Lijek Pentilin: upute za upotrebu

Unutar, tokom ili nakon obroka, gutanje cjelovito, 400 mg 2-3 puta dnevno, tokom - najmanje 8 tjedana.

U / u ili u / u injekciji: 50-100 mg / dan (u fiziološkoj otopini) tokom 5 minuta. U / u ili u / u infuziji: 100-400 mg / dan (u fiziološkoj fiziološkoj otopini), trajanje intravenske infuzije - 90-180 minuta, u / a - 10-30 minuta, maksimalna dnevna doza od 800, odnosno 1200 mg, respektivno. Kontinuirana infuzija - 0,6 mg / kg / h tokom 24 sata, maksimalna dnevna doza od 1200 mg.

Sa Cl kreatininom manjim od 10 ml / min, doza se smanjuje za 50–70%. Za pacijente na hemodijalizi, liječenje započinje s dozom od 400 mg / danu, koja se povećava na normalu u razmaku od najmanje 4 dana.

Oblik i sastav

  • rastvor za intravensku i intraarterijsku primjenu: proziran, bezbojan ili blago žućkaste boje (5 ml u ampulama, 5 ampula u blisteru ili plastičnoj ladici, 1 blister ili pladanj u kartonskom paketu),
  • tablete produljenog djelovanja, filmom obložene: ovalne, bikonveksne, bijele (10 kom u blisteru, u kartonskom pakovanju 2 blistera).

Sastav od 1 ampule rastvora Pentilina (5 ml):

  • aktivna supstanca: pentoksifilin - 100 mg,
  • dodatne komponente: natrijum hidrogenfosfat dihidrat, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, dinatrijev edetat, voda za injekcije.

Sastav 1 tablete Pentilina:

  • aktivna supstanca: pentoksifilin - 400 mg,
  • dodatne komponente: magnezijum stearat, hipromeloza, makrogol 6000, koloidni bezvodni silicijum dioksid,
  • školjka: hipromeloza, makrogol 6000, talk, titanijum dioksid E171.

Farmakodinamika

Pentoksifilin - aktivna supstanca Pentilina - antispazmodik iz skupine purina koji poboljšava reološka svojstva (fluidnost) i mikrocirkulaciju krvi. Mehanizam djelovanja lijeka nastaje zahvaljujući njegovoj sposobnosti da inhibira fosfodiesterazu i povećava koncentraciju cikličkog AMP u trombocitima i ATP-u u crvenim krvnim ćelijama, istovremeno zasićujući energetski potencijal, uslijed kojeg se razvija vazodilatacija, smanjuje se opći periferni vaskularni otpor, kap i minutni volumen krvi se povećavaju, dok brzina otkucaja srca nije značajno se mijenja.

Pentoksifilin širi koronarne arterije, što povećava dotok kisika miokardu (antianginalni efekat) i krvnim žilama pluća, što poboljšava oksigenaciju krvi.

Lijek povećava tonus respiratornih mišića, posebno dijafragme i interkostalnih mišića.

Poboljšava mikrocirkulaciju krvi u područjima oslabljene cirkulacije, povećava elastičnost eritrocitne membrane, smanjuje viskoznost krvi.

S okluzivnom lezijom perifernih arterija (povremena klaudikacija), Pentilin produžava hodanje, uklanja noćne grčeve mišića mišića i bol u mirovanju.

Farmakokinetika

Pentoksifilin se metabolizira u crvenim krvnim ćelijama i jetri. Nakon oralne primjene gotovo se potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Produljeni oblik tableta omogućava kontinuirano otpuštanje aktivne komponente lijeka i njegovu ujednačenu apsorpciju.

Pentoksifilin prolazi primarni prolazak kroz jetru, što rezultira dva glavna farmakološki aktivna metabolita: 1-3-karboksipropil-3,7-dimetilksantin (metabolit V) i 1-5-hidroksiheksil-3,7-dimetilksantin (metabolit I), plazma čija je koncentracija 8 i 5 puta veća od pentoksifilina, respektivno.

Pentoksifilin i njegovi metaboliti ne vežu se na proteine ​​u plazmi.

Lijek u produženom obliku dostiže maksimalnu koncentraciju u roku od 2–4 sata. Raspoređuje se ravnomjerno. Poluvrijeme eliminacije je 0,5-1,5 sati.

Poluživot pentoksifilina nakon intravenske doze od 100 mg iznosi otprilike 1,1 sat. Ima veliku količinu raspodjele (nakon 30-minutne infuzije od 200 mg - 168 L), kao i visoki klirens (4500-5100 ml / min).

94% primljene doze izlučuje se bubrezima u obliku metabolita (uglavnom metabolita V), a oko 4% - crevima. U tom se slučaju do 90% doze izluči u prva 4 sata. Izlučivanje metabolita usporava se kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem bubrega. U slučaju oštećenja funkcije jetre, poluživot pentoksifilina se produljuje i njegova bioraspoloživost raste.

Pentoksifilin se izlučuje u majčinom mlijeku.

Indikacije za upotrebu

  • oštećenje sluha vaskularnog porekla,
  • hronični, subakutni i akutni zastoj cirkulacije u mrežnici i koreroidi,
  • hronična cerebrovaskularna nesreća ishemijskog porijekla,
  • obliterantni endarteritis,
  • poremećaji periferne cirkulacije usled ateroskleroze, dijabetes melitusa (dijabetička angiopatija),
  • angiopatija (parestezija, Raynaudova bolest),
  • oštećenja trofičnog tkiva usled oslabljene venske ili arterijske mikrocirkulacije (promrzlina, sindrom post-tromboflebitisa, trofični čir, gangrena),
  • discirkulatorne i aterosklerotske encefalopatije.

Kontraindikacije

  • moždana krvarenja,
  • krvarenja na mrežnici,
  • masovno krvarenje
  • akutni hemoragični moždani udar,
  • teške aritmije,
  • nekontrolisana arterijska hipotenzija,
  • akutni infarkt miokarda,
  • teške aterosklerotske lezije koronarnih ili moždanih arterija,
  • porfirija
  • trudnoća, dojenje,
  • starost do 18 godina
  • preosjetljivost na komponente Pentilina ili druge metilksantine.

  • arterijska hipotenzija,
  • hroničnog zatajenja srca
  • oštećena funkcija bubrega (klirens kreatinina ispod 30 ml / min),
  • teška disfunkcija jetre,
  • povećana sklonost krvarenjima, uključujući i kada se koriste antikoagulansi, poremećaji sistema zgrušavanja krvi, nakon što su nedavno podvrgnuti hirurškim intervencijama,
  • peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu za tablete.

Rastvor za ubrizgavanje

U obliku otopine, Pentilin se daje intravenski ili intraarterijalno.

Liječnik određuje put primjene i optimalnu dozu lijeka za svakog pacijenta, ovisno o težini poremećaja cirkulacije i pojedinačnoj toleranciji pentoksifilina. Intravenska infuzija se izvodi u položaju ležanja.

U pravilu se odraslim pacijentima lijek daje intravenski 2 puta dnevno (ujutro i popodne), 200 mg (2 ampule po 5 ml svake) ili 300 mg (3 ampule po 5 ml svaka) u 250 ili 500 ml 0,9% otopine natrijevog klorida ili Ringerova rešenja. Kompatibilnost s drugim otopinama za infuziju mora se testirati odvojeno, ali treba koristiti samo bistra rješenja.

Infuzija traje najmanje 60 minuta za dozu pentoksifilina 100 mg. Količina ubrizgavanja može se smanjiti u prisustvu pratećih bolesti, na primjer, zatajenja srca. U takvim slučajevima, vrijedi koristiti poseban infuzor za kontrolu infuzije.

Nakon dnevne infuzije, ako je potrebno, dodatno se propisuju tablete Pentilin 400 mg - 2 kom. Ako se prave dvije infuzije u dužim intervalima, tada se može uzeti 1 tableta rano (oko 12 sati popodne).

U slučajevima kada se intravenska infuzija zbog kliničkih stanja može provesti samo jednom dnevno, moguća je dodatna primjena Pentilina u tabletama u količini od 3 kom. (2 tablete u podne, 1 uveče).

U težim slučajevima, na primjer, s gangrenom, trofičnim čirima III - IV stupnja prema klasifikaciji Fontaine - Lerish - Pokrovsky, indicirana je jaka bol u mirovanju, produljeno intravenozno davanje lijeka - tokom 24 sata.

Preporučene doze za intraarterijsku primjenu: na početku liječenja - 100 mg pentoksifilina u 50-100 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida, sljedećih dana - 100-400 mg u 50-100 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. Brzina primjene je 10 mg / minut, trajanje davanja je 10-30 minuta.

Tokom dana možete unijeti lijek u dozi do 1200 mg. U ovom se slučaju pojedinačna doza može izračunati prema sljedećoj formuli: 0,6 mg pentoksifilina po kg tjelesne težine na sat. Dakle, dnevna doza bit će 1000 mg za pacijenta s tjelesnom masom od 70 kg, a 1150 mg za pacijenta s tjelesnom težinom od 80 kg.

Pacijenti s bubrežnim zatajenjem, ovisno o pojedinačnoj toleranciji lijeka, smanjuju dozu za 30-50%.

Smanjenje doze potrebno je i kod pacijenata s teško oštećenom funkcijom jetre, dok treba razmotriti individualnu toleranciju Pentilina.

Preporučuje se započeti liječenje nižim dozama s postupnim porastom bolesnika s niskim krvnim tlakom, kao i kod bolesnika sklonih snižavanju krvnog tlaka (primjerice, s teškom koronarnom bolešću srca, hemodinamički značajnom stenozom cerebralnih žila).

Pentilin 400 mg tablete treba uzimati oralno, nakon jela: progutajte cijelu i pijte puno vode.

Preporučena doza je 1 tableta 2 ili 3 puta dnevno. Ne prekoračite dnevnu dozu od 1200 mg.

Pacijenti sa kroničnim zatajivanjem bubrega (klirens kreatinina)

Dozni oblik

400 mg filmom obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - pentoksifilin 400 mg,

pomoćne tvari: hipromeloza, makrogol 6000, magnezijum stearat, bezvodni koloidni silicijum dioksid,

sastav školjke: hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid (E 171), talk.

Tablete ovalnog oblika s bikonveksnom površinom, obložene bijelim filmom

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene pentoksifilin se brzo i potpuno apsorbuje. Bioraspoloživost pentoksifilinskih tableta s produljenim oslobađanjem je oko 20%. Jelo usporava, ali ne smanjuje potpunost apsorpcije lijeka.

Maksimalna koncentracija u plazmi događa se u roku od 2 do 4 sata. Pentoksifilin se izlučuje u majčino mlijeko, otkriven je 2 sata nakon primjene, i to u nepromijenjenom obliku i u obliku metabolita.

Pentoksifilin se metabolizira uglavnom u jetri i u manjoj mjeri u crvenim krvnim ćelijama. Podvrgava se značajnom i eksplicitnom metabolizmu u prvom prolazu. Koncentracije aktivnih metabolita u plazmi su 5 i 8 puta veće od koncentracije pentoksifilina. Metabolizira se kontrakcijom (preko α-keto reduktaze) i oksidacijom.

Metaboliti se izlučuju uglavnom urinom (oko 95%). Oko 4% uzete doze izlučuje se kroz izmet. Kod teške bubrežne disfunkcije izlučivanje metabolita je usporeno. S disfunkcijom jetre, poluživot je dug, a bioraspoloživost se povećava. S tim u vezi, kako bi se izbjeglo nakupljanje lijeka u tijelu takvih pacijenata, dozu treba smanjiti.

Farmakodinamika

Pentoksifilin poboljšava reološka svojstva krvi utječući na patološki izmijenjenu deformabilnost crvenih krvnih zrnaca, inhibirajući agregaciju trombocita i smanjuje povećani viskozitet krvi. Mehanizam delovanja pentoksifilina na poboljšanje reoloških svojstava krvi uključuje povećanje crvenih krvnih zrnaca u nivou ATP (adenosin trifosfat), cAMP (ciklo-adenozin monofosfat) i ostale cikličke nukleotide. Pentoksifilin značajno smanjuje viskoznost plazme i krvi smanjujući koncentraciju fibrinogena. Takav pad koncentracije fibrinogena rezultat je porasta fibrinolitičke aktivnosti i smanjenja njegove sinteze. Pored toga, inhibiranjem enzima fosfodiesteraze vezanih na membranu (što dovodi do povećanja koncentracije cAMP) i sinteze tromboksana, pentoksifilin snažno inhibira spontanu i prisilnu agregaciju trombocita i istovremeno stimulira sintezu prostaciklina (prostaglandin I2).

Pentoksifilin smanjuje proizvodnju interleukina u monocitima i makrofazima, što smanjuje ozbiljnost upalne reakcije. Pentoksifilin poboljšava periferni i cerebralni krvotok, povećava parcijalni pritisak kisika u ovisnom tkivu u mišićima ishemično zahvaćenih donjih ekstremiteta, u moždanoj kore i cerebrospinalnoj tekućini, u mrežnici bolesnika sa retinopatijom.

Nuspojave

Slijede slučajevi nuspojava koji su se pojavili tokom kliničkih ispitivanja i u periodu nakon stavljanja lijeka u promet.
Iz kardiovaskularnog sistema. Aritmija, tahikardija, angina pektoris, snižen krvni pritisak, povišen krvni pritisak.
Iz limfnog i krvnog sistema. Trombocitopenija, trombocitopenična purpura, aplastična anemija (djelomični ili potpuni prestanak stvaranja svih krvnih zrnaca), pancitopenija koja može biti fatalna.
Iz nervnog sistema. Vrtoglavica, glavobolja, aseptični meningitis, drhtanje, parestezije, grčevi.
Iz gastrointestinalnog trakta. Gastrointestinalni poremećaji, osećaj pritiska u stomaku, nadimanje, mučnina, povraćanje ili proliv.
Na dijelu kože i potkožnih tkiva. Svrab, crvenilo kože i urtikarija, toksična epidermalna nekroliza i Stevens-Johnsonov sindrom.
Kršenje vaskularne funkcije. Osjećaj vrućine (vrućica), krvarenje, periferni edem.
Iz imunog sistema. Anafilaktičke reakcije, anafilaktoidne reakcije, angioedem, bronhospazam i anafilaktički šok.
Na dijelu jetre i žučnog mjehura. Intrahepatička kolestaza.
Mentalni poremećaji Uzbuđenje, poremećaj sna, halucinacije.
Sa dela organa vida. Oštećenje vida, konjuktivitis, krvarenje mrežnice, odvajanje mrežnice.
Ostali. Zabilježeni su slučajevi hipoglikemije, prekomjernog znojenja i vrućice.

Trudnoća

Nema dovoljno iskustva s lijekom Pentiline trudnice. Zbog toga se ne preporučuje propisivanje Pentilina tokom trudnoće.
Pentoksifilin u malim količinama prelazi u majčino mlijeko. Ako vam je propisan Pentilin, prestanite dojiti.

Interakcija s drugim lijekovima

Učinak smanjenja šećera u krvi svojstven inzulinu ili oralnim antidijabetičkim lijekovima može se pojačati. Stoga pacijente koji primaju lijekove za dijabetes treba pomno nadzirati.
U razdoblju nakon stavljanja lijeka u promet, zabilježeni su slučajevi povećane antikoagulacijske aktivnosti kod pacijenata koji su istovremeno liječeni pentoksifilinom i anti-vitaminom K. Kada se doziranje pentoksifilina propisuje ili promijeni, preporučuje se nadzirati antikoagulansku aktivnost u ovoj skupini bolesnika.
Pentiline mogu pojačati antihipertenzivni efekat antihipertenzivnih lekova i drugih lekova, što može dovesti do smanjenja krvnog pritiska.
Istovremena primjena pentoksifilina i teofilina kod nekih pacijenata može dovesti do povećanja razine teofilina u krvi. Zbog toga je moguće povećati učestalost i pojačati manifestacije neželjenih reakcija teofilina.
Ketorolac, meloksikam.
Istodobna primjena pentoksifilina i ketorolaka može dovesti do povećanja protrombinskog vremena i povećanja rizika od krvarenja. Rizik od krvarenja može se takođe povećati uz istodobnu upotrebu pentoksifilina i meloksikama. Stoga se ne preporučuje istovremeno liječenje ovim lijekovima.

Predoziranje

Početni simptomi akutnog predoziranja Pentiline su mučnina, vrtoglavica, tahikardija ili snižen krvni pritisak.Osim toga, simptomi poput vrućice, uznemirenosti, osjećaja vrućine (vruće bljeskalice), gubitka svijesti, arefleksije, tonično-kloničnih napadaja i povraćanja boje kave može se također razviti kao znak gastrointestinalnog krvarenja.
Lečenje. Da bi se liječilo akutno predoziranje i spriječilo pojava komplikacija, neophodan je opći i specifični intenzivni medicinski nadzor i usvajanje terapijskih mjera.

Značajke aplikacije

Pri prvim znakovima anafilaktičke / anafilaktoidne reakcije liječenje pentoksifilinom treba prekinuti i potražiti savjet liječnika.

Posebno pažljiv medicinski nadzor potreban je pacijentima sa srčanom aritmijom, arterijskom hipotenzijom, koronarnom sklerozom i onima koji su imali srčani udar ili operaciju.

U slučaju pentoksifilina bolesnici sa hroničnim zatajenjem srca prvo trebaju doći do faze kompenzacije cirkulacije krvi.

Pacijentima sa sistemskim eritematoznim lupusom (SLE) ili mješovitom bolešću vezivnog tkiva, pentoksifilin se može propisati tek nakon detaljne analize mogućih rizika i koristi.

Zbog rizika od krvarenja, uz istodobnu upotrebu pentoksifilinskih i oralnih antikoagulansa, potrebno je pažljivo praćenje i učestalo praćenje parametara koagulacije krvi (međunarodni normalizirani omjer (MES)).

Budući da postoji rizik od razvoja aplastične anemije tijekom liječenja pentoksifilinom, potrebno je redovito praćenje opće krvne slike.

U bolesnika sa šećernom bolešću i koji primaju tretman inzulinom ili oralnim hipoglikemijskim sredstvima, primenom visokih doza pentoksifilina moguće je povećati uticaj ovih lekova na šećer u krvi (vidi Odeljak „Interakcija sa drugim lekovima i druge vrste interakcija“).

U bolesnika sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml / min) ili teškom disfunkcijom jetre, izlučivanje pentoksifilina može se odgoditi. Potrebno je pravilno nadgledanje.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega. U bolesnika s bubrežnim zatajenjem (klirens kreatinina manji od 30 ml / min), titriranje doza do 50-70% standardne doze treba provesti uzimajući u obzir individualnu toleranciju, na primjer, upotrebu pentoksifilina 400 mg 2 puta dnevno umjesto 400 mg 3 puta dnevno.

Pacijenti s teškom disfunkcijom jetre. Kod pacijenata s ozbiljnom disfunkcijom jetre, odluku o smanjenju doze trebao bi donijeti liječnik, uzimajući u obzir težinu bolesti i toleranciju kod svakog pojedinog bolesnika.

Posebno pažljivo promatranje je potrebno za:

  • pacijenti s teškim srčanim aritmijama,
  • pacijenti sa infarktom miokarda
  • pacijenti sa arterijskom hipotenzijom,
  • bolesnici s teškom aterosklerozom moždanih i koronarnih žila, osobito s istodobnom arterijskom hipertenzijom i srčanom aritmijom. U ovih bolesnika, uz upotrebu lijeka, mogući su napadi angine, aritmije i arterijska hipertenzija, tj.
  • pacijenti sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina ispod 30 ml / min.),
  • pacijenti s teškim zatajenjem jetre,
  • pacijenti s velikom sklonošću krvarenjima, uzrokovani, na primjer, liječenjem antikoagulansima ili poremećajima zgrušavanja krvi. Za krvarenje - vidjeti odjeljak "Kontraindikacije",
  • pacijenti sa istorijskim čirima na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pacijenti koji su nedavno podvrgnuti hirurškom tretmanu (povećan rizik od krvarenja, koji zahteva sistematsko praćenje nivoa hemoglobina i hematokrita)
  • pacijenti koji su istovremeno lečeni pentoksifilinskim antagonistima i vitaminom K (videti odeljak „Interakcija sa drugim lekovima i druge vrste interakcija“),
  • pacijenti koji istovremeno primaju liječenje pentoksifilinskim i hipoglikemijskim sredstvima (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija“).

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Budući da nema dovoljno iskustva s primjenom pentoksifilina u trudnica, ne smije se propisati tijekom trudnoće.

Tokom laktacije pentoksifilin prelazi u majčino mleko. Međutim, novorođenče prima samo male količine. Zbog toga je malo verovatno da bi upotreba pentoksifilina tokom dojenja pokazala da ima neki efekat na bebu.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

Pentilin malo ili nimalo utječe na sposobnost upravljanja automobilom i drugih mehanizama. Međutim, kod nekih pacijenata može uzrokovati vrtoglavicu, i stoga posredno smanjuje psihofizičku sposobnost vožnje automobila i drugih mehanizama. Dok pacijenti ne otkriju kako reagiraju na liječenje, ne savjetuju ih da voze automobil ili rade sa drugim mehanizmima.

Pogledajte video: Ferifolik Direct (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar