Bodybuilding inzulin - unos (kurs), doze, nuspojave

| uredi kod

Inzulin (od lat. insula - otok) - hormona peptidne prirode, formira se u beta ćelijama otočića Langerhansa gušterače. Ima višestruki učinak na metabolizam u gotovo svim tkivima. Glavni učinak inzulina je snižavanje koncentracije glukoze u krvi. U bodibildingu se koristi inzulin zbog svog izraženog anaboličkog učinka. Alternativa su oralni hipoglikemijski agensi poput Diabetona.

Inzulin povećava propusnost membrana plazme za glukozu, aktivira ključne enzime glikolize, potiče stvaranje glikogena u jetri i mišićima iz glukoze i pojačava sintezu masti i proteina. Osim toga, inzulin inhibira aktivnost enzima koji razgrađuju glikogen i masnoću. Odnosno, pored anaboličkog efekta, inzulin ima i anti katabolički efekat.

U najvećoj mjeri transport glukoze u dvije vrste tkiva ovisi o inzulinu: mišićnom tkivu i masnom tkivu - to je tzv. tkiva ovisna o insulinu.

Anabolički efekat

Kao što znate, inzulin pomaže da se u mišićne stanice apsorbuje što više aminokiselina. Valin i leucin se najbolje apsorbuju, to su neovisne aminokiseline.

Hormon takođe obnavlja DNK, transport magnezijuma, kalijum fosfata i biosintezu proteina. Uz pomoć inzulina pojačana je sinteza masnih kiselina koje se apsorbiraju u masno tkivo i jetru.

Uz nedostatak inzulina u krvi, dolazi do mobilizacije masti.

Upotreba inzulina u izgradnji tijela

U bodibildingu se inzulin koristi samo kratko djelujući ili ultra kratko.

Inzulin kratkog djelovanja djeluje na sljedeći način: nakon subkutane primjene (injekcije) počinje djelovati u pola sata. Insulin se mora davati pola sata pre obroka. Maksimalni učinak inzulina dostiže 120 minuta nakon njegove primjene i potpuno zaustavlja njegov transportni rad u tijelu nakon 6 sati.

Najbolji lijekovi testirani vremenom su Actrapid NM i Humulin Regul.

Ultra inzulinski inzulin djeluje po ovom principu: nakon što ga unese u krv, svoj posao počinje raditi nakon 10 minuta, a maksimalna efikasnost postiže se nakon 120 minuta. Ultra brzi inzulin prestaje nakon 3-4 sata. Nakon unošenja inzulina potrebno je odmah uzimati hranu ili, nakon transporta, unositi transportni hormon.

Najbolji lijekovi za ultrazvučni inzulin su dva, to su Penfill ili FlexPen.

Cijena šezdesetdnevnog kursa inzulina iznosit će otprilike 2-3 tisuće ruskih rubalja. Zbog toga, sportaši s niskim primanjima mogu koristiti inzulin.

Razgovarajmo o prednostima i nedostacima transportnog hormona.

Prednosti:

  1. Kurs se sastoji od 60 dana, što znači kratko vrijeme.
  2. Kvaliteta lijeka je sve na visokom nivou. Verovatnoća kupovine lažnog proizvoda je 1% u poređenju s anaboličkim steroidima.
  3. Dostupan je inzulin. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta ljekara.

  • Hormon ima visoku anaboličku stopu.
  • Vjerojatnost nuspojava je mala, pod uslovom da je tečaj pravilno sastavljen.
  • Na kraju kursa, terapija nakon ciklusa nije potrebna, jer inzulin ne ostavlja posljedice.

  • Povratak po završetku tečaja relativno je mali.
  • Možete koristiti ne solo, već sa drugim peptidima i anaboličkim steroidima.
  • Nema androgenih efekata na ljudsko telo.
  • Inzulin ne šteti jetri i bubrezima, a takođe nema toksične efekte na njih.

    Ne uzrokuje probleme s potencijom nakon tečaja.

    Nedostaci:

    1. Niska glukoza u tijelu (ispod 3,3 mmol / L).
    2. Masno tkivo tokom kursa.
    3. Složen režim lijeka.

    Kao što vidite, inzulin ima tri puta više prednosti od nedostataka. To znači da je inzulin jedan od najboljih farmakoloških lijekova.

    Nuspojava inzulina

    Prva i značajna nuspojava je hipoglikemija, odnosno niska glukoza u krvi.

    Hipoglikemija je okarakterizirana na sljedeći način: udovi se počinju tresti, gube svijest i razumijevanje onoga što se okolo događa, takođe je gnojno znojenje.

    Smanjena razina glukoze praćena je i gubitkom koordinacije i orijentacije, snažnim osjećajem gladi. Otkucaji srca počinju se povećavati. Sve gore navedeno su simptomi hipoglikemije.

    Vrlo je važno znati sljedeće: ako prepoznate očite simptome nedostatka glukoze, tada je hitno napuniti tijelo slatkim kako bi se sadržaj glukoze u krvi normalizovao.

    Sljedeća nuspojava, ali malo značajna, je svrab i iritacija na mjestu ubrizgavanja.

    Alergije su rijetke, ali nisu od malog značaja.

    Ako dugo uzimate inzulin, tada vam se endogena sekrecija vlastitog inzulina značajno smanjuje. Moguća je i zbog prekomjerne doze inzulina.

    Sada znamo šta je inzulin i koji nam više odgovara. Sljedeći zadatak je pravilno oslikati tijek inzulina 30-60 dana. Veoma je važno da ne prođete više od dva mjeseca kako biste tijelu omogućili da razvija vlastitu sekreciju. Ako pravilno slijedite upute, tada jednim tečajem inzulina možete dobiti i do 10 kilograma mršave mišićne mase.

    Vrlo je važno odmah započeti s malim dozama do dvije jedinice supkutano, i polako povećavati dozu na 20 jedinica. Ovo je neophodno kako bi se na početku provjerilo kako tijelo uzima inzulin. Jako se obeshrabrujem da miniram više od 20 jedinica dnevno.

    Prije upotrebe transportnog hormona, morate obratiti pažnju na 2 faktora:

    1. Započnite s malom dozom i postepeno je povećavajte dok ne postignete 20 jedinica. Zabranjeno je naglo prebacivanje sa 2x na 6 jedinica, odnosno sa 10 na 20! Oštar prelaz može donijeti loše efekte na vaše tijelo.
    2. Ne prelazite dvadeset jedinica. Tko ne bi preporučio uzimanje gotovo 50 jedinica - ne slušajte ih, jer svako tijelo uzima inzulin na različite načine (nekome 20 jedinica može izgledati mnogo).

    Učestalost unosa inzulina može biti različita (svaki dan ili svaki drugi dan, jednom dnevno ili više). Ako svakodnevno paše i čak nekoliko puta, trebate smanjiti ukupno trajanje tečaja. Ako trčite svaki drugi dan, onda je 60 dana sasvim dovoljno za ovo.

    Preporučuje se ubrizgavanje inzulina tek nakon treninga snage, a zatim uzimajte obrok bogat proteinima i dugim ugljikohidratima. Potrebno je probušiti odmah nakon treninga, jer transportni hormon, kao što je već spomenuto, ima anti katabolički učinak. Suzbija proces katabolizma koji je uzrokovan intenzivnim fizičkim naporom.

    Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da primjena inzulina nakon dobre vježbe ima još nekoliko prednosti: kada dovedete tijelo u gotovo hipoglikemiju, koja nastaje unošenjem inzulina, to utječe na prirodno smanjenje glukoze u krvi. Nakon treninga hormon rasta snažno se oslobađa.

    U drugo doba dana, ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina. Ako trenirate 3 puta sedmično, a ostatak 4 dana, možete raditi injekciju ujutro prije doručka u danima kada nema vježbanja. U tom se slučaju preporučuje se upotreba inzulina kratkog djelovanja (Actapid) i jesti pola sata nakon injekcije.

    Danima treninga, samo odmah nakon treninga.

    Zaključak sam za sebe sugerira: ako svakodnevno unosite transportni hormon, onda naš kurs ne smije biti veći od 30 dana. Ako imamo blag ili ekonomičan režim, onda nam treba 60 dana.Na dan treninga nakon njega koristimo inzulin kratkog djelovanja (Novorapid), a u danima odmora - prije doručka, inzulin kratkog djelovanja (Actrapid).

    Ako se koristi kratki hormon, injiciramo pola sata prije glavnog obroka.

    Ako koristimo "ultrasort", ubrizgavamo injekciju odmah nakon glavnog obroka.

    Tako da se injekcija odvija bez svrbeža i alergija, a koža se ne stvrdne na mestu ubrizgavanja, morate ih napraviti u različite dijelove tijela.

    Da bi se izračunala potrebna količina potrebnog inzulina, potrebno je uzimati 10 grama ugljikohidrata po jednoj jedinici inzulina.

    Glavne greške u uzimanju transportnog hormona

    Prva greška - velike doze i pogrešno vrijeme upotrebe. Počnite s malim dozama i promatrajte kako tijelo reagira.

    Druga greška - pogrešna injekcija. Potrebno je podviti kožu.

    Treća greška - Korištenje inzulina prije treninga i prije spavanja, što je strogo zabranjeno.

    Četvrta greška - Mali obrok nakon primjene inzulina. Potrebno je jesti ugljikohidrate i proteine ​​što je više moguće, jer transportni hormon će brzo razgraditi potrebne enzime u mišiće. Ako tijelo ne zasitite maksimalno ugljikohidratima, tada postoji rizik od hipoglikemije.

    Peta greška - primjena inzulina u fazi sušenja. Činjenica je da je vaša prehrana s malo ugljikohidrata ili uopće. Opet dovodi do naglog pada glukoze u krvi, i morat će je napuniti nečim slatkim. A slatko je, kao što znamo, izvor brzih ugljikohidrata koji nisu potrebni u fazi sušenja tijela.

    Lista i broj proizvoda koji su korišteni nakon injekcije.

    Prava količina hranljivih sastojaka koje trebate pojesti direktno će ovisiti o doziranju transportnog hormona. Prosječni udjel šećera u ljudskoj krvi, pod uvjetom da je zdrava - 3-5 mmol / l. Jedna jedinica inzulina snižava šećer za 2,2 mmol / L.

    To znači da ako ubrizgate čak nekoliko jedinica inzulina odjednom, lako možete doći do hipoglikemije. Ako ne napunite glukozu u krvi na vrijeme, možete doći do smrtnog ishoda. Vrlo je važno da nakon injekcije pojedete što više ugljenih hidrata.

    Inzulin je hormon koji pripada odjelu endokrinologije. Postoji koncept „jedinice za hleb“, skraćeno XE. Jedna jedinica za hljeb sadrži 15 grama ugljikohidrata.

    Samo ta 1 jedinica za hljeb podiže razinu šećera za 2,8 mmol / l. Ako ste nehotice ili iz bilo kojeg drugog razloga ubrizgali 10 jedinica, onda trebate koristiti 5-7 XE, što se tiče ugljikohidrata - 60-75.

    Uzmite u obzir činjenicu da se ugljeni hidrati smatraju čistim.

    Kako ubrizgati inzulin

    Prije nego što ubrizgate inzulin, trebate se napuniti slatkim proizvodom (šećerom, medom, čokoladom itd.). Ovo će garantovati vašu sigurnost u slučaju hipoglikemije.

    Morate ubrizgati hormon posebnom štrcaljkom, naziva se inzulinska šprica.

    Takva je štrcaljka mnogo tanja od obične, a na njoj je malo razmjera kubnih podjela. Šprica puna inzulina može držati jednu kocku, tj. 1 ml. Na špricu se odeljenja podele u 40 komada. Od vitalne je važnosti da ne zbunite običnu štrcaljku sa inzulinskom špricom, jer u suprotnom dolazi do smrtnog ishoda zbog predoziranja ovim lekom. Morate učiniti injekciju pod uglom od 45 stepeni.

    Prije upotrebe, prikupite potrebnu količinu inzulina, uzmite je lijevom rukom i napravite pregib na koži, najbolje na stomaku, pa pod nagibom od 45 stepeni unesite iglu, a potom inzulin. Držite nekoliko sekundi i uklanja iglu sa kože. Ne ubrizgavajte stalno na jednom mjestu.

    Ne bojte se da će infekcija doći na mjesto ubrizgavanja. Igla insulinske šprice vrlo je mala, tako da infekcija ne prijeti. Ako ste ga morali ubrizgati običnom štrcaljkom, tada morate temeljito oprati ruke i mazati mjesto na kojem će se injekcija izvršiti alkoholom.

    Da bismo postigli maksimalan učinak iz kursa inzulina, moramo uzeti u obzir tri glavna pravila:

    1. Pridržavanje dijeta za debljanje.
    2. Trenirajte produktivno.
    3. Dobro se odmori.

    Da li je moguće kombinirati inzulin s anaboličkim steroidima?

    Možete kombinirati inzulin s drugim farmakološkim lijekovima, kako je to opravdano. Kombinacija u 99% slučajeva daje snažniji učinak od insulina solo. Možete koristiti inzulin s drugim lijekom od početka do kraja tijeka transportnog hormona. Najbolje je nastaviti trčati nakon inzulina 14-21 dan, kako bi povratak bio što manji.

    Važno je znati da bilo koji farmakološki lijek, uključujući inzulin, mogu uzimati samo profesionalni sportaši koji žive u bodybuildingu i zarađuju ga. Ako vam je cilj jednostavno ostati u formi, onda zaboravite na "hemiju", jer to nije opravdano na bilo koji način.

    Ako osoba ima dijabetes, onda mu, naravno, treba doza inzulina.

    Ne rizikujte sa zdravljem kako biste što prije postigli željeni rezultat.

    Ako ste čvrsto odlučili da se želite profesionalno baviti bodibildingom i biti vrhunski sportaš, onda prvo prijeđite na svoju prirodnu granicu, kada više ne stječete mišićnu masu na prirodan način. Općenito, potrebno je postići svoj prirodni "plafon", a zatim početi "hemijski".

    Imajte na umu da prije upotrebe bilo kojeg farmakološkog lijeka morate biti u potpunosti pregledani. Nije potrebno uzimati nikakve testove ako ste solo. Ako inzulin koristite sa nečim drugim, tada morate uzeti potrebne testove prije kursa, tokom i nakon. Takođe, ne zaboravite na terapiju nakon ciklusa.

    Na kraju, morate zapamtiti nekoliko pravila o upotrebi inzulina, kako on ne bi bio štetan:

    1. Poznajte svoje tijelo, pobrinite se da je u redu i da li je spreman za korištenje inzulina.
    2. Pristupite tečaju pravilno i s punom odgovornošću.
    3. Jasno se pridržavajte režima ishrane i treninga kako biste postigli maksimalnu težinu tokom perioda kursa.

    Ako ste jasno odlučili na šta želite pokucati, preporučljivo je da započnete insulinski solo kako biste proučili reakciju svog tijela jer će biti teško razumjeti uz uporabu drugih lijekova ako postoje komplikacije u tijelu. Najbolje je uopće ne koristiti farmakološke pripravke jer nije poznato kako će utjecati na vaše tijelo.

    Zašto i kako uzimati inzulin u bodibildingu

    Ovaj članak usredotočit će se na najsnažniji i najopasniji anabolički lijek - inzulin. Mehanizam hormona, efekat na organizam, tok primjene, nuspojave i važne točke upotrebe inzulina kao dopinga.

    Insulin je hormon koji potiče od proteina proizveden od gušterače kao odgovor na porast nivoa glukoze u krvi. Hormon se u krvotok oslobađa od strane specijaliziranih ćelija nazvanih beta ćelija.

    Svaki proizvod ima različit učinak na povećanje razine šećera, pa samim tim povlači za sobom različit nivo oslobađanja inzulina u tijelu. Ovaj hormon utiče na celo telo. Glavni cilj inzulina je snižavanje glukoze u krvi.

    Metabolički efekat

    Inzulin pojačava apsorpciju glukoze u mišićnim ćelijama, a također aktivira neke enzime glikolize. Inzulin ima sposobnost intenzivne sinteze glikogena i drugih supstanci u mišiće kao i značajno smanjuje glukoneogenezu, odnosno stvaranje glukoze u jetri.

    Upotreba inzulina u izgradnji tijela

    U bodibildingu se inzulin koristi samo kratko djelujući ili ultra kratko.

    Inzulin kratkog djelovanja djeluje na sljedeći način: nakon subkutane primjene (injekcije) počinje djelovati u pola sata. Insulin se mora davati pola sata pre obroka. Maksimalni učinak inzulina dostiže 120 minuta nakon njegove primjene i potpuno zaustavlja njegov transportni rad u tijelu nakon 6 sati.

    Najbolji lijekovi testirani vremenom su Actrapid NM i Humulin Regul.

    Ultra inzulinski inzulin djeluje po ovom principu: nakon što ga unese u krv, svoj posao počinje raditi nakon 10 minuta, a maksimalna efikasnost postiže se nakon 120 minuta. Ultra brzi inzulin prestaje nakon 3-4 sata. Nakon unošenja inzulina potrebno je odmah uzimati hranu ili, nakon transporta, unositi transportni hormon.

    Najbolji lijekovi za ultrazvučni inzulin su dva, to su Penfill ili FlexPen.

    Cijena šezdesetdnevnog kursa inzulina iznosit će otprilike 2-3 tisuće ruskih rubalja. Zbog toga, sportaši s niskim primanjima mogu koristiti inzulin.

    Razgovarajmo o prednostima i nedostacima transportnog hormona.

    Prednosti:

    1. Kurs se sastoji od 60 dana, što znači kratko vrijeme.
    2. Kvaliteta lijeka je sve na visokom nivou. Verovatnoća kupovine lažnog proizvoda je 1% u poređenju s anaboličkim steroidima.
    3. Dostupan je inzulin. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta ljekara.

  • Hormon ima visoku anaboličku stopu.
  • Vjerojatnost nuspojava je mala, pod uslovom da je tečaj pravilno sastavljen.
  • Na kraju kursa, terapija nakon ciklusa nije potrebna, jer inzulin ne ostavlja posljedice.

  • Povratak po završetku tečaja relativno je mali.
  • Možete koristiti ne solo, već sa drugim peptidima i anaboličkim steroidima.
  • Nema androgenih efekata na ljudsko telo.
  • Inzulin ne šteti jetri i bubrezima, a takođe nema toksične efekte na njih.

    Ne uzrokuje probleme s potencijom nakon tečaja.

    Nedostaci:

    1. Niska glukoza u tijelu (ispod 3,3 mmol / L).
    2. Masno tkivo tokom kursa.
    3. Složen režim lijeka.

    Kao što vidite, inzulin ima tri puta više prednosti od nedostataka. To znači da je inzulin jedan od najboljih farmakoloških lijekova.

    Nuspojava inzulina

    Prva i značajna nuspojava je hipoglikemija, odnosno niska glukoza u krvi.

    Hipoglikemija je okarakterizirana na sljedeći način: udovi se počinju tresti, gube svijest i razumijevanje onoga što se okolo događa, takođe je gnojno znojenje.

    Smanjena razina glukoze praćena je i gubitkom koordinacije i orijentacije, snažnim osjećajem gladi. Otkucaji srca počinju se povećavati. Sve gore navedeno su simptomi hipoglikemije.

    Vrlo je važno znati sljedeće: ako prepoznate očite simptome nedostatka glukoze, tada je hitno napuniti tijelo slatkim kako bi se sadržaj glukoze u krvi normalizovao.

    Sljedeća nuspojava, ali malo značajna, je svrab i iritacija na mjestu ubrizgavanja.

    Alergije su rijetke, ali nisu od malog značaja.

    Ako dugo uzimate inzulin, tada vam se endogena sekrecija vlastitog inzulina značajno smanjuje. Moguća je i zbog prekomjerne doze inzulina.

    Sada znamo šta je inzulin i koji nam više odgovara. Sljedeći zadatak je pravilno oslikati tijek inzulina 30-60 dana. Veoma je važno da ne prođete više od dva mjeseca kako biste tijelu omogućili da razvija vlastitu sekreciju. Ako pravilno slijedite upute, tada jednim tečajem inzulina možete dobiti i do 10 kilograma mršave mišićne mase.

    Vrlo je važno odmah započeti s malim dozama do dvije jedinice supkutano, i polako povećavati dozu na 20 jedinica. Ovo je neophodno kako bi se na početku provjerilo kako tijelo uzima inzulin. Jako se obeshrabrujem da miniram više od 20 jedinica dnevno.

    Prije upotrebe transportnog hormona, morate obratiti pažnju na 2 faktora:

    1. Započnite s malom dozom i postepeno je povećavajte dok ne postignete 20 jedinica. Zabranjeno je naglo prebacivanje sa 2x na 6 jedinica, odnosno sa 10 na 20! Oštar prelaz može donijeti loše efekte na vaše tijelo.
    2. Ne prelazite dvadeset jedinica.Tko ne bi preporučio uzimanje gotovo 50 jedinica - ne slušajte ih, jer svako tijelo uzima inzulin na različite načine (nekome 20 jedinica može izgledati mnogo).

    Učestalost unosa inzulina može biti različita (svaki dan ili svaki drugi dan, jednom dnevno ili više). Ako svakodnevno paše i čak nekoliko puta, trebate smanjiti ukupno trajanje tečaja. Ako trčite svaki drugi dan, onda je 60 dana sasvim dovoljno za ovo.

    Preporučuje se ubrizgavanje inzulina tek nakon treninga snage, a zatim uzimajte obrok bogat proteinima i dugim ugljikohidratima. Potrebno je probušiti odmah nakon treninga, jer transportni hormon, kao što je već spomenuto, ima anti katabolički učinak. Suzbija proces katabolizma koji je uzrokovan intenzivnim fizičkim naporom.

    Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da primjena inzulina nakon dobre vježbe ima još nekoliko prednosti: kada dovedete tijelo u gotovo hipoglikemiju, koja nastaje unošenjem inzulina, to utječe na prirodno smanjenje glukoze u krvi. Nakon treninga hormon rasta snažno se oslobađa.

    U drugo doba dana, ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina. Ako trenirate 3 puta sedmično, a ostatak 4 dana, možete raditi injekciju ujutro prije doručka u danima kada nema vježbanja. U tom se slučaju preporučuje se upotreba inzulina kratkog djelovanja (Actapid) i jesti pola sata nakon injekcije.

    Danima treninga, samo odmah nakon treninga.

    Zaključak sam za sebe sugerira: ako svakodnevno unosite transportni hormon, onda naš kurs ne smije biti veći od 30 dana. Ako imamo blag ili ekonomičan režim, onda nam treba 60 dana. Na dan treninga nakon njega koristimo inzulin kratkog djelovanja (Novorapid), a u danima odmora - prije doručka, inzulin kratkog djelovanja (Actrapid).

    Ako se koristi kratki hormon, injiciramo pola sata prije glavnog obroka.

    Ako koristimo "ultrasort", ubrizgavamo injekciju odmah nakon glavnog obroka.

    Tako da se injekcija odvija bez svrbeža i alergija, a koža se ne stvrdne na mestu ubrizgavanja, morate ih napraviti u različite dijelove tijela.

    Da bi se izračunala potrebna količina potrebnog inzulina, potrebno je uzimati 10 grama ugljikohidrata po jednoj jedinici inzulina.

    Glavne greške u uzimanju transportnog hormona

    Prva greška - velike doze i pogrešno vrijeme upotrebe. Počnite s malim dozama i promatrajte kako tijelo reagira.

    Druga greška - pogrešna injekcija. Potrebno je podviti kožu.

    Treća greška - Korištenje inzulina prije treninga i prije spavanja, što je strogo zabranjeno.

    Četvrta greška - Mali obrok nakon primjene inzulina. Potrebno je jesti ugljikohidrate i proteine ​​što je više moguće, jer transportni hormon će brzo razgraditi potrebne enzime u mišiće. Ako tijelo ne zasitite maksimalno ugljikohidratima, tada postoji rizik od hipoglikemije.

    Peta greška - primjena inzulina u fazi sušenja. Činjenica je da je vaša prehrana s malo ugljikohidrata ili uopće. Opet dovodi do naglog pada glukoze u krvi, i morat će je napuniti nečim slatkim. A slatko je, kao što znamo, izvor brzih ugljikohidrata koji nisu potrebni u fazi sušenja tijela.

    Lista i broj proizvoda koji su korišteni nakon injekcije.

    Prava količina hranljivih sastojaka koje trebate pojesti direktno će ovisiti o doziranju transportnog hormona. Prosječni udjel šećera u ljudskoj krvi, pod uvjetom da je zdrava - 3-5 mmol / l. Jedna jedinica inzulina snižava šećer za 2,2 mmol / L.

    To znači da ako ubrizgate čak nekoliko jedinica inzulina odjednom, lako možete doći do hipoglikemije. Ako ne napunite glukozu u krvi na vrijeme, možete doći do smrtnog ishoda. Vrlo je važno da nakon injekcije pojedete što više ugljenih hidrata.

    Inzulin je hormon koji pripada odjelu endokrinologije.Postoji koncept „jedinice za hleb“, skraćeno XE. Jedna jedinica za hljeb sadrži 15 grama ugljikohidrata.

    Samo ta 1 jedinica za hljeb podiže razinu šećera za 2,8 mmol / l. Ako ste nehotice ili iz bilo kojeg drugog razloga ubrizgali 10 jedinica, onda trebate koristiti 5-7 XE, što se tiče ugljikohidrata - 60-75.

    Uzmite u obzir činjenicu da se ugljeni hidrati smatraju čistim.

    Kako ubrizgati inzulin

    Prije nego što ubrizgate inzulin, trebate se napuniti slatkim proizvodom (šećerom, medom, čokoladom itd.). Ovo će garantovati vašu sigurnost u slučaju hipoglikemije.

    Morate ubrizgati hormon posebnom štrcaljkom, naziva se inzulinska šprica.

    Takva je štrcaljka mnogo tanja od obične, a na njoj je malo razmjera kubnih podjela. Šprica puna inzulina može držati jednu kocku, tj. 1 ml. Na špricu se odeljenja podele u 40 komada. Od vitalne je važnosti da ne zbunite običnu štrcaljku sa inzulinskom špricom, jer u suprotnom dolazi do smrtnog ishoda zbog predoziranja ovim lekom. Morate učiniti injekciju pod uglom od 45 stepeni.

    Prije upotrebe, prikupite potrebnu količinu inzulina, uzmite je lijevom rukom i napravite pregib na koži, najbolje na stomaku, pa pod nagibom od 45 stepeni unesite iglu, a potom inzulin. Držite nekoliko sekundi i uklanja iglu sa kože. Ne ubrizgavajte stalno na jednom mjestu.

    Ne bojte se da će infekcija doći na mjesto ubrizgavanja. Igla insulinske šprice vrlo je mala, tako da infekcija ne prijeti. Ako ste ga morali ubrizgati običnom štrcaljkom, tada morate temeljito oprati ruke i mazati mjesto na kojem će se injekcija izvršiti alkoholom.

    Da bismo postigli maksimalan učinak iz kursa inzulina, moramo uzeti u obzir tri glavna pravila:

    1. Pridržavanje dijeta za debljanje.
    2. Trenirajte produktivno.
    3. Dobro se odmori.

    Da li je moguće kombinirati inzulin s anaboličkim steroidima?

    Možete kombinirati inzulin s drugim farmakološkim lijekovima, kako je to opravdano. Kombinacija u 99% slučajeva daje snažniji učinak od insulina solo. Možete koristiti inzulin s drugim lijekom od početka do kraja tijeka transportnog hormona. Najbolje je nastaviti trčati nakon inzulina 14-21 dan, kako bi povratak bio što manji.

    Važno je znati da bilo koji farmakološki lijek, uključujući inzulin, mogu uzimati samo profesionalni sportaši koji žive u bodybuildingu i zarađuju ga. Ako vam je cilj jednostavno ostati u formi, onda zaboravite na "hemiju", jer to nije opravdano na bilo koji način.

    Ako osoba ima dijabetes, onda mu, naravno, treba doza inzulina.

    Ne rizikujte sa zdravljem kako biste što prije postigli željeni rezultat.

    Ako ste čvrsto odlučili da se želite profesionalno baviti bodibildingom i biti vrhunski sportaš, onda prvo prijeđite na svoju prirodnu granicu, kada više ne stječete mišićnu masu na prirodan način. Općenito, potrebno je postići svoj prirodni "plafon", a zatim početi "hemijski".

    Imajte na umu da prije upotrebe bilo kojeg farmakološkog lijeka morate biti u potpunosti pregledani. Nije potrebno uzimati nikakve testove ako ste solo. Ako inzulin koristite sa nečim drugim, tada morate uzeti potrebne testove prije kursa, tokom i nakon. Takođe, ne zaboravite na terapiju nakon ciklusa.

    Na kraju, morate zapamtiti nekoliko pravila o upotrebi inzulina, kako on ne bi bio štetan:

    1. Poznajte svoje tijelo, pobrinite se da je u redu i da li je spreman za korištenje inzulina.
    2. Pristupite tečaju pravilno i s punom odgovornošću.
    3. Jasno se pridržavajte režima ishrane i treninga kako biste postigli maksimalnu težinu tokom perioda kursa.

    Ako ste jasno odlučili na šta želite pokucati, preporučljivo je da započnete insulinski solo kako biste proučili reakciju svog tijela jer će biti teško razumjeti uz uporabu drugih lijekova ako postoje komplikacije u tijelu.Najbolje je uopće ne koristiti farmakološke pripravke jer nije poznato kako će utjecati na vaše tijelo.

    Bodybuilding inzulin: primjena (kurs), doziranje, nuspojave!

    Inzulin - To je hormon peptidne prirode, koji se formira u beta ćelijama gušterače. Njegova je glavna svrha snižavanje šećera u krvi (niža koncentracija glukoze u krvi).

    U bodibildingu se koristi jer ima izražen anabolički efekat.

    Ali osim činjenice da inzulin ima anabolički učinak, ima i anti-katabolički učinak jer može aktivirati enzime glikolize, stimulirati stvaranje glikogena u jetri i mišićima iz glukoze, a pojačava i sintezu proteina i masti. Štaviše, inzulin može inhibirati aktivnost enzima koji razgrađuju glikogen i masti. To zapravo objašnjava zašto ima antikatabolički efekat.

    Bodybuilding inzulin

    Međutim, inzulin je vrlo ozbiljan moćan lijek, koji definitivno ne bi trebao koristiti početnik sportaš. A razlog tome je šteta koju vam može nanijeti ako ga pogrešno koristite! I.e. moguća smrt.

    Najvažnija stvar Prednost INSULIN-a je u tome što je to TRANSPORTNI HORMONE. Insulin prenosi hranjive sastojke do ćelija.

    Sada govorimo prije svega o glukozi (ugljikohidrati), aminokiselinama (proteinima), zajedno s trigliceridima (masti), također ovise o aktivnosti ovog hormona.

    Da biste shvatili samu srž inzulinskog rada, zamislite TRI Hranjive tvari u svom tijelu.

    PREVOZ INSULINOM:

    1. CARBOHYDRATE = pojačanje energije
    2. PROTEIN = rast mišića
    3. FAT = rast masti

    Na temelju toga, jasno je da inzulin može pomoći i u mišićnom rastu, i "pomoći" u smislu naplate masti. Ali to zavisi i od dve stvari:

    • POWER MODE (više proteina u ishrani i manje ugljikohidrata, više koristi)
    • Vaša GENETIKA (tip tela) (što je osoba deblja, to će mu više inzulina naštetiti)

    Insulin prenosi SVE. Ali on može raditi na „različite načine“ (akcenti). Možda više na putu anabolizma mišića (rasta). Ili možda usput rast tjelesnih masti.A dobiti jedno, potpuno isključujući drugo je NEPOTREBNO! I.e. ionako će doći do rasta mišića i rasta masti.

    Ali, ako ste po prirodi ECTOMORPH (na tijelu nema masnoće, tanke kosti), tada će vam inzulin više pomoći nego šteti, jer ste smanjili otpornost na inzulin. S druge strane, ako ste ENDOMORPH (imate masnoću, stomak, imate velike kosti, lako dobijate uglavnom masnoću), tada ste povećali otpornost na inzulin i nije u principu razumno koristiti.

    Efekti inzulina

    Inzulin ima puno efekata, glavne kategorije su:

    1. Anabolički efekat
    2. Anti katabolički efekat
    3. Metabolički efekat

    Anabolički učinak inzulina

    Inzulin pojačava apsorpciju aminokiselina u mišićnim ćelijama, posebno leucinom i valinom.

    Takođe poboljšava Replikacija DNK i biosinteza proteina, transport magnezijevih, fosfatnih i kalijevih jona u ćeliju, pojačava i sintezu masnih kiselina i njihovu kasniju esterifikaciju u masno tkivo i jetru, inzulin potiče pretvaranje glukoze u trigliceride, a kad nedostaje inzulina, istina je suprotna - mobilizacija masti.

    Anticatabolički učinak inzulina

    Inzulin inhibira hidrolizu proteina, tj. smanjuje razgradnju proteina, a također smanjuje lipolizu, tj. smanjuje unos masnih kiselina u krv.

    Metabolički učinci inzulina

    Inzulin aktivira ključne enzime glikolize, pojačava apsorpciju glukoze mišićnim stanicama, intenzitet sinteze glikogena i drugih supstanci, a također smanjuje intenzitet glukoneogeneze (tj. Smanjuje stvaranje glukoze u jetri).

    Mislim da o svemu tome nije potrebno više pisati, jer vjerojatnost da su ljudi zainteresirani i oni će shvatiti to je nula.Stoga predlažem da pređemo na zanimljiviji dio naše današnje rasprave.

    Bodybuilding inzulin

    U članku o dijabetesu i sportu već sam napravila uvodni dio, tj. Rekao je koje su vrste inzulina dijabetičarima, pa čak i za građenje tijela. Danas ćemo o svemu tome razgovarati na novi način.

    U bodibildingu se koristi kratki i ultra kratkotrajni inzulin.

    Insulin kratkog djelovanja

    Kratki inzulin počinje djelovati subkutanom injekcijom (injekcijom) nakon 30 minuta (primjenjuje se 30 minuta prije jela), vrhunac djelovanja događa se 2 sata nakon injekcije i potpuno nestaje iz ljudskog tijela nakon 5-6 sati.

    Najbolji izbor je: ACTAPID NM ili HUMULIN REGULAR.

    Ultra inzulin kratkog djelovanja

    Ultrasortni inzulin počinje djelovati odmah, nakon gotovo 5-10 minuta, vrhunac djelovanja događa se nakon 2 sata, a potpuno nestaje iz ljudskog tijela nakon 3-4 sata. Ova vrsta inzulina daje se neposredno prije jela odmah (dobro, ili u 5-10 minuta) ili odmah nakon obroka. Nije bitno.

    Najbolji izbor ovdje je: NOVORAPID Penfill ili NOVORAPID Flexpen.

    Za novac, dvomjesečni kurs koštat će oko 2000-3000 rubalja.

    Koje su prednosti i nedostaci inzulina?

    Prednosti su sljedeće:

    1. Ne previše skupi kurs
    2. Visoka kvaliteta (laži su praktično isključeni, za razliku od anaboličkih steroida)
    3. Dostupnost (možete kupiti u ljekarni bez straha da će vas uhvatiti, za razliku od steroida)
    4. Ima izražen anabolički efekat
    5. Mala učestalost nuspojava (o tome više kasnije)
    6. Gotovo potpuno odsustvo posljedica naravno
    7. Mali povratak
    8. Moguće je kombinirati sa steroidima i ostalim supstancama
    9. Manjak androginog delovanja na organizam
    10. Inzulin nema toksične efekte na jetru ili bubrege, a ne izaziva probleme s potencijom.

    Nedostaci su sljedeći:

    1. Hipoglikemija
    2. Značajno povećanje masti po kursu
    3. Složeni režimi ubrizgavanja

    Nuspojave

    1.

    Opet hipoglikemija: ruke se počinju tresti, ne samo da se ruke svih udova počinju tresti, naglo se bacaju u znoj, počinjete se gušiti u doslovnom smislu riječi (svijest kao u magli) u općim poteškoćama s koordinacijom i orijentacijom u prostoru, javlja se snažan osjećaj gladi, srce počinje brže kucati (kao što ne ispadne) ukratko, iznenada lako prepoznajete hipoglikemiju.

    Izuzetno važan: ako osjetite bilo kakve znakove i ako je došlo do takvog stanja, morate to spriječiti što je prije moguće uzimajući glukozu što je brže moguće.

    2. Ponekad svrbež u području ubrizgavanja - U stvari, ovo je smeće, a ne sporedni tok.

    3.Alergija - gotovo se nikada ne događa, ali se povremeno to dogodi.

    4. Dešava se smanjenje endogene sekrecije unutarnjeg inzulinaovo je samo za one koji već dugo ubrizgavaju inzulin i koriste velike doze ili čak koriste duge vrste inzulina (poput protafana).

    Kurs inzulina

    Dakle, već smo shvatili koji inzulin odabrati, ako ste već zaboravili, pročitajte gore.

    Tečaj traje 1-2 mjeseca, nakon čega je neophodno napraviti pauzu kako biste obnovili vlastitu sekreciju. Nakon kursa možete steći 5-10 mišićne mase (u ista 1-2 mjeseca).

    Velike doze se ne preporučuju, Važno je započeti s malim dozama (2 jedinice, potkožno) i postepeno povećavati 2 jedinice i tako dalje, na 15-20 jedinica, one se više ne preporučuju.

    UPOZORITE DVA ČIMBENIKA:

    1. Postepeno počnite s malim dozama (svaka 2 jedinice) i postepeno povećavajte po dvije jedinice, sve dok ne navršite 20. NEMOJTE odmah uzeti 5 ILI 10, A TAKO DA Sljedeće trenirate 20. Ni u kojem slučaju. Mogu takve ljude nazvati glupim idiotima, oprosti zbog izraza.
    2. Ne izlazite iz okvira (20 jedinica). NE POTREBUjte ko vam kaže (Na Internetu, gurui za bodibilding takođe ubacuju 50 jedinica, nemojte slušati ove morone).

    Učestalost injekcija najbolje je svaki drugi dan, ali možete svaki dan, pa čak i dva puta dnevno.Međutim, u ovom slučaju tečaj bi trebao trajati redoslijed manje (tj. 1 mjesec), ili ako to radite svaki drugi dan, možete trčati 2 mjeseca.

    Preporučuje se davanje injekcija - nakon treningaonda uzmite obilan obrok. To je potrebno učiniti odmah nakon treninga, jer inzulin ima anti-katabolički učinak, tj. suzbija kataboličke procese uzrokovane fizičkom aktivnošću tijekom treninga.

    Također imajte na umu da upotreba inzulina nakon treninga ima i druge prednosti: dovođenje tijela do znakova hipoglikemije, uzrokovane unošenjem egzogenog inzulina, nanosi se prirodnom smanjenju šećera u krvi (kada naporno vježbate željezo), ovaj jastučić oslobađa hormon u krvotok rast.

    U drugo doba dana, nije preporučljivo davati inzulin, ali ako vježbate svaki drugi dan (na primjer, pon, srijeda, petak) i utoc. ima smisla dati injekciju ujutro (prije doručka) ovih dana (uto. ned. sat tj.

    kada nema treninga) u tom se slučaju preporučuje upotreba inzulina kratkog djelovanja (na primjer, ACTAPID) i jesti 30 minuta nakon injekcije. I na dane treninga, samo nakon treninga.

    ZAKLJUČAK:Ako ubrizgavate svaki dan, tečaj traje 1 mjesec (ne više), ako svaki drugi dan (ovo je blagi režim), tečaj može trajati 2 mjeseca. Danima treninga - nakon treninga (ultra-kratka akcija, na primjer NOVORAPID), danima odmora - ujutro (kratka akcija, na primjer ACTRAPID).

    1. Ako koristite inzulin kratkog djelovanja (actrapid je prihvatljiv), tada injekciju dajte 30 minuta prije punog obroka.
    2. Ako koristite ultra kratko djelujući inzulin (na primjer novorpid), dajte injekciju nakon punog obroka.

    Tako da nema svrbeža i drugog smeća poput nervoze u potkožnom masnoću (da se koža ne stvrdne, a ne nastaju nekakvi nabori) - davati injekcije na različitim mestima.

    Takođe trebali biste znati da 1 jedinica inzulina - trebate uzeti 10 g ugljikohidrata (ovo će vam pomoći da izračunate koliko ćete ubrizgati inzulina, a zatim pojesti).

    Greške i mjere opreza pri korištenju insulina

    1. Kao što sam već rekao, ako započnete kurs s malim dozama, 2-5 jedinica i postepeno je povećavate, kako biste provjerili kako tijelo reagira.
    2. Injektirajte samo subkutano (odvojite kožu jajima

    Zašto i kako uzimati inzulin u bodibildingu

    Ovaj članak usredotočit će se na najsnažniji i najopasniji anabolički lijek - inzulin. Mehanizam hormona, efekat na organizam, tok primjene, nuspojave i važne točke upotrebe inzulina kao dopinga.

    Insulin je hormon koji potiče od proteina koji proizvodi gušterača kao odgovor na porast nivoa glukoze u krvi. Hormon se u krvotok oslobađa od strane specijaliziranih ćelija nazvanih beta ćelija.

    Svaki proizvod ima različit učinak na povećanje razine šećera, pa samim tim povlači za sobom različit nivo oslobađanja inzulina u tijelu. Ovaj hormon utiče na celo telo. Glavni cilj inzulina je snižavanje glukoze u krvi.

    Učinci inzulina i kako djeluje?

    Metabolički efekat

    Drugi važan zadatak je kontrola metaboličkog procesa ugljikohidrata i masti uzetih iz hrane. Uz to, inzulin ima i nekoliko drugih metaboličkih učinaka, na primjer, prekid razgradnje proteina i masti. Insulin djeluje u tandemu sa glukagonom, još jednim hormonom koji proizvodi gušterača.

    Iako je uloga inzulina da snizuje šećer u krvi, ako je potrebno, uloga glukagona je da poveća šećer u krvi ako padne prenisko. Takav sistem pomaže da nivo glukoze u krvi ostane unutar utvrđenih granica, što omogućava tijelu da pravilno funkcionira.

    Insulin potiče superfiziološko nakupljanje vode i hranjivih sastojaka u ćelijama, što samo po sebi uvelike povećava anabolički učinak. Ovaj postupak proteže ćelijske membrane, poput zraka u balonu.

    Ovaj proces potiče još jedan snažni mehanizam rasta, povećavajući proizvodnju IGF-1 i MGF (inzulinu sličan faktor rasta i mehanički faktor rasta). Ovaj mehanizam, zbog sinergističkog efekta, daje snažan anabolički efekat.

    Zahvaljujući inzulinu povećava se apsorpcija aminokiselina.

    Anti katabolički efekat

    Transportni hormon suzbija podijeljene molekule bjelančevina, koje su sastavljene od aminokiselina, a također smanjuje proces cijepanja masti i smanjuje njihov ulazak u krv.

    Metabolički efekat

    Inzulin pojačava apsorpciju glukoze u mišićnim ćelijama, a također aktivira neke enzime glikolize. Inzulin ima sposobnost intenzivne sinteze glikogena i drugih supstanci u mišićima, kao i značajno smanjuje glukoneogenezu, odnosno stvaranje glukoze u jetri.

    Upotreba inzulina u izgradnji tijela

    U bodibildingu se inzulin koristi samo kratko djelujući ili ultra kratko.

    Inzulin kratkog djelovanja djeluje na sljedeći način: nakon subkutane primjene (injekcije) počinje djelovati u pola sata. Insulin se mora davati pola sata pre obroka. Maksimalni učinak inzulina dostiže 120 minuta nakon njegove primjene i potpuno zaustavlja njegov transportni rad u tijelu nakon 6 sati.

    Najbolji lijekovi testirani vremenom su Actrapid NM i Humulin Regul.

    Ultra kratko djelujući inzulin djeluje po ovom principu: nakon što ga unese u krv, svoj posao počinje raditi nakon 10 minuta, a maksimalna efikasnost postiže se nakon 120 minuta. Ultra brzi inzulin prestaje nakon 3-4 sata. Nakon unošenja inzulina potrebno je odmah uzimati hranu ili, nakon transporta, unositi transportni hormon.

    Najbolji lijekovi za ultrazvučni inzulin su dva, to su Penfill ili FlexPen.

    Cijena šezdesetdnevnog kursa inzulina iznosit će otprilike 2-3 tisuće ruskih rubalja. Zbog toga, sportaši s niskim primanjima mogu koristiti inzulin.

    Razgovarajmo o prednostima i nedostacima transportnog hormona.

    Prednosti:

    1. Kurs se sastoji od 60 dana, što znači kratko vrijeme.
    2. Kvaliteta lijeka je sve na visokom nivou. Verovatnoća kupovine lažnog proizvoda je 1% u poređenju s anaboličkim steroidima.
    3. Dostupan je inzulin. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta ljekara.

  • Hormon ima visoku anaboličku stopu.
  • Vjerojatnost nuspojava je mala, pod uslovom da je tečaj pravilno sastavljen.
  • Na kraju kursa, terapija nakon ciklusa nije potrebna, jer inzulin ne ostavlja posljedice.

  • Povratak po završetku tečaja relativno je mali.
  • Možete koristiti ne solo, već sa drugim peptidima i anaboličkim steroidima.
  • Nema androgenih efekata na ljudsko telo.
  • Inzulin ne šteti jetri i bubrezima, a takođe nema toksične efekte na njih.

    Ne uzrokuje probleme s potencijom nakon tečaja.

    Nedostaci:

    1. Niska glukoza u tijelu (ispod 3,3 mmol / L).
    2. Masno tkivo tokom kursa.
    3. Složen režim lijeka.

    Kao što vidite, inzulin ima tri puta više prednosti od nedostataka. To znači da je inzulin jedan od najboljih farmakoloških lijekova.

    Nuspojava inzulina

    Prva i značajna nuspojava je hipoglikemija, odnosno niska glukoza u krvi.

    Hipoglikemija je karakterizirana na sljedeći način: udovi se počinju tresti, gube svijest i razumijevanje onoga što se događa okolo, takođe je gnojno znojenje.

    Smanjena razina glukoze praćena je i gubitkom koordinacije i orijentacije, snažnim osjećajem gladi. Otkucaji srca počinju se povećavati.Sve gore navedeno su simptomi hipoglikemije.

    Vrlo je važno znati sljedeće: ako prepoznate očite simptome nedostatka glukoze, tada je hitno napuniti tijelo slatkim kako bi se nivo glukoze u krvi normalizovao.

    Sljedeća nuspojava, ali malo značajna, je svrab i iritacija na mjestu ubrizgavanja.

    Alergije su rijetke, ali nisu od malog značaja.

    Ako dugo uzimate inzulin, tada vam se endogena sekrecija vlastitog inzulina značajno smanjuje. Moguća je i zbog prekomjerne doze inzulina.

    Sada znamo šta je inzulin i koji nam više odgovara. Sljedeći zadatak je pravilno oslikati tijek inzulina 30-60 dana. Veoma je važno da ne prođete više od dva mjeseca kako biste tijelu omogućili da razvija vlastitu sekreciju. Ako pravilno slijedite upute, tada jednim tečajem inzulina možete dobiti i do 10 kilograma mršave mišićne mase.

    Vrlo je važno odmah započeti s malim dozama do dvije jedinice supkutano, i polako povećavati dozu na 20 jedinica. Ovo je neophodno kako bi se na početku provjerilo kako tijelo uzima inzulin. Jako se obeshrabrujem da miniram više od 20 jedinica dnevno.

    Prije upotrebe transportnog hormona, morate obratiti pažnju na 2 faktora:

    1. Započnite s malom dozom i postepeno je povećavajte dok ne postignete 20 jedinica. Zabranjeno je naglo prebacivanje sa 2x na 6 jedinica, odnosno sa 10 na 20! Oštar prelaz može donijeti loše efekte na vaše tijelo.
    2. Ne prelazite dvadeset jedinica. Tko ne bi preporučio uzimanje gotovo 50 jedinica - ne slušajte ih, jer svako tijelo inzulin uzima drugačije (nekome 20 jedinica može činiti puno).

    Učestalost unosa inzulina može biti različita (svaki dan ili svaki drugi dan, jednom dnevno ili više). Ako svakodnevno paše i čak nekoliko puta, trebate smanjiti ukupno trajanje tečaja. Ako trčite svaki drugi dan, onda je 60 dana sasvim dovoljno za ovo.

    Ubrizgavanje inzulina toplo se preporučuje tek nakon treninga snage, a zatim uzmite obrok bogat proteinima i dugim ugljikohidratima. Potrebno je probušiti odmah nakon treninga, jer transportni hormon, kao što je već spomenuto, ima anti katabolički učinak. Suzbija proces katabolizma koji je uzrokovan intenzivnim fizičkim naporom.

    Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da primjena inzulina nakon dobre vježbe ima još nekoliko prednosti: kada dovedete tijelo u gotovo hipoglikemiju, koja nastaje unošenjem inzulina, to utječe na prirodno smanjenje glukoze u krvi. Nakon treninga hormon rasta snažno se oslobađa.

    U drugo doba dana, ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina. Ako trenirate 3 puta sedmično, a odmarate 4 dana, onda možete raditi injekciju ujutro prije doručka u danima kada nema vježbanja. U tom se slučaju preporučuje se upotreba inzulina kratkog djelovanja (Actapid) i jesti pola sata nakon injekcije.

    Danima treninga, samo odmah nakon treninga.

    Zaključak sam za sebe sugerira: ako svakodnevno unosite transportni hormon, tada naš kurs ne bi trebao prelaziti više od 30 dana. Ako imamo blag ili ekonomičan režim, onda nam treba 60 dana. Na dan treninga nakon njega koristimo inzulin kratkog djelovanja (Novorapid), a u danima odmora - prije doručka, inzulin kratkog djelovanja (Actrapid).

    Ako se koristi kratki hormon, injiciramo pola sata prije glavnog obroka.

    Ako koristimo "ultrasort", ubrizgavamo injekciju odmah nakon glavnog obroka.

    Tako da se injekcija odvija bez svrbeža i alergija, a koža se ne stvrdne na mestu ubrizgavanja, morate ih napraviti u različite dijelove tijela.

    Da bi se izračunala potrebna količina potrebnog inzulina, potrebno je uzeti u obzir po jedinici inzulina - 10 grama ugljikohidrata.

    Glavne greške u uzimanju transportnog hormona

    Prva greška - velike doze i pogrešno vrijeme upotrebe.Počnite s malim dozama i promatrajte kako tijelo reagira.

    Druga greška - pogrešna injekcija. Potrebno je podviti kožu.

    Treća greška - Korištenje inzulina prije treninga i prije spavanja, što je strogo zabranjeno.

    Četvrta greška - Mali obrok nakon primjene inzulina. Potrebno je jesti ugljikohidrate i proteine ​​što je više moguće, jer transportni hormon će brzo razgraditi potrebne enzime u mišiće. Ako tijelo ne zasitite maksimalno ugljikohidratima, tada postoji rizik od hipoglikemije.

    Peta greška - primjena inzulina u fazi sušenja. Činjenica je da je vaša prehrana s malo ugljikohidrata ili uopće. Opet dovodi do naglog pada glukoze u krvi, i morat će je napuniti nečim slatkim. A slatko je, kao što znamo, izvor brzih ugljikohidrata koji nisu potrebni u fazi sušenja tijela.

    Lista i broj proizvoda koji su korišteni nakon injekcije.

    Prava količina hranljivih sastojaka koje trebate pojesti direktno će ovisiti o doziranju transportnog hormona. Prosječni udjel šećera u ljudskoj krvi, pod uvjetom da je zdrava - 3-5 mmol / l. Jedna jedinica inzulina snižava šećer za 2,2 mmol / L.

    To znači da ako ubrizgate čak nekoliko jedinica inzulina odjednom, lako možete doći do hipoglikemije. Ako ne napunite glukozu u krvi na vrijeme, možete doći do smrtnog ishoda. Vrlo je važno da nakon injekcije pojedete što više ugljenih hidrata.

    Inzulin je hormon koji pripada odjelu endokrinologije. Postoji koncept „jedinice za hleb“, skraćeno XE. Jedna jedinica za hljeb sadrži 15 grama ugljikohidrata.

    Samo ta 1 jedinica za hljeb podiže razinu šećera za 2,8 mmol / l. Ako ste nehotice ili iz bilo kojeg drugog razloga ubrizgali 10 jedinica, onda trebate koristiti 5-7 XE, što se tiče ugljikohidrata - 60-75.

    Uzmite u obzir činjenicu da se ugljeni hidrati smatraju čistim.

    Kako ubrizgati inzulin

    Prije nego što ubrizgate inzulin, trebate se napuniti slatkim proizvodom (šećerom, medom, čokoladom itd.). Ovo će garantovati vašu sigurnost u slučaju hipoglikemije.

    Morate ubrizgati hormon posebnom štrcaljkom, naziva se inzulinska šprica.

    Takva je štrcaljka mnogo tanja od obične, a na njoj je malo razmjera kubnih podjela. Šprica puna inzulina može držati jednu kocku, tj. 1 ml. Na špricu se odeljenja podele u 40 komada. Od vitalne je važnosti da ne brkate običnu štrcaljku sa inzulinskom špricom, jer u protivnom dolazi do smrtnog ishoda zbog predoziranja ovim lekom. Morate učiniti injekciju pod uglom od 45 stepeni.

    Prije upotrebe, prikupite potrebnu količinu inzulina, uzmite je lijevom rukom i napravite pregib na koži, najbolje na stomaku, a zatim pod nagibom od 45 stepeni unesite iglu, a potom inzulin. Držite nekoliko sekundi i uklanja iglu sa kože. Ne ubrizgavajte stalno na jednom mjestu.

    Ne bojte se da će infekcija doći na mjesto ubrizgavanja. Igla insulinske šprice vrlo je mala, tako da infekcija ne prijeti. Ako ste ga morali ubrizgati običnom štrcaljkom, tada morate temeljito oprati ruke i mazati mjesto na kojem će se injekcija izvršiti alkoholom.

    Da bismo postigli maksimalan učinak iz kursa inzulina, moramo uzeti u obzir tri glavna pravila:

    1. Pridržavanje dijeta za debljanje.
    2. Trenirajte produktivno.
    3. Dobro se odmori.

    Da li je moguće kombinirati inzulin s anaboličkim steroidima?

    Možete kombinirati inzulin s drugim farmakološkim lijekovima, kako je to opravdano. Kombinacija u 99% slučajeva daje snažniji učinak od insulina solo. Možete koristiti inzulin s drugim lijekom od početka do kraja tijeka transportnog hormona. Najbolje je nastaviti trčati nakon inzulina 14-21 dan, kako bi povratak bio što manji.

    Važno je znati da bilo koji farmakološki lijek, uključujući inzulin, mogu uzimati samo profesionalni sportaši koji žive u bodibildingu i zarađuju ga.Ako vam je cilj jednostavno ostati u formi, onda zaboravite na "hemiju", jer to nije opravdano na bilo koji način.

    Ako osoba ima dijabetes, onda mu, naravno, treba doza inzulina.

    Ne rizikujte sa zdravljem kako biste što prije postigli željeni rezultat.

    Ako ste čvrsto odlučili da se želite profesionalno baviti bodibildingom i biti vrhunski sportaš, onda prvo prijeđite na svoju prirodnu granicu, kada više ne dobijate suhu mišićnu masu na prirodan način. Općenito, potrebno je postići svoj prirodni "plafon", a zatim početi "hemijski".

    Imajte na umu da prije upotrebe bilo kojeg farmakološkog lijeka morate biti u potpunosti pregledani. Nije potrebno uzimati nikakve testove ako ste solo. Ako inzulin koristite sa nečim drugim, tada morate uzeti potrebne testove prije kursa, tokom i nakon. Takođe, ne zaboravite na terapiju nakon ciklusa.

    Na kraju, morate zapamtiti nekoliko pravila o upotrebi inzulina, kako on ne bi bio štetan:

    1. Poznajte svoje tijelo, pobrinite se da je u redu i da li je spreman za korištenje inzulina.
    2. Pristupite tečaju pravilno i s punom odgovornošću.
    3. Jasno se pridržavajte režima ishrane i treninga kako biste postigli maksimalnu težinu tokom perioda kursa.

    Ako ste jasno odlučili na šta želite pokucati, onda se preporučuje da započnete solo inzulin kako biste proučavali reakciju svog tijela jer će biti teško razumjeti uz uporabu drugih lijekova ako postoje komplikacije u tijelu. Najbolje je uopće ne koristiti farmakološke pripravke jer nije poznato kako će utjecati na vaše tijelo.

    Bodybuilding inzulin: primjena (kurs), doziranje, nuspojave!

    Inzulin - To je hormon peptidne prirode, koji se formira u beta ćelijama gušterače. Njegova je glavna svrha snižavanje šećera u krvi (niža koncentracija glukoze u krvi).

    U bodibildingu se koristi jer ima izražen anabolički efekat.

    Ali osim činjenice da inzulin ima anabolički učinak, ima i anti-katabolički učinak jer može aktivirati enzime glikolize, stimulirati stvaranje glikogena u jetri i mišićima iz glukoze, a pojačava i sintezu proteina i masti. Štaviše, inzulin može inhibirati aktivnost enzima koji razgrađuju glikogen i masti. To zapravo objašnjava zašto ima antikatabolički efekat.

    Bodybuilding inzulin

    Međutim, inzulin je vrlo ozbiljan moćan lijek, koji definitivno ne bi trebao koristiti početnik sportaš. A razlog tome je šteta koju vam može nanijeti ako ga pogrešno koristite! I.e. moguća smrt.

    Najvažnija stvar Prednost INSULIN-a je u tome što je to TRANSPORTNI HORMONE. Insulin prenosi hranjive sastojke do ćelija.

    Sada govorimo prije svega o glukozi (ugljikohidrati), aminokiselinama (proteinima), zajedno s trigliceridima (masti), također ovise o aktivnosti ovog hormona.

    Da biste shvatili samu srž inzulinskog rada, zamislite TRI Hranjive tvari u svom tijelu.

    PREVOZ INSULINOM:

    1. CARBOHYDRATE = pojačanje energije
    2. PROTEIN = rast mišića
    3. FAT = rast masti

    Na temelju toga, jasno je da inzulin može pomoći i u mišićnom rastu, i "pomoći" u smislu naplate masti. Ali to zavisi i od dve stvari:

    • POWER MODE (više proteina u ishrani i manje ugljikohidrata, više koristi)
    • Vaša GENETIKA (tip tela) (što je osoba deblja, to će mu više inzulina naštetiti)

    Insulin prenosi SVE. Ali on može raditi na „različite načine“ (akcenti). Možda više na putu anabolizma mišića (rasta). Ili možda usput rast tjelesnih masti.A dobiti jedno, potpuno isključujući drugo je NEPOTREBNO! I.e. ionako će doći do rasta mišića i rasta masti.

    Ali, ako ste po prirodi ECTOMORPH (na tijelu nema masnoće, tanke kosti), tada će vam inzulin više pomoći nego šteti, jer ste smanjili otpornost na inzulin. S druge strane, ako ste ENDOMORPH (imate masnoću, stomak, imate velike kosti, lako dobijate uglavnom masnoću), tada ste povećali otpornost na inzulin i nije u principu razumno koristiti.

    Efekti inzulina

    Inzulin ima puno efekata, glavne kategorije su:

    1. Anabolički efekat
    2. Anti katabolički efekat
    3. Metabolički efekat

    Anabolički učinak inzulina

    Inzulin pojačava apsorpciju aminokiselina u mišićnim ćelijama, posebno leucinom i valinom.

    Takođe poboljšava Replikacija DNK i biosinteza proteina, transport magnezijevih, fosfatnih i kalijevih jona u ćeliju, pojačava i sintezu masnih kiselina i njihovu kasniju esterifikaciju u masno tkivo i jetru, inzulin potiče pretvaranje glukoze u trigliceride, a kad nedostaje inzulina, istina je suprotna - mobilizacija masti.

    Anticatabolički učinak inzulina

    Inzulin inhibira hidrolizu proteina, tj. smanjuje razgradnju proteina, a također smanjuje lipolizu, tj. smanjuje unos masnih kiselina u krv.

    Metabolički učinci inzulina

    Inzulin aktivira ključne enzime glikolize, pojačava apsorpciju glukoze mišićnim stanicama, intenzitet sinteze glikogena i drugih supstanci, a također smanjuje intenzitet glukoneogeneze (tj. Smanjuje stvaranje glukoze u jetri).

    Mislim da o svemu tome nije potrebno više pisati, jer vjerojatnost da su ljudi zainteresirani i oni će shvatiti to je nula. Stoga predlažem da pređemo na zanimljiviji dio naše današnje rasprave.

    Bodybuilding inzulin

    U članku o dijabetesu i sportu već sam napravila uvodni dio, tj. Rekao je koje su vrste inzulina dijabetičarima, pa čak i za građenje tijela. Danas ćemo o svemu tome razgovarati na novi način.

    U bodibildingu se koristi kratki i ultra kratkotrajni inzulin.

    Insulin kratkog djelovanja

    Kratki inzulin počinje djelovati subkutanom injekcijom (injekcijom) nakon 30 minuta (primjenjuje se 30 minuta prije jela), vrhunac djelovanja događa se 2 sata nakon injekcije i potpuno nestaje iz ljudskog tijela nakon 5-6 sati.

    Najbolji izbor je: ACTAPID NM ili HUMULIN REGULAR.

    Ultra inzulin kratkog djelovanja

    Ultrasortni inzulin počinje djelovati odmah, nakon gotovo 5-10 minuta, vrhunac djelovanja događa se nakon 2 sata, a potpuno nestaje iz ljudskog tijela nakon 3-4 sata. Ova vrsta inzulina daje se neposredno prije jela odmah (dobro, ili u 5-10 minuta) ili odmah nakon obroka. Nije bitno.

    Najbolji izbor ovdje je: NOVORAPID Penfill ili NOVORAPID Flexpen.

    Za novac, dvomjesečni kurs koštat će oko 2000-3000 rubalja.

    Koje su prednosti i nedostaci inzulina?

    Prednosti su sljedeće:

    1. Ne previše skupi kurs
    2. Visoka kvaliteta (laži su praktično isključeni, za razliku od anaboličkih steroida)
    3. Dostupnost (možete kupiti u ljekarni bez straha da će vas uhvatiti, za razliku od steroida)
    4. Ima izražen anabolički efekat
    5. Mala učestalost nuspojava (o tome više kasnije)
    6. Gotovo potpuno odsustvo posljedica naravno
    7. Mali povratak
    8. Moguće je kombinirati sa steroidima i ostalim supstancama
    9. Manjak androginog delovanja na organizam
    10. Inzulin nema toksične efekte na jetru ili bubrege, a ne izaziva probleme s potencijom.

    Nedostaci su sljedeći:

    1. Hipoglikemija
    2. Značajno povećanje masti po kursu
    3. Složeni režimi ubrizgavanja

    Nuspojave

    1.

    Opet hipoglikemija: ruke se počinju tresti, ne samo da se ruke svih udova počinju tresti, naglo se bacaju u znoj, počinjete se gušiti u doslovnom smislu riječi (svijest kao u magli) u općim poteškoćama s koordinacijom i orijentacijom u prostoru, javlja se snažan osjećaj gladi, srce počinje brže kucati (kao što ne ispadne) ukratko, iznenada lako prepoznajete hipoglikemiju.

    Izuzetno važan: ako osjetite bilo kakve znakove i ako je došlo do takvog stanja, morate to spriječiti što je prije moguće uzimajući glukozu što je brže moguće.

    2. Ponekad svrbež u području ubrizgavanja - U stvari, ovo je smeće, a ne sporedni tok.

    3.Alergija - gotovo se nikada ne događa, ali se povremeno to dogodi.

    4. Dešava se smanjenje endogene sekrecije unutarnjeg inzulinaovo je samo za one koji već dugo ubrizgavaju inzulin i koriste velike doze ili čak koriste duge vrste inzulina (poput protafana).

    Kurs inzulina

    Dakle, već smo shvatili koji inzulin odabrati, ako ste već zaboravili, pročitajte gore.

    Tečaj traje 1-2 mjeseca, nakon čega je neophodno napraviti pauzu kako biste obnovili vlastitu sekreciju. Nakon kursa možete steći 5-10 mišićne mase (u ista 1-2 mjeseca).

    Velike doze se ne preporučuju, Važno je započeti s malim dozama (2 jedinice, potkožno) i postepeno povećavati 2 jedinice i tako dalje, na 15-20 jedinica, one se više ne preporučuju.

    UPOZORITE DVA ČIMBENIKA:

    1. Postepeno počnite s malim dozama (svaka 2 jedinice) i postepeno povećavajte po dvije jedinice, sve dok ne navršite 20. NEMOJTE odmah uzeti 5 ILI 10, A TAKO DA Sljedeće trenirate 20. Ni u kojem slučaju. Mogu takve ljude nazvati glupim idiotima, oprosti zbog izraza.
    2. Ne izlazite iz okvira (20 jedinica). NE POTREBUjte ko vam kaže (Na Internetu, gurui za bodibilding takođe ubacuju 50 jedinica, nemojte slušati ove morone).

    Učestalost injekcija najbolje je svaki drugi dan, ali možete svaki dan, pa čak i dva puta dnevno.Međutim, u ovom slučaju tečaj bi trebao trajati redoslijed manje (tj. 1 mjesec), ili ako to radite svaki drugi dan, možete trčati 2 mjeseca.

    Preporučuje se davanje injekcija - nakon treningaonda uzmite obilan obrok. To je potrebno učiniti odmah nakon treninga, jer inzulin ima anti-katabolički učinak, tj. suzbija kataboličke procese uzrokovane fizičkom aktivnošću tijekom treninga.

    Također imajte na umu da upotreba inzulina nakon treninga ima i druge prednosti: dovođenje tijela do znakova hipoglikemije, uzrokovane unošenjem egzogenog inzulina, nanosi se prirodnom smanjenju šećera u krvi (kada naporno vježbate željezo), ovaj jastučić oslobađa hormon u krvotok rast.

    U drugo doba dana, nije preporučljivo davati inzulin, ali ako vježbate svaki drugi dan (na primjer, pon, srijeda, petak) i utoc. ima smisla dati injekciju ujutro (prije doručka) ovih dana (uto. ned. sat tj.

    kada nema treninga) u tom se slučaju preporučuje upotreba inzulina kratkog djelovanja (na primjer, ACTAPID) i jesti 30 minuta nakon injekcije. I na dane treninga, samo nakon treninga.

    ZAKLJUČAK:Ako ubrizgavate svaki dan, tečaj traje 1 mjesec (ne više), ako svaki drugi dan (ovo je blagi režim), tečaj može trajati 2 mjeseca. Danima treninga - nakon treninga (ultra-kratka akcija, na primjer NOVORAPID), danima odmora - ujutro (kratka akcija, na primjer ACTRAPID).

    1. Ako koristite inzulin kratkog djelovanja (actrapid je prihvatljiv), tada injekciju dajte 30 minuta prije punog obroka.
    2. Ako koristite ultra kratko djelujući inzulin (na primjer novorpid), dajte injekciju nakon punog obroka.

    Tako da nema svrbeža i drugog smeća poput nervoze u potkožnom masnoću (da se koža ne stvrdne, a ne nastaju nekakvi nabori) - davati injekcije na različitim mestima.

    Takođe trebali biste znati da 1 jedinica inzulina - trebate uzeti 10 g ugljikohidrata (ovo će vam pomoći da izračunate koliko ćete ubrizgati inzulina, a zatim pojesti).

    Greške i mjere opreza pri korištenju insulina

    1. Kao što sam već rekao, ako započnete kurs s malim dozama, 2-5 jedinica i postepeno je povećavate, kako biste provjerili kako tijelo reagira.
    2. Injektirajte samo subkutano (odvojite kožu jajima

    Zašto i kako uzimati inzulin u bodibildingu

    Ovaj članak usredotočit će se na najsnažniji i najopasniji anabolički lijek - inzulin. Mehanizam hormona, efekat na organizam, tok primjene, nuspojave i važne točke upotrebe inzulina kao dopinga.

    Insulin je hormon koji potiče od proteina koji proizvodi gušterača kao odgovor na porast nivoa glukoze u krvi. Hormon se u krvotok oslobađa od strane specijaliziranih ćelija nazvanih beta ćelija.

    Svaki proizvod ima različit učinak na povećanje razine šećera, pa samim tim povlači za sobom različit nivo oslobađanja inzulina u tijelu.Ovaj hormon utiče na celo telo. Glavni cilj inzulina je snižavanje glukoze u krvi.

    Učinci inzulina i kako djeluje?

    Metabolički efekat

    Drugi važan zadatak je kontrola metaboličkog procesa ugljikohidrata i masti uzetih iz hrane. Uz to, inzulin ima i nekoliko drugih metaboličkih učinaka, na primjer, prekid razgradnje proteina i masti. Insulin djeluje u tandemu sa glukagonom, još jednim hormonom koji proizvodi gušterača.

    Iako je uloga inzulina da snizuje šećer u krvi, ako je potrebno, uloga glukagona je da poveća šećer u krvi ako padne prenisko. Takav sistem pomaže da nivo glukoze u krvi ostane unutar utvrđenih granica, što omogućava tijelu da pravilno funkcionira.

    Insulin potiče superfiziološko nakupljanje vode i hranjivih sastojaka u ćelijama, što samo po sebi uvelike povećava anabolički učinak. Ovaj postupak proteže ćelijske membrane, poput zraka u balonu.

    Ovaj proces potiče još jedan snažni mehanizam rasta, povećavajući proizvodnju IGF-1 i MGF (inzulinu sličan faktor rasta i mehanički faktor rasta). Ovaj mehanizam, zbog sinergističkog efekta, daje snažan anabolički efekat.

    Zahvaljujući inzulinu povećava se apsorpcija aminokiselina.

    Anti katabolički efekat

    Važan učinak za očuvanje mišićne mase je smanjenje razgradnje proteina, odnosno njihova razgradnja. Uz to, inzulin smanjuje unos masnih kiselina u krv, naime sprečava razgradnju masti.

    Nuspojave

    Nizak nivo inzulina čini količinu glukoze u krvi previsokom, što dovodi do dehidracije, a najgore je što ćelije ne mogu da uzimaju glukozu za energiju.

    Za osiguranje energije potrebni su i drugi izvori (poput masti i mišića). Ovo čini tijelo umornim i može dovesti do ozbiljnog gubitka kilograma.

    U konačnici, to može dovesti do kome i smrti.

    Duga i nepismena upotreba inzulina može razviti dijabetes.

    Još jedan veliki nedostatak inzulina je povećanje broja masnih ćelija. Masno tkivo je glavno mjesto aktivnosti enzima aromataze, što samo po sebi uzrokuje problem nakupljanja masti.

    Mnogi AAS (anabolički / androgeni steroidi) podložni su efektima pretvaranja enzima aromataze u estrogen, poput endogeno proizvedenih (napravljenih unutar tijela) androgena, poput testosterona. Očito da što je veća količina i aktivnost ovog enzima koji se nalaze u tijelu, veća je vjerojatnost i stupanj aromatizacije.

    Estrogen je u manjoj mjeri direktno anaboličan za mišićno tkivo, ali nažalost, visoko je anabolički za masno tkivo. Estrogen je hormon koji uzrokuje tjelesnu masnoću ženskog tipa. Tako velik stupanj nakupljanja masnog tkiva uz primjenu inzulina dovodi do efekta očuvanja masnog tkiva.

    Koja vrsta inzulina se koristi u bodybuildingu?

    Kratko delujući inzulin:

    • akcija za 30 minuta
    • mora se davati 30-40 minuta pre obroka,
    • vrhunac za 2 sata
    • nestanak djelovanja nakon 5-6 sati.

    Ultra kratki inzulin:

    • akcija započinje u roku od 15 minuta nakon primjene,
    • unošenje je potrebno 10 minuta prije obroka,
    • vrhunac se javlja u drugom satu,
    • nestanak djelovanja nakon 3-4 sata.

    1-2 meseca kursa

    Pažnja! Ne prekoračite doziranje!

    Preporučuje se primjena lijeka svaki drugi dan. Injektirajte supkutano s 2 jedinice inzulina prije jela, ovisno o vrsti djelovanja, i pogledajte reakciju. Ubuduće, ako anabolički učinak nije primjetan tokom dužeg razdoblja, povećajte dozu, doza ne smije prelaziti 20 jedinica.

    Glavne greške u uzimanju i preporuke za najbolji učinak:

    • ne davati lijek noću,
    • ne prelazite doziranje
    • ne davati lijek prije vježbanja,
    • obavezno jedite hranu bogatu ugljikohidratima nakon inzulina
    • lijek se ubrizgava u kožu inzulinskom špricom, a ne intramuskularno.

    Prehrana nakon injekcija

    Prehrana bi trebala biti bogata ugljikohidratima. Poželjno složeni ugljikohidrati sa niskim glikemijskim indeksom, za to pogledajte tablice GI proizvoda. Za 1 jedinicu inzulina morate dodatno konzumirati 10 g čistog ugljikohidrata. Da biste izračunali svoju dnevnu potrebu za ugljikohidratima za debljanje, množite vlastitu težinu sa 4.

    Delovanje inzulina

    Inzulin ima kompleksan učinak na metaboličke procese u tkivima u tijelu. U zamjenskoj terapiji dijabetičara, njegova glavna uloga je smanjenje šećera u krvi i sprečavanje gladovanja tkiva i preradbu tjelesnih masti i mišića u izvore energije. U sportu se cijeni anabolički učinak inzulina - tj. njegova sposobnost da ubrza sintezu proteina (mišićnog tkiva).

    Po prirodi, inzulin je dvolančani peptid. U početku, kada ga proizvode ribosomi, njegova formula sadrži dva lanca više, ali se neaktivni ostaci razdvajaju kad lipidna membrana prođe i inzulin sazrijeva u Golgijevim kompleksima. Endokrino tkivo gušterače odgovorno je za skladištenje hormona i njegovu sekreciju - tzv otočići Langerhans.

    Glavna prednost inzulina je ta što je transportni hormon, tj. u stanju utjecati na metabolizam određenog broja hranjivih tvari potrebnih tijelu, a nije ograničeno samo na ugljikohidrate.

    Inzulin za bodybuilding koristi se u više svrha:

    • stimulacija sinteze proteina i dobijanja mišića,
    • usporavanje glukoneogeneze (stvaranje glukoze iz proteina i masti),
    • ubrzavanje taloženja ugljikohidrata u jetri i mišićima uslijed polimerizacije glukoze u glikogen (ovo sportašu pruža energiju i, na taj način, posredno usporava razgradnju mišićnog tkiva),
    • porast stupnja apsorpcije različitih hranjivih sastojaka u tijelima (prije svega glukoze i aminokiselina).

    Nažalost, anabolički učinak inzulina očituje se ne samo u procesu metabolizma proteina, već i u stvaranju masnog tkiva. Taloženje masnih kiselina i sprečavanje njihovog ulaska u krv izaziva rast masti. To dovodi do neefikasnosti terapije insulinom u periodima pred takmičenje.

    Djelomično, učinak nakupljanja masti nadoknađuje se oslobađanjem hormona rasta sličnog inzulinu. Oslobađa se kao odgovor na naglo smanjenje koncentracije glukoze u krvotoku i ima suprotan učinak na inzulin - pojačava glukoneogenezu.

    Najracionalnija primjena inzulina u asteničkoj tjelesnosti i u kombinaciji sa anaboličkim steroidima. Ljudi skloni punoći (endomorfi) koriste ovaj hormon kao anabolički steroid.

    Šta je inzulin?

    Inzulin je hormon koji se proizvodi u gušterači i obavlja više funkcija što ga zajedno čini jednim od glavnih, ako ne i najvažnim, anaboličkim hormonom u ljudskom tijelu.

    Insulin kontrolira metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina u tijelu.

    Glavna funkcija inzulina u tijelu je održavanje sigurnog i stabilnog nivoa glukoze (šećera) u krvi. Prilikom njegove primjene, ovisno o određenim uvjetima (vidi dolje), stvaraju se povoljni uvjeti ili za rast mišića ili za povećanje količine masti u tijelu.

    Uz to, sam inzulin pozitivno utiče na sintezu proteina u tijelu, uključujući mišiće, doprinoseći efikasnijem rastu mišićne mase.

    Manjak inzulina ima suprotan učinak - katabolički, tj. dovodi do uništavanja mišićne mase.

    Inzulin je jedan od naj anaboličkijih, tj. blagotvorno deluju na rast mišića, hormoni u ljudskom telu.Kontrolira metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina što stvara uvjete za rast mišića kao i .. dobitak u masnoj masi

    Inzulin u sportu i bodybuildingu

    U građi tijela anabolička svojstva inzulina, tj. njegova sposobnost da povećava efikasnost procesa koji direktno utječu na rast mišića.

    Njegova anabolička svojstva možda su čak jača od onih hormona rasta.

    Prema klasifikaciji WADA (Svjetske antidoping agencije), inzulin je lijek za doping koji je zabranjen za upotrebu, ali jedan je od najpopularnijih među profesionalcima i ljubiteljima bodybuildinga.

    "Ne može ga se otkriti tokom doping testa. To samo poboljšava atletske performanse. To može ubiti." - tako počinje vijest o inzulinu na jednom od informativnih portala.

    Upotreba inzulina u sportu jedan je od posljednjih smrtonosnih trendova. Bodybuilderi ga često koriste u kombinaciji sa steroidima i hormonom rasta kako bi maksimizirali rast mišića i prevladavajući fiziološku visoravan u masovnom dobitku. Procjenjuje se da svaki četvrti bodybuilders sa steroidima uzima i inzulin. Ovo je tajna neverovatne veličine.

    Insulin pomaže spasiti živote ljudima koji imaju dijabetes. Upotreba zdravih ljudi (= sportaša) može završiti koma i smrt.

    U bodybuildingu, inzulin pomaže da se mišići napune energijom i hranjivim tvarima tokom intenzivnog vježbanja, kako bi se spriječio katabolizam mišića.

    Međunarodni olimpijski komitet zabranjuje njegovu upotrebu. Iako je jedan od rijetkih dopinških lijekova koji nemoguće otkriti. Mnogi bodibilderi to polažu pravo na konkurenciju i ipak prolaze na doping testu.

    U sportu se inzulin obično koristi u kombinaciji sa steroidima i hormonom rasta kako bi se prevladao fiziološki plato u povećanju tjelesne težine. Njegova anabolička svojstva, možda čak i jača od hormona rasta

    Mehanizam djelovanja inzulina za izgradnju mišićne mase u bodybuildingu

    U bodybuildingu inzulin se koristi za povećanje izdržljivosti i izgradnju mišića.

    Kada jedemo nešto slatko, inzulin izlučuje gušterača i olakšava prodor glukoze u stanice (uključujući mišiće) radi upotrebe kao energije.

    Anabolička svojstva inzulina objašnjavaju činjenicom da pored glukoze omogućava bolju isporuku aminokiselina (= građevinskih materijala) i određenih minerala u mišićne ćelije i pojačava sintezu mišićnih proteina.

    Glukoza je energetski molekul. Ako njegova koncentracija u krvi premašuje trenutnu energetsku potrebu tijela, tada se pretvara u glikogen. Glikogen je skladište energije koja se "otvara" nakon upotrebe glukoze u krvi i koristi se za energiziranje mišića tokom vježbanja.

    Dr Sonksen sa londonske klinike St Thomas u svom članku o upotrebi hormona rasta i inzulina u sportu kaže: "Budući da je u većini sportova rezultat određen količinom glikogena u mišićima, povećanje njegovog sadržaja direktno utiče na rezultat.".

    Djelovanje inzulina za izgradnju mišićne mase u bodybuildingu je objašnjeno sljedećim mehanizmima:

    1 Insulin potiče sintezu proteina mišića

    Inzulin potiče sintezu proteina (a time i rast mišića).

    Mišići su sačinjeni od mišićnih proteina. Ove proteine ​​proizvode ribosomi. Mehanizam sinteze proteina pomoću ribosoma pokreće inzulin. (Prema Wikipediji, ribosomi su složene molekularne mašine u kojima se informacije o stvaranju proteina bilježe kao šifar.)

    Jedan od naučnika daje ovo objašnjenje postupka:

    „Nije sasvim jasno kako, ali inzulin pokreće mašinu za ribosomalne proteine.U njegovom odsustvu, ribosomi jednostavno prestaju raditi, kao da djeluje kao prekidač. "

    Da li to znači da inzulin „pomaže“ u izgradnji mišića? Br. To znači da bez inzulina to nije moguće.

    Inzulin ne pomaže samo u poticanju rasta mišića .. a bez toga to je u osnovi nemoguće

    2 Inzulin inhibira katabolizam mišića

    Još jedna funkcija inzulina korisna je u izgradnji tijela - sprečava uništavanje mišića. Njegova antikatabolička funkcija podjednako je važna za dobitak mase kao i njen anabolički efekat.

    Svakog dana naše tijelo stvara i uništava proteine. Da bi se dobila mišićna masa, sintetizira se više proteina nego što se uništava. Inzulin pomaže da se taj omjer prebaci u pravom smjeru, pridonoseći efikasnijoj isporuci aminokiselina u mišićne stanice.

    4 Inzulin pojačava sintezu glikogena, čineći mišiće voluminoznijima

    Inzulin povećava aktivnost određenih enzima koji stimulišu sintezu glikogena. To znači da pomaže skladištenju glukoze u mišićnim stanicama, čime se poboljšava učinkovitost, oporavak i, doslovno, povećava veličina mišića.

    Akumulacija glikogena u mišićima čini ih gušći i voluminozniji, jer zadržava vodu: svaki gram glikogena približno se "veže" 2,7 grama vode.

    Inzulin potiče nakupljanje glikogena u mišićima, što ih čini gušćim i voluminoznijim zbog zadržavanja više vode u njima

    Anabolička svojstva inzulina u bodybuildingu izdvojena su. A sada pogledajmo i drugu stranu novčića ..

    Slabe primjene inzulina u bodybuildingu: učinak na gubitak kilograma

    Isti mehanizam koji objašnjava anabolička svojstva inzulina razlog je druge, ali već negativne nuspojave njegove upotrebe u bodibildingu - skupa masna masa.

    Kad jedemo puno ugljikohidrata i zalihe glikogena u jetri i mišićima su pune, tada se višak šećera u krvi putem inzulina šalje u zalihe masti.

    I.e. Uporedo sa stimulacijom rasta mišića, inzulin ubrzava proces lipogeneze (stvaranja masti).

    Ovo je posebno važno za one sportove u kojima se uzima u obzir težinska kategorija: kada koristite inzulin, lako možete ispasti iz svoje kategorije.

    Mehanizam delovanja inzulina u setu masne mase je sljedeći:

    1 Inzulin pretvara višak ugljikohidrata u masti

    Ugljikohidrati, konkretno glukoza, su glavni izvor energije za ćelije.

    Inzulin „otvara“ ćelijske membrane za prodiranje glukoze u njih.

    Ako u krvi ima previše glukoze, tada se njezin višak koji prelazi trenutnu potrebu za energijom prvo pohranjuje u zalihe glikogena u jetri i mišićima, a nakon što se napune ona se skladišti u masti.

    2 Inzulin sprečava upotrebu masti za energiju

    Glavna funkcija inzulina je pružanje energije ugljikohidratima, a ne mastima. Ugljikohidrati (glukoza) su glavni izvor energije za sve stanice.

    To znači da će, dok sistem ima ugljikohidrate, energiju za funkcioniranje ćelija uzimati iz njih, a zalihe masti će ostati zatvorene.

    Neke dijeta za mršavljenje temelje se na korištenju ovog principa za aktiviranje procesa sagorevanja masti. Konkretno, periodično postenje i ketogena dijeta.

    U slučaju periodičnog posta, hrana se konzumira samo u prozoru od 8 sati tokom dana. Rezultat takvog ograničenja vremenskog intervala tijekom kojeg je dopušteno jesti je potpuno pražnjenje zaliha glikogena u preostalih 16 sati tokom dana i početak procesa upotrebe masti za energiju.

    Na ketogenoj dijeti ugljikohidrati se gotovo u potpunosti eliminiraju iz prehrane, zbog čega zalihe glikogena uvijek ostaju prazne i tijelu preostaje ništa drugo nego sagorijevati masti za energiju.

    3 Inzulin blokira djelovanje enzima koji aktivira proces sagorijevanja masti

    Ovaj enzim se naziva hormonski osetljiva lipaza a odgovoran je za razbijanje molekula masnoće.

    Sagorijevanje masti uvijek započinje njegovim razgradnjom do razine masnih kiselina koje se potom koriste za energiju. Očito je da kršenje prve faze sprečava proces gubitka kilograma.

    4 Insulin potiče sintezu masnih kiselina

    Inzulin povećava sintezu masnih kiselina u jetri, što započinje proces lipogeneze ili stvaranja tjelesne masti.

    Visoka razina inzulina negativno utječe na gubitak kilograma. On sprečava upotrebu masti za energiju, podstiče stvaranje i nagomilavanje masti

    Kako koristiti inzulin u bodybuildingu za debljanje ili gubitak kilograma (bez lijekova)?

    Dva su načina za korištenje anaboličkih svojstava inzulina u izgradnji tijela: izgradnjom ispravne prehrane i injekcija.

    Budući da je oslobađanje inzulina odgovor tijela na uporabu ugljikohidrata, reguliranjem njihovog sadržaja u hrani možete kontrolirati razinu inzulina: kada ga trebate povećati i kada ga trebate smanjiti.

    Pripravci inzulina koji se ubrizgavaju koriste se u izgradnji tijela radi značajnijeg i bržeg utjecaja na njegovu razinu u kritičnim vremenima.

    Inzulin dobija na mišićima

    Za osiguranje rasta mišića potrebno je osigurati visoku razinu inzulina u krvi tokom dana, a posebno u trenucima tokom, prije i neposredno nakon treninga.

    Zato, prema principima pravilne prehrane za dobivanje mišićne mase, ugljikohidrati nisu manje važni od proteina, iako je vrlo često suprotno stajalište prema kojem je samo protein odgovoran za masovni dobitak, a ugljikohidrati su nešto što na svaki način treba smanjiti da bi se postiglo suho olakšanje.

    Visoki nivo inzulina u krvi važan je za dobijanje mišićne mase.

    Inzulin za mršavljenje

    Ako je cilj izgubiti težinu, to morate ograničiti nivo insulina u toku dana. Stoga se mnoge dijete temelje na principu potpune isključenosti brzih ugljikohidrata (slatkiša).

    Međutim, inteligentan pristup je važan. "Što manje, to bolje" ovdje ne djeluje, posebno za fizički aktivne ljude.

    Manjak ugljikohidrata tijekom sporta sigurno će dovesti do slabosti mišića, smanjene izdržljivosti i može izazvati katabolizam mišića: mišićna masa će nestati sa masnoćom.

    Za mršavljenje je potrebno ograničiti razinu inzulina u krvi da bi se potaknulo sagorijevanje masti, ali bez fanatizma: inzulin je nužan kako bi se izbjeglo stanje katabolizma i osiguralo energije za trening

    Anabolički efekat

    Pod djelovanjem inzulina, mišićne stanice počinju intenzivno apsorbirati aminokiseline, posebno leucin i valin. Dolazi i do povećanja replikacije DNK i biosinteze proteina, aktivira se prodor jona magnezijuma, kalija i fosfata u ćelije, ubrzava se stvaranje masnih kiselina i njihova daljnja esterifikacija u masno tkivo i jetru. Inzulin također katalizira pretvorbu glukoze u trigliceride. Ako ovaj hormon nije dovoljan, tada naprotiv počinje mobilizacija masti.

    Upotreba inzulina u izgradnji tijela

    U bodibildingu, inzulin je ultrazvučno, kratko i dugotrajno djelovanje. U bodibildingu se koriste prve dvije vrste.

    Inzulin kratkog djelovanja. Djelovanje ove vrste hormona počinje trideset minuta nakon potkožne primjene. Injekciju treba obaviti pola sata prije obroka. Maksimalni učinak počinje dva sata nakon injekcije i potpuno nestaje nakon pet do šest sati.

    Ultrasortni inzulin počinje djelovati gotovo odmah, nakon pet do deset minuta, vrhunac djelovanja dešava se i nakon dva sata, a hormon se nakon tri do četiri sata potpuno izlučuje iz ljudskog tijela.Ova vrsta lijeka može se uzimati neposredno prije obroka (5-10 minuta) ili direktno uzimati odmah nakon obroka.

    Prednosti su sljedeće:

    • Pristupačna cijena kursa
    • zagarantovani visoki kvalitet (inzulin, za razliku od anaboličkih steroida, praktično ne lažiraju),
    • jednostavnost kupovine, možete sigurno kupiti u ljekarni,
    • ima izražen anabolički efekat,
    • mala vjerovatnoća nuspojava
    • nema posljedica iz prijave,
    • blag povraćaj
    • moguće dijeljenje sa steroidima i ostalim jedinjenjima,
    • nema androgeni uticaj na organizam,
    • nema toksičnog efekta na bubrege i jetru te nema problema sa muškom spolnom funkcijom.

    Nuspojava

    Pad šećera u krvi, što se očituje znojenjem, ruke i noge počinju da se trese, svijest se zamagljuje, pojavljuju se poteškoće s orijentacijom osobe u prostoru i koordinacijom pokreta, javlja se jak osjećaj gladi. Vrlo je važno kada se što prije razvije hipoglikemija, popiti glukoza u bilo kojem obliku ili pojesti nešto slatko da se spriječe daljnje posljedice i dovede do željenog nivoa glukoze u krvi, što bi se norma kod muškaraca trebalo neprestano održavati.

    Na području ubrizgavanja može se pojaviti svrab.

    Alergijska reakcija je izuzetno rijetka, ali kod nekih ljudi se ipak može javiti.

    Smanjena proizvodnja inzulina od strane gušterače. To može biti za one sportaše koji ovaj lijek koriste već duže vrijeme i sami sebi određuju velike doze. Takođe, produžene vrste inzulina (npr. Protafan) mogu imati taj efekat.

    Kurs inzulina

    Trajanje upotrebe ovog lijeka je od jednog do dva mjeseca, nakon čega je potrebno napraviti pauzu. Pridržavanje ovog pravila je od vitalnog značaja jer vam omogućava da obnovite vlastitu sekreciju inzulina. Tokom kursa, skup mišićne mase je od 5 do 10 kg.

    Velike doze se ne preporučuju. Kako ne biste naštetili svom zdravlju, važno je započeti primjenu s malim dozama i supkutano ubrizgati dvije jedinice. Postepeno, doza se može donijeti na 15 - 20 jedinica, veća količina se ne preporučuje.

    Vrlo je važno pridržavati se pravila malih doza, ne možete odmah unijeti, na primjer, 5 ili 10 jedinica, a na sljedećem treningu odmah povećate količinu inzulina na 20 jedinica. Preporučuje se da i dalje koristite insulinske špriceve za to. To učiniti nikako nije dopušteno, jer je opasno po zdravlje.

    Još jedan princip koji zahtijeva strogo pridržavanje: bez obzira ko to rekao, ne može se preći doza od 20 jedinica. Neki tvrde da se ništa loše neće dogoditi, čak i ako ubrizgate 50 jedinica lijeka, ali zapravo, u ovom slučaju, posljedice za tijelo mogu biti vrlo ozbiljne.

    Injekcije se rade najbolje svaki drugi dan, iako postoje mogućnosti dnevnih injekcija, a neki koriste inzulin čak i dva puta dnevno, također se preporučuje. Ali u tom slučaju kurs treba smanjiti na 30 dana. Kada se lijek koristi jednom u dva dana, trajanje upotrebe može biti 2 mjeseca.

    Najbolje je ubrizgati inzulin nakon vježbanja, a zatim ga jesti puno. Upravo je ova upotreba hormona opravdana činjenicom da inzulin ima anti-katabolički učinak, što znači da može blokirati procese katabolizma koji nastaju tijekom vježbanja.

    Tu su i neke druge prednosti upotrebe inzulina nakon bavljenja sportom: kod treninga s dizanjem tegova dolazi do fiziološki određenog smanjenja koncentracije glukoze u krvi (uslijed povećanja potrošnje energetskih resursa). Unošenje insulina izvana također dovodi do pojave hipoglikemije.

    Ova dva efekta preklapaju se i dovode do aktivnog oslobađanja hormona rasta u krvotok. U ostalim doba dana nije preporučljivo davati inzulin, ali ako se trening provodi svakog drugog dana, ima smisla davati injekciju ujutro prije jela, u one dane kad nema predavanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba lijekova kratkog djelovanja (na primjer, actrapid) i uzimanje hrane pola sata nakon injekcije. Danima treninga inzulin se daje tek nakon završetka nastave.

    Zašto bodybuilderima trebaju injekcije insulina

    Za bodibildore su važni volumen i linije mišića, ali ne i njihova snaga

    Zašto ubrizgati pumpanje inzulina? Informacije, fotografije i videozapisi u ovom članku prvenstveno su namijenjeni amaterima ili mladima (i njihovim roditeljima) koji se tek planiraju baviti bodybuildingom ili bodybuildingom.

    Važno! Ispitivanja su pokazala da je svaka četvrta osoba otporna na inzulin - tjelesna tkiva daju neadekvatan odgovor na djelovanje hormona inzulina. Budući da su danas bodybuilding i inzulin jedina ne-alternativna zdrava kombinacija, preporučuje se podvrći pregledu i testovima s terapeutom i endokrinologom prije početka treninga, s daljnjim fokusom na titule Miss ili Mr. Olympia.

    Inzulin za sportaše koji se bave bodybuildingom je prilika za povećanje dodatne mišićne mase u situacijama kada je prirodna razina ovih pokazatelja već postignuta.

    U građi tijela, inzulin se koristi zbog sljedećih učinaka na tijelo:

    • Anabolički efekat. Glavni pokazatelj upotrebe hormona inzulina. Anabolički učinak inzulina omogućava vam povećanje mišićnog volumena:
      1. povećati biosintezu proteina uslijed apsorpcije više aminokiselina, magnezijuma i kalijevog fosfata u mišićnim ćelijama,
      2. obnavljaju DNK brže
      3. pojacavaju sintezu masnih kiselina.
    • Metabolički efekti. Injekcije inzulina mogu:
      1. pojačati i ubrzati apsorpciju glukoze u mišićnom tkivu,
      2. aktivirati djelovanje enzima glikolize,
      3. niža sinteza jetrene glukoze,
      4. pojačavaju proizvodnju glikogena u mišićnim ćelijama.
    • Anticatabolic efekat. Ovaj efekat ubrizgavanja inzulina omogućava vam suzbijanje razgradnje proteina na molekularnom nivou, ali on, nažalost, usporava proces razgradnje masti.

    Za informacije. Gledajući preuređena tijela bodibildera i bodibildera, treba razumjeti da oni ubrizgavaju inzulin kako bi dobili mišićnu masu, ali istovremeno se snaga njihovih mišićnih vlakana ne povećava, već ostaje ista. Stoga se bodibilderi često uspoređuju s lijepim i velikim balonima, a pravi jači s kožnim lopticama punim pijeska.

    Ko može računati na jednostavne rezultate

    Nošena bodybuildingom, treba imati na umu da će postizanje rezultata ovisiti o "tati i mami". Osobe s različitim vrstama dodavanja različito će reagirati na primjenu hormona inzulina. Donosimo tablicu koja će vam pomoći u određivanju vašeg tipa ustava i, shodno tome, "predispozicije" za profesionalna zanimanja ovog sporta.

    ImageUstavna obilježja
    Schwarzeneggers - tata i sinNajlakši način za izgradnju mišićne mase je kod ljudi s fiziološki visokim nivoom hormona rasta u krvi. Uzimanje inzulina ne uzrokuje im pojačano lučenje masnoće.

    Isti volumen lipida koji se ipak stvara, po završetku kursa inzulina, brzo nestaje uz pomoć malih kardioloških opterećenja i kratke, ali krute prehrane sa malo ugljikohidrata.

    Karakterišu ih znakovi ektomorfa, ali s nekim nijansama:

    • tankost, sa rastom iznad proseka,
    • "Široka kost"
    • masnost - "uvećani" zglobovi,
    • velike karakteristike pravougaonog lica,
    • rumenilo (često, ali nije potrebno)
    • suva koža, nedostatak akni i akni.

    Ljudi s takvom tjelesnošću mogu računati na brze i visoke uspjehe.

    Flavio Baccianini (visina 147 cm)Za ljude s niskom razinom serotonina i velikom koncentracijom glukokortikoida u krvi sklonoj gojaznosti, kao i tipične endomorfe, jako je teško postići visine Olimpije, ali moguće je!

    Evo karakterističnih značajki tijela u kojima ćete trebati dugo i naporno raditi ne samo u teretani, već i svakodnevno, bezuvjetno i stalno raditi na dijeti sa niskim udjelom ugljika, raditi kardio vježbe, a umjesto sigurnog inzulina koristiti hormonske anaboličke steroide:

    • oblik tijela u obliku kruške,
    • kratkog stasa (nije potrebno, ali često),
    • brzi dobitak masti
    • problema sa gubitkom kilograma,
    • masnoća se taloži prije svega na stomaku, stražnjici i obrazima.

    U napomenu. Ljudi koji se planiraju baviti bodibildingom, ali pate od hroničnog gastritisa, bolesti štitnjače ili s Itsenko-Cushingovim sindromom, trebaju biti spremni na činjenicu da će inzulin poplite imati negativan učinak - izazvat će porast masne, a ne mišićne mase. Ostaje samo koristiti hormonske anabolike.

    Učinak injekcija insulina na zdrave ljude

    Nekim glumcima je potreban trening + inzulin da bi brzo uredili tijelo

    Što se događa ako ubrizgavate inzulin zdravoj osobi?

    Tipični simptomi smanjenja glukoze u krvi ovise o dozi supkutane injekcije:

    • 4 IU na prazan stomak - povećani apetit ili osjećaj gladi,
    • 4 jedinice nakon jela - nema senzacija,
    • 20 IU na prazan stomak - jaka glad i slabost, drhtanje ruku i nogu, mogući: povišen krvni pritisak, mučnina, glavobolja, proširene zjenice, poremećena koordinacija pokreta, iznenadna agresivnost,
    • 20 jedinica nakon jela - glad, slabost, drhtanje udova,
    • 40 IU na prazan stomak - gotovo svi uzrokuju gubitak svijesti.

    U napomenu. Da biste ublažili simptome koji nastaju, morate brzo jesti ili piti nešto slatko, a uz izražene i brojne znakove pomoći će i injekcija adrenalina ili glukagona. Uz duboki gubitak svijesti - hipoglikemijsku komu, pomoći će samo intravenska injekcija glukoze, u protivnom se fatalni ishod događa dovoljno brzo.

    Osnovna pravila "sportskih" injekcija inzulina

    Mjesta primjene hormona inzulina

    Kako uzimati inzulin u bodybuildingu? Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor.

    Sve je vrlo individualno i ovisi o mnogim faktorima:

    • broj treninga nedeljno,
    • doba dana kad se trenira
    • dodijeljeni zadaci
    • vremenski interval potreban za unos optimalnog oblika,
    • ustavne odlike fizike.

    Ipak, postoje jedinstvena pravila koja se moraju poštovati, i na početku i u nastavku profesionalne sportske karijere:

    • hormon inzulin treba davati samo inzulinskom špricom, i uprkos tankosti njegove igle, mjesto ubrizgavanja obrišite alkoholnom krpom, i prije i nakon ubrizgavanja,
    • ubrizgavati lijek samo supkutano,
    • koristiti samo kratke ili ultra kratke sorte hormona,
    • lokalizacija injekcije - različite tačke u sredini trbuha, bedara, stražnjice ili ramena,
    • kut nagiva igle u pregibu masnoće kože je 45 stepeni,
    • nemojte ubrizgavati hormon inzulin prije vježbanja ili spavanja,
    • povećavajte dozu inzulina vrlo glatko i postepeno, počevši od 2 jedinice,
    • nikada ne prelaze najveću dopuštenu, sigurnu dozu od 20 jedinica,
    • krajnje je ispravno izračunati potrebnu količinu unosa ugljikohidrata (po 1 m / mol 9 (IU) inzulina, potrebno vam je 10 g čistih ugljikohidrata, što u odnosu na jedinice kruha iznosi 0,5-0,7 XE), koji morate pojesti odmah nakon ubrizgavanja, i bolje je jesti više, ali ne manje, a ostatak vremena vam je potrebno da se striktno pridržavate stroge prehrane s malo ugljenih hidrata,
    • tokom jutarnjih vježbi injekcija se vrši nakon 90 minuta, a ako se lekcija odvijala u večernjim satima, tada se mora obaviti najmanje 6 sati prije nego što započne,
    • prosječni tijek jačanja sportskog inzulina traje 30-60 dana, a maksimalni ne smije biti veći od 4 mjeseca.

    Debitovanje mitova. Mnogi su uvjereni da produljena konzumacija inzulina uzrokuje smanjenje proizvodnje vlastitog hormona. To nije tačno. Količina vlastite proizvodnje hormona ostaje ista!

    Uz pravilnu upotrebu hormona inzulina, gušterača će samo ojačati. Pauze između inzulinskih tečajeva potrebne su kako bi se spriječilo stvaranje antitijela i razvoj inzulinske rezistencije. Ako je vaš vlastiti inzulin "pao", onda ste bolesni sa dijabetesom.

    Koje se vrste inzulina koriste u bodybuildingu

    Ultra kratki inzulini prikladni su jer su dostupni u posebnim patronama

    Danas su najbolji inzulin za izgradnju tijela predstavljeni sljedećim inzulinskim pripravcima:

    • kratka akcija - Actrapid, Humulin redovan,
    • ultra kratka akcija - Penfill, Flekspen.

    Pažnja Upotreba hormona inzulina s produljenim djelovanjem namijenjenih održavanju liječenja dijabetičara strogo je zabranjena.

    Šta mogu dodatno uzeti tijekom tečaja sportske inzulinske terapije

    Sudbina bodibildera je stroga proteinska dijeta sa salatama sa niskom kalorijom

    Kada se inzulin koristi za izgradnju tijela, nije moguće samo uzimati sljedeće lijekove i pića:

    • visoko gazirana alkalna mineralna voda - Essentuki-17, Essentuki-54, Luzhanskaya, Polyana Kvasova,
    • jedno od multivitaminskih sredstava, svakodnevno, u dozvoljenim velikim dozama - sukladnost, olamin, supradin,
    • sušeno voće koje sadrži kalijum (samo nakon jela) - sušene banane ili čips od sušene banane, suhe marelice, grožđice,
    • lijekovi za sagorijevanje masti - karnitin, klenbuterol,
    • adaptogene tinkture - Aralia Manchurian, ružičasta radiola, zamaniha, eleutherococcus,
    • vitamini - nikotinska kiselina, kalcijum pantotenat.

    Inzulin, hormon rasta i neizbježnost hormonalnih anabolika

    Cijena korištenja GAS-a od strane profesionalnih bodybuilders je nemoć kod muškaraca i muževnost kod žena

    Danas je u svijetu bodybuildinga postalo "moderno" koristiti hormon rasta (STH), koji pomaže u sagorjevanju masti. Međutim, mnogi, čak i iskusni sportaši pogriješe ubrizgavanjem STH-a tijekom inzulinskog kursa. To se ni u kom slučaju ne može učiniti, jer su ova dva hormona, u suštini, direktni antagonisti.

    Arhiva! Čak bi i nove gene insulina trebalo da se ubrizgavaju u odvojenom toku. Tek nakon njegovog dovršetka može se dati injekcija hormona rasta. Istodobna upotreba će ubiti gušteraču.

    Međutim, postoji još jedna nijansa. Prištići s inzulinom povećavaju mišićnu masu, ali ne jačaju snagu ligamenata i tetiva, što može uzrokovati sportske ozljede. Za to su potrebni hormonalni anabolički steroidi (GAS), pa je opća „hemijska“ shema za profesionalne bodybuilders sljedeća: Insulin -> gt, GAS -> gt, STG - & gt, GAS - & gt, inzulin.

    I na kraju, još jednom podsjećamo da se preporučuje unos inzulinskog hormona samo profesionalnim bodybuilderima, plesačima, modnim modelima, striptizetima ili glumcima - ljudima koji lijepo zarađuju za život. Za one koji samo žele održavati atletske crte figure, insulinske šale nisu potrebne i njihova upotreba ni na koji način nije opravdana.

    Vrste inzulina koji se koriste za izgradnju tijela

    Za razliku od nadomjesne terapije dijabetesa, koja zahtijeva uporabu inzulina različitog trajanja djelovanja, u sportu se koriste samo „kratki“ i „ultra kratki“ lijekovi. Kada se uvedu, oni uzrokuju brzo taloženje ugljikohidrata, što vam omogućava da pohranite maksimalnu količinu glikogena i spriječite raspad mišića zbog ishrane tkiva koja nisu ovisna o insulinu.

    Uprkos očiglednoj prednosti - nedostatku izloženosti organizmu u dugom roku - imaju i značajan nedostatak - visoki rizik od hipoglikemije (oštar pad šećera do nenormalno ili smrtonosno niskih vrijednosti) s nepravilnom primjenom i prehrambenim tehnikama.

    Vrste sportskog inzulina

    Vrsta drogePočetak akcijeVrhunska efikasnost lijekovaPeriod povlačenjaNajbolji lijekovi
    Insulin kratkog djelovanjaPola sata nakon davanja2 sata nakon pojave u tijelu5-6 hActrapid NM

    Ultra inzulin kratkog djelovanjaNakon 0-15 minuta nakon primene3-4 hInsulin Humalog

    Lijekovi kratkog djelovanja primjenjuju se pola sata prije obroka: u tom slučaju se efekt ispoljava odmah kada hrana uđe u tijelo, a rizik od razvoja hipoglikemije je minimalan. Ultrakratki inzulin smatra se ne samo fiziološkim, već i pogodnijim za sportaša: daje se 5-10 minuta prije obroka ili neposredno nakon njega.

    Važno je znati: ne možete uzimati inzulin prije treninga (posebno pod uslovom da rezervu energije osigurava lako sakupljač ugljikohidrata). To može dovesti ne samo do kršenja opskrbe energijom i gladovanja tkiva, već i do hipoglikemijske kome. Prije odlaska u krevet, zabranjeno je i ubrizgavanje hormona, jer osoba ne bi trebala biti bez svijesti tokom djelovanja lijeka.

    Kako provesti anabolički kurs

    Tečaj uzimanja hormona za snižavanje šećera ne smije biti veći od 2 mjeseca, nakon čega bi trebala uslijediti pauza od 2-3 mjeseca kako bi se obnovila normalna sekrecija vlastitog inzulina. Prema sportašima i trenerima, tokom tečaja možete dobiti na težini od 3 do 12 kilograma. Međutim, nije u svim slučajevima moguće dobiti kvalitetnu mišićnu masu.

    Kako uzimati inzulin:

    • Anabolički kurs treba započeti sa 2 jedinice (0,05 ml lijeka s oznakom U-40),
    • potrebno je postepeno povećavati dozu, za najviše 2 jedinice svaki drugi dan, pažljivo prateći stanje vlastitog tijela,
    • u slučaju loše reakcije na lijekove (ne govorimo o alergijama, već o lošem zdravlju i slabosti na pozadini kursa), trebali biste usporiti nagomilavanje doze i sniziti maksimum na 10-15 jedinica,
    • ako propustite nekoliko planiranih povećanja doziranja, nagli skokovi volumena primijenjenog hormona strogo su zabranjeni, posebno u ranim fazama kursa,
    • maksimalna preporučena doza je 20 jedinica inzulina, iako se mnogi sportaši zaustavljaju na 15.

    Lijek se treba davati isključivo supkutano, pod uglom od 45 stepeni prema nabora na kojem je napuknut među prstima. Rukovanje mestom ubrizgavanja nije obavezno. Zabranjeno je raditi injekcije na istom mjestu, kao i gnječiti područje nakon primjene.

    Ovisno o vrsti lijeka, odmah ili pola sata nakon injekcije, potrebno je nadoknaditi količinu inzulina upotrebom ugljikohidrata kako bi se spriječila hipoglikemija.

    Samo jedna jedinica inzulina smanjuje šećer u krvi za 2,2 mmol / L, s normalnom razinom glukoze od 3-5,4 mmol / L (na prazan stomak).

    Unatoč činjenici da u ovoj situaciji čak i nekompenzirana početna sportska doza može biti kobna, u stvari najmanja letalna doza iznosi oko 100 jedinica. hormoni.

    Međutim, prekomjerna doza inzulina prepun je oštećenog endokrinog sustava, vrtoglavice i gladovanja tkiva do kome.

    Za izračunavanje potrebne nadoknade ugljikohidrata koristi se koncept jedinica kruha (XE). 1 XE, bez obzira na vrstu hrane, odgovara 12-15 grama ugljikohidrata i zahtijeva održavanje 1,5-2 jedinica inzulina. To znači da uzimajući inzulin u maksimalnoj sportskoj dozi (20 jedinica), morate pojesti 10-14 XE, što odgovara 120-210 grama ugljikohidrata.

    Prednosti i nedostaci inzulinskog sportskog tečaja

    Ravnoteža prednosti i nedostataka inzulina u sportskoj praksi svodi se na omjer učinka i rizika uzimanja njegovih lijekova.

    Prednosti kursa insulina:

    • nedostatak toksičnih efekata na jetru i bubrege,
    • dobro debljanje, posebno ako se koristi u kombinaciji sa anaboličkim steroidima (doza lijeka u kombinovanom toku ostaje ista),
    • odsutnost "sindroma povlačenja" (povratak) sa oštrim gubitkom mišićne mase tokom perioda između tečaja i sposobnost da se taj efekat smanji za kurseve anaboličkih steroida,
    • nedostatak androgenih efekata i efekata na potenciju,
    • dostupnost lijeka (kako u cijeni, tako i u stvari) i njegova visoka kvaliteta (šansa da se kupi lažni izraz je izuzetno mala).

    • visok rizik od hipoglikemije,
    • složen režim doziranja i potreba da se strogo nadzire doziranje i stanje organizma,
    • razvoj manjka magnezijuma i kalijuma u pozadini kursa,
    • značajno povećanje rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 (uzimanje sintetičkog inzulina povećava toleranciju tkiva na djelovanje vlastitog hormona),
    • povećanje količine masti tijekom uzimanja droga,
    • s dugim tečajevima - smanjenjem izlučivanja vlastitog inzulina (što dodatno povećava rizik od razvoja dijabetesa).

    Alergija na hormonske pripravke ovog tipa, posebno kada se koristi ljudski inzulin, izuzetno je rijetka.

    Za minimiziranje rizika uz zadržavanje prednosti sportske terapije inzulinom, možete koristiti alternativne - lijekove koji smanjuju šećer.

    Kada se guta, oni uzrokuju smanjenje koncentracije glukoze u krvi i na taj način potiču proizvodnju unutarnjeg (endogenog) inzulina.

    U bodibildingu se aktivno koriste Diabeton tablete: unos započinje s pola tablete (15 mg) dnevno, postepeno se doza može povećati na cjelinu. Trajanje kursa je 1-2 meseca.

    Nedostaci ovog tečaja su mali rizik od iscrpljivanja organa koji stvara i smanjenje osjetljivosti tkiva na hormon, kao i dugoročni učinak lijeka (sportaš mora napuniti opskrbu ugljikohidratima u roku od 10 sati nakon uzimanja lijeka).

    Recenzije sportaša o insulinu

    Uzimam inzulin više od mjesec dana. Doveo sam dozu veću od preporučene (35 jedinica), ali za sada je sve u redu. Tokom kursa dodala sam 6 kg težine - ramena, ruke povećavaju.

    Manje - želudac raste, iako mi konkurencija nije cilj. Snaga bench pressa je porasla: dok je ležao dodao je skoro 10 kg, u čučanj - oko 5.

    U početku sam očekivao više od tokom leka, ali pokušaću da sedim do 2 meseca, pogledam rezultat.

    Inzulin je prilično praktičan anabolički ako pogledate kombinaciju nuspojava i efekta. Dobro nadopunjuje masovne tečajeve anaboličkih steroida, a u među-tečaju pomaže da se ne smršavi. Često pišu o izuzetno brzom povećanju tjelesne masti, no to se dijelom može nadomjestiti strogom dijetom.

    Dozu ne treba precjenjivati, postoji šansa za razvoj tolerancije, što nije baš dobro ne samo za naredne tečajeve, već i za tijelo u cjelini. Prije uzimanja inzulina za izgradnju tijela, vrijedno je odmjeriti prednosti i nedostatke jer još uvijek postoji rizik. Za početnike ga uopće ne savjetujem, zahtijeva oprez i odgovornost.

    Što se tiče tečaja inzulina, obično pišu o riziku od hipoglikemije i potrebi da sa sobom nosite slatkiše ili sok. Ne zaboravite da je anabolički učinak uvijek stvaranje manjka kalijuma i magnezijuma. Vrijedno je razmišljati o uzimanju ovih mikroelemenata (Panangin, Asparkam lijekovi), jer hipokalemija stvara dodatno opterećenje za srce.

    Vjerujem da je inzulin samo za profesionalce. Ne biste trebali to pokušavati bez izvjesnosti da je rizik vrijedan, a znanje o tome kako se olakšati hipoglikemija i pravilan unos je dovoljno.

    Manjak šećera može se umanjiti visokim proteinima i brzo probavljivim proteinima. Ako vas je "uhvatila" hipoglikemija, trebate piti gutljaj proteina svakih nekoliko sekundi dok ne nestanu anksioznost i tama u očima.

    Ako ste se još uvijek odlučili za inzulin, nemojte mucati iznad 20 jedinica.hormon s težinom ispod sto kilograma.

    Inzulin pojačava učinak steroida, uzimanih zajedno s lijekovima Danabol, Omdaren. Bolje je uzimati Humulin R na tečaj, Actrapid nije davao efekt ni pri povišenim dozama, debljanje je bilo mnogo manje.

    Treneri i profesionalni bodybuilderi ne preporučuju upotrebu inzulina u sportu ako je nivo vježbača amaterski. Odlučivši se za tijek lijeka, trebali biste pažljivo nadzirati stanje vlastitog tijela i biti svjesni svih mogućih rizika uzimanja.

    Pogledajte video: UGLJIKOHIDRATI - Kada ih Unositi, Što je Glikogen, ATP i Kako Povezujemo Inzulin i UH? (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar