Kako uzimati (piti) tablete Zilt

Inhibiranjem vezanja ADP na receptore smještene na površini trombocita i aktiviranjem kompleksa GP IIb / IIIa, klopidogrel inhibira ADP-ovisnu agregaciju trombocita. Klopidogrel takođe inhibira agregaciju trombocita uzrokovanu drugim faktorima. Učinak klopidogrela traje kroz životni vek trombocita.
S produljenom primjenom klopidogrela u terapijskoj dozi (75 mg / dan), izrazita inhibicija agregacije trombocita javlja se već prvog dana liječenja, tada se antiplacitni učinak postepeno povećava i dostiže maksimum nakon 3–7 dana redovite primjene lijeka. Uz produženu upotrebu klopidogrela u terapijskoj dozi, prosječna inhibicija agregacije trombocita iznosi 40-60%. Nakon prestanka liječenja, učinak klopidogrela na agregaciju i trajanje krvarenja nestaje, obično nakon 5 dana.
Nakon oralne primjene, klopidogrel se brzo apsorbuje (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u plazmi je 0,7–0,8 sati). Nakon 2 sata, lijek se više ne otkriva u krvnoj plazmi. Apsorpcija iznosi oko 50% i neovisna je o unosu hrane. Glavni dio klopidogrela i njegov glavni metabolit (odnosno 98 i 94%) reverzibilno se veže na proteine ​​plazme.
Klopidogrel je prolijek. Metabolizira se u jetri, glavni metabolit je farmakološki neaktivan derivat karboksilne kiseline. Njegova koncentracija u serumu u krvi je 85% od ukupne količine lijeka. Maksimalna koncentracija u krvnom serumu dostiže se otprilike 1 sat nakon primjene. Aktivni metabolit - derivat tiola - nastaje oksidacijom klopidogrela u 2 - oksoklopidogrelom, nakon čega slijedi hidroliza. Ova oksidacija dešava se uz učešće citokroma P450. Ovaj aktivni metabolit koji se može razlikovati in vitro, brzo se i nepovratno veže za receptore trombocita i inhibira njihovu agregaciju. Nije otkriven u krvnom serumu.
Nakon jednokratne ili ponovljene primjene s urinom, 50% se izlučuje, a s izmetom - 46% primijenjene doze klopidogrela. Poluživot glavnog metabolita nakon pojedinačne ili ponovljene primjene lijeka je 8 sati.

Indikacije za upotrebu lijeka Zilt

Prevencija kardiovaskularnih događaja (ishemijski moždani udar, infarkt miokarda i kardiovaskularna smrt) kod pacijenata sa kliničkim manifestacijama ateroskleroze: sa ishemijskim moždanim udarom (od 7 dana do 6 meseci), infarktom miokarda (od nekoliko dana do 35 dana nakon srčanog udara), u prisustvu bolesti perifernih arterija.

Upotreba lijeka Zilt

Uobičajena doza za odrasle pacijente (uključujući starije osobe) je 1 tableta (75 mg) dnevno. Lijek se može koristiti bez obzira na unos hrane.
Trajanje liječenja nije utvrđeno, ali koriste se režimi liječenja do 12 mjeseci, maksimalan učinak primjećuje se nakon 3 mjeseca uzimanja lijeka.

Način upotrebe za Zilt u obliku tableta

Unutra, bez obzira na unos hrane, jednom dnevno.

Odrasli i stariji pacijenti s normalnom aktivnošću izoenzima CYP2C19

Infarkt miokarda, ishemijski moždani udar ili dijagnosticirana bolest periferne arterijske okluzije.

Zilt® se uzima u dozi od 75 mg (1 tableta) jednom dnevno.

Akutni koronarni sindrom bez povišenja ST segmenta (nestabilna angina ili infarkt miokarda bez Q talasa)

Liječenje Zilt®-om treba započeti s jednom dozom punjene doze (300 mg), a zatim nastaviti s dozom od 75 mg jednom dnevno (u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozama od 75-325 mg dnevno). Budući da je upotreba viših doza acetilsalicilne kiseline povezana s većim rizikom od krvarenja, preporučena doza acetilsalicilne kiseline ne smije biti veća od 100 mg. Maksimalni blagotvorni učinak uočava se u 3. mjesecu liječenja. Optimalno trajanje liječenja ovom indikacijom nije formalno određeno. Rezultati kliničkih studija potvrđuju izvedivost uzimanja klopidogrela i do 12 mjeseci nakon razvoja akutnog koronarnog sindroma bez podizanja ST segmenta.

Akutni koronarni sindrom sa povišenjem ST segmenta (akutni infarkt miokarda) uz liječenje lijekovima i mogućnost trombolitičke terapije, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom.

Zilt® treba uzimati u dozi od 75 mg (1 tableta) jednom dnevno, počevši od doze punjenja, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom sa ili bez trombolitika. Za pacijente starije od 75 godina liječenje Zilt®-om treba provoditi bez upotrebe dozirne doze. Kombinirana terapija započinje što je prije moguće nakon pojave simptoma i traje najmanje 4 tjedna. Učinkovitost kombinirane terapije klopidogrelom i acetilsalicilnom kiselinom koja je trajala više od 4 tjedna nije proučena kod takvih bolesnika.

Atrijalna fibrilacija (atrijska fibrilacija)

Lijek Zilt® propisan je u dozi od 75 mg jednom dnevno. U kombinaciji s klopidogrelom treba započeti terapiju i zatim nastaviti unos acetilsalicilne kiseline u dozi od 75-100 mg dnevno.

Ako je pacijent propustio sljedeću dozu:

- ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo manje od 12 sati, trebali biste odmah uzeti propuštenu dozu Zilt®-a, a zatim uzeti sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme,

- ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo više od 12 sati, sljedeću dozu treba uzimati u uobičajeno vrijeme, dok se doza ne smije udvostručiti.

Odrasli i stariji pacijenti s genetski utvrđenom smanjenom aktivnošću izoenzima CYP2C19

Niska aktivnost izoenzima CYP2C19 povezana je sa smanjenjem antiagregacionog učinka klopidogrela. Primjena Zilt®-a u višim dozama (opterećenje doze od 600 mg, zatim 150 mg jednom dnevno) u bolesnika s niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19 dovodi do povećanja antiagregacionog učinka klopidogrela (vidjeti odjeljak Farmakokinetika). Međutim, u kliničkim ispitivanjima za proučavanje kliničkih ishoda, nije utvrđen optimalni režim doziranja klopidogrela u bolesnika sa smanjenim metabolizmom zbog genetski utvrđene niske aktivnosti izoenzima CYP2C19.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti

U starijih dobrovoljaca (starijih od 75 godina), u usporedbi s mladim dobrovoljcima, nisu otkrivene razlike u agregaciji trombocita i vremenu krvarenja. Prilagođavanje doze kod starijih pacijenata nije potrebno.

Poremećena bubrežna funkcija

Nakon opetovane primjene klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (CC 5-15 ml / min), stupanj inhibicije agregacije trombocita izazvane ADP-om je 25% niži nego kod zdravih dobrovoljaca. Međutim, stepen produžavanja vremena krvarenja bio je sličan onom zdravih dobrovoljaca koji su primili klopidogrel u dozi od 75 mg dnevno. Tolerancija na lijekove bila je dobra kod svih bolesnika. Poremećena funkcija jetre

Nakon korištenja klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno tijekom 10 dana, u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre, stupanj inhibicije ADP-inducirane agregacije trombocita i prosječna brzina produženja vremena krvarenja bili su usporedivi sa zdravim dobrovoljcima.

Prevalencija alela CYP2C19 gena izoenzima povezanih s intermedijarnim ili smanjenim metabolizmom razlikuje se kod predstavnika različitih rasnih / etničkih grupa (vidjeti pododjeljak Farmakogenetika). Ograničeni literaturni podaci dostupni su za procjenu važnosti genotipizacije izoenzima CYP2C19 na kliničke ishode za pacijente mongoloidne rase.

Pri uspoređivanju farmakodinamičkih svojstava klopidogrela kod muškaraca i žena, žene su pokazale manju inhibiciju agregacije trombocita izazvane ADP-om, ali nije bilo razlike u produženju vremena krvarenja. Pri uspoređivanju klopidogrela s acetilsalicilnom kiselinom u bolesnika koji su u riziku od razvoja ishemijskih komplikacija, učestalost kliničkih ishoda, druge nuspojave i odstupanja od norme kliničkih i laboratorijskih parametara bila je jednaka i kod muškaraca i kod žena.

Nuspojave lijeka Zilt

Opće reakcije: bol u grudima, umor, astenija.
Iz nervnog sistema: glavobolja, vrtoglavica, parestezija, grčevi u nogama, hipestezija, neuralgija, gubitak svijesti.
Iz kardiovaskularnog sistema: periferni edem, hipertenzija (arterijska hipertenzija), zatajenje srca, tahikardija.
Iz gastrointestinalnog trakta: bolovi u trbuhu, dispepsija, proliv, mučnina, zatvor, povraćanje, nadutost, poremećaj ukusa, perforacija čir na želucu, hemoragični gastritis, krvarenje u probavnom sustavu.
Na dijelu jetre i žučnih puteva: povećana aktivnost jetrenih transaminaza, hiperbilirubinemija, hepatitis, steatoza jetre.
Iz krvnog sistema: trombocitopenija, anemija (aplastična ili hipohromna), agranulocitoza, granulocitopenija, leukocitoza, leukopenija, neutropenija.
Iz sistema zgrušavanja krvi: krvarenje iz nosa, krvarenje iz probavnog trakta, hemarthrosis, krvarenje iz mokraćovoda, hemoptiza, intrakranijalno krvarenje, retroperitonealno krvarenje, krvarenje iz postoperativne rane, krvarenje u oku, hemotoraks, plućna krvarenja, alergijska purpura, trombocitopenična purpura.
Iz mišićno-koštanog sistema: bolovi u leđima, artritisi, artroza.
Sa strane centralnog nervnog sistema: depresija
Iz respiratornog sistema: upala gornjih disajnih puteva, kratkoća daha, rinitis, bronhitis, kašalj, pneumonija, sinusitis.
Kožna strana: osip, svrbež, ekcemi, čir na koži, bulozni dermatitis, eritematozni osip, makulopapularni osip, urtikarija.
Iz senzornih organa: katarakta, konjuktivitis.
Iz genitourinarnog sistema: infekcija mokraćnog sustava, cistitis, hipermenoreja, izolirani slučajevi hemolitičkog uremičkog sindroma i membranske nefropatije.
Alergijske reakcije: izolovani slučajevi reakcija preosjetljivosti (angioedem, bronhospazam, anafilaksija).

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Zilt

U bolesnika sa infarktom miokarda, ne preporučuje se započeti liječenje klopidogrelom prvih nekoliko dana nakon srčanog udara. Klopidogrel povećava trajanje krvarenja. Lijek treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata s povećanim rizikom krvarenja zbog traume, hirurških intervencija ili drugih patoloških stanja, kao i kod bolesnika sa tendencijom krvarenja (gastrointestinalno krvarenje, krvarenje u očima). Liječenje klopidogrelom treba prekinuti najmanje 7 dana prije planirane hirurške intervencije (uključujući stomatološke zahvate).
Pacijente treba upozoriti da se tijekom liječenja klopidogrelom rizik od krvarenja povećava i da krvarenje može trajati duže nego inače, a zatim spontano prestati. S manjim posjekotinama (tijekom brijanja) ili drugim ozljedama u domaćinstvu, posebne mjere za zaustavljanje krvarenja obično nisu potrebne. U slučaju značajnijih posjekotina ili ozljeda potrebno je hitno obaviti medicinsku konsultaciju.
Zbog nedovoljnog iskustva s klopidogrelom u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, treba koristiti oprez pri korištenju lijeka.
Uz značajno kršenje funkcije jetre, rizik od krvarenja raste, stoga se kod ovih bolesnika klopidogrel treba primjenjivati ​​s oprezom.
Sigurnost i efikasnost klopidogrela kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nije utvrđena, stoga lijek nije propisan pacijentima ove starosne grupe.
Zbog nedostatka podataka, klopidogrel se ne preporučuje za upotrebu u trudnoći i dojenju.
Lijek može utjecati na psihofizičko stanje, što se očituje slabljenjem pažnje, usporavanjem psihomotornih reakcija i zahtijeva oprez pri upravljanju vozilima i radu s potencijalno opasnim mehanizmima.

Interakcije lijekova Zilt

Zbog povećanog rizika od krvarenja, ne preporučuje se istodobna primjena klopidogrela i varfarina. Istodobnom primjenom klopidogrela s heparinom ili drugim trombolitičkim sredstvima, rizik od krvarenja može se povećati, pa kombinirana primjena ovih lijekova zahtijeva oprez. Istodobna primjena klopidogrela i NSAID-a povećava rizik od ulcerogenog djelovanja i razvoja krvarenja iz čira, pa primjena klopidogrela s nesteroidnim antireroidima zahtijeva oprez.
Istodobnom primjenom klopidogrela s atenololom, nifedipinom, digoksinom, fenobarbitalom, cimetidinom, estrogenom ili teofilinom, nije primijećena klinički značajna interakcija. Postoje dokazi o sigurnosti istodobne primjene klopidogrela s fenitoinom i tobutamidom.
Antacidi ne utiču na apsorpciju klopidogrela.

Predoziranje lijeka Zilt, simptomi i liječenje

Opisan je 1 slučaj namjernog predoziranja klopidogrela kada je 34-godišnja žena sa suicidnom svrhom uzimala 1050 mg (14 tableta) klopidogrela. Nije bilo simptoma predoziranja ili komplikacija, nije provedeno posebno liječenje.
Nakon primanja zdravih dobrovoljaca, 600 mg klopidogrela nije pokazalo nikakve nuspojave (s izuzetkom povećanja 1,7 puta dužine trajanja krvarenja).
Ne postoji specifičan protuotrov. Učinci klopidogrela mogu se eliminirati transfuzijom mase trombocita.

Oblik doziranja:

1 obložena tableta sadrži:

jezgra: aktivna supstanca: klopidogrel hidrosulfat 97.875 mg, izračunato kao klopidogrel 75.000 mg, pomoćne tvari: laktoza, bezvodna 108.125 mg, mikrokristalna celuloza 30.00 mg, preželatinizirani škrob 12.00 mg, makrogol 6000 8.00 mg, ricinusovo ulje, hidrogenirano 4.00 mg,

školjka: hipromeloza 6av 5,60 mg, titanov dioksid (E171) 1,46 mg, talk 0,50 mg, boja željezo oksid crvena (E 172) 0,04 mg, propilen glikol 0,40 mg.

Okrugle, blago bikonveksne tablete, obložene ružičastim filmom.

* Pogled u poprečnom presjeku: bijela ili gotovo bijela gruba masa s omotačem ružičaste folije.

Farmakodinamika:

Klopidogrel je prolijek, čiji je aktivni metabolit inhibitor agregacije trombocita. Aktivni metabolit klopidogrela selektivno inhibira vezivanje
adenozin-difosfat (ADP) sa P2YI2 trombocitnim receptorima i naknadnom ADP-posredovanom aktivacijom glikoproteinskog GPIIb / IIIa kompleksa, što dovodi do inhibicije agregacije trombocita.

Suzbijanje agregacije trombocita nepovratno je i traje tijekom čitavog životnog ciklusa ćelija (otprilike 7-10 dana), stoga brzina obnove normalne funkcije trombocita odgovara brzini njihove obnove. Agregacija trombocita inducirana agonistima koji nisu ADP je takođe inhibirana zbog blokade povećane aktivacije trombocita ADP-om.

Aktivni metabolit nastaje djelovanjem izoenzima CYP450, od kojih se neki mogu razlikovati u polimorfizmu ili ih mogu inhibirati drugi lijekovi, prema tome, nemaju svi pacijenti primjerenu inhibiciju agregacije trombocita.

Kada se liječi klopidogrelom u dozi od 75 mg dnevno od prvog dana terapije, dolazi do značajnog suzbijanja agregacije trombocita izazvane ADP-om koja se postepeno povećava za 3-7 dana, a zatim dostiže konstantnu razinu (po postizanju ravnoteže). U ravnotežnom stanju, stupanj inhibicije agregacije trombocita prilikom upotrebe klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno, u prosjeku se kreće od 40% do 60%. Nakon prestanka klopidogrela, agregacija trombocita i vrijeme krvarenja postepeno su se vraćali na početne vrijednosti, u prosjeku, tokom 5 dana.
Klopidogrel može spriječiti razvoj aterotrombotskih komplikacija kod pacijenata s aterosklerotskim vaskularnim lezijama bilo koje lokacije, posebno onih koji imaju moždane, koronarne ili periferne arterije.

Farmakokinetika:

Nakon jednokratne i ponovljene oralne primjene u dozi od 75 mg dnevno
klopidogrel se brzo apsorbuje. Prosječne vrijednosti maksimalne koncentracije (Cmah) nepromijenjeni klopidogrel u krvnoj plazmi (2,2-2,5 ng / ml nakon gutanja jedne doze od 75 mg) postiže se nakon otprilike 45 minuta. Prema istraživanju izlučivanja bubrega metabolitima klopidogrela, stepen apsorpcije je približno 50%.

Klopidogrel i njegov glavni neaktivni metabolit koji kruži krvnom plazmom reverzibilno se vežu na proteine ​​ljudske plazme u uvjetima in vitro (98% i 94%, respektivno). Ova veza je nezasićena u širokom rasponu koncentracija.

Klopidogrel se aktivno metabolizira u jetri. U uslovima in vitro i in vivo
klopidogrel se metabolizira na dva načina: prvi se posreduje esterazama i dovodi do hidrolize stvaranjem neaktivnog metabolita - derivata karboksilne kiseline (85% cirkulirajućih metabolita), a drugi katalizira raznim izoenzimima citokroma P450. U početku
klopidogrel se pretvara u posredni metabolit - 2-okso-klopidogrel. Naknadni metabolizam 2-okso-klopidogrela dovodi do stvaranja aktivnog metabolita klopidogrela - tiolnog derivata klopidogrela. In vitro, ovaj put posreduju izoencimi CYP3A4, CYP2C19, CYP1A2 i CYP2B6. Aktivni metabolit tiola klopidogrel izoliran u uvjetima in vitro, brzo i nepovratno stupa u interakciju s receptorima trombocita, blokirajući njihovu agregaciju.

Samah aktivni metabolit u krvnoj plazmi nakon uzimanja punjene doze (300 mg) klopidogrela je dva puta veći od Cmah nakon 4 dana uporabe klopidogrela u dozi za održavanje (75 mg / dan). Samah u krvnoj plazmi postiže se otprilike 30-60 minuta nakon uzimanja lijeka.

Nakon gutanja klopidogrela obilježenog 14 C, otprilike 50% ukupne radioaktivnosti se izlučuje bubrezima, a približno 46% crijevom u roku od 120 sati nakon doziranja. Nakon jednokratne oralne primjene klopidogrela u dozi od 75 mg, poluživot (T1/2) je otprilike 6 sati .T1/2 glavni neaktivni metabolit koji cirkuliše u krvnoj plazmi nakon jednokratne i ponovljene primjene je 8 sati.

Izoenzim CYP2C19 sudjeluje u stvaranju aktivnog metabolita i intermedijarnog metabolita - 2-okso-klopidogrela. Farmakokinetika i antiagregacijski učinak aktivnog metabolita klopidogrela, kao i rezultati procjene agregacije trombocita pod ex vivo uvjetima, razlikuju se ovisno o genotipu izoenzima CYP2C19.

Alel gena izoenzima CYP2C19 * 1 odgovara potpuno funkcionalnom metabolizmu, dok su aleli gena izoenzima CYP2C19 * 2 i CYP2C19 * 3 nefunkcionalni. Aleli gena izoenzima CYP2C19 * 2 i CYP2C19 * 3 odgovorni su za smanjenje metabolizma u većini predstavnika kavkasoidne (85%) i mongoloidne (99%) rase. Ostali aleli povezani s nedostatkom ili smanjenjem metabolizma rjeđe su i uključuju, ali nisu ograničeni na, alele gena CYP2C19 * 4, * 5, * 6, * 7 i * 8 i izoenzima.

Pacijenti s niskom CYP2C19 izoenzimskom aktivnošću trebali bi imati dva navedena alela funkcije s gubitkom funkcije. Prema objavljenim studijama, učestalost genotipova sa niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19, praćena padom metabolizma, iznosi oko 2% kod predstavnika kavkasoidne rase, 4% u jedinki negroidne rase i 14% u ljudi mongolske rase. Postoje testovi za utvrđivanje genotipa izoenzima CYP2C19. Prema studiji i metaanalizi, koja je obuhvatila ljude s vrlo visokom, visokom, srednjom i niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19, značajnom razlikom u izloženosti aktivnog metabolita i prosječnom stupnju inhibicije ADP-inducirane agregacije trombocita kod dobrovoljaca s vrlo visokom, visokom i srednjom aktivnošću izoenzima CYP2C19 je bio odsutan. Kod dobrovoljaca sa niskom aktivnošću ovog izoenzima, izloženost aktivnom metabolitu se smanjila u odnosu na dobrovoljce sa visokom aktivnošću izoenzima CYP2C19.

Kada se koristi klopidogrel u dozama od 600 mg, dozirajućoj dozi / 150 mg održavajuće doze (600 mg / 150 mg) kod pacijenata s niskim metabolizmom, izloženost aktivnom metabolitu bila je veća nego kod režima liječenja od 300 mg / 75 mg. Pored toga, stepen inhibicije agregacije trombocita bio je sličan onom u grupama pacijenata sa visokom aktivnošću primanja izoenzima CYP2C19
klopidogrel prema šemi od 300 mg / 75 mg. Međutim, režim doziranja klopidogrela u skupini bolesnika s niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19 nije utvrđen u studijama koje uključuju proučavanje kliničkih ishoda. Do danas izvedena klinička ispitivanja nemaju dovoljnu veličinu uzorka da bi se otkrile razlike u kliničkom ishodu kod pacijenata sa niskom CYP2C19 aktivnošću izoenzima.

Farmakokinetika posebnih grupa bolesnika

Farmakokinetika aktivnog metabolita klopidogrela u posebnim grupama bolesnika (stariji bolesnici, djeca, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega i jetre) nije ispitivana.

Stariji pacijenti

U starijih dobrovoljaca (starijih od 75 godina), u usporedbi s mladim dobrovoljcima, nisu otkrivene razlike u agregaciji trombocita i vremenu krvarenja. Prilagođavanje doze kod starijih pacijenata nije potrebno.

Poremećena bubrežna funkcija

Nakon opetovane primjene klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (CC 5-15 ml / min), stupanj inhibicije agregacije trombocita izazvane ADP-om je 25% niži nego kod zdravih dobrovoljaca. Međutim, stupanj produljenja vremena krvarenja bio je sličan onome kod zdravih dobrovoljaca koji su primili
klopidogrel u dozi od 75 mg dnevno.

Poremećena funkcija jetre

Nakon korištenja klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno tijekom 10 dana, u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre, stupanj inhibicije ADP-inducirane agregacije trombocita i prosječna brzina produženja vremena krvarenja bili su usporedivi sa zdravim dobrovoljcima.

Prevalencija alela CYP2C19 gena izoenzima povezanih s intermedijarnim ili smanjenim metabolizmom razlikuje se kod predstavnika različitih rasnih / etničkih grupa (vidjeti pododjeljak Farmakogenetika). Ograničeni literaturni podaci dostupni su za procjenu važnosti genotipizacije izoenzima CYP2C19 na kliničke ishode za pacijente mongoloidne rase.

Kontraindikacije

- preosjetljivost na klopidogrel ili bilo koje pomoćne sastojke koji čine lijek,

- teška disfunkcija jetre,

- akutno krvarenje, poput krvarenja iz peptičnog čira ili intrakranijalnog krvarenja,

- nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze,

- trudnoća i period dojenja,

- Djeca mlađa od 18 godina (sigurnost i efikasnost nisu utvrđeni).

S pažnjom:

- Umjereno oslabljena funkcija jetre sa predispozicijom za krvarenje (ograničeno iskustvo)

- oslabljena funkcija bubrega (ograničeno iskustvo)

- patološka stanja koja povećavaju rizik od krvarenja (uključujući traumu, operativni zahvat (vidi poglavlje „Posebna uputstva“)),

- bolesti kod kojih postoji predispozicija za razvoj krvarenja (posebno gastrointestinalnih i intraokularnih),

- istodobna primjena s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), uključujući inhibitore ciklooksigenaze-2 (COX-2),

- istodobna upotreba inhibitora varfarina, heparina ili glikoproteina IIb / IIIa,

- bolesnici s niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19 (kada se primjenjuju klopidogrel u preporučenim dozama, formira se manje aktivni metabolit klopidogrela i njegov antiagregacijski učinak je manje izražen, stoga, kada se koristi klopidogrel u preporučenim dozama za akutni koronarni sindrom ili perkutana intervencija u koronarnim arterijama, može doći do otkucaja srca veći nego u bolesnika s normalnom aktivnošću izoenzima CYP2C19),

preosjetljivost na druge tienopiridine (npr.
tiklopidin, prasugrel) (vidi poglavlje „Posebna uputstva“).

Trudnoća i dojenje:

Kako nema kliničkih podataka o upotrebi klopidogrela tokom trudnoće, lijek se ne preporučuje za upotrebu tijekom trudnoće. Studije na životinjama nisu otkrile direktan ili neizravan štetni učinak na trudnoću, razvoj embrija / ploda, tijek porođaja ili postnatalni razvoj.

Studije na životinjama to su pokazale
klopidogrel i / ili njegovi metaboliti izlučuju se u majčino mlijeko. Zato je, ako je potrebno, terapija
klopidogrel preporučuje da se prekine dojenje.

Doziranje i primjena

Unutra, bez obzira na unos hrane, jednom dnevno.

Odrasli i stariji pacijenti s normalnom aktivnošću izoenzima CYP2C19

Infarkt miokarda, ishemijski moždani udar ili dijagnosticirana bolest periferne arterijske okluzije.

Zilt® se uzima u dozi od 75 mg (1 tableta) jednom dnevno.

Akutni koronarni sindrom bez povišenja ST segmenta (nestabilna angina ili infarkt miokarda bez Q talasa)

Liječenje Zilt®-om treba započeti s jednom dozom punjene doze (300 mg), a zatim nastaviti s dozom od 75 mg jednom dnevno (u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozama od 75-325 mg dnevno). Budući da je upotreba viših doza acetilsalicilne kiseline povezana s većim rizikom od krvarenja, preporučena doza acetilsalicilne kiseline ne smije biti veća od 100 mg. Maksimalni blagotvorni učinak uočava se u 3. mjesecu liječenja. Optimalno trajanje liječenja ovom indikacijom nije formalno određeno. Rezultati kliničkih studija potvrđuju izvedivost uzimanja klopidogrela i do 12 mjeseci nakon razvoja akutnog koronarnog sindroma bez podizanja ST segmenta.

Akutni koronarni sindrom sa povišenjem ST segmenta (akutni infarkt miokarda) uz liječenje lijekovima i mogućnost trombolitičke terapije, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom.

Zilt® treba uzimati u dozi od 75 mg (1 tableta) jednom dnevno, počevši od doze punjenja, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom sa ili bez trombolitika. Za pacijente starije od 75 godina liječenje Zilt®-om treba provoditi bez upotrebe dozirne doze. Kombinirana terapija započinje što je prije moguće nakon pojave simptoma i traje najmanje 4 tjedna. Učinkovitost kombinirane terapije klopidogrelom i acetilsalicilnom kiselinom koja je trajala više od 4 tjedna nije proučena kod takvih bolesnika.

Atrijalna fibrilacija (atrijska fibrilacija)

Lijek Zilt® propisan je u dozi od 75 mg jednom dnevno. U kombinaciji s klopidogrelom treba započeti terapiju i zatim nastaviti unos acetilsalicilne kiseline u dozi od 75-100 mg dnevno.

Ako je pacijent propustio sljedeću dozu:

- ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo manje od 12 sati, trebali biste odmah uzeti propuštenu dozu Zilt®-a, a zatim uzeti sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme,

- ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo više od 12 sati, sljedeću dozu treba uzimati u uobičajeno vrijeme, dok se doza ne smije udvostručiti.

Odrasli i stariji pacijenti s genetski utvrđenom smanjenom aktivnošću izoenzima CYP2C19

Niska aktivnost izoenzima CYP2C19 povezana je sa smanjenjem antiagregacionog učinka klopidogrela. Primjena Zilt®-a u višim dozama (opterećenje doze od 600 mg, zatim 150 mg jednom dnevno) u bolesnika s niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19 dovodi do povećanja antiagregacionog učinka klopidogrela (vidjeti odjeljak Farmakokinetika). Međutim, u kliničkim ispitivanjima za proučavanje kliničkih ishoda, nije utvrđen optimalni režim doziranja klopidogrela u bolesnika sa smanjenim metabolizmom zbog genetski utvrđene niske aktivnosti izoenzima CYP2C19.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti

U starijih dobrovoljaca (starijih od 75 godina), u usporedbi s mladim dobrovoljcima, nisu otkrivene razlike u agregaciji trombocita i vremenu krvarenja. Prilagođavanje doze kod starijih pacijenata nije potrebno.

Poremećena bubrežna funkcija

Nakon opetovane primjene klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (CC 5-15 ml / min), stupanj inhibicije agregacije trombocita izazvane ADP-om je 25% niži nego kod zdravih dobrovoljaca. Međutim, stupanj produljenja vremena krvarenja bio je sličan onome kod zdravih dobrovoljaca koji su primili
klopidogrel u dozi od 75 mg dnevno. Tolerancija na lijekove bila je dobra kod svih bolesnika. Poremećena funkcija jetre

Nakon korištenja klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno tijekom 10 dana, u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre, stupanj inhibicije ADP-inducirane agregacije trombocita i prosječna brzina produženja vremena krvarenja bili su usporedivi sa zdravim dobrovoljcima.

Prevalencija alela CYP2C19 gena izoenzima povezanih s intermedijarnim ili smanjenim metabolizmom razlikuje se kod predstavnika različitih rasnih / etničkih grupa (vidjeti pododjeljak Farmakogenetika). Ograničeni literaturni podaci dostupni su za procjenu važnosti genotipizacije izoenzima CYP2C19 na kliničke ishode za pacijente mongoloidne rase.

Pri uspoređivanju farmakodinamičkih svojstava klopidogrela kod muškaraca i žena, žene su pokazale manju inhibiciju agregacije trombocita izazvane ADP-om, ali nije bilo razlike u produženju vremena krvarenja. Pri uspoređivanju klopidogrela s acetilsalicilnom kiselinom u bolesnika koji su u riziku od razvoja ishemijskih komplikacija, učestalost kliničkih ishoda, druge nuspojave i odstupanja od norme kliničkih i laboratorijskih parametara bila je jednaka i kod muškaraca i kod žena.

Nuspojava

Sigurnost klopidogrela ispitivana je u bolesnika koji su primali terapiju klopidogrelom 1 ili više godina. Sigurnost klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno bila je uporediva s onom s primjenom acetilsalicilne kiseline u dozi od 325 mg dnevno, bez obzira na dob, spol i rasu. Neželjene reakcije primijećene u kliničkim ispitivanjima navedene su u nastavku. Pored toga, naznačeni su i spontani izvještaji o štetnim reakcijama.

U kliničkim studijama i postmarketinškom promatranju klopidogrela najčešće se izvještavalo o razvoju krvarenja, uglavnom tijekom prvog mjeseca terapije.

Klasifikacija incidencije nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): vrlo često? 1/10, često od? 1/100 do 1/10000 do

Oblik i sastav

Oblik doziranja - filmom obložene tablete: okrugle, blago bikonveksne, ružičaste, jezgra tablete ima bijelu ili gotovo bijelu hrapavu strukturu (7 u blisterima, u kartonskim pakovanjima od 2, 4 ili 12 blistera).

Aktivna supstanca je klopidogrel hidrosulfat u 1 tableti 97.875 mg ili klopidogrel 75 mg.

Pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, bezvodna laktoza, preželatinizirani škrob, hidrogenirano ricinusovo ulje, makrogol 6000.

Sastav filmskog premaza: propilen glikol, hipromeloza 6cp, talk, titanijum dioksid (E171), bojilo željezni oksid crveno (E172).

Proizvođač i cijena

Farmaceutska kompanija koja se bavi proizvodnjom lijeka Zilt u Rusiji KRKA. Također, na domaćem tržištu se ponekad mogu naći uvozni lijekovi koji se isporučuju iz Slovenije.

"Zilt" je, nažalost, prilično skup. Cijena ovog lijeka prije svega ovisi o broju blistera upakovanih u kutiju. Na primjer, 14 tableta ovog proizvoda košta oko 500-600 r, ovisno o dobavljaču. Za 12 blistera morat ćete platiti više od 2000 p. U svakom slučaju, ovaj se lijek izdaje u ljekarnama samo na recept.

Farmakološko djelovanje

Na mjestu vaskularnog oštećenja u ljudskom tijelu, trombociti se uvijek počinju nakupljati. Istovremeno se lijepe jedno s drugim i prianjaju za tkiva. Taj se proces završava formiranjem ugruška krvi.

Lijek "Zilt", upute za upotrebu koje su prilično jednostavne, počinje blagotvorno djelovati na pacijenta - oko 30 minuta nakon primjene. Kada uđe u ljudsko tijelo, dolazi do inhibicije agregacije trombocita. Redovnom upotrebom ovog lijeka nakon otprilike 4-7 dana dolazi do maksimalnog terapeutskog efekta.

Najviša koncentracija ovog lijeka u tijelu javlja se nekoliko sati nakon primjene. Štaviše, njegov sadržaj u krvi, čak i tokom tog perioda, obično je prilično nizak.

Lijek se izlučuje iz tijela i bubrezima i crijevima. Poluvrijeme života nakon pojedinačne doze je otprilike 6-8 sati.

Lijek "Zilt": upute za upotrebu

Ovaj lijek je dostupan, kao što je već spomenuto, samo u obliku tableta. U skladu s tim, oni to uzimaju isključivo usmeno. Tablete za piće 75 mg "Zilt" Uputa za upotrebu dopuštaju i prije jela, i nakon ili za vrijeme njega. Načini uzimanja ovog lijeka ovise o specifičnoj bolesti.

Pacijentu s infarktom miokarda obično se propisuje jedna tableta 75 mg dnevno. Ista doziranja propisana su za pacijente sa ishemijskom cerebrovaskularnom nesrećom i arterijskom okluzijom. U tom se slučaju pacijentima s infarktom miokarda ovaj lijek može propisati u razdoblju od 1 do 35 dana od razvoja bolesti. Pacijentima sa ishemijskim moždanim udarom "Zilt" obično se propisuje od 7 dana do šest mjeseci.

Kod koronarnog sindroma sa povišenjem ST segmenta, ovaj lek je takođe propisan u količini od 75 mg na dan. Ali u tom slučaju pacijent prethodno uzima jednu dozirnu dozu u kombinaciji sa aspirinom i trombolitijima.

Kod koronarnog sindroma bez povišenja ST koristi se nešto drugačiji režim liječenja. U ovom se slučaju lijek obično uzima na sljedeći način:

jednom popiti dozirnu dozu od 300 mg

uzimajte lijek dnevno po 1 tabletu dnevno.

Štaviše, u kombinaciji sa lijekovima s aspirinom u količini od 75-325 mg, dnevna doza Zilta trebala bi biti 100 mg. Ovim režimom maksimalni učinak kod pacijenata obično se primjećuje nakon tri mjeseca. Kurs liječenja najčešće je 12 mjeseci.

Takva terapija se u većini slučajeva propisuje samo odraslim pacijentima mlađim od 75 godina.

Upute za upotrebu lijeka "Zilt": kontraindikacije

Za adolescente mlađe od 18 godina "Zilt" nije propisan za prevenciju tromboze. Takođe se ne preporučuje uzimanje ovog leka dojiljama i trudnicama. Klopidogrel je u stanju da prodre, uključujući, u majčino mlijeko.

Naravno, ne možete uzimati ovaj lijek i one osobe koje mogu razviti alergijsku reakciju na bilo koju od njegovih komponenti. Da li su kontraindikacije za upotrebu "Zilt":

Prema uputama za upotrebu, „Zilt“ treba uzimati s oprezom u slučaju problema poput:

preosjetljivost na tienopiridine,

niska aktivnost CYP2C19,

oslabljena funkcija jetre i bubrega,

bolesti kod kojih je moguće krvarenje,

hirurške operacije i povrede koje mogu uzrokovati krvarenje.

Interakcija

Uz to, treba biti oprezan, prema uputama za upotrebu, "Zilt" 75 mg istovremeno s takvim sredstvima kao što su:

Isto se odnosi na složeno liječenje Zilt-om i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Efekat uzimanja ovog leka može se smanjiti ako je pacijent bio podvrgnut lečenju koristeći:

"Tiklopidin" i neki drugi lekovi.

Šta pacijenti moraju znati

Pacijenti koji uzimaju Zilt svakako se trebaju pridržavati sljedećih preporuka:

slučajeve neobične lokalizacije ili trajanja krvarenja treba prijaviti lekaru,

stomatolozi i kirurzi trebaju biti obaviješteni o tijeku liječenja Ziltom ako se kontaktiraju.

Koje nuspojave se mogu pojaviti

Kao i bilo koji drugi lijek, Zilt može imati negativan uticaj na pacijentovo tijelo. Najčešće, prilikom prolaska kursa upotrebom ovog leka, kod pacijenata se primete sledeće nuspojave:

bol u trbuhu i proliv,

Ponekad se oni koji uzimaju ovaj lijek mogu takođe manifestirati:

svrbež ili purpura

krvarenja u očima,

Kod laboratorijskih pretraga krvi ponekad se može otkriti smanjenje trombocita i neutrofila.

Dakle, postoji prilično nekoliko nuspojava ovog lijeka. Stoga se moraju bezuvjetno poštivati ​​upute za uporabu "Zilt" 75 mg. Predoziranje ovog leka, naravno, ne može se tolerisati. Ako pacijent odjednom zaboravi uzeti pilulu jednog dana, ispijanje dvostruke doze sljedećeg dana ni u kojem slučaju se ne preporučuje.

Prema uputama za upotrebu, Zilt tablete, kao i sve druge, ne bi trebalo piti ako ste alergični na bilo koju od njihovih komponenti. Ovakve reakcije prilikom upotrebe ovog lijeka su rijetke. Ali ponekad se može uočiti alergija kod pacijenata koji su podvrgnuti liječenju tim lijekom. Najčešće reakcije su:

preosjetljivost na tienopiridine.

Što učiniti u slučaju predoziranja

Upotreba lijeka s kršenjem uputstva za upotrebu lijeka "Zilt" dovodi do pojave takvih problema kao što su:

krvarenje drugačije prirode,

povećano trajanje krvarenja.

Liječenje predoziranja ovim lijekom je simptomatsko. Pacijenti se obično prelijevaju trombocitnom masom.

Analozi lijeka

Košta "Zilt", kao što je već spomenuto, prilično skupo. Stoga mnoge pacijente, naravno, zanima kakav jeftiniji lijek može zamijeniti ovaj lijek ako je potrebno.

Sinonimi lijeka "Zilt" su na primjer:

Sva ta sredstva u svom sastavu imaju istu aktivnu tvar kao Zilt. Po želji, ovaj lijek se u bilo kojem trenutku može zamijeniti jednim od analoga na listi. Uputa za upotrebu sa Ziltom i njegovim sinonimima gotovo je identična. Ovi lijekovi prilično učinkovito smanjuju zgrušavanje krvi. Međutim, još uvijek je dopušteno mijenjanje Zilta na bilo koji od ovih analoga tek nakon preliminarnih savjetovanja s liječnikom.

Generički lijekovi "Zilt" su lijekovi "Clopidogrel" (troškovi 190 p. Za 14 kom) i "Clopidogrel Richter" (292 p).

Analozi ovog lijeka, koji također sprečavaju koagulaciju krvi, su sljedeći:

"Fenilin" se propisuje pacijentima od 0,025-0,1 g 1-3 puta dnevno. Pacijenti mogu uzimati Dikumarin u dozama od 0,05 do 0,1 g 2-3 puta dnevno. Liječnici propisuju Heparin pacijentima supkutano, intravenski ili intramuskularno.

Također, lijek "Plavix" odnosi se na analoge ovog lijeka. "Zilt", uputa za upotrebu kojeg smo gore pregledali, u stvari je, sama po sebi jeftina zamjena za ovaj lijek. Mnogi pacijenti, kojima je data dovoljna količina sredstava, savjetuju se da odaberu Plavix za prevenciju tromboze. U pogledu učinkovitosti, Zilt je malo inferiorniji od ovog brendiranog lijeka.

Uslovi skladištenja

Naravno, poduzeti prevenciju krvnih ugrušaka trebao bi biti isključivo neiskorišteni lijek "Zilt". Preporučuje se čuvanje ovog lijeka na temperaturi do +25 ° C. Odnosno, ljeti je poželjno ove tablete staviti u frižider. Rok trajanja lijeka u zatvorenoj ambalaži je 3 godine.

Recenzije o lijeku od pacijenata

Pacijenti imaju vrlo dobro mišljenje o ovom lijeku. Pacijenti se odnose na njegove prednosti:

nedostatak negativnih efekata na stomak.

Ovaj lijek razrjeđuje krv, prema većini pacijenata, mnogo bolje nego isti aspirin. Odnosno, rizik od ponovljenog srčanog udara ili moždanog udara ako se koristi strogo u skladu s uputama za uporabu, Zilt, čija je recenzija u tom pogledu stvarno dobra, značajno smanjuje.

Neke nedostatke ovog lijeka pacijenti smatraju:

ne previše prikladno pakiranje.

Srčani i moždani udari javljaju se, naravno, kod ljudi srednjih godina. Ali češće od toga, stariji se ljudi još uvijek suočavaju s ovim problemom. I naravno, kupovina tako relativno skupog penzijskog lijeka obično je teška.

Zilt tablete su upakovane u blistere koji se doslovno raspadaju u rukama. Možda je proizvođač time želio da svakodnevnu upotrebu ovog lijeka učini zgodnijom. Međutim, prema većini pacijenata, bilo bi mnogo bolje ove tablete pustiti u jačim mjehurima duž linije puknuća.

Drugi nedostatak lijeka Zilt je taj što mnogi pacijenti smatraju da ima prilično jak učinak na jetru. Većina pacijenata savjetuje uzimanje ovog lijeka isključivo pod nadzorom liječnika.

Što doktori misle o lijeku

I sami liječnici smatraju da je Zilt dobar način za smanjenje koagulacije krvi. Pluse ovog lijeka liječnici pripisuju prvenstveno činjenici da ga dobro podnosi većina pacijenata. Sudeći prema recenzijama, krvarenja tokom njegove upotrebe vrlo su rijetka.

Baza dokaza u pogledu sigurnosti i efikasnosti ovog lijeka, kao što primjećuju mnogi ljekari, vrlo je dobra. Ipak, vjeruju da je droga u svakom slučaju prilično ozbiljna. Ljekari samo preporučuju da se ne liječe njegovom primjenom.

Uputa za upotrebu Zilt: metoda i doziranje

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na obrok.

Preporučena doza za pacijente sa normalnom aktivnošću izoenzima CYP2C19, uključujući starije pacijente:

  • Infarkt miokarda, ishemijski moždani udar ili dijagnosticirana bolest periferne arterijske okluzije: 75 mg jednom dnevno,
  • Akutni koronarni sindrom bez povišenja ST segmenta (nestabilna angina i infarkt miokarda bez Q talasa): dozirna doza - jednom 300 mg, zatim 75 mg jednom dnevno u kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom u dozi od 75-325 mg dnevno. Prilikom propisivanja treba imati na umu da su doze acetilsalicilne kiseline veće od 100 mg povezane s visokim rizikom krvarenja. Terapeutski učinak se javlja u 3. mjesecu liječenja. Za optimalne rezultate, poželjno je nastaviti s primjenom klopidogrela do 12 mjeseci,
  • Akutni infarkt miokarda (akutni koronarni sindrom sa povišenjem ST segmenta): pojedinačna opterećujuća doza, zatim 75 mg jednom dnevno u kombinaciji sa ili bez acetilsalicilne kiseline i trombolitika. Ne preporučuje se upotreba dozirnih doza u liječenju pacijenata starijih od 75 godina. Liječenje treba započeti kada se pojave prvi simptomi bolesti i nastaviti najmanje 4 tjedna,
  • Atrijalna fibrilacija (atrijska fibrilacija): 75 mg jednom dnevno u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozi od 75-100 mg dnevno.

Preporučuje se uzimanje tableta istodobno, ako kasnite manje od 12 sati, trebali biste uzeti propuštenu dozu i sljedeću u uobičajeno vrijeme, s razmakom između doza više od 12 sati - sljedeća se doza uzima bez udvostručenja.

U bolesnika s genetski utvrđenom smanjenom aktivnošću izoenzima CYP2C19 pri uzimanju Zilta u preporučenim dozama, stvaranje aktivnog metabolita klopidogrela dolazi manje, a njegov antiagregacijski učinak je manje izražen. Optimalna doza za pacijente ove kategorije nije utvrđena, obično se lijek propisuje u velikim dozama s jednom dozom pune doze od 600 mg, a zatim 150 mg jednom dnevno.

Stariji pacijenti ne trebaju prilagođavanje doze.

Nuspojave

  • Iz kardiovaskularnog sistema: često - hematom, vrlo rijetko - arterijska hipotenzija, vaskulitis,
  • Iz hematopoetskog sistema: rijetko - leukopenija, trombocitopenija, eozinofilija, rijetko neutropenija, uključujući teške oblike, vrlo rijetko aplastična anemija, trombotička trombocitopenična purpura (TTP), pancitopenija, teška trombocitopenija, agranucitocitomanoza, agranulocitonetoza, agranulocitonetoza, agranucitocitonizam, agranulocitoneocitoza, agranulocitonetoza, agranucitocitosis, agranulocitoneocitoza, agranucitocitosis, agranulocitoneocitoza
  • Iz probavnog sistema: često - bolovi u trbuhu, krvarenje u probavnom sustavu, proliv, dispepsija, rijetko - mučnina, povraćanje, zatvor, gastritis, nadutost, čir na želucu i / ili dvanaestopalačni čir, rijetko - retroperitonealno krvarenje, vrlo rijetko - pankreatitis, retroperitonealna i gastrointestinalna krvarenja (uključujući smrtni ishod), kolitis (uključujući limfocit), akutno zatajenje jetre, hepatitis, funkcionalni poremećaji jetre, stomatitis,
  • Sa strane nervnog sistema: retko - glavobolja, intrakranijalno krvarenje (uključujući smrtni ishod), vrtoglavica, parestezija, vrlo retko - konfuzija, halucinacije,
  • Iz mišićno-koštanog sistema: vrlo rijetko - hemarthrosis, krvarenje u mišićima, artritis, mialgija, artralgija,
  • Iz respiratornog sistema: često - krvarenje iz nosa, vrlo retko - bronhospazam, krvarenje iz disajnih puteva (plućna krvarenja, hemoptiza), intersticijski pneumonitis i dr.
  • Iz genitourinarnog sistema: rijetko - hematurija, vrlo rijetko - glomerulonefritis, povišen nivo kreatinina u serumu,
  • Na dijelu kože: često - potkožni hematomi, rijetko - svrbež na koži, osip, kožne hemoragije (purpura), vrlo rijetko - bulozni dermatitis (Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, multiformni eritem), urtikarija, eritematski osip, lihen planus, ekcem
  • Iz osjetilnih organa: rijetko - mrežnice na mrežnici ili konjunktivi, rijetko - vrtoglavica, vrlo rijetko - patologije ukusa,
  • Laboratorijski pokazatelji: često - smanjenje broja trombocita i neutrofila, produžavanje perioda krvarenja,
  • Alergijske reakcije: vrlo rijetko - ekcem, angioedem, anafilaktoidne reakcije, serumska bolest, nepoznata frekvencija - osip po lijekovima sa sistemskim simptomima DRESS sindroma i eozinofilije, unakrsna reaktivna preosjetljivost na tienopiridine, sindrom preosjetljivosti izazvane lijekovima,
  • Ostalo: često - vaskularno krvarenje na mestu uboda, vrlo retko - jaka krvarenja iz hirurške rane, groznica.

Trudnoća i dojenje

Prema uputama, Zilt se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće, jer nema kliničkih podataka o upotrebi klopidogrela u trudnica. Studije na životinjama nisu otkrile nikakve direktne ili indirektne negativne efekte lijeka na trudnoću, razvoj fetusa, porođaj ili postnatalni razvoj bebe.

U eksperimentalnim studijama na životinjama otkriveno je da klopidogrel i njegovi metaboliti prodiru u majčino mlijeko, stoga, ako je potrebno koristiti Zilt kod dojilja, dojenje treba prekinuti.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Uz opetovanu upotrebu Zilta u dozi od 75 mg dnevno kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije (klirens kreatinina - 5-15 ml / min), stupanj supresije agregacije trombocita bio je 25% niži od stupnja inhibicije agregacije trombocita u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima. Međutim, produženje vremena krvarenja bilo je slično onome kod zdravih dobrovoljaca koji su lijek primali u dozi od 75 mg dnevno. Tolerancija na zilt je podjednako dobra kod svih bolesnika.

Interakcija lijekova

Zbog visokog rizika od krvarenja, ne preporučuje se lijek propisivati ​​istodobno s varfarinom, a u kombinaciji s heparinom i drugim trombolitičkim sredstvima posebno treba paziti.

NSAID povećavaju rizik od čira i ulceroznog krvarenja u gastrointestinalnom traktu.

Nisu pronađene klinički značajne interakcije uz istodobnu upotrebu s atenololom, inhibitorima angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE), lijekovima koji snižavaju kolesterol u krvi, digoksinom, nifedipinom, fenobarbitalom, estrogenima, cimetidinom, teofilinom.

Klopidogrel može povećati učinak acetilsalicilne kiseline na agregaciju trombocita izazvane kolagenom. Farmakodinamička interakcija lijeka s acetilsalicilnom kiselinom povećava vjerojatnost krvarenja, pa je upotreba ove kombinacije moguća samo tijekom 1 godine.

Na apsorpciju klopidogrela antacidi ne utiču.

Kombinacija s tolbutamidom, fenitoinom povećava nivo njihove koncentracije u krvnoj plazmi.

Analozi Zilta su: Lopirel, Clopidogrel, Clopidogrel-SZ, Plavix, Aggregal, Detromb, Cardutol, Clopidex, Clopilet, Listab 75, Deplatt-75, Cardogrel, Clopigrant, Lirta, Targetek, Plagril, Egithrombrel, Troken.

Recenzije o Zilt

Pacijenti dobro reagiraju na lijek, primjećujući ne samo njegovu učinkovitost, već i prihvatljivu cijenu (u poređenju s nekim skupljim kolegama). Prema recenzijama, Zilt je efikasan nakon srčanih udara i postupaka stentiranja. Pacijenti su primijetili poboljšanje općeg blagostanja, prestanak napada angine kao i odsutnost arterijske i venske tromboze.

Ponekad se pacijenti žale na pojavu nuspojava (urtikarija, jaka kratkoća daha), ali ako nastavite s liječenjem, tada nepoželjne nuspojave nakon nekog vremena nestaju same.

Cijena za Zilt u ljekarnama

Do danas su približne cijene Zilta u ljekarnama sljedeće:

  • filmom obložene tablete, 75 mg (14 kom. po pakovanju) - 470-530 rubalja,
  • filmom obložene tablete, 75 mg (28 kom. po pakovanju) - 830-1200 rubalja,
  • filmom obložene tablete, 75 mg (84 komada po pakovanju) - 1875-2030 rubalja.

Usisavanje

Nakon jednokratne i ponovljene oralne primjene u dozi od 75 mg dnevno, klopidogrel se brzo apsorbira. Prosječne vrijednosti maksimalne koncentracije (Cmax) nepromijenjenog klopidogrela u krvnoj plazmi (2,2-2,5 ng / ml nakon gutanja jedne doze od 75 mg) dostižu se nakon otprilike 45 minuta. Prema istraživanju izlučivanja bubrega metabolitima klopidogrela, stepen apsorpcije je približno 50%.

Metabolizam

Klopidogrel se aktivno metabolizira u jetri. In vitro i in vivo, klopidogrel se metabolizira na dva načina: prvi se posreduje esterazama i dovodi do hidrolize stvaranjem neaktivnog metabolita - derivata karboksilne kiseline (85% cirkulirajućih metabolita), a drugi katalizira raznim izoenzimima citokroma P450. U početku se klopidogrel pretvara u intermedijarni metabolit - 2-okso-klopidogrel. Naknadni metabolizam 2-okso-klopidogrela dovodi do stvaranja aktivnog metabolita klopidogrela - tiolnog derivata klopidogrela. In vitro, ovaj put posreduju izoencimi CYP3A4, CYP2C19, CYP1A2 i CYP2B6. Aktivni metabolit tiola klopidogrel, izoliran in vitro, brzo i nepovratno djeluje sa trombocitnim receptorima, blokirajući njihovu agregaciju.

Cmax aktivnog metabolita u krvnoj plazmi nakon uzimanja punjene doze (300 mg) klopidogrela dvostruko je veći od Cmax nakon 4-dnevne primjene klopidogrela u dozi za održavanje (75 mg / dan). Cmax u krvnoj plazmi dostiže se otprilike 30-60 minuta nakon uzimanja lijeka.

Nakon gutanja klopidogrela obilježenog 14C, otprilike 50% ukupne radioaktivnosti se izlučuje bubrezima, a približno 46% crijevom u roku od 120 sati nakon doziranja. Nakon pojedinačne oralne primjene klopidogrela u dozi od 75 mg, poluživot (T1 / 2) je otprilike 6 sati, a T1 / 2 glavnog neaktivnog metabolita koji cirkulira u krvnoj plazmi nakon jednokratne i ponovljene primjene je 8 sati.

Prevencija aterotrombotskih komplikacija:

  • u odraslih bolesnika sa infarktom miokarda (od nekoliko dana do 35 dana), ishemijskim moždanim udarom (u dobi od 7 dana do 6 meseci) ili s dijagnozom bolesti periferne arterijske okluzije,
  • u odraslih bolesnika s akutnim koronarnim sindromom: bez povišenja segmenta ST (nestabilna angina ili infarkt miokarda bez Q talasa), uključujući bolesnike koji su imali stentiranje perkutanom koronarnom intervencijom, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom, sa povišenjem ST segmenta (akutni infarkt miokarda) sa liječenje lijekovima i mogućnost trombolitičke terapije, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom.

Prevencija aterotrombotskih i tromboembolijskih komplikacija, uključujući moždani udar, atrijalnom fibrilacijom (atrijska fibrilacija)

Pacijenti odraslih sa atrijskom fibrilacijom (atrijska fibrilacija) koji imaju bar jedan faktor rizika za razvoj vaskularnih komplikacija ne mogu uzimati indirektne antikoagulanse i imaju mali rizik od krvarenja (u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom).

Akutni koronarni sindrom bez povišenja ST segmenta

Liječenje Zilt®-om treba započeti s jednom dozom punjene doze (300 mg), a zatim nastaviti s dozom od 75 mg jednom dnevno (u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozama od 75-325 mg dnevno). Budući da je upotreba viših doza acetilsalicilne kiseline povezana s većim rizikom od krvarenja, preporučena doza acetilsalicilne kiseline ne smije biti veća od 100 mg. Maksimalni blagotvorni učinak uočava se u 3. mjesecu liječenja. Optimalno trajanje liječenja ovom indikacijom nije formalno određeno. Rezultati kliničkih studija potvrđuju izvedivost uzimanja klopidogrela i do 12 mjeseci nakon razvoja akutnog koronarnog sindroma bez podizanja ST segmenta.

Akutni koronarni sindrom sa povišenjem ST segmenta

Zilt® treba uzimati u dozi od 75 mg (1 tableta) jednom dnevno, počevši od doze punjenja, u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom sa ili bez trombolitika. Za pacijente starije od 75 godina liječenje Zilt®-om treba provoditi bez upotrebe dozirne doze. Kombinirana terapija započinje što je prije moguće nakon pojave simptoma i traje najmanje 4 tjedna. Učinkovitost kombinirane terapije klopidogrelom i acetilsalicilnom kiselinom koja je trajala više od 4 tjedna nije proučena kod takvih bolesnika.

Atrijalna fibrilacija (atrijska fibrilacija)

Lijek Zilt® propisan je u dozi od 75 mg jednom dnevno. U kombinaciji s klopidogrelom treba započeti terapiju i zatim nastaviti unos acetilsalicilne kiseline u dozi od 75-100 mg dnevno.

Ako je pacijent propustio sljedeću dozu:

  • ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo manje od 12 sati, trebali biste odmah uzeti propuštenu dozu Zilt®-a, a zatim uzeti sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme,
  • ako je nakon preskakanja sljedeće doze prošlo više od 12 sati, sljedeću dozu je potrebno uzimati u uobičajeno vrijeme, dok se doza ne smije udvostručiti.

Poremećena bubrežna funkcija

Nakon opetovane primjene klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (CC 5-15 ml / min), stupanj inhibicije agregacije trombocita izazvane ADP-om je 25% niži nego kod zdravih dobrovoljaca. Međutim, stepen produžavanja vremena krvarenja bio je sličan onom zdravih dobrovoljaca koji su primili klopidogrel u dozi od 75 mg dnevno. Tolerancija na lijekove bila je dobra kod svih bolesnika.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Kako nema kliničkih podataka o upotrebi klopidogrela tokom trudnoće, lijek se ne preporučuje za upotrebu tijekom trudnoće. Studije na životinjama nisu otkrile direktan ili neizravan štetni učinak na trudnoću, razvoj embrija / ploda, tijek porođaja ili postnatalni razvoj.

Studije na životinjama pokazale su da se klopidogrel i / ili njegovi metaboliti izlučuju u majčino mlijeko. Stoga, ako je terapija klopidogrelom neophodna, preporučuje se prekid dojenja.

Antikoagulansi za oralnu primjenu

Istodobna primjena klopidogrela i antikoagulansa za oralnu primjenu može povećati intenzitet krvarenja, pa se stoga ne preporučuje upotreba ove kombinacije.

Primjena klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno ne mijenja farmakokinetiku varfarina (supstrata izoenzima CYP2C9) niti međunarodnog normaliziranog omjera (INR) kod pacijenata koji su dugotrajno liječeni varfarinom. Međutim, istodobna primjena s varfarinom povećava rizik od krvarenja zbog njegovog neovisnog dodatnog utjecaja na koagulaciju krvi. Stoga treba biti oprezan dok koristite varfarin i klopidogrel.

Acetilsalicilna kiselina

Acetilsalicilna kiselina ne utječe na inhibiciju agregacije trombocita induciranu klopidogrelom induciranom ADP-om, ali klopidogrel potencira učinak acetilsalicilne kiseline na kolagen induciranu agregaciju trombocita. Međutim, istodobna primjena 500 mg acetilsalicilne kiseline dva puta dnevno tokom jednog dana ne značajno produžuje vrijeme krvarenja uzrokovano klopidogrelom. Farmakodinamička interakcija klopidogrela i acetilsalicilne kiseline može povećati rizik od krvarenja. S obzirom na to, treba biti oprezan dok uzimaju ove lijekove, iako su u kliničkim studijama pacijenti tokom jedne godine uzimali kombiniranu terapiju s klopidogrelom i acetilsalicilnom kiselinom.

Prema kliničkoj studiji na zdravim pojedincima, kada je uzimao klopidogrel, nije bilo potrebe za promjenom doze heparina, a antikoagulantni učinak heparina se nije mijenjao. Istodobna primjena heparina nije utjecala na suzbijanje agregacije trombocita klopidogrelom. Možda farmakodinamička interakcija klopidogrela i heparina dovodi do povećanog rizika od krvarenja. Stoga, istodobna upotreba ovih lijekova zahtijeva oprez.

Tromboliti

Sigurnost istodobne primjene klopidogrela, fibrin-specifičnih ili fibrin-specifičnih trombolitika i heparina ocijenjena je u bolesnika s akutnim infarktom miokarda. Učestalost klinički značajnih krvarenja bila je uporediva s onom istodobnom primjenom trombolitika, heparina s acetilsalicilnom kiselinom.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Prema kliničkoj studiji koja je uključivala zdrave volontere, istovremena primjena klopidogrela i naproksena povećala je latentno gastrointestinalno krvarenje. Međutim, zbog nedostatka studija o interakcijama s drugim NSAID-ovima trenutno, nije poznato povećava li se rizik od razvoja krvarenja u probavnom sustavu ako se koristi zajedno s drugim NSAID-ovima. Stoga se istodobna terapija NSAID-a, uključujući COX-2 inhibitore, i klopidogrel treba provoditi s oprezom (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Inhibitori izoenzima CYP2C19

Klopidogrel se metabolizira do stvaranja njegovog aktivnog metabolita, djelomično pod utjecajem izoenzima CYP2C19. Zbog toga lijekovi koji inhibiraju ovaj izoenzim mogu uzrokovati smanjenje koncentracije aktivnog metabolita klopidogrela. Klinički značaj ove interakcije nije poznat. Istodobna primjena s jakim ili umjerenim inhibitorima izoenzima CYP2C19 treba izbjegavati. Inhibitori izoenzima CYP2C19 uključuju omeprazol i esomeprazol, fluvoksamin, fluoksetin, moklobemid, vorikonazol, flukonazol, tiklopidin, ciprofloksacin, cimetidin, karbamazepin, okskarbazepin i kloramfenikol.

Inhibitori protonske pumpe

Primjena omeprazola u dozi od 80 mg jednom dnevno istovremeno s klopidogrelom ili s 12-satnom pauzom između uzimanja dvaju lijekova smanjila je sistemsku izloženost (AUC) aktivnom metabolitu klopidogrela za 45% (nakon uzimanja punjene doze klopidogrela) i 40% (nakon uzimanja doze održavanja doze klopidogrela). Smanjenje AUC aktivnog metabolita klopidogrela povezano je sa smanjenjem stupnja inhibicije agregacije trombocita (39% nakon uzimanja punjene doze klopidogrela i 21% nakon uzimanja doze održavanja klopidogrela). Predlaže se slična interakcija klopidogrela s esomeprazolom. U opservacijskim i kliničkim studijama zabilježeni su oprečni podaci o kliničkim manifestacijama kardiovaskularnog sustava u vezi s ovom farmakokinetičkom / farmakodinamičkom interakcijom. Istodobna primjena omeprazola ili esomeprazola treba izbjegavati.

Pogledajte video: Kako uzimati creatin!!! (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar