Koje su inzulinske iglice

U teškim slučajevima dijabetesa pacijentu je prikazana inzulinska terapija. Kod prve (a ponekad i druge vrste) od vitalnog je značaja da brzina inzulina u krvi dostigne željeni nivo. Uzimanje doze hormona inzulina izvana nadoknađuje poremećaj metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Inzulin se ubrizgava štrcaljkom. Hormon se daje kontinuirano, uz obaveznu primjenu pravilne tehnike ubrizgavanja. Svakako u potkožnoj masti.

Špricevi inzulina počeli su se upotrebljavati u prošlom stoljeću, a u početku su to bili špricevi za višekratnu upotrebu. Danas je izbor inzulinskih šprica prilično veliki. Oni su sterilni, dizajnirani za jednokratnu upotrebu, jer to garantuje siguran rad. Od velike važnosti pri odabiru špriceva za inzulinsku terapiju imaju igle. Uostalom, od debljine igle zavisi i to da li će injekcija biti bezbolna.

Vrste šprica

Dijabetičare tipa 1 neizbježno zanima kako odabrati inzulinsku špricu. Danas u lancu apoteka možete pronaći 3 vrste šprica:

  • redovno sa uklonjivom ili integrisanom iglom,
  • olovka za inzulin
  • elektronska automatska štrcaljka ili inzulinska pumpa.

Koji su bolji? Teško je odgovoriti, jer pacijent sam odlučuje šta treba koristiti na osnovu svog iskustva. Na primjer, olovka za štrcaljke omogućuje unaprijed napuniti lijek uz potpuno očuvanje sterilnosti. Olovke za špriceve su malene i udobne. Automatske špriceve sa posebnim sistemom upozoravanja podsjetit će vas da je vrijeme za injekciju. Inzulinska pumpa izgleda kao elektronska pumpa sa uloškom iz kojeg se lijek unosi u organizam.

Odabir igle za injekciju insulina

Lijek se primjenjuje nekoliko puta dnevno, tako da morate pokupiti iglice koje umanjuju bol tokom injekcije.

Poznato je da se inzulin ne ubrizgava u mišićno tkivo, već samo pod kožu, kako ne bi izazvali hipoglikemiju.

Stoga je debljina i dužina iglica toliko bitna.
Insulinska igla bira se pojedinačno za svakog pacijenta. To, prije svega, zavisi od tena osobe, jer što je veća težina, to je više masnog tkiva. Također se uzimaju u obzir dob, spol, psihološki i farmakološki faktori. Osim toga, sloj masti nije svugdje isti. S tim u vezi, ljekari preporučuju upotrebu više igala različitih dužina i debljina.

Igle za špriceve su:

  • kratak (4-5 mm),
  • srednje (6-8 mm),
  • dugačka (više od 8 mm).

Prije nekog vremena dijabetičari su koristili igle dužine 12,7 mm. Ali ta je dužina prepoznata kao opasna, jer postoji velika vjerovatnost da će hormon ući u intramuskularno tkivo. Kratke igle smatraju se sigurnim za primjenu lijeka osobama sa različitim potkožnim masnoćama.

Debljina igala je označena latiničnim slovom G. Njihova tradicionalna širina iznosi 0,23 mm.

Po čemu se inzulinska šprica razlikuje od uobičajene

Veoma je sličan uobičajenom - ima i prozirni plastični cilindar sa skalom i klipom. No veličina injekcijske špice je različita - tanja je i duža. Na tjelesnim oznakama u mililitrima i jedinicama. Na kućištu je potrebna nulta oznaka. Najčešće se koristi šprica zapremine 1 ml, cena podele je 0,25-0,5 jedinica. U uobičajenoj štrcaljki zapremina može biti od 2 do 50 ml.

Obje špriceve imaju zamjenjivu iglu sa zaštitnom kapicom. Razlika od uobičajenog leži u debljini i dužini igala, one su puno tanje i kraće. Uz to, inzulinske iglice su oštrije jer imaju trostruko lasersko naoštrenje. Vrh igle prekriven silikonskim mastima sprečava povrede kože.

Unutar šprice je gumena zaptivača čija je zadaća odražavati količinu lijeka uvučenu u špric.

Pravila terapije insulinom

Dijabetes može samostalno ubrizgati u bilo koji dio tijela. Ali bolje je ako je trbuh za bolju apsorpciju lijeka u organizam, odnosno kukovi kako bi se smanjila brzina apsorpcije. Teže je uboditi u rame ili zadnjicu, jer nije zgodno formirati nabor kože.

Ne možete je ubrizgati u mjesta sa ožiljcima, ožiljcima, ožiljcima, upalama i pečatima.

Udaljenost između injekcija trebala bi biti 1-2 cm. Ljekari uglavnom savjetuju mijenjanje lokacije injekcija svake sedmice.
Za djecu se dužina igala od 8 mm također smatra velikim, za njih se koriste igle do 6 mm. Ako se djeci ubrizgava kratka igla, tada kut primjene treba biti 90 stepeni. Kada se koristi igla srednje dužine, kut ne bi trebao prelaziti 45 stepeni. Za odrasle je princip isti.

Važno je zapamtiti da je djeci i mršavim pacijentima, kako ne bi ubrizgali lijek u mišićno tkivo na bedru ili ramenu, potrebno kožu presaviti i napraviti injekciju pod kutom od 45 stepeni.

Pacijent također mora biti u stanju pravilno formirati kožni nabor. Ne može se osloboditi do potpune primjene inzulina. U tom slučaju kožu ne treba stisnuti ili pomicati.

Ne masirajte mesto ubrizgavanja pre i posle injekcije.

Inzulinsku iglu za olovku štrcaljke koristi samo jedan pacijent.

Sam lijek se čuva na sobnoj temperaturi. Ako se inzulin čuvao u hladnjaku, tada ga morate ukloniti 30 minuta prije injekcije.

Klasifikacija inzulinskih iglica

Igle za inzulin se međusobno razlikuju u dužini. Prije pronalaska olovki za injekcije, terapija inzulinom provedena je standardnim iglama za davanje lijekova. Dužina takve igle je bila 12,7 mm. Bila je prilično traumatična i ako je slučajno pogodila u mišićno tkivo, uzrokovala je tešku hipoglikemiju.

Moderne antidijabetičke igle imaju kratku i vrlo tanku osovinu. Ova vrsta alata potrebna je za tačan kontakt s potkožnim masnoćama, gdje dolazi do aktivnog stvaranja i oslobađanja inzulina. Uz to, nekoliko puta dnevno se izvode potkožne injekcije što uzrokuje bolove i formiranje punkcijskih modrica na mjestu uboda.

Tanka igla minimalno dodiruje stanice dermisa i masnog sloja i ne izaziva snažne bolove.

Razvrstajte inzulinske iglice po dužini:

  1. Kratko. Njihova dužina je 4-5 mm. Namijenjeni su terapiji inzulinom za djecu starijih, mlađih i srednjih godina, osobe tanke tjelesne građe.
  2. Srednja. Dužina je 5-6 mm. Srednje igle se koriste kod odraslih. Sa uvođenjem inzulina uočava se ugao ubrizgavanja od 90 stepeni.
  3. Dugačka - od 8 mm, ali ne veća od 12 mm. Duge igle koriste pojedinci sa velikom tjelesnom masnoćom. Potkožna masnoća kod pacijenata je voluminozna, pa tako da inzulin stigne na pravo mjesto, prednost se daje dubokim iglama. Ugao uvođenja varira i iznosi 45 stepeni.

U početku se injekcije dostavljaju kratkim iglama, kasnije se podešava dubina probijanja. Prečnik je 0,23 mm, materijal za izradu čelika naoštren je trostranim laserom, zbog čega je igla tanka. Baza je obložena posebnim mazivom na bazi silikona za njegovo nesmetano uvođenje.

Inzulinske igle za olovku za injekciju

Veličine i oznake igala špriceva

Igle se razlikuju u dizajnu, kutu nagiba, načinu pričvršćivanja i dužini. Dimenzije i oznake mogu se naći u tabeli:

Oznake: K - kratke, C - standardne, T - tankostenske i - intradermalne.

Nagib vrha je označen na sljedeći način: AS - konična tačka, 2 - koso je pod uglom od 10 do 12 stepeni, 3 - tupina točka, 4 - konus vrha 10-12 stepeni, po potrebi kosi do 45 stepeni, 5 - konusna tačka rupa sa strane.

Kupite igle

U našem katalogu možete odabrati i naručiti injekcijske igle. Isporuku obavlja SDEK širom Ruske Federacije. U direktorij.

Igle su u pojedinačno sterilnom pakovanju i zajedno sa špricom. Igla u kompletu za štrcaljku može se nositi ili pričvrstiti.

Igle na štrcaljkama mogu se integrirati (ne može se ukloniti cilindrom) i odvojiti. Igla se može jednostavno staviti na štrcaljku ili zaviti u nju. Sličnog dizajna ima i štrcaljka Luer Lock (Luer-lock).

Dužina igle se bira ovisno o prirodi injekcije. Šprica s velikom iglom koristi se pri ubrizgavanju u gusta tkiva. Što je tanji vrh, to će s jedne strane biti manje bolna injekcija, a s druge, tanka igla olakšava probijanje gumenog čepa prilikom sakupljanja otopine u štrcaljku. 60 mm se koristi za intramuskularnu injekciju, 25 mm za potkožno, do 13 mm za intradermalno, i 40 mm za ubrizgavanje lijekova u venu. Najtanje i najkraće iglice izvode potkožne i intradermalne injekcije. Špricevi s takvim iglicama provode insulinsku terapiju i imunizaciju. Uz njegovu pomoć inzulin se bezbolno primjenjuje na pacijenta.

Posebna vrsta igala je igla za probijanje.

Igla za probijanje predviđena je za angiografske studije i punkcije. Izrazita karakteristika ovih igala je njihova debljina od 2 milimetra.

Alat sa dvostrukim iglama

U skladu s GOST R 52623.4-2015, tijekom ubrizgavanja moraju se koristiti dvije igle. Kroz jednu iglu lijek se bira, uz pomoć druge igle - upravlja se. Kada bude skup lijekova, posebno ako boca sa njima ima gumenu kapu, igla špriceva nakon upotrebe malo se potamni, pa injekcija s njom nije samo bolna, nego i sterilna. Zbog toga, nekoliko proizvođača kompletira špriceve sa dvije igle u jednom sterilnom pakovanju.

Odlikuje se oštrim vrhom

  1. Šivanje: stožastog i glatkog za probijanje mišića, mekih tkiva i sluznica.
  2. U sečenju: trokutasto, sječenje zaostaje za minimalno ozljede kože i mekih tkiva.
  3. U piercing-rezanju: trokutasto oštrenje za punkciju gustih tkiva, sklerotičnih žila, tetiva i angioproteza.
  4. Kod vaskularnih: stožastog i glatkog oblika, koristi se u odnosu na žile i angioproteze.
  5. Otvrdnuto: okrugla stožasta točka sa trostranim oštrim dijelom za lakše prodiranje u tkaninu.
  6. U sternotomiji: okrugli stožast vrh s trokutastim naoštrenjem, koji služi za osiguravanje sternuma nakon sternotomije.
  7. U oftalmološkoj hirurgiji: oštrenje lopatice za bočno rezanje tkiva, što je našlo primjenu u mikrokirurgiji i oftalmologiji.

Pregled proizvođača

Problem proizvodnje igala u Rusiji je prilično akutan. Trenutno, igle proizvode MPK Yelets LLC i V. Lenin Plant Medical Instrument Plant OJSC. Ostali ruski proizvođači špriceva dopunjuju špriceve iglama japanske, kineske i nemačke proizvodnje. Glavni udio igala čini Kina. Najpoznatiji strani proizvođači igala su:

  • KDM (Njemačka)
  • Informacije o preduzeću Naziv preduzeća Ningbo Greetmed Medical Instruments Co.
  • ANHUI LAKO MEDICINSKO

Danas se proizvode domaći i strani proizvođači inzulinska šprica sa uklonjivom iglom. Potpuno je sterilna, poput opreme s integriranom iglom, i za jednokratnu upotrebu. Takva oprema postaje sve popularnija u kozmetologiji kada trebate napraviti nekoliko injekcija u jednom postupku, ali svaki put vam treba nova igla.

Zbrinjavanje

Brojne medicinske ustanove ugradile su modernu opremu koja vam omogućava da odložite rabljene igle direktno u zdravstvenu ustanovu. U tu se svrhu mogu koristiti posebni razarači. Koriste se za mljevenje i gorenje otpadnih materijala. Nakon neutralizacije, otpad se može odlagati na deponije.
Ako medicinska organizacija nema specijaliziranu opremu, onda je dužna otpad pakirati u guste kontejnere i poslati ga u specijalizirane ustanove na zbrinjavanje.


Materijal pripremljen koristeći sljedeće izvore:

Inzulinska špric

Igla za ubrizgavanje insulina je deo sistema špriceva. Kod dijabetes melitusa terapija inzulinom provodi se unošenjem aktivne tvari uglavnom kroz prednji zid trbuha. Uređaj za ubrizgavanje je olovka za štrcaljke.

Špric se sastoji od nekoliko elemenata:

  1. Glavni deo sa uloškom.
  2. Dugme za ubrizgavanje
  3. Odjeljak doze.
  4. Gumena brtva.
  5. Poklopac drške, čija se baza sastoji od poklopca igle, igle i njegove zaštite.

Standardni modeli inzulinskih šprica su plastična cijev s pomičnim klipom iznutra. Baza klipa završava se drškom za jednostavnu upotrebu uređaja, s druge strane je gumena brtva. Mjerno graviranje nanosi se na štrcaljku kako biste precizno ubrizgali potrebnu dozu. Zapremina insulinske šprice puno je manja od ostalih šprica. Izvana je tanja i kraća.

Kako odabrati pravo

Odabir inzulinskih iglica treba povjeriti profesionalcu. Stručnjaci su sigurni da uspjeh terapije posebno ovisi o određenoj veličini igala.

  1. Ako je terapija inzulinom namijenjena djeci mlađoj od 6 godina, mršavim bolesnicima i dijabetičarima, koji prvi put primaju liječenje potkožnim davanjem, preporučuje se odabir uređaja s najkraćom dužinom (5 mm). Kratka i oštra igla ne prodire u dublje slojeve potkožnog sloja i ne uzrokuje bol na mjestu uboda. Ako se terapeutski učinak održava stabilno vrijeme, veća igla nije potrebna. Kako bi se smanjio učinak boli kod osoba s nedovoljnom tjelesnom težinom, potrebno je unijeti injekciju u kožni nabor.
  2. Prosječna veličina igala primjenjuje se kod muškaraca, žena, adolescenata i starijih bolesnika. Tjelesna težina se ne uzima u obzir. Igle od 6 mm koriste se s utvrđenom dijagnozom "Gojaznost", međutim injekcije se rade u predjelu ramena. Povećanje je poželjno, ali nije neophodno. Pričvršćenja srednje veličine znatno su skuplja od dugih igala, pa mnogi pacijenti odabiru veličinu od 8 mm.
  3. Duge igle koriste pacijenti, bez obzira na spol, starost i tjelesnu težinu. Izuzetak su mala djeca, jer je igla u stanju da uđe u mišićni sloj trbušnog zida. Hormon koji se uvodi u mišićni sloj dovodi do naglašene hipoglikemije.

Dijabetičari samostalno odabiru igle potrebne veličine, na osnovu psihološkog i farmakološkog faktora. Inzulinska šprica sa vrhom - uređaj je sterilan, ali jednokratni, pa se odlaže nakon upotrebe.

Ovisno o veličini vrha, stručnjaci preporučuju ubrizgavanje u različite dijelove tijela:

  • 8 mm: trbuh, prethodno formirajući nabor od kože,
  • 5-6 mm: trbuh i bokovi,
  • 4-5 mm: rame i trbuh, ali bez formiranja nabora.

Kožni nabor ne dozvoljava da igla prodire u donje mišićne slojeve, a prikupljeno masno tkivo poboljšava apsorpciju hormona. Moguće je unošenje inzulina u glutealne mišiće, ali pošto dijabetičar sam primjenjuje lijek, primjena na ovom području uzrokovat će određene poteškoće.

Ispravna injekcija ovisno o dužini igre

Terapiju injekcijama inzulina provodi i medicinsko osoblje i sam pacijent. U većini slučajeva umjetni hormon gušterače koristi se za dijabetes ovisan o inzulinu, pa stoga pacijenti sami primjenjuju lijek.

  1. Kratkom iglom lijek se ubrizgava u sloj potkožnog masnog tkiva promatrajući pravi kut (90 *).
  2. Igle dužine 6 do 8 mm koriste se na isti način, održavajući pravi ugao umetanja. Nastaje pregib, ali kut uvođenja se ne mijenja. Za minimalno bolovanje - formirani tubercle kože ne treba pritiskati, usporavajući dotok krvi u ćelije.
  3. Injekcije inzulina dugim iglama izvode se uz točno poštivanje kuta koji nije veći od 45 stepeni.

Injekcije se ne smiju izvoditi na koži s postojećim lezijama: opekotinama, ožiljcima, ožiljcima. Takva područja lišena su labavog epidermalnog sloja i zamjenjuju ih čvrstim i neelastičnim vezivnim tkivom.

Supkutanom primjenom inzulina (bez obzira na dubinu probijanja) zabranjeno je:

  • prekomjerno stisnite kožu
  • Masirajte mesto ubrizgavanja komponente lijeka, prije i nakon injekcije,
  • koristite hormon isteklog
  • povećati ili smanjiti doziranje

Obavezno poštujte uslove skladištenja i koristite ohlađeni hormon za injekcije. Optimalna temperatura skladištenja je 8-10 stepeni.

  1. Predviđeno mjesto primjene tretira se antiseptičkom otopinom.
  2. Nakon potpunog sušenja (ne više od dvije sekunde), lijek se steže klipom štrcaljke u određenoj dozi (koju odredi liječnik).
  3. Šprica se mućka da ukloni moguće mjehuriće zraka.
  4. Igla se ubacuje u pregib ili dio tijela pod pravim uglom ili sa nagibom do 45 stepeni (dijagonalno u odnosu na mjesto ubrizgavanja).
  5. Nakon primjene komponente inzulina, na mjesto ubrizgavanja nanosi se suha pamučna vuna.

Uvođenje lijeka je prepun mogućih komplikacija. Jedna od njih je pogrešna injekcija. U ovom slučaju, terapeutski efekat će ili izostati ili će imati neizražen i kratak efekat.

Olovke za špriceve kao lakši način

Nošenje šprica, igala i bočica za davanje hipoglikemijske komponente je nezgodno i nepraktično, tako da je najbolja opcija upotreba šprice za olovke. Skidajuće se igle upotrebljavaju jednom i odlaže se nakon ubrizgavanja inzulina.

  • praktičan prevoz
  • prihvatljiva cijena
  • neobičan stilizovan izgled,
  • automatski prijenos.

Doziranje i način primjene ostaju nepromijenjeni. Uložak s komponentom lijeka ubačen je u bazu uređaja, koji se ubacuje u anatomski prihvatljiva područja za liječenje dijabetesa.

Algoritam za upotrebu insulinske šprice u obliku olovke je jednostavan i dostupan u svakoj situaciji:

  1. Razmjena.
  2. Otpustite nekoliko jedinica hormona.
  3. Podesite dozu sa startnim dozatorom.
  4. Napravite nabor i ubrizgavajte lijek.
  5. Broj do 10
  6. Izvadite olovku štrcaljke.
  7. Injekcija je napravljena, možete ukloniti nabor.

Ponavljane injekcije postavljaju se na udaljenosti od 1-2 cm jedna od druge. Ne zaboravite na promjene u dijelovima tijela zbog unošenja lijeka.

U odnosu na uobičajene inzulinske šprice, injekcije tipa olovke su precijenjene, ali su vrlo popularne, jer dijabetičaru olakšavaju život.

Igle za automatski uređaj su različite. Možete ih kupiti u mreži ljekarni koje se bave maloprodajom ili veleprodajom lijekova, kao i u salonima koji prodaju medicinsku opremu.

Pogledajte video: Lijek za Dijabetis 2 - šećer u krvi - liječenje aronijom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar