Mogu li piti kafu s dijabetesom

Mnogi piju kafu. Mnogi ljudi s dijabetesom piju kavu s užitkom.

No, je li moguće piti kafu s dijabetesom, u kojim količinama i kako utiče na razinu šećera u krvi? Svaki dijabetičar vjerojatno je postavljao ta pitanja.

Iz mog ličnog iskustva, obična kava bez mlijeka i šećera ne utječe na moje šećere. Vrijedno je dodati malo mlijeka, pričekati nagli skok šećera. Primjećujem da samo mlijeko, odvojeno od kafe, ne daje takve rezultate. Ali to je lična osobina mog tijela. Da vidimo šta stručnjaci misle o ovome.

Trenutno, stručnjaci nisu postigli konsenzus o tome utječe li kava na šećer u krvi. Ali u nekoliko preporuka se slažu:

1. Mala šalica kave, 100-200 ml (bez dodatka šećera i / ili mlijeka), ne utječe snažno na pokazatelj glukoze u krvi i nije potrebno ubrizgavati inzulin u nju.

2. Više od jedne šalice jako skuvane kave (espresso, americano) može izazvati aktiviranje jetre i stvaranja glukoze. Što će dovesti do povećanja šećera.

3. Provedena su istraživanja koja su pokazala da redovno konzumiranje kave smanjuje rizik od prerane smrti od kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, a također smanjuje progresiju druge vrste dijabetesa.

Kafa može biti korisna za organizam ako se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila:

• Isključite instant kafu i kuhajte samo prirodno.

• Pogled "Arabica" je preferiran u odnosu na "Robusta".

• Ako se kavi dodaje šećer i mlijeko ili vrhnje, onda ne zaboravite da ti proizvodi sadrže ugljikohidrate, za koje je potrebno unositi inzulin prema broju jedinica kruha u njima. Inače će šećer rasti.

• Trebali biste ograničiti upotrebu slatkih napitaka od kafe koji sadrže veliki broj različitih aditiva (raff, glissa, mocha itd.).

• Ljekari preporučuju piti kafu ujutro.

• Svakodnevno piti kafu na prazan stomak.

U kavi nema ništa loše za ljude koji imaju dijabetes. A od sebe ću dodati da je najhladnija kafa vijetnamska. Ako je moguće, budite sigurni da isprobate! =)

Instagram o životu i putovanjima sa dijabetesomDia_status

Pogledajte video: Da li je kafa korisna ili štetna za zdravlje? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar