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu, umjerenog je ozbiljnog uzimanja, ljekovito bilje se može uzimati zajedno sa tabletama.

U slučaju dijabetesa tipa 1, oni su beskorisni (samo injekcije insulina).

Ostalo ljekovito bilje koje potiče metabolizam i korisno je za krvne sudove i rad raznih organa može se koristiti kod pacijenata s dijabetesom, i prve i druge vrste.

Začinsko bilje morate konzumirati u obliku naknada ili mješavina više sastojaka, osušenog bilja i lišća, koje se prelije kipućom vodom ili posluži kao osnova za decokcije. Decokcije i infuzije za produženu upotrebu i u vrućoj sezoni najbolje je čuvati u hladnjaku.

Infuzije i decokcije ljekovitog bilja obično se uzimaju duže vrijeme - oko 1,5-2 mjeseca. Tada morate napraviti pauzu od najmanje dvije sedmice (po mogućnosti mjesec dana). Tijek liječenja (ili sprečavanje posljedica) može se ponoviti.

Najbolje je koristiti bilje iz ljekarne ili ga prikupiti iskusni travar. Možete ga sami sastaviti, ali za to morate savladati metode sakupljanja: da znate mjesto, vrijeme sakupljanja, metode sušenja, skladištenja i pripreme.

Sastav zbirkeKoličinaNačin kuhanjaDoziranje
Listovi borovnice20 gSipajte u dvije čaše kipuće vode
listovi graha20 g
laneno seme20 g
odjeljak od ovsene slame20 g
Listovi borovnice25 gKašiku zbirne kašike prelijte čašom vrenja i ostavite 5-6 sati, a zatim procijediteUzimajte 3-4 šoljice infuzije dnevno prije jela
25 g
mahune graha25 g
korijen maslačka25 g
lišće koprive dioice25 g
Listovi borovnice25 gČajnu žličicu zbirke prelijte čašom vrenja i ostavite 5-6 sati, a zatim procijeditePijte 1 čašu infuzije 3 puta dnevno prije jela
trava galegi (kozja ljekovita),25 g
koren valerijane25 g
lišće borovnice25 g
Listovi borovnice25 gKašiku zbirne kašike prelijte sa 300 ml ključale vode, kuhajte 5 minuta, inzistirajte, a potom procijedite,Uzimajte po 1/2 šolje 2-3 puta dnevno pre jela, 20 minuta
trava galegi (kozja ljekovita),25 g
maslačak lišće25 g
Listovi borovnice20 gUzimajte 1/2 šolje nakon obroka 3-4 puta dnevno
listovi graha20 g
lišće oraha20 g
korijen lovora20 g
korijen crnog cvijeta ili cvjetova20 g
Listovi borovnice1 kašika. kašikaU dvije čaše prelijte kipućom vodom i ostavite 5-6 sati, a zatim procijediteUzmite 1/2 šalice prije jela (2 minute)
lišće crnog bazga,1 kašika. kašika
konjski rep2 žlice. kašike
lišće koprive1 kašika. kašika
boja vapna1 kašika. kašika
Kantarion1 kašika. kašika
knotweed1 kašika. kašika
korijen elecampane1 kašika. kašika
Listovi borovnice10 gSipati 1 kašika. kašika mješavine sa 1 čašom vode, kuhati 10 minuta, insistirati 1 sat i procijeditiUzimajte 1/4 šolje prije jela 6-8 puta dnevno
listovi graha10 g
crni cvjetovi borovnice,10 g
odeljak od ovsene slame,10 g
korijen lovora10 g
Laneno seme1 kašika. kašikaSipati 1 kašika. kašika mješavine sa 1 čašom vode, kuhati 5 minuta, insistirati 5-6 sati i procijeditiUzimajte 1/2 šolje nakon obroka 3-4 puta dnevno
boja vapna1 kašika. kašika
Kantarion1 kašika. kašika
korijen maslačka1 kašika. kašika
korijen iskušenja1 kašika. kašika
Listovi šljiva20 gSipati 1 kašika. kašika mješavine sa jednom čašom vode, kuhati 10 minuta, insistirati 1 sat i procijeditiUzimajte po dvije kašike 3 puta dnevno
lišće jagode15 g
lišće matičnjaka10 g
Travnata trava20 gKašiku zbirne kašike prelijte čašom ključale vode, kuhajte 3-5 minuta, insistirajte 10-15 minuta. NaprezanjeUzimajte po kašiku 20-30 minuta prije jela 3-4 puta dnevno
Highlander-ova trava20 g
jagoda trava20 g

Prva zbirka u tabeli može se pripremiti na drugi način. Sjeckani listovi borovnice, listići pasulja graha, laneno sjeme (može se samljeti), sjeckana jagoda od slame ravnomjerno miješati. Tri kašike mješavine preliju tri čaše vode.

Kuhajte smjesu 10-20 minuta. Nakon sat vremena, naprezanje. Uzimajte dekociju od 3 kašike 3-4 puta dnevno nakon obroka.

Moguće su i druge kombinacije ljekovitog bilja.

Ljekovite biljkeOblici doziranja, dnevne doze, kursevi
Učinak sličan insulinu, normalizacija unosa glukoze
Galega (kozja koža ljekovita, trava), grašak za sjetvu (listići), pasulj obični (listići)
2 meseca
Borovnice (lišće, mladi izdanci), maslačak (korijen), kopriva dioica (lišće)Infuzija: 1 kašika mješavine u 1 šolji vruće vode. Sve komponente smjese u jednakim količinama. Inzistirajte na 8 sati. Uzimajte 1/2 šalice 3 puta dnevno 1 sat pre jela,
2 meseca
Patuljasta breza (pupoljci, lišće), planinarska ptica (trava), zlatnik kanadska (trava), kukuruzne stigme, ljekovita kadulja (trava)
2 meseca
Planina Arnica (cveće), ginseng (korijenje)Tinktura, 5-10 kapi 2 puta dnevno, 3 tjedna
Ljekoviti đumbir (rizomi), plemeniti lovor (lišće)Infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Leuzea (rizomi sa korijenjem)Tinktura, 5-10 kapi 2 puta dnevno,
3 nedelje
Pepeo lespedesa (trava), jelha siva (lišće), jelka sibirska (krajevi grana), sabljasta močvarna (trava), kadulja ljekovita (trava)Infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Elecampane visok (rizomi sa korijenjem)Hladna infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela
Ljekoviti maslačak (korijen), cikorija (korijen)Infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Plavi kukuruz (cvijeće), orah (lišće), kupina siva (lišće), kentaur kišobran (trava), hmelja lucerna (trava), malina obična (lišće), mirisni celer (trava, korijenje), bijela i crna murva (lišće) ), kuglica eukaliptusa (lišće)Infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Obnavljanje hormonalne ravnoteže, normalizacija metabolizma
Aralia Manchu lišće)Dekocija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Stimulacija regeneracije beta-ćelija otočića Largenhansa
Sjetva lana (sjeme)Sluz, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Burdock veliki (korijen)Prašak 0,5 g 3-4 puta dnevno uz hranu. Dekocija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Sladić goli (korijenje)Infuzija 1: 100, četvrtina stajnjaka 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca
Borovnice (lišće, mladi izdanci), bijele i crne šupljine (lišće)Infuzija 1:50, četvrtina šalice 4 puta dnevno 1 sat prije jela,
2 meseca

Napomena Tabela prikazuje odnos broja biljaka u jednakim omjerima. Priprema se infuzija 1:50: 100 g mješavine bilja prelije se s dvije čaše vode. Infuzija 1: 100 - 100 g mešavine bilja prelije se jednom čašom vode. Poželjno je brusiti komponente.

"Arfazetin" - zbirka bilja za dijabetičare, koja ima hipoglikemijski efekat, prodaje se u ljekarnama.

Možete uzimati bilje koje ima hipoglikemijski efekat, bez dodataka drugih:

  1. Borovnice . Infuzija se pije s blagim oblicima dijabetesa. Neomertilin koji se nalazi u lišću značajno snižava glukozu u krvi. 1 žličicu nasjeckanog lišća borovnice prelijte s 1 šalicom kipuće vode. Inzistirajte 30 minuta na toploj ploči i napnite. Čuvati u frižideru. Uzimajte 1/2 - 1/3 šolje 3 puta dnevno.
  2. Borovnice . Primijenite decokciju lišća i mladih izdanaka. 1 kašika. žličica trave variva 1 šolja ključale vode. Kuhajte 10 minuta, potom ohladite i procijedite. Čuvati u frižideru. Uzmite 1 kašiku. kašika 3 puta dnevno prije jela.
  3. Goatberry officinalis . Čitav prizemni dio biljke i sjemenke (1 kašika. Kašika) skuhajte u 1 šolji vode. Procijedite juhu. Čuvati u frižideru. Uzmite 2 kašike. kašike 4-5 puta dnevno tokom 6 nedelja.
  4. Orah . Za pripremu juhe potrebno vam je 1 kašika. kašika usitnjenih listova oraha. Ova količina sirovine mora se prokuhati 20-30 sekundi, nakon čega se prelije čašom vode. Infutirajte juhu dok se ne ohladi, a zatim procijedite. Pijte po četvrtinu šolje 4 puta dnevno 1 sat pre jela tokom dva meseca.
  5. Flap flaps . 2 žlice. žlice listova graha prelijte s litrom prokuhane vode i kuhajte na laganoj vatri dva sata. Zatim ohladite i procijedite. Način primjene: 1/2 šalice 3-4 puta dnevno 30 minuta prije jela tokom 3-4 mjeseca:
  6. Stevia (Krimski) . Redovnom upotrebom stevije smanjuje se nivo glukoze i holesterola u tijelu, poboljšavaju se reološka (tečna) svojstva krvi, jetre i gušterače.
    Da biste pripremili infuziju, treba vam 1 žlica. žličica zdrobljenog suvog lista stevije u čaši kipuće vode. Zatim inzistirajte na 10 minuta i procijedite.
  7. Cikorije . Blagotvorno dejstvo cikorija uključuje smirujući učinak na nervni sistem, smanjenje nivoa glukoze u krvi, poboljšanje metabolizma i povećanje odbrambenih organizama.

Nanesite decokciju korijena i vanjskih dijelova biljke. Da biste to učinili, uzmite 2 kašike. žlice mješavine zdrobljenog korijena i vazdušnih dijelova radiča (podjednako) prelijte ih sa 1 šoljom vruće vode. Potom kuhajte 30 minuta i procijedite. Uzimajte 1/3 šalice 3 puta dnevno pre obroka tokom 1,5-2 meseca.

Ostalo bilje koje se koristi kod dijabetesa:

  1. Korijen maslačka . Maslačak raste svugdje. U njegovom sastavu se nalazi inzulinska supstanca inulin. To omogućava efekat snižavanja šećera. Osim toga, maslačak ima pozitivan učinak na imuni sistem. Korijenje maslačaka možete kupiti u ljekarni ili ih možete nabaviti sami.Berbu treba izvesti u jesen, kada lišće biljke zacrveni. Osušite na tamnom mjestu. Koriste se i kao choleretic sredstvo.
    Žličica sitno sjeckanog korijena maslačka spravlja se poput čaja u čaši kipuće vode (može i u termosici), insistira se najmanje 20 minuta, ohladi se i filtrira. Uzimajte četvrtinu šalice 3-4 puta dnevno 30 minuta prije jela.
  2. Lingonberry leaf . Ima diuretski efekat. Koristite infuziju od 1 čaše 3-4 puta dnevno.
  3. Plavi cvjetovi kukuruza. Koristi se kao diuretik. Posebno kod edema bubrežnog i srčanog porijekla. Nanesite četvrtinu šalice 3 puta dnevno.
  4. Trava knotweed (planinarska ptica) . Koristi se kao lijek za bubrege u obliku infuzije od 2 kašike. kašike 3 puta na dan.
  5. Lišće čaj od bubrega koristi kao lijek za bubrege. Uzimajte infuziju po 1/2 šalice 12 puta dnevno.
  6. Listovi koprive od bodljikavog ili kopriva . Kopriva se smatra korovom, iako sadrži više od 100 spojeva visoke biološke aktivnosti. Kopriva se obično koristi za liječenje mnogih hroničnih bolesti kod kojih je otpornost tijela smanjena. Korisno je kod anemije, jer povećava količinu hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Njegov pozitivan učinak zabilježen je kod bolesti jetre, gastrointestinalnog trakta, pa čak i plućne tuberkuloze. Kopriva se koristi kao bubrežno i multivitaminsko sredstvo (sadrži vitamine K, C, B).
    Infuzija se može pripremiti od suvih ili svježe sjeckanih listova. Za pripremu infuzije 2 žlice. žlice svježeg (suvog) lišća stavite u termos, prelijte 0,5 litara ključale vode i inzistirajte preko noći. Zatim procijedite i uzimajte četvrtinu šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela.
  7. Plod gloga . Smanjuju ekscitabilnost centralnog nervnog sistema, imaju tonički učinak, pojačavaju cirkulaciju krvi u koronarnim žilama srca i krvnih žila mozga, uklanjaju tahikardiju i aritmiju, malo snižavaju krvni pritisak (preporučuje se u ranim fazama hipertenzije), poboljšavaju san.
    Za pripremu juhe potrebno vam je 1 kašika. kašika nasjeckanog voća preliti čašom ključale vode i kuhati 20 minuta. Inzistirajte 3-4 sata i pijte po kašiku 2-3 puta dnevno. Uzmi u roku od 2-3 sedmice.

Kao izvor vitamina dobro je uzimati infuzije:

  1. Rowan plodovi . 1 žličicu nasjeckanog voća prelijte čašom kipuće vode i kuhajte 20 minuta, a zatim inzistirajte 3-4 sata. Uzmite 1 kašiku. kašika 3-4 puta (ili 1/2 šolje 1-3 puta) dnevno prije jela.
  2. Bokovi ruža . 1 kašika. kašika boka ruža preliti čašom ključale vode i kuhati 15-20 minuta. Uzimajte po 1/2 šolje 3-4 puta dnevno prije jela.
  3. Bobice crnog ribeza . Sadrže puno vitamina C. Za pripremu dekocije, 1 kašika. kašika suhih zdrobljenih bobica preliti čašom ključale vode i kuhati 5 minuta. Inzistirajte na 2 sata. Uzimajte 1/2 šalice 1-3 puta dnevno (možete uzimati 2 kašike kašike 3 puta dnevno) nakon obroka.
  4. Listovi crne ribizle . Sadrže vitamine C i R. Za pripremu juhe treba vam 1 kašika. kašika zdrobljenih listova prelijte čašom ključale vode i kuhajte 10 minuta. Inzistirajte na 4 sata. Uzimajte 1/2 šalice 3 puta dnevno nakon obroka.
  5. Voće brusnice . Mors se priprema. Da biste to učinili, bobice se operu, iscijede se sok iz njih u čašnoj ili porculanskoj posudi. Poklopite i stavite na hladno mesto. Stisci se prelijeju vodom (3/4 litre na 100 g), u ovu juhu dodaju kipuće, filtrirane i iscijeđene ohlađene svježe sokove. Moguće je dodati zamjenu za šećer (po ukusu). Može se kuhati dva dana i čuvati na hladnom mjestu. Uzimajte po 1/2 šolje 1-3 puta dnevno.
  6. Voćni sok od višnje . Sadrže značajnu količinu željeza. Za pripremu plodova trešnje se operu i prođu kroz sokovnik. Uzimajte 1/4 šolje 1-3 puta dnevno tokom 2-3 nedelje.
  7. Sok od svježe crvene repe . Sadrži vitamine C, B1, B2, P, PP, folnu kiselinu. Da bi se pripremila korjenasta repa, čisti je, pere se i melje u sokovniku. Možete je naribati, a zatim iscijediti u gazu. Uzimajte četvrtinu šalice 3-4 puta dnevno tokom 3-5 nedelja.
  8. Sok od krumpira. To je vitaminski lijek (C, B grupa, itd.). Preporučuje se kod hroničnih opstipacija. Sok bi trebao biti svjež - kuhajte dnevno.Uzimajte pola šoljice 2-3 puta dnevno pola sata prije jela tokom 2-3 tjedna (ponekad možete povećati dozu na dvije čaše dnevno). Za pripremu soka, sirovi krompir (po mogućnosti crvene sorte) se opere mekom četkom u vodi, prođe kroz mlin za meso (sokovnik) ili naribani. Zatim se smrvljena masa procijedi kroz gazu.
  9. Brezovi pupoljci. 1 čajnu žličicu brezovih pupoljaka prelijte čašom kipuće vode, prokuhajte 20 minuta, a zatim inzistirajte 6 sati i uzimajte 1/2 šalice dnevno (ili 2 kašike kašike juhe 3 puta dnevno) nakon obroka 2-3 tjedna.
    Brezovi pupoljci su i diuretik, choleretic.
  10. Pupoljci jorgovana. Sakupljeni u proleće kada nabreknu. Osušite u hladu. 1 kašika. Kašiku suvih bubrega skuhajte u 1 litri ključale vode. Uzmite 1 kašiku. kašika 3 puta dnevno prije jela.

Oni koji se suočavaju sa tako ozbiljnom bolešću poput dijabetesa stalno traže razne mogućnosti poboljšanja stanja ove bolesti, uključujući među prirodnim lijekovima. Biljka od dijabetesa ako se pravilno koristi zaista može pomoći u stabilizaciji tijeka bolesti.

Postoji mnogo zbirki i biljaka koje uz stalnu upotrebu pomažu u optimizaciji metabolizma, vraćanju imunoloških snaga tijela. Biljke sa dijabetesom tipa 2 prisutne su u prirodi, a ima ih puno. Mnogi ljudi nemaju uvijek lijekove koji imaju čitav niz nuspojava. Za njih je moguće odabrati upravo ono bilje koje je nježno ali efikasnije u stanju pružiti stvarnu pomoć u borbi protiv bolesti.

Pravila za upotrebu biljne medicine

Da biste postigli pozitivan rezultat, koristeći biljke za dijabetes, trebali biste se pridržavati nekih pravila i preporuka za njihovu upotrebu:

Ako se pojave prvi simptomi netolerancije kuhanog bujona ili druge vrste lijekova s ​​biljaka, potrebno je smanjiti dozu, a u slučaju jake reakcije, tada je zamijenite drugom opcijom.

Najbolje je da ljekovito bilje sakupljate sami, pridržavajući se preporučenih kalendara za sakupljanje i načina skladištenja. Ako iz nekog razloga to nije moguće, onda je kupovina bilja protiv dijabetesa najbolja u ljekarni, a ni u kojem slučaju ne koristite ono što se prodaje na tržištu. Te naknade nisu testirane, a nije poznato kako mogu utjecati na tijelo.

Biljke dijabetesa tipa 2 mogu pomoći samo ako imaju normalan rok trajanja. Ne biste trebali kupovati robu s istekom roka trajanja, jer bi u protivnom učinak mogao biti potpuno neočekivan, ili nikakav.

Kada samostalno sakupljate biljke, mora se imati na umu da postoje vrste koje su vrlo slične jedna drugoj. Stoga trebate sakupljati upravo ono bilje koje je dobro poznato, a potom ih pravilno skladištiti, u skladu sa svim savjetima.

Biljke protiv dijabetesa ne mogu se beriti u industrijskim područjima, u blizini željeznica i autoputa.

S dijagnozom šećerne bolesti, liječenje biljem ne smije se započeti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Kako ljekovito bilje pomaže kod dijabetesa

Nije potrebno pretpostaviti da apsolutno sva biljka od dijabetesa imaju sposobnost snižavanja šećera u krvi. Takve biljke zaista postoje, sadrže supstance koje djeluju poput inzulina (maslačak, bordo kopriva, kopriva, slonovina).

Ali za poremećaje uzrokovane ovom bolešću mogu se široko koristiti i opšti obnovljivi biljni lijekovi na bazi ginsenga, zlatnog korijena, leuzee i eleutherococcusa.

Liječenje šećerne bolesti ljekovitim biljem uključuje korištenje naknada kojima se mogu ukloniti toksični i balastni spojevi iz tijela i poboljšati sve vrste metabolizma (borovnica, šargarepa, plantaža, sušena močvarna biljka).

Da bi se stvorile zaštitne barijere za prodor infekcije, kao i obogatite pacijenta potrebnim korisnim vitaminima, brusnicama, šipkom, bobicama roga može.

Treba napomenuti da se biljni lijekovi s svojstvom snižavanja šećera koriste samo kao biljka kod dijabetesa tipa 2, pravilnom pripremom i uporabom istih pod nadzorom iskusnog stručnjaka i discipliniranim unosom oni mogu postati jedina opcija liječenja u slučaju nekompliciranog oblika bolesti.

Za to je neophodno slijediti propisanu dijetu u kompleksu i obavljati izvedive svakodnevne treninge. S varijantom bolesti ovisnom o inzulinu, ovo bilje i nadoknade su nemoćni. Biljke protiv dijabetesa tipa 1 pogodne su samo kao opće terapijsko sredstvo za jačanje i čišćenje, ali ni u kojem slučaju ne otkazuju hormonsku nadomjesnu terapiju.

Sredstva za snižavanje šećera

Kao što je ranije rečeno, ljekovito bilje i suplementi pomažu kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 biljem vrlo je uspješno pri upotrebi manžeta. Ovo je vrlo moćan alat, pomoću kojeg možete značajno prilagoditi stopu šećera u pravcu njegovog smanjenja.

Još je efikasnije upotrebljavati kolekciju u obliku jagoda, lisnica, korijena maslačka, žalfije, lista listova jagode, pupoljaka lila. Svaka komponenta ove mješavine treba biti jednaka. Nakon toga, uzmite pola lire kipuće vode i prelijte tri kašike proizvoda. Nakon toga je potrebno sve to ugrijati na vatri još tri minuta, inzistirati na tri sata. Nakon procijeđivanja popijte trećinu čaše 20 minuta prije obroka, prije doručka, ručka i večere.

Manžetna se može koristiti i bez dodavanja drugih komponenti. Čajna kašika trave prelije se sa 200 ml kipuće vode, ukuhava 4 sata. Piti tri puta dnevno, jednu četvrtinu šolje, prije jela.

Kao i svi drugi lijekovi, ova biljka protiv dijabetesa ima kontraindikacije. Ne biste ga trebali piti onim ljudima koji imaju tendenciju povećanja zgrušavanja krvi. Stoga, prije upotrebe, potrebno je uraditi analizu i konzultirati se s endokrinologom.

Druga biljka sa vrlo jakim efektom je crvena. Za liječenje se koristi sama trava i njezino sjeme, smrskano do stanja ujednačene mase. Koristi se i u obliku dekocija i u prahu rastvorenog u običnoj vodi.

Amarant raste kao ukrasna biljka u mnogim vrtovima i parcelama. U svom sastavu ima veliki broj korisnih materija - kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma. Njegovi proteini se nalaze na popisu dijetalnih proizvoda i preporučuje se za upotrebu čak i u dječjoj hrani.

Sabir bilja za dijabetes često uključuje lišće i plodove amaranta u visoko prizemnom obliku. Biološki aktivne tvari ovog cvijeta omogućavaju vam uklanjanje slobodnih radikala, poboljšanje procesa popravljanja, optimiziranje metabolizma masti, što je vrlo važno za dijabetes tipa 2.

Zahvaljujući sredstvu s amarantom, stanice dobivaju dovoljnu količinu hranjivih sastojaka, a šećer u krvi značajno se smanjuje bez upotrebe tableta.

Naknade za osnovne recepte

Biljni pripravci za dijabetes melitus tipa 2 uključuju komponente koje ne samo da pomažu u snižavanju glukoze, djelujući poput inzulina, već pomažu u poboljšanju ukupnog tonusa, jačanju imuniteta, nižoj hiperholesterolemiji, pomažu u ubrzavanju metaboličkih procesa i gubljenju kilograma.

1. Borovnice (lišće) i burdok (korijen) u kašiku preliju se sa dvije čaše kipuće vode. Nakon 30 minuta, filtrirajte i uzimajte prije jela tri puta na dan po kašiku.

2. Može se koristiti i biljna kolekcija za dijabetes. Uzimajte borovnice, koprive (list) i crne bazge, svaka komponenta po jedna kašika.Ovu mešavinu prelijte jednom čašom hladne vode i kuhajte 10 minuta. Uzimajte tokom dana u malim gutljajima, ali ne više od dvije trećine čaše.

3. Listovi borovnice - jedan deo, suhe mahune graha - jedan deo, lanene semenke - jedan deo, ovsa slama - jedan deo. Tri kašike zbirke u 3 šolje vode. Kuhajte 20 minuta, inzistirajte na pola sata. Uzimajte nakon filtriranja 1/4 šolje do 8 puta dnevno.

4. Uzimajte korijen repice, mahune graha, list borovnice, sve u istim dijelovima. Inzistirajte na čistoj, ne vrućoj vodi (skupljanje 60 grama po litri) najmanje pola dana. Kuhajte pet minuta, pa ostavite da stoji još sat vremena nakon toga. Popijte tri četvrtine čaše, sat vremena nakon jela, pet puta.

Najbolje je započeti liječenje jednokomponentnim lijekovima kako biste utvrdili postoje li netolerancije na neko bilje.

Biljni dijabetes može se liječiti sljedećim lijekom:

U početnom stadijumu bolesti primjena kore aspena u složenoj terapiji značajno pomaže. Da bi se to postiglo, mora se osušiti i temeljito usitniti. Za 2 kašike preporučuje se popijte pola litra vode, i kuhajte polako, pola sata. Zamotajte i inzistirajte tri sata. Popijte ¼ šoljicu prije jela, tri puta. Kurs lečenja je tri meseca.

Ne samo tradicionalna medicina može se boriti protiv „slatke bolesti“, već je i tradicionalna. Među mnogim popularnim lijekovima pomaže i biljna kolekcija za dijabetes tipa 2.

Majka priroda dala nam je mnoge ljekovite biljke koje mogu sniziti razinu šećera i poboljšati obrambene sposobnosti tijela. Naši preci su odavno svjesni njihovih ljekovitih svojstava, kao i činjenice da kombinacija nekoliko biljaka odmah daje još bolji učinak u borbi protiv hipoglikemije i simptoma bolesti.

Treba napomenuti da kod dijabetesa tipa 1 terapija inzulinom igra veliku ulogu u održavanju normalnih koncentracija glukoze. Ali sa dijabetesom tipa 2, možete učiniti bez hipoglikemijskih lijekova, ako slijedite dijetu, radite redovne vježbe i provjerite razinu šećera.

Stoga se biljni pripravci upotrebljavaju više u inzulinski neovisnom obliku, iako s patologijom tipa 1 doprinose poboljšanju ukupnog zdravlja.

Princip djelovanja bilja

Neke biljke, kao što su kopriva, repica, divljak ili maslačak, već dugo se koriste za snižavanje šećera u krvi, jer sadrže korisne tvari poput inzulina. Imaju hipoglikemijski efekat i utiču na količinu glukoze u krvi.

Ostalo ljekovito bilje pozitivno djeluje na funkciju probavnog trakta. Kod dijabetesa tipa 2, mnogi se pacijenti žale na stalnu probavu - mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proliv ili nadutost.

Plantain, šargarepa, medvjeda i kašalj uklanjaju toksine iz tijela i poboljšavaju metabolički proces, čime dijabetičar osjeća značajno poboljšanje i rješava se neugodnih simptoma. Takođe, ove biljke normalizuju rad pankreasa i jetre na koje pre svega pogađa dijabetes.

Za pripremu najkorisnije narodne medicine koristi se nekoliko biljaka odjednom, odnosno zbirka dijabeta. Dodaju se ne samo biljke za snižavanje šećera, već i one koje povećavaju ljudski imunitet - ginseng, zlatni korijen ili eleutherococcus. Uz to, velika količina vitamina nalazi se u borovima ruža, lingonberry i planinskom pepelu.

Danas na Internetu postoji mnogo recepata za pripremu kolekcija za dijabetes. Stoga svaki pacijent može odabrati sebi najprikladniju opciju. Ipak, prije upotrebe, poželjno je da se posavjetujete sa liječnikom, jer biljke imaju i neke kontraindikacije.U osnovi, to je pojedinačna netolerancija i mogućnost alergijskih reakcija na ljekovito bilje.

Ako osoba samostalno sakuplja biljke, mora biti sigurna da se nalaze na ekološki prihvatljivom mjestu.

Arfazetin - biljna kolekcija za dijabetes

Arfazetin - poznata kolekcija dijabetesa koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Ovaj je alat jeftin, to svatko može sebi priuštiti. Arfazetin nije dodatak prehrani ili samo napitak od čaja, to je registrovani lijek.

Infuzija koja smanjuje koncentraciju glukoze pravi se iz kolekcije. U priloženim uputama za lijek stoji da se Arfazetin koristi za blagi i umjereni dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

U tom je slučaju dozvoljena kombinacija biljne kolekcije i hipoglikemijskih sredstava. Nedavna istraživanja pokazala su da arfazetin ima hipoglikemijski učinak samo kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, uzimanje medicinske kolekcije pomaže pri smanjivanju doze lijekova za snižavanje šećera u krvi.

  • Da biste napravili infuziju, trebate uzeti Arfazetin u kesice ili kolekciju (10 g) i sipati dvije čaše kuhane vode.
  • Potom se smjesa stavi u vodenu kupelj i kuha oko 15 minuta.
  • Potom se juha infuzira i ohladi, nakon čega se bilje mora iscijediti. Potom se u infuziju dodaje kuhana voda, da bi se dobilo 0,5 l.
  • Takav lijek treba piti pola šalice 15 ili 20 minuta prije jela tri puta dnevno.
  • Kurs lečenja traje 1 mesec.
  • Zatim je potrebno napraviti pauzu od 14 dana i započeti terapiju ponovo. Potrebno je 5-6 kurseva godišnje.

Tokom terapije ovom kolekcijom dijabetičari moraju redovno nadzirati broj šećera. To se može učiniti pomoću posebnog uređaja - glukometra. Ako se nakon nekoliko kurseva koncentracija šećera značajno smanji, doziranje hipoglikemijskih lijekova može se sigurno smanjiti.

Analog Arfazetina je zbirka 17 za dijabetes. Sastoji se od galege trave, medenjaka, močvarnog kašlja, lišća pasulja, borovnice, centarije i drugih biljaka. Međutim, njegova upotreba zabranjena je tokom trudnoće i dojenja, kao i kod pojedinačne netolerancije na bilje.

Drugi sličan lijek je kolekcija Altai. Sastoji se od divokoze, koprive, knotwe, borovnice, divlje ruže i mnogih drugih ljekovitih biljaka. Blagotvorno deluje na rad pankreasa i normalizuje nivo glikemije.

Kolekcija za samostalno kuhanje

U prisustvu svih potrebnih sastojaka, pacijent sam može pripremiti kolekciju bilja za dijabetes. Ispod su poznati recepti narodnih iscjelitelja.

Lijek iz korijena repa i lišća borovnice. Uzmite 1 žličicu svakog sastojka i prelijte dvije čaše kipuće vode. Zatim se smjesa ohladi i filtrira. Zbir se uzima 1 kašiku prije obroka tri puta dnevno.

Druga kolekcija koja snižava nivo šećera uključuje listove borovnice, koprive dioice i crne bazge, po 1 žlicu. Smjesu biljaka prelijemo hladnom vodom i kuhamo na laganoj vatri oko 10 minuta. Tada se infuzija ohladi i filtrira. Lijek se uzima u 2/3 šalice prije glavnog obroka tri puta dnevno. Dolazak iz sastava kolekcije imaju blagotvoran učinak.

Za pripremu sljedeće juhe trebat će vam sjemenke lana, listovi matičnjaka, cvijet lipe, korijen zamanihe i maslačak, po 1 žlica. Smjesa se mora napuniti čašom vode i kuhati 5 minuta. Biljna infuzija se infuzira oko 6 sati, a zatim se filtrira. Pijte pola šoljice tri puta dnevno nakon jela.

Još jedan juha priprema se na bazi trave od divljih jagoda, planinara i krošnje, po 20 g. Smjesa se mora preliti kipućom vodom, kuhati 3-5 minuta i inzistirati 10 minuta.Lijek se uzima u kašici pola sata prije jela tri puta dnevno.

Biljna kolekcija koja snižava nivo glukoze. Da biste se pripremili, trebate uzeti korijen ginsenga i cvjetove planine Arnica po 20 g. Smjesu preliti kipućom vodom i inzistirati oko 15 minuta.

Čorba se uzima po kašika dva puta dnevno. Kurs liječenja je 3 tjedna.

Infuzije - izvori vitamina

Prilikom liječenja dijabetesa vrlo je važna ne samo kontrola razine glikemije, već i opće zdravstveno stanje.

Mnoge ljekovite biljke sadrže veliku količinu vitamina.

Ispod su najpopularniji narodni lijekovi za dijabetičare.

  1. Kašika šipka (plodova) ruže prelije se hladnom vodom i kuha 20 minuta. Tada se juha ohladi, filtrira i pije tri puta dnevno po pola čaše prije jela, jer je prilično korisna ljekovita biljka.
  2. Žlica pupa breze prelivena je kipućom vodom i kuhala 20 minuta. Smjesa se ostavi da se utapa oko 6 sati, a zatim filtrira. Lijek se pije u dvije kašike tri puta dnevno. Kurs liječenja je 3 tjedna.
  3. Dve kašike lista crnog ribiza smrvi se i preliju kipućom vodom. Zatim se smjesa kuha oko 10 minuta. Infuzija se hladi, filtrira i pije se po čašu tri puta dnevno prije uzimanja glavnih jela. Ovo je odličan alat za poboljšanje obrambenih sposobnosti tijela, jer ribizla sadrži vitamine P i C.
  4. Sok od cvekle izvor je B, PP, P, C vitamina i folne kiseline. Da biste pripremili lijek, usjev korijena treba očistiti, a zatim proći kroz sokovnik ili protrljati na rešetki. Sok od cvekle uzima se u četvrtini šalice tri puta dnevno. Tijek terapije je od 3 do 5 tjedana.

Naknade za dijabetes učinkovit su način za održavanje normalne razine šećera i općeg zdravlja. Njihova kombinacija sa lijekovima pomaže da se brzo riješite teških simptoma bolesti. Specijalist će govoriti o dijabetesu u videu u ovom članku.

Iz historije biljne medicine za dijabetes

Istorija slučaja koja se zove „dijabetes“ potiče iz trećeg veka pre nove ere. e. Ispada da su Židovi znali za ovu bolest još u doba Drugog hrama. Mnogi su doktori pokušali pronaći neki način liječenja dijabetesa, mogli su identificirati i simptome dijabetesa, ali nisu bili svjesni uzroka bolesti. Stoga su tih dana ljudi kojima je dijagnosticirana ova nepovoljna dijagnoza bili osuđeni na smrt. U prijevodu s grčke riječi riječ "dijabetes" znači "istjecanje", "proći kroz", te, prema tome, izraz "dijabetes" doslovno znači "gubitak šećera". Ovo odražava glavni simptom bolesti - gubitak šećera u urinu. Izraz "dijabetes" prvi je skovao rimski liječnik Areteus. Opisao je bolest na sledeći način: „Dijabetes je strašna patnja, nije česta pojava kod muškaraca, otapa meso i udove u urinu. Pacijenti, bez prestanka, ispuštaju vodu neprekidnim tokom, kao kroz otvorene vodovodne cijevi. Život je kratak, neugodan i bolan, žeđ je nezasitna, unos tečnosti je preteran i nije proporcionalan sa ogromnom količinom urina zbog još veće dijabetesa. Ništa ih ne može odvratiti od unosa tečnosti i izlučivanja urina. Ako nakratko odbiju uzimati tekućinu, usta se isušuju, njihova koža i sluznica postaju suvi. "Pacijenti osećaju mučninu, uznemireni su i umiru u kratkom vremenskom periodu."

Rukopisi, knjige i zbirke Karabadina Kebira, Makhsanul Edviya, Tohvatul Mominin, koje su koristili narodni iscjelitelji, Nushadars i Avicennin medicinski kanon, pružaju brojne informacije o upotrebi mnogih biljnih lijekova za dijabetes.

Dijabetes melitus nazvan "gin-sni bolest" detaljno je opisan u tibetanskom medicinskom traktatu iz 13. veka, "Chjud-shi".Već tih dana tibetanska medicina uspješno je izliječila ovu bolest, a danas se dijabetes melitus praktički ne nalazi među Tibetancima. Tajna ovog fenomena je u posebnim metodama za liječenje endokrinih problema koje koriste tibetanski ljekari. Liječenje dijabetesa provodi se ovisno o scenariju bolesti: kao bolest "vrućine" uslijed kršenja vitalne osnove Mhrisa ili kao bolest "prehlade". U prvom slučaju liječenje je usmjereno na čišćenje jetre, žučnih puteva i krvi. Ako je bolest nastala kao „prehlada“ zbog poremećaja u vitalnoj osnovi Badkana, stručnjaci primjenjuju postupke i biljnu medicinu za normalizaciju metaboličkih procesa, uključujući metabolizam masti, podstiču probavu, povećavaju energiju tijela i uklanjaju masnu infiltraciju unutrašnjih organa. Ako postoje poremećaji nervnog sistema, koriste se sredstva za njihovo uklanjanje i harmonizaciju psihoemocionalne pozadine u kombinaciji sa postupcima zagrijavanja.

U XVIII vijeku je prvi put otkriven slatki okus urina kod pacijenata. Engleski doktor Dopson otkrio je ovu osobinu, a od tog datuma dijabetes se, u stvari, počeo nazivati ​​šećerom. Kasnije su ljekari primijenili ovaj simptom za dijagnosticiranje bolesti. Godine 1841. prvo je razvijena metoda određivanja šećera u urinu, a potom su naučili utvrđivati ​​nivo šećera u krvi.

Predložena je posebna prehrana za pacijente kod kojih je dio ugljikohidrata zamijenjen masnoćama. Vježba se također počela koristiti za liječenje dijabetesa.

1889. godine pod mikroskopijom gušterače otkriveni su karakteristični nakupini ćelija, koji su nazvani otočići Langerhansa, nakon naučnika koji ih je otkrio. Ali njihov značaj za tijelo nije mogao objasniti. 1921. godine istraživači Basting i Best uspjeli su nabaviti inzulin iz tkiva gušterače, što je kod psa koji imaju dijabetes eliminirao simptome bolesti. I već sljedeće godine inzulin se prvi put uspješno primjenjivao za liječenje osoba koje imaju dijabetes.

Među sredstvima i metodama liječenja bolesnika sa šećernom bolešću određenu ulogu igraju i biljni pripravci. Od davnina su ljekovite biljke empirijski korištene u liječenju bolesnika sa dijabetes melitusom - listovi borovnice, orahovih i mahurijskih orašastih plodova, mahunarke graha, kozja trava itd. (S. Ya. Sokolov, I.P. Zamotaev, 1993).

Već u vrlo ranim fazama razvoja čovječanstva, biljke nisu bile samo izvor prehrane ljudi, odjeće, alata i zaštite. Pomogli su osobi da se riješi bolesti. Proučavajući arheološke nalaze, etnografi su utvrdili da na zemlji ne postoji pleme koje nije poznavalo ljekovite biljke.

Već u primitivnom društvu poznati su lijekovi protiv bolova iz solanoze, biljke koje djeluju na probavni trakt, kao i neki opojni lijekovi. Trgovina i rat doprinijeli su širenju informacija o lijekovima i doveli do međusobnog obogaćivanja medicinskih znanja naroda različitih zemalja. Izumom pisanja su ove informacije prvi put zabilježene na klinopisnim tablicama. Sumerani u trećem milenijumu prije nove ere e. već koriste u svojoj praksi takve ljekovite biljke poput senfa, timijana, šljive, kruške, smokve itd.

Flora jugoistočne Azije, Indije i Kine već tisućljećima služi kao izvor lijekova za liječenje najrazličitijih bolesti, uključujući dijabetes. Već prije više od 5000 godina u Kini je objavljena knjiga „Ben Tsao“ koja sadrži podatke o ginsengu, efedri, šparogama, klenovima, astragalusu i mješavini nekoliko biljaka (M. A. Kuznetsova, A. S. Reznikova, 1992). U Indiji postoje 24 autohtone biljke (češnjak, luk, maslačak itd.) Za liječenje dijabetesa koji snižavaju šećer u krvi (E. Chako, 2003).

Posebno vrijedne informacije o korištenju ljekovitog bilja pročitane su u drevnim pisanim spomenicima - egipatskim papirusima. Drevni egipatski papirus George Ebers sadrži izvatke o upotrebi oko 800 biljaka u obliku različitih oblika doziranja: infuzije, dekocije, sokove, živine itd. Egipćani su bili dobro upoznati sa ljekovitim svojstvima aloje, anisa, izbijeljenog, metvice, ricinusovog ulja, plantaže. Oni su patili od mnogih bolesti. Da biste ih spriječili, preporučeno je koristiti klime, dijafone, sredstva za učvršćivanje što je češće moguće. Za prevenciju crevnih bolesti preporučalo se piti filtriranu vodu, jer su od tada znali za mogućnost prenošenja s jedne osobe na drugu neke crijevne infekcije, na primjer dizenteriju.

Hipokrat, izvanredni liječnik i mislilac drevne Grčke, stvorio je nauku o uzrocima bolesti i metodama njihova liječenja pomoću mnogobrojnih biljaka. Opisao je 236 biljaka čiji se značaj za gastroenterologiju danas ne gubi. Ovo je borovnica, iris, centaur, badem, metvica itd. Vjerovao je da ljekovite biljke duguju svoje djelovanje određenoj, optimalnoj kombinaciji svih sastavnih dijelova, pa je zato biljke trebalo koristiti u obliku u kojem ih je priroda stvorila, odnosno u prirodnom ili u obliku sokova. Napisao je: "Medicina je umjetnost oponašanja ljekovitih efekata prirode." Hipokrat je često koristio, uz dijetu, banke i kade, i dijagnozu je postavljao na osnovu promatranja pacijenata. Tako je medicinsku „umjetnost“ pretvorio u nauku.

Otac europske farmakognozije smatra se grčkim liječnikom rimske vojske vremena Nero Dioskorida, koji je u eseju Materia medica opisao mnoge biljke poznate njemu, a koje su stoljećima služile kao referentna knjiga liječnika i farmaceuta. U svojim je knjigama opisao oko 6 000 biljaka, dao im imena, progovorio o metodama pripreme lijekova, njihovom doziranju i učincima.

Prema legendi, na Kavkazu (Colchis), pod okriljem božice Artemide, postojao je čarobni vrt otrovnih i ljekovitih biljaka, odakle su ove biljke došle u Grčku.

Liječnik antike Klaudij Galen, nasuprot Hipokratu, vjerovao je da neke aktivne tvari biljaka imaju terapeutski učinak, a druge štetne. Da biste ih razdvojili, predložio je insistiranjem na vinu, sirćetu, vodi da se neke tvari odvoje od drugih. Ekstrakti ljekovitih biljaka stekli su popularnost u svim evropskim zemljama i danas se uveliko koriste, noseći naziv „galenski preparati“. Galen je poboljšao brojne oblike doziranja. Konkretno, pojavili su se takozvani teriaki - antidoti iz biljnih i životinjskih otrova. Ako prevedete značenje ovih fitokompozita, onda je Galen ne samo što je znao za otrovna svojstva biljaka, nego je razvio i čitav sistem endo-detoksikacije i koristio sredstva za liječenje poremećaja u želucu i crijevima. Neki balzami obuhvaćali su i do stotinu sastojaka, među kojima su prevladavale biljke, ali bilo je i meda, zmijskog mesa, rogova itd. Njegovo je učenje trajalo sve do 18. stoljeća. Neki od balzama sada se uvode u domaću farmakopeju i koriste se kao tonik (Amrita, Pervoprestolny, Kedrovit, Altai itd.), Želudac (Becherovka), multivitamin (Herbamarin, Corfit "I drugi.) Fondovi.

Nakon Hipokrata, Galen je bio posljednji veliki predstavnik razdoblja veličanstvenog procvata medicine u Evropi. Srednji vijek u Europi karakterizirala je stagnacija u području medicinskih znanja. Tek u XI vijeku došlo je do izvjesnog preporoda nauke i njenog postepenog ulaska u novu fazu razvoja. Na kolijevci kulturne i naučne misli stajali su sveštenici. U samostanskim bibliotekama sačuvana je pisana baština dostignuća drevnog sveta, a ova okolnost doprinela je nastanku manastirske medicine. Redovnici su bili upućeni da proučavaju dela Hipokrata, Dioskorida i Galena. Počelo je prikupljanje informacija o narodnim lijekovima, postepeno vraćajući se bogatom iskustvu prethodnih generacija. Do izvjesne mjere to je omogućilo široko širenje epidemija kuge i drugih teških i često smrtnih bolesti.

Sjajni srednjovjekovni Tadžikista - enciklopedist Abu Ali ibn Sina (980.-1037.) Ostavio je bogato nasljeđe svjetskoj civilizaciji, obuhvaćajući više od dvadeset grana znanosti, poput filozofije, medicine, matematike, književnosti i poezije, pedagogije, muzike, kao i niza drugih grana znanosti svjedoče o izvanrednoj širini njegovih naučnih interesa.

Medicinsko nasljeđe Ibn Sina (Avicena) obuhvata preko pedeset grana teorijske i praktične medicine koje su različito razvijene. Takve grane medicine kao što su terapija, hirurgija, traumatologija, posebno higijena, farmakologija i farmakologija, u nasleđu naučnika sistematizovane su, počevši od opštih pitanja problema i završavajući sa njihovim privatnim pitanjima i vezama s drugim srodnim disciplinama. Moderni endokrinolozi napisali su općenito o doprinosu naučnika dijabetesu bez analize opće taktike liječenja, kao i desetine antidijabetičkih lijekova koje preporučuje Ibn Sina.

Da bismo rešili ovaj problem, koristili smo radove naučnika kao što su „kanon medicinske nauke“, traktat „Alvokhiya“ - „kodeks recepata“, „traktat o higijeni“ i neka druga dela naučnika napisana na arapskom i farsi-tajikom.

Iskusni ljekar je uzroke dijabetesa povezao sa modernim konceptom faktora rizika za dijabetes s intrarenalnim, intrahepatičkim faktorima, a također i s „vrućom neprirodnom snagom bez materije ili materije“ (toksičnim dijabetičkim tvarima, prema Yu. N. Nuraliev (2004).) Medicina ere Avicena Nisam znao za kiselo-bazične resurse, biohemijski sastav krvi, urina i druge tjelesne tekućine.

U dubini tunela nalaze se desetine neotkrivenih fizioloških mehanizama. Avicena je, mnogo vekova uoči dostignuća nauke svoga doba, bila u stanju da ispravno otkrije uzrok dijabetesa, „sa vrućom neprirodnom snagom sa materijom“.

Trenutno je dokazano da se povećana koncentracija urata (uratoza) odnosi na takozvane bubrežne dijabetičke faktore. Urat i produkt njihovog metabolizma, aloksan, spadaju u one neprirodne stvari o kojima je Ibn Sina pisao (Yu. N. Nuraliev, M. U. Sharofova, 2005–2011).

Sve do 19. vijeka medicina je dijabetes smatrala bubrežnom bolešću. Slična objašnjenja bila su povezana s često prethodnim dijabetesnim stanjem uratoze, u kojem se intrarenalni poremećaji javljaju mnogo ranije od razvoja dijabetes melitusa.

Moderna medicina nema podatke o prehrani centralnih Azijaca, uključujući Iran, u doba Avicene. Analiza naučnog rada na giht, urolitijazu i kolelitijazu, razne vrste poliartritisa i dijabetesa pokazuje da su zbog obilja divljih životinja i ptica životinjske masti uglavnom uključivale životinjske masti i mesne proizvode. Stoga su se bolesti povezane s uratozom i hiperuricemijom smatrale najčešćim.

Opći plan za liječenje dijabetesa koji je razvio Ibn Sina sastojao se od dijetalne terapije, terapije lijekovima, kao i fizioterapije. Iz prehrane dijabetičara bili su isključeni proizvodi od šećera, životinjskih masti i grubog mesa (govedina, ovčetina). Prehrana dijabetičara sastojala se od pšenične gulašnice, dekocije ječma, jele i želeina od unutarnje masnoće i mesa jednogodišnje djece. Ibn Sina je kao terapeutska i dijabetička sredstva preporučivao razne voćne i bobice (šipak, šljive, šljive i dr.), Kao i sokove od povrća (krastavca) i fermentiranu mliječnu surutku.

Prilikom propisivanja jednostavnih ili složenih antidijabetičkih lijekova Ibn Sina je kao osnovu uzeo sljedeće vodeće simptome dijabetesa: žeđ i poliuriju, oslabljenu funkciju bubrega, jetre, živčanog i kardiovaskularnog sustava, mizaja (prirodu) tijela, kao i mišiće (mialgija) koji su primijećeni kod dijabetesa i dr. neuralgični bol i svrbež kože.

U skladu sa sustavom liječenja Avicena, dijabetes se liječio sljedećim sredstvima:

• ljekovite prehrambene biljke, odnosno biljni lijekovi ili metoda fitoterapije,

• mineralni proizvodi ili mineraloterapija,

• životinjska sredstva - organoterapija.

Biljna medicina smatrana je vodećim liječenjem dijabetesa. U „Canonu“ Ibn Sina i u brojnim drugim traktatima naučnika, ukupno je opisano 84 imena potencijalnih antidijabetika, uključujući lijekove za gašenje žeđi, među kojima biljni proizvodi čine 75 predmeta, što predstavlja 89,3%. Gume i smole (desni) među biljnim proizvodima čine 9 jedinica, ili 14,3% od ukupnog broja biljnih proizvoda.

Iz sastava 75 žednih ili žeđi biljnih lijekova, Ibn Sina mogao bi jednostavnom tehnološkom obradom dobiti od 75 do 250 ili više jednostavnih biljnih lijekova (infuzije, dekocije, praškovi, ekstrakti ulja ili alkohola i dr.).

Klasična antidijabetička sredstva opisana u spisima Ibn Sina-a, kao sredstvo za smirenje žeđi, uključuju: močvarnu vodu, aloju, obični anis, bagremov kamen, sijanje artičoke, običnu bazgu i druge vrste, ludi krastavac, kamilski trn, grožđe klinčić, stablo, šipak, origano dikmamp i njegove druge vrste, iris kasatik, zimzeleni čempres, kineski cimet i njegove druge vrste, sjeme korijandera, bijeli ljiljan i ostale njegove vrste, tamjan, šipak, la bukva, poljska metvica i druge vrste, plantaža buha, vrtni purslane, ruža Kazanlak i druge njegove vrste, ljekovita kamilica, sumac štavljenja, slatki slatki, obični grah, aromatična ljubičica, šafran, timijan itd.

U 11. do 12. stoljeću središta srednjovjekovne medicine u Evropi bila su sveučilišta u Salernu, Bolonji, Parizu, Padovi, Oxfordu i dr. Oko 1480. godine pojavilo se prvo izdanje Salernovog zdravstvenog kodeksa Arnolda Villanova. U njemu se često mogu naći određeni fitokompoziti koji ublažavaju stanje kod bolesti želuca i crijeva. "Postoji mišljenje da šafran daje i radost i energičnost, uliva snagu u članove i obnavlja jetru kod nas."

Godine 1485. biljni traktor Apuleius Platonic Herbarium objavljen je na latinskom jeziku, a tek kasnije je preveden na nacionalne jezike, što je dalo veliki doprinos popularizaciji znanja o bilju.

Tokom kasnog srednjeg veka, učenja lekara Paracelsusa imala su veliki uticaj na razvoj nauke o lekovitom bilju. Život je smatrao specifičnim hemijskim procesom, čiji tijek ovisi o sastavu tvari koje u njemu sudjeluju. Bolest se, prema njegovom mišljenju, javlja u nedostatku neophodnih supstanci, tako da se suština liječenja sastoji u unošenju kemikalija koje nedostaju u organizam.

Paracels se je u izboru ljekovitih biljaka držao nauke o potpisima koji su nastali u antici. Prema ovom učenju, znakovi izgleda (boja, oblik, miris, ukus, bodlje) indirektno ukazuju na bolest kod koje bi ga trebalo koristiti. Dakle, ako biljka ima žutu boju (celandin, tansy, zlatnik itd.), Tada se smatralo (i sada previše) lijekom za bolesti jetre i žučnih kanala. Učenjaka Paracelsusa o postojećim „principima“ biljaka u budućnosti poslužila su kao poticaj za proučavanje hemijskog sastava biljaka.

Prvo obrazloženje upotrebe ljekovitog bilja protiv bolesti jetre dato je krajem 15. vijeka. Kasnije, počev od XVI - XVII veka, cvetovi besmrtnika počeli su se pripisivati ​​choleretic drogama (L. S. Levinson, 1930).

U srednjovjekovnoj medicini spominju se brojni biljni lijekovi koji su olakšali stanje pacijentima. Među njima možete pronaći one koji danas nisu izgubili svoj praktični značaj. U knjizi A.Amasiatsi “Nepotrebno za nenaučene” (1990) kaže o ljekarni kamilici: “... Pomaže kod kolika i oticanja crijeva i jetre, omekšava guste tumore i umiruje bol. A pomaže i kod svih upalnih, sluzavih i crnoalkalnih groznica ... "

Avicenna, izvanredni predstavnik arapske i centralnoazijske medicine, napisao je četrdesetak djela o medicini. Njegov rad „Canon of Medicine“ lekari već vekovima koriste u mnogim zemljama. A sad sadrži skladište informacija o ljekovitom bilju.

U starom ruskom jeziku „želudac“ - posuda organa za varenje - sinonim je za reč „život“, i sasvim je jasno zašto. Zaista, u Rusiji, kao i među drugim narodima, ljekovita svojstva biljaka bila su poznata od davnina. Paganski svjetonazor koji je prevladavao u drevnoj Rusiji dao je liječenju natprirodan karakter. Stoga su liječenje malim setom ljekovitog bilja izvodili iscjelitelji, čarobnjaci, čarobnjaci, odnosno ljudi, prema popularnim konceptima, znajući kako djelovati na zle duhove.

U ruskoj tradicionalnoj medicini biljke cvjetova, besmrtnika i matičnjaka u obliku decokta upotrebljavaju se za različita upalna oboljenja jetre, mjehura i mokraćnih putova, kao i anthelmintik (ascarariasis) i kao hemostatski faktor.

U enciklopediji tradicionalne medicine Rusije često se spominju „Knjiga verbalnog hladnog helikoptera“ (1997), trava Poleeve (menta), kantarion, sondi (tansy), kumin (timijan), ramonska boja (kamilica), sworoborin (pasja ruža), dunja i Černobil ( pelin), popava (maslačak), fenula (kopar) itd., koji su se široko koristili i danas se koriste u modernoj hepatologiji. Često se odnosilo na bolesti poput "bolova u jetri, hikupije, uboda i jetre na jetri", koje su se odnosile na razne bolesti jetre. "Rhubarb je ugodan, crni luk od žuči, takođe je štetan ispljuvak, očistiće stumu i jetru, te izvaditi ubode. Nešto se dogodi u srcu."

Riječ "vertograd" znači "vrt", ovdje - vrt ljekovitog bilja. Ovaj je udžbenik prijevod medicinske knjige popularne u 15. stoljeću u zapadnoj Europi s opsežnim dodacima koje su uključivali i ruski pisari.

Nakon svrgavanja tatarskog jarma, Rusija nastavlja kontakte sa zapadnom Europom. Naučnici, arhitekti i lekari pozvani su u kraljevsku službu. Proučavanje ljekovitih biljaka u Rusiji počelo se primjetno razvijati nakon reformi Petra I. Po njegovom nalogu otvorene su državne ljekarne i baze za njih, takozvane ljekarničke bašte. Jedan od njih - farmaceutski vrt u Sankt Peterburgu pretvoren je u botanički vrt, koji je sada pretvoren u Botanički institut Ruske akademije nauka. Akademija nauka, koju je stvorio Petar I, organizovala je ekspedicije kako bi proučila i skupljala biljno bogatstvo u Sibiru.

Putnik i prirodoslovac, student MV Lomonosov, član Sankt Peterburške akademije nauka I. I. Lepekhin, proučavao je floru Rusije oko šest godina. U svom eseju, „Razmišljanja o potrebi da se ispita sila sopstvenog rasta“, opisao je mnoge biljke sa lekovitim svojstvima. Naučnik je pozvao ljekare da proučavaju biljke, "obdarene ljekovitom snagom". "Novi svijet bi osvijetlio medicinsku umjetnost," napisao je I. I. Lepekhin, "kada bismo znali moć i djelovanje biljaka."

Indikacije za upotrebu bilja kod dijabetesa

Danas postoji više od 200 vrsta biljaka sa svojstvima koja smanjuju šećer. Indikacije za upotrebu biljnog lijeka temelje se na ljekovitim svojstvima upotrijebljenog bilja. Vrijedne su za biološki aktivne tvari koje čine njihov sastav: inulin, galenin, inozin i druge.

Biljna medicina ima određene principe djelovanja:

  1. Individualnost - pri odabiru trave uzimaju se u obzir dijagnoza bolesti, njen stadij i težina patološkog procesa.Prisutnost popratnih simptoma i hroničnih bolesti.
  2. Monoterapija i višekomponentne naknade - jedna biljka ili njihov kompleks mogu se koristiti za liječenje. Prednost monoterapije je mogućnost uspostavljanja mehanizma djelovanja biološki aktivne tvari, što je u drugom slučaju gotovo nemoguće. Pri korištenju nekoliko sredstava treba uzeti u obzir njihovu kompatibilnost i područje terapijskog djelovanja.
  3. Postupna fitoterapija uzima u obzir doziranje svih komponenti i njihovu interakciju s lijekovima. Trajanje liječenja i mogućnost drugog tečaja uzimaju se u obzir.
  4. Složenost - da bi se postigao maksimalan terapeutski učinak, biljna medicina treba kombinirati sa lijekovima i fizioterapeutskim metodama. Da bi se aktivirali procesi oporavka u tijelu s endokrinim patologijama, provode se refleksologija, hirudoterapija, masaža, akupunktura, aromaterapija i druge metode.

Sledeći preparati se spravljaju od bilja:

  • Bujon je prilično uobičajen oblik lijeka, koji se priprema tako što sirovinu ulije vrelom ili hladnom vodom ključalom. Dekoracije treba čuvati ne duže od dva dana i, ako je moguće, kuhati svježe prije svake upotrebe.
  • Tinktura - razlikuje se od juhe po tome što se sirovina prelije kipućom vodom ili alkoholom i infuzira nekoliko sati ili dana. Infuzije su hladne i tople.

Većina biljnih pripravaka sa svojstvima koji smanjuju šećer dopuštena je samo blagim tečajem dijabetesa druge vrste, jer kod prve vrste bolesti nisu delotvorni. Glavna značajka takve terapije je da se može provoditi u dužem vremenskom periodu, jer biljke ne izazivaju ovisnost. Kako bi se smanjio rizik od rezistencije, biljni lijekovi nadopunjuju se drugim sastojcima svakih 20 dana.

Bilje za dijabetes tipa 1

Dijabetes melitus tipa 1, to jest inzulinski ovisan, nastaje zato što se gušterača ne može nositi sa svojim funkcijama. Tijelo ne proizvodi potrebnu količinu inzulina kako bi razgradio ugljikohidrate i glukozu u tijelu. Ovaj oblik čini oko 10% slučajeva dijabetesa. Liječenje se zasniva na redovnim hormonskim injekcijama.

Biljke dijabetesa melitusa tipa 1 koriste se kao dodatna terapija. Najčešće se pacijentima propisuju čajevi, infuzije i decokcije iz takvih biljaka:

  • Barberry obično
  • Limun
  • Močvarski calamus
  • Galega officinalis
  • Elecampane visok
  • Kopriva
  • Chokeberry
  • Lingonberry

Pravovremenom dijagnozom i integriranim pristupom liječenju nivo inzulina može se održavati normalnim. To vam omogućava da umanjite rizik od nuspojava endokrinih patologija.

, ,

Bilje za dijabetes tipa 2

Dijabetes koji nije ovisan o inzulinu, to jest bolest drugog tipa, karakterizira normalna proizvodnja hormona. Ali posebnost patologije je da je u organizmu oslabljena osjetljivost na inzulin. Za liječenje se koriste lijekovi koji stimuliraju gušteraču na proizvodnju hormona i smanjuju otpornost stanica na njega.

Biljna medicina najčešće uključuje takvo bilje za dijabetes tipa 2:

  • Korijen sjemena
  • Listovi grožđa
  • Dogrose
  • Maslačak
  • Cikorije
  • Menta
  • Mleko ili kombuča

Liječenje biljem povećava učinkovitost terapije lijekovima i bori se protiv bolnih simptoma poremećaja. Bilje smanjuje oticanje udova, vraća oštrinu vida i podržava normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sistema.

Biljno šećer u krvi snizuje dijabetes

Terapeutski sastav biljaka omogućava njihovu upotrebu u liječenju mnogih bolesti.Biljke koje snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa pozitivno utiču na metaboličke procese u tijelu, obnavljajući ih:

  • Normalizirajte metabolizam hranljivih sastojaka.
  • Povećajte brzinu metaboličkih procesa.
  • Pročistite krv i limfu od toksina i drugih štetnih materija.
  • Obnavljaju transport glukoze u ćelijama jetre i sintezu glikogena.
  • Normalizujte rad mokraćnog sistema.
  • Vratiti rad probavnog trakta.

Bilje koje smanjuje šećer kod dijabetesa koristi se kao pomoć u glavnoj terapiji lijekovima. Sve biljke su podijeljene u takve grupe:

  1. U prvu grupu spadaju bilje, žitarice i povrće koje normalizuju nivo glukoze u krvi: luk, peršun, špinat, kopar, beli luk, ovas. Jačaju zaštitna svojstva tijela i sprečavaju rizik od infekcija. Preporučuje se pacijentima koji imaju poremećaje glukoze prvog i drugog tipa.
  2. Biljke, korijenje, plodovi i lišće biljaka. Iz takvih sirovina pripremaju se dekocije, infuzije ili se koriste u svom čistom obliku. U ovu grupu spadaju: kopriva, stevija, murva, lanene sjemenke, borovnice, lovorov list, maslačak, orah, koza. Takve biljke su relevantne za dijabetes tipa 2. Pacijenti s prvom vrstom bolesti mogu se koristiti za jačanje imunološkog sustava.
  3. To su lijekovi za održavanje zdrave jetre, bubrega i drugih unutrašnjih organa. Tu se ubrajaju: ribizla, konjski rep, crvena riba, korijen maslačka, kukuruzne stigme, ljekarna kamilica.

Endokrinolog se bavi izborom biljaka. Lekar uzima u obzir vrstu bolesti, prateće simptome i druge karakteristike pacijentovog tela.

Diuretičko bilje za dijabetes

Jedan od simptoma ozbiljne endokrine bolesti je zadržavanje tečnosti u tijelu. Diuretičko bilje za dijabetes potrebno je za povećanje volumena urina i za povećanje razine izlučnih aktivnosti. Biljke pružaju olakšanje krvožilnom sistemu, snižavaju krvni pritisak i sužavaju krvne žile.

Diuretičko bilje treba koristiti sa krajnjim oprezom. Diuretici se biraju pojedinačno za svakog pacijenta. Najčešće se pacijentima propisuju:

  • Sushitsa - koristi se kao dekocija 2-3 puta dnevno. Da biste poboljšali rezultate terapije, piće treba nadopuniti redovnim toplim kupkama prije noćnog odmora.
  • Crna borovnica - korijen i bobice biljke imaju diuretička i umirujuća svojstva.
  • Borovnice - za juhu primjenjuju njene listove. Toniraju i imaju diuretski učinak.
  • Radič - u ljekovite svrhe koriste lišće i korijenje. Reguliše funkcionalnost tijela i ubrzava izbacivanje suvišne tekućine.
  • Ginseng - njegov korijen podiže vitalnost, uklanja tekućinu, smiruje i jača nervni sistem.
  • Burdock i elecampane - njihovo korijenje koristi se za liječenje. Snižavaju šećer u krvi i imaju diuretski učinak.

Svo bilje se može koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom i sveobuhvatnog pregleda tijela.

, , , , , , , , , , ,

Dijabetičko čišćenje biljaka

Da bi očistili krv patogena i ubrzali njihovu izlučivanje, često se koriste biljke za čišćenje. Kod dijabetesa se koriste ove biljke koje podstiču regeneraciju beta ćelija:

  • Maslačak zelen
  • Aloe vera
  • Cikorije
  • Češnjak
  • Pelin
  • Cvjetovi yarrow

Za pročišćavanje su prikazane biljke koje uključuju tanine: lovorov list, radiol, drva drijem, kora aspene. Pomažu u uklanjanju toksina, uništavanju slobodnih radikala i minimiziraju rizik od upale.

Protivupalna biljka posjeduje ne manje korisna svojstva: kamilica, aloja, kantarion, orah, cimet, neven. Za regulisanje metabolizma koristite: plantain, maslačak i korijen pirhe.

, , , ,

Biljke za oticanje kod dijabetesa

Jedan od znakova sistemske lezije vaskularnih tkiva je oticanje udova, obično donjih. Biljke protiv edema kod dijabetesa melitusa sprečavaju razvoj trofičnih čira i drugih ozbiljnih komplikacija.

Za obnovu periferne cirkulacije i osjetljivosti tkiva edemima preporučuju se sljedeće biljke:

  • Kantarion
  • Korijen ginsenga
  • Zob
  • Burdock
  • Hydrastis
  • Večernja primora

Da biste brzo uklonili edeme, preporučuje se upotreba kajenske paprike. Biljka obnavlja krvne žile i živčane završetke. Prije upotrebe takvih lijekova konsultujte endokrinologa.

Obrazac za puštanje

Biljna medicina u liječenju dijabetesa vrlo je popularna. Znajući imena ljekovitih biljaka i njihov mehanizam djelovanja, možete napraviti efikasnu biljnu kolekciju. Razmotrimo glavne vrste lijekova i njihova imena:

  1. Beta ćelijski stimulansi
  • Korijen sjemena
  • Lišće oraha
  • Sjemenke lana
  • Slastičarnica
  • Kantarion
  • Plantain
  • Borovnice
  • Goatskin

Gore navedene biljke imaju diuretička i dijaforetska svojstva, stimulišu gušteraču.

  1. Snižavanje šećera u krvi
  • Korije maslačka
  • Korijeni jeruzalemske artičoke
  • Korijen sjemena
  • Čvorovi
  • Lovorov list
  • Brezovi pupoljci
  • Ginseng
  • Blueberry puca

Biljke poboljšavaju prolazak molekula glukoze kroz stijenke krvnih žila i inhibiraju procese njegovog stvaranja. Štiti inzulin od uništenja. Da bi se postigao terapeutski efekat, lekovi se uzimaju 1-3 meseca.

  1. Vaskularno jačanje
  • Limun, češnjak, menta - očistite posude.
  • Slatka trava djeteline, glog, zvjerica, plodovi kestena - antikoagulansi, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i pojačan zgrušavanje krvi.
  • Šipka ruža, lingonine, kopriva, maslačak - organizmu pružaju vitamine.
  • Kamilica, eukaliptus, jagoda, aloja, borovnica, đumbir - anti-upalno dejstvo.
  1. Poboljšanje funkcionisanja probavnog trakta
  • Grašak
  • Sena trava
  • Aloe vera
  • Pikantno zelje
  • Sjemenke bundeve
  • Pelin
  • Sjemenke klinčića
  • Lišće oraha

Gore navedena sredstva pročišćavaju crijeva i jetru, vraćaju brzinu apsorpcije ugljikohidrata. Biljke povećavaju sposobnost jetre da akumulira višak glukoze.

  1. Biljke protiv dijabetičkih komplikacija
  • Čvorovi
  • Djetelina
  • Slastičarnica
  • Kamilica
  • Ljubičasta

Gore navedena sredstva imaju biostimulans i antioksidativna svojstva. Da biste spriječili oftalmičke komplikacije, preporučuju se brusnice, lingonije, lišće koprive i knotweed, trava za spavanje.

Prilično popularan narodni lijek koji se koristi protiv dijabetesa je monaška trava. Ovaj koncept uključuje nekoliko biljnih komponenti koje imaju složeni uticaj na organizam. Monastični čaj poboljšava metaboličke procese i normalizuje metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Lijek je najefikasniji za dijabetes tipa 2.

Monastička trava za dijabetes najčešće se sastoji od sljedećih komponenti:

  • Bokovi ruža
  • Horsetail
  • Goatskin
  • Borovnice
  • Kamilica
  • Kantarion
  • Elecampane korijen
  • Šumska mahovina

Skupljanje biljaka jača krvne žile, koje su najosjetljivije na endokrine patologije. Blagotvorno deluje na rast korisne mikroflore u probavnom traktu. Održava razinu glukoze u krvi i regulira metabolizam.

Redovna upotreba kolekcije minimizira simptome bolesti, ublažavajući stanje pacijenata. Prije upotrebe proizvoda trebali biste utvrditi osjetljivost tijela na njegove komponente. Ako postoje kontraindikacije ili razvije neželjene reakcije, sastojke naknade za liječenje treba zamijeniti.

Ginkgo biloba

Jedinstvena biljka koja se koristi u mnogim poljima medicine je Ginkgo biloba. Samo njeni listovi, koji sadrže: flavonoide, procijanidine, ginkgolide, bilobalid, seskviterpene, imaju terapijska svojstva.

Specifičan i izuzetan sastav ima sledeće efekte na ljudsko telo:

  • Prošire krvne sudove.
  • Povećava elastičnost zidova krvnih žila.
  • Obnavlja proces cirkulacije krvi.
  • Zaustavlja upalne procese u tijelu.
  • Ima antioksidativno dejstvo.
  • Snižava holesterol u krvi.
  • Normalizira metaboličke procese
  • Podržava krvni pritisak.
  • Jača kardiovaskularni sistem.
  • Snižava šećer u krvi.

Listovi ginka bilobe koriste se u ljekovitim tinkturama. Da biste pripremili lijek, trebate uzeti u proporciji od 1:10 lišća i alkohola (votke). Komponente se miješaju i ubrizgavaju 14-20 dana na tamnom, hladnom mjestu. Nakon toga, tinktura se filtrira i uzima u 10 kapi na 100 ml vode 2-3 puta dnevno. Trajanje terapije je 1 mesec.

Osim tinkture, dijabetičari mogu koristiti oblik tableta biljnog ekstrakta ili čaja na osnovu njega. Ginkgo biloba je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na njegove aktivne komponente, kao i tokom trudnoće i dojenja.

, ,

Amarant trava

Godišnja biljka sa izrazitim ljekovitim svojstvima kod endokrinih bolesti je biljka amaranta. U terapiji se koriste njegove sjemenke koje sadrže takve tvari: fosfolipidi, tokoferol, skvalen, fitosteroli i druge. Alat zasićuje stanice kiseonikom, potiče metabolizam i snižava holesterol u krvi.

Posebnost trave objašnjava se njezinim sastavom:

  • Visok sadržaj linolne kiseline (više od 50% sastava) podržava razvoj i rast unutrašnjih organa, reguliše hormonsku ravnotežu u organizmu.
  • Visok sadržaj proteina blagotvorno deluje na celo telo.
  • Biljka je izvor niskokaloričnih vlakana. Smanjuje rizik od varikoznih vena, ateroskleroze i drugih bolesti.
  • Unatoč prehrambenim svojstvima, trava nije žitarice, pa je dopuštena za upotrebu osobama sklonim alergijskim reakcijama na prehrambene žitarice.

Amarant efikasno djeluje na tijelo, doprinoseći njegovom oporavku. Najčešće se koristi kod drugog tipa dijabetesa. U kombinaciji s tradicionalnim metodama omogućava postizanje pozitivnih rezultata liječenja u kratkom vremenu.

Biljka se koristi u obliku čaja, maslaca i brašna, u kombinaciji sa dijetalnom terapijom. Ulje i brašno koriste se kao preljev za salate i druga jela. Da biste napravili čaj, suve sirovine se prelije kipućom vodom i inzistira, uzimajući ½ šalice 2-3 puta dnevno.

Amarant je kontraindiciran tokom trudnoće i dojenja, kao i za djecu. Nuspojave se manifestuju poremećajima gastrointestinalnog trakta, napadima mučnine i povraćanja, glavoboljom i vrtoglavicom. Terapeutski učinak uočava se nakon 7-10 dana redovne upotrebe lijeka.

Trava pelina

Biljka koja se koristi u liječenju mnogih bolesti, uključujući dijabetes melitus, je pelin. Trava sadrži aminokiseline, tanine, esencijalna ulja, vitamine A i B. Prirodni lijek je najefikasniji za metaboličke poremećaje, hepatitis i holecistitis.

Uz dijabetes, krema se pravi od pelina, infuzija, dekocija, čajeva. Razmotrimo najefikasnije recepte:

  1. Usitnite suhe sirovine, stavite u vrećicu za filter i prelijte 500 ml ključale vode. Infuzija treba infuzirati na sobnu temperaturu. Nastala tečnost koristi se za terapeutske klime.
  2. Samljeti svježi pelin do kašastog stanja. Uzmite tanku mrvicu smeđeg hljeba, stavite na nju malo trave, uvaljajte je u kuglu i pojedite je. Tijek liječenja je 10-14 dana.
  3. Uzmite 2,5 kg pelina i 2 litre vina Cahors. Isperite i osušite svježu travu, oljuštite i iscijedite sok. Kao rezultat toga, trebalo bi izaći najmanje 400 ml soka. Dodajte mu toplo vino i sve dobro promiješajte. Uzimajte 20 ml 2-3 puta dnevno.Kurs lečenja je 1-2 meseca.

Pelin je kontraindiciran kod alergijskih reakcija na njegove aktivne komponente i polen. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, kod anemije, ulceroznih lezija probavnog trakta i erozije, pankreatitisa, holecistitisa. Duga upotreba i prekomjerno doziranje mogu uzrokovati glavobolje, halucinacije, grčeve.

Trava rezukha

Zeljasta biljka sa hrapavim listovima i stabljikom, kao i izraženim ljekovitim svojstvima, predstavlja travu kućišta. U medicini se koristi nadzemni dio koji se bere tokom svog perioda cvjetanja. Prirodni proizvod sadrži saponine, flavonoide, glikozide i glikohirzutin.

Korisna svojstva inkubatora:

  • Ublažava oticanje i uklanja višak tekućine iz tijela.
  • Umanjuje šećer.
  • Zvuči.
  • Ima ekspektorans efekat.
  • Diuretski efekat.

Kod dijabetesa pripremaju se infuzije, dekocije, sokovi i čajevi:

  1. Svježu biljku isperite, osušite i sitno iseckajte. Iz dobijene kaše iscijedite sok i uzimajte 1 žličicu 3-4 puta dnevno.
  2. 30-50 g biljke preliti litrom ključale vode i pirjati na laganoj vatri. Ohladite na sobnu temperaturu, procijedite i uzimajte 200 ml 3-4 puta dnevno.
  3. Od rezusa se može pripremiti mast, koja ubrzava zacjeljivanje rana kod dijabetesa. Samljeti proizvod i iscijediti sok iz njega. Tečnost pomešajte sa 50 g putera. Nanesite masti na oštećeno tkivo. Provedite tretman 2-3 puta dnevno.

Prije upotrebe biljke trebali biste provjeriti da nema kontraindikacija za njezinu upotrebu. Rezukha je zabranjena za djecu i trudnice.

Ravnoteža trave kod dijabetesa

Dodaci prehrani koriste se za održavanje tijela kod mnogih bolesti. Ravnoteža trave kod dijabetesa dostupna je u obliku biljnog čaja u pakiranju i filter vrećicama.

Sastav prehrambenih dodataka uključuje takve komponente:

  • Listi graha su hipoglikemijsko i protuupalno djelovanje.
  • Borovnice su diuretik, adstrigentno, hipoglikemijsko dejstvo.
  • Kopriva - sadrži vitamine grupa B, E i K, ubrzava regeneraciju tkiva i pojačava imunitet.
  • Kantarion - blagotvorno deluje na organizam i sadrži tanine.
  • Plantain - uništava patogene mikroorganizme i ubrzava zarastanje rana.

Ravnoteža normalizira metabolizam ugljikohidrata i poboljšava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Povećava izdržljivost i fizičku aktivnost, poboljšava opće dobro. Za pripremu lijeka biljni čaj se prelije kipućom vodom i inzistira. Lijek se uzima 200 ml 2-3 puta dnevno. Trajanje tretmana je individualno za svakog pacijenta. Prije upotrebe lijeka, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Farmakodinamika

Bilo koji lijek, uključujući biljno podrijetlo, ima određeni mehanizam djelovanja. Farmakodinamika, to jest biološki procesi koji se događaju s travom nakon gutanja, potpuno ovise o komponentama koje čine njezin sastav.

Razmotrimo farmakodinamiku supstanci uključenih u najefikasnije bilje za dijabetes:

  • Alkaloidi su organska jedinjenja sa dušikom koji se dobro rastvaraju u vodi. Imaju visoku biološku vrijednost i toksično djelovanje. Imaju uzbudljiv, stimulativan, analgetski i opuštajući efekat. Od biljaka koje ih sadrže pripremaju se decokcije, infuzije i ekstrakti.
  • Glikozidi - sastoje se od glikona i aglikona. Nestabilna jedinjenja uništavaju se odmah nakon sakupljanja. Glikozidi obnavljaju kardiovaskularni sistem, imaju diuretička i choleretic svojstva, stimulišu centralni nervni sistem.
  • Kumarini i furocoumarini su organske kiseline koje se praktično ne rastvaraju u vodi, ali lako se uništavaju na svjetlu. Sadrži prednost u korijenju i plodovima biljaka. Imaju vazodilatacijski i antispazmodični učinak.
  • Eterična ulja su isparljiva jedinjenja bez dušika. Imaju prijatnu aromu i gorući ukus. Brzo topiv u organskim otapalima, ali ne u vodi. Imaju protuupalna, stimulativna i antispazmodička svojstva.
  • Tanini su prirodni sastojci iz grupe tanina. Imaju adstrigentno, vazokonstriktivno, analgetsko i baktericidno dejstvo.

Hemijski i biološki sastav biljnih tvari je slabo proučen, što je povezano s njihovim svestranim terapeutskim učinkom na organizam.

, , , ,

Fitoterapija za dijabetes

  • Preduslov je konzultacija s liječnikom prije upotrebe biljnih infuzija i dekocija, jer nisu sva ljekovita bilja korisna za dijabetičare. Uključene komponente su različite, liječnik će vam pomoći kompetentno (uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike) u odabiru kolekcije ljekovitog bilja,
  • Dopušteno je samostalno nabavljati komponente kolekcije, pod uvjetom da ste upoznati s osnovnim principima biljne medicine, u protivnom je uputnije i sigurnije kupiti gotove opcije putem apotekarskih lanaca,
  • Obavezno provjerite datume isteka, obratite pažnju na mjesto (područje) berbe, dajte prednost svježim, nedavno ubranim biljkama (veće očuvanje korisnih elemenata),
  • Ako dovoljno razumijete bilje i odlučite se (nakon konsultacije s endokrinologom) sami sakupiti sastojke sakupljanja, održajte ovaj događaj izvan industrijske zone, daleko od grada,
  • Ako dijelove na recept kupujete izvan ljekarne, onda je to isključivo od ljudi s dubokim poznavanjem biljne medicine i kojima osobno znate i u koje imate potpuno povjerenje. Kada u vašem krugu prijatelja nema takvih osoba, potražite potrebne ljekarne odvojeno za liječenje,
  • Nadzor nivoa šećera za vrijeme biljne medicine treba značajno pooštriti, jer reakcija tijela na uzimanje narodnih lijekova ponekad može pokazati nepredvidive rezultate. Na neka bilja kod dijabetičara (čisto pojedinačno) moguća je agresivna alergijska reakcija, pogoršanje blagostanja,
  • Srčana palpitacija, pojava mučnine, povraćanje - neosporni su argumenti za prekid samoliječenja, posavjetujte se s liječnikom. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze ili kardinalna zamjena kolekcije - liječnička sposobnost da donosi takve odluke, neovisne radnje mogu pogoršati situaciju otvaranjem vrata komplikacijama dijabetesa,
  • Mjesto za odlaganje je poželjno odabrati hladnu, tamnu sobu, hladnjak je najbolja opcija.

  • Poželjno je napustiti istodobnu upotrebu nekoliko zbirki korisnih biljaka, pri liječenju kućnim lijekovima preporučuje se pridržavati se jednosmjernog terapijskog procesa,
  • Ako nema pogoršanja blagostanja, ne ispusti tečaj dogovoren sa liječnikom, pridržavaj se dogovorenog doziranja. Na kraju, odmorite se, analizirajući postignute rezultate, pokušajte promjeniti ljekoviti brod ako je potrebno,
  • Odbijte od naknada s više sastojaka, učinkovitost takvih biljnih spojeva će patiti zbog velikog broja sastojaka, 4-6 biljaka u sastavu čorbe najbolja je opcija.

Arsenal fito-ljekarni u slučaju šećerne bolesti vrlo je impresivan, ali podsjećamo da je poželjnije odabrati potrebne narodne lijekove pod nadzorom endokrinologa.

Korisna svojstva bilja za dijabetes

Biljke poput nivoa insulina glukoza u normalu, dijabetičar ima pozitivan učinak na tijelo, a učinak takvih zelenih ljekara višeslojan je:

  • povećana osjetljivost staničnih membrana na inzulin, pad koncentracije šećera - primarnih pozitivnih faktora u razvoju dijabetesa melitusa,
  • dodatna prevencija komplikacija svojstvenih ovom opasnom endokrinom poremećaju,
  • ubrzanje brzine regeneracije (oporavka) - rane na tijelu, ulceracije brže zacjeljuju, rizici od razvoja gangrene minimizirani su,
  • pomažu normalizaciji tjelesne težine, jačanju srca, krvnih žila (povećava tonus, elastičnost vaskularnih zidova),
  • ćelije bubrega i jetre dobivaju dodatnu zaštitu protiv povećanog nakupljanja saharida - preduvjeti za razvoj insuficijencije (bubrežne, jetrene) su minimizirani.
  • osiguravajući normalizaciju sinteze inzulina pomoću gušterače - ljekovito bilje smanjuje rizik od oštećenja ćelijskih struktura ovog organa od dijabetesa.

Biljne infuzije i decokcije biljaka koje smanjuju šećer djelotvorne su protiv dijabetesa tipa 2, u slučaju juvenilne varijante bolesti takvo bilje ne može pokazati pozitivnu dinamiku. Prvi tip je ovisan o insulinu - pomažu samo injekcije.

Koje biljke pomažu dijabetičaru?

Biljna medicina u različitoj mjeri pomaže u borbi protiv svih mogućih varijanti dijabetesa, međutim, takvo je liječenje samo pomoćno, nije sposobno provesti cjelovitu zamjenu za inzulin i lijekove.

S obzirom na dobro provedenu biljnu medicinu, vjerovatno je opipljivo prilagođavanje potrebne doze inzulina i antidijabetičkih lijekova.

Grupe ljekovitog bilja klasificirane su prema vrsti izloženosti:

  • Sadrže sastojke slične insulinu (zamjenska terapija, kao alternativna (pomoćna) verzija kontrole glukoze) - elekpakpan, jeruzalemski artičoka, artičoka, cikorija, repica, ljekoviti maslačak,
  • Biljke za snižavanje šećera doprinose poboljšanju funkcije pankreasa, povećavajući kvalitet „rada“ insulin - listovi bijelog pasulja, obična manžeta, celer, kopriva dioica, šikarac,
  • Visoki hrom - kadulja, đumbir, planinski ovna,
  • Sadrži Biguanid (značajno niža koncentracija glukoze) - galega, grašak, grah,
  • Sa visokim procentom cinka (podstiču proizvodnju inzulina) - ptičje visokorebe, kukuruzne stigme,
  • Adaptogenovi (jačanje imuniteta) - ginseng, limunska trava,
  • Diuretici (uklanjaju višak tečnosti) - brusnica, breza,
  • Stimulanti - slatki slatkiš, laneno drvo, pljeskavica,

Nuspojava, kontraindikacije

Fitoterapija šećerne bolesti uz nekontrolisanu nepismenu upotrebu može stvoriti velike zdravstvene probleme, ozbiljno pogoršavajući trenutnu situaciju. Rizici od pogoršanja kroničnih bolesti su sve veći, što može biti praćeno izrazito negativnim posledicama.

Pojedinačna netolerancija, alergijska reakcija na pojedine komponente lijeka, oštećena funkcija (insuficijencija) bubrega, jetre - kontraindikacije su za uzimanje ljekovitih biljaka sa inzulinskim učinkom.

Vjerojatnost kompetentne neovisne procjene individualnih karakteristika tijela je mala, posljedice takve inicijative mogu biti depresivne. Uključujući negativne scenarije (gubitak svijesti, hiper- ili hipoglikemijska koma).

Prerogativa je lekara da odabere dozu, prihvatljivo bilje za dijabetes, kategorički je neprihvatljivo samostalno rješavati takve probleme.

Nestručan pristup biljna medicina u stanju da postane katalizator razvoja komplikacija svojstvenih dijabetesu:

  • problemi sa vidom (katarakta, retinopatija, glaukom),
  • dijabetičko stopalo
  • koronarna arterioskleroza, zatajenje srca,
  • arterijska hipertenzija
  • dijabetička nefropatija,
  • zastoj cirkulacije u žilama udova,
  • polineuropatija

Povećana opreznost pri korištenju biljaka za dijabetes potrebna je od astmatičara (komponente nekih biljaka mogu izazivati ​​napadaje), trudnica i dojilja.

Biljke koje smanjuju šećer

Sada ćemo detaljnije razgovarati o nekim prirodnim sredstvima koja normaliziraju koncentraciju glukoze.

List belog pasulja

Za dijabetičare, jednog od „lidera“ među biljnim lijekovima, smanjenje koncentracije šećera može doseći 60%, a ostaje i do šest sati zaredom.

  • arginin
  • asparagin
  • triptofan,
  • tirozin
  • kvercetin
  • organske kiseline
  • vlakno
  • opsežna lista vitamina
  • supstance koje stimulišu imunitet,
  • elementi u tragovima (bakar, silicijum, nikl, jod).

Arginin, koji je dio aminokiseline, obdaren je inzulinom sličnim efektom i visokim stepenom otpornosti na probavne sokove. Učinkovitost ponekad nadmašuje učinak mnogih standardnih farmakoloških pripravaka za dijabetes.

Stabilna pozitivna dinamika može se očekivati ​​samo tokom dužeg vremenskog perioda, kada liječenje traje duže od četiri mjeseca.

Unatoč nemogućnosti trajnog prevladavanja dijabetesa (poremećaji uzrokovani bolešću su nepovratni), upotreba recepata na bazi uboda bijelog pasulja pomoći će kod bilo koje vrste ove kronične endokrine bolesti.

Kod drugog tipa korekcija nivoa šećera je vrlo uočljiva, a kod inačice patologije ovisne o insulinu, pacijentovo će tijelo osjetiti pozitivan učinak (metabolizam će se poboljšati), što će imati povoljan utjecaj na dobrobit.

Recepti za svinje

Osušene listove graha meljemo u prah sa mlinom za kafu, termos napunimo kipućom vodom i dodamo dobijenu masu (400 ml. / 50 gr.). Deset sati inzistiramo da uzmemo 100 ml. Nakon što pažljivo protresemo, da uklonimo talog.

Za pripremu kolekcije trebat će vam korijen maslačka, lišće koprive, lišće graha, borovnice. Navedeni sastojci uzimaju se u dvije kašike za desert. Nakon miješanja dodajte kipuću vodu, sa zapreminom od 400 ml. Prokuhajte četvrt sata, ostavite da se ohladi. Rezultirajući juha se razblaži (kašika u 50 ml vode). Jelo prije jela, dvadeset minuta.

Listovi graha i borovnice (tri dene kašike) zgnječe se, doda se 400 ml kipuće vode. Nakon što se pet minuta zagriju, ostave se da se ohlade na vruće stanje. Sat i pol inzistiraju. Procijedite, uzimajte toplo prije jela.

Predloženi recepti prihvatljivi su kao dodatak receptima endokrinologa (lijekovi, dijeta).

Korisne osobine biljnih manžeta iz biljne medicine odavno su "odobrene", uključene u narodne recepte. Trava se odreže nakon što se rose osušila, ljekovita svojstva određuju se sastavom obogaćenim vrijednim tvarima:

  • lignin
  • tanin
  • lipidi
  • organske kiseline
  • kumarini
  • katehini
  • parcele
  • gorčina
  • elementi u tragovima (cink, mangan, nikal, molibden).

Kaša je narodni lijek koji stimulira inzulin koji je u stanju samostalno korigirati razinu šećera, bez upotrebe drugih lijekova. Brzo umanjite negativne simptomatske manifestacije dermatoloških patologija.

Recept za infuziju je jednostavno, suho lišće, dvije kašike u volumenu napunite emajliranu posudu. Dodajte pola litra hladne vode. Pričekajte da prokuha, uklanjajući sa vatre, inzistirajte na četvrt sata, procijedite.

Iznutra (tri puta dnevno) uzimajte 200 ml.

Spolja, kada zdravlje kože “potkopavaju” čiri ili drugi dermatološki poremećaji, losioni čine nastalu infuziju manžetne.

Orah lišće

Efikasno sredstvo za stabilizaciju šećera u krvi, poželjnije je koristiti prethodno osušene zelje ovog stabla.

Isprobajte opsežnu verziju tinkture, čiji sastojci čak i pojedinačno mogu pokazati pozitivne rezultate u suočavanju sa dijabetesom:

  • Sjeckani i suhi orahovi list prelije se votkom, potreban omjer je 60 ml. deset grama lišća.Čuvaju sedmicu na tamnom mjestu, filtriraju,
  • Unaprijed osušena, pažljivo samljevena manžeta prelivena je votkom, u proporciji 50 ml. uzmi jednu čajnu kašiku trave. Sedmicu insistiraju, mjesto je tamno, filtriraju se,
  • Luk, zgnječen do kašastog stanja, prelije se votkom, omjerom 150 ml. do 25 grama. Pet dana inzistiraju, mjesto je tamno, filtrirano.

Završna radnja biće miješanje sve tri unaprijed pripremljene tinkture. Konačna verzija uzima se u žlici.

Korijen biljke sadrži inulin - organsku tvar sličnu svojstva kao inzulin.

Preferirana opcija za upotrebu prepoznata je kao hladna infuzija, koja u većoj mjeri čuva ljekovita svojstva biljke.

Biljne sirovine (zdrobljeni korijen s volumenom jedne žlice) napunite rezervoar, dodajte 200 ml. hladna voda, noć insistiraju. Poželjno je izvesti sličan postupak pripreme infuzije uveče, prije spavanja. Uzimati u jednakim dijelovima, preporučljivo je jesti.

Ljekovite kvalitete nastaju zahvaljujući prisutnosti fenola i aldehida koji imaju niz korisnih funkcija:

  • antioksidanti
  • protuupalno
  • ubrzati metabolizam ugljenih hidrata,
  • stabilizirati koncentraciju glukoze.

Koristeći začin konstantno, povećava se stupanj osjetljivosti tkiva i stanica na inzulin. Učinak antidijabetičkih lijekova postaje efikasniji, potrebna doza se prilagođava smanjenju.

Dodatne prednosti cimeta:

  • čisti krvne sudove
  • potiče blagotvornu asimilaciju hrane,
  • smanjuje težinu
  • uklanja toksine.

Kako biste ubrzali metabolizam, pijte crni čaj s cimetom, slab, svježe variv. 150 ml. za čaj je potrebno staviti žličicu začinskog praha. Ostavite da se kuha oko pet minuta, jedete nakon obroka.

Navedene biljke odlično djeluju kao dodatna podrška terapijskim mjerama koje je propisao liječnik.

Biljka ima višeslojan učinak na organizam, potrebna je konzumacija, pauze, jer se kopriva povećava od koprive.

Sastav je zasićen mikro-makro ćelijama, vitamini i druge korisne biološke supstancije su široko zastupljene.

Od sudjelovanja u metabolizmu ugljikohidrata iz koprive sudjeluju:

  • Secretin - ima inzulinski efekat, značajno olakšava "rad" gušterače,
  • Natrijum - zajedno sa kalijumom je jedan od glavnih „igrača“ kada se razmišlja o pitanjima stalne ravnoteže vode i soli, stvaranja inzulina. Manjak natrijuma doprinosi razvoju miastenije gravis, smanjuje se probavljivost glukoze (stepen apsorpcije iz krvi),
  • Magnezijum - odnosi sa inzulinom su „prijateljski“, povećavajući izlučivanje, značajno poboljšavajući prijemčivost ćelijskih receptora na takav hormon. Upravo su receptori odgovorni za provođenje glukoze u ćeliju iz krvi. Često ovo kršenje osjetljivosti receptora postaje katalizator za razvoj drugog tipa dijabetesa. Dovoljnost u tijelu magnezijuma povećava otpornost tokom stresnih situacija koje nepovoljno utječu na zdravlje gušterače,
  • Retinol - dodatna prevencija glaukoma, dijabetičke retinopatije, plus vitamin A jača imuni sistem, jak je antioksidans,
  • Vitamin B3 - reguliše koncentraciju saharida u krvnoj plazmi,
  • Vitamin C - čini vaskularni sistem „jačim“, smanjuje rizik od dijabetičke angiopatije, pomaže u normalizaciji nivoa holesterola, poboljšava prirodu toka metaboličkih procesa.

U kombinaciji sa liječenjem lijekovima, kopriva učinkovito odolijeva napadima dijabetesa, sprečavajući napredovanje bolesti.

Recept za svinje

Sastojci za kolekciju lijekova:

  • lišće cikorije, maslačka,
  • bilje galega, kopriva.

Komponente se uzimaju u jednakim omjerima, drobe se, dobro miješaju.

Žlica zbirke napunjena je vodom, potrebna zapremina je četvrt litre.

Dovodeći ključ, kuhajte pet minuta, inzistirajte na četvrt sata.

Dobivenu juhu procijedite, pijte dvije kašike.

Nastavite kurs dvije sedmice, a zatim deset dana odmora.

U receptu se spominje galega, a govori o bilju protiv dijabetesa, ova biljka zaslužuje najslađe riječi.

Odnosi se na mahunarke, za recepte se koriste boja, korijenje, list, sjemenke.

Zahvaljujući kozi (sekundarni naziv biljke), jetra "ugodno" sintetizira glikogen, što je kod dijabetesa trenutak od izuzetne važnosti. Upravo jetra postaje depo (rezervoar), na kojem se nakuplja višak šećera iz krvi.

Rezultati "rada" koze:

  • smanjuje se koncentracija šećera
  • metabolizam se stabilizira
  • dodatna stimulacija gušterače na ćelijskom nivou,
  • poboljšava se percepcija glukoze u tkivu
  • nivo holesterola se normalizuje.

Antidijabetičke kvalitete galege nastaju zbog prisutnosti alkaloida galegina.

Biljka je klasificirana kao otrovna, doze koje preporučuje liječnik zahtijevaju strogo izvršavanje.

Terapeutski uspjesi mogu se očekivati ​​samo u dužem vremenskom intervalu.

Biljni sok (razrijeđen vodom 1:10) pospješuje brzo zacjeljivanje trofičnih čireva; koriste se izvana za liječenje problematičnog područja.

Pčelinji lijek

Slatki dijabetičari su zabranjeni, međutim, osim meda, pčele imaju i niz drugih korisnih proizvoda sa obilnom listom ljekovitih svojstava.

Pčelinji ljepilo, smrt:

  • stimulišu imuni sistem
  • bogata vitaminima, mineralnim elementima,
  • antioksidanti
  • stabilizirati metaboličke procese,
  • normalizuju "performanse" organa za varenje.

Matična mliječ, pčelinji hljeb, polen (polen) - povežite se na liječenje nakon konsultacije s ljekarom.

Navedeni „pčelinji proizvodi“ sadrže šećer koji već postaje restriktivna barijera (posebno za dijabetes). Smjesa za hranjenje pčelinjih potomaka (pčelinje mlijeko) aktivira probavljivost ugljikohidrata, što može poslužiti kao katalizator za povećanje koncentracije glukoze.

Povezanost pčelinjih proizvoda s terapijom dijabetesa s službenom medicinom doživljava se s oprezom, međutim, propolis i morbiditet nisu uključeni u ovaj popis sankcija, o njima ćemo više govoriti.

  • normalizuje metabolizam
  • pozitivno na gušteraču,
  • otpornost na infekcije raste
  • snižava šećer, loš holesterol,
  • normalizacija krvnog pritiska, pokazatelja težine,
  • prihvatljiva kombinacija sa antidijabetičkim lijekovima.

  • regenerativni
  • antibakterijski
  • antifungalna
  • antivirusno
  • protuupalno.

Koristite protiv dijabetičnih ulkusa za vrijeme zacjeljivanja rana.

Recept za svinje

Paket maslaca malo zagrijan, nasjeckani propolis, trebat će vam dvadeset i pet grama. Kombinirajući komponente, inzistiramo na četvrt sata, mjesto je toplo. Potom se mast filtrira, stavi u frižider.

Za dijabetičare je korisno žvakati (pažljivo) propolis, jednokratno tri grama, dnevno ne prelazi petnaest grama, prije nego što pojede sat i po.

Kako pripremiti tinkturu propolisa?

Nakon što je prethodno stao u zamrzivač, mljeven je do praškastog stanja, potrebno je dvadeset grama.

Zatim dodajte 100 ml. alkohol, bez pristupa svetlosti inzistiraju dve nedelje.

Počinju s jednom kapi na kašičicu vode, zatim se dnevna doza poveća za jednu, u razdoblju od dvije sedmice, dok ne dosegne jednu petnaest kapi. Zatim se na sličan način kreću u suprotnom smjeru. Nakon završetka jednog tečaja (od 1 do 15 i obrnuto), napravite pauzu od dvije sedmice. Ukupno trajanje takvog tijeka liječenja (zaredom) ograničeno je na četiri mjeseca.

Sporedna „školjka“ pčele za pacijente sa šećernom bolešću korisna je zbog sposobnosti smanjivanja koncentracije šećera i količine nakupljanja masti u jetri.

  • heparin
  • glukozamin
  • melanin
  • sirćetna kiselina
  • pčelinji otrov.

  • ubrzava regeneraciju tkiva,
  • normalizuje "aktivnost" štitne žlezde,
  • stabilizacija krvnog pritiska,
  • uklanja toksine
  • anti-upalni efekat.

Postoje situacije kada liječenje smrti smanjuje potrebu za inzulinom.

Dodatni pozitivni su:

  • jačanje imuniteta
  • jačanje zidova krvnih žila,
  • obnova kapilara
  • smanjeni rizik od suhe gangrene, rane i čirevi zarastaju brže.

Poželjno je za liječenje koristiti 5% -tnu alkoholnu tinkturu smrti, dnevna doza je petnaest kapi, uzimanih nakon obroka.

Tijekom liječenja potrebno je dogovoriti s liječnikom bilo kakve promjene doze inzulina.

Kontraindikacija upotrebe subpesta je individualna netolerancija.

Biljna medicina je pomoćna mjera, ne mogu se svladati negativne manifestacije bolesti samo decocijama i infuzijama, samo složenost procesa liječenja poboljšava dobrobit i izbjegava komplikacije.

Biljke protiv dijabetesa treba koristiti prema dogovoru sa svojim liječnikom, tada će se mogućnosti „zelene ljekarne“ koristiti što efikasnije i sigurnije.

Presuda zbog visokog šećera u krvi nije presuda, dugo živjeti s dijabetesom i aktivno je izvediv zadatak, podložan liječničkim preporukama (lijekovi, dijeta, biljni lijekovi).

Pogledajte video: DIJABETIČARI PAŽNJA! Ova biljka razara šećer u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar