Prosojna kaša kod dijabetesa tipa 2

Pacijenti na dijabetičare često su uznemireni kad otkriju da će se čitav život morati pridržavati dijeta, ali uzalud! Mnogi ukusni i zdravi proizvodi ne napuštaju svoju prehranu, a među njima su i žitarice. Ali, tu je problem: ne mogu se svi jesti. I što liječnici kažu o konzumiranju prososa kod dijabetesa tipa 2? Jesti ili odbiti?

Kaša za dijabetes - za ili protiv

U proizvodima od žitarica postoji mnogo mikroelemenata i vitamina. Oni nisu samo mogući, već ih je potrebno jesti i sa dijabetesom tipa 2. Ali u ovom slučaju, morate obratiti pažnju na vrstu kaše, jer ne mogu svi to smisliti. Na primjer, decoy je strogo zabranjen kod ove bolesti, jer sadrži jednostavne ugljikohidrate, a utječe na tijelo isto kao i slatkiši.

Zobena kašaSadrži lipotropne hormone koji sprečavaju stvaranje masnih naslaga oko jetre. Takođe, zobena kaša je takozvani "biljni inzulin", pa uz njenu aktivnu konzumaciju možete sigurno smanjiti dnevnu stopu vanjskog inzulina.

Pomaže uklanjanju viška holesterola. Ujedno poboljšava rad gastrointestinalnog trakta, što je vrlo važno za dijabetes tipa 2. Ne može se jesti samo u obliku kaše, nego i napraviti posebne infuzije.

ALI! Važno je zapamtiti da on ostaje ugljeni hidrat i prečesto ga ne vrijedi.

HeljdaSadrži rekordnu količinu vlakana, šećer u krvi se gotovo nikad ne povećava kada ga konzumiramo. Spori ugljikohidrati se razgrađuju postepeno, tako da neće biti snažnih skokova glukoze kada ih potrošimo.

Heljda takođe ima dobar učinak na vaskularni imuni sistem. To je zbog činjenice da u njegovom sastavu ima rutin, vitamine B grupe i biljni protein. Jačaju vaskularne zidove.

Heljda ne može podnijeti genetsku modifikaciju; za njeno uzgoj ne koriste se hemijska gnojiva. Stoga se može smatrati ekološkim.

KukuruzNiskokalorična i dobro probavljiva. Ima veoma nizak glikemijski indeks, pa dobro smanjuje količinu glukoze u krvi. Obavezna u ishrani kod dijabetesa tipa 2, jer smanjuje težinu i hrani tijelo raznim vitaminima.
ProsoJedna od najboljih i zdravih žitarica za dijabetičare.

Hajde da razgovaramo više o pšeničnoj kaši. Njezin glikemijski indeks iznosi 71. Nutricionisti preporučuju uzimati ga kao osnovu za ukrase u prehrani dijabetičara. Ova kaša ima sledeća svojstva:

  • Njegov glavni dio je škrob, koji se smatra složenim ugljikohidratom,
  • Koncentracija fosfora u prososu gotovo je dva puta veća od njegove količine u mesu,
  • Otprilike šestina sastava kaše čine aminokiseline koje tijelo pretvara u biljni protein, tj.
  • Bogata je vitaminima B grupe, masnim kiselinama i lipotropnim hormonima, vitaminom PP, E, D, retinolom, karotenom, gvožđem i silicijumom.

Mnogi stručnjaci vjeruju da pšenična kaša može potpuno izliječiti dijabetes.

Kakva je upotreba pšenične kaše za dijabetes tipa 2?

  1. Jača mišiće
  2. Smanjuje% tjelesne masti
  3. Prikazuje različite alergene i toksične tvari.

Pšenična kaša dolazi u mnogim oblicima. Najkorisnija za dijabetičare bit će unaprijed kaša od poliranog prosota.

Liječnici ne preporučuju ovu vrstu žitarica određenim kategorijama pacijenata. Tu spadaju:

  • Skloni zatvoru,
  • Ljudi sa niskom stomačnom kiselinom,
  • Pacijenti sa hipotireozom
  • Trudnice i dojeće žene.


Kako kuhati kašu?

Proso s dijabetesom je moguće, ali mora se pravilno pripremiti tako da se u njemu čuvaju sve korisne komponente. Na šta se vodi prilikom kuvanja pšenične kaše?

  • Najbolje je da ga prokuhate u vodi. Ako zaista želite dodati mlijeko - to se može učiniti na kraju kuhanja. Mora biti nemasna.
  • Žitarice isperite prije kuhanja. Zašto je to potrebno? Sve su žitarice zasićene škrobom, koji spada u polisaharide (takođe i šećer). Omota svako zrno i možete ga ukloniti tako da mljevene žitarice gurnete u drugar ili rukama pod mlaz vode.
  • Naravno, bez šećera! Uz dozvolu liječnika, u gotovo jelo možete dodati 1 kašiku meda (nužno prirodnog, a ne umjetnog).
  • Izbjegavajte potpuno kuhanje kaše. Parenje je izvrsna metoda kuhanja, pomaže u zatvaranju svih elemenata u tragovima i vitamina iznutra. Da biste to učinili, dio žitarica prelijte vrućim mlijekom (samo ako možete) ili vodom. Još jedna dobra opcija bila bi izlivanje kefira.

Još jedna važna stvar - trebate smanjiti količinu maslaca ili je potpuno ukloniti. Da bi kaša postala hranjivija i kako bi joj bio ukus zanimljiviji, možete joj dodati razno mljeveno povrće i voće. Bundeva i jabuke, kruška, morski oraščić i viburnum odlično se slažu s pšeničnom kašom.

U jednom trenutku trebate jesti ne više od 200-300 grama (oko 5 kašika). Ako se kaša čini potpuno nezaslađenom, možete dodati (samo ne zloupotrebljavati) zaslađivač ili ksilitol.

Lečenje dijabetesa od prosa

Postoji jedna popularna metoda koja, prema recenzijama korisnika, pomaže da se riješite simptoma T2DM.

Recept je sljedeći: pšenične žitarice se isperu i osuše, nakon čega se mljeve do stanja brašna.

Gotova supstanca uzima se po 1 kašiku dnevno i ispire se istom količinom mlijeka. Takav tretman traje najmanje mjesec dana.

Smjernice prehrane

U nutritivnoj shemi glavne komponente hrane trebaju biti u sljedećem omjeru:

  • Ugljikohidrati - oko 60%,
  • Masti - ne više od 24%,
  • Proteini - 16%.

Svakodnevno morate jesti onu hranu koja je bogata vlaknima i dijetalnim vlaknima. Ne probavljaju se u gastrointestinalnom traktu, istovremeno pružajući osjećaj punoće. Njihova korist je što smanjuju apsorpciju masti i glukoze, pa se automatski smanjuje potreba za inzulinom u tijelu. Svakog dana trebate konzumirati najmanje 40 grama takvih vlakana. Mogu se dobiti od:

  • Gljive
  • Bundeve
  • Pasulj
  • Bran
  • Zobeno brašno od punog brašna i raženi brašno.


Sva prehrambena vlakna trebaju doći u jednakim količinama od žitarica i povrća / voća.

Recepti pšenične kaše

Već ste pročitali o kašama od bundeve i pšenice. Evo njenog recepta:

  • 200 gr proso,
  • 200 ml mleka i vode,
  • 100 gr bundeve
  • Ksilitol ili zaslađivač po želji.

Prethodno se kaša opere. Nakon toga, izlije se s vodom i dovede do vrenja, nasloni u drugar i ponovno ispere. Ponovo napunite vodom, a zatim se dodaje zamjena za šećer (možete koristiti steviju).

Kaša se prokuha, a zatim se pjena ukloni. Vre oko 10 minuta. U to vreme bundevu ogulimo i narežemo na kockice (oko 3 cm). Dodaje se kaši i kuha se još 10 minuta (ne zaboravite da promiješate). Gotovo!

Još jedan recept uključuje stvaranje kaše u rerni. Da biste to učinili, morate:

  • 1 jabuka
  • 1 kruška
  • Limunova kockica (dovoljno pola)
  • Prstohvat soli
  • 250 gr proso,
  • 2 kašike kašike fruktoza
  • Obrano ili sojino mlijeko od 300 ml



Proso se također opere pod tekućom vodom, a potom prelije u ponev. Tamo se uliva mleko i dodaje se fruktoza. Sve to se dovodi do vrenja, nakon čega se odmah vadi iz šporeta. Kruška i jabuka se ogulje i narezane na kockice (tvrđa je sorta, kocka je manja). Oni i limunova korica dodaju se kaši, mješavina se temeljno izmiješa. Potom se izlije u posudu otpornu na toplotu, prekriva folijom i pošalje u rernu, zagrejanu na 180 stepeni. Jelo se kuha 40 minuta. Dobar apetit!

Šta još možete učiniti sa dijabetesom?

Pacijent neće jesti samo kaše, zar ne? Takođe možete dodati u svoju ishranu:

  1. Meso sa malo masnoće - prikladno meso peradi, govedina, oni se mogu jesti tri puta nedeljno,
  2. Mlijeko i kiseli mliječni proizvodi - svaki dan,
  3. Sirovo, pečeno ili kuhano povrće,
  4. Veganske supe
  5. Vrlo lagane juhe od ribe i mesa,
  6. Sjeckani hljeb - dva puta dnevno.

Iz konzumiranih proizvoda potrebno je potpuno isključiti:

  1. Masna supa sa mesnim juhom,
  2. Alkohol
  3. Riža od riže
  4. Pasta
  5. Začinjeno i masno
  6. Kiseli krastavac i ostali zavoji,
  7. Lagani ugljikohidrati: pekmez, slatkiši i lepinje, grožđice, grožđe,
  8. Majonez
  9. Dimljeno meso (kobasice, riba, kobasice, meso).

Njegovo kršenje obiluje glikemijskom komom, pa čak i smrću.

Pored uravnotežene prehrane preporučuje se redovan unos vitaminskih kompleksa ili dodataka prehrani.

Sportske aktivnosti, medicinski tretman, nedostatak stresa i dijeta pomoći će minimizirati manifestacije dijabetesa tipa 2 i osjećati ćete se dobro. Vodite računa o svom zdravlju!

Ostavite Svoj Komentar