Zašto i kako brojati hljebne jedinice za dijabetes tipa 2? XE tablica

Brojanje ugljenih hidrata ili „Brojanje jedinica hleba (XE)“ je tehnika planiranja obroka za kontrolu nivoa glukoze u krvi.

Brojanje jedinica hljeba pomaže vam da pratite koliko ugljikohidrata konzumirate.

Sami postavljate ograničenje za maksimalnu potrošenu količinu ugljikohidrata i, uz pravi balans tjelesne aktivnosti i lijekova, možete samostalno održavati razinu glukoze u krvi u ciljanom rasponu.

Zašto treba razmotriti?

Jedinica za hljeb je uvjetna mjera za označavanje prehrambenog proizvoda, jednaka 11,5-12 grama ugljikohidrata.

Zašto baš hleb? Jer u jednom komadu hljeba debljine 10 mm i težine 24 grama sadrži 12 grama ugljikohidrata.

Brojanje XE je bitan alat u planiranju prehrane za osobe s dijabetesom tipa 2 i tipa 1. XE brojanje ugljikohidrata prati količinu ugljikohidrata u hrani koju jedete svaki dan.

Ugljikohidrati su jedno od glavnih hranjivih sastojaka u hrani i pićima. Sadrže šećer, skrob i vlakna.

Zdravi ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, važan su dio zdrave prehrane.jer mogu pružiti i energiju i hranjive sastojke poput vitamina i minerala, kao i vlakna. Vlakna i zdrava dijetalna vlakna mogu pomoći u sprečavanju opstipacije, snižavanju holesterola i kontroliranju težine.

Nezdravi ugljikohidrati često su šećerna hrana i pića. Iako nezdravi ugljikohidrati mogu pružiti i energiju, sadrže vrlo malo hranjivih sastojaka.

Kako računati XE

Kako biste nadoknadili jedan potrošeni XE (ili 12 g ugljikohidrata), morate ubrizgati najmanje 1,5 jedinica inzulina.

Postoje specijalizirane tablice za dijabetičare s već izračunatim brojem XE-a u određenom proizvodu. Ako tablica nije bila pri ruci, možete samostalno izračunati XE.

Na pakiranju bilo kojeg proizvoda na poleđini je napisana količina korisnih tvari njegovih sastojaka u 100 grama. Kako biste izračunali XE, morate podijeliti količinu ugljikohidrata na 100 grama s 12, dobivena vrijednost bit će sadržaj jedinica kruha u 100 grama proizvoda.

Formula za brojanje

Formula je sljedeća:

Evo jednostavnog primjera:

Jedno pakovanje kolačića od zobene kaše sadrži 58 grama ugljikohidrata. Da biste izračunali broj jedinica za hleb, podelite ovaj broj na 12, 58/12 = 4,8 XE. To znači da morate izračunati potrebnu dozu inzulina za 4,8 XE.

Računovodstvene pogodnosti

  • Brojanje ugljikohidrata i XE je dobro rješenje za mnoge ljude koji imaju dijabetes. Jednom kada naučite kako brojati ugljikohidrate, postat će vam lakše odabrati / uključiti različite namirnice u svoj prehrambeni plan, uključujući kombiniranu hranu i jela,
  • Još jedna prednost brojanja ugljenih hidrata je ta što oni mogu pružiti pooštrenu kontrolu nad očitavanjem / sadržajem glukoze,
  • Konačno, ako uzimate inzulin, brojanje XE pomoći će vam da odredite koliko ugljikohidrata možete konzumirati dnevno, bez prekoračenja ciljanih raspona.

Ciljani rasponi

Količina konzumiranog XE varira s godinama.

Dozvoljene vrijednosti XE po tjelesnoj težini treba odrediti na osnovu tablice:

Stanje tijela i zdravlja pacijentaDozvoljena vrednost XE
Pacijenti sa manjom težinom27-31
Naporni radnici28-32
Pacijenti s normalnom težinom19-23
Osobe s umjerenim do teškim radom18-21
Osobe koje se bave sjedećim radom15-19
Pacijenti stariji od 55 godina12-15
Gojaznost 1 stepen9-10
Gojaznost 2 stepena5-8

XE pojedinačnih proizvoda

Osobito ugljikohidrati i XE dostupni su u tri oblika - šećer, škrob i vlakna. Ugljikohidrati se nalaze u žitaricama (hljeb, tjestenine i žitarice), voću, povrću, korijenskim kulturama (krumpir / slatki krompir), pivu, vinu i nekim jakim pićima, desertima i slatkišima, u većini mliječnih proizvoda (osim sira) i drugim proizvodima kao što su saharoza, fruktoza, maltoza.

Zdrava prehrana za dijabetes tipa 2 treba da sadrži složene ugljikohidrate bogate hranjivim sastojcimapoput cjelovitih žitarica, voća, povrća, mahunarki, obranog mlijeka i jogurta. Odabir prehrane s visokim sadržajem vitamina, minerala, vlakana i bjelančevina trebao bi biti izravno proporcionalan vašem kalorijskom udjelu.

Jednostavni ugljeni hidrati

Jednostavni ugljikohidrati (monosaharidi i disaharidi) lako se uništavaju, a glukoza koja se oslobađa u krvotok uzrokuje povećanje šećera u krvi.

Hrana koja sadrži jednostavne šećere uključuje stolni šećer, kukuruzni sirup, neki voćni sokovi, slatkiši, soda, med, mlijeko, jogurti, džemovi, čokolada, kolačići i proizvodi od bijelog brašna.

Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljikohidrati (oligosaharidi i polisaharidi) zahtijevaju duže vrijeme za razgradnju i sporo oslobađanje glukoze u krvotok. Takvo sporo povećanje glukoze u krvi sigurnije je za dijabetičare.

Neke od namirnica koje sadrže složene šećere uključuju: ječam, pasulj, mekinje, smeđi hljeb, smeđi pirinač, heljda, kukuruzno brašno, kruh od žitarica, žitarice sa visokim vlaknima, leća, tjestenina, kukuruz, granola, grašak, krompir, špagete, integralni hljeb, integralne žitarice.

Metabolizam ugljikohidrata

Čim započne proces probave, ugljikohidrati se razgrađuju u glukozu i puštaju u krv. Postojeća glukoza u krvi koristi se za proizvodnju energije, ili se skladišti kao glikogen u jetri i mišićima, ili kada nema potrebe za energijom, prerađuje i skladišti u tijelu kao masti.

Svi gore spomenuti metabolizam glukoze zahtijeva inzulin. Osobe sa šećernom bolešću ne mogu proizvesti dovoljno inzulina ili nisu osjetljive na inzulin, te stoga trebaju održavati razinu glukoze u krvi uz lijekove i promjene životnog stila.

Da biste izračunali jedinice za hleb za dijabetes tipa 2, koristite sledeće tabele sa XE vrednostima za neke namirnice.

Mliječni proizvodi

ProizvodIznos jednak jednom XE
Mleko1 šolja 250 ml
Kefir1 šolja 300 ml
Krema1 šolja 200 ml
Ryazhenka1 šolja 250 ml
Česni kolači u brašnu1 komad (oko 65-75 gr)
Skuva sa grožđicama35-45 gr
Glazirani sirni sir1 komad (35 grama)

Voće i bobice

ProizvodIznos jednak jednom XE
Marelice2 komada (oko 100 gr)
Narančasta srednje veličine1 komad (170 grama)
Grožđe (krupne bobice)12-14 komada
Lubenica1-2 komada
Pear Pakham1 komad (200 grama)
Jagode srednje veličine10-12 komada
Mango1 malo voća
Mandarine su srednje veličine2-3 komada
Jabuka (mala)1 komad (90-100 grama)

Krompir, žitarice, orašasti plodovi

ProizvodIznos jednak jednom XE
Pečeni krompir ogulite1 komad (60-70 gr)
Pire od krumpira1 kašika
Sušeni pasulj1 kašika. l
Grašak7 tbsp. l
Orasi60 grama
Suhe žitarice (bilo koje)1 kašika

Proizvodi od brašna

ProizvodIznos jednak jednom XE
Bijeli / crni hljeb1 komad debljine 10 mm
Sjeckani hljeb1 komad debljine. 15 mm
Brašno1 kašika
Pasta3 kašike
Heljda kaša2 žlice. l
Zobene pahuljice2 žlice. l
Kokice12 tbsp. l
ProizvodIznos jednak jednom XE
Cvekla1 komad (150-170 gr)
Mrkvado 200 grama
Bundeva200 grama
Pasulj3 kašike (oko 40 grama)

U zaključku

Način brojanja krušnih jedinica ne bi trebao biti standard za utvrđivanje količine konzumirane hrane. Može se uzeti kao osnova za držanje težine pod kontrolom.

Da bi svakodnevna prehrana bila kvalitetna i korisna, bolesniku s dijabetesom potrebno je smanjiti udio masne hrane u prehrani, smanjiti konzumaciju mesa i povećati potrošnju povrća, bobica / voća, a također ne zaboraviti na nadzor glukoze u krvi.

Pogledajte video: Limes. Granicna vrednost funkcije. Lopitalovo pravilo. Primer lim x 0 od x - sinx x. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar