Lozap ili Lorista

Koji je farmaceutski bolji: Lozap ili Lorista? Oba lijeka imaju širok spektar djelovanja, ali njihova je glavna svrha smanjenje visokog krvnog pritiska. Da biste prepoznali razlike između lijekova i odredili koji je efikasniji u liječenju hipertenzije, morate posebno pročitati upute za Lozapa i Lorista, kao i konzultirati se sa stručnjakom koji će pojedinačno odabrati dozu i utvrditi trajanje tečaja.

VAŽNO DA ZNATE! Tabakov O .: "Mogu preporučiti samo jedan lijek za brzu normalizaciju pritiska" čitaj dalje.

Sastav i radnja

Lijekovi „Lorista“ i „Lozap“ sadrže losartan kao aktivnu supstancu. Pomoćne komponente "Lorista":

  • skrob
  • aditiv za hranu E572,
  • vlakno
  • celuloza
  • dodatak prehrani E551.

Dodatne tvari u lijeku "Lozap" su sljedeće:

  • hipromeloza,
  • natrijeva karmeloza,
  • MCC
  • povidone
  • aditiv za hranu E572,
  • manitol.

Djelovanje medicinskog proizvoda Lozap usmjereno je na snižavanje krvnog pritiska, općeg perifernog otpora krvnih žila, smanjenje opterećenja na srce i eliminaciju viška vode i tijela sa urinom. Lijek sprečava hipertrofiju miokarda i povećava fizičku izdržljivost kod ljudi sa hroničnim oštećenjem rada srčanog mišića. Lorista blokira AT II receptore u bubrezima, srcu i krvnim žilama, što pomaže u smanjenju sužavanja arterijskog lumena, snižavanju OPSS-a i, kao rezultat, snižavanju vrijednosti visokog krvnog tlaka.

Indikacije i kontraindikacije

Pripravci na bazi losartana preporučuju se za upotrebu u sljedećim slučajevima:

Tokom trudnoće ne preporučuje se upotreba lijekova s ​​istom aktivnom tvari.

Kontraindicirano je koristiti farmaceutske pripravke koji sadrže istu aktivnu tvar losartan kod žena koje su u položaju majki koje doje, kod djece mlađe od 18 godina, kao i sa sljedećim patologijama:

  • nizak krvni pritisak
  • visok nivo kalijuma u krvi,
  • dehidracija
  • individualna netolerancija na lijek,
  • netolerancija na laktozu
Vratite se na sadržaj

Ostali analozi

Ako iz nekog razloga nije moguće koristiti "Lozap" i "Lorista", ljekari propisuju njihove analoge:

  • Brozaar
  • Karzartan
  • Lakea
  • Blocktran
  • "Lozarel"
  • Presartan
  • Zisakar
  • Losacor
  • Vazoteni
  • "Renicard"
  • Cozaar
  • "Lotor".

Svaki lijek, koji je analogan Lorista i Lozapa, ima vlastita uputstva za uporabu, što znači da ga treba uzimati samo nakon savjetovanja s profilnim ljekarom koji svakom pacijentu propisuje režim liječenja. Uz samo-lijek rizik od pojave nuspojava znatno se povećava.

Opće karakteristike

Oba lijeka se temelje na losartanu, koji provocira visoka selektivnost - utjecaj vrste opažanja na jasno definirane receptore, bez utjecaja na druge tjelesne funkcije, što povećava sigurnosne parametre. Dostupan u obliku tableta, što izaziva zgodan postupak prijema. Aktivne komponente ne utiču na metabolizam ugljikohidrata i lipida, što omogućava upotrebu lijekova čak i kod dijabetesa. Oba lijeka se ne koriste u pedijatriji.

Koje su razlike?

Lozap kao dio dodatnih sastojaka ne sadrži laktozu što izaziva mogućnost njegove uporabe u slučaju netolerancije na tu komponentu.

Lorista je dostupan u obliku tableta, ali s različitim dozama (s različitim sadržajem aktivne tvari), što vam omogućava optimalni odabir doze za ovu ili onu bolest.

Ako pacijent ima netoleranciju na laktozu, tada se propisuje Lozap. U drugim slučajevima liječnik može propisati jedan ili drugi lijek, jer su isti po sastavu i setu kontraindikacija. Propisan je za krvni pritisak, kao prevenciju pojave patologija srca, kao i krvnih žila, kod hroničnog oblika disfunkcije srčanog mišića, kao i u slučaju oštećenja bubrežnih žila (kod dijabetesa).

Često pacijenti kažu da je Loriste poželjan zbog raznolikosti doziranja aktivnog sastojka u tabletama, što olakšava uzimanje lijeka. Ali mora se imati na umu da ovaj lijek ima veće parametre cijena. Propisan je za arterijsku hipertenziju, kao element prevencije moždanog udara, u slučaju hroničnog zatajenja srca.

Karakteristično za Lozapa

Lijek ima sljedeće karakteristike:

  1. Sastav i oblik oslobađanja. Lozap je izrađen u obliku tableta obloženih rastvorljivim filmom bijele ili žućkaste boje i ovalnog je oblika. Sastav leka uključuje 12,5 ili 50 mg kalijum losartana, kristalnu celulozu, manitol, silicijum dioksid, magnezijum stearat, hipromelozu, makrogol. Tablete su upakovane u blistere od 10 kom. Kartonska kutija sadrži 3, 6 ili 9 konturnih ćelija.
  2. Farmakološko djelovanje. Lijek smanjuje osjetljivost angiotenzinskih receptora bez inhibiranja aktivnosti kininaze. Na pozadini uzimanja Lozapa, otpor perifernih žila smanjuje se nivo adrenalina u krvi i krvnog pritiska u plućnoj cirkulaciji. Kalijum losartan ima blagi diuretski učinak. Pozitivan učinak lijeka na kardiovaskularni sistem očituje se u prevenciji disfunkcije srčanog mišića i poboljšanju kvalitete života pacijenata s koronarnom srčanom bolešću.
  3. Farmakokinetika Aktivna supstanca brzo ulazi u krvotok, kad prvi put prođe kroz jetru, pretvara se u aktivni metabolit. Maksimalna koncentracija losartana i njegovih metaboličkih produkata u plazmi određuje se 60 minuta nakon primjene. 99% aktivne komponente se vezuje za proteine ​​u krvi. Tvar ne prelazi krvno-moždanu barijeru. Losartan i njegovi metaboliti izlučuju se mokraćom.
  4. Obim primene. Lijek se koristi kao dio složene terapije za arterijsku hipertenziju i hronično zatajenje srca. Lijek pomaže u smanjenju rizika od razvoja opasnih komplikacija hipertenzivnog moždanog udara i proširenja lijeve komore. Moguće je koristiti Lozap za dijabetičku nefropatiju praćenu povećanjem razine kreatinina i proteina u urinu.
  5. Kontraindikacije Lijek se ne primjenjuje u trudnoći, dojenju i pojedinačnoj netoleranciji na komponente. Djelotvornost i sigurnost antihipertenzivnih lijekova za djecu nisu utvrđene. Lozap se s oprezom koristi za arterijsku hipotenziju, smanjenje volumena cirkulirajuće krvi, kršenje vodno-solnog ravnoteže, sužavanje bubrežnih arterija i oslabljenu funkciju jetre.
  6. Način primjene. Tablete se koriste bez obzira na obrok 1 put dnevno. Doziranje se određuje prema vrsti i prirodi toka bolesti. Dnevna doza smanjuje se primjenom Lozapa u kombinaciji s diureticima i drugim antihipertenzivnim lijekovima. Liječenje traje do stalnog smanjenja krvnog pritiska.
  7. Neželjeni efekti. Jačina nuspojava ovisi o primijenjenoj dozi. Najčešći neurološki poremećaji (astenski sindrom, opća slabost, glavobolja), probavni poremećaji (proliv, mučnina i povraćanje) i suhi kašalj. Alergijske reakcije u obliku urtikarije, svrbeža kože i rinitisa rjeđe su.

Karakteristike Lorista

Lorista ima sljedeće karakteristike:

  1. Obrazac za puštanje Lijek je u obliku tableta, enterički obloženih žutom bojom.
  2. Sastav. Svaka tableta sadrži 12,5 mg kalijum-losartana, celulozni prah, monohidrat šećera u mlijeku, krumpirov škrob, dehidrirani silicijum dioksid, kalcijev stearat.
  3. Farmakološko djelovanje. Lorista spada u antihipertenzivne lijekove grupe nepeptidnih blokatora receptora angiotenzina. Lijek smanjuje opasni učinak angiotenzina tipa 2 na krvne žile. Tijekom uzimanja lijeka dolazi do smanjenja sinteze aldosterona i promjena arterijske rezistencije. To omogućava da se Lorista koristi za sprečavanje razvoja moždanog udara i srčanog udara povezanih sa oštećenim radom srčanog mišića. Lijek ima dugotrajno djelovanje.
  4. Usisavanje i distribucija. Ako se uzima oralno, aktivna supstanca se brzo apsorbira u krv. Tijelo asimilira oko 30% primijenjene doze. U jetri se losartan pretvara u aktivni karboksi metabolit. Terapijska koncentracija aktivne tvari i njegovog metaboličkog proizvoda u krvi se otkriva nakon 3 sata. Poluvrijeme eliminacije iznosi 6-9 sati. Metaboliti losartana izlučuju se mokraćom i izmetom.
  5. Indikacije za upotrebu. Lijek se koristi za smanjenje rizika od smrtnosti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Lorista mogu koristiti pacijenti sa šećernom bolešću s ozbiljnom proteinurijom.
  6. Ograničenja upotrebe. Antihipertenzivno sredstvo ne može se koristiti tijekom trudnoće i dojenja, alergijskih reakcija na losartan i u djetinjstvu (do 18 godina).
  7. Način primjene. Preporučena dnevna doza je 50 mg. Lijek se uzima jednom ujutro. Nakon normalizacije krvnog pritiska, doza se smanjuje na održavajuću dozu (25 mg dnevno).
  8. Nuspojave. Srednje i visoke doze losartana mogu dovesti do naglog pada krvnog pritiska, praćenog vrtoglavicom, mišićnom slabošću i letargijom. Negativni učinak lijeka na probavni sistem očituje se dijarejom, mučninom i povraćanjem, bolom u stomaku, povećanom aktivnošću jetrenih enzima. U rijetkim slučajevima alergijske reakcije nastaju u obliku oteklina na licu i grkljanu.

Poređenje lijekova

Usporedbom karakteristika antihipertenzivnih lijekova otkrivaju se i uobičajena i razlikovna svojstva.

Sličnost lekova je u sledećim kvalitetama:

  • i Lozap i Lorista pripadaju grupi blokatora receptora angiotenzina,
  • lijekovi imaju iste liste indikacija za upotrebu,
  • oba lijeka se zasnivaju na losartanu,
  • sredstva su dostupna u obliku tableta.

Mišljenje kardiologa

Svetlana, 45 godina, Jekaterinburg, kardiolog: "Lozap i njegov analogni Lorista dobro su uspostavljeni u kardiološkoj praksi. Koriste se za lečenje hipertenzije prvog stepena. Uzimanje lekova pomaže da se brzo izbori sa visokim krvnim pritiskom. 1 put dnevno. Nuspojave su izuzetno rijetke. "

Elena, 34 godine, Novosibirsk, kardiolog: "Lorista i Lozap su hipotenzivna sredstva koja imaju blagi efekat. Lako snižavaju krvni pritisak bez da dovedu do razvoja ortostatskog kolapsa. Za razliku od jeftinijih tretmana hipertenzije, ove tablete ne izazivaju suv kašalj. Losartan pomaže u uklanjanju suvišne tekućine bez narušavanja ravnoteže vode i soli. Lorista sadrži laktozu, tako da za nedostatak laktaze treba dati prednost Lozapu. "

Recenzije pacijenata o Lozapu i Loristi

Eugenia, 38 godina, Barnaul: "Na pozadini stresa krvni pritisak se počeo povećavati. Terapeut je propisao Lozap. Uzimam tablete ujutro, što sprečava pojavu glavobolje i drugih neugodnih simptoma hipertenzije. Lijek ima i jeftiniji analog - Lorista. Isprobala sam ove tablete. međutim, pokazale su se manje efikasnim. "

Lozap Properties

Oblik za puštanje - tablete. Lijek se može kupiti u ljekarnama od 30, 60 i 90 komada po pakovanju. Glavni aktivni sastojak u njima je losartan. 1 tableta može sadržavati 12,5, 50 i 100 mg. Pored toga, postoje pomoćna jedinjenja.

Pripravci Lozap i Lorista su analozi i pripadaju istoj farmakološkoj grupi - antagonistima receptora angiotenzina 2.

Učinak lijeka Lozap usmjeren je na snižavanje krvnog tlaka. Uz to, lijek smanjuje ukupnu perifernu otpornost. Zahvaljujući alatu smanjuje se i opterećenje na srčanom mišiću. Prekomjerna količina vode i soli izlučuje se iz tijela zajedno s urinom.

Lozap sprečava poremećaje u radu miokarda, njegovu hipertrofiju, povećava izdržljivost srca i krvnih žila na fizičku aktivnost, naročito kod ljudi koji imaju hronične patologije ovog organa.

Poluživot aktivne komponente je od 6 do 9 sati. Oko 60% aktivnog metabolita oslobađa se zajedno s žuči, a ostatak sa urinom.

Indikacije za upotrebu Lozapa su sljedeće:

  • arterijska hipertenzija
  • hroničnog zatajenja srca
  • komplikacije dijabetesa melitusa tipa 2 (nefropatija zbog hiperkreatininemije i proteinurije).

Uz to, lijek je propisan za smanjenje vjerojatnosti razvoja kardiovaskularnih patologija (primjenjuje se na moždani udar), kao i za smanjenje stope smrtnosti kod ljudi s visokim krvnim tlakom i hipertrofijom srca.


Lozap sprečava poremećaje u radu miokarda, njegovu hipertrofiju, povećava izdržljivost srca.
Za djecu mlađu od 18 godina lijek također nije prikladan.
Trudnoća i dojenje kontraindikacija su upotrebi Lozapa.
Učinak lijeka Lozap usmjeren je na snižavanje krvnog tlaka.
Oblik za puštanje Lozapa su tablete.



Kontraindikacije za upotrebu Lozapa su:

  • trudnoća i dojenje,
  • preosjetljivost na lijek i njegove komponente.

Djeca ispod 18 godina također nisu prikladna.

Oprez morate uzimati takav lijek za osobe s poremećajem ravnoteže vode i soli, niskim krvnim tlakom, vaskularnom stenozom u bubrezima, zatajenjem jetre ili bubrega.

Kako djeluje Lorista?

Oblik oslobađanja lijeka Lorista su tablete. 1 pakovanje sadrži 14, 30, 60 ili 90 komada. Glavni aktivni sastojak je losartan. 1 tableta sadrži 12,5, 25, 50, 100 i 150 mg.

Djelovanje Lorista usmjereno je na blokiranje AT2 receptora u srčanoj, vaskularnoj i bubrežnoj regiji. Zbog toga se smanjuje lumen arterija, smanjuje se i njihova otpornost, smanjuje se brzina krvnog tlaka.

Indikacije za upotrebu su sljedeće:

  • hipertenzija
  • smanjenje rizika od moždanog udara sa hipertenzijom i deformitetima miokarda,
  • hroničnog zatajenja srca
  • prevencija komplikacija koje pogađaju bubrege kod šećerne bolesti tipa 2 sa daljnjom proteinurijom.


Lorista je propisana za sprečavanje komplikacija koje pogađaju bubrege kod dijabetesa melitusa tipa 2 sa dodatnom proteinurijom.
Djelovanje Lorista usmjereno je na snižavanje krvnog pritiska.
Lijek je propisan za smanjenje rizika od moždanog udara sa hipertenzijom i deformitetima miokarda.Oblik oslobađanja lijeka Lorista su tablete.


Kontraindikacije uključuju:

  • nizak krvni pritisak
  • dehidracija
  • poremećen balans vode i soli,
  • netolerancija na laktozu,
  • kršenje procesa apsorpcije glukoze,
  • trudnoća i dojenje
  • preosjetljivost na lijek ili njegove komponente.

Za djecu mlađu od 18 godina, lijek se također ne preporučuje. Oprez treba dati osobama s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, stenozom arterija u bubrezima.

Poređenje Lozapa i Loriste

Da bi se utvrdilo koji je lijek - Lozap ili Lorista - pogodniji za pacijenta, potrebno je utvrditi njihove sličnosti i kako se lijekovi razlikuju.

Lozap i Lorista imaju mnogo sličnosti, kao Oni su analogni:

  • oba lijeka pripadaju grupi antagonista receptora angiotenzina 2,
  • imaju iste indikacije za upotrebu,
  • sadrže isti aktivni sastojak - losartan,
  • obje su opcije dostupne u obliku tableta.

Što se tiče dnevne doze, tada je dovoljno 50 mg dnevno. Ovo je pravilo isto kao i za Lozapa i Lorista preparati sadrže istu količinu losartana. Oba lijeka se mogu kupiti u ljekarnama samo uz recept liječnika.


Lozap i Lorista mogu uzrokovati probleme sa spavanjem.
Glavobolja, vrtoglavica - takođe su nuspojava lijekova.
Prilikom uzimanja Lorista i Lozapa mogu se pojaviti aritmije i tahikardije.
Bol u trbuhu, mučnina, gastritis, proliv su nuspojave lijekova.


Lijekovi se dobro podnose, ali ponekad se mogu pojaviti neželjeni simptomi. Nuspojave Lozapa i Loriste takođe su slične:

  • problemi sa spavanjem
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • stalni umor
  • aritmija i tahikardija,
  • bol u trbuhu, mučnina, gastritis, proliv,
  • zagušenja, oticanja sluznih slojeva u nosnoj šupljini,
  • kašalj, bronhitis, faringitis.

Uz to, treba imati na umu da su dostupni i kombinirani pripravci - Lorista N i Lozap Plus. Oba leka ne sadrže samo losartan kao aktivni sastojak, već i drugi spoj - hidroklorotiazid. Prisutnost takve pomoćne supstance u preparatu ogleda se u nazivu. Za Lorista je to N, ND ili H100, a za Lozapa riječ "plus".

Lozap Plus i Lorista N su međusobno analogni. Oba lijeka sadrže 50 mg losartana i 12,5 mg hidroklorotiazida.

Pripravci kombiniranog tipa dizajnirani su za regulaciju odmah 2 procesa koji utječu na krvni tlak. Losartan snižava vaskularni tonus, a hidroklorotiazid je kreiran za uklanjanje viška tekućine iz tijela.

Značajke liječenja hipertenzije lijekom LozapLorista - lijekom za snižavanje krvnog tlaka Lozap plus upute

U čemu je razlika?

Razlike između Lozapa i Loriste su neznatne:

  • doziranje (Lozap ima samo 3 mogućnosti, a Lorista više izbora - 5),
  • proizvođač (Lorista proizvodi slovenačka tvrtka, iako ima rusku podružnicu - KRKA-RUS, a Lozap proizvodi slovačka organizacija Zentiva).

Iako se koristi isti glavni aktivni sastojak, popis pomoćnih sastojaka je takođe drugačiji. Koriste se sljedeće komponente:

  1. Cellaktoza Prisutan samo u Loristu. Ovaj spoj je dobijen na bazi laktoze monohidrata i celuloze. No, potonji se nalazi i u Lozapu.
  2. Škrob. Postoji samo u Loristu. Štoviše, u istom lijeku postoje dvije vrste - želatinizirani i kukuruzni škrob.
  3. Krospovidon i manitol. Sadrže se u Lozapu, ali nema u Loristu.

Sve ostale pomoćne tvari za Lorista i Lozapa su iste.

Što je bolje od Lozapa ili Loriste

Oba leka su efikasna u svojoj grupi. Supstanca losartana ima sljedeće prednosti:

  1. Selektivnost. Lijek ima za cilj vezanje samo s potrebnim receptorima. Zbog toga ne utječe na ostale tjelesne sisteme. Zbog toga se oba lijeka smatraju sigurnijima od ostalih lijekova.
  2. Velika aktivnost prilikom uzimanja lijeka u oralnom obliku.
  3. Nema utjecaja na metaboličke procese masti i ugljikohidrata, pa su dozvoljena oba lijeka kod dijabetesa.

Losartan se smatra jednom od prvih supstanci iz grupe blokatora, koja je devedesetih bila odobrena za lečenje hipertenzije. Do sada se lijekovi na bazi njega koriste za povišen krvni pritisak.

I Lorista i Lozap su efikasni lijekovi zbog koncentracije losartana u istoj koncentraciji. Ali pri izboru lijeka uzimaju se u obzir i kontraindikacije.

Lorista se smatra malo opasnijim po ljude od Lozapa. To je zbog činjenice da se vjerovatno javljaju nuspojave. Osim toga, takav lijek je zabranjen osobama sa netolerancijom na laktozu i alergijskom reakcijom na škrob. Ali istovremeno je takav lijek jeftiniji.

Lorista se smatra malo opasnijim po ljude od Lozapa.

Recenzije kardiologa o Lozapu ili Loristi

Danilov SG: "Tokom duge godine prakse, lek Lorista se dokazao. To je jeftino, ali efikasno sredstvo. Pomaže u borbi sa hipertenzijom. Lek je praktičan za uzimanje, manje je nuspojava i one se retko javljaju."

Zhikhareva EL: "Lozap je lek za lečenje hipertenzije. Ima blag efekat, pa se pritisak ne smanjuje mnogo. Malo je nuspojava."

Farmakološko djelovanje

Antihipertenzivni lijek. Specifični antagonist receptora angiotenzina II (podvrsta AT1). Ne inhibira kininazu II, enzim koji katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II. Smanjuje OPSS, koncentraciju adrenalina i aldosterona u krvi, krvni pritisak, pritisak u plućnoj cirkulaciji, smanjuje opterećenje, ima diuretski učinak. On ometa razvoj hipertrofije miokarda, povećava toleranciju na vježbanje kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca. Losartan ne inhibira ACE kininazu II i, prema tome, ne sprječava uništavanje bradikinina, pa su nuspojave, indirektno povezane s bradikininom (na primjer, angioedem), prilično rijetke.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom bez pridružene šećerne bolesti s proteinurijom (više od 2 g / dan), primjena lijeka značajno smanjuje proteinuriju, izlučivanje albumina i imunoglobulina G.

Stabilizira nivo uree u krvnoj plazmi. Ne utječe na vegetativne reflekse i nema dugoročni učinak na koncentraciju norepinefrina u krvnoj plazmi. Losartan u dozi do 150 mg dnevno ne utječe na razinu triglicerida, ukupnog kolesterola i HDL kolesterola u serumu krvi u bolesnika s arterijskom hipertenzijom. U istoj dozi losartan ne utječe na glukozu u krvi na brzinu.

Nakon pojedinačne oralne primjene, hipotenzivni učinak (sistolni i dijastolički krvni tlak opada) dostiže maksimum nakon 6 sati, a zatim postepeno opada u roku od 24 sata.

Maksimalni hipotenzivni učinak razvija se 3-6 tjedana nakon početka lijeka.

Farmakokinetika

Kada se proguta, losartan se dobro apsorbira i podvrgava se metabolizmu tijekom "prvog prolaza" kroz jetru karboksilacijom uz sudjelovanje izoenzima citokroma CYP2C9 uz stvaranje aktivnog metabolita. Sistemska bioraspoloživost losartana je oko 33%. Cmax losartana i njegovog aktivnog metabolita postiže se u krvnom serumu nakon otprilike jedan sat i 3-4 sata nakon uzimanja. Jelo ne utječe na bioraspoloživost losartana.

Više od 99% losartana i njegovog aktivnog metabolita veže se na proteine ​​u plazmi, uglavnom sa albuminom. Vd losartan - 34 l. Losartan praktično ne prodire kroz BBB.

Otprilike 14% losartana koji se daje intravenski ili oralno pretvara se u aktivni metabolit.

Plazemski klirens losartana iznosi 600 ml / min, a aktivnog metabolita 50 ml / min. Bubrežni klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je 74 ml / min, odnosno 26 ml / min, respektivno. Kada se proguta, otprilike 4% preuzete doze izluči se bubrezima u nepromijenjenom obliku, a oko 6% izluči bubrezima u obliku aktivnog metabolita. Za Losartan i njegov aktivni metabolit karakteristična je linearna farmakokinetika kada se uzima oralno u dozama do 200 mg.

Nakon oralne primjene, koncentracije losartana u plazmi i njegovog aktivnog metabolita eksponencijalno opadaju krajnjim T1 / 2 losartana oko 2 sata, a aktivni metabolit oko 6-9 sati. Kada uzimate lijek u dozi od 100 mg /, niti se losartan niti aktivni metabolit značajno nakupljaju u krvna plazma. Losartan i njegovi metaboliti izlučuju se kroz creva i bubrege. U zdravih dobrovoljaca, nakon gutanja 14C sa izotopom označenim losartanom, oko 35% radioaktivne oznake nalazi se u urinu i 58% u izmetu.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika s blagom do umjerenom alkoholnom cirozom, koncentracija losartana bila je 5 puta, a aktivni metabolit 1,7 puta veći nego u zdravih muških dobrovoljaca.

S klirensom kreatinina većim od 10 ml / min koncentracija losartana u krvnoj plazmi ne razlikuje se od one s normalnom funkcijom bubrega. U bolesnika kojima je potrebna hemodijaliza, AUC je približno 2 puta veći nego u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega.

Ni losartan, ni njegov aktivni metabolit ne uklanjaju se iz tijela hemodijalizom.

Koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi u starijih muškaraca s arterijskom hipertenzijom ne razlikuju se značajno od vrijednosti ovih parametara u mladića s arterijskom hipertenzijom.

Plazemske koncentracije losartana u žena s arterijskom hipertenzijom su 2 puta veće od odgovarajućih vrijednosti kod muškaraca s arterijskom hipertenzijom. Koncentracije aktivnog metabolita kod muškaraca i žena ne razlikuju se. Ova farmakokinetička razlika nije klinički značajna.

Indikacije za upotrebu lijeka LOZAP®

  • arterijska hipertenzija
  • hroničnog zatajenja srca (kao dio kombinirane terapije, s netolerancijom ili neefikasnošću terapije ACE inhibitorima),
  • smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti (uključujući moždani udar) i smrtnosti kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom leve komore,
  • dijabetička nefropatija s hiperkreatininemijom i proteinurijom (omjer albumina u urinu i kreatinina više od 300 mg / g) u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 i istodobnom arterijskom hipertenzijom (smanjeno napredovanje dijabetičke nefropatije do terminalnog hroničnog zatajenja bubrega).

Doziranje i primjena

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok. Mnoštvo prijema - 1 put dnevno.

Kod arterijske hipertenzije prosječna dnevna doza je 50 mg. U nekim slučajevima, da bi se postigao veći terapeutski učinak, dnevna doza se može povećati na 100 mg u 2 ili 1 dozi.

Početna doza za pacijente sa hroničnim zatajenjem srca je 12,5 mg jednom dnevno. U pravilu se doza povećava s tjednim intervalom (tj. 12,5 mg dnevno, 25 mg dnevno, 50 mg dnevno) do prosječne doze za održavanje od 50 mg 1 puta dnevno, ovisno o podnošljivosti lijeka.

Prilikom propisivanja lijeka pacijentima koji primaju diuretike u visokim dozama, početnu dozu Lozap® treba smanjiti na 25 mg jednom dnevno.

Za starije pacijente nije potrebno prilagođavanje doze.

Prilikom propisivanja lijeka kako bi se smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti (uključujući moždani udar) i smrtnosti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore, početna doza je 50 mg dnevno. U budućnosti se može dodati niska doza hidroklorotiazida i / ili se doza preparata Lozap® može povećati na 100 mg dnevno u 1-2 doze.

Za pacijente sa istodobnim dijabetes melitusom tipa 2 s proteinurijom, početna doza lijeka je 50 mg jednom dnevno, u budućnosti se doza povećava na 100 mg dnevno (uzimajući u obzir stupanj smanjenja krvnog tlaka) u 1-2 doze.

Pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre, dehidraciju tokom postupka hemodijalize, kao i bolesnicima starijim od 75 godina preporučuje se niža početna doza lijeka - 25 mg (1/2 tablete od 50 mg) jednom dnevno.

Nuspojava

Kada se losartan koristi za liječenje esencijalne hipertenzije u kontroliranim ispitivanjima, među svim nuspojavama, samo se učestalost vrtoglavice razlikovala od placeba za više od 1% (4,1% prema 2,4%).

Ortostatski učinak ovisan o dozi karakterističan za antihipertenzive, s primjenom losartana primijećen je u manje od 1% bolesnika.

Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥ 1/10), često (> 1/100, ≤ 1/10), ponekad (≥ 1/1000, ≤ 1/100), rijetko (≥ 1/10 000, ≤ 1 / 1000), vrlo rijetko (≤ 1/10 000, uključujući pojedinačne poruke).

Nuspojave koje se javljaju sa učestalošću većom od 1%:

NuspojaveLosartan (n = 2085)Placebo (n = 535)
Astenija, umor3.83.9
Bol u grudima1.12.6
Periferni edem1.71.9
Otkucaji srca1.00.4
Tahikardija1.01.7
Bol u trbuhu1.71.7
Proliv1.91.9
Dispeptičke pojave1.11.5
Mučnina1.82.8
Bol u leđima, nogama1.61.1
Grčevi u telećim mišićima1.01.1
Vrtoglavica4.12.4
Glavobolja14.117.2
Nesanica1.10.7
Kašalj, bronhitis3.12.6
Nasalna kongestija1.31.1
Faringitis1.52.6
Sinusitis1.01.3
Infekcije gornjih disajnih puteva6.55.6

Nuspojave losartana su obično prolazne i ne zahtijevaju prekid lijeka.

Nuspojave koje se javljaju sa učestalošću manjom od 1%

Iz kardiovaskularnog sistema: ortostatska hipotenzija (ovisna o dozi), krvarenje iz nosa, bradikardija, aritmija, angina pektoris, vaskulitis, infarkt miokarda.

Iz probavnog sistema: anoreksija, suva oralna sluznica, zubobolja, povraćanje, nadutost, gastritis, zatvor, hepatitis, oslabljena funkcija jetre, vrlo rijetko - umjereno povećanje aktivnosti AST i ALT, hiperbilirubinemija.

Dermatološke reakcije: suva koža, eritem, ekhimoza, fotoosjetljivost, pojačano znojenje, alopecija.

Alergijske reakcije: urtikarija, osip na koži, svrbež, angioedem (uključujući oticanje grkljana i jezika, izazivajući začepljenje dišnih puteva i / ili otekanje lica, usana, ždrijela).

Na dijelu hematopoetskog sistema: ponekad anemija (blagi pad koncentracije hemoglobina i hematokrita, u prosjeku za 0,11 g%, odnosno 0,09 zapreminskih%, rijetko - kliničkog značaja), trombocitopenija, eozinofilija, Shenlein-Genokha purpura.

Iz mišićno-koštanog sistema: artralgija, artritis, bol u ramenu, koljenu, fibromijalgija.

Sa strane centralnog nervnog sistema i perifernog nervnog sistema: anksioznost, poremećaj sna, pospanost, poremećaji pamćenja, periferna neuropatija, parestezija, hipestezija, drhtanje, ataksija, depresija, nesvjestica, migrena.

Od osjetilnih organa: zujanje u ušima, poremećaj ukusa, slabljenje vida, konjuktivitis.

Iz mokraćnog sistema: imperativno mokrenje, infekcije mokraćnih putova, oštećenje bubrežne funkcije, ponekad - povećana razina uree i zaostalog azota ili kreatinina u krvnom serumu.

Iz reproduktivnog sistema: smanjen libido, impotencija.

Sa strane metabolizma: često - hiperkalemija (nivo kalijuma u krvnoj plazmi je veći od 5,5 mmol / l), giht.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka LOZAP®

  • trudnoća
  • dojenje
  • starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Lijek treba oprezno primjenjivati ​​kod arterijske hipotenzije, smanjenja bcc, poremećenog vodno-elektrolitnog ravnoteže, bilateralne stenoze bubrežne arterije ili stenoze arterija jednog bubrega i bubrežne / jetrene insuficijencije.

Primjena LOZAP® tijekom trudnoće i dojenja

Nema podataka o upotrebi lijeka Lozap® tijekom trudnoće. Međutim, poznato je da lijekovi koji direktno utječu na RAAS, kada se koriste u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, mogu uzrokovati oštećenje u razvoju ili čak smrt ploda u razvoju. Stoga, ako dođe do trudnoće, lijek treba odmah prekinuti.

Ako je potrebno koristiti Lozap tijekom dojenja, treba donijeti odluku o prestanku dojenja ili prekidu liječenja lijekom.

Posebna uputstva

Potrebno je ispraviti dehidraciju prije propisivanja lijeka Lozap® ili započeti liječenje primjenom lijeka u nižoj dozi.

Lijekovi koji utječu na RAAS mogu povećati urea u krvi i kreatinin u serumu kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili jednom stenozom bubrežne arterije.

U bolesnika s cirozom jetre koncentracija losartana u krvnoj plazmi značajno se povećava i stoga, ako postoji povijest bolesti jetre, treba ga propisati u nižim dozama.

Tokom perioda liječenja potrebno je redovito pratiti koncentraciju kalija u krvi, posebno kod starijih pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega.

Interakcija lijekova

Lijek se može propisati sa drugim antihipertenzivnim lijekovima. Primećeno je uzajamno jačanje dejstva beta blokatora i simpatilitika. Uz kombinovanu upotrebu losartana sa diureticima, primećuje se aditivni efekat.

Nisu primijećene farmakokinetičke interakcije losartana i hidroklorotiazida, digoksina, varfarina, cimetidina, fenobarbitala, ketokonazola i eritromicina.

Prijavljeno je da rifampicin i flukonazol smanjuju koncentraciju aktivnog metabolita losartana u krvnoj plazmi. Klinički značaj ove interakcije još uvijek nije poznat.

Kao i kod drugih sredstava koja inhibiraju angiotenzin II ili njegov učinak, kombinovana upotreba losartana sa diureticima koji čuvaju kalijum (na primer, spironolakton, triamteren, amilorid), preparatima kalijuma i soli koje sadrže kalijum povećava rizik od hiperkalemije.

NSAID, uključujući selektivne inhibitore COX-2, mogu smanjiti učinak diuretika i drugih antihipertenzivnih lijekova.

Uz kombiniranu upotrebu antagonista angiotenzina II i litijumskih receptora, moguće je povećanje koncentracije litijuma u plazmi. S obzirom na to, potrebno je odmjeriti prednosti i rizike zajedničke primjene losartana s pripravcima litijeve soli. Ako je potrebna zajednička upotreba, potrebno je redovito pratiti koncentraciju litija u krvnoj plazmi.

Pogledajte video: Повышенное давление? Препараты от давления (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar