Ukusni uskrsni kolači i Uskrs za dijabetes: recepti i savjeti

Kulich je bogat, sladak, kvasni proizvod koji se pravi od pšeničnog brašna s dodatkom grožđica i kandiranog voća. Takve lepinje se razlikuju u veličini i obliku. Tradicionalni uskrsni kolač za dijabetičare tipa 1 i 2 nije prikladan, ali postoji mnogo posebnih recepata za pravljenje uskršnjih kolača za osobe koje imaju dijabetes.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Siguran i ukusan kolač protiv dijabetesa - šta?

Za početak, u nastavku ćemo vam ponuditi dva jednostavna i provjerena uskrsna torta i uskrsni recepti, međutim ako želite pokušati nešto kuhati sami, preporučujemo vam da slijedite nekoliko jednostavnih savjeta:

  1. Ako je moguće, pileća jaja u receptima treba zamijeniti prepelicim jajima - ona su korisnija i sigurnija u pogledu moguće salmoneloze,
  2. Šećer nam, naravno, ne odgovara, već umjesto toga odaberite fruktozu, ksilitol ili druge zaslađivače koji su prikladni za vas,
  3. Stručnjaci za prehranu savjetuju zamjenu masne hrane niskokaloričnom hranom sa malo masti, na primjer, možete pokušati zamijeniti maslac margarinom s niskim postotkom masnoće (ali u receptu to nije uvijek moguće, a nismo uspjeli), vrhnje i kiselo vrhnje za mliječnu surutku, skut vrijedi kupovati sa sadržajem masti ne većim od 5%,
  4. Umjesto suhih marelica, grožđica, kandiranog voća, koji se obično dodaju uskršnjim kolačima, uzmite sušene trešnje ili brusnice. Možete koristiti i mljevenu ili drobljenu dijabetičku čokoladu koja se prodaje u specijaliziranim robnim kućama, ili čokoladu s udjelom kakaa od najmanje 85%,
  5. Uskrs treba kuhati bez brašna.

Prava uskršnja torta za dijabetičare

Postoji nekoliko pravila za pravljenje uskrsne torte:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • Šećer se mora zamijeniti fruktozom, ksilitolom ili drugim zaslađivačima.
  • Sve proizvode s visokim postotkom masti, dijabetičari trebaju promijeniti na niskokalorične s nižim udjelom masti (maslac - niskokalorični ili margarin s niskim postotkom masti, krema - whey).
  • Masni sir neće biti veći od 5%.
  • Kandirano voće, grožđice, suhe marelice, koje se tradicionalno dodaju u uskršnji kolač, moraju se zamijeniti brusnicama, sušenim trešnjama ili komadima čokolade za dijabetičare (prodaju se u posebnim odjelima supermarketa).
  • Pileća jaja za dijabetičare poželjno bi biti prepelica.

Za dijabetes je bolje kuhati bez brašna, na bazi skute - ovaj potonji je bogat magnezijem, fosforom, kalcijumom, selenom, željezom i raznim vitaminima.

Torta od sira (bez brašna), koja zahteva pečenje

  1. Odvojite žumance od proteina. Žumance razmažite ksilitolom i sirom.
  2. Ohlađene proteine ​​tucite sa prstohvatom soli do stabilnih vrhova, dodajte cimet.
  3. Lagano ubrizgajte proteine ​​u mešavinu skute, izmiješajte.
  4. Dobivena masa se nanosi na pripremljeni oblik i izravnava.
  5. Pecite dok ne skuha (provjeri drvenim štapićem ili šibicom).
Vratite se na sadržaj

Uskršnji krem ​​(bez brašna), recept bez pečenja

  • domaći sir s niskim udjelom masti - 500 grama,
  • jaja (samo žumance) - 2 komada,
  • ksilitol - 4 kašike,
  • mlijeko s malo masnoće - 3 kašike,
  • niskokalorični puter - 100 grama,
  • zdrobljeni orasi - 2 kašike.

Nakon temeljitog pritiska skute podvrgnete mljevenju blenderom.

  1. Skuta se prethodno isecka gazom i usitni mikserom.
  2. Odvojite žumance i dobro ih utrljajte s ksilitolom, sipajte mlijeko.
  3. Ova smjesa se zagrijava u vodenoj kupelji i podešava se da se zgusne, neprestano miješajući.
  4. Ugrijanoj smjesi dodaju se ulje, zdrobljeni orasi i pripremljeni skuta. Sve to treba dobro izmiješati.
  5. Dobivenu masu rasporedite u odvojivom obliku (poseban obrazac za skut od sira), prekrijte gazom, prekrijte bazu gazom i stavite potlačenje na vrh (nešto teško).
  6. Ostavite na hladnom do 10 sati, potom ih izvadite, uklonivi oblik uklonite i ukrasite naribanom čokoladom ili zdrobljenim orasima po vašem ukusu.
Vratite se na sadržaj

Kulich na serumu za dijabetičare

  • brašno
  • suhi kvasac - vrećica,
  • prepelice jaja - 10 komada (ako ne, onda piletina - 5 komada),
  • serum - pola šolje,
  • puter - 2 kašike,
  • kora limuna, narandže - 1 kašika,
  • sol je prstohvat.
  1. Kvasa se razrjeđuje u toploj surutki, a 5 velikih kašika brašna je sunđera.
  2. Odvojite žumance i vjeverice. Posolite ih odvojeno, pa izmešajte, sipajte kockice i rasporedite na testo.
  3. Ulijte prosijano brašno, zamijesite ne baš cool tijesto i ostavite ga da se zagrije.
  4. Podignuto tijesto napunite pripremljenim kalupima za 2/3 i pecite ih do zlatno smeđe boje. Nakon uskrsnih kolača ohladite se.
Vratite se na sadržaj

Kulich narandžasta, riješena za dijabetes

Treba uzeti sljedeće sastojke:

Prvi korak u pečenju je uzgoj kvasca u toplom mlijeku.

  • brašno - 600 grama,
  • suhi kvasac -15 grama,
  • mlijeko 1% - 300 ml,
  • narandžasta - 2 komada
  • ksilitol - 100 grama,
  • puter - 200 grama,
  • sirova pileća jaja - 2 komada,
  • prstohvat soli - jedan.
  1. Pripremite tijesto: kvasac se uzgaja u mlakom mlijeku i dodaje se žlica brašna. Promiješajte, pokrijte ručnikom i ostavite sat vremena na toplom mjestu.
  2. Naribajte koru naranče na sitnoj rerni, iscijedite svježe od plodova.
  3. U brašno se dodaju ksilitol, jaja, svježa, sol, topljeni maslac i prikladno tijesto.
  4. Zamijesite tijesto i ostavite ga na vatri da se opet digne.
  5. Kad se tijesto već približilo, dodajte ga promešati, pomiješajte, pa napunite pripremljenim kalupima i opet dajte vremenu tijestu da se digne (za to treba 25-30 minuta). Nježno je stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 45 minuta.
  6. Hladni kolači ukrašeni su glazurama i višnjama, dopuštaju da se osuše.
Vratite se na sadržaj

Uskršnji kolači jednostavni i čokoladni

  • Brašno - koliko će vam tijesta uzeti (mijesite kao palačinka),
  • mlijeko - pola litre,
  • puter - 100 grama,
  • pileća jaja - 5 komada (ako prepelice - 10-12 komada),
  • kvas - 50 grama,
  • sol je prstohvat.
U ovu vrstu pečenja možete dodati kakao prah u količini od dvije kašike.

Prilikom pečenja čokoladne verzije dodaje se i testo:

  • kakao prah - 2 kašike,
  • čokolada za dijabetičare - 20-30 grama.

Način pripreme takvih proizvoda za dijabetičare vrlo je jednostavan. Kvasac se uzgaja u zagrijanom mlijeku, dodaju se meki puter, ksilitol, jaja, sol i brašno. Sve mesite, ostavite na toplom mestu nekoliko sati. Prebacite tijesto u papirne ili metalne kalupe i pecite u vrućoj pećnici 45 minuta. Zatim ohlađene torte ukrasite po vlastitom nahođenju.

Uskrs sa mrkvom za dijabetičare

  • skuti sir s malo masnoće - 1 kilogram,
  • svježa mrkva - 4 komada,
  • ksilitol - 100 grama,
  • niskokalorični puter - 200 grama,
  • sjeckana korica narandže - 2 kašike.

Mrkvu naribajte na sitnoj rerni i pirjajte sa maslacem na laganoj vatri dok ne omekša. Svi sastojci se pomiješaju odjednom i usitnjavaju mikserom. Napunite masu odvojivim oblogom obloženim gazom (ako nema oblika, koristite dodatak za kolač) i stavite pod prešu na 6-10 sati da se serum staknira. Izvađeni ukras izvade i ukrase naribanom čokoladom i sjeckanim orasima.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Uskrs je glavni i najstariji kršćanski praznik. Uspostavljen u čast uskrsnuća Isusa Krista. Tijekom Velike subote i nakon Uskrsne službe u crkvi posvećeni su uskrsni kolači, Uskrs i jaja.

I šta dijabetičari rade ovih dana? Na kraju krajeva, najbolje, najslađe i najmasnije dobrote pripremljene su za razgovor. Dijabetičari tipa 1 imaju sreću kao i uvek. Trebate provjeriti razinu šećera u krvi, računati XE (jedinice za hljeb). I možete pojesti količinu koja ne šteti dobroj kompenzaciji.

Ali s dijabetesom tipa 2 na dijeti ili tabletama ovaj trik neće uspjeti. I vrlo dobro. Jednom sam probao uskršnje kuhane po starom receptu. Pravi, od prirodnih rustikalnih proizvoda. Po mom ukusu previše je slatko i masno. Ali to nije moguće dijabetičarima. I šećer i holesterol će skočiti. I želim da slavimo. Želim biti sa svima zajedno. Predlažem da malo promijenite recepte. Siguran sam da će se svima svideti.

Jaja. Poznato je da dijabetička dijeta omogućava 3-4 jaja tjedno. Nema više. Zajedno s onima koje su već u jelu. Šta da radim Obojite prepelice. Tri su puta manji od piletine, vrlo su ukusni. Obojeni u obični luk od ljuske izgledaju vrlo lijepo zbog mrlja na ljusci. I djeci će se svideti.

Uskrs . Od svježeg voća možete napraviti sir. Samo pomiješajte skuti sir sa malo masnoće sa sitno nasjeckanim voćem koje volite. Dodajte malo kisele pavlake sa 10% masnoće, stavite na jelo u obliku piramide. Ukrasite svježim voćem.

Kulich . Našao sam sjajnu zamjenu. Angel cupcake. Nerealno ukusno. Probajte.

Potrebni proizvodi: 6 bjelanjaka, sol 0,3 kašike soka, sok 1/2 limuna, integralno brašno 0,7 šalica (šolja - 240 grama) protresite sve iz šolje, 1,5 stol. kašike škroba, vanilin, stevoid - 2/3 kašike, pekan, grubo seckan - 0,5 šoljica, šaka suhih brusnica, listiće naranče.

Priprema: umutite bjelanjke, dodajte sve sastojke, pomiješajte. Pecite 45 minuta na temperaturi od 179 stepeni.

Na web mjestu se nalazi video o Uskrsu.

Sviđa li vam se naša stranica? Pridružite se ili se pretplatite (notifikacije o novim temama stići će na poštu) na našem kanalu u MirTesenu!

Uskršnja torta za dijabetičare korak po korak recept

U veću posudu sipajte čašu mlijeka i stavite na laganu vatru. Dodajte maslac i maslinovo ulje, fruktozu, vanilin, sol (tečnost bi trebala ispasti slana - isprobajte!) I zagrijte dok se ulje i fruktoza ne otopi.

U pola šalice tople (NE VRIJEME!) Vode, dodajte čajnu žličicu fruktoze, promiješajte dok se ne otopi i ulijte kvas. Pomiješajte i ostavite da odstoji da se napravi kvas.

Uklonimo tavu s vatre i zaspimo, miješajući, u porcijama brašna. Dodajte malo pretučena jaja (bjelanca možete zasebno pobijediti i unijeti na kraju), promiješajte ponovo. Dodajte razrijeđeni kvasac i ponovo ga mijesite, sada kao što treba, nastavljajući dodavati brašno u obrocima (pažljivo: to bi trebalo biti mekano, a ne jako gusto tijesto!) - tijesto bi trebalo ispasti glatko i zaostajati za zidovima posuđa. (Ako nema dovoljno brašna, dodajemo. Glavna stvar je zaustaviti se na vrijeme!) Ova faza je najteža i najodgovornija: uhvatiti „svoju mjeru“: GLAVNA stvar NE DOVOLJU SA BROJEM DA NE DOBIJETE KLJUČ NIKADA ZA HRANE NA VASU, DA NE MOŽETE ! Stoga nije potrebno gurati svih kilogram i pol ako smatrate da vam je već dosta - ali, ovisno o kvaliteti brašna, kilogram možda neće biti dovoljan, pa pripremite još jedno pako brašno na kraju. AKO JE TEKO TEKUĆE - SIGURNO DA SIJETE. Tako je bolje deblji od tanjih.

Stavili smo ga na toplo mjesto, pokrivajući ga čistim ručnikom. Bit će prikladno dugo - tijesto je jako bogato i samim tim teško. Nakon što se prvi put uklapa - spustite ga, perući ga vilicom. Hajdemo opet

Otopite grožđice u konjaku / rumu, ostavite dok ne stigne.

Kad se pojavi drugi put, pripremamo se za rezanje. Dodajte grožđice (prethodno ih treba procijediti kroz drugar i zatim ih posipati brašnom, u drugar, kasnije dobro protresti da ne bi bilo viška) i gnječiti ga u tijesto. NAPOMENA: o grožđicama - odlučite sami, tražeći šećer. Za svaki slučaj - nevjerovatno je zamijeni suhim brusnicama (još uvijek ostavim nekoliko kašika i grožđica iz navike.) OPCIJA: možete dodati i limun nariban na srednjoj rerni

Šaržu podijelimo na 4-6 obroka.

Obliku (4 velike ili 5-6 srednjih) podmažite uljem. Na dno obrasca stavljamo papirni krug. Zidove i dno pospite brašnom. Tijesto širimo u oblike: treba li ispasti tako da tijesto više ne traje? forme. Dajemo malu šetnju na toplom mjestu, prekrivajući peškirom.

Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Vrh uskrsnih kolača podmažite razmućenim jajetom i pažljivo stavite obrasce u rernu. Nakon oko 15 minuta, kada uskrsni kolači porastu, smanjujemo temperaturu sa 200 na 180 stepeni. i tako je ostavite.

Kada vrh porumeni, svaki obrazac pokrivamo vlažnim krugom papira kako se ne bi izgorjeli dok se kolači peku. NE OTVORITE OVU ŠIRINU, Jer KUPOVI NE SMEJU VELIČINU!

Spremnost provjeravamo tako što uskrsnu tortu probušimo rupicom, kada snažno miriše: ako izađe iz torte, osušite se, bez lijepljenja, to je učinjeno.

Izvadimo, ostavimo da odstoji 5 minuta i istresimo iz kalupa. Stavimo na papirne ručnike, pokrijemo čistim ručnikom i ostavimo da se ohlade.

Torte koje su se ohladile mogu se glazirati i ukrasiti. Ne možete pokriti!

I tada sve ovisi o nama: ako pričate kao čehovski trgovac, jedete po jednu tortu u isto vrijeme, dinamika šećera je nepredvidiva. A ako je do 100 g po obroku sasvim normalno (uvijek se uklopimo, čak ni mama nije dodala dodatni čin). Hristos uskrsnuo!

Sviđa li vam se recept? Pretplatite se na nas u Yandex Zen-u.
Pretplatom možete vidjeti više ukusnih i zdravih recepata. Idi i pretplati se.

Pogledajte video: Jogurt kivi torta bez pečenja, voćna, lagana i osvežavajuća (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar