Rezultati trombo ACC kod dijabetesa

Dobar dan, Igor Viktorovich.

U vašem slučaju trebali biste započeti s dodatnim pregledom i utvrđivanjem težine šećerne bolesti jer je liječenje ove bolesti izuzetno individualno. Pored toga, Diabetol (ako ste to mislili, Butamide, a ne Diabeton) nikako nije lijek za početno liječenje dijabetesa tipa 2.
Preporučio bih vam da podvrgnete sljedećem pregledu, prema njegovim rezultatima moguće je odlučiti o vrsti započete terapije:

  • krvni test za C-peptid,
  • krvni test za glikozilirani hemoglobin.
Već počnite slijediti dijetu broj 9, preporučenu u takvim slučajevima (informacije o njemu široko su dostupne na internetu, tako da neću duplicirati, ako imate bilo kakvih pitanja, odgovorit ću na njih).
Također bih preporučio da uzimate fitosborni Arfazetin 1/2 šalice 30 minuta prije jela 3 puta dnevno, Arfazetin treba uzimati 2 tjedna, zatim napraviti pauzu 2 tjedna, možete ponavljati tečajeve duže vrijeme.

Nemate kontraindikacije za uzimanje magaraca Simgal, Trombo i Betalok ZOK.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Što trebam učiniti ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne podatke ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte s liječnikom postaviti dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju. Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com pruža medicinske konsultacije u prepisci s ljekarima na licu mjesta. Ovdje dobivate odgovore od stvarnih vježbača u svom području. Trenutno, sajt može dobiti konsultacije na 48 područja: alergolog, anesteziologa, venerologija, gastroenterologije, hematologije i genetika, ginekolog, homeopata, dermatolog dječje ginekolog, dijete neurolog, pedijatrijske urologije, dječije hirurgije, pedijatrijski endokrinolog, dijetetičar, imunolog , specijalista zarazne bolesti, kardiolog, kozmetolog, logoped, ENT specijalista, mamolog, medicinski pravnik, narkolog, neurolog, neurohirurg, nefrolog, onkolog, onkurolog, ortoped-trauma hirurg, oftalmolog a, pedijatar, plastični hirurg, proktolog, psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, radiolog, seksolog androlog, stomatolog, urolog, farmaceut, herbalist, flebolog, hirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 96,27% pitanja..

Međunarodno ime

Acetilsalicilna kiselina. Na latinskom - Acidum acetylsalicylicum.

Thrombo ACC namijenjen je liječenju pacijenata koji imaju poremećen metabolizam masti, dijabetes melitus ili visoki krvni pritisak.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku okruglih, dvokonveksnih bijelih tableta, filmom obloženih. Jedinica lijeka sadrži 50 ili 100 mg aktivne tvari - acetilsalicilna kiselina. Kao pomoćne komponente su:

  • mliječni šećer
  • mikrokristalna celuloza,
  • koloidni silicijum dioksid,
  • krompirov skrob.

Enterički premaz sastoji se od talka, kopoimera etil akrilata, triacetina i metakrilne kiseline. Tablete su dostupne u blister pakovanjima od 14 ili 20 komada. U kartonskom pakovanju za 14 jedinica lijeka sadrži 2 blistera, za 20 jedinica - 5 blistera.

Lijek je dostupan u obliku okruglih bikonveksnih tableta bijele boje.

Farmakološko djelovanje

Acetilsalicilna kiselina (ASA) ima svojstvo protiv trombocita koje sprečava prijanjanje krvnih pločica. Aktivni sastojak pripada klasi nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao derivat salicilne kiseline. Terapeutski učinak zasnovan je na nepovratnoj supresiji ciklooksigenaze. Kada je enzim inhibiran, proizvodnja prostaglandina, tromboksana i prostaciklina prekida se. Kao rezultat suzbijanja sekrecije tromboksana A2 smanjuje se stvaranje trombocita, agregacija (nakupina) i taloženje trombocita.

Efekat protiv trombocita traje i nakon jedne upotrebe nedelju dana. Takvo produženo dejstvo acetilsalicilna kiselina koristi se za lečenje i sprečavanje ishemijske, varikozne bolesti, infarkta miokarda.

Farmakokinetika

Ako se daje oralno, acetilsalicilna kiselina se brzo apsorbuje 100% u tankom crijevu. Tablete ne oštećuju želudačnu sluznicu zbog prisustva filmske membrane. Tokom apsorpcije dolazi do djelomične metabolizacije u salicilnu kiselinu. Ova hemijska supstanca se pretvara u jetru u tvorbu salicilata.

Kada uđe u krvotok, ASA se veže na 66-98% sa proteinima u plazmi i brzo se distribuira u tkiva. Ne dolazi do nakupljanja seruma. Poluvrijeme eliminacije doseže 15-20 minuta. Urinarni sistem izlučuje samo 1% prihvaćene doze u svom izvornom obliku. Ostatak ostavlja tijelo u obliku metabolita. Uz normalno funkcioniranje nefrona, 80-100% lijeka izluči se putem bubrega u roku od 1-3 dana.

Ako se daje oralno, acetilsalicilna kiselina se brzo apsorbuje 100% u tankom crijevu.

Indikacije za upotrebu

Lijek je namijenjen prevenciji akutnog srčanog udara srčanog mišića kada je pacijent u riziku (visok krvni pritisak, gojaznost, dob starija od 50 godina, loše navike, dijabetes melitus). U kardiologiji medicinski stručnjaci imaju pravo propisati upotrebu lijeka u sljedećim slučajevima:

  • kao mjera prevencije tromboembolije nakon invazivnih intervencija i hirurških operacija na žilama: bajpas koronarnih arterija, stentiranje, angioplastika,
  • s dubokom venskom trombozom,
  • za ublažavanje bolova zbog groznice zbog gripa,
  • sprečavanje prolazne cirkulacije u mozgu,
  • za lečenje angine stabilnog i nestabilnog tipa,
  • kako bi se sprečio ponovni srčani udar,
  • kao prevencija moždanog udara, uključujući situacije s cerebrovaskularnom nesrećom.

Lijek se koristi za sprečavanje plućne embolije nakon dugotrajne vaskularne fiksacije, što je bilo potrebno u postoperativnom periodu.

Oblik ispuštanja i ljekoviti sastav

Thrombo ACC je dostupan u obliku tableta za oralnu primjenu, obloženih filmskim enteričkim premazom. Tablete su bijele, okrugle, konveksne s obje strane, pakirane su u blistere od 14 komada (2) u kartonskoj kutiji, lijeku je priložen napitak s detaljnim opisom karakteristika.

Svaka tableta sadrži 50 mg ili 100 mg aktivnog sastojka - acetilsalicilne kiseline, a pomoćne komponente su: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, silicijum dioksid, krumpirov škrob.

Uzmite trombocitnu guzicu za dijabetes tipa 2

Br. 26 010 Endokrinolog 20.11.2015

Je li moguće i da li će donijeti štetu. Unaprijed hvala na odgovoru.

Vladimir Verkhovodov, Bolkhov

Pozdrav, recite mi molim vas, želim prvi put početi piti oralne kontraceptive, savjetovao je Klair, danas je drugi dan menstruacije, upute kažu da koristite od prvog dana, možete ga uzimati od drugog dana, ako jeste, s kojom tabletom početi piti od 1 ili 2. Unaprijed hvala na odgovoru.

Zdravo. Imam 30 godina. Imam dvoje djece (dječaci od 7 i 4 godine) zdravo. Nakon drugog djeteta uslijedio je vakuum. Nakon ovoga (prošlo je 4 godine) trudnoća je započela. Trudnoća je bila normalna. Zabrinjavala je samo trse koja se liječila. Dijete se rodilo na vrijeme, dječak, 3330 g, 50 cm. 8/9 na Apgaru. Drugog dana dijete je imalo osipe na glavi, mjehuriće ispunjene žućkastom tekućinom, koji su se rasprsnuli i stopili. Stavili su nas u bolnicu, nisu rekli ništa loše, oborili su bilirubin i Fr.

Molim vas da mi kažete, uzeo sam IgA i IgG testove na klamidiju, rezultat je 87, odnosno 230 (norma 50.50-60 je upitna, stavit će ih više od 60). Nakon završetka liječenja, mjesec dana kasnije, urađena je kontrolna analiza, rezultat je 63 i 213, šta to znači, daljnje liječenje je potrebno? Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovani doktore! Obraćam vam se sljedećim pitanjem: U novije vrijeme, prije otprilike mjesec dana, dojke oko bradavica i same bradavice počele su se ljuštiti, pojavilo se crvenilo u obliku zvijezda. Što bi moglo biti. Hvala na odgovoru.

Zdravo. Imam takav problem - nakon drugog rođenja dobio sam vrlo veliki polip spoljašnjeg otvora uretre (oko 2 cm), uklonili su je, jer K. U jednom tjednu je porasla dvostruko više. Nakon operacije došlo je do izbočenja mukoze-izbočenja. Šest mjeseci je već prošlo, a sluznica propada kao da postoji „polip“ (vidi se iz kanala) i kanal u uretri ispada da je otvoren. Nema bolova, ali tokom snošaja je vrlo neprijatno i boli. Šta da radim u ovom slučaju i da li bi ova operacija mogla

Dobar dan Ja sam zatrudnila, prošla sam testove na antenatalnoj klinici - rezultat je HBsAg. Prisilili su me da odem u drugu bolnicu do specijalista za zarazne bolesti, tamo su ih predali analitičari - ništa nije pronađeno. Smirila se. Na kraju trudnoće, opet prođem drugi kod ženskog i opet pozitivno, opet odem specijalistu zarazne bolesti i opet je rezultat negativan. Kao rezultat toga, specijalist za zarazne bolesti poslao je darivanje krvi za otkrivanje DNK virusa hepatitisa B (HBV), rezultat je došao - pronađen, referentni interval - nije pronađen.

Internetske konsultacije 18+ su informativne prirode i nisu zamjena za konsultacije s licem u lice. Korisnički ugovor

Vaši lični podaci su zaštićeni. Plaćanja i rad na mjestu obavljaju se pomoću sigurnog SSL protokola.

Kontraindikacije

Lijek se ne može započeti samostalno, oslanjajući se na vlastite osjećaje i dobrobit. Trombo ACC tablete imaju niz kontraindikacija:

  • gastrointestinalno krvarenje ili sumnja na njih,
  • peptički čir želuca i dvanaestopalačnog creva u akutnoj fazi ili u anamnezi,
  • hemoragična dijateza,
  • bronhijalna astma koja je nastala tokom terapije acetilsalicilnom kiselinom ili drugim lekovima iz grupe NSAID,
  • bolesti jetre i bubrega, praćene oslabljenom funkcijom organa,
  • istodobna terapija metotreksatom,
  • hroničnog zatajenja srca
  • trudnoća u 1. i 3. tromjesečju,
  • period dojenja,
  • starost do 18 godina
  • netolerancija na laktozu, sindrom malapsorpcije glukoze,
  • sinusna polipoza.

Relativne kontraindikacije za upotrebu leka su:

  • gihta
  • hiperuricemija
  • blago zatajenje bubrega
  • alergija na lijekove
  • 2 tromjesečja trudnoće,
  • priprema za operaciju, uključujući stomatološku,
  • senena groznica
  • istorija erozivnog gastritisa.

Doziranje i primjena

Trombo ACC tablete moraju se uzimati nakon jela ili za vrijeme obroka, ispirati s puno vode, bez grickanja ili sjeckanja. Lijek je namijenjen dugotrajnoj upotrebi, ali dozu i trajanje tijeka liječenja određuje liječnik, ovisno o stanju pacijenta i karakteristikama njegovog tijela.

Za prevenciju srčanog udara i tromboze dnevna doza lijeka je 50 mg, prema potrebi se može pod nadzorom liječnika povećati na 100 mg dnevno.

Za prevenciju i liječenje plućne embolije i tromboze dubokih vena propisano je 100 do 200 mg lijeka dnevno, podijeljeno u 2 doze.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

U prvom tromjesečju trudnoće lijek Thrombo ACC nije propisan, jer u ovo vrijeme položeni su svi organi i sustavi nerođenog djeteta, a učinak lijekova na žensko tijelo može poremetiti taj proces i izazvati stvaranje urođenih anomalija.

U drugom tromjesečju trudnoće primjena lijeka moguća je pod nadzorom liječnika, ako očekivani terapeutski učinak za majku značajno premaši vjerovatni rizik za dijete.

U trećem tromjesečju trudnoće uzimanje Thrombo ACC tableta je kontraindicirano, jer liječenje može dovesti do unutarnjeg krvarenja u plodu, masovnog porođajnog krvarenja i kršenja zgrušavanja krvi u novorođenčadi.

Acetilsalicilna kiselina može se izlučiti u majčino mlijeko i izazvati jake nuspojave kod novorođenčadi, stoga se liječenje lijekovima ne provodi tijekom laktacije. Ako je terapija potrebna, dojenje treba prekinuti.

Nuspojave

Kod uzimanja trombo ACC tableta kod pacijenata s povećanom individualnom osjetljivošću na acetilsalicilnu kiselinu, mogu se razviti neželjeni efekti:

  • iz probavnog sistema - žgaravica, bol u stomaku, mučnina, pogoršanje hroničnog gastritisa i čireva, povraćanje, crevno krvarenje, razvoj reaktivnog pankreatitisa, pojačana aktivnost transaminaza jetre,
  • iz nervnog sistema - vrtoglavica i glavobolja, zujanje u ušima, gubitak sluha,
  • rizik od krvarenja, modrica, krvarenja desni,
  • na dijelu krvne slike - trombocitopenija, anemija, pad indikatora boje i razine crvenih krvnih zrnaca,
  • alergijske reakcije - osip na koži eritematskog tipa, manja krvarenja ispod kože, Quinckeov edem, bronhospazam, razvoj bronhijalne astme, rinitis, u rijetkim slučajevima, razvoj anafilaktičkog šoka.

Ako se pojave jedna ili više nuspojava, lijek treba prekinuti i obratiti se liječniku.

Predoziranje

Kada uzima Thrombo ACC tablete u velikim dozama, pacijent brzo razvija simptome predoziranja, koji se izražavaju akutnim trovanjem salicilatima - povraćanjem, izmetom u krvi, toksičnim oštećenjem jetre, krvarenjima iz nosa, zujanju u ušima, respiratornom alkalozom.

Kod teškog trovanja acetilsalicilnom kiselinom, pacijenti razvijaju plućni edem, respiratornu depresiju, asfiksiju (gušenje), srčane abnormalnosti, konvulzije, komu.

Liječenje predoziranom salicilatima sastoji se od ispiranja želuca, opetovanog uzimanja aktivnog ugljena, vraćanja ravnoteže vode i soli, a po potrebi i provođenja simptomatskog liječenja.

Interakcija lijekova

Poseban oprez zahtijeva interakcija lijekova trombo ACC tableta s takvim lijekovima:

  • Metotreksat
  • Antikoagulansi - zbog rizika od masovnog krvarenja,
  • NVPV,
  • Trombolitički lijekovi
  • Hipoglikemijski lekovi i inzulin.

Acetilsalicilna kiselina koja je dio Thrombo ACC tableta pojačava terapeutski učinak navedenih lijekova koji povećavaju vjerojatnost nuspojava i predoziranja. Ako je potrebno, interakcije lijekova zahtijevaju prilagođavanje doze.

Istodobnom primjenom tableta s lijekovima iz skupine glukokortikosteroida opaža se smanjenje terapeutskog učinka acetilsalicilne kiseline.

Posebna uputstva

Trombo ACC tablete mogu se uzimati samo onako kako je propisao liječnik nakon preliminarnog ispitivanja krvi.

Acetilsalicilna kiselina koja je dio lijeka može izazvati razvoj bronhospazma kod ljudi sklonih alergijama ili kod pacijenata koji pate od bronhijalne astme. Napadi astme tijekom liječenja lijekom postaju učestaliji i teži.

Ako postoji povijest urtikarije, oticanja nosa i grla nakon uzimanja acetilsalicilne kiseline ili NVPV tableta prije liječenja Thrombo ACC-om, uvijek biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.

Na pozadini liječenja lijekovima smanjuje se nivo trombocita u krvi što može dovesti do krvarenja tokom operacije. Ako pacijent ima planiranu hiruršku intervenciju, uključujući vađenje zuba, potrebno je upozoriti lekara da uzima Thrombo ACC.

Žene koje uzimaju tablete lijeka treba pažljivo zaštititi od početka neplanirane trudnoće, a ako se desilo začeće, tada uzimanje lijeka odmah prestane i posavjetovati se s liječnikom.

Trombo ACC tablete se ne mogu uzimati istovremeno sa acetilsalicilnom kiselinom ili nesteroidnim protuupalnim lekovima, jer to povećava rizik od nuspojava i ozbiljnog predoziranja.

Pacijenti stariji od 65 godina zahtijevaju individualni odabir doze lijeka, jer je u ovoj dobnoj kategoriji rizik od nuspojava posebno velik.

Ako osjetite neugodne senzacije u epigastričnoj regiji tijekom liječenja lijekom, mučninom i bolom u trbuhu, tablete se odmah zaustavljaju i savjetuju s liječnikom.

Za vrijeme liječenja lijekom, treba se suzdržavati od aktivnosti za koje je potrebna povećana koncentracija pažnje i od vožnje. To je zbog pojave vrtoglavice i zujanja u ušima tokom terapije.

Analozi tableta Thrombo ACC

Sličan terapeutski učinak imaju i tablete Thrombo ACC:

  • Acecardol tablete
  • Aspirinske tablete
  • Aspirin UPSA rastvorljive šumeće tablete,
  • Kardiološke tablete Aspirin,
  • Tablete acetilsalicilne kiseline.

Svi ovi lijekovi imaju ozbiljne kontraindikacije, tako da sami ne možete započeti tijek liječenja bez savjetovanja s liječnikom.

Pogledajte video: VEŠTAČKI KUKOVI SVE POUZDANIJI I TRAJNIJI - II deo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar

DatumPitanjeStatus
11.11.2012