Kako se koristi Metformin-Richter?

Apsorpcija nastaje iz gastrointestinalnog trakta. Koncentracija aktivne supstance u krvi dostiže maksimalno nakon 2 sata, a nakon jela - nakon 2,5 sata. Ponekad se metformin nakuplja u tkivima. Izlučuje se iz tijela bubrezima prvog dana nakon primjene. Bubrežni klirens -> 400 ml / min. U slučaju oslabljene funkcije bubrega, izlučuje se duže.

Zašto je propisan

Lijek je propisan zbog neučinkovitosti ishrane za smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Lijek je indiciran za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2, uključujući s pretilošću. Ostali lijekovi se mogu koristiti zajedno za snižavanje glukoze u krvi ili inzulina.

Lijek je propisan zbog neučinkovitosti ishrane za smanjenje koncentracije glukoze u krvi.

Kontraindikacije

Prije upotrebe važno je proučiti kontraindikacije. Lijek nije propisan pacijentima sa određenim bolestima i stanjima:

  • hipoksija na pozadini anemije, zatajenja srca i disanja, akutnog srčanog udara, pogoršanja moždane cirkulacije,
  • dehidracija
  • alergijska reakcija na aktivni sastojak,
  • teška oslabljena funkcija jetre i bubrega (uključujući povišeni nivo kreatinina),
  • prisutnost zaraznih bolesti,
  • zloupotreba alkohola
  • povećana koncentracija ketonskih tijela u krvnoj plazmi,
  • dijabetička ketoacidotična koma,
  • laktacidemija,
  • upotrebu niskokalorične hrane (u prehrani manje od 1000 kcal dnevno),
  • potreba za korištenjem radioaktivnih izotopa joda tokom studije:
  • trudnoća


Lijek nije propisan pacijentima koji zloupotrebljavaju alkohol.
Lijek nije propisan pacijentima koji imaju dehidraciju.
Lijek nije propisan pacijentima kad jedu niskokaloričnu hranu.

Aktivna tvar prelazi u majčino mlijeko, tako da morate prestati hraniti prije početka terapije.

Sa dijabetesom

Propisan je za dijabetes melitus tipa 2 od 500 mg, 850 mg ili 1000 mg dnevno. Ako je potrebno, povećajte dozu nakon 2 tjedna. Maksimalna dnevna doza je 3 g ili 2,5 g dnevno (za dozu od 850 mg). Stariji pacijenti ne trebaju uzimati više od 1 tablete dnevno s dozom od 1000 mg.

U slučaju dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu, lijek se propisuje po istoj šemi, ali može biti potrebno smanjenje doze inzulina.

Tablete treba uzimati prije jela ili uz obroke.

Endokrini sistem

Prijem može dovesti do vrtoglavice, smanjenog pritiska, bolova u mišićima i umora. Često, kad je premašena doza, pojavljuje se hipoglikemija.

Oticanje kože, crvenilo i svrbež.

Prijem može uzrokovati vrtoglavicu.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Prijem je isključen sa ozbiljnim oštećenjem bubrega. Treba voditi oprez kada je klirens kreatinina 45-59 ml / min.

Ako postoje ozbiljne bolesti jetre, lijek nije propisan.

Interakcija s drugim lijekovima

Dolazi do smanjenja efekta uzimanja tableta u kombinaciji sa GCS, steroidnim hormonima, estrogenima, adrenalinom, antipsihoticima, hormonima štitnjače.

Nagli pad koncentracije nastaje uzimanjem salicilata, ACE inhibitora, oksitetraciklina, derivata sulfoniluree, akarboze i klofibrata.

Lijek ima slabu kompatibilnost s derivatima kumarina i cimetidinom. Pri interakciji s Nifedipinom, hipoglikemijski agens se brže apsorbuje, ali se duže izlučuje iz tijela.

Kationski pripravci povećavaju koncentraciju aktivne tvari za 60%.

Pri interakciji s Nifedipinom, hipoglikemijski agens se brže apsorbuje, ali se duže izlučuje iz tijela.

Kompatibilnost s alkoholom

Lijek je zabranjeno kombinirati s etanolom. Konzumiranje alkohola izaziva laktacidozu.

Zamijenite ovaj alat takvim lijekovima:

Postoje aktivni analozi za aktivnu supstancu:

U ljekarni možete pronaći lijek s dodatnim natpisom na pakovanju:

Prije kupnje morate provjeriti da nema alergija i drugih neželjenih reakcija. Bolje je da se pre zamene obratite lekaru.

Recenzije o Metformin Richter

Pozitivni pregledi pokazuju učinkovitost lijeka, brze rezultate i sigurnost. Pacijenti koji nisu uspjeli smršavjeti u kratkom vremenu reagiraju negativno. U nekim se slučajevima primjećuje pojava nuspojava.

Maria Tkachenko, endokrinolog

Prilikom uzimanja tableta povećava se osjetljivost na inzulin, pa kao rezultat, tijelo počinje produktivnije procesuirati ugljikohidrate. U liječenju bolesti morate redovito dijetu i vježbanje. Cjeloviti tretman pomoći će da se izbjegne hiperglikemija i smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih komplikacija.

Anatolij Isaev, nutricionista

Lijek pomaže u smanjenju učestalosti glukoneogeneze - stvaranju glukoze iz ne ugljikohidratnih komponenti (organskih molekula). Studije potvrđuju da se lijek nosi s hiperglikemijom. Lijek pomaže pri gubljenju kilograma, ali u složenoj terapiji. Na pozadini hroničnog alkoholizma zabranjeno je piti tablete, uključujući i za vrijeme liječenja kapljicama.

Metformin zanimljivih činjenica

Christina, 37 godina

Lijek me spasio od hiperglikemije. Nivo šećera se normalizirao uzimanjem ovih tableta i aktivnim načinom života. Uzela sam 1 tabletu, a nakon 10 dana doktor je povećao dozu na 2 kom. dnevno. U početku je osjetila nelagodu u trbuhu, nadimanje, mučninu. Nakon jednog dana, simptomi su nestali.

Lijek je zamijenio Siofor od proizvođača "Berlin-Chemie" (Njemačka). Radnja je identična, lako se izvodi. Primjećujem laksativni učinak nakon uzimanja i nadutosti. Metformin je pomogao da se izbori s punoćom. Odbacila 9 kg u 4 i pol mjeseca. Moj se apetit smanjio, a ja jedem manje ugljikohidrata zbog svoje prehrane. Preporučujem lijek.

Nakon primjene, izgubila je 8 kg u šest mjeseci. Tlak se vratio u normalu, krvna slika se poboljšala. Količina lošeg holesterola i glukoze se smanjila. Nuspojave, osim vrtoglavice, nisu primijetile. Nastavit ću terapiju lijekom, jer ima efekta, a cijena je prihvatljiva.

Ostavite Svoj Komentar