Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Test osetljivosti na glukozu propisan je pacijentima sa šećernom bolešću, pretilim ljudima koji pate od bolesti štitnjače.

U mnogim trudnicama, na pozadini hormonskih promjena, dolazi do poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Onima koji su u riziku propisan je test tolerancije na glukozu kako bi se spriječio razvoj gestacijskog dijabetesa, a pitanje treba li to raditi tokom trudnoće odgovornost je ginekologa.

Žena donosi odluku da se podvrgne testiranju, ovisno o tome koliko brine o zdravlju nerođene bebe.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće: obavezan ili ne?


Test tolerancije na glukozu mora se propisati samo u nekim ženskim klinikama, a u drugim - iz zdravstvenih razloga.

Prije nego što odlučite je li mu potreban tijekom trudnoće, vrijedno je kontaktirati endokrinologa za savjet, kao i otkriti kome je namijenjen.

GTT je važan dio dijagnosticiranja zdravlja trudne majke. Pomoću nje možete utvrditi ispravnu apsorpciju glukoze u tijelu i prepoznati moguća odstupanja u metaboličkom procesu.

Upravo u trudnica liječnici dijagnosticiraju gestacijski dijabetes, što predstavlja prijetnju zdravlju ploda. Identificirati bolest koja nema karakteristične kliničke znakove u ranoj fazi moguće je samo laboratorijskim putem. Uradite test između 24. i 28. tjedna trudnoće.

U ranoj fazi propisuje se test ako:

  • preteška žena
  • nakon analize urina pronađen je šećer u njemu,
  • prva trudnoća je bila umanjena od gestacijskog dijabetesa,
  • veliko se dijete rodilo ranije,
  • Ultrazvuk je pokazao da je fetus velikih dimenzija,
  • u uskom porodičnom okruženju trudnice postoje pacijenti sa dijabetesom,
  • prva analiza otkrila je višak normalne razine glukoze u krvi.

GTT nakon otkrivanja gore navedenih simptoma propisuje se u 16 tjedana, ponavljaju ga u 24-28 tjedana, prema indikacijama - u trećem tromjesečju. Nakon 32 tjedna, punjenje glukoze je opasno za fetus.

Gestacijski dijabetes dijagnosticira se ako šećer u krvi nakon testa prelazi 10 mmol / L jedan sat nakon uzimanja otopine i 8,5 mmol / L dva sata kasnije.

Ovaj oblik bolesti razvija se zato što fetus koji raste i razvija zahtijeva proizvodnju više inzulina.

Gušterača ne proizvodi dovoljno hormona za ovu situaciju, tolerancija glukoze u trudnica je na istoj razini.

Istovremeno se povećava nivo glukoze u serumu, razvija se gestacijski dijabetes.

Ako se sadržaj šećera primijeti na razini od 7,0 mmol / l pri prvom unosu u plazmu, test tolerancije na glukozu nije propisan. Pacijentu je dijagnosticiran dijabetes. Nakon poroda, preporučuje se i pregled da bi se utvrdilo je li bolest povezana sa trudnoćom.

Naredba Ministarstva zdravlja Ruske Federacije

Prema naredbi od 1. novembra 2012. godine N 572n, analiza tolerancije na glukozu nije uključena na popis obaveznih prolaza za sve trudnice. Propisan je iz medicinskih razloga, poput polihidramnija, dijabetesa, problema s razvojem ploda.

Mogu li odbiti test za toleranciju na glukozu tokom trudnoće?

Žena ima pravo odbiti obavljanje GTT-a. Prije donošenja odluke, dobro je razmisliti o mogućim posljedicama i potražiti savjet raznih stručnjaka.

Treba imati na umu da odbijanje pregleda može izazvati buduće komplikacije koje predstavljaju prijetnju zdravlju djeteta.

Kada je analiza zabranjena?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Budući da će žena morati piti vrlo slatko rješenje prije davanja krvi, a to može izazvati povraćanje, test nije propisan za teške simptome rane toksikoze.

Kontraindikacije za analizu uključuju:

  • bolesti jetre, gušterače tokom pogoršanja,
  • hronični upalni procesi u probavnom traktu,
  • čir na želucu
  • akutni želučani sindrom
  • kontraindikacije nakon operacije na stomaku,
  • potreba za odmaranjem u krevetu po savjetu liječnika,
  • zarazne bolesti
  • poslednjem tromesečju trudnoće

Ne možete provesti studiju ako očitanja glukometra na prazan želudac prelaze vrijednost od 6,7 mmol / L. Dodatni unos slatkiša može izazvati pojavu hiperglikemijske kome.

Koje druge testove mora proći na trudnici

Tokom cijele trudnoće, žena je pod nadzorom mnogih ljekara.

Sledeći testovi se definitivno preporučuju trudnicama:

  1. prvo tromjesečje. Prilikom registracije trudnice propisan je standardni set studija: opća analiza urina i krvi. Obavezno odredite krvnu grupu i njen Rh faktor (uz negativnu analizu, takođe se propisuje mužu). Biohemijska studija je potrebna da bi se otkrili ukupni proteini, prisustvo uree, kreatinina, utvrdili nivo šećera, bilirubina, holesterola. Ženi se daje koagulogram kako bi odredila koagulabilnost krvi i trajanje procesa. Obavezno davanje krvi za sifilis, HIV infekciju i hepatitis. Da bi se isključile spolno prenosive infekcije, uzima se bris iz vagine za gljivice, gonokoke, klamidiju, ureaplazmozu i obavlja se citološki pregled. Plazma protein je određen da isključuje teške malformacije, kao što su Downov sindrom, Edwardsov sindrom. Krvni test za rubeolu, toksoplazmozu,
  2. drugo tromjesečje. Prije svake posjete ginekologu, žena podnosi opću analizu krvi, urina i koagulogram ako je naznačeno. Biohemija se obavlja prije porodiljskog odsustva, citologija kad se otkriju problemi prilikom prolaska prve analize. Takođe se propisuje bris iz vagine, grlića maternice na mikrofloru. Ponovite skrining na HIV, hepatitis, sifilis. Donirajte krv antitelima
  3. treće tromjesečje. Takođe se propisuju opšta analiza urina, krvi, brisa na gonokoke u 30. nedelju, test za HIV, hepatitis. Prema indikacijama - rubeola.

O testu glukoze u krvi s opterećenjem tokom trudnoće u videu:

Test tolerancije na glukozu propisan je trudnicama sa sumnjom na dijabetes. U riziku su bolesnici s prekomjernom težinom koji imaju endokrina oboljenja i imaju rođake sa sličnim bolestima. Ne možete napraviti analizu s teškom toksikozom, nakon operacije na stomaku, s pogoršanjem pankreatitisa i holecistitisa.

Test tolerancije na glukozu tijekom trudnoće nije uključen u popis potrebnih studija, već je propisan prema indikacijama. Žena koja brine o sebi i svojoj bebi slijedit će sve upute liječnika i položiti potrebne testove.

Ako se utvrdi višak normalne razine šećera u krvi, metabolički poremećaji otkriveni na vrijeme pomoći će u izbjegavanju zdravstvenih problema tokom trudnoće, a isto tako će se spriječiti i njihova pojava kod nerođene bebe.

Priprema

  • Ispitivanje se provodi na pozadini normalne i neograničene ishrane uz prisustvo najmanje 150 g ugljikohidrata u prehrani (u njih se ubrajaju ne samo šećer, nego i većina biljne hrane) dnevno.
  • Ispitu treba prethoditi post tijekom večeri, noći i jutra - 8-14 sati (ali možete piti vodu).
  • Posljednji obrok ne bi trebao sadržavati više od 50 grama ugljikohidrata (podsjetimo se da oni uključuju ne samo slatkiše (voće i slatkiše), već i povrće).
  • Pola dana prije testa ne možete piti alkohol - kao tokom cele trudnoće.
  • Takođe, pre testa ne možete pušiti najmanje 15 sati pre pregleda, i tako uopšte, tokom trudnoće.
  • Ispitivanje se provodi ujutro.
  • Ne možete testirati na pozadini bilo kakve zarazne akutne bolesti.
  • Ne možete provesti test dok uzimate lijekove koji povećavaju koncentraciju glukoze u krvi - oni se otkazuju tri dana prije datuma ispitivanja.
  • Ne možete testirati duže od 32 tjedna (naknadno punjenje glukoze postaje opasno za fetus), a između 28. i 32. tjedna, test se provodi samo na zahtjev liječnika.
  • Optimalno je provesti test između 24 i 26 tjedana.
  • Punjenje šećera može se provesti i ranije, ali ako i samo ako je buduća majka u riziku: ima višak BMI (više od 30 jedinica) ili su njezina ili njezina uža obitelj imale znakove dijabetesa.

Za referencu, BMI ili indeks tjelesne mase izračunava se vrlo jednostavno: pomoću uobičajenih matematičkih akcija - da biste odredili svoj BMI, trebate uzeti visinu u metrima (ako ste visoki 190 cm, to je 1,9 metara - uzeti 1,9) i težina u kilogramima (na primjer, neka bude 80 kg),

Zatim rast morate umnožiti sam (u ovom primjeru 1,9 pomnožiti sa 1,9), tj. Uvrstiti ga i podijeliti težinu na rezultirajući broj (u ovom primjeru dobivate 80 / (1,9 * 1,9) = 22.16).

  • U svakom slučaju, analiza se ne provodi razdoblje kraće od 16-18 tjedana, jer se dijabetes trudnica ne razvija prije drugog tromjesečja.
  • Čak i ako je test izveden za period do 24–28 sedmica, nakon 24–28 sedmica ponavlja se bez izuzetka, posebno ako je rađen ranije.
  • Ako je potrebno, test se može obaviti po treći put, ali liječnik će se pobrinuti da se to dogodi, ni u kojem slučaju, najkasnije za 32 tjedna.

Izvođenje

  1. Trudnica koja je spremna izvršiti test ima jutarnje uzorkovanje krvi iz prazne vene (time se određuje koncentracija glukoze u krvi, koju tijelo može podržati tokom kratkotrajnog posta). Ako se rezultat već poboljša, test se ne nastavlja, ali dijagnoza se postavlja trudnicama sa šećernom bolešću.
  2. Tada doktor ponudi trudnici majci slatku vodu, koja sadrži 75-100 g glukoze. Otopina se pije u gutljaju i ne više od 5 minuta. Ako žena iz nekog ili drugog razloga ne može piti slatku vodu, daje se kao sterilno sigurno rješenje u venu.
  3. Krv se iz vene povuče nakon jednog sata, a opet nakon dva sata.
  4. Ako je odstupanje od norme beznačajno, ali još uvijek postoji, uzorak krvi iz vene može se ponoviti nakon tri sata, no to je rijetko.

Mnogi taj postupak nazivaju bezbolnim, a neki čak i „slatkim“ postupkom.

Rezultati ispitivanja tolerancije na glukozu:

Za postizanje objektivnog rezultata potrebno je profesionalno dijagnosticirati određene pokazatelje:

  • koja razina glukoze preovlađuje u venskoj krvi,
  • koliko glukoze ima nakon GTT nakon 60 minuta,
  • zasićenje glukozom nakon 120 minuta.

Relevantni pokazatelji mogu se uporediti na listama „Norme testa tolerancije na glukozu tokom trudnoće“ i „Gestacijskog dijabetesa melitusa“, koje su date u nastavku:

Norme testa tolerancije na glukozu:

  • Post - manje od 5,1 mmol / L
  • Sat vremena nakon GTT-a, manje od 10,0 mmol / L.
  • Dva sata nakon GTT-a manje od 8,5 mmol / L.
  • Tri sata nakon GTT-a manje od 7,8 mmol / L.

Gestacijski dijabetes:

  • Na prazan stomak - više od 5,1 mmol / l, ali manje od 7,0 mmol / l.
  • Sat vremena nakon GTT-a, više od 10,0 mmol / L.
  • Dva sata nakon GTT-a, više od 8,5 mmol / L, ali manje od 11,1 mmol / L
  • Tri sata nakon GTT-a, više od 7,8 mmol / L.

Trudnica može imati drugačiji, ozbiljniji prekršaj ako su pokazatelji koncentracije čak i veći od maksimalnih za trudnice s dijabetesom.

Lažni pozitivan rezultat, to jest pokazuje povišenu glukozu iako je u stvari sve normalno, može se promatrati i sa nedavnom ili postojećom akutnom zaraznom ili drugom vrstom bolesti.

A takav rezultat nije neuobičajen, nakon hirurških operacija drugog plana kao posljedica utjecaja stresne situacije na tijelo trudnice, kao i uzimanja lijekova.

U takve lijekove spadaju glukokortikoidi, hormoni štitnjače, tiazidi i beta blokatori - s grupom lijeka se možete upoznati u njegovim uputama - najbolje je konzultirati liječnika opće prakse ili ginekologa u antenatalnoj klinici.

Lažni negativan rezultat, odnosno, to su podaci koji pokazuju normalnu glukozu, mada u stvari trudnica ima dijabetes.

To se može primijetiti kao rezultat pretjerane gladi ili intenzivne fizičke aktivnosti, neposredno prije testa i dan prije, kao i kao rezultat uzimanja lijekova koji mogu sniziti razinu glukoze u krvi (takvi lijekovi uključuju inzulin i različite lijekove za smanjenje šećera).

Kako bismo razjasnili dijagnozu takođe treba ispitati glikovani hemoglobin - savršeniji, tačan i nedvosmislen test, koji se mora proći kod svih za koje se sumnja da imaju oslabljenu toleranciju na glukozu.

Ponovite za konsolidaciju: unatoč nerazumnim i nepotvrđenim strahovima i neutemeljenim pretpostavkama nekih trudnica i njihove gospode da bi test opterećenja šećerom mogao naštetiti njima ili njihovom fetusu, test je potpuno siguran u nedostatku kontraindikacija, o čemu se mora konzultirati sa specijalistom.

Istovremeno, ovaj je test koristan, važan i čak potreban za ravnodušnu buduću majku, jer odbacivanje ove analize nosi opasnost: neotkriveni metabolički poremećaj će se nužno negativno odraziti i na tijek trudnoće, ali i na budući život majke i djeteta.

Osim toga, čak i ako majka ima dijabetes, mali dio glukoze neće naškoditi njoj i njenom fetusu. Nema razloga za brigu.

Dakle, u ovom smo članku shvatili što se krije pod naizgled složenim i strašnim formulacijama GTT-a, kako se buduća majka treba pripremiti za njega, treba li to proći, što bi trebala očekivati ​​od njega i kako treba interpretirati rezultate.

E sad, znajući šta je test tolerancije na glukozu tokom trudnoće, kako ga podnijeti i ostale nijanse ovog postupka, nećete imati nikakvih strahova i predrasuda. Željela bih vam poželjeti povoljan period trudnoće, brinuti se manje i zasititi se pozitivnim emocijama.

Pogledajte video: Test oralne tolerancije glukoze (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar