Apidra - zvanična uputstva za upotrebu

Oblik doziranja Apidre je rješenje za potkožno davanje: gotovo bezbojna ili bezbojna prozirna tekućina (10 ml u bocama, 1 boca u kartonskoj kutiji, 3 ml u spremnicima, u blister pakovanju: 5 uložaka za olovku štrcaljke) „OptiPen“ ili 5 kertridža ugrađenih u olovku za jednokratnu upotrebu šprice „OptiSet“, ili 5 sistema kertridža „OptiClick“).

U 1 ml rastvora sadrži:

  • aktivna tvar: insulin glulisin - 3,49 mg (ekvivalentno 100 IU humanog inzulina),
  • pomoćne komponente: trometamol, m-krezol, polisorbat 20, natrijum-hlorid, koncentrirana klorovodična kiselina, natrijum-hidroksid, voda za injekcije.

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • starosna dob djece do 6 godina (kliničke informacije o upotrebi su ograničene),
  • preosjetljivost na insulin glulisin ili na bilo koji drugi sastojak lijeka.

Apidra se preporučuje za upotrebu u trudnoći.

Pacijenti s hepatičkom insuficijencijom mogu zahtijevati nižu dozu inzulina zbog smanjenja glukoneogeneze i usporavanja metabolizma inzulina.

Smanjenje potrebe za inzulinom moguće je i kod zatajenja bubrega i u starosti (zbog oslabljene funkcije bubrega).

Doziranje i primjena

Apidra inzulin primjenjuje se neposredno prije obroka (tokom 0-15 minuta) ili odmah nakon obroka s.c. injekcijom ili kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pomoću pump-action sustava.

Doza i način primjene lijeka biraju se pojedinačno.

Otopina Apidra koristi se u režimima složene terapije sa inzulinom srednjeg dejstva ili sa analogom inzulina / dugo delujućeg inzulina; dozvoljena je kombinovana upotreba sa oralnim hipoglikemijskim lekovima.

Preporučene površine tijela za primjenu lijekova:

  • s / c injekcija - proizvodi se u rame, bedra ili trbuh, dok uvođenje u trbušni zid daje nešto bržu apsorpciju,
  • kontinuirana infuzija - izvodi se u potkožnoj masti u trbuhu.

Trebali biste izmjenjivati ​​mjesta infuzije i injekcije sa svakom narednom primjenom lijeka.

Budući da je oblik doziranja Apidre otopina, resuspenzija nije potrebna prije upotrebe.

Brzina apsorpcije i, sukladno tome, početak i trajanje lijeka mogu varirati pod utjecajem tjelesne aktivnosti, ovisno o mjestu ubrizgavanja otopine i drugim promjenjivim faktorima.

Morate biti oprezni prilikom davanja lijeka kako bi se isključila vjerojatnost da će on ući direktno u krvne žile. Nakon postupka, područje ubrizgavanja ne smije se masirati.

Pacijente treba naučiti tehnikama ubrizgavanja.

Prilikom davanja leka pomoću pumpnog sistema za infuziju insulina, rastvor se ne može mešati sa bilo kojim drugim lekovitim supstancama / sredstvima.

Otopina Apidra se ne meša sa bilo kojim drugim lekom osim ljudskog izofan-insulina. U tom se slučaju Apidra prvo uvlači u štrcaljku, a injekcija se vrši odmah nakon miješanja. Podaci o upotrebi otopina miješanih mnogo prije injekcije nisu dostupni.

Uložak se mora koristiti sa OptiPen Pro1 olovkom za injekciju insulina ili sličnim uređajima u strogom skladu s uputama proizvođača za punjenje uloška, ​​stavljanje igle i ubrizgavanje inzulina. Prije upotrebe uloška treba izvršiti vizualnu provjeru lijeka. Za injekcije je pogodna samo bistra, bezbojna otopina koja ne sadrži vidljive čvrste inkluzije. Prije ugradnje uložak treba prvo držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi, a prije unošenja otopine iz njega se moraju ukloniti mjehurići zraka.

Korištene kertridže nije moguće napuniti. Oštećena olovka za OptiPen Pro1 štrcaljku ne može se koristiti.

U slučaju neispravnosti olovke za štrcaljku, rastvor se može izvući iz uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml, a potom dati pacijentu.

Olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu koristi se za injekciju samo jednom pacijentu (kako bi se izbegla infekcija).

Sve gore navedene preporuke i pravila treba poštivati ​​i kada koristite sustav uložaka i OptiKlik olovku za injekciju injekcije za primjenu otopine Apidra, a to su stakleni uložak s priloženim klipnim mehanizmom, fiksiran u prozirnu plastičnu posudu i sadrži 3 ml otopine inzulina glulisin.

Nuspojave

Najčešća neželjena nuspojava terapije inzulinom je hipoglikemija koja se obično javlja kada se inzulin koristi u dozama znatno većim od potrebnih.

Nuspojave povezane sa primjenom lijeka od strane organa i sustava pacijenata registriranih tijekom kliničkih ispitivanja (popis se daje korištenjem sljedeće gradacije učestalosti pojavljivanja: više od 10% - vrlo često, više od 1%, ali manje od 10% - često, više 0,1%, ali manje od 1% - ponekad, više od 0,01%, ali manje od 0,1% - rijetko, manje od 0,01% - vrlo rijetko):

  • metabolizam: vrlo često - hipoglikemija, praćena sljedećim simptomima koji se iznenada pojavljuju: hladan znoj, blijeda koža, umor, tjeskoba, tremor, živčana uznemirenost, slabost, zbunjenost, pospanost, poteškoće u koncentraciji, poremećaji vida, mučnina, pretjerana glad, glavobolja, jaka palpitacija, posljedice porasta hipoglikemije mogu biti: gubitak svijesti i / ili napadaji, privremeno ili trajno pogoršanje moždane funkcije, u ekstremnim slučajevima, smrtni ishod
  • koža i potkožno tkivo: često - alergijske manifestacije, poput oteklina, hiperemija, svrbež na mjestu uboda, obično se nastavlja samostalno kontinuiranom terapijom, rijetko lipodistrofijom, uglavnom zbog kršenja izmjene mjesta primjene inzulina u bilo kojem od područja / ponovne primjene lijeka na isto mjesto
  • reakcije preosjetljivosti: ponekad - gušenje, stezanje u prsima, osip, svrbež, alergijski dermatitis, u težim slučajevima generaliziranih alergijskih reakcija (uključujući anafilaktičke) moguće je opasnost po život.

Ne postoje konkretni podaci o simptomima inzulinske predoziranja glulisinom, ali zbog dugotrajne upotrebe visokih doza Apidre mogući su različiti stupnjevi ozbiljnosti hipoglikemije.

Terapija stanja zavisi od stepena bolesti:

  • epizode blage hipoglikemije - zaustavljanje uz upotrebu glukoze ili proizvoda koji sadrže šećer, a u vezi s kojima se pacijentima koji imaju dijabetes preporučuje se uvek imati kolačiće, slatkiše, komade rafiniranog šećera, slatki voćni sok,
  • epizode teške hipoglikemije (s gubitkom svijesti) - zaustaviti intramuskularno (intramuskularno) ili sc primjenom 0,5-1 mg glukagona, ili iv (intravenski) davanjem glukoze (dekstroze) u nedostatku odgovora na primjenu glukagona na na 10-15 minuta Nakon povratka svijesti, bolesniku se savjetuje da daje ugljene hidrate prema unutra kako bi se spriječio ponovljeni napad hipoglikemije, nakon čega, da bi se utvrdio uzrok teške hipoglikemije, a i kako bi se spriječio razvoj ovakvih epizoda pacijenta, potrebno je neko vrijeme promatrati u bolnici.

Posebna uputstva

U slučaju prelaska pacijenta na inzulin drugog proizvođača ili nove vrste inzulina, potreban je strog medicinski nadzor jer će biti potreban korekcija terapije u cjelini.

Neodgovarajuće doze inzulina ili nerazumni prekid terapije, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu uzrokovati hiperglikemiju i dijabetičku ketoacidozu - potencijalno opasna stanja. Vrijeme vjerojatnog razvoja hipoglikemije izravno ovisi o brzini djelovanja korištenog inzulina i stoga se može promijeniti s korekcijom režima liječenja.

Glavni uvjeti koji mogu promijeniti ili učiniti simptome razvoja hipoglikemije manje izraženima:

  • dugotrajno prisustvo dijabetesa kod pacijenta,
  • dijabetička neuropatija
  • intenziviranje insulinske terapije,
  • istodobna upotreba određenih lijekova, na primjer, β-blokatori,
  • konverzija u humani inzulin iz inzulina životinjskog porijekla.

Korekcija doze inzulina može biti potrebna i u slučaju promjene režima motoričke aktivnosti ili prehrane. Povećana fizička aktivnost dobivena odmah nakon jela može povećati vjerojatnost razvoja hipoglikemije. U usporedbi s djelovanjem topljivog ljudskog inzulina, hipoglikemija se može razviti i prije primjene brzo djelujućih analoga inzulina.

Nekompenzirane hipo- ili hiperglikemijske reakcije mogu rezultirati gubitkom svijesti, komom ili smrću.

Istovremene bolesti ili emocionalna preopterećenja također mogu promijeniti pacijentovu potrebu za inzulinom.

Interakcija lijekova

Nije bilo studija o farmakokinetičkoj interakciji lijekova Apidre, ali na temelju podataka koji su dostupni za slične lijekove može se zaključiti da klinički značajna farmakokinetička interakcija nije vjerojatna.

Neki lijekovi / lijekovi mogu utjecati na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glulisin i pažljivije praćenje terapije i pacijentovog stanja.

Stoga, kada se koristi zajedno s rješenjem Apidre:

  • oralni hipoglikemijski lekovi, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramidi, fluoksetin, fibrati, inhibitori monoamin oksidaze, propoksifen, pentoksifilin, antimikrobna sredstva sulfonamida, salicilati - mogu pojačati hipoglikemijski efekat inzulina i povećati hipoglikemiju,
  • glukokortikosteroidi, diuretici, danazol, diazoksid, izoniazid, somatropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomimetici (epinefrin / adrenalin, terbutalin, salbutamol), estrogeni, hormoni štitnjače, progestini (oralni kontraceptivi), antipsihotin, antipsihotin, u stanju da smanji hipoglikemijski efekat inzulina,
  • klonidin, β-blokatori, etanol, litijeve soli - potenciraju ili oslabe hipoglikemijski učinak inzulina,
  • pentamidin - može izazvati hipoglikemiju, nakon čega slijedi hiperglikemija,
  • lijekovi sa simpatolitičkom aktivnošću (β-blokatori, gvanenetin, klonidin, rezerpin) - s hipoglikemijom mogu smanjiti ozbiljnost ili maskirati simptome refleksne adrenergičke aktivacije.

Ispitivanja kompatibilnosti inzulina glulisin nisu provedena, stoga se Apidra ne smije miješati sa bilo kojim drugim lijekom, izuzetak je ljudski izofan-inzulin.

U slučaju uvođenja rastvora pomoću infuzione pumpe, Apidra se ne smije miješati sa drugim lijekovima.

Analozi Apidre su: Vozulim-R, Actrapid (NM, MS), Gensulin R, Biosulin R, Insuman Rapid GT, Insulin MK, Insulin-Fereyn CR, Gansulin R, Humalog, Pensulin (SR, CR), Monosuinsulin (MK, MP ), Humulin Regular, NovoRapid (Penfill, FlexPen), Humodar R, Monoinsulin CR, Insuran R, Rinsulin R, Rosinsulin R.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte u vlastitoj kartonskoj ambalaži, bez pristupa svjetlosti, na temperaturi 2-8 ° C. Ne smrzavajte se. Čuvajte van dohvata dece!

Nakon otvaranja paketa čuvajte na mjestu zaštićenom od svjetlosti na temperaturama do 25 ° C. Rok trajanja lijeka nakon njegove prve upotrebe je 4 tjedna (preporučuje se označiti datum prvog unosa otopine na etiketi).

Farmakološka svojstva

Najvažnije djelovanje inzulina i analoga inzulina, uključujući inzulin glulisin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze perifernim tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin suzbija lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i povećava sintezu proteina. Studije provedene na zdravim dobrovoljcima i bolesnicima sa šećernom bolešću pokazale su da kod sc primjene inzulin glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Sa supkutanom primjenom, nižom koncentracijom glukoze u krvi, djelovanje inzulina glulisin započinje za 10-20 minuta. Kada se daje intravenski, hipoglikemijski učinak inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin su jednake snage. Jedna jedinica glulisina inzulina ima istu aktivnost snižavanja glukoze kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina.

U studiji faze I kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, profili glukoze za snižavanje glukoze i topljivi ljudski inzulin davani su supkutano u dozi od 0,15 U / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni 15-minutni obrok. Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulinski glulisin primijenjen 2 minute prije obroka daje istu kontrolu glikemije nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin primijenjen 30 minuta prije obroka. Kad se daje 2 minute prije obroka, glulisin inzulina osigurava bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin koji se daje 2 minute prije obroka. Glulizin inzulin primijenjen 15 minuta nakon početka obroka dao je istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 2 minute prije obroka.

Studija u fazi I s inzulinom glulisin, insulinom lispro i topljivim ljudskim inzulinom u skupini pretilih bolesnika pokazala je da kod tih bolesnika glulisin inzulin zadržava svoje brzo djelovanje. U ovoj studiji, vrijeme za postizanje 20% ukupnog AUC-a bilo je 114 min za glulisin inzulin, 121 min za inzulin lispro i 150 min za topljivi ljudski inzulin i AUQ(0-2 h)takođe odražavajući aktivnost ranog snižavanja glukoze, odnosno 427 mg / kg za glulisin inzulin, 354 mg / kg za inzulin lispro, i 197 mg / kg za rastvorljivi ljudski inzulin.

Kliničke studije
Dijabetes tipa 1.
U 26-tjednom kliničkom ispitivanju faze III, u kojem je glulisin inzulina upoređen sa inzulinom lispro, koji se daje supkutano neposredno prije jela (0-15 minuta), za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 koji su koristili inzulin glargin kao bazni inzulin, inzulin glulisin je bio uporediv s lispro inzulinom za kontrolu glikemije, koja je procijenjena na promjenu koncentracije glikiranog hemoglobina (HbA1s) u vrijeme krajnje točke studije u odnosu na početnu vrijednost. Uz primjenu inzulina, glulisin, za razliku od liječenja lizpro inzulinom, nije zahtijevao povećanje doze baznog inzulina.

Klinička studija faze III u trajanju od 12 tjedana kod bolesnika sa dijabetesom tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazala je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon jela usporediva s onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0 -15 min) ili topljivog ljudskog inzulina (30-45 min prije jela).

U skupini bolesnika koji su primali inzulinski glulisin prije jela, primijećeno je značajno veće smanjenje HbA1s u odnosu na skupinu pacijenata koji su primali rastvorljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 2
Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 26 tjedana, praćeno 26-tjednim praćenjem u obliku sigurnosne studije, provedeno je za usporedbu inzulina glulisin (0-15 minuta prije obroka) s topljivim ljudskim inzulinom (30-45 minuta prije jela), koji su ubrizgavani supkutano pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2, osim toga koristeći inzulin-izofan kao bazni inzulin. Pokazalo se da je insulinski glulisin uporediv sa topljivim ljudskim insulinom u odnosu na promjene u koncentracijama HbA1s nakon 6 mjeseci i nakon 12 mjeseci liječenja u usporedbi s početnom vrijednošću.

Tokom kontinuirane sc infuzije inzulina upotrebom uređaja s pumpom (za dijabetes melitus tipa 1) kod 59 bolesnika liječenih Apidrom ® ili inzulinom aspartom u obje grupe liječenja, primijećena je niska učestalost okluzije katetera (0,08 okluzija mjesečno tijekom upotrebe lijeka Apidra ® i 0,15 okluzija mesečno kod upotrebe insulina aspart), kao i slična učestalost reakcija na mestu ubrizgavanja (10,3% kada se koristi Apidra ® i 13,3% kada se koristi insulin aspart).

U djece i adolescenata sa dijabetes melitusom tipa 1, koji su primali osnovni inzulin jednom dnevno navečer, inzulin glargin, ili dva puta dnevno ujutro i navečer, inzulin inzulin, kada se uspoređuju efikasnost i sigurnost liječenja s inzulinom glulisin i inzulinom lispro s za primjenu 15 minuta prije obroka pokazalo se da su glikemijska kontrola, učestalost hipoglikemije, koja je zahtijevala intervenciju trećih osoba, kao i učestalost teških hipoglikemijskih epizoda usporedive u obje skupine liječenja. Štoviše, nakon 26 tjedana liječenja, pacijenti koji su primali inzulin liječenje glulisinom kako bi postigli glikemijsku kontrolu usporedivu sa lispro inzulinom, zahtijevali su znatno manji porast dnevnih doza bazalnog inzulina, brzo djelujućih inzulina i ukupne doze inzulina.

Rasa i spol
U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glulisin nisu prikazane u analizi podskupina koje se razlikuju po rasi i spolu.

Farmakokinetika
Kod inzulina, glulisin, zamjena aminokiseline asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom potiče bržu apsorpciju.

Apsorpcija i bioraspoloživost
Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom oko 2 puta brža, a maksimalna postignuta koncentracija u plazmi (Cmax) bila je približno 2 puta više.

U istraživanju provedenom na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon sc primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 U / kg, Tmaks (vrijeme početka maksimalne koncentracije u plazmi) bilo je 55 minuta i Cmax bio je 82 ± 1,3 µU / ml u odnosu na Tmakskoji čine 82 minuta, i Cmaksod 46 ± 1,3 mcU / ml za rastvorljivi ljudski inzulin. Srednje vrijeme boravka inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji bilo je kraće (98 minuta) nego za topljivi ljudski inzulin (161 minuta).

U studiji na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 nakon sc primjene insulina glulisina u dozi od 0,2 PIECES / kg Cmaks bio je 91 µED / ml sa interkvartilnom širinom od 78 do 104 µED / ml.

Kada su primijenjeni s / c inzulina, glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedra ili ramena (u predelu deltoidnih mišića), apsorpcija je bila brža kada je unesena u područje prednjeg trbušnog zida u usporedbi s primjenom lijeka u predjelu bedara. Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je posredna. Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin nakon primjene sc bila je približno 70% (73% iz prednje trbušne stijenke, 71 iz deltoidnog mišića i 68% iz kuka) i imala je malu varijabilnost u različitih bolesnika.

Distribucija i povlačenje
Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin nakon intravenske primjene slični su, s količinama raspodjele od 13 litara i 21 litre, a poluživotom 13 i 17 minuta. Nakon sc primjene inzulina, glulisin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina, prividni poluživot od 42 minute, u usporedbi s prividnim poluživotom topljivog ljudskog inzulina od 86 minuta. U analizama ispitivanja preseka inzulina glulisin i kod zdravih pojedinaca i kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2, prividni poluživot eliminacije kretao se u rasponu od 37 do 75 minuta.

Farmakokinetika u posebnim grupama bolesnika
Pacijenti sa zatajenjem bubrega
U kliničkoj studiji provedenoj na pacijentima bez dijabetesa sa širokim rasponom funkcionalnog stanja bubrega (klirens kreatinina (CC)> 80 ml / min, 30-50 ml / min, ® kod trudnica. Ograničena količina podataka dobivena o primjeni inzulina glulisin u trudnica (prijavljeno manje od 300 rezultata trudnoće), ne ukazuje na njegov štetni učinak na trudnoću, razvoj fetusa ili novorođenče. Reproduktivna ispitivanja na životinjama nisu otkrila nijedan Lichy između inzulina glulisine i humani inzulin u odnosu na trudnoću, embrionalni / fetalni razvoj, porođaj i post-natalni razvoj.

Upotreba Apidre ® u trudnica zahtijeva oprez. Potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi i održavanje odgovarajuće kontrole glikemije.

Pacijenti s prije trudnoće ili gestacijskim dijabetesom moraju imati odgovarajuću glikemijsku kontrolu prije začeća i tijekom cijele trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja obično se može povećati. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

Pacijenti s dijabetesom trebaju obavijestiti svog liječnika ako su trudni ili planiraju zatrudnjeti.

Period dojenja
Nije poznato da li glulin glinozulin prelazi u majčino mlijeko, ali općenito, inzulin ne prolazi u majčino mlijeko i ne apsorbira se oralnom primjenom.

U žena tijekom dojenja možda će biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina i prehrane.

Doziranje i primjena

Apidra ® se treba koristiti u režimima liječenja koji uključuju inzulin srednjeg djelovanja ili inzulin dugog djelovanja ili analog dugog djelovanja inzulina. Uz to, Apidra ® se može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima (PHGP).

Režim doziranja Apidre ® odabire se pojedinačno, na osnovu preporuka liječnika u skladu s potrebama pacijenta. Svim pacijentima koji boluju od dijabetesa savjetuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Upotreba u posebnim grupama pacijenata
Djeca i tinejdžeri
Apidra ® se može koristiti kod djece starije od 6 godina i adolescenata. Kliničke informacije o upotrebi lijeka kod djece mlađe od 6 godina su ograničene.

Stariji pacijenti
Raspoloživi podaci farmakokinetike u starijih bolesnika sa šećernom bolešću nisu dovoljni.
Poremećena bubrežna funkcija u starosti može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega
Potreba za insulinom kod zatajenja bubrega može se smanjiti.

Pacijenti sa zatajenjem jetre
U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i usporavanja metabolizma inzulina.

Sastav i oblik oslobađanja

Subkutana otopina1 ml
insulin glulisin3,49 mg
(odgovara 100 IU humanog inzulina)
pomoćni sastojci: m-krezol, trometamol, natrijum-hlorid, polisorbat 20, natrijum-hidroksid, koncentrovana hlorovodonična kiselina, voda za injekcije

u bočicama od 10 ml ili u spremnicima od 3 ml, u pakovanju od kartona 1 bočici ili u blister pakovanju 5 patrona za olovku za šprice OptiPen ili patrone koje su ugrađene u olovku za jednokratnu upotrebu OptiSet olovke ili sa sistemom kaseta OptiClick .

Farmakodinamika

Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog inzulina, koji je po snazi ​​jednak uobičajenom ljudskom inzulinu. Inzulinski glulisin počinje brže djelovati i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Najvažnije djelovanje inzulina i analoga inzulina, uključujući inzulin glulisin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze perifernim tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu i pojačava sintezu proteina. Studije provedene na zdravim dobrovoljcima i bolesnicima sa šećernom bolešću pokazale su da kod sc primjene inzulin glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Kad je s / unošenje niže razine glukoze u krv, djelovanje inzulina glulisin započinje za 10-20 minuta. S iv primjenom, učinci snižavanja razine glukoze u krvi inzulina glulisin i topljivog ljudskog inzulina su jednaki jačini. Jedna jedinica glulisina inzulina ima istu aktivnost snižavanja glukoze kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina.

U studiji u fazi faze kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, procijenjeni su profili glukoze s glukozom i topljivim ljudskim inzulinom za snižavanje glukoze, primjenjivani s.c. u dozi od 0,15 jedinica / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni obrok od 15 minuta.

Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulin glulisin, primijenjen 2 minute prije obroka, daje istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 30 minuta prije obroka. Kad se daje 2 minute prije obroka, glulisin inzulina osigurava bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin koji se daje 2 minute prije obroka. Glulizin inzulin, primijenjen 15 minuta nakon početka obroka, dao je istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 2 minute prije obroka.

Gojaznost Ispitivanje u fazi faze provedeno s inzulinom glulisin, insulinom lispro i topljivim ljudskim inzulinom u skupini pretilih bolesnika pokazalo je da u tih bolesnika glulisin inzulin zadržava svoje brzo djelovanje. U ovoj studiji, vrijeme postizanja 20% ukupnog AUC-a bilo je 114 min za inzulinski glulisin, 121 min za inzulin lispro i 150 min za topljivi ljudski inzulin, a AUC (0–2 sata), što takođe odražava aktivnost ranog snižavanja glukoze, bilo je 427 mg · kg -1 - za inzulin glulisin, 354 mg · kg -1 - za inzulin lispro, i 197 mg · kg -1 - za rastvorljivi ljudski inzulin, respektivno.

Dijabetes tipa 1. U 26-tjednom kliničkom ispitivanju faze III, u kojem je glulisin inzulina upoređen sa inzulinom lispro, primjenjivan s.c. neposredno prije jela (0-15 minuta), pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1, koji koriste inzulin glargin, inzulin glulisin kao bazni inzulin bio je uporediv s lizpro inzulinom s obzirom na glikemijsku kontrolu, što je procijenjeno promjenom koncentracije glikoziliranog hemoglobina (HbA1C) u vrijeme krajnje točke studije u odnosu na ishod. Zapažene su uporedive vrijednosti glukoze u krvi, određene samo-praćenjem. Uz primjenu inzulina glulisin, za razliku od liječenja inzulinom, lyspro nije zahtijevao povećanje doze baznog inzulina.

Klinička studija faze III u trajanju od 12 tjedana kod bolesnika sa dijabetesom tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazala je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon obroka uporediva sa onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0 –15 min) ili topljivog ljudskog inzulina (30–45 min prije jela).

U populaciji pacijenata koji su kompletirali protokol ispitivanja, u grupi bolesnika koji su primali glulisin inzulin prije obroka primijećeno je značajno veće smanjenje HbA1C u odnosu na skupinu pacijenata koji su primali rastvorljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 2. Provedeno je 26-nedeljno kliničko ispitivanje faze III, praćeno 26-nedeljnim praćenjem u obliku bezbednosne studije radi upoređivanja insulina glulisina (0–15 min pre obroka) sa rastvorljivim ljudskim insulinom (30–45 min pre obroka) koji su primenjeni sc kod pacijenata sa dijabetes melitusom tipa 2, pored upotrebe insulina-izofana kao bazalnog. Prosječni indeks tjelesne mase pacijenta iznosio je 34,55 kg / m 2. Pokazalo se da je insulinski glulisin uporediv sa topljivim ljudskim insulinom u odnosu na promjene u koncentracijama HbA1C nakon 6 mjeseci liječenja u usporedbi s ishodom (-0.46% za glulizin inzulina i -0.30% za topljivi ljudski inzulin, p = 0.0029) i nakon 12 mjeseci liječenja u usporedbi s ishodom (-0.23% - za inzulinski glulisin i -0,13% za topljivi ljudski inzulin, razlika nije značajna). U ovoj studiji, većina pacijenata (79%) pomiješala je svoj inzulin kratkog djelovanja sa inzulinom inzulinom neposredno prije injekcije. U vrijeme randomizacije 58 pacijenata koristilo je oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute da ih nastave koristiti u istoj dozi.

Rasno porijeklo i spol. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glulisin nisu prikazane u analizi podskupina koje se razlikuju po rasi i spolu.

Farmakokinetika

U inzulinskoj glulisiniji, zamjena aminokiseline asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom potiče bržu apsorpciju.

Apsorpcija i bioraspoloživost. Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulizina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom približno 2 puta brža, dosežući i do dva puta veću Cmaks .

U studiji sprovedenoj na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon sc primjene insulina glulisina u dozi od 0,15 u / kg Tmaks (vrijeme pojave Cmaks ) je bio 55 min i Cmaks u plazmi je (82 ± 1,3) μed / ml u odnosu na Tmaks koji čine 82 min i Cmaks komponenta (46 ± 1.3) μed / ml, za rastvorljivi ljudski inzulin. Prosječno vrijeme boravka inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji bilo je kraće (98 min) nego za obični ljudski inzulin (161 min).

U studiji na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 nakon sc primjene insulina glulisina u dozi od 0,2 u / kg Cmaks bio je 91 μed / ml sa interkvartilnom širinom od 78 do 104 μed / ml.

S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem trbušnom zidu, bedru ili ramenu (područje deltoidnog mišića), apsorpcija je bila brža kada je unesena u prednji trbušni zid u odnosu na primjenu lijeka u bedro. Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je posredna. Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin (70%) na različitim mjestima ubrizgavanja bila je slična i imala je malu varijabilnost između različitih bolesnika. Koeficijent varijacije (CV) - 11%.

Distribucija i povlačenje. Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin nakon iv primjene slični su, s distribucijskim količinama od 13 i 22 L, i T1/2 koji čine 13, odnosno 18 min.

Nakon sc primjene inzulina, glulisin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina, koji ima očigledan T1/2 42 minuta u odnosu na prividni T1/2 rastvorljivi humani inzulin, koji sadrži 86 min. U analizi preseka ispitivanja glulisina inzulina i kod zdravih pojedinaca i kod onih sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, vidljivi T1/2 u rasponu od 37 do 75 minuta.

Posebne grupe pacijenata

Zatajenje bubrega. U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez šećerne bolesti sa širokim rasponom funkcionalnog stanja bubrega (kreatinin Cl> 80 ml / min, 30-50 ml / min, Tmaks i Cmaks slične onima kod odraslih. Kao i kod odraslih, ako se daje neposredno prije testa hrane, insulin glulisin omogućava bolju kontrolu glukoze u krvi nakon obroka u odnosu na rastvorljivi ljudski inzulin. Povećanje koncentracije glukoze u krvi nakon jela (AUC 0–6 h - površina ispod krivulje koncentracije glukoze u krvi - vrijeme od 0 do 6 h) iznosilo je 641 mg · h · dl -1 - za inzulin glulisin i 801 mg · h · dl -1 - za topljivi ljudski inzulin.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća Nema dovoljno informacija o primjeni inzulina glulisin u trudnica.

Reproduktivne studije na životinjama nisu otkrile razlike između glulisina inzulina i humanog inzulina u odnosu na trudnoću, razvoj fetusa / fetusa, porođaj i postnatalni razvoj.

Prilikom propisivanja lijeka trudnicama treba biti oprezan. Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi.

Pacijenti s prije trudnoće ili gestacijskim dijabetesom trebaju održavati optimalnu metaboličku kontrolu tijekom cijele trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja obično se može povećati. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

Dojenje. Ne zna se prelazi li inzulinski glulisin u majčino mlijeko, ali općenito inzulin ne prodire u majčino mlijeko i ne apsorbira se gutanjem.

Dojiljama će možda trebati prilagođavanje doze inzulina i prehrane.

Predoziranje

Simptomi s prekomjernom dozom inzulina u odnosu na potrebu za njim, što je određeno unosom hrane i potrošnjom energije, može se razviti hipoglikemija.

Nisu dostupni određeni podaci o predoziranju glulisinom inzulina. Međutim, sa predoziranjem, hipoglikemija može se razviti u blagom ili teškom obliku.

Liječenje: epizode blage hipoglikemije mogu se zaustaviti hranom koja sadrži glukozu ili šećer. Zbog toga se preporučuje da pacijenti sa šećernom bolešću uvijek nose komadiće šećera, bombone, kolačiće ili slatki voćni sok.

Epizode teške hipoglikemije, tijekom kojih pacijent izgubi svijest, mogu se zaustaviti intramuskularnim ili sc davanjem 0,5-1 mg glukagona, koje provodi osoba koja je primila odgovarajuće upute, ili iv primjenom dekstroze (glukoze), od strane medicinskog stručnjaka. Ako pacijent ne odgovori na primjenu glukagona 10-15 minuta, tada je potrebno i davanje iv dekstroze.

Nakon povratka svijesti, preporučuje se davanju ugljikohidrata pacijentu prema unutra kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Nakon primjene glukagona, pacijenta treba promatrati u bolnici kako bi se utvrdio uzrok ove teške hipoglikemije i spriječio razvoj drugih sličnih epizoda.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Pacijente treba savjetovati da budu oprezni i izbjegavaju razvoj hipoglikemije za vrijeme vožnje vozila ili strojeva. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjenu ili odsutnu sposobnost prepoznavanja simptoma koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili imaju česte epizode hipoglikemije. Kod takvih pacijenata pitanje mogućnosti mogućnosti vožnje vozilima ili drugim mehanizmima treba odlučiti pojedinačno.

Upute za upotrebu i rukovanje

Bočice
Viale Apidra ® namijenjene su za upotrebu sa inzulinskim špricama odgovarajuće jedinične ljestvice i za upotrebu sa sustavom inzulinske pumpe.

Pre upotrebe pregledajte bocu. Koristiti ga treba samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čestice.

Kontinuirana sc infuzija pomoću pumpnog sistema.

Apidra ® se može koristiti za kontinuiranu sc infuziju inzulina (NPII) pomoću pumpnog sistema pogodnog za infuziju inzulina s odgovarajućim kateterima i rezervoarima.

Infuzijski set i rezervoar treba zameniti svakih 48 sati u skladu s aseptičkim pravilima.

Pacijenti koji primaju Apidra ® putem NPI trebali bi imati na zalihi alternativni inzulin u slučaju kvara pumpnog sustava.

Patrone
Spremnike treba koristiti zajedno sa inzulinskom olovkom AllStar i u skladu s preporukama u Uputama za upotrebu proizvođača ovog uređaja. Ne smiju se koristiti s drugim olovkama za ponovno punjenje, jer je točnost doziranja utvrđena samo s ovom olovkom za štrcaljke.

Proizvođačeve upute za upotrebu AllStar olovke za špricanje u vezi s umetanjem uloška, ​​stavljanjem igle i ubrizgavanjem inzulina moraju se točno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što umetnete uložak u olovku šprice za ponovno punjenje, uložak treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja, iz kasete treba ukloniti mjehuriće zraka (vidi upute za upotrebu olovke za špriceve). Upute za upotrebu olovke za štrcaljku moraju se strogo pridržavati. Prazne kertridže nije moguće napuniti. Ako je olovka šprice "OlStar" (AllStar) oštećena, ne može se koristiti.

Ako olovka ne radi pravilno, otopina se može izvući iz uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 PIECES / ml i dati pacijentu.

Da bi se spriječila infekcija, olovka za višekratnu upotrebu mora se koristiti samo kod istog pacijenta.

Ostavite Svoj Komentar