Noliprel A: uputstva za upotrebu

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Noliprel. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja liječnika specijalista o uporabi Noliprela u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi noliprela u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Koristite za liječenje hipertenzije i snižavanja krvnog pritiska kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju.

Noliprel - kombinovani preparat koji sadrži perindopril (ACE inhibitor) i indapamid (tiazid sličan diuretik). Farmakološki učinak lijeka nastaje zahvaljujući kombinaciji pojedinačnih svojstava svake od komponenti. Kombinovana upotreba perindoprila i indapamida omogućava sinergiju antihipertenzivnog dejstva u poređenju sa svakom od komponenti odvojeno.

Lijek ima izražen antihipertenzivni učinak ovisan o dozi i na sistolički i dijastolički krvni pritisak u leđima i stojećem položaju. Učinak lijeka traje 24 sata. Trajni klinički učinak javlja se manje od 1 mjeseca nakon početka terapije i nije praćen tahikardijom. Prekid liječenja nije praćen razvojem sindroma povlačenja.

Noliprel smanjuje stupanj hipertrofije lijeve komore, poboljšava elastičnost arterija, smanjuje OPSS, ne utječe na metabolizam lipida (ukupni kolesterol, HDL-C, HDL-C, trigliceridi).

Perindopril je inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin 1 u angiotenzin 2. Enzim za konverziju angiotenzina (ACE), ili kinazu, je egzopeptidaza koja vrši konverziju angiotenzina 1 u angiotenzin 2, koji ima vazokonstriktivni efekat, i uništavanje bradikinina koji nema uticaja na krv. . Kao rezultat toga, perindopril smanjuje lučenje aldosterona, prema principu negativne povratne informacije, povećava aktivnost renina u krvnoj plazmi, a dugotrajno uzimanje smanjuje OPSS, što se uglavnom dešava zbog uticaja na krvne žile u mišićima i bubrezima. Ovi efekti nisu praćeni kašnjenjem soli i vode ili razvojem refleksne tahikardije uz dugotrajnu upotrebu.

Perindopril ima antihipertenzivno dejstvo kod pacijenata sa niskim i normalnim aktivnostima renina u plazmi.

Uz primjenu perindoprila dolazi do smanjenja sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska u leđima i stojećem položaju. Povlačenje leka ne povećava krvni pritisak.

Perindopril ima vazodilatacijski efekat, pomaže u vraćanju elastičnosti velikih arterija i strukture vaskularnog zida malih arterija, a također smanjuje hipertrofiju lijeve komore.

Perindopril normalizuje rad srca, smanjujući prednaprezanje i opterećenje.

Kombinovana upotreba tiazidnih diuretika pojačava antihipertenzivni efekat. Pored toga, kombinacija ACE inhibitora i tiazidnog diuretika smanjuje i rizik od hipokalemije kod diuretika.

U bolesnika sa zatajenjem srca, perindopril uzrokuje smanjenje tlaka punjenja u desnoj i lijevoj klijetki, smanjenje otkucaja srca, povećanje srčanog izlaza i poboljšanje srčanog indeksa, te povećanje regionalnog protoka krvi u mišićima.

Indapamid je sulfanilamidni derivat, sličan u farmakološkim svojstvima kao tiazidni diuretici. Inhibira reapsorpciju natrijum jona u kortikalnom segmentu Henleove petlje, što dovodi do povećanog izlučivanja natrija, hlora i u manjoj meri jona kalija i magnezijuma i na taj način povećava diurezu. Antihipertenzivni efekat očituje se u dozama koje praktično ne izazivaju diuretski efekat.

Indapamid smanjuje vaskularnu hiperreaktivnost u odnosu na adrenalin.

Indapamid ne utječe na lipide u plazmi (trigliceridi, kolesterol, LDL i HDL), metabolizam ugljikohidrata (uključujući bolesnike s istodobnim dijabetes melitusom).

Indapamid pomaže smanjiti hipertrofiju lijeve komore.

Sastav

Perindopril arginin + Indapamid + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Farmakokinetički parametri perindoprila i indapamida u kombinaciji se ne mijenjaju u odnosu na njihovu zasebnu upotrebu.

Nakon oralne primjene, perindopril se brzo apsorbuje. Oko 20% ukupne količine apsorbiranog perindoprila pretvara se u aktivni metabolit perindoprilata. Pri uzimanju lijeka s hranom konverzija perindoprila u perindoprilat smanjuje se (taj efekt nema značajnu kliničku vrijednost). Perindoprilat se izlučuje u urinu. T1 / 2 perindoprilata je 3-5 sati. Izlučivanje perindoprilata usporava se u starijih bolesnika, kao i u bolesnika sa zatajenjem bubrega i zatajivanjem srca.

Indapamid se brzo i potpuno apsorbira iz probavnog trakta. Ponavljano davanje lijeka ne dovodi do njegove nakupljanja u tijelu. Izlučuje se uglavnom mokraćom (70% primijenjene doze) i izmetom (22%) u obliku neaktivnih metabolita.

Indikacije

  • esencijalna arterijska hipertenzija.

Obrasci za izdavanje

Tablete 2,5 mg (Noliprel A).

5 mg tablete (Noliprel A Forte).

Tablete 10 mg (Noliprel A Bi-Forte).

Upute za upotrebu i doziranje

Dodijelite unutra, po mogućnosti ujutro, prije jela, 1 tabletu 1 put dnevno. Ako nakon mjesec dana od početka terapije nije postignut željeni hipotenzivni učinak, doza se može povećati na dozu od 5 mg (proizvedena od strane tvrtke pod trgovačkim nazivom Noliprel A forte).

Stariji pacijenti trebaju započeti terapiju s 1 tabletom 1 puta dnevno.

Noliprel se ne smije propisivati ​​djeci i adolescentima zbog nedostatka podataka o efikasnosti i sigurnosti kod pacijenata ove starosne grupe.

Nuspojava

  • suha usta
  • mučnina
  • smanjen apetit
  • bolovi u stomaku
  • poremećaji ukusa
  • zatvor
  • suvi kašalj, koji dugo traje, dok uzima droge ove grupe i nestaje nakon povlačenja,
  • ortostatska hipotenzija,
  • hemoragični osip,
  • osipi na koži,
  • pogoršanje sistemskog eritematoznog lupusa,
  • angioedem (Quinckeov edem),
  • reakcije fotoosjetljivosti
  • parestezija
  • glavobolja
  • astenija
  • poremećaj sna
  • labilnost raspoloženja
  • vrtoglavica
  • mišićni grčevi
  • trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza, aplastična anemija, hemolitička anemija,
  • hipokalemija (posebno značajna za bolesnike u riziku), hiponatremija, hipovolemija, što dovodi do dehidracije i ortostatske hipotenzije, hiperkalcemije.

Kontraindikacije

  • istorija angioedema (uključujući i druge ACE inhibitore),
  • nasljedni / idiopatski angioedem,
  • ozbiljno zatajenje bubrega (CC)

Farmakološko djelovanje

NOLIPREL A je kombinacija dva aktivna sastojka, perindoprila i indapamida. Ovo je hipotenzivni lijek, koristi se za liječenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije).

Perindopril spada u klasu lekova koji se nazivaju ACE inhibitorima. Djeluje tako što širi učinak na krvne žile, što olakšava ubrizgavanje u krv. Indapamid je diuretik. Diuretici povećavaju količinu urina koju stvaraju bubrezi. No, indapamid se razlikuje od ostalih diuretika jer samo neznatno povećava količinu proizvedenog urina. Svaki od aktivnih sastojaka snižava krvni pritisak i zajedno kontroliraju vaš krvni pritisak.

Kontraindikacije

• ako ste ranije, prilikom uzimanja drugih ACE inhibitora ili u drugim okolnostima, vi ili neko od vaših rođaka pokazali simptome kao što su piskanje, oteklina na licu ili jeziku, intenzivan svrbež ili grozan kožni osip (angioterapija),

• ako imate ozbiljnu bolest jetre ili jetrenu encefalopatiju (degenerativna bolest mozga),

• ako imate ozbiljno oslabljenu bubrežnu funkciju ili ako ste na dijalizi,

• ako je nivo kalijuma u krvi prenizak ili previsok,

• ako sumnjate na neliječeno dekompenzirano zatajenje srca (ozbiljno zadržavanje soli, kratkoću daha),

• ako ste trudni ili planirate trudnoću,

• ako dojite.

Trudnoća i dojenje

Ne uzimajte NOLIPRELA u prva tri mjeseca trudnoće i ne uzimajte ga već od 4. mjeseca trudnoće (vidjeti kontraindikacije). Ako je trudnoća planirana ili je činjenica trudnoće potvrđena, tada biste trebali što prije prijeći na alternativnu vrstu liječenja.

Ne uzimajte NOLIPREL A ako ste trudni.

Odmah razgovarajte sa lekarom.

Doziranje i primjena

Ako ste uzeli više NOLIPREL A od preporučenog za vas:

Ako popijete previše pilula, obratite se najbližoj hitnoj pomoći ili odmah javite svom ljekaru. Najvjerovatniji učinak u slučaju predoziranja je smanjenje krvnog tlaka. Ako vam krvni pritisak padne (simptomi poput vrtoglavice ili nesvjestice), ležite i podignite noge, to vam može olakšati stanje.

Ako zaboravite uzeti NOLIPRELA

Važno je uzimati lijek svaki dan, jer pravilnost primjene čini liječenje efikasnijim. Međutim, ako zaboravite uzeti dozu NOLIPREL A, sljedeću dozu uzmite u uobičajeno vrijeme. Ne udvostručite naknadnu dozu.

Ako prestanete uzimati NOLIPRELAA

Budući da liječenje antihipertenzivom obično traje cijeli život, prije prekida lijeka trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako imate dodatnih pitanja o uzimanju lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Nuspojava

Tu spadaju:

• česte (manje od 1 na 10, ali više od 1 na 100), probavne smetnje (bol u stomaku ili trbuhu, gubitak apetita, mučnina, zatvor, promjena ukusa), suha usta, suv kašalj.

• nisu česte (manje od 1 na 100, ali više od 1 na 1000): osjećaj umora, vrtoglavica, glavobolja, promjene raspoloženja, poremećaji spavanja, grčevi, peruti osjećaj, alergijske reakcije poput kožnog osipa, ljubičaste boje (crvene mrlje na koži), hipotenzija (nizak krvni pritisak), ortostatska (vrtoglavica pri porastu) ili ne. Ako patite od sistemskog eritematoznog lupusa (vrsta kolagen-vaskularne bolesti), tada je moguće pogoršanje

• vrlo rijetko (manje od 1 na 10 000): angioedem (simptomi poput piskanja, oteklina na licu ili jeziku, intenzivan svrab ili gnojni kožni osip), povećani rizik od dehidracije kod starijih osoba i bolesnika sa zatajenjem srca. U slučaju zatajenja jetre (bolesti jetre) moguć je napad encefalopatije jetre (degenerativna bolest mozga). Mogu se pojaviti kršenja u krvi, bubrezima, jetri, gušterači ili promjene laboratorijskih parametara (krvni testovi). Vaš ljekar može propisati krvni test kako bi provjerio vaše stanje.

Prestanite odmah uzimati ovaj lijek i obratite se svom ljekaru ako imate neko od sljedećih stanja: natečeno vam je lice, usne, usta, jezik ili grlo, imate poteškoće s disanjem, osjećate vrtoglavicu ili gubite svijest, došlo je do neobično brzog ili nepravilnog otkucaja srca.

Ako nuspojave postanu ozbiljne ili primijetite neželjene efekte koji nisu navedeni u ovom uputstvu, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcija s drugim lijekovima

Izbjegavajte istodobnu upotrebu NOLIPREL A sa sljedećim lijekovima:

• litijum (koristi se za lečenje depresije),

• diuretici koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren), kalijumove soli.

Na liječenje NOLIPRELOM A može utjecati upotreba drugih lijekova.

Obavezno obavestite svog lekara ako uzimate sledeće lekove, jer pri njihovom uzimanju treba biti posebno oprezan:

• lekovi koji se koriste u lečenju hipertenzije,

• prokainamid (za lečenje nepravilnog srčanog ritma),

• alopurinol (za lečenje gihta),

• terfenadin ili astemizol (antihistaminici za liječenje sijene groznice ili alergije),

• kortikosteroidi koji se koriste za lečenje različitih stanja, uključujući tešku astmu i reumatoidni artritis,

• imunosupresivni lijekovi koji se koriste za liječenje autoimunih poremećaja ili nakon operacije transplantacije radi sprečavanja odbacivanja (npr. Ciklosporin),

• lekovi propisani za lečenje raka,

• eritromicin intravenski (antibiotik),

• halofantrine (koristi se za lečenje određenih vrsta malarije),

• pentamidin (koristi se za lečenje upale pluća),

• vinkamin (koristi se za simptomatsko liječenje kognitivnih oštećenja kod starijih pacijenata),

• bepridil (koristi se za lečenje angine pektoris),

• sultoprid (antipsihotik),

• lijekovi propisani za liječenje poremećaja srčanog ritma (na primjer, kinidin, hidrokinonin, disopiramid, amiodaron, sotalol),

• digoksin (za lečenje srčanih bolesti),

• baklofen (za lečenje ukočenosti mišića, koja se javlja kod nekih bolesti, na primer, sa sklerozom),

• lekovi protiv dijabetesa, poput inzulina ili metformina,

• stimulanse laksative (npr. Senna),

• nesteroidni protuupalni lijekovi (na primjer, ibuprofen) ili velike doze salicilata (na primjer, aspirin),

• amfotericin B intravenski (za lečenje ozbiljnih gljivičnih bolesti),

• lijekovi za liječenje mentalnih poremećaja, kao što su depresija, anksioznost, šizofrenija itd. (Na primjer, tri ciklička antidepresiva, antipsihotici),

• tetrakozaktid (za liječenje Crohnove bolesti).

Značajke aplikacije

Uzimanje NOLIPREL A uz hranu i piće

Poželjno je uzimati NOLIPREL A prije jela.

Upravljanje vozilima i kontrola mašina: NOLIPREL A ne utiče na budnost, ali kod nekih pacijenata, usled niskog krvnog pritiska mogu se pojaviti različite reakcije, na primjer, vrtoglavica ili slabost. Kao rezultat, sposobnost vožnje automobila ili drugih mehanizama može biti ugrožena.

Važne informacije o nekim sastojcima u NOLIPREL A

NOLIPREL A sadrži laktozu, ako vam je ljekar rekao da imate netoleranciju na određene vrste šećera, tada se prije uzimanja ovog lijeka posavjetujte s liječnikom.

Mjere sigurnosti

• ako patite od aortne stenoze (sužavanje glavnih krvnih žila koje dolazi iz srca), hipertrofične kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića) ili stenoze bubrežne arterije (sužavanje arterije koja snabdeva krv bubrezima),

• ako patite od neke druge bolesti srca ili bubrega,

• ako patite od oslabljene funkcije jetre,

• ako patite od vaskularne bolesti kolagena poput sistemskog eritematoza lupusa ili skleroderme,

• ako patite od ateroskleroze (otvrdnjavanje zidova arterija),

• ako patite od hiperparatiroidizma (disfunkcija paratireoidne žlezde),

• ako patite od gihta,

• ako imate dijabetes,

• ako ste na dijeti sa malo soli ili uzimate zamjene soli koje sadrže kalijum,

• ako uzimate litijumske ili kalijumske diuretike (spironolakton, triamteren), jer ih ne biste trebali uzimati istovremeno s NOLIPREL A (vidi. Uzimanje drugih lijekova).

Kada uzimate NOLIPREL A, takođe biste trebali obavestiti svog lekara ili medicinsko osoblje o sledećem:

• ako imate anesteziju ili veliku operaciju,

• ako ste nedavno imali proliv ili povraćanje,

• ako se podvrgnete aferesu LDL-a (hardversko uklanjanje holesterola iz krvi),

• ako ste podvrgnuti desenzibilizaciji, što bi trebalo smanjiti alergijske reakcije na ubode pčela ili osi,

• ako ste podvrgnuti medicinskom pregledu, koji zahtijeva unošenje radioaktivne supstance koja sadrži jod (tvar koja omogućava pregled unutrašnjih organa, poput bubrega ili želuca, pomoću rendgenskih zraka).

Sportaši trebaju biti svjesni da NOLIPREL A sadrži aktivnu tvar (indapamid), koja može dati pozitivnu reakciju tijekom provođenja doping kontrole.

NOLIPREL A se ne sme prepisati deci.

Oblik i sastav

Lijek se proizvodi u obliku filmom obloženih tableta: duguljastih, bijelih, s rizikom sa obje strane (14 ili 30 svaka u polipropilenskoj boci opremljenoj dozatorom i čepom koji sadrži gel koji apsorbira vlagu, u kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja 1 bočicu po 14 kom., 1 ili 3 boce od 30 kom., Za bolnice - u kartonskoj paleti od 30 boca, u kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja 1 paletom i uputama za uporabu Noliprel A).

1 tableta sadrži:

  • aktivne komponente: perindopril arginin - 2,5 mg (odgovara sadržaju perindoprila u količini od 1,6975 mg), indapamid - 0,625 mg,
  • dodatne supstance: laktoza monohidrat, bezvodni koloidni silicijum dioksid, natrijum karboksimetil škrob (tip A), maltodekstrin, magnezijum stearat,
  • film premaz: premiks za premaz SEPIFILM 37781 RBC glicerol, makrogol 6000, hipromeloza, titan dioksid (E171), magnezijum stearat, makrogol 6000.

Farmakodinamika

Noliprel A je kombinirani pripravak čije aktivne komponente su inhibitor angiotenzinskog pretvarača (ACE) i diuretik koji je dio derivata sulfonamida. Noliprel A ima farmakološka svojstva zbog farmakološke efikasnosti svake njegove aktivne komponente, kao i njihovog aditivnog učinka.

Perindopril je ACE inhibitor (kinaza II). Ovaj enzim odnosi se na egzopeptidaze koje angiotenzin I pretvaraju u vazokonstriktivnu supstancu, angiotenzin II, kao i na uništavanje bradikinin peptida koji širi krvne žile u neaktivni heptapeptid.

Rezultat perindoprila je:

  • smanjenu sekreciju aldosterona,
  • povećana aktivnost renina u plazmi prema principu negativnih povratnih informacija,
  • smanjenje ukupnog perifernog vaskularnog otpora (OPSS), uz produljenu upotrebu, povezanu uglavnom s djelovanjem na krvne žile u mišićima i bubrezima.

Ovi efekti ne dovode do zadržavanja soli i tekućine ili do razvoja refleksne tahikardije. Perindopril pokazuje hipotenzivni učinak i kod niske i normalne aktivnosti renina u plazmi. Takođe doprinosi normalizaciji srčanog mišića, smanjujući pre i posle opterećenja. U bolesnika s kroničnom srčanom insuficijencijom (CHF), ona doprinosi smanjenju OPSS-a, smanjenju tlaka punjenja u lijevoj i desnoj komori srca, povećanju rada srca i povećanju mišićnog perifernog krvotoka.

Indapamid - diuretik koji pripada grupi sulfonamida, ima farmakološka svojstva slična onima tiazidnih diuretika. Kao rezultat suzbijanja reapsorpcije natrijevih jona u kortikalnom segmentu Henleove petlje, supstanca pomaže povećati izlučivanje hlora, natrijuma, a u manjoj mjeri i jone magnezija i kalija, što dovodi do povećanja izlučivanja urina i smanjenja krvnog pritiska (BP).

Noliprel A se odlikuje manifestacijom hipotenzivnog efekta koji ovisi o dozi tokom 24 sata i na dijastoličkom i sistoličkom krvnom tlaku u stojećem i ležećem položaju. Stabilno smanjenje krvnog pritiska postiže se manje od mjesec dana nakon početka liječenja i nije praćeno pojavom tahikardije. Odbijanje uzimanja lijeka ne dovodi do sindroma povlačenja.

Noliprel A omogućava smanjenje stepena hipertrofije leve komore (GTL), poboljšanje elastičnosti arterija, smanjenje OPSS, ne utiče na metabolizam lipida triglicerida, ukupni holesterol, lipoprotein niske gustine (LDL) i holesterol visoke (HDL) gustine.

Utvrđen je učinak kombinirane primjene perindoprila i indapamida na GTL u usporedbi s enalaprilom. U bolesnika s GTL-om i arterijskom hipertenzijom, uzimanje 2 mg perindoprila erbumina (ekvivalentno perindoprilu argininu u dozi od 2,5 mg) / indapamid 0,625 mg ili enalaprila 10 mg 1 put dnevno, s povećanjem doze perindoprila erbumina na 8 mg (ekvivalent perindoprila arginin do 10 mg) / indapamid do 2,5 mg ili enalapril do 40 mg jednom dnevno; u grupi perindoprila / indapamida zabilježen je izraženiji pad indeksa mase lijeve komore (LVMI) u usporedbi s skupinom enalaprila. Najznačajniji učinak na LVMI zabilježen je tijekom terapije perindoprilom s erbuminom 8 mg / indapamidom 2,5 mg.

Izraženiji antihipertenzivni učinak uočen je i u kombinovanom tretmanu perindoprilom i indapamidom u poređenju s enalaprilom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, prosječni pokazatelji: krvni pritisak - 145/81 mm RT. Art., Indeks tjelesne mase (BMI) - 28 kg / m², glikozilirani hemoglobin (HbA1c) - 7,5%, dob - 66 godina proučavao je utjecaj na glavne mikro- i makrovaskularne komplikacije tijekom terapije fiksnom kombinacijom perindoprila / indapamida kao dodatka u standardni tretman glikemijske kontrole, kao i strategije intenzivnog nadzora glikemije (IHC) (ciljni HbA1c

Farmakokinetika i farmakodinamika

Farmakokinetika perindoprila i indapamida ako se koriste u kombinaciji ista je kao i ako se koriste zasebno. Nakon oralne primjene, perindopril se brzo adsorbira. Nivo bioraspoloživosti je 65-70%. Oko 20% ukupnog apsorbiranog perindoprila kasnije se pretvara u perindoprilat (aktivni metabolit). Maksimalna koncentracija perindoprilata u plazmi uočena je nakon 3-4 sata. Manje od 30% veže se na proteine ​​u krvi, ovisno o koncentraciji u krvnoj plazmi. Poluživot je 25 sati. Kroz placentarnu barijeru tvar prodire. Perindoprilat se izlučuje iz organizma putem bubrega. Poluživot je 3-5 sati. Postoji sporija primjena perindoprilata u starijih osoba, kao i u bolesnika sa zatajenjem srca i zatajivanjem bubrega.

Indapamid potpuno se i relativno brzo apsorbuje iz probavnog trakta. Maksimalna koncentracija neke tvari u plazmi uočena je sat vremena nakon oralne primjene.

Sa proteinima u plazmi tvar se veže na 79%. Poluvrijeme eliminacije je 19 sati. Tvar se izlučuje u obliku neaktivnih metabolita bubrezima (otprilike 70%) i crijevima (približno 22%). Kod ljudi sa zatajenjem bubrega ne primjećuju se promjene u farmakokinetikama tvari.

Indikacije za upotrebu Noliprela

Primjećuju se indikacije za upotrebu lijeka:

  • esencijalnohipertenzija,
  • potreba za smanjenjem rizika od mikrovaskularnih komplikacija kod oboljelih od bubrega, krvnih žila i srcaarterijska hipertenzijatakođe dijabetes drugi tip.

Nuspojave

  • U funkcijama kardiovaskularnog sistema: jaka hipotenzija, ortostatski kolaps, u retkim slučajevima: aritmija, moždani udar, infarkt miokarda.
  • U funkcijama genitourinarnog sistema: oslabljena funkcija bubrega, proteinurija kod ljudi sa glomerularnom nefropatijom u rijetkim slučajevima akutnim zatajivanjem bubrega. Mogućnost može biti smanjena.
  • U funkcijama centralne i periferne NS: umor, vrtoglavica, glavobolja, astenija, nestabilno raspoloženje, oslabljen sluh, vid, smanjen apetit, grčevi, u nekim slučajevima - stupor.
  • U funkcijama respiratornog sistema: kašalj, teško disanje, bronhospazam, iscjedak iz nosa.
  • U funkcijama probavnog trakta: dispeptični simptomi, bol u trbuhu, pankreatitis, kolestaza, povećana aktivnost transaminaza, hiperbilirubinemija.
  • U funkcijama krvnog sistema: na pozadini hemodijalize ili nakon transplantacije bubrega, pacijenti mogu razviti anemiju, u rijetkim slučajevima trombocitopeniju, pancitopeniju, agranulocitozu, hemolitičku anemiju.
  • Alergijske manifestacije: svrbež na koži, osip, edemi, urtikarija.
  • Pacijenti s hepatičkom insuficijencijom mogu razviti hepatičku encefalopatiju. Kod ljudi sa poremećenom vodno-elektrolitnom ravnotežom može se javiti hiponatremija, hipovolemija, hipokalemija, dehidracija.

Upute za upotrebu Noliprel (metoda i doziranje)

Tablete noliprela poželjno je uzimati ujutro. Lijek je propisan jednu tabletu dnevno. Uputa za noliprel Forte pruža sličan režim liječenja. Noliprel A i Noliprel A Bi Forte propisuju se pacijentima po 1 tabletu dnevno. Ako je kod bolesnika klirens kreatinina jednak ili veći od 30 ml / min, tada nema potrebe za smanjivanjem doze. Ako je klirens jednak ili veći od 60 ml dnevno, tada je za vrijeme liječenja potrebno pažljivo nadzirati nivo kalijuma i kreatinina u krvi.

Ako je potrebno, nakon višemjesečnog liječenja doktor može povećati dozu propisivanjem Noliprel A Forte ili druge vrste ovog lijeka umjesto Noliprel.

Predoziranje

Uz predoziranje lijeka dolazi do snažnog pada pritiska, mučnine, povraćanja,vrtoglavica, nestabilnost raspoloženja, simptomi zatajenja bubrega, neravnoteža elektrolita. U tom je slučaju potrebno odmah vratiti vodno-elektrolitnu ravnotežu u normalu, isprati stomak, uzeti enterosorbente. Metaboliti noliprela mogu se ukloniti pomoću dijalize. Po potrebi se daje intravenski fiziološki rastvor.

Neobavezno

Na recepciji Noliprela potrebna je adekvatna dehidracija organizma jer je moguć razvoj teške hipotenzije.
Lijek se primjenjuje pod kontrolom elektrolita, kreatinina i krvnog pritiska.
Uz istodobnu srčanu insuficijenciju može se kombinirati sa beta blokatorima.
Uzimanje noliprela daje pozitivnu reakciju prilikom provođenja laboratorijskih ispitivanja na doping.
Oprez treba biti oprezan prilikom vožnje ili upravljanja mehanizmima visokih preciznosti, posebno u prvim tjednima prijema.

Posebna uputstva

Osobe kojima je propisano liječenje Noliprelom potrebna je adekvatna dehidracija tijela kako bi se spriječilo naglo smanjenje pritiska.

Osobe sa srčanom insuficijencijom mogu se istovremeno lečiti beta blokatorima.

Kod liječenja Noliprelom primjećuje se pozitivna reakcija tijekom doping testa.

U prvim tjednima liječenja važno je pažljivo upravljati vozilima ili raditi s preciznim mehanizmima za vrijeme liječenja Noliprelom.

Ako se primijeti značajno smanjenje tlaka tijekom liječenja, može biti potrebna primjena 0,9% natrijevog klorida intravenski.

Liječenje pacijenata s oštećenjem cirkulacije u mozgu ili sa koronarna bolest srca trebate započeti s malim dozama Noliprela.

Kod ljudi koji imaju vrlo visoku razinu mokraćne kiseline u krvi, rizik od pojačanog rizika za razvoj noliprela je gihta.

Analozi noliprela

Analozi noliprela, kao i lijekovi Noliprel A Be Forte, Noliprel A Forte su drugi lijekovi koji se koriste za smanjenje krvnog pritiska i sadrže slične aktivne tvari, odnosno perindopril i indapamid. Ovi lijekovi su droga Co-prenesa, Prestarium itd. Cijena analoga može biti niža od cijene Noliprela i njegovih sorti.

Lijek nije propisan za liječenje djece mlađe od 18 godina, jer ne postoje tačni podaci o djelotvornosti i sigurnosti takvog liječenja.

Tokom trudnoće i dojenja

Trudnice i majke tokom hranjenje upotreba Noliprela u majčinom mlijeku je kontraindicirana. Sustavno liječenje ovim lijekovima može dovesti do razvoja abnormalnosti i bolesti kod ploda, kao i do fetalne smrti. Ako žena sazna za trudnoću tokom razdoblja liječenja, nema potrebe za prekidom trudnoće, ali pacijentkinja treba biti svjesna mogućih posljedica. U slučaju porasta krvnog pritiska propisuje se druga antihipertenzivna terapija. Ako je žena uzimala ovaj lijek u drugom i trećem tromjesečju, potrebno je izvršiti ultrazvuk fetusa da bi se procijenilo stanje njegove lubanje i bubrega.

Novorođenčad čije su majke uzimale lijek mogu patiti od manifestacija arterijske hipotenzije, pa trebaju osigurati stalno praćenje od strane stručnjaka.

Kada dojite, lijek je kontraindiciran, stoga dojenje tijekom terapije treba prekinuti ili odabrati neki drugi lijek.

Recenzije na Noliprel

Recenzije na forumima o Noliprelu, kao i o lijekovima Noliprel A, Noliprel A Fort, Noliprel A Bi Forte, ukazuju na to da ovaj lijek efikasno snižava krvni pritisak. Lijek održava normalan krvni pritisak, smanjujući vjerovatnoću da će razviti moždani udar i infarkt miokarda.

Recenzije o Noliprel Forteu često sadrže informacije da ovaj lijek i ostale njegove sorte daju pozitivan rezultat u slučajevima kada drugi lijekovi nisu djelotvorni. Ponekad pacijenti primjećuju razvoj nekih nuspojava, posebno suvog kašlja, glavobolje, ali oni nisu vrlo intenzivni.

Ljekari također bilježe pozitivan učinak lijekova, ali uvijek imaju na umu da lijek treba uzimati strogo u skladu s uputama i uzimajući u obzir preporuke stručnjaka. Konkretno, lijek treba uzimati redovno, a ne samo tokom intenzivnih skokova krvnog pritiska.

Cijena noliprela, gdje kupiti

Cijena Noliprela je u prosjeku 500 rubalja po pakovanju od 30 kom. Cijena u Moskvi za Noliprel A iznosi od 500 do 550 rubalja. Cijena Noliprel Forte je od 550 rubalja po paketu. Noliprel A Forte 5 mg možete kupiti po cijeni od 650 rubalja. Trošak Noliprel A Bi Forte kreće se od 700 rubalja. po pakovanju 30 kom.

Pogledajte video: Нолипрел - таблетки от давления (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar