Karbamazepin-Akrikhin - službena * upute za upotrebu

Karbamazepin: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Carbamazepine

ATX kôd: N03AF01

Aktivni sastojak: karbamazepin (karbamazepin)

Proizvođač: LLC Rosfarm (Rusija), CJSC ALSI Pharma (Rusija), OJSC Synthesis (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 27.07.2018

Cijene u ljekarnama: od 58 rubalja.

Karbamazepin je lijek s psihotropnim, antiepileptičkim učinkom.

Oblik i sastav izdavanja

Karbamazepin se proizvodi u obliku tableta (10, 15, 25 kom. U blister pakovanjima, 1-5 pakiranja u kartonskoj kutiji, 20, 30 kom. U blister pakiranjima, 1, 2, 5, 10 pakiranja u kartonu pakovanje, 20, 30, 40, 50, 100 kom u limenci, 1 limenka u kartonskom paketu).

Sastav od 1 tablete uključuje:

  • Aktivna supstanca: karbamazepin - 200 mg,
  • Pomoćne komponente: talk - 3,1 mg, povidon K30 - 14,4 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 0,96 mg, polisorbat 80 - 1,6 mg, krumpirov škrob - 96,64 mg, magnezijum stearat - 3 , 1 mg.

Farmakodinamika

Karbamazepin je derivat dibenzoazepina, za koji su karakteristični antiepileptički, neurotropni i psihotropni efekti.

Trenutno je mehanizam djelovanja ove tvari samo djelomično izučen. Inhibira sinaptički prenos uzbudljivih impulsa, sprečava serijsko pražnjenje neurona i dovodi do stabilnog stanja membrane prekomornih neurona. Pretpostavlja se da je glavni mehanizam djelovanja karbamazepina sprečavanje stvaranja natrijum-zavisnih akcionih potencijala u depolariziranim neuronima usled blokade „akcije“, natrijum-kanala zavisnih od napona i o naponu.

Kada se lijek koristi kao monoterapija kod bolesnika s epilepsijom (posebno djeca i adolescenti), primijećen je psihotropni učinak, izražen eliminacijom simptoma anksioznosti i depresije, kao i smanjenjem agresivnosti i razdražljivosti. Nema nedvosmislenih podataka o utjecaju karbamazepina na kognitivne i psihomotorne funkcije: u nekim studijama otkriven je dvostruki ili negativni učinak koji je ovisan o dozi, a druge studije su potvrdile pozitivan učinak lijeka na pamćenje i pažnju.

Kao neurotropno sredstvo, karbamazepin je efikasan kod određenih neuroloških bolesti. Na primjer, sa sekundarnom i idiopatskom trigeminalnom neuralgijom sprječava se pojava paroksizmalnih napada boli.

U bolesnika sa sindromom povlačenja alkohola, karbamazepin podiže prag konvulzivne spremnosti, što se u ovom slučaju u većini slučajeva smanjuje i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma (uključujući poremećaje hodanja, drhtavicu, pojačanu razdražljivost).

U bolesnika sa dijabetesom insipidusom, karbamazepin smanjuje diurezu i uklanja žeđ.

Kao psihotropno sredstvo lijek se propisuje kod afektivnih poremećaja, uključujući liječenje akutnih maničnih stanja, za suportivno liječenje bipolarnih afektivnih (manično-depresivnih) poremećaja (karbamazepin se koristi i kao monoterapija i istovremeno s litijumom, antidepresivima ili antipsihoticima), dok manično depresivna psihoza, praćena brzim ciklusima, s maničnim napadima, kada se karbamazepin koristi u kombinaciji s antipsihoticima, i takođe sa napadima šizoafektivne psihoze. Sposobnost lijeka da suzbija manične manifestacije može se objasniti inhibicijom razmjene norepinefrina i dopamina.

Farmakokinetika

Uz oralnu primjenu, karbamazepin se apsorbira u probavni trakt gotovo u potpunosti. Uzimanje lijeka u obliku tableta praćeno je relativno sporom apsorpcijom. Nakon pojedinačne doze od 1 tablete karbamazepina, u prosjeku se utvrđuje njegova maksimalna koncentracija nakon 12 sati. Nakon pojedinačne doze lijeka u dozi od 400 mg, približna vrijednost maksimalne koncentracije karbamazepina nepromijenjena je otprilike 4,5 µg / ml.

Kada uzimate karbamazepin istovremeno s hranom, stupanj i brzina apsorpcije lijeka ostaju nepromijenjene. Ravnotežna koncentracija neke tvari u plazmi postiže se za 1-2 tjedna. Vrijeme njegovog postizanja je pojedinačno i određuje se stupnjem auto-indukcije jetrenih enzimskih sustava karbamazepinom, bolesnikovim stanjem prije početka tečaja liječenja, dozom lijeka, trajanjem terapije kao i hetero-indukcijom drugih lijekova koji se koriste u kombinaciji s karbamazepinom. Postoje značajne interindividualne razlike u vrijednostima ravnotežnih koncentracija u rasponu terapijskih doza: kod većine bolesnika ti se pokazatelji kreću od 4 do 12 µg / ml (17-50 µmol / l).

Karbamazepin prelazi placentarnu barijeru. Budući da se gotovo u potpunosti apsorbuje, prividna zapreminska količina je 0,8–1,9 l / kg.

Metabolizam karbamazepina provodi se u jetri. Najvažniji način biotransformacije tvari je epoksidacija s tvorbom metabolita, od kojih su glavni derivat 10.11-transdiola i produkt njegove konjugacije s glukuronskom kiselinom. Karbamazepin-10,11-epoksid u ljudskom tijelu prelazi u karbamazepin-10,11-transdiol uz sudjelovanje mikrosomalnog enzima epoksihidrolaze. Koncentracija karbamazepina-10,11-epoksida, koji je aktivni metabolit, otprilike je 30% sadržaja karbamazepina u krvnoj plazmi. Glavni izoenzim odgovoran za pretvorbu karbamazepina u karbamazepin-10,11-epoksid smatra se citokromom P4503A4. Kao rezultat metaboličkih procesa, nastaje i mala količina drugog metabolita - 9-hidroksimetil-10-karbamoylakridana.

Drugi važan put metabolizma karbamazepina je stvaranje različitih monohidroksiliranih derivata, kao i N-glukuronida, pomoću izoenzima UGT2B7.

Poluživot aktivne tvari u nepromijenjenom obliku nakon pojedinačne oralne primjene lijeka u prosjeku je 36 sati, a nakon opetovanih doza lijeka - oko 16-24 sata, ovisno o trajanju terapije (to se događa zbog autoindukcije jetrenog monooksigenaznog sustava). Dokazano je da kod pacijenata koji kombiniraju karbamazepin s drugim lijekovima koji induciraju jetrene enzime (na primjer, fenobarbital, fenitoin), poluživot lijeka uglavnom ne prelazi 9-10 sati.

Uz oralnu primjenu karbamazepina-10,11-epoksida, prosječni poluživot je oko 6 sati.

Nakon jednokratne oralne primjene karbamazepina u dozi od 400 mg, 72% tvari izlučuje se putem bubrega, a 28% kroz crijeva. Otprilike 2% uzete doze izluči se mokraćom, što predstavlja nepromijenjeni karbamazepin, a otprilike 1% u obliku 10,11-epoksi metabolita koji pokazuje metaboličku aktivnost. Nakon jedne oralne primjene, 30% karbamazepina se izluči putem bubrega kao krajnjih proizvoda procesa epoksidacije.

Djeca imaju brži eliminaciju karbamazepina, stoga je ponekad potrebno propisati veće doze lijeka, koje se računaju na osnovu tjelesne težine djeteta, u odnosu na odrasle pacijente.

Podaci o promjenama farmakokinetike karbamazepina u starijih bolesnika u usporedbi s mlađim pacijentima nisu dostupni.

Farmakokinetika karbamazepina kod pacijenata s disfunkcijom bubrega i jetre do danas nije proučena.

Indikacije za upotrebu

  • Epilepsija (osim tečnih ili mioklonskih napadaja, izostanaka) - sekundarni i primarno generalizovani oblici napadaja, praćeni tonično-kloničnim napadima, djelomičnim napadima jednostavnih i složenih simptoma, miješanim napadima (monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima sa antikonvulzivnim djelovanjem),
  • Poliurija i polidipsija s dijabetesom insipidusom, sindromom boli s dijabetičkom polineuropatijom, trigeminalnom neuralgijom s multiplom sklerozom, idiopatskom trigeminalnom neuralgijom, sindromom povlačenja alkohola, idiopatskom glosofaringealnom neuralgijom, afektivnim poremećajima,
  • Fazni afektivni poremećaji, uključujući shizoafektivne poremećaje, manično-depresivnu psihozu itd. (prevencija).

Kontraindikacije

  • Atrioventrikularni blok
  • Kršenje hematopoeze koštane srži,
  • Akutna povremena porfirija (uključujući anamnezu)
  • Istodobna upotreba sa inhibitorima monoamin oksidaze i 14 dana nakon njihovog povlačenja,
  • Trudnoća i dojenje
  • Preosjetljivost na komponente lijeka, kao i na lijekove hemijski slične aktivnoj tvari (triciklički antidepresivi).

Prema uputama, karbamazepin treba upotrebljavati s oprezom istovremeno s uzimanjem alkohola, starijim pacijentima kao i bolesnicima s teškim zatajenjem srca, hiponatremijom razrjeđivanja, povišenim intraokularnim tlakom, inhibicijom hematopoeze koštane srži dok uzimaju lijekove (anamneza), hiperplazija prostate, zatajenje jetre hroničnog zatajenja bubrega.

Nuspojave

Tokom upotrebe karbamazepina mogu se razviti sledeće nuspojave:

  • Centralni nervni sistem: ataksija, vrtoglavica, opća slabost, pospanost, okulmotorne smetnje, glavobolja, nistagmus, pareza akomodacije, tikovi, drhtavica, orofacijalna diskinezija, koreoatetoidni poremećaji, periferni neuritis, disartrija, parestezija, pareza, slabost mišića,
  • Kardiovaskularni sistem: pad ili porast krvnog pritiska, poremećaji srčane provodljivosti, kolaps, bradikardija, aritmije, atrioventrikularni blok sa nesvjesticom, razvoj ili pogoršanje zastojne srčane insuficijencije, pogoršanje koronarne srčane bolesti (uključujući porast ili pojava napada angine), trombotička tromboza ,
  • Digestivni sistem: suha usta, povraćanje, mučnina, zatvor ili proliv, bolovi u trbuhu, stomatitis, glositis, pankreatitis,
  • Genitourinarni sistem: zatajenje bubrega, intersticijski nefritis, oslabljena funkcija bubrega (hematurija, albuminurija, oligurija, azotemija / povećana urea), zadržavanje mokraće, pojačano mokrenje, impotencija / seksualna disfunkcija,
  • Endokrini sistem i metabolizam: hiponatremija, debljanje, edemi, porast nivoa prolaktina (moguće istovremeno s razvojem galaktoreje i ginekomastije), pad nivoa L-tiroksina (slobodni T4, TK) i povećanje razine hormona koji stimulira štitnjaču (obično bez kliničkih manifestacija u pratnji), osteomalacija, poremećaji metabolizma kalciju-fosfora u koštanom tkivu (snižavanje koncentracije 25-OH-kolekalciferola i joniziranog oblika kalcijuma u krvnoj plazmi), hipertrigliceridemija, hiperholesterolemija,
  • Mišićno-koštani sistem: artralgija, grčevi, mijalgija,
  • Jetra: povećana aktivnost gama-glutamil transferaze (u pravilu nema klinički značaj), povećana aktivnost alkalne fosfataze i „jetrenih“ transaminaza, hepatitis (granulomatozni, mešoviti, kolestatski ili parenhimski (hepatocelularni) tip), zatajenje jetre,
  • Hemopoetski organi: trombocitopenija, leukopenija, leukocitoza, eozinofilija, limfadenopatija, aplastična anemija, akutna intermitentna porfirija, agranulocitoza, megaloblastična anemija, prava eritrocitna aplazija, hemolitička anemija, retikulocitoza
  • Organi osjetila: promjene u percepciji smole, zamagljivanje leće, poremećaji ukusa, konjuktivitis, hipo- ili hiperakkuzija,
  • Mentalna sfera: anksioznost, halucinacije, gubitak apetita, depresija, agresivno ponašanje, dezorijentacija, uznemirenost, aktiviranje psihoze,
  • Alergijske reakcije: sindrom sličan lupusu, eksfolijativni dermatitis, urtikarija, Stevens-Johnsonov sindrom, eritroderma, toksična epidermalna nekroliza, fotoosjetljivost, nodularni i multiformni eritem. Moguće su reakcije preosjetljivosti s više organa s vaskulitisom, vrućicom, limfadenopatijom, kožnim osipima, eozinofilijom, simptomima sličnim limfomima, leukopenijom, artralgijom, promijenjenom funkcijom jetre i hepatosplenomegalijom (ove manifestacije se mogu pojaviti u različitim kombinacijama). Takođe mogu biti uključeni i drugi organi, poput bubrega, pluća, miokarda, gušterače i debelog crijeva. Vrlo rijetko - aseptični meningitis s mioklonusom, angioedem, anafilaktička reakcija, reakcija preosjetljivosti pluća, karakterizirana nedostatkom daha, vrućicom, pneumonitisom ili pneumonijom,
  • Ostalo: purpura, poremećaji pigmentacije kože, znojenje, akne, alopecija.

Predoziranje

Kod predoziranja karbamazepinom uglavnom se primjećuju sljedeći simptomi:

  • iz kardiovaskularnog sistema: visok ili nizak krvni pritisak, tahikardija, poremećaji provođenja, praćeni ekspanzijom QRS kompleksa, zastojem srca i nesvesticom, provociranim srčanim zastojem,
  • sa strane centralnog nervnog sistema: mirijaza, konvulzije, depresija centralnog nervnog sistema, hipotermija, dezorijentacija u prostoru, halucinacije, uznemirenost, pospanost, oslabljena svijest, koma, mioklonija, disartrija, mutni govor, ataksija, zamagljen vid, nistagmus, hiperrefleksija (u početnoj fazi) i hiporefleksija (u daljem tekstu), psihomotorna stanja, diskinezija, napadaji,
  • iz gastrointestinalnog trakta: smanjena stopa evakuacije hrane iz želuca, povraćanje, oslabljena pokretljivost debelog creva,
  • iz respiratornog sistema: depresija respiratornog centra, plućni edem,
  • iz mokraćnog sustava: intoksikacija vodom (razrjeđivanje hiponatremija) povezana s djelovanjem karbamazepina, slično djelovanju antidiuretskog hormona, zadržavanje tekućine, zadržavanje mokraće, anurija ili oligurija,
  • promjene laboratorijskih parametara: mogući su razvoj hiperglikemije ili metabolička acidoza, pojačana aktivnost mišićne frakcije kreatin fosfokinaze.

Specifični protuotrov protiv karbamazepina nije poznat. Tijek liječenja predoziranjem trebao bi se temeljiti na kliničkom stanju pacijenta, a preporučuje se njegovo smještanje u bolnicu.

Koncentraciju karbamazepina u plazmi treba odrediti radi potvrđivanja trovanja lijekom i procjene ozbiljnosti predoziranja.

Potrebno je oprati stomak i evakuirati njegov sadržaj, kao i uzeti aktivni ugalj. Kasna evakuacija želučanog sadržaja često pridonosi odloženoj apsorpciji, što može dovesti do ponovnog razvoja simptoma intoksikacije tokom perioda oporavka. Simptomatsko suportivno liječenje, koje se provodi u odjelu intenzivne njege i praćeno je srčanom funkcijom i pažljivom korekcijom poremećaja vodno-elektrolitne ravnoteže, također daje dobre rezultate.

S dijagnosticiranom arterijskom hipotenzijom indicirano je intravensko davanje dobutamina ili dopamina. S razvojem aritmije, liječenje se bira pojedinačno.U slučaju konvulzivnih napadaja, preporučuje se primjena benzodiazepina, na primjer, diazepama ili drugih antikonvulziva poput paraldehida ili fenobarbitala (potonji se koristi s oprezom zbog povećanog rizika od respiratorne depresije).

Ako je pacijent razvio intoksikaciju vodom (hiponatremiju), potrebno je ograničiti primjenu tekućine i intravenski pažljivo davati 0,9% otopinu natrijevog klorida, što u mnogim slučajevima sprečava razvoj oštećenja mozga. Hemosorpcija na sorbentima uglja daje dobre rezultate. Peritonealna dijaliza, hemodijaliza i prinudna diureza smatraju se nedovoljno efikasnim u uklanjanju karbamazepina iz tijela. Drugog i trećeg dana nakon pojave znakova predoziranja, njegovi se simptomi mogu pojačati, što se objašnjava odgođenom apsorpcijom lijeka.

Posebna uputstva

Prije nego što počnete koristiti karbamazepin, morate obaviti pregled: opću analizu urina i krvi (uključujući brojanje retikulocita, trombocita), određivanje nivoa željeza, koncentraciju uree i elektrolita u serumu u krvi. U budućnosti bi trebalo ove pokazatelje pratiti svake nedelje tokom prvog meseca lečenja, a zatim - jednom mesečno.

Prilikom propisivanja karbamazepina pacijentima koji imaju povišen intraokularni pritisak, periodično ga je potrebno kontrolirati.

Terapiju treba prekinuti ako se razvije progresivna leukopenija ili leukopenija, što je praćeno kliničkim simptomima zarazne bolesti (neprogresivna asimptomatska leukopenija ne zahtijeva prekid karbamazepina).

Tijekom terapije, morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i obavljanja drugih potencijalno opasnih vrsta posla koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brze psihomotorne reakcije.

Trudnoća i dojenje

Dokazano je da djeca rođena majkama s dijagnozom epilepsije imaju veći rizik od intrauterinog poremećaja u razvoju, uključujući razvojne malformacije. Postoje dokazi da karbamazepin može poboljšati ovu predispoziciju, mada za sada nema konačne potvrde ove činjenice koja bi se dobila u kontroliranim kliničkim ispitivanjima s propisivanjem lijeka kao monoterapije.

Postoje izvještaji o slučajevima prirođenih bolesti, malformacija, uključujući spina bifida (zatvaranje vertebralnih lukova), i drugih urođenih anomalija, poput hipospadije, oštećenja u razvoju kardiovaskularnog sustava i drugih organskih sustava, kao i kraniofacijalne strukture.

Karbamazepin je potrebno koristiti s oprezom kod trudnica sa epilepsijom. Ako žena koja uzima lijek zatrudni ili planira zatrudnjeti, a ako je potrebno koristiti karbamazepin tijekom trudnoće, preporučuje se pažljivo odmjeravanje očekivane koristi liječenja za majku i rizik od potencijalnih komplikacija, posebno u prvom tromjesečju trudnoće.

Uz dovoljnu kliničku efikasnost, pacijentima reproduktivne dobi treba propisati karbamazepin isključivo kao monoterapiju, jer je učestalost urođenih malformacija fetusa tijekom kombinirane antiepileptičke terapije veća nego kod monoterapije.

Potrebno je propisati lijek u minimalnoj efikasnoj dozi. Takođe bi trebalo redovno pratiti sadržaj aktivne komponente u krvnoj plazmi.

Pacijenti trebaju biti svjesni povećanog rizika od pojave malformacija. Također im je preporučljivo proći antenatalnu dijagnozu.

Tokom trudnoće prekid efikasne antiepileptičke terapije je kontraindiciran, jer progresija bolesti može negativno uticati na majku i plod.

Postoje dokazi da karbamazepin pojačava nedostatak folne kiseline koji se razvija tokom trudnoće. Ovo može pomoći povećati incidenciju urođenih mana kod djece rođene ženama koje uzimaju ovaj lijek. Zbog toga se prije i za vrijeme trudnoće preporučuje uzimanje dodatnih doza folne kiseline.

Kao preventivnu mjeru za sprečavanje pojačanog krvarenja kod novorođenčadi, ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, treba dati vitamin K1.

Opisano je nekoliko slučajeva depresije respiratornog centra i / ili epileptičnih napada kod novorođenčadi čije su majke kombinirale karbamazepin s drugim antikonvulzivima. Ponekad se pronađu i slučajevi proljeva, povraćanja i / ili smanjenog apetita kod novorođenčadi čije su majke uzimale karbamazepin. Pretpostavlja se da su ove reakcije manifestacija sindroma povlačenja u novorođenčadi.

Karbamazepin se određuje u majčinom mlijeku, njegova razina u njemu je 25-60% razine tvari u krvnoj plazmi. Zbog toga se preporučuje usporedba prednosti i mogućih nepoželjnih posljedica dojenja za vrijeme dugotrajnog liječenja lijekom. Dok uzimaju karbamazepin, majke mogu dojiti svoju djecu, ali samo ako ih se stalno prati zbog nuspojava (na primjer, alergijske reakcije na koži i jake pospanosti).

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom karbamazepina s određenim lijekovima mogu se javiti neželjeni efekti:

  • Inhibitori CYP3A4: povećane koncentracije karbamazepina u plazmi,
  • Dextropropoxyphene, verapamil, felodipin, diltiazem, viloksazin, fluoksetin, fluvoksamin, dezipramin, cimetidin, danazol, acetazolamid, nikotinamid (samo u visokim dozama kod odraslih), makrolida (josamicin, eritromicin, klaritromicin, troleandomycin), azolima (ketokonazol, itrakonazol, flukonazol ), loratadin, terfenadin, izoniazid, sok od grejpfruta, propoksifen, inhibitori HIV proteaze koji se koriste u terapiji HIV-om: povećana koncentracija karbamazepina u plazmi,
  • Pelbamat, fensuksimid, fenobarbital, primidon, fenitoin, metsuksimid, teofilin, cisplatin, rifampicin, doksorubicin, moguće: valpromid, klonazepam, valproična kiselina, okskarbazepin i biljni preparati sa hiperfikul hiperfinom,
  • Valproična kiselina i primidon: istiskivanje karbamazepina iz proteina plazme i povećanje koncentracije farmakološki aktivnog metabolita (karbamazepin-10,11-epoksid),
  • Izotretinoin: promjena bioraspoloživosti i / ili očistka karbamazepina i karbamazepina-10,11-epoksida (neophodno je nadzirati koncentraciju u plazmi),
  • Klobazam, klonazepam, primidon, etosukcimida, alprazolam, valproata, kortikosteroidi (prednizon, deksametazon), haloperidol, ciklosporin, doksiciklin, metadon, oralni formulacije progesteronom i / ili estrogena (mora izabrati alternativne metode kontracepcije), teofilin, oralni antikoagulansi ( fenprokumon, varfarin, dikumarol), topiramat, lamotrigin, triciklički antidepresivi (imipramin, nortiptylin, amitriptilin, klomipramin), felbamat, klozapin, tiagabin, inhibitori proteaze, koji koriste se u liječenju HIV infekcije (ritonavir, indinavir, sakvinavir), okskarbazepini, itrakonazol, blokatori kalcijevih kanala (skupina dihidropiridona, na primjer, felodipin), midazolam, levotiroksin, prazikvantel, olazapin, risperidon, njihova koncentracija tramazola, smanjenje ili čak potpuno izravnavanje njihovih učinaka, može biti potrebna korekcija primijenjenih doza),
  • Fenitoin: povećanje ili smanjenje nivoa u plazmi,
  • Mefenitoin: povećanje (u rijetkim slučajevima) njegovog nivoa u krvnoj plazmi,
  • Paracetamol: povećanje rizika od njegovih toksičnih učinaka na jetru i smanjenje terapijske efikasnosti (ubrzavanje metabolizma paracetamola),
  • Fenotiazin, pimozid, tioksantheni, molindon, haloperidol, maprotilin, klozapin i triciklički antidepresivi: povećavaju inhibitorni učinak na centralni nervni sistem i slabe antikonvulzivno dejstvo karbamazepina,
  • Diuretici (furosemid, hidroklorotiazid): razvoj popraćen kliničkim manifestacijama hiponatremije,
  • Ne-depolarizacijski mišićni relaksanti (pancuronium): smanjenje njihovih efekata,
  • Etanol: smanjenje njegove tolerancije,
  • Indirektni antikoagulansi, hormonski kontraceptivi, folna kiselina: ubrzavaju metabolizam,
  • Sredstva za opštu anesteziju (enfluran, halotan, fluorotan): ubrzani metabolizam s povećanim rizikom od hepatoksičnih efekata,
  • Metoksifluran: povećana formacija nefrotoksičnih metabolita,
  • Izoniazid: povećana hepatotoksičnost.

Analozi karbamazepina uključuju: Finlepsin, Finlepsin retard, Tegretol, Tegretol TsR, Zeptol, Karbaleks, Karbapin, Mezakar, Timonil.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Antiepileptički lijek, derivat dibenzazepina. Uporedo sa antiepileptikom, lek ima i neurotropno i psihotropno dejstvo.

Mehanizam djelovanja karbamazepina do sada je samo djelomično objašnjen. Karbamazepin stabilizira membrane prekomerno pobuđenih neurona, suzbija serijske prazne neurone i smanjuje sinaptički prijenos uzbudljivih impulsa. Vjerojatno je glavni mehanizam djelovanja karbamazepina sprječavanje ponovnog pojavljivanja natrijum-ovisnih akcijskih potencijala u depolariziranim neuronima zbog blokade otvorenih natrijskih kanala zatvorenih naponom.

Kada se koristi kao monoterapija kod bolesnika s epilepsijom (posebno u djece i adolescenata), primijećen je psihotropni učinak lijeka koji uključuje pozitivan učinak na simptome anksioznosti i depresije, kao i smanjenje razdražljivosti i agresivnosti. Nema nedvosmislenih podataka o utjecaju lijeka na kognitivne i psihomotorne funkcije: u nekim je studijama pokazan dvostruki ili negativni učinak, koji je ovisio o dozi lijeka, a u drugim studijama otkriven je pozitivan učinak lijeka na pažnju i pamćenje.

Kao neurotropno sredstvo lijek je efikasan kod brojnih neuroloških bolesti. Tako, na primjer, kod idiopatske i sekundarne trigeminalne neuralgije sprečava pojavu napada paroksizmalne boli.

U slučaju sindroma povlačenja alkohola, lijek podiže prag konvulzivne spremnosti, koji se obično smanjuje u ovom stanju, i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma, poput povećane razdražljivosti, drhtanja i poremećaja hodanja.

Kod pacijenata koji imaju dijabetes insipidus, lijek smanjuje diurezu i žeđ. Kao psihotropno sredstvo lijek je efikasan kod afektivnih poremećaja, naime u liječenju akutnih maničnih stanja, uz suportivno liječenje bipolarnih afektivnih (manično-depresivnih) poremećaja (kao monoterapija i u kombinaciji s antipsihoticima, antidepresivima ili litijumskim lijekovima), napadima šizoafektivne psihoze, s maničnim napadima, gdje se koristi u kombinaciji sa antipsihoticima, kao i sa manično-depresivnom psihozom sa brzim ciklusima.

Sposobnost lijeka da suzbija manične manifestacije može biti posljedica inhibicije razmjene dopamina i norepinefrina.

Farmakokinetika
Apsorpcija
Nakon oralne primjene, karbamazepin se apsorbira gotovo u potpunosti, apsorpcija se odvija relativno sporo (unos hrane ne utječe na brzinu i stupanj apsorpcije). Nakon pojedinačne doze, maksimalna koncentracija (Cmaks stigao nakon 12 sati. Nakon pojedinačne oralne primjene 400 mg karbamazepina, prosječna vrijednost Cmaksiznosi oko 4,5 µg / ml. Ravnotežna koncentracija lijeka u plazmi postiže se nakon 1-2 tjedna. Vrijeme njegovog postizanja je individualno i ovisi o stupnju auto-indukcije jetrenih enzimskih sistema karbamazepinom, hetero-indukciji drugim lijekovima koji se koriste istovremeno, kao i o stanju pacijenta prije početka terapije, dozi lijeka i trajanju liječenja. Primjećene su značajne individualne razlike u vrijednostima ravnotežne koncentracije u terapijskom rasponu: kod većine bolesnika te se vrijednosti kreću od 4 do 12 µg / ml (17-50 µmol / l).

Distribucija.
Veže se na proteine ​​plazme kod dece - 55-59%, u odraslih - 70-80%. U cerebrospinalnoj tekućini (u daljnjem tekstu: CSF) i slini stvaraju se koncentracije proporcionalne količini aktivne tvari koja nije vezana s proteinima (20-30%). Prodire kroz placentnu barijeru. Koncentracija u majčinom mlijeku je 25-60% od one u plazmi. S obzirom na potpunu apsorpciju karbamazepina, prividni volumen distribucije je 0,8-1,9 l / kg.

Metabolizam
Karbamazepin se metabolizira u jetri. Glavni put biotransformacije je epoksidiolni put, uslijed kojeg nastaju glavni metaboliti: derivat 10.11-transdiola i njegov konjugat s glukuronskom kiselinom. Konverzija karbamazepina-10,11-epoksida u karbamazepin-10,11-transdiol u ljudskom tijelu odvija se primjenom mikrosomalnog enzima epoksihidrolaze.

Koncentracija karbamazepina-10,11-epoksida (farmakološki aktivni metabolit) iznosi oko 30% koncentracije karbamazepina u plazmi. Glavni izoenzim koji osigurava biotransformaciju karbamazepina u karbamazepin-10,11-epoksid je citokrom P450 ZA4. Kao rezultat ovih metaboličkih reakcija, takođe se stvara neznatna količina drugog metabolita, 9-hidroksimetil-10-karbamoilarakridana. Drugi važan put metabolizma karbamazepina je stvaranje različitih monohidroksiliranih derivata, kao i N-glukuronida, pod utjecajem izoenzima UGT2B7.

Uzgoj.
Poluživot nepromijenjenog karbamazepina (T1/2) nakon pojedinačne oralne primjene lijeka je 25-65 sati (u prosjeku oko 36 sati), nakon ponovljenih doza - u prosjeku 16-24 sata, ovisno o trajanju liječenja (zbog autoindukcije monooksigenaznih sistema jetre). U bolesnika koji istovremeno uzimaju druge lijekove koji induciraju mikrosomalne enzime jetre (npr. Fenitoin, fenobarbital), T1/2 karbamazepin u prosjeku traje 9-10 sati. Nakon jedne oralne primjene 400 mg karbamazepina, 72% uzete doze izluči se mokraćom, a 28% izmetom. Oko 2% uzete doze izlučuje se urinom u obliku nepromijenjenog karbamazepina, oko 1% u obliku farmakološki aktivnog 10,11-epoksi metabolizma. Nakon pojedinačne oralne primjene, 30% karbamazepina se izlučuje urinom u obliku krajnjih produkata metabolizma epoksidiola.

Farmakokinetika u pojedinim grupama bolesnika.
U djece, zbog bržeg uklanjanja karbamazepina, može biti potrebna primjena većih doza lijeka po kilogramu tjelesne težine, u usporedbi s odraslim osobama.

Nema dokaza da se farmakokinetika karbamazepina mijenja u starijih bolesnika (u usporedbi s mladim odraslim osobama). Podaci o farmakokinetici karbamazepina kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre još uvijek nisu dostupni.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja.

Za žene reproduktivne dobi, karbamazepin je kad god je to moguće propisano kao monoterapija, u najnižoj efektivnoj dozi, jer je učestalost urođenih malformacija novorođenčadi od majki koje su uzimale kombinirani antiepileptički tretman veća nego kod monoterapije.Ovisno o lijekovima koji su dio kombinirane terapije, rizik od razvoja urođenih malformacija može se povećati, posebno ako se terapiji doda valproat.

Karbamazepin brzo prodire kroz placentu i stvara povećanu koncentraciju u jetri i bubrezima fetusa. Preporučuje se redovno praćenje koncentracije aktivne supstance u krvnoj plazmi, EEG.

Kada dođe do trudnoće, potrebno je uporediti očekivanu korist terapije i moguće komplikacije, naročito u prvom tromjesečju trudnoće. Poznato je da su djeca majki koje pate od epilepsije predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Karbamazepin je u stanju povećati rizik od tih poremećaja. Postoje izolirani izvještaji o slučajevima prirođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje vertebralnih lukova (spina bifida) i drugih urođenih anomalija: oštećenja u razvoju kraniofacijalnih struktura, kardiovaskularnog i drugih organskih sustava, hipospadije.

Prema sjevernoameričkom registru trudnica, učestalost grubih malformacija povezanih sa strukturnim nepravilnostima koje zahtijevaju hiruršku, lijek ili kozmetičku korekciju, dijagnosticirane u roku od 12 tjedana nakon rođenja, bila je 3,0% među trudnicama koje su uzimale karbamazepin u prvom tromjesečju kao monoterapiju i 1,1% među trudnicama koje nisu uzimale nikakve antiepileptičke lekove.

Karbamazepin-Akrikhin liječenje trudnica s epilepsijom treba provoditi s krajnjom pažnjom. Karbamazepin-Akrikhin treba koristiti u minimalnoj efikasnoj dozi. Preporučuje se redovno praćenje koncentracije aktivne supstance u krvnoj plazmi. U slučaju učinkovite antikonvulzivne kontrole, trudnica bi trebala održavati minimalnu koncentraciju karbamazepina u krvnoj plazmi (terapijski raspon 4-12 µg / ml), jer postoje izvješća o mogućem riziku od doze ovisnosti od razvoja prirođenih malformacija (na primjer, učestalost malformacija kada je doza manja od 400 mg dnevno bio je niži nego kod većih doza).

Pacijente treba obavijestiti o mogućnosti povećanja rizika od malformacija i potrebi, s tim u vezi, antenatalne dijagnoze.

U toku trudnoće, efikasno antiepileptičko lečenje ne treba prekidati, jer progresija bolesti može negativno uticati na majku i plod.

Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, koji se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece, pa se folna kiselina preporučuje prije planirane trudnoće i u trudnoći. Kako bi se spriječile hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, preporučuje se ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, propisati vitamin K.

Opisano je nekoliko slučajeva epileptičnih napada i / ili respiratorne depresije kod novorođenčadi čije su majke uzimale lijek istovremeno s drugim antikonvulzivima. Uz to, prijavljeno je i nekoliko slučajeva povraćanja, proljeva i / ili neuhranjenosti kod novorođenčadi čije su majke primile karbamazepin. Možda su ove reakcije manifestacija sindroma povlačenja u novorođenčadi.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko, koncentracija u njemu je 25-60% koncentracije u krvnoj plazmi, stoga bi se koristi i moguće nepoželjne posljedice dojenja trebali usporediti u kontekstu tekuće terapije. Uz kontinuirano dojenje tijekom uzimanja lijeka, trebali biste uspostaviti nadzor djeteta u vezi s mogućnošću razvoja nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije). U djece koja su primala karbamazepin antenatalno ili s majčinim mlijekom, opisani su slučajevi kolestatskog hepatitisa, pa ih je stoga potrebno pratiti lancem dijagnosticiranja nuspojava iz hepatobilijarnog sustava. Pacijente u rodnoj dobi treba upozoriti na smanjenje učinkovitosti oralnih kontraceptiva tijekom upotrebe karbamazepina.

Doziranje i primjena.

S obzirom na interakciju lijeka s drugim lijekovima i farmakokinetiku antiepileptičkih lijekova, starije pacijente treba odabrati s oprezom.

Epilepsija
U slučajevima kada je to moguće, karbamazepin-Akrikhin treba propisati kao monoterapiju. Liječenje započinje primjenom male dnevne doze, koja se nakon toga polako povećava, dok se ne postigne optimalan učinak. Za odabir optimalne doze lijeka preporučuje se određivanje koncentracije aktivne tvari u krvnoj plazmi. Za liječenje epilepsije potrebna je doza karbamazepina, koja odgovara ukupnoj koncentraciji karbamazepina u plazmi na razini od 4-12 µg / ml (17-50 µmol / L). Pristup lijeka Carbamazepin-Akrikhin tekućoj antiepileptičkoj terapiji treba provoditi postupno, dok se doze korištenih lijekova ne mijenjaju ili, ako je potrebno, ispravljaju. Ako je pacijent zaboravio uzeti sljedeću dozu lijeka na vrijeme, propuštenu dozu treba uzeti odmah čim se primijeti taj propust i ne možete uzeti dvostruku dozu lijeka.

Odrasli
Početna doza je 200-400 mg 1 ili 2 puta dnevno, zatim se doza postepeno povećava sve dok se ne postigne optimalni učinak. Doza održavanja iznosi 800-1200 mg dnevno, što je podijeljeno u 2-3 doze dnevno.

Deca.
Početna doza za djecu od 4 do 15 godina je 200 mg dnevno (u nekoliko doza), zatim se doza postepeno povećava za 100 mg na dan dok se ne postigne optimalan učinak.

Doze za održavanje za djecu od 4-10 godina - 400-600 mg dnevno, za djecu od 11-15 godina - 600-1000 mg dnevno (u nekoliko doza).

Preporučuje se sljedeći raspored doziranja:
Odrasli: početna doza je 200-300 mg uveče, doza održavanja je 200-600 mg ujutro, 400-600 mg uveče.

Djeca od 4 do 10 godina: početna doza - 200 mg uveče, doza održavanja - 200 mg ujutro, 200-400 mg uveče, djeca od 11 do 15 godina: početna doza - 200 mg uveče, doza održavanja - 200 -400 mg ujutro, 400-600 mg uveče. Djeca od 15 do 18 godina: režim doziranja 800-1200 mg / dan, maksimalna dnevna doza -1200 mg / dan.

Trajanje upotrebe ovisi o indikacijama i individualnom odgovoru pacijenta na liječenje. Odluku o prebacivanju pacijenta na Carbamazepin-Akrikhin, trajanje njegove upotrebe i ukidanje liječenja pojedinačno donosi liječnik. Mogućnost smanjenja doze lijeka ili prekida liječenja razmatra se nakon razdoblja od 2-3 godine kada nema potpunog napadaja.

Liječenje se zaustavlja, postepeno smanjujući dozu lijeka za 1-2 godine, pod nadzorom EEG-a. Kod djece, uz smanjenje dnevne doze lijeka, treba uzeti u obzir povećanje tjelesne težine s godinama.

Trigeminalna neuralgija, idiopatska glosofaringealna neuralgija.
Početna doza je 200-400 mg dnevno, što je podijeljeno u 2 doze. Početna doza povećava se dok bol u potpunosti ne nestane, u prosjeku do 400-800 mg dnevno (3-4 puta dnevno). Nakon toga, kod određenog dijela pacijenata liječenje se može nastaviti s nižom dozom održavanja od 400 mg.

Maksimalna preporučena doza je 1200 mg / dan, nakon postizanja kliničkog poboljšanja, dozu lijeka treba postepeno smanjivati ​​do sljedećeg napada boli.

Za starije bolesnike i bolesnike osjetljive na karbamazepin, Carbamazepin-Akrikhin propisuje se u početnoj dozi od 100 mg 2 puta dnevno, zatim se doza polako povećava sve dok se sindrom boli ne riješi, što se obično postiže u dozi od 200 mg 3-4 puta dnevno. Zatim biste trebali postepeno smanjivati ​​dozu na minimalno održavanje.

Kod trigeminalne neuralgije u ovoj kategoriji bolesnika, maksimalna preporučena doza je 1200 mg / dan. Kada se riješi sindroma boli, terapiju lijekom treba postupno prekinuti do pojave sljedećeg napada boli.

Liječenje odvikavanja od alkohola u bolnici.
Prosječna dnevna doza je 600 mg (200 mg 3 puta dnevno). U teškim slučajevima, prvih dana doza se može povećati na 1200 mg dnevno, što je podijeljeno u 3 doze. Ako je potrebno, Kapbamazepin-Akrikhin može se kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola, osim sedativa-hipnotika. Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati sadržaj karbamazepina u krvnoj plazmi. U vezi s mogućim razvojem nuspojava iz središnjeg i autonomnog živčanog sustava, pacijenti se pažljivo prate u bolničkom okruženju.

Akutna manična stanja i podržavajuće liječenje afektivnih (bipolarnih) poremećaja.
Dnevna doza je 400-1600 mg. Prosječna dnevna doza je 400-600 mg (u 2-3 doze).

U akutnom maničnom stanju dozu treba povećati prilično brzo. Uz terapiju održavanja bipolarnih poremećaja, kako bi se osigurala optimalna tolerancija, svako naredno povećanje doze trebalo bi biti malo, dnevna doza se postepeno povećava.

Prekid lijeka.
Nagli prekid lijeka može izazvati epileptične napadaje. Ako je potrebno obustaviti lijek kod pacijenta s epilepsijom, prijelaz na drugo antiepileptičko sredstvo treba provesti pod zaštitom lijeka navedenog u takvim slučajevima (na primjer, diazepam koji se daje intravenski ili rektalno, ili fenitoin primijenjen intravenski).

Nuspojava.

Nuspojave ovisne o dozi obično nestaju u roku od nekoliko dana, i spontano i nakon privremenog smanjenja doze lijeka. Razvoj neželjenih reakcija iz središnjeg živčanog sustava može biti rezultat relativne predoziranja lijeka ili značajnih fluktuacija koncentracije aktivne tvari u krvnoj plazmi. U takvim se slučajevima preporučuje nadzirati koncentraciju aktivne tvari u krvnoj plazmi.

Pri procjeni učestalosti pojave različitih nuspojava korištene su sljedeće gradacije: vrlo često - 10% ili više, često - 1-10%, ponekad -0,1-1%, rijetko -0,01-0,1%, vrlo rijetko-manje 0,01%.

Razvoj neželjenih reakcija iz središnjeg živčanog sustava može biti rezultat relativne predoziranja lijeka ili značajnih fluktuacija koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi.

Iz centralnog nervnog sistema: često - vrtoglavica, ataksija, pospanost, opća slabost, glavobolja, pareza akomodacije, ponekad anomalični nehotični pokreti (na primjer, drhtanje, "lepršavi" drhtaji - asteriks, distonija, tikovi), nistagmus, rijetko - halucinacije (vizualna ili slušna), depresija, gubitak apetita, anksioznost, agresivno ponašanje, psihomotorna uznemirenost, dezorijentacija, aktiviranje psihoze, orofacijalna diskinezija, okulomotorne smetnje, poremećaji govora (npr. disartrija ili mutni govor), koreoatetoidni poremećaji, periferna Pismeno, parestezije, slabost mišića, i pareza simptoma, to je vrlo rijetko - poremećaji okusa, neuroleptički maligni sindrom, disgeuzija.

Alergijske reakcije: vrlo često - alergijski dermatitis, često - urtikarija, ponekad - eksfolijativni dermatitis, eritroderma, multi-organske reakcije preosjetljivosti odgođenog tipa s vrućicom, kožni osip, vaskulitis (uključujući nodosum eritema, kao manifestacija kožnog vaskulitisa), limfadenopatija, znakovi, , artralgija, leukopenija, eozinofilija, hepatosplenomegalija i izmenjeni pokazatelji rada jetre (ove manifestacije se javljaju u različitim kombinacijama). Također mogu biti uključeni i drugi organi (npr. Pluća, bubrezi, gušterača, miokard, debelo crijevo), aseptični meningitis s mioklonom i perifernom eozinofilijom, anafilaktoidna reakcija, angioedem, alergijski pneumonitis ili eozinofilna pneumonija. Ako se pojave gornje alergijske reakcije, primjena lijeka treba prekinuti, a rijetko - sindrom sličan lupusu, svrbež kože, multiformni eksudativ eritema (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), nodosum eritema, toksična epidermalna nekroliza (Lyell-ov sindrom), fotoosjetljivost.

Iz hemopoetskih organa: često leukopenija, trombocitopenija, eozinofilija, rijetko leukocitoza, limfadenopatija, nedostatak folne kiseline, agranulocitoza, aplastična anemija, prava eritrocitna aplazija, megaloblastična anemija, akutna intermitentna porfirija, retikulocitija, vrlo rijetka hematologija porfirija, raznolika porfirija.

Iz probavnog sistema: često mučnina, povraćanje, suha usta, povećana aktivnost gama-glutamil-transferaze (uslijed indukcije ovog enzima u jetri), koja obično nema klinički značaj, pojačana aktivnost alkalne fosfataze, ponekad - povećana aktivnost jetrenih transaminaza, proljev ili zatvor, abdominalna bol, retko - glossitis, gingivitis, stomatitis, pankreatitis, hepatitis holestatskog, parenhimski (hepatocelularni) ili mešovitog tipa, žutica, granulomatozni hepatitis, zatajenje jetre, uništavanje intrahepatičke žuči x kanali sa smanjenjem njihovog broja.

Iz kardiovaskularnog sistema: rijetko - poremećaji srčane provodljivosti, pad ili povećanje krvnog pritiska, bradikardija, aritmije, atrioventrikularni blok sa nesvjesticom, kolapsom, pogoršavanjem ili razvojem kronične srčane insuficijencije, pogoršanjem koronarne srčane bolesti (uključujući pojavu ili porast napada angine), tromboflebitisom, tromboembolijom sindrom

Iz endokrinog sistema i metabolizma: često - edemi, zadržavanje tekućine, povećanje tjelesne težine, hiponatremija (smanjenje osmolarnosti plazme zbog učinka sličnog djelovanju antidiuretskog hormona, što u rijetkim slučajevima dovodi do razrjeđivanja hiponatremije, praćeno letargijom, povraćanjem, glavoboljom, dezorijentacijom i neurološkim poremećajima), rijetko - porast koncentracije prolaktina (može biti praćen galaktorejom i ginekomastijom), pad koncentracije L-tiroksina i povećanje koncentracije hormona koji stimulira štitnjaču (obično nije praćen kliničkim E manifestacije), poremećaji kalcijum-fosfora metabolizam u kosti tkiva (pad koncentracije kalcijuma i 25-0N, holekalciferol plazma): osteomalacija, osteoporoza, hiperholesterolemija (uključujući i high-density lipoprotein holesterol), i gipertrigpitseridemiya limfadenopatija, hirzutizam.

Iz genitourinarnog sistema: rijetko intersticijski nefritis, zatajenje bubrega, oslabljena bubrežna funkcija (npr. albuminurija, hematurija, oligurija, povećana urea / azotemija), pojačano mokrenje, zadržavanje mokraće, smanjena potencija, oslabljena spermatogeneza (smanjen broj spermatozoida i pokretljivost).

Iz mišićno-koštanog sistema: vrlo često umor, rijetko slabost mišića, artralgija, mijalgija ili grčevi.

Iz osjetila: često - poremećaji smještaja (uključujući i zamagljen vid), rijetko - oštećenje ukusa, povišen intraokularni pritisak, zamagljivanje sočiva, konjuktivitis, oštećenje sluha, uključujućizujanje u ušima, hiperakuza, hipoakusija, promjene u percepciji smole.

Poremećaji u radu respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: vrlo rijetko - reakcije preosjetljivosti karakterizirane vrućicom, nedostatkom daha, pneumonitisom ili upalom pluća.

Laboratorijski i instrumentalni podaci: vrlo rijetko - hipogammaglobulinemija.

Ostalo: poremećaji pigmentacije kože, purpura, akne, znojenje, alopecija.

Neželjeni događaji prema postmarketinškim promatranjima (učestalost nepoznata)
Poremećaji imunog sistema: lijek osip s eozinofilijom i sistemskim manifestacijama.

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu: akutna generalizovana ekzematozna pustuloza, lihenoidna keratoza, onihomodaza.

Zarazne i parazitske bolesti: reaktivacija virusa herpes simpleksa tip 6.

Poremećaji u radu krvi i limfe: zatajenje koštane srži.

Kršenja nervnog sistema: oslabljena memorija.

Gastrointestinalni poremećaji: ubodi.

Kršenja mišićno-koštanog i vezivnog tkiva: prelomi.

Interakcija s drugim lijekovima.

Povećajte koncentraciju karbamazepina u krvnoj plazmi verapamil, diltiazem, felodipin, dekstropropoksifen, viloksazin, fluoksetin, fluvoksamin, nefazodon, paroksetin, trazodon, olanzapin, cimetidin, omeprazol, acetazolamid, danazol, desipramin, nikotinamid (u odraslih, nikotinaminit) , troleandomicin), ciprofloksacin, stiripentol, vigabatrin, azoli (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol, vorikonazol), terfenadin, loratadin, izoniazid, propoksifen, oksibutinin, dantrolen, tiklopegraf, isprofen, isgraf koji se koriste u liječenju HIV infekcije (na primjer, ritonavir) - potrebna je korekcija režima doziranja ili praćenje koncentracije karbamazepina u plazmi.

Felbamat smanjuje koncentraciju karbamazepina u plazmi i povećava koncentraciju karbamazepina-10,11-epoksida, dok je istovremeno moguće smanjiti koncentraciju u serumu felbamata.

Lijekovi koji mogu povećati koncentraciju karbamazepina-10,11-epoksida u krvnoj plazmi: loksapin, kvetiapin, primidon, progabid, vaproična kiselina, valnoktamid i valpromid.

Budući da porast koncentracije karbamazepina-10,11-epoksida u krvnoj plazmi može dovesti do neželjenih reakcija (na primjer, vrtoglavica, pospanost, ataksija, diplopija), u tim situacijama dozu lijeka treba prilagoditi i / ili koncentraciju karbamazepina-10,11 redovito odrediti -epoksid u plazmi.

Koncentracija karbamazepina je smanjena fenobarbiton, fenitoin (Da biste izbjegli trovanje fenitoina i pojava subterapijskom koncentracije karbamazepina preporučene koncentracije u plazmi fenitoina ne bi trebalo biti više od 13 .mu.g / mL prije dodavanja na terapiju karbamazepin), Fosphenytoin, primidon, metsuksimid, fensuksimid, teofilin, aminofilin, rifampicin, cisplatin, doksorubicin, mogući: klonazepam, valpromid, vaproična kiselina, okskarbazepin i biljni pripravci koji sadrže šargarepu (Hypericum perforatum).

Uz istovremeno korištenje s navedenim lijekovima, možda će biti potrebno prilagođavanje doze karbamazepina.

Postoji mogućnost istiskivanja karbamazepina valproičnom kiselinom i primidonom iz povezanosti s proteinima u plazmi i povećanjem koncentracije farmakološki aktivnog metabolita (karbamazepin-10,11-epoksid). Uz kombiniranu upotrebu karbamazepina s valproičnom kiselinom, u izuzetnim slučajevima može doći do kome i zbrke. Izotretinoin mijenja bioraspoloživost i / ili klirens karbamazepina i karbamazepina-10,11-epoksida (potrebno je nadzirati koncentraciju karbamazepina u plazmi).

Karbamazepin može smanjiti koncentraciju u plazmi (za smanjenje ili čak potpuno izjednačavanje efekta) i zahtijevaju prilagođavanje doze sljedećih lijekova: klobazam, klonazepam, digoksin, etosuksimid, primidon, zonisamid, valproična kiselina, alprazolam, glukokortikosteroidi (prednizolon, deksametazon), ciklosporin, tetraciklin, tetraciklin, tetraciklin, tetraciklin, tetraciklin metadon, oralni preparati koji sadrže estrogene i / ili progesteron (potreban je izbor alternativnih metoda kontracepcije), teofilin, oralni antikoagulans (varfarin, fenprocoumon, dicumarol, aceno umarola), lamotrigin, topiramat, triciklički antidepresivi (imipramin, amitriptilin, nortriptilin, klomipramin), bupropion, citalopram, mianserin, sertralin, klozapin, felbamat, tiagabin, okskarbazepin, inhibitori proteaze koji se koriste u terapiji HIV-a (indinavir, ritonavir, saquinovir ), lekovi za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema ("spori" blokatori kalcijumovih kanala (grupa dihidropiridona, na primer, felodipin), simvastatin, atorvastatin, lovastatin, cerivastatin, ivabradin), to rakonazola, levotiroksina, midazolam, olanzapin, ziprasidon, aripiprazol, paliperidone, praziquantel, risperidon, tramadol, ziprasidone, buprenorfin, Fenazon, aprepitanta, albendazolom, imatinib, ciklofosfamid, lapatiniba, everolimus, takrolimus, sirolimus, temsirolimus, tadapafila. Postoji mogućnost povećanja ili smanjenja nivoa fenitoina u krvnoj plazmi na pozadini karbamazepina i povećanja razine mefenitoina. Istodobnom primjenom preparata karbamazepina i litija ili metoklopramida mogu se pojačati neurotoksični učinci obje aktivne tvari.

Tetraciklini mogu umanjiti terapijski učinak karbamazepina. U kombinaciji s paracetamolom povećava se rizik od njegovog toksičnog djelovanja na jetru i smanjuje se terapijska učinkovitost (ubrzava metabolizam paracetamola). Istodobna primjena karbamazepina s fenotiazinom, pimozidom, tioksantinima, umindonom, haloperidolom, maprotilinom, klozapinom i tricikličkim antidepresivima dovodi do povećanja inhibicijskog učinka na središnji živčani sustav i do slabljenja antikonvulzivnog učinka karbamazepina. Inhibitori monoamin oksidaze povećavaju rizik od razvoja hiperpiretskih kriza, hipertenzivnih kriza, napadaja i smrti (inhibitori monoamin oksidaze treba otkazati prije nego što se karbamazepin propiše najmanje 2 tjedna ili, ako klinička situacija dopušta, čak i na duži period). Istodobna primjena s diureticima (hidroklorotiazid, furosemid) može dovesti do hiponatremije, praćene kliničkim manifestacijama. Umanjuje efekte nedepolarizirajućih mišićnih relaksana (pancuronium). U slučaju upotrebe takve kombinacije možda će biti potrebno povećati dozu mišićnih relaksana, dok je pažljivo praćenje pacijentovog stanja potrebno zbog mogućnosti bržeg prekida mišićnih relaksana. Istodobnom primjenom karbamazepina zajedno s levetiracetamom, u nekim je slučajevima primijećeno povećanje toksičnog učinka karbamazepina.

Karbamazepin smanjuje toleranciju na etanol.

Mijelotoksični lijekovi povećavaju hematotoksičnost lijeka.

Ubrzava metabolizam indirektnih antikoagulansa, hormonskih kontraceptiva, folne kiseline, prazikvantela, i može poboljšati eliminaciju hormona štitnjače.

Ubrzava metabolizam lijekova za anesteziju (enfluran, halotan, fluorotan) i povećava rizik od hepatotoksičnih efekata, povećava stvaranje nefrotoksičnih metabolita metoksiflurana. Pojačava hepatotoksični učinak izoniaeida.

Interakcija sa serološkim reakcijama. Karbamazepin može dovesti do lažno pozitivnog rezultata određivanja koncentracije perfenazina tečnom hromatografijom visokih performansi. Karbamazepin i karbamazepin 10,11-epoksid mogu dovesti do lažno pozitivnog rezultata određivanja koncentracije tricikličkog antidepresiva pomoću imunološkog ispitivanja polarizacijskog fluorescencije.

Doziranje i primjena

Karbamazepin tablete namenjene su oralnoj upotrebi uz obroke.

Za liječenje epilepsije odraslima je lijek propisan u početnoj dozi od 1 tablete 1-2 puta dnevno. Starijem osobama se preporučuje uzimanje ½ tableta 1-2 puta dnevno. Nakon toga, dozu treba postepeno povećavati sve dok se ne uzimaju 2 tablete 2-3 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza karbamazepina ne smije prelaziti 6 tableta.

Dnevna doza karbamazepina za djecu mlađu od 1 godine iznosi 0,5-1 tableta dnevno, 1-5 godina - 1-2 tablete, 5-10 godina - 2-3 tablete, 10-15 godina - 3-5 tableta. Dnevnu dozu treba podijeliti u 2 doze.

Za liječenje neuralgije i sindroma boli različite geneze dnevna doza je 1-2 tablete karbamazepina, podijeljena u 2-3 doze. 2-3 dana nakon početka uzimanja lijeka, doza se može povećati na 2-3 tablete. Trajanje terapije je 7-10 dana. Nakon što se primijeti poboljšanje pacijentovog stanja, dozu treba postepeno smanjivati ​​na minimalno efikasnu. Doziranje za održavanje se preporučuje duže vrijeme.

U slučaju sindroma odvikavanja, prema uputama, propisan je karbamazepin koji treba uzimati 1 tabletu 3 puta dnevno. U težim slučajevima, tokom prva tri dana, preporučuje se povećana doza leka - 2 tablete 3 puta dnevno.

Za liječenje polidipsije i poliurije kod dijabetesa insipidusa treba uzimati jednu tabletu 2-3 puta dnevno.

Dodatne informacije

Terapiju karbamazepinom treba započeti malim dozama, postepeno ih dovodeći do potrebnog terapijskog nivoa.

Tokom razdoblja liječenja ovim lijekom preporučuje se suzdržavanje od obavljanja poslova koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje, jer lijek utiče na funkcije centralnog nervnog sistema.

Uputa za karbamazepin naznačuje da je potrebno lijek čuvati na tamnom, hladnom i van dosega djece. Rok trajanja je 36 meseci.

Oprez i preporuke

Da bi se postigao optimalan terapeutski učinak, karbamazepin kao monoterapija propisuje se s malim dozama s njihovim postupnim nakupljanjem. U kombiniranoj terapiji za podešavanje doze potrebno je utvrditi koncentraciju karbamazepina u krvnoj plazmi. Terapija karbamazepinom ne može se naglo ukinuti, jer se često bilježe novi epileptični napadi. Ali ako lijek zahtijeva povlačenje, pacijent se mora bez problema prebaciti na druge antiepileptičke lijekove. Dakle, tijekom liječenja karbamazepinom potrebno je pratiti krvnu sliku i rad jetre.

Karbamazepin pokazuje blago antiholinergičko dejstvo, pa se intraokularni pritisak mora kontrolisati tokom celog perioda terapije. Karbamazepin može smanjiti učinak oralnih kontraceptiva, pa se moraju koristiti dodatne metode zaštite od trudnoće.

Karbamazepin se koristi za liječenje simptoma povlačenja koji nastaju uslijed unosa alkohola. Lijek poboljšava emocionalno stanje pacijenta. Ali karbamazepin za takve svrhe treba koristiti samo u bolnici, jer kombinacija ove dvije tvari dovodi do nepoželjne stimulacije živčanog sustava.

Lijek može utjecati na koncentraciju. Zbog toga se u periodu terapije ovim lijekom treba suzdržati od opasnih aktivnosti, upravljanja vozilima i rada koji zahtijevaju pojačanu pažnju.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Uzimanje inhibitora CYP 3A4 izoenzima može dovesti do povećanja koncentracije karbamazepina u plazmi. Uzimanje induktora CYP 3A4 izoenzima zajedno s karbamazepinom može dovesti do smanjenja koncentracije antiepileptičkog lijeka i ubrzati njegov metabolizam. Istodobna primjena karbamazepina s lijekovima koji se metaboliziraju izoenzimom CYP 3A4 podrazumijeva indukciju metabolizma i smanjenje tih lijekova u plazmi.

Lijekovi koji povećavaju koncentraciju karbamazepina: ibuprofen, makrolidnih antibiotika, dextropropoxyphene, danazol, fluoksetin, nefazodon, fluvoksamin, trazodon, paroksetin, viloksazin, loratadin, vigabatrin, stiripentol, azoli, terfenadin, kvetiapin, Loxapine, izonijazidom, olanzapin, virusne inhibitori proteaze za liječenje HIV-a, verapamil, omeprazol, acetazolamid, diltiazem, dantrolen, oksibutinin, nikotinamid, tiklopidin. Primidon, cimetidin, valproična kiselina, desipramin mogu imati isti efekat.

Lijekovi koji smanjuju koncentraciju karbamazepina: paracetamol, metadon, tramadol, antipirin, doksiciklin, antikoagulansi (oralno), bupropion, trazodon, citalopram, antidepresivi (triciklički), klonazepam, Klobazam, lamotrigin, felbamat, etosukcimida, primidon, okskarbazepin, tiagabin, valproata, topiramat, zonisamid, imatinib, prazikvantel, itrakonazol, haloperidol, olanzapin, bromperidol, kvetiapin, ziprasidon, ritonavir, sakvinavir, ritonavir, indinavir, alprazolam, blokatori kalcijevih kanala, teofilin, midazolam, perazolam , glukokortikosteroidi, natrijum-levotiroksin, everolimus, ciklosporin, progesteron, estrogeni.

Kombinacije koje treba uzeti u obzir.

Izoniazid + karbamazepin - povećana hepatotoksičnost.

Levetiracetam + karbamazepin - povećana toksičnost karbamazepina.

Preparati karbamazepina + litija, metoklopramid, haloperidol, tioridazan i drugi antipsihotici - povećanje broja neželjenih neuroloških reakcija.

Karbamazepin + diuretici, poput furosemida, hidroklorotiazida - pojava hiponatremije s teškim kliničkim simptomima.

Karbamazepin + mišićni relaksanti - suzbijanje djelovanja mišićnih relaksana, čime brzo prestaje njihov terapeutski učinak, ali situaciju se može ispraviti povećanjem njihove dnevne doze.

Karbamazepin + sok od grožđa - povećanje razine karbamazepina u plazmi.

Ostavite Svoj Komentar