Džem bez recepta za šećer (jabuke, bundeva, dunja, planinski pepeo)

Izrežite pripremljene jabuke na kriške 1,5–2 cm i prekrijte šećerom. Ostavite ih sat vremena, povremeno miješajući.

Kad se sok pojavi, stavite na slabu vatru i dovedite do ključanja, neprestano miješajući da jabuke ne izgori.

Stavite jabuke u pripremljene staklene staklenke i razvaljajte poklopce, čuvajte bilo gdje.

150 kg šećera na 1 kg jabuka oguljenih iz jezgre i kože.

Pekao jabuku JAM

Ogulite i nasjeckajte jabuke, dodajte šećer, stavite u posudu za emajl i stavite u ne baš vruću rernu.

Pečene jabuke spakirajte u pripremljene staklene staklenke i razvaljajte.

Džem od jabuka slatkih sorti može se pripremiti i bez šećera.

Na 1 kg jabuke oguljene od jezgre i oguliti, 100-150 g šećera.

ŽELJAK IZ PRIJAVE (BUGARSKI RECEPT)

Jabuke narežite na osam dijelova i pomiješajte sa narezanim limunom (s kožom i sjemenkama), dodajte vodu da prekrije plodove i kuhajte dok ne omekša.

Procijedite sok i dodajte šećer, kuhajte na jakoj vatri dok se sirup ne zgusne (kap sirupa na tanjuru ne bi smirio).

2-3 minute prije nego što maknete mliječ s vatre, dodajte limunsku kiselinu i, po želji, koru oguljenog suhog oraha. Staklenke zatvorite celofanom.

Za 2 kg jabuke - 2 limuna, za 1 litru soka - 750 g šećera, 1 kašika limunske kiseline, 50 g orahovih koštica.

JAM IZ PRILOGA PARADIZE

Jabuke isperite u hladnoj vodi, ogulite stabljike, stavite ih u posudu od bakra ili emajla, prekrijte granuliranim šećerom, prelijte vodom i stavite na toplo mjesto.

Sutradan, kuhajte 1,5-2 sata na laganoj vatri. Da biste utvrdili je li pekmez spreman, stavite ga na tanjur i podijelite kap na dva dijela. Ako se spoje polako, džem uspijeva.

Na čaši jabuke - čaša šećera i 2-2,5 kašike. kašike vode.

APPLE KOMPOT (ubrzana metoda)

Odaberite velike, jake, neoštećene jabuke, isperite hladnom vodom, isecite na nekoliko dijelova, uklonite stabljiku i sjemenke.

Plodove možete oguliti s kože, ali ne nužno. Pripremljene jabuke pažljivo stavite u sterilisanu posudu, prelijte vrućim (90-95 ° C) sirupom i sterilizirajte.

Sterilizirati staklenke od 0,5 l na 10 minuta, trolitarske - 25 minuta. Mora se imati na umu da je zrelije voće potrebno manje sterilizirati, a manje zrelo - više.

Dodajte šećer u sirup po ukusu.

COMPOTE APPLICE

U šerpu sipati 3 litre vode i zagrejati. Šećer se može dodati u vodu unaprijed. Dok voda zagrijava do vrenja, jabuke narežite na pola i uklonite jezgru.

Kad voda počne ključati, uzmite kuvane jabuke (otprilike, tako da ih bude dovoljno za dvije ili tri konzerve) i, ovisno o sorti, potopite u vruću vodu ili (na primjer, Antonovka) odmah prelijte vrućom vodom.

Čim kora na plodovima postane žućkasta, jabuke morate brzo izvaditi iz tave, najbolje je vilicom i odmah prebaciti u pripremljene staklenke.

Kad se sve jabuke polože, staklenke s jabukama prelijte kipućom vodom. Odmah ih razvaljajte i stavite naopačke. U šerpu dodajte hladnu vodu sa šećerom, pripremite drugo posluživanje jabuka i tako dalje.

JELLY OF APPLES

Jabuke nasjeckajte i pirjajte u vodi s klinčićima dok ne omekšaju. Masu procijediti kroz sito. Zagrijte umak od jabuka, dodajte šećer, limunovu kašu sa sokom i kuhajte dok se potpuno ne otopi.

Sve kuhajte na jakoj vatri. Želje će biti spremno kada kap kapljica sirupa brzo otvrdne na hladnom tanjiru. Ohladite žele i stavite je u sterilne tegle.

Za 600 g pire krumpira - 400 g šećera. Za 1,5 kg jabuka - 600 g vode, 10-12 kom. karanfil, sok i pulpa od 0,5 limuna.

JAM IZ PRIJAVE

Operite i narežite jabuke, izvadite iz njih jezgru i semenke, stavite u šerpu i nalijte malo vode. Grijati dok ne omekšaju, obrišite ih vrućim sito.

Pomiješajte pire krompir sa šećerom i kuhajte, stalno miješajući. Da bi džem bio gust, na 100-200 g treba staviti manje šećera.

Možete čuvati džem u staklenim staklenkama ili u drvenim kutijama obloženim pergamentom. Na ohlađenom džemu, ako nije promiješan, formira se gusta kora. Zaštitit će proizvod od kvarenja.

Za 1 kg pire od jabuke - najmanje 800 g šećera, a ako su jabuke kisele, onda i više.

BEZ PRIMENE BEZ ŠEĆARA

Jabuke bilo koje zrelosti ogulite, isecite na kriške, stavite u lončić, na dno dodajte malo vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri, a zatim ohladite i protrljajte kroz drugar.

Podmažite površinu kuhinjske ploče biljnim uljem u vrlo tankom sloju i pažljivo ga utrljajte suhim gaznim tamponom. Na ploču stavite jabukov umak ravnomernim slojem (ne debljim od 0,8 mm - inače će se dugo sušiti) i stavite na sunce ili propuh.

Drugi dan, kada se pire krumpir malo osuši, dasku možete postaviti poševno.

Tri dana kasnije, pastil osušite nožem i izvadite sa daske. Ovu jabučnu salvetu treba 2 dana objesiti na konopcu.

Za dugoročno skladištenje stavite pastilu u hrpu, malo je posipajući šećerom od glazure, čvrsto je uvijte u rolat, stavite u plastičnu kesicu i stavite u frižider.

PRIJAVI U ŽUTI

Operite jabuke, jezgro sa semenkama, narežite na kriške ili krugove, prelijte šećerom i dobro izmešajte, pa sloj stavite u jedan sloj na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu (temperatura 250 ° C).

Ne mešajte masu tokom termičke obrade. Nakon ključanja prebaciti u suhe sterilizirane staklenke i razviti sterilnim poklopcima.

Za 1 kg jabuke - 300 g šećera.

APPLE ROLL

Jabuke narežite na kriške, pospite granuliranim šećerom i ostavite 2-3 sata u emajliranoj tavi s debelim dnom. Kad se sok izdvoji od jabuka, stavite tavu na vatru i grejte 20 minuta.

Još vruće jabuke protrljajte kroz sito i opet stavite na malu vatru za kuhanje, dok poklopac tegle ne treba zatvoriti da vlaga bolje ispari.

Nakon 2-3 sata, kada se masa lako odvoji od kašike, izlijte je na foliju podmazanu bilo kojim uljem i ostavite da se osuši 2-3 dana. Što je deblji sloj mase, to je veća kvaliteta valjaka.

Osušenu masu, tanku i elastičnu, izvaditi sa folije, posipati granuliranim šećerom i zamotati u rolat. Gotov kolut narežite na komade i stavite u kutije.

Rolu možete čuvati na sobnoj temperaturi dugi niz godina - rolna ne gubi na kvaliteti.

Za 1 kg jabuke - 300 g šećera.

PRIJAVI U ŠEĆERU

Uzmite zrele, zdrave plodove slatke i kisele jabuke, isperite, ogulite (ako su plodovi nježni, ne ogulite), narežite na kriške debljine do 2 cm, izrežite jezgru, stavite u staklenke, pospite šećerom, prekrijte limenim poklopcima i sterilizirajte u ključanju pola litre limenke vode - 15 minuta, litra - 20-25.

Nakon toga, odmah zavijte poklopce.

Za staklenku od pola litre - 200 g šećera (ako su plodovi kiseli, onda i do 400 g), po litri - do 400 g.

PRIJAVI BEZ ŠEĆERA

Jabuke ogulite i, režući ih na kriške, stavite u staklenke od dva i po litra.

Stavite staklenku na ručnik ili platnenu krpu, do samog vrha prelijte kipućom vodom (bez šećera) i poklopite je poklopcem, ostavite tri minute, a zatim ocijedite i ponovo dolijte kipuću vodu.

Ponavljajući postupak tri puta, razvaljajte teglu sa poklopcem.

Napominjemo: ako postoji nekoliko limenki, trebate ih rješavati zasebno, ne dozvoljavajući da se voda ohladi.

MARINIRANE PRIJAVE

Ovo je ukusna začinjena grickalica. Zimi se koristi kao prilog jelima od divljači, peradi, mesa, povrća. Marinade se pripremaju od različitog voća, povrća, gljiva.

Voće i kontejneri pripremaju se, kao i za kompot. Jabuke stavite u staklenke, napunite marinadnim punjenjem i ugrijte u kipućoj vodi u 5-litarskim staklenkama, a 25-30 minuta - trolitarskim, ali sadržaj ne treba prokuhati.

Nakon ovoga, banke trebaju biti zatvorene za skladištenje. Pasterizirane marinade treba odmah ohladiti vodom da se plodovi ne kuhaju ili omekšaju.

Za kiselo ukiseljeno: za 1 litru punjenja - 500 g ohlađene prokuhane vode, 200 g šećera, 250 g 9% octa, sol po ukusu, 50 žitarica mirisa, klinčić, kriška cimeta.

Za kisele plodove šećera uzima se 120 g više nego što je norma, a od tečnosti se oduzima 120 g.

SOAPED APLICE

Kisele i jake sorte (samo ne meke i slatke) su pogodne za mokrenje. Jabuke možete namočiti u malim prethodno pripremljenim drvenim bačvama ili u staklenim posudama kapaciteta od 3 do deset litara.

Dno sodu poravnajte svježom, opranom, kipućom kipućom vodom i sitno sjeckanom raženom slamom. Ako nema slame, možete koristiti lišće crnog ribeza ili trešnje. Zdravo voće s čistom kožom, temeljito oprano, poredajte u redove, premještajući ih slamom ili lišćem.

Zatvorite sve listove i prelijte solom. Stavite jabuke napunjene slanom vodom 8-10 dana za fermentaciju (temperatura 22-25 ° C).

Čim pjena nestane i mjehurići prestanu da se dižu, napunite limenke slanom vodom i namotajte. Bačve (ili konzerve) možete zatvoriti celofanom natopljenim u votki ili alkoholu tako da se čvrsto zalijepi za rubove i vežete kanapom.

Natopljene jabuke čuvaju se na mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti na temperaturi ne većoj od 15 ° C i ne nižoj od 6 ° C.

Za salamuri: na 10 l vode - 300 g granuliranog šećera, 150 g soli i slada.

Da biste pripremili sladić na sljedeći način: 100 g slada promiješajte u 1 litri vode, stavite na vatru i dovedite do ključanja. Stajati 24 sata, procijediti i sipati u salamuru.

Ako nema slada, možete uzeti 100 g raženog brašna ili suhe kvase.

Dio granuliranog šećera, po želji, možete zamijeniti sa medom u količini od 120 g meda umjesto 100 g šećera.

SHINKED APLICE U VLASNJOJ SURADNJI

Kiselu šumu i padajuće jabuke narežite na rernu s velikim rupama, odmah izmiješajte sa šećerom, stavite u staklenke od pola litre, prekrijte ih kuhanim poklopcem i sterilizirajte.

Kada se zagreju, šećer u staklenkama se rastvara, a količina mase smanjuje, pa jabuke treba prijaviti na "rame".

Sterilizirati staklenke na laganoj vatri 20 minuta, zatim ih začepiti i ostaviti u istoj vodi dok se ne ohlade.

Poslužite sjeckane jabuke sa pudingom, skuhanim posudama, palačinkama i palačinkama.

Za 1 kg jabuke - 100 g šećera.

APPLE PUREE

U posudu stavite dobro opranu, isječenu na polovine ili četvrtine jabuke bez jezgra i stabljike, na čije je dno uliti malo vode, polako kuhajte pari poklopljeno dok ne postanu mekani, pa procijedite kroz sito i ponovo prokuhajte.

Gotove pire izlijte u dobro oprane i prokuhane boce (prelijte do polovine vrata) i kuhajte 15-20 minuta u tavi sa vodom na položenim daskama poprečno.

Uklonite ih iz vode, izgrijte vratove u bocama, prethodno obrišite papirnatim ručnikom, prekrijte krugom jake krpe, prokuhajte, izgladite glačalom i navlažite alkoholom, čvrsto ih zalijepite, vežite vrpcom i cijelim krugom i rubovima vrata premažite katranom.

Pire od krumpira koristi se za pripremu žele i umaka za slatka, mesna i mršava jela.

Kad kuhate po 1 kg pire krumpira, možete dodati 150-200 g šećera.

PRILOG-PUMPKIN PUREE

Kisele jabuke, narezane na kriške, te bundevu, iseckajte, pirjajte u parnoj ili šporet 10-15 minuta, dok ne omekša.

Obrišite vrućim filcem za presvlaku ili sito, dodajte slatkoću ili šećer po ukusu. Pire krumpir zagrijte uz miješanje na 90 ° C i u vrući oblik stavite u staklenke od pola litre.

Pasterizirajte 10-12 minuta na temperaturi od 90 ° C.

1 kg jabuke, 1 kg bundeve, 1 žličica limuna ili naranče, šećer po ukusu.

SLOVAK APPLE CHIP

Jabuke ogulite od kože i jezgre i nasjeckajte na rernu. Stavite čips odmah u staklenke, kompaktne. U staklenku dodajte šećer.

Sterilizirajte u kipućoj vodi: staklenke od pola litre - 20 minuta, litre - 30 minuta. Jabučni čips koristi se za lisnato tijesto.

Na litarsku staklenku čipsa možete dodati 50-100 g šećera.

BRZA PRIMENA APLIKATA

Pripremite sirup od jabukovog soka ili vode i šećera, operite jabuke, narezane na kriške, prokuhajte 1-2 minute, a zatim izvadite jabuku iz sirupa žlicom ili žlicom i stavite ih u promućanu trolitarsku teglu.

Izlijte praznine između jabuka u kipući sirup do gornjeg ruba staklenke, zatvorite kuhani poklopac i namotajte. Jabuke će zadržati okus i dobre su ne samo u pita, već i same, s mlijekom, vrhnjem i pavlakom.

Za 2,5 kg jabuka - 2 litre jabučnog soka ili vode, 500 g šećera.

POKRIVAČE PILE PRILIKA

Potrebno je malo šećera, način kuhanja je brz i jednostavan.

Oguljene jabuke narežite na kriške, stavite u lončić, prekrijte šećerom, stavite na tihoj vatri, zagrejte na oko 85 ° C, neprestano mešajući, ostavite da stoji još 5 minuta i stavite ih u vruće sterilne tegle, punivši ih do vrha.

Banke se odmah okreću i okreću naopako. Dobivena masa vrste džema vrlo je dobra za torte, palačinke, palačinke i samo za čaj.

Za 1 kg jabuke - ovisno o slatkoći ploda, 100-200 g šećera.

MARMELAD IZ PRIJAVA

Skuhajte umak od jabuka (vidi pripremu gore) s tom razlikom što je 1 kg jabuka bolji od Antonovke, potrebno je uzeti više šećera.

Nakon toga, pire isparite dok se ne zgusne, neprestano miješajući da ne izgori. Da biste provjerili spremnost marmelade, potrebno je masu razmazati tankim slojem na tanjiru i žlicom držati utor.

Ako se ne zatvori, marmelada je spremna. Punjene i osušene staklenke napunite vrućom marmeladom. Kad se ohladi, stavite na njega krug natopljenog alkoholom celofan ili pergament papir.

Za 1 kg jabuke - 500-600 g šećera.

SUŠENE APLIKACIJE

Operite jabuke, jezgro sa semenkama, narežite na kriške ili kriške, pospite šećerom, pomiješajte, stavite u posudu s emajlom, pokrijte čistom krpom, stavite ugnjeta i ostavite da stoji dok se sok ne izluči.

Dobijeni sok ocijedite, stavite kriške na lim za pečenje i stavite u rernu da se osuši. Pećnica se mora zagrijati na 65 ° C. Prebacite sušene kriške jabuke u suhe staklene tegle ili platnene vrećice.

Čuvajte ih na suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Odvojeni sok od jabuke može se koristiti za izradu kompota, ili konzerviranih, prethodno kuhanih. Sipajte sok od ključanja u staklenke i razvaljajte poklopce.

Sušene suhe jabuke možete poslužiti uz čaj, a možete ih upotrijebiti kao nadjev za torte ili iz njih kuhani kompot.

Džem bez šećera: recepti od jabuka i bundeve za zimu

Džem bez šećera: recepti (jabuke, bundeva, dunja, planinski pepeo)

Svaki dijabetičar želi se maziti zdravim slatkišima ne samo u ljeto, nego i u hladnoj sezoni. Izvrsna opcija bila bi pravljenje džema bez upotrebe granuliranog šećera, što je izuzetno opasno kod ove bolesti.

Upravo u pekmezu će se sačuvati cjelokupna količina vitamina i minerala koji postoje u svježim bobicama i voću. Gotovo sve korisne tvari ostaju čak i kod produžene termičke obrade ploda. Osim toga, recept ostaje jednostavan i pristupačan.

Video (kliknite za reprodukciju).

Džem bez šećera treba razumjeti kuhani u vlastitom soku. Takav proizvod sadrži minimalni broj kalorija i neće uzrokovati:

  • debljanje
  • kapi glukoze u krvi
  • probavni problemi.

Osim toga, korištene bobice i voće samo će donijeti korist tijelu i pomoći će mu da se bolje odupire prehladi i raznim virusima.

Gotovo sve voće bit će pogodno za pravljenje džema bez šećera, no bitno je da su dovoljno guste i umjereno zrele, to je osnovno pravilo, a o tome odmah govore brojni recepti.

Sirovine se prvo moraju oprati, odvojiti od stabljika i osušiti. Ako bobice nisu previše sočne, onda ćete u procesu kuhanja možda trebati dodati vodu.

Recept predviđa 2 kilograma šljiva, koje bi trebale biti zrele i umjereno tijesne. Plodovi se moraju temeljito oprati i moraju se odvojiti od sjemena.

Komadi šljive stavite u posudu u kojoj će se kuhati džem i ostavite 2 sata kako bi se sok isticao. Nakon toga spremnik se stavlja na laganu vatru i kuva, ne prestajući da se miješa. Nakon 15 minuta od trenutka ključanja, vatra se isključuje i budući džem ostavlja se da se ohladi i ukuhava 6 sati.

Nadalje, proizvod se kuha još 15 minuta i ostavlja 8 sati. Nakon tog vremena, ista manipulacija se vrši još dva puta. Da bi gotov proizvod bio gušći, sirovine se mogu ponovo prokuhati istom tehnologijom. Na kraju kuhanja može se dodati kašika prirodnog pčelinjeg meda.

Vrući džem se položi u sterilne tegle i ostavi da se ohladi. Tek nakon što se na površini džema (korektno gusta šećerna kora) formira šećerna kora, prekriva ga pergamentom ili drugim papirom, omotanim kanapom.

Možete čuvati džem bez šećera od šljiva na bilo kojem hladnom mjestu, poput hladnjaka.

Ovaj će pripravak biti koristan svim članovima porodice, a ovdje je recept prilično jednostavan. Zbog bogatog sadržaja brusnica u vitaminima, džem od ove bobice biće odličan način za sprečavanje virusnih bolesti.

Za kuhanje trebate uzeti 2 kilograma odabranih brusnica, koje treba odvojiti od lišća i grančica. Bobica se opere pod tekućom vodom i ostavi da se ocijedi. To možete učiniti presavijanjem brusnica u štapić. Čim se osuši, bobica se prebaci u posebno pripremljenu staklenu teglu i pokrije poklopcem.

Nadalje, recept sugerira uzimanje velike kante ili tave, stavljanje metalnog postolja na dno ili stavljanje gaze presavijene u nekoliko slojeva. Staklenka se stavi u posudu i napuni vodom do sredine. Kuhajte džem na laganoj vatri i pazite da voda ne proključa.

Važno je zapamtiti da ne smijete sipati previše tople vode, jer to može uzrokovati pucanje banke zbog temperaturne razlike.

Pod utjecajem pare brusnice će lučiti sok i postepeno se smanjuju. Kad se bobica slegne, možete dodati novu porciju u teglu dok se posuda ne napuni.

Čim se staklenka napuni, voda se dovodi do ključanja i nastavlja se sterilizirati. Staklene staklenke mogu izdržati:

  • Kapacitet 1 litre 15 minuta,
  • 0,5 litara - 10 minuta.

Nakon što je džem spreman, prekrijte ga poklopcima i ohladite.

Recept je ovdje sličan prethodnom, možete kuhati džem od maline bez šećera. Da biste to učinili, morate uzeti 6 kilograma bobica i pažljivo razvrstati smeće. Ne preporučuje se pranje proizvoda, jer će uz vodu otići i zdrav sok bez kojeg neće biti moguće napraviti dobar džem. Usput, umjesto šećera možete koristiti steviozid, recepti od stevije su sasvim uobičajeni.

Bobica se položi u sterilnu 3-litarsku teglu. Nakon sljedećeg sloja maline staklenku je potrebno temeljito protresti da bobica bude natopljena.

Zatim uzmite veliku kantu metala za hranu i dno prekrijte gazom ili običnim kuhinjskim ručnikom. Nakon toga, posuda se postavi na leglo i posuda se napuni vodom tako da posuda bude u tečnosti za 2/3. Čim voda proključa, plamen se smanjuje i džem se lagano lagano zagrijava.

Čim bobice puste sok i slegnu se, možete preliti preostale bobice da se staklenka napuni. Kuhajte džem bez šećera od malina oko 1 sat.

Nakon toga se džem izlije u pripremljene sterilne staklenke i razvalja. Takav radni predmet čuvajte na hladnom mjestu.

Najbolji recept džemova od jabuka bez šećera za dijabetičare

Džem od jabuka bez šećera odlična je opcija za ljude koji žele napraviti žetvu kako bi ih kasnije koristili u kuhanju. Ovaj je recept popularan i kod oboljelih od dijabetesa - umjesto da u trgovini kupujete specijalizirani džem, možete ga sami kuhati.

Savjet: da li vam kuhane i ribane jabuke izgledaju previše kiselo? Za dijabetičare pekmez se često priprema s drugim zaslađivačima - uključujući fruktozu, steviju i sorbitol.

Šećer je prirodni konzervans zbog kojeg se radni sloj mnogo sporije propada. Limunska kiselina koja ujedno služi i kao odličan konzervans, najčešće se dodaje jabuku od jabuka bez šećera, što vam omogućava da pripremite desert za zimu.

Jabuke su najsnažnije voće koje je dopušteno jesti za bilo koju vrstu dijabetesa. Naravno, ne možete ih jesti ni nekontrolirano, ali džem od fruktoze iz jabuka vrlo je zdrav i ukusan, ne samo za osobe koje imaju dijabetes. U takvoj slastici nema toliko ugljikohidrata kao u običnom pekmezu, a oštećenja na zubima nisu tako jaka.

Džem od bundeve s jabukama neobična je kombinacija ukusa. Klasične i egzotične opcije za pravljenje džema od bundeve s jabukama

Iskreno, džem od bundeve i jabuke je neobičan i ukusan. Možete se i jako zabaviti ako pozovete goste da pretpostave od čega se priprema poslastica. Ako bi se koristile aromatične komponente poput začina ili citrusa, tada će pogoditi samo oni koji imaju dovoljno sreće da to probaju ranije.

Džem od bundeve s jabukama - opći principi pripreme

• Džem se kuha samo od guste kaše od bundeve. Uklonjen je vlaknasti dio sa sjemenkama i tvrdom kožom. Pripremljenu kašu izrezati na sitne komade proizvoljnog oblika, mljeti ili istući mikserom u pire krumpiru. Način mljevenja ovisi o odabranoj formulaciji.

• Jabuke se, poput bundeve, oguljuju i sjeckaju na isti način. S obzirom na slatkoću bundeve, za marmeladu je bolje uzeti slatke i kisele, potpuno zrele jabuke kako biste izbjegli prekomjerno začepljenje. Voće treba izrezati na kriške, trebaju biti gusta i tvrda. Labava kaša jabuke tokom kuhanja neće zadržati oblik i pretvoriti se u kašu.

• Originalnost džema od bundeve s jabukama može joj dodati citrusi, orasi ili drugo voće, poput krušaka. Možete dobiti potpuno novi ukus ako ga skuhate sa mentom i kakaom. Džem aromatiziran vanilinom ili cimetom.

• Jam treba kuhati u posudama od nehrđajućeg čelika sa debelim zidom. Takva jela ne oksidiraju i pekmez ne sagorijeva. Posude od emajla i zdjele za pravljenje džema nisu prikladni.

Sastojci

• jedan kilogram šećera,

• 200 gr. slatke i kisele jabuke,

• 800 gr. zrela bundeva.

Način kuhanja:

1. Operite prljavštinu sa bundeve. Prerežite na pola i odaberite sve sjemenke, uklanjajući vlaknastu pulpu.

2. Dalje, prepolovite polovice na velike komade i uklonite oguliti od svakog, uhvativši zelenkasti sloj.

3. Izrežite gustu narančastu pulpu na ne prevelike kocke i stavite u veliku zdjelu. Dodajte polovinu kuvanog šećera, dobro izmešajte, poklopite i stavite na hladno desetak sati.

4. Nakon toga, procijedite sav sok koji je oslobođen od bundeve, sipajte u njega preostali šećer i stavite malo toplote.

5. Jabuke naribajte na krupnoj rerni, prethodno se ogadite kore i semenki. Potopite nasjeckano voće zajedno sa kriškama bundeve u kipući sirup.

6. Bez miješanja, zagrijte, odmah smanjite vatru i nastavite kuhati najmanje pola sata.

7. Spremite pripremljeni džem od bundeve u čiste, suhe staklenke i čvrsto razvaljajte sterilnim poklopcima koji se koriste za konzerviranje.

Sastojci

• jedan veliki limun,

• kilogram kiselih jabuka,

• 600 gr. oguljena pulpa bundeve.

Način kuhanja:

1. Prokuhanu vodu prelijte preko limuna i ostavite u njoj 10 minuta. Lakše je iscijediti sok iz citrusa starijeg u vrućoj vodi i njegova količina bit će mnogo veća.

2. Prerežite voće na pola, iscijedite sok s obje polovine, ne odbacujte koricu. Skinite preostali film i isjecite ga na sitne komade.

3. Ogulite jabuke, izvadite kutije sa semenkama. Par čaša vode, prelijte kore i kuhajte četvrt sata, procijedite.

4. Naribajte pripremljenu kašu od jabuka i bundeve posebnom rernom na povrću na tankoj, kratkoj slami. Ne miješajte još.

5. Stavite voćne slamke u široku posudu, sipajte limunov sok i dobro promiješajte.

6. Dodajte seckanu bundevu i limunovu koricu. Sipajte šećer, sipajte u jabukov buter, dobro promiješajte i stavite posudu na umjerenu vatru.

7. Čim džem počne da ključa, smanjite vatru i kuhajte 3/4 sata, sistematski miješajući.

Sastojci

• jedan kilogram zrele tvrde jabuke,

• 800 gr. rafinirani šećer

• dva limuna srednje veličine,

• jedan kilogram kaše bundeve,

• dvije žličice zdrobljenog cimeta u mort.

Način kuhanja:

1. Odvojite kašu koja sadrži semenke i oguliti od bundeve. Izrežite sočno meso na sitne kockice direktno u tavu, dodajte 350 ml ohlađene kuhane vode i na jakoj vatri stavite da prokuha. Odmah smanjite toplotu i kuhajte meso 8 minuta.

2. Oguljene jabuke narežite na kriške i stavite u šerpu s bundevom, ulijte svježe iscijeđeni limunov sok i nastavite kuhati.

3. Nakon 10 minuta, kad su svi komadići dobro omekšani, ostavite po strani tavu i ubijajte njen sadržaj mikserom.

4. U dobijeni pire dodajte cimet u prahu, šećer i dobro promiješajte. Na laganoj vatri, povremeno miješajući, kuhajte džem četiri minute i stavite vruć u konzerve.

Džem od bundeve s jabukama, krušama i orasima - „Vanilla Assorted“

Sastojci

• dve velike zrele kruške,

• bundeva oguljena od semenki i kore - 500 gr.,

• sitno sjeckane sjemenke orašastih plodova - 2 žlice. l.,

• 1,2 kg kristalnog šećera,

• punu čašu vode za piće,

Način kuhanja:

1. Izrežite bundevu na male simetrične komade. Sipajte šećer, dobro promiješajte, natopite radni komad preko noći u zajedničkoj komori hladnjaka. Ne zaboravite pokriti posudu kako meso ne bi upijalo strane mirise.

2. Ogulite jabuke i kruške, isecite iz srednjeg voća i narežite na srednje velike kriške ili kriške veličine kriške bundeve.

3. Po isteku određenog vremena dodajte nasjeckano voće u bundevu, dodajte orahe i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi.

4. Jednom kad ključa, odmah sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi četiri sata, ponovo prokuhajte i ohladite. Tako kuhajte džem još dva puta. Na početku četvrtog kuhanja dodajte limun, isjeckajući ga na male kockice, na kraju - vanilin, vrlo malo, bukvalno mali prstohvat.

5. Sipajte pekmez od vruće bundeve u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite poklopce pomoću šava.

Mirisni džem od bundeve s jabukama i citrusima - "Jesenja egzotika"

Sastojci

• slatke i kisele jabuke - 400 gr.,

• dva mala limuna,

• 700 gr. zrela bundeva

Način kuhanja:

1. Izrežite bundevu opranu vodom na pola, od sredine odaberite cijelu pulpu vlakana sa sjemenkama i prepolovite na velike komade. Pažljivo isecite oguliti od njih i ostatak tvrdog mesa istrljajte na sitniju rernu.

2. Isto tako, nasjeckajte oguljene jabuke. U masu jabuke dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna, dobro promiješajte.

3. Kombinujte masu jabuke i bundeve. Ulijte sav šećer, pomiješajte i ostavite dva sata.

4. Tako da pekmez od bundeve s citrusima nije gorak, trebate riješiti gorčinu u zelji. Da biste to učinili, sipajte naranču i drugi limun kipućom vodom i ostavite četvrt sata. Nakon toga, ogulite limunsku koru sitnom rernom, ogulite sva bijela vlakna od njih i isjeckajte ih na male kockice.

5. U masu voća i bundeve dodajte koru, cimet i kriške citrusa, prelijte pola čaše čiste vode, promiješajte i pirjajte odmah na umjerenoj vatri.

6. Uklonite pjenu s površine kuhanog džema, smanjite toplinu na minimum i ostavite je u ovom režimu jedan sat. Ne zaboravite povremeno miješati džem, jer će u protivnom izgorjeti.

Sastojci

• granulirani šećer - 750 gr.,

• 500 gr. kaša od bundeve

• 250 gr. slatke i kisele jabuke

• tamni kakao prah - 75 gr,

• kap ulja paprike,

• sjeckana metvica (sušena) - 2 žličice,

• 35 ml tinkture vanilije ili konjaka,

• mali prstohvat mljevene crvene paprike.

Način kuhanja:

1. Jabuke, oljuštite ih na kore i semenke, izrezajte centimetrske kockice zajedno s pulpom bundeve. Sjediniti, prekriti šećerom, dodati tinkturu vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji, rastvarajući šećer u izlučenom soku.

2. Nakon toga, stavite na toplinu, kuhajte brzo, kuhajte ne duže od minute i bez odlaganja stavite na stranu. Ohladite u potpunosti i kuhajte na potpuno isti način još dva puta.

3. Nakon trećeg kuhanja žlicom žlicom izvadite kriške bundeve i jabuke iz sirupa i privremeno ih prebacite u zasebnu posudu.

4. U kakao dodajte mlevenu mentu, kakao prah, pomešajte. Stalno miješajući vrući sirup, u njega unesite smjesu i oprezno, kako se ne biste opekli, tukli mikserom ili mikserom.

5. Stavite da prokuha i inkubirajte nekoliko minuta na najmanjej vatri, uz mešanje lopaticom.

6. Izlijte prethodno položene kriške jabuke sa bundevom, prokuhajte minutu, dodajte kap ulja paprike i sve dobro izmiješajte, prelijte u sterilne staklenke od pola litre.

7. Takav se pekmez može čuvati pod najlonskim poklopcima u općoj komori hladnjaka ili u hladnom podrumu do tri meseca.

Sastojci

• naranče srednje veličine - 2 kom.,

• 100 gr. oguljeni bademi

• tri velike jabuke,

• jedan kilogram pulpe tvrde bundeve,

• rafinirani šećer - 1 kg.

Način kuhanja:

1. Izrežite pulpu bundeve na srednje velike kriške ili kockice, a jabuke oguljene na kriške.

2. Bademe namočite 20 minuta u vrućoj vodi. Potom izvadite, uklonite omekšanu kožu s nje i orahe osetite na tanke ploške ili sitno nasjeckajte.

3. Sjeckajte nasjeckane jabuke i pulpu od bundeve mikserom dok ne dobijete kašu. Dodajte sitno isečen naranču, sjeckani bademi, šećer, izmešajte.

4. Stavite posudu sa džemom na malu vatru i kuhajte uz lagano kuhanje dok se ne zgusne.

Džem od bundeve s jabukama - savjeti za kuhanje i korisni savjeti

• Ne štedite rezanjem kore od bundeve, to radite u debelom sloju. Pod njim je neprikladan sloj zelenkaste boje. Ako se koristi u kuvanju, poslastica neće samo izgubiti boju, već može biti i gorka.

• Da zgnječene jabuke ne potamne, navlaže se limunovim sokom i temeljito izmiješaju ili namoče u komadiće voća u zakiseljenoj vodi s limunskom kiselinom.

• Pripremajući džem od bundeve s jabukama od kriški, nemojte ga često miješati da ne biste oštetili osjetljive kriške. Općenito možete isključiti miješanje, samo povremeno protresite posudu, dok se sami komadi pomiješaju sa sirupom.

• Bilo kakva marmelada može se sačuvati za zimu, ako je spremite vruću u čiste, suhe posude i zapečete je kuhanim poklopcima za čuvanje.

• Staklene posude nije potrebno sterilizirati; ostaviti dovoljno vruće da se potpuno ohlade, prekrijte toplim pokrivačem ili pokrivačem i prebacite ih na poklopce.

Džem bez šećera - recepti. Kakva je upotreba džema bez šećera?

Mnoge domaćice ni ne shvataju da možete napraviti džem bez šećera. Ali ovaj proizvod (šećer) je štetan za organizam. U dalekoj prošlosti čovekovi preci dobro su se snašli bez njega. O ukusnim svojstvima gotovog džema to se ne odražava mnogo.Naprotiv, radni komad se pokazao korisnijim.

Danas možete napraviti džem bez šećera, koristeći stare recepte. Netko to motivira velikom cijenom proizvoda, a neko koristi žetvu bez šećera. Dakle, kako napraviti džem bez šećera. Prvo, zapamtite nekoliko pravila:

  1. Prije nego što skuhate ovaj džem, jagode treba temeljito oprati pod tekućom vodom. U ovoj fazi vrijedi ukloniti šolje. Ali ne bi trebalo da perite maline.
  2. Najbolje je beriti bobice i voće po vedrom i sunčanom vremenu. Prema riječima stručnjaka, upravo je u ovo vrijeme plodovi imali intenzivniji i slatkiji ukus.
  3. Jagode i maline imaju upijajuća svojstva. Kad se kuhaju, takvi se proizvodi kuhaju u homogenu masu.
  4. Trešnja, kao i trešnje, skuvane u vlastitom soku, imaju ne samo svijetao ukus, već i tijelu donose više koristi. Ove bobice možete kuhati zajedno. Jedan dio trešanja i slatkih trešanja jednostavno je oprati i rasipati po obalama, a drugi treba malo prokuhati, po mogućnosti do kašastog stanja. Nakon toga, proizvod treba obrisati. Dovoljno je sterilizirati i namočiti džem.
  5. Jabuke, šljive i kruške sadrže puno soka. Mogu se sipati s tekućinom dobijenom nakon isparavanja ribizle ili maline.

Gotov proizvod savršen je kao punjenje palačinki i pita. Da biste napravili džem od jagoda bez šećera, potrebno vam je nekoliko kilograma jagoda, kao i mala posuda sa staklom.

Džem od jagoda bez šećera lako je napraviti. Za početak, bobice treba temeljito oprati i ukloniti stabljike. Nakon obrade, jagode morate dobro osušiti. Posude u kojima će se čuvati džem također se moraju oprati i sterilizirati.

Bobice treba staviti u duboki lonac i zapaliti. Sadržaj spremnika treba prokuhati. Nakon toga, džem se može ukloniti sa vatre i uredno rasporediti u staklenke. Posude s voćem moraju se staviti u lonac s vodom i sterilizirati. Nakon 20 minuta nakon ključanja vode, konzerve s jagodama mogu se izvaditi i namotati. Džem se treba ohladiti, dok staklenke treba okrenuti naopako. Na ovaj način od ribizle možete napraviti džem bez šećera.

Džem od višnje bez šećera vrlo je popularan. Priprema se vrlo jednostavno. Da biste to učinili, potrebna vam je voda i 400 g bobica, koje su prethodno oguljene.

Da bi se džem od višnje bez šećera pokazao ukusnim, treba ga kuhati u vodenoj kupelji. Da biste to učinili, trebat će vam nekoliko dubokih spremnika. Posudu treba napuniti vodom, količina tekućine treba biti nešto veća od polovine zapremine spremnika. Voda se mora dovesti do vrenja. Trešnje se moraju kamenovati i staviti u duboku posudu, po mogućnosti vatrootpornu.

Nakon toga, spremnik s bobicama treba staviti u vodenu kupelj. Višnje kuhajte 30 minuta na jakoj vatri. Nakon toga plamen treba smanjiti. Kuhajte džem bez šećera tri sata, po potrebi se može dodati i voda.

Dok bobice ključa, vrijedi pripremiti staklenke. Oni se moraju temeljito oprati, osušiti i sterilizirati. Izvadite džem iz vodene kupelji, pa ohladite. Ohlađenu kremu stavite preko tegli i razvaljajte metalne poklopce. Čuvajte džem od trešanja bez šećera na hladnom mjestu.

Takva se poslastica svidjela ne samo najmanjim. Džem od maline dopadat će se i odrasloj osobi. Omogućuje vam da olakšate konzumiranje čaja, a takođe pomaže u izliječenju bilo koje kataralne bolesti. Osim toga, džem od maline sadrži mnogo vitamina koji su toliko potrebni čovjeku u hladnoj sezoni. Pored toga, potrebni su i neki proizvodi za njegovu pripremu. Da biste napravili džem od maline za zimu, trebat će vam nekoliko kilograma bobica i vode.

Čak i vrlo mlada domaćica može napraviti ukusnu poslasticu s malinama. To ne zahtijeva posebne vještine i znanje. Prvo morate pripremiti potrebna jela. Da biste napravili džem od maline, potrebna vam je emajlirana kanta i gaza. Materijal treba saviti u nekoliko slojeva i staviti na dno posude.

Staklenke u kojima će se spremati delikates moraju se temeljito oprati i osušiti. Stavite bobice maline u pripremljene posude i pažljivo spakirajte. Nakon toga, limenke treba staviti u posudu sa emajlom, dodati malo vode i staviti na malu vatru. Nakon što počne ključati, bobice će izlučiti sok, a njihov volumen će se znatno smanjiti. Zbog toga u procesu kuhanja sipajte maline u staklenke. Kuhajte bobice oko sat vremena.

Gotov džem od maline treba valjati poklopcima, a potom ohladiti okretanjem naopako. Poslužite lijek na hladnom mjestu.

Danas u trgovini možete kupiti prilično ukusan džem od marelice. Međutim, ukus se vrlo razlikuje od domaćeg. Ako želite, možete samostalno napraviti džem od marelice bez šećera. Mnogi će se složiti da je takva poslastica idealna kao punjenje prilikom kreiranja kolača, torti, pita, peciva i raznih deserta. Treba napomenuti da postoji nekoliko načina kako napraviti džem od marelice. Istovremeno se dobiva delicija potpuno različitog ukusa.

Da biste napravili džem od marelice, potreban vam je jedan kilogram voća. Ako želite, možete i bez šećera. U tom je slučaju bolje odabrati prezrelo voće - u takvim marelicama je puno šećera. Zbog toga pri pravljenju pekmeza ova komponenta nije potrebna.

Prezrelo voće prvo treba temeljno oprati, osušiti i kamenovati. Nakon toga, marelice treba nasjeckati. To se može učiniti upotrebom prehrambenih proizvoda ili mlinom za meso.

Posude u kojima će se spremati delikates moraju biti pripremljene unaprijed. Treba ih oprati i sterilizirati.

Masa koja nastaje preradom voća mora se sipati u vatrostalnu posudu i staviti na vatru. Džem treba staviti do vrenja i kuhati oko pet minuta. Nakon toga, gotovu poslasticu stavite u pripremljene staklenke i pažljivo razvaljajte, po mogućnosti metalnim sterilnim poklopcima.

Kako od jabuka napraviti džem bez šećera? Vjerovatno su mnoge domaćice postavile sebi takvo pitanje. Po želji možete napraviti desert na fruktozi. Ovaj je recept savršen za one koji pate od dijabetesa, ali ne žele sebi uskratiti slatkiše. Za kuhanje trebat će vam:

  1. Oguljene jabuke - jedan kilogram.
  2. Fruktoza - oko 650 grama.
  3. Pektin - 10 grama.
  4. Nekoliko čaša vode.

Prvo morate pripremiti voće. Treba ih oprati i očistiti, ukloniti jezgru i oguliti. Celuloza se mora iseći na kockice. Rezultat bi trebao biti oko jedan kilogram sjeckanih jabuka.

Voda treba pomiješati sa fruktozom i napraviti sirup. Da bi sastav bio gustiji, treba dodati pektin. Nakon toga u dobijenu masu dodajte naseckane jabuke i kuhajte oko sedam minuta. Proizvod ne vrijedi zagrijavati duže od navedenog vremena jer fruktoza počinje mijenjati svojstva.

Staklene posude moraju se oprati i sterilizirati. Isto bi trebalo učiniti i sa koricama. Gotov džem od jabuka mora se staviti u pripremljene posude, a zatim ih valjati. Delikates treba čuvati na hladnom mjestu da sunce ne padne na njega.

Dobar dan ili veče!
Džem od jabuka i bundeve bez šećera. Možda je svaka ljubavnica bobica već skuhala džem, a evo, jabuke su se pojavile. Pasiranu jabuku spasili i vrijeme je da ih berite za budućnost. Već duže vrijeme koristim recept koji želim podijeliti. Ispalo je slučajno.

Jednom smo u jesen skuhali džem od jabuka i, kao obično, ostavili malo, nije bilo dovoljno da se napuni staklenka. Istog dana kad sam zapalio bundevu, nisam imao više hrane, samo sam ih kombinovao u jednu da ne bi zauzimali suđe. Ujutro mi muž kaže: "Kakav ukusni pekmez koji ste napravili ove godine." Mislio sam na običnu jabuku. Isprobavajući ono što sam učinio, shvatio sam o čemu govori. Od tada svake jeseni kuvam džem od jabuka i bundeve. U stvari, džem je ukusan, mirisan, zimi su pite od njega jednostavno veličanstvene.
Za takav džem obično uzimam samo slatke sorte jabuka i bundeve. Broj jabuka i bundeva je proizvoljan. Po vašem ukusu. Uvek imam više jabuka.

Ukusan džem od jabuka i bundeve bez šećera za torte

Bundevu operite, ogulite i narežite na sitne komade.
Stavite u posudu u kojoj će se kuhati naš džem, dodajte oko pola čaše vode i kuhajte 10 minuta.
Zatim dodamo jabuke, oguljene i oguljene, narezane na male kriške. Na laganoj vatri, uz miješanje, dovedite naš džem u pripravnost. Potrebno nam je oko 30 minuta. Ljubitelji slatkog mogu dodati šećer po svom ukusu. „Ne možete pokvariti džem sa šećerom.“

Gotov džem odložimo od jabuka i bundeva bez šećera u sterilizirane staklenke i odmah umotamo.
Može se koristiti kao nadjev za torte, peciva ili nazdravlje uz jutarnju kafu.
Dobar apetit!
S poštovanjem, Irina i greenparadise2.ru.

Ovaj unos je objavljen u petak, 6. rujna 2013 u 20:27 i ispunjava se pod: Zimske pripreme

Pogledajte video: Džem bez šećera - specijalitet domaćinstva "Aleksić" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar