Nemojte davati inzulin: gdje se žaliti ako nema hormona?

S nemogućnošću dobivanja besplatnog lijeka, koji se oslanja na recept liječnika, suočava se sa sve većim brojem pacijenata. Razlog za to nije samo učestali nedostatak potrebnih lijekova u ljekarnama, već i nečasnost njihovih zaposlenika koji odbijaju služiti korisnicima. Kako zaštititi svoja prava?

Prema zahtjevima Roszdravnadzora, postoji jasan algoritam postupaka kojih se ljekarnik mora pridržavati ako u ljekarni ne postoji lijek koji preferira pacijent. Ali ne znaju svi građani za to. Stoga, čuvši odbijanje, nabavljaju skupe droge o svom trošku, a kršitelje svojih prava ostavljaju bez kazne.

Šta bi trebao raditi zaposlenik ljekarne u nedostatku preferencijalnih lijekova?

Ako besplatni lijekovi koje je propisao liječnik u vrijeme posjete pacijenta nisu dostupni u ljekarni, ljekarnik ima pravo ponuditi slične lijekove na raspolaganju. Ako klijent odbija primiti zamjenske lijekove, ljekarnik mora djelovati u skladu sa sljedećim algoritmom:

  1. Uzmi recept od pacijenta.
  2. Registrirajte ga u posebnom ljekarničkom časopisu nezadovoljne potražnje i dodijelite mu status odloženog servisa.
  3. Unesite podatke o receptu u elektronički program ustanove.
  4. Pošaljite pisanu / elektroničku prijavu za lijekove kompaniji dobavljaču.

Ovlaštena farmaceutska organizacija također mora registrirati dolazni zahtjev i dati službeni odgovor ljekarni u pogledu prisutnosti / odsutnosti i dostupnosti ovog lijeka. Ako se sa njene strane prijava ne može zadovoljiti, ljekarna mora lijek kupiti sama, a nastale troškove kasnije će nadoknaditi država.

Ako lijek nije dostupan na ljekarničkom mjestu koje je naznačio liječnik koji mu je propisao recept, pacijent ima priliku nabaviti ga u drugoj socijalnoj apoteci, pod uvjetom da se nalazi na teritoriju iste općine, a čelnici dviju institucija dogovorili su se oko ove točke. Ako nema lijeka u pravoj dozi, ljekarnik ga može zamijeniti lijekom s nižim dozama, ali povećanjem volumena na razinu koja će biti dovoljna za terapiju. Istovremeno, da biste izdali lijek u većoj dozi od propisane, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom za drugi recept. Nijedna ljekarnička ustanova nema pravo ograničiti količinu povlaštenog lijeka. Ovu kompetenciju ima samo dežurni ljekar.

Koliko dugo je ljekarna potrebna za pružanje lijekova?

Roszdravnadzor treba 10 radnih dana (a ne kalendara!) Da bi isporučio prethodno nestale lijekove. Ako su lijekovi propisani putem ljekarske komisije, onda se taj period povećava na 15 dana. Obavijest kupca o dolasku narudžbe često se obavlja putem telefona istog dana kada su potrebna sredstva stigla u ljekarnu.

Gdje trebam podnijeti žalbu u ljekarni?

Ako nakon određenog razdoblja, isporuka nestalog lijeka nije izvršena ili je ljekarnik odbio pružiti kupcu preferencijalni recept, prvo možete pokušati riješiti spornu situaciju kontaktirajući voditelja ljekarne. Ako se povreda ne riješi, potrebno je podnijeti usmenu ili pismenu žalbu instituciji, iznoseći suštinu problema. Sljedeći su glavni načini za podnošenje žalbe socijalnoj ljekarni koja krši privilegiju korisnika da prima lijekove:

  • Nazovite telefonsku liniju Ministarstva zdravlja u vašem gradu / regionu. Njen broj možete pronaći od operatora informativnog stola ili na web lokaciji strukture, gdje se istovremeno možete upoznati s rasporedom rada specijalista,
  • Obratite se operaterima „vruće linije“ odeljenja za apoteku Ministarstva zdravlja u vašem gradu / regionu i saznajte njegove podatke za kontakt na isti način,
  • Ostavite žalbu na službenoj web stranici Roszdravnadzora, u kojoj će navesti svoje kontakt podatke, ime i adresu ljekarne, detaljan opis situacije,
  • Kontaktirati upravu klinike, u okviru koje je izdat recept. Dežurni specijalista uključen je u rješavanje kontroverznih pitanja koja su se pojavila kod pacijenata, uključujući omogućavanje preferencijalnih lijekova. Informacije o rasporedu njegovog rada, kao i kontakt broj telefona mogu se dobiti na recepciji,
  • Podnesite prijavu tužilaštvu za tu organizaciju ili službenika koji je stvorio prepreke da pacijent primi besplatan lijek, u prilogu kopije putovnice, potvrde korisnika, svog recepta.

Svaka ljekarnička ustanova ima pravo odbiti izdati lijek osobi ako povlašteni recept nije izdan na službenom obrascu ili mu je istekao rok važenja. Žalbe na ljekarnu u ovom slučaju se neće razmatrati. A pacijent će se trebati posavjetovati sa svojim liječnikom sa zahtjevom za novi recept.

Uprkos činjenici da prilično mali broj građana ima zakonsko pravo na besplatne lijekove, ljekarnički apotekari ili odbijaju izdavanje lijekova ili tvrde da nedostaju potrebni lijekovi. Roszdravnadzor je razvio jasan algoritam postupaka farmaceuta apoteka u kojem nije pronađen traženi lijek, ali građani za to ne znaju. U ovom članku ćemo vam reći što učiniti ako u ljekarni nema preferencijalnih lijekova, kako bi ljekarnik trebao djelovati u nedostatku lijekova, koliko brzo bi ih lijekovi trebali osigurati te kako i na koji način podnijeti žalbu.

Algoritam farmaceuta farmaceuta u nedostatku preferencijalnih lijekova

Važno! Prema tekstu Saveznog zakona od 22. avgusta 2004. br. 122-FZ, ako je građanin izvršio sve korake propisane zakonom kako bi dobio besplatne lijekove (ili lijekove s popustom), odnosno prikupio je potrebna dokumentaciju, okrenuo se klinici, primio povlašteni lijek i došao sa njim da na ljekarnu na vrijeme u apoteci, koja sudjeluje u državnom programu za pružanje povlaštenih lijekova građanima, ljekarnički ljekarnik nema pravo odbiti izdavanje lijeka.

Ako na dan posjete pacijenta u ljekarni, povlašteni lijek koji mu je bio dostupan nije dostupan, farmaceut ima pravo ponuditi građanima analoge ovog lijeka, čiji je učinak potpuno sličan lijekovima koje je propisao liječnik. Ali ljekarnik nema pravo nametati zamjenu klijentu. U slučaju odbijanja zamjenskih lijekova, farmaceut djeluje kako slijedi:

  • Poziva vas da kontaktirate drugu društvenu ljekarnu koja se nalazi na istom mjestu, i sa kojom ova ustanova ima ugovor,
  • ako građanin odbije, prihvati recept za preferencijalni lijek od građanina koji je podnio zahtjev,
  • bilježi činjenicu primitka u časopisu o ljekarnama, posebno ustrojenom za unošenje u slučajevima nezadovoljne potražnje,
  • dodjeljuje status „odloženih usluga“ žalbi građana,
  • Unosi podatke iz obrasca za recept u računalni program ljekarne,
  • šalje zahtjev dobavljaču za lijekove koji nisu bili dostupni,
  • čekajući odgovor kompanije dobavljača o prisutnosti ili odsutnosti traženog lijeka,
  • ako se lijek isporuči, ljekarnik čeka isporuku, obavještava pacijenta o dostupnosti lijeka telefonom,
  • ako lijekovi nisu dostupni od dobavljača, ljekarna ih kupuje na vlastiti trošak (troškovi će joj se nadoknaditi kasnije iz saveznog proračuna).

Kako će uskoro ljekarna pružiti povlašteni lijek koji nije bio dostupan

Ako se građanin prijavio sa receptom za socijalnu ljekarnu, a potrebni lijekovi nisu bili dostupni u njemu, Roszdravnadzor vam omogućava da dodijelite statusu „odgođene njege“ u aplikaciji, uzmete telefonski broj pacijenta i nazovete ga kad se lijek pojavi u ljekarni. Za rješavanje ovog problema dodjeljuje se ne više od 10 radnih dana (to jest, vikend ljekarne nisu uključene u izračun).

Međutim, ukoliko je recept za preferencijalni lijek izdala medicinska komisija medicinske ustanove, dozvoljeno je da ga dostavi građaninu u roku od 15 radnih dana.

Šta učiniti ako u ljekarni nema preferencijalnih lijekova - gdje se žaliti

Nažalost, dešava se da apotekari ljekarni u potpunosti odbiju da uzimaju recept od korisnika ili prijave nedostatak pravog lijeka. Za početak možete žaliti farmaceuta do upravitelja ljekarne. Ako to ne pomogne, postoji mnogo više mogućnosti zaštite vaših prava:

Kamo ići Komentar
Pozovite regionalnu kancelariju Ministarstva zdravlja za besplatnu liniju.Podaci za kontakt objavljuju se na službenom web mjestu Odjela za zdravstvo, a informacije mogu biti pružene i od regionalne službe za upućivanje.
Objasnite situaciju operaterima „vruće linije“ regionalne uprave za ljekarne.Telefonski brojevi objavljeni su i na web mjestu Ministarstva zdravlja.
Napišite e-poštu na web stranici Roszdravnadzor.Morate navesti trenutne podatke za kontakt, adresu ljekarne.
Žali se upravi klinike čiji je ljekar napisao recept.U registru možete saznati telefon i način rada.
Ostavite pismo žalbi tužiocu.U prijavi treba priložiti fotokopiju putovnice, recept za lijek i dokument koji daje pravo na izuzeće.

Gdje potražiti inzulin i lijekove

Budući da se lijekovi za dijabetičare smatraju vitalnim, ne biste se trebali pitati ne dajete li inzulin. Prema saveznom zakonu „o socijalnoj pomoći“ od 17. jula 1999. 178-FZ i Uredbi vlade br. 890 od 30. jula 1999., ne samo stanovnici zemlje, već i ljudi koji imaju dozvolu boravka u Rusiji mogu primati lekove po povlaštenim osnovama .

Da biste postali legalni primatelj besplatnog inzulina ili drugih hipoglikemijskih lijekova, morate se posavjetovati s endokrinologom u vašoj lokalnoj klinici. Nakon prolaska svih potrebnih testova liječnik će sastaviti pojedinačni režim liječenja i propisati recept koji će naznačiti potrebnu dozu lijeka.

Morate shvatiti da ćete morati primati mjesečni inzulin besplatno, dok je endokrinologu zakonom zabranjeno propisivanje doze veće od mjesečne norme. Medicinski dokument izdaje se strogo lično u rukama pacijenta, ali isto tako neće ga dobiti na Internetu.

Ova šema omogućava kontrolu potrošnje lijekova i sprečavanje rasipnog trošenja. Ako su se neki faktori promijenili i doza inzulina je povećana, liječnik ima pravo povećati broj propisanih lijekova.

  1. Da biste dobili recept za hormon inzulin, potrebna vam je putovnica, potvrda osiguranja, medicinska polica, nevažeća potvrda ili drugi dokument kojim se potvrđuje pravo na korištenje povlaštenih lijekova. Trebat će vam i potvrda koju izdaje mirovinski fond, kojom se potvrđuje nepostojanje odbijanja primanja državnih davanja.
  2. Odbijte izdati recept za vitalne lijekove, čak i ako nema inzulina, liječnik nema pravo. Prema zakonu, finansiranje preferencijalnih lijekova dolazi iz državnog budžeta, dakle, izjava liječnika da medicinska ustanova nema dovoljno finansijskih sredstava za to je nezakonita.
  3. U ljekarni primaju preferencijalni inzulin s kojim medicinska ustanova ima zaključen sporazum. Sve adrese ljekarni možete dobiti od doktora koji vam napiše recept. Ako dijabetičar nije uspio doći na sastanak i ne može dobiti preferencijalni recept, morat će kupiti inzulin o svom trošku.

Medicinski dokument kojim se potvrđuje pravo na primanje povlaštenih lijekova važi 14-30 dana, u skladu s vremenom navedenim u receptu.

Ako se recept daje osobno u rukama pacijenta, onda možete dobiti besplatne lijekove rođacima u navedenoj ljekarni.

Ako ne dajete inzulin

S vremena na vrijeme dobivamo pitanja od naših čitatelja. „Bez insulina! Šta učiniti? "," Kamo ići - ne davati inzulin!? ". Evo nekoliko kontakata i informacija na ovu temu. Ukrajina i Rusija - razmotrit ćemo sve mogućnosti.

1. Potrebno je kontaktirati glavnog endokrinologa Ministarstva

Ministarstvo zdravlja, profesor Dreval Aleksandar Vasilijevič

Kontakti, Moskva, st. Schepkina, 61/2, zgrada 9 tel.

Dijabetes melitus danas je vrlo uobičajena bolest koja se dijagnosticira kod pacijenata širom svijeta. U Rusiji ta bolest zauzima treće mjesto po smrtnosti nakon karcinoma i kardiovaskularnih patologija.

Bolest dovodi do invaliditeta, ranog onesposobljavanja, smanjenog kvaliteta života i rane smrtnosti. Da bi dijabetičar imao priliku da se u potpunosti leči, ruskim budžetom predviđaju se godišnje novčane isplate.

Uz to, dijabetičar može jednom godišnje koristiti prednost povlaštene karte u sanatorijumskoj ustanovi. U slučaju invaliditeta, osobi se dodjeljuje posebna penzija od države.

Nažalost, takvi slučajevi nisu rijetkost kada dijabetičaru nije dozvoljeno primanje legalnih povlaštenih lijekova. Najčešći razlog tome je privremena odsutnost inzulina u ljekarni.

Ako se to dogodi, pacijent treba ostaviti broj svog recepta u društvenom časopisu kod ljekarnika, što mu daje pravo besplatne kupovine lijeka. Deset dana je od ljekarne potrebno da osigura inzulin za dijabetičare.

U nedostatku inzulina iz bilo kojeg razloga, predstavnici ljekarne dužni su o tome obavijestiti pacijenta i poslati ga na drugo prodajno mjesto.

  • Ako u ljekarni postoji inzulin, ali farmaceut odbija da ga primi besplatno, žalbu treba poslati u regionalni odjel Fonda obveznog zdravstvenog osiguranja. Ova organizacija je odgovorna za poštovanje prava pacijenata i na zakonski pruža podršku pacijentima.
  • U slučaju neprimjerivanja povlaštenih lijekova, potrebno je voditi ljekarnu tako da je odbijanje u pisanom obliku, tekst treba sadržavati razlog neisporuke lijekova, datum, potpis i pečat ustanove.
  • Na ovaj način samo predstavnik uprave može sastaviti dokument o odbijanju, jer je potreban ispis, ali ubuduće će ovaj dokument pomoći da se sukob brže riješi i dijabetičar će brže dobiti potrebne lijekove.
  • Ako je osoba izgubila prethodno propisani recept za inzulin, što prije trebate kontaktirati svog liječnika koji će vam napisati novi recept i obavijestiti vas o gubitku dokumenta farmaceutskoj ustanovi. Ako liječnik odbije napisati recept, morate zatražiti pojašnjenje od glavnog liječnika.

Kada klinika odbije recept za dijabetičare, potrebno je tražiti i da odbijanje bude u pisanom obliku. Žalba o pravima pacijenta upućuje se u regionalnu filijalu Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ako pacijent nije u roku od mjesec dana dobio odgovor na žalbu, žalba se šalje Tužilaštvu.

Poverenik za ljudska prava bavi se pitanjem suzbijanja kršenja prava pacijenta koji ima dijabetes.

Ukrajina uništava dijabetičare: jedini način za preživljavanje je imigracija

Uz činjenicu da je država obvezna dijabetičarima davati besplatan inzulin i vitalne lijekove, za pacijenta su osigurane i brojne socijalne usluge. Svi dijabetičari s invaliditetom imaju pravo na besplatnu kartu u sanatorijumu.

Kod dijabetesa tipa 1 dijabetičar najčešće ima invaliditet, u vezi s tim pružaju im dodatne pogodnosti. Vrijedno je napomenuti da postoje koristi za dijete s invaliditetom koje boluje od dijabetesa.

Svi lijekovi se daju besplatno nakon predočenja liječničkog recepta, koji ukazuje na dozvoljenu dozu inzulina.

Dobiti lijek u ljekarni na mjesec dana, od trenutka kada liječnik napiše recept. Ako na receptu postoji hitnost, inzulin se može dati ranije. U tom slučaju dijabetičar bi trebao primiti lijek do 10 dana.

Za dijabetes tipa 1, paket socijalnih davanja uključuje:

  1. Dobijanje besplatnih inzulina i inzulinskih šprica,
  2. Ako je potrebno, hospitalizacija u medicinskoj ustanovi,
  3. Besplatni glukometri i potrošni materijal po količini tri test trake dnevno.

Psihotropni lijek se takođe daje besplatno, u trajanju od 14 dana. Međutim, pacijent bi trebao ažurirati recept svakih pet dana.

Osobe s dijagnozom dijabetesa tipa 2 imaju pravo na sljedeće vrste pogodnosti:

  • Besplatno primanje lijekova za snižavanje šećera uz predočenje recepta u kojem se navodi doza.
  • Ako pacijent provede inzulinsku terapiju, dat će mu besplatan glukometar i zalihe (tri test trake dnevno).
  • U nedostatku terapije inzulinom, glukometar se mora kupiti samostalno, ali država izdvaja sredstva za besplatno izdavanje test traka. Izuzetno, uređaji za mjerenje nivoa šećera u krvi izdaju se po povoljnim uslovima pacijentima sa oštećenjem vida.

Djeca i trudnice besplatno dobijaju inzulin i inzulinske šprice. Oni također imaju pravo na dobivanje glukometra i potrepština. Djeca imaju pravo na povlaštenu kartu u sanatorijum, uključujući roditeljsku podršku koju plaća država.

Ako pacijent ne želi da se liječi u sanatorijumu, može odbiti socijalni paket i u tom slučaju će dobiti novčanu naknadu. Međutim, trebate razumjeti da će plaćeni iznosi biti znatno niži od troškova boravka u medicinskoj ustanovi.

Osobe s dijagnozom dijabetesa trebale bi pratiti razinu šećera u krvi tijekom života, redovno uzimati antidijabetičke lijekove koje su propisali njihovi ljekari i ubrizgati inzulin.

Da bi pratili promjenu parametra glukoze u krvi, za dijabetičare postoje posebni uređaji s kojima pacijenti mogu obavljati testove kod kuće, bez odlaska u kliniku svaki put.

U međuvremenu, cijena glukometra i potrošnog materijala za rad ovog uređaja je prilično visoka. Iz tog razloga, mnogi dijabetičari imaju pitanje: mogu li besplatno dobijati inzulin i druge lijekove i kome da se obratim?

Svi pacijenti s dijagnozom dijabetesa automatski spadaju u povlaštenu kategoriju. To znači da na osnovu državnih davanja imaju pravo na besplatni inzulin i druge lijekove za liječenje bolesti.

Također, dijabetičari s invaliditetom mogu dobiti besplatnu kartu u ambulanti koja se pruža jednom u tri godine kao dio punog socijalnog paketa.

Pacijenti s dijagnozom dijabetesa tipa 1 imaju pravo na:

  • Nabavite besplatne insuline i inzulinske šprice,
  • Ako je potrebno, biti primljen u medicinsku ustanovu radi savjetovanja,
  • Pribavite besplatne glukometre za test šećera u krvi, kao i zalihe uređaja u količini od tri test trake dnevno.

U slučaju šećerne bolesti prvog tipa invaliditet se često propisuje, zbog toga je za dijabetičare s invaliditetom uključen dodatni paket pogodnosti koji uključuje potrebne lijekove.

U tom smislu, ako liječnik propiše skupi lijek koji nije uključen u popis povlaštenih lijekova, pacijent uvijek može zatražiti i dobiti sličan lijek besplatno. Više informacija o tome ko ima pravo na invalidnost za dijabetes možete pronaći na našoj web stranici.

Lijekovi se izdaju strogo prema receptu liječnika, dok potrebna doza treba biti propisana u izdatom medicinskom dokumentu. Inzulin i druge lijekove možete dobiti u ljekarni mjesec dana od datuma navedenog u receptu.

Izuzetno, lekovi se mogu davati ranije ako se u receptu napiše hitnost. U tom se slučaju besplatni inzulin isporučuje odmah, ako je dostupan, ili najkasnije deset dana.

Psihotropni lekovi se daju besplatno dve nedelje. Recept za lijekove treba ažurirati svakih pet dana.

Kod dijabetes melitusa drugog tipa pacijent ima pravo:

  1. Besplatno nabavite potrebne lijekove za snižavanje šećera. Za dijabetičare predviđen je recept u kojem se navodi doza, na osnovu koje se daju mjesec dana inzulin ili lijekovi.
  2. Ako je potrebno davati inzulin, pacijentu se daje besplatni glukometar sa potrošnim materijalom po količini od tri test trake dnevno.
  3. Ako dijabetičarima nije potreban inzulin, mogu besplatno dobiti i testne trake, ali glukometr morate kupiti sami. Izuzetak su pacijenti s oštećenjem vida, kojima se uređaji izdaju po povoljnim uslovima.

Djeca i trudnice mogu besplatno dobiti inzulin i inzulinske šprice. Oni također imaju pravo izdati mjerač glukoze u krvi i potrošni materijal na uređaj za mjerenje šećera u krvi, uključujući olovke špriceva.

Uz to, izdaje se karta u sanatorijumu za djecu koja se mogu opustiti i samostalno i u pratnji roditelja, čiji boravak također plaća država.

Putovanje do mjesta odmora bilo kojim prijevoznim sredstvom, uključujući vlak i autobus, besplatno je, a karte se izdaju odmah. Uključujući roditelje koji skrbe o bolesnom djetetu mlađem od 14 godina, ima pravo na dodatak u visini prosječne mjesečne plaće.

Kako biste iskoristili takve prednosti, morate dobiti dokument svog lokalnog ljekara koji potvrđuje prisustvo bolesti i pravo na pomoć države.

U Ukrajini je uveden novi europski sustav za dostavu inzulina. Odgovarajuću rezoluciju kabinet ministara Ukrajine usvojio je u martu 2016. godine. Prije toga, inzulin se kupovao apsolutno besplatno, odnosno na štetu države.

Kabinet je odlučio uzeti primjer iz evropskih zemalja, gdje bolnice zaključuju ugovor o kupovini inzulina s određenom ljekarnom koja je najbliža zdravstvenoj ustanovi. Dakle, farmaceuti moraju lijekove kupiti vlastitim novcem, a tek tada država prebaci novac na njih.

Pored toga, kabinet je smislio još jednu šemu, takođe evropsku. Inovacije su u isporuci lijekova, odnosno moguće je dobiti inzulin ako je pacijent naveden u novom Jedinstvenom registru oboljelih od inzulina.

Imajte na umu da danas u Ukrajini ima više od 2 milijuna ljudi koji imaju dijabetes, a ukrajinske vlasti to ne zanimaju. Dobiva se dojam da se vlast ne brine za život Ukrajinaca.

Glavni doktor Ukrajine, Jevgenij Komarovski, rekao je da bi ljudi koji pate od dijabetesa trebali napustiti Ukrajinu. Prema riječima doktora, ako nemate sredstva za kupovinu skupog inzulina, a dobijate besplatno (državu), onda imate nikakve šanse da preživite.

Jedina šansa za preživljavanje, prema Komarovskom, je napuštanje zemlje.

Ko ispunjava uvjete za povlašteno i besplatno liječenje?

  1. Prije svega, zakonodavac je ovo pravo odobrio osobama s invaliditetom 1 ili 2 grupe, djeci sa invaliditetom, kao i veteranima Velikog domovinskog rata. Za ove kategorije naših sunarodnika izdvajaju se sredstva iz federalnog proračuna za potrebe opskrbe lijekovima.
  2. Pored gore navedenih kategorija građana, djeca mlađa od 3 godine imaju pravo na povlašteno ili besplatno pružanje droga. Ako se dijete odgaja u velikoj porodici, tada će imati pravo na privilegije za lijekove dok ne navrši šest godina. Obično se ove informacije ne prijavljuju u okružnim klinikama, tako da većina naših građana ne sumnja da imaju ovo pravo.
  3. Takođe, postoji takozvana regionalna lista korisnika koja se odobrava na nivou svakog pojedinog subjekta Ruske Federacije.
  4. Preferencijalno pružanje lijekova može se osigurati za građane koji imaju određene bolesti definirane zakonom, uključujući, primjerice, HIV, tuberkulozu, dijabetes melitus, itd. U ovom slučaju, dob ili invalidnost pacijenta neće se uzimati u obzir. Zakonom su predviđene i trajne beneficije i one koje se dodjeljuju na određeno vrijeme. Primjer je pružanje besplatnog liječenja i lijekova za ljude koji su imali infarkt miokarda šest mjeseci.

Šta je potrebno za preferencijalnu pokrivenost lijekovima?

Prije svega, podnositelj zahtjeva za povlašteno liječenje mora posjetiti liječnika sa sljedećim setom dokumenata koji će biti potrebni za propisivanje potrebnog lijeka:

  • Svaki dokument koji potvrđuje vašu podobnost za preferencijalne lijekove. To može biti penzijska potvrda, potvrda veterana Drugog svjetskog rata i druga dokumenata propisana zakonom,
  • Osobe s potvrđenom grupom invaliditeta moraju dostaviti potvrdu iz Penzijskog fonda Ruske Federacije, što je potvrda da nije bilo odbijanja socijalnog paketa propisanog zakonom za osobe s invaliditetom, koji uključuje pravo na povlašteno pružanje lijekova,
  • SNILS,
  • Polica obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Da bi se steklo pravo na preferencijalno pružanje lijekova mora se potvrditi prisustvo specijalizacije određene zakonom. Takođe, bez greške, terapeut mora da unese u kartu karticu o prisutnosti bolesti.

Uz prisustvo svih ovih stanja, lekar piše recept u posebnom obliku, koji je zakonom utvrđen za primanje povlaštene kategorije lekova. Liječnik stavlja svoj lični potpis i pečat na obrazac koji izdaje recept.

Nakon toga lokalni terapeut podnosi ljekarniku okružne (gradske) bolnice da je određenoj osobi potreban određeni lijek pravo povlaštenog liječenja.

Nakon pribavljanja potpuno certificiranog recepta, korisnik bi trebao kontaktirati najbližu ljekarnu, koja sudjeluje u programu besplatne isporuke lijekova. U praksi se često pojave situacije kada potreban lijek trenutno nije dostupan.

Nažalost, u praksi se često pojave situacije kada liječnik odbije napisati odgovarajući recept zbog činjenice da odgovarajući lijek trenutno nije dostupan u ljekarni.

Na takve nezakonite radnje ljekara možete napisati žalbu u ime glavnog ljekara
. Takva se pritužba obično daje u dva primjerka, od kojih se jedan daje sekretaru glavnog liječnika.

Drugi primjerak koji ostane kod vas mora biti označen prilikom prihvatanja vaše žalbe. Ako sekretarka odbije vašu žalbu, tada ju treba poslati glavnom doktoru preporučenom poštom
.

Gdje se mogu žaliti zbog toga što nisam pružio povlašteni ili besplatni lijek?

Besplatne lijekove za liječenje bolesti na temelju koristi propisuje endokrinolog na osnovu dijagnoze dijabetesa. Radi toga se pacijent podvrgava potpunom pregledu, podnosi testove krvi i urina na nivo glukoze.

Lijekovi se u svim ljekarnama u državnom vlasništvu daju besplatno na propisani recept koji ukazuje na potrebnu količinu lijeka. U pravilu se lijekovi mogu dobiti mjesečno.

Da biste produžili pogodnost i ponovo dobili besplatne lijekove, trebate se obratiti i endokrinologu i obaviti pregled. Kad se dijagnoza potvrdi, liječnik će vam propisati drugi recept.

Ako ljekar odbije propisivanje preferencijalnih lijekova koji su uključeni u popis besplatnih lijekova za dijabetičare, pacijent ima pravo kontaktirati voditelja ili glavnog liječnika medicinske ustanove. Uključujući pomoć za rješavanje problema u okružnom odjeljenju ili Ministarstvu zdravlja.

Moja majka je pre mesec dana pretrpela povredu nogu i otišla u bolnicu, gde su joj tri nedelje otkrili da ima visok šećer i ubrizgavala je insulin, kada je bila otpuštena, otišla je na kliniku, ali su joj odbili davanje inzulina iz razloga što je invalid treće grupe i odbila socijalni paket prije osam godina, recite mi da li je moguće dobiti inzulin ili do kraja godine

Moj muž je dijabetičar sa invaliditetom od 2 g. odbio savezne privilegije napuštajući regionalne. Sada mu odbijaju dati inzulin te ga otpisuju prema preostalom principu, onom koji je ostao na zalihi. Da li je to po zakonu.

Ja sam savezni korisnik 26 godina, koristio sam insulin humulin r i lijekove inozemne proizvodnje inozemne proizvodnje, danas mi daju rinsuline od kojih mi se zdravlje pogoršalo i pojavila se oteklina. Doktor je rekao da se uvozne insuline propisuju samo regionalnim korisnicima. Je li to ono što želim učiniti i želim prebaciti na regionalnu korist

Moja majka (rođena 1938.) invalid 2 gr. / amputacija nogu zbog šećerne bolesti / ovisne o inzulinu, državljanin Kazahstana, ima RVP u Ruskoj Federaciji i podneseni su dokumenti za dobijanje boravišne dozvole. Od aprila 2017. godine

dobili su joj inzulin prema besplatnim receptima, nakon potvrđivanja invaliditeta u Ruskoj Federaciji prebačeni su u federalni budžet i uskraćena im je besplatna isporuka inzulina, jer nema potvrdu RF PF, ne daju potvrdu, jer nema dozvolu boravka ili državljanstva ...

Zašto se prije moglo izdati vitalno potreban lijek, ali sada je to nemoguće. Šta da radim. U Kazahstanu je odjavljena, medicinska iskaznica data je medicinskoj ustanovi po mestu registracije i prebivališta, medicinska ustanova pripremila dokumenta za VTEK ...

Imam šećernu bolest dijabetesa tipa 1 koja je ranije primala inzulin besplatno; dodijeljena je mala penzija, stoga sam odbio socijalne službe da puknem novac i sada su mi uskraćeni besplatni recepti o tome šta da radim

Ako je bila uskraćena dostava lijekova osobi koja boluje od raka koja nema invalidnu grupu, nakon žalbe Ministarstva zdravlja regije na liječenju, tužbu treba uputiti tijelima tužilaštva. Možete, naravno, napisati žalbu teritorijalnom Roszdravandzoru koji neće preduzeti mjere nadzora, ali može izraziti svoje mišljenje o situaciji.

Dakle, prema jednom od apela regionalnog korisnika na teritorijalni Roszdravnadzor, izrazio je svoj stav o pravu pacijenta oboljelog od karcinoma da prima lijekove pod regionalnom pogodnošću, koji pacijentu mogu biti korisni u daljnjim žalbama.

Prilikom pisanja žalbe potrebno je navesti, uz prezime i ime, i prisustvo grupe sa invaliditetom, gdje je i kome propisivao lijek (da dokažete da ste ga sami preporučili na vlastiti zahtjev), ako je lijek već dostavljen, tada naznačite koliko ste puta primili lijek i pod kojim uslovima (prema receptu, u bolnici) i ostale informacije.

Ili opišite drugačiju situaciju. Žalba ukazuje na sve primatelje, možete priložiti kopiju ITU potvrde, izjavu o epizodi, dokumente na recept lijeka. Ako su odgovori dobili od Ministarstva zdravlja, tada navedite veze na njih i priložite žalbu Roszdravnadzoru i tužilaštvu.

Jedan primjerak žalbe ostaje kod podnositelja zahtjeva, koji je označen s ovlastima koje su ga primile. Žalba se može poslati i preporučenom poštom s napomenom o dostavi. Kopija žalbe upućene Ministarstvu zdravlja regije može se poslati i tužilaštvu, što ne isključuje, kao što je gore navedeno, posebnu žalbu upućenu tužiocu u slučaju negativnog odgovora Ministarstva zdravlja, koje ima drugačiji status.

Također se kopija žalbe može poslati ombudsmanu za ljudska prava u regiji tako da zna za situaciju sa odbijanjem isporuka lijekova u regiji. Kao informaciju - „predmet Ruske Federacije u oblasti zdravstvene zaštite“ naveden u tekstu žalbi je Ministarstvo zdravlja u regionu.

Nakon slanja žalbi, morat ćete sačekati odgovor. Ponekad se desi da službenici odgode vrijeme odgovora na mjesec dana ili ne odgovore na sve. Da bismo ipak dobili odgovor i, po mogućnosti, ubrzali svoje vremenske rokove, ne može se samo čekati.

Prema pravilima činovničkog rada, žalbe se upućuju određenoj osobi organizacije radi izvršenja. Stoga morate nazvati prijem Ministarstva zdravlja, Roszdravnadzor. Tužilaštvo i traži telefonski broj osobe kojoj je vaša žalba poslata na izvršenje.

Ispod su primjeri pritužbi na odbijanje davanja lijekova za invalide i odbijanje davanja lijekova za pacijente oboljele od karcinoma koji nemaju grupu invaliditeta koji se mogu poslati regionalnom Ministarstvu zdravstva, Roszdravnadzor i tužilaštvu.

U tekstu pritužbe u nastavku glavna pozornost treba obratiti na propise koji pacijentu pružaju pravo na povlašteno pružanje lijekova.

Osobama s invaliditetom i oboljelima od raka također treba osigurati povoljne lijekove za bilo koju bolest koja ima (ovisno o statusu korisnika i dostupnosti lijeka na preferencijalnoj listi). Nakon što ste se uvjerili da je lijek koji vam je propisao liječnik uključen u Popis koji odgovara statusu korisnika, prilikom komunikacije s liječnicima možete se uputiti i na normativne akte navedene u žalbama. Na primjer, zahtijevanje lijeka za liječenje hipertenzije, dijabetesa, artritisa, itd.

1. Primjer prigovora

Preslika: Tužilac ______________________ Adresa: __________________________________ Podnosilac zahteva ______________________________ Adresa: _________________________________

Žalba protiv uskraćivanja preferencijalnog tretmana

Ja, puno ime Rođen 1946. godine, invalid sam druge grupe zbog bolesti raka rektalne faze 4. U Onkološkom centru br. 1 grada K-v-a izvršio sam kirurško uklanjanje tumora i na daljnjem liječenju u Onkološkom centru br. 05.09. 2013. propisan je Glivec

(INN imatinib). Ali u poliklinici br. 4 grada K-va, lekar je odbio izdati recept za navedeni lek. Žalio sam se Upravi grada K-va, Ministarstvu zdravlja grada K-v sa žalbama zbog odbijanja lečenja.

U skladu s člankom 37. Federalnog zakona Ruske Federacije od 21. novembra 2011. godine, N 323-FZ „O osnovama zaštite zdravlja građana u Ruskoj Federaciji“, medicinska se skrb organizira i pruža na temelju standarda medicinske skrbi.

Na osnovu Saveznog zakona od 24. novembra 1995. godine N 181-FZ „O socijalnoj zaštiti osoba s invaliditetom u Ruskoj Federaciji“, Federalnog zakona od 17. jula 1999. godine N 178-FZ „O državnoj socijalnoj pomoći“, osobe sa invaliditetom primaju skup socijalnih usluga i imaju pravo da ih pružaju prema receptu doktora sa potrebnim lekovima u skladu sa standardima medicinske nege.

Imatinib je uključen u standard liječenja za pružanje primarne zdravstvene zaštite za zloćudne metastatske i rekurentne neoplazme debelog crijeva i rektuma IV faze (hemoterapeutski tretman) ", odobren naredbom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 24. decembra 2012. N 1531n."

U skladu sa saveznim zakonom "O državnoj socijalnoj pomoći" N 178-FZ od 17. jula 1999. godine, ovlasti Ruske Federacije u pružanju državne socijalne pomoći u obliku niza socijalnih usluga prenesene su na provedbu državnim vlastima konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

Postupak propisivanja i propisivanja lijekova u okviru državne socijalne pomoći provodi se u skladu s odredbama Naredbe Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 20. prosinca 2012. godine.

N 1175n „O odobravanju naloga za propisivanje i propisivanje lijekova, kao i obrasca recepata za lijekove, postupak popunjavanja ovih obrazaca, njihovo evidentiranje i skladištenje“. Prema odredbi 4.1.

Naredbom se osobama s invaliditetom osigurava lijek u skladu s Popisom lijekova koje je propisao ljekar (paramedik) u pružanju dodatne besplatne medicinske zaštite određenim kategorijama građana koji imaju pravo na državnu socijalnu pomoć “(odobreno naredbom Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 18 Septembar 2006. N 665).

Gleevec pod INN Imatinib uključen je u naznačenu saveznu listu preferencijalnih lijekova, zbog čega bih ga zbog medicinskih razloga trebao osigurati prema preferencijalnom receptu na teret saveznog proračuna u okviru ovlasti prenesenih na predmet Ruske Federacije.

Ja sam takođe „regionalni korisnik“, a u nedostatku finansiranja iz saveznog budžeta u okviru programa DLO, trebali su mi osigurati lijekove na teret regionalnog budžeta.

„Iako postoji pravo na pokrivenost lijekovima u okviru skupa socijalnih usluga koje se pružaju na teret saveznog budžeta, kao i u okviru preferencijalne procedure pružanja lijekova koja se osigurava na štetu konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, građani imaju pravo na liječenje iz dva razloga.“

Dodatne pogodnosti za dijabetičare


Uz činjenicu da je država obvezna dijabetičarima davati besplatan inzulin i vitalne lijekove, za pacijenta su osigurane i brojne socijalne usluge. Svi dijabetičari s invaliditetom imaju pravo na besplatnu kartu u sanatorijumu.

Kod dijabetesa tipa 1 dijabetičar najčešće ima invaliditet, u vezi s tim pružaju im dodatne pogodnosti. Vrijedno je napomenuti da postoje koristi za dijete s invaliditetom koje boluje od dijabetesa.

Svi lijekovi se daju besplatno nakon predočenja liječničkog recepta, koji ukazuje na dozvoljenu dozu inzulina.

Dobiti lijek u ljekarni na mjesec dana, od trenutka kada liječnik napiše recept. Ako na receptu postoji hitnost, inzulin se može dati ranije. U tom slučaju dijabetičar bi trebao primiti lijek do 10 dana.

Za dijabetes tipa 1, paket socijalnih davanja uključuje:

  1. Dobijanje besplatnih inzulina i inzulinskih šprica,
  2. Ako je potrebno, hospitalizacija u medicinskoj ustanovi,
  3. Besplatni glukometri i potrošni materijal po količini tri test trake dnevno.

Psihotropni lijek se takođe daje besplatno, u trajanju od 14 dana. Međutim, pacijent bi trebao ažurirati recept svakih pet dana.

Osobe s dijagnozom dijabetesa tipa 2 imaju pravo na sljedeće vrste pogodnosti:

  • Besplatno primanje lijekova za snižavanje šećera uz predočenje recepta u kojem se navodi doza.
  • Ako pacijent provede inzulinsku terapiju, dat će mu besplatan glukometar i zalihe (tri test trake dnevno).
  • U nedostatku terapije inzulinom, glukometar se mora kupiti samostalno, ali država izdvaja sredstva za besplatno izdavanje test traka. Izuzetno, uređaji za mjerenje nivoa šećera u krvi izdaju se po povoljnim uslovima pacijentima sa oštećenjem vida.

Djeca i trudnice besplatno dobijaju inzulin i inzulinske šprice. Oni također imaju pravo na dobivanje glukometra i potrepština. Djeca imaju pravo na povlaštenu kartu u sanatorijum, uključujući roditeljsku podršku koju plaća država.

Ako pacijent ne želi da se liječi u sanatorijumu, može odbiti socijalni paket i u tom slučaju će dobiti novčanu naknadu. Međutim, trebate razumjeti da će plaćeni iznosi biti znatno niži od troškova boravka u medicinskoj ustanovi. Dakle, uzevši u obzir troškove dvonedeljnog boravka u sanatorijumu, plaćanje će biti 15 puta manje od troškova karte. Video u ovom članku pomoći će dijabetičarima da smanje šećer.

Povezano zakonodavstvo

Savezni zakon od 22. avgusta 2004. br. 122-FZ Na unovčavanju naknada, na listi građana koji besplatne recepte primaju lijekove
Naredba Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 01.01.2017 br. 1175 Odobrenje obrasca za lijekove na recept
Prilog br. 3 Naredbi Ministarstva finansija Ruske Federacije od 7. februara 2003. br. 14n Zahtevi za lekove sa suzama u kičmi na recept

Česte greške

Greška je: Mjesec dana kasnije ljekarnik apoteke nazvao je građanina, kojem preferencijalni lijekovi nisu bili dostupni na dan liječenja.

1. Da biste u ljekarni dobili povlaštene lijekove, morate im napisati recept kod lokalnog liječnika. Osnova za recept je pisana preporuka (ekstrakt) dobivena u specijaliziranoj medicinskoj ustanovi, gdje se pacijent promatra zbog njegove osnovne bolesti.
2. Lokalni ljekar može odbiti propisivanje lijeka zbog nedostatka ovog lijeka u ljekarni. Ovo odbijanje je nezakonito jer čak i ako lijek trenutno nije u ljekarni, nakon prijema recepta, ljekarna mora kupiti lijek naveden u receptu u roku od deset dana. Ako nema recepta - u skladu s tim, apoteka NIJE Ništa, a lijek nikad nećete vidjeti. Stoga je neophodno "podsjetiti" lokalnog ljekara o tome i dalje insistirati na receptu. 3. Ako liječnik i dalje odbija da napiše recept, zatražite ga i napišite na karticu: "recept nije otpisan zbog nedostatka lijekova u ljekarni". Ne može tako nešto napisati, pa će ili napisati recept ili odbiti da napiše na karticu da ga nije napisao. U ovom slučaju, potrebno je da je liječnik OBVEZNO upisao karticu navodeći da je pacijent takvog i takvog broja bio na sastanku i da ga je liječnik pregledao na takav i takav način (ne može to odbiti).
4. Odmah po izlasku iz ordinacije napišite u 2 kopije žalbu upućenu glavnom lekaru poliklinike otprilike sledećeg sadržaja: „Glavnom lekaru takvog i takvog ... Molim vas objasnite zašto je terapeut odbio da mi napiše recept za lek (ime) neophodnih za moje zdravlje. Smatram da je ovo odbijanje nezakonito na temelju Naredbe Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 12. veljače 2007. N 110, Rezolucije Vlade Ruske Federacije od 30. srpnja 1994. broj 890 ...
5. Dajte jedan primjerak pisma sekretaru glavnog liječnika, na drugom primjerku da od njega zatražite da stavi žig.
6. Ako sekretarka prihvati prigovor, ona mora biti poslana poštom - preporučenom poštom s popisom ulaganja i obavijesti o isporuci. Kopija će se dati u dva primjerka, jedno treba staviti u pismu, a drugo treba zalijepiti na kopiju prigovora koja je pohranjena u vašem mjestu. Priložite potvrdu o uplati preporučenog pisma i obavijest o dostavi žalbe koju potpisuje sekretar tamošnjeg glavnog liječnika. 7. Ubuduće nastavite ovisno o reakciji glavnog liječnika. Sporazum može predložiti usmeno, ali potrebno je insistirati na pisanom odgovoru. Nakon toga se obično daje recept za lijek.
8. Ako započnete odjavu (zabranjeno je propisivanje ovog lijeka u Zavodu za zdravstvo, nema novca u proračunu itd.), Tada trebate kontaktirati tužilaštvo, regionalno Ministarstvo zdravlja, Roszdravnadzor (možete ići odjednom na 3 mjesta). Tamo pošaljite KOPIJE (a ne originale) svih dokumenata (vaša žalba, dokumenti pošte - popis priloga, potvrda o prijemu, dostava obaveštenja, odgovori glavnog lekara). Ako nije bilo odgovora glavnog liječnika, možete se sigurno žaliti tužiocu. Nakon žalbe u tužilaštvu, lekari sami zovu kući i pitaju kada vam je zgodno da dođete na recept.

Ministarstvo pravde registriralo je naredbu Ministarstva zdravlja kojom se omogućava izdavanje preferencijalnih recepata pacijentima s kroničnim bolestima za tromjesečni kurs liječenja. Ranije je takvo pravilo postojalo za ljude koji su dostigli penzionisanu dob, invalide 1. grupe i djecu s invaliditetom, ali bilo ih je svuda prekršeno. „MedNovosti“ su shvatile da li će novi nalog funkcionisati ili će ostati „protokol namera“.

Pitanje potrebe za donošenjem odgovarajućih izmjena i dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 20. decembra 2012. br. 1175n „O postupku propisivanja i propisivanja lijekova“ postavilo je Vijeće javnih organizacija za zaštitu prava pacijenata koje djeluju pod nadležnošću. Ministarstvo zdravlja podržalo je inicijativu i na proljeće pripremilo nacrt naredbe br. 254n od 21.04.2016., Kojom se uvode ove izmjene.

Dokument je 18. jula registrovan, stupio na snagu i sada je moguće propisivati ​​lijekove na tri mjeseca i hroničnim pacijentima koji su podvrgnuti dugotrajnom liječenju. Kako je navedeno u nalogu, „recepti za lijekove napisane na obrascima na recept obrasca br. 148-1 / u-04 (l) i obrasca 148-1 / u-06 (l), za građane koji su dostigli penzionisanu dob, za invalide prve grupe ", djeca sa invaliditetom, kao i građani koji pate od hroničnih bolesti kojima je potreban dugi tijek liječenja, vrijede 90 dana od datuma otpusta."

Obećane tri godine čekaju

U međuvremenu, mogućnost propisivanja lijekova na razdoblje od tri mjeseca osobama koje su dosegle penziju, invalidima grupe 1 i djeci ometenom u razvoju postoje već tri godine, ali sada se to pravilo svugdje krši.

Dakle, u predgrađima možete dobiti povlašteni recept samo ako je dostupan u priloženim ljekarnama. Inače, recepti ne izdaju preferencijalna odjela poliklinike. Uz to, trajanje recepta je 1 mjesec. Takođe je nemoguće propisati lijek više od 1 mjeseca. Po pravilu, preferencijalni preparati se uvoze ne više od jednom mesečno. A ovog dana trebate što prije doći do klinike, nabaviti i recept izdati. To nije uvek uspešno.

Glavni događaj mjeseca u životu ruskih dijabetičara je isporuka inzulina preferencijalnim ljekarnama. Na ovaj dan morate što prije doći do klinike, nabaviti i recept. To nije uvek uspešno. Stanovnica moskovske regije ispričala je za MedNews kako svakog mjeseca dobija inzulin za majku s dijabetesom.

Postupak se sastoji, najprije, od posjete liječniku koji mora unijeti odgovarajuću karticu (a od dana kada je lijek primljen u ljekarni unaprijed nije poznat unaprijed, ne možete unaprijed zakazati sastanak). I drugo, od posete preferencijalnom odeljenju koje se ne može nositi sa talasnim prilivom pacijenata - gustinom čekanja ovih dana, kao u podzemnoj železnici u sate. Upotreba elektroničke tehnologije u postupku ograničena je na navođenje u ljekarni adresa ljekarni i broja pakovanja lijeka u trenutku pisanja recepta.

Zamenik glavni ljekar:„Takva prijava nam nikada neće biti potvrđena“

Sada bi se pravilnost prolaska tih iskaza, u teoriji, trebala od mjesečnog pretvarati u tromjesečno. Ali malo je nade za ovo. Kako je objasnio MedNews, zamjenik glavnog liječnika za EVN (pregled privremene nesposobnosti) jedne od okružnih bolnica, stvarno stanje ne dopušta liječenje svih korisnika lijekovima za 3 mjeseca. Planirane prijave izrađuju se u okrugu, a regionalno Ministarstvo zdravlja prihvaća ih mjesečno na osnovu prosječne mjesečne potrebe pacijenata.

„Naredba je da se tri meseca propisuju lekovi za sprovođenje lečenja za određenu grupu korisnika od 2013. godine, ali ako po tom principu budemo radili na ovom principu, tri puta ćemo morati preceniti potrebu za osnovnim lekovima i ta prijava nikada neće biti potvrđena - priznao je poslanik. glavni ljekar. - Mi ne kupujemo i nabavljamo lijekove, nego Ministarstvo zdravlja Moskovske regije koje proizilazi iz financijske situacije, izdvajajući sredstva za godinu i mjesec dana. Stoga s pacijentima po ovoj šemi radimo samo individualno. Na primjer, u vezi sa odlaskom, hospitalizacijom, spa tretmanom. " Pored toga, stariji pacijent može „promeniti stanje“ u bilo kom trenutku, tako da mu davanje lekova tokom 3 meseca unapred „takođe nije potpuno ispravno“, dodala je.

Prema njenom mišljenju, s obzirom na realnu situaciju, najoptimalnija je trenutna procedura izdavanja recepata. „Pišemo recepte na osnovu raspoloživosti leka u apotekama“, rekao je zamenik. glavni ljekar. - Recimo da ljekarna ima 5 pakovanja vitalnog inzulina. I tri od njih može uzeti jedan pacijent, a možete ih napisati do pet. Isporuke ne idu svaki dan. Redoslijed je dobar i mogao bi se koristiti, ali mi govorimo o stvarnoj povlaštenoj odredbi kada osoba ode s receptom u ljekarnu i primi lijek. Nažalost, mogućnost implementacije mnogih dobrih regulatornih dokumenata u našoj zemlji ovisi o financijskoj situaciji. "

Stručnjak: "Sve na sudu!"

Prema riječima stručnjaka, finansijske poteškoće u regiji ne bi trebale zanimati pacijenta. Sadašnje zakonodavstvo garantuje mu pravodobnu medicinsku njegu, uključujući lekove, i kako je pružiti službenicima problem. „Ko ih sprečava da generišu aplikaciju za 3 meseca ili 5? - kaže predsjednik Nacionalne agencije za sigurnost pacijenata i neovisni ljekarski pregled Aleksej Starčenko. - Ako regija ima takav interni poredak, tada regionalno Ministarstvo zdravlja ne zna kako raditi. Pacijent s dijabetesom koji treba inzulin (kao i druge hronike) registriran je u dispanzeru i možete njegove potrebe planirati godinu ili duže. I ne bojte se da će pacijent umrijeti, a recept koji mu je napisan će nestati. Radije bi umro ako ne bi mogao dobiti lijek. "

Prema Starčenkovim riječima, situacija će se pomaknuti sa terena ako zvaničnici počnu "kažnjavati rublje". "Ako pacijentu ne bude dat lek, on ga može kupiti o svom trošku i na kraju godine dostaviti sve račune lokalnom zdravstvenom odeljenju radi nadoknade troškova", objasnio je stručnjak. - Danas sudovi automatski donose takve odluke. Osim toga, možete tražiti naknadu nematerijalne štete. Ako započne masovna tužba troškova svih suda svih pacijenata, tada ćemo dobiti potpuno drugačiju praksu. "

U Moskvi su ponovo počeli prekidi s lijekovima protiv raka. GBUZ „Centar za podršku lijekovima moskovskog gradskog odjeljenja za zdravstvo“ („CLO DZM“), koji uključuje mrežu drogerija „Ljekarne glavnog grada“, više od mjesec dana nije isporučio na mrežu dugotrajni lijek „Gleevec“ za liječenje želučano-crijevnih stromalnih tumora (GIST).

U ovom slučaju morate najprije prisiliti kliniku da vam izda recept, a potom ljekarnu - da je dostavi u rokovima utvrđenim zakonom (do 15 dana). Prema zakonu, u svakom slučaju se mora dati preferencijalni recept, a upravo zbog nedostatka lijekova postoji neformalna postavka da se ne prepisuju recepti sve dok lijek ne stigne u ljekarnu.

"Izdavanje recepta ne bi trebalo da zavisi od toga da li u ljekarni postoji lijek ili ne", rekao je Starčenko. - Ovo je dokument koji potvrđuje da je pacijentu potreban lijek. I to odmah. A ako pacijent ne dobije takav recept i ne stavi na odgodenu njegu, ovo je prilika da napiše žalbu tužilaštvu. Uzgred, tužioci su sada vrlo aktivno uključeni u nadzor nad drogom. "

Prema riječima predsjednika Lige pacijenata Aleksandra Saverskog, naredba Ministarstva zdravlja Ruske Federacije obvezujuća je pa će u krajevima na kraju biti prinuđeni da se obnove. "To će, između ostalog, pojednostaviti rad samih zvaničnika", smatra ekspert. - Ne morate raditi isti posao svakog mjeseca. MPI zna da na svom mjestu ima hroničnog pacijenta, a dok je živ, mora kupiti lijek. Iako će, možda u početku, biti potrebna aktivnost samih pacijenata. A ako 3 mjeseca odbijate izdati recept, morat ćete napisati žalbu upućenu glavnom liječniku. Kada protok aplikacija ode, to će biti način da se isti red prikaže svim menadžerima i lekarima. "

Ministarstvo zdravlja: „Sve će biti u redu“

Međutim, u regionalnom Ministarstvu zdravstva obećavaju da ništa od toga neće trebati. Kako je izvijestilo odjeljenje u odgovoru na zahtjev MedNewsa, "Naredba br. 254n Ministarstva zdravlja Ruske Federacije 21. aprila 2016. dostavljena je svim osobama čija je nadležnost u kontroli i primjeni ovog regulatornog dokumenta". A njegovo bezuslovno izvršenje bit će "provedeno od 1. januara 2017. u skladu s odobrenim izmjenama".

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar