Gyros sa umakom tzatziki

Pristup ovoj stranici je odbijen jer vjerujemo da koristite alate za automatizaciju za pregled web stranice.

To se može dogoditi kao rezultat:

  • Javascript je onemogućen ili blokiran nastavkom (npr. Blokeri oglasa)
  • Vaš pretraživač ne podržava kolačiće

Provjerite da li su u vašem pretraživaču omogućeni Javascript i kolačići i da ne blokirate njihovo preuzimanje.

Referenčni ID: # ae74b860-a97a-11e9-b0ed-9fc514003c20

Grčka ulična hrana „Gyros“

Ljubitelj sam žiroskopa. Probao sam različite na različitim grčkim otocima i nikad okusi nisu bili identični. To je iznenađujuće, jer svugdje se u sastav ubrala pšenična tortilja, rajčica, mljeveno meso, krompir, crveni luk, bilje i klasični tzatziki umak napravljen od gustog grčkog jogurta.

Najbolji gyros pronađen je na Kritu u malom neupadljivom restoranu, u koji su ulazili samo domaći ljudi i izlazili s velikim snopom. Stariji kuhar vrlo je pametno skuhao pticu na drveni ugljen. Meso se jednostavno topilo u ustima, posebno u kombinaciji sa pečenim krompirom, svježim povrćem i sosom. I sve je izgledalo kao i svi drugi. Ništa novo. Cijena je oko 2 eura po posluživanju. Ali kako je uspio sve staviti tačno onoliko koliko je potrebno da biste mogli osjetiti svaki sastojak i uživati. Nakon prvog puta, išli smo kod njega cijele sedmice. Pokušaji „promjene“ nikada nisu bili uspješni.

Gyros recept

Žiroskopi se brzo kuhaju, ali komponente zahtijevaju pripremu. Sa sirovim povrćem je sve jasno, samo ih trebate rezati kako želite. Rajčicu obično režem na krugove, a luk na pola prstena.

Peći ćemo krompir prema receptu .Krumpir u rustičnom stilu sa biljem i začinima. Sada se sezona mladog krumpira tek počinje pa ne možete oguliti oguliti - samo ga temeljito operite četkicom i narežite na kriške. Vrijeme pečenja bit će 40-60 minuta, ovisno o veličini kriške i snazi ​​vaše pećnice.

Kuhajte piletinu (možete puretinu ili svinjetinu, ako želite) kako želite. Komade mesa možete ispeći u rerni, ili ih sitno nasjeckati i pržiti u tavi. Sve ovisi o tome koliko vremena želite provesti za štednjakom.

Za sos tzatziki trebat će vam svježi krastavac, grčki jogurt, peršun ili cilantro, kap bijelog vinskog octa i limunov sok. Krastavac se može naribati ili sitno sjeckati, ali ne zaboravite iscijediti sok, jer će u protivnom umak biti pretanak ili će se osipati.

  • Obroka: za četvoro

Gyros sa umakom tzatziki

Najjednostavniji recept za ukusne grčke gyros s originalnim umakom tzatziki

Za punjenje

Gyros je poznati grčki fast food, rođak shawarma. Izrazita karakteristika - u pita, uz meso, povrće i sos, dodajte još pomfrita. Naravno, ispada da je jelo vrlo zadovoljavajuće i jako ukusno! Gyros je čest i na jugu Rusije. Ovo je jedna od južnih opcija za kuhanje žiroskopa, reći ćemo vam. Gyros je začinska mješavina u kojoj se meso marinira kako bi bilo ukusno i aromatično. I iako se obično takvo meso kuha na velikim ražnjićima, u našoj će se tavi ispostaviti ništa manje ukusno. Što je također vrlo zgodno - sami ćemo pripremiti ukusne domaće pite u rerni, koje možete sigurno pohraniti nekoliko dana i samo ih zagrijati prije posluživanja. Obavezno pokušajte napraviti giros kod kuće. Sigurni smo da će se i vama svideti ovo jelo!

Olesya Fisenko

Pripremite tijesto: prosijte brašno u veću posudu, dodajte sol, šećer, kvasac i promiješajte. Sipajte toplu (38-40 stepeni) vodu i pola biljnog ulja.

Zamesite testo. Dodajte preostali puter i mijesite 7-10 minuta, sve dok tijesto nije upilo sav maslac i postalo mekano i fleksibilno.

Pokrijte tijesto čistim peškirom i stavite na toplo mjesto 1 sat.

Dok se tijesto diže, marinirajte meso. Operite meso, izvadite tetive, ako ih ima. Meso stavite u posudu, dodajte origano, sušeni češnjak, papriku i sol, promešajte. Upravo će ova mješavina začina učiniti meso aromatičnim i vrlo ukusnim, preporučujemo da ih ne zapostavljate. Posudu pokriti folijom, na nekoliko mjesta je probušiti i staviti na 40 minuta u frižider.

Gotovo tijesto će se povećati u volumenu za 2-2,5 puta. Komadići tijesta moraju se izvaditi u dobro zagrijanoj rerni, pa ga treba unaprijed uključiti da se zagrije na 180 stupnjeva i odmah staviti lim za pečenje u sredinu pećnice, da također bude vruće.

Radnu površinu pospite s malom količinom brašna. Tijesto oštrim nožem podijelite na četiri jednaka dijela. Dva komada se stave na lim za pečenje, pa je bolje razvaljati dva komada. Pažljivo razvaljajte jedan deo tijesta kolutom u oval dimenzija 20x15 cm (u najširem dijelu). Potrebno je razvaljati, okretati kolač tako da tijesto s obje strane bude iste debljine. Budući da tijesto sadrži puno zraka, pažljivo ga razvaljajte kako se ne bi trgalo.

Na vruću lim za pečenje nježno stavite list papira i dva pokrivača za pitu na udaljenosti jedan od drugog. Zatvorite rernu i pecite 5-7 minuta. Pitane su se tijekom ovog vremena jako napuhale, trebate voditi računa da ne počnu pucketati i nizati se. Pažljivo uklonite pripremljene pite, stavite ih na čisti ručnik i ostalo pripremite na isti način.

Kad se jame malo ohlade i napuhnute, možete ih malo premazati na suhom tavi ili roštilju kako biste im dali hrskavu i ukusnu rumenu boju.

U šerpu sipati malo ulja i pržiti meso. Bolje je kuhati u malim partijama, tako da između komada ima dovoljno praznog prostora i meso se prži, a ne guli. Pržite na srednje jakoj vatri dok se s obje strane ne formiraju ukusne smeđe kore - svaka po 3 minute. Zatim smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta dok meso ne bude u potpunosti kuhano. Gotovo meso prebacite na duboki tanjir i poklopite tako da se meso ne ohladi dok se sljedeća serija ne prži.

Još vruće meso narežite vilicom i nožem na tanke trake. Po potrebi dodajte sol i promiješajte.

Dok pripremate meso, operite i narežite na tanke ploške krastavce i rajčice.

Ogulite krompir, isecite ga na sitne kockice i pržite ga. Gotova sol i promiješajte krompir.

Svaku pitu pažljivo izrežite oštrim nožem uzduž duge strane u obliku džepa. Potrebno je pažljivo rezati kako ne biste oštetili ovalne "zidove". U svaku pitu stavite malo majoneze, izdašnu porciju mesa, i nježno je procijedite kašikom.

Dodajte još malo majoneze i stavite dve tanke kriške krastavca i paradajza. Sol po volji.

Na vrh stavite veliku porciju pomfrita i odmah poslužite. Gyros spreman. Dobar apetit!

Sastojci

  • gotove torte - 4 kom.,
  • svinjsko meso - 200 gr.,
  • skele - 4 drvene palice,
  • maslinovo ulje - 100 gr.
  • ½ soka od limuna
  • začin origano (origano) - 1 kašika,
  • soli
  • biber.

  • pomfrit
  • luk -1 kom.,
  • paradajz - 1 kom.,
  • sos zaziki - 100g (fakultativno).
  • ulje za prženje krompira.

Kuvanje

Meso narežite na manje komade. Pripremite marinadu: pomiješajte sok ½ limuna, 2 kašike. kašike maslinovog ulja, origana *, soli i mlevene paprike. Ulijte u meso, dobro promiješajte da ne bude suvih komada i ostavite 30 minuta (ako imate vremena, možete i više) u frižideru.

* Origano je nacionalna grčka sezonska sezona, bez koje nema malo recepta koji može i bez toga.

Komadiće mesa stavljamo na nareske i pržimo ih u teflonskoj tavi ili pečemo 20-30 minuta, uvijajući ih i okrećući tako da pocrne na sve strane. Drvene štapove je bolje prethodno natopiti u vodi na 10 minuta, da se meso ne lijepi za njih.

Krompir operite, isecite na trakice i pržite u velikoj količini suncokretovog ulja.

Paradajz narežite na kriške, a luk na pola prstena.

Gotovu tortu premažite maslinovim uljem i lagano pržite u tavi ili u rerni.

Komadiće mesa uklonite s drvene skele i rasporedite na toplu tortu. Važna poanta: s tortiljom morate raditi dok je još topla, inače će se nakon nekog vremena ustajati i slomiti čim počnemo savijati „torbu“.

Rasporedimo narezan paradajz i luk.

Ovde dodamo pomfrit.

Obično se umak zaziki dodaje u ovoj fazi, ali ako ga nemate, možete ga sigurno zamijeniti majonezom, kečapom ili senfom.

Napunjeni kolač pretvaramo u kesu i da se ne raspadne, donji rub čvrsto stegnite papirom, možete koristiti foliju. I ne zaboravite ukloniti čačkalicu koja vidite na fotografiji.

To je, u stvari, sve. Uživajte u svom kulinarskom iskustvu iz Grčke! I kod kuće takođe! Još giros i souvlaki!

Grčka Shawarma Gyros

Ova pita poslužuje se uz povrće i meso, a začinjena je s nježnim umakom od jogurta i krastavca.

  • Paradajz i krompir - po 2 komada
  • Glava crvenog luka (ili običnog),
  • Pileći file - 300 g,
  • Crvena paprika
  • Origano (ili sušeni bosiljak), biber, sol - po ukusu,
  • Biljno ulje.

  • Krastavac
  • Bosiljak, menta (možete bez njih), kopar,
  • Nezaslađeni gusti jogurt - 150 g,
  • Češnjak - 2 režnja,
  • Sol, mljeveni biber, maslinovo ulje po ukusu,
  • Limunov sok - kašičica.

Ako nemate "pita" kolače, lako ih je napraviti sami. Ovdje je to detaljno opisano.

Da biste to učinili, morate:

  • Jaje
  • Brašno - 250 g (čaša + velika kašika),
  • Jogurt ili kefir - 40 g,
  • Biljno ulje - kašika,
  • Prašak za pecivo i šećer - ½ malene kašike,
  • Voda - 50 g
  • Sol - 1/4 žličice.

  1. Recept za giros kod kuće počinje pečenjem ravnih kolača. Zamijesite tijesto (dodajte brašno dok se testna masa ne prestane lijepiti za vaše ruke). Razvaljajte u obliku kuglice, pospite brašnom. Pokrijte krpom, postavite da odmara pola sata,
  2. Tijesto podijelite na 2 dijela, razvaljajte u kuglice. Poravnamo ih u kolače, obrežemo, poravnamo ispitnu masu na prečnik tepsije (možete ga izvaljati pomoću valjaka, pospite ga i radnu površinu brašnom),
  3. Dobro zagrijamo tavu, ulijemo malo ulja. Gyros ravna torta se peče dok se na jednoj strani ne pojave svijetlosmeđi žutosmeđi lakovi, a zatim se prebaci na drugu stranu i peče dok ne omekša
  4. Kuvanje nadjeva. Pržite meso: filete narežite zajedno s duguljastim kriškama, dodajte, popaprite, pospite origanom. Brzo pržite ulje sa obe strane u maloj količini do gotovog stanja (oko pet minuta). Prvo možete pirjati piletinu u velikim komadima, a zatim isjeći na trakice,
  5. Pržite krompir: ogulite, narežite na krupne slamke (što se tiče duboke masnoće). Zagrijavamo biljno ulje, stavljamo slamu u njega. Pokrijte poklopcem, pržite dok ne omekša, dodajte,
  6. Umak zaziki pripremamo sami: naribamo oguljeni krastavac i češnjak ili ga sitno nasjeckamo (krastavce malo iscijedimo iz soka). Pomiješajte sa jogurtom, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, biber, sol, sjeckano bilje,
  7. Sveže povrće narežemo: trakice - bugarski papar, kriške - paradajz, tanki polukruti - luk,
  8. Sastavimo komponente u žiroskopu: piletinu, paradajz, krompir, papriku, luk, stavimo na gotovu tortilju,
  9. Tortu pretvaramo u obliku vrećice, aromatiziranu preko sosa zaziki.

Savjeti za kuhanje:

  • Giroskonska ravna torta može se ispeći iz jednostavnog tijesta (sol i šećer - prstohvat, topla voda - 50 ml, brašno - 1/2 šalice + rolada tijesta) koje se podijeli na pola i razvalja, tako da stane na tavu,
  • Možete napraviti giros od pita kruha, za koji se iz istog udjela testa peku 3-4 tanka pita hljeba. U njih se sipaju sitno sjeckani sastojci, zaliju sosom i valjaju. Možete koristiti gotov kupljeni pita kruh.

Način kuhanja

Pripremite tijesto: prosijte brašno u veću posudu, dodajte sol, šećer, kvasac i promiješajte. Sipajte toplu (38-40 stepeni) vodu i pola biljnog ulja.

Zamesite testo. Dodajte preostali puter i mijesite 7-10 minuta, sve dok tijesto nije upilo sav maslac i postalo mekano i fleksibilno.

Pokrijte tijesto čistim peškirom i stavite na toplo mjesto 1 sat.

Dok se tijesto diže, marinirajte meso. Operite meso, izvadite tetive, ako ih ima. Meso stavite u posudu, dodajte origano, sušeni češnjak, papriku i sol, promešajte. Upravo će ova mješavina začina učiniti meso aromatičnim i vrlo ukusnim, preporučujemo da ih ne zapostavljate. Posudu pokriti folijom, na nekoliko mjesta je probušiti i staviti na 40 minuta u frižider.

Gotovo tijesto će se povećati u volumenu za 2-2,5 puta. Komadići tijesta moraju se izvaditi u dobro zagrijanoj rerni, pa ga treba unaprijed uključiti da se zagrije na 180 stupnjeva i odmah staviti lim za pečenje u sredinu pećnice, da također bude vruće.

Radnu površinu pospite s malom količinom brašna. Tijesto oštrim nožem podijelite na četiri jednaka dijela. Dva komada se stave na lim za pečenje, pa je bolje razvaljati dva komada. Pažljivo razvaljajte jedan deo tijesta kolutom u oval dimenzija 20x15 cm (u najširem dijelu). Potrebno je razvaljati, okretati kolač tako da tijesto s obje strane bude iste debljine. Budući da tijesto sadrži puno zraka, pažljivo ga razvaljajte kako se ne bi trgalo.

Na vruću lim za pečenje nježno stavite list papira i dva pokrivača za pitu na udaljenosti jedan od drugog. Zatvorite rernu i pecite 5-7 minuta. Pitane su se tijekom ovog vremena jako napuhale, trebate voditi računa da ne počnu pucketati i nizati se. Pažljivo uklonite pripremljene pite, stavite ih na čisti ručnik i ostalo pripremite na isti način.

Kad se jame malo ohlade i napuhnute, možete ih malo premazati na suhom tavi ili roštilju kako biste im dali hrskavu i ukusnu rumenu boju.

U šerpu sipati malo ulja i pržiti meso. Bolje je kuhati u malim partijama, tako da između komada ima dovoljno praznog prostora i meso se prži, a ne guli. Pržite na srednje jakoj vatri dok se s obje strane ne formiraju ukusne smeđe kore - svaka po 3 minute. Zatim smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta dok meso ne bude u potpunosti kuhano. Gotovo meso prebacite na duboki tanjir i poklopite tako da se meso ne ohladi dok se sljedeća serija ne prži.

Još vruće meso narežite vilicom i nožem na tanke trake. Po potrebi dodajte sol i promiješajte.

Dok pripremate meso, operite i narežite na tanke ploške krastavce i rajčice.

Ogulite krompir, isecite ga na sitne kockice i pržite ga. Gotova sol i promiješajte krompir.

Svaku pitu pažljivo izrežite oštrim nožem uzduž duge strane u obliku džepa. Potrebno je pažljivo rezati kako ne biste oštetili ovalne "zidove". U svaku pitu stavite malo majoneze, izdašnu porciju mesa, i nježno je procijedite kašikom.

Dodajte još malo majoneze i stavite dve tanke kriške krastavca i paradajza. Sol po volji.

Na vrh stavite veliku porciju pomfrita i odmah poslužite. Gyros spreman. Dobar apetit!

Popularna grčka brza hrana u pećnici

Recept za kućni žiroskop oduzet će vam malo vremena, kao rezultat dobit ćete božanstveno ukusno jelo.

  • Češnjak - klinčić,
  • Zaziki sos
  • Svinjski vrat - 400 g
  • 2 paradajza
  • Luk,
  • Slanina - 5 kriški,
  • Slatki luk
  • Pita - 4 listova (ili 4 jame),
  • Sol, papar - ima ukusa
  • Listovi svježeg origana - 2 velike kašike.

  1. Meso procijedite kroz mlinom za meso, dodajte origano, papar, dodajte, mijesite rukama. Mleveno meso je prekriveno filmom za lepljenje, staviti u frižider na sat ili dva, ili noću,
  2. Zagrejati pećnicu na 150 stepeni. Punjenje se stavlja u procesor za hranu ili blender zajedno s češnjakom, lukom, slaninom. Dovedite sve do stanja kaše,
  3. Pokrivamo lim za pečenje folijom, u sredinu stavimo mesnu masu, od koje rukama oblikujemo pravokutnik dimenzija 20x10 cm. Postupak kuhanja je oko 35 minuta,
  4. Dobijamo tepsiju - ostavite je da stoji 15 minuta,
  5. Roladu narežite na tanke kriške, stavite na lim za pečenje obložen folijom, stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni na 4 minute. Rubove treba pržiti
  6. Zagrijavamo pita ili pita kruh u pećnici (ili mikrovalnoj na roštilju) pola minute. Umotajte u vrući pita hljeb (pita mora biti izrezana) mirisne mesne kriške, kriške rajčice s kolutima slatkog luka, velikodušno prelijte zadziki sos.

Ako volite slatke paprike i salatu, slobodno ih stavite u žiroskop. Odličan dodatak su pomfrit.

Pogledajte video: Gyros XXL - Sašina kuhinja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar