Razlika između dijabetesa i dijabetesa: čime se bolest karakterizira?

Postoje dvije vrste bolesti - dijabetes i diabetes insipidus. Ove sorte bolesti imaju značajne razlike među sobom. Razlika između šećerne bolesti i dijabetes insipidusa, unatoč sličnom nazivu, leži i u uzrocima koji doprinose pojavi bolesti u tijelu, kao i u simptomima koji prate bolest.

Dijabetes je uobičajena bolest u odnosu na dijabetes. Vrlo često je nastanak dijabetesa povezan s nenormalnim načinom života, što utječe na metaboličke procese u tijelu.

Dijabetes melitus od dijabetesa insipidus razlikuje se po tome što njegova pojava može izazvati autoimune probleme u pacijentovom tijelu. Glavna razlika između šećerne bolesti i dijabetes insipidusa je ta što se posljedica najčešće javlja iz razloga poput teških ozljeda glave i razvoja tumorskog procesa u tijelu.

Glavne razlike između dijabetesa i dijabetesa

Glavna razlika između dijabetesa insipidusa i šećerne bolesti je da se razvoj dijabetesa insipidusa temelji na poremećenom funkcioniranju hipotalamo-hipofize, što dovodi do velikog smanjenja ili prestanka proizvodnje antidiuretskog hormona vazopresina.

Ovaj hormon je odgovoran u ljudskom tijelu za pravilnu raspodjelu tečnosti. Hormon sudjeluje u održavanju homeostaze reguliranjem količine vode koja se odstranjuje iz tijela.

Ako dođe do kvara u funkciji hipotalamo-hipofize, količina hormona postaje nedovoljna za provođenje procesa reapsorpcije, a to je obrnuta apsorpcija tekućine u tubulima bubrega. Ova situacija dovodi do razvoja poliurije.

Kod dijabetes melitusa otkriva se situacija u kojoj se u tijelu otkriva nedovoljna količina hormona inzulina koji je odgovoran za asimilaciju glukoze u krvi ćelijama tijela.

Uz to, šećerna bolest može napredovati ako postoji dovoljna proizvodnja inzulina, dok tjelesne stanice imaju rezistenciju na inzulin. U potonjem slučaju ćelije tijela zaustavljaju ili smanjuju brzinu unosa glukoze, što dovodi do poremećaja metabolizma ugljikohidrata i nakupljanja glukoze u krvi.

Da biste shvatili kako se dijabetes melitus razlikuje od dijabetes melitusa, morate razumjeti uzroke pojave obje bolesti kod ljudi.

Uzroci dijabetesa i dijabetes insipidus

Dijabetes u tijelu može biti dvije vrste. Razvojem prve vrste bolesti kod čovjeka gušterača potpuno zaustavlja proizvodnju hormona inzulina koji tijelu treba za pravilno apsorbiranje glukoze.

S razvojem druge vrste dijabetesa, pankreas u tijelu i dalje proizvodi inzulin, ali postoje poremećaji u procesu njegove asimilacije od strane stanica tkiva. Oba ova procesa dovode do značajnog povećanja razine glukoze u krvi pacijenta. Kao rezultat pojave ovih poremećaja, tijelo uključuje kompenzacijske mehanizme koji dovode do povećanja volumena stvaranja urina.

Tako tijelo pokušava sa urinom ukloniti višak glukoze iz tkiva. Povećani volumen proizvedenog urina dovodi do učestalog mokrenja, što dovodi do dehidracije.

Uzroci dijabetes insipidusa su sljedeći:

  1. Razvoj tumora u hipotalamusu ili hipofizi.
  2. Stvaranje metastaza karcinoma u hipotalamičko-hipofiznoj regiji mozga.
  3. Poremećaji u radu hipotalamo-hipofize.
  4. Teške ozljede glave.
  5. Prisutnost u tijelu nasljedne predispozicije za razvoj bolesti.
  6. Patologije u radu bubrežnog tkiva kao odgovor na vazopresin.
  7. Stvaranje aneurizmi ili začepljenje krvnih žila.
  8. Razvoj u tijelu nekih oblika meningitisa ili encefalitisa.
  9. Hend-Schuller-Christian sindrom, kojeg karakterizira patološki porast aktivnosti histocita.

Obje bolesti su praćene pojačanim osjećajem žeđi, ali treba imati na umu da pojačani osjećaj žeđi i otpuštanje velike količine mokraće mogu biti psihogene prirode.

Dijagnoza dijabetesa i dijabetes insipidus

Ljudi koji boluju od dijabetesa i dijabetes insipidusa pate od povećane žeđi i pretjeranog izlučivanja urina. Kada se ovi znakovi pojave, što pre trebate potražiti savet i pregled tela od endokrinologa.

Osobe koje razviju šećernu bolest odlikuje se činjenicom da povećavaju specifičnu težinu izlučenog urina u kojem se nalazi glukoza. U slučaju dijabetesa insipidusa kod ljudi, sadržaj šećera u mokraći ne otkriva se, a gustoća formiranog urina je ispod normalne.

Da bi se otkrio dijabetes insipidus, provodi se test za ograničenje tekućine. Ograničenje unosa tečnosti dovodi do smanjenja krvnog pritiska i povećanja broja otkucaja srca. Ako se kao odgovor na unošenje vazopresina u organizam, tlak normalizira i diureza smanjuje, tada dijagnozu potvrđuje lekar.

Da biste potvrdili prisustvo dijabetes insipidusa kod osobe, propisana su dodatna ispitivanja:

  • određivanje gustine urina,
  • Rendgenski pregled turskog sedla i lobanje,
  • ekskretorna urografija,
  • ultrazvučni pregled
  • ehoencefalografija.

Osim toga, preporučuje se da sljedeći stručnjaci pregledaju i pregledaju pacijenta:

  1. neurolog
  2. neurohirurga
  3. oftalmolog.

Da bi se otkrio dijabetes, koristi se biohemijski test krvi prvenstveno za sadržaj glukoze u njemu.

Da bi se otkrio dijabetes melitus, provodi se nekoliko ispitivanja kojima se utvrđuje količina glukoze u pacijentovoj krvi u različitim uvjetima.

Pri određivanju glukoze u krvi na brzinu, indikator treba normalno da varira u rasponu od 3,5-5,5 mmol / L, nakon što jede taj pokazatelj ne smije prelaziti 11,2 mmol / L. U slučaju da se ti pokazatelji premaše, sa sigurnošću se može reći da osoba ima dijabetes.

Za tačniju dijagnozu provode se dodatni pregledi tijela koji nam omogućavaju da utvrdimo koja vrsta dijabetesa se razvija u ljudskom tijelu.

Određivanje vrste dijabetesa potrebno je za odabir pravog režima liječenja bolesti.

Liječenje dijabetesa i dijabetes insipidus

Izbor liječenja dijabetes insipidus ovisi o uzroku koji je pokrenuo razvoj bolesti u tijelu. Ako je uzrok bolesti pojava i progresija tumora hipotalamike ili hipofize, tada je postupak liječenja prije svega potreban za borbu protiv tumorskog procesa. U ovom se slučaju liječenje provodi zračenjem i hemijskom terapijom. Ako je potrebno, provodi se operacija za uklanjanje neoplazme.

U slučaju da je uzrok dijabetesa insipidus razvoj upalnog procesa u tijelu povezan s moždanim strukturama, propisani su antibiotski tečajevi i protuupalni lijekovi. U procesu provođenja terapijskih mjera pacijentu su propisani lijekovi koji sadrže vazopresin. Svrha uzimanja takvih lijekova je osigurati tijelu hormon vazopresin u slučaju njegovog nedostatka, izazvanog poremećajima u hipotalamičko-hipofiznom sistemu.

Liječnik koji propisuje lijekove propisuje lijekove i razvija režim liječenja uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Za razliku od dijabetesa insipidusa, dijabetes se liječi uz strogo pridržavanje specijalne prehrane, umjerene fizičke aktivnosti i davanja lijekova koji sadrže hormon inzulin.

Postoji nekoliko različitih vrsta inzulina. Izbor režima davanja i kombinacije različitih inzulina razvija endokrinolog uzimajući u obzir rezultate dobivene tijekom pregleda pacijentovog tijela i njegovih individualnih karakteristika. Dijeta pacijenata sa dijabetes melitusom razvija dijabetolog takođe nužno uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta.

Elena Malysheva u videu u ovom članku detaljno će upoznati bolest kao što je dijabetes insipidus.

Pogledajte video: Postoji li razlika između dijabetesa i inzulinske rezistencije? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar