Insulinski glargin

Prehrambena prehrana, tjelesna aktivnost i poštivanje ostalih preporuka liječnika ne daju uvijek očekivani rezultat. Stoga se dijabetičarima često propisuju lijekovi za zamjenu inzulina. Jedan od njih je i Insulin Glargin. Ovo je analog prirodnog hormona koji proizvodi ljudski organizam. Koje su karakteristike upotrebe lijeka?

Oblik i sastav

Lijek je dostupan u obliku otopine za potkožno davanje: bistra, bezbojna tekućina (3 ml u staklenim prozirnim ulošcima bez boje, 1 ili 5 uložaka u blisterima, 1 pakovanje u kartonskoj kutiji, 10 ml u prozirnom staklu boce bez boje, u kartonskoj kutiji 1 bocu i upute za upotrebu Insulina glargin).

1 ml rastvora sadrži:

  • aktivna tvar: inzulin glargin - 100 komada (jedinica djelovanja), što je ekvivalent 3,64 mg,
  • pomoćne komponente: cink hlorid, metakrezol, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Insulin glargin je hipoglikemijski lijek, analog inzulina dugog djelovanja.

Aktivna supstanca lijeka je inzulin glargin, analog ljudskog inzulina dobiven rekombinacijom DNK (deoksiribonukleinska kiselina) sojeva K12 bakterije vrste Escherichia coli.

Za inzulin glargin karakteriše mala rastvorljivost u neutralnom okruženju. Potpuna rastvorljivost aktivne supstance u sastavu leka postiže se zbog sadržaja hlorovodonične kiseline i natrijum hidroksida. Njihova količina daje otopini kiselu reakciju - pH (kiselost) 4, koja se nakon unošenja lijeka u potkožnu masnoću neutralizira. Kao rezultat, nastaje mikroprecipitat iz kojeg dolazi do stalnog oslobađanja male količine inzulina glargina, koji lijeku pruža produljeno djelovanje i glatki predvidljivi profil krivulje koncentracija-vrijeme.

Kinetika vezanja inzulina glargin i njegovih aktivnih metabolita M1 i M2 na specifične receptore za inzulin je bliska onoj ljudskog inzulina, što određuje sposobnost inzulina glargin da ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Glavno djelovanje inzulina glargin je regulacija metabolizma glukoze. Inhibirajući sintezu glukoze u jetri i potiče apsorpciju glukoze masnim tkivom, skeletnim mišićima i drugim perifernim tkivima, pomaže da se smanji koncentracija glukoze u krvi. Suzbija lipolizu adipocita i odlaže proteolizu, istovremeno povećavajući stvaranje proteina.

Produljeno djelovanje inzulina glargin nastaje uslijed smanjene brzine njegove apsorpcije. Prosječno trajanje inzulina glargin nakon supkutane primjene je 24 sata, maksimalno 29 sati. Učinak lijeka se javlja otprilike 1 sat nakon primjene. Treba imati na umu da razdoblje djelovanja inzulina glargin kod različitih pacijenata ili kod jednog pacijenta može značajno varirati.

Potvrđena je efikasnost lijeka u djece sa šećernom bolešću tipa 1 starijih od 2 godine. Kada se koristi insulin glargin, manja je učestalost kliničkih manifestacija hipoglikemije tokom dana i noći kod djece 2-6 godina u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Rezultati ispitivanja koje je trajalo 5 godina pokazuju da u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 primjena inzulina glargin ili inzulin-izofan ima isti učinak na progresiju dijabetičke retinopatije.

U odnosu na humani inzulin, afinitet inzulina glargin za IGF-1 receptor (inzulinu sličan faktor rasta 1) je oko 5-8 puta veći, a aktivnih metabolita M1 i M2 nešto manje.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, ukupna koncentracija inzulina glargin i njegovih metabolita značajno je niža od razine potrebne za polovinu maksimalnog vezanja na IGF-1 receptore, nakon čega slijedi aktiviranje mitogenog proliferativnog puta, što se pokreće putem IGF-1 receptora. Za razliku od fizioloških koncentracija endogenog IGF-1, terapijska koncentracija inzulina postignuta liječenjem inzulinom glarginom je značajno niža od farmakološke koncentracije dovoljne za aktiviranje mitogenog proliferativnog puta.

Rezultati kliničke studije pokazuju da je kod primjene inzulina glargin u bolesnika s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti i oslabljenom tolerancijom na glukozu, oštećenom glikemiju na glavi ili dijabetesom tipa 2, vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih komplikacija ili kardiovaskularne smrtnosti uporediva sa onom standardne hipoglikemijske terapije. Nisu pronađene razlike u stopama bilo koje komponente koja sačinjava krajnje točke, kombinovanom pokazatelju mikrovaskularnih ishoda i smrtnosti iz svih uzroka.

Farmakokinetika

U usporedbi s inzulinom-izofanom, nakon supkutane primjene inzulina glargin, primjećuje se sporija i duža apsorpcija, te nema vrha koncentracije.

U skladu sa jednom svakodnevnom supkutanom primjenom Insulina glargina, ravnotežna koncentracija aktivne tvari u krvi postiže se nakon 2–4 dana.

Poluživot (T1/2a) inzulin glargin nakon intravenske primjene je uporediv sa T1/2 humani inzulin.

Kada se lijek ubrizgavao u trbuh, bedro ili rame, nisu utvrđene značajne razlike u koncentraciji inzulina u serumu.

Za inzulin glargin karakterizira manja varijabilnost farmakokinetičkog profila kod istog pacijenta ili kod različitih bolesnika u usporedbi s ljudskim inzulinom srednjeg trajanja.

Nakon uvođenja inzulina glargin u potkožnu masnoću, dolazi do djelomičnog cijepanja β-lanca (beta-lanca) s karboksilnog kraja (C-kraja) s tvorbom dva aktivna metabolita: M1 (21 A-Gly-inzulin) i M2 (21 A - Gly-des-30 B-Thr-insulin). Metabolit M1 pretežno cirkuliše u krvnoj plazmi, a njegova sistemska izloženost raste s povećanjem doze lijeka. Djelovanje inzulina glargin ostvaruje se uglavnom zbog sistemske izloženosti metabolitu M1. U velikoj većini slučajeva, inzulin glargin i metabolit M2 se ne mogu otkriti u sistemskoj cirkulaciji. U rijetkim slučajevima otkrivanja metabolita inzulina glargin i M2 u krvi koncentracija svakog od njih nije ovisila o primijenjenoj dozi lijeka.

Utjecaj starosti i spola pacijenta na farmakokinetiku inzulina glargin nije utvrđen.

Analiza rezultata kliničkih ispitivanja po podskupinama pokazala je nepostojanje razlika u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glargin za pušače u usporedbi s općom populacijom.

U bolesnika s pretilošću, sigurnost i učinkovitost lijeka nije narušena.

Farmakokinetika inzulina glargin kod djece u dobi od 2 do 6 godina s dijabetesom tipa 1 slična je onima u odraslih.

S ozbiljnim stupnjem zatajenja jetre, biotransformacija inzulina usporava uslijed smanjenja sposobnosti jetre za glukoneogenezu.

Kontraindikacije

  • starost do 2 godine
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Uz oprez, inzulin glargin treba primjenjivati ​​u bolesnika s proliferativnom retinopatijom, teškim stenozama koronarnih arterija ili moždanih žila, tijekom trudnoće i dojenja.

Glulin inzulin, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Insulin glargin se ne sme davati intravenski (iv)!

Otopina je namijenjena za sc unošenje u potkožnu masnoću trbuha, bedara ili ramena. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​unutar jednog od preporučenih područja.

Nije potrebno resuspendiranje lijeka prije upotrebe.

Ako je potrebno, insulin glargin može se izvaditi iz uloška u sterilnu štrcaljku prikladnu za insulin i može se dati željena doza.

Uložak se može koristiti sa endo-olovkama.

Lijek se ne smije miješati sa drugim inzulinama!

Dozu, vrijeme primjene hipoglikemijskog lijeka i ciljanu vrijednost koncentracije glukoze u krvi određuje i prilagođava pojedinačno liječnik.

Učinak promjena na pacijentovo stanje, uključujući fizičku aktivnost, na stupanj apsorpcije, početak i trajanje djelovanja lijeka treba uzeti u obzir.

Insulin glargin treba davati s / c 1 puta dnevno uvek u isto vreme, što je pogodno za pacijenta.

Svi pacijenti koji imaju dijabetes trebali bi redovno pratiti koncentracije glukoze u krvi.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, insulin glargin može se koristiti kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim sredstvima.

Korekciju doze inzulina treba izvesti s oprezom i pod medicinskim nadzorom. Promjena doze može biti potrebna ako se pacijentina tjelesna težina smanji ili poveća, vrijeme primjene lijeka, način života i druga stanja koja povećavaju predispoziciju za razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Insulin glargin nije lijek izbora za dijabetičku ketoacidozu, čije liječenje uključuje uvođenje inzulina kratkog djelovanja.

Ako režim liječenja uključuje injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, tada doza inzulina glargin, koja zadovoljava potrebu za bazalnim inzulinom, treba biti unutar 40-60% dnevne doze inzulina.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji su podvrgnuti terapiji oralnim oblicima hipoglikemijskih sredstava, kombinirano liječenje treba započeti s dozom inzulina 10 IU 1 puta dnevno, s naknadnom individualnom korekcijom režima liječenja.

Ako je prethodni režim liječenja uključivao inzulin srednje ili dugog djelovanja, pri prelasku pacijenta na uporabu inzulina glargin, možda će biti potrebno promijeniti dozu i vrijeme primjene kratko djelujućeg inzulina (ili njegovog analoga) tokom dana ili prilagoditi dozu oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Prilikom prebacivanja pacijenta s primjene doznog oblika inzulina glargin, koji sadrži 300 IU u 1 ml, na primjenu Insulina glargina, početna doza lijeka treba biti 80% doze prethodnog lijeka, čija upotreba se prekida, a također se primjenjuje jednom dnevno. To će smanjiti rizik od hipoglikemije.

Pri prelasku s primjene inzulina-izofana 1 puta dnevno, početna doza inzulina glargin obično se ne mijenja i primjenjuje se 1 puta dnevno.

Prilikom prelaska s primjene inzulina-izofana 2 puta dnevno na jednu injekciju inzulina glargin pred spavanje, preporučuje se da se početna dnevna doza lijeka smanji za 20% od prethodne dnevne doze inzulina-izofana. Sljedeće pokazuje njegovu korekciju ovisno o pojedinačnoj reakciji.

Nakon početne terapije ljudskim inzulinom, inzulin glargin treba započeti samo pod strogim nadzorom liječnika, uključujući praćenje koncentracije glukoze u krvi. Tokom prvih tjedana, ako je potrebno, prilagođava se režim doziranja. To se posebno odnosi na pacijente sa antitijelima na humani inzulin koji trebaju dati velike doze ljudskog inzulina. Njihova upotreba inzulina glargin, analogne ljudskom insulinu, može uzrokovati značajno poboljšanje reakcije na inzulin.

S povećanjem osjetljivosti tkiva na inzulin zbog poboljšane kontrole metabolizma, moguća je korekcija režima doziranja.

U bolesnika sa šećernom bolešću u starijih osoba preporučuje se upotreba umjerenih početnih i održavajućih doza inzulina glargin i polako ih povećavati. Treba imati na umu da je u starosti prepoznavanje hipoglikemije u razvoju teško.

Indikacije i oblik oslobađanja

Glavni aktivni sastojak lijeka je sintetički inzulin Glargin. Dobijte ga modificiranjem DNA bakterije Escherichia coli (soj K12). Indikacija za upotrebu je dijabetes melitus ovisan o insulinu kod djece starije od 6 godina, adolescenata i odraslih.

Kada se pravilno koristi, lek pruža:

  • normalizacija metaboličkih procesa - proizvodnja glukoze i metabolizam ugljikohidrata,
  • stimulacija inzulinskih receptora smještenih u mišićnom tkivu i potkožnoj masti,
  • apsorpcija šećera u skeletnim mišićima, mišićnom tkivu i potkožnoj masti,
  • aktiviranje sinteze proteina koji nedostaje,
  • smanjenje proizvodnje viška šećera u jetri.

Oblik lijeka je rješenje. Glargin se prodaje u spremnicima od 3 ml ili u bočicama od 10 ml.

Farmakološko djelovanje

Glavno djelovanje inzulina Glargin, kao i ostalih inzulina, je regulacija metabolizma glukoze. Lijek snižava glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibira stvaranje glukoze u jetri. Insulin Glargin inhibira lipolizu adipocita, inhibira proteolizu i pojačava sintezu proteina.

Insulin Glargin se dobiva uvođenjem dvije modifikacije u strukturu prirodnog ljudskog inzulina: zamjenom nativnog asparagina aminokiselinom glicin na položaju A21 lanca A i dodavanjem dvije molekule arginina na kraj NH2 lanca B lanca.

Insulin Glargin je bistra otopina kiselog pH (pH 4) i ima nisku rastvorljivost u vodi pri neutralnom pH. Nakon supkutane primjene, kisela otopina ulazi u reakciju neutralizacije stvaranjem mikrorecipienta, iz kojih se polako oslobađaju male količine Glargin inzulina, pružajući relativno gladak (bez očiglednih vrhova) profila krivulje koncentracije i vremena tijekom 24 sata. Dugo djelovanje inzulina Glargin nastaje uslijed smanjene brzine njegove apsorpcije, koja je povezana sa niskom brzinom otpuštanja. Dakle, lijek je u stanju da održava bazalni nivo inzulina kod pacijenata sa šećernom bolešću s subkutanom primjenom jednom dnevno. Prema stranim kliničkim i farmakološkim studijama, insulin Glargin je u biološkoj aktivnosti praktično uporediv sa ljudskim insulinom.

Upute za upotrebu

Doziranje lijeka odabire se pojedinačno za svakog pacijenta. Rastvor se daje subkutano 1 puta dnevno. Preporučljivo je da to uradite u isto vrijeme. Područja za ubrizgavanje su potkožno masno tkivo bedara, trbuha ili ramena. Pri svakoj ubrizgavanju, mjesto ubrizgavanja treba mijenjati.

Kod dijabetesa tipa 1, Glargin inzulin propisan je kao glavni. Kod bolesti tipa 2 koristi se kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ponekad je pacijentima prikazan prijelaz iz inzulina srednjeg ili dugog djelovanja na Glargin. U tom će slučaju morati promijeniti istodobni tretman ili prilagoditi dnevnu dozu osnovnog inzulina.

Kad prelazite iz Isofan inzulina na jednu injekciju Glargina, potrebno je smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina (za 1/3 u prvim tjednima terapije). To pomaže u smanjenju rizika od razvoja noćne hipoglikemije. Smanjenje doze tijekom određenog vremena nadoknađuje se povećanjem količine inzulina kratkog djelovanja.

Nuspojave

Glargin je sistemski lijek koji utječe na metaboličke procese i šećer u krvi.Sa slabim imunološkim sistemom, nepravilnom upotrebom i nekim karakteristikama tijela, lijek može izazvati neželjene efekte.

Lipodistrofija je komplikacija praćena uništavanjem masne membrane na mjestima ubrizgavanja hormona. U ovom slučaju poremećena je apsorpcija i apsorpcija lijeka. Da biste spriječili ovu reakciju, trebalo biste stalno izmjenjivati ​​područje primjene inzulina.

Hipoglikemija je patološko stanje kod kojeg se koncentracija glukoze u krvi naglo smanjuje (manja od 3,3 mmol / l). Razvija se u slučajevima kada se bolesniku daje prevelika doza inzulina. Opetovani napadi utiču na centralni nervni sistem. Osoba se žali na zamagljivanje i zbunjenost, probleme s koncentracijom. U složenim slučajevima dolazi do potpunog gubitka svijesti. Uz umjerenu hipoglikemiju, drhtanje ruku, konstantan osjećaj gladi, ubrzan rad srca i razdražljivost. Neki pacijenti imaju jako znojenje.

Alergijske manifestacije. To su uglavnom lokalne reakcije: bol na mjestu ubrizgavanja, urtikarija, crvenilo i svrbež, razni osipi. Uz preosjetljivost na hormon, bronhospazam, razvijaju se generalizirane kožne reakcije (pogođen je veći dio pokrova tijela), arterijska hipertenzija, angioedem i šok. Imuni odgovor nastaje odmah.

Ne isključuju se popratni efekti sa strane vizuelnog aparata. Sa regulacijom glukoze u krvi, tkiva su pod pritiskom i postaju napeta. Također se mijenja i refrakcija u leći oka, što uzrokuje poremećaje vida. S vremenom oni nestaju bez vanjskih uplitanja.

Dijabetička retinopatija je vaskularna komplikacija dijabetesa. Praćeno oštećenjem mrežnice. Zbog oštrog pada šećera u krvi, tijek bolesti može se pogoršati. Postoji proliferativna retinopatija za koju je karakteristično staklasto krvarenje i proliferacija novoformiranih žila koje prekrivaju makulu. Ako se ne liječi, povećava se rizik od potpunog gubitka vida.

Prva pomoć kod predoziranja

Pad šećera u krvi nastaje kada se daju prevelike doze Glargina. Kako bi pomogao pacijentu, neka pojede proizvod koji sadrži probavljive ugljikohidrate (na primjer, konditorski proizvod).

Takođe se preporučuje unošenje glukakona intramuskularno ili u potkožnu masnoću. Ništa manje efikasne su intravenske injekcije rastvora dekstroze.

Fizička aktivnost mora biti smanjena. Liječnik treba prilagoditi režim lijeka i prehranu.

Interakcija lijekova

Glargin nije kompatibilan s otopinama lijekova. Strogo je zabranjeno miješati ga sa drugim lijekovima ili pasminom.

Mnogi lijekovi utječu na metabolizam glukoze. U vezi s tim, morate promijeniti dozu baznog inzulina. Oni uključuju pentoksifilin, MAO inhibitore, oralne hipoglikemijske formulacije, salicilate, ACE inhibitore, fluoksetin, disopiramid, propoksifen, fibrate, sulfonamidne lekove.

Sredstva koja smanjuju hipoglikemijski učinak inzulina uključuju somatotropin, diuretike, danazol, estrogene, epinefrin, izoniazid, inhibitore proteaze, glukokortikoide, olanzapin, diazoksid, hormone štitnjače, glukagon, salbutamol, klozapin, terbutagen, g.

Litijeve soli, beta blokatori, alkohol, klonidin mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Trudnoća i dojenje

Ženama koje nose dete propisuju se samo nakon konsultacija sa lekarom. Upotreba lijeka je preporučljiva ako potencijalna korist za trudnicu nadmašuje rizik za plod. Ako trudna majka boluje od gestacijskog dijabetesa, potrebno je redovno nadzirati metaboličke procese.

U 2. i 3. tromjesečju trudnoće povećava se potreba za hormonom. Nakon porođaja - naglo pada. Prilagođavanje doze trebao bi provesti specijalist. Za vrijeme dojenja također su potrebni odabir i kontrola doze.

U bilo kojem stadiju trudnoće važno je pažljivo razmotriti nivo glukoze u krvi.

Mjere sigurnosti

Glargin, kao lijek dugog djelovanja, ne koristi se za dijabetičku ketoacidozu.

Uz hipoglikemiju, pacijent ima simptome koji ukazuju na nagli pad glukoze u krvi čak i prije nego što se to dogodi. Međutim, kod nekih bolesnika oni se uopće ne mogu pojaviti ili biti manje izraženi. Grupa rizika uključuje:

  • ljudi koji uzimaju druge lijekove
  • starije osobe
  • pacijenti sa normalnim šećerom u krvi
  • pacijenti s produljenim dijabetesom i neuropatijom,
  • osobe sa mentalnim invaliditetom,
  • ljudi s sporim, postepenim razvojem hipoglikemije.

Ako se takvi uvjeti ne otkriju pravodobno, oni će poprimiti teški oblik. Pacijent se suočava sa gubitkom svijesti, a u nekim slučajevima čak i smrću.

Aspart (NovoRapid Penfill). Simulira odgovor inzulina na unos hrane. Djeluje kratkotrajno i dovoljno slabo. To olakšava kontrolu šećera u krvi.

Humalogue (Lizpro). Sastav lijeka duplicira prirodni inzulin. Aktivne tvari brzo se apsorbiraju u krvotok. Ako unesete Humalog u istoj dozi i u strogo zadanom vremenu, on će se apsorbirati 2 puta brže. Nakon 2 sata, indikatori se vraćaju u normalu. Vrijedi do 12 sati.

Glulisin (Apidra) - analog inzulina sa najkraćim vremenskim periodom. Po metaboličkoj aktivnosti ne razlikuje se od rada prirodnog hormona, a po farmakološkim svojstvima - od Humaloga.

Zahvaljujući brojnim istraživanjima i razvoju, postoje mnogi efikasni lijekovi za dijabetes. Jedan od njih je i Insulin Glargin. Koristi se kao neovisno sredstvo u monoterapiji. Ponekad je njegova aktivna tvar uključena u druge lijekove, na primjer, Solostar ili Lantus. Potonji sadrži oko 80% inzulina, Solostar - 70%.

Farmakologija

Veže se za specifične receptore za inzulin (parametri vezivanja su bliski onima humanog inzulina), posreduje biološki učinak sličan endogenom insulinu. Reguliše metabolizam glukoze Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Nakon unošenja u potkožnu masnoću, kisela otopina se neutralizira sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući predvidljiv, gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije i vremena, kao i duže trajanje djelovanja.

Nakon sc primjene, početak djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Jednom primjenom tijekom dana, ustaljena prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi dostiže se za 2–4 ​​dana nakon prve doze.

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana u krvnom serumu kod zdravih ljudi i pacijenata sa šećernom bolešću nakon sc primjene lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost vršne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom .

U ljudskom potkožnom masnoću, inzulin glargin se dijelom razgrađuje iz karboksilnog kraja lanca B da bi tvorio aktivne metabolite: M1 (21 A-Gly-inzulin) i M2 (21 A-Gly-des-30 B -Thr-inzulin). U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

Kancerogenost, mutagenost, efekti na plodnost

Dvogodišnja ispitivanja kancerogenosti inzulina glargina provedena su na miševima i štakorovima kada su korišteni u dozama do 0,455 mg / kg (oko 5 i 10 puta veće od doza za ljude s s / c primjenom). Dobiveni podaci nisu nam mogli donijeti konačne zaključke u vezi s ženskim miševima, zbog velike smrtnosti u svim skupinama, bez obzira na dozu. Injekcijski histiocitomi otkriveni su kod muških pacova (statistički značajnih) i kod muških miševa (statistički beznačajnih) koristeći kiselo otapalo. Ovi tumori nisu otkriveni kod ženskih životinja koje su koristile kontrolu soli ili otapanje inzulina u drugim otapalima. Značaj ovog opažanja za ljude nije poznat.

Mutagenost inzulina glargin nije otkrivena u brojnim testovima (Amesov test, test hipoksantin-gvanin fosforibosiltransferazom sisavskih ćelija), u testovima za kromosomske aberacije (citogenetske in vitro na ćelijama V79, in vivo kod kineskog hrčka).

U studiji plodnosti, kao i u pre- i postnatalnim studijama kod muških i ženskih štakora, s / c doza inzulina, približno 7 puta veća od preporučene početne doze za s / c davanje kod ljudi, toksičnost za majku uzrokovana hipoglikemijom ovisnom o dozi, uključujući nekoliko smrtni slučajevi.

Trudnoća i dojenje

Teratogeni efekti. Istraživanja o reprodukciji i teratogenosti provedena su na štakorima i himalajskim zečevima sa sc davanjem inzulina (inzulin glargin i normalan humani inzulin). Inzulin je davan štakorama prije parenja, tokom parenja i tokom trudnoće u dozama do 0,36 mg / kg / dan (oko 7 puta veće od preporučene početne doze za s / c davanje kod ljudi). Kod kunića, inzulin se primjenjivao tokom organogeneze u dozama od 0,072 mg / kg / dan (oko 2 puta veće od preporučene početne doze za s / c davanje kod ljudi). Učinci inzulina glargin i konvencionalnog inzulina kod ovih životinja uglavnom nisu različiti. Nije bilo smanjene plodnosti i ranog embrionalnog razvoja.

Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom brzo opada (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Koristite s oprezom u trudnoći (nisu provedena strogo kontrolirana klinička ispitivanja na trudnicama).

FDA Fetal Action Category - C.

Koristite s oprezom tijekom dojenja (nije poznato da li se inzulin glargin izlučuje u majčino mlijeko žena). Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Nuspojave supstance insulin glargin

Hipoglikemija - najčešća neželjena posledica inzulinske terapije može se javiti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe za njim. Napadi teške hipoglikemije, posebno ponavljajuće, mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode produljene i teške hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenata. Simptomi adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatodadrenalnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju) obično prethode neuropsihijatrijskim poremećajima povezanim sa hipoglikemijom (sumračna svest ili njen gubitak, konvulzivni sindrom): glad, razdražljivost, hladan znoj, tahikardija (brži razvoj hipoglikemije a što je značajnije, to su izraženiji simptomi adrenergičke kontraregulacije).

Neželjeni događaji iz očiju. Značajne promjene u regulaciji glukoze u krvi mogu prouzrokovati privremena oštećenja vida zbog promjene turgora tkiva i indeksa refrakcije sočiva oka. Dugotrajna normalizacija glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Terapija inzulinom, praćena oštrim fluktuacijama glukoze u krvi, može dovesti do privremenog pogoršanja tijeka dijabetičke retinopatije. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno onih koji ne primaju fotokoagulacijski tretman, epizode teške hipoglikemije mogu dovesti do razvoja prolaznog gubitka vida.

Lipodistrofija. Kao i kod bilo kojeg drugog tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija i lokalno kašnjenje apsorpcije / apsorpcije inzulina. U kliničkim ispitivanjima tijekom terapije insulinom inzulinom glarginom lipodistrofija je primijećena kod 1-2% bolesnika, dok je lipoatrofija uglavnom bila nekarakteristična. Stalna promjena mjesta ubrizgavanja unutar tijela koja se preporučuju za ispitivanje inzulina može pomoći u smanjenju ozbiljnosti ove reakcije ili sprečavanju njenog razvoja.

Lokalne reakcije u području primjene i alergijske reakcije. Tijekom kliničkih ispitivanja tijekom terapije inzulinom pomoću inzulina, primijećene su reakcije glargina na mjestu ubrizgavanja u 3-4% bolesnika. Takve reakcije uključuju crvenilo, bol, svrbež, osip, otekline ili upale. Većina manjih reakcija na mestu primene inzulina obično nestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Alergijske reakcije preosjetljivosti neposrednog tipa na inzulin su rijetke. Takve reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne tvari mogu se očitovati kao generalizirane kožne reakcije, angioedem, bronhospazam, arterijska hipotenzija ili šok i tako mogu predstavljati prijetnju za život pacijenta.

Ostale reakcije. Upotreba inzulina može uzrokovati stvaranje antitijela na njega. Tokom kliničkih ispitivanja u grupama pacijenata liječenih insulinom-izofanom i inzulinom glarginom, stvaranje antitijela koja su uzajamno reagirala s ljudskim insulinom primijećeno je istom učestalošću. U rijetkim slučajevima, prisustvo takvih antitijela na inzulin može zahtijevati prilagođavanje doze da bi se uklonila tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije. Rijetko inzulin može uzrokovati kašnjenje u izlučivanju natrijuma i stvaranje edema, posebno ako intenzivnija terapija inzulinom dovodi do poboljšanja ranije nedovoljne regulacije metaboličkih procesa.

Interakcija

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova. Insulin glargin se ne smije miješati sa drugim pripravcima inzulina ili razrjeđivati ​​(ako se miješa ili razrjeđuje, njegov se profil djelovanja može vremenom promijeniti, osim toga, miješanjem s drugim insulinama može doći do taloženja). Brojni lijekovi utječu na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin. Lijekovi koji mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije uključuju oralno hipoglikemijska sredstva, ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamidne antimikrobne lijekove.Lijekovi koji mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina uključuju glukokortikoide, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene, progestogene, somatotropin, simpatomimetike kao što su epinefrin, salbutamol, terbutalinski i štitnjačni hormoni, inhibitori, inhibitori proteaze klozapin.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli, alkohol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, koja se ponekad zamjenjuje hiperglikemijom. Pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput beta blokatora, klonidina, guanfacina i rezerpina, znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti smanjeni ili odsutni.

Opće informacije

Ovaj lek pripada grupi inzulina. Trgovački naziv je Lantus. Sredstvo se koristi za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu. Dostupan je u obliku injekcije. Tečnost nema boju i gotovo je prozirna.

Insulin Glargin analog je ljudskom insulinu proizvedenom hemijskim putem. Razlikuje se u dugoj funkciji. Lijek pomaže u smanjenju količine glukoze u pacijentovoj krvi.

Glavna komponenta sastava je insulin Glargin.

Pored njega, rješenje uključuje:

  • glicerol
  • cink hlorid
  • metakrezol
  • klorovodična kiselina,
  • natrijum hidroksid
  • voda.

Lijek se smije koristiti samo uz dozvolu stručnjaka i u dozi koju mu je propisao da se spriječe komplikacije.

Farmakološka svojstva

Glavni efekat ovog lijeka je smanjenje glukoze. To se događa formiranjem veze između njega i inzulinskih receptora. Vrlo sličan princip djelovanja karakterizira ljudski inzulin.

Metabolizam glukoze se pojačava pod utjecajem lijeka, jer ga periferna tkiva počinju aktivnije konzumirati.

Uz to, Glargin inhibira proizvodnju glukoze u jetri. Pod njegovim utjecajem ubrzava se proces proizvodnje proteina. Proces lipolize, naprotiv, usporava.

Nakon prodora otopine lijeka u organizam se neutralizira, nastaje mikroprecipitat. U njima se koncentrira aktivna tvar koja se postepeno oslobađa. To doprinosi trajanju lijeka i njegovoj glatkoći, bez drastičnih promjena.

Glargin djelovanje započinje sat vremena nakon injekcije. Ustraje oko jedan dan.

Indikacije, način primjene, doze

Za efikasan tretman treba se pridržavati uputstava za upotrebu proizvoda. Pravila prijema obično objašnjava lekar.

Insulin Glargin propisan je samo ako postoji razlog. Njegova je upotreba neophodna za dijabetes ovisan o inzulinu - to znači da je ova bolest razlog njegovog imenovanja.

Ipak, ovaj lijek se ne preporučuje svima - specijalista treba proučiti kliničku sliku bolesti za svaki slučaj.

Njegova je upotreba dozvoljena kod dijabetesa i prvog i drugog tipa. Kod prve vrste bolesti lijek se koristi kao glavni lijek. U drugom slučaju, Glargin se može propisati i u obliku monoterapije i u kombinaciji s drugim lijekovima.

Doziranje se uvijek izračunava pojedinačno. Na to utječe težina pacijenta, njegova starost, ali najvažniji aspekt su karakteristike bolesti. Tokom liječenja periodično se obavlja krvni test kako bi se razumjelo kako lijek djeluje, te kako bi se na vrijeme smanjila ili povećala doza.

Lijek se koristi u obliku injekcija, što treba učiniti subkutano. Učestalost injekcija jednom dnevno. Prema uputama, treba ih raditi u isto vrijeme - to osigurava učinkovitost i odsutnost nuspojava. Injekcije se postavljaju u rame, bedro ili u potkožno masno tkivo trbuha. Da bi se izbjegle neželjene reakcije, nanesite druga mjesta za davanje.

Video tutorial o primjeni insulina sa olovkom:

Nuspojave i predoziranje

Čak i prilikom propisivanja lijeka od strane liječnika, ne možete biti sigurni da će njegova uporaba proći bez poteškoća. Uprkos pridržavanju uputa, lijekovi ponekad imaju nepredvidiv učinak, koji se povezuje sa individualnim karakteristikama tijela. Zbog toga nastaju nuspojave.

Pri upotrebi lijeka mogu se pojaviti poteškoće kao što su:

  1. Hipoglikemija. Ova pojava se javlja s viškom inzulina u tijelu. Obično je njegov izgled povezan s nepravilno odabranom dozom lijeka, ali ponekad su razlozi reakcije organizma. Takvo kršenje je vrlo opasno, jer utječe na funkcioniranje nervnog sistema. S ozbiljnom hipoglikemijom i nedostatkom pomoći, pacijent može umrijeti. Ovo odstupanje karakteriziraju simptomi poput gubitka svijesti, palpitacije srca, grčeva, vrtoglavice.
  2. Oštećenje vida. Uz inzulinsku terapiju, ponekad se primjećuju nagli porasti količine glukoze koji mogu dovesti do retinopatije. Pacijentov vid može biti narušen, uključujući sljepoću.
  3. Lipodistrofija. Takozvani prekršaji u procesu asimilacije ljekovite supstance. Ova se patologija može izbjeći uz pomoć stalne promjene mjesta ubrizgavanja.
  4. Alergija. Ako su prije primjene Glargina obavljeni potrebni testovi osjetljivosti na lijek, takve se reakcije javljaju rijetko i ne razlikuju se po ozbiljnosti. Najkarakterističnije manifestacije u ovom slučaju: osip na koži, crvenilo kože i svrbež na mjestu uboda.

Ako pronađete takve značajke, bez obzira na njihov intenzitet, potrebno je konzultirati se s liječnikom. U nekim slučajevima se njih možete riješiti i promjenom doze lijeka. A ponekad je potrebna brza promjena lijeka.

Ispunjavanje propisa liječnika sprječava negativne efekte povezane s predoziranjem. Ali ponekad to ne pomaže. U slučaju predoziranja, obično se javlja hipoglikemija. Njegovo uklanjanje ovisi o težini simptoma. Ponekad zaustavljanje napada moguće je upotrebom probavljivih ugljikohidrata. Uz teški napad neophodna je pomoć ljekara.

Sastav i princip djelovanja

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin Glargin. Ovo je sintetička komponenta dobijena metodom modifikacije. U procesu nastanka zamjenjuju se 3 važna elementa. Aminokiselina Asparagin zamijenjena je glicinom u A lancu, a dva Arginina vezana su za B lanac. Rezultat ove rekombinacije je visokokvalitetno rješenje za injekcije koje ima blagotvoran učinak najmanje 24 sata.

Aktivna supstanca, dodana pomoćnim komponentama, ima blagotvoran uticaj na pacijentovo tijelo. Uz pravilnu upotrebu inzulina Glargin:

  • Djeluje na inzulinske receptore koji se nalaze u potkožnom masnom i mišićnom tkivu. Zahvaljujući tome stimulira se učinak sličan onome prirodnog inzulina.
  • normalizuje metaboličke procese: metabolizam ugljikohidrata i proizvodnju glukoze.
  • Stimulira unos glukoze pomoću potkožnog masnog tkiva, mišićnog tkiva i skeletnih mišića.
  • Smanjuje proizvodnju viška glukoze u jetri.
  • Stimuliše sintezu proteina koji nedostaje.

Lijek ulazi na police ljekarni u obliku otopine: u bočicama od 10 ml ili ulošcima od 3 ml. To stupa na snagu sat vremena nakon primjene.

Maksimalno trajanje akcije je 29 sati.

Kancerogenost i efekat na sposobnost začeća djeteta

Prije nego što je stavljen u prodaju, lijek je testiran na kancerogenost - sposobnost određenih supstanci da povećavaju vjerojatnost pojave malignih tumora i drugih mutacija. Povećana doza inzulina data je miševima i štakorima. To je dovelo do:

  • Visoka smrtnost u svakoj grupi testnih životinja,
  • Maligni tumori kod žena (na polju injekcija),
  • Odsutnost tumora rastvorenih u nekiselim otapalima.

Testovi su otkrili visoku toksičnost uzrokovanu inzulinskom ovisnošću.

Mogućnost rađanja i rađanja zdravog ploda je oslabljena.

Predoziranje

Simptomi teška i ponekad dugotrajna hipoglikemija koja prijeti životu pacijenta.

Liječenje: epizode umjerene hipoglikemije obično se zaustavljaju unosom lako probavljivih ugljikohidrata. Možda će biti potrebno promijeniti režim doziranja lijeka, prehranu ili fizičku aktivnost. Epizode teške hipoglikemije, praćene komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zahtijevaju intravensku ili subkutanu primjenu glukagona, kao i intravensko davanje koncentrirane otopine dekstroze. Može biti potreban dugotrajni unos ugljikohidrata i specijalistički nadzor, kao hipoglikemija može nastati nakon vidljivog kliničkog poboljšanja.

Doziranje i primjena

Lijek Glargin sadrži insulin glargin - analog ljudskog insulina dugog djelovanja. Lijek treba davati 1 put dnevno, istovremeno u isto vrijeme.

Doza Glargina i doba dana za njegovo davanje biraju se pojedinačno. U bolesnika s dijabetesom tipa 2, Glargin se može primjenjivati ​​i u obliku monoterapije i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Aktivnost ovog lijeka izražena je u jedinicama (JEDINICE). Ove se jedinice primjenjuju isključivo na Glargin: to nije isto što i jedinice koje se koriste za ekspresiju aktivnosti drugih analoga inzulina.

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina)

U starijih bolesnika, oštećena funkcija bubrega može dovesti do postepenog smanjenja potreba za inzulinom.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja metabolizma inzulina.

Glargin treba davati subkutano uvek u isto vreme 1 put dnevno. Temperatura ubrizgavanog inzulina treba odgovarati sobnoj temperaturi.

Ne postoji klinička razlika u nivou serumskog inzulina i glukoze nakon primjene Glargina u potkožnoj masti abdomena, ramena ili bedara. Unutar istog područja primjene lijeka potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Prilikom uvođenja pridržavajte se uputa:

1. Rastvor insulina Glargin mora biti bistr i bezbojan. Ne koristite otopinu ako izgleda zamućeno, zadebljano, blago obojena ili ima vidljive čvrste čestice.

2. Kada koristite uložak za inzulin, slijedite upute za upotrebu s odgovarajućom Beijing Gangan tehnologijom. Co. LTD., Kina.

3. Prije potkožne primjene, mjesto ubrizgavanja obradite antiseptikom. Lijek se obično daje supkutano u abdomenu, ramenu ili bedrima. Svakom injekcijom potrebno je izmjenjivati ​​mjesto ubrizgavanja.

4. S prstima oblikujte pregib kože, umetnite iglu u mjesto ubrizgavanja i otkopčajte prste. Polako pritisnite klip olovke štrcaljke tokom čitavog vremena primjene leka. Nekoliko sekundi nakon primjene inzulina izvadite iglu i pritisnite mjesto ubrizgavanja tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mjesto ubrizgavanja kako ne biste oštetili potkožnu masnoću ili curenje lijeka.

Prelazak sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Glargin

Pri zamjeni režima liječenja drugim insulinama režimom liječenja inzulinom Glargin, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu Glargina, a može biti potrebno i prilagoditi doze istodobnih antidijabetičkih lijekova (inzulin koji brzo djeluje, kratko djelujući inzulin inzulini, oralni antidijabetički lijekovi).

Kada se pacijenti prebacuju iz načina primjene humanog inzulina prosječnog trajanja djelovanja dva puta dnevno na režim primjene inzulina Glargin jednom dnevno u prvoj sedmici liječenja, početnu dozu inzulina Glargin treba smanjiti za 20-30% u odnosu na ukupnu dnevnu dozu ljudskog inzulina srednjeg trajanja. U slučaju neučinkovite kontrole glukoze u krvi, dozu treba prilagoditi u skladu s preporukama ljekara.

U bolesnika koji su primali velike doze humanog inzulina srednjeg trajanja, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin pri prelasku na Glargin, moguće je poboljšanje odgovora.

Tokom prijelaza i u prvih nekoliko tjedana terapije, potrebno je kontrolirati nivo glukoze u krvi i pažljivo prilagoditi režim doziranja.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, možda će biti potrebna daljnja korekcija režima doziranja. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili drugih okolnosti koje doprinose povećanoj predispoziciji za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Nuspojava

Hipoglikemija: Hipoglikemija može biti uzrokovana unošenjem pogrešne vrste inzulina, prevelikom dozom inzulina i / ili neopravdanom prehranom zajedno s vježbanjem.

Lipodistrofija: Ako ne promijenite područje primjene inzulina, može se razviti atrofija potkožnog masnog tkiva ili hiperplazija lipida.

Alergijske reakcije: Uz inzulinsku terapiju, mogu se pojaviti lokalne alergijske reakcije u području ubrizgavanja, kao što su crvenilo, bol, svrbež, osip, oteklina i upala. Te su reakcije uvijek beznačajne i obično nestaju daljnjim nastavkom terapije. Rijetko se razvijaju sistemske alergijske reakcije. Njihovim razvojem može doći do prijetnje po život pacijenta.

Neželjeni događaji iz vidnih organa: Značajna promjena u regulaciji glukoze u krvi može uzrokovati privremene oštećenja vida.

Poboljšanje kontrole glukoze u krvi povećanom terapijom inzulinom može uzrokovati privremeno pogoršanje tijeka dijabetičke retinopatije. S razvojem hipoglikemije može se pojaviti nagli kratkotrajni gubitak vida kod pacijenata s proliferativnom retinopatijom (posebno u bolesnika koji ne primaju tretman laserskom koagulacijom). Dugotrajna normalizacija nivoa glukoze u krvi smanjuje rizik od razvoja dijabetičke retinopatije.

Ostale reakcije: Pri korištenju inzulina može se uočiti stvaranje antitijela na njega. U liječenju inzulina srednjeg trajanja i inzulina Glargin, stvaranje antitijela koja su u međusobnoj interakciji s ljudskim inzulinom i inzulinom Glargin primijećeno je istom učestalošću. U rijetkim slučajevima, pojava antitijela na inzulin može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina za održavanje potrebne razine glukoze u krvi.

U rijetkim slučajevima, inzulin, posebno uz pojačanu terapiju inzulinom, može uzrokovati zadržavanje natrijuma i stvaranje edema.

Značajke aplikacije

Upotreba u djece

Sigurnost i djelotvornost inzulina Glargin u djece s dijabetesom treba procijeniti na temelju njegove praktične primjene.

Upotreba u starijim osobama

Potreba za insulinom u starijih bolesnika sa šećernom bolešću može se smanjiti u prisustvu bubrežne insuficijencije.

Prijem u trudnoći i dojenju

Ženama koje nose dijete, lijek se propisuje samo nakon prethodne konsultacije. Lijek je propisan u slučajevima kada je potencijalna korist za majku veća od rizika za plod. Ako trudnica ima gestacijski dijabetes, preporučuje se stalno nadziranje metaboličkih procesa.

U 2. i 3. tromjesečju trudnoće povećava se potreba za inzulinom. Nakon porođaja, potreba za lijekom naglo opada.

U bilo kojem mjesecu trudnoće morate biti oprezni oko šećera u krvi i stalno pratiti njegovu razinu.

Ostala kompatibilnost s lijekovima

Brojni lijekovi negativno utječu na metabolizam ugljikohidrata. U tim je slučajevima potrebno promijeniti dozu inzulina. Lijekovi koji dramatično smanjuju šećer uključuju:

  • ACE i MAO inhibitore,
  • Disopiramidi,
  • Salicilati i sulfanidna sredstva protiv mikroba,
  • Fluoksetin,
  • Razni fibrati.


Neki lijekovi mogu smanjiti hipoglikemijski učinak hormona: glukokortikosteroidi, diuretici, danazol, glukagon, izoniazid, diazoksid, estrogeni, gestageni itd. Za potpuni popis nekompatibilnih lijekova pogledajte upute za pakiranje.

Hipoglikemija

Ovo je patološko stanje u kojem je nivo šećera u krvi znatno smanjen (manji od 3,3 mmol / l). Javlja se u slučajevima kada je bolesniku davana prekomerna doza inzulina, što znatno premašuje njegove potrebe. Ako je hipoglikemija jaka i pojavi se s vremenom, prijeti čovjeku život. Opetovani napadi utiču na nervni sistem. Svijest osobe postaje mutna i zbunjena, a pacijentu je teško usredotočiti se.

U naprednim slučajevima čovjek potpuno gubi svijest. Uz umjerenu hipoglikemiju, čovjekove ruke drhte, on stalno želi jesti, lako se iritira i pati od ubrzanog rada srca. Neki pacijenti imaju povećan znoj.

Alergijske reakcije

To su uglavnom lokalne reakcije: urtikarija, različiti osipi, crvenilo i svrab, bol na mjestu ubrizgavanja. Prekomjerna osjetljivost na inzulin razvija se: generalizirane kožne reakcije (pogođena je gotovo cijela koža), bronhospazam, angioedem, šok ili arterijska hipertenzija. Takve se reakcije razvijaju odmah i predstavljaju prijetnju pacijentovom životu.

U rijetkim slučajevima, unošenje hormona daje dodatne reakcije - zadržavanje natrijuma, stvaranje edema i stvaranje imunološkog odgovora na davanje inzulina. U tim se slučajevima mora prilagoditi doza lijeka.

U kojim se slučajevima povećava vjerovatnost hipoglikemije

Ako slijedite propisanu shemu, stalno pratite razinu šećera u krvi i jedete pravilno, vjerojatnost nastanka hipoglikemije minimizirana je. Ako postoje dodatni faktori, promijenite dozu.

Razlozi koji dovode do smanjenja glukoze uključuju:

  • Preosjetljivost na inzulin,
  • Promjena zone u koju se lijek uvodi,
  • Povezane bolesti sa oslabljenom stolicom (prolivom) i povraćanjem, što otežava tijek dijabetesa,
  • Fizičke aktivnosti neuobičajene za pacijentovo tijelo,
  • Zloupotreba alkohola
  • Kršenje prehrane i upotreba zabranjene hrane,
  • Neispravnost štitnjače
  • Zajedničko liječenje nekompatibilnim lijekovima.

Uz pridružene bolesti i infekcije, kontrola glukoze u krvi trebala bi biti temeljitija.

Redovito dajte krv i urin za opšti test. Ako je potrebno, prilagodite dozu inzulina (posebno za dijabetes tipa 1).

Insulin Glargin: upute za upotrebu

Proizvod se pažljivo ubrizgava u tijelo u područje trbuha, bedara i ramena. Analog hormona koristi se 1 put dnevno u određeno vrijeme. Izmenite mjesta ubrizgavanja kako biste izbjegli brtve i druge neugodne posljedice. Strogo je zabranjeno ubrizgavanje lijeka u venu.

Trgovački naziv, cena, uslovi skladištenja

Lijek je dostupan pod sljedećim trgovačkim imenima:

  • Lantus - 3700 rubalja,
  • Lantus SoloStar - 3500 rubalja,
  • Insulin Glargin - 3535 rubalja.

Čuvajte u frižideru na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Nakon otvaranja čuvajte na tamnom mjestu i van dosega djece, na temperaturi do 25 stepeni (ne u hladnjaku).

Insulin Glargin: analozi

Ako vam cijena lijeka Insulin glargin ne odgovara ili ako se od njegovog usvajanja razvilo previše neželjenih efekata, lijek zamijenite jednim od dolje navedenih analoga:

  • Humalog (Lizpro) je lijek koji po strukturi liči na prirodni inzulin. Humalog se brzo apsorbira u krvotok. Ako lijek primijenite samo u propisano doba dana i u istoj dozi, Humalog će se apsorbirati 2 puta brže i doseći željene razine za 2 sata. Alat važi do 12 sati. Trošak Humaloga iznosi od 1600 rubalja.
  • Aspart (Novorapid Penfill) je lijek koji oponaša reakciju inzulina na unos hrane. Djeluje prilično slabo i kratkotrajno, što olakšava kontrolu nivoa glukoze u krvi. Trošak proizvoda je od 1800 rubalja.
  • Glulisin (Apidra) je najslabiji djelovanje analoga inzulina. Po farmakološkim svojstvima ne razlikuje se od Humaloga, a po metaboličkoj aktivnosti - od prirodnog inzulina koji proizvodi ljudski organizam. Trošak - 1908 rubalja.


Prilikom odabira pravog lijeka usredotočite se na vrstu dijabetesa, prateće bolesti i pojedinačne karakteristike tijela.

Pogledajte video: Insulin Glargine Injection - Drug Information (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar