Kako koristiti mjerač: osnovna pravila

Šećer u krvi važan je pokazatelj normalnog funkcioniranja tijela. Nagle fluktuacije vrijednosti glukoze dovode do ozbiljnih komplikacija. Poseban uređaj, glukometar, pomoći će u kontroli razine šećera. Pročitajte o tome koje vrste glukometra postoje, kako pravilno koristiti uređaj, pod kojim uvjetima za pohranjivanje test traka i ostale nijanse, pročitajte u našem članku.

Vrste glukometra

Prema WHO-u, oko 350 miliona ljudi pati od dijabetesa. Više od 80% pacijenata umre od komplikacija izazvanih bolešću.

Studije pokazuju da se dijabetes uglavnom registruje kod pacijenata starijih od 30 godina. Međutim, u posljednje vrijeme dijabetes je postao znatno mlađi. Za borbu protiv bolesti potrebno je kontrolirati nivo šećera iz djetinjstva. Dakle, moguće je na vrijeme otkriti patologiju i poduzeti mjere kako bi se to spriječilo.

Pročitajte više o standardima šećera u krvi: https://krasnayakrov.ru/analizy-krovi/norma-sahara-v-krovi.html

Uređaji za mjerenje glukoze dijele se u tri vrste:

Neki modeli sadrže sintisajzer glasa koji čita glasno. To važi za slabovidne osobe, kao i starije osobe.

Korak po korak analiza

  1. Prije upotrebe brojila, trebate pripremiti sve što vam je potrebno za analizu: uređaj, test trake, alkohol, pamuk, olovku za bušenje.
  2. Ruke se temeljito opere sapunom i obriše suhim.
  3. Umetnite iglu u olovku i odaberite željenu dubinu probijanja (podjela 7–8 za odrasle).
  4. Umetnite testnu traku u uređaj.
  5. Navlažite pamučnu vatu ili tampon u alkoholu i tretirajte jastučić prsta tamo gdje će koža biti probušena.
  6. Postavite ručicu iglom na mesto uboda i pritisnite „Start“. Probijanje će proći automatski.
  7. Nastala kap krvi nanosi se na test traku. Vrijeme za objavljivanje rezultata kreće se od 3 do 40 sekundi.
  8. Na mjesto uboda stavite pamučni tampon dok se krv u potpunosti ne zaustavi.
  9. Nakon primanja rezultata, uklonite test traku s uređaja i odbacite. Strogo se zabranjuje ponovna upotreba testne vrpce!

Visok nivo šećera može se odrediti ne samo uz pomoć testera, već i drugim znakovima: https://krasnayakrov.ru/analizy-krovi/povyshennyi-sahar-v-krovi.html

Značajke primjene ovisno o modelu

Neke karakteristike upotrebe glukometra ovisno o modelu:

  1. Uređaj Accu-Chek Active (Accu-Chek Active) prikladan je za bilo koje doba. Ispitna traka mora biti umetnuta u mjerač tako da narančasti kvadrat bude na vrhu. Nakon automatskog uključivanja, na ekranu će se prikazati brojevi 888, koji su zamijenjeni troznamenkastim kodom. Njegova vrijednost treba se podudarati s brojevima navedenim na pakiranju s test trakama. Tada se na ekranu pojavi kap krvi. Tek tada studija može započeti.
  2. Accu-Chek Performa ("Accu-Chek Perfoma") - nakon umetanja test trake, stroj se automatski uključuje. Vrh trake, obojen žutom bojom, nanosi se na mesto uboda. U ovom trenutku na ekranu će se pojaviti slika satnog sata. To znači da uređaj obrađuje informacije. Kada završite, na displeju će se videti vrednost glukoze.

Opće upute su iste za gotovo sve modele.

Samo ako se pravilno koristi, uređaj će dugo trajati.

Učestalost merenja šećera u krvi

Učestalost mjerenja ovisi o vrsti bolesti i određuje ga lekar. Kod dijabetesa tipa II, preporučuje se provođenje studije 2 puta dnevno: ujutro na prazan stomak i prije ručka. Kod dijabetesa tipa I mjeri se nivo glukoze 3-4 puta dnevno.

Nivo šećera u krvi kod zdrave osobe kreće se od 4,1-5,9 mmol / L.

Ako su indikacije vrlo različite od norme i ne mogu se normalizirati duže vrijeme, istraživanja se provode do 8 puta dnevno.

Posebnu pažnju treba obratiti na merenja tokom trudnoće, kao i na razne bolesti, fizičku aktivnost.

Pri određivanju razine glukoze u krvi mora se imati na umu da je uređaj sposoban dati grešku do 20%.

Uzroci nevaljanih podataka

Nepreciznosti su moguće zbog nepravilne upotrebe uređaja ili zbog oštećenja samog brojila. Ako su prisutne tvorničke oštećenja, pacijent će to brzo primijetiti, jer uređaj ne samo da će dati netačna očitanja, već i raditi povremeno.

Mogući uzroci koje isprovocira pacijent:

  • Ispitne trake - ako su nepravilno čuvane (izložene jakoj svetlosti ili vlazi) istekle, rezultat će biti pogrešan. Osim toga, neki proizvođači zahtijevaju da se uređaj kodira prije svake upotrebe, ako se to ne učini, podaci će se također pokazati pogrešnim. Za svaki model brojila prikladne su samo njihove testne trake.
  • Krv - svaki uređaj zahtijeva određenu količinu krvi. Previsok ili nedovoljan učinak takođe može uticati na krajnji rezultat studije.
  • Uređaj - nepravilno skladištenje, nedovoljna njega (pravovremeno čišćenje) izazivaju netočnosti. Periodično morate provjeriti ispravno očitanje brojila pomoću posebnog rješenja (isporučenog s uređajem) i test traka. Uređaj treba provjeravati jednom u 7 dana. Bočica sa rastvorom može se čuvati 10-12 dana nakon otvaranja. Tečnost se ostavi na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Zamrzavanje otopine se ne preporučuje.

Video: kako odrediti tačnost glukometra

Glukoza u krvi je važna vrijednost koju moraju znati ne samo pacijenti s dijabetesom, već i zdravi ljudi. Glukometar će vam omogućiti kontrolu količine šećera i započeti liječenje na vrijeme. Treba imati na umu da će samo ispravna upotreba uređaja pokazati točne podatke i omogućiti izbjegavanje ozbiljnih komplikacija.

Kako koristiti mjerač, princip rada

Na modernom tržištu medicinskih uređaja možete pronaći i pokupiti glukometar za svaki ukus, ovisno o osobnim preferencijama i novčaniku. Funkcionalne karakteristike takvih uređaja nisu mnogo različite, pa čak i dijete ih može koristiti. Da biste obavili test za nivo glukoze u krvi, zajedno sa glukometrom treba:

  • Test trake (one pogodne za odabrani model uređaja),
  • Lančevi (jednokratni probijači).

Važno je pravilno skladištiti uređaj:

  • izbegavajte mehanički stres
  • temperaturne razlike
  • visoka vlažnost i vlaženje
  • pratite datum isteka test traka (ne više od 3 meseca od trenutka otvaranja paketa)

Ne budite lijeni i pročitajte upute koje uvijek dolaze uz set. Svaki model može imati svoje karakteristike koje morate znati i razmotriti.

Kako radi brojilo

Princip rada glukometara dijeli ove uređaje na dva glavna tipa:

Fotometrijom se mjeri šećer u krvi nijansom reagensa. Tokom analize, krv koja padne na test traku oboji je u plavu, a aparat određuje količinu glukoze u krvi nijansom boje. Kažem vam, vrlo relativna analiza s velikom razinom pogreške. Osim toga, takvi uređaji su vrlo ćudljivi i krhki.

Elektromehanička verzija brojila je modernija. Glukoza, upadajući u aparat, izaziva reakciju i struju koja se analizira glukometrom. Ova metoda utvrđivanja kvantitativnog pokazatelja šećera u krvi je tačnija.

Vrijedno je spomenuti tako važan kriterij kao što je točnost. Prilikom kupovine obavezno zatražite 3 testna ispitivanja. Ako se rezultati razlikuju za više od 10%, ovaj se uređaj ne smije kupiti. Činjenica je da je pri proizvodnji uređaja, posebno fotometrijskih, više od 15% uređaja neispravni uređaji s greškom. Detaljnije o točnosti glukometara napisat ću u zasebnom članku.

Dalje ćete naučiti kako izmjeriti šećer u krvi glukometrom, kako koristiti glukometar da biste dobili tačan rezultat.

Opći savjeti za upotrebu

Uprkos velikoj raznovrsnosti modela, princip upotrebe uređaja praktično se ne razlikuje:

  1. Mjerač treba skladištiti u skladu s uputama: daleko od mjesta s visokom vlagom, uređaj mora biti zaštićen od visokih i niskih temperatura.
  2. Testne trake trebaju se čuvati određeno vrijeme (vrijeme skladištenja nakon otvaranja paketa je do tri mjeseca).
  3. Potrebno je pažljivo pridržavati higijenskih pravila: oprati ruke prije uzorkovanja krvi, mjesto uboda prije i nakon postupka obraditi alkoholom. Dopuštena je samo jednokratna upotreba igala.
  4. Za ubod se odabiru vrhovi prstiju ili komad kože na podlaktici.
  5. Kontrolno uzorkovanje krvi uzima se ujutro na prazan stomak.

Kako provjeriti tačnost rezultata?

Da biste provjerili koliko tačno vaš mjerač radi, morate:

  • izmerite glukozu u krvi 2-3 puta zaredom. Rezultati se ne bi trebali razlikovati za više od 10%,
  • uzmi očitanja u klinici, a onda sam na brojilu. Razlika u očitanjima ne smije biti veća od 20%,
  • izmjerite nivo glukoze u klinici, a zatim odmah tri puta na kućnom aparatu. Pogreška ne smije biti veća od 10%.

Merenje šećera u krvi algoritmom glukometra

Algoritam za korištenje brojila je jednostavan.

  1. Da biste provjerili razinu šećera u krvi, prvo morate sanitirati ruke ako niste kod kuće, posebno mjesto uboda (najprikladniji je jastučić prstenastog prsta bilo koje ruke). Svakako pričekajte dok alkohol ili drugi dezinfekcijski aparat potpuno ne ispari. Ako ste kod kuće, dezinfekcija nije potrebna, jer potamnjuje kožu. Nikada ne obrišite mjesto uboda vlažnom krpom, jer hemikalije za impregnaciju u velikoj mjeri iskrivljuju rezultat.
  2. Ugrejte ruke ako su hladne.
  3. Ispitna traka umetnuta je u mjerač dok ne klikne, dok se uređaj treba uključiti (ako se to nije dogodilo, postupak uključivanja mora se obaviti neovisno).
  4. Zatim se probija lanceta dok se ne pojavi kap krvi, na koju se nanosi test traka. Preskočite prvu kap, jer sadrži mnogo međućelijske tečnosti. Kapnite kap, a ne razmažite trakom.

Prilikom provođenja glukometrije treba imati na umu da je normalan šećer u krvi prije jela 3,5-5,5 mmol / L, nakon jela - 7,0-7,8 mmol / L.

U slučaju povećanih ili smanjenih rezultata, postoji rizik od hiperglikemije ili hipoglikemije.

Prilikom odabira glukometra trebali biste uzeti u obzir i potrebu praćenja ketonskih tijela u krvi (za dijabetes tipa 1). Važno je i zapamtiti da mnogi glukometri mjere glukozu u krvnoj plazmi, a ne u cjelini. Stoga morate koristiti uporednu tablicu pokazatelja.

Kada izmjeriti šećer u krvi glukometrom

Vaš ljekar bi vam trebao reći učestalost mjerenja glukoze. Uobičajeno, kod dijabetesa koji ovisi o insulinu, to je 3-4 puta dnevno, a kod inzulina neovisno 1-2 puta. Generalno ovde vlada pravilo - što više, to bolje. Ali radi uštede financija, mnogi dijabetičari rijetko mjere šećer u krvi prilikom kupovine lanceta i traka. U ovom slučaju zakon "Avaricious plaća dva puta". Napokon, s lošom nadoknadom dijabetesa, trošite više na liječenje komplikacija.

Video o tome kako koristiti brojilo

„Ukus i boja ...“

Među asortimanom glukometra u ljekarni najčešće možete pronaći uređaje proizvođača ABBOTT, Bayer, OneTouch, Accu-Chek i drugi. Uprkos tome što je funkcionalna komponenta istih ista, neke su razlike i dalje uočljive.

Dakle, ovisno o proizvođaču, vrijeme studije može varirati (minimalno - 7 sekundi), količinu krvi koja je potrebna za analizu (za starije pacijente preporučuje se izbjegavanje velikih punkcija), pa čak i oblik pakiranja testnih traka - ako su testovi krvi na šećer rijetki, svaki test treba biti pojedinačno upakovan, ali ako često - trake možete kupiti u zajedničkoj epruveti.

Neki mjerači glukoze imaju pojedinačne parametre:

  • Kako koristiti glukometar za pacijente sa oštećenjem vida - postoji mogućnost glasne najave razine šećera,
  • Neki uzorci imaju mogućnost pamćenja posljednjih 10 rezultata,
  • Određeni glukometri omogućavaju vam mjerenje glukoze u krvi, prilagođeno vremenu (prije ili nakon jela).

Kupnja glukometra znatno će olakšati život s dijabetesom, kao i osloboditi puno vremena za sebe i porodicu.

Nadam se da ste smislili kako koristiti i mjeriti šećer u krvi glukometrom, shvatili ste principe glukometra tokom testa. Veoma je važno da postupak mjerenja teče pravilno, jer mnogi dijabetičari prave redovne greške.

Česte greške u određivanju šećera u krvi glukometrom

  • hladna punkcija prsta
  • plitka punkcija
  • puno ili malo krvi za analizu
  • gutanje dezinficijensa, prljavštine ili vode
  • nepravilno skladištenje test traka
  • neuspjeh kodiranja brojila kod korištenja novih test traka
  • nedostatak čišćenja i provjere ispravnosti uređaja
  • koristeći test trake za drugi model brojila

Sada tačno znate kako koristiti mjerač kod kuće. Radite to redovno tako da je dijabetes uvijek pod nadzorom i nadzorom. Jedite pravilno i pridržavajte se svih propisa liječnika.

U ovom ćete dijelu pronaći mnoge zanimljive i korisne članke o šećeru u krvi.

Pogledajte video: Korištenje kutomjera - Kako izmjeriti veličinu kuta manjeg od 180? (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar