Dijabetes tipa 2: smanjenje rizika

Prije toga, autori nekoliko studija izvijestili su da pacijenti s redovitim migrenama često imaju rezistenciju na inzulin, što ih predisponira za razvoj dijabetesa tipa 2. I naučnici iz Francuske prvi put su otkrili da pacijenti s migrenoznim bolovima imaju značajno smanjen rizik od razvoja dijabetesa.

Francuski naučnici Instituta za nacionalnu medicinu i međunarodnu medicinu (Recherche Médicale), Villejuif iz Nacionalnog centra za istraživanje medicine u Villejuifu, izvještavaju o smanjenom riziku od pojave dijabetesa tipa 2 kod žena s migrenama.

I tokom perioda promatranja ovaj je oblik dijabetesa prvi put dijagnosticiran kod 2.372 učesnika.

Nakon uzimanja u obzir drugih faktora koji bi mogli utjecati na krajnji rezultat, ustanovljeno je da je, u usporedbi s ispitanicima koji nisu patili od migrene, rizik od dijabetesa kod žena s aktivnom migrenoznom boli bio 30% niži (RR = 0,70, 95% CI: 0 , 58-0.85).

Naučnici vjeruju da se veza između migrene i rizika od razvoja dijabetesa može dijelom objasniti aktivnošću peptida kodiranog kalcitonin genom, budući da ovaj spoj igra ulogu kako u razvoju migrene, tako i u metabolizmu glukoze.

Kako se liječi dijabetes tipa 2

Danas su razvijene i učinkovito se koriste različite klase lijekova za snižavanje šećera koji vam omogućuju kontrolu razvoja komplikacija dijabetesa i biraju se pojedinačno za svaki. Štoviše, 70% uspješnosti liječenja ovisi o motivaciji pacijenta i njegovom načinu života.

Samokontrolacija glukoze u krvi važan je uvjet koji vam omogućava da prilagodite dozu i odredite prognozu. Kod kuće je praćenje nivoa glukoze vrlo jednostavno. Trenutno su razvijene nove tehnike ugradnjom posebnih senzora koji prenose signal na vaš telefon. Pogreške u prehrani, stres, emocionalni i fizički stres, prisutnost popratnih bolesti, loš san - sve to utiče na nivo glikemije. I ove se točke mogu i trebaju prilagoditi za postizanje najvažnijeg cilja - vaše dobrobiti!

Kako smanjiti rizik od dijabetesa

Postoje važni uslovi, poštujući koji možete održavati metabolizam ugljikohidrata normalnim bez lijekova. Oni će postati prevencija dijabetesa ako postoji predispozicija za to i pomoći će vam da se održavate u dobroj formi ako je dijabetes već dijagnosticiran.

  • Odustani od šećera

Dobijamo dovoljno šećera iz voća, povrća, žitarica i dodatno zasladimo prehranu - ovo je direktan način za razvoj dijabetesa. Ako to uopće ne možete bez slatkiša, zamijenite uobičajene proizvode proizvodima na bazi zaslađivača (stevija). Nije dokazano da povećavaju glukozu u krvi.

  • Bavite se sportom

Vježbanje je važan čimbenik u prevenciji dijabetesa. Ne bi trebali biti oslabiti, za rezultat je dovoljno 150 minuta aerobne vježbe tjedno - što je jednako 30-minutnoj šetnji svakog dana brzim tempom. Izvrsno smanjuje držanje šećera pod kontrolom i jogu, qigong-om i drugim orijentalnim praksama. Ono što je važno, što se tiče opterećenja, prikladni su za gotovo sve.

  • Spavaj dobro

Dokazano je da ako osobe sa šećernom bolešću imaju ograničenje sna, nivo šećera u krvi raste za 23%. Također, uz nedostatak sna i stresa, u našem tijelu se proizvodi kortizol - hormon koji potiče debljanje, a to također povećava rizik od razvoja dijabetesa. Treba spavati 7-9 sati dnevno, ovisno o dobi.

Budite zdravi i ne bojte se dijabetesa, možete ga uzeti pod kontrolu i postići savršeno zdravlje, čak i sa tako ozbiljnom bolešću.

Pogledajte video: Kako da smanjite nivo šećera u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar