Torvacard: upute za uporabu i zašto su potrebne, cijena, recenzije, analozi

Učinkovito sredstvo u borbi protiv ateroskleroze je Torvacard. Snižava ukupni holesterol za 30–46%, lipoprotein niske gustine za 40–60%, a smanjuje trigliceride. Često se propisuje za sprečavanje infarkta miokarda kod visokog krvnog pritiska, periferne vaskularne bolesti, koronarne srčane bolesti i drugih kardiovaskularnih patologija. Lijek je posebno efikasan kod dijabetesa.

Šta je Torvacard

Proizvođač Torvacarda je češka farmaceutska kompanija Zentiva. Alat se odnosi na lijekove za snižavanje lipida čije je djelovanje usmjereno protiv lipoproteina niske gustine (LDL) koji nose holesterol po cijelom tijelu. U tu svrhu Torvacard smanjuje ukupnu količinu holesterola u tijelu (očekivano smanjenje njegove „loše“ vrste je 36–54%), te stoga lijek pripada klasi statina.

Holesterol pripada masnim alkoholima i aktivno sudjeluje u mnogim procesima koji se odvijaju u tijelu: doprinosi stvaranju vitamina D, proizvodnji žučnih kiselina, steroidnih hormona, uključujući genitalni. Osamdeset posto kolesterola proizvodi tijelo, ostatak dolazi s hranom. Tvar se ne rastvara u vodi, pa stoga ne može ući u stanice krvotokom. Da bi se to postiglo, kombinira se sa transportnim proteinima, tvoreći lipoproteine ​​različite gustoće.

Holesterol doseže prave stanice kao dio LDL-a, koji se, iako igra važnu ulogu, naziva "lošim holesterolom", jer ima tendenciju taloženja na zidovima krvnih žila. Lipoproteini visoke gustoće, HDL, poznati kao dobar holesterol, odgovorni su za uklanjanje holesterola iz tijela i čišćenje vaskularnih zidova. Visok nivo HDL karakterističan je za zdravo tijelo.

Ako je koncentracija LDL-a u krvi previsoka, "dobar holesterol" prestaje se nositi sa njihovim dužnostima. Kao rezultat toga, holesterolski plakovi se talože na vaskularnim zidovima, što dovodi do blokade protoka krvi zbog suženja lumena krvnih žila. Depoziti često oštećuju zidove vena i arterija, što uzrokuje pojavu krvnih ugrušaka, koji nastaju kada trombociti i druge stanice počnu zacjeljivati ​​ranu.

S vremenom se holesterolni plakovi učvršćuju i zamjenjuju zdravo vaskularno tkivo, zbog čega arterije, vene, kapilare gube elastičnost. Pod silom protoka krvi često se puknu, izazivajući velika ili mala krvarenja. Ako dođe do krvarenja u regiji srca ili mozga, doći će do srčanog udara. Čak i uz pravovremenu pomoć, može nastupiti smrt.

Kako bi smanjio sintezu kolesterola, Torvacard inhibira aktivnost enzima HMG-CoA reduktaze, koji je uključen u proizvodnju masnog alkohola. To dovodi do smanjenja njegove sinteze, a sa njom i do smanjenja broja lipoproteina niske gustine. Zajedno s LDL-om smanjuju se i trigliceridi - vrsta masti koja tijelu pruža energiju i uključena je u stvaranje lipoproteina. Plus je što se količina „dobrog holesterola“ pod utjecajem Torvacarda povećava.

Upute za upotrebu Torvacard-a

Za vrijeme terapije, pacijent treba slijediti dijetu usmjerenu na smanjenje razine lipida. Lijek možete koristiti i sa hranom i na prazan stomak. Uzimanje Torvacarda tokom obroka usporava proces apsorpcije, ali efikasnost lijeka za to se ne smanjuje. Prije liječenja potrebno je uzeti analizu na razinu lipida u krvi, proći ostale potrebne pretrage.

Maksimalna koncentracija lijeka u plazmi uočava se sat ili dva nakon njegove upotrebe. 98% aktivne supstance nakon apsorpcije u krv veže se za svoje proteine ​​i nastavlja sa zadatkom. Većina Torvacarda napušta tijelo kao dio žuči nakon što ga jetra obradio. Uz urin, ne izlazi više od dva procenta. Poluvrijeme eliminacije je 14 sati.

Torvacard je u stanju suzbiti aktivnost enzima HMG-CoA reduktaze zahvaljujući svom atorvastatinu. Lijek se oslobađa u tabletama, u svakoj - 10, 20 ili 40 mg ove aktivne tvari. Jedno pakovanje sadrži 30 ili 90 tableta. Pored aktivne supstance, sastav leka uključuje:

  • mikrokristalna celuloza - normalizuje probavni sistem, smanjuje koncentraciju holesterola i glukoze, veže toksine,
  • magnezijum oksid - smanjuje kiselost, potiče snagu kostiju, poboljšava rad srca, mišića, nervnih ćelija,
  • silicijum dioksid - enterosorbent koji sadrži toksine, alergene, bakterije i druge agresivne metaboličke proizvode,
  • kroskarmeloza natrijum - pomaže tableti da se brzo otopi nakon gutanja,
  • magnezijum stearat - potiče stvaranje homogene mase u proizvodnji tableta,
  • hidroksipropil celuloza - zgušnjivač,
  • laktoza monohidrat je punilo.

Povišeni lipidi u krvi (hiperlipidemija) indikacija su za imenovanje Torvacarda. Lijek uzimajte paralelno s dijetom koja smanjuje lipoproteine ​​i trigliceride niske gustine, povećava količinu "dobrog kolesterola". Torvacard je takođe propisan u sledećim situacijama:

  • visoka koncentracija triglicerida u krvi (hipertrigliceridemija),
  • disbetalipoproteinemija,
  • kombinovana hipertrigliceridemija i hiperholesterolemija (visoki holesterol),
  • heterozigotna (primarna) i homozigotna nasljedna hiperholesterolemija, kad dijeta nije efikasna,
  • bolesti kardiovaskularnog sistema uz prisustvo dislipidemije (kršenje odnosa lipida u krvi) radi prevencije moždanog udara i infarkta miokarda.

Uz izraženu koronarnu bolest srca, Torvacard tablete propisane su za prevenciju moždanog udara i srčanog udara, olakšavajući postupke obnove vaskula (revaskularizacija) i smanjujući vjerojatnost hospitalizacije u slučaju zagušenja srca. Propisujte lijek kada nema znakova koronarne srčane bolesti (CHD), ali postoje preduvjeti za njegovo pojavljivanje:

  • visok krvni pritisak
  • pušenje
  • nizak nivo dobrog holesterola
  • stariji od 55 godina
  • nasljedna predispozicija.

Kako bi spriječio moždani udar, Torvacard je propisan dijabetičarima tipa 2 koji nemaju simptome koronarne srčane bolesti, ali imaju hipertenziju, retinopatiju (oštećenje mrežnice), bjelančevine u urinu (albuminurija), što ukazuje na probleme s bubrezima. Propisati lijek ako dijabetičar puši. Treba napomenuti da atorvastatin može izazvati dijabetes kod ljudi koji su locirani zbog ove bolesti, a kod dijabetičara povećava razinu glukoze. Iz tog razloga, morate uzimati lijek Torvard, strogo poštujući preporuke liječnika.

Terapija započinje dozom od 10 mg dnevno, koja postepeno raste do 20 mg. Ne možete uzimati više od 80 mg lijeka dnevno. Doziranje bira liječnik, uzimajući u obzir analize, individualne karakteristike pacijenta. Za pacijente sa homozigotnom hiperholesterolemijom, doza je tačno 80 mg. Trajanje tečaja terapije određuje lekar. Opipljiv učinak primjetan je dvije sedmice nakon prve doze. Mjesec dana nakon početka liječenja potrebno je uzeti testove na lipide u krvi i režim liječenja.

Kontraindikacije

Torvacard se prije napuštanja tijela obrađuje u jetri, pa je lijek kontraindiciran u slučaju ozbiljnijih oštećenja ovog organa. Ne možete uzimati drogu sa:

  • povišena razina transaminaza - enzima odgovornih za metabolizam u tijelu, čija se koncentracija često povećava kod bolesti jetre,
  • nasljedna netolerancija na laktozu, glukozu, manjak laktaze,
  • starost do 18 godina
  • pojedinačna alergija na komponente lijeka.

Ne propisujte Torvacard ženama reproduktivne dobi koje ne koriste kontracepciju: statini mogu naštetiti organizmu nerođene bebe. Tokom trudnoće koncentracija holesterola i triglicerida uvijek se povećava jer su ove tvari neophodne za potpuno formiranje ploda. Ispitivanja učinka lijeka na novorođenčad nisu provedena, no poznato je da statini imaju sposobnost prodiranja u majčino mlijeko i izazivaju nuspojave kod bebe tokom laktacije.

Torvacard je pažljivo propisan za probleme sa metabolizmom, vodno-elektrolitnom ravnotežom i visokim krvnim pritiskom. Alkoholizam, bolesti jetre, dijabetes melitus, epilepsija, nedavne ozljede, ozbiljne hirurške intervencije također zahtijevaju oprezan pristup prilikom upotrebe lijeka, tačno pridržavanje režima doziranja i liječenja.

Nuspojave

Uzimanje Torvacarda može izazvati neželjene efekte. Iz nervnog sistema se mogu videti:

  • nesanica
  • glavobolje
  • depresija
  • parestezija - vrsta poremećaja osjetljivosti koji karakterizira spaljivanje, peckanje, goosebumps,
  • ataksija - kršenje koordinacije pokreta različitih mišića,
  • neuropatija je degenerativno-distrofična lezija nervnih vlakana ne-upalne prirode.

Mogu biti problema sa probavnim sustavom: bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proljev ili zatvor, promjena apetita, dispepsija (teško i bolno probavljanje). Mogu se javiti hepatitis, žutica, pankreatitis. Mišićno-koštani sistem može reagirati na Torvacard - grčevi, bolovi u mišićima i zglobovima, leđima, miozitis (upala skeletnih mišića).

Među nuspojavama lijeka su bolovi u grudima, zujanje u ušima, gubitak kose, slabost, debljanje. Ponekad se pojavi zatajenje bubrega, kod muškaraca - impotencija. Alergija na Torvacard manifestuje se kao urtikarija, svrbež, crvenilo kože, osip, oteklina. Krvni test može pokazati pad trombocita, povećanje aktivnosti jetrenih enzima, kreatin fosfokinaze i fluktuacije nivoa glukoze.

Istodobna primjena Torvacarda s drugim lijekovima zahtijeva konsultaciju s liječnikom kako bi se izbjegle neželjene pojave. Opasno je kombinirati atorvastatin s lijekovima koji povećavaju njegovu koncentraciju: takva kombinacija može izazvati rabdomiolizu (oštećenje skeletnih mišića). Ako pacijent treba uzimati takve lijekove, liječnik će pacijentu propisati minimalnu dozu Torvacarda pod stalnim nadzorom.

Opis i sastav

Tablete su ovalne, bikonveksne. Prevučeni su bijelim ili gotovo bijelim filmom premaza.

Kao aktivne supstance sadrže atorvastatin kalcijum. Kao dodatne komponente sadrže se sledeće supstance:

  • magnezijum oksid
  • MCC
  • mliječni šećer
  • Aerosil
  • natrijeva karmeloza,
  • E 572,
  • niskokvalitetna hiproloza.

Školjka je formirana od sljedećih tvari:

  • hipromeloza,
  • propilen glikol 6000,
  • talk u prahu
  • titan bijeli.

Sastav i oblik doziranja

Lijek Torvacard pripada hipolipidemičkoj skupini lijekova, statina. Prema opisu u uputama, to je inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze koji supstrat pretvara u mevalonsku kiselinu. Suzbijanje GMG-CoA-reduktaza i dalje postoji 21-29 sati zbog prisustva aktivnih molekula nakon hepatičkog metabolizma. Glavna aktivna komponenta, prema uputama registra lijekova (RLS), je atorvastatin kalcij. Pomoćne komponente uključuju magnezijum oksid, silicijum dioksid, laktozu monohidrat, hidroksipropil i mikrokristalnu celulozu.

Glavno farmakološko djelovanje torvacarda u uputama je smanjena sinteza LDL u jetrii pored toga - stalno povećanje aktivnosti interakcije s receptorima ove frakcije holesterola. Oblik proizvodnje ovog lijeka su tablete, obložene na vrhu, a izgledom podsjećaju na kapsule. Dostupno u tri opcije doziranja - Torvacard 10 mg, Torvacard 20 mg, Torvacard 40 mg.

Farmakološko djelovanje Torvacarda

Torvacard je lijek koji spada u skupinu lijekova za snižavanje lipida. To znači da smanjuje količinu lipida u krvi, a prije svega, snižava holesterol.

Lijekovi za snižavanje lipida dijele se, pak, u mnogo skupina, a Torvakard pripada grupi koja se naziva statini. To je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze.

HMG-CoA reduktaza je enzim koji je odgovoran za pretvorbu 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzima A u mevalonsku kiselinu. Mevalonska kiselina je vrsta prethodnika holesterola.

Mehanizam djelovanja Torvacarda je taj da on inhibira, odnosno inhibira tu transformaciju, natječući se i blokirajući HMG-CoA reduktazu. Poznato je da su holesterol, kao i trigliceridi, uključeni u strukturu lipoproteina vrlo niske gustine, koji se nakon toga pretvaraju u lipoproteine ​​niske gustine, interaktivno djelujući sa njihovim posebnim receptorima.

Aktivna tvar Torvacarda - atorvastatin - odgovorna je za snižavanje holesterola i lipoproteina niske i vrlo gustine, pomaže u povećanju lipoproteinskih receptora niske gustine u jetri, na staničnim površinama, što utječe na ubrzanje njihovog unosa i razgradnje.

Torvacard smanjuje stvaranje lipoproteina niske gustine kod pacijenata koji pate od bolesti poput homozigotne porodične hiperholesterolemije, što je najčešće teško liječiti tradicionalnim lijekovima.

Takođe, lijek pomaže da se poveća broj lipoproteina visoke gustoće koji su odgovorni za stvaranje "dobrog" holesterola.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Farmakokinetika su one promjene koje se događaju sa samim lijekom u ljudskom tijelu. Njegova apsorpcija, odnosno apsorpcija, je prilično visoka. Takođe, lek veoma brzo dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u krvi, nakon otprilike jednog do dva sata. Štaviše, kod žena je stopa dostizanja maksimalne koncentracije brža za oko 20%. U ljudi koji pate od ciroze jetre zbog alkoholizma, sama koncentracija je 16 puta veća od norme, a stopa njenog postizanja 11 puta.

Brzina apsorpcije Torvacarda direktno je povezana s unosom hrane, jer usporava apsorpciju, ali ne utječe na smanjenje lipoproteina kolesterola niske gustoće. Ako lijek uzimate uveče, prije spavanja, tada će njegova koncentracija u krvi, za razliku od jutarnje doze, biti znatno manja. Otkriveno je i da što je veća doza lijeka, brže se apsorbuje.

Bioraspoloživost Torvacarda iznosi 12% zbog njegovog prolaska kroz sluznicu probavnog sustava i prolaska kroz jetru, gdje se dijelom metabolizira.

Lijek se gotovo 100% vezuje za proteine ​​u plazmi. Nakon djelomične transformacije u jetri uslijed djelovanja posebnih izoenzima nastaju aktivni metaboliti koji imaju glavni učinak Torvacarda - inhibiraju HMG-CoA reduktazu.

Nakon određenih transformacija u jetri lijek sa žuči ulazi u crijeva, kroz šta se potpuno eliminira iz tijela. Poluvrijeme upotrebe Torvacarda - vrijeme tokom kojeg se koncentracija lijeka u tijelu smanjuje tačno 2 puta - iznosi 14 sati.

Učinak lijeka je vidljiv oko jedan dan zbog djelovanja preostalih metabolita.U mokraći se može otkriti mala količina lijeka.

Vrijedno je uzeti u obzir da se tijekom hemodijalize ne prikazuje.

Indikacije za upotrebu lijeka

Torvacard ima vrlo širok raspon indikacija.

Treba napomenuti da lijek ima čitav popis indikacija za upotrebu, koje se uzimaju u obzir prilikom propisivanja lijeka.

Uputa za uporabu navodi sve slučajeve uporabe droge.

Među njima su glavne:

  1. Torvacard je propisan za smanjenje ukupnog holesterola, kao i povezan s lipoproteinima niske gustine, za snižavanje apolipoproteina B, takođe triglicerida, i za povećanje količine lipoproteina holesterola visoke gustoće kod osoba koje pate od heterorozne ili primarne hiperholesterolemije, kao i lipidne lipidije II. . Učinak je uočljiv samo tokom dijeta.
  2. Također, prilikom dijeta Torvard se koristi u liječenju porodične endogene hipertrigliceridemije četvrtog tipa prema Frederickson-u, a za liječenje disbetalipoproteinemije trećeg tipa u kojoj dijeta nije bila efikasna.
  3. Ovaj lijek koriste mnogi stručnjaci za smanjenje razine ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustine kod bolesti poput homozigotne porodične hiperholesterolemije, ako način ishrane i druge nefarmakološke metode liječenja nisu imali željeni učinak. Uglavnom kao lijek druge linije.

Pored toga, lijek se koristi za bolesti srca i krvožilnog sustava kod onih bolesnika koji imaju povećane faktore rizika za razvoj koronarne bolesti srca. Ovo je više od 50 godina, hipertenzija, pušenje, hipertrofija lijeve klijetke, dijabetes melitus, bubrežne bolesti, krvožilna bolest, kao i postojanje koronarne bolesti srca kod voljenih osoba.

Naročito je efikasan kod istodobne dislipidemije jer sprečava razvoj srčanog udara, moždanog udara, pa čak i smrti.

Neželjene reakcije iz upotrebe lijeka

Pri korištenju lijeka kod pacijenta može se pojaviti čitav spektar neželjenih reakcija.

Moguću pojavu neželjenih reakcija trebalo bi razmotriti prilikom propisivanja lijeka.

Veliki broj nuspojava pri upotrebi lijeka uzrokuje kategoričnu zabranu samo-primjene lijeka za vrijeme liječenja. Lijek može propisati samo liječnik, vodeći računa o karakteristikama pacijentovog tijela.

Kada se koristi lijek Torvakard, javljaju se sljedeće vrste nuspojava:

  • Centralni i periferni nervni sistem - glavobolja, vrtoglavica, letargija, nesanica, noćne more, slabljenje pamćenja, smanjena ili oslabljena periferna osjetljivost, depresija, ataksija.
  • Digestivni sistem - zatvor ili proliv, osjećaj mučnine, propuha, pretjerani nadimanje, bol u epigastričnoj regiji, naglo smanjenje apetita, što vodi do anoreksije, obrnuto je i kod nje, upale u jetri i gušterači, žutice zbog zastoja žuči i sl.
  • Mišićno-koštani sistem - prilično često postoje bolovi u mišićima i zglobovima, miopatija, upala mišićnih vlakana, rabdomioliza, bol u leđima, konvulzivne kontrakcije mišića nogu,
  • Alergijske manifestacije - svrab i osip na koži, urtikarija, trenutna alergijska reakcija (anafilaktički šok), sindromi Stevens-Johnsona i Lyela, angioedem, eritem,
  • Laboratorijski pokazatelji - povećanje ili smanjenje glukoze u krvi, porast aktivnosti kreatifosfokinaze, alanin aminotransferaze i aspartat aminotransferaze, porast glikoliranog hemoglobina,
  • Ostali - bol u grudima, oticanje donjih i gornjih ekstremiteta, impotencija, žarišna alopecija, debljanje, opća slabost, smanjen broj trombocita, sekundarno zatajenje bubrega.

Razlikuju se i neželjene reakcije karakteristične za sve lijekove statinske grupe:

  1. smanjen libido
  2. ginekomastija - rast mliječnih žlijezda kod muškaraca,
  3. poremećaji mišićnog sistema,
  4. Depresija
  5. rijetke bolesti pluća s dugim tijekom liječenja,
  6. pojava dijabetesa.

Posebno treba biti oprezan dok uzimate Torvacard i citostatike, fibrate, antibiotike i antifungalne lekove, jer nisu uvek kompatibilni. To se odnosi i na srčane glikozide, posebno na Digoxin.

Takvi analozi Torvacarda proizvode se kao Lovastatin, Rosuvastatin, Vasilip, Liprimar, Akorta, Atorvastatin, Zokor.

Recenzije o lijeku uglavnom su pozitivne, jer su statini najefikasnija grupa lijekova koji snižavaju holesterol.

Stručnjaci će o statinima govoriti u videu u ovom članku.

Farmakološka grupa

Aktivna supstanca selektivno i konkurentno blokira HMG-CoA reduktazu, enzim koji sudjeluje u stvaranju steroida, uključujući i holesterol. Takođe povećava broj LDL receptora u jetri što rezultira povećanim unosom i uništenjem LDL.

Atorvastatin snižava nivo LDL kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, koji se po pravilu ne mogu liječiti drugim hipolipidemičkim lijekovima.

Maksimalna koncentracija atorvastatina opaža se 1-2 sata nakon obroka. Prilikom uzimanja lijeka uvečer, njegova koncentracija je 30% niža nego ujutro. Bioraspoloživost lijeka je samo 12%, to je zbog činjenice da se aktivna tvar metabolizira u sluznici probavnog trakta i u jetri. Do 98% lijeka veže se na proteine ​​u krvi. Iz organizma se izluči žuč, polu-život 14 sati.

Za odrasle

Propisan je torasemid u kombinaciji sa dijetom:

  • za smanjenje povećane koncentracije ukupnog kolesterola, lipoproteina niske gustine, apolipoproteina B i triglicerida i za povećanje sadržaja lipoproteina visoke gustoće u bolesnika s primarnom hiperlipidemijom, heteroroznom porodičnom i nefifalnom hiperlipidemijom i kombiniranom (mješovitom) hiperholesterolemijom (tipovi IIa i IIon Fred)
  • s povećanjem triglicerida (tip IV prema Fredricksonu),
  • s disbetalipoproteinemije (tip III prema Fredricksonu),
  • s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom za snižavanje koncentracije holesterola i lipoproteina niske gustine.

Torasemid je propisan za patologije kardiovaskularnog sistema pacijentima koji imaju povećan rizik od koronarne bolesti srca - starijih od 55 godina, nikotinske zavisnosti, visokog krvnog pritiska, dijabetes melitusa, periferne vaskularne bolesti, anamneze moždanog udara, hipertrofije leve komore, proteina u urinu, koronarne bolesti srca u srodnika rođaka, uključujući zbog dislipidemije. Kod ovih bolesnika uzimanje lijeka smanjuje vjerovatnoću smrti, infarkta miokarda, moždanog udara, ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris i potrebe revaskularizacije.

Torvacard se ne smije propisivati ​​maloljetnicima.

Za trudnice i doječe

Torvacard je kontraindiciran pacijentima u položaju i dojenju. Lijek se ne smije koristiti ženama reproduktivne dobi ako ne koriste pouzdane kontraceptive. Poznati su slučajevi rađanja djece s urođenim patologijama u slučaju kada su im tokom trudnoće Torvacard uzimali materiju.

Nuspojave

Sledeće neželjene reakcije mogu se pojaviti tokom liječenja Torvacardom:

  • glavobolja, impotencija, vrtoglavica, poremećaj sna, što se može očitovati noćnim morama, pospanost, nesanica, gubitkom pamćenja ili oštećenjem, depresijom, perifernom polineuropatijom, hipestezijom, parestezijom, ataksijom,
  • bolovi u trbuhu i želucu, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, nadimanje, hepatitis, upala gušterače, holestatska žutica, povećan apetit, potpuni nedostatak apetita,
  • bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u leđima, miopatija, upala skeletnih mišića, rabdomioliza, grčevi nogu,
  • alergijske reakcije, koje se očituju osipom, svrbežom kože, urtikarijom, Quinckeovim edemom, anafilaksijom, buloznim osipom, multiformnim eksudativima eritema,
  • povećanje ili smanjenje glukoze u krvi,
  • porast sadržaja glikoziliranog hemoglobina, aktivnosti jetrenih enzima,
  • bolovi u grudima
  • oticanje ekstremiteta
  • erektilna disfunkcija
  • patološki gubitak kose
  • zveckanje u ušima
  • smanjenje nivoa trombocita u krvi,
  • sekundarno zatajenje bubrega
  • debljanje
  • slabost i malaksalost.

Interakcija s drugim lijekovima

Uz istodobnu primjenu atorvastatina i ciklosporina, fibrata, eritromicina, klaritromicina, imunosupresiva i antimikotika azolske skupine, nikotinske kiseline i nikotinamida, lijekova koji inhibiraju metabolizam, uz sudjelovanje 3A4 CYP450 izoenzima i / ili transporta lijekova, koncentracija se povećava i rizik od miopatije. Stoga, kada je takva kombinacija neizbježna, morate odmjeriti rizike i koristi od nje. Pacijenti koji primaju takvu kombiniranu terapiju trebaju biti pod stalnim nadzorom liječnika, a ako se otkrije prekomjerna aktivnost kreatin kinaze ili znakovi miopatije, Torvacard treba prekinuti.

Kolestipol smanjuje koncentraciju atorvastatina, ali učinak ove kombinacije za smanjenje lipida je veći od efekta svakog od ovih lijekova odvojeno.

Atorvastatin povećava učinak lijekova koji snižavaju razinu endogenih steroidnih hormona.

Prilikom propisivanja atorvastatina u dnevnoj dozi od 80 mg istovremeno s oralnim kontraceptivima na bazi noretindrona i etinidestraliola, došlo je do povećanja koncentracije kontracepcijskih sredstava u krvi.

Prilikom uzimanja atorvastatina u dnevnoj dozi od 80 mg s digoksinom, primijećeno je povećanje koncentracije srčanog glikozida.

Posebna uputstva

Prije uzimanja Torvacarda, sniženje kolesterola vrijedi pokušati s dijetom, povećanom fizičkom aktivnošću, gubitkom težine kod pacijenata s pretilošću i liječenjem drugih patologija.

Na osnovu liječenja, funkcija jetre može biti narušena, pa se njeno stanje mora provjeriti prije početka Torvacarda, 6 i 12 tjedana nakon početka liječenja, nakon drugog povećanja doziranja, a takođe i periodično, na primjer, jednom u šest mjeseci. Tijekom terapije može se primijetiti porast aktivnosti jetrenih enzima, posebno u prva 3 mjeseca liječenja, ali ako se ovi pokazatelji precijene više od 3 puta, morate ili smanjiti dozu atorvastatina ili ga prestati uzimati.

Također, terapiju treba prekinuti ako postoje znakovi miopatije, postojanja faktora rizika za zatajenje bubrega zbog rabdomiolize, poput niskog krvnog tlaka, teške akutne infekcije, ozbiljne operacije, traume, nekontroliranog napadaja, metaboličkih poremećaja, endokrinih poremećaja.

Na pozadini terapije, razina glukoze u tijelu može porasti, a kod nekih je pacijenata moguća manifestacija šećerne bolesti koja zahtijeva imenovanje lijekova za snižavanje šećera.

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja automobilom.

Uslovi skladištenja

Torvacard treba čuvati van domašaja dece 4 godine od datuma proizvodnje leka. Lijek se izdaje iz ljekarne prema receptu ljekara, tako da im nije dozvoljeno samo-liječenje.

  1. Anvistat. Ovo je indijski lijek koji je dostupan u duguljastim tabletama. Oni su, za razliku od tableta Torvacard, u riziku, što je pogodno za pacijente koji ne mogu progutati lek u celini.
  2. Atomax Lijek proizvodi indijska kompanija HETERO DRUGS Limited. Dostupna je u okruglim, bikonveksnim tabletama s rizikom. Rok trajanja lijeka je 2 godine.
  3. Atorvastatin. Lijek proizvodi nekoliko ruskih kompanija. Cijena mu je niža nego kod Torvacarda, ali kao posljednji možete biti sigurni u razliku od domaće medicine. Rok trajanja Atorvastatina može biti kraći nego kod Torvacarda, na primjer, 3 godine za lijek koji proizvodi Biocom CJSC.

Analog umjesto Torvacarda možete uzeti samo nakon konsultacije s ljekarom.

Trošak Torvacarda iznosi u prosjeku 680 rubalja. Cijene se kreću od 235 do 1670 rubalja.

Upotreba tokom trudnoće

Trudnoća upotrebom ovog statina je kontraindikacija. Prema uputama, lijek se također ne propisuje tokom dojenja, zbog činjenice da nije precizno otkriveno prelazi li aktivna komponenta, atorvastatin, u majčino mlijeko.

Prema uputama, nije propisan u pedijatrijskoj medicinskoj praksi zbog nedostatka baze dokaza za primjenu u ovoj industriji.

Interakcija s drugim lijekovima

Rizik od pojave i napredovanja miopatije prilikom propisivanja lijekova za snižavanje lipida koji smanjuju stvaranje kolesterola povećava se istodobnom uporabom niza lijekova. Konkretno, fibrati, antimikrobni lekovi (derivati ​​azola), ciklosporin i niz drugih lekova. Upute sadrže listu alata, čija interakcija ima brojne funkcije:

  1. Uz paralelno imenovanje torvacarda sa fenazon ili varfarin - Nisu pronađeni klinički značajni simptomi interakcije.
  2. Uz sinhrono davanje lijekova, kao ciklosporinski fibrati (gemfibrozil i drugi lijekovi ove skupine), imunosupresivi, antimikotički agensi azoloških derivata, lijekovi koji inhibiraju metabolizam CYP450 izoenzimom 3A4, koncentracija Torvacarda u plazmi povećava se. Preporučuje se kliničko praćenje takvih bolesnika i, ako je potrebno, davanje lijekova samo u početnim dozama.
  3. Uz istodobnu upotrebu Torvacarda u količini od 10 mg dnevno i azitromicin u količini od 500 mg na dan, AUC prvog od njih u plazmi ostao je nepromijenjen.
  4. Paralelnom primjenom ovog statina i terapijskih sredstava, koja sadrže hidroksikside magnezija i aluminija, AUC statina u krvi se smanjio za gotovo 30-35%, ali klinički učinak se nije promijenio i nivo smanjenja LDL u krvnoj plazmi nije se promijenio, međutim, liječnik potrebna je kontrola.
  5. Kolestipol. Slično statinima koji se danas proučavaju, to je i supstanca za snižavanje lipida koja pripada grupi anionskih smola. Uz prijateljsku primjenu, koncentracija Torvacarda u plazmi smanjila se za gotovo četvrtinu, ali sveukupni klinički učinak od početka primjene lijekova sinkrono bio je veći od svakog od njih zasebno.
  6. Oralni kontraceptivi. Paralelna primjena razmatranog statina u velikoj dozi (80 miligrama) s ovim lijekovima dovodi do vidljivog povećanja razine hormonskih komponenti lijeka. Prema uputama, AUC etinil estradiola raste za 20%, a noretisterona za 30%.
  7. Digoksin. Kombinacija s digoksinom dovodi do činjenice da se postotak torvacarda u plazmi povećava za 20%. Pacijenti koji primaju digoksin u kombinaciji sa statinom u najvećoj dozi (80 miligrama - maksimalno, regulisano uputama) moraju se stalno pratiti.

Cijena lijeka

Prosječna cijena lijeka na policama ljekarni ovisi o njegovoj dozi i broju tableta u pakiranju. U Rusiji prosječna cijena za Torvakard u državi je:

  • Torvacard 10 mg - oko 240-280 rubalja za 30 tableta, za 90 tableta morat ćete dati iznos u rasponu od 700-740 rubalja.
  • Torvacard 20 mg - oko 360-430 rubalja za 30 tableta i 1050 - 1070 rubalja za 90 tableta, respektivno.
  • Torvacard 40 mg - oko 540 - 590 rubalja za 30 tableta i 1350 - 1450 rubalja za 90 komada.

Na ukrajinskom Farmaceutsko tržište Torvacarda u ljekarnama je sljedeće:

  • Torvacard 10 mg - oko 110-150 UAH za 30 tableta, za 90 tableta morat ćete dati količinu u rasponu od 310 - 370 UAH.
  • Torvacard 20 mg - oko 90 - 110 UAH za 30 tableta i 320 - 370 UAH za 90 tableta, respektivno.
  • Torvacard 40 mg - cijena varira od 220 do 250 UAH za 30 tableta.

Politika određivanja cijena ovisi o državi i proizvođaču, o karakteristikama farmaceutskog tržišta, lokalnoj regionalnoj regulaciji cijena.

Analogs Torvakard

Torvacard - lijek koji se dobro pokazao, pokazuje dobre kliničke rezultate i razumno je pristupačan - jeftin u cijeni. Međutim, u nekim slučajevima (individualna netolerancija, promjena liječničkih recepata, promjena stanja pacijenta) možda će biti potrebno odabrati analog umjesto torvacard-a.

Postoje zamene istom aktivnom supstancom u uputama, kao i kod Torvakarda - Atorvastatin. Oni uključuju Atokor, Atoris, Liprimar, Torvazin, Tulip, Livostor.

Osim njih, medicinski stručnjaci mogu se odlučiti za poljoprivrednog kolegu. grupa ima i statine. To uključuje lijekove kao što su Acorta, Rosuvastatin, Krestor, Rosucard, Rosart, Lipostat, Roxer, Simgal i drugi.

Upotreba recenzija

Među liječnicima, kritike o torvakardu posebno su laskave. Vrlo često se pojavljuje kod termina za hiperholesterolemiju različite geneze. Tijekom godina ovaj lijek se pokazao efikasnim u praksi.

Zhilinov S.A. Endokrinolog, Ufa: „Već duže vrijeme dajem torvacard svojim pacijentima. Uvijek vidim stabilan pozitivan rezultat s najmanje komplikacija ili nuspojava. Odlično se koristi u liječenju stanja sa visokim holesterolom. Osim toga, u prevenciji srčane ishemije takođe igra važnu ulogu. A po cijeni je dostupna gotovo svakom pacijentu. "

Kao i ljekari, i pacijenti se ispričavaju zbog ovog lijeka. U usporedbi s drugim popularnim statinima, cijena i dostupnost lijeka su prilično atraktivni.

Vasilenko S.K., taksist, 50 godina, Kerch: „Tokom proteklih šest godina imao sam holesterol u svojim testovima. Otišao sam u kliniku, lokalni ljekar mi je propisao Torvakard. U početku sam mislio da sam uzalud trošio novac, ali zatim sam pročitao upute lijeka, poslušao upute liječnika i shvatio da učinak nije trenutan, već postepen. I posle dve nedelje, osetila sam pozitivne promene u svom zdravlju. Sada nemam očiglednih pritužbi, osjećam se deset godina mlađe. "

Chegoday E.A. 66 godina, Voronezh: „Od mladosti imam problema sa visokim holesterolom. Prije uzimanja torvacarda, pio sam lypimar - sudeći po uputama, imaju gotovo isti sastav. Ali cijene lipimera sada grizu, pa mi je liječnik predložio da je zamijenim s jeftinijim lijekom. Ja lično ne vidim nikakvu razliku, nikakve nuspojave s te velike liste u uputama, nisam našao ni na lijeku ni na ovom. Šteta je samo što te tablete moram piti sada celog života. "

Pančenko Vera, 39 godina, str. Antonovka: „Moj otac je odavno oboleo od dijabetesa tipa 2, pre lečenja koncentracija glukoze u krvi na prazan stomak dostigla je 8-9. Ima veliki višak tjelesne težine, a kako je rekao doktor, zato holesterol u analizama poprima prevaru. U okružnoj bolnici smo snažno savetovali da, pored celokupnog lečenja, pijemo i 20 miligrama torvakarda noći, prema uputstvu. Pokazalo se da je prilično prikladno - trebate ga piti samo jednom dnevno. Baš ono što vam treba, jer je tata gotovo 70 godina i u njegovim je godinama teško da se sjeća svih pilula. Štaviše, upute kažu da uzimanje pilula ne ovisi o hrani - ovo je vrlo zgodno s obzirom na tatin dijabetes. Već prvog mjeseca kada smo počeli piti ovaj lijek došlo je do primjetnog smanjenja nivoa holesterola i sada je s njim sve u redu, on je normalan».

Kao što vidite, sudeći prema recenzijama liječnika i njihovih pacijenata, odabrani lijek za snižavanje lipida - Torvacard - ima prilično visoku učinkovitost i vrlo je čest u kliničkoj praksi. Takođe se često nalaze recenzije o ugodnoj povoljnoj cijeni ovog statina. To treba uzeti u obzir i imati na umu da je torvacard moguće propisati samo nakon potpunog pregleda i savjetovanja s pravim stručnjacima, slijedeći njegove stroge pojedinačne upute.

Pogledajte video: Statins permanently damage heart muscle, Peter Langsjoen MD (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar