Trgovački naziv insulina lispro

- Kada treba da započnem terapiju insulin?

Odgovor: Trenutno odluku o imenovanju inzulina donosi endokrinolog ili terapeut. Za dijabetes melitus tipa 2, osnova za propisivanje inzulina je: razina glukoze (šećera) u krvi naglo viša od 8 mmol / l i glikoliranog hemoglobina (ukupna nadoknada za dijabetes melitus) u krvi više od 7% bez efikasne oralne (tabletne) terapije koja smanjuje šećer. Za pacijente sa dijabetesom tipa 1: razina glukoze u krvi naglo veća od 6,1 mmol / l, ketoza ili ketoacidoza. Kriteriji za primjenu inzulina drugoj skupini bolesnika su mnogo strožiji. To je zato što su pacijenti s autoimunim dijabetesom tipa 1 puno mlađi i potrebna im je dobra glukoza u krvi kako bi se spriječile komplikacije.

- S kojim inzulinom treba započeti liječenje?

Odgovor: Opšte prihvaćeno mišljenje među endokrinolozima Rusije, Evrope i Amerike je imenovanje prvim korakom analoga ljudskog inzulina dugog djelovanja (baznog inzulina) prije spavanja. Ova teza važi za dijabetes melitusi prvog i drugog tipa. Minimalna sigurna doza je 10 IU.

Međutim, ako ste otišli u medicinsku ustanovu s vrlo visokim šećerom (više od 12 mmol / l), tada će najvjerovatnije liječenje započeti inzulinom kratkog djelovanja. Nadalje, da bi se normalizirao nivo šećera u krvi, on se ukida i preostaje samo inzulin dugog djelovanja. U nekim slučajevima, uz dijabetes melitus tipa 1, potrebno je imenovati i kratki i bazni inzulin.

- Kakva je razlika između insulina?

Odgovor: Trenutno su sve insuline podijeljene u 2 grupe. Prva grupa ljudskih inzulina - ne razlikuju se u nizu aminokiselina u molekuli inzulina. Razvijeni su prije više od 20 godina u zamjenu za insulin životinjskog porijekla (svinjetina). Tokom određenog vremenskog razdoblja otkrivena je njihova sigurnost, ali istovremeno i njihova niska efikasnost: često uzrokuju hipoglikemiju, debljanje, pobuđuju apetit. Prije primjene ovih inzulina, bocu se mora protresti da se inzulin potpuno razrijedi otapalom. Njihova jedina prednost je nizak trošak. Ipak, ovo je vrlo kontroverzna teza. Predstavnici ove grupe: brzi, actrapid, humulin P, insuman bazal, protafan, humulin NPH. Druga grupa analoga ljudskog inzulina - mijenja se niz aminokiselina u molekuli tih lijekova. Oni ne zahtijevaju miješanje, hipoglikemija se tijekom njihove upotrebe rijetko razvija, apetit je manje stimuliran, debljanje se određuje mnogo rjeđe u usporedbi s ljudskim inzulinama. Općenito, kompenzacija dijabetesa je mnogo bolja. Većina proizvođača prelazi na proizvodnju analoga ljudskog inzulina. Preko 10 godina dugogodišnjeg iskustva s ovom grupom lijekova. Svi liječnici primjećuju, pored efikasnosti, visoku sigurnost analoga. Slučajevi intolerancije na inzulin, alergijske reakcije, promjene potkožnog masnog tkiva na mjestima ubrizgavanja su vrlo rijetki. Svi insulini ubrizgavaju se supkutano olovkama šprica. Injekcije su prilično sigurne (pod uslovom da se igla mijenja prilikom svakog ubrizgavanja insulina) i bezbolne su. Glavni predstavnici inzulina dugog djelovanja: glargin (komercijalno ime - lantus) i detemir (levemir). Predstavnici analoga humanog inzulina kratkog djelovanja: lyspro (humalog), aspart (novorapid) i glulisin (apidra). Domaća farmaceutska industrija proizvodi humane inzuline. Međutim, trenutno se planira pokretanje analogne linije za proizvodnju inzulina. U tom pravcu pratimo korak sa čitavim svijetom.

☼ Koji bazni insulin odabrati?

Odgovor: trenutno sa sigurnošću možemo preporučiti analog ljudskog inzulina: glargin ili detemir. Jedino što treba imati na umu je da se glargin daje samo jednom dnevno, obično prije spavanja. U nekim se slučajevima, kada se koristi insulin detemir, primjećuje potreba za dvije injekcije (ujutro i navečer). Potreba za ovim inzulinom obično je 20-30% veća u bolesnika u odnosu na glargin, tj. potrebne su velike doze.

- Kako odabrati potrebnu dozu bazalnog inzulina?

Odgovor: Potrebna doza inzulina se odabire prema šećeru natašte. Moramo se potruditi da glukoza u krvi na glasu ne pređe 6 mmol / L. Dakle, mjerijući šećer ujutro svaka tri dana, potrebno je dodati dozu bazalnog inzulina primijenjenu prije spavanja za 2 IU dok se ne postigne ova razina šećera. Odabir doze inzulina najbolje je obaviti pod nadzorom iskusnog stručnjaka. Međutim, hospitalizacija radi započinjanja liječenja i odabir doze nije uvijek potrebna. Ali, školovanje u školi za dijabetes jednostavno je neophodno.

- Kada je potrebno započeti liječenje inzulinom kratkog djelovanja?

Odgovor: Potrebno je dodati inzulin kratkog djelovanja ako je razina šećera u krvi 2 sata nakon obroka veća od 9 mmol / l. Početna doza obično je 3 do 4 IU. Izbor bi trebao biti napravljen na analogima ultrazvučnog inzulina: aspart ili glulisin. Njihova upotreba povezana je s manjim rizikom od hipoglikemije nakon gutanja i manjim povećanjem tjelesne težine u odnosu na ljudske inzuline. Odabir potrebne doze može se provesti povećanjem količine inzulina primijenjenog za 1 IU u 3 dana dok se ne postigne razina glukoze u krvi nakon jela sa 6 na 8 mmol / L.

- Mogu li koristiti pumpu za primenu inzulina? Koji je insulin bolje odabrati?

Odgovor: Ako doktor preporuči upotrebu višestrukog režima ubrizgavanja (1 ili 2 injekcije bazalnog inzulina + 2 do 4 injekcije inzulina kratkog djelovanja), možda biste radije koristili pumpu. Potreban vam je samo inzulin kratkog dejstva. Tokom trudnoće treba dati prednost ljudskom insulinu kratkog djelovanja. U svim ostalim slučajevima to je analog ultrazlaznog djelovanja: aspart ili glulisin. Za prelazak na pumpnu terapiju obratite se svom ljekaru ili specijalizovanom pumpnom centru. *

- Koliko ljudi koristi inzulin živi?

Odgovor: Kao i svi. Što je veća kompenzacija, to je manje komplikacija. Što je manje komplikacija, to je duži i sretniji život. Trenutno imamo svaku priliku da osiguramo da su pacijenti s dijabetesom zdravi. Za to su potrebna samo 2 uvjeta: želja pacijenta i želja liječnika.

Insulin Lizpro - sredstvo za regulisanje nivoa šećera u krvi pacijenata sa dijabetesom tipa 1-2

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Osobe koje pate od dijabetesa moraju stalno regulirati prehranu, kao i uzimati lijekove koji normaliziraju razinu šećera u krvi.

U početnim fazama nema potrebe za redovitom upotrebom lijekova, ali u nekim slučajevima oni mogu ne samo poboljšati stanje, već i spasiti čovjekov život. Jedan od takvih lijekova je Insulin Lizpro, koji se distribuira pod robnom markom Humalog.

Opis lijeka

Insulin Lizpro (Humalog) je lek ultra kratkog dejstva koji se može koristiti za ravnomerno razgrađivanje šećera kod pacijenata različitih starosnih grupa. Ovaj je alat analogan ljudskom inzulinu, ali s malim promjenama u strukturi, koje vam omogućavaju da postignete najbržu apsorpciju od strane tijela.

Alat je otopina koja se sastoji od dve faze, a koja se unosi u tijelo supkutano, intravenski ili intramuskularno.

Lijek, ovisno o proizvođaču, sadrži sljedeće komponente:

  • Natrijum heptahidrat hidrogen fosfat,
  • Glicerol
  • Hlorovodonična kiselina
  • Glicerol
  • Metacresol
  • Cink oksid

Po principu svog djelovanja Insulin Lizpro nalikuje drugim lijekovima koji sadrže inzulin. Aktivne komponente prodiru u ljudsko tijelo i počinju djelovati na stanične membrane, što poboljšava unos glukoze.

Učinak lijeka započinje u roku od 15-20 minuta nakon njegove primjene, što vam omogućava da ga koristite direktno tokom obroka. Ovaj pokazatelj može varirati ovisno o mjestu i načinu primjene lijeka.

Zbog visoke koncentracije, stručnjaci preporučuju Humalog uvesti supkutano. Maksimalna koncentracija lijeka u krvi na ovaj način bit će postignuta nakon 30-70 minuta.

Indikacije i upute za upotrebu

Insulin Lizpro upotrebljava se u liječenju bolesnika s dijabetesom bez obzira na spol i starost. Alat daje pokazatelje visokih performansi u slučajevima kada pacijent vodi nenormalan način života, što je posebno tipično za djecu.

Humalog propisuje isključivo lekar sa:

  1. Dijabetes melitus tipa 1 i 2 - u potonjem slučaju samo kada uzimanje drugih lijekova ne donosi pozitivne rezultate,
  2. Hiperglikemija, koja se ne ublažava drugim lekovima,
  3. Priprema pacijenta za operaciju,
  4. Netolerancija na druge lekove koji sadrže insulin,
  5. Pojava patoloških stanja koja kompliciraju tok bolesti.

Metoda davanja lijekova koju preporučuje proizvođač supkutano je, ali ovisno o stanju pacijenta, sredstvo se može primijeniti i intramuskularno i intravenski. Uz potkožnu metodu najprikladnija mjesta su kukovi, ramena, stražnjica i trbušna šupljina.

Kontinuirana primjena Insulina Lizpro u istoj točki je kontraindicirana, jer može dovesti do oštećenja strukture kože u obliku lipodistrofije.

Isti dio se ne može koristiti za primjenu lijeka više od 1 puta mjesečno. Uz potkožno davanje, lijek se može koristiti bez prisustva medicinskog stručnjaka, ali samo ako je dozu prethodno odabrao specijalista.

Vrijeme primjene lijeka određuje i liječnik koji se mora pridržavati, a mora se strogo poštivati ​​- to će tijelu omogućiti da se prilagodi režimu, kao i dugoročnom učinku lijeka.

Možda će biti potrebno prilagođavanje doze tokom:

  • Promjena prehrane i prelazak na hranu sa niskim ili visokim udjelom ugljikohidrata,
  • Emocionalni stres
  • Zarazne bolesti
  • Istodobna primjena drugih lijekova
  • Prelazak sa drugih brzo djelujućih lijekova koji utječu na nivo glukoze,
  • Manifestacije zatajenja bubrega,
  • Trudnoća - ovisno o trimestru, mijenja se potreba tijela za inzulinom, pa je to neophodno
  • Redovno posjećujte svog zdravstvenog radnika i mjerite nivo šećera.

Izvršenje prilagođavanja doze može biti potrebno i prilikom promjene proizvođača Insulin Lizpro i prelaska između različitih kompanija, jer svaka od njih donosi svoje promjene u sastavu, što može utjecati na efikasnost tretmana.

Nuspojave i kontraindikacije

Prilikom imenovanja lijeka, lekar koji vodi računa treba uzeti u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijentovog tijela.

Insulin Lizpro je kontraindiciran ljudima:

  1. S povećanom osjetljivošću na glavnu ili dodatnu aktivnu komponentu,
  2. Sa velikom sklonošću hipoglikemiji,
  3. U kojem postoji insulinoma.

Tokom upotrebe lijeka kod dijabetičara mogu se primijetiti sljedeće nuspojave:

  1. Hipoglikemija - najopasnija je, javlja se zbog nepravilno odabrane doze, kao i uz samoliječenje, može dovesti do smrti ili ozbiljnog oštećenja moždanih aktivnosti,
  2. Lipodistrofija - nastaje kao rezultat injekcija u isto područje, radi prevencije je potrebno naizmenično izmjenjivati ​​preporučena područja kože,
  3. Alergija - manifestuje se ovisno o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela, počevši od blagog crvenila mjesta ubrizgavanja, završavajući anafilaktičkim šokom,
  4. Poremećaji vidnog aparata - s pogrešnom dozom ili pojedinačnom netolerancijom na komponente, retinopatija (oštećenje sluznice očne jabučice uslijed vaskularnih poremećaja) ili djelomična oštrina vida, najčešće se očituje u ranom djetinjstvu ili oštećenjem kardiovaskularnog sistema,
  5. Lokalne reakcije - na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti crvenilo, svrbež, crvenilo i oteklina koje prođu nakon što se tijelo navikne.

Neki se simptomi mogu početi manifestirati nakon dužeg vremena. U slučaju nuspojava, prestanite uzimati inzulin i posavjetujte se sa ljekarom. Većina problema najčešće se rešava prilagođavanjem doze.

Interakcija s drugim lijekovima

Prilikom propisivanja lijeka Humalog, liječnik mora uzeti u obzir koje lijekove već uzimate. Neki od njih mogu i pojačati i smanjiti delovanje inzulina.

Učinak Insulina Lizpro je pojačan ako pacijent uzima sljedeće lijekove i grupe:

  • MAO inhibitori,
  • Sulfonamidi,
  • Ketokonazol,
  • Sulfonamidi.

Uz paralelnu upotrebu ovih lijekova, potrebno je smanjiti dozu inzulina, a pacijent treba, ako je moguće, odbiti ih uzimati.

Sljedeće tvari mogu smanjiti učinkovitost lijeka Insulin Lizpro:

  • Hormonski kontraceptivi
  • Estrogeni
  • Glucagon,
  • Nikotin.

Doza inzulina u ovoj situaciji trebala bi se povećati, no ako pacijent odbije koristiti ove tvari, bit će potrebno izvršiti drugo prilagođavanje.

Također je vrijedno razmotriti neke značajke tokom liječenja Insulin Lizpro-om:

  1. Liječnik prilikom izračuna doze mora uzeti u obzir koliko i kakvu hranu konzumira pacijent,
  2. Kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, dozu će trebati smanjiti,
  3. Humalog može smanjiti aktivnost protoka nervnih impulsa, što utječe na brzinu reakcije, a to predstavlja određenu opasnost, na primjer, za vlasnike automobila.

Analozi lijeka Insulin Lizpro

Insulin Lizpro (Humalog) ima prilično veliku cijenu, zbog koje pacijenti često odlaze u potragu za analogama.

Na tržištu se mogu naći sljedeći lijekovi koji imaju isti princip djelovanja:

  • Monotar
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Intralno
  • Actrapid.

Strogo je zabranjeno samostalno zamijeniti lijek. Prvo morate potražiti savjet ljekara, jer samo-lijek može dovesti do smrti.

Ako sumnjate u svoje materijalne mogućnosti, upozorite stručnjaka o tome. Sastav svakog lijeka može varirati ovisno o proizvođaču, zbog čega će se snaga učinka lijeka na pacijentovo tijelo promijeniti.

Ovaj lijek se najčešće koristi za dijabetes koji nije ovisan o insulinu (1 i 2), kao i za liječenje djece i trudnica. Uz točan izračun doze, Humalog ne izaziva nuspojave i nježno djeluje na tijelo.

Lijek se može primijeniti na više načina, ali najčešći je potkožni, a neki proizvođači alatu daju poseban injektor koji osoba može koristiti čak i u nestabilnom stanju.

Ako je potrebno, pacijent s dijabetesom može naći analoge u ljekarnama, ali bez prethodne konzultacije sa stručnjakom njihova upotreba strogo je zabranjena. Insulin Lizpro kompatibilan je s drugim lijekovima, ali u nekim je slučajevima potrebno prilagođavanje doze.

Redovita upotreba lijeka ne izaziva ovisnost, ali pacijent mora slijediti poseban režim koji će pomoći tijelu da se prilagodi novim uvjetima.

Zašto je insulin neophodan za dijabetes?

Prije svega, inzulin je hormon koji stvaraju beta ćelije gušterače. Rad pankreasa i nivo hormona inzulina su glavni faktori koji određuju da li osoba ima dijabetes.

Slijedi opis dvije glavne vrste dijabetesa.

Dijabetes tipa 1
Riječ je o autoimunoj bolesti kod koje oštećene stanice gušterače ne dopuštaju tijelu da proizvodi inzulin uopće ili u količini koja je potrebna da dovoljno regulira šećer u krvi (glukozu).

Dijabetes tipa 2
Bolest tipa 2 razvija se kada ćelije gušterače koje proizvode inzulin ne mogu ga proizvesti u dovoljnim količinama ili kada proizvedeni inzulin tijelo ne opaža, što se naziva terminom "inzulinska rezistencija".

Jednostavno rečeno, uzrok dijabetesa je stanje u kojem tijelo nije u mogućnosti pomoću inzulina koristiti ili skladištiti energiju iz hrane.

Vrste inzulina

Za liječenje dijabetesa koriste se različite vrste inzulina. Unatoč širokoj upotrebi inzulina, njegova se djelotvornost za određeni organizam ne može predvidjeti, jer svaki organizam drugačije reagira na inzulin. Duljina vremena koje je potrebno da se hormon (inzulin) apsorbira i njegovo trajanje u tijelu su dva faktora koja mogu varirati ovisno o vašem spolu, dobi ili težini. Vaš ljekar će vam pomoći da odredite koji je inzulin najbolji za vaše potrebe.

Na tržištu se nude mnoge vrste inzulina koje obično dijelimo u četiri glavne skupine:

Kratko delujući inzulin (redovan)Srednji inzulin Ultra inzulin kratkog djelovanjaInzulin dugog djelovanja
Vreme ulaska u krv30 minuta2-6 sati15 minuta6-14 sati
Period maksimalne efikasnosti2–4 sata4-14 sati30–90 minuta10-16 sati
Vreme da inzulin ostane u krvi4-8 sati14-20 satido 5 sati20-24 sata
Normalno vrijeme upotrebePrije jelaU kombinaciji sa inzulinom kratkog djelovanjaPrije ili za vrijeme obrokaJutro / kasna noć prije spavanja
Konvencionalni put administracijeŠpricevi ili inzulinska olovkaŠpricevi ili injekcije sa špricom olovke sa insulinomOlovka za inzulin ili inzulinska pumpaOlovka za inzulin ili inzulinska pumpa

Tabela prikazuje tipične karakteristike djelovanja inzulina, ali reakcija vašeg tijela na ove vrste inzulina može varirati. Zbog toga je važno redovno uzimati testove za HbA1c i stalno pratiti koliko uspješno uspijevate održati stabilnu razinu šećera (glukoze) u krvi da biste utvrdili mogu li se poboljšati rezultati liječenja dijabetesa.

Kada je potreban inzulin

Tijelo ljudi koji nemaju dijabetes prirodno proizvodi inzulin kada otkrije previsok (hiperglikemija) ili prenizak (hipoglikemija) šećer u krvi (glukozu). Budući da tijelo ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 i 2 ne može prirodno regulirati šećer u krvi, potrebna mu je pomoć u obliku vanjskog inzulina. Tokom dana, svi pacijenti s dijabetesom tipa 1 i neki bolesnici s dijabetesom tipa 2 dužni su uzimati inzulin. Najčešće se primenjuje fiksna doza inzulina ili se koristi bazalno-bolusni režim.

Inzulin sa fiksnom dozom

Upotreba terapije, u kojoj se daje fiksna doza inzulina, ovisi o sposobnosti održavanja ispravnog broja ugljikohidrata. Budući da se pri korištenju ove metode uzima fiksna doza inzulina u određeno vrijeme tokom dana, važno je uzeti u obzir i vanjske čimbenike kao što su fizička aktivnost i konzumiranje alkohola pri odabiru hrane.

Na primjer, ako ste imali visoki šećer u krvi prije jela, trebali biste smanjiti unos ugljikohidrata da spriječite hiperglikemiju. Glavni nedostatak ove terapije je nedostatak fleksibilnosti i mogućnosti izbora, jer, u suštini, vaši obroci ovise o razini šećera u krvi, a ne o apetitu ili sklonosti hrani.

Uloga inzulina u režimu bazalnog bolusa

Možda ste čuli ili čak koristili režim bazalnog bolusa kao način ubrizgavanja inzulina u tijelo. Pogodan je za dijabetes tipa 1, a u nekim slučajevima i za dijabetes tipa 2. Ukratko, inzulin (bazalni) s dugotrajnim djelovanjem koristi se za ovaj režim održavanja razine šećera u krvi (glukoze) tijekom razdoblja nedostatka hrane i održavanja injekcija kratko djelujućeg inzulina (bolusa) prije jela kako bi se spriječio špic šećera u krvi nakon jela.

Ako imate dijabetes ovisan o insulinu, vaš cilj je prebrojati količinu ugljikohidrata u vašem obroku kako biste ih nadomjestili dozom inzulina. Količina inzulina koju trebate unijeti ovisit će o faktorima kao što su vaš trenutni šećer u krvi i količina ugljikohidrata koje planirate unositi.

Opcije davanja insulina

Insulin se može dati na nekoliko različitih načina. Obično se odluka donosi ovisno o tome koja metoda najbolje odgovara vašim potrebama i načinu života. Postoje mnoge mogućnosti davanja, ali najpopularnije su inzulinske olovke i inzulinske pumpe.

Inzulinska pumpa

Insulinsku pumpu preferiraju pacijenti koji ne žele višestruko dnevno davati injekcije. Pogodan je i za dijabetičare tipa 1 i za tip 2. Pumpa je mali elektronički uređaj koji svakodnevno ubrizgava ultra kratko djelujući inzulin u odabranoj dozi kako bi najbolje zadovoljio potrebe vašeg tijela.

Liječenje inzulinskom pumpom pruža brojne kliničke prednosti u usporedbi s liječenjem višestrukim dnevnim injekcijama, na primjer 2:

  • bolja kontrola glikoziranog hemoglobina
  • manji broj epizoda hipoglikemije
  • smanjenje varijabilnosti glikemije

Olovka za inzulin

Olovka za šprice sa inzulinom je najčešći oblik inzulina za osobe sa šećernom bolešću tipa 1 i za neke osobe sa dijabetesom tipa 2. U tipičnim se olovkama obično koriste tanke i kratke izmjenjive igle, čije injekcije su često bezbolne. Olovka za špricu sa inzulinom je izbor pacijenata koji imaju dijabetes koji koriste režim bazalnog bolusa ili koji daju fiksnu dozu inzulina. Da biste prilagodili dozu primenjenog insulina, koristi se selektor doze na vrhu olovke.

1 NHS UK. (Januar, 2010). PRVO KORIŠTENJE INZULINA U TRETMANU DIJABETA 88 GODINA PROVODNO NA TJEDAN. Preuzeto 5. veljače 2016. s https://www.diabetes.org.uk/about_us/news_landing_page/first-use-of-insulin-in-treatment-of-diabetes-88-years-ago-today/

2 J. C. Pickup i A. J. Sutton Teška hipoglikemija i kontrola glikemije kod dijabetesa tipa 1: metaanaliza višestrukih dnevnih injekcija inzulina u usporedbi s kontinuiranom potkožnom infuzijom inzulina Dijabetička medicina 2008: 25, 765–774

Sadržaj ove stranice služi samo u informativne svrhe i ne može zamijeniti profesionalni medicinski savjet, dijagnozu i liječenje u bilo kojoj mjeri. Sve povijesti pacijenata objavljene na ovom web mjestu individualno su iskustvo svakog od njih. Liječenje može varirati od slučaja do slučaja. Uvijek se posavjetujte s liječnikom o dijagnozi i liječenju i pobrinite se da pravilno razumijete njegove upute i slijedite ih.

Ostavite Svoj Komentar