Liječenje dijabetesa tipa 1

Dijabetes se naziva patologijom koja je karakterizirana poremećajem metabolizma, protiv čega se polisaharidi koji ulaze u tijelo ne apsorbiraju pravilno, a porast šećera u krvi doseže kritične brojke.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Postoje sljedeći oblici bolesti: inzulinski ovisan (tip 1), neinzulinski ovisan (tip 2). Tretman za oba oblika „slatke bolesti“ je različit. Procesi liječenja su složeni i višenamjenski. U članku se razmatra tretman dijabetesa tipa 1 tradicionalnim i narodnim lijekovima.

Značajke bolesti

Tip "slatke bolesti" koji zavisi od insulina češće se razvija u detinjstvu ili mladosti. Patološki proces karakterizira nedovoljna sinteza hormona gušterače pankreasa, kao rezultat toga tijelo ne može iskoristiti glukozu. Organi ne primaju dovoljno energije, zbog čega je njihovo funkcionalno stanje narušeno.

Glavni razlog razvoja prve vrste dijabetesa je genetska predispozicija. Međutim, nije dovoljan jedan faktor za pojavu bolesti. U pravilu značajnu ulogu igraju virusne bolesti i oštećenja gušterače, što rezultira uništavanjem sekretornih ćelija inzulina.

Postoje sledeće faze razvoja „slatke bolesti“ zavisne od insulina:

  • predispozicija za bolest,
  • oštećenja stanica različitim provocirajućim faktorima i pokretanje anatomskih i fizioloških promjena,
  • stadij aktivnog autoimunog insulitisa - učinak antitijela je visok, broj ćelija koje luče inzulin se smanjuje, hormon se proizvodi u nedovoljnim količinama,
  • aktivno smanjenje lučenja inzulina - u nekim slučajevima pacijent može utvrditi kršenje osjetljivosti na glukozu, visok plazemski šećer na glasu,
  • visina bolesti i pojava živopisne kliničke slike - više od 85% stanica otočića Langerhans-Sobolev gušterače je uništeno,
  • potpuno uništavanje organskih stanica i kritički prestanak proizvodnje inzulina.

Glavne manifestacije bolesti

Kod dijabetesa tipa 1 pacijent se žali na sljedeće simptome: patološka žeđ, pretjerano lučenje urina i suha sluznica. Pojačani apetit prati se naglim gubitkom težine. Postoji slabost, smanjena oštrina vida, patološki osip na koži. Pacijenti se žale na sklonost zaraznim kožnim bolestima.

Manjak pomoći u fazi takvih manifestacija dovodi do činjenice da bolest aktivno napreduje.

Akutne i hronične komplikacije nastaju:

  • trofični ulkusi donjih ekstremiteta,
  • kršenje sekretorne funkcije želuca i crijeva,
  • oštećenja perifernog nervnog sistema,
  • oštećenja vizuelnog analizatora,
  • patologija mokraćnog sistema, posebno bubrega,
  • dijabetička encefalopatija,
  • odložen fizički razvoj kod djece.

Principi liječenja bolesti

Pacijente za koje je potvrđeno da su im postavili dijagnozu bolesti ovisne o insulinu, njihov ljekar pita da li se dijabetes tipa 1 može zauvijek izliječiti. Savremena medicina ne može u potpunosti da olakša pacijenta bolesti, međutim, nove metode terapije mogu postići stabilnu nadoknadu bolesti, sprečiti razvoj komplikacija i održati kvalitetu života pacijenta na visokom nivou.

Liječenje dijabetesa tipa 1 sastoji se od sljedećih komponenti:

  • terapija insulinom
  • individualna korekcija prehrane,
  • tjelesna aktivnost
  • fizioterapija
  • trening.

Značajke napajanja

Nutricionisti i endokrinolozi preporučuju pacijentu da slijedi dijetu broj 9. Na osnovu popratnih bolesti, pacijentove tjelesne težine, spola, starosti, prisustva komplikacija i pokazatelja glikemije, lekar individualno prilagođava meni svog pacijenta.

Dijeta broj 9 sugerira da se hrana treba unositi često, ali u malim količinama. Količina ugljikohidrata je ograničena, koriste se uglavnom polisaharidi (dijetalna vlakna, vlakna). To je neophodno kako bi se spriječio nagli skok šećera u krvi, ali istovremeno tako da tijelo prima dovoljnu količinu „građevinskog“ materijala.

Dnevna kalorija se izračunava pojedinačno. Količina proteina u dnevnoj prehrani povećava se zbog tvari biljnog porijekla, a količina masti, naprotiv, smanjuje se (unos životinjskih lipida je ograničen). Pacijent bi trebao potpuno odbiti šećer. Može se zamijeniti prirodnim zaslađivačima (med, javorov sirup, ekstrakt stevije) ili sintetičkim zamjenama (fruktoza, ksilitol).

Dovoljna količina vitamina i minerala nužno mora doći jer se oni masovno izlučuju iz tijela na pozadini poliurije. Prednost imaju pečena, pirjana, kuvana hrana, jela na pari. Količina vode za piće ne bi trebala biti veća od 1500 ml dnevno, soli - do 6 g.

Ako se šećerna bolest kombinira s razdobljem gestacije, potrebno je smanjiti dnevni unos kalorija na 1800 kcal. To će smanjiti rizik od komplikacija kod majke i bebe. Unos vode i soli također treba biti ograničen kako bi se smanjilo opterećenje bubrega i spriječilo pojavu patologije iz mokraćnog sustava.

U ishrani bolesne djece nužno mora biti malih zalogaja između obroka, prije fizičke aktivnosti, različitih vježbi. Ako nema komplikacija osnovne bolesti, količina gradivnog materijala treba odgovarati starosti i tjelesnoj težini djeteta. Važno je pravilno izračunati dozu inzulina, znajući otprilike dijetu.

Fizička aktivnost

Prilično je teško izliječiti dijabetes tipa 1 bez odgovarajuće fizičke aktivnosti. Sport ima sledeće efekte na pacijentovo telo:

  • povećava osjetljivost tkiva i ćelija na hormon,
  • povećava efikasnost inzulina,
  • sprječava razvoj patologije srca i krvnih sudova, vizualni analizator,
  • obnavlja pokazatelje pritiska,
  • ubrzava metaboličke procese.

Zdravstveni radnici preporučuju odabir sporta koji ne utječe značajno na vizualni analizator, mokraćni sistem, srce i noge. Dozvoljeno hodanje, fitnes, stolni tenis, plivanje, gimnastika. Sa dijabetesom tipa 1 možete se baviti aktivnim vježbama ne više od 40 minuta dnevno.

Uz stalni fizički napor, potrebno je smanjiti dozu primijenjenog inzulina. Tako ćete se zaštititi od razvoja hipoglikemije. Osim toga, sa sobom biste uvijek trebali imati nešto slatko. Prije i nakon bavljenja sportom svakako biste trebali mjeriti šećer u krvi, a tijekom fizičke aktivnosti morate kontrolirati puls i krvni tlak.

Terapija inzulinom

Ovisno o prirodi tijeka bolesti, terapija inzulinom potrebna je u otprilike 40% svih kliničkih slučajeva. Svrha takvog tretmana je sljedeća:

  • normalizacija metabolizma saharida (idealna opcija je normalizacija šećera u krvi na post i sprečavanje njegovog prekomernog povećanja nakon što hrana uđe u organizam, na zadovoljavajući način - otklanjanje kliničkih manifestacija),
  • optimizacija prehrane i održavanje prihvatljivih pokazatelja tjelesne težine,
  • korekcija metabolizma lipida,
  • poboljšanje kvaliteta života pacijenta,
  • prevencija komplikacija vaskularne i neurološke prirode.

Efikasni lijekovi

U ovom trenutku, lijekovi izbora su ljudski inzulin genetski proizvedenog ili biosintetskog porijekla, kao i svi oblici doziranja dobiveni na njegovoj osnovi. Savremeni lijekovi predstavljeni i registrirani razlikuju se po svom učinku: lijekovi kratkog djelovanja, srednjeg i dugog djelovanja.

Rješenja kratkog djelovanja uključuju Actrapid NM, Humulin-regular, Biosulin. Za ove predstavnike je karakterističan brzi razvoj efekta i kraće trajanje djelovanja. Daju se supkutano, ali po potrebi moguća je i intramuskularna ili intravenska injekcija.

Među lekove srednjeg trajanja uključuju Humulin-bazalni, Biosulin N, Protofan NM. Njihovo djelovanje traje do 24 sata, efekat se razvija 2-2,5 sati nakon primjene. Predstavnici dugih priprema - Lantus, Levemir.

Pojedinačni režim lečenja propisuje lekar. Zavisi od sljedećih faktora:

  • tjelesna aktivnost
  • tjelesna težina bolesnika
  • vrijeme za razvoj hiperglikemije,
  • prisustvo visokog šećera nakon jela,
  • starost pacijenta
  • prisustvo pojave "jutarnje zore".

Inovacije u tretmanu

Najnovije vijesti u liječenju dijabetesa ovisnog o insulinu sugeriraju upotrebu takvih metoda:

  • Upotreba matičnih ćelija. Ovo je obećavajuća metoda kojom možete riješiti probleme patologije metabolizma ugljikohidrata. Suština je da se u laboratorijskim uslovima uzgajaju sekretorne ćelije inzulina. Metoda se široko koristi u Kini, Njemačkoj, SAD-u.
  • Transplantacija smeđe masti je nov način koji smanjuje potrebu tijela za inzulinom i vraća metabolizam ugljikohidrata. Procesi nastaju uslijed asimilacije molekula šećera smeđim masnim stanicama.
  • Vakcinacija. Razvijeno je posebno vakcina čiji je cilj zaštititi stanice pankreasa od uništavanja imunološkog sistema. Korištene tvari sprečavaju upalne procese u tijelu i zaustavljaju napredovanje bolesti.

Fizioterapija

Jedna od metoda koja se koristi za liječenje dijabetesa. Često se pacijentima propisuje elektroforeza. To je metoda koja se zasniva na izloženosti istosmjernoj struji i lijekovima. U pozadini "slatke bolesti" koristi se elektroforeza cinka, bakra i kalijuma. Manipulacija blagotvorno utiče na opće stanje organizma, poboljšava metaboličke procese, smanjuje glikemiju.

Elektroforeza kalijuma je neophodna radi nadoknade količine elemenata u tragovima u organizmu zbog masovnog izlučivanja mokraćom. Magnezijum je potreban za normalan tijek metabolizma, normalizaciju kolesterola i šećera i poboljšanje gušterače. Kada se koristi angiopatija donjih ekstremiteta, koristi se elektroforeza s natrijum-tiosulfatom ili novokainom, zbog čega se smanjuju bolni osjećaji, pa se pojavljuje i apsorbirajuće i anti-sklerotično djelovanje.

Rasprostranjena je magnetoterapija koja ima analgetske, imunomodulirajuće i angioprotektivne efekte. Induktotermija (korišćenje magnetnog polja visoke frekvencije) je neophodna za poboljšanje mikrocirkulacije krvi i limfe. Hiperbarična oksigenacija (uporaba kisika pod visokim pritiskom) omogućava vam uklanjanje različitih oblika hipoksije, poboljšanje općeg stanja pacijenta, smanjenje doze inzulina i drugih korištenih lijekova, poboljšanje cirkulacije krvi i aktiviranje gušterače.

Akupunktura je još jedan efikasan tretman. Igle se koriste za liječenje neuropatije. One su neophodne za poboljšanje provođenja živaca, povećanje osjetljivosti donjih ekstremiteta i smanjenje boli. U iste se svrhe koriste akupresura, elektroakupunktura i laserska akupunktura.

Sledeća metoda je plazmafereza. Ova metoda sastoji se u činjenici da se pacijentova krvna plazma uklanja i zamjenjuje nadomjeskom plazme. Takav je tretman efikasan na pozadini zatajenja bubrega i septičkih komplikacija. Druga metoda terapije je balneoterapija (korišćenje prirodnih ili umjetno pripremljenih mineralnih voda) koja je dio lječilišta.

Narodni lijekovi

Liječenje narodnim lijekovima trebalo bi se odvijati pod nadzorom kvalificiranog stručnjaka. U ovom slučaju se ne preporučuje samo-lek. Sljedeći su recepti popularni.

Recept broj 1
Dekocija cvijeta lipe. Sirovine se zalivaju sa vodom u omjeru čaše cvijeća na litru vode. Kuhajte 15 minuta, a nakon hlađenja, procijedite i uzimajte u malim gutljajima tokom dana.

Recept broj 2
Dodajte štapić cimeta u čašu kipuće vode, inzistirajte na pola sata. Potom unesite kašiku meda i ostavite rastvor još 3 sata. Uzimajte tokom dana u malim gutljajima.

Recept broj 3
Potrebno je pripremiti mješavinu jednog sirovog pilećeg jajeta i pola čaše limunovog soka. Takvo terapeutsko sredstvo dobro smanjuje šećer u krvi. Uzima se sat vremena prije doručka.

Nažalost, na pitanje može li se dijabetes izliječiti, savremena medicina ne može dati potvrdan odgovor. Postoji veliki broj novih tehnika, međutim, većina ih je još uvijek u fazi razvoja. Potpuni niz mjera koje odabere liječnik pomoći će nadoknaditi bolest, spriječiti razvoj komplikacija i održati kvalitetu života pacijenta na visokoj razini.

Pogledajte video: Pobedila sam dijabetes, tip 1 insulin - Insitut za prirodnu medicinu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar