Mišljenje stručnjaka: Kako dijabetičari održavaju vid

Za lečenje zglobova naši čitaoci su uspešno koristili Eye-Plus. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Problemi s vidom uzrokovani jakim naprezanjem očiju prava su borba modernih ljudi.

Dugotrajan rad sa računarom, gledanje TV emisija, ogromne količine pročitanih knjiga ne mogu ali ne utiču na njegovu ozbiljnost i jasnoću.

Naravno, prenaprezanje nije jedini uzrok oštećenja vida, već jedan od najčešćih.

Štoviše, u ranim fazama promjene se mogu dogoditi gotovo neprimjetno: osoba jednostavno ne obraća pažnju na ono što vidi malo gore nego prije, dok problem ne postane zaista ozbiljan i ne natjera ga da se obrati specijalistu.

Kada pregledate oči u ordinaciji oftalmologa, možete videti kako lekar upisuje brojeve u medicinsku knjižicu: 1,0, 0,75, -0,5. Jedno je normalan vid.

Odstupanja od ove brojke sa znakom plus ukazuju na dalekovidnost, odnosno hiperopiju, sa znakom minus, ukazuju na kratkovidnost, koja se još naziva i miopija. U slučaju astigmatizma te se vrijednosti razlikuju između lijevog i desnog oka.

Vizija minus 0,5 (-0,5)

Standardna tablica za određivanje oštrine vida sadrži deset redova slova koje se postepeno smanjuju.

Gornji su najveći, donji su vrlo mali. Osoba sa stopostotnim vidom lako razlikuje sva slova u tabeli. Što je još gore, to je manje redaka koje možete pročitati.

Za mjerenje optičke snage očiju pomoću mjerne jedinice - dioptrije. Vrijednost -0,5 ukazuje na prisustvo miopije.

Kako miopija utiče na vid?

Sam naziv bolesti sugerira da vid ostaje dovoljno dobar samo u blizini. Predmeti udaljeni postaju mutni i zamagljeni, jer očna jabučica postaje izdužena i ne može se usredotočiti na njih: svjetlosne zrake, lomljene lećama, prikupljaju se u jednom trenutku ne na površini mrežnice, kao što bi to trebalo biti normalno, već ispred nje.

Kako bi u daljini vidio predmete, pacijent koji pati od miopije škljocne, dok čita, dovodi knjigu blizu svojih očiju, premješta kompjuterski monitor na rub stola kako bi slika na ekranu bila što bliža.

Sa vizijom od -0,5, svi ovi simptomi nisu tako izraženi kao kod težih oblika miopije. Neugodnost nastaje samo zbog određenih aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i visoku oštrinu vida - vožnja automobila, perla, vezenje, igre na otvorenom: tenis, badminton, golf.

Šta uzrokuje bolest?

Gubitak oblika očne jabučice, kršenje refrakcije svjetlosnih zraka leće i miopija koja se razvija uslijed toga događa se zbog niza različitih razloga. Tu spadaju:

  • Soja za oči. Razlog za to je nepoštivanje pravila rada sa računarom ili predug boravak kod monitora, čitanje u uvjetima slabog osvjetljenja. To je najčešći uzrok miopije, koji uzrokuje više od polovine slučajeva, i najpovoljniji u pogledu prognoze.
  • Hronične infekcije, rahitisa, nedostatak vitamina i hranjivih sastojaka i drugi faktori koji dovode do opće slabosti organizma i prorjeđivanja sklera.
  • Nasljedna predispozicija. Vrlo često u roditeljima s miopijom djeca od rane dobi pate od istog problema. Zbog toga, u prisustvu miopije kod majke ili oca, treba biti posebno pažljiv u pogledu stanja djetetovih očiju i ne zapostavljati redovne posjete oftalmologu.
  • Displazija vezivnog tkiva. Ovu sistemsku patologiju prati ne samo miopija, već i čitav kompleks poremećaja kardiovaskularnog sistema i mišićno-koštanog sistema.
  • Kongenitalne malformacije. Uz intrauterine poremećaje stvaranja očne jabučice, može steći izduženi oblik i izgubiti sposobnost smještaja.

Postoji i lažna kratkovidnost, koja se često razvija sa šećernom bolešću i upotreba određenih lijekova, poput antibiotika iz sulfonamidne skupine. S njom oblik očne jabučice ostaje u granicama normale, a vid se vraća na svoju prethodnu vrijednost kada se lijekovi ukinu ili normalizira razina šećera u krvi.

Vrijedi zapamtiti da čak i ako postoji sklonost miopiji, to se neće nužno očitovati, a bolest se može spriječiti brigom o vašem pogledu.

Trebam li naočale ili leće?

Mnogi ljudi vjeruju da nošenje naočala s kratkovidnošću i dalekovidnošću dovodi do činjenice da oko počinje „lijeno“, a oštećenje vida napreduje brže. To zapravo nije slučaj. Štoviše, s teškom kratkovidnošću je njihovo nošenje neophodno.

No, s vizijom od -0,5, sasvim je moguće učiniti bez leća i naočala većinu vremena i staviti ih samo za obavljanje potrebnih vrsta vidne oštrine vida.

Da li je moguće potpuno obnoviti vid ili ga poboljšati?

U nekim je slučajevima to moguće. Uz slabu kratkovidnost (do -2), koja je posljedica naprezanja oka, dobre rezultate daje gimnastika usmjerena na treniranje mišića očne jabučice. S vremena na vrijeme trebali biste se odvojiti od uobičajenih aktivnosti i izvršiti sljedeće vježbe:

  1. Pogledima širom otvorenih očiju zacrtajte lik osam, prvo desno, a zatim lijevo. Ponovite 5-10 puta zaredom.
  2. Usredotočite svoj vid prvo na objekt u blizini, a zatim prebacite se na udaljeniji objekt. Učinite to 5-10 puta.
  3. Ispružite ruku ispred sebe s predmetom (olovka je dobra) i, pomičući je sa strane na stranu, slijedite je pogledom, držeći glavu nepomično.
  4. Stavljajući noge na širinu ramena i stavljajući ruke na pojas, polako okrenite glavu ulijevo i udesno, fokusirajući pogled na predmete oko sebe. Napravite 20 rotacija u svakom smjeru.

U težim slučajevima vježbe vjerojatno neće biti učinkovite, a samo će kirurška intervencija pomoći pacijentu, ali s vizijom od -0,5 ponekad su dovoljne da se vrate u željenu jedinicu.

Vision plus 0,5 (+0,5)

Ako je specijalist na osnovu rezultata očnog testa objavio ovu brojku, to ukazuje na dalekovidnost. Poznata i kao hiperopija, kod mladih se javlja puno rjeđe od miopije. Hiperopija uglavnom pogađa osobe starije od 45 godina.

Takođe, hiperopija je karakteristična za predškolsku djecu - u ovom slučaju ona prolazi bez traga formiranjem vidnog aparata.

Kako dalekovidnost utječe na vid?

Ova bolest ima reći naziv: lako je pretpostaviti da s hiperopijom osoba počinje slabo vidjeti, zamagliti blizu, dok predmeti smješteni daleko ostaju relativno bistri.

Kad čita, pacijent pokušava da drži knjigu dalje od očiju, odstupi nekoliko koraka od predmeta koje će pažljivo ispitati. Zbog stalnog naprezanja očiju, uz stalni fokus na obližnje predmete, često se opažaju glavobolje i mučnina.

Sa oštrinom vida od +0,5, simptomi dalekovidnosti nisu jako izraženi, ali već počinju postajati uočljivi na samog pacijenta i počinju se miješati u ručni rad, crtanje i slične aktivnosti.

Zaključak

Zaključno možemo reći sljedeće:

  • Bilo koji brojevi sa znakom minus označavaju kratkovidnost, a znakom plus označavaju dalekovidnost,
  • I -0.5 i +0.5 nisu najgori pokazatelji, kod kojih su oštećenja vida izražena prilično slabo i ne donose mnogo neugodnosti,
  • U prvom slučaju pacijent vidi predmete koji se nalaze daleko gore, u drugom - predmete koji su mu bliže,
  • S malim plusevima i minusima možete bez naočala i nosite ih samo tijekom nastave za koje je potrebna visoka oštrina vida, ali nikako ih ne trebate napustiti,
  • Miopija se najčešće javlja zbog stresa na organe vida i nasljedne predispozicije, a dalekovidnost je uglavnom problem starenja.

Ovaj video vas može zanimati:

Neobavezno

Ovim slikama održavajte mišiće očiju u dobroj formi i izbjegavajte odstupanja u pogledu:

Da li je članak pomogao? Možda će i ona pomoći vašim prijateljima! Molimo kliknite na jedan od gumba:

Pogledajte video: Kontekst: Svjetski ekonomski forum 2017. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar