Fruktoza za dijabetičare: koristi, štete i karakteristike upotrebe

Osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2 imaju oslabljenu apsorpciju glukoze. Nakon konzumiranja slatke hrane, takvi pacijenti mogu osjetiti nagli skok šećera - povećanje koncentracije glukoze u krvi. Ponekad to vodi do tako ozbiljnih posljedica kao što je početak dijabetičke kome. Iz istog razloga, kod dijabetesa se umjesto šećera preporučuje korištenje različitih zaslađivača.

Vjeruje se da je fruktoza u ovom svojstvu vrlo pogodna za dijabetičare. O dobrobiti i šteti (pregledi ljekara) ovog proizvoda i njegovom utjecaju na tijelo oboljelih od dijabetesa raspravljat će se u ovom članku.

Šta je ovo

Fruktoza je prirodna komponenta koja se nalazi u skoro svim slatkim voćem, medu i nekim povrćem. Po hemijskoj strukturi pripada monosaharidima. Dvostruko je slatka od glukoze i 5 puta laktoza. Ono čini do 80% sastava prirodnog meda. Ovaj proizvod normalizira razinu glukoze u krvi, pomaže u smanjenju rizika od dijateze kod djece i, za razliku od šećera, ne izaziva razvoj karijesa.

Prirodna fruktoza nalazi se u određenom voću i povrću. Najveća koncentracija primjećena je u takvim proizvodima:

Velika količina fruktoze nalazi se u šećernoj trsci, kukuruzu i medu.

Tehnološki aspekti

Velika količina fruktoze u svom čistom obliku sadrži se u jeruzalemskoj artičoki. Voćni šećer ekstrahira se iz gomolja ove biljke posebnom obradom. Jeruzalemska artičoka se namoči u posebnim otopinama, a potom ispari fruktoza. Ova metoda je prilično složena u smislu tehnologije i finansijski skupa. Fruktoza dobivena na takav prirodan način skupa je i nije dostupna svima.

U većini slučajeva stručnjaci koriste drugu metodu - tehnologiju izmjene jona. Zahvaljujući njemu saharoza se dijeli na dvije komponente - glukozu i fruktozu, koja će se kasnije koristiti. Iz njega se proizvode pudri koji se stavljaju u pakete pod nazivom „Fruktoza“.

Ovakva metoda proizvodnje relativno je jeftina, a dobiveni proizvod dostupan je većini stanovništva. Ali s obzirom na tehnologiju pripreme, više nije moguće takvu fruktozu nazvati apsolutno prirodnim proizvodom.

Zašto ne šećer?

Potrebno je razumjeti osobitosti unosa glukoze kod dijabetičara prije nego što donesemo nedvosmislene zaključke o tome što je ovaj proizvod za tijelo - korist ili šteta.

Fruktoza se odnosi na ugljene hidrate koji imaju nizak glikemijski indeks. Sposobna je da se samostalno apsorbuje u ljudskim ćelijama, a za razliku od jednostavnog šećera, za to mu nisu potrebne velike količine inzulina. Nakon konzumiranja fruktoze, ne dolazi do snažnog oslobađanja inzulina i značajnog povećanja glukoze u krvi.

Takođe, voćni šećer nije u stanju da oslobađa crevne hormone, koji provociraju povećanu proizvodnju inzulina u tijelu. Zbog ovih karakteristika fruktoza se često preporučuje kao zamjena za šećer u dijabetičkoj prehrani.

Jasne prednosti

Fruktoza je mnogo slađa od šećera, pa će trebati mnogo manje da bilo koji proizvod dobije svijetliji okus. Uz osnovnu uštedu u gotovini, konzumiranje manje fruktoze za dijabetičare blagotvorno je i dobivanju manje kalorija.

Proizvod može dobro nadoknaditi troškove energije. Pomaže dijabetičarima da se oporave od fizičkih napora a također podržava mozak u intelektualnom radu. Proizvodi s voćnim šećerom umiruju glad i brzo zasiti tijelo.

Obim primene

Gotova fruktoza za dijabetičare (prednosti i štete koje detaljno razmotrimo) prodaje se u obliku praška u raznim staklenkama i pakovanjima. U tom obliku proizvod se koristi za zaslađivanje čaja i pečenje. Popularna je i njegova upotreba za izradu posebnog džema od fruktoze dijabetičarima.

Na osnovu ove delicije pravi se veliki broj različitih slastičarskih proizvoda posebno dizajniranih za dijabetičare. To su prije svega slatkiši, kao i kolačići, pa čak i čokolada.

Fruktoza za dijabetičare: koristi i štete, pregledi pacijenata

Bolesni koji koriste takve proizvode pišu dobre kritike o njima. Po ukusu, delicije se praktički ne razlikuju od njihovih kolegica napravljenih na bazi granuliranog šećera. O samoj upotrebi fruktoze također postoje uglavnom dobri osvrti. Dijabetičari su zadovoljni što ovim proizvodom mogu malo „zasladiti“ život. Većina napominje da voćni šećer, ako se uzima umjereno, zapravo ne izaziva povećanje glukoze u krvi.

Moguća opasnost

Neki endokrinolozi smatraju da fruktoza za dijabetičare (koristi i štete, kao i recenzije koje smatramo u članku) nisu tako dobre kao što to kažu nutricionisti. Njegova opasnost ne leži samo u činjenici da se osoba navikne na previše sladak okus fruktoze. Vraćajući se redovnom šećeru, potrebno je povećati njegovu dozu, što negativno utječe na zdravlje pacijenta.

Postoji mišljenje da su štete ovog proizvoda određene takvim faktorima:

  1. Poremećen metabolizam leptina. Brzo zadovoljstvo gladi i osjećaj punoće nakon konzumiranja fruktoze nisu povezani samo sa njegovom hranjivom vrijednošću. Razlog leži u kršenju metabolizma leptina u tijelu. Navedena supstanca je hormon koji mozgu šalje signal o sitosti. Neki ljekari vjeruju da sustavno korištenje glukoze može dovesti do toga da mozak izgubi sposobnost prepoznavanja signala gladi i sitosti.
  2. Kalorični sadržaj. Često postoji preporuka da šećer s fruktozom zamijenite u prehrani ne samo dijabetičara, već i običnih ljudi kojima je potrebno prilagođavanje tjelesne težine. To dovodi do pogrešnog uvjerenja da ovaj proizvod sadrži manje kalorija od glukoze. U stvari, oba šećera imaju gotovo istu energetsku vrijednost - otprilike 380 kilokalorija sadržano je u 100 g svakog proizvoda. Konzumiranje manje kalorija s fruktozom zato što je on slađi od šećera i potrebno mu je puno manje.
  3. Moguća gojaznost. Koliko god zvučalo paradoksalno, proizvod koji se aktivno koristi u dijetnoj prehrani može dovesti do pretilosti. Jednom u tijelu, fruktoza gotovo u potpunosti apsorbira ćelije jetre. Budući da se nalazi u tim ćelijama, voćni šećer počinje pretvarati u masti, što može izazvati gojaznost.

Vrijedi li fruktoza dijabetičarima?

Ovaj proizvod ima nesporne prednosti u odnosu na glukozu i saharozu, jer za njegovu apsorpciju nije potrebno veliko oslobađanje inzulina. Za one s dijabetesom tipa 2, fruktoza je način da se "zaslade" prehranom. Ali njegovu upotrebu treba strogo kontrolirati. Ne preporučuje se prekoračenje normi koje je utvrdio nutricionista.

Budući da fruktoza uključuje oslobađanje inzulina, pacijenti s prvom vrstom dijabetesa nužno je da njegovo uvođenje u prehranu mora biti koordinirano s liječnikom endokrinologom. Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da je 2003. godine ovaj proizvod isključen iz klase zaslađivača i uvršten na listu analoga glukoze.

Šta je fruktoza?

Levuloza je dio molekula saharoze.

Fruktoza (levuloza ili voćni šećer) je najjednostavniji monosaharid, izomer glukoze, slatkog ukusa. To je jedan od tri oblika ugljikohidrata s niskom molekularnom masom koji ljudsko tijelo koristi za dobivanje energije potrebne za provođenje životnih procesa.

Levuloza je u prirodi jako rasprostranjena, a nalazi se uglavnom u sljedećim izvorima:

Približni kvantitativni sadržaj ovog ugljikohidrata u različitim prirodnim proizvodima možete vidjeti u tablici:

Povrće, voće, bobiceKoličina na 100 g proizvoda
Grožđe7,2 g
Apple5,5 g
Kruška5.2 g
Slatka trešnja4,5 g
Lubenica4,3 g
Ribizla4.2 g
Maline3,9 g
Dinja2,0 g
Šljiva1,7 g
Naranča od mandarine1.6 g
Bijeli kupus1.6 g
Breskva1,5 g
Paradajz1.2 g
Mrkva1,0 g
Bundeva0,9 g
Cvekla0,1 g

U fizičkim svojstvima ovaj izomer glukoze izgleda poput bijele čvrste kristalne supstance koja nema mirisa i vrlo je rastvorljiva u vodi. Fruktoza ima izražen slatkast ukus, 1,5-2 puta je slađa od saharoze, a 3 puta slađa od glukoze.

Za dobivanje voćnog šećera koristi se jeruzalemski artičoka.

U industrijskom obimu se obično dobija na dva načina:

  • prirodni - od gomolja artičoka (zemljana kruška),
  • vještački - odvajanjem molekula saharoze u glukoze i fruktoze.

Kemijska i fizikalna svojstva levuloze dobivene bilo kojim od ovih puteva potpuno su ista. Razlikuje se samo u procesu izoliranja tvari, pa možete sigurno kupiti bilo koju opciju.

Razlike fruktoza od saharoze

Zamjena šećera izomerom glukoze pomoći će poboljšanju općeg zdravlja.

Ali koja je razlika između voćnog šećera i saharoze i je li dijabetičarima moguće jesti fruktozu?

Glavna razlika između levuloze i saharoze je osobina njegovog metabolizma. Voćni šećer probavlja se s manje inzulina, a nedostatak inzulina glavni je problem s dijabetesom.

Zato je fruktoza prepoznata kao najbolje zaslađivač za dijabetičare. Uz to je put propadanja izomera glukoze u tijelu kraći, što znači da se on lakše i brže apsorbira od saharoze i glukoze.

Za razliku od saharoze, levuloza ima nizak glikemijski indeks, tj. Kad se uzima, razina šećera u krvi raste vrlo sporo. Zbog toga se može dodati u prehranu i za bolesnike sa šećernom bolešću i za ljude koji pate od pretilosti, jer ako se poštuje norma neće dovesti do taloženja masnog tkiva.

Voćni slatkiši mogu pomoći diverzifikaciji vašeg dijabetesnog jelovnika.

Posebno treba napomenuti i povećanu razinu slatkoće ovog zaslađivača. Voćni šećer je dva puta slađi od običnog šećera, ali njihova kalorijska vrijednost je ista.

To znači da će s istom slatkoćom proizvoda hrana koja sadrži levulozu biti gotovo upola manje kalorija kao sličan proizvod pripremljen pomoću saharoze. Ovo svojstvo omogućava korištenje voćnog šećera za pripremu raznih niskokaloričnih slastica i slatkiša.

Dakle, fruktozne bombone ili kolačiće s fruktozom bez zdravstvenog rizika mogu konzumirati dijabetičari i oni koji su na niskokaloričnoj dijeti.

Levuloza ne doprinosi stvaranju karijesa.

Druga važna razlika između fruktoze je njezin utjecaj na zdravlje usne šupljine. Voćni šećer blaže djeluje na zube, ne toliko narušava acidobaznu ravnotežu u ustima, što znači da ne doprinosi brzom razvoju karijesa.

Važno: Odvojena istraživanja pokazala su da se prelaskom na fruktozu bolesti karijesa smanjuju za 20-30%.

Mehanizam djelovanja izomera glukoze na ljudsko tijelo ima razlike u energetskom pogledu. Kada se koristi, metabolizam se ubrzava, što daje tonik efekat, a kada se konzumira, oni, naprotiv, usporavaju.

Koje su prednosti fruktoze?

Voćni šećer je dobar za organizam.

Budući da je prirodna prirodna tvar, fruktoza ima mnoštvo pozitivnih svojstava koja se široko koriste u prehrambenoj industriji u proizvodnji raznih deserta. Da, i upotreba proizvoda pripremljenih pomoću takvog zaslađivača zaista može imati koristi za tijelo.

O kojim svojstvima govorimo:

  • povećana slatkoća okusa,
  • nedostatak štete zdravlju zuba,
  • minimalne kontraindikacije
  • brzo propadanje tokom metabolizma,
  • ima tonička svojstva i ublažava umor,
  • pojačava arome
  • izvrsna rastvorljivost i niska viskoznost itd.

Do danas se levuloza naširoko koristi za proizvodnju lijekova, dijetalnih proizvoda i slatkiša. Pa čak i Institut za istraživanje ishrane Ruske akademije medicinskih nauka preporučuje fruktozu kao zamjenu za obični stolni šećer. Stoga, na primjer, proizvod poput džema od fruktoze za dijabetičare može biti ne samo ukusan desert, već i koristan dodatak prehrani.

Može li fruktoza boljeti?

U velikim količinama konzumiranje voćnog šećera je opasno.

Navedena korisna svojstva fruktoze ukazuju na njezinu bezuvjetnu prednost u odnosu na druga sladila. Ali nije tako jednostavno. Fruktoza kod dijabetesa - čije su koristi i štete već prilično dobro shvaćene, mogu biti štetne.

Ako ne slijedite savjete liječnika i nepravilno koristite voćni šećer, možete dobiti zdravstvene probleme, ponekad i vrlo ozbiljne:

  • metabolički poremećaji i povećana tjelesna masnoća,
  • razvoj gihta i hipertenzije usled povećanja nivoa mokraćne kiseline u krvi,
  • razvoj bezalkoholnih bolesti masne jetre,
  • povećava se rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • porast triglicerida i lošeg holesterola u krvi,
  • otpornost na leptin - manifestuje se prigušivanjem osjećaja sitosti, tj. osoba počinje prejesti, tj.
  • degenerativne promjene na sočivima oka mogu dovesti do katarakte,
  • otpornost na inzulin je kršenje reakcije tjelesnih tkiva na inzulin, što može dovesti do pretilosti, a čak je i onkologija posebno opasna za dijabetes tipa 2.

Voćni šećer ne daje osjećaj sitosti.

Može li se fruktoza koristiti kod dijabetesa?

Vrijedi napomenuti da se sve negativne posljedice predoziranja levulozom odnose samo na uporabu ovog industrijskog ugljikohidrata u prekomjernim količinama. Ako ne premašite dopuštene standarde, tada pojmovi poput dijabetesa i fruktoze mogu biti prilično kompatibilni.

Važno: Sigurna dnevna doza voćnog šećera za djecu je 0,5 g / kg tjelesne težine, za odrasle - 0,75 g / kg tjelesne težine.

Izvori prirodne levuloze svojim su sadržajem zdraviji od slatkiša.

Što se tiče fruktoze u njenom prirodnom obliku, odnosno u sastavu voća, bobica i povrća, od nje neće biti nikakve štete. I naprotiv, upotreba velikog broja prirodnih izvora voćnog šećera ima vrlo pozitivan učinak na fizičko stanje čovjeka, jer oni sadrže vitamine, minerale, vlakna i druge korisne elemente, koji u kombinaciji sa levulozom daju učinak prirodnom čišćenju organizma od toksina i toksina , prevenciju raznih bolesti i poboljšanje metabolizma.

Ali u vezi s tim, morate znati mjeru i razgovarati o pojedinačnim normama sa svojim liječnikom, jer u nekim slučajevima s dijabetesom postavljaju se dodatna ograničenja za različite skupine voća, bobica i povrća.

Med umjesto fruktoze

Pozdrav doktore! Ljekar mi je savjetovao da fruktozu koristim kao zaslađivač.Živim u malom selu i asortiman u našim trgovinama vrlo je mali, fruktozu se može kupiti izuzetno rijetko. Recite mi, je li moguće koristiti med umjesto fruktozu, čuo sam da je upola sastavljen od fruktoze?

Med zaista sadrži puno fruktoze. Ali, osim toga, uključuje glukozu i saharozu, s kojima morate biti izuzetno oprezni u prisustvu dijagnoze poput dijabetesa. Zbog toga se, nakon nekoliko dana konzumiranja meda u malim količinama, preporučuje uzeti analiza za fruktozamin. Ako dođe do povećanja glukoze, tada treba med potpuno eliminirati.

Fruktoza ili sorbitol

Dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 1, doktor je rekao da umjesto šećera možete koristiti zaslađivač, ali nije rekao koji. Pročitao sam puno informacija o ovoj temi, ali ne mogu se odlučiti do kraja. Molim vas recite mi šta je bolje za dijabetes - fruktozu ili sorbitol?

Ako niste prekomjerne težine, tada u granicama normale možete koristiti bilo koji od ovih zaslađivača. O rezultatima pregleda treba razgovarati o pojedinačnoj stopi sa svojim lekarom. Ako postoji višak tjelesne težine, onda vam nije prikladan ni fruktoza, ni sorbitol, jer su to prilično visokokalorični analozi šećera. U tom je slučaju bolje odlučiti se za steviju ili sukralozu.

Pogledajte video: FRUKTOZA, GLUKOZNI SIRUP, HFCS. Sastojak koji treba maksimalno da izbegavaš u svojoj ishrani! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar