Liječenje dijabetesa kod djece

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila u pogledu izbora izvora informacija i pozivamo se samo na ugledne web stranice, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Glavni zadatak je postizanje i održavanje stabilne nadoknade za bolest, a to je moguće samo ako se koristi set mjera:

  • dijeta
  • terapija insulinom
  • obuka i samokontrola pacijenta,
  • dozirana fizička aktivnost,
  • prevencija i liječenje kasnih komplikacija.

Dijeta za dijabetes kod djece

Ishrana bi trebala biti fiziološka i uravnotežena s proteinima, mastima i ugljikohidratima kako bi se osigurao normalan rast i razvoj. Značajke prehrane - isključivanje lako probavljivih ugljikohidrata (šećer, med, pšenično brašno, bijele žitarice). Preduslovi

  • upotreba proizvoda koji sadrže dovoljnu količinu dijetalnih vlakana (raženo brašno, proso, zobene pahuljice, heljda, povrće, voće), jer dijetalna vlakna pomažu u smanjenju apsorpcije glukoze i lipoproteina opće i niske gustine u crijevima,
  • fiksna u vremenu i količini raspodjele ugljikohidrata tokom dana, ovisno o primljenom insulinu,
  • ekvivalentna zamjena proizvoda za ugljikohidrate u skladu s individualnim potrebama (jedna jedinica kruha je 10 g ugljikohidrata sadržanih u proizvodu),
  • pad udjela životinjskih masti zbog povećanja polinezasićenih masti biljnog porijekla.

Optimalan sadržaj hranjivih sastojaka u dnevnoj prehrani: 55% ugljikohidrata, 30% masti, 15% proteina. Dnevni režim raspodjele kalorija uključuje tri glavna obroka i tri dodatna (tzv. "Zalogaji"). Glavni princip u želji za održavanjem normalne razine glukoze je koordinacija količine i vremena uzimanja proizvoda koji sadrže ugljikohidrate (jedinice kruha) s dozom inzulina kratkog djelovanja. Dnevne potrebe za jedinicama hljeba određuju se prema spolu, dobi, stupnju tjelesne aktivnosti i prehrambenim navikama obitelji i kreću se od 9-10 u djece do 3 godine do 19-21 jedinice hljeba u dječaka od 18 godina. Količina inzulina za svaku jedinicu hljeba određuje se na osnovu individualne osjetljivosti na inzulin, razlike u probavi različitih sastojaka hrane. Jedini način da se ta potreba utvrdi je svakodnevno istraživanje postprandijalne glikemije ovisno o količini pojedenih ugljikohidrata.

, , , , , , ,

Terapija inzulina kod djece

Za pacijente s dijabetesom tipa 1, ne postoji alternativa terapiji inzulinom. Danas se najčešće koristi inzulin koji je humani rekombinant. Rasprostranjeni u pedijatrijskoj praksi su analozi inzulina.

U djetinjstvu je potreba za inzulinom često veća nego kod odraslih, što je posljedica veće ozbiljnosti autoimunih procesa, aktivnog rasta djeteta i visokog nivoa kontra-hormonskih hormona tokom puberteta. Doza inzulina varira ovisno o dobi i trajanju bolesti. U 30-50% slučajeva dešava se djelomična remisija bolesti u prvim mjesecima. Međutim, čak i uz dobru kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata u prvoj godini bolesti (tzv. "Medeno razdoblje" dijabetesa), preporučljivo je propisati male doze inzulina kako bi se zadržala rezidualna sekrecija inzulina duže vrijeme. Remisija može trajati od 3 mjeseca do 1-2 godine.

Vrste inzulina i trajanje djelovanja

Pogledajte video: Kako se liječi dijabetes kod djece? Subotom o dijabetesu EP05 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar