Lipoproteini male gustoće - LDL

U ljudskom tijelu holesterol (aka holesterol) igra važnu ulogu u metabolizmu, dio je strukture mnogih tjelesnih stanica. Međutim, razlikuju se „dobre“ i „loše“ frakcije ovog elementa, koje imaju različite efekte na zdravlje ljudi. Sa povećanjem količine kolesterola u krvi povećava se rizik od srčanog udara, moždanog udara.

Šta su lipoproteini velike gustine?

Većina tvari proizvodi tijelo u jetri (oko 80%), preostali dio pada na njegov unos s hranom. Holesterol je uključen u stvaranje hormona, žučnih kiselina, ćelijskih membrana. Sam element slabo je topljiv u tekućini, stoga se oko njega formira proteinska membrana koja se sastoji od apolipoproteina (posebnog proteina).

Ovaj spoj se naziva lipoprotein. Nekoliko njegovih vrsta kruži žilama neke osobe, što se pokazalo različitim zbog različitih proporcija elemenata koji čine:

  • VLDLP - lipoproteini vrlo niske gustine,
  • LDL - lipoproteini niske gustine,
  • HDL - lipoproteini velike gustine.

Potonji sadrže malo holesterola, sastoje se gotovo od proteinskog dela. Glavna funkcija HDL holesterola je transport viška holesterola u jetri na preradu. Ova vrsta tvari naziva se dobrom, čini 30% kolesterola u krvi. Višak lipoproteina niske gustine preko visokog izaziva stvaranje kolesteroloških plakova koji prilikom nakupljanja u arterijama i venama dovode do srčanog udara, šloga.

Krvni test za holesterol

Za utvrđivanje nivoa holesterola potrebno je proći biohemijski test krvi kojim se određuje sadržaj HDL-a i LDL-a. Dodijeljene studije o sastavu lipograma. Preporučuje se to raditi svim osobama starijim od 20 godina najmanje 1 put svakih 5 godina. Ako je pacijentu propisana dijeta sa malo masnoće, lijekovi, ispitivanja krvi trebaju se učiniti češće kako bi se pratila učinkovitost terapije.

Kako uzeti

Test krvi na ukupni holesterol zahtijeva određenu pripremu prije porođaja. Da biste dobili prave pokazatelje, morate slijediti ova pravila:

  • ogradu treba izvesti ujutro,
  • ograničite masnu hranu na 2-3 dana pre postupka,
  • zadnji obrok treba biti 8 sati prije testa,
  • Izbjegavajte fizičke napore, emotivni stres,
  • prestanite pušiti najmanje 30 minuta prije analize.

Dešifriranje

Rezultati analiza pokazuju ukupnu količinu kolesterola u krvi, sadržaj triglicerida koji utječu na lipidne procese i HDL-a, LDL. Možemo reći da omjer lošeg i dobrog kolesterola određuje vjerojatnost razvoja vaskularne bolesti. Ova vrijednost se naziva aterogeni indeks ili koeficijent. Inače, postoji posebna lista pokazatelja nivoa LDL i HDL u krvi žena i muškaraca različitih dobnih skupina:

LDL holesterol, mmol / l

HDL holesterol, mmol / l

Kako odrediti nivo LDL-a?

Da bi se utvrdila koncentracija lipoproteina niske gustine, pacijent mora napraviti lipidni profil, materijal za koji je venska krv. Ova analiza pokazat će ne samo razinu LDL-a, nego i druge važne pokazatelje za procjenu metabolizma lipida u tijelu i rizik od razvoja patologija krvnih žila i srca. Konkretno, izračunava se koeficijent aterogenosti, koji određuje odnos HDL-a i LDL u krvi i na osnovu tih podataka pokazuje rizik od aterosklerotskih vaskularnih promjena.

Pacijent bi trebao znati da prije uzimanja takve analize ne možete jesti vrlo masnu hranu u jednom danu, raditi teške fizičke poslove. Posljednji obrok prije davanja krvi za pregled treba biti najmanje 12 sati, ali najkasnije 14 sati. Primjena određenih lijekova također može narušiti rezultate lipidnog profila, stoga se o ovom pitanju mora razgovarati s liječnikom koji šalje u studiju i navesti lijekove i njihovu dozu koji pacijent uzima u ovom trenutku.

Procena LDL u krvi

Lipoproteini niske gustine najviše utiču na nivo ukupnog holesterola u krvi, jer je LDL najviše aterogena frakcija holesterola. Zbog toga, proučavajući lipidni profil određenog pacijenta, liječnici pridaju veliku pažnju ovom pojedinom pokazatelju. Prilikom njegove procjene uzimaju se u obzir pojedinačne karakteristike tijela, stoga se za različite kategorije ljudi normalne vrijednosti LDL-a i njihovo odstupanje od norme mogu malo razlikovati.

Dakle, za pacijenta u dobi od 20 do 35 godina bez patologija kardiovaskularnog sistema i normalnog indeksa tjelesne mase procjena razine "lošeg" kolesterola u krvi izgledat će ovako:

Indikator (u mmol / l)1,55-2,592,59-3,343,37-4,124,14-4,9Iznad 4,92
LDL u krviOptimalnoPovećani optimalniGranica visokaVisokogVrlo visok

Tipično, razine LDL-a, koje su definirane kao visoke ili vrlo visoke, predstavljaju posebnu opasnost za zdravlje. U tom je slučaju potrebna trenutna korekcija, za koju su pacijentu propisani lijekovi te se preporučuje prilagodba životnog stila. Ako je kvantitativni pokazatelj LDL veći od 4,14 mmol / l, postoji vjerojatnost sužavanja lumena žila i razvoja ateroskleroze. Ako indikator prelazi 4,92 mmol / L, ta se vjerovatnoća značajno povećava.

U drugim slučajevima ozbiljna intervencija nije potrebna, možda ćete morati samo malo prilagoditi svoju dnevnu prehranu i baviti se fizičkom aktivnošću. Stoga LDL vrijednosti ispod kritične razine od 4,92 mmol / L liječnici pripisuju normalnim opcijama, jer pokazatelj "lošeg" kolesterola u rasponu od 4,14-4,92 mmol / L može biti posljedica životnih karakteristika ili nasljednih faktora.

Lipoproteini male gustoće: normalan

Do određenog trenutka verovalo se da što je niža razina lipoproteina niske gustine, to je bolje. Ali tijekom brojnih studija dokazano je da ako se nivo LDL-a snizi, to može ukazivati ​​i na patološke procese u tijelu. Stoga je uspostavljen određeni raspon vrijednosti - norma lipoproteina male gustoće u krvi, koja karakterizira normalan metabolizam lipida u tijelu i ukazuje na nizak rizik od razvoja kardiovaskularnih patologija.

Vrijedi napomenuti da se LDL kolesterol kod žena i muškaraca neznatno razlikuje. Ovo je više zbog razlike u hormonalnoj razini, što se odražava na metaboličke procese u tijelu.

Uzimaju se u obzir i starost pacijenta, prisustvo u njegovoj anamnezi određenih bolesti (uglavnom srčanih ili krvožilnih patologija), težina, unos određenih lijekova i nekih drugih karakteristika o kojima se pojedinačno razgovara s liječnikom.

Sljedeća tablica prikazuje stopu "lošeg" kolesterola, odnosno LDL za žene različitih dobnih kategorija:

StarostMlađi od 19 godina20-2930-3940-4950-5960-6970 i više godina
Norma LDL za žene (u mmol / l)1,55-3,891,55-4,141,81-4,42,07-4,922,33-5,72,59-6,092,46-5,57

Za muškarce lipoproteine ​​niske gustine, norma je u sljedećem rasponu (uzimajući u obzir dob):

StarostMlađi od 19 godina20-2930-3940-4950-5960-6970 i više godina
Norma LDL za muškarce (u mmol / l)1,55-3,631,55-4,532,07-4,922,33-5,312,33-5,312,33-5,572,33-4,92

S godinama se povećava stvaranje holesterola u jetri što je povezano s hormonskim promjenama koje se javljaju u tijelu muškaraca i žena nakon 40 godina. Zbog toga se kritična razina LDL-a pomiče prema gore. Ali nakon 70 godina metabolički procesi više nisu podložni takvom utjecaju hormona pa norma "lošeg" kolesterola postaje ista kao i kod mladih.

Ako se pacijentu dijagnosticiraju problemi sa srcem, krvnim žilama, gušteračom, on ima rizik od KVB ili ima visoku razinu kolesterola u krvi, tada mora težiti za donjom granicom norme LDL - manjom od 3 mmol / l. Ista preporuka odnosi se na one pacijente koji su već razvili koronarnu bolest srca u prisustvu visokog holesterola. Takvi pacijenti trebaju biti registrovani kod kardiologa i redovno pratiti nivo holesterola u krvi.

LDL je povišen u krvi

Za žene je nivo lipoproteina u krvi viši od 4,52 mmol / L, a za muškarce iznad 4,92 mmol / L smatra se previsokim. To znači da pacijent s takvim pokazateljima ima povećan rizik od razvoja patologija u radu srca i krvnih žila.

Razlozi za porast lipoproteina niske gustine u krvi obično postaju pogrešan način života ili bolesti različitih organa i sistema. Dakle, česti su krivci razvoja takvog procesa u tijelu:

  • nezdrava prehrana: učestala konzumacija prerađene hrane, hrana bogata trans mastima i zasićenim mastima (tvrdi sirevi, crveno meso, slanina, slastičarne, vrhnje, kolačići), margarin, majonez, čips, pržena i masna hrana, prirodno dovode do povećanja "Loš" holesterol u krvi,
  • sjedilački način života: hipotenzija negativno utječe na mnoge procese u tijelu, uključujući proizvodnju hormona, rad srca. Dokazano je da nedostatak redovne fizičke aktivnosti dovodi do smanjenja proizvodnje lipoproteina visoke gustoće i do povećanja LDL u krvi,
  • gojaznost: ovo je jedan od glavnih faktora razvoja kardiovaskularnih patologija, što u skladu s tim utiče na nivo "lošeg" holesterola u krvi. Naročito su opasne "nakupine" masti na stomaku,
  • lijekovi: neki lijekovi mogu pogoršati lipidni profil, odnosno sniziti nivo "dobrog" kolesterola i povećati nivo "lošeg". Ovi lijekovi uključuju anaboličke steroide, kortikosteroide, hormonske kontraceptive i neke druge,
  • nasljednost: nasljeđuje se sistemska bolest poput porodične hiperholesterolemije i povećava kolesterol u krvi.

Visoki nivo LDL u krvi - hiperlipidemija - može biti potaknuta ozbiljnim bolestima:

  1. Endokrini poremećaji: neispravnost štitne žlijezde, hipofize, jajnika kod žena.
  2. Hipotireoza
  3. Genetski poremećaj metabolizma masti.
  4. Anorexia Nervosa.
  5. Dijabetes melitus.
  6. Bolesti jetre i bubrega, hronično zatajenje bubrega.
  7. Arterijska hipertenzija.
  8. Kamenje ili zagušenja u žučnoj kesici.
  9. Maligni tumor lokaliziran u gušterači ili prostati kod muškaraca.
  10. Cushingov sindrom.

Drugi važan razlog povećanja razine LDL je kršenje metaboličkih reakcija u tijelu, koje je povezano s funkcijom tjelesnih stanica koje hvataju različite spojeve u krvi. Holesterol koji proizvodi jetra ne isporučuje se tjelesnim tkivima, već se taloži na vaskularnom endotelu, zbog čega jetra počinje proizvoditi holesterol u još većim količinama.

Vrijedno je napomenuti da je visok nivo "lošeg" holesterola fiziološka norma za trudnice, koja je povezana sa kompleksnim hormonskim promjenama u tijelu u ovom periodu.

Koja je opasnost od visokog LDL-a?

Lipoproteini niske gustine su najviše aterogena frakcija lipida u krvi, pa na njihovoj visokoj razini postoji opasnost od razvoja vaskularnih i srčanih bolesti, u prvom redu ateroskleroze. Kod takvih bolesnika često se primjećuju cerebrovaskularna bolest, deformacija srčane strukture i druge ozbiljne patologije, kako bi se izbjeglo trenutno hitno liječenje.

Mehanizam razvoja svih posljedica visokog nivoa "lošeg" kolesterola je identičan: holesterol se taloži na zidovima krvnih žila u obliku ugrušaka, a primarno zahvaćaju koronarne arterije. Takvi se plakovi povećavaju i u velikoj mjeri ometaju protok krvi, te narušavaju normalno funkcioniranje organa i sistema tijela.

Najveća opasnost od povećanja ukupnog kolesterola i LDL-a leži u činjenici da osoba ne može otkriti patologije u razvoju u prvim fazama ovog procesa, jer karakteristični simptomi u većini slučajeva izostaju. Stoga nakon 30 godina ljekari preporučuju godišnje uzimanje lipidnog profila. Ako pacijent spada u rizičnu skupinu (nasljednost, povećana tjelesna težina), tada se takva analiza mora učiniti češće prema indikacijama liječnika.

Kritični LDL indikator može izazvati razvoj sljedećih zdravstvenih stanja:

  1. Aterosklerotske promjene u srcu. U tom su slučaju prisutni znakovi angine pectoris, kada tijelo ne prima potrebnu količinu kisika za svoje normalno funkcioniranje.
  2. Koronarna bolest srca. Ovo je najčešća komplikacija koja se javlja kod povišenog holesterola u krvi. Ako ga smanjite na vrijeme, možete uštedjeti zdravlje srca i spriječiti srčani udar. Posebno je opasan visoki nivo LDL za žene tijekom menopauze, kada se u njihovom tijelu dogodi ozbiljna hormonska promjena. Holesterol se aktivnije odlaže na stijenkama krvnih žila, što dovodi do mnogih problema sa krvnim sudovima i srcem. Zbog toga žene nakon 45 godina moraju redovito promatrati kardiologa i uzimati potrebne testove.
  3. Bolesti krvnih sudova. Ovu patologiju pacijent može lako odrediti i samim tim: kada izvodite bilo kakve fizičke vježbe u udovima, primjetan je bol, može doći i do uspavanja. Ovaj simptom je povezan sa smanjenjem cirkulacije krvi u samim ekstremitetima zbog začepljenja njihovih žila holesteroličnim plakovima.
  4. Smanjena dotok krvi u mozak. Raspadom i sedimentacijom holesterola od LDL-a, male arterije mozga se značajno sužavaju, a veće mogu biti u potpunosti blokirane holesterolnim plakovima. Takav proces u mozgu može izazvati nagli pad krvotoka, što je bogato pojavom prolaznog ishemijskog napada.
  5. Sužavanje lumena drugih arterija tijela (bubrežne, mezenterične) također može uzrokovati teške komplikacije. Dakle, poremećena cirkulacija krvi u bubrežnim arterijama može dovesti do aneurizme, tromboze ili stenoze.
  6. Akutni infarkt miokarda i moždani udar. Obje ove patologije povezane su s stvaranjem ugruška u krvi koji potpuno blokira dotok krvi u srce ili mozak.

Treba shvatiti da se plak holesterola može odlijepiti u bilo kojem trenutku i potpuno začepiti žile ili arterije, što dovodi do smrti. Zbog toga je tako važno redovno provjeravati i održavati razinu kolesterola u krvi (posebno LDL) u granicama normale.

Kako sniziti LDL u krvi?

Da biste postigli ovaj cilj, problemu morate pristupiti sveobuhvatno, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela. U ovom je slučaju važno uspostaviti metabolizam lipida u tijelu, odnosno sniziti razinu LDL-a i povećati HDL. Da biste to učinili, slijedite sljedeće preporuke ljekara:

  1. Umjereni sportovi. Umereno - to znači da je izvedivo za svakog pacijenta ponaosob, odnosno, jedan će preporučiti dnevne brze trčanja u trajanju od 30-40 minuta, a drugima su dozvoljene samo 40-minutne šetnje normalnim tempom. Glavni kriterij za ocjenu "umjerenosti" je povećani broj otkucaja srca: tijekom vježbanja, ne bi trebao porasti za više od 80% uobičajenog pokazatelja.
  2. Pravilna prehrana. Jedite hranu u malim porcijama, ali često. Izbjegavajte masnu, začinjenu konzerviranu hranu, prerađenu hranu, sva masna mesa i mliječne proizvode, jaja, životinjske masti, sir, peciva, slatkiše.Dajte prednost proizvodima sa niskim glikemijskim indeksom, žitaricama, bogatima grubim netopljivim vlaknima, svježem povrću, bobicama i voću, mliječnim proizvodima s malo masti, morskoj ribi, mesu s niskim udjelom masti, zelenom čaju. Danas je utvrđeno da postoje proizvodi čija svakodnevna upotreba može normalizovati omjer "dobrog" i "lošeg" holesterola: beli luk, soja, kupus, jabuke, avokado, orasi, žitarice, kukuruzno ulje, suncokretovo sjeme. Da biste postigli stabilnu normalizaciju metabolizma lipida, morate smršati. Ova je preporuka posebno relevantna za pacijente sa povećanim indeksom tjelesne mase. Istovremeno, proizvodi koji sadrže holesterol ne mogu se potpuno isključiti: to može dodatno poremetiti metaboličke procese u tijelu. Bolje je pridržavati se uravnotežene prehrane, koju liječnik preporučuje pojedinačno.
  3. Prestanite pušiti i prestanite piti alkohol. Te loše navike dovode do oksidacije produkata raspada LDL-a u krvi, zbog čega ostaje precipitat na stijenkama žila, a počinju se stvarati kolesterolni plakovi.

Pored toga, potrebno je otkloniti uzrok, što može dovesti do činjenice da se lipoproteini niske gustine povećavaju: to mogu biti i prehrambeni faktori (zloupotreba masne hrane, neaktivnost), kao i ozbiljne bolesti koje zahtijevaju poseban tretman.

Ako opisane metode ne daju izražen rezultat, kardiolog će propisati poseban tretman uz primjenu lijekova. U složenoj terapiji mogu se propisati:

  • statini
  • fibrates
  • nikotinska kiselina
  • dodaci prehrani obogaćeni omega-3 masnim kiselinama,
  • inhibitori apsorpcije holesterola,
  • sekvestracije žučnih kiselina.

Uzimanje lijekova u kombinaciji sa gore opisanom terapijom smanjiće nivo LDL u krvi i normalizuje metabolizam masti u tijelu. Ako se nakon tretmana slijede osnovne preporuke zdravog načina života, možda će biti moguće da se holesterol zadrži u granicama normale, bez lijekova.

LDL spušten

Kada su razine LDL povišene, uvijek je alarmantan i za liječnike i za same pacijente, koji su svjesni opasnosti visokog kolesterola. Ali ako je ovaj pokazatelj ispod normalnog, vrijedi li zabrinuti ili se takav rezultat testa može zanemariti?

Ako je LDL niža od 1,55 mmol / L, iskusni liječnik će vam uvijek propisati dodatne preglede i uputiti vas na savjetovanje s nekoliko stručnjaka uskog profila kako bi se otkrile ostale bolesti koje nisu povezane sa metabolizmom masti u tijelu. Dakle, kod pacijenta sa smanjenim lipoproteinom male gustine mogu se otkriti sljedeće bolesti:

  • hronična anemija
  • ciroza jetre
  • karcinom jetre,
  • mijelom
  • hroničnog zatajenja srca
  • hronične bolesti pluća, često opstruktivne promjene u njihovim tkivima,
  • Raynaudov sindrom
  • akutni stres za koji je potrebna medicinska pomoć,
  • bolesti zglobova (u akutnom stadijumu), na primjer, artritisi,
  • akutne zarazne bolesti, sepsa, trovanje krvi.

U posljednjem slučaju obično je izražena simptomatologija koja pacijenta provocira na vrijeme da potraži liječnika za pomoć.

Uz to, kod pacijenta s niskim sadržajem LDL-a u krvi mogu se primijetiti sljedeća stanja: hipertireoza, hipobetaproteinemija, nedostatak enzima: alfa lipoproteini, lipoprotein lipaza, lecitin-holesterol-aciltransferaza, abetaproteinemija.

Najnekodljiviji razlog koji dovodi do trajnog smanjenja LDL-a može biti dijeta koja je siromašna hranom s umjerenim ili visokim sadržajem zasićenih masnih kiselina i kolesterola. U ovom slučaju liječnik će preporučiti prilagođavanje prehrane: izračunao je dozvoljene porcije proizvoda koji sadrže kolesterol koji je potrebno konzumirati svakodnevno, vodeći računa o uobičajenoj prehrani.

Lekare treba savetovati ne samo kada je nivo LDL povišen, već i kada je „loš“ holesterol ispod normalnog. I u prvom i u drugom slučaju postoji rizik da je pacijent već razvio neke bolesti zbog kojih je potrebno hitno liječenje.

Povećan je aterogeni koeficijent

Takav zaključak, kada se dešifruje, ukazuje na vjerojatnost nastanka srčanih bolesti, kolesterola plakova, sužavanja lumena krvnih žila, što dovodi do moždanog udara, srčanog udara. U ovom slučaju „loš“ holesterol prevladava nad „dobrim“. Da biste izračunali aterogeni koeficijent, oduzmite HDL od ukupne količine HDL holesterola i rezultat još jednom podijelite s HDL razinom. Razlog za razvoj povećanog pokazatelja je:

  • teške bolesti jetre,
  • nasljednost
  • zatajenje bubrega (hronično),
  • neliječen dijabetes
  • kolestaza
  • hronična upala bubrega, što dovodi do nefrotskog sindroma.

Smanjen aterogeni koeficijent

Ovo je dobra vijest, u ovom slučaju je rizik od nastanka holesterola, plakata, srčanog udara ili moždanog udara izuzetno mali. Ova činjenica ne nosi nikakvu dijagnostičku vrijednost i znači da postoji povišen HDL holesterol, koji ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ljudi. Tokom liječenja, uvijek pokušavaju normalizirati aterogeni indeks ili ga sniziti.

HDL norma

Normalan pokazatelj dobrog holesterola nije ispravna formulacija. Prihvatljiva razina ove frakcije varira od slučaja do slučaja i određuje se pojedinačno za osobu. Na vjerojatnost razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava utječu mnogi faktori koje bi trebalo proučavati pojedinačno za svakog pacijenta. Nizak HDL holesterol definitivno uzrokuje rizik od ateroskleroze. Prema općim statistikama, rizik od razvoja kod odraslih možete procijeniti po sljedećim pokazateljima:

  1. Velika vjerovatnost razvoja ateroskleroze kod muškaraca pri 10 mmol / L, u žena - 1.3 mmol / L, bez uzimanja u obzir popratnih faktora.
  2. Prosječna vjerovatnost ateroskleroze kod muškaraca iznosiće 1,0-1,3 mmol / L, a kod žena 1,3-1,5 mmol / L.
  3. Mala vjerovatnost ateroskleroze kod ljudi iznosiće 1,55 mmol / L.

Kako povećati dobar holesterol ako je HDL nizak

U različito vrijeme, osoba može imati različit postotak HDL kolesterola. Dakle, niti jedan krvni test nije pokazatelj „uobičajene“ količine holesterola. Ovo ukazuje na potrebu redovitog provjeravanja razine tvari u slučaju straha od povećanja. Promjene se mogu dogoditi tokom kratkog vremenskog perioda, koje nazivamo - fluktuacije metabolizma holesterola. Da biste povećali HDL:

  • isključuju kortikosteroide, anaboličke steroide, androgene,
  • izbjegavajte stresne situacije
  • uzimati statine, fibrate, kolestiramin, fenobarbital, inzulin, estrogene.

Saznajte više o LDL-u - kako izgleda uzeti analizu.

Šta je LDL holesterol?

Holesterol je supstanca koja je dio krvi. Ima masnu strukturu. Njegova sinteza nastaje u jetri. Osim toga, može ući u tijelo s hranom životinjskog porijekla.

Postoje tri glavne sorte ove tvari: općenita, LDL i HDL. Lipoprotein holesterola niske gustine obično se naziva "štetnim". Njegova koncentracija u krvi bit će određena sadržajem holesterola u plazmi.

Veličina čestica je vrlo mala, tako da mogu slobodno prodrijeti kroz zidove krvnih žila. S povećanom koncentracijom, čestice se mogu taložiti na zidovima, formirajući plakove. Teško ih je ukloniti iz tijela.

Glavne funkcije LDL kolesterola

Naučivši što je to, morate razumjeti funkcionalne zadatke takve tvari. Ima više svrha istovremeno:

  1. Sudjeluje u izgradnji staničnih membrana, utječe na njihovu propusnost.
  2. Bez njega je nemoguće potpuno stvaranje steroidnih hormona, poput estrogena, kortizola i drugih.
  3. Učestvuje u stvaranju žučnih kiselina.

Nizak i visok nivo holesterola negativno utječe na zdravlje cijelog organizma. Zbog toga stručnjaci preporučuju redovne pretrage krvi.

Normativni pokazatelji

U žena je uobičajeno koristiti sljedeće regulatorne vrijednosti:

  1. U dobi od 20 godina - 60-150 mg / l.
  2. U rasponu od 20 do 30 godina vrijednost 59-160 mg / l smatra se normalnom.
  3. Od 30 do 40 godina - 70-175 ml / l.
  4. U žena od 40 do 50 godina, normalna vrijednost je u rasponu od 80-189 ml / l.
  5. Žene starije od 50 godina ne moraju se brinuti da li se njena stopa uklapa u okvir od 90-232 mg / l.

Odstupanja od gornjih pokazatelja prilika su za razmišljanje o vašem zdravlju. Neophodno je proći medicinski pregled i konsultirati ljekara.

Za muškarce je nivo LDL holesterola sledeći:

  1. U dobi od 20 godina - 60-140 mg / l.
  2. Od 20 do 30 godina - 59–174 mg / l.
  3. Ako je starost muškarca od 30 do 40 godina, tada je norma 80-180 mg / l.
  4. U dobi od 40-50 godina - 90-200 mg / l.
  5. Za muškarce starije od 50 godina normalna cifra je od 90 do 210 mg / l.

Da bi se utvrdila tačna količina holesterola u krvi, izvodi se lipidni profil. Ovo je krvni test koji pomaže u određivanju koncentracije svih lipoproteina u krvi.

Zašto je povišen LDL holesterol?

Uzroci visokog holesterola mogu biti različiti. Na mnoge načine prehrana i način života osobe igraju ulogu. Često sve vrste patologija dovode do ove pojave. Među glavnim faktorima mogu se izdvojiti:

  1. Gojaznost Povećana razina lošeg holesterola najčešće ukazuje na konzumiranje velike količine ugljikohidrata i životinjskih masti, što uzrokuje debljanje.
  2. Nasljedni faktor. U nekim slučajevima takvo odstupanje može biti naslijeđeno. U rizičnu skupinu spadaju ljudi čija je rodbina pretrpjela srčani udar ili moždani udar.
  3. Bolesti srca i krvožilnog sistema.
  4. Bolest pankreasa. Najčešće imaju dijabetes, pankreatitis i maligni tumori.
  5. Odstupanja u radu jetre i bubrega.
  6. Hormonske promjene u tijelu uzrokovane trudnoćom.
  7. Zloupotreba alkohola i pušenje.
  8. Sjedilački način života.

U prisustvu takvih problema potrebno je redovno uzimati krvne pretrage da bi se utvrdio nivo holesterola. Ako se ustanovi njegova povećana koncentracija, mora se odmah poduzeti.

Koje mjere treba preduzeti sa visokim holesterolom

Ako je LDL kolesterol povišen, potrebno je odmah poduzeti mjere. U suprotnom, dovest će do stvaranja vaskularnih plakova, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Postoji nekoliko načina za smanjenje koncentracije ove supstance:

  • Prije svega, morate pregledati svoju prehranu. Nemoguće je potpuno odbiti masnu hranu. Ali potrebno ga je koristiti u malim količinama. Na meniju unesite više namirnica koje snižavaju holesterol.
  • Jedite hranu koja sadrži omega-3. Takve masne kiseline prisutne su u morskoj ribi.
  • Vodite aktivan životni stil. Započnite bavljenje sportom, prošećite na svježem zraku, prijavite se na bazen. Radite gimnastiku svako jutro. Tjelesna aktivnost pomoći će ne samo u uklanjanju lipoproteina niske gustine, već će spriječiti i razvoj mnogih bolesti.
  • Ako se nivo lošeg kolesterola značajno poveća, moguće je koristiti specijalizirane lijekove. Najčešće se koriste kreveti - lijekovi koji blokiraju rad enzima odgovornih za proizvodnju lošeg kolesterola. Fibrati su takođe efikasni. Pomažu u razgradnji LDL u krvi. Izbor određenih lijekova i potrebna doza mogu se provesti samo u suradnji s liječnikom.

Snižavanje lipoproteina niske gustine pomoći će u rješavanju zdravstvenih problema i značajno poboljšati kvalitetu života.

Prehrambeni principi

Podloga za uspješno smanjenje holesterola u krvi postaje uravnotežena prehrana. Prvo pregledajte svoj meni. Iz nje uklonite sljedeće proizvode:

  1. Svinjska mast.
  2. Tvrdi masni sir.
  3. Majoneza i umaci na bazi.
  4. Bilo koji poluproizvod industrijske proizvodnje.
  5. Kobasice.
  6. Proizvodi od brašna, konditorski proizvodi.
  7. Masno meso.
  8. Pavlaka.
  9. Krema

Trudite se jesti što više povrća i voća. Mokra riba mora biti prisutna u prehrani. Najbolje ako će to biti losos ili sardine. U ovom slučaju, jedite ribu u kuvanom ili pečenom obliku. Parenje je idealno.

Sledeća hrana će vam pomoći da snizite LDL u krvi:

  1. Zeleni čaj. Njegov sastav uključuje flavonoide, koji imaju jačanje djelovanja na zidove krvnih žila.
  2. Rajčice Sadrže likopen - supstancu koja savršeno smanjuje holesterol. Dovoljno je piti dvije čaše soka od paradajza na dan.
  3. Orasi. Budući da su za sve njihove prednosti previsoke kalorije, možete ih konzumirati u količinama ne većim od 10 komada dnevno.
  4. Mrkva. Da biste se riješili problema, dovoljno je pojesti dvije male šargarepe dnevno.
  5. Beli luk. Ovaj proizvod je posebno efikasan u kombinaciji sa limunom. Da biste pripremili medicinski proizvod, potrebno je da prokuvate limun i češnjak mlinom za meso. Jedenje kuhanih tjestenina pomaže snižavanju razine LDL-a i čišćenju zidova krvnih žila.
  6. Jaja. Najbolje ih je jesti u kuhanom obliku ili kuhati parnu omlet.
  7. Celer Prije upotrebe, treba ga držati u kipućoj vodi ne više od 7 minuta i poškropiti sjemenkama sezama.

Slijedeći ove jednostavne smjernice pomoći će vam da brzo vratite normalnu razinu kolesterola. Dopunite ishranu umjerenim vježbanjem.

Što kaže nizak holesterol

Ponekad se tokom krvne pretrage ispostavi da je snižen LDL kolesterol. To je moguće u sljedećim slučajevima:

  1. Nakon dužeg posta.
  2. Ostanite u stresnoj situaciji.
  3. Prisutnost anemije u hroničnom obliku.
  4. Cistična fibroza.
  5. Hipertiroidizam
  6. Upotreba hormonskih lijekova.
  7. Onkološke bolesti koštane srži.
  8. Odstupanja u jetri.
  9. Zarazne bolesti u akutnom obliku.

Da biste vratili normalnu koncentraciju holesterola, prvo morate otkriti uzroke problema i eliminirati ih. Da biste to učinili, morat ćete proći ljekarski pregled.

Kako je analiza i njena interpretacija

Najčešća metoda za određivanje nivoa LDL-a je Friedwald-ov proračun. Točna je formula prema kojoj su lipoproteini niske gustine definirani kao razlika između ukupnog kolesterola i triglicerida, podijeljena s 5.

Krvni test treba obaviti samo na prazan stomak. Dopuštena je mala količina čiste vode.. Od posljednjeg obroka trebalo bi proći najmanje 12, ali ne više od 14 sati.

Nekoliko tjedana prije analize potrebno je prestati uzimati bilo koje lijekove. Ako je to nemoguće učiniti, ali potrebno je navesti sve lijekove koji se uzimaju kod stručnjaka, navedite njihovu dozu.

Nedavno konzumiranje masne i pržene hrane, alkoholnih pića može također izazvati neispravan prikaz LDL kolesterola u krvi krvi. Ne neposredno prije istraživanja baviti se teškim fizičkim radom.

Ozbiljno povišena razina LDL sugerira da osoba pati od ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Neznatno odstupanje od norme ukazuje na početni stadij razvoja takvih bolesti.

LDL kolesterol je važan pokazatelj koji se mora stalno pratiti. Treba poduzeti mjere čak i pri najmanjem odstupanju od norme.

Pogledajte video: Holesterol (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar